NL2011451A - Oogstwagen voor het opnemen en het transport van planten of plantdelen. - Google Patents

Oogstwagen voor het opnemen en het transport van planten of plantdelen. Download PDF

Info

Publication number
NL2011451A
NL2011451A NL2011451A NL2011451A NL2011451A NL 2011451 A NL2011451 A NL 2011451A NL 2011451 A NL2011451 A NL 2011451A NL 2011451 A NL2011451 A NL 2011451A NL 2011451 A NL2011451 A NL 2011451A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
loading space
harvesting
loading
adjusting unit
unit
Prior art date
Application number
NL2011451A
Other languages
English (en)
Other versions
NL2011451B1 (nl
Inventor
Stefan Sauter
Gregor Wehner
Original Assignee
Claas Saulgau Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Claas Saulgau Gmbh filed Critical Claas Saulgau Gmbh
Publication of NL2011451A publication Critical patent/NL2011451A/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL2011451B1 publication Critical patent/NL2011451B1/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D90/00Vehicles for carrying harvested crops with means for selfloading or unloading
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D90/00Vehicles for carrying harvested crops with means for selfloading or unloading
    • A01D90/12Vehicles for carrying harvested crops with means for selfloading or unloading with additional devices or implements

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Agricultural Machines (AREA)
  • Handcart (AREA)
  • Harvesting Machines For Specific Crops (AREA)

Description

Titel: Oogstwagen voor het opnemen en het transport van planten of plantdelen
De uitvinding heeft betrekking op een agrarische oogstwagen voor het opnemen en het transport van planten of plantdelen, waarbij een tenminste een bodem en meerdere zijwanden omvattende laadruimte voor het oogstmateriaal voorzien is, volgens de aanhef van conclusie 1.
Stand van de techniek
Dergelijke agrarische transportvoertuigen, zoals laadwagens met pick-up, inkuilwagens of dergelijke, zijn al in de meest verscheidene varianten en uitvoeringsvormen sinds lange tijd in gebruik. Bijvoorbeeld wordt hiermee gras, stro, gehakseld mais, houtsnippers respectievelijk zogenaamde biomassa van allerlei soorten getransporteerd.
De laadwagens bevatten een pick-up om het oogstmateriaal meer bepaald planten of plantdelen van de bodem van het veld via transporttanden op te nemen en op gebruikelijke wijze naar een snijaggregaat te transporteren, waarbij het oogstmateriaal verkleind en in de laadruimte van de wagen verder getransporteerd wordt. De laadruimte wordt hierbij gewoonlijk boven door touwen respectievelijk netten of dergelijke begrensd. Voor het ontladen wordt vaak de achterste zijwand naar boven gezwenkt.
Daarentegen hebben inkuilwagens veelal geen pick-up. Eerder worden deze gewoonlijk van een veldhakselaar of dergelijke van bovenaf beladen, dat wil zeggen via de open bovenzijde van de laadruimte van de transportwagen. Het ontladen vindt op gebruikelijke wijze plaats via de achterste zijwand, bij voorkeur door middel van verdeelwalsen of dergelijke, om bijvoorbeeld het oogstmateriaal meer bepaald planten op een silo meer gelijkmatig te ontladen respectievelijk te verdelen.
Op gebruikelijke wijze hebben deze oogstwagens een transportsysteem respectievelijk een zogenaamde “mobiele laadbodem”, dat/die zich in hoofdzaak over de onderste zijwand respectievelijk de bodem van de laadruimte uitstrekt. De “mobiele laadbodem” transporteert meestal via twee aan de buitenzijde liggende, aangedreven, eindeloze kettingen met meerdere dwarsstangen het oogstmateriaal van voor naar achter, dat wil zeggen tegen de rijrichting in. Bij een laadwagen wordt deze mobiele laadbodem voor het beladen tevens gebruikt voor het ontladen. Bij een inkuilwagen, die van boven af beladen wordt, wordt de mobiele laadbodem op gebruikehjke wijze alleen voor het ontladen gebruikt.
Er worden al laadwagens gebruikt, waarbij de pick-up zonder veel moeite buiten bedrijf geplaatst kan worden respectievebjk gedemonteerd en weer gemonteerd kan worden zodat deze laadwagens ook als inkuilwagen gebruikt kunnen worden.
Dergebjke agrarische oogstwagens zijn bijvoorbeeld bekend uit EP-Bl-2.149.292 of DE-U1-20 2011 105 727. De laadruimte van deze oogstwagens hebben een bodem die in het voorste bereik schuin naar beneden aflopend uitgevoerd is, zodat een vergroting van het laadvolume respectievelijke de laadruimte zonder verandering van de buitenafmetingen realiseerbaar is. De mobiele bodemtransporteur wordt bij de knik van de bodem dienovereenkomstig afgebogen.
De steeds toenemende eisen aan agrarische transportvoertuigen met steeds groter wordende laadcapaciteit respectievelijk -volume lopen echter veelvuldig tegen de grens van in het wegverkeer wettelijk toegestane afmetingen respectievelijk waarden aan. Bovendien worden door nieuwe doelstellingen en mogelijkheden van de land-, bos- en tuinbouw steeds nieuwe eisen gesteld aan de transport en de “handling” van het oogstmateriaal respectievelijk biomassa. Hierbij wordt onder andere verwezen naar het toenemende belang van zogenaamde energieplanten respectievelijk de energiewinning uit biomassa voor de land- en bosbouw.
Dienovereenkomstig wordt naar nieuwe oplossingen gezocht om de capaciteit en/of de veelzijdigheid van agrarische transport- respectievelijk oogstwagens te vergroten.
Doel en voordelen van de uitvinding
Het is een doel van de uitvinding een oogstwagen voor het opnemen en het transport van planten of plantdelen te verschaffen die de capaciteit en/of de veelzijdigheid met betrekking tot de meest verscheiden toepassingsmogelijkheden verder verbetert.
Dit doel wordt uitgaand van een oogstwagen van de in de aanhef genoemde soort door de kenmerken van conclusie 1 gerealiseerd. Door de in de onderconclusies genoemde maatregelen zijn voordelige uitvoeringsvormen en verdere ontwikkelingen van de uitvinding mogelijk.
Dienovereenkomstig wordt de inventieve oogstwagen daardoor gekenmerkt dat ten minste één bodemversteleenheid voor het verstellen van een deel van de bodem van de laadruimte voorzien is.
Volgens de uitvinding wordt bereikt dat een eerste deel respectievelijk een eerste deelvlak van de bodem van de laadruimte door middel van de bodemversteleenheid versteld kan worden en/of verstelbaar uitgevoerd is en tevens een tweede deel respectievelijk een tweede deelvlak van de bodem van de laadruimte niet versteld wordt en/of niet-verstelbaar uitgevoerd is.
Met behulp van deze maatregel kan de oogstwagen aan de meest verscheiden soorten oogstmateriaal en/of de meest verscheiden, specifieke dichtheden van oogstmateriaal en/of de meest verscheiden toepassingsmogelijkheden aangepast worden. Zo kan bijvoorbeeld één en dezelfde oogstwagen door een inventieve verstelling van een deel respectievelijk een deelvlak van de bodem van de laadruimte, dat wil zeggen een ander respectievelijk tweede deel van de bodem wordt niet versteld respectievelijk is niet-verstelbaar, aangepast worden aan de meest verscheiden toepassingsmogelijkheden. Aldus is deze in vergelijking met de stand van de techniek wezenlijk variabeler respectievelijk ook voor nieuwe toepassingsmogelijkheden inzetbaar. Dientengevolge heeft een landbouwer bijvoorbeeld niet meerdere verschillende oogstwagens voor verschillende toepassingsmogelijkheden nodig, maar kan hij met een inventieve oogstwagen zijn aantal oogstwagens reduceren, bij voorkeur slechts één enkele oogstwagen voor al zijn verschillende toepassingsmogelijkheden gebruiken. Dit is een enorm economisch voordeel van de landbouwer.
Op voordelige wijze is de bodemversteleenheid als positieversteleenheid voor het verstellen van de positie van ten minste één deel respectievelijk één deelvlak van de bodem van de laadruimte uitgevoerd. Zo kan het maximaal vulbare volume van de laadruimte door de inventieve bodemversteleenheid respectievelijk positieversteleenheid op voordelige wijze vergroot worden. Daardoor is het op voordelige wijze mogelijk een grotere hoeveelheid van een naar vergelijking licht oogstmateriaal en/of een relatief droog oogstmateriaal met geringe specifieke dichtheid op te nemen. Dienovereenkomstig kan een groter (maximaal) laadvolume gerealiseerd en aldus een grotere hoeveelheid oogstmateriaal opgenomen en getransporteerd worden.
Bij vochtig respectievelijk relatief zwaar oogstmateriaal, zoals bijvoorbeeld silage, groenvoeder, mest of dergelijke, kan op voordelige wijze door de verstelling van de positie van ten minste één deel van de bodem van de laadruimte een kleiner laadvolume ingesteld worden. Aldus kan op voordelige wijze de inachtneming van het toegestane totaalgewicht van de oogstwagen volgens de uitvinding gezien de voorgeschreven wegverkeerbeperkingen gerealiseerd worden. Bijvoorbeeld wordt het specifieke gewicht en/of de dichtheid voorafgaand aan (eventueel afzonderlijk en handmatig) of op voordelige wijze gedurende het opnemen of de opslag (in de laadruimte) van het oogstmateriaal respectievelijk de planten met ten minste één voordelige sensor van de oogstwagen bepaald en met behulp van een voordelige besturingseenheid wordt het mogelijke maximale laadvolume van de laadruimte berekend/bepaald. Hiermee kan op voordelige wijze ten minste één deel van de bodem van de laadruimte volgens de uitvinding zodanig versteld worden dat bij een vol beladen laadruimte het toegestane totaalgewicht bereikt respectievelijk net niet overschreven wordt. Hierdoor wordt de bestuurder gespaard van een tot op heden gebruikelijk/noodzakelijk aan fouten onderhevig schatten van de maximale laadhoeveelheid bij in het bijzonder zware soorten oogstmateriaal respectievelijk bij oogstmateriaal met hoog specifiek gewicht respectievelijk grote waterinhoud.
Bovendien kan bijvoorbeeld het inventieve, verstelbare deel van de bodem van de laadruimte op voordelige wijze omhoog geheven of neergelaten, in het bijzonder schuin naar boven of beneden uitgelijnd worden zodat het opgenomen oogstmateriaal bij het ontladen op voordelige wijze uit de laadruimte verwijderbaar respectievelijk sneller en energiezuiniger door zwaartekracht ondersteuning ontlaadbaar is. Overeenkomstig kan een bijzonder economisch gunstig gebruik van de oogstwagen volgens de uitvinding gerealiseerd worden.
Volgens de uitvinding kan bijvoorbeeld in een normaalstand een nagenoeg volledig vlakke bodem tenminste gedurende het beladen (en het transport) voorzien worden of kan een deel van de bodem in de normaalstand schuin naar beneden uitgelijnd zijn (vergelijkbaar zoals dit permanent respectievelijk niet-verstelbaar bijvoorbeeld bij de stand van de techniek volgens EP-B 1-2.049.292 is). In tegenstelling tot deze stand van de techniek is echter het overeenkomstig neergelaten deel van de bodem volgens de uitvinding bijvoorbeeld voor het ontladen en/of voor andere toepassingsmogelijkheden respectievelijk oogstmaterialen etc. omhoog beweegbaar, zodat onder andere het ontlaadproces verbeterd respectievelijk versneld wordt en toch een bijzonder groot laadvolume bij het laadproces en gedurende het transport gerealiseerd is.
In een bijzonder verdere ontwikkeling van de uitvinding is de positieversteleenheid als ten minste een zwenkas bevattende zwenkeenheid voor het zwenken van het deel respectievelijk het deelvlak van de bodem van de laadruimte uitgevoerd. Het zwenken van het inventieve deel van de bodem is van bijzonder voordeel daar bij het zwenken om deze zwenkas het overeenkomstig gezwenkte deel van de bodem met het niet gezwenkte respectievelijk vaststaande deel van de bodem een continue overgang vormt. Dit verhindert opstoppingen of verstoppingen door anders eventueel aanwezige grotere afzettingen.
Alternatief of in combinatie met het zwenken van het inventieve deel van de bodem om een zwenkas is ook volgens de uitvinding een voordelige uitvoeringsvorm realiseerbaar waarbij de positieversteleenheid als lineaire versteleenheid voor het ten minste gedeeltelijk lineair verstellen van het deel van de bodem van de laadruimte uitgevoerd is. Bij voorkeur is een parallelle verstelhng respectievelijk een parallelle versteleenheid en/of een coulissegeleiding respectievelijk een voordelige rails-/geleidingsinrichting voor het geleiden van het inventieve deel van de bodem voorzien. Ook hierdoor kan op voordelige wijze het inventieve verstelbare deel van de bodem ten opzichte van het tweede respectievelijk niet-verstelbare deel van de bodem relatief bewogen/versteld worden. Hierbij kan bijvoorbeeld het inventieve verstelbare deel van de bodem op voordelige wijze tenminste gedeeltelijk onder het tweede respectievelijk niet-verstelbare deel van de bodem aangebracht respectievelijk geschoven worden.
Zo zou de lineaire wijze van verstelling bijvoorbeeld zonder meer ook in het bereik van de bodem gerealiseerd kunnen worden dat aan de zijde van de laadruimte toe te wijzen is waardoor de ontlading van de laadruimte gerealiseerd wordt. Dat betekent dat bijvoorbeeld in het achterste deel van de laadruimte de bodem voor het ontladen overeenkomstig verticaal respectievelijk in hoofdzaak parallel verplaatst naar beneden neerlaatbaar zou kunnen zijn om het ontladen van het oogstmateriaal respectievelijk de planten in het bijzonder door overeenkomstig losser maken, te vergemakkelijken. Hierbij zou zonder meer een grotere afzetting in de bodem van de laadruimte getolereerd respectievelijk gerealiseerd kunnen worden, die in het gebruikelijke geval niet tot een verstopping of aaneenhaking zou moeten leiden.
Op voordelige wijze is de bodemversteleenheid als oppervlakteversteleenheid voor het vergroten en/of verkleinen van het oppervlak en/of lengte van de bodem en/of de bodemtransporteur uitgevoerd. Tot op heden werd bij een als laadwagen uitgevoerde oogstwagen bij het demonteren respectievelijk verwijderen van de pick-up (tenminste een verwijderen van het laadruimte-mantelvlak) een overeenkomstige opening respectievelijk een gat in de laadruimte respectievelijk bodem gegenereerd, dat door de landbouwer tot op heden door een afdekblik of dergelijke op gewoonlijke wijze handmatig afgedekt moest worden. Pas daarna werd de oogstwagen overeenkomstig als inkuilwagen of dergelijke gebruikt. Met behulp van de inventieve maatregel wordt het bijvoorbeeld op voordelige wijze mogelijk, dat de lengte van de bodem en eventueel de lengte van de bodemtransporteur door de verstelling volgens de uitvinding, zoals bijvoorbeeld door middel van een voordelige telescoopinrichting, versteld en aldus aangepast respectievelijk het gat afgesloten wordt.
Volgens de voornoemde inventieve uitvoeringsvorm van de uitvinding wordt het nu mogelijk de pick-up en/of het snij gereedschap of dergelijke te demonteren, dat wil zeggen deze uit zijn overigens gebruikelijke werkpositie of zelfs totaal van de laadwagen te verwijderen.
Bij voorkeur is de bodemversteleenheid als afsluitinrichting voor het afsluiten van een laadruimteopening van de laadruimte bij gedemonteerde pick-up eenheid en/of snijeenheid uitgevoerd. De door de pick-up en/of het snij gereedschap gegenereerde opening respectievelijk uitsparing in de laadruimte kan op voordelige wijze door een vergroting respectievelijk verlenging van de inventieve bodem van de laadruimte, bij voorkeur niet handmatig, afgesloten worden. Bijvoorbeeld kan de verstelling respectievelijk de opening motorisch of op andere wijze overeenkomstig aangedreven gereabseerd respectievelijk afgesloten worden.
Door het volledig demonteren respectievelijk verwijderen van de pick-up en/of het snij gereedschap wordt de inventieve oogstwagen als (pure) transportwagen uitgevoerd, waarbij de laadruimte op voordelige wijze van boven af bijvoorbeeld door middel van een veldhakselaar of dergebjke beladen kan worden. Hierbij kan het (lege) gewicht van de oogstwagen zeker met ongeveer twee ton gereduceerd worden, wat op voordebge wijze invloed heeft op de laadcapaciteit.
Ook is hierbij van voordeel, niet alleen de oppervlakte respectievelijk de lengte van de bodem van de laadruimte te vergroten maar tegelijkertijd ook de bodemtransporteur zoals bijvoorbeeld de mobiele bodem langer uit te voeren respectievebjk het bodemtransport ook in het bodemgebied van de afgedekte opening uit te voeren. Hierdoor wordt ook het ontladen in het verlengde respectievebjk vergrote bodemgebied op voordebge wijze mogebjk. Eventueel kan hiervoor (alternatief) ook een afzonderhjke en/of afzonderhjk aangedreven bodemtransporteur in het gebied van de afgesloten opening gebruikt worden.
Tot op heden kon het oogstmateriaal in het gebied van het enkelvoudige respectievebjk gladde afdekbbk, dat in plaats van de pick-up de laadruimte overeenkomstig begrensde, slechts ontoereikend respectievebjk in het geheel niet getransporteerd worden, zodat ten dele bij het ontladen van het oogstmateriaal handmatig een handje geholpen diende te worden.
In principe is het ook denkbaar dat het deel van de bodem van de laadruimte dat een overeenkomstige opening respectievebjk uitsparing van de laadruimte na verwijdering van de pick-up afsluit, niet verplicht de/een bandtransporteur respectievelijk mobiele bodem en/of een afzonderlijke, tweede mobiele bodem moet omvatten. Veeleer kan absoluut ook volgens de uitvinding voor het legen een heffen van dit deel respectievelijk een schuin naar boven zwenken van dit inventieve verstelbare bodemvlak gerealiseerd worden, zodat voor het ontladen het oogstmateriaal niet door een mobiele bodem respectievelijk de bodemtransporteur of dergelijke geleegd wordt, maar door middel van zwaartekracht overeenkomstig automatisch naar beneden glijdt. Het verder leeg maken van de laadruimte geschiedt hierbij dan op voordelige wijze door de vast gepositioneerde bodemtransporteur van het tweede respectievelijk resterende deel van de bodem.
In een voordelige variant van de uitvinding bevat ten minste één in rijrichting beschouwd voorste deel van de bodem de bodemversteleenheid. Afzonderlijke uitvoeringen respectievelijk voordelen van de variant van de uitvinding zijn al eerder beschreven. Zo maakt in het bijzonder het heffen respectievelijk een schuin aflopende uitlijning van het voorste, verstelbare deel van de bodem een voordelig leeg maken van de laadruimte mogelijk.
Bovendien realiseert een inventief neerlaten, in het bijzonder schuin naar beneden zwenken van het voorste bereik een vergroting van het maximale laadvolume. Tevens kan de laatst genoemde variant ook op voordelige wijze voor het gebruik van de oogstwagen als laadwagen met pick-up gebruikt worden. Hierbij komt het neergelaten deel van de bodem tenminste bij het laadproces de pick-up enigszins “tegemoet”, zodat de hoeveelheden oogstmateriaal na het opnemen van het veld op voordelige wijze in de laadruimte getransporteerd kunnen worden. Dit is in de moderne landbouw juist door de toenemende grootte van de wielen en de daarmee verbonden hogere positionering van de bodem van oogstwagens met overeenkomstig groot volume van bijzonder voordeel.
In een de voorkeur hebbende variant van de uitvinding kan bijvoorbeeld een voordelige heen- en weerbeweging respectievelijk een oscilleren van het verstelbare respectievelijk gezwenkte deel van de bodem met behulp van de inventieve bodemversteleenheid gereabseerd worden. Zo kan bijvoorbeeld het beladen op voordebge wijze met behulp van een pick-up respectievelijk een snij gereedschap respectievelijk snijrotor verbeterd worden. Door het voordebge heen en weer bewegen respectievebjk oscilleren kan een betere afvoer van het opgenomen en eventueel gesneden oogstmateriaal gereabseerd worden, zodat het tot op heden ten dele optredende zogenaamde “prakken” bij de uitgang van het snij gereedschap duidehjk gereduceerd wordt. Dit leidt tot een verbeterde kwahteit van het opgenomen oogstmateriaal en tot een vermindering van de mechanische belasting van de opnamecomponenten respectievebjk het snij gereedschap of dergebjke.
In het algemeen kan door een voordebge uitbjning respectievebjk zwenkstand van het voorste deel van de bodem, dat volgens de uitvinding verstelbaar respectievebjk zwenkbaar uitgevoerd is, het laadproces geoptimabseerd worden, waarbij een verbeterde en kracht schonende belading alsmede een beter gebruik van de laadruimte, bijvoorbeeld door een geoptimahseerde verdichting van het oogstmateriaal, gereabseerd kan worden.
Op voordebge wijze bevat ten minste één in rijrichting beschouwd achterste deel van de bodem de bodemversteleenheid. Deze maatregel maakt vooral een voordebg ontladen van de laadruimte mogebjk, bijvoorbeeld door een verticaal neerlaten en/of naar beneden zwenken om een zwenkas van het achterste deel van de bodem. Wanneer juist gedurende het beladen respectievebjk transport het achterste deel/bereik van de bodem in bijvoorbeeld een horizontale stand gepositioneerd en voor het ontladen naar beneden versteld respectievebjk gezwenkt wordt, dan wordt het in dit gebied aanwezige oogstmateriaal losser gemaakt, zodat het ontladen verbeterd en in het bijzonder versneld wordt.
In principe kan door een voordelige toepassing en verstelling van het voorste deel en/of het achterste deel van de bodem van de laadruimte een verdichtingsfunctie of een functie van het losser maken worden bereikt bij het be- en/of ontladen, zodat de laad- en/of ontlaadprestatie van de oogstwagen volgens de uitvinding op voordelige wijze verbeterd wordt.
Op voordelige wijze kan volgens de uitvinding ook een aanpassing aan de maximaal toegestane zogenaamde “disseldraagbelasting” bereikt worden. Bijvoorbeeld wordt door het heffen en/of neerlaten van een voorste en/of achterste deel van de bodem op voordelige wijze het zwaartepunt van de belading veranderd respectievelijk ingesteld om de disselbelasting van de oogstwagen aan te passen, in het bijzonder aan verschillende trekvoertuigen.
In een bijzonder verdere ontwikkeling van de uitvinding is de bodemversteleenheid als toegangsinrichting voor het sluiten en openen van een onderhouds- of toegangsopening van de laadruimte uitgevoerd. Juist bij de uitvoering van de oogstwagen volgens de uitvinding als laadwagen met een pick-up eenheid en/of een snijeenheid voor het snijden van oogstmateriaal is het van bijzonder voordeel, bijvoorbeeld ten behoeve van onderhoud en/of reparatie, een speciale toegang te hebben tot de pick-up en/of de snijeenheid. Met behulp van het verstelbare bodemdeel/-gebied kan een onderhouds- of toegangsopening van de laadruimte op voordelige wijze gegenereerd worden, zodat een betreffende bedieningspersoon op voordelige wijze voor dergelijke activiteiten toegang kan hebben tot de betreffende componenten. Na voltooiing van deze activiteiten kan de laadruimte respectievelijk de opening dan weer volgens de uitvinding afgesloten worden.
Bij tot op heden bekende laadwagens was het ten dele noodzakehjk afzonderlijke onderhouds- en toegangsopeningen met overeenkomstige afzonderlijke inrichtingen te voorzien. Deze waren tot op heden in de regel op de zijwand aangebracht. Volgens de uitvinding kan afgezien worden van dergelijke afzonderlijke openingen respectievelijk afsluitinrichtingen. Bijvoorbeeld kan een vervanging van messen bij een snij gereedschap door de voordelige onderhouds- of toegangsopening van de bodem van de laadruimte plaatsvinden, die door de bodemversteleenheid volgens de uitvinding te sluiten en te openen is.
Vooral ook door de toegankelijkheid door de bodem van de laadruimte wordt onderhoud of reparatie voor de bedieningspersoon verbeterd. De persoon kan nu op dezelfde wijze direct toegang krijgen tot de betreffende componenten respectievelijk alle snijmessen. Tot op heden was uitsluitend een goede toegang tot de aan de buitenzijde liggende snijmessen mogelijk, de in het midden geplaatste snijmessen waren echter beperkt respectievelijk moeilijker toegankelijk. Ook is volgens de uitvinding geen zijdelingse ruimte meer nodig voor het vervangen van de messen respectievelijk voor montage- of onderhoudswerkzaamheden.
De toegankelijkheid tot betreffende componenten van de oogstwagen door de onderhouds- of toegangsopening van de bodem van de laadruimte kan aanvullend verder verbeterd worden wanneer een hefinrichting voor het heffen van tenminste een deel van de oogstwagen voorzien wordt. Bij voorkeur is ten minste één tenminste om een in hoofdzaak horizontaal uitgerichte draai-as verstelbare aanhanginrichting voor het aanhangen aan een door een motor aangedreven trekvoertuig zoals een tractor of dergelijke voorzien. Hiermee kan bijvoorbeeld ten behoeve van onderhoud of reparatie de aanhanginrichting respectievelijk dissel van de oogstwagen zodanig versteld respectievelijk geknikt worden dat de inventieve geopende onderhouds- of toegangsopening verticaal geheven wordt, zodat de betreffende bedieningspersoon op voordelige wijze zich hierin kan plaatsen en de betreffende activiteit kan uitvoeren. Eventueel kan voor de duur van de reparatie- of onderhoudswerkzaamheden de onderhouds- of toegangsopening van de laadruimte weer neergelaten worden, bijvoorbeeld door de verstelbare aanhanginrichting, zodat de bedieningspersoon zonder veel moeite ook toegang kan krijgen tot naar vergelijking ver naar boven geplaatste componenten van de oogstwagen.
In principe kan een oogstwagen volgens de uitvinding als aanhanger van een door een motor aangedreven trekvoertuig uitgevoerd worden. Overigens is het ook denkbaar dat de oogstwagen als zelfrijdend voertuig met een aandrijfmotor uitgevoerd is.
Op voordelige wijze kan de oogstwagen volgens de uitvinding aan de achterste zijwand verdeelwalsen of dergelijke voor het verdelen van de planten respectievelijk plantdelen bij het ontladen van de laadruimte bevatten. Dit is bijvoorbeeld bij de toepassing als inkuilwagen of dergelijke van bijzonder voordeel. Ook hier is denkbaar dat een achterste deel van de bodem op voordelige wijze een heen- en weerverstelling respectievelijk een oscillerend zwenken of dergelijke uitvoert, zodat het oogstmateriaal op voordelige wijze losser gemaakt ontladen respectievelijk aan de verdeelcomponenten toegevoerd kan worden.
Uitvoeringsvoorbeeld
Een uitvoeringsvoorbeeld van de uitvinding is in de tekening weergegeven en wordt hierna aan de hand van de figuren verduidelijkt.
In detail toont:
Figuur 1 een schematisch zijaanzicht van een oogstwagen volgens de uitvinding;
Figuur 2 een schematisch aanzicht in perspectief met geopende onderhoudstoegang; en
Figuur 3 een schematisch zijaanzicht met geopende onderhoudstoegang en naar beneden geknikte aanhangdissel.
In Figuur 1 is een oogstwagen 1 volgens de uitvinding getoond. Bij de oogstwagen 1 gaat het bij de weergegeven uitvoeringsvorm om een laadwagen 1 met een pick-up 2 voor het opnemen van op het veld aanwezig oogstmateriaal zoals hooi, stro, silage of dergelijke. Zoals al veelvoudig gebruikelijk, is achter de pick-up 2 in stromingsrichting van het oogstmateriaal een snijeenheid 3 respectievelijk een snij gereedschap voor het verkleinen van het opgenomen oogstmateriaal voorzien.
Een laadruimte 4 van de laadwagen 1 omvat een voorste wand 5, twee zijdelingse zijwanden 6 alsmede een achterste wand 7 en een bodem 8. Vooral in Figuur 2 wordt verduidelijkt dat de bodem 8 twee naast elkaar aangebrachte mobiele bodems 9 bevat. De mobiele bodems 9 zijn op bekende wijze met twee aangedreven kettingen en (zonder nadere weergave) met daartussen dwars op de rijrichting respectievelijk op de kettingen aangebrachte transportranden respectievelijk U-vormige rails uitgerust.
In tegenstelling tot de stand van de techniek heeft echter de bodem 8 respectievelijk de mobiele bodems 9 volgens de uitvinding een voorste deel 10, dat/die volgens de uitvinding verstelbaar respectievelijk zwenkbaar om een zwenkas 11 uitgevoerd zijn.
In de in Figuur 1 weergegeven normaalstand van het voorste deel 10 van de bodem 8 is het deel 10 in zijn schuine stand zo uitgelijnd dat de materiaalafgifte van een snijinrichting respectievelijk een snij gereedschap 3 in de laadruimte 4 zo veel als mogelijk optimaal plaatsvindt. Hierbij dient het voorste deel respectievelijk gebied 10 zo diep als mogelijk te staan, zonder dat de stijging van het schuine vlak te groot wordt. Hoe langer het deel 10 uitgevoerd wordt hoe geringer de stijging van het schuine vlak respectievelijk het deel 10 bij gelijke diepte van het/zijn voorste einde.
In de onderhoudsstand volgens Figuur 2, waarbij het voorste deel respectievelijk de zwenkbare bodem 10 in een verticaal naar beneden om de zwenkbare as 11 gezwenkte positie uitgericht is, kan een bedieningspersoon 13 voor onderhoudswerkzaamheden in het voorste gebied 14 van de laadruimte 4 binnen treden en werken.
Vooral uit Figuur 3 wordt duidelijk dat de bedieningspersoon 13 in deze montagepositie op in het bijzonder voordelige wijze toegang heeft tot een neergelaten snij gereedschap 3 respectievelijk tot overige componenten van de opneemeenheid respectievelijk de pick-up 2.
Bovendien is in Figuur 3 een geheven positie van de laadwagen 1 weergegeven, waarbij een dissel 15 om een knikas 16 door middel van voordelige hydraulische cilinders 17 geknikt is, zodat in aangehangen toestand aan een trekvoertuig zoals aan een tractor of dergelijke (niet weergegeven) het voorste deel 14 van de laadruimte geheven wordt.
Hierdoor kan de persoon 13 zonder veel moeite onder de laadruimte 4 toegang hebben tot het voorste deel 14 voor betreffende onderhoudswerkzaamheden.
Door het voordelige neerlaten van het voorste deel 10 van de bodem 8 is een afzonderlijke, zijdelings op de zijwanden 6 aan te brengen onderhoudsopening, zoals bij de stand van de techniek, overbodig. Veeleer wordt door de Figuren 2 en 3 verduidelijkt dat door het ver naar beneden laten van de voorste delen 10 van de mobiele bodems 9 respectievelijk de bodem 8 een bedieningspersoon 13 aanzienlijk beter toegang heeft tot de voor onderhoud respectievelijk reparatie bestemde componenten dan dit door een meer of minder grote zijdelingse toegang in het gebied van de snij-/transportinrichting respectievelijk snij gereedschap 3 mogelijk is. In het midden aangebrachte componenten kunnen door deze zijdelingse onderhoudsopeningen zoals bij de stand van de techniek slechts ontoereikend bereikt worden. Daarentegen kan volgens de uitvinding een persoon 13 een onderhouds- of reparatiewerkzaamheid van het snij gereedschap 3 ook op voordelige wijze zowel van boven als van onder af via de totale breedte zeer goed voltooien.
Bijvoorbeeld kan het of de voorste delen 10 van de bodem 8 tijdens het laden ook onder een iets spitse hoek naar beneden neergelaten worden (niet weergegeven), zodat het opgenomen oogstmateriaal op voordelige wijze aan de laadruimte 4 toegevoerd kan worden. Een oscilleren van de voorste delen 10 met een in vergelijking geringe verstel- respectievelijk zwenkslag/-hoek kan hierbij het laadproces in vergelijking met de stand van de techniek verbeteren respectievelijk een zogenaamd “prakken” aan het einde van het snij gereedschap 3 in de richting naar de laadruimte 4 effectief verhinderen. Een meer gelijkmatige en schonende belading en aldus een geoptimaliseerde belading van de laadruimte 4 door een voordelige bodemverstelling wordt dienovereenkomstig gerealiseerd.
Als alternatief of in combinatie met het voorste deel 10 volgens de in de figuren weergegeven variant van de uitvinding kan de laadruimte 4 ook in het achterste deel 21 respectievelijk in het gebied van de achterste wand 7 een verstelbaar respectievelijk zwenkbaar bodemdeel bevatten (niet nader weergegeven) om vooral het ontladen te verbeteren.
In principe kan door een bepaald, in het bijzonder het onder een scherpe hoek neerlaten van het voorste bodemdeel 10 en het niet nader weergegeven overeenkomstige verstelbare achterste bodemdeel in het gebied 21 een vergroting van het laadvolume 4 gerealiseerd worden. Dit kan bijvoorbeeld bij in bijzonder droog oogstmateriaal zoals stro of hooi tot vergroting van de hoeveelheid oogstmateriaal van bijzonder voordeel zijn. Daarentegen kan bij naar vergelijking vochtig oogstmateriaal zoals silage of gehakseld maismateriaal of dergelijke een overeenkomstige vergroting van het laadvolume van de laadruimte 4 door het neerlaten van de betreffende delen van de bodem 8 overbodig zijn.
Het voordelige neerlaten van de betreffende delen 10 en/of in het achterste deel 21 van de bodem 8 is daarom ook van bijzonder voordeel, daar vanwege de steeds groter wordende agrarische oogstmachines, zoals ook overeenkomstige oogstwagens, de wielen 18 respectievelijk 19 in de laatste jaren een steeds grotere diameter hebben, om een voordebge gewichtsverdebng op de weg respectievebjk het veld te reahseren respectievebjk aan overeenkomstige wettehjke regels te voldoen. Hierom is in de laatste jaren de afstand van de bodem 8 van de laadruimte 4 ten opzichte van de weg respectievebjk het veld 20 steeds groter geworden, zodat een hoger zwaartepunt bij beladen laadruimte 4 aanwezig is. Door een neerlaten van tenminste aizonderbjke respectievebjk tweede delen 10 van de bodem 8 (voor en/of achter) kan ook een neerlaten van het zwaartepunt van de beladen laadwagen 1 en een voordebge volumevergroting, zoals al beschreven werd, bereikt worden.
Bovendien kan het voorste deel 10 voor het ontladen tot in de verticaal naar boven versteld worden, zodat het oogstmateriaal op voordebge wijze naar beneden glijdt respectievebjk door de eigen gewichtskracht eenvoudiger respectievebjk sneber ontladen wordt. Overeenkomstig is bij het ontladen een neerlaten in het achterste gebied 21 van een overeenkomstig achterste deel van voordeel.
Niet nader weergegeven kunnen op de achterste wand 7 bijvoorbeeld bij toepassing van de laadwagen 1 als inkuilwagen of dergelijke verdeelwalsen of dergelijke voorzien worden.
In principe wordt het door de verschillende posities van de bodem 8 respectievebjk de mobiele bodem 9 volgens de uitvinding mogelijk, nieuwe onderhoudstoegankelijkheden van de laadruimte 4 met betrekking tot de transportrotor respectievebjk het snij gereedschap 3 te realiseren. Door de verbeterde, nieuwe toegankelijkheid tot de laadruimte 4 kan een overeenkomstige zijdeur bij de romp 6 volgens de stand van de techniek wegvallen, echter maakt de uitvinding een vereenvoudigde toegang voor het vervangen van messen van beide zijden van het snij gereedschap 3 mogelijk, waarbij hierbij geen zijdelingse ruimte naast de laadwagen 1 respectievebjk in het gebied van de zijwanden 6 nodig is. Deze toegankebjkheid wordt in verbinding met de als voorbeeld weergegeven knikdissel respectievebjk dissel 15 verder verbeterd, doordat het voorste deel van de laadwagen 1 via de knikdissel 15 geheven wordt (vergelijk Figuur 3). Het vervangen van messen kan aldus bij ergonomisch gunstige lichaamshouding snel en eenvoudig uitgevoerd worden.
Ten behoeve van verbeterde leegmaking van een rest van de laadruimte 4 kan het voorste deel 10 respectievelijk mobiele bodemdeel ook tijdens bedrijf geheven of (oscillerend) neergelaten worden. Hiervoor zou verder ook een niet nader weergegeven achterste mobiele bodemdeel beweegbaar uitgevoerd kunnen worden. Deze nieuwe beweegbaarheid van de mobiele bodem delen maakt tijdens het laden een geoptimaliseerde, kracht schonende belading en beter gebruik van de laadruimte 4 mogelijk door een geoptimaliseerde verdichting. Het beweegbare mobiele bodemdeel respectievelijk voorste deel 10 kan hiervoor tot aan een oscillerende beweging gestuurd worden en het afvoeren van het geladen oogstmateriaal van het snij gereedschap 3 respectievelijk de snijrotor ondersteunen. Het zogenaamde “prakken” bij de uitgang van de snijrotor respectievelijk het snij gereedschap 3 wordt overeenkomstig op voordelige wijze gereduceerd.
De mobiele bodem 9 wordt tegenwoordig in de regel door twee kettingparen gevormd en zou dientengevolge ook volgens de uitvinding dwars op de rijrichting gezien meerdelig en onafhankelijk beweegbaar respectievelijk aangedreven uitgevoerd kunnen worden en dan bijvoorbeeld slechts op één zijde of afwisselend de inventieve positieverandering respectievelijk —verstelling vertonen respectievelijk realiseren. Een manuele verstelling (bedrijfs-/onderhoudsstand) zou eveneens naast een verder geautomatiseerde positiesturing afhankelijk van de vulstand van de laadruimte bij het ontladen en/of beladen denkbaar zijn.
Zonder nadere weergave kan bijvoorbeeld bij een toepassing van de laadwagen 1 als pure transportwagen zonder opneemcomponenten respectievelijk zonder pick-up 2 en zonder snij gereedschap 3 het overeenkomstige gat in het voorste deel 14 van de laadruimte 4 (komt in wezen overeen met de opening waarin volgens Figuur 2 de bedieningspersoon 13 staat) door een inventieve bodemversteleenheid afgesloten worden. Bijvoorbeeld zou deze door een samengevouwen mobiele bodem 9 respectievelijk een samengevouwen bodem 8, die voor dit transportwagengeval uitgevouwen wordt, afgesloten worden.
Ook kan dit door de verwijdering van de pick-up 2 en/of de snijeenheid 3 opgewekte gat respectievelijk deze opening met behulp van een voordelige lineaire versteleenheid respectievelijk een telescoopverlenging van de bodem 8 respectievelijk de mobiele bodem 9 geautomatiseerd afgesloten worden. Hierbij zou deze lineaire verstelling respectievelijk telescoopverlenging eerst als kettingspanner en aanvullend door overeenkomstig duidelijk grotere lengteverandering ook een lengteverandering van de bodem 8 respectievelijk het mobiele bodemgebied, dat wil zeggen het bodemoppervlak, die door de mobiele bodem omvat wordt, gerealiseerd worden.
In principe kan door een inventieve bodemverstelling respectievelijk de verplaatsing van de mobiele bodem een verhoging van het laadvolume respectievelijk een variabel laadvolume gerealiseerd worden, dat aan de maximaal toegestane disseldraagbelasting, in het bijzonder van de meest verscheidene trekvoertuigen, aangepast kan worden.
In het algemeen zou het voorste deel 10 en/of het niet nader weergegeven achterste overeenkomstige deel in het achterste gebied 21 gerealiseerde bodemdeel respectievelijk mobiele bodemdeel verder als alleenstaande, afzonderlijk aandrijfbare respectievelijk afzonderlijk uitgevoerde mobiele bodem 9 uitgevoerd kunnen worden en eventueel overeenkomstig afzonderlijk respectievelijk onafhankelijk van de andere componenten versteld respectievelijk verplaatst kunnen worden. Dat betekent dat deze afzonderlijk lineair geleid of draaiend versteld zouden kunnen worden respectievelijke verlengd en/of gezwenkt zouden kunnen worden. Hier kan dan ook een op voordelige wijze gestuurde transportsnelheid van het inventieve mobiele bodemdeel respectievelijk de afzonderlijke mobiele bodemeenheden gerealiseerd worden, zodat een voordelig laad- en/of ontlaadvermogen van de oogstwagen volgens de uitvinding gerealiseerd wordt. Hierbij kan een voordelige verdichtingsfunctie en/of een functie van het losser maken van het te transporteren oogstmateriaal of dergebjke plaatsvinden.
Volgens de uitvinding kan een deel 10 van de bodem 8 zowel voor de wielen 18 en/of 19 alsook achter de wielen 18 en/of 19 voorzien zijn.
In het algemeen kan de aandrijving voor het zwenken respectievebjk verstellen van de inventieve, verstelbare delen van de bodem 8 hydrauhsch, pneumatisch, elektrisch en/of mechanisch via een voordelige verbinding respectievebjk koppebng of dergebjke met het frame van de laadwagen 1 en/of met het opnamesysteem respectievebjk het snij gereedschap 3 en/of de pick-up 2 en/of met de aandrijving van de mobiele bodem 9 plaatsvinden.
Op voordelige wijze kan een beschikbaarstelhng van de messen in messendozen of dergebjke voor een snij gereedschap 3 gerealiseerd worden. Deze messendoos wordt bijvoorbeeld met een zijdebngs aangebrachte zwenkarm in een vervangingspositie gezwenkt, aldus worden de bedieningswegen bij het vervangen van messen volgens de uitvinding sterk gereduceerd en liggen de messen niet op de bodem.

Claims (12)

1. Oogstwagen voor het opnemen en het transport van planten of plantdelen, waarbij een tenminste een bodem (8) en meerdere zijwanden (5, 6, 7) omvattende laadruimte (4) voor het oogstmateriaal voorzien is, waarbij de bodem (8) van de laadruimte (4) ten minste één bodemtransporteur (9) voor het beladen en/of ontladen van de laadruimte (4) omvat, met het kenmerk, dat ten minste één bodemversteleenheid (11) voor het verstellen van een deel (10) van de bodem (8) van de laadruimte (4) voorzien is.
2. Oogstwagen volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de bodemversteleenheid (11) als positieversteleenheid (11) voor het verstellen van de positie van het deel (10) van de bodem (8) van de laadruimte (4) uitgevoerd is.
3. Oogstwagen volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de positieversteleenheid (11) als lineaire versteleenheid voor het ten minste gedeeltelijk lineair verstellen van het deel (10) van de bodem (8) van de laadruimte (4) uitgevoerd is.
4. Oogstwagen volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de positieversteleenheid (11) als ten minste een zwenkas (11) bevattende zwenkeenheid (11) voor het zwenken van het deel (10) van de bodem (8) van de laadruimte (4) uitgevoerd is.
5. Oogstwagen volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de bodemversteleenheid (11) als oppervlakteversteleenheid (11) voor het vergroten en/of verkleinen van het oppervlak of lengte van de bodem (8) en/of de bodemtransporteur (9) uitgevoerd is.
6. Oogstwagen volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat ten minste één in rijrichting beschouwd voorste deel (10) van de bodem (8) de bodemversteleenheid (11) bevat.
7. Oogstwagen volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat ten minste één in rijrichting beschouwd achterste deel (21) van de bodem (8) de bodemversteleenheid (11) bevat.
8. Oogstwagen volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de bodemversteleenheid (11) als toegangsinrichting (10) voor het sluiten en openen van een onderhouds- of toegangsopening (10) van de laadruimte (4) uitgevoerd is.
9. Oogstwagen volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat ten minste één tenminste om een in hoofdzaak horizontaal gerichte draai-as (16) verstelbare aanhanginrichting (15) voor het aanhangen aan een door een motor aangedreven trekvoertuig voorzien is.
10. Oogstwagen volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de oogstwagen als laadwagen (1) met een pick-up eenheid (2) voor het oogsten en/of opnemen van op het veld aanwezig oogstmateriaal zoals planten of plantdelen uitgevoerd is.
11. Oogstwagen volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat ten minste één snijeenheid (3) voor het snijden van oogstmateriaal voorzien is.
12. Oogstwagen volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de bodemversteleenheid (11) als afsluitinrichting (10) voor het afsluiten van een laadruimteopening (1) van de laadruimte (4) bij gedemonteerde pick-up eenheid (2) en/of snijeenheid (3) uitgevoerd is.
NL2011451A 2012-09-17 2013-09-17 Oogstwagen voor het opnemen en het transport van planten of plantdelen. NL2011451B1 (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE102012018253.8A DE102012018253B4 (de) 2012-09-17 2012-09-17 "Erntewagen zum Aufnehmen und Transport von Pflanzen oder Pflanzenteilen"
DE102012018253 2012-09-17

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL2011451A true NL2011451A (nl) 2014-03-18
NL2011451B1 NL2011451B1 (nl) 2016-07-22

Family

ID=50181379

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2011451A NL2011451B1 (nl) 2012-09-17 2013-09-17 Oogstwagen voor het opnemen en het transport van planten of plantdelen.

Country Status (3)

Country Link
AT (1) AT513427B1 (nl)
DE (1) DE102012018253B4 (nl)
NL (1) NL2011451B1 (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102015103688A1 (de) 2015-03-13 2016-09-15 Claas Saulgau Gmbh Verfahren zum Betreiben eines landwirtschaftlichen Ladewagens und Steuerungseinrichtung
DE202021103200U1 (de) 2021-06-14 2022-09-15 Pöttinger Landtechnik Gmbh Landwirtschaftliche Erntemaschine mit einer Aufsammelvorrichtung, sowie Montagewagen zum An- und Abbauen der Aufsammelvorrichtung
DE102022127688A1 (de) 2022-10-20 2024-04-25 Pöttinger Landtechnik Gmbh Landwirtschaftliche Erntemaschine mit Aufsammelvorrichtung und Schneidwerk, sowie Montagewagen zum An- und Abbauen des Schneidwerks

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE833723C (de) * 1950-03-19 1952-03-10 Adolf Zeller Duengerwagen mit Laufbandboden und Streuvorrichtung
DE1173282B (de) * 1963-04-02 1964-07-02 Wilhelm Kemper Landmaschinenfa Erntewagen mit breitseitiger Bodenoeffnung
DE1198112B (de) * 1963-01-30 1965-08-05 Hagedorn Geb & Co Landwirtschaftlicher Transportwagen
DE3111185A1 (de) * 1980-03-28 1982-02-25 Henrik 4500 Nykoebing Sj. Rasmussen "transportwagen, insbesondere fuer die landwirtschaft zum transport von ballen,
DE8100552U1 (de) * 1981-01-13 1986-01-30 ALOIS PöTTINGER MASCHINENFABRIK GMBH, GRIESKIRCHEN Kraftfahrzeughänger

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH399049A (de) * 1962-12-10 1966-03-31 Bucher Guyer Ag Masch Ladewagen für pflanzliche Produkte
NL6408946A (nl) 1964-08-05 1966-02-07
DE1482950A1 (de) * 1965-12-21 1969-12-18 Ernst Weichel Zwei- oder mehrachsiger Selbstladewagen
DE2228503A1 (de) 1972-06-12 1974-01-03 Ferdinand Knettenbrech Sammel- und transportfahrzeug fuer abfallbehaelter
AT401135B (de) * 1994-05-10 1996-06-25 Bauer & Co Gmbh Reform Werke An einem ladewagen für halm- und/oder blattgut vorgesehene entlade- und dosiereinrichtung für das entladegut
DE102006035182A1 (de) 2006-07-29 2008-01-31 Hartmetall-Werkzeugfabrik Paul Horn Gmbh Werkzeugsystem
DE102008035505A1 (de) 2008-07-30 2010-02-04 Claas Saulgau Gmbh Ladewagen zur Aufnahme von am Boden liegenden Erntegut
DE202011105727U1 (de) 2011-09-16 2011-10-27 Maschinenfabrik Bernard Krone Gmbh Transportfahrzeug

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE833723C (de) * 1950-03-19 1952-03-10 Adolf Zeller Duengerwagen mit Laufbandboden und Streuvorrichtung
DE1198112B (de) * 1963-01-30 1965-08-05 Hagedorn Geb & Co Landwirtschaftlicher Transportwagen
DE1173282B (de) * 1963-04-02 1964-07-02 Wilhelm Kemper Landmaschinenfa Erntewagen mit breitseitiger Bodenoeffnung
DE3111185A1 (de) * 1980-03-28 1982-02-25 Henrik 4500 Nykoebing Sj. Rasmussen "transportwagen, insbesondere fuer die landwirtschaft zum transport von ballen,
DE8100552U1 (de) * 1981-01-13 1986-01-30 ALOIS PöTTINGER MASCHINENFABRIK GMBH, GRIESKIRCHEN Kraftfahrzeughänger

Also Published As

Publication number Publication date
DE102012018253A1 (de) 2014-03-20
NL2011451B1 (nl) 2016-07-22
AT513427B1 (de) 2015-05-15
AT513427A2 (de) 2014-04-15
AT513427A3 (de) 2015-02-15
DE102012018253B4 (de) 2022-03-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE602005005389T2 (de) Getreidewagen mit Lader für Intermodalbehälter
US7927201B2 (en) System for unloading agricultural material
US11685300B2 (en) Agricultural dump cart
US11564353B2 (en) Crop cart unloading system
DE60218500T2 (de) Verfahren zum transport und füllen von frachtcontainern
NL2011451B1 (nl) Oogstwagen voor het opnemen en het transport van planten of plantdelen.
HU182487B (en) Harvester particularly for getting in peas
US3754388A (en) Hay stack forming apparatus
DE60202788T2 (de) Gerät zum Massenbefüllen eines langgestreckten Containers
WO2018228712A1 (de) Überladevorrichtung zum aufsammeln und übergeben von erntegut an einen transportwagen
US8109070B1 (en) Dual windrow crop inverting and combining apparatus and method
US4520617A (en) Cotton harvester
HU194008B (en) Apparatus for getting silo fodder, ensilage, straw or similar produce from silo and emptying into loading space of spreading carriage
NL9402063A (nl) Hooibouwmachine.
US10682940B2 (en) Agricultural dump cart
BE1024752B1 (nl) Modulaire kiepwagen, uitbreidingsmodule, systeem van kiepwagen en uitbreidingsmodule
US10257980B1 (en) Nut row harvester
NL2008876C2 (nl) Landbouwwerktuig.
US6315514B1 (en) Adjustable bow lift apparatus for a module truck
US4362457A (en) Cotton loader and packer
US9066471B1 (en) Apparatus and method for a baler cart
EP4205533A1 (en) Agricultural baler with grasping bale release ramp
CN117941537A (zh) 用于拾取收割台的支撑轮
NZ762058B2 (en) Load transfer device for laterally offset collection and transfer of harvested material to a transport vehicle
NZ762058A (en) Load transfer device for laterally offset collection and transfer of harvested material to a transport vehicle