NL1007401C2 - Behandelinrichting voor afvalgas. - Google Patents

Behandelinrichting voor afvalgas. Download PDF

Info

Publication number
NL1007401C2
NL1007401C2 NL1007401A NL1007401A NL1007401C2 NL 1007401 C2 NL1007401 C2 NL 1007401C2 NL 1007401 A NL1007401 A NL 1007401A NL 1007401 A NL1007401 A NL 1007401A NL 1007401 C2 NL1007401 C2 NL 1007401C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
chamber
catalyst
layer
moving
activated carbon
Prior art date
Application number
NL1007401A
Other languages
English (en)
Other versions
NL1007401A1 (nl
Inventor
Teruo Watanabe
Hiromi Tanaka
Original Assignee
Sumitomo Heavy Industries
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sumitomo Heavy Industries filed Critical Sumitomo Heavy Industries
Publication of NL1007401A1 publication Critical patent/NL1007401A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1007401C2 publication Critical patent/NL1007401C2/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D53/00Separation of gases or vapours; Recovering vapours of volatile solvents from gases; Chemical or biological purification of waste gases, e.g. engine exhaust gases, smoke, fumes, flue gases, aerosols
    • B01D53/34Chemical or biological purification of waste gases
    • B01D53/74General processes for purification of waste gases; Apparatus or devices specially adapted therefor
    • B01D53/86Catalytic processes
    • B01D53/88Handling or mounting catalysts
    • B01D53/885Devices in general for catalytic purification of waste gases
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D53/00Separation of gases or vapours; Recovering vapours of volatile solvents from gases; Chemical or biological purification of waste gases, e.g. engine exhaust gases, smoke, fumes, flue gases, aerosols
    • B01D53/34Chemical or biological purification of waste gases
    • B01D53/74General processes for purification of waste gases; Apparatus or devices specially adapted therefor
    • B01D53/86Catalytic processes
    • B01D53/8637Simultaneously removing sulfur oxides and nitrogen oxides

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Treating Waste Gases (AREA)
  • Exhaust Gas Treatment By Means Of Catalyst (AREA)
  • Devices And Processes Conducted In The Presence Of Fluids And Solid Particles (AREA)

Description

Behandel inrichting voor afval gas.
De onderhavige uitvinding betreft een behandel inrichting voor afvalgas omvattende: 5 (a) een inlaatorgaan; (b) een uitlaatorgaan voor het begrenzen van een bewegende laag in combinatie met dat inlaatorgaan.
In een conventionele behandel inrichting voor afvalgas. is een katalysator, die een bewegende laag vormt, opgenomen tussen twee pa-10 ral lelie jaloezieën. De katalysator wordt gedwongen in een verticale richting omlaag te bewegen, terwijl een gas dat behandeld moet worden (waarnaar hierna wordt verwezen als een doel gas) wordt toegevoerd in de bewegende laag door een jaloezie, en het behandelde gas wordt afgevoerd door de andere jaloezie.
15 Een behandel inrichting voor afvalgas volgens de stand van de techniek wordt hieronder beschreven aan de hand van de figuren 1 en 2.
Een doel van de onderhavige uitvinding is om de problemen in de conventionele behandel inrichting voor afvalgas op te lossen en te voorzien in een behandel inrichting voor afvalgas die kan voorkomen dat 20 katalysator verstopt raakt met stof of tot stilstand komt. de stofcon- centratie voldoende kan reduceren bij een behandelde gasuitlaat, en de ontzwavel doel matigheid en de denitreerdoelmatigheid van katalysator kan verhogen.
Om het bovenstaande doel te bereiken, voorziet de onderhavige 25 uitvinding in een inrichting die omvat: (c) een eerste geperforeerde plaat geplaatst tussen dat inlaatorgaan en dat uitlaatorgaan voor het begrenzen van een voorkamer in combinatie met dat inlaatorgaan: (d) een tweede geperforeerde plaat geplaatst tussen dat inlaator- 30 gaan en dat uitlaatorgaan voor het begrenzen van een tussengelegen kamer in combinatie met die eerste geperforeerde plaat en voor het begrenzen van een achterkamer in combinatie met dat uitlaatorgaan; en (e) stroomregelinrichtingen geplaatst aan de onderste einden van die voor-, tussengelegen en achterkamers voor het instellen van de 35 bewegingssnelheid van katalysator in die voor-, tussengelegen en achterkamers. waarbij (f) die stroomregelinrichtingen zijn ingesteld zodat de bewegingssnelheid van katalysator in die voorkamer hoger is dan die in die 1 0 0 7 A0 1 2 tussengelegen kamer en de bewegingssnelheid van katalysator in die tussengelegen kamer hoger is dan die in die achterkamer.
Zelfs wanneer een doel gas met een hoge stofconcentratie wordt toegevoerd in de voorkamer, laat de hoge bewegingssnelheid van kataly-5 sator in de voorkamer het doel gas dus soepel stromen door de katalysa-torlaag om daardoor het drukverlies van de gasstroom te reduceren.
Overeenkomstig, kan worden voorkomen dat de katalysator in de voorkamer verstopt raakt met stof of tot stilstand komt. De hoge bewegingssnelheid van de katalysator veroorzaakt dat het doelgas zich 10 soepel verspreidt over de bewegende laag.
De hoge bewegingssnelheid van de katalysator in de tussengelegen kamer maakt ook dat het doelgas soepel stroomt door de katalysatorlaag om daardoor het drukverlies van de gasstroom te reduceren.
Overeenkomstig, kan de katalysator worden voorkomen om verstopt te 15 raken met stof of om tot stilstand te komen.
De lage bewegingssnelheid van de katalysator in de achterkamer kan verder voorkomen dat de katalysator een poeder vormt, dat anders zou optreden als gevolg van slijtage, en voorkomt dat het aldus gevormde poeder zich verspreidt.
20 Dienovereenkomstig, wordt de stofconcentratie bij de behandelde gasuitlaat laag gehouden.
In een andere behandel inrichting voor afvalgas volgens de onderha-i vige uitvinding, wordt de bewegingssnelheid v2 van katalysator in die tussengelegen kamer is ingesteld op (2/3) · vl tot (1/5) · vl, waarbij 25 vl de bewegingssnelheid van katalysator is in die voorkamer, en de bewegingssnelheid v3 van katalysator in die achterkamer is ingesteld op (2/3) · v2 tot (1/5) · v2, waarbij v2 de bewegingssnelheid is van actieve koolstof in die tussengelegen kamer.
In weer een andere inrichting voor afvalgas volgens de onderhavige 30 uitvinding, is de laagdikte van die voorkamer 10¾ tot 20¾ van de totale dikte van de bewegende laag, en de laagdikte van die tussengelegen kamer 20¾ tot 45¾ van de totale dikte van de bewegende laag.
Aangezien de laagdikte van de voorkamer 10¾ tot 20¾ van de totale dikte van de bewegende laag is. wordt de poederdruk in de voorkamer 35 relatief laag zodat het doelgas zich soepel verdeelt over de bewegende : laag. Aangezien het volume van de voorkamer ook voldoende klein is vergeleken met die van de totale bewegende laag. is slijtage van de j katalysator in de voorkamer beperkt.
1007401 3
Aangezien de laagdikte van de tussengelegen laag 20¾ tot 45¾ van de totale dikte van de bewegende laag is, is ook de stof-verzamel doel -matigheid in de tussengelegen kamer relatief hoog.
De constructie en de kenmerken van de behandel inrichting voor 5 afvalgas volgens de onderhavige uitvinding zal gemakkelijk worden onderkend wanneer deze beter begrepen wordt door verwijzing naar de tekeningen, waarin:
Fig. 1 een schematisch aanzicht is van een conventionele behandel-inrichting voor afvalgas: 10 Fig. 2 een aanzicht in doorsnede is van essentiële gedeeltes van een conventionele behandel inrichting voor afvalgas:
Fig. 3 een aanzicht in doorsnede is van een behandel inrichting voor afvalgas volgens een eerste uitvoering van de onderhavige uitvinding; 15 Fig. 4 een verdelingsschema is van de bewegingssnelneden van actieve koolstof in de eerste uitvoering:
Fig. 5 een verdelingsschema is van drukverliezen van een gasstroming in de bewegende laag van de eerste uitvoering onder normale omstandigheden: 20 Fig. 6 een verdelingsschema is van drukverliezen van een gasstroming in de bewegende laag van de eerste uitvoering onder ongebruikelijke omstandigheden:
Fig. 7 een schema is dat een stofverzamel-karakteristiek toont van actieve koolstof: 25 Fig. 8 een schema is dat de relatie toont tussen de bewegingssnel-heid van actieve koolstof en een drukverlies in een tussengelegen kamer in de eerste uitvoering:
Fig. 9 een schema is dat de relatie toont tussen de bewegingssnel-heid van de actieve koolstof in een achterkamer en stofconcentratie in 30 de eerste uitvoering; en
Fig. 10 een aanzicht in doorsnede is van een behandel inrichting voor afvalgas volgens een tweede uitvoering van de onderhavige uitvinding.
In fig. 1 geeft verwijzingscijfer 31 een toren aan, waarbij een 35 doelgasinlaat 34 en een behandel gasui tl aat 35 gevormd zijn op de tegenoverliggende zijwanden respectievelijk 32 en 33. Het binnenste van de toren 31 is verdeeld door een inlaat jaloezie 11 en een ui tl aat jaloezie 12 die parallel ten opzichte van elkaar zijn geplaatst. Een 1 Ü 07 40 1 4 niet weergegeven katalysator wordt opgenomen tussen de inlaatjaloezie 11 en de uitlaatjaloezie 12 om daardoor een bewegende laag 10 te vormen.
Een doel gas wordt in de bewegende laag 10 gevoerd door de doel gas-5 inlaat 34 en de inlaatjaloezie 11. Het toegevoerde gas maakt voldoende contact met een katalysator in de bewegende laag 10. zodat stof wordt verzameld, en het gas wordt ontzwaveld en gedenitreerd. Het zo behandelde gas wordt afgevoerd vanuit de behandelde gasui tlaat 35 door de uitlaatjaloezie 12.
10 Ondertussen wordt de katalysator toegevoerd in de bewegende laag 10 door een toevoeropening 46 gevormd aan het boveneinde van de toren 31. beweegt omlaag in de bewegende laag 10, en wordt afgevoerd door een afvoeropening 16.
Een afvoerrol 18 is geplaatst bij de afvoeropening 16 en wordt 15 geroteerd in de richting van de pijl op een bepaalde snelheid, zodat de katalysator omlaag beweegt in de bewegende laag 10 op een bepaalde snelheid en wordt afgevoerd door de afvoeropening 16.
De katalysator afgevoerd door de afvoeropening 16 verspreid zich naar de toevoeropeni ng 46 door een regeneratieinrichting 60 en een = 20 leiding 61. Verwijzingscijfers 13 en 14 geven benedenwenden aan. en nummer 20 geeft een stromingsrichterkegel aan.
Zoals getoond in fig. 2. wordt een katalysator 19 opgenomen in een ruimte begrensd door de inlaatjaloezie 11 en de uitlaatjaloezie 12 geplaatst parallel ten opzichte van elkaar, om daardoor de bewegende 25 laag 10 te vormen. De benedenwanden 13 en 14 strekken zich schuin naar beneden uit van respectievelijk de ondereinden van de inlaat- en uitlaat jaloezieën 11 en 12. De afstand tussen de benedenwanden 13 en 14 wordt geleidelijk nauwer in de neerwaartse richting, om daardoor de afvoeropening 16 te vormen bij de onderste einden van de benedenwanden 30 13 en 14. De afvoerrol 18 is geplaatst bij de afvoeropening 16. De stromingsrichterkegel 20 die een omgedraaide V-vormige dwarsdoorsnede heeft is geplaatst langs de afvoeropening 16 in het lagere gebied van de bewegende laag 10 teneinde de katalysator soepel naar beneden te bewegen.
35 In de hiervoor genoemde conventionele behandel inrichting voor afval gas echter verandert de vorm van de katalysator 19 van het patroon a naar het patroon b wanneer deze omlaag beweegt in de bewegende laag 10.
1 0 0 7 A 0 1 5
In dit geval, faalt de katalysator 19 om uniform 1n de bewegende laag 10 te bewegen en beweegt deze met een lagere snelheid in de nabijheid van de inlaatjaloezie 11. Overeenkomstig raakt, in de nabijheid van de inlaatjaloezie 11. de katalysator 19 verstopt met stof dat 5 zit in het doel gas. De katalysator 19 stagneert ook in grensgebied c tussen de inlaatjaloezie 11 en de benedenwand 13, een grensgebied d tussen de uitlaatjaloezie 12 en de benedenwand 14. en een bovenoppervlak e van de stromingsrichterkegel 20.
Om te voorkomen dat de katalysator 19 verstopt raakt met stof en 10 stagneert, is voorzien in een behandel inrichting voor afval gas (met verwijzing naar de Japanse ter inzagelegging (kokai) nr. 7-136445) waarbij de ruimte van de bewegende laag 10 wordt verdeeld in een voorkamer en een achterkamer door een geperforeerde plaat zodat de katalysator 19 in de voorkamer beweegt op een voldoende hogere snelheid dan 15 dat de katalysator 19 doet in de achterkamer.
In een dergelijke behandel inrichting voor afvalgas echter, veroorzaakt een verhoogde bewegingssnelheld van de katalysator 19 in de voorkamer dat de katalysator 19 een poeder vormt als gevolg van slijtage en veroorzaakt dat het zo gevormde poeder zich verspreid. De 20 stofconcentratie bij de behandelde gasuitlaat 35 (fig. 1) neemt dus overeenkomstig toe, hetgeen resulteert in een falen om een rookgas afgevoerd vanuit een niet weergegeven schoorsteen naar een onzichtbaar niveau (5 tot 10 mg/Nm3) te reduceren.
Wanneer de bewegingssnelheid van de katalysator 19 in de voorkamer 25 wordt beperkt, neemt de ontzwavelende doelmatigheid en de denitrerende doelmatigheid van de katalysator 19 overeenkomstig af.
Fig. 3 i$ een aanzicht in doorsnede van een behandel inrichting voor afvalgas volgens een eerste uitvoering van de onderhavige uitvin-30 ding.
In fig. 3 geeft verwijzingscijfer 31 een toren aan, waarvan de tegenoverliggende zijwanden 32 en 33 respectievelijk een doelgasinlaat 34 en een behandel gasui tlaat 35 hebben. De binnenzijde van de toren 31 is verdeeld door een inlaatjaloezie 37 die dient als een inlaatorgaan, 35 een eerste geperforeerde plaat 61, een tweede geperforeerde plaat 62, en een geperforeerde ui tlaatplaat 39 die dient als een uitlaatorgaan. Niet weergegeven actieve koolstof (A.C.) dat dient als katalysator wordt opgenomen in de ruimte tussen de inlaatjaloezie 37 en de geper- 1007401 6 foreerde uitlaatplaat 39 om daardoor een bewegende laag 60 te vormen. De onderhavige uitvoering gebruikt de inlaatjaloezie 37 die een kleiner oppervlak heeft teneinde te voorkomen dat stof zich vasthecht op het oppervlak daarvan. Een uitlaatjaloezie kan worden gebruikt in 5 plaats van de geperforeerde uitlaatplaat 39.
Een voorkamer 64 wordt begrensd tussen de inlaatjaloezie 37 en de eerste geperforeerde plaat 61. een tussengelegen kamer 65 wordt begrensd tussen de eerste geperforeerde plaat 61 en de tweede geperforeerde plaat 62. en een achterkamer 66 wordt begrensd tussen de tweede 10 geperforeerde plaat 62 en de geperforeerde uitlaatplaat 39.
Een doel gas wordt toegevoerd in de voorkamer 64 door de doelgasin-laat 34 en vervolgens de inlaatjaloezie 37. Gedurende dit toevoeren, is de stroomsnelheid van het doel gas extreem laag, in het bijzonder ongeveer 1/10 tot 1/20 vergeleken met die in een niet weergegeven 15 rookkanaal. Dienovereenkomstig, wordt stof gehouden in het doelgas gedwongen om door zwaartekracht neer te slaan in de voorkamer 64. Vervolgens, wordt het doelgas gevoerd in de tussengelegen kamer 65 door de eerste geperforeerde plaat 61 en wordt dan gevoerd in de achterkamer 66 door de tweede geperforeerde plaat 62. Het behandelde gas 20 wordt afgevoerd vanuit de behandelde gasuitlaat 35 door de geperforeerde uitlaatplaat 39.
Tegelijkertijd wordt actieve koolstof gevoerd in de voorkamer 64, de tussengelegen kamer 65 en de achterkamer 66 door een toevoeropening 46 gevormd aan het boveneinde van de toren 31. De toegevoerde actieve 25 koolstof beweegt omlaag in de voorste kamer 64, de tussengelegen kamer 65 en de achterkamer 66, en wordt dan afgevoerd door afvoertrechters respectievelijk 47, 48 en 49. In de voorkamer 64. de tussengelegen kamer 65 en de achterkamer 66. komt het doelgas in botsing met de actieve koolstof en verspreidt zich, zodat stof wordt verzameld door 30 de actieve koolstof, en ontzwaveling en denitratie worden uitgevoerd.
De afvoertrechters 47. 48 en 49 hebben een asymmetrische vorm en omvatten respectievelijk een zijwandgedeelte 47a dat zich verticaal omlaag uitstrekt vanaf het onderste einde van de inlaatjaloezie 37, een zijwandgedeelte 48a dat zich verticaal omlaag uitstrekt vanaf het 35 onderste einde van de eerste geperforeerde plaat 61, en een zijwandgedeelte 49a dat zich verticaal omlaag uitstrekt vanaf het onderste einde van de geperforeerde uitlaatplaat 39.
Na naar beneden te zijn bewogen langs de inlaatjaloezie 37. de 1007401 7 eerste geperforeerde plaat 61 en de geperforeerde uitlaatplaat 39, beweegt de actieve koolstof dienovereenkomstig soepel omlaag langs de respectieve zijwanden 47a, 48a en 49a zonder stagnatie.
Ook de afvoertrechters 47, 48 en 49 hebben, aan de onderste einden 5 daarvan, respectieve eerste afvoeropeningen 47b, 48b en 49b, waarbij respectieve afvoerrollen 47c. 48c en 49c, die dienen als stroomregel-inrichtingen, zijn geplaatst. Door instelling van de rotatiesnel heden van de afvoerrollen 47c, 48c en 49c, worden de bewegingss nel heden vl, v2 en v3 van de actieve koolstof respectievelijk in de voorkamer 64, 10 de tussengelegen kamer 65 en de achterkamer 66, ingesteld. In dit geval wordt, aangezien de eerste geperforeerde plaat 61 geplaatst is tussen de voorkamer 64 en de tussengelegen kamer 65, en de tweede geperforeerde plaat 62 geplaatst is tussen de tussengelegen kamer 65 en de achterkamer 66, voorkomen dat de actieve koolstof beweegt door 15 de eerste geperforeerde plaat 61 en de tweede geperforeerde plaat 62. De bewegingssnelheid van de actieve koolstof kan dus anders worden ingesteld dan vl. v2 en v3 voor respectievelijk de voorkamer 64, de tussengelegen kamer 65 en de achterkamer 66.
Na beweging omlaag in de voorkamer 64, de tussengelegen kamer 65 20 en de achterkamer 66, wordt de actieve koolstof afgevoerd uit respectievelijk de eerste afvoeropeningen 47b, 48b en 49b, en wordt dan afgevoerd uit een tweede afvoeropening 59 via een verzamel trechter 52. Een toevoerklep 46a is geplaatst bij de toevoeropening 46, en een afvoerklep 59a is geplaatst bij de tweede afvoeropening 59.
25 De bewegingssnelheid vl van de actieve koolstof in de voorkamer 64 is het hoogst ingesteld (2 tot 5 keer die van conventionele behandel -inrichting voor afvalgas).
In dit geval beweegt, zelfs wanneer een doel gas met een stofcon-centratie van niet minder dan 200 mg/Nm3, bijvoorbeeld 350 tot 500 30 mg/Nm3 toegevoerd wordt in de voorkamer 64, en dus de hoeveelheid stof verzameld per korrel actieve koolstof relatief groot is, het doel gas de actieve kool stoflaag soepel, zodat het drukverlies daarvan relatief klein wordt gemaakt.
Overeenkomstig kan worden voorkomen dat de actieve koolstof ver-35 stopt raakt met stof of stil komt te staan. Vanwege de hoge bewegingssnelheid vl van de actieve koolstof, kan het doel gas zich soepel verspreiden over de gehele bewegende laag 60.
Volgens testresultaten, is een laagdikte dl van de voorkamer 64 1 0 0 7 401 8 bij voorkeur 10¾ tot 20¾ van de gehele dikte van de bewegende laag 60. Als gevolg, draagt de wrijving van de actieve koolstof met de invoer-jaloezie 37. de eerste geperforeerde plaat 61, etc..aanzienlijk bij tot het reduceren van een poederdruk in de voorkamer 64. Het door de 5 invoerjaloezie 37 toegevoerde doel gas kan zich dus soepel verspreiden over de gehele bewegende laag 60. Aangezien het volume van de voorkamer 64 voldoende klein is vergeleken met de gehele bewegende laag 60. dat wil zeggen een SV-waarde. slijt de actieve koolstof ook minder.
In de voorkamer 64, kunnen niet weergegeven gedeeltes geplaatst 10 zijn loodrecht ten opzichte van de eerste geperforeerde plaat 61 (geplaatst op intervallen van 1 meter voor een afvalgasbehandelinrichting met een hoogte van niet minder dan 20 m) om daardoor de poederdruk verder te reduceren.
In de tussengelegen kamer 65 wordt, aangezien de hoeveelheid stof 15 verzameld per korrel actieve koolstof relatief groot is zoals in de voorkamer 64. de bewegingssnelheid v2 van de actieve koolstof ingesteld op (2/3) · vl tot (1/5) · vl, bij voorkeur (1/2) · vl tot (1/3) · vl.
Dienovereenkomstig, beweegt het doelgas soepel langs de actieve 20 koolstof, zodat het drukverlies daarvan relatief klein wordt gemaakt, waarbij daarbij wordt voorkomen dat de actieve koolstof verstopt raakt met stof of tot stilstand komt.
Een laagdikte d2 van de tussengelegen kamer 65 wordt ingesteld gebaseerd op de stofconcentratie bij de doelgasinlaat 34 en een stof-25 verzamel-doelmatigheid, in het bijzonder tot 20¾ tot 45¾ van de gehele dikte van de bewegende laag 60 in de onderhavige uitvoering. De stof-verzameldoelmatigheid hangt af van de korrelgrootteverdeling van stof gehouden in een doelgas. de korrel grootte van de actieve koolstof, de stromingssnelheid van het doelgas. en dergelijke. De laagdikte d2 van 30 de tussengelegen kamer 65 wordt dus ingesteld in overeenstemming met de korrelgrootteverdeling van stof gehouden in het doelgas. de korrel-grootte van de actieve koolstof, de stromingssnelheid van het doelgas, en dergelijke.
In de achterkamer 66, wordt de bewegingssnelheid v3 van de actieve 35 koolstof ingesteld in overeenstemming met de stofconcentratie bij de behandelde gasui tl aat 35, in het bijzonder tot (2/3) · v2 tot ; (1/5) · v2. bij voorkeur (1/2) · v2 tot (1/3) · v2. In dit geval, is i de bewegingssnelheid v3 van de actieve koolstof relatief laag. waarbij j 1 0 0 7 4 0 1 9 daarbij voorkomen wordt dat de actieve koolstof een poeder vormt, die anders zou optreden als gevolg van slijtage, en dat het zo gevormde poeder zich verspreidt. Stofconcentratie wordt dus bij de behandelde gasui tlaat 35 laag gemaakt.
5 Een laagdikte d3 van de achterkamer 66 wordt bereikt door de som van de laagdikte dl van de voorkamer 64 en de laagdikte d2 van de tussengelegen kamer 65 af te trekken van de totale dikte van de bewegende laag 60.
De hiervoor genoemde SV-waarde wordt berekend gebaseerd op ontzwa-10 vel doelmatigheid en denitreerdoelmatigheid vereist voor het behandelen van een doel gas. Gebaseerd op de aldus berekende SV-waarde. wordt de totale dikte van de bewegende laag 60 berekend.
Een gewenste ontzwavel doelmatigheid kan relatief gemakkelijk worden bereikt door een geschikte keuze van een ruimtesnelheid (de stro-15 mingssnelheid van een doelgas) in de bewegende laag 60 en de verblijftijd van de actieve koolstof (overeenkomend met een hoofdwaarde voor de bewegingssnelheid vl. v2 en v3 van actieve koolstof in de voorkamer 64, de tussengelegen kamer 65 en de achterkamer 66). Tegelijkertijd, wordt de denitreerdoel matigheid in hoge mate beïnvloed door de S02-20 concentratie, NO*-concentratie. de temperatuur van het doel gas en dergelijke bij de doelgasinlaat 34. Overeenkomstig, worden de afmetingen van de toren 31 en de verblijftijd van actieve koolstof ingesteld in overeenstemming met de denitreerdoelmatigheid.
Wanneer de actieve koolstof toegevoerd door de toevoeropening 46 25 neerwaarts wordt ingebracht in de bewegende laag 60 door de toevoer-klep 46a, gebaseerd op de ingestelde hoek van korrels, worden grove korrels verdeeld naar de voorkamer 64 en naar een gebied van de achterkamer 66 dichtbij de geperforeerde uitlaatplaat 39, terwijl fijne korrels worden verdeeld naar de tussengelegen kamer 65 en een gebied 30 van de achterkamer 66 dichtbij de tweede geperforeerde plaat 62.
Dienovereenkomstig raakt of komt, zelfs wanneer een doelgas met een hoge stofconcentratie wordt toegevoerd in de voorkamer 64. de actieve koolstof niet verstopt met stof of tot stilstand, aangezien grove korrels van actieve koolstof worden bewogen in de voorkamer 64. 35 Aangezien grove korrels van actieve koolstof worden bewogen in het gebied van de achterkamer 66 nabij de geperforeerde uitlaatplaat 39, vormt de actieve koolstof ook geen poeder om te verdelen.
Aangezien fijne korrels van actieve koolstof bewegen door de tus- 1007401 10 sengelegen kamer 65 en een gedeelte van achterkamer 66 nabij de tweede geperforeerde plaat 62, wordt het doel gas ontzwaveld en gedenitreerd in de tussengelegen kamer 65 en het gebied van de achterkamer 66 nabij de tweede geperforeerde plaat 62.
5 Vervolgens zal de verdeling van de bewegingssnelheden vl. v2 en v3 van actieve koolstof 1n respectievelijk de voorkamer 64, de tussengelegen kamer 65 en de achterkamer 66, worden beschreven.
In fig. 4, wordt een positie in de bewegende laag 60 (fig. 3) in de richting van de laagdikte afgelezen langs de horizontale as, ter-10 wijl de afdaal afstand per tijdeenheid van de actieve koolstof wordt afgelezen langs de verticale as.
In dit geval, worden de bewegingssnel heden vl, v2 en v3 van actieve koolstof in respectievelijk de voorkamer 64, de tussengelegen kamer 65 en de achterkamer 66, als volgt genomen: 15 vl : v2 : v3 = 4 : 2 : 1
Wanneer de stofconcentratie bij de doelgasinlaat 34 toeneemt, worden de laagdiktes dl en d2 van respectievelijk de voorkamer 64 en 20 de tussengelegen kamer 65 zodanig ingesteld dat dl en d2 een groter gedeelte van de totale dikte van de bewegende laag 60 voor hun rekening nemen, en de bewegingssnelheden vl en v2 toenemen.
Wanneer een hogere stofverzamel doelmatigheid is vereist, neemt de laagdikte d2 van de tussengelegen kamer 65 toe, en neemt de bewegings-25 snelheid v2 ook toe.
Verder neemt, wanneer stofconcentratie bij de behandelde gasuit-laat 35 verlaagd moet worden, de laagdikte d3 van de achterkamer 66 toe, en neemt de bewegingssnelheid v3 ook toe.
Vervolgens, zal een drukverliesverdeling worden beschreven.
30 Fig. 5 is een verdelingsschema van drukverliezen in de bewegende laag van de eerste uitvoering onder normale omstandigheden. Fig. 6 is een verdelingsschema van drukverliezen in de bewegende laag van de eerste uitvoering onder ongebruikelijke omstandigheden. In de figuren 5 en 6, wordt een drukverlies afgelezen langs de horizontale as, ter-35 wijl een verticale positie in de bewegende laag afgelezen wordt langs de verticale as.
In de figuren 5 en 6, geeft het symbool LI een drukverlies aan in de voorkamer 64 (fig. 3), L2 geeft een drukverlies in de tussengelegen 1 0 0 7 401 11 kamer 65 aan, en L3 geeft een drukverlies in de achterkamer 66 aan.
Wanneer de bewegende laag 60 normaal functioneert, is het drukverlies in elk van de voor-, tussengelegen en achterkamers 64. 65 en 66 zoals getoond in fig. 5.
5 In het bijzonder, neemt het drukverlies enigszins toe op de boven ste gedeeltes van de voor- en achterkamers 64 en 66 en op het onderste gedeelte van de tussengelegen kamer 65. Wanneer de drukverliesverdeling nauwelijks varieert langs een verticale richting zoals getoond in fig. 5, geeft dat aan dat actieve koolstof beweegt op geschikte snel-10 heden vl, v2 en v3, en de actieve koolstof niet verstopt raakt met stof of tot stilstand komt. In dit geval blijft de schijnbare dichtheid en de compacte porositeit van actieve koolstof onveranderd langs een verticale richting.
Aangezien de laagdikte d2 van de tussengelegen kamer 65 geschikt 15 is ingesteld, en de laagdikte d3 van de achterkamer 66 relatief groot is ingesteld, wordt een drukverlies in de achterkamer 66 groter dan die in de tussengelegen kamer 65. Dus wanneer een proportionele relatie is gevestigd tussen een drukverlies en de laagdiktes dl, d2 en d3, geeft dat aan dat actieve koolstof beweegt op geschikte snelheden vl, 20 v2 en v3, en de actieve koolstof niet verstopt raakt met stof of tot stilstand komt.
Wanneer daarentegen de bewegende laag 60 niet passend werkt, wordt een drukverlies in elk van de voor-, tussengelegen en achterkamers 64. 65 en 66 zoals bijvoorbeeld getoond in fig. 6.
25 Wanneer overeenkomstig een drukverlies excessief groot wordt op het onderste gedeelte van de tussengelegen kamer 65, stroomt een doel-gas afgebogen naar het bovenste gedeelte van de toren 31. Bijgevolg, verspreidt stof zich opnieuw in het bovenste gedeelte van de achterkamer 66 en raakt de actieve koolstof verstopt met stof of komt tot 30 stilstand in het lagere gedeelte van de tussengelegen kamer 65.
Vervolgens zullen de laagdiktes dl, d2 en d3 van respectievelijk de voorkamer 64, de tussengelegen kamer 65 en de achterkamer 66 worden beschreven.
Fig. 7 is een schema dat een stofverzamel karakteristiek van actie-35 ve koolstof toont. In fig. 7 wordt de laagdikte van actieve koolstof afgelezen langs de horizontale as. en de stofverzameldoelmatigheid van actieve koolstof wordt afgelezen langs de verticale as.
Wanneer kolomvormige actieve koolstof met een hoofddiameter van 7 1007401 12 tot 9 mm wordt gebruikt voor filtratie en verzamelen van fijne stof met een hoofdkorrel afmeting van 30 μια, hoeft de dikte van de actieve koolstoflaag niet toe te nemen om de ontzwavel- en denitreerdoelmatigheden toe te laten nemen. Afhankelijk van de temperatuur van een doel-5 gas, geldt voor de laagdiktes d0. ds en dN. vereist voor respectievelijk toenemende stofverzameldoelmatigheid, ontzwavel doelmatigheid en denitreerdoel matigheid, de volgende relatie:
dN > dS > dD
10
Uit fig. 7 blijkt dat een stofverzamel doel matigheid van 85¾ tot 90¾ bereikt kan worden door het gebruik van een laagdikte van 30¾ van de totale dikte van de actieve koolstoflaag.
De laagdikte d2 van de tussengelegen kamer 65 kan dus worden geva-15 rieerd in overeenstemming met stofconcentratie, stofverzamelmoeilijk-hei d enzovoorts.
Vervolgens zal de bewegingssnelheid v2 van actieve koolstof in de tussengelegen kamer 65 worden beschreven.
Fig. 8 is een schema dat de verhouding toont tussen de bewegings-20 snelheid van actieve koolstof en een drukverlies in de tussengelegen kamer 65 in de eerste uitvoering. In fig. 8 wordt de bewegingssnelheid van actieve koolstof in de tussengelegen kamer 65 (fig. 3) afgelezen langs de horizontale as, terwijl een drukverlies in de tussengelegen kamer 65 wordt afgelezen langs de verticale as.
25 Zoals eerder genoemd, neemt een laagdikte vereist voor stof verzamelen niet een groot gedeelte van de totale dikte van de bewegende laag 60 voor zijn rekening, dat wil zeggen de meeste stof kan worden verzameld door het gebruik van een relatief dun gedeelte van de bewegende laag 60. Overeenkomstig is, in een dergelijk gedeelte van de 30 bewegende laag 60. de stoflading per korrel actieve koolstof relatief groot.
In de tussengelegen kamer 65, hebben de bewegingssnelheid v2 van actieve koolstof en een drukverlies de verhouding zoals weergegeven in fig. 8.
35 In de onderhavige uitvoering, bestaat een buigpunt bij ongeveer 0,1 tot 0,15 m/h van de bewegingssnelheid v2. Dienovereenkomstig is in de tussengelegen kamer 65 een begrenzing van de bewegingssnelheid v2 ^ voor de veiligheid bij voorkeur 0,15 tot 0,2 m/h.
1 1007401 13
Vervolgens zal de stofconcentratie van een behandeld gasuitlaat 35 worden beschreven.
Fig. 9 is een schema dat de verhouding toont tussen de bewegings-snelheid van actieve koolstof in de achterkamer en de stofconcentratie 5 in de eerste uitvoering. In fig. 9 wordt de bewegingssnelheid van actieve koolstof in de achterkamer 66 (fig. 3) afgelezen langs de horizontale as. terwijl stofconcentratie bij de behandelde gasuitlaat 35 wordt afgelezen langs de verticale as.
Om de stofconcentratie bij de behandelde gasuitlaat 35 te reduce-10 ren bijvoorbeeld 10 tot 20 mg/Nm3, moet de bewegi ngssnel heid v3 van actieve koolstof in de achterkamer 66 zoveel mogelijk afnemen om daardoor te voorkomen dat de actieve koolstof een poeder vormt om te verspreiden.
Stofconcentratie bij de behandelde gasuitlaat 35 hangt af van een 15 hoofdkorrel afmeting van stof en de stroomsnelheid van een doelgas, maar kan worden verminderd wanneer de bewegingssnelheid v3 van actieve koolstof in de achterkamer 66 is ingesteld om niet groter te zijn dan 0.15 m/h. bij voorkeur niet groter dan 0.1 m/h.
Vervolgens zal een tweede uitvoering van de onderhavige uitvinding 20 worden beschreven.
Fig. 10 is een aanzicht in doorsnede van een behandel inrichting voor afvalgas volgens een tweede uitvoering van de onderhavige uitvinding. Dezelfde kenmerken als die van de eerste uitvoering worden aangegeven door gelijke verwijzingscijfers, en de beschrijving daarvan 25 ontbreekt.
In de tweede uitvoering, wordt een conisch rookkanaal 342 gevormd tussen een doelgasinlaat 341 en een inlaatjaloezie 37, en een conisch rookkanaal 352 gevormd tussen een behandelde gasuitlaat 351 en een geperforeerde uitlaatplaat 39. Overeenkomstig, heeft een doelgas toe-30 gevoerd in het konische rookkanaal 342 door de doel gasinl aat 341 een stroomsnelheid zo laag als 1/10 tot 1/20 van die in een niet weergegeven rookkanaal verbonden met de behandelde gasuitlaat 351, zodat niet weergegeven stof neerslaat in het conische rookkanaal 342. Bijgevolg, verspreidt het doelgas toegevoerd vanaf het conische rookkanaal 342 35 naar een voorkamer 64 zich verder.
De onderhavige uitvinding is niet beperkt tot de boven beschreven uitvoeringen. Een groot aantal modificaties en variaties van de onderhavige uitvinding is mogelijk in het licht van de geest van de onder 1007401 14 havige uitvinding, en kunnen niet worden uitgesloten van de reikwijdte van de onderhavige uitvinding.
] 1007401

Claims (3)

1. Behandel inrichting voor afvalgas omvattende: (a) een inlaatorgaan: (b) een uitlaatorgaan voor het begrenzen van een bewegende laag in 5 combinatie met dat inlaatorgaan; met het kenmerk, dat de inrichting omvat: (c) een eerste geperforeerde plaat geplaatst tussen dat inlaatorgaan en dat uitlaatorgaan voor het begrenzen van een voorkamer in combinatie met dat inlaatorgaan; 10 (d) een tweede geperforeerde plaat geplaatst tussen dat inlaator gaan en dat uitlaatorgaan voor het begrenzen van een tussengelegen kamer in combinatie met die eerste geperforeerde plaat en voor het begrenzen van een achterkamer in combinatie met dat uitlaatorgaan; en Ce) stroomregelinrichtingen geplaatst aan de onderste einden van 15 die voor-, tussengelegen en achterkamers voor het instellen van de bewegingssnelheid van katalysator in die voor-, tussengelegen en achterkamers, waarbij (f) die stroomregelinrichtingen zijn ingesteld zodat de bewegingssnelheid van katalysator in die voorkamer hoger is dan die in die 20 tussengelegen kamer en de bewegingssnelheid van katalysator in die tussengelegen kamer hoger is dan die in die achterkamer.
2. Behandel inrichting voor afvalgas volgens conclusie 1, met het kenmerk. dat de bewegingssnelheid v2 van katalysator in die tussengelegen kamer is ingesteld op (2/3) · vl tot (1/5) · vl, waarbij vl de 25 bewegingssnelheid van katalysator is in die voorkamer, en de bewegingssnelheid v3 van katalysator in die achterkamer is ingesteld op (2/3) · v2 tot (1/5) · v2, waarbij v2 de bewegingssnelheid is van actieve koolstof in die tussengelegen kamer.
3. Behandel inrichting voor afvalgas volgens conclusie 1 of 2, met 30 het kenmerk, dat de laagdikte van die voorkamer 10¾ tot 20¾ van de totale dikte van de bewegende laag is, en de laagdikte van die tussengelegen kamer 20¾ tot 45¾ van de totale dikte van de bewegende laag is. ******** 1007401
NL1007401A 1996-10-30 1997-10-30 Behandelinrichting voor afvalgas. NL1007401C2 (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP28845896 1996-10-30
JP28845896A JP3153773B2 (ja) 1996-10-30 1996-10-30 排ガス処理装置

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL1007401A1 NL1007401A1 (nl) 1998-05-08
NL1007401C2 true NL1007401C2 (nl) 2000-03-13

Family

ID=17730477

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1007401A NL1007401C2 (nl) 1996-10-30 1997-10-30 Behandelinrichting voor afvalgas.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US5932179A (nl)
JP (1) JP3153773B2 (nl)
AU (1) AU720010B2 (nl)
DE (1) DE19748091C2 (nl)
NL (1) NL1007401C2 (nl)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7309379B2 (en) * 2002-11-08 2007-12-18 Tw Environmental, Inc. Moving bed adsorber/desorber and low flow (high yield) desorber devices and their methods of use
JP4604532B2 (ja) * 2004-03-24 2011-01-05 Jfeスチール株式会社 排ガス処理方法及び処理装置
US7871460B2 (en) * 2007-02-23 2011-01-18 Tw Environmental, Inc. System and method for a moving bed adsorber for contaminant removal
US7776293B2 (en) * 2007-08-02 2010-08-17 Babcock & Wilcox Power Generation Group, Inc. Low-temperature, moving bed catalytic reactor for control of NOx emissions from combustion
JP4695126B2 (ja) * 2007-09-20 2011-06-08 ジェイパワー・エンテック株式会社 排ガスの脱硫脱硝装置
US8226754B2 (en) * 2008-10-15 2012-07-24 Urs Corporation Low cost wet lime/limestone/sodium FGD system
CN101785953B (zh) * 2010-03-19 2012-02-22 东南大学 利用错流移动床去除水泥窑炉烟气中有害成分的装置及方法
JP2013027835A (ja) * 2011-07-29 2013-02-07 Sumitomo Heavy Ind Ltd 排ガス処理装置
CN104437047A (zh) * 2014-10-30 2015-03-25 常州大学 一种除尘脱硝脱硫装置
US10117356B2 (en) * 2016-11-28 2018-10-30 Advanced Micro Devices, Inc. Heat sink connector pin and assembly
CN111729482A (zh) * 2020-07-15 2020-10-02 佛山市粤辰新太机械设备有限公司 一种窑炉尾气除尘脱硫脱硝系统

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0213298A1 (de) * 1985-07-24 1987-03-11 Kernforschungszentrum Karlsruhe Gmbh Einrichtung zur Halterung und Führung von Schichten
DE9014347U1 (nl) * 1990-10-16 1990-12-20 Nadenau, Werner R., 6274 Huenstetten, De
US5527514A (en) * 1993-11-18 1996-06-18 Sumitomo Heavy Industries, Ltd. Desulfurizing and denitrating tower
DE4437980C1 (de) * 1994-10-25 1996-07-04 Petersen Hugo Verfahrenstech Verfahren und Vorrichtung zum Abtrennen unerwünschter gasförmiger und/oder feinteiliger Bestandteile aus einem Abgas

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2626939A1 (de) * 1976-06-16 1977-12-29 Babcock Ag Verfahren und vorrichtung zum abtrennen von unerwuenschten gasfoermigen bestandteilen aus einem abgas
JPS5628633A (en) * 1979-08-16 1981-03-20 Sumitomo Heavy Ind Ltd Multistage type orthogonal flow moving bed apparatus
JP3242443B2 (ja) * 1991-09-18 2001-12-25 三井鉱山株式会社 ハロゲン物質含有排ガスの脱硫脱硝方法

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0213298A1 (de) * 1985-07-24 1987-03-11 Kernforschungszentrum Karlsruhe Gmbh Einrichtung zur Halterung und Führung von Schichten
DE9014347U1 (nl) * 1990-10-16 1990-12-20 Nadenau, Werner R., 6274 Huenstetten, De
US5527514A (en) * 1993-11-18 1996-06-18 Sumitomo Heavy Industries, Ltd. Desulfurizing and denitrating tower
DE4437980C1 (de) * 1994-10-25 1996-07-04 Petersen Hugo Verfahrenstech Verfahren und Vorrichtung zum Abtrennen unerwünschter gasförmiger und/oder feinteiliger Bestandteile aus einem Abgas

Also Published As

Publication number Publication date
JPH10128067A (ja) 1998-05-19
AU720010B2 (en) 2000-05-18
JP3153773B2 (ja) 2001-04-09
NL1007401A1 (nl) 1998-05-08
DE19748091A1 (de) 1998-06-18
AU4358897A (en) 1998-05-07
US5932179A (en) 1999-08-03
DE19748091C2 (de) 2003-03-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1007401C2 (nl) Behandelinrichting voor afvalgas.
RU2282479C2 (ru) Распределитель жидкости в массообменной колонне и способ его установки и использования
AU733549B2 (en) Fluidized-bed drying and classifying apparatus
JP2828193B2 (ja) 脱硫・脱硝塔
JP4695126B2 (ja) 排ガスの脱硫脱硝装置
US3708981A (en) Adsorption method and apparatus for treating polluted gas streams
EP0270531B1 (de) Wanderbettreaktor
US5305535A (en) Bulk material reactor
US4446112A (en) Apparatus for contacting fluid with particulate solid material
JP3310334B2 (ja) 移動層型反応槽
JP3373467B2 (ja) 排ガス処理装置
AU675582B2 (en) Device for producing a granular material
CN109603520B (zh) 分层错流活性焦脱硫脱硝除尘一体化吸附装置及使用方法
EP0097310B1 (de) Verfahren und Einrichtung zur regenerierenden Reinigung eines granulatförmigen Filterbettes
EP0654296B1 (en) Desulfurizing and denitrating tower
DE2501916A1 (de) Durchflussregelungs- und klassierungsvorrichtung fuer einen trichter
JPS5932177B2 (ja) ガス処理装置
US4347197A (en) Water distributor
JPH116690A (ja) 熱交換器等の物理的及び/または化学的方法を実施する装置
JPS606682B2 (ja) 排ガス浄化装置
JP4364751B2 (ja) 排ガス処理方法
RU2046000C1 (ru) Фильтр для очистки воздуха
JPS6327761Y2 (nl)
JPS6011798B2 (ja) 排ガスの冷却、脱硫装置
JPS63101B2 (nl)

Legal Events

Date Code Title Description
AD1A A request for search or an international type search has been filed
RD2N Patents in respect of which a decision has been taken or a report has been made (novelty report)

Effective date: 19991222

PD2B A search report has been drawn up
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20150501