NL7905340A - Vloeibaar en doorzichtig verbandmateriaal, de toepas- sing daarvan, en een werkwijze voor de bereiding daar- van. - Google Patents

Vloeibaar en doorzichtig verbandmateriaal, de toepas- sing daarvan, en een werkwijze voor de bereiding daar- van. Download PDF

Info

Publication number
NL7905340A
NL7905340A NL7905340A NL7905340A NL7905340A NL 7905340 A NL7905340 A NL 7905340A NL 7905340 A NL7905340 A NL 7905340A NL 7905340 A NL7905340 A NL 7905340A NL 7905340 A NL7905340 A NL 7905340A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
gel
material according
dressing material
dried
dressing
Prior art date
Application number
NL7905340A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Max Planck Gesellschaft
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19782849570 external-priority patent/DE2849570A1/de
Application filed by Max Planck Gesellschaft filed Critical Max Planck Gesellschaft
Publication of NL7905340A publication Critical patent/NL7905340A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61LMETHODS OR APPARATUS FOR STERILISING MATERIALS OR OBJECTS IN GENERAL; DISINFECTION, STERILISATION OR DEODORISATION OF AIR; CHEMICAL ASPECTS OF BANDAGES, DRESSINGS, ABSORBENT PADS OR SURGICAL ARTICLES; MATERIALS FOR BANDAGES, DRESSINGS, ABSORBENT PADS OR SURGICAL ARTICLES
    • A61L15/00Chemical aspects of, or use of materials for, bandages, dressings or absorbent pads
    • A61L15/16Bandages, dressings or absorbent pads for physiological fluids such as urine or blood, e.g. sanitary towels, tampons
    • A61L15/42Use of materials characterised by their function or physical properties
    • A61L15/60Liquid-swellable gel-forming materials, e.g. super-absorbents
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61LMETHODS OR APPARATUS FOR STERILISING MATERIALS OR OBJECTS IN GENERAL; DISINFECTION, STERILISATION OR DEODORISATION OF AIR; CHEMICAL ASPECTS OF BANDAGES, DRESSINGS, ABSORBENT PADS OR SURGICAL ARTICLES; MATERIALS FOR BANDAGES, DRESSINGS, ABSORBENT PADS OR SURGICAL ARTICLES
    • A61L15/00Chemical aspects of, or use of materials for, bandages, dressings or absorbent pads
    • A61L15/16Bandages, dressings or absorbent pads for physiological fluids such as urine or blood, e.g. sanitary towels, tampons
    • A61L15/22Bandages, dressings or absorbent pads for physiological fluids such as urine or blood, e.g. sanitary towels, tampons containing macromolecular materials
    • A61L15/225Mixtures of macromolecular compounds

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Hematology (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Dispersion Chemistry (AREA)
  • Materials For Medical Uses (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)
  • Connector Housings Or Holding Contact Members (AREA)
  • Pens And Brushes (AREA)
  • Mechanical Coupling Of Light Guides (AREA)

Description

V
4 * » ♦*
Max-Planck-Gesellschaft zur Forderung der Wissenschaften e.V. te Gottingen, Bondsrepubl.Duitsland
Vloeibaar en doorzichtig verbandmateriaal, de toepassing daarvan, en een verkvijze voor de bereiding daarvan.
Voor moeilijk helende vonden, verbrandingen, zveren, enz. heeft men zich er tot nog toe betrekkelijk eenzijdig op toegelegd verbandmateriaal te ontwikkelen dat zich tegen de vond aanvlijt zodat het bij verschonen gemakkelijk, zonder pijn en zonder bloeding loslaat.
5 Dergelijk verbandmateriaal bestaat uit met vet geïmpregneerd textiel, dat tendele van kunststofvezel tendele van katoen is. In het verloop van de verdere ontwikkeling werden aan deze materialen verschillende stoffen, bijvoorbeeld desinfectanten of antibiotica, toegevoegd.
Een nadeel van dergelijke materialen is echter dat 10 op erg vochtige wonden een verbandmateriaal aangebracht wordt dat zelf sterk hydrofoob is. Het vet in het weefsel maakt weliswaar een gemakkelijk lostrekken van het verband mogelijk, maar dekt de vond met een vette film betrekkelijk dicht af, zodat bij sterk afscheidende wondvlakken ophoping van vloeistof kan optreden.
15 Hen ander therapie-principe bestaat uit de toepassing van nat verband, en dat gebeurt dan hetzij door wonden die met verband -gaas afgedekt zijn met uiteenlopende vloeistoffen vochtig te houden, hetzij (en vooral in de dermatologie} door de toepassing van occlusief-verbanden. Hierbij treden tvee wezenlijke nadelen op: bij de oeclusief-20 verbanden treedt huidverveking op (dergelijke verbanden bestaan meestal uit een met vocht gedrenkt compres dat met een folie afgedekt is). Bij de behandeling met vochtige verbanden leidt de voortdurende bevochtiging tot een betrekkelijk sterke verdampingsafkoeling, en de bedden zijn vaak maar moeilijk droog te houden, zodat de verpleging grote problemen geeft, 25 nog af gezien van de betrekkelijk hoge prijs van de vloeistoffen die daarbij in betrekkelijk grote hoeveelheden verbruikt worden.
Een behandeling van vochtafscheidende en granulerende wonden zou met een hydrofiel materiaal moeten gebeuren, dat echter ge- 790 5 3 40 'j# ,- 'i 2 makkelijk loslaat en dat voor het vaamemen van eventueel optredende superinfecties doorzchtig zou moeten zijn.
De afdekking en behandeling van omvangrijke vonden en zweren gebeurde tot nog toe met ondoorzichtige membranen, zalven, schuim-5 of verbandstoffen. Een visuele controle van het verloop van de genezing en een tijdig zien van complicaties vas dus tot nog toe niet mogelijk. Bovendien gaan de verbandstof fen vaak aan de helende vond vastzitten, zodat verschonen van het verband met bloedingen en verstoring van de genezing gepaard gaat. Daardoor krijgt men vaak als nawerking van een der-10 gelijke behandeling litteken-keloïden.
Verder is een synthetische huidvervanging voor verbinden bekend, die uit een laag zacht polyurethaanschuim met open poriën en een buitenlaag van microporeus polytetrafluoretheen bestaat. Dit materiaal is niet doorzichtig en heeft dus de daarmee samenhangende nade-15 len. Bovendien is dit materiaal er op ontworpen met de vond te verkleven, zodat bij het weghalen het granulaat veggerukt wordt. Het verband moet dus na heel korte tijden vemchoond worden.
Verder is een verbandmateriaal bekend dat uit vloeibaar polyethyleenglycol (een oplosmiddel) en poedervormig poly(2-hydroxyethyl-20 methacrylaat) bestaat. Het opbrengen daarvan gebeurt doordat de vloeistof op de wond gedruppeld en daarop uitgestreken wordt, en dat daarna het polymeer poeder erop gestrooid wordt. Bij dit materiaal is het ontstaan van de deklaag in wezen ter plekke; de toepassing van een vloeibaar voormengsel bleek niet uitvoerbaar te zijn. Naar zijn hele aard gaat het 25 hier niet om een verbandmateriaal maar om iets wat tussen een zalf en een vloeibaar opgebrachte afdekkende foelie bestaat, met de hierboven reeds genoemde nadelen.
Deze uitvinding verschaft nu een hydrofiel, vloeibaar verbandmateriaal dat doorzichtig is en de waarneming van daaronder lig-30 gende delen van de huid mogelijk maakt, dat verschoond kan worden zonder bloedingen of andere storingen van de genezing toelaat, en dat bovendien de gelijktijdige toepassing van voor de wondbehandeling en/of genezing belangrijke stoffen mogelijk maakt, zonder de tot nog”toe bij vochtige verbanden optredende nadelen.
35 In de Duitse octrooiaanvrage 27 25 261.5 is een door zichtig vloeibaar verbandmateriaal beschreven, dat vooral geschikt zou " 790 5 3 40 J ·» r 3 zijn voor de behandeling van vonden, maar ook voor de nabehandeling van huidkanker, het desensihiliseren van allergien, voor cosmetische doeleinden, voor het nathouden van blootliggende botten of zenuwen, voor het behandelen van psoriasis en als drager voor celcultures. Dit bestaat uit 5 een hydrofiel, organisch, doorzichtig gel in de vorm van bladen of banden, dat al met een waterige oplossing gezwollen is, welke oplossing buffers, voor de vondbehandeling gebruikelijke verkstoffen, voedingsstoffen en/of aanjagers kan bevatten, en dat eventueel nog een draadvormige of netvormige versterking heeft.
10 Een bijzonder voordeel van dit verbandmateriaal is dat het bijzonder eenvoudig toepasbaar en storingsvrij verwijderd resp. uitgewisseld kan worden. De visuele beoordeling van de daaronder liggende lichaamsdelen of celculturen mogelijk maakt, een betere heling van de wond zonder overmatige vorming van granuloom bewerkstelligt, en de toe-15 voeging van werkstoffen door het materiaal zelf mogelijk maakt.
Bij het bewaren en aanhouden van dit doorzichtige, vloeibare verbandmateriaal betekent het hoge vloeistofgehalte een nadeel.
Verder gaat de toevoer van werkstoffen en de afvoer van afgescheiden materiaal betrekkelijk langzaam. Onderhavige uitvinding lost dit probleem 20 op onder behoud van alle voordelen van het doorzichtige, vloeibare verbandmateriaal. Vergeleken met de Duitse octrooiaanvrage 27 25 261.5 verschaft deze uitvinding een gemakkelijker te bewaren materiaal waardoor werkstoffen gemakkelijker aan- en afgescheiden stoffen gemakkelijker afgevoerd kunnen worden. Dit probleem wordt opgelost met een doorzichtig 25 vloeibaar verbandmateriaal dat als gedroogde, heldere, zvelbare foelie aangeboden wordt.
Het verbandmateriaal volgens de uitvinding wordt in de handel gebracht en bewaard als een flinterdunne glasheldere foelie dat veer heel sterk kan opzwellen en reeds in korte tijd, dat vil zeggen 30 binnen een i uur, tot het 10-voudige van zijn gewicht en nog meer aan vloeistof kan opnemen en dan veer alle mechanische en structurele eigenschappen van het gezwollen uitgangsmateriaal terugkrijgt. In het algemeen zal het gewicht van de gedroogde foelie 2 tot 10 3», bij voorkeur 3 tot 7 gev./ί van het vochtige, gezwollen uitgangsmateriaal hebben. De 35 dikte ligt in het algemeen tussen 0,5 en 0,01 mm, bij voorkeur tussen 0,3 en 0,03 mm (gemeten zonder eventuele versterking).
790 5 3 40 . ·* ·
V
k
Het vloeibare verbandmateriaal volgens de uitvinding kan na opgetreden terugzvellen beschreven worden als een doorzichtige laag gel die, zoals gewoonlijk, een dikte tussen 0,5 en 10 mm, bij voorkeur tussen 1 en 5 mm vertoont, en door een waterige oplossing gezwollen 5 is. De oplossing bevat de voor het behandelen van de wond en de heling belangrijke stoffen, zoals buffers, antiseptics, antibiotica, werkzame geneesmiddelen, voedingsstoffen, aanjagers, plaatselijke verdovingsmiddelen, e.d. Al deze stoffen zijn op zich voor de behandeling van huid en wonden bekend, en behoeven hier geen nadere toelichting. .
10 Voor een fysische versterking kan er in het verband- materiaal volgens de uitvinding nog een draadvormige of netvormige versterking zitten, en de afzonderlijke draden óf vezels daarvan moeten zo opgesteld zijn dat de doorzichtigheid van het materiaal daar niet wezenlijk door verminderd wordt. Bij voorkeur heeft de versterking de vorm 15 van een vijdmazig netwerk. Het versterkingsmateriaal bestaat uit natuurijke of synthetische vezels of draden die ten opzichte van de oplossing en het eigenlijke gel inert zijn.
Het belangrijkste bestanddeel van het vloeibare verband-materiaal volgens de uitvinding is het hydrofiele; organische, doorzich-20 tige gel. Dit gel bestaat bij voorkeur uit een mengsel van een hydrofiel polymeer en een of meer geleerbare hoogmoleculaire stoffen. Onder ”poly-merisaat" worden hier stoffen verstaan die synthetisch door polymerisatie (polyadditie of polycondensatie) uit monomeren ontstaan. Het kan daarbij zowel om homopolymeren als om copolymeren gaan. Het polymeer kan ook 25 verknoopt zijn door er monomeren in op te nemen die meer dan een voor additie of condensatie vatbare groepen bevatten. Maar belangrijk is dat het polymeer zo hydrofiel is dat het in een waterig medium tot iets doorzichtigs kan opzwellen. Hen voorwaarde hiervoor is dat in de monomeren voldoende hydrofiele groepen aanwezig zijn, bijvoorbeeld OH-, NHg- en 30 COOH-groepen.
Bij een bevoorkëurde uitvoeringsvorm bevat het gel naast het hierboven gedefinieerde polymeer ook tenminste een geleerbare hoogmoleculaire stof, bij voorkeur een hoogmoleculaire natuurstof. Bijzonder geschikt hiervoor zijn de geleerbare koolhydraten en aminozuur-35 polymeren, alsmede combinaties en derivaten daarvan.
Het polymeer en de geleerbare hoogmoleculaire stof 7905340 + 5 kunnen als gevoon mengsel naast elkaar aanwezig zijn, waarbij de bestanddelen vrij kunnen bewegen; ze kunnen ook de vorm van een driedimensionaal netwerk hebben, bestaande uit het verknoopte polymeer met in de poriën daarvan de grote moleculen van de geleerbare stof, die dan ten dele als 5 in kooien vastgehouden wordt; een dergelijke structuur verkrijgt men door het polymeer onder verknoping te doen ontstaan in aanwezigheid van de hoogmoleculaire stof. Ook kunnen het polymeer en de hoogmoleculaire stof door covalente bindingen met elkaar verknoopt zijn.
Met bijzondere voorkeur bestaat het hydrofiele organi-10 sche doorzichtige gel enerzijds uit een polymeer van een hydrofiel acrylzuur- of methacrylzuur-derivaat en anderzijds uit tenminste één geleerbaar polysaccharide en/of polypeptide of eiwit. Gevonden werd dat bijzonder gunstige opdroog- en herstel-eigenschappen optreden indien er van het gepolymeriseerde acrylzuur- of methacrylzuur-derivaat minstens 15 evenveel is als van de geleerbare stof, en bij voorkeur bestaat de droge stof van het gel voor 60 tot 90 gev.% uit het genoemde polymeer.
Als hydrofiel acrylzuur- of methacrylzuur-derivaat wordt met bijzondere voorkeur een amide of een ester toegepast, waarbij in het laatste geval de alkyl-rest nog een of meerdere aanvullende vrije 20 hydroxy-groepen kan hebben. In het algemeen heeft de alkyl- of hydroxy-alkyl-groep 1 tot 6 koolstofatomen; als er geen vrije hydroxy-groepen zijn geeft men de voorkeur aan alkyl-groepen met 1 of 2 koolstofatomen. Representatieve voorbeelden van deze bevoorkeurde monomeren zijn acrylamide, methacrylamide, ethylaeiylaat, methylacrylaat, propylacrylaat, 25 butylacrylaat en de overeenkomstige methacrylaten, hydroxyethylacrylaten, hydroxypropylacrylaat, hydroxybutylacrylaat, de overeenkomstige metha-crylaten, acrylzuur-esters van glycerol, erythrytol en pentaerythritol en de overeenkomstige methacrylaten. Als verknopers worden bi- of polyfunctionele polymerizeerbare verbindingen, zoals methyleeribisacryl-30 amide en dergelijke, toegevoegd. Deze verknopers zijn de vakman voldoende bekend en hiervan worden er geen voorbeelden gegeven.
Als geleerbaar polysaccharide bevat het gel bij voorkeur agarose. Andere geschikte polysacchariden zijn de pectinen, zet-melen, dextranen, polyglycolen, cellulose-derivaten en agar-agar. Voor 35 toepassing bij de uitvinding is van wezenlijk belang dat ze tot doorzichtige massa's opzwellen.
790 5 3 40 6 jé i.
Onder de geleerbare eiwitten en polypeptiden gaat de voorkeur uit naar gelatine.
De "bereiding der gelen gebeurt bij voorkeur door polymerisatie van de monomeren in aanwezigheid van de hoogmoleculaire 5 stof in waterige oplossing, door toevoeging van geschikte polymerisatie-initiatoren zoals per-verbindingen (bijvoorbeeld ammoniuapersulfaat) of door het instellen van voor de polycondensatie nodige omstandigheden.
De voor polymerisatie of polycondensatie nodige omstandigheden en hulpstoffen zijn de vakman voldoende bekend, zodat die hier niet opgesomd 10 hoeven worden.
Het drogen van de aldus verkregen gezwollen gelplaten gebeurt het beste gelijkmatig en van beide kanten tegelijk. Daarbij moet men zodanig werken dat bij het voortschrijden van de droging vervorming (bijvoorbeeld kromtrekken) voorkomen wordt. Dit bereikt men bij een mo-15 gelijke uitvoeringsvorm van de werkwijze door het gel tussen twee poreuze steunlichamen in te drogen. Geschikte steunlichamen zijn bijvoorbeeld poreuze platen kunststof, geperforeerde metaalplaten of foeliën, e.d.
Past men als steunlichamen betrekkelijk dunne foelies toe dan is het doelmatig die op hun beurt te ondersteunen. Bij een andere uitvoeringsvorm 20 van de uitvinding wordt het natte gel op een draadvormig of netvormig versterkingsmateriaal gespannen en in die vorm gedroogd.
Het drogen zelf kan bij kamertemperatuur of bij verhoogde temperatuur gebeuren, onder vacuum of bij gewone druk. Bij toepassing van de hierboven beschreven sandwich-techniek, dus tussen twee 25 poreuze steunlichamen in, werd vastgesteld dat een vacuum van 1 tot 10 mm toegepast kan worden zonder dat de eigenschappen van het gedroogde vel, wat terugkeer tot de gezwollen toestand betreft, wezenlijk beïnvloed werd.Droogt men zonder vacuum, bijvoorbeeld met een stroom warme lucht, dan past men voor een betere warmte-overdracht bij voorkeur metalen 30 platen of foelies toe.
Bijzonder geschikt voor het drogen bleken gelen met een begindikte tussen 0,5 en 3 mm, In het geval van poreuze steunlichamen kreeg men de beste resultaten met gelen van 1 tot 2 mm, waarbij men met droge onder vacuum betere eigenschappen verkrijgt dan zonder vacuum, 35 vat vooral bij toenemende dikte geldt. Droogt men zonder vacuum, met een stroom warme lucht, dan krijgt men de beste resultaten met een begin- - 790 5 3 40 κ 7 * dikte van 1 mm of minder.
Met deze uitvinding vorden betere resultaten bereikt dan met het materiaal volgens de Duitse octrooiaanvrage 27 25 261.5. Zo komen nu de verpakkingsaoeilijkheden te vervallen en ook is het aanzien-5 lijk eenvoudiger het materiaal steriel te houden. Verder neemt het reeds met vocht verzadigde gel verkstoffen (antibiotica, cytostatica, vond-hormonen, voedingsstoffen, plaatselijke verdovers e.d.) maar betrekkelijk langzaam op, daar hiervoor een uitwisseling met tegen in het gel ingesloten vloeistof moet optreden. Met de droge vorm volgens de uit-10 vinding gaat dit wezenlijk sneller daar de werkstoffen bevattende waterige oplossing direct opgezogen wordt.
Tenslotte kan men het droge verbandmateriaal volgens de uitvinding ook zonder of met gedeeltelijke rehydratering toepassen, vooral met sterk afscheidende vonden, daar de afscheiding dan sterker 15 opgezogen wordt dan door volledig gezwollen materiaal. Op die wijze is het mogelijk evenveel secretie weg te nemen als bij het materiaal volgens de D-uitse octrooiaanvrage 27 25 261,5 alleen met afvoergaten in het materiaal bereikt kan worden.
Een bijzonder voordelige eigenschap van het verband-20 materiaal volgens de uitvinding in teruggezwollen toestand is dat het aan gezond weefsel goed hecht maar aan de vond niet blijft plakken. Dit maakt een probleemloze verschoning mogelijk, wanneer dat nodig is.
Door de doorzichtigheid van het materiaal kan men het verloop van de genezing voortdurend op het oog controleren. Daar het gel 25 in gezwollen toestand verkeert is het bovendien voortdurend mogelijk voor de genezing of de behandeling toe te passen stoffen aan te brengen zonder het verband te verwisselen, doordat men ze gewoon boven op het aangelegde verband aanbrengt. Ze diffunderen dan in opgeloste vorm door het verband heen naar de daaronder liggende huid, waar ze tot werking kunnen 30 komen.
Door de keuze in verhouding tussen acrylzuur- of metha-crylzuur-derivaat en geleerbaar polysaccharide of eiwit kan men bovendien de zuigkracht en het vateropnemend vermogen van het verbandmateriaal regelen.
35 Zoals reeds vermeld kan het materiaal volgens de uit vinding reeds verkstoffen bevatten. Bij voorkeur worden -de gewenste ge- 790 53 40 8 neesmiddelen e.d. pas bij het terugzwellen van het verband of zelfs daarna aangebracht, daar de therapieën onderling sterk uiteenlopen en een nog niet met verkstoffen geïmpregneerde gelplaat gemakkelijker voor verschillende gevallen toegepast kan worden indien men eerst bij toepassing 5 impregneert. Legt men bijvoorbeeld teruggezwollen verbandmateriaal volgens de uitvinding in een oplossing van jodium en polyvinylpyrrolidon dan'ziet men reeds na 5 minuten een oranje-gele kleur en na 10 minuten is kennelijk een belangrijk deel van het jodium in het materiaal gediffundeerd. Met water mengbare oplosmiddelen zoals dimethylsulfoxyde en 10 de polyethyleenglycolen kunnen daarbij als dragers gebruikt worden.
Het materiaal volgens de uitvinding blijft ook bij . sterk afscheidende wonden op de wond zelf betrekkelijk onveranderd, maar aan de randen sterk uit zodat daar een goede hechting ontstaat.
Bij voorkeur wordt bij toepassing van het verbandmate-15 riaal volgens de uitvinding ter bescherming daarvan nog een afdekkend verband aangebracht, dat het beste uit vet gaas bestaat, daardat hydrofoob is en de vloeistof in het eigenlijke verbandmateriaal tegenhoudt.
Bij een beproefde manier van toepassen wordt het verbandmateriaal volgens de uitvinding zo op de wond gelegd dat het aan de 20 randen goed kan uitdrogen, en legt men er dan een met betrekkelijk veel vet· geïmpregneerd gaas op, hieroverheen een dun coupes en tenslotte een elastische afbinding.
Klinische proeven met het materiaal volgens de uitvinding lieten zien dat het absoluut goed verdragen wordt, zich ideaal een-25 voudig laat toepassen, en de storingsvrije verwijdering en verwisseling van het verband toelaat. Een bijzonder voordeel is dat de wond onder het verbandmateriaal zonder overmatige vorming van granuloom snel verloopt, waardoor het ontstaan van litteken-keloïden voorkomen wordt.
Het verbandmateriaal volgens de uitvinding is bijzonder 30 geschikt voor de heling van wonden, vooral van brandwonden en chronische zweren. Andere toepassingsgebieden zijn de nabehandeling van huidkanker, de desensibilisering van allergiën, cosmetische ingrepen en dergelijke, het vochtig houden van blootliggende botten en zenuwen, het herstel van door necrose bedreigde structuren zoals zenuwen en vrijliggende spier-35 bundels, plaatselijke verdoving en psoriasis (goede beoordeling van het loslaten der schubben is mogelijk).
790 5 3 40 * 9
In staafvora kan het voor de behandeling van osteomyelitis toegepast worden, het beste onder toevoeging van tauroline of gentamycine. Ook kan men het in de tandartsenij als tampons gebruiken, bijvoorbeeld in kegelvorm met ingesmolten draad voor het weer uittrek-5 ken. Eovendien kan het materiaal volgens de uitvinding met voordeel als dragers voor celcultures toegepast worden.
Voorbeelden I t/m VI
In 50 ml gedestilleerd water werden 3,5 g acrylamide en 91 mg methyleenbisacrylamide opgelost. Op een waterba-d van 100°C 10 werd 2 g agarose oftewel agar-agar in 50 ml gedestilleerd water opgelost.
Toen dit tot 60°C afgekoeld was werd dit samen met 60^ul Temed en U5 mg peroxydisulfaat met de acxylamide-oplossing gemengd, en direct in een polymerisatiekamer gegoten. Deze werd met een glas deksel zodanig afge-dekt dat geen luchtblazen mee ingesloten werden. Deze cuvet werd ca 15 30 minuten op 56°C gehouden, totdat zeker was dat het acrylamide ge- polymeriseerd was. Na afkoelen liet men de plaat nog minstens 2h uur bij h°C rijpen..De gepolymeriseerde plak werd nu uit de kamer genomen en meerdere malen uitgewassen met een met fosfaat gebufferde NaCl-oplossing waaraan ook natriumazide, merthiolaat (of andere hulpstoffen) toegevoegd 20 waren, om niet gepolymeriseerd materiaal te laten wegdiffunderen, (Wil men een versterkt gel dan wordt voor het ingieten van het reactiemengsel een weefsel, bij voorkeur van katoen, in de polymerisatiekamer gelegd).
Op eenzelfde wijze werden nog vijf andere gelen bereid, die zich van de eerste alleen onderscheiden in hun gehalten aan poly-25 acrylamide (P) en agarose (A). De samenstellingen hiervan zijn in onderstaande tabel opgenomen.
De afzonderlijke gelen werden op een dikte van 1 tot 2 mm gebracht en dan tussen twee poreuze platen van polyetheen (van de Zweedse firma Pharmacia) gelegd en bij een vacuum van 2 tot 5 mm kwik 30 (260-650 Pascal) gedroogd. Onderstaande tabel geeft de droge gewichten als procent van het uitgangsmateriaal, en ook in welke mate het begin-gewicht hersteld werd bij zwellen in water na wisselende tijden.
790 5 3 40 10 . P< 2,5 3,5 5 3,5 3,5 3,5 A % 11 1 0,5 1,5 2
Drooggewicht 3,¾ ^,8 6,6 3,8 5,¾ 6,1 % begingewicht 5 % van het nitgangsgewicht dat bij terugzwellen bereikt werd Tijd (uur) 1 tó.T 56,5 50,3 58,5 51,1 55,5 6 5^2 82,9 95,6 81,0 76,5 72,2
10 2¾ 55,7 8¾ ,9 97,1 82,3 78,6 7M
Voorbeeld VII
5 % polyacrylamide, 5 % gelatine.
In 50 ml gedestilleerd water werden 5 g acrylamide 15 . en 130 mg ïï,N’-methyleenbisacrylamide opgelost, en deze oplossing werd tot 60°C verwarmd. Bovendien werd 5 g gelatine in 50 ml heet gedestilleerd water opgelost en eveneens op 60°C gebracht. Een glazen bak van 12,5 x 26 cm met een 2 mm hoge 'rand werd op een warme plaat tot 65°C vóorge-warmd. Beide oplossingen werden warm gemengd, en snel werden 60^ul 20 N ,N ,N' ,N' -tetramethyleendiamine (lEMED) en ¾5 mg ammonïumperoxydi sulfaat toegevoegd en doorgemengd, waarna overeenkomstig voorbeeld I gepolymeri-seerd, uitgewassen en gedroogd werd.
Voorbeeld VIII
3.5 % polyacrylamide. 2 % agarose en 2 % -polyethyleenglycol♦ 25 In 30 ml gedestilleerd water werden 3,2 g acrylamide en 82 mg bisacrylamide opgelost. Bovendien werden oplossingen van 1,8 g agar-agar oftewel agarose in 30 ml water en van 1,8 g polyethyleenglycol 6000 in 30 ml gedestilleerd water aangemaakt.·Nadat de drie oplossingen, elk op 60°C, met elkaar gemengd waren werden snel óO^ul TEMED en ¾5 mg 30 ammoniumperoxydisulfaat toegevoegd. Het polymeriseren en de verdere op-werking van de plaat gebeurde zoals in voorbeeld I beschreven is.
Voorbeeld IX
7.5 % polyacrylamide en 5 % methylcellulose♦
Een oplossing van 7,5 g acrylamide en 195 mg bisacryl-35 amide in 50 ml gedestilleerd water werd op 60°C gebracht. Een tweede oplossing werd aangemaakt door 5 g methylcellulose in 50 ml gedestilleerd 790 5 3 40

Claims (11)

  1. 2. Verbandmateriaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de foelie tot 2-10 gev.% van het gezwollen uitgangsmateriaal gedroogd is.
  2. 3. Verbandmateriaal volgens conclusie 2, met het ken-20 merk, dat de foelie tot 3-7 gew.Ü van het gezwollen uitgangsmateriaal gedroogd is. U. Verbandmateriaal volgens een der voorafgaande conclusies, met het kenmerk, dat het gel een mengsel van een hydrofiel polyerisaat en tenminste één geleerbare hoogmoleculaire stof is. 25 5· Verbandmateriaal volgens conclusie U, met het ken merk. dat het gel enerzijds uit een geleerbaar polysaccharide en/of eiwit en/of polypeptide bestaat en anderzijds uit een polymeer van een hydrofiel aczylzuur- of methaciylzuur-derivaat dat door polymerisatie in aanwezigheid van de geleerbare hoogmoleculaire stof bereid werd.
  3. 6. Verbandmateriaal volgens conclusie 5, met het ken merk. dat het hydrofiele acrylzuur- of methacrylzuurderivaat een amide of een ester met eventueel nog een of meer aanvullende vrije hydroxy-groepen in de alkyl-groep is.
  4. 7. Verbandmateriaal volgens conclusie 5 of 6, met het 35 kenmerk, dat het polysaccharide agarose is.
  5. 8. Verbandmateriaal volgens conclusie 5 'of 6, met het 790 5 3 40 'jt . kenmerk, dat het eivit gelatine is. 9« Verbandmateri aal volgens een der conclusies h t/m 8, met het kenmerk, dat het gel voor 50 tot 90 gev.% uit acrylzuur- en/of methacrylzuur-derivaat en voor 50 tot 10 gew.$ uit polysaccharide en/of 5 eivit opgebouvd is.
  6. 10. Werkwijze voor de bereiding van verbandmateriaal volgens een der voorafgaande conclusies, waarbij een of meer monomeren en tenminste een geleerbare hydrofiele stof in een waterig medium opgelost worden, deze oplossing in de voor het blad- of bandvormige ma- 10 teriaal gewenste dikte gebracht wordt en het monomeer of de monomeren tot polymerisatie gebracht wordt/worden, waarbij eventueè. voor of na de polymerisatie een versterking mee ingebouwd wordt, met het kenmerk, dat het gezwollen gel tenslotte gedroogd wordt.
  7. 11. Werkwijze volgens conclusie 10, met het kenmerk, 15 dat het gezwollen gel van beide zijden uit gedroogd wordt.
  8. 12. Werkwijze volgens conclusie 11, met het kenmerk, dat een vervorming van het géi tijdens het drogen voorkomen wordt.
  9. 13. Werkwijze volgens conclusie 12, met het kenmerk, dat het gel tussen twee poreuze steunlichamen 'gedroogd wordt. 20 1U. Werkwijze volgens conclusie 10, 11 of 12, met het kenmerk, dat het gel gedroogd wordt terwijl het op een draad- of netvormige versterking gespannen is. 15* Werkwijze volgens een der conclusies 10 t/m 1U, met het kenmerk, dat een gezwollen gel van 0,5 tot 3 mm begindikte ge-25 droogd wordt.
  10. 16. Werkwijze volgens een der conclusies 10 t/m 15, met het kenmerk, dat het drogen onder vacuum gebeurt. 17* Toepassing van het materiaal volgens een der conclusies 1 t/m 9 als drager voor celkweek, waaruit na afloop stof-30 wisselings-produkten gewonnen worden.
  11. 18. Verbandmateriaal in hoofdzaak volgens beschrijving en/of voorbeelden. 790 53 40
NL7905340A 1978-11-15 1979-07-09 Vloeibaar en doorzichtig verbandmateriaal, de toepas- sing daarvan, en een werkwijze voor de bereiding daar- van. NL7905340A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2849570 1978-11-15
DE19782849570 DE2849570A1 (de) 1977-06-03 1978-11-15 Transparentes fluessigkeitsverbandsmaterial

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7905340A true NL7905340A (nl) 1980-05-19

Family

ID=6054751

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7905340A NL7905340A (nl) 1978-11-15 1979-07-09 Vloeibaar en doorzichtig verbandmateriaal, de toepas- sing daarvan, en een werkwijze voor de bereiding daar- van.

Country Status (22)

Country Link
JP (1) JPS5568369A (nl)
AR (1) AR223976A1 (nl)
AT (1) AT371723B (nl)
AU (1) AU525408B2 (nl)
BE (1) BE877580A (nl)
CA (1) CA1116517A (nl)
CH (1) CH655662B (nl)
CS (1) CS221904B2 (nl)
DD (1) DD145062A5 (nl)
DK (1) DK152091C (nl)
ES (1) ES483519A1 (nl)
FI (1) FI70140C (nl)
FR (1) FR2441390A2 (nl)
GB (1) GB2036042B (nl)
HU (1) HU180013B (nl)
IL (1) IL57918A (nl)
IT (1) IT1122228B (nl)
NL (1) NL7905340A (nl)
NO (1) NO147439C (nl)
PL (1) PL118053B1 (nl)
SE (1) SE443925B (nl)
ZA (1) ZA793805B (nl)

Families Citing this family (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE448203B (sv) * 1980-09-10 1987-02-02 Johan Alfred Olof Johansson formkropp framstelld av agar och/eller agaros och/eller ett derivat derav innehallande farmakologiskt verksamt emne
SE446688C (sv) * 1982-09-14 1989-10-16 Magnus Hoeoek Medel foer avlaegsnande av mikroorganismer fraan vaevnader, vilket bestaar av ett protein som kan bindas till mikroorganismerna
JPS6045522B2 (ja) * 1982-12-08 1985-10-09 憲司 中村 化粧用具
AU3298184A (en) * 1983-09-13 1986-09-11 Ed Giestlich Sohne A.G. Fur Chemische Industrie Topically administrable pharmaceutical compositions
AU4198785A (en) * 1984-05-07 1985-11-14 Lloyd A. Ferreira Conductive material and biomedical electrode
GB8415188D0 (en) * 1984-06-14 1984-07-18 Geistlich Soehne Ag Absorbent polymer material
GB8418772D0 (en) * 1984-07-24 1984-08-30 Geistlich Soehne Ag Chemical substances
EP0345370A1 (en) * 1988-06-08 1989-12-13 Malliner Laboratories Inc. Use of transparent membranes made of hydrogel polymers as a cover for various organs during surgery
US4587284A (en) * 1985-06-14 1986-05-06 Ed. Geistlich Sohne Ag Fur Chemische Industrie Absorbent polymer material and its preparation
GB8705985D0 (en) * 1987-03-13 1987-04-15 Geistlich Soehne Ag Dressings
DE3827561C1 (nl) * 1988-08-13 1989-12-28 Lts Lohmann Therapie-Systeme Gmbh & Co Kg, 5450 Neuwied, De
GB2229443A (en) * 1989-03-07 1990-09-26 American Cyanamid Co Wound dressings
US5196190A (en) * 1990-10-03 1993-03-23 Zenith Technology Corporation, Limited Synthetic skin substitutes
IL132880A0 (en) * 1999-11-11 2001-03-19 Hanita Lenses Hydrogel sheets
FR2817479A1 (fr) * 2000-12-01 2002-06-07 Philippe Maingault Composition d'activation cellulaire, son procede de fabrication et son utilisation pour le traitement de lesions
ATE310539T1 (de) 2001-12-21 2005-12-15 Coloplast As Artikel zur wundbehandlung
US20030220632A1 (en) * 2002-05-23 2003-11-27 Wolfgang Strasser Method of using gel sheets for laser treatment
WO2007114726A1 (fr) 2006-04-06 2007-10-11 Boris Karpovich Gavrilyuk Revêtement monocouche pour plaies et blessures et procédé de fabrication correspondant
DE202008009795U1 (de) 2008-07-22 2008-09-25 Neubauer, Norbert Wundauflage
DE202009013208U1 (de) 2009-10-01 2010-02-18 Neubauer, Norbert Vakuumventil
DE202009016141U1 (de) 2009-11-26 2010-03-04 Neubauer, Norbert Vakuumventil
DE202015007868U1 (de) 2015-11-14 2016-01-26 Norbert Neubauer Belüftungsdrain für Wunden
CN109157673A (zh) * 2018-10-25 2019-01-08 闫玮钰 一种液体创可贴

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE876311C (de) * 1950-11-15 1953-05-11 Bayer Ag Verfahren zur Herstellung von selbsthaertenden Verbandsmaterialien
US3670731A (en) * 1966-05-20 1972-06-20 Johnson & Johnson Absorbent product containing a hydrocolloidal composition
FR1596790A (nl) * 1968-11-27 1970-06-22
ZA711727B (en) * 1970-03-24 1971-12-29 Itek Corp Gelled burn-treating solutions
SE452109B (sv) * 1973-01-29 1987-11-16 Pharmacia Ab Rengoringsmedel for vetskande utvertes sarytor
CH616694A5 (en) * 1974-06-27 1980-04-15 Ciba Geigy Ag Process for the preparation of crosslinked, water-insoluble, hydrophilic copolymers
FR2297879A1 (fr) * 1975-01-14 1976-08-13 Sogeras Procede de preparation de plaques sechees rehydratables contenant de l'agarose ou de la gelose

Also Published As

Publication number Publication date
JPS5568369A (en) 1980-05-23
FI792030A (fi) 1980-05-16
DD145062A5 (de) 1980-11-19
SE7905729L (sv) 1980-05-16
NO147439B (no) 1983-01-03
SE443925B (sv) 1986-03-17
AR223976A1 (es) 1981-10-15
IL57918A (en) 1982-11-30
GB2036042A (en) 1980-06-25
FR2441390B2 (nl) 1984-10-19
IT1122228B (it) 1986-04-23
ZA793805B (en) 1980-08-27
CH655662B (nl) 1986-05-15
ATA444779A (de) 1982-12-15
ES483519A1 (es) 1980-05-16
BE877580A (fr) 1979-11-05
DK278579A (da) 1980-05-16
AU4919779A (en) 1980-05-22
FI70140C (fi) 1986-09-15
CA1116517A (en) 1982-01-19
FI70140B (fi) 1986-02-28
JPS6325783B2 (nl) 1988-05-26
NO147439C (no) 1983-04-13
AU525408B2 (en) 1982-11-04
DK152091B (da) 1988-02-01
IL57918A0 (en) 1979-11-30
FR2441390A2 (fr) 1980-06-13
PL118053B1 (en) 1981-09-30
NO792135L (no) 1980-05-19
GB2036042B (en) 1983-01-12
DK152091C (da) 1988-06-20
HU180013B (en) 1983-01-28
PL218227A1 (nl) 1980-06-16
IT7924517A0 (it) 1979-07-20
AT371723B (de) 1983-07-25
CS221904B2 (en) 1983-04-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL7905340A (nl) Vloeibaar en doorzichtig verbandmateriaal, de toepas- sing daarvan, en een werkwijze voor de bereiding daar- van.
US4556056A (en) Transparent fluid bandage material and the preparation and use thereof
US4746514A (en) Hydrogel materials formed by radiation polymerization of carbohydrates and unsaturated monomers
KR0147306B1 (ko) 접착제 매트릭스내에 분산된 겔의 복합재료 및 이의 제조방법
US4554156A (en) Wound treating agent
AU736784B2 (en) New medicaments based on polymers composed of methacrylamide-modified gelatin
EP0532275B1 (en) Web dressing and method for its production
DE2725261C2 (de) Transparentes Flüssigkeitsverbandmaterial, seine Herstellung und Verwendung
US5064652A (en) Wound dressing
JPH09511168A (ja) 熱可塑性ヒドロゲル含浸複合材料
CN105664238A (zh) 一种两性离子水凝胶敷料的制备方法和应用
KR20030060458A (ko) 상처 치료용 수화겔의 제조방법
JP3239298B2 (ja) 感温性ハイドロゲル並びにこれを用いてなる医療用外用材
DE19712699C2 (de) Verfahren zur Herstellung von Wundschnellverbänden mit wundversorgungsaktiven Stoffen
US20230010001A1 (en) Photocrosslinked hydrogels blended composition, preparation and use thereof
RU2157243C1 (ru) Гидрогелевая композиция и перевязочные средства из нее для лечения ран различной этиологии
CA1116519A (en) Transparent liquid dressing material, its manufacture and use
US20180161476A1 (en) Hydrogel foam patch for oxygen delivery and method of manufacture
CN111658819A (zh) 一种具有温度响应的三嵌段水凝胶共聚物及其制备方法
JPS5815911A (ja) 巴布剤組成物
JPH0267215A (ja) 治癒増進剤を加入した合成樹脂マトリックス系

Legal Events

Date Code Title Description
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed