Korte aanduiding: Werkwijze ter vervaardiging van een gelamineerd schuimdeel, aldus verkregen schuimdeel en toepassing daarvan.
5 De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze ter vervaardiging van een gelamineerd schuimdeel, alsmede op een met een dergelijke werkwijze verkregen gelamineerd schuimdeel. Verder heeft de onderhavige uitvinding betrekking op de toepassing van een dergelijk schuimdeel.
10 De in de aanhef genoemde werkwijze is op zich bekend uit het Duitse Offenlegungsschrift DE 199 15314 waarbij als bovenfolie een laag op basis van een mengsel van (meth)acrylaatrubber en EVA in een laagdikte van 50 tot 150 pm op een onderfolie van een mengsel van PP-blokcopolymeer en LLDPE, waarbij de boven- en onderfolie samen een 15 dikte van 0,3 tot 1,5 mm bezitten, door middel van co-extrusie bij een temperatuur van 200 °C voor de bovenfolie en 260 °C voor de onderfolie wordt verkregen. Een aldus verkregen samengestelde laag is direct op een drager bevestigbaar of door middel van een hechtlaag bevestigbaar op een I schuimlaag, welke schuimlaag een dikte van 2 tot 3 mm bezit. Het aldus I 20 verkregen gelamineerde materiaal is toepasbaar als instrumentenbord, I zijwanddeel, deurbekleding voor automobielen.
I Een werkwijze ter vervaardiging van een gelamineerd I schuimdeel is op zich bekend uit de Europese octrooiaanvrage 0 305 219, I waarbij een hechtmiddel op één oppervlak van een samendrukbare schuimlaag I 25 wordt aangebracht, waarna het hechtmiddel dragende oppervlak in contact wordt gebracht met een laag van afdekmateriaal ter vorming van een zogenaamde bilaag. Vervolgens wordt de laag van afdekmateriaal in contact gebracht met een verwarmde stempelmatrijs waarbij onder invloed van druk I en warmte bepaalde gebieden van de schuimlaag worden samengedrukt, welke I 30 samengedrukte gebieden zullen smelten en contraheren waardoor een reliëfpatroon in de bilaag ontstaat. Een dergelijk gelamineerd schuimdeel I 1022527 H kan vervolgens op de gewenste lengte worden gesneden en voor een aantal doeleinden worden toegepast, zoals zitkussens, rugkussens en dergelijke.
Als geschikt afdekmateriaal worden zowel synthetische als natuurlijke H vezels, geblazen of gegoten films, of dierenhuiden en dergelijke genoemd, H 5 waarbij de bijzondere keuze van het afdekmateriaal wordt bepaald door de H beoogde toepassing van het gelamineerde product. Het reliëfpatroon wordt H vanuit decoratief oogpunt aangebracht. Een nadeel van een dergelijke werkwijze is dat een hechtmiddel is vereist om het afdekmateriaal H duurzaam met het schuimsubstraat te verbinden. De toepassing van een 10 ahechtmiddel vereist dat het substraat over het volledige oppervlak van een dunne laag hechtmiddel wordt voorzien zodat geen gebieden ontstaan die een onvoldoende hechting vertonen met de ondergrond. Een bijkomend nadeel van de toepassing van een hechtmiddel is dat de kans bestaat dat bij het toepassen van afdekmaterialen in lichte kleuren het op het 15 schuimdeel aangebrachte hechtmiddel door het afdekmateriaal na verloop van tijd zichtbaar zal worden, hetgeen met name voor de toepassing als zitkussens en dergelijke ongewenst is. Hierbij kan verder worden opgemerkt dat indien een schuimdeel van een ingewikkelde vorm wordt toegepast, welk schuimdeel niet alleen rechte hoeken maar ook I 20 onregelmatig gevormde rondingen bezit, het op het schuimdeel aan te brengen afdekmateriaal de geometrische vormen van het schuimdeel niet I voldoende kan omsluiten zodat plooien, rimpelingen en dergelijke I ontstaan, die in het algemeen door de gebruiker als ongewenst worden I ervaren.
25 Uit het Duitse Patentschrift DE 195 17 702 Cl is een I waterige dispersie bekend die als glijmiddel wordt toegepast om het I bekleden van een polyurethaanschuimdeel te vergemakkelijken. Een I dergelijk glijmiddel wordt bij voorkeur via een spuitpistool opgebracht I waarna op het schuimdeel een film van glijmiddel ontstaat die het in een 30 vervolgstap aanbrengen van een bekleding vergemakkelijkt, waarbij I bovendien de bekende nadelige "kraakgeluiden" van een bekleding worden I 1 01 'l è 2 ' 3 voorkomen.
Uit het Zwitserse Patentschrift 431 048 is een methode bekend om polyurethaanschuim te voorzien van een homogene polyurethaanlaag, welk materiaal als zoolmateriaal voor bijvoorbeeld 5 sportschoenen wordt toegepast.
Uit het Britse octrooi 1 250 479 is een geluidabsorberend materiaal bekend dat een polyurethaanschuim voorzien van een micro-poreuze film van een elastomeer, bij voorkeur een polyurethaan, omvat. Een aldus verkregen geluidabsorberend materiaal kan bijvoorbeeld in 10 gebouwen en automobielen worden toegepast.
De Europese octrooiaanvrage 0 047 086 heeft betrekking op een veerkrachtig schuimmateriaal dat vlamvertragend is gemaakt door het schuimmateriaal te bedekken met een laag van een bijzonder vi nyli deenchl ori depolymeer.
15 Uit de ten name van de onderhavige aanvrager eerder ingediende Nederlandse octrooiaanvrage 9300960 is een zitmeubel met verschuifbare rugkussens bekend, waarbij een kussen verschuifbaar met het gestel is verbonden, aan welk gestel zich een rail bevindt en het kussen ten minste een met de rail samenwerkend element omvat, ter geleiding van 20 het kussen langs de rail. Nadere gegevens met betrekking tot de werkwijze ter vervaardiging van een dergelijk kussen zijn hierin niet vermeld.
Het doel van de onderhavige uitvinding is het verschaffen van een werkwijze ter vervaardiging van een gelamineerd schuimdeel, welk schuimdeel de hiervoor genoemde nadelen ontbeert.
25 Een ander doel van de onderhavige uitvinding is het verschaffen van een werkwijze ter vervaardiging van een gelamineerd schuimdeel, welk schuimdeel uit ten minste twee duurzaam met elkaar verbonden lagen is samengesteld, waarbij de buitenste laag in elke gewenste kleur kan worden aangebracht.
30 Nog een ander doel van de onderhavige uitvinding is het verschaffen van een werkwijze ter vervaardiging van een gelamineerd 102252? H schuimdeel, welk schuimdeel zonder het stikken van afzonderlijke stoffen en het vervolgens door een stoffeerder om het schuimdeel heen hiervan H aanbrengen, gereed is om als een meubelstuk te worden toegepast.
Een ander doel van de onderhavige uitvinding is het H 5 verschaffen van een gelamineerd schuimdeel dat het uiterlijk bezit van een met bekledingsstof omhuld schuimmateriaal en dat tevens onder toepassing van een vochtige doek kan worden schoongemaakt.
De werkwijze zoals vermeld in de aanhef wordt gekenmerkt doordat de werkwijze de volgende stappen omvat: H 10 i) het verschaffen van een substraat van schuim, ii) het op het substraat van schuim aanbrengen van een thermoplastische film, en iii) het op de thermoplastische film, zoals verkregen volgens stap ii), aanbrengen van een elastomere deklaag.
15 Onder toepassing van de onderhavige werkwijze zullen een of meer doelstellingen, zoals hiervoor vermeld, worden bereikt.
In een bijzondere uitvoeringsvorm is het gewenst dat stap iii) wordt vervangen door respectievelijk stap iv) en vi), omvattende: iv) het op de thermoplastische film, zoals verkregen B 20 volgens stap ii), aanbrengen van een laag van kunststofdispersie, en B v) het op de laag van kunststofdispersie, zoals B verkregen volgens stap iv), aanbrengen van de elastomere deklaag.
B In een dergelijke uitvoeringsvorm zal het gelamineerde B schuimdeel een drietal lagen omvatten, te weten een eerste B 25 thermoplastische film, een tweede laag van kunststofdispersie en een fl derde elastomere deklaag. De tweede laag van kunststofdispersie dient in I het bijzonder om het uiteindelijk verkregen schuimdeel een vol gevoel en I rijke uitstraling te geven.
I Het verdient met name de voorkeur dat de thermoplastische I 30 film in een dikte van 2-8 pm wordt aangebracht, waarbij een in het bijzonder gewenste dikte ongeveer 4 pm zal bedragen I , 'i - 9 / ' ’ ~' ''' 1 -^7, ''^'i'·»*^ ' ~:' "' --^^J^i'^^ffl^'^iS’^ragB^llllllliii l| IjafP’^EB^IflpfF^BIHffi™·*^ 5
Het is verder gewenst dat de elastomere deklaag in een dikte van 10-50 μπι wordt aangebracht, waarbij een met name de voorkeur verdienende dikte 30 μπι zal bedragen.
Het is verder gewenst dat de laag van kunststofdispersie in 5 een dikte van 20-100 μπι wordt aangebracht, waarbij een bijzonder gewenste dikte 60 μπ) zal bedragen.
De in de onderhavige werkwijze achtereenvolgens afzonderlijk aangebrachte lagen bezitten een zodanige elasticiteit dat bij het indrukken en weer terugveren geen barsten of scheuren in de lagen 10 ontstaan, zelfs na langdurig intensief gebruik.
Het in de onderhavige werkwijze in stap i) toegepaste substraat van schuim is bij voorkeur een schuim op basis van polyurethan.
Polyurethan is een polymeer dat wordt verkregen door de condensatie van een polyisocyanaat en een hydroxyl bevattend materiaal, in het algemeen 15 een polyol. Om polyurethan te laten "schuimen" ter vorming van een polyurethanschuim, wordt een blaasvormingsreactie onder toepassing van een blaasmiddel geïnduceerd. Het blaasmiddel kan een of meer stoffen omvatten die tijdens de reactie tussen polyisocyanaat en polyol verdampen, zoals bijvoorbeeld een fluorkool stofverbinding, of het 20 blaasmiddel kan chemisch met het isocyanaat reageren ter vorming van een gas, zoals de reactie van water met isocyanaat waardoor koolstofdioxide vrijkomt, waarbij koolstofdioxide als blaasmiddel fungeert. Voor de toepassing is het met name gewenst dat het polyurethanschuim een dichtheid liggend in het gebied van 15-75 kg/m3 bezit.
25 De in de onderhavige werkwijze volgens stap ii) aangebrachte thermoplastische film is bij voorkeur een op polyurethan gebaseerde thermoplastische film. De thermoplastische film heeft met name als functie het afsluiten van de in het substraat van schuim aanwezige poriën en openingen. Nadat de thermoplastische film op het substraat van 30 schuim is aangebracht, zijn de in het schuimsubstraat aanwezige poriën en openingen volledig afgesloten zodat de vervolgens op de thermoplastische 1022527 H film aan te brengen laag niet in het substraat van schuim kan H binnendringen. Daarnaast moet de thermoplastische film als een tussenlaag H of dragerlaag voor elke aanvullend op te brengen laag worden gezien.
Verder is het gewenst dat als elastomere deklaag een op 5 polyurethan gebaseerde, 2 componenten elastomeersamenstelling wordt toegepast.
Het is bovendien in bepaalde uitvoeringsvormen gewenst dat aan de samenstelling ter vorming van de thermoplastische film een of meer bestanddelen, gekozen uit de groep van vloeimiddelen, pigmenten, 10 oplosmiddelen en vernettingsverhogende middelen worden toegevoegd.
Daarnaast is het in bepaalde uitvoeringsvormen mogelijk dat aan de H samenstelling ter vorming van de elastomere deklaag een of meer bestanddelen, gekozen uit de groep van vloeimiddelen, pigmenten, oplosmiddelen, vernettingsverhogende middelen, UV-lichtabsorberende 15 middelen en vlamvertragende middelen worden toegevoegd.
Omdat in de praktijk in stap i) in het algemeen met een substraat van schuim wordt gewerkt dat onregelmatig geometrische vormen bezit, is het gewenst dat stappen ïi)-v) door middel van sproeien worden I uitgevoerd. Doordat elke laag afzonderlijk met behulp van een H 20 sproei pi stool wordt aangebracht zullen alle moeilijk toegankelijke plaatsen op het substraat van een laag kunnen worden voorzien.
I De onderhavige uitvinding heeft verder betrekking op een gelamineerd schuimdeel opgebouwd uit achtereenvolgens een substraat van I schuim, een thermoplastische film en een elastomere deklaag, waarbij in 25 een bijzondere uitvoeringsvorm zich tussen de thermoplastische film en de elastomere deklaag een laag van kunststofdispersie bevindt.
Het met de onderhavige werkwijze verkregen gelamineerd schuimdeel wordt met name in een situatie toegepast waar een element is vereist dat een enigszins veerkrachtige eigenschap moet bezitten, in het 30 bijzonder op het gebied van meubelstukken, waarbij aan banken, stoelen, alsmede kussens voor stoelen moet worden gedacht. Bovendien is het . τ^-vrin. I irimmttwm Μ· I ~Tf ------' " ' t 7 onderhavige, gelamineerde schuitndeel ook geschikt om in natte ruimtes te worden toegepast, bijvoorbeeld als steun voor het hoofd in een badkuip. Het met de onderhavige werkwijze verkregen gelamineerde schuimdeel kan tevens op een starre drager worden gemonteerd, welke starre drager, na 5 aanbrengen van bijbehorende pootjes en eventueel leuningen, als stoel kan worden gebruikt. Het is echter ook mogelijk een zitconstructie nagenoeg volledig uit het gelamineerde schuimdeel te vervaardigen.
10 1 π ·: ZiZf