NL8001026A - Digitale signaalontvanger voor het ontvangen van pcm tonen. - Google Patents

Digitale signaalontvanger voor het ontvangen van pcm tonen. Download PDF

Info

Publication number
NL8001026A
NL8001026A NL8001026A NL8001026A NL8001026A NL 8001026 A NL8001026 A NL 8001026A NL 8001026 A NL8001026 A NL 8001026A NL 8001026 A NL8001026 A NL 8001026A NL 8001026 A NL8001026 A NL 8001026A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
signals
signal
address
amplitude
filter
Prior art date
Application number
NL8001026A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Northern Telecom Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Northern Telecom Ltd filed Critical Northern Telecom Ltd
Publication of NL8001026A publication Critical patent/NL8001026A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q1/00Details of selecting apparatus or arrangements
    • H04Q1/18Electrical details
    • H04Q1/30Signalling arrangements; Manipulation of signalling currents
    • H04Q1/44Signalling arrangements; Manipulation of signalling currents using alternate current
    • H04Q1/444Signalling arrangements; Manipulation of signalling currents using alternate current with voice-band signalling frequencies
    • H04Q1/45Signalling arrangements; Manipulation of signalling currents using alternate current with voice-band signalling frequencies using multi-frequency signalling
    • H04Q1/457Signalling arrangements; Manipulation of signalling currents using alternate current with voice-band signalling frequencies using multi-frequency signalling with conversion of multifrequency signals into digital signals
    • H04Q1/4575Signalling arrangements; Manipulation of signalling currents using alternate current with voice-band signalling frequencies using multi-frequency signalling with conversion of multifrequency signals into digital signals which are transmitted in digital form

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Time-Division Multiplex Systems (AREA)
  • Interface Circuits In Exchanges (AREA)
  • Digital Transmission Methods That Use Modulated Carrier Waves (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Electrophonic Musical Instruments (AREA)
  • Use Of Switch Circuits For Exchanges And Methods Of Control Of Multiplex Exchanges (AREA)

Description

i
Digitale signaalontvanger voor het ontvangen van PCM tonen.
De uitvinding heeft in het algemeen betrekking op toonsignaalontvangers en meer in het bijzonder op een digitaal ingerichte ontvanger voor het omzetten van pulscode gemoduleerde (PCM) toonsignalen in een signaaluitdrukking die verenigbaar is met 5 een regelaar in een telefoonschakelcentrale.
Telefoonsignaalontvangers voor het ontvangen van abonneelussignalering met meervoudige frequenties of multifre-quentie (MF) interlokaal signaleren hebben zich ontwikkeld van analoge in digitale ketens zoals in een voorbeeld aangegeven is in 10 het Amerikaanse octrooischrift 3.537.001, en het Amerikaanse octrooi-schrift 3.790.720. Deze ontvangers zijn echter bedoeld voor het ontvangen van analoge signalen en kunnen niet rechtstreeks aangepast worden om digitale signalen te ontvangen. Bijgevolg wordt in een tijdverdelingsmultiplex (TDM) pulscodemodultatie (PCM) telefoonstel-15 sel een digitale-analoge omzetter gebruikt om PCM monsters om te zetten vanaf een gekozen TDM kanaal in een analoog signaal. Daarna detecteert de signaalontvanger de passende signalen en zet de signalen om in een code die verenigbaar is met de werking van een ermee verbonden TDM schakelcentrale.
20 Het gebruik van digitale signaalbewerkingsinrich- tingen voor het behandelen van digitale signalen zonder eerst de digitale signalen om te zetten in analoge vorm wordt besproken door S.L. Freeny, in een publicatie met als titel "Special Purpose Hardware for Digital Filtering" in de proceedings of the IEEE, vol. 63, 25 blz. 633-648, gpubliceerd in april 1975, en door J. Allen, in een publicatie getiteld "Computer Architecture for Signal Processing" in the proceedings of the IEEE, vol. 63, blz. 624-632, gepubliceerd in april 1975. Ofschoon het aantrekkelijk kan lijken om PCM signalen rechtstreeks digitaal te behandelen zonder eerst de PCM monsters om 800 1 0 26 2 te zetten in analoge signalen waren dergelijke voorstellen in het verleden wat betreft kosten niet concurrerend op het gebied van de telefonie.
Er zijn twee soorten signalering in telefonie die 5 een frequentiecombinatie toepassen, onder de handelsnaam DIGITONE of TCXJCHTONE lussignalering en R1 of R2 interlokale signalering.
Het hoofdonderscheid tussen de twee is dat de DIGITONE of TOUCHTONE vorm bestaat uit twee tonen welke respectievelijk behoren tot hoog en laag frequente banden. Zodoende is het voordelig om nuldoorgangs-10 technieken te gebruiken voor toondetectie volgend op filterscheiding van het ontvangen signaal in twee frequentiebanden. Deze benadering is niet van toepassing op R1 of R2 signalering waarin een combinatie van iedere twee uit een aantal voorgeschreven tonen geldig is. Het Amerikaanse octrooischrift 4.076.965 toont de ingewikkeldheid en de 15 omvang aan van gemengde digitale en analoge ketens die nodig zijn bij een flexibele analoge MF signaalontvanger die geschikt is om te gebruiken bij een enkele frequentie en multifrequentie signaal vormen.
Het is daarom duidelijk dat de verwezenlijking 20 van een zuivere digitale MF ontvanger om te ontvangen en te onderscheiden tussen een aantal verschillende PCM gecodeerde toonsignalen een zeer flexibel ontwerp nodig maakt waarbij het gebruik van een digitale processor gesuggereerd wordt. Bij ieder praktisch ontwerp moeten echter de kosten van het inrichten van een dergelijke 25 ontvanger gunstig zijn vergeleken met de kosten van bestaande analoge ontvangers in PCM stelsels. Men heeft tot dusverre gevonden dat onlangs voorgestelde PCM signaalontvangers die ingericht zijn door gebruik te maken van digitale microprocessorstelsels te langzaam werken om economisch te passen bij de werkelijke tijdeisen van tele-30 foonsignalen.
Volgens de uitvinding wordt een aanzienlijke verbetering in de operationele snelheid van een signaalontvanger verkregen door het uitvoeren van een eenvoudige maar een zich in hoge mate herhalende signaalverwerking in een gespecialiseerde digi-35 tale schakeling waarbij een ingewikkelder maar minder zich herhalende 80 0 1 0 26 > 4 3 bewerking op passende wijze uitgevoerd wordt door een microprocessor. Volgens één uitvoering van de uitvinding wordt de werkelijke tijd die nodig is om signalen te ontvangen voldoende verminderd om het mogelijk te maken dat de signaalontvanger zijn tijd verdeelt tussen 5 een aantal communicatiekanalen.
De signaalontvanger volgens de uitvinding bevat middelen voor het ontvangen van PCM signaalmonsters van een TDM kanaal gekozen door een regelinrichting in een ermee verbonden TDM schakelcentrale en een digitaal filterorgaan voor het opwekken van 10 binaire signaalvoorstellingen van filterfuncties uitgevoerd op de ontvangen signaalmonsters die ieder overeenkomen met een signaal-amplitude van een gekozen frequentie in de ontvangen signaalmonsters.
Een omzetmiddel wekt informatiesignalen op die de signalering aangeven en verenigbaar zijn met de signaalvorm van de regelinrichting 15 ingevolge de signaalamplitudewaarden van de binaire signaalvoorstellingen.
Het digitale filter voert filterfuncties uit gedurende een aantal specifiek vooruit bepaalde frequenties en is uitgevoerd met een schakeling welke bedrade logika bevat om iedere 20 filterfunctie te bepalen. De bedrade logika wordt op voordelige wijze aangebracht in de vorm van een dood geheugen (ROM). Het digitale filter kan werken met een grotere snelheid dan die nodig is om >sgn kanaal te ontvangen van een PCM monster en kan daarom op voordelige wijze gedeeld worden over kanalen. De inherente snelheid van 25 het filter wordt verder verbeterd door de ROM in te richten om gebruikt te worden volgens een parallel/serie constructie zodat in de beschikbare werkelijke tijd meer dan twee kanalen van PCM monsters ontvangen kunnen worden.
Het omzetorgaan bevat in wezen een microprocessor 30 welke bediend wordt volgens logische instructies in combinatie met verschillende tijdregel en besturingssignalen die opgewekt worden in de signaalontvanger. Het omzetorgaan ontvangt de uitgangssignalen van het filter en zet deze signalen om in informatiesignalen die een aanwijzing zijn van de signalen en verenigbaar met de signaal-35 vorm van de regelinrichting.
800 1 0 26 4
Bij één inrichting wordt de snelheid van de signaalontvangerwerking verder vergroot door alternatieve werkwijzen te verschaffen. Bij het begin van het signaleren bepaalt de processor de geldigheid van de aanvankelijke signalering door het uitvoe-5 ren van een eerste reeks verwerkingsfuncties net signalen van het digitale filterorgaan. Bij het voortzetten van de signalering vanaf het begin hiervan voert de processor een verschillende reeks functies uit die minder tijd vergen dan de eerste reeks functies om alleen de continuïteit van de signalering te verifiëren.
10 De uitvinding zal aan de hand van de tekening worden toegelicht.
Fig. 1 is een blokschema van een digitale signaal-ontvanger volgens de uitvinding waarbij de ontvanger verbonden is met een telefoonschakelcentrale.
15 Fig. 2 is een blokschema van besturingsvolgorde en tijdregelketen die gebruikt wordt in de signaalontvanger uit fig. 1.
Fig. 3 is een blokschema van een digitaal filter en ingangsbufferregister dat gebruikt wordt in de signaalontvanger 20 uit fig. 1.
Fig. 4 is een blokschema van een omzetketen gebruikt in de signaalontvanger uit fig. 1.
Fig. 5 is een tijdregelschema dat enkele gekozen bewerkingen aangeeft van de signaalontvanger uit fig. 1, 2, 3 en 4.
25 Fig. 6 is een stroomschema van de functies van de signaalomzetketen uit fig. 4.
De constructie en werking van het ui tvoeringsvoor-beeld zal in het kort beschreven worden naar aanleiding van fig. 1 gevolgd door een meer gedetailleerde beschrijving met betrekking 30 tot het restant van de figuren. Details die betrekking hebben op de energievoorziening voor het laten werken van het uitvoeringsvoor-beeld worden niet beschreven of getoond daar de voorzieningen van passende voedingen en voedingsverbindingen goed bekend zijn aan personen die een algemene kennis hebben van de elektronische techniek.
35 Eveneens wordt de routebepaling van kloksignalen die typisch nodig 800 1 0 26 > * 5 is voor de bediening van verschillende soorten schakelingen die "zonder meer beschikbaar" zijn, zoals flip-flops, registers, enz., niet getoond of beschreven met uitzondering van gebieden waar een dergelijke beschrijving betrekking heeft op speciale tijdregelsigna-5 len of op andere wijze de toelichting verduidelijkt van het uitvoe-ringsvoorbeeld.
In sommige gebieden van het uitvoeringsvoorbeeld worden ROM's die typisch geïntegreerde ketens met uitwisselbare smeltpatronen zijn, beschreven als voorziening voor verschillende 10 functies. Deze soort ROM is uniek door het feit dat zijn geïntegreerde ketenconstructie in wezen die van een groot aantal individuele bedrade logische netwerken is die ieder selectief verbonden kunnen worden met een aantal ultgangsklemmen ingevolge een respectievelijk uniek adressignaal. Het uitvoeringsvoorbeeld kan ook ingericht zijn 15 door afwisselende geheugeninrichtingen te substitueren voor één of meer van de ROM's. Voorbeelden van enkele geschikte alternatieve geheugeninrichtingen zijn de RAM, de PROM, en de EPROM. Deze en andere alternatieve geheugeninrichting zijn echter kostbaarder, vluchtiger en zodoende minder betrouwbaar dan de ROM's.
20 De digitale schakelcentrale uit fig. 1 is in de praktijk verbonden met verschillende digitale of analoge trunklijnen of de een of andere combinatie daarvan. Hij kan ook verbonden zijn met verschillende telefoonabonneelussen. Deze zijn echter niet aangegeven daar zij niet belangrijk zijn voor de beschrijving van een 25 PCM MP signaalontvanger bij een digitaal telefoonstelsel. De digitale schakelcentrale la werkt volgens een vorm welke 32 uit 10 bits bestaandg bytes per freem bevat waarbij de freemherhalingsfrequentie ongeveer'kHz bedraagt. Een PCM mf ontvanger lb is verbonden met de digitale schakelcentrale la om signalen te ontvangen vanaf de trunk-30 lijnen via de centrale la. 32 PCM kanalen zijn verbonden met de digitale schakelcentrale la via een serie PCM signaaltrunklijn 2 naar ingangsbufferregisters 30 in de ontvanger lb. Kloksignalen die overeenkomen met de bitsnelheid van de PCM signalen op de trunklijn 2 zijn verbonden vanaf de digitale schakelcentrale la naar een 35 besturingsvolgorde en tijdregelketen 10 in de ontvanger lb via een 800 1 0 26 6 kloksignaalleiding 3. Een schrijfregisterbus 4 is verbonden vanaf de digitale schakelcentrale la naar de ingangsbufferregisters 30 en met de besturingsvolgorde en tijdregelketen 10. De schrijfregisterbus 4 vervoert signalen vanaf een besturingsinrichting in de digitale 5 schakelcentrale la om te zorgen dat gekozen kanalen uit de 32 kanalen van PCM monsters geregistreerd worden in gekozen ingangsbufferregisters 30. De besturingsvolgorde en tijdregelketen 10 wekt aflees-signalen op op een afleesregisterbus 27a wat zorgt dat de PCM monsters, die in serie geregistreerd werden in de bufferregisters 10 30 selectief overgedragen worden op parallelle wijze aan een digi taal filter 30a via de leidingen 30b. Nadat de inhoud van één van de bufferregisters 30 overgedragen is aan het digitale filter 30a wordt een signaal opgewekt op een passende leiding van een schone registerbus 28a door de besturingsvolgorde en de tijdregelketen 10 15 om te zorgen dat het bufferregister schoongemaakt wordt. Het digitale filter 30a levert uitgangssignalen die ontvangen signaalvermogen voorstellen van ieder gekozen kanaalmonster en ook signalen die filterfunctiecomponenten voorstellen overeenkomend met 6 multifre-quentie-toonsignaalbanden. Deze uitgangssignalen treden op in serie/ 20 parallel vorm op de leidingen 43, 44a en 45a, en aangegeven met teken, even en oneven respectievelijk. Deze leidingen vervoeren de uitgang van het digitale filterstelsel naar een signaalomzetketen 50. Zowel het digitale filterstelsel 30a als de signaalomzetketen 50 worden bestuurd en geregeld door signalen opgewekt in de bestu-25 ringsvoldorde en tijdregelketen 10. Besturings en tijdregelsignalen worden vervoerd via een besturingsbus 20 en een tijdregelbus 29 respectievelijk. Deze bussen zijn verbonden vanaf de besturingsvolgorde en tijdregelketen 10 naar het digitale filter 30a en de signaalomzetketen 50, De signaalomzetketen 50 ontvangt periodiek de uit-30 gang van het digitale filter 30a en wekt binaire signaalcodes op die verenigbaar zijn met de werking van de besturingsinrichting in de schakelcentrale en de signaaltoestand voorstellen van ieder van de gekozen vier uit de 32 kanalen.
Iedere binaire signaalcode bevat informatie in 35 een vorm zoals bijvoorbeeld aangegeven in tabel A.
800 1 0 26 ,* t 7
TABEL A
Functie Signaal Status Fout Status Cijfer/fout code_
Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0 ^ Geldig
signaal 1 Y 0 Y x X X X
Pauze 0 000 0000
Spectraal
fout 1 Y 1 Y 0 Z Z Z
10 ^61 fout 1 Y1Y xxxx
In de tabel geeft xxxx de 4-bit code vein een cijfer aan, ZZZ de 3-bit code van een spectrale fout en YY een 2-bit code van signaalenergiegebied.
15 De digitale schakelcentrale la adresseert de signaalomzetketen 50 via een keuzebus 82 die daartussen verbonden is om aan te geven dat signaalinformatie nodig is en van welke van de vier kanalen deze vereist wordt. De signaalomzetketen 50 spreekt aan op het adres op de keuzebus 82 door een binaire code, in over-20 eenstemming met de vorm in tabel A, gedurende de toestand van het gekozen kanaal, via een uitgangsinformatiebus 83 naar de digitale schakelcentrale la te zenden.
In fig. 2 bevat de besturingsvolgorde en tijd-regelketen een teller 11 met een klokingang ck verbonden met de 25 kloksignaalleiding 3 waarnaar verwezen werd in de beschrijving van fig. 1. De teller 11 bevat ook een belastingsingang LD en uitgangen 00 t/m Q8 en een uitgang Q14. Een signaal dat gesynchroniseerd is met de freemsnelheid van de digitale schakelcentrale la wordt aangelegd aan de belastingsingang LD via een leiding 19a om de teller 11 30 bij het aanzetten te synchroniseren. De uitgangen Q0-Q8 bevatten de oorsprong van de leidingen 0 t/m 8 in de besturingsbus 20. De uitgang Q14 is verbonden met een ingang Dl van een register 12 met twee bits. De teller 11 kan geconstrueerd zijn uit "zonder meer" te verkrijgen componenten die bestaan uit een door 10 delende keten 35 gevolgd door 3 door 16 delende ketens. In een dergelijke inrichting 80 0 1 0 26 8 is slechts de belastingsingang LD van de door 10 delende keten actief verbonden met de leiding 19a zodat wanneer een belastingssignaal aangegeven wordt slechts de door 10 delende keten op 0 gesteld wordt. Het uit twee bits bestaande register 12 kan bestaan uit twee D-soort 5 flip-flop ketens die verbonden zijn zoals aangegeven in fig. 2. De uitgangen Ql en Q2 van de registerketen 12 zijn verbonden met een EN-poort 13 waarvan de uitgang de oorsprong is van een terugstel-leiding 13a, Het register 12 wekt in combinatie met de EN-poort 13 een terugstelsignaal op gedurende iedere 8 milliseconde op de terug-10 stelleiding 13a ingevolge signalen van de Q5 en Q14 uitgangen van de teller 11. In de besturingsbus 20 zijn de leidingen 7 en 8 verbonden met de respectievelijke ingangen A0 en Al van de decodeerinrichtingen 27 en 28. Iedere decodeerinrichting 27 en 28 bevat uitgangen 20 t/m Q3. De uitgangen van de decodeerinrichting 27 bevatten de oorsprong 15 van de leidingen 0 t/m 3 van de afleesregisterbus 27a en de uitgangen van de decodeerinrichting 28 bevatten de oorsprong van de leidingen 0 t/m 3 van de schone registerbus 28a. De verbinding van deze bussen en de besturingsbus 20 zal duidelijk worden met betrekking tot fig.
3 en 4.
20 De door een trekkerimpulsie gestuurde multivibra- torketens 91-94 bevatten ieder een ingang verbonden met één van de leidingen 0-3 respectievelijk in de schrijfregisterbus 4, Ieder van de multivibratorketens 91-94 bevat ook een uitgang die verbonden is met een ingang van een OF-poort 95 waarvan een uitgang verbonden is 25 met een synchronisatieleiding 96.
De rest van de besturingsvolgorde en tijdregel-ketens in fig. 2 heeft betrekking op het opwekken van tijdregelsigna-len op leidingen die vallen binnen de algemene aanduiding van tijd-regelsignaalleidingen 29 in fig. 1. Een ROM 14 bevat adresingangen 30 A0 t/m A6 verbonden met leidingen 0 t/m 6 respectievelijk in de besturingsbus 20 en een adresingang A7 verbonden met de terugstel-leiding 13a. De ROM 14 bevat ook informatie-uitgangen DO t/m D7 waarbij de informatie-uitgang DO de oorsprong bevat van een leiding 9 in de besturingsbus 20. Een 8 bits-register 15 bevat de ingangen DO 35 en D6 verbonden met de uitgangen Dl en D3 van de ROM 14. De ingangen 30 0 1 0 26 9
Dl, d2, d3 en D7 van het register 15 zijn verbonden met de uitgangen Q0f 01, Q2 en Q6 respectievelijk van het register 15. De uitgang Ql bevat de oorsprong van een belastingleiding 21 en de uitgang Q6 bevat de oorsprong van een belastingsregisterklokleiding 24. De uit-5 gangen QO en Ql van het register 15 zijn verbonden met ingangen van een NOCH-poort 37, waarvan de uitgang de oorsprong bevat van een stopleiding 27a. De uitgang Q3 van het register 15 bevat de oorsprong van een schone accumulatorregisterleiding 22. Een uitgang Q7 van het register 15 is verbonden met een ingang van een OF-poort 17 waarvan 10 een andere ingang verbonden is om de kloksignalen te ontvangen van de leiding 3. De uitgang van de OF-poort 17 is verbonden om een EN-ingang van de decodeerketen 28 in te schakelen. Een 8 bits-register 16 bevat ingangen Dl en D2 verbonden met de uitgangen D5 en D6 respectievelijk van de ROM 14. De ingangen D6 en D7 van het register 16 15 zijn verbonden met de synchronisatieleiding 96 en met een uitgang Q6 van het register 16 respectievelijk. Een uitgang Ql van een register 15 bevat de oorsprong van een belastingsregisterleiding 23.
De uitgang Q2 van het register 16 is verbonden met een ingang D4 van hetzelfde register. De overeenkomstige uitgang Q4 is verbonden 20 met een ingang D5. De uitgang Q2 bevat ook de oorsprong van een inte-gratie-uitgangsregisterleiding 25 en een uitgang Q5 van het register 16 bevat de oorsprong van een direct RAM toegangsleiding 26. De uitgang Q-6 is ook verbonden met een ingang van een OF-poort 19 en een uitgang Q7 van het register 16 is ook verbonden met een ingang van 25 de OF-poort 19 via een omkeerinrichting 18. De uitgang van de OF-poort 19 is verbonden met de belastingsingang LD van de teller 11 via de leiding 19a.
De werking van de besturingsvolgorde en tijdregel-keten zal nu beschreven worden in verband met fig. 2 en de tijdregel-30 kaart uit fig. 5. Alle tijdschalen en golfvormen uit fig. 5 worden in tijdverband getoond.
Aan de bovenzijde van fig. 5 worden 64 freems van TDM kanalen getoond die een periode innemen van ongeveer 8 milliseconde. De tijdschaal is uitgezet om een terugstelgolfvorm te tonen op de leiding 35 13a welke samenvalt met het 64 freem. Er wordt een enkel freem 80 0 1 0 26 10 getoond om een periode te overspannen van ongeveer 125 microseconden en bevat 32 kanalen, 0-31, De tijdschaal is opnieuw uitgezet om kanalen te tonen van PCM bytes die ieder 10 bit-perioden 0-9 hebben. Iedere bit-periode is ongeveer 390 nanoseconden en komt overeen met 5 de periode van de kloksignalen op de kloksignaalleiding 3. De resterende golfvormen in fig. 2 zijn aangegeven met betrekking tot de tweede expansie van de tijdschaal en de PCM bit-perioden waarbij het kortste tijdonderscheid de helft is van een bit-periode. De golfvormen zijn zo aangeduid dat hun optreden en lokatie in de andere 10 figuren voor zichzelf spreekt.
De teller 11 in fig. 2 telt kloksignalen die optreden op een leiding 3 waarvan het resultaat een binaire getal-volgorde is welke optreedt op de leidingen 0 t/m 8 van de besturings-bus 20. In één voorbeeld hebben de kloksignalen op de leiding 3 een 15 pulsherhalingsfrequentie van 2,56 MHz. De teller 11 is gesynchroniseerd met de PCM kanaaltijdregeling door een terugstelsignaal dat optreedt op de leiding 19a welke zorgt dat het deel van de teller 11 dat door 10 deelt geladen wordt met alle nullen. Het terugstelsignaal treedt op ingevolge een schrijfsignaal dat optreedt op een leiding 20 in de schrijfregisterbus 4. De ermee verbonden multivibratorketen 91-94 spreekt aan op het schrijfsignaal om te zorgen dat de D6 ingang van het register 16 vastgesteld wordt via de OF-poort 95 en de syn-chronisatieleiding 96. Overeenkomstige uitgang Q6 wordt dan eveneens vastgesteld waarbij gezorgd wordt dat het terugstelsignaal op de 25 leiding 19a verschijnt via de OF-poort 19. Wanneer Q6 vastgesteld is wordt gezorgd dat de uitgang Q7 vastgesteld wordt en dat daarbij het terugstelsignaal beéndigd wordt via de omkeerinrichting 18 en de OF-poort 19. Terugstelsignalen die een pulsbreedte hebben van ongeveer 125 microseconden en een cyclusperiode van ongeveer 8 railli-30 seconden treden op op de terugstelleiding 13a. De terugstelsignalen op de leiding 13a zijn het gevolg van de kloksignalen op de leiding 3 die gedeeld zijn door 10 x.2*1 en geregistreerd in het register 12, waarvan de uitgangen een EN-bewerking ondergaan door de EN-poort 13. De HOM 14 wordt geadresseerd door de teller 11 en bevat een 35 logika zoals nodig om de registers 15 en 16 aan te drijven tezamen 80 0 1 0 26 11 met daarmee verbonden poorten om de tijdregelsignalen op te wekken die aangegeven zijn in de tijdregelkaart van fig. 5.
In fig. 3 worden de ingangsbufferregisters 30 uit fig. 1 geleverd door 8 bit serie/parallel registers 31-34. ieder 5 register 31-34 bevat drie bestuingsingangen; een inschakelingang EN verbonden met een respectievelijks leiding in de schrijfregisterbus 4, een keuze-ingang SEL verbonden met een respectievelijke leiding in de afleesregisterbus 27a en een schone ingang CL verbonden met een respectievelijke leiding in de schone registerbus 28a. Ieder 10 register 31-34 bevat ook een serie-ingang SI verbonden met de serie PCM signaaltrunkleiding 2 en een 8 leidings-parallelle uitgang PO verbonden met de leidingen 0 t/m 7 van de parallelle PCM uitgangsbus 30b.
Bij de werking worden schrijfsignalen ontvangen 15 vanaf de digitale schakelcentrale la via de schrijfregisterbus 4.
Een schrijfsignaal dat optreedt op een leiding in de schrijfregisterbus 4 zorgt dat ermee verbonden ingangsbufferregister 31-34 in serie een PCM monster laadt vanaf de trunk 2. Binnen de volgende 8 m.seconden, wordt een afleessignaal opgewekt door de decodeerin-20 richting 27 en treedt op aan een overeenkomstige leiding van de bus 27a welke zorgt dat de inhoud van het ingangsbufferregister optreedt via de parallelle uitgang PO op de bus 30b. Onmiddellijk daarna treedt een schoon signaal op aan de overeenkomstige leiding van de schone registerbus 28a waarbij gezorgd wordt dat het register naar 25 alle nullen schoongemaakt wordt. In het geval dat er geen volgend schrijfsignaal is gericht naar het ingangsbufferregister gedurende enige tijd, komt het schoonmaken van het register de opvolgende schakeling herhaalde valse indicaties van PCM monsters te ontvangen.
In het digitale filter is een uit 8 bits bestaand 30 bufferregister 35 verbonden tussen de parallelle PCM bus 30b en een lineair/kwadratisch dood geheugen 36. Acht informatie-ingangen DO t/m D7 van het register 35 zijn verbonden met de parallelle PCM bus 30b en een klokingang CK is verbonden met de belastingsregisterklok-leiding 24. Acht uitgangen 00 t/m Q7 van het register 35 zijn verbon-35 den met acht overeenkomstige adresingangen A0 t/m A7 van de BOM 36.
80 0 1 0 26 12
Een adresingang A8 .van de ROM 36 is verbonden met de leiding 4 van de besturingsbus 20. De uitgang van de ROM 36 is verbonden met parallelle ingangen van even en oneven informatieschuifregisters 38 en 39, zodanig dat het even register 38 slechts uitgangsbits ontvangt met 5 een even genummerde betekenis en het oneven register 39 slechts uitgangsbits ontvangt met oneven genummerde betekenis. De belastings-leiding 21 is verbonden met de belastingsingangen LD van de schuif-registers 38 en 39. Ieder schuifregister 38 en 39 bevat ook een serie-uitgang SO verbonden met een overeenkomstige serie-ingang SI, en een 10 vasthoudingang H verbonden met de stopleiding 37a.
De ROM 36 wordt gebruikt om ieder monster van het PCM signaal uit te zetten op zijn lineaire voorstelling en om een benadering te leveren van het vermogen van ieder monster. De ROM 36 bevat dus lineaire voorstellingen en overeenkomstige benaderde 15 lineaire kwadratische voorstellingen van 256 uit 8 bits bestaande PCM woorden gebruikt voor transmissie in de digitale schakelcentrale. PCM Informatie van de registers 31-34 wordt selectief aangebracht via het register 35 aan de adresingangen AO t/m A7 van de ROM 36. Tijdens iedere toepassing van een PCM woord zorgt het signaal dat aangelegd 20 wordt aan de adresingang A8 dat de ROM 36 geadresseerd wordt in zijn benaderde lineaire kwadratische geheugengedeelte en daarna in zijn lineair geheugengedeelte. De even en oneven bits van het benaderde kwadratische woord en het lineaire woord die optreden aan de uitgang van de ROM 36 worden ieder geladen in de parallelle ingangen 25 van de schuif registers 38 en 39 respectievelijk onder de besturing van het belastingssignaal op de belastingsregisterleiding 23.
Een filter ROM 40 bevat adresingangen AO t/m A9 en informatie-uitgangen DO t/m D15 verbonden met een accumulator die een 16 bits opteller 41 bevat en een 16 bits register 42. Het 16 30 bits register 42 bevat een schone ingang verbonden met de schone accumulatorregisterleiding 22. De adresingangen A0 en Al van de ROM 40 zijn verbonden met de serie-uitgangen SO van de even en oneven schuifregisters 38 en 39 via de leidingen 38a en 39a respectievelijk. Acht bits even en oneven schuifregisters 44 en 45 bevatten parallelle 35 ingangen om even bits 0-12 en ook de bit 15 te ontvangen en oneven 800 1 0 26 13 bits 1-11 en bit 15, respectievelijk van de uitgang van de opteller 41, Serie-uitgangen SO van het even schuifregister 44 en het oneven schuifregister 45 zijn verbonden met even en oneven leidingen 44a en 45a respectievelijk en met serie-ingangen SI van 312 bit even en 5 oneven informatieschuifregisters 46 en 47 respectievelijk. Ieder van de schuifregisters 44 en 45 bevat een belastingsingang LD verbonden met de belastingsleiding 21 en een serie-informatie-ingang SI gemeenschappelijk verbonden met een uitgang AI van de laatste trap van het oneven schuifregister 45. De uitgang AI is ook de oorsprong van de 10 tekenleiding 43, Serie-uitgangen SO van de schuifregisters 46 en 47 zijn verbonden met de adresingangen A2 en A3 van de ROM 40 en met de serie-ingangen SI van de 320 bits serie even en oneven informatie-schuifregisters 48 en 49 respectievelijk. Het schuifregister 48 bevat een serie-uitgang SO verbonden met de adresingang A4 van de 15 ROM 40 en het schuifregister 49 bevat een serie-uitgang SO verbonden met de adresingang A5 van de ROM 40. De resterende adresingangen A6-A9 van de ROM 40 zijn verbonden met de leidingen 4, 5, 6 en 9 van de besturingsbus 20.
De filter ROM 40 bevat informaties in geheugen-20 plaatsen die toegankelijk zijn door binaire adressen. De filter ROM 40 in combinatie met daarmee verbonden schakeling zorgt dat het digitale filtersysteem adresseerbaar de karakteristieken aanneemt van zes smalle bandfilters en een alles doorlatend filter via welke de bij benadering lineaire kwadratische uitgang van de ROM 36 over-25 gedragen wordt door het digitale filter. Ieder smalbandfilter door-laatband komt overeen met één van de zes RM signaalfrequenties. Het gebruik van de alles doorlatende filterkarakteristiek is gemakkelijk daar het een route levert waarover de benaderde lineair kwadratische uitgang van de ROM 36 ingevoerd wordt door het digitale filterstel-30 sel. Deze uitgang zou rechtstreeks doorgevoerd kunnen worden naar de signaalomzetketen in fig. 4 maar met de grotere kosten van tenminste een extra bufferketen en benaderde tijdregelleidingen.
Bij de werking worden de benaderde lineaire kwadratische waarde en daarna de lineaire waarde van een PCM monster 35 in volgorde geregistreerd in de even en oneven registers 38 en 39.
800 1 0 26 14
De registers 38 en 39 verschuiven in serie de geregistreerde bits via de leidingen 38a en 39a naar de adresingangen AO en Al van de filter ROM 40. De informatie wordt ook opnieuw rondgevoerd door de registers 38 en 39 via de respectievelijke serie-ingangen SI. Zo-5 doende worden met ieder optreden van een adres op de besturingsbus 20 de informatiebits van de ROM 36 in serie gepresenteerd aan de filter ROM 40 in paren, lopend vanaf de minst betekenende bits naar de meest betekenende bits. Daar de minst betekenende bit van het adres op de besturingsbus optreedt met 1/10 van de snelheid van de 10 systeemkloksignalen op de leiding 3 wordt de hercirculatiefunctie van de schuifregisters 38 en 39 tot stilstand gebracht gedurende twee van iedere tien kloksignalen door een stopsignaal op de stopleiding 37a. Iedere lineaire waarde wordt door de registers 38 en 39 gepresenteerd aan de ROM 40, zeven maal zoals hierboven beschreven, 15 iedere maal in de aanwezigheid van een verschillende uit zeven filterfunctie-adressen van de besturingsbus 20. Iedere maal dat een benaderde kwadratische waarde in de registers 38 en 39 geladen wordt wordt het één maal gepresenteerd in de aanwezigheid van het alles doorlatende filterfunctie-adres.
20 De filter ROM 40 wekt afleessignalen op aan de uitgangen D0-D15 bij ieder optreden van het kloksignaal. De afleessignalen worden verzameld over een periode van 8 cycli van het kloksignaal door de optelinrichting 41 en het register 42. Daar de ruimte in de verzamelaar beperkt is is de verbinding tussen de uit-25 gang van het register 42 en de ingang van de opteller 41 ingericht om de geregistreerde informatie twee plaatsen te verschuiven in de richting van de geringere betekenis bij iedere optelling, waarbij dus de twee minst betekenende bits wegvallen. Het adres op de besturingsbus 20 bevat een signaal op de negende leiding dat vastgesteld 30 wordt op het ogenblik dat de achtste of laatste monster optreedt aan de ingangen A0-A5 van het filter ROM 40. Dit veroorzaakt een "complement van twee" aflezing aan de uitgangen D0-D15 van het filter ROM 40, wat een aftrekhandeling bewerkstelligt in de accumulator. Aan het einde van iedere accumulatie worden de schuifregisters 35 44 en 45 geladen met het geaccumuleerde resultaat hetgeen het twee 800 1 0 26 .* * 15 complement binaire signaal vorm heeft. De bedrade informatie in het filter ROM 40 en de schakeling levert indien zij zo geconstrueerd zijn een uitgang welke een 1/4 voorstelling is van gefilterde amplitude of vermogenswaarde, al naar gelang het geval. Daar de informa-5 tie de complement twee binaire vorm heeft wordt hij vermenigvuldigd met 4 om de gewenste filterfunctiewaarde op te wekken door het tekenbit 15 van de geaccumuleerde waarde in de eerste trap van ieder ver-schuivingsregister 44 en 45 te laden. De tekenbit 15 wordt ook geladen aam de laatste trap van het schuifregister 45 waarbij de bits 10 13 en 14 van de optelinrichting 41 genegeerd worden. Het accumulator- register 42 wordt dan ingesteld op alle nullen door een signaal op de schone accumulatorregisterleiding 22. Tegelijk met het uitgaan van het monster van de schuifregisters 38 en 39 worden informatie-bits van de registers 44 en 45 geaccepteerd aan de serie-ingangen SI 15 van de schuifregisters 46 en 47 respectievelijk. Ondertussen wordt het tekenbit 15 continu geladen aan de serie-ingangen SI van de registers 44 en 45 via de tekenleiding 43.
De 312 bit schuifregisters 46 en 47 worden continu bediend met de stelselkloksnelheid om de informatiebits op de 20 leidingen 44a en 45a te registreren. In tien klokperioden zijn de eerste acht geregistreerde bits informaties en de laatste twee bits die geregistreerd zijn doen er niet toe. Er moet ook opgemerkt worden dat de besturingsbus 10 adressen per monster draagt. Zodoende is de gecombineerde lengte van de schuifregisters 44 en 46, en 45 25 en 47 zodanige dat het resultaat van het voorafgaande gefilterde monster van een gegeven kanaal gesynchroniseerd wordt met het aan-wt zige monster van het gegeven kanaal.Op dezelfde wijze levert de uitgang van de 320 bit schuifregisters 48 en 49, synchroon, het voorgaande voorafgaande gefilterde monster van het gegeven kanaal. Het 30 adresseren van het filter ROM 40, in combinatie met de informatie-inhoud van het filter ROM 40, levert de gewenste filterwerking voor 6 frequenties en voor energie. Daar het achtste adres op de besturingsbus niet effectief gebruikt wordt bij deze uitvoering is de bedrade informatie in het filter ROM 40 overeenkomend met deze 35 filterfunctie ingericht om geheel en al nullen te zijn.
80 0 1 0 26 16
In fig. 4 worden de binaire signalen op de even leiding 44a en de tekenleiding 43 bit bij bit ontvangen door de signaalomzetketen via een exclusieve OF-poort 52. Op dezelfde wijze worden de binaire signalen op de oneven leiding 45a en ook op de 5 tekenleiding 45 bit bij bit ontvangen via een andere exclusieve OF-poort 53. De uitgang van de exclusieve OF-poorten 52 en 53 zijn verbonden met de ingangen Al en A2 van een twee bit optelinrichting 51. De terugstelleiding 13a is via een omkeerinrichting 57 verbonden met ingangen van EN-poorten 54 en 55 en met de schone ingang CL van 10 een flip-flop 56, Een uitgang van de fljp-flop 56 is verbonden met een draagingang C van de optelinrichting 51. De uitgangen van de EN-poorten 54 en 55 zijn verbonden met ingangen Bl en B2 van de optelinrichting 51. De opteller 51 bevat uitgangen SI en S2 verbonden met serie-ingangen SI van twee 320 bit even en oneven schuifregisters 15 60 en 61 respectievelijk. De serie-uitgangen SO van de schuifregis- ters 60 en 61 zijn verbonden met de serie-ingangen SI van twee 4 bit schuifregisters 64 en 65 respectievelijk en met ingangen van de EN-poorten 54 en 55 respectievelijk. Paralleluitgangen van de schuifregisters 64 en 65 zijn verbonden met ingangen van een 8 bit buffer-20 register 66 waarvan de uitgangen verbonden zijn met een informatie-bus 81. Het schuifregister 66 bevat ook een klokingang CK verbonden met de integratoruitgangsregisterleiding 25 en een inschakelingang EN verbonden met de terugstelleiding 13a.
Een processor 70, een ROM 71 en een RAM 72 zijn 25 met elkaar verbonden via een informatiebus 81 en een adresbus 80.
Van de processor 70 is een ingang verbonden met de terugstelleiding 13a «ï een schrijf RAM uitgang verbonden met een ingang van een OF-poort 77. Uitgang van de OF-poort is verbonden met een schrijfinschakelingang van de RAM 72. Een groep adresseerbare uitgangsregis-30 ters 85 is verbonden tussen de informatiebus 81 en de uitganginforma-tiebus 83. Een decodeerinrichting 73 heeft ingangen die verbonden zijn met de vijf belangrijkste leidingen in de adresbus 80, een uitgang verbonden via een ROM keuzeleiding 74 met de ROM 71, een uitgang verbonden via een RAM keuzeleiding 75 met de RAM 72 en een uit-35 gang verbonden met een schrijfinschakelingang W1 van de registers 80 0 1 0 26 17 85. De schrij fadresingangen W1 en W2 van de registers 85 zijn verbonden met twee leidingen van de adresbus 80. De registers 85 bevatten ook afleesadresingangen Rl en R2 en een afleesinschakelingang RE allen verbonden met de keuzebus 82. Een direct geheugentoegangs-5 adresregister 67 is verbonden tussen de besturingsbus 20 en de adresbus 80. Het register 67 bevat een klokingang CK verbonden met de leiding 25 en een inschakelingang EN verbonden met een terugstel-erkenningsuitgang 70a van de processor 70.
Bij de werking wordt de uitgang van het digitale 10 filter 30a toegevoerd aan de signaalomzetketen 50 via de even leiding 44a en de oneven leiding 45a, waarbij twee informatiebits op één ogenblik met het tekenbit continu aanwezig ijn op de tekenleiding 43 gedurende 10 klokperioden. De even en oneven informatiebits worden exclusief OF gemaakt met het tekenbit door de respectieve-15 lijke poorten 52 en 53 en dan aangelegd aan de ingangen M en A2 van de opteller 51. De opteller 51, de poorten 54 en 55, de flipflop 56 en de registers 60 en 61 voeren in combinatie een afzonderlijke en onderscheiden integratie uit van de absolute waarde van iedere filterfunctie-uitgang voor ieder van de TDM kanalen die 20 ontvangen worden gedurende een tijdperiode van 8 milliseconden. De uitgangssignalen van de opteller 51 laat men vertraagd optreden aan de ingang Bl en B2 door de 320 bit even en oneven schuifregisters 60 en 61. Een draagsignaal optredend aan de overstroomuitgang 53 van de opteller 51 wordt vertraagd gedurende één klokperiode door 25 de flip-flop 56 en dan aangelegd aan de trage ingang C van de opteller 51. Door deze maatregelen worden de overeenkomstige filterfunctie-uitgangen voor overeenkomstige kanaalmonsters gesynchroniseerd en geaccumuleerd over een 8 milliseconden periode zoals bepaald door het terugstelsignaal op de leiding 13a. Het terugsteleignaal wordt 30 vastgesteld gedurende één periode van de freemsnelheid, ongeveer 125 microseconden. Het vaststellen van het terugstelsignaal blokkeert de EN-poorten 54 en 55 en maakt de flip-flop 56 schoon om daarbij een nieuwe accumulatieperiode in te leiden. Gedurende het terugstelsignaal wordt ook de informatie die het resultaat is van de 35 vorige integraties uit de schuifregisters 60 en 61 geschoven via de 80 0 1 0 26 18 schuifregisters 64 en 65 en parallel geregistreerd in het register 66. De processor 70 wordt uitgeschakeld door het terugstelsignaal tijdens de duur van de 125 mieroseconden periode zodat onder de besturing van een kloksignaal op de leiding 25 de informatie ont-5 vangen door het register 66 in parallelle bytes tezamengesteld wordt en aangelegd aan de infonnatiebus 81. Op hetzelfde ogenblik draagt het register 67 de signalen op de besturingsbus over aan de adresbus 80. Ingevolge dus van het signaal op de KAM leiding 26 wordt gezorgd dat de RAM 72 alle integratie registreert die geaccumuleerd is in de 10 juist voltooide informatieperiode op adresplaatsen die bepaald worden door de signalen op de besturingsbus en in een adresgebied zoals bepaald door de permanente signaalingangsverbindingen 67a op het bufferregister 67. Aan het einde van de 125 microseconden vaststel-lingsperiode van het terugstelsignaal is alle signaalinformatie in 15 de RAM 72 geladen. De processor 70 hervat de werking met de daarmee verbonden schakeling om de signalen in codes om te zetten die verenigbaar zijn met de digitale schakelcentrale zoals bijvoorbeeld aangegeven in tabel A.
Om deze functie te vergemakkelijken wordt de pro-20 cessor 70 in zijn werking gericht om de functies van de stroomkaart in fig. 6 uit te voeren met een passende volgorde van instructiecodes die opgeslagen zijn in de vorm van een adres toegankelijke logika in de ROM 71. Het is niet de bedoeling om de gedetailleerde werking van een processor te bespreken daar deze bekend is aan de vakman die 25 op de hoogte is van elektronische processor toepassingen om een passende volgorde vein instructiecodes te specificeren die geschikt zijn voor het opstellen van de functies aangegeven in de stromings-kaart van fig. 6 en tabel A. Er moet beschouwd worden dat iedere gegeven processor door zijn gebied van functies beperkt is en de 30 snelheid waarmee hij in staat is om te werken. Natuurlijk moet iedere gekozen processor in combinatie met een specifiek stel van instructiecodes voldoende snel zijn om de resultaten van iedere filterfunctie te bewerken binnen de periode tussen vaststellingen van het terugstelsignaal. In het uitvoeringsvoorbeeld werkte een 35 wel bekende microprocessor, type 8085 met een periodetijd van 1,3 800 1 0 26 19 microseconden en dit was bevredigend wanneer gewerkt werd met logische instructies voor het aanbrengen van de functies van de stromings-kaart in fig. 6.
Bij het omzetten van de signalen kan de werke-5 lijke tijd die beschikbaar is voor de bewerking vergroot worden door alleen in het begin MP signalen te onderwerpen aan een rigoreuze geldigheidsproef terwijl lopende MP signalen onderworpen worden aan een continulteitscontrole die minder werkelijke tijd vereist voor het bewerken van de geldigheidsproef. Deze werkwijze is in het bij-10 zonder nuttig in een signaalontvanger die aangepast is om lussigna- len te ontvangen daar het met de hand sleutelen van signalen dikwijls zich uitstrekt over een tijd die groter is dan die essentieel is.
De uitgangen van een aantal digi-tale filters die aangepast zijn aan de lussignaalvorm kunnen dus omgezet worden door een enkele processor. 15 Deze twee werkwijzen worden aangegeven in de stroomkaart van fig. 6 waarin twee alternatieve routes beschikbaar zijn om de ogenblikkelijke resultaten van iedere een 8 milliseconden periode te verwerken. Op de linker zijde van de stroomkaart zijn de functies die nodig zijn om de geldigheid te bepalen van de begin 20 MP signalen van een cijfer aangegeven. Aan de rechterzijde van de stroomkaart zijn de functies aangegeven voor het bepalen van de continu MP signalering van een cijfer.
Aan het begin van een 8 milliseconden periode, begint de werking vein de signaalomzetketen. De drie grootste filter-25 functie-amplitudes verzameld in de RAM 72 worden eerst geïdentificeerd. Wanneer twee van de drie geïdentificeerde signalen boven een vooruit bepaalde amplitude zijn en er signalering was in de voorgaande twee 8 milliseconden periode wordt het gesignaleerde cijfer gedecodeerd. Wanneer het hetzelfde is als het overeenkomstige kanaal-30 cijfer gedecodeerd in de voorgaande 8 milliseconden periode wordt het geladen in een passend uitgangsregister 85. Wanneer echter het cijfer een derde optreden is van een cijfer dat verschillend is wordt het gedecodeerde cijfer aangegeven als een fout.
Opnieuw aan het begin van een 8 milliseconden 35 periode, wanneer er geen twee amplitudes in de RAM 72 zijn die 800 1 0 26 20 boven een vooruitbepaalde drempel liggen en dit het geval was in de voorafgaande 8 milliseconden periode wordt een pauze indicatie geladen in de passende uitgangregisters 85.
In het geval waarbij er twee amplitudes boven de 5 drempel zijn maar er een voorafgaande pauze was worden de amplitudes onderworpen aan de geldigheidsproef welke een reeks van controles bevat om te zien of zij beantwoorden aan de eisen voor MF signalering. De amplitudes worden vergeleken voor onbalans, typisch twist genoemd van groter dan ongeveer 7 db. Wanneer meer dan 7 db twist 10 aanwezig is wordt het signaal als niet geldig bepaald. In het geval van een aanvaardbare twist wordt het kleinste van de drie amplitudes vergeleken met de middelste amplitude voor een twist die groter is dan ongeveer 12 db. Wanneer minder dan 12 db twist aanwezig is wordt de signalering als niet geldig beschouwd. Wanneer deze onbalans aan-15 vaardbaar groot is wordt de grootste amplitude vergeleken met de benaderde energiewaarde van de monster periode om te bepalen of de grootste MF signaleringscomponent tenminste ongeveer 20 db boven andere signalen ligt en wordt beschouwd als ruis die optreedt in de monster periode. Wanneer uit de bovenstaande functies twee amplituden 20 gevonden worden die een geldige signalering voorstellen wordt het cijfer dat zij voorstellen gedecodeerd. Wanneer de voorgaande 8 milliseconden periode als een pauze aangegeven werd wordt het gedecodeerde cijfer geladen in het passende uitgangsregister 85.
Bij één uitvoering bevat het filter ROM 40 in het 25 digitale filter 30a adresseerbare logika zoals aangegeven in de volgende tabellen. De adresseerbare logika levert zes smalle band-filter functies en een alles doorlatende filterfunctie. De zes smalle bandfilterfuncties hebben ieder een doorlaatband die overeenkomt met één van zes tonen met frequenties van 700 Hz, 900 Hz, 1100 30 Hz, 1300 Hz, 1500 Hz en 1700 Hz respectievelijk. Dit zijn de standaard toonfrequenties van de Noord Amerikaanse MF signaalvorm. De aanduiding in de tabellen is gericht op het ROM 40 dat geleverd wordt door vier ROM inrichtingen (0-3) die ieder bijdragen aan vier van de zestien uitgangspoorten van de ROM 40 en waarvan de respectievelijke 35 adrespoorten gemeenschappelijk verbonden zijn.
80 0 1 0 26 21
Ieder van de tabellen is in hexadecimaal notering gegeven met de minder belangrijke bits van de adressen zich uitstrekkende over de bovenzijde van de tabel en de belangrijker bits van de adressen zich uitstrekkende langs de linkerzijde van de tabel 5 terwijl de adresseerbare logika het lichaam van de tabel bevat, e
AdresseTbare logika tabel voor ROM 40-0
ADDR 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A OB OC OD OE OF
000: 0123012301230123 010: 0123012301230123 10 020: 0123012301230123 030: 0123012301230123 040: 0000111133334555 050: FFFF00002 2 224444 060: EEEEFFFF111 13333 15 070: DDDDEEEE00002222 080: 0000111122334444 090: FFFF000022223333 OAO :EEEEFFFF1 1 1 12222 0B0 :DDDDEEEE000011 11 20 0C0:0000111122223333 ODO: FFFF00001 1 1 12222 0E0 :EEEEFFFF000011 12 OFO: DDDDEEEEFFFF001 1 100: 0000111122223333 25 110: FFFF00001 1 1 12222 120: E EEEFFFF000011 1 1
130: DDDDEEEEFFFFOOOO
140: 0000000011112222 150: FFFFFFFFOOOO 1 1 1 1 30 160: EEEEEEEFFF. FF0000
170: DDDDDDEEEEEEFFFF
180: 00000000001111J·1 190: FFPFFFFFF0000000
1A0: EEEEEEEEFFFFFFFF
35 lBO: DDDDDDDDEEEEEEEE
80 0 1 0 26 22
ICO: OOOOOOOOOOOOOOOO
IDO: OOOOOOOOOOOOOOOO
1E0: OOOOOOOOOOOOOOOO
IPO: OOOOOOOOOOOOOOOO
5 200: 01EF01EF01EF01EF
210: O 1EF0 1EF0 1EF0 1EF
220: 01EF01EF01EF01EF
230: 01EF01EF01EF01EF
240: OOFFl 1 1 1CCCCEEEE
10 250: FFEFOOOOBBBBDDDD
260 11113333EEEE0000
270: 00002222DDDDFFFF
280 OOFF 1 1 1 1DDCDEEEE
290: FFEFOOOOCCCCDDDD
15 2A0: 11 1 13333EEEE0000
2B0: 00002222DEDDFFFF
2C0: OOFFl 1 1 1DDDDEEEE
2D0: FFEFOOOOCCCCDDDD
2E0: 111 13333FFFFOOOO
20 2F0: 00002222EE EEFFFF
300: OOFFl 100DEDDEFEE
310: FFEFOOFODDCCEEDD
320: 111 12222FFFF0000
330: 0000121 1EEEEFFFF
25 340: OOFFOOOOEEEEFFFF
350: FFEFFFFFDDDDEEEE
360: 1111222200001111 370: 0000 1 1 1 1FFFF0000
380 :OOFFOOOOFFEFFFFF 30 390: FFEEFFFFEEEEEEEE
3A0: 1111222201001111 3B0: 0100111100FF0000
3C0: OOOOOOOOOOOOOOOO
3D0: OOOOOOOOOOOOOOOO
35 3E0: OOOOOOOOOOOOOOOO
3F0: OOOOOOOOOOOOOOOO
80 0 1 0 26 23
Adresseerbare logische tabel voor ROM 40—1
ADDR 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D OE OF
000: 0000000000000000 010: 0000000000000000 5 020: 0000000000000000 030: 00000000000 0 0000 040: 0001ABBB5566F001 050: 01 11BBCC566701 1 1 060: 1122CCCD67771122 10 070: 2233CDDE77882223 080: 00117889FF006788 090: 0112899A00117889
0A0: 122399AB1 122899A
OBO: 2 3 3 4AABB 1 2 3 39AAB
15 0C0: 00124456899ACDDE
0D0: 0123556799ABDEEF
0E0: 12335678AABCEEF0 0P0: 23446788BBCDFF01 100: 0012011201220123 20 110: 01231123122 31233 120: 1234223423342344 130: 2345234534453455 140: 0012BCDE789A3456 150; 0123CDEF89AB4567 25 160: 1234DEF09ABC5678 170; 2345EF01ABCD6789 180: 0123789AE F015678 190: 012389ABF0126789
1A0: 12349ABC0123789A
30 1B0: 2345ABCD123489AB
ICO: 0000000000000000 1D0: 0000000000000000 1E0: 0000000000000000 1F0: 0000000000000000 35 200: 0000000000000000 800 1 0 26 24 210: 0000000000000000 220: 0000000000000000 230: 0000000000000000 240: 00FFAB9AAB9A5 544 5 250: 01F0BBAABBAB6655 260: EEDE998899883433 270: FFEE9A99AA994534 280: 0OEF786701F08877 290: 01F0897712019988 10 2A0: EEDD5645EFDE6756 2B0: FFEE6756F0EF7866
2C0: 00EF44237866BCAB
2D0: 01F055348977CDBC
2Ê0: EECD23 015645AA89
15 2F0: FFDE33126756AB9A
300: 00EF01EFF0DEF0EE
310: Ο 1 F Ο 1 1F001EF01FF
320: EECDEFCDDECCDECD
330: FFDEFODEEFDDEFDE
20 340: 00EFBCAA89674523 350: 01F0CDBB9A785534 360 :EFCD9A8967452 301 370: FFDEAB9A785634 12 380: 01EF785612F08967 25 390: 01EF896723019A78 3A0: EFCD5634F0DE6745 3B0: F0DE674501EF7856 3C0: 0000000000000000 3D0: 0000000000000000 30 3E0: 0000000000000000 3F0: 0000000000000000 35 80 0 1 0 26 25
Adresseerbare logische tabel voor ROM 40-2.
ADDR 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B OC OD OE OF
000: 0000000000000000 010: 0000000000000000 5 020: 0000000000000000 030: 0000000000000000 040: 06C3906D3906D3A0
050: C29F6C29F6C3906C
060: 8F5C28F5C29F5C29 10 070: 4B18E5B28E5B28F5
080: 092BA3C54D6FF81A
090: D 6 F 8 8 1A32B4DD6F8 0A0: B 4 D 6 6 F 8 1092BB4D6 0B0: 92B44D6FE70981A3 15 0C0: 0B612D8450B672D9 0D0 :E9401C723E9561C7 0E0 iD83EFA5 12D8 34FA6 0F0: B61DE94F0B623E94 100: 0C9630DA730DA741
20 110: EB852FB852FC962F
120: DA741DA741EB841E
130: C952FC9630C9630D
140: OECBDCA9BA8 79865 150: FDCADBA8B9768754 25 160: ECB9CA97A8758653 170: DBA8B98697647542
180: 000033337777BBBB
190: f F F F 3 3 337777AAAA
1A0 :FFFF33 336667AAAA 30 1B0: FFFF23336666AAAA
ICO: 0000000000000000 1D0: 0000000000000000 lEO: 0000000000000000 1F0: 0000000000000000 35 200: 0000000000000000 80 0 1 0 26 26 210: 0000000000000000 220: 0000000000000000 230: 0000000000000000
240: 063990C3C3P66C9F
5 250: C2F56C9F8FB2295C
260: 7DA0174A3A7DD407 270: 3A6DD306063990D3
280: 09E7A38 1B4925E3C
290: D6B4816F92703C1A
10 2A0: 4D2BE7C5F8D69270
2B0: 2B09C5A3D6B4 7 05E
2C0: 0B942DC7B64FD872 2D0: E' 9 8 3 1CA5943EC750 2E0: 3EC750FAE9720BA5 15 2F0: 1CB64FD8C761FA83
300: 0C63309695FCC92F
310: EB512F8574EAB81E
320: 2F8562C9B8 1EFB52 330: 1E7441B7A70DDA40 20 340: 0E31DC0F42752053 350: FD20DB0E31641F42 360: 1043FE2154873265 370: 0F32ED1053862 154
380: 000033338888CCCC
25 390: FFFF33338888CCCC
3A0: 000044449999CCCC
3B0: 000033338888CCCC
3C0: 0000000000000000 3D0: 0000000000000000 30 3E0: 0000000000000000 3F0: 0000000000000000 35 80 0 1 0 26 27
Adresseerbare logische tabel voor ROM 40-3.
ADDR 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D OE OF
000: 0000000000000000 010: 0000000000000000 5 020: 0000 000000000000 030: 0000000000000000 040: 07E5C3A18F6D4B29
050: 5D4B18F6D4B2907E
060: A2906E5C2907E5C3 10 070: F7E5B3A17E5C3A18 080: 00007777EEEE5555 090: EFFF5555CCCC3333 0A0 :CDDD3444AAAAl 1 1 1 0B0 ;ABBBl2228888FFFF 15 0C0: 02588AD002588AD0 0D0 :8BE102588AD00258 OEO: 03698BE102588AD0 OFO :8BE103698BE10258 100: 0DA885200DA88520
20 110: CA7541ECC9644 1EC
120: 86310EB985200DA8 130: 42FDCA7542FDC964 140: 07F7F6E6E5D5D4C4 150: 2A2A191907F7F6E6 25 160: 4C4C3B3B2A2A1808
170: 6E6E5D5D4C4C3B3B
180: 0001BBBC66671112
190: CDDE7889222 3DDDE
1A0: 899A3445EFF09AAB
30 1B0: 4556F001ABBC5667 ICO: 0000000000000000 1D0: 0000000000000000 1E0: 0000000000000000 1F0: 0000000000000000 35 200: 000000000000 0 000 80 0 1 O Ζΰ 28 210: 0000000000000000 220: 0000000000000000 230: 0000000000000000
240: 0729C3D480A14C6D
5 250: 5D7E1829D5F691B2 260: 6D7E293AE607A1B2 270: B2C37E8F3B5CF7 18 280: 0000776623229A99 290: EFEE554401007877
10 2A0: 4433BBAA6766DDCC
2B0: 2 2 1 1 99884 5 44 BCBB
2C0: 02BE8A2503BE8B36
2D0: 8B3602AD8B3603BE
2E0: 02AD8A2503BE8A25
15 2F0: 8A2502AD8B3603BE
300: 0D6385DA0E6386EB
310: CA2F4 1A6CA2F42A7 320: 85DA0D5286EB0D52
330: 4 196C91E42A7 CA2F
20 340: 0719F6F72A3B192A
350: 2A3B192A4C5D3B4C
360: C3C4B2B3E5E6D4D5 370: E5E6D4D50819F6F7 380: 0000BBAAABAA5655 25 390: CDCC787767661211
3A0: 887733222211DDCC
3B0: 4433FFEEEEEE9988 3C0: 0000000000000000 3D0: 0000000000000000 30 3E0: 0000000000000000 3F0: 0000000000000000
Bij een verschillende uitvoering van de toonsignaal-ontvanger ontworpen om PCM lussignaaltonen te ontvangen is het nodig dat de adresseerbare logika in de ROM 40 zeven filterfuncties levert 35 voor frequenties die anders zijn dan de hierboven gegeven frequenties waarbij de adresseerbare logika overeenkomstig verschilt.
80 0 1 0 26

Claims (13)

1. Signaalontvanger voor het ontvangen van puls-code gemoduleerde (PCM) toonsignalen, met het kenmerk, dat hij een ontvangketen (30) bevat voor het ontvangen van PCM signalen uit een 5 gekozen signaal, een keten (10) voor het opwekken van stellen bestu-ringssignalen waarbij ieder besturingssignaal van het stel overeenkomt met een vooruit bepaalde filterfunctie in de signaalontvanger, een digitale filterketen (30a) die een omzetinrichting (36) bevat voor het omzetten van ieder van de ontvangen PCM signalen in een 10 overeenkomstig lineair binair signaal met een aantal bits, waarbij de digitale filterketen aanspreekt op de besturingssignalen en de lineair binaire signalen voor het uitvoeren van een aantal banddoor-laatfuncties met de lineair binaire signalen zoals gericht door de besturingssignalen en het opwekken van filtersignalen die overeen-15 komen met de signaalamplitudes van de lineair binaire signalen met frequenties die overeenkomen met die frequenties die bepaald worden door de respectievelijke banddoorlaatfilterfuncties, een vertaal-keten (50) die aanspreekt op de besturingssignalen en de filtersignalen voor het detecteren van de aanwezigheid van PCM toonsignalen 20 en die de signalen vertalen in informatiesignalen met een vooruit bepaalde signaalcodevorm.
2. Signaalontvanger volgens conclusie 1, waarin de vertaalketen gekenmerkt wordt door een keten (51-65) voor het integreren van de filtersignalen over een vooruit bepaalde tijdperio-25 de om een geïntegreerd binair signaal af te leiden dat overeenkomt met een aplitudewaarde voor een reeks van ieder van de filterfuncties, een tijdelijke geheugeninrichting (72) voor het tijdelijk verzamelen van de geïntegreerde binaire signalen, een geheugeninrichting (71) met opgeslagen logische instructies op adres-toegankelijke plaatsen, 30 een processor (70) die verbonden is om de tijdelijk opgeslagen geïntegreerde binaire signalen af te lezen en de opgeslagen logische instructies, waarbij de processor kan werken volgens de opgeslagen logische instructies voor het identificeren van de grootste twee van de tijdelijk opgeslagen geïntegreerde binaire signalen en voor 35 het vergelijken van de geïdentificeerde signalen, de een met de ander, 800 1 0 26 om de hoeveelheid twist daartussen te bepalen.
3. Signaalontvanger volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de omzetinrichting ook werkt cjn^de ontvangen PCM signalen om te zetten in een energiesignaal1 overeenkomt met een 5 benaderde kwadratische waarde van het overeenkomende lineaire binaire signaal en waarin de processor kan werken volgens de opgeslagen logische instructies voor het vergelijken van het vermogens-signaal met één van de geïdentificeerde signalen om een signaal tot ruisverhouding te bepalen met een bedrag dat aanvaardbaar is voor 10 geldige (MP) multifrequentiesignalering.
4. Signaalontvanger volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de omzetter ook werkt om de ontvangen PCM signalen om te zetten in vermogens binaire signalen die ieder overeenkomen met een benaderde kwadratische waarde van een overeenkomstig lineair 15 binair signaal en waarbij de vertaalketen een keten (51-65) bevat voor het individueel integreren van de filtersignalen die overeenkomen met iedere filterfunctie en met de vermogenssignalen over een vooruit bepaalde tijdperiode, om een geïntegreerd binair signaal af te leiden dat overeenkomt met een reeks van ieder van de filter-20 functies en de binaire vermogenssignalen, een tijdelijke geheugen-inrichting (72) voor het tijdelijk opslaan van de geïntegreerde binaire signalen, een geheugeninrichting (71) met opgeslagen logische instructies in adres-toegankelijke plaatsen, een processor (70) die verbonden is om de tijdelijk opgeslagen signalen en de opgeslagen 25 logische instructies af te lezen, waarbij de processor kan werken volgens de opgeslagen logische instructies voor het identificeren van de grootste drie van de opgeslagen geïntegreerde signalen, waarbij de grootste twee van de geïdentificeerde signalen vergeleken wordt voor een twist bedrag dat aanvaardbaar klein is voor geldige 30 signalering, waarbij het tweede grootste geïdentificeerde signaal vergeleken wordt met het kleinere geïdentificeerde signaal met een verschilbedrag dat aanvaardbaar groot is voor een geldige signalering en waarbij één van de grootste geïdentificeerde signalen vergeleken wordt met de binaire vermogenssignalen voor een signaal tot ruisver-35 houding dat aanvaardbaar groot is voor een geldige signalering. 80 0 1 0 26
5. Signaalontvanger volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de digitale filterketen een geheugeninrichting (40) bevat met bytes van informatie-bits opgeslagen in adres-toeganke-lijke plaatsen daarin, adrespoorten (A) en informatiepoorten (D), 5 waarbij een aantal van de adrespoorten verbonden is om een deel te ontvangen van ieder van de besturingssignalen, de geheugeninrichting voor het voorstellen van de gekozen bytes in de informatiepoorten ingevolge de signaaltoestanden van de adrespoorten, een accumulator-keten (41,42) verbonden met de informatiepoorten voor het accumule-10 ren van de informatie-bytes over een vooruit bepaald tijdinterval om één van de amplitudesignalen op te wekken, een ingangsschakeling (38, 39, 46, 47, 48, 49) verbonden om de bits van lineaire binaire signalen te ontvangen van de omzetinrichting en om de amplitudesignalen te ontvangen, ingangsmiddelen om synchroon de adrespoorten te 15 voorzien van het ogenblikkelijke lineaire binaire signaal, met het overeenkomstige voorafgaande amplitudesignaal en met het overeenkomstige voorafgaande voorgaande amplitudesignaal, waarbij ieder van de signalen zo toegevoerd wordt in een serie/parallel bit-vorm.
6. Signaalontvanger volgens conclusie 1, met het 20 kenmerk, dat de digitale filterketen een geheugeninrichting (40) bevat met bytes van informatie-bits opgeslagen in voor een adres-toegankelijke plaatsen, Informatiepoorten (D) en een aantal eerste (A0, Al), tweede (A2, A3), derde (A4,A5) en besturings (A6- A9) adrespoorten, waarbij de besturingsadrespoorten verbonden zijn om 25 de besturingssignalen te ontvangen en de informatie-bits ingericht zijn om de filterfuncties te vergemakkelijken zoals gekozen door de besturingssignalen, het geheugen voor het presenteren van gekozen bytes van informatie-bits bij de informatiepoorten ingevolge de signaaltoestanden van de adrespoorten, eerste ingangsketens (38, 39) 30 verbonden tussen de omzetterinrichting en de eerste adresooorten om in volgorde de bits van ieder lineair binair signaal aan te leggen in parallelle groeperingen van tenminste twee aan de eerste adrespoorten bij ieder optreden van één van de besturingssignalen, een accumulatorketen (41, 42) die verbonden is met de informatiepoorten 35 voor het accumuleren van de bytes tijdens de duur van ieder individueel 80 0 1 0 26 besturingssignaal om een overeenkomstig amplitudesignaal op te wekken, uitgangsketens (44, 45) die verbonden zijn tussen de accumulator-keten en de vertaalketen om opeenvolgend uitgangsbits te geven van ieder amplitudesignaal in de parallelle groeperingen, tweede ingangs-5 ketens (46, 47) die verbonden zijn tussen de uitgangsketens en de tweede adrespoorten voor het vertragen van de aankomst van de parallelle groeperingen van ieder amplitudesignaal in de tweede adrespoorten over een vooruit bepaalde periode om ieder amplitudesignaal te synchroniseren met een naastliggend overeenkomstig lineair binair 10 signaal en het optreden van de overeenkomstige filterfunctie, derde ingangsketens (48, 49) die verbonden zijn met de derde adrespoorten voor het vertragen van de aankomst van de parallelle groeperingen van ieder amplitudesignaal bij de derde adrespoorten over een vooruit bepaalde tijdhoeveelheid om ieder amplitudesignaal te synchroni-15 seren met een naast het naastliggende overeenkomstige lineaire binaire signaal en het optreden van de overeenkomstige filterfunctie, waarbij de amplitudesignalen in volgorde opgewekt worden.
7. Signaalontvanger volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de vertaalketen een processor (70) bevat en een inrich- 20 ting (71) om te zorgen dat de processor de geldigheid bepaalt van de inleidende PCM MP signalen door het uitvoeren van een reeks procesfuncties waarvoor een eerste eindige tijdperiode nodig is en om te zorgen dat de processor de continuïteit bepaalt van voortgaande PCM MP signalen door een andere reeks procesfuncties waarvoor een 25 kleinere tijdperiode nodig is dan de eerste tijdperiode.
8. Multifrequentie-signaalontvanger voor het ontvangen van een vertalend PCM MP signaal in een signaalcodevorm die .verenigbaar is met een besturingsinrichting in een tdm schakelcen-trale, met het kenmerk, dat de signaalontvanger een besturingsvolg- 30 orde en een tijdregelketen (10) bevat, verbonden om gesynchroniseerd te worden met de TDM schakelcentrale, voor het opwekken van een stel besturingssignalen op zich herhalende basis, een tijdverdeelfilter-keten (30a) dat aanspreekt op de besturingssignalen, voor het uitvoeren van een aantal vooruit bepaalde doorlaatbandfilterfuncties 35 met een reeks PCM signalen die ontvangen worden van de TDM schakel- 800 1 0 26 centrale en om daaruit een overeenkomstige reeks amplitudesignalen op te wekken met betrekking tot ieder van de filterfuncties, een signaalvertaalketen (50) die aansoreekt op de besturingssignalen en de amplitudesignalen voor het bepalen van de aanwezigheid van een 5 geldige signalering waarbij deze geldige signalering vertaald wordt in informatiesignalen met een vooruit bepaalde signaalcodevorm.
9. Werkwijze voor het vertalen van PCM MP signalering in een signaalcodevorm die verenigbaar is met een besturings-inrichting in een TDM schakelcentrale, waarbij (a) PCM signalen ont- 10 vangen worden gekozen door de TDM schakelcentrale, (b) ieder van de ontvangen PCM signalen omgezet worden in een overeenkomstig lineair binair signaal met een aantal bits, met het kenmerk, dat (c) tenminste één stel besturingssignalen opgewekt wordt met ieder freem-optre-den in het PCM signaalformaat; (d) een aantal banddoorlaatfilter-15 functies uitgevoerd worden met de lineaire binaire signalen zoals gericht door de besturingssignalen en waarbij amplitudesignalen opgewekt worden die bestaan uit signaalbits en overeenkomen met de signaalamplitude van de lineaire binaire signalen met frequenties die overeenkomen met die frequenties die bepaald worden door de 20 respectievelijke doorlaatbandfilterfunctie; (e) het detecteren van de aanwezigheid van multifrequentiesignalen van de amplitudesignalen en het vertalen van de multifrequentiesignalering overeenkomstig de besturingssignalen in informatiesignalen in de signaalvorm.
10. Werkwijze volgens conclusie 9, waarin de stap 25 (d) uitgevoerd wordt in een digital filter dat een geheugen (40) bevat met bytes van informatiebits verzameld op voor een adres toegankelijke plaatsen, met het kenmerk, dat de stap (d) verder gekenmerkt wordt doordat (f) gezorgd wordt dat het geheugen de bytes afleest zoals gekozen door adressignalen daaraan aangelegd, waarbij 30 de adressignalen bestaan uit signaalbits en een deel bevatten van ieder van de besturingssignalen, (g) de bytes geaccumuleerd worden afgelezen uit het geheugen over een vooruit bepaalde tijdperiode om één van de amplitudesignalen op te wekken, (h) een dpel van ieder een van de adressignalen opgewekt wordt vanaf een ogenblik Λ van de 35 lineaire binaire signalen, het overeenkomstige voorafgaande amplitude- 800 1 0 26 signaal en het overeenkomstige voorgaande voorafgaande amplitude-signaal, (i) het in volgorde in serie/parallel vorm aanleggen van dit deel in groepen van tenminste zes bits ieder aan het geheugen gedurende de vooruit bepaalde tijdperiode.
11. Werkwijze volgens conclusie 9, met het kenmerk» dat de stap (e) bestaat uit de stappen van het bepalen of de signalering inleidend of continu is en waarbij in het eerste geval een reeks procesfuncties uitgevoerd worden om de geldigheid van de signalering te bepalen en waarbij in het tweede geval een verschillende 10 reeks procesfuncties uitgevoerd worden om de continuïteit van de aanwezige signalen te bepalen met betrek-king tot de onmiddellijk voorgaande signalen.
12, Inrichting in hoofdzaak zoals beschreven in de beschrijving en/of weergegeven in de tekening.
13. Werkwijze in hoofdzaak zoals beschreven in de beschrijving en/of weergegeven in de tekening. 20 800 1 0 26 —μ— B. V. -\ \ : -3S— 13JÜN19S0 _______________I Verbetering van errata in de beschrijving behorende bij de octrooiaanvrage no. 80-01026 Ned. voorgesteld door Aanvrager dd. J g jyjjj jggg Op blz. 9 regel 17 dient "15" veranderd te worden in "16". Op blz. 10 regel 16 dient "2" veranderd te worden in "5". Op blz. 17 regel 23 dient "53" veranderd te worden in "S3". In fig. 1 het aanbrengen van het cijfer 27a bij de afleesregisterbus die loopt van het blok 10 naar het blok 30 naast de afleesregisterbus 28a. In fig. 2 moet ingang van de teller 11 die verbonden is met een leiding 19a aangegeven worden met LD. In fig. 4 moet in het blok 66EK vervangen worden door CK. Verder moet het uitgangsregister dat verbonden is met de keuzebus 82 voorzien worden van het referentiegetal 85. De leiding die verbonden is tussen de ingang EN van het blok 67 en het blok 70 voorzien worden van het verwijzingscijfer 70a. In fig. 6 zijn de verschillende blokken voorzien van een funktie beschrijving. jjf/RR 800 1 0 26
NL8001026A 1979-02-22 1980-02-20 Digitale signaalontvanger voor het ontvangen van pcm tonen. NL8001026A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CA322112 1979-02-22
CA322,112A CA1111531A (en) 1979-02-22 1979-02-22 Digital signalling receiver for receiving pcm tones

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8001026A true NL8001026A (nl) 1980-08-26

Family

ID=4113607

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8001026A NL8001026A (nl) 1979-02-22 1980-02-20 Digitale signaalontvanger voor het ontvangen van pcm tonen.

Country Status (9)

Country Link
JP (1) JPS55137788A (nl)
AT (1) AT386312B (nl)
CA (1) CA1111531A (nl)
DE (1) DE3005740A1 (nl)
FR (1) FR2450017A1 (nl)
GB (1) GB2044039B (nl)
IT (1) IT1140634B (nl)
NL (1) NL8001026A (nl)
SE (1) SE452388B (nl)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5779751A (en) * 1980-11-05 1982-05-19 Nec Corp Signal receiver
FR2504754A1 (fr) * 1981-04-27 1982-10-29 Thomson Csf Mat Tel Dispositif sequenceur a memoires mortes
US4519072A (en) * 1982-11-10 1985-05-21 Rockwell International Corporation Answer supervision system
JPH07171782A (ja) * 1991-07-16 1995-07-11 Haruo Konagai 真空吸着装置

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1603175A (nl) * 1968-07-30 1971-03-22
US3863030A (en) * 1972-06-01 1975-01-28 Gte Automatic Electric Lab Inc Pcm tone receiver using digital spectrum analysis
JPS51112218A (en) * 1975-03-28 1976-10-04 Hitachi Ltd Multifrequency signal receiver
JPS5918916B2 (ja) * 1975-10-06 1984-05-01 株式会社日立製作所 多周波信号受信器
IT1072242B (it) * 1976-12-17 1985-04-10 Cselt Centro Studi Lab Telecom Procedimento e dispositivo per il riconoscimento di segnali telefonici in codice multifrequenza convertiti in forma numerica

Also Published As

Publication number Publication date
DE3005740A1 (de) 1980-09-04
IT1140634B (it) 1986-10-01
JPS55137788A (en) 1980-10-27
AT386312B (de) 1988-08-10
FR2450017A1 (fr) 1980-09-19
SE452388B (sv) 1987-11-23
CA1111531A (en) 1981-10-27
IT8019986A1 (it) 1981-08-18
GB2044039A (en) 1980-10-08
SE8001315L (sv) 1980-08-23
GB2044039B (en) 1983-05-11
IT8019986A0 (it) 1980-02-18
FR2450017B1 (nl) 1984-05-11
ATA96280A (de) 1987-12-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0323248A2 (en) Time division switching for multi-channel calls using two time switch memories acting as a frame aligner
US4205203A (en) Methods and apparatus for digitally signaling sounds and tones in a PCM multiplex system
US4203008A (en) Digital signalling receiver for receiving PCM tones
US3985965A (en) Digital signal generator
US4021616A (en) Interpolating rate multiplier
US4280216A (en) Method of making conference call connections in a multiplex switching system
NL8001026A (nl) Digitale signaalontvanger voor het ontvangen van pcm tonen.
US4313198A (en) Synchronous demultiplexer with elastic bit store for TDM/PCM telecommunication system
US3261921A (en) Multi-channel communication systems
GB1383168A (en) Receiver for a data transmission system
EP0135383A2 (en) Conference bridge circuit arrangements
RU2061U1 (ru) Формирователь управляющих кодовых последовательностей
SU951738A2 (ru) Устройство цикловой синхронизации (его варианты)
SU1683006A1 (ru) Устройство дл делени на два последовательных кода "золотой" пропорции
SU1150737A2 (ru) Генератор последовательности импульсов
SU1575174A1 (ru) Устройство дл умножени двух @ -разр дных чисел
SU1356251A1 (ru) Устройство выделени циклового синхросигнала
JPH0783332B2 (ja) データ伝送装置
US4032720A (en) Integrated demultiplexing circuit with continuously variable outputs
SU1160563A1 (ru) Устройство для счета импульсов
SU1094137A1 (ru) Формирователь последовательности импульсов
RU2012153C1 (ru) Цифровое коммутационное поле
KR100200044B1 (ko) 전전자 교환기의 64 서브 하이웨이 다중화 장치 및 방법
US4800558A (en) Telephone switching system frame sync generator
JPH0698031A (ja) ディジタル会議トランクシステム

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed