NL1013320C2 - Filterband. - Google Patents

Filterband. Download PDF

Info

Publication number
NL1013320C2
NL1013320C2 NL1013320A NL1013320A NL1013320C2 NL 1013320 C2 NL1013320 C2 NL 1013320C2 NL 1013320 A NL1013320 A NL 1013320A NL 1013320 A NL1013320 A NL 1013320A NL 1013320 C2 NL1013320 C2 NL 1013320C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
substance
filter
algae
filter belt
water
Prior art date
Application number
NL1013320A
Other languages
English (en)
Inventor
Johannes Wilhelmus Gerar Hooft
Original Assignee
Multifoil Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Multifoil Bv filed Critical Multifoil Bv
Priority to NL1013320A priority Critical patent/NL1013320C2/nl
Priority to DE2000635284 priority patent/DE60035284T2/de
Priority to EP00975002A priority patent/EP1226320B1/en
Priority to AT00975002T priority patent/ATE365254T1/de
Priority to PCT/NL2000/000749 priority patent/WO2001029345A1/en
Priority to AU13110/01A priority patent/AU1311001A/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1013320C2 publication Critical patent/NL1013320C2/nl
Priority to US11/391,634 priority patent/US20070049145A1/en

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04CSTRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
    • E04C2/00Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels
    • E04C2/54Slab-like translucent elements
    • E04C2/543Hollow multi-walled panels with integrated webs
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T442/00Fabric [woven, knitted, or nonwoven textile or cloth, etc.]
    • Y10T442/20Coated or impregnated woven, knit, or nonwoven fabric which is not [a] associated with another preformed layer or fiber layer or, [b] with respect to woven and knit, characterized, respectively, by a particular or differential weave or knit, wherein the coating or impregnation is neither a foamed material nor a free metal or alloy layer
    • Y10T442/2525Coating or impregnation functions biologically [e.g., insect repellent, antiseptic, insecticide, bactericide, etc.]

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Filtering Materials (AREA)
  • Adhesive Tapes (AREA)
  • Harvester Elements (AREA)
  • Fats And Perfumes (AREA)
  • Lubrication Details And Ventilation Of Internal Combustion Engines (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Insulated Conductors (AREA)

Description

Filterband.
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een filterband omvattende een stofdicht doch ventilerend textielvlies dat is voorzien van een schimmel- en algen werend middel.
5 Daarbij zij opgemerkt dat waar in de onderhavige aanvrage wordt gesproken van textielvlies daaronder niet louter uit garens of filamenten geweven structuren dienen te worden verstaan maar met name ook zogenaamde non-woven materialen, die gewoonlijk uit al dan niet georiënteerde korte (kunst)vezels zijn opgebouwd.
10 Dergelijk bandmateriaal wordt op betrekkelijke grote schaal toegepast voor het stofdicht, doch water en waterdamp doorlatend afsluiten van spouwholtes, bijvoorbeeld van dubbel- of zelfs meerwandig plaatmateriaal. Dit plaatmateriaal wordt vooral ingezet voor wanden en daken van serre’s, lichtstraten en andere toepassingen, waarbij een betrekkelijk lichte doch stootvaste constructie wenselijk is die in hoge mate transparant, 15 althans translucent is. Het plaatmateriaal omvat daarbij gewoonlijk twee translucente kunststof plaatdelen die onderling door een aantal in hoofdzaak evenwijdige tussenschotten op een onderlinge afstand worden gehouden. Aldus sluiten de tussenschotten en beide plaatdelen een aantal langwerpige spouwkanalen in die uitmonden aan een dwars op de tussenschotten verlopende rand van het plaatmateriaal.
20 Om te vermijden dat vuil en stof in deze spouwkanalen kan binnentreden is hier een afdichting gewenst die stof en vuil tegenhoudt doch niettemin ventilerend is om eventueel in de spouwkanalen aanwezig vocht, zoals condenswater, af te kunnen voeren. Het filterband van de in de aanhef genoemde soort voorziet in een dergelijke afsluiting.
25 Een probleem dat zich in de praktijk voor kan doen is dat, mede door de aanwezigheid van vocht, algen en schimmels zich op het filterband kunnen afzetten, waardoor op den duur de ventilerende poriën daarin verstopt kunnen raken. Om dit tegen te gaan wordt het textielvlies waaruit het bekende filterband is gevormd in voorkomende gevallen geïmpregneerd met een schimmel en algen werend middel dat de groei van deze micro- 30 organismen beoogt tegen te gaan. Het gaat hierbij steeds om een voor algen en schimmels toxische stof die in water oplosbaar is. Indien (spouw)vocht in contact komt met het filterband zal de werkzame stof in oplossing gaan om zo zijn schimmel en algen dodende werking te hebben.
10 1 3 320 -2-
Een bezwaar van de bekende filterband voorzien van een algen en schimmel werend middel is evenwel dat de werkzame concentratie van het middel aanvankelijk betrekkelijk hoog zal zijn maar vervolgens gestaag afneemt totdat de hoeveelheid van het middel in het filterband nagenoeg volledig is uitgeput. Het verhogen van de 5 aanvankelijke hoeveelheid middel op het filterband verlengt weliswaar de algen en schimmel dodende werking, doch hieraan zijn grenzen gesteld en bovendien zal een grotere beginconcentratie aanvankelijk eveneens tot een snellere uitputting van het middel leiden. Al met al blijkt de algen en schimmel dodende werking van het bestaande filterband in de praktijk vaak belangrijk korter dan de levensduur van de 10 opstal waarop het is aangebracht. Bijgevolg zal na verloop van tijd toch algengroei en schimmelvorming optreden, wat niet alleen ontsiert maar ook de ventilerende werking van het filterband nadelig beïnvloedt.
Met de onderhavige uitvinding wordt ondermeer beoogd in een filterband van de in de 15 aanhef genoemde soort te voorzien dat in staat is om langer de groei en vorming van algen en schimmels tegen te gaan.
Om het beoogde doel te bereiken heeft een filterband volgens de uitvinding als kenmerk dat het schimmel- en algen werende middel een eerste stof omvat die niet of 20 nauwelijks oplosbaar is in water doch in staat is om in situ een reactie aan te gaan onder vorming van een werkzame tweede stof, die aanmerkelijk beter in water oplosbaar en voor schimmels en algen toxisch is. In plaats van een werkzame stof die rechtstreeks in de oplossing gaat bij contact met water, heeft het filterband volgens de uitvinding een algen en schimmel werend middel dat althans nagenoeg onoplosbaar is doch in situ een 25 reactie aangaat, bijvoorbeeld aan de lucht of in contact met water, ter vorming van een voor algen en schimmels toxische tweede stof die wel in water oplost. Niet alleen zal aldus de werkzame concentratie van het middel gedurende de levensduur belangrijk constanter zijn dan bij een middel dat rechtstreeks in oplossing gaat, ook kan de effectieve “voorraad” van het middel in het filterband volgens de uitvinding voldoende 30 groot worden gekozen om over een toereikend deel van de levensduur van het substraat waarop het filterband wordt toegepast een toereikende schimmel en algen werende to 1 3 320 I , -3- werking te verzekeren. Deze werking beperkt zich daarbij overigens niet louter tot het filterband zelf, maar strekt zich uit tot alle constructiedelen die voor het door het filterband afgevoerde vocht “stroomafwaarts”zijn gelegen.
5 In een bijzondere uitvoeringsvorm heeft het filterband volgens de uitvinding als kenmerk dat de eerste stof een metaal is en de tweede stof een bijbehorend, in water ten minste matig oplosbaar metaaloxide omvat. Metalen zijn niet oplosbaar in water doch vormen in voorkomende gevallen met name in de aanwezigheid van water een wateroplosbaar oxide dat wel oplosbaar is. In de praktijk blijkt een geringe hoeveelheid 10 metaal in het filterband reeds voldoende om gedurende zeer lange tijd de vorming van het metaaloxide te verzekeren. Door uit te gaan van een metaal dat aldus een voor schimmels en algen toxisch oxide vormt, kan de algen en schimmel dodende werking van het filterband voor lange duur worden gegarandeerd.
15 Een voorkeursuitvoeringsvorm van het filterband volgens de uitvinding heeft in dit verband als kenmerk dat het metaal koper omvat. Koper is een dergelijk metaal dat, indien blootgesteld aan de lucht en met name aan vocht, voor algen en schimmels een uitermate toxisch koperoxide vormt. Een zeer geringe concentratie koperoxide is reeds voldoende om de vorming van schimmels en de groei van algen adequaat tegen te gaan. 20 Doordat koper een betrekkelijk edel metaal is, vindt de oxidatie daarvan slechts langzaam plaats waardoor de algen en schimmel werende werking voor een lange levensduur is gewaarborgd.
Om tegen te gaan dat de eerste stof in brokstukken van het textielvlies los kan raken, 25 heeft een verdere bijzondere uitvoeringsvorm van het filterband volgens de uitvinding als kenmerk dat het textielvlies vezels omvat die althans voor een belangrijk deel met de eerste stof althans nagenoeg zijn omhuld. Door aldus de vezels met de eerste stof te omhullen, bijvoorbeeld door de eerste stof op te dampen of het textielvlies in een smelt of oplossing van de eerste stof te brengen of te drenken, is de eerste stof als het ware in 30 het textielvlies verankerd. Aldus wordt tegengegaan dat delen van de eerste stof als gevolg van het door het textielvlies vloeiende vocht losraken om vervolgens daardoor te 10 1 3 32 0 -4- worden meegevoerd. Dit zou anders een onwenselijk snelle uitputting van de “voorraad’ van het middel in het filterband betekenen.
Doordat de uitvinding voor althans een voldoende groot deel van de levensduur van het 5 filterband verstopping van de poriën daarin met schimmels en algen tegen gaat is de ventilerende werking daarvan steeds gewaarborgd. Een onaanvaardbare afname van de ventilatiewaarde gedurende de levensduur behoeft daardoor niet te worden gevreesd. Ook zal het absolute aantal poriën dat statisch onvermijdelijk toch te groot is om adequaat stof en vuil uit de luchtstroom te filteren niet afnemen als gevolg van een 10 dichtgroei met algen en schimmels. Voor toepassingen waarbij dit absolute aantal dient te worden gereduceerd of waarbij de ventilatiewaarde, wellicht mede daardoor, te groot zou zijn, bijvoorbeeld om voor de daarmee afgesloten spouw of holte een bepaalde thermische isolatiegraad te halen, voorziet de uitvinding in een verdere bijzondere uitvoeringsvorm van het filterband, welke verdere uitvoeringsvorm als kenmerk heeft 15 dat het textielvlies is voorzien van een patroon dat lokaal het textielvlies althans nagenoeg volledig afsluit doch daartussen ventilerende delen openlaat. Doordat de poriën in het textielvlies ter plaatse van het patroon althans nagenoeg volledig zijn afgesloten, zal hier geen ventilatie meer kunnen plaatsvinden en kan het totale aantal te grote poriën worden terug gedrongen. Door een groter deel dan wel een kleiner deel van 20 het totale oppervlak van het filterband aldus af te sluiten, bijvoorbeeld door de dichtheid van het patroon geschikt te kiezen, kan aldus de totale filter- en ventilatiewaarde van het filterband naar wens worden ingesteld.
Een verdere uitvoeringsvorm van het filterband heeft volgens de uitvinding als kenmerk 25 dat het patroon in het textielvlies zelf is aangebracht door het materiaal daarvan mechanisch en/of thermisch patroonmatig te verdichten. Zo kan het patroon bijvoorbeeld door kalanderen of preegdmkken in het textielvliesmateriaal worden aangebracht, waarbij tevens desgewenst bij verhoogde temperatuur het textielvliesmateriaal lokaal wordt versmolten in het geval van een thermoplastisch 30 vliesmateriaal zoals veel kunststoffen. In een andere uitvoeringsvorm heeft het filterband volgens de uitvinding als kenmerk dat het patroon een althans nagenoeg 10 1 ^ X 2 π -5- luchtdicht materiaal omvat dat op het textielvlies is aangebracht. In dit geval wordt het filterband achteraf bedekt met een laag in het gewenste patroon die de poriën in het filterband ter plaatse althans nagenoeg volledig afsluit. Een en ander kan door zeefdrukken, een lift-off proces of enige andere lithografische techniek betrekkelijk 5 eenvoudig worden bereikt. Een verdere bijzondere uitvoeringsvorm van het filterband heeft in dit opzicht als kenmerk dat het patroon de eerste stof bevat.
Om de verwerking van het filterband te vereenvoudigen heeft een verdere bijzondere uitvoeringsvorm daarvan volgens de uitvinding als kenmerk dat het textielvlies langs 10 tegenover gelegen langszijden daarvan is voorzien van althans een spoor van een kleefstof en in het bijzonder dat de kleefstof zelfklevend is en is afgedekt met een verwijderbaar schutvel. Aldus kan het filterband rechtstreeks op een substraat worden aangebracht, zonder dat aanvullende hulpmiddelen zoals lijm om enig ander bevestigingsmiddel is vereist.
15
De uitvinding zal thans nader worden toegelicht aan de hand van een uitvoeringsvoorbeeld en een bijbehorende tekening. In de tekening toont: figuur 1 een eerste uitvoeringsvoorbeeld van het filterband volgens de uitvinding; figuur 2 een dwarsdoorsnede door een vezel van het filterband van figuur 1; 20 figuur 3 een tweede uitvoeringsvorm van het filterband volgens de uitvinding; en figuur 4 een derde uitvoeringsvorm van het filterband volgens de uitvinding.
De figuren zijn zuiver schematisch en niet op schaal getekend. Met name zijn terwille van de duidelijkheid sommige dimensies (sterk) overdreven weergegeven. Overeenkomstige delen zijn in de figuren zoveel mogelijk met eenzelfde 25 verwijzingscijfer aangeduid.
In de in figuur 1 getoond eerste uitvoeringsvorm van het filterband volgens de uitvinding omvat het filterband een non-woven textielvlies 1 van polyester of een ander geschikt materiaal, zoals bijvoorbeeld polypropyleen, polyethyleen of een polyamide.
30 Dit vlies kenmerkt zich door een non-woven structuur waarin al of niet op willekeurige plaatsen poriën 2 open zijn gelaten die typisch tussen 10 μπι en 50 μπι groot zijn. Een in 1.3 r 2 n -6- dergelijke poriegrootte staan het transport van water en waterdamp door het vlies toe, doch zijn in het algemeen te klein voor vuildeeltjes, stof, pollen, schimmelsporen en ! dergelijke die door het vlies dan ook worden tegen gehouden. Aldus leent het hier beschreven filterband zich uitstekend voor het vuil- en stofdicht doch water en 5 waterdampdoorlatend afsluiten van ruimten, zoals met name de spouwholtes in meerwandig plaatmateriaal. Voor de verwerking van het filterband is langs beide tegenover elkaar gelegen langszijden een spoor 3 kleefstof aangebracht, in dit geval van zelf-klevende aard, waarmee het filterband rechtstreeks op een substraat kan worden verlijmd. Tevoren beschermt een schutfolie 4 de beide zelfklevende lijmsporen tegen 10 vervuiling.
De vuildeeltjes die door het filterband worden tegen gehouden omvatten gewoonlijk een combinatie van organische en anorganische producten en vormen in combinatie met vocht een welhaast ideale voedingsbodem voor (micro-)organismen zoals schimmels en 15 algen. Om te vermijden dat een overdadige groei daarvan na verloop van tijd de poriën in het filterband verstoppen, is het filterband behandeld met een algen- en schimmelwerend middel. In het hier gegeven voorbeeld van een filterband wordt hiertoe conform de uitvinding uitgegaan van een middel in de vorm van een eerste stof die niet of nauwelijks oplosbaar is in water doch tijdens gebruik in staat is een reactie met de 20 omgeving aan te gaan ter vorming van een tweede stof die aanmerkelijk beter in water oplosbaar is en een algen en schimmel dodende werking heeft. Een voorbeeld van een dergelijk middel is een aantal metalen die een in water oplosbaar toxisch oxide vormen indien blootgesteld aan een milieu van water en lucht. In het onderhavige voorbeeld is in dit kader uitgegaan van koper als een dergelijk metaal. Koper vormt in een vochtig 25 milieu koperoxide dat in water oplosbaar is en een bijzonder probaat blijkt om de groei van algen en schimmels effectief tegen te gaan.
Door aldus uit te gaan van een niet oplosbare eerste stof als het ware als bron voor de werkzame tweede stof, zal de eerste stof minder snel uitgeput raken dan wanneer de 30 eerste stof in de oplossing zou gaan. In plaats van een aanvankelijk hoge concentratie werkzame stof die vervolgens betrekkelijk snel afvalt, wat het geval zou zijn indien de 10 1 3 3 2 b i -7- eerste stof zelf oplosbaar en werkzaam is, zal de concentratie aan werkzame stof bij het filterband volgens de uitvinding aanmerkelijk constanter kunnen zijn omdat deze niet alleen afhangt van de oplosbaarheid van de werkzame tweede stof maar bovenal ook afhankelijk is van de oxidatiesnelheid van de eerste stof. Bovendien is de werkzame stof 5 bij het filterband volgens de uitvinding het reactieproduct van de eerste stof, zuurstof en water, waarvan slecht één component in voldoende hoeveelheid in het filterband behoeft te worden opgenomen. De effectieve voorraad aan werkzame stof kan hierdoor relatief groot zijn. Al met al kan aldus bij eenzelfde hoeveelheid schimmel en algen werend product een uitzonderlijk langdurige werking. Bijgevolg kan de afwaterende functie van 10 het filterband voor lange tijd worden verzekerd.
Het koper is in het onderhavige geval door opdampen aangebracht, wat èrtoe leidt dat de vezels van het vliesmateriaal althans voor een belangrijk deel rondom volledig met een koperlaagje zijn bedekt. Dit is in figuur 2 in dwarsdoorsnede nader aangegeven. Door 15 het opdamp-procédé in te stellen kan de dikte van het koperlaagje 5 worden gevarieerd van minder dan 1 μιη tot enkele micrometer dik, al naar gelang te behoefte. Doordat het koperlaagje betrekkelijk homogeen van diverse zijden op de vezels neerslaat, grijpt het als het ware om de vezels heen en is het daarin verankerd. Aldus wordt tegengegaan dat koperdelen voortijdig losraken en wegspoelen. In de praktijk blijkt een koperlaagje met 20 een dikte overeenkomend met enkele tienden tot enkele gram per vierkante meter probaat om voor lang duur schimmel- en algengroei uit te sluiten, althans afdoende tegen te gaan.
In voorkomende gevallen kan het gewenst zijn dat het filterband in mindere mate 25 ventileert dan bij het band van figuur 1 het geval is. Dit is bijvoorbeeld van belang indien de spouw die met het filterband wordt afgesloten een zekere minimale isolatiegraag dient te hebben. Met name nu dankzij de uitvinding schimmel en algengroei adequaat wordt tegengegaan en daardoor een vrije ventilatie van de poriën in het filterband langdurig is gewaarborgd en niet snel zal afnemen, doet deze behoefte 30 zich gevoelen. De in figuur 3 getoonde uitvoeringsvorm van filterband volgens de uitvinding voorziet voor deze gevallen in een oplossing. Het filterband is in grote mate tn 1 x 7 9 n -8- vergelijkbaar met dat van figuur 1, zij het dat in dit geval naderhand een patroon 6 op het vlies 1 is aangebracht dat lokaal de poriën daarin volledig afsluit. In dit voorbeeld wordt het patroon 6 gevormd door een lucht- en waterdichte laklaag die door zeefdrukken is opgebracht. Het patroon kan daarbij zodanig worden gekozen dat 5 nagenoeg exact de gewenste ventilatiegraad resulteert. Zo kan bijvoorbeeld de streepbreedte en de onderlinge steek in het streeppatroon worden gevarieerd om zo een groter c.q. kleiner deel van het totale oppervlak van het vlies te bedekken. Ook kunnen andere al of niet samenhangende lakpatronen worden toegepast om het gewenste resultaat te verkrijgen. Desgewenst kan voor het lakpatroon een kleur worden toegepast 10 die het uiterlijk van het filterband verfraait. Op gelijke wijze kan desgewenst ook het absolute aantal te grote poriën worden gereduceerd door willekeurig poriën met het patroon af te dekken.
In plaats van achteraf, kan het patroon ook gelijktijdig met de vervaardiging van het 15 textielvlies worden aangebracht. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een derde uitvoeringsvorm van het filterband volgens de uitvinding welke in figuur 4 is weergegeven. In dit geval is tijdens de vervaardiging van het non-woven vliesmateriaal van kunststofvezels bij verhoogde temperatuur met een relief op het vlies ingewerkt. Hierdoor is het vliesmateriaal ter plekke versmolten tot een ondoordringbare structuur 20 waar ventilatie niet of nauwelijks optreedt. In dit geval is gekozen voor een patroon 6 van noppen, maar in plaats daarvan kan ook een lijnenpatroon of enige andere uitvoering worden gekozen. Een bijkomend voordeel van een dergelijk patroon is dat daardoor het vlies tevens meer sterkte verkrijgt, waardoor het in mechanisch opzicht duurzamer is.
25
Hoewel de uitvinding hiervoor aan de hand van louter enkele uitvoeringsvoorbeelden nader werd toegelicht, moge het duidelijk zijn dat de uitvinding geenszins tot de gegeven voorbeelden is beperkt. Integendeel zijn binnen het kader van de uitvinding voor een gemiddelde vakman nog vele variaties en verschijningsvormen mogelijk. Zo 30 kunnen bijvoorbeeld de hier toegepaste materialen worden vervangen door andere, geschikte materialen. Ook kan bijvoorbeeld het schimmel- en algen-werende middel in 10 1 3^20 -9- plaats van in het vliesmateriaal ook op het vlies worden aangebracht, bijvoorbeeld met name in het lakpatroon dat naderhand op het vlies kan worden aangebracht om de ventilatie daarvan te reguleren. In het laatste geval wordt tevens een processtap uitgespaard. Ook kan de eerste stof in plaats van een metaal of een ander element 5 worden gevormd door een reactieve verbinding. Ook zijn ander methoden van aanbrengen van de eerste stof mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld de eerste stof in de vorm van één of meer draden door het materiaal van het filter worden gevlochten, verweven of anderszins daarin worden verankerd om zijn schimmelwerende functie te vervullen. Ook is het mogelijk om de eerste stof in de vorm van parels of flinters in het filterband 10 te verwerken bijvoorbeeld door de macroscopische deeltjes daarover te strooien en al of niet bij verhoogde temperatuur in het filterdoek te walsen en aldus duurzaam te verankeren. Hoewel de eerste stof in beide gevallen aldus betrekkelijk sterk gelokaliseerd wordt aangebracht, is niettemin door migratie van de daaruit gevormde, water-oplosbare werkzame tweede stof in het vochtige filterband een voldoende groot 15 werkingsgebied haalbaar. Al met al zijn tal van mogelijkheden voor een vakman voorhanden om met behoud van de voordelen van de onderhavige uitvinding de exacte structuur van het filterband op de specifieke wensen af te stemmen.
10 1 3 3 2 0

Claims (10)

1. Filterband omvattende een stofdicht doch ventilerend textielvlies dat is voorzien van een schimmel- en algen werend middel met het kenmerk dat het schimmel- en 5 algen werende middel een eerste stof omvat die niet of nauwelijks oplosbaar is in water doch in staat is om in situ een reactie aan te gaan onder vorming van een werkzame tweede stof, die aanmerkelijk beter in water oplosbaar en voor schimmels en algen toxisch is.
2. Filterband volgens conclusie lmet het kenmerk dat de eerste stof een metaal is 10 en de tweede stof een bijbehorend, in water ten minste matig oplosbaar metaaloxide omvat.
3. Filterband volgens conclusie 2 met het kenmerk dat het metaal koper omvat en de werkzame stof koperoxide.
4. Filterband volgens conclusie 1, 2 of 3 met het kenmerk dat het textielvlies vezels 15 omvat die althans voor een belangrijk deel met de eerste stof althans nagenoeg zijn omhuld.
5. Filterband volgens één of meer der voorafgaande conclusies met het kenmerk dat het textielvlies is voorzien van een patroon dat lokaal het textielvlies althans nagenoeg volledig afsluit doch daartussen ventilerende delen openlaat.
6. Filterband volgens conclusie 5 met het kenmerk dat het patroon in het textielvlies zelf is aangebracht door het materiaal daarvan mechanisch en/of thermisch patroonmatig te verdichten.
7. Filterband volgens conclusie 5 met het kenmerk dat het patroon een althans nagenoeg luchtdicht materiaal omvat dat op het textielvlies is aangebracht.
8. Filterband volgens conclusie 7 met het kenmerk dat het patroon de eerste stof bevat.
9. Filterband volgens één of meer der voorafgaande conclusies met het kenmerk dat het textielvlies langs tegenover gelegen langszijden daarvan is voorzien van althans een spoor van een kleefstof.
10. Filterband volgens conclusie 9 met het kenmerk dat de kleefstof zelfklevend is en is afgedekt met een verwijderbaar schutvel. 10 1 3 3 2 0
NL1013320A 1999-10-18 1999-10-18 Filterband. NL1013320C2 (nl)

Priority Applications (7)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1013320A NL1013320C2 (nl) 1999-10-18 1999-10-18 Filterband.
DE2000635284 DE60035284T2 (de) 1999-10-18 2000-10-17 Filterband
EP00975002A EP1226320B1 (en) 1999-10-18 2000-10-17 Filter tape
AT00975002T ATE365254T1 (de) 1999-10-18 2000-10-17 Filterband
PCT/NL2000/000749 WO2001029345A1 (en) 1999-10-18 2000-10-17 Filter tape
AU13110/01A AU1311001A (en) 1999-10-18 2000-10-17 Filter tape
US11/391,634 US20070049145A1 (en) 1999-10-18 2005-09-26 Filter tape

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1013320A NL1013320C2 (nl) 1999-10-18 1999-10-18 Filterband.
NL1013320 1999-10-18

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1013320C2 true NL1013320C2 (nl) 2001-04-19

Family

ID=19770071

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1013320A NL1013320C2 (nl) 1999-10-18 1999-10-18 Filterband.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US20070049145A1 (nl)
EP (1) EP1226320B1 (nl)
AT (1) ATE365254T1 (nl)
AU (1) AU1311001A (nl)
DE (1) DE60035284T2 (nl)
NL (1) NL1013320C2 (nl)
WO (1) WO2001029345A1 (nl)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1031112C2 (nl) * 2006-02-09 2007-08-10 Multifoil Bv Band en werkwijze voor het vervaardigen daarvan.
NL2019243B1 (nl) * 2017-07-13 2019-01-30 Multifoil Bv Meerwandig plaatmateriaal en filterband

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS54147220A (en) * 1978-05-02 1979-11-17 Mitsubishi Rayon Co Ltd Acrylonitrile fiber containing copper compound
DE3839956A1 (de) * 1987-11-28 1989-06-08 Toyo Boseki Elektret-folie und verfahren zu ihrer herstellung
EP0376386A1 (en) * 1988-12-29 1990-07-04 Multifoil B.V. Method for the sealing of the openings in the surface of flat, layered synthetic material and foil for this purpose
EP0825309A1 (en) * 1996-08-22 1998-02-25 Multifoil B.V. Sealing strip, as well as synthetic plate material sealed with this and method for sealing synthetic plate material

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5194314A (en) * 1988-12-29 1993-03-16 Multifoil B.V. Layered synthetic material sealed with a foil having apertures and a fabric backing
US5354603A (en) * 1993-01-15 1994-10-11 Minnesota Mining And Manufacturing Company Antifouling/anticorrosive composite marine structure
US7455851B1 (en) * 1999-06-25 2008-11-25 Arch Chemicals, Inc. Pyrithione biocides enhanced by silver, copper, or zinc ions

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS54147220A (en) * 1978-05-02 1979-11-17 Mitsubishi Rayon Co Ltd Acrylonitrile fiber containing copper compound
DE3839956A1 (de) * 1987-11-28 1989-06-08 Toyo Boseki Elektret-folie und verfahren zu ihrer herstellung
EP0376386A1 (en) * 1988-12-29 1990-07-04 Multifoil B.V. Method for the sealing of the openings in the surface of flat, layered synthetic material and foil for this purpose
EP0825309A1 (en) * 1996-08-22 1998-02-25 Multifoil B.V. Sealing strip, as well as synthetic plate material sealed with this and method for sealing synthetic plate material

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 004, no. 012 (C - 071) 29 January 1980 (1980-01-29) *

Also Published As

Publication number Publication date
EP1226320B1 (en) 2007-06-20
DE60035284T2 (de) 2008-02-21
AU1311001A (en) 2001-04-30
ATE365254T1 (de) 2007-07-15
US20070049145A1 (en) 2007-03-01
EP1226320A1 (en) 2002-07-31
WO2001029345A1 (en) 2001-04-26
DE60035284D1 (de) 2007-08-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1031112C2 (nl) Band en werkwijze voor het vervaardigen daarvan.
DE102008063229A1 (de) Filzmaterial mit Sperrfunktion und Bauteil aus Filz
NL1013320C2 (nl) Filterband.
NL8600377A (nl) Werkwijze voor het regelen van de milieuomstandigheden in de nabijheid van gewas of oogst met behulp van schermfoelies, schermfoelie voor toepassing bij deze werkwijze alsmede foelie omvattende afscherminrichting.
CA2216213C (en) Roofing membrane
DE60105607T2 (de) Kompostierungssystem
DE202016002910U1 (de) Bewässerungseinrichtung für Vegetationstragschichten
BE1009209A3 (nl) Vloeistofwerende afdeklaag.
FR2749481A1 (fr) Barriere pesticide, destinee a proteger les fondations d'un immeuble ou le dessous d'une zone cultivee
NL9401275A (nl) Substraat-blok voor het telen van een meerjarig gewas.
JPH0710708A (ja) 薬剤含有通気性フィルムおよびその製造法
CA2672350C (en) Plant pot filter with moisture permeable characteristics
DE10155879C2 (de) Filterelement sowie Verfahren und Anlage zu seiner Herstellung
EP0362701A2 (en) Landscaping fabric and method
EP1196285A1 (de) Wasserdampf transportierender flexibler verbundstoff
NL1008056C1 (nl) Dakafdichtingsbaan.
DE19847710A1 (de) Bahnförmiger, insbesondere mehrschichtiger Gegenstand
JP2013212505A (ja) 廃棄物被覆用キャッピングシートおよびその接合方法
JP5869915B2 (ja) マルチングシート材
RU216638U1 (ru) Фольгированный укрывной материал
KR101352535B1 (ko) 친환경 방초 시트 및 그의 제조 방법
DE19733924A1 (de) Begrünungsmatte
NL1023586C1 (nl) Groeimat.
JPH0242921A (ja) 防草マット
KR950006511B1 (ko) 공기조화기용 탈취필터

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20070501