NL1039753C2 - Multifunctioneel oeversysteem openbare ruimte. - Google Patents

Multifunctioneel oeversysteem openbare ruimte. Download PDF

Info

Publication number
NL1039753C2
NL1039753C2 NL1039753A NL1039753A NL1039753C2 NL 1039753 C2 NL1039753 C2 NL 1039753C2 NL 1039753 A NL1039753 A NL 1039753A NL 1039753 A NL1039753 A NL 1039753A NL 1039753 C2 NL1039753 C2 NL 1039753C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
bank
water
bank system
piece
compensation
Prior art date
Application number
NL1039753A
Other languages
English (en)
Inventor
Josinus Snijders
Original Assignee
Josinus Snijders
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Josinus Snijders filed Critical Josinus Snijders
Priority to NL1039753A priority Critical patent/NL1039753C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1039753C2 publication Critical patent/NL1039753C2/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03FSEWERS; CESSPOOLS
    • E03F1/00Methods, systems, or installations for draining-off sewage or storm water

Description

KORTE OMSCHRIJVING
Multifunctioneel oeversysteem openbare ruimte
BESCHRIJVING
5 Het doel van het oeversysteem is om toestromend overtollig (regen)water naar of in de watergangen (1) in stedelijk gebied tijdelijk te bergen en/of als tijdelijk tussenbuffer (2) binnen een ander watersysteem te dienen. Een bijkomend voordeel is dat het oeversysteem een betere stabiliteit geeft aan de aangrenzende berm (3).
Het oeversysteem wordt als basis toegepast in watergangen binnen stedelijk gebied met de 10 functie waterberging (2) en/of watercompensatie (4) en grondkering (5).
Het profiel van een watergang (6) in bestaand stedelijk gebied is gebonden aan de beschikbare ruimte. Waterberging (2) en watercompensatie (4) is door deze beperkte beschikbare ruimte niet te realiseren.
In, op en rondom watergangen in stedelijk gebied worden veel knelpunten aangetroffen in 15 waterkwaliteit, waterkwantiteit, beheer, onderhoud en constructie. De knelpunten zijn toe te schrijven aan wijzigingen in wet- en normgeving, eisen en criteria van verantwoordelijke organisaties, klimaatveranderingen en ontwikkelingen in techniek binnen de openbare ruimte.
De wijze van inrichting door toepassing van het oeversysteem neemt veel knelpunten weg en kan op de toekomst ingezet worden.
20 Het oeversysteem is naar eigen inzicht of door hydraulische berekening uit losse duurzame prefab elementen (figuur 2 tot en met figuur 12) samen te stellen tot een multifunctioneel vloeistofdicht oeversysteem. Het oeversysteem is zodanig ontworpen dat met weinig elementen vele toepassingen en mogelijkheden in de openbare ruimte mogelijk gemaakt wordt.
Het oeversysteem bestaat uit losse prefab elementen (figuur 2 tot en met figuur 12). Het 25 oeversysteem is op te bouwen uit oeverkolken (fig. 2 en fig. 3) met verloop van vorm (fig. 8 en fig. 9), tussenstukken (fig. 10) met een vaste vorm, compensatie inlaatstukken (fig. 5 tot en met fig. 7), integratiestuk (fig. 5 tot en met fig. 7), hoekstukken (nader te bepalen), eindstukken (fig.
11) en overgangstuk (fig. 12) waterberging/watercompensatie. De elementen zijn te voorzien van aansluitpunten voor aan- en afvoer leidingen.
30 De oeverkolk laat overtollig water uit de watergang via inlaatgaten (7) in. De oeverkolk heeft de mogelijkheid door het aanwezige luik (8) het oeversysteem te onderhouden. In de oeverkolk zijn verschillende toepassingen in een mobiel “oeverkolkmandje” (9 en fig. 4) aan te brengen. Het “oeverkolkmandje” is permanent in de oeverkolk aan te brengen of geeft de mogelijkheid om te kunnen verplaatsen naar een andere oeverkolk.
35 De oeverkolken worden op variabele afstanden verbonden met de tussenstukken (fig. 10) en variabele hoekstukken, waardoor een gesloten ring oeversysteem waterberging ontstaat.
Het oeversysteem tussenstuk (fig. 10) heeft een afwijkende vorm. Deze vorm (10) is gekozen om bij het vullen en legen van het oeversysteem lucht in of uit te laten zodat geen overdruk of 1 03 9753 2 onderdruk in het systeem ontstaat. De afwijkende vorm (10) is gekozen om bij plaatsing in het talud dit talud beter te beschermen tegen afschuiving. De afwijkende vorm heeft bij de verschillende toepassingen het voordeel dat de opstaande koker (10) voor vele doeleinden binnen de openbare ruimte gebruikt kan worden.
5 Een niet gesloten ring oeversysteem waterberging (2) kan aan beide zijden afgesloten worden met een eindplaat (fig.11) of door een overgangstuk (fig. 12) gekoppeld aan het oeversysteem met de functie watercompensatie (4).
Duikers, uitlaten schoonwater riool en overstort punten vuil waterriool worden in een oeverkolk (fig. 2 en fig.5 tot en met fig.7) geïntegreerd binnen het oeversysteem.
10 Het compensatie inlaatstuk (fig. 5 tot en met fig. 7) is de oeverkolk (fig. 2 en fig. 3) zonder inlaatgaten maar met een onderwater inlaat (11) in de vorm van een piasberm. Bovenzijde en de schuine zijde zijn voorzien van roosters (12) om onderwater ecologie toegang te verschaffen en als veiligheid bij het betreden van de watergang.
De elementen worden op de aanwezige bodem aangebracht. De elementen worden verbonden 15 door een waterdichte voegverbinding zodat een waterdicht oeversysteem ontstaat. De ontstane koker wordt aan de waterzijde in de uitsparingen (13) voorzien van palen om de zijwaartse borging te versterken en opdrukken door grondwater tegen te gaan.
Het oeversysteem integratiestuk (fig. 5 tot en met fig. 7) is een oeverkolk (fig. 2 en fig. 3) waarin grotere aansluitingen of doorvoeren in en voor het water in het oeversysteem opgenomen 20 kunnen worden. Het oeversysteem integratiestuk is gebaseerd op de oeversysteem oeverkolk (fig. 2 en fig. 3) en oeversysteem compensatie inlaatstuk (fig. 5 tot en met fig. 7) met enkele aanpassingen om een verbeterd beheer van de watergangen te realiseren.
Met de oeversysteem hoekstukken (gebaseerd op fig. 10) is het mogelijk om rondingen in de watergang te voorzien van het oeversysteem om een gesloten ring te realiseren.
25 De oeversysteem eindstukken zijn eindplaten die op elk gewenst stuk geplaatst kunnen worden waar het nodig is om het oeversysteem te laten stoppen.
Om het oeversysteem waterberging in combinatie met het oeversysteem watercompensatie toe te passen is een oeversysteem overgangstuk als overgang mogelijk. Het oeversysteem overgangstuk is voorzien van een instelbaar waterpeil niveau om overtollig water in het 30 oeversysteem compensatie over te laten lopen in het oeversysteem waterberging.
Regenwater wordt op verschillende manieren opgevangen en verzameld. Uiteindelijk wordt het regenwater afgevoerd naar de watergangen. De watergangen in stedelijk gebied hebben over het algemeen een vast waterniveau. Door de overtollige hoeveelheid regenwater zal het waterniveau stijgen. In de watergang is ruimte voor een bepaalde hoeveelheid waterberging. Bij 35 het overschrijden van deze waterberging hoeveelheid stroomt het overtollige water in de watergang via inlaatgaten in de oeverkolk van het oeversysteem. Afhankelijk van de keuze kan het overtollige water geborgd worden in het systeem en met pompen eventueel uitgebreid met telemetrie op een gewenst moment terug gevoerd worden naar de watergang of wordt 3 afhankelijk van de keuze van de waterbeheerder afgevoerd naar mogelijkheden voor hergebruik van water of infiltratie in de bodem.
Het oeversysteem met de functie watercompensatie (4) staat door onderwater inlaten (11) met de vorm van de piasberm direct in verbinding met de watergang. In het oeversysteem heerst 5 het zelfde waterniveau als in de watergang, waarbij de onderwater ecologie wordt gehandhaafd. Het wateroppervlak in het oeversysteem geeft extra oppervlak water. Aan het oeversysteem met de functie watercompensatie (4) kan het oeversysteem met de functie waterberging (2) gekoppeld worden.
Het oeversysteem is multifunctioneel inzetbaar. Het oeversysteem is in te zetten met een 10 dubbele gebruiksfunctie en een dubbel grondgebruik. Het oeversysteem is met de functie of maximaal 2 combinaties toe te passen als waterberging, watercompensatie, overlooprand en filterunit voor vis-en/of zwemwater, zelfstandig zitelement, grondkering, mini integrale leiding tunnel, vervangend of aanvullend schoonwater riool, bergbezink leiding en als opsluiting langs rijbanen.
15 Het oeversysteem biedt de mogelijkheden om filters, meetapparatuur, apparatuur voor toevoegen stoffen, transporteren water en andere technieken toe te passen. Deze mogelijkheden worden ingebouwd in of op het “oeverkolkmandje" (9 en fig. 4) in de oeverkolk (fig. 2 en fig. 3), waarbij de keuze mogelijk is om deze mobiel of vast toe te passen. Monitoring en aansturing voor de mogelijkheden is op afstand te realiseren.
20 4
VOOR-/NADELEN
Het oeversysteem heeft voor- en nadelen. Het oeversysteem met al zijn toepassingen en mogelijkheden neemt in, op en rondom de watergangen veel knelpunten weg, waardoor het beheren van watergangen door weinig bewaking goed kan functioneren en kan voldoen aan 5 alle gestelde wet- en normgeving.
Het oeversysteem heeft de volgende herkenbare voordelen: - Stabielere grondkering, waardoor aanliggende bermen en wegen een betere steun ondervinden; - Dubbele gebruikersfunctie en grondfunctie door de vele mogelijke toepassingen; 10 - Een extra waterberging of watercompensatie, waardoor in stedelijk gebied aan de wateropgaaf voldaan kan worden; - Geen belemmeringen van het onderhoud van aanliggende bermen bij het ontbreken van afvoerende leidingen door de oevers naar de watergang; - Alle verzameld regenwater wordt voortijdig opgevangen door het oeversysteem, 15 waardoor in de watergang een regelmatig vast waterniveau gehandhaafd kan worden; - Het oeversysteem is van duurzaam materiaal waardoor een lange levensduur is verzekerd;
Het oeversysteem geeft door toepassen van externe mogelijkheden in de oeverkolk een goed regelbaar beheer en onderhoud op watergangen, waardoor waterkwaliteit en de 20 onderwater ecologie op een gewenst peil gebracht kunnen worden; - Onderhoud aan het oeversysteem is mogelijk door de luiken in de oeverkolk; - Het oeversysteem beschermt de onderwater oevers tegen karper en/of brasem en onderspoeling;
Het oeversysteem heeft de mogelijkheid om op andere (leiding)systemen aan te sluiten; 25 In- en uitlaten op de watergang worden geïntegreerd in het oeversysteem; - Waterniveau blijft gehandhaafd met een beperkte waterberging in de watergang; - Onderhoudskosten binnen de disciplines worden lager.
Het oeversysteem heeft een aantal nadelen: - Wateroppervlak ecologie in oeversysteem met de functie watercompensatie is niet te 30 waarborgen; - Beperkt onderhoud in het oeversysteem is nodig.
1 03 97 53

Claims (34)

  1. 01. Het oeversysteem als geheel met het kenmerk dat het multifunctioneel toepasbaar is in de openbare ruimte;
  2. 02. Het oeversysteem volgens conclusie 01, met het kenmerk dat het oeversysteem een vloeistofdicht systeem is;
  3. 03. Het oeversysteem volgens conclusie 01 en conclusie 02, met het kenmerk dat het oeversysteem samengesteld kan worden uit weinig verschillende prefab elementen;
  4. 04. Het oeversysteem volgens conclusie 03 met het kenmerk dat de elementen vervaardigd zijn 10 van composiet;
  5. 05. Het oeversysteem volgens conclusie 04 met het kenmerk dat het totale oeversysteem een lichte constructie is;
  6. 06. Het oeversysteem volgens conclusie 01, in het bijzonder als waterberging en/of watercompensatie, met het kenmerk dat het toegepast wordt langs watergangen in stedelijk 15 gebied binnen de openbare ruimte;
  7. 07. Het oeversysteem volgens conclusie 06, met het kenmerk dat het een dubbele gebruikersfunctie, waterberging/watercompensatie en grondkering en een dubbele bodemfunctie, berm en water, bevat;
  8. 08. Het oeversysteem volgens conclusie 01 met het kenmerk dat het oeversysteem voor 20 meerdere toepassingen in de openbare ruimte inzetbaar is;
  9. 09. Het oeversysteem volgens conclusie 04 met het kenmerk dat het oeversysteem een lange levensduur heeft;
  10. 10. Het oeversysteem volgens conclusie 06 als lichte constructie met het kenmerk dat het oeversysteem geborgd wordt door palen;
  11. 11. De oeverkolk in het bijzonder als onderdeel van het oeversysteem met een behuizing van bodem met voor en achterwand en bovenwand met toegangsluik met het kenmerk dat de zijwand aan de waterkantzijde voorzien is van inlaatgaten boven de waterlijn;
  12. 12. De oeverkolk volgens conclusie 11 met het kenmerk dat de oeverkolk is voorzien van een naar keuze vast of mobiel frame voor het aanbrengen van verschillende mogelijkheden om 30 het beheer van water op grond van waterkwaliteit en waterkwantiteit te verbeteren;
  13. 13. De oeverkolk volgens conclusie 11 met het kenmerk dat het uitmondende leidingen in de watergangen kan integreren in het oeversysteem;
  14. 14. De oeverkolk volgens conclusie 11 met het kenmerk dat de inlaten voorzien zijn van roosters om vuil en ongedierte te weren;
  15. 15. Het oever compensatiestuk identiek aan conclusie 11 met het kenmerk dat het oever compensatiestuk een onderwater inlaatstuk bevat en geen inlaatgaten;
  16. 16. Het oever compensatiestuk als onderdeel van het oeversysteem volgens conclusie 15 met het kenmerk dat het oever compensatiestuk alleen als element toegepast wordt in het oeversysteem met de functie watercompensatie; 1 03 97 53
  17. 17. Het oever compensatiestuk volgens conclusie 15 met het kenmerk dat het oever compensatiestuk continue in verbinding staat met de watergang, waarmee een gelijk waterniveau in het oeversysteem als functie watercompensatie als in de watergang gegarandeerd is;
  18. 18. Het oever compensatiestuk volgens conclusie 17 met het kenmerk dat de onderwater ecologie te waarborgen is;
  19. 19. Het mobiele frame als onderdeel van de oeverkolk met een vorm van een balk bestaande uit kokerprofiel;
  20. 20. Het mobiele frame als onderdeel van conclusie 11 en volgens conclusie 19 met het kenmerk 10 dat verschillende toepassingen voor de kwaliteit en kwantiteit voor en van het water in te bouwen zijn;
  21. 21. Het mobiele frame als onderdeel van conclusie 11 en volgens conclusie 19 met het kenmerk dat het frame naar wens inzetbaar is in elke oeverkolk binnen de oeversystemen;
  22. 22. Het oever integratiesysteem als onderdeel van het oeversysteem met het kenmerk volgens 15 conclusie 11 en 15;
  23. 23. Het oever integratiestuk volgens conclusie 22 met het kenmerk dat alle soorten leidingen aangesloten kunnen worden om zodanig in het oeversysteem te integreren;
  24. 24. Het oever integratiestuk volgens conclusie 22 met het kenmerk dat in het oever integratiestuk voorzieningen zijn aangebracht om de het beheer en onderhoud van de 20 watergangen te vereenvoudigen;
  25. 25. Het oever integratiestuk volgens conclusie 22 met het kenmerk dat in het oever integratiestuk dient om de doorstroming in de watergang te garanderen;
  26. 26. Het oever inlaatstuk als onderdeel van conclusie 15 met het kenmerk dat het een behuizing heeft een bodem en zijwanden met de vorm van een onderwater piasberm;
  27. 27. Het oever inlaatstuk als onderdeel van conclusie 15 en conclusie 22 met het kenmerk dat het voorzien is van een rooster als veiligheid in de watergang om water en fauna een uitwisseling te garanderen met de aanliggende watergang;
  28. 28. Het oeverstuk als onderdeel van het oeversysteem met een behuizing van een bodem met voor en achterwand en een bovenwand in de vorm van een gekantelde incomplete kleine 30 letter b;
  29. 29. Het oeverstuk volgens conclusie 28 met het kenmerk dat het een afwijkend profiel bevat;
  30. 30. Het oeverstuk volgens conclusie 28 met het kenmerk dat de afwijkende bovenwand bedoeld is om het oeversysteem te beluchten en te ontluchten;
  31. 31. De oever eindplaat als onderdeel van het oeversysteem met het kenmerk dat het een 35 behuizing heeft van bodem,
  32. 32. Het oever overgangsstuk als onderdeel van het oeversysteem met het kenmerk dat het een behuizing van bodem met zijwanden en bovenwand heeft;
  33. 33. Het oever overgangsstuk volgens conclusie 33 met het kenmerk dat het toegepast wordt tussen het oeversysteem met de functie waterberging en het oeversysteem met de functie watercompensatie;
  34. 34. Het oever overgangsstuk volgens conclusie 33 met het kenmerk dat in de behuizing een 5 schot is geplaatst als overloop rand met een variabel deel om het waterniveau bij overstorten te kunnen afstellen. 1 0 3 9 7 53
NL1039753A 2012-08-02 2012-08-02 Multifunctioneel oeversysteem openbare ruimte. NL1039753C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1039753A NL1039753C2 (nl) 2012-08-02 2012-08-02 Multifunctioneel oeversysteem openbare ruimte.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1039753A NL1039753C2 (nl) 2012-08-02 2012-08-02 Multifunctioneel oeversysteem openbare ruimte.
NL1039753 2012-08-02

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1039753C2 true NL1039753C2 (nl) 2014-02-04

Family

ID=47388648

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1039753A NL1039753C2 (nl) 2012-08-02 2012-08-02 Multifunctioneel oeversysteem openbare ruimte.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1039753C2 (nl)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN1776098A (zh) * 2005-12-08 2006-05-24 倪既民 内设排水管的道路边缘侧护砌块
US20060210358A1 (en) * 2005-03-17 2006-09-21 Jui-Wen Chen Constructive water resource recycling method
US20100074687A1 (en) * 2005-11-22 2010-03-25 Boudreaux Jr James C Pipeline Protection and Levee Module System
WO2012064024A1 (ko) * 2010-11-12 2012-05-18 주식회사 케이앤엠이엔지 빗물 수질개선 처리 시스템

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20060210358A1 (en) * 2005-03-17 2006-09-21 Jui-Wen Chen Constructive water resource recycling method
US20100074687A1 (en) * 2005-11-22 2010-03-25 Boudreaux Jr James C Pipeline Protection and Levee Module System
CN1776098A (zh) * 2005-12-08 2006-05-24 倪既民 内设排水管的道路边缘侧护砌块
WO2012064024A1 (ko) * 2010-11-12 2012-05-18 주식회사 케이앤엠이엔지 빗물 수질개선 처리 시스템

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Adeloye et al. Lagos (Nigeria) flooding and influence of urban planning
US20170002532A1 (en) Method for river/lake level regulation and water conservancy system
Sayers et al. Climate impacts on flood and coastal erosion infrastructure
KR101142619B1 (ko) 저류조를 이용한 홍수 방지 장치
US20200283979A1 (en) Construction method and operational process for the implementation of a condominium and/or subdivision with the creation of artificial beaches for bathing in the format of isles and/or peninsulas and/or bays and/or lakes and/or the like
KR20150138771A (ko) 이중벽체형 저수옹벽 및 그 시공방법
WO2020044355A1 (en) Integration of multipurpose box tunnels with empty lakes and mini dam for effective flood control
NL1039753C2 (nl) Multifunctioneel oeversysteem openbare ruimte.
JP4852389B2 (ja) 津波高潮防災構造物
KR101267377B1 (ko) 자연담수 홍수방지 저류 시스템
JP6153122B2 (ja) 雨水貯溜配管構造及びそれに用いる排水桝
AU2014224135A1 (en) System and method of river control
JP2008240385A (ja) 河水貯水施設
CN108824352B (zh) 用于港渠水系两岸的海绵式护岸结构
Yevjevich Classification and description of flood mitigation measures
Eslamian et al. Flood handbook: impacts and management
O’Connor et al. Guidelines for fish passage at small structures. Arthur Rylah Institute for Environmental Research
KR101050233B1 (ko) 하천의 제방에서 부유물 걸름장치
CN218508480U (zh) 一种兼具蓄水功能的挡土墙
KR100497818B1 (ko) 댐식 우수조정지용 월류 방지 제방 구조물
de Albornoz Portes et al. Solutions for flood management
Snoussi Review of certain basic elements for the assessment of environmental flows in the Lower Moulouya
Brockbank et al. When grey meets green–a hybrid treatment story
JPH0312842Y2 (nl)
KR101672891B1 (ko) 소하천 저류조

Legal Events

Date Code Title Description
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20170901