FI70140B - Transparent vaetskefoerbandsmaterial - Google Patents

Transparent vaetskefoerbandsmaterial Download PDF

Info

Publication number
FI70140B
FI70140B FI792030A FI792030A FI70140B FI 70140 B FI70140 B FI 70140B FI 792030 A FI792030 A FI 792030A FI 792030 A FI792030 A FI 792030A FI 70140 B FI70140 B FI 70140B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
dressing
agarose
gel
gelatin
wound
Prior art date
Application number
FI792030A
Other languages
English (en)
Other versions
FI70140C (fi
FI792030A (fi
Inventor
Herbert Fischer
Botho Kickhoefen
Eckehard Vaubel
Original Assignee
Max Planck Gesellschaft
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19782849570 external-priority patent/DE2849570A1/de
Application filed by Max Planck Gesellschaft filed Critical Max Planck Gesellschaft
Publication of FI792030A publication Critical patent/FI792030A/fi
Publication of FI70140B publication Critical patent/FI70140B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI70140C publication Critical patent/FI70140C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61LMETHODS OR APPARATUS FOR STERILISING MATERIALS OR OBJECTS IN GENERAL; DISINFECTION, STERILISATION OR DEODORISATION OF AIR; CHEMICAL ASPECTS OF BANDAGES, DRESSINGS, ABSORBENT PADS OR SURGICAL ARTICLES; MATERIALS FOR BANDAGES, DRESSINGS, ABSORBENT PADS OR SURGICAL ARTICLES
    • A61L15/00Chemical aspects of, or use of materials for, bandages, dressings or absorbent pads
    • A61L15/16Bandages, dressings or absorbent pads for physiological fluids such as urine or blood, e.g. sanitary towels, tampons
    • A61L15/42Use of materials characterised by their function or physical properties
    • A61L15/60Liquid-swellable gel-forming materials, e.g. super-absorbents
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61LMETHODS OR APPARATUS FOR STERILISING MATERIALS OR OBJECTS IN GENERAL; DISINFECTION, STERILISATION OR DEODORISATION OF AIR; CHEMICAL ASPECTS OF BANDAGES, DRESSINGS, ABSORBENT PADS OR SURGICAL ARTICLES; MATERIALS FOR BANDAGES, DRESSINGS, ABSORBENT PADS OR SURGICAL ARTICLES
    • A61L15/00Chemical aspects of, or use of materials for, bandages, dressings or absorbent pads
    • A61L15/16Bandages, dressings or absorbent pads for physiological fluids such as urine or blood, e.g. sanitary towels, tampons
    • A61L15/22Bandages, dressings or absorbent pads for physiological fluids such as urine or blood, e.g. sanitary towels, tampons containing macromolecular materials
    • A61L15/225Mixtures of macromolecular compounds

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Hematology (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Dispersion Chemistry (AREA)
  • Materials For Medical Uses (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)
  • Connector Housings Or Holding Contact Members (AREA)
  • Pens And Brushes (AREA)
  • Mechanical Coupling Of Light Guides (AREA)

Description

KUULUTUSJULKAISU η^ΑΛΓ)
efSHf B '11) UTLÄGGNINGSSKRIFT /UI^U
C .. Patentti myönnetty 9*&2$J { Patent m-J-Jelat 15 03 103G
(51) Kv.lk.4/lnt.CI.4 a 61 L 15/01 SUOMI—FINLAND (21) Patenttihakemus — Patentansöknlng 792030 (22) Hakemispäivä — Ansöknlngsdag 27*06.79 (Fl) (23) Alkupäivä — Glltlghetsdag 27*06.79 (41) Tullut Julkiseksi — Blivit offentlig 1 6.05*80
Patentti- ja rekisterihallitus Nähtäväksi panon Ja kuul.julkaisun pvm.-
Patent- och registerstyrelsen ' Ansökan utlagd och utl.skriften publlcerad 28.02.86 (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus — Begärd prioritet 15*11 * 78
Saksan 1iIttotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) P 2849570.7 (71) Max-Planck-Gesel1schaft zur Förderung der Wissenschaften e.V.,
Bunsenstrasse 10, 3400 Göttingen, Saksan 1iittotasava1ta-Förbundsrepubl iken Tyskland(DE) (72) Herbert Fischer, Burg, Botho Kickhöfen, Freiburg,
Eckehard Vaubel , Berlin, Saksan 1iittotasava1ta-Förbundsrepubl iken Tyskland(DE) (74) Berggren Oy Ab (54) Läp inäkyvä nestesidemateriaa1i - Transparent vätskeförbandsmaterial Keksintö koskee läpinäkyvää nestesidemateriaalia, joka on tarkoitettu erityisesti haavojen hoitamiseen.
Tähän saakka sovellettu sidetekniikka huonosti paranevien haavojen, palovammojen, haavaumien jne. yhteydessä on suhteellisen yksipuolisesti suuntautunut sidemateriaalien kehittämiseen, jotka mukautuvat haavan pohjan mukaisesti ja ovat siteen vaihdon yhteydessä irrotettavissa helposti aiheuttamatta kipua ja verenvuotoa.
Nämä sidemateriaalit ovat rasvoilla impregnoituja tekstiilejä, osaksi tekoainekudoksista, osaksi myös puuvillasta valmistettuja.
Kehittelyn jatkuessa edelleen näiden materiaalien joukkoon on lisätty sitten erilaisia aineita, kuten esimerkiksi desinfektioaineita tai antibiootteja.
Näiden materiaalien varjopuolena on kuitenkin se, että voimakkaasti vuotavien haavojen yhteydessä peittäminen suoritetaan sidemateri-aalilla, joka itse on hyvin hydrofobinen.
Kudoksessa oleva rasva mahdollistaa tosin siteen helpon irrottamisen 70140 2 mutta peittää haavat suhteellisen tiiviisti rasvakalvolla, joten voimakkaasti erittyvillä haava-alueilla voi esiintyä nesteen jäämistä sulkeuksiin.
Toisena hoitoperiaatteena on kosteiden siteiden käyttö. Näitä käytettäessä joko huuhdellaan haavoja, jotka ovat harsotyynyjen peittäminä, erilaisilla aineilla, tai - erityisesti ihotauteja hoidettaessa -käytetään sulkusiteitä.
Näihin liittyy kaksi oleellista haittaa: sulkusiteiden yhteydessä esiintyy ihon likomädättyrnistä (sellaisena on useimmiten nesteen kyllästämä kompressi, joka on kalvon peittämä). Kosteilla siteillä hoidettaessa jatkuva huuhtelu aiheuttaa suhteellisen voimakasta haih-tumisjäähtymistä, vuoteita on vain hyvin hankala pitää kuivina, ja näin aiheutuu melkoisia hoito-ongelmia, puhumattakaan sellaisten välineiden, joita huuhtelun yhteydessä on käytettävä suurin määrin, suhteellisen suurista kustannuksista.
Erittyvien ja hautuvien haavojen hoidon tulisi tapahtua hydrofiilisil-lä materiaaleilla, jotka ovat suhteellisen helposti irrotettavissa ja joiden tulisi mahdollisesti esiintyvien uusintainfektioiden havaitsemiseksi olla läpinäkyviä.
Suuripintaisten haavojen ja haavaumien peittäminen ja hoito on tähän saakka tapahtunut läpinäkymättömillä kalvoilla, salvoilla, vaahto-tai sideaineilla. Parantumisen kulun silmämääräinen kontrollointi ja komplikaatioiden toteaminen ei sen vuoksi ole ollut mahdollista.
Lisäksi sideaineet liimautuvat usein lujasti haavanpohjaan, joten siteen vaihtoon liittyy verenvuotoa ja parantumisen häiriintymistä. Tästä johtuen sen laatuisten käsittelyaineiden käytön seurauksena kehittyy usein jälkiseurauksina arpikamara-muodostumia.
Tunnettu on edelleen siteeksi tarkoitettu synteettinen ihon korvike, jonka muodostaa avohuokoinen, pehmeä polyuretaanivaahtokerros ja ulompi kerros, jona onmikrohuokoinen polytetrafluorietyleenikalvo.
Tämä materiaali on läpinäkymätön ja sillä on sen vuoksi läpinäky-mättömuudestä aiheutuvat, edellä mainitut haittapuolet. Lisäksi tämä materiaali on tarkoitettu liimautumaan haavaan, joten irrotettaessa jyväiskudos repeytyy irti. Sidettä on sen vuoksi vaihdettava lyhyin aikavälein.
3 701 40
Tunnettu on edelleen sidemateriaali, jonka muodostaa nestemäinen polyetyleeniglykoli-liuotin ja jauhemainen poly (2-hydroksietyyli-metakrylaatti). Aplikointi tapahtuu siten, että nestemäistä liuotinta tiputetaan haavaan ja sivellään siihen ja tämän päälle sirotellaan polymeerijauhetta. Tätä materiaalia käytettäessä oleellista on valmistus in situ haavassa; nestemäisen esiseoksen käyttö osoittautui tarkoitukseen soveltumattomaksi. Tyypin osalta kyseessä ei ole sideaine, vaan salvan ja nestemäisenä aplikoitavien haavapeitekal-vojen välimuoto, johon niin ikään liittyvät jo edellä mainitut varjopuolet.
Keksintö perustuu sen vuoksi tehtävään hankkia hydrofobinen nestesi-demateriaali, joka on läpinäkyvä ja mahdollistaa siten sen alla olevien ihon osien tarkkailun, joka sallii siteen vaihtamisen aiheuttamatta verenvuotoa tai muita häiriöitä parantumisen edistymiselle ja joka sen lisäksi mahdollistaa samalla haavan hoitamisen ja parantamisen kannalta tärkeiden aineiden aplikoinnin, sen omaamatta tähän astisten kosteiden siteiden yhteydessä esiintyviä varjopuolia.
DE-OS 27 25 261.5:ssä julkistetaan läpinäkyvä nestesidemateriaali, joka soveltuu erityisesti haavojen hoitoon, mutta myös ihokasvaimien jälkikäsittelyyn, allergisen herkkyyden poistamiseen, kosmeettisiin tarkoituksiin, paljaina olevien luiden ja jänteiden kosteina pitämiseen, hilsettymän hoitoon ja soluviljelmien kantajaksi ja jona on lehden tai siteen muodossa oleva hydrofiilinen, orgaaninen, läpinäkyvä geeli, joka on vesipitoisen liuoksen turvottama, joka voi sisältää puskuriaineita, haavojen hoidossa tavallisia vaikutusaineita, ravintoaineita ja/tai kasvuaineita ja joka sisältää mahdollisesti säieriveiksi tai verkkomaiseksi järjestettyä vahvikemateriaalia.
Tämän sidemateriaalin erityisenä etuna on se, että sitä on erityisen yksinkertaista käyttää ja se on häiriöittä poistettavissa tai vaihdettavissa, se mahdollistaa sen alla olevien kehon osien tai soluviljelmien visuaalisen tarkkailun, edistää haavan parempaa parantumista aiheuttamatta ylimääräistä granulooman muodostusta ja mahdollistaa vaikutusaineiden lisäämisen aineen itsensä läpi.
Tämän läpinäkyvän nestesidemateriaalin suuri nestepitoisuus muodostaa varastoinnin ja varastossa säilymisen osalta varjopuolen. Edelleen vaikutusaineiden lisääminen ja eritteiden poistuminen tapahtuvat suhteellisen hitaasti. Tämän keksinnön tarkoituksena on sen vuok- 70140 si, säilyttämällä kaikki läpinäkyvän nestesidemateriaalin edut, saattaa tämä käyttöön helpommin varastoitavassa muodossa, joka mahdollistaa nopean vaikutusaineiden lisäämisen ja eritteiden poistamisen.
Keksinnön mukaisesti tämä tehtävä ratkaistaan läpinäkyvän nestesidemateriaalin avulla, joka on kuivatun kirkkaan, turpoavan kalvon muodossa.
Keksintö koskee näin ollen läpinäkyvää nestesidemateriaalia, erityisesti haavojen hoitamiseen, joka on sellaisen kuivatun, turpoavan kirkkaan kalvon muodossa, joka on valmistettu hydro-fiilisestä orgaanisesta geelistä, joka on lehden tai nauhan muodossa, joka sidemateriaali voi sisältää puskurlaineita, haavan hoidossa tavallisia vaikutusaineita, ravintoaineita ja/tai kasvuaineita ja mahdollisesti riviin tai verkkomaisesti sijoitettua vahvikemateriaalia, jolle nestesidemateriaalille on tunnusomaista, että geelin muodostaa turpoamiskykyinen agaroosi ja/tai gelatiini ja polymeeri, joka on valmistettu akryyliamidista tai akryyliesteristä, jonka esteriosa on peräisin alkoholista, joka mahdollisesti sisältää yhden tai useamman ylimääräisen vapaan hydroksyyliryhmän, polymeroimalla agaroosin ja/tai gelatiinin läsnäollessa.
Keksinnön mukainen sidemateriaali on hyvin ohuen lasikirkkaan kalvon muodossa, jolla on erittäin suuri palautuva turpoamiskyky ja joka jo lyhyessä ajassa, so, noin tunnin kuluessa ottaa itseensä nestettä 10-kertaisen painomäärän ja enemmänkin uudelleen turpoamisen muodostuessa myöhemmin lähes täydelliseksi siten, että siihen palautuvat kaikki turvonneen lähtömateriaalin mekaaniset ja rakenteelliset ominaisuudet. Kuivatun kalvon paino on yleensä 2-10, lähinnä 3-7 paino-% turvonneen kostean lähtömateriaalin painosta. Paksuus on yleensä välillä noin 0,5-0,01 mm, lähinnä 0,3-0,003 mm vahvikemateriaalitta mitattuna.
Keksinnön mukaista nestesidemateriaalia voidaan kuvata tapahtuneen uudelleen turpoamisen jälkeen läpinäkyväksi geelikerrokseksi, jonka paksuus on tavallisesti välillä noin 0,5-10 mm, lähinnä välillä 1-5 mm, ja on vesipitoisen liuoksen turvottamassa olo- 5 70140 muodossa. Liuos sisältää haavan hoidossa ja parantamisessa tarvittavia tärkeitä aineita, kuten puskuriaineita, antiseptisiä aineita, antibiootteja, lääkeaineina vaikuttavia aineita, ravintoaineita, kasvu-aineita, paikallispuudustusaineita ja näiden kaltaisia aineita. Kaikki nämä aineet ovat tunnettuja ihonhoidon tai haavojen hoidon yhteydessä ja ammatti-ihmisen tiedossa. Näin ollen niitä ei tarvitse tässä yksityiskohdittain ilmoittaa.
Keksinnön mukaisen nestesidemateriaalin fysikaaliseksi lujittamiseksi se voi sisältää vahvikeainetta, joka on sulkeutuneena geeliin verkkona tai säierivin muodossa ja jonka yksityisten säikeiden tai kuitujen on oltava siten sijoitettuna, että ne eivät oleellisesti vaikuta haitallisesti materiaalin läpinäky-vyyteen. Vahvikemateriaali on lähinnä suurisilmäisen verkon muodossa. Vahvikemateriaalin muodostavat luonnonkuidut ja säikeet tai tekokuidut ja säikeet, jotka ovat liuoksen ja varsinaisen geelin suhteen neutraaleja.
Keksinnön mukainen nestesidemateriaalin tärkein aineosa on hydro-fiilinen, orgaaninen, läpinäkyvä geeli, joka muodostuu hydrofii-lisestä akryylihappojohdannaisesta, eli akryyliamidista tai akryy-liesteristä, valmistetusta polymeeristä ja geelinmuodostavasta polysakkaridista ja/tai proteiinista, eli agaroosista ja/tai gelatiinista.
On todettu, että erityisen edulliset kuivumis- ja rekonstitutio-ominaisuudet ovat olemassa silloin, jos polymeroitunutta akryyli--happojdhdannaista on läsnä vähintään samoin painomäärin kuin agaroosia tai/ja gelatiinia ja lähinnä 60-90 paino-% geelin kokonaiskuiva-ainemassan määrästä.
Polymeeri ja geelinmuodostava suurimolekyylinen aine eli agaroosi ja/tai gelatiini, voivat olla kolmiulotteisen verkon muodossa, jonka muodostaa verkkoutunut polymeeri ja sen huokosissaan kuten häkissä pitämät geelinmuodostavan aineen molekyylit (tämä struktuuri saadaan aikaan valmistamalla polymeeri verkkouttamalla suuri-molekyylisen aineen läsnäollessa).
70140
Hydrofiilisenä akryylihappojohdannaisena käytetään amidia tai esteriä alkanolin kanssa, jolloin, viimeksi mainitussa tapauksessa alkanolitähteessä voi olla lisäksi vielä yksi tai useampia vapaita hydroksyyliryhmiä. Alkanolitähteessä on yleensä 1-6 C-atomia. Mikäli läsnä ei ole lainkaan vapaita hydroksyyliryhmiä, ensisijaisia ovat alkanolit, joissa on 1-2 C-atomia.
Tyypillisiä esimerkkejä geelimateriaalin polymeeriaineosaa muodostavista monomeereistä ovat akryyliamidi, etvyliakrylaatti, propyyliakrylaatti, butyyliakrylaatti, hydroksi-etyyliakrylaatti, hydroksipro-pyyliakrylaatti, hydroksibutyyliakrylaatti, akryylihappoglyse-riiniesterit, akryylihappoerytryyttiesterit ja akryylihappo-pentaerytryyttiesterit. Verkkoutusaineiksi lisätään kaksi- ja pölytunktionaalisia polymeroituvia yhdisteitä, kuten metyleeni-bisakryyliamidia ja tämän kaltaisia yhdisteitä. Nämä verkkou-tusaineet ovat ammattimiehen tuntemia eikä niitä sen vuoksi tässä esitetä esimerkkeinä enempää.
Geelien valmistus tapahtuu polymeroimalla monomeeria tai mono-meereja agaroosin ja/tai gelatiinin läsnäollessa vesiliuoksessa lisäämällä sopivia polymerointi-initiaattoreita, kuten per-yhdisteitä, esimerkiksi ammoniumpersulfaattia tai luomalla polykondensointiin tarvittavat olosuhteet.
Ammattimies tuntee hyvin kulloinkin käytettävien hydrofiilisten monomeerien sopivat polymerointiolosuhteet ja polymerointi-initiaattorit, joten niiden luettelemisesta voidaan tässä luopua.
Edellä selostetulla tavalla saatujen turvonneiden geelilevyjen kuivaus tapahtuu tarkoituksenmukaisesti tasaisesti ja samanaikaisesti molemmilta puolilta. Tällöin on meneteltävä siten, että kuivaustapahtuman edetessä estetään käyristyminen, esim. aaltoilu. Tämä on mahdollista keksinnön mukaisen menetelmän 70140 erään suoritusmuodon mukaisesti kuivaamalla geeli kahden huokoisen tukikappaleen välissä. Sopivia tukikappaleita ovat esimerkiksi huokoiset tekoainelevyt, rei'itetyt metallilevyt tai kalvot ja näiden kaltaiset kappaleet. Jos huokoisia tukikappaleita käytetään suhteellisen ohuina kalvoina, ne on puolestaan tarkoituksenmukaista tukea sopivan tukirakenteen avu1la.
Erään toisen suoritusmuodon mukaan märkä geeli kiinnitetään rivimäiseen tai verkkomaiseen vahvikemateriaaliin ja kuivataan tässä muodossa. Itse kuivaus voidaan suorittaa huoneen lämpötilassa tai tätä korkeammassa lämpötilassa, vakuumissa tai normaalipaineessa. Käytettäessä edellä selostettua kerrosrakennetekniikkaa, jossa kuivaus tapahtuu kahden huokoisen tukikappaleen välissä, todettiin, että tällöin voitiin käyttää jopa 1-10 mmHg:n vakuumia vaikuttamatta näin olellisen haitallisesti märän lähtömateriaalin mekaanisten ja rakenteellisten ominaisuuksien palautuvuuden osalta kuivatun kalvon ominaisuuksiin. Jos kuivaus tapahtuu vakuumia käyttämättä, esimerkiksi lämpimässä ilmavirrassa, tukikappaleina käytetään paremman lämmönjohtumisen takia lähinnä metallilevyjä tai -kalvoja.
Erityisen sopiviksi kuivausmenetelmän kannalta osoittautuivat geelit, joiden alkupaksuus oli välillä 0,5 ja noin 3 mm.
Parhaat tulokset huokoisia tukikappaleita käytettäessä saatiin 1-2 mm:n paksuisilla geeleillä, jolloin paksuuden lisääntyessä tällä alueella vakuumia käyttäen saatiin paremmat ominaisuudet kuin ilman vakuumia. Jos kuivaus suoritetaan vakuumia käyttämättä lämpimässä ilmavirrassa, parhaat tulokset saadaan paksuuden ollessa 1 mm tai pienempi.
Keksinnön avulla saadaan DE-OS 27 25 261.5:n materiaaliin verrattuna aikaan huomattavia parannuksia. Siten kuivatun sidekalvon pakkausvaikeudet ja myös steriilinä pitäminen ovat oleellisesti yksinkertaisemmat. Toiseksi jo kosteuden kyllästämä geeli absorboi vaikutus-aineita kuten esim. antibiootteja, solun kasvua ehkäiseviä aineita, haava- 8 70140 hormoneja, ravintoaineita, paikallispuudutusaineita ja näiden kaltaisia aineita jälkeen päin vain suhteellisen hitaasti, koska ulkopuolella olevan aineen on vaihduttava geelin sulkeutuneen nesteen kanssa. Keksinnön mukaisen kuivamuodon yhteydessä tämä vaihtuminen on oleellisesti joutuisampaa koska vaikutusaineet sisältävä vesiliuos imeytyy suoraan.
Lopuksi keksinnön mukainen kuivassa muodossa oleva sidemateriaali soveltuu myös ilman edeltä käsin suoritettavaa uudelleen hydratointia tai vain osittaisen uudelleen tapahtuvan hydratoinnin yhteydessä erityisen hyvin voimakkaasti erittyvissä haavoissa käytettäväksi, koske se imee erittynyttä eritettä suuremmin määrin kuin täysin turvonnut materiaali. Tällä tavalla voidaan imeä pois eritettä yhtä suurin määrin kuin DE-OS 27 25 261.5:n sidemateriaalilla on ollut mahdollista vain tässä materiaalissa olevien poistoaukkojen läpi.
Keksinnön mukaisen sidemateriaalin erityisen edullinen ominaisuus uudelleen hydratoituneessa tai uudelleen turvonneessa tilassa on se, että se tarttuu hyvin terveeseen kudokseen, liimautumatta sitä vastoin lainkaan itse haavaan. Tämä mahdollistaa sen vuoksi hankaluuksitta siteen vaihtamisen, milloin sellainen on välttämätöntä.
Materiaalin läpikuultavuudesta tai läpinäkyvyydestä johtuen myös parantumisen kulkua voidaan jatkuvasti kontrolloida silmämääräisesti. Koska geeli on vesipitoisessa turvonneessa olomuodossa, tämän lisäksi voidaan applikoida haavan käsittelyssä ja parantamisessa käytettäviä aineita sidettä vaihtamatta, yksinkertaisesti applikoimal-la niitä asennetun siteen pintaan. Ne diffundoituvat silloin liuenneessa muodossa siten läpi alla olevan ihon yläpintaan ja pääsevät vaikuttamaan siinä.
Valitsemalla akryylihappojohdannaisen ja geelinmuodostavan agaroosin tai gelatiinin suhde sopivaksi, sidemateriaalin imukykyä ja vedenpidätyskykyä voidaan lisäksi säännöstellä.
Kuten sanottu keksinnön mukainen sidemateriaali voi jo itse sisältää vaikutusaineita. Ensisijaisesti kulloinkin halutut vaikutusaineet lisätään kuitenkin vasta siteen uudelleen turpoamisen yhteydessä tai vasta sen jälkeen, koska hoidot ovat hyvin erilaisia ja sen vuoksi vaikutusaineilla imeytymätön geelilevy on jälkeenpäin tapahtuvan imeyttämisen avulla helpommin sovellettavissa erilaisia hoitomuotoja 701 40 9 vastaavaksi. Jos esimerkiksi keksinnön mukainen uudelleen turvonnut sidemateriaali pannaan jodi-polyvinyylipyrrolidoni-liuokseen, jo 5 minuutin kuluttua on todettavissa kellertävän oranssiseksi värjäytymistä ja 10 minuutin kuluttua silminnähtävästi huomattava osa jodista on diffundoitunut materiaaliin. Kantajina voidaan tällöin käyttää veden kanssa sekoittuvia liuottimia kuten dimetyylisulfoksidia tai polyetyleeniglykoleja.
Keksinnön mukainen materiaali pysyy voimakkaasti erittyvien haavojenkin yhteydessä suhteellisen muuttumattomana haavan pohjassa, kuivuen kuitenkin reunoiltaan kiinteäksi, saavuttaen siinä hyvän tarttumisky-vyn.
Keksinnön mukaista sidemateriaalia käytettäessä sen suojaksi pannaan ensisijaisesti vielä sen päälle sijoitettava side, jona on tarkoituk-senmukaisimmin rasvaharso, koska tämä on hydrofobinen ja pysyttää nesteen varsinaisessa sidemateriaalissa.
Luotettavan käyttötavan yhteydessä keksinnön mukainen sidemateriaali asetetaan haavalle siten, että se voi reunoiltaan kuivua kiinteäksi, sen jälkeen sen päälle asetetaan suhteellisen paksu rasvalla kyllästetty rasvaharso, minkä jälkeen seuraa ohut kompressiside ja elastinen side.
Keksinnön mukaisella sidemateriaalilla suoritetut kliiniset kokeet osoittivat, että se on ehdottomasti siedettävä, on ihanteellisen yksinkertaisesti käytettävissä ja mahdollistaa häiriöttömän poistamisen tai siteen vaihdon. Erityisenä etuna on pidettävä sitä, että side-materiaalin alla olevan haavan parantuminen tapahtuu nopeammin ylimääräisten granulomien muodostumatta, minkä ansiosta arpikamarain syntyminen estyy.
Keksinnön mukainen sidemateriaali soveltuu erityisesti haavojen, varsinkin palohaavojen ja kroonisten haavaumien parantamiseen. Muita käyttöaloja ovat ihokasvaimien jälkikäsittely, allergisen herkkyyden poistaminen, kauneusleikkaukset ja näiden kaltaiset tapaukset, vapaina olevien luiden ja jänteiden pitäminen kosteina, kuoliolle alttiiden struktuurien, kuten jänteiden ja vapaina olevien peitinkalvo-jen uudiskasvu, pintapuudutus, hilsetystauti (suomujen irtoaminen on hyvin havaittavissa).
Sauvan muodossa sitä voidaan käyttää luutulehdusten hoitamiseen, 10 701 40 tarkoituksenmukaisesti lisäämällä tauroliinia tai gentamysiiniä.
Sitä voidaan käyttää myös tukkimisaineena hammaslääketieteen alueella, esim. kartion muodossa, jossa on sisään valettu lanka ulosvetoa varten.
Tämän lisäksi keksinnön mukaista sidemateriaalia voidaan käyttää edullisesti myös soluviljelmien kantajana.
Seuraavat esimerkit valaisevat keksintöä edelleen.
Esimerkit 1-6 3,5 g akryyliamidia ja 91 mg metyleenibisakryyliamidia liuotetaan 50 ml:aan tislattua vettä. 2 g agaroosia tai agar-agar'ia liuotetaan 100°C:n vesihauteessa 50 ml:aan tislattua vettä, annetaan jäähtyä 60°C:een, sekoitetaan, sen jälkeen kun on lisätty 60 ^,ul TEMEDrtä ja 45 mg peroksidisulfaattia, akryyliamidi-liuoksen kanssa ja valetaan heti polymerointikammioon. Tämä suljetaan lasikannella siten, että sulkeuksiin ei jää ilmakuplia. Kyvettiä pidetään noin 30 minuuttia 56°C:ssa, kunnes on varmistauduttu siitä, että akryyliamidi on polymeroitunut. Jäähdyttämisen jälkeen levyn annetaan kypsyä ainakin 24 tuntia 4°C:ssa. Irrottamisen jälkeen geeli pestään useaan kertaan fosfaattipuskuroidussa keittosuolaliuoksessa, mahdollisesti lisäämällä natriumatsidia, mertiolaattia tai muita lisäaineita, jotta po-lymeroitumaton aine saadaan diffundoitumaan pois. Haluttaessa kudon-naispitoista geeliä, kudonnainen, lähinnä puuvillasta valmistettu, sijoitetaan polymerointikammioon ennen massan valua.
Samalla tavalla valmistettiin vielä viisi muuta geeliä, jotka eroavat toisistaan Polyacrylamid P:n ja Agarose A:n pitoisuuksien osalta. Koostumukset on ilmoitettu seuraavassa taulukossa.
Yksityiset geelit valettiin 1-2 mm:n paksuisiksi levyiksi ja pantiin sitten huokoisten polyetyleeni-tekoainelevyjen väliin (valmistaja Firma Pharmacia, Ruotsi) ja kuivattiin vakuumissa 2-5 mmHg:n vakuu-missa huoneen lämpötilassa. Myös saatujen kalvojen paino prosentteina lähtömateriaalin märkäpainosta on esitetty taulukossa.
Uusintaturvotus tapahtui veteen panemalla. Myös viipymisaika ja saavutettu uudelleen turpoamisaste on ilmoitettu taulukossa.
11 701 40
Taulukko P % 2,5 3,5 5 3,5 3,5 3,5 A % 1 1 1 0,5 1,5 2
Kuivapaino 3,4 4,8 6,6 3,8 5,4 6,1 prosentteina xnärkäpainosta
Uudelleenturpoaminen prosentteina lähtöpainosta ennen kuivausta
Aika (t) 1 46,7 56,5 50,3 58,5 51,1 55,5 6 54,2 82,9 95,6 81,0 76,5 72,2 24 55,7 84,9 97,1 82,3 78,6 74,1
Esimerkki 7
Polyakryyliamidi (5 %), gelatiini (5 %) 5 g akryyliamidia ja 130 mg N,N'-metyleenibisakryyliamidia liuotetaan 50 ml:aan tislattua vettä ja liuos lämmitetään 60°C:een. Lisäksi 5 g gelatiinia liuotetaan 50 ml:aan kuumaa tislattua vettä ja tätä pidetään myös 60°C:ssa. Lasilevy, kooltaan 12,5 x 26 cm, jossa on 2 mm:n korkuinen reunus, esilämmitetään lämpölevyllä 65°C:een. Edellä mainitut liuokset sekoitetaan lämpiminä keskenään, lisätään nopeasti 60 ^.ul N ,N ,N ' ,N1-tetrametyleenidiamiinia (TEMED) ja 45 mg ammoniumperoksidisulfaattia, sekoitetaan läpikotaisin ja polymeroi-daan, pestään ja kuivataan kuten esimerkissä 1 on selostettu.
Esimerkki 8
Polyakryyliamidi (3,5 %), agaroosi (2 %) ja polyetyleeniglykoli (2 %) 3,2 g akryyliamidia ja 82 g visakryyliamidia liuotetaan 30 ml:aan tislattua vettä. Sen lisäksi valmistetaan kaksi liuosta, joissa on 1,8 g agar-agar'ia tai agaroosia tai polyetyleeniglykoli 6000:tta 30 ml:ssa tislattua vettä. Agaroosi liuotetaan 100°C:ssa, minkä jälkeen kaikki kolme liuosta pidetään 60°C:n lämpötilassa. Sekoittamisen jälkeen lisätään nopeasti 60^,ul TEMED: tä tai TEMED: n ja 3-dimetyyliaminopro-pioninitriilin seosta sekä 45 mg peroksidisulfaattia. Valaminen ja levyjen jatkokäsittely tapahtuu esimerkissä 1 selostetulla tavalla.
12 7014 0
Esimerkki 9 ' J 1 n u
Polyakryyliamidi (7,5 %) , metyyliselluloosa (5 %) 7,5 g akryyliamidia ja 195 mg bisakryyliamidia liuotetaan 50 ml:aan tislattua vettä ja lämmitetään 60°C:een. Valmistetaan toinen liuos, liuottamalla 5 g metyyliselluloosaa 50 ml:aan tislattua vettä, jolloin on huolehdittava siitä, että jäljelle ei jää kokkareita ja syntyy homogeeninen liuos. Liuokset sekoitetaan kekskenään 60°C:ssa, katalyytit lisätään kuten esimerkissä 1 on selostettu ja levyt valetaan ja kuivataan siinä mainitulla tavalla.
Katalyytit voidaan korvata riboflaviinilla, jolloin levyä on polyme-rointia varten valotettava päivänvalon kaltaisella valolähteellä.

Claims (2)

701 40 13
1. Läpinäkyvä nestesidemateriaali, erityisesti haavojen hoitamiseen, joka on sellaisen kuivatun, turpoavan kirkkaan kalvon muodossa, joka on valmistettu hydrofiilisestä orgaanisesta geelistä, joka on lehden tai nauhan muodossa, joka sidemateriaali voi sisältää puskuriaineita, haavan hoidossa tavallisia vaikutusaineita, ravintoaineita ja/tai kasvuaineita ja mahdollisesti riviin tai verkkomaisesta sijoitettua vahvike-materiaalia, tunnettu siitä, että geelin muodostaa turpoamiskykyinen agaroosi ja/tai gelatiini ja polymeeri, joka on valmistettu akryyliamidista tai akryyliesteristä, jonka esteriosa on peräisin alkoholista, joka mahdollisesti sisältää yhden tai useamman ylimääräisen vapaan hydroksyyli-ryhmän, polymeroimalla agaroosin ja/tai gelatiinin läsnäollessa .
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen nestesidemateriaali, tunnettu siitä, että geeli muodostuu 50-90 paino-%:sta polymeroitua akryyliamidia ja 50-10 paino-%:sta agaroosia ja/tai gelatiinia.
FI792030A 1978-11-15 1979-06-27 Transparent vaetskefoerbandsmaterial FI70140C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2849570 1978-11-15
DE19782849570 DE2849570A1 (de) 1977-06-03 1978-11-15 Transparentes fluessigkeitsverbandsmaterial

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI792030A FI792030A (fi) 1980-05-16
FI70140B true FI70140B (fi) 1986-02-28
FI70140C FI70140C (fi) 1986-09-15

Family

ID=6054751

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI792030A FI70140C (fi) 1978-11-15 1979-06-27 Transparent vaetskefoerbandsmaterial

Country Status (22)

Country Link
JP (1) JPS5568369A (fi)
AR (1) AR223976A1 (fi)
AT (1) AT371723B (fi)
AU (1) AU525408B2 (fi)
BE (1) BE877580A (fi)
CA (1) CA1116517A (fi)
CH (1) CH655662B (fi)
CS (1) CS221904B2 (fi)
DD (1) DD145062A5 (fi)
DK (1) DK152091C (fi)
ES (1) ES483519A1 (fi)
FI (1) FI70140C (fi)
FR (1) FR2441390A2 (fi)
GB (1) GB2036042B (fi)
HU (1) HU180013B (fi)
IL (1) IL57918A (fi)
IT (1) IT1122228B (fi)
NL (1) NL7905340A (fi)
NO (1) NO147439C (fi)
PL (1) PL118053B1 (fi)
SE (1) SE443925B (fi)
ZA (1) ZA793805B (fi)

Families Citing this family (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE448203B (sv) * 1980-09-10 1987-02-02 Johan Alfred Olof Johansson formkropp framstelld av agar och/eller agaros och/eller ett derivat derav innehallande farmakologiskt verksamt emne
SE446688C (sv) * 1982-09-14 1989-08-01 Magnus Hoeoek Medel foer avlaegsnande av mikroorganismer fraan vaevnader, vilket bestaar av ett protein som kan bindas till mikroorganismerna
JPS6045522B2 (ja) * 1982-12-08 1985-10-09 憲司 中村 化粧用具
AU3298184A (en) * 1983-09-13 1986-09-11 Ed Giestlich Sohne A.G. Fur Chemische Industrie Topically administrable pharmaceutical compositions
AU4198785A (en) * 1984-05-07 1985-11-14 Lloyd A. Ferreira Conductive material and biomedical electrode
GB8415188D0 (en) * 1984-06-14 1984-07-18 Geistlich Soehne Ag Absorbent polymer material
GB8418772D0 (en) * 1984-07-24 1984-08-30 Geistlich Soehne Ag Chemical substances
EP0345370A1 (en) * 1988-06-08 1989-12-13 Malliner Laboratories Inc. Use of transparent membranes made of hydrogel polymers as a cover for various organs during surgery
US4587284A (en) * 1985-06-14 1986-05-06 Ed. Geistlich Sohne Ag Fur Chemische Industrie Absorbent polymer material and its preparation
GB8705985D0 (en) * 1987-03-13 1987-04-15 Geistlich Soehne Ag Dressings
DE3827561C1 (fi) * 1988-08-13 1989-12-28 Lts Lohmann Therapie-Systeme Gmbh & Co Kg, 5450 Neuwied, De
GB2229443A (en) * 1989-03-07 1990-09-26 American Cyanamid Co Wound dressings
US5196190A (en) * 1990-10-03 1993-03-23 Zenith Technology Corporation, Limited Synthetic skin substitutes
IL132880A0 (en) * 1999-11-11 2001-03-19 Hanita Lenses Hydrogel sheets
FR2817479A1 (fr) * 2000-12-01 2002-06-07 Philippe Maingault Composition d'activation cellulaire, son procede de fabrication et son utilisation pour le traitement de lesions
ES2251623T3 (es) 2001-12-21 2006-05-01 Coloplast A/S Dispositivo de cuidado de heridas.
US20030220632A1 (en) * 2002-05-23 2003-11-27 Wolfgang Strasser Method of using gel sheets for laser treatment
WO2007114726A1 (fr) 2006-04-06 2007-10-11 Boris Karpovich Gavrilyuk Revêtement monocouche pour plaies et blessures et procédé de fabrication correspondant
DE202008009795U1 (de) 2008-07-22 2008-09-25 Neubauer, Norbert Wundauflage
DE202009013208U1 (de) 2009-10-01 2010-02-18 Neubauer, Norbert Vakuumventil
DE202009016141U1 (de) 2009-11-26 2010-03-04 Neubauer, Norbert Vakuumventil
DE202015007868U1 (de) 2015-11-14 2016-01-26 Norbert Neubauer Belüftungsdrain für Wunden
CN109157673A (zh) * 2018-10-25 2019-01-08 闫玮钰 一种液体创可贴

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE876311C (de) * 1950-11-15 1953-05-11 Bayer Ag Verfahren zur Herstellung von selbsthaertenden Verbandsmaterialien
US3670731A (en) * 1966-05-20 1972-06-20 Johnson & Johnson Absorbent product containing a hydrocolloidal composition
FR1596790A (fi) * 1968-11-27 1970-06-22
ZA711727B (en) * 1970-03-24 1971-12-29 Itek Corp Gelled burn-treating solutions
SE452109B (sv) * 1973-01-29 1987-11-16 Pharmacia Ab Rengoringsmedel for vetskande utvertes sarytor
CH616694A5 (en) * 1974-06-27 1980-04-15 Ciba Geigy Ag Process for the preparation of crosslinked, water-insoluble, hydrophilic copolymers
FR2297879A1 (fr) * 1975-01-14 1976-08-13 Sogeras Procede de preparation de plaques sechees rehydratables contenant de l'agarose ou de la gelose

Also Published As

Publication number Publication date
DK152091B (da) 1988-02-01
ES483519A1 (es) 1980-05-16
PL118053B1 (en) 1981-09-30
FR2441390A2 (fr) 1980-06-13
AR223976A1 (es) 1981-10-15
CH655662B (fi) 1986-05-15
ZA793805B (en) 1980-08-27
AT371723B (de) 1983-07-25
GB2036042B (en) 1983-01-12
NO147439C (no) 1983-04-13
CS221904B2 (en) 1983-04-29
FI70140C (fi) 1986-09-15
AU4919779A (en) 1980-05-22
PL218227A1 (fi) 1980-06-16
GB2036042A (en) 1980-06-25
IL57918A0 (en) 1979-11-30
JPS6325783B2 (fi) 1988-05-26
NO792135L (no) 1980-05-19
NL7905340A (nl) 1980-05-19
DD145062A5 (de) 1980-11-19
IT1122228B (it) 1986-04-23
JPS5568369A (en) 1980-05-23
NO147439B (no) 1983-01-03
DK278579A (da) 1980-05-16
ATA444779A (de) 1982-12-15
BE877580A (fr) 1979-11-05
SE443925B (sv) 1986-03-17
SE7905729L (sv) 1980-05-16
DK152091C (da) 1988-06-20
FR2441390B2 (fi) 1984-10-19
FI792030A (fi) 1980-05-16
AU525408B2 (en) 1982-11-04
IT7924517A0 (it) 1979-07-20
IL57918A (en) 1982-11-30
HU180013B (en) 1983-01-28
CA1116517A (en) 1982-01-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI70140B (fi) Transparent vaetskefoerbandsmaterial
US4556056A (en) Transparent fluid bandage material and the preparation and use thereof
US5076265A (en) Hydrogel sheet wound dressings
US4746514A (en) Hydrogel materials formed by radiation polymerization of carbohydrates and unsaturated monomers
RU2093190C1 (ru) Перевязочный материал
A˚ gren Four alginate dressings in the treatment of partial thickness wounds: a comparative experimental study
US20090280182A1 (en) Devices for the treatment of wounds and methods and kits therefor
US7709021B2 (en) Microbial cellulose wound dressing for treating chronic wounds
US20200324015A1 (en) Ph-regulating wound dressing
RU149063U1 (ru) Повязка для заживления ран с противомикробным действием
JP2002523565A (ja) 本来的に抗菌性の第4級アミンヒドロゲル創傷ドレッシング
KR100748348B1 (ko) 방사선 조사기술을 이용한 상처 치료용 수화겔의 제조방법
US20060211972A1 (en) Wound dressing
CN105228658B (zh) 一种药用敷料水凝胶复合织物及其制备方法和应用
Steenfos et al. A fibre‐free alginate dressing in the treatment of split thickness skin graft donor sites
KR100440239B1 (ko) 상처 치료용 수화겔의 제조방법
JPH04303445A (ja) 創傷被覆材
RU2372944C2 (ru) Покрытие для лечения ран
Thomas et al. Assessing the hydro-affinity of hydrogel dressings
Thomas The importance of secondary dressings in wound care
EP1401407A1 (en) Porous sponge-like cellulosic material for treatment of injuries
RU2198685C1 (ru) Медицинский полимерный гелевый материал и лечебные средства на его основе
JPH06245988A (ja) 創傷被覆材
Auböck Synthetic dressings
CA1116519A (en) Transparent liquid dressing material, its manufacture and use

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: MAX-PLANK-GESELLSCHAFT ZUR FOERDERUNG DER