NL2012773B1 - Stalvloersysteem. - Google Patents

Stalvloersysteem. Download PDF

Info

Publication number
NL2012773B1
NL2012773B1 NL2012773A NL2012773A NL2012773B1 NL 2012773 B1 NL2012773 B1 NL 2012773B1 NL 2012773 A NL2012773 A NL 2012773A NL 2012773 A NL2012773 A NL 2012773A NL 2012773 B1 NL2012773 B1 NL 2012773B1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
tube
stable floor
floor system
holes
stable
Prior art date
Application number
NL2012773A
Other languages
English (en)
Inventor
Groensma Ype
Original Assignee
Romariës Beheer B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Romariës Beheer B V filed Critical Romariës Beheer B V
Priority to NL2012773A priority Critical patent/NL2012773B1/nl
Priority to DK15166528.8T priority patent/DK2941954T3/en
Priority to EP15166528.8A priority patent/EP2941954B1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL2012773B1 publication Critical patent/NL2012773B1/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/01Removal of dung or urine, e.g. from stables
    • A01K1/0103Removal of dung or urine, e.g. from stables of liquid manure
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/01Removal of dung or urine, e.g. from stables
    • A01K1/0128Removal of dung or urine, e.g. from stables by means of scrapers or the like moving continuously
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/015Floor coverings, e.g. bedding-down sheets ; Stable floors
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/015Floor coverings, e.g. bedding-down sheets ; Stable floors
    • A01K1/0151Grids; Gratings; Slatted floors

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Treatment Of Sludge (AREA)
  • External Artificial Organs (AREA)
  • Housing For Livestock And Birds (AREA)

Description

STALVLOERSYSTEEM
De uitvinding heeft betrekking op een stalvloersysteem omvattende een stalvloer, waarbij de stalvloer een loopvlak en ten minste een over het loopvlak zich uitstrekkende groef bevat, alsmede omvattende een inrichting ter verwijdering van mest van de vloer, dat wil zeggen uit de groef.
Een dergelijk stalvloersysteem is bekend uit de Nederlandse octrooipublicatie no. 1 003 271 (IMAG-DLO). De stalvloer in dat bekende stalvloersysteem bestaat uit langwerpige vloerplaten met een loopvlak profilering in de vorm van parallel aan elkaar verlopende sleuven. Deze sleuven dienen enerzijds voor het vergroten van de grip van op de stalvloer lopend vee en anderzijds voor afwatering van urine afkomstig van het vee. Hierbij liggen de sleuven van aangrenzende vloerplaten in eikaars verlengde. De vloerplaten steunen met hun korte zijden af op opstaande zijmuren van een mestkelder en zijn langs hun lange zijden op afstand van elkaar geplaatst teneinde daartussen een dwars ten opzichte van de sleuven lopende groef te vormen. Hierdoor is het mogelijk om met behulp van een zogenaamde mestschuif in de sleuven aanwezige mest te schuiven in de richting van de dwarsgroef, zodat de mest vervolgens via de dwarsgroef in de mestkelder kan worden gedeponeerd. Verwijdering van mest uit de sleuven geschiedt derhalve door de mest naar de als afvoerkanaal fungerende dwarsgroef te transporteren.
Een bezwaar van het uit het bovengenoemde Nederlandse octrooischrift bekende stalvloersysteem is dat zowel vaste mest als vloeibare mest, ook wel aangeduid met de term "gier", in de onderliggende mestkelder terecht komen.
Het is het doel van de uitvinding de bezwaren van de stand van de techniek te ondervangen, dat wil zeggen een stalvloersysteem te verschaffen met een onderhoudsarme, solide, eenvoudig te reinigen en simpel te monteren stalvloer, waarbij vaste mest en vloeibare mest gescheiden worden opgevangen.
Hiertoe heeft een stalvloersysteem van de in de aanhef vermelde soort volgens de uitvinding als bijzonderheid dat verdiepte delen van de groef ten minste een opening bevatten die uitmondt in een onder het loopvlak aangebrachte buis voor het met behulp van de inrichting via de opening verwijderen van in de verdiepte delen aanwezige vaste en vloeibare mest naar de buis, waarbij een wand van de buis gaten bevat voor het via de gaten verwijderen van in de buis aanwezige vloeibare mest. Met andere woorden, de vaste mest wordt door bijvoorbeeld een mestschuit naar de buis getransporteerd, terwijl de vloeibare mest uit de buis wordt verwijderd. Alhoewel de buis uit elk denkbaar materiaal kan zijn vervaardigd, is de buis bij voorkeur gemaakt van kunststof. In het bijzonder is de stalvloer boven een kelder gelegen, waarbij de gaten uitmonden in een onder de buis aangebrachte kelder voor het via de gaten verwijderen van in de buis aanwezige vloeibare mest naar de kelder. In een andere voorkeursvariant monden de gaten uit in een onder de buis aangebrachte, tweede buis voor het via de gaten verwijderen van in de eerste buis aanwezige vloeibare mest naar de tweede buis. Eventueel bevat een wand van de tweede buis gaten die uitmonden in een onderliggende kelder voor het via de gaten verwijderen van in de tweede buis aanwezige vloeibare mest naar de kelder.
Opgemerkt wordt dat in het kader van de uitvinding de stalvloer een vaste vloer is, dan wel uit verscheidene losse vloerelementen bestaat.
Voorts wordt in het kader van de uitvinding onder de term "buis" een langwerpige koker met een willekeurige, dat wil zeggen ronde of hoekige dwarsdoorsnede verstaan.
In een voorkeursuitvoeringsvorm van een stalvloersysteem overeenkomstig de uitvinding zijn de eerste buis en de tweede buis uit kunststof vervaardigd. In het bijzonder zijn de eerste buis en de tweede buis uit een stuk vervaardigd. Meer in het bijzonder vormen de eerste buis en de tweede buis een geëxtrudeerd profiel.
In een verdere voorkeursuitvoeringsvorm van een stalvloersysteem volgens de uitvinding zijn de eerste buis en de tweede buis in de stalvloer ingestort. De stalvloer is daarbij bij voorkeur uit beton vervaardigd.
In een verdere voorkeursuitvoeringsvorm van een stalvloersysteem overeenkomstig de uitvinding is de tweede buis aangesloten op een pomp voor het uit de tweede buis pompen van de vloeibare mest. Bij voorkeur monden respectieve uiteinden van de eerste buis en de tweede buis nabij een rand van de stalvloer uit in gescheiden houders voor de vaste mest en de vloeibare mest.
In een verdere voorkeursuitvoeringsvorm van een stalvloersysteem volgens de uitvinding is het stalvloersysteem voorzien van een in de buis/buizen beweegbaar transportmiddel voor het uit de buis/buizen transporteren van de mest. Het transportmiddel omvat daarbij in het bijzonder een transportschroef of zuiger(s). In een andere voorkeursvariant is het transportmiddel voorzien van een in de eerste buis en de tweede buis beweegbare langwerpig orgaan waarop op afstand van elkaar geplaatste schijven zijn aangebracht, waarbij een diameter van de schijven correspondeert met een diameter van de buis/buizen. Het langwerpige orgaan is met name gevormd door een stang of een op spanning gehouden kabel of koord.
De uitvinding zal nader worden toegelicht aan de hand van in een tekening weergegeven figuren, waarbij figuren 1 en 2 een schematisch perspectivisch aanzicht respectievelijk een schematisch bovenaanzicht bieden van een voorkeursvariant van een stalvloersysteem volgens de uitvinding; en figuren 3 tot en met 5 diverse schematische aanzichten van details van het stalvloersysteem van figuren 1 en 2 weergeven.
In figuren 1 en 2 onderscheidt men een stalvloer 1 volgens de uitvinding bestaande uit twee plaatvormige vloerelementen 2,3 uit gewapend beton. Ter verkrijging van een goede grip voor op de stalvloer lopend vee is het loopoppervlak van de stalvloer 1 voorzien van een tussen de vloerelementen 2,3 aanwezige sleuf of groef 4, zodat een mestschuit 5 met in de groef 4 reikende nokken over de gehele stalvloer 1 vrij baan heeft. De groef 4 bezit verscheidene in de bodem daarvan aangebrachte gaten 6 die in een eerste buis 7 uitmonden.
Door het heen en weer schuiven van de mestschuif 5 kan in de groef 4 aanwezige vaste en vloeibare mest via de gaten 6 in de eerste buis 7 terechtkomen.
Zoals getekend, bevat een wand van de eerste buis 7 gaten 8 die uitmonden in een onder de eerste buis 7 aangebrachte, tweede buis 9 voor het via de gaten 8 verwijderen van in de eerste buis 7 aanwezige vloeibare mest (ook wel "gier" of "urine" genoemd) naar de tweede buis 9. De eerste en de tweede buizen 7,9 vormen een uit kunststof geëxtrudeerd profiel 10 dat in de stalvloer 1 is ingestort.
In de eerste buis 7 en de tweede buis 9 is een op spanning gebracht, eindloos koord 11 gemonteerd waarop op afstand van elkaar geplaatste schijven 12 zijn aangebracht. De diameter van de schijven 12 correspondeert daarbij met de diameter van de buizen 7,9. Door het koord 11 met de schijven 12 door de buizen 7,9 te bewegen, wordt bewerkstelligd dat vaste mest naar een uiteinde van de eerste buis 7 en vloeibare mest naar een uiteinde van de tweede buis 9 wordt getransporteerd. Het koord 11 wordt aangedreven doordat het koord 11 over een aangedreven wiel 13 wordt geleid. Een transporteur 14 dient om de vaste en vloeibare mest voor verdere verwerking weg te voeren.
De uitvinding beperkt zich niet tot de weergegeven uitvoeringsvorm, doch strekt zich tevens uit tot andere voorkeursvarianten vallend binnen het bereik van de aangehechte conclusies. Zo zal het een vakman zondermeer duidelijk zijn dat ook sprake kan zijn van slechts een buis (7), waarvan een wand gaten bevat om vloeibare mest naar een onderliggende mestkelder af te voeren ter scheiding van vaste mest in de buis (7) en vloeibare mest in de mestkelder.

Claims (15)

1. Stalvloersysteem omvattende een stalvloer (1), waarbij de stalvloer (1) een loopvlak en ten minste een over het loopvlak zich uitstrekkende groef (4) bevat, alsmede omvattende een inrichting (5) ter verwijdering van mest van de vloer (1), met het kenmerk dat verdiepte delen van de groef (4) ten minste een opening (6) bevatten die uitmondt in een onder het loopvlak aangebrachte buis (7) voor het met behulp van de inrichting (5) via de opening (6) verwijderen van in de verdiepte delen aanwezige vaste en vloeibare mest naar de buis (7), waarbij een wand van de buis (7) gaten (8) bevat voor het via de gaten (8) verwijderen van in de buis (7) aanwezige vloeibare mest.
2. Stalvloersysteem volgens conclusie 1, waarbij de stalvloer (1) boven een kelder is gelegen, en waarbij de gaten (8) uitmonden in een onder de buis (7) aangebrachte kelder voor het via de gaten (8) verwijderen van in de buis (7) aanwezige vloeibare mest naar de kelder.
3. Stalvloersysteem volgens conclusie 1, waarbij de gaten (8) uitmonden in een onder de buis (7) aangebrachte, tweede buis (9) voor het via de gaten (8) verwijderen van in de eerste buis (7) aanwezige vloeibare mest naar de tweede buis (9).
4. Stalvloersysteem volgens conclusie 3, waarbij de stalvloer (1) boven een kelder is gelegen, en waarbij een wand van de tweede buis (9) gaten bevat die uitmonden in de kelder voor het via de gaten verwijderen van in de tweede buis (9) aanwezige vloeibare mest naar de kelder.
5. Stalvloersysteem volgens conclusie 3 of 4, waarbij de eerste buis (7) en de tweede buis (9) uit kunststof zijn vervaardigd.
6. Stalvloersysteem volgens conclusie 3, 4 of 5, waarbij de eerste buis (7) en de tweede buis (9) uit een stuk zijn vervaardigd.
7. Stalvloersysteem volgens een der voorgaande conclusies 3 tot en met 6, waarbij de eerste buis (7) en de tweede buis (9) een geëxtrudeerd profiel vormen.
8. Stalvloersysteem volgens een der voorgaande conclusies 3 tot en met 7, waarbij de eerste buis (7) en de tweede buis (9) in de stalvloer (1) zijn ingestort.
9. Stalvloersysteem volgens een der voorgaande conclusies 3 tot en met 8, waarbij de tweede buis (9) is aangesloten op een pomp voor het uit de tweede buis (9) pompen van de vloeibare mest.
10. Stalvloersysteem volgens een der voorgaande conclusies 3 tot en met 9, waarbij respectieve uiteinden van de eerste buis (7) en de tweede buis (9) nabij een rand van de stalvloer (1) uitmonden in gescheiden houders voor de vaste mest en de vloeibare mest.
11. Stalvloersysteem volgens een der voorgaande conclusies 1 tot en met 10, waarbij het stalvloersysteem is voorzien van een in de buis (7)/buizen (7,9) beweegbaar transportmiddel voor het uit de buis (7)/buizen (7,9) transporteren van de mest.
12. Stalvloersysteem volgens conclusie 11, waarbij het transportmiddel omvat een transportschroef of zuiger(s).
13. Stalvloersysteem volgens conclusie 11, waarbij het transportmiddel is voorzien van een in de eerste buis (7) en de tweede buis (9) beweegbare langwerpig orgaan (11) waarop op afstand van elkaar geplaatste schijven (12) zi jn aangebracht, en waarbij een diameter van de schijven (12) correspondeert met een diameter van de buis (7)/buizen (7,9).
14. Stalvloersysteem volgens een der voorgaande conclusies 1 tot en met 13, waarbij de stalvloer (1) een vaste vloer is.
15. Stalvloersysteem volgens een der voorgaande conclusies 1 tot en met 13, waarbij de stalvloer (1) verscheidene losse vloerelementen bevat.
NL2012773A 2014-05-07 2014-05-07 Stalvloersysteem. NL2012773B1 (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2012773A NL2012773B1 (nl) 2014-05-07 2014-05-07 Stalvloersysteem.
DK15166528.8T DK2941954T3 (en) 2014-05-07 2015-05-06 Stable floor system
EP15166528.8A EP2941954B1 (en) 2014-05-07 2015-05-06 Stable floor system

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2012773A NL2012773B1 (nl) 2014-05-07 2014-05-07 Stalvloersysteem.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL2012773B1 true NL2012773B1 (nl) 2016-02-23

Family

ID=50896442

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2012773A NL2012773B1 (nl) 2014-05-07 2014-05-07 Stalvloersysteem.

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP2941954B1 (nl)
DK (1) DK2941954T3 (nl)
NL (1) NL2012773B1 (nl)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR3048849B1 (fr) * 2016-03-15 2018-07-27 Bioret Agri-Logette Confort Systeme pour la collecte des dejections s'ecoulant sur le sol d'une enceinte pour l'elevage d'animaux, par exemple de bovins
FR3048848B1 (fr) * 2016-03-15 2018-03-02 Bioret Agri-Logette Confort Systeme pour la collecte des dejections s'ecoulant sur le sol d'une enceinte pour l'elevage d'animaux
FR3066070B1 (fr) * 2017-05-12 2019-07-19 Bioret Agri-Logette Confort Systeme pour la collecte des dejections s'ecoulant sur le sol d'une enceinte pour l'elevage d'animaux, par exemple de bovins
DE102020122780A1 (de) 2020-09-01 2022-03-03 Hartmann Gmbh & Co. Kg Verfahren zur Behandlung von Gülle

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19519088C1 (de) * 1993-12-14 1996-09-19 Ferdinand Thomas Entmistungsvorrichtung für einen Viehstall mit mechanisch geräumten Mistaufnahmekanälen
WO1997025857A1 (de) * 1996-01-16 1997-07-24 Gertrud Thomas Entmistungsvorrichtung für einen viehstall mit mechanisch geräumten mistaufnahmekanälen
WO1998016099A1 (nl) * 1996-10-11 1998-04-23 Marinus Giovanni Poortvliet Mestverzamelinrichting
EP1719404A1 (en) * 2005-05-04 2006-11-08 Bert J. Waybright A system, apparatus and method for removing large animal waste from a floor

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1003271C2 (nl) 1996-06-05 1997-12-10 Inst Milieu & Agritech Stalvloer alsmede vloerelement voor toepassing in een dergelijke vloer.

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19519088C1 (de) * 1993-12-14 1996-09-19 Ferdinand Thomas Entmistungsvorrichtung für einen Viehstall mit mechanisch geräumten Mistaufnahmekanälen
WO1997025857A1 (de) * 1996-01-16 1997-07-24 Gertrud Thomas Entmistungsvorrichtung für einen viehstall mit mechanisch geräumten mistaufnahmekanälen
WO1998016099A1 (nl) * 1996-10-11 1998-04-23 Marinus Giovanni Poortvliet Mestverzamelinrichting
EP1719404A1 (en) * 2005-05-04 2006-11-08 Bert J. Waybright A system, apparatus and method for removing large animal waste from a floor

Also Published As

Publication number Publication date
EP2941954B1 (en) 2017-02-15
DK2941954T3 (en) 2017-05-22
EP2941954A1 (en) 2015-11-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL2012773B1 (nl) Stalvloersysteem.
MX2017002583A (es) Tarima encajable.
NL1032330C2 (nl) Stelsel voor het over kuilvoer heen aanbrengen dan wel daarvan verwijderen van een afdekkleed.
RU2014153097A (ru) Способ очистки трубопровода пневматической системы перемещения материалов, а также устройство для очистки и система
FR2937627A1 (fr) Dispositif pour aider a recycler et reconditionner les capsules de cafe pour machines hautes pressions
AR113400A1 (es) Tanques de retorno de flujo y método de limpieza
FR2928855B1 (fr) Dispositif a effet de ventouse pour le transport de charges
FR2904706B1 (fr) Procede et dispositif pour determiner une hauteur de decision lors d'une approche autonome d'un aeronef.
NL2012475A (nl) Transporteur voor het in hoogterichting transporteren van goederen.
NL2000509C2 (nl) Grondbemonsteringsmachine.
BRPI0906162A2 (pt) Contêiner destinado a conservar material biológico desidratado sob atmosfera controlada.
NL2010168C2 (nl) Vloerplaat voor een stalvloer.
IT201700082513A1 (it) Veicolo convertibile per il trasporto di merci
NL1020139C2 (nl) Stalvloersysteem.
MX2017001956A (es) Instalacion de inodoro seco.
NL2020449B1 (nl) Stalvloer
IT1392108B1 (it) Sistema automatico per la manipolazione ed il trasporto di container tra una banchina di porto ed un sito di stoccaggio situato nell'entroterra
NL2018901B1 (nl) Waterafvoermodule geschikt voor een waterafvoersysteem; waterafvoersysteem omvattende een aantal aaneengesloten waterafvoermodules.
NL2013546B1 (nl) Doseerinrichting voor een bulkgoedmassa.
JP6481234B2 (ja) 汚泥掻寄装置
NL1042860B1 (nl) Systeem voor het verwerken van hemelwater door middel van een opvangput en een daarop aangesloten ringleiding die eenvoudig met waterdruk kan worden doorgespoten
NL2013365B1 (nl) Inrichting en werkwijze voor het beladen van een zeecontainer met een langwerpig zwaar product of een rij van zware producten.
NL1012528C2 (nl) Inrichting voor het laden van vruchten.
US20160068356A1 (en) System and Method for Reusing or Recycling Building Material
CA198947S (en) Litter scoop container

Legal Events

Date Code Title Description
PD Change of ownership

Owner name: JOZ B.V.; NL

Free format text: DETAILS ASSIGNMENT: CHANGE OF OWNER(S), ASSIGNMENT; FORMER OWNER NAME: ROMARIES BEHEER B.V.

Effective date: 20190705

MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20230601