NL8001592A - Mfb systeem met een overnamenetwerk. - Google Patents

Mfb systeem met een overnamenetwerk. Download PDF

Info

Publication number
NL8001592A
NL8001592A NL8001592A NL8001592A NL8001592A NL 8001592 A NL8001592 A NL 8001592A NL 8001592 A NL8001592 A NL 8001592A NL 8001592 A NL8001592 A NL 8001592A NL 8001592 A NL8001592 A NL 8001592A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
converter
frequency
signal
sensor
input
Prior art date
Application number
NL8001592A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL8001592A priority Critical patent/NL8001592A/nl
Priority to EP81200243A priority patent/EP0036230A1/en
Priority to US06/241,992 priority patent/US4395588A/en
Priority to CA000372913A priority patent/CA1171360A/en
Priority to AU68330/81A priority patent/AU536893B2/en
Priority to JP3668081A priority patent/JPS56144697A/ja
Priority to DK117681A priority patent/DK117681A/da
Priority to ES500393A priority patent/ES500393A0/es
Priority to AT0127581A priority patent/AT369215B/de
Publication of NL8001592A publication Critical patent/NL8001592A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04RLOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
    • H04R3/00Circuits for transducers, loudspeakers or microphones
    • H04R3/002Damping circuit arrangements for transducers, e.g. motional feedback circuits

Description

1 * PHN 9711 1 N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven "MFB Systeem met een overnamenetwerk".
De uitvinding heeft betrekking op een inrichting voor het omzetten van een elektrisch signaal in een akoestisch signaal, omvattende middelen voor het aansturen van een elektroakoestische omzetter, een opnemer voor het leveren van een elektrisch uitgangssignaal dat een 5 maat is voor het akoestisch uitgangssignaal van de omzetter, en een terugkoppelketen voor het terugvoeren van het uitgangssignaal van de opnemer als tegenkoppelsignaal.
Een inrichting van de bovengenoemde soort is bekend uit de ter inzage gelegde Nederlandse octrooiaanvrage nr. 294600 (PH 18.481).
10 Met een dergelijke inrichting wordt beoogd een zo hoog mogelijke getrouwheid tussen het door de omzetter afgestraalde geluidssignaal en het elektrische ingangssignaal te verkrijgen. Om dit te bereiken, zou men bij deze inrichting een sterke tegenkoppeling moeten toepassen. Een dergelijke sterke tegenkoppeling kan bij deze inrichting echter snel aan-15 leiding geven tot instabiliteiten (rondzingen), waardoor het effekt van de sterke tegenkoppeling volledig teniet wordt gedaan.
De uitvinding beoogt een inrichting te verschaffen, waarbij de mate van terugkoppeling aanzienlijk kan worden opgevoerd, zonder dat de inrichting instabiel wordt, waardoor aan zeer hoge eisen voor wat be-20 treft de weergavegetrouwheid en vervormingsvrijheid kan worden voldaan en waardoor het frekwentiebereik aanzienlijk kan worden vergroot.
De inrichting volgens de uitvinding vertoont daartoe het kenmerk, dat de inrichting verder is voorzien van een overnamenetwerk, dat tenminste de omzetter en de opnemer elektrisch overbrugt, en is inge-25 richt voor het leveren van een korrektiesignaal dat voor frekwenties liggend binnen het frekwentiewerkgebied van de omzetter klein en voor tenminste een frekwentiegebied liggend buiten het frekwentiewerkgebied van de omzetter groot is ten opzichte van het uitgangssignaal van de opnemer, en een kombinatieeenheid voor het bij elkaar voegen van het uit-30 gangssignaal van de opnemer en het korrektiesignaal en waarbij het samengevoegde signaal als terugkoppelsignaal fungeert.
De uitvinding berust op het inzicht, dat de instabiliteiten vooral veroorzaakt worden door signalen met frekwenties buiten het fre- 800 1 5 92 » * PHN 9711 .2.
kwentiewerkgebied van de omzetter, namelijk laagfrekwent door signalen met frekwenties liggend in het frekwentiegebied onder het frekwentiewerkgebied van de omzetter of hoogfrekwent door signalen met frekwenties liggend in het frekwentiegebied boven het frekwentiewerkgebied van de 5 omzetter, of door zou/el laagfrekwente, als hoogfrekwente signalen. In deze frekwentiegebieden is het uitgangssignaal van de opnemer niet geschikt als terugkoppelsignaal aangezien het opnemersignaal soms fase-draaiingen van 180° vertoont, zodat er meekoppeling in plaats van tegen-koppeling kan optreden.
10 Door de maatregel volgens de uitvinding wordt nu bereikt, dat ook buiten het frekwentiewerkgebied van de omzetter de inrichting stabiel blijft, doordat in dit gebied het tegenkoppelsignaal hoofdzakelijk wordt bepaald door het uitgangssignaal van het overnamenetwerk, dat in dit gebied een veel grotere amplitude heeft dan het opnemersignaal en 15 niet behept is met de genoemde ongekontroleerde fasedraaiingen. Binnen het werkgebied van de omzetter is het opnemersignaal nauwkeurig gerelateerd aan de volumesnelheid van de omzetter, zodat in dit gebied het opnemersignaal als terugkoppelsignaal kan dienen.
Door de verhoogde stabiliteit van de inrichting bestaat nu de 20 mogelijkheid de inrichting sterker terug te koppelen zodat een hogere weergavegetrouwheid en een lagere vervorming kan worden bereikt over een groter werkgebied voor de omzetter.
Het overnamenetwerk uit de inrichting volgens de uitvinding heeft het kenmerk, dat het een laagdoorlaatfilter omvat, waarvan de kan-25 telfrekwentie althans ten naaste bij overeenkomt met de ondergrens van het frekwentiewerkgebied van de omzetter. Door deze maatregel wordt bereikt, dat de inrichting laagfrekwent, voor signalen met frekwenties liggend onder het frekwentiewerkgebied van de omzetter, stabiel blijft.
Deze maatregel volgens de uitvinding is gebaseerd op het in-30 zicht dat de laagfrekwente stabiliteiten ontstaan doordat de overdrachts-karakteristiek van de opnemer voor deze frekwenties een zeer kleine amplitude heeft, voor gelijkspanning in sommige gevallen zelfs nul, zodat voor deze frekwenties slechts een geringe tegenkoppeling optreedt.
Het overnamenetwerk uit de inrichting volgens de uitvinding 35 kan ook zijn gekenmerkt, doordat het een hoogdoorlaatfilter omvat, waarvan de kantelfrekwentie althans ten naaste bij overeenkomt met de bovengrens van het frekwentiewerkgebied van de omzetter. Door deze maatregel wordt bereikt, dat de inrichting hoogfrekwent, voor signalen met 800 1 5 92 PHN 9711 .3.
r i frekwenties liggend boven het frekwentiewerkgebied van de omzetter stabiel blijft. ·
Deze maatregel volgens de uitvinding is gebaseerd op het inzicht dat de hoogfrekwente instabiliteiten ontstaan door het feit dat 5 het geluidafstralend membraan van de omzettere bij deze frekwenties begint op te breken - het oppervlak van het membraan trilt dan niet meer met gelijke fase - hetgeen grote fasedraaiingen in het uitgangssignaal van de opnemer tot gevolg heeft, zodat meekoppeling in plaats van tegen-koppeling kan optreden.
10 Het overnamenetwerk uit de inrichting volgens de uitvinding vervolgens zijn gekenmerkt, doordat het een bandsperfilter omvat, waarvan de beide kantelfrekwenties overeenkomen met de grensfrekwenties van het frekwentiewerkgebied van de omzetter.
Door deze maatregel wordt bereikt, dat de inrichting zowel 15 laag- als hoogfrekwent stabiel is. Een dergelijke bandsperfilter kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd door de parallelschakeling van een laagdoorlaat- en een hoogdoorlaatfilter.
Het overnamenetwerk kan verder nog zijn gekenmerkt, doordat tenminste een filter een filterkarakteristiek van tenminste de tweede 20 orde bezit.
Doordat het verschil tussen de amplitude van de overdracht van omzetter naar opnemer en de amplitude van overdracht van het overnamenetwerk een maat is voor de effektieve terugkoppeling van de inrichting, wordt tengevolge van de steilere afval van de tweede orde filters een 25 groter verschil tussen beide amplitudes verkregen, waardoor een grotere effektieve terugkoppeling wordt verkregen in het werkgebied van de omzetter, zodat een additionele reduktie van de vervorming kan worden verkregen.
Een tweede uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uit-30 vinding heeft het kenmerk, dat de omzetter wordt voorafgegaan door een tweede netwerk, waarvan de frekwentiekarakteristiek in het frekwentie-werkgebied van de omzetter althans ten naaste bij overeenkomt met de inverse van de frekwentiekarakteristiek van de overdracht van de ingang van de omzetter naar de uitgang van de opnemer. Hierdoor wordt bereikt, 35 dat de effektieve terugkoppeling in het werkgebied van de omzetter sig-nifikant kan worden verhoogd, zodat een additionele reduktie in de vervorming wordt verkregen, het frekwentiewerkgebied van de omzetter kan worden vergroot en de laag- en hoogfrekwente afval van het overnamenet- 800 1 5 92 r- * PHN 9711 .4.
werk naar lagere respektievelijk hogere frekwenties kan worden verschoven.
Een voorkeursuitvoering van de inrichting volgens de uitvinding heeft het kenmerk, dat voor het vermijden van vastlopen van de 5 signalen in de inrichting de inrichting een begrenzingsinrichting omvat, waarbij het begrenzingsniveau van de begrenzingsinrichting althans ten naaste bij overeenkomt met het niveau van het dynamisch bereik van de inrichting. Bij oversturing van de inrichting zonder de aanwezigheid van een begrenzingsinrichting door een te groot ingangssignaal, zal de 10 inrichting vastlopen. Dit vastlopen kan door de inrichting niet meer ge-korrigeerd worden, waardoor de vervorming toeneemt. Door het introduceren van een begrenzingsinrichting wordt voorkomen, dat dit vastlopen optreedt, zodat de hoge weergavegetrouwheid en vervormingsvrijheid behouden blijft.
15 Een verdere uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uit vinding, heeft het kenmerk, dat de ingang van de begrenzingsinrichting is gekoppeld aan een ingangsaansluitklem van de inrichting voor het ontvangen van het ingangssignaal. Deze maatregel berust op het inzicht, dat indien men de begrenzingsinrichting op een andere plaats in de in-20 richting zou plaatsen, bijvoorbeeld in de tegenkoppellus, daardoor de tegenkoppeling zal worden verlaagd, hetgeen vooral bij maximale uitstu-ring bezwaarlijk is, aangezien dan juist de hoogste vervormingen optreden. Door deze maatregel wordt nu bereikt, dat bij maximale uitsturing ten volle geprofiteerd kan worden van de maximaal bereikbare tegenkoppeling 25 hetgeen de vervorming in de inrichting zeer laag houdt.
Een andere uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uitvinding heeft het kenmerk, dat de begrenzingsinrichting een bijbehorend laagdoorlaatfilter omvat, waarvan de afsnijfrekwentie onder de ondergrens van het frekwentiewerkgebied van de omzetter ligt, dat de ingang van het 30 bijbehorend laagdoorlaatfilter is verbonden met de ingang van de omzetter en dat de uitgang van het bijbehorend laagdoorlaatfilter is verbonden met de regelingang van de begrenzingsinrichting. Tengevolge van het niet volledig vlak zijn van de frekwentiekarakteristiek van het ingangssignaal van de omzetter zal de inrichting door de begrenzingsinrichting 35 niet meer bij elke frekwentie volledig uitstuwbaar zijn. Door voornoemde maatregel verkrijgt men het voordeel van een frekwentie afhankelijke begrenzing, waardoor de inrichting voor alle frekwenties volledig uitstuur-baar blijft.
800 1 5 92 * PHN 9711 .5.
Aan de hand van de tekening zal de uitvinding nader worden uiteengezet. In de tekening vertoont: figuur 1 een uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uitvinding, 5 figuur 2 twee mogelijke frekwentiekarakteristieken voor het overnamenetwerk uit figuur 1, figuur 3 een tweede uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uitvinding voorzien van een begrenzingsinrichting.
Figuur 1 toont een uitvoeringsvorm van de inrichting volgens 10 de uitvinding omvattende een omzetter 1, een opnemer 2, welke uitgangssignaal een maat is voor het akoestische uitgangssignaal van de omzetter 1, een versterker 3, een overnamenetwerk 4, een tweede netwerk 5 en een terugkoppelnetwerk 6 bijvoorbeeld in de vorm van een versterker.
Het ingangssignaal u^ kan via klem 7 aan de inrichting worden 15 aangeboden. Het is echter ook mogelijk het ingangssignaal aan een ander punt in de schakeling aan te bieden. Het uitgangssignaal van het netwerk 4 en dat van de opnemer 8 worden in een kombinatieeenheid 8, bijvoorbeeld in de vorm van een optelschakeling samengenomen en via het terugkoppelnetwerk 6 toegevoerd aan een kombinatieeenheid 9, bijvoorbeeld in de 20 vorm van een aftrekschakeling.
De opnemer 2 kan een verplaatsingsopnemer, een snelheidsopne-mer of een versnellingsopnemer zijn en kan vast verbonden zijn met de spreekspoel of het geluidafstralend membraan van de omzetter. Bij voorkeur wordt gebruik gemaakt van een versnellingsopnemer omdat in dit geval 25 geen extra korrektienetwerken voor het korrigeren van de frekwentiekarak-teristiek van een signaal in de inrichting benodigd zijn. De bewegings-detektie kan eventueel ook, in plaats van langs mechanische weg, langs optische weg plaatsvinden.
Het uitgangssignaal van de kombinatieeenheid 9 wordt toegevoerd 30 aan het overnamenetwerk 4 en aan de omzetter 1. Het netwerk 5 hoeft niet noodzakelijk in de inrichting te zijn opgenomen. Het netwerk 5 heeft een frekwentiekarakteristiek die de inverse is van de frekwentie-karakteristiek van de totale overdracht van de ingang van omzetter 1 naar de uitgang van opnemer 2. Hiermee wordt bereikt, dat de overdracht van 35 het ingangssignaal van het netwerk 5 naar het uitgangssignaal van opnemer 2 hoofdzakelijk een vlakke frekwentiekarakteristiek heeft. Deze karakteristiek is in figuur 2 met 10 aangegeven.
Het overnamenetwerk 4 dient een zodanige frekwentiekarakteris- 800 1 5 92
V
PHN 9711 .6.
tiek te hebben dat het uitgangssignaal ervan bij frekwenties liggend in het werkgebied van de omzetter, in figuur 2 weergegeven door het gebied van de frekwenties tussen en f^, klein is ten opzichte van het uitgangssignaal van de opnemer 2 en dat het uitgangssignaal van het over-5 namenetwerk 4 bij frekwenties liggend buiten het werkgebied van de omzetter groot is ten opzichte van het uitgangssignaal van de opnemer 2. Indien de instabiliteiten alleen optreden in het frekwentiegebied onder het frekwentiewerkgebied van de omzetter kan men voor het ovemamenet-werk volstaan met een laagdoorlaatfilter waarvan de kantelfrekwentie 10 althans ten naaste bij overeenkomt met de ondergrens van het frekwentiewerkgebied van de omzetter. Treden de instabiliteiten alleen op in het frekwentiegebied boven het frekwentiewerkgebied van de omzetter dan kan men volstaan met een hoogdoorlaatfilter, waarvan de kantelfrekwentie althans ten naaste bij overeenkomt met de bovengrens van het frekwentie-15 werkgebied van de omzetter.
Verwacht men zowel laagfrekwent als hoogfrekwent instabiliteiten dan dient het overnamenetwerk een bandsperfilter te bevatten, waarvan de kantelfrekwenties overeenkomen met de grensfrekwenties van het frekwentiewerkgebied van de omzetter.
20 Een voorbeeld van een dergelijke frekwentiekarakteristiek voor het overnamenetwerk 4 is in figuur 2 met 11 aangegeven, waarbij de amplitude respektievelijk de frekwentie logaritmisch langs de vertikale respektievelijk horizontale as zijn uitgezet.
Deze karakteristiek kan bijvoorbeeld zijn verkregen door het 25 parallel aan elkaar plaatsen van een laagdoorlaatfilter en een hoogdoorlaatfilter, waarvan de respektievelijke kantelfrekwenties tenminste ongeveer overeenkomen met de ondergrens f^ respektievelijk de bovengrens fh van het frekwentiewerkgebied van de omzetter.
De effektieve terugkoppeling voor de omzetter in zijn werkge-30 bied wordt bepaald door het verschil in niveau tussen de karakteristieken 10 en 11 in figuur 2. Door dus een karakteristiek voor het overnamenetwerk 4 te nemen die in het faekwentiewerkgebied van de omzetter sneller afvalt, kan dit voornoemd verschil worden vergroot, zodat een meer effektieve terugkoppeling kan worden gerealiseerd. Een voorbeeld van een der-35 gelijke sneller afvallende karakteristiek voor het netwerk 4 is in figuur 2 met de streeplijn 12 weergegeven. Een dergelijke karakteristiek kan bijvoorbeeld worden verkregen door in het overnamenetwerk filters toe te passen met een hogere orde karakteristiek, bijvoorbeeld een tweede 800 1 5 92 PHN 9711 .7.
orde, met een voldoend hoge kwaliteitsfaktor. In figuur 2 is zichtbaar dat in het werkgebied van de omzetter het verschil in niveau tussen karakteristieken 10 en 12 groter is dan het verschil tussen de karakteristieken 10 en 11.
5 In het frekwentiewerkgebied van de omzetter heeft de over dracht van de keten 5-3-1-2 een vlakke fase-en frekwentiekarakteristiek. Het uitgangssignaal van opnemer 2 is dan bruikbaar als terugkoppelsig-naal. Doordat de frekwentiekarakteristiek van de omzetter 1 door het netwerk 5 wordt vlak getrokken, behoeft dit niet meer door de 10 terugkoppeling te gebeuren. De terugkoppeling behoeft nu effektief alleen de vervormingskomponenten te onderdrukken, hetgeen ten opzichte van de inrichting zonder netwerk 5, een veel lagere vervorming oplevert en een groter frekwentiewerkgebied voor de omzetter oplevert. Buiten het werkgebied van de omzetter is het uitgangssignaal van opnemer 2 niet geschikt 15 als terugkoppelsignaal. Dit komt doordat voor frekwenties lager dan f^ het uitgangssignaal van opnemer 2 een zeer kleine amplitude heeft en geen gelijkspanningskomponent bevat. Voor frekwenties hoger dan f^ begint het geluidafstralend membraan van de omzetter op te breken, zodat grote fasedraaiingen in het opnemersignaal optreden.
20 De teruggekoppelde keten 5-3-1-2 is in beide gebieden dan ook instabiel. Door nu voor deze gebieden het uitgangssignaal van het overnamenetwerk 4 als terugkoppelsignaal te gebruiken wordt ook tot ver buiten het werkgebied van de omzetter een stabiele inrichting verkregen. Het resultaat is een vergroot werkgebied van de omzetter en de mogelijk-25 heid tot een sterkere tegenkoppeling hetgeen resulteert in een nog lagere vervorming, vooral bij de lage frekwenties.
In het voorgaande is aangenomen, dat het ingangssignaal van het overnamenetwerk 4 overeenkomt met het ingangssignaal van het netwerk 5. Dit is echter niet noodzakelijk.
30 De ingang van het overnamenetwerk 4 kan evengoed met de uit gang van het netwerk 5 of met de uitgang van de versterker 3 zijn verbonden. In beide gevallen dient de frekwentiekarakteristiek van het overnamenetwerk 4 dan te worden aangepast en zal overeen moeten stemmen met een serieschakeling van de originele overnamekarakteristiek, zoals weer-35 gegeven door 11 of 12 in figuur 2, en een karakteristiek welke de inverse is van de overdracht van het netwerk 5. In het geval waarbij het over-nemenetwerk 4 verbonden is met de uitgang van versterker 3 dient het overnamenetwerk bovendien nog voor de versterking van versterker 3 gekor- 800 1 5 92 'V' v PHN 9711 .8.
rigeerd te u/orden.
In figuur 3 wordt een mogelijke tweede uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uitvinding getoond. Elementen in figuren 1 en 3 die dezelfde verwijzingscijfers hebben zijn gelijk. De inrichting is 5 voorzien van een begrenzingsinrichting (limiter) 11, waarbij bij voorkeur de ingang van de begrenzingsinrichting rechtstreeks met de ingangs-aansluitklem 7 van de inrichting is verbonden. De inrichting kan eventueel nog voorzien zijn van een laagdoorlaatfilter 12, met een voldoend lage afsnijfrekwentie, welke onder de ondergrens van het frekwentiewerk-10 gebied van de omzetter moet liggen bij voorkeur in de orde van grootte van 1 Hz, waaraan het ingangssignaal van de omzetter 1 wordt toegevoerd en waarbij het uitgangssignaal van het laagdoorlaatfilter 12 wordt toegevoerd aan de regelingang van de begrenzingsinrichting 11 en welks uitgangssignaal het begrenzingsniveau bepaalt.
T5 De reden van het introduceren van de begrenzingsinrichting 11 is dat, bij oversturing van de inrichting door een te groot ingangssignaal u^, de inrichting kan gaan vastlopen. Dit vastlopen kan niet meer door de inrichting gekorrigeerd worden, hetgeen resulteert in een hoge vervorming in het signaal voor de omzetter. Door het introduceren van 20 de begrenzingsinrichting 11 in de inrichting, waarbij het begrenzingsniveau, waarbij de begrenzingsinrichting zijn begrenzende werking moet gaan vertonen, overeenkomt met het dynamisch bereik van de inrichting, kan het oversturen van de inrichting, en daarmee het optreden van een hoge vervorming in de inrichting worden voorkomen.
25 Het heeft bovendien extra voordelen de begrenzingsinrichting 11 voor de kombinatieeenheid 9 in de inrichting te plaatsen, in plaats van bijvoorbeeld in de tegenkoppellus. Door plaatsing van de begrenzingsinrichting in de tegenkoppellus wordt de tegenkoppeling verlaagd. Dit is vooral bij maximale uitsturing bezwaarlijk. Bij maximale uitsturing 30 treden namelijk de hoogste vervormingen op. Door de verlaging van de tegenkoppeling zouden deze vervormingen niet maximaal kunnen worden onderdrukt.
Door het plaatsen van de begrenzingsinrichting tussen ingangs-aansluitklem 7 en de kombinatieeenheid 9 blijft de maximale tegenkoppe-35 ling behouden zodat bij maximale uitsturing ten volle geprofiteerd kan worden van deze tegenkoppeling hetgeen de vervorming in de inrichting zeer laag houdt.
Daar de frekwentiekarakteristiek van het ingangssignaal aan de 800 1 5 92 PHN 9711 .9.
omzetter 1 niet vlak is zal tengevolge van het introduceren van de be-grenzingsinrichting 11 de inrichting niet bij alle frekwenties meer volledig uitstuurbaar zijn.
Door het ingangssignaal van de omzetter via het laagdoorlaat-5 filter 12 toe te voeren aan de regelingang van de begrenzingsinrichting 11 wordt een frekwentieafhankelijke begrenzing verkregen, zodat de inrichting voor alle frekwenties volledig uitstuurbaar blijft.
Tenslotte zij nog opgemerkt, dat de uitvinding niet beperkt is tot de getoonde uitvoeringsvormen. De uitvinding is eveneens van 10 toepassing op inrichtingen, waarbij de elementen in een andere volgorde staan. Zo kan het terugkoppelnetwerk 6 evengoed in de keten tussen de kombinatieeenheid 9 en de omzetter 1 worden geplaatst. Door, in dit geval het ingangssignaal voor het overnamenetwerk 4 te betrekken van de uitgang van versterker 3 bereikt men de volgende voordelen.
15 Ten eerste zijn zowel de versterking van de inrichting, als de stabiliteit onafhankelijk van variaties in de versterkingsfaktoren van de versterkereenheden 3 en/of 6.
Ten tweede kan men de twee versterkereenheden 3 en 6 samennemen en uitvoeren als een willekeurige vermogensversterker.
20 Verder zij vermeld dat de uitvinding eveneens van toepassing is op inrichtingen, waarbij de bewegingsdetektie op anderssoortige wijze wordt uitgevoerd dan zoals hiervoor beschreven.
25 30 35 800 1 5 92

Claims (10)

1. Inrichting voor het omzetten van een elektrisch signaal in een akoestisch signaal, omvattende middelen voor het aansturen van een elektroakoestische omzetter, een opnemer voor het leveren van een elektrisch uitgangssignaal dat een maat is voor het akoestisch uitgangs- 5 signaal van de omzetter, en een terugkoppelketen voor het terugvoeren van het uitgangssignaal van de opnemer als tegenkoppelsignaal, met het kenmerk, dat de inrichting verder is voorzien van een overnamenetwerk, dat tenminste de omzetter en de opnemer elektrisch overbrugt, en is ingericht voor het leveren van een korrektiesignaal dat voor frekwenties 10 liggend binnen het frekwentiewerkgebied van de omzetter klein en voor tenminste een frekwentiegebied liggend buiten het frekwentiewerkgebied van de omzetter groot is ten opzichte van het uitgangssignaal van de opnemer, en een kombinatieeenheid voor het bij elkaar voegen van het uitgangssignaal van de opnemer en het korrektiesignaal en waarbij het 15 samengevoegde signaal als terugkoppelsignaal fungeert.
2. Inrichting volgens konklusie 1, met het kenmerk, dat het overnamenetwerk een laagdoorlaatfilter omvat waarvan de kantelfrekwentie althans ten naaste bij overeenkomt met de ondergrens van het frekwentiewerkgebied van de omzetter.
3. Inrichting volgens konklusie 1, met het kenmerk, dat het over namenetwerk een hoogdoorlaatfilter omvat, waarvan de kantelfrekwentie althans ten naaste bij overeenkomt met de bovengrens van het frekwentiewerkgebied van de omzetter.
4. Inrichting volgens konklusie 1, met het kenmerk, dat het 25 overnamenetwerk een bandsperfilter omvat, waarvan de beide kantelfrekwen-ties overeenkomen met de grensfrekwenties van het frekwentiewerkgebied van de omzetter.
5. Inrichting volgens konklusie 4, met het kenmerk, dat het bandsperfilter wordt gevormd door de parallel schakeling van een laagdoor- 3Q laat- en een hoogdoorlaatfilter.
6. Inrichting volgens konklusie 2, 3, 4 of 5, met het kenmerk, dat tenminste een filter een filterkarakteristiek van tenminste de tweede orde bezit.
7. Inrichting volgens êên der voorgaande konklusies, met het ken-35 merk, dat de omzetter wordt voorafgegaan door een tweede netwerk, waarvan de frekwentiekarakteristiek in het frekwentiewerkgebied van de omzetter althans ten naaste bij overeenkomt met de inverse van de frekwentiekarakteristiek van de overdracht van de ingang van de omzetter naar de 80 0 1 5 92 PHN 9711 .11. uitgang van de opnemer.
8. Inrichting volgens één der voorgaande konklusies, met het kenmerk, dat voor het vermijden van vastlopen van de signalen in de inrichting de inrichting een begrenzingsinrichting omvat, waarbij het begren- 5 zingsniveau van de begrenzingsinrichting althans ten naaste bij overeenkomt met het niveau van het dynamisch bereik van de inrichting.
9. Inrichting volgens konklusie 8, met het kenmerk, dat de ingang van de begrenzingsinrichting is gekoppeld aan een ingangsaansluit-klem van de inrichting voor het ontvangen van het ingangssignaal.
10. Inrichting volgens konklusie 8 of 9, met het kenmerk, dat de begrenzingsinrichting een bijbehorend laagdoorlaatfilter omvat, waarvan de afsnijfrekwentie onder de ondergrens van het frekwentiewerkgebied van de omzetter ligt, dat de ingang van het bijbehorend laagdoorlaatfilter is verbonden met de ingang van de omzetter en dat de uitgang van het 15 bijbehorend laagdoorlaatfilter is verbonden met de regelingang van de begrenzingsinrichting . 20 25 30 35 \ 800 1 5 92
NL8001592A 1980-03-18 1980-03-18 Mfb systeem met een overnamenetwerk. NL8001592A (nl)

Priority Applications (9)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8001592A NL8001592A (nl) 1980-03-18 1980-03-18 Mfb systeem met een overnamenetwerk.
EP81200243A EP0036230A1 (en) 1980-03-18 1981-03-03 MFB system with a by-pass network
US06/241,992 US4395588A (en) 1980-03-18 1981-03-09 MFB system with a by-pass network
CA000372913A CA1171360A (en) 1980-03-18 1981-03-12 Mfb system with a by pass network
AU68330/81A AU536893B2 (en) 1980-03-18 1981-03-13 Linearized transducer output
JP3668081A JPS56144697A (en) 1980-03-18 1981-03-16 Device for converting electric signal into acoustic signal
DK117681A DK117681A (da) 1980-03-18 1981-03-16 Akustisk apparat med bevaegelsesafhaengig til akstisk apparat med bevaegelsesafhaengig tilbagekobling og et shunt-netvaerk
ES500393A ES500393A0 (es) 1980-03-18 1981-03-16 Un dispositivo para convertir una senal electrica en una se-nal acustica
AT0127581A AT369215B (de) 1980-03-18 1981-03-18 Vorrichtung zur umwandlung eines elektrischen signals in ein akustisches signal

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8001592A NL8001592A (nl) 1980-03-18 1980-03-18 Mfb systeem met een overnamenetwerk.
NL8001592 1980-03-18

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8001592A true NL8001592A (nl) 1981-10-16

Family

ID=19835015

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8001592A NL8001592A (nl) 1980-03-18 1980-03-18 Mfb systeem met een overnamenetwerk.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4395588A (nl)
EP (1) EP0036230A1 (nl)
JP (1) JPS56144697A (nl)
AT (1) AT369215B (nl)
AU (1) AU536893B2 (nl)
CA (1) CA1171360A (nl)
DK (1) DK117681A (nl)
ES (1) ES500393A0 (nl)
NL (1) NL8001592A (nl)

Families Citing this family (27)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1984001682A1 (en) * 1982-10-14 1984-04-26 Matsushita Electric Ind Co Ltd Speaker
DE3414407C2 (de) * 1984-04-17 1986-02-20 Jürgen 6804 Ilvesheim Quaas Anordnung von Schallwandlern in einer Schallführung, insbesondere für Lautsprecherboxen
WO1986001362A1 (en) * 1984-08-03 1986-02-27 Motorola, Inc. Piezoelectric loudspeaker having a feedback transducer
DE3429147A1 (de) * 1984-08-08 1986-02-20 Friedrich 6650 Homburg Müller Anordnung zur akustischen gegenkopplung von lautsprechern
US4598417A (en) * 1984-08-15 1986-07-01 Research Corporation Electronic stethoscope
DE3685859T2 (de) * 1985-04-17 1992-12-17 Geoquip Security Systems Ltd Vibrationsempfindlicher transduktor.
NL8501719A (nl) * 1985-06-14 1987-01-02 Philips Nv Basreflex luidsprekersysteem.
US4868870A (en) * 1985-10-01 1989-09-19 Schrader Daniel J Servo-controlled amplifier and method for compensating for transducer nonlinearities
US4727584A (en) * 1986-02-14 1988-02-23 Velodyne Acoustics, Inc. Loudspeaker with motional feedback
DE68921922T2 (de) * 1988-05-31 1995-12-07 Yamaha Corp Temperaturkompensationsschaltung in einem Verstärker zum Treiben einer negativen Impedanz.
US4985925A (en) * 1988-06-24 1991-01-15 Sensor Electronics, Inc. Active noise reduction system
JPH0737369Y2 (ja) * 1988-10-17 1995-08-23 ヤマハ株式会社 駆動装置の温度補償回路
JP3016446B2 (ja) * 1991-08-20 2000-03-06 ソニー株式会社 再生装置
DE4139681A1 (de) * 1991-12-02 1992-07-02 Czerny Heribert Schallwandler mit kompensationsantrieb
GB2268356A (en) * 1992-06-23 1994-01-05 Itzhak Chavet High-fidelity loudspeaker.
GB2292854B (en) * 1994-08-12 1999-08-25 Motorola Ltd Electronic audio device and method of operation
US5523715A (en) * 1995-03-10 1996-06-04 Schrader; Daniel J. Amplifier arrangement and method and voltage controlled amplifier and method
US5901231A (en) * 1995-09-25 1999-05-04 Noise Cancellation Technologies, Inc. Piezo speaker for improved passenger cabin audio systems
US6683965B1 (en) 1995-10-20 2004-01-27 Bose Corporation In-the-ear noise reduction headphones
JP3521626B2 (ja) * 1996-07-16 2004-04-19 松下電器産業株式会社 音響再生装置
US6584204B1 (en) * 1997-12-11 2003-06-24 The Regents Of The University Of California Loudspeaker system with feedback control for improved bandwidth and distortion reduction
US6937738B2 (en) * 2001-04-12 2005-08-30 Gennum Corporation Digital hearing aid system
CA2408045A1 (en) * 2001-10-16 2003-04-16 Audio Products International Corp. Loudspeaker with large displacement motional feedback
TWI241830B (en) * 2004-08-20 2005-10-11 Vistapoint Inc Self-testing and calibrating method for electroacoustic system
KR20100069863A (ko) * 2008-12-17 2010-06-25 삼성전자주식회사 음질 보정을 위한 음향 출력 장치 및 그의 음질 보정 방법
US9496755B2 (en) * 2011-09-26 2016-11-15 Qualcomm Incorporated Systems, methods, and apparatus for rectifier filtering for input waveform shaping
GB201712391D0 (en) 2017-08-01 2017-09-13 Turner Michael James Controller for an electromechanical transducer

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3937887A (en) * 1969-05-15 1976-02-10 Ben O. Key Acoustic power system
US3798374A (en) * 1972-04-03 1974-03-19 Rene Oliveras Sound reproducing system utilizing motional feedback
CA982055A (en) * 1972-09-11 1976-01-20 Toshiyuki Goto Sound reproducing system
US4180706A (en) * 1976-04-30 1979-12-25 Bang & Olufsen A/S Loudspeaker motional feedback system
DE2626652C3 (de) * 1976-06-15 1979-11-22 Friedemann Dipl.-Ing. 8000 Muenchen Meggl Regelungsanordnung für Schallsender
US4287389A (en) * 1978-10-30 1981-09-01 Gamble George W High-fidelity speaker system
US4276443A (en) * 1979-08-17 1981-06-30 Meyers Stanley T Sound reproducing system utilizing motional feedback and velocity-frequency equalization

Also Published As

Publication number Publication date
JPS56144697A (en) 1981-11-11
AU536893B2 (en) 1984-05-31
EP0036230A1 (en) 1981-09-23
ATA127581A (de) 1982-04-15
CA1171360A (en) 1984-07-24
DK117681A (da) 1981-09-19
AU6833081A (en) 1981-09-24
AT369215B (de) 1982-12-10
US4395588A (en) 1983-07-26
ES8202211A1 (es) 1982-01-01
ES500393A0 (es) 1982-01-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8001592A (nl) Mfb systeem met een overnamenetwerk.
US5729611A (en) Loudspeader overload protection
US20160073196A1 (en) Control of a loudspeaker output
US4276443A (en) Sound reproducing system utilizing motional feedback and velocity-frequency equalization
US6763113B2 (en) Speaker driving circuit
US4799265A (en) Electrostatic transducer unit
NL8802082A (nl) Videocamera met automatische sterkteregeling.
US7728660B2 (en) Audio signal processing system and method
US7250986B2 (en) External output video signal processor
JP4224892B2 (ja) スピーカ装置
JP2504939B2 (ja) 撮像装置
JP3106718B2 (ja) スピーカ駆動装置
US8941627B2 (en) Driving a light scanner
JPH07312704A (ja) 画質補償回路
JPH07222276A (ja) 音響再生装置
JP3326676B2 (ja) 輪郭補正回路及びそれを用いた撮像装置
JPS6150427B2 (nl)
JPH051177Y2 (nl)
JP3062516B2 (ja) テレビジョン用画質調整回路
KR0185955B1 (ko) 비대칭 청취점에서의 대칭음상 획득을 위한 스피커 구동장치
JPH03214973A (ja) アパーチャ補償回路
JPH04238476A (ja) ホワイトピーククリップ回路
JPH0349400A (ja) スピーカー駆動回路
JPH04108205A (ja) 低周波増幅器
JPH05199584A (ja) フットモニタースピーカシステム

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed