NL1004468C2 - Werkwijze voor het vormen van een keerwand en wandpaneel ten gebruike bij een dergelijke werkwijze. - Google Patents

Werkwijze voor het vormen van een keerwand en wandpaneel ten gebruike bij een dergelijke werkwijze. Download PDF

Info

Publication number
NL1004468C2
NL1004468C2 NL1004468A NL1004468A NL1004468C2 NL 1004468 C2 NL1004468 C2 NL 1004468C2 NL 1004468 A NL1004468 A NL 1004468A NL 1004468 A NL1004468 A NL 1004468A NL 1004468 C2 NL1004468 C2 NL 1004468C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
panel
panels
section
retaining wall
ground
Prior art date
Application number
NL1004468A
Other languages
English (en)
Inventor
Sikko Doornbos
Hendrik Van Der Schaaf
Original Assignee
Colijn Beheer Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Colijn Beheer Bv filed Critical Colijn Beheer Bv
Priority to NL1004468A priority Critical patent/NL1004468C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1004468C2 publication Critical patent/NL1004468C2/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D5/00Bulkheads, piles, or other structural elements specially adapted to foundation engineering
    • E02D5/18Bulkheads or similar walls made solely of concrete in situ
    • E02D5/182Bulkheads or similar walls made solely of concrete in situ using formworks to separate sections

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Paleontology (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Bulkheads Adapted To Foundation Construction (AREA)

Description

Titel: Werkwijze voor het vormen van een keerwand en wandpaneel ten gebruike bij een dergelijke werkwijze.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het vormen van een keerwand en op een wandpaneel ten gebruike bij een dergelijke werkwijze.
Tot dusverre worden keerwanden veelal vervaardigd door 5 geschikte platen, bijvoorbeeld geprofileerde stalen platen, naast en aangrenzend aan elkaar in de grond te persen.
Dergelijke platen staan bekend als damwandprofielen.
De uitvinding heeft tot doel een verbeterde werkwijze te verschaffen met behulp waarvan op doelmatige en eenvoudige wijze 10 een goede keerwand kan worden vervaardigd met behulp van een betrekkelijk gering aantal basiselementen, waarbij het overige benodigde materiaal naar behoefte kan worden aangevoerd. De uitvinding beoogt voorts genoemde basiselementen in de vorm van geschikte wandpanelen te verschaffen.
15 Het gestelde doel wordt volgens de uitvinding bereikt met een werkwijze waarbij een eerste hol paneel met geschikte vorm, welk paneel aan de onderzijde tenminste tijdelijk is afgedicht, door middel van heien of persen in de grond wordt gebracht, vervolgens een tweede paneel met soortgelijke vorm aangrenzend 20 aan het eerste paneel op overeenkomstige wijze in de grond wordt gebracht, waarbij de panelen zodanig zijn gevormd dat zij bij het aangrenzen met hun zijwanden dicht tegen elkaar liggen of zelfs in elkaar grijpen, waarna het eerste paneel wordt gevuld met een uithardende massa, zoals beton, met eventueel een 25 wapening, H-balk of dergelijke daarin, en het eerste paneel, direkt nadat de massa daarin is aangebracht, uit de grond wordt getrokken, terwijl het tweede paneel, zolang nog opvolgende panelen voor de keerwand nodig zijn, pas op soortgelijke wijze als het eerste paneel wordt gevuld, wanneer een volgend paneel, 30 aangrenzend aan het tweede paneel in de grond is gebracht, waarbij ook weer direkt na het aanbrengen van de vulling het tweede paneel uit de grond wordt getrokken, en de werkwijze met volgende panelen naar behoefte wordt herhaald.
ï ü C 4 4 6 8 2
In wezen zijn volgens de uitvinding slechts twee holle keerwandpanelen nodig. Nadat beide panelen, die bijvoorbeeld aan de onderzijde zijn afgesloten door een in beginsel los op het ondereinde bevestigde verloren voet, in de grond zijn geheid 5 wordt het eerste gevuld. Voordat de vulling kan uitharden wordt het eerste paneel getrokken, waarbij de verloren voet onder de vulmassa in de bodem achterblijft. Het eerste paneel wordt vervolgens, na van een nieuwe verloren voet te zijn voorzien, aangrenzend tegen het tweede paneel aan de andere zijde daarvan 10 ingeheid en het tweede paneel wordt gevuld. Het vullen geschiedt bij voorkeur eerst na het inheien van het volgende (het oorspronkelijk eerste) paneel om beschadigingen van het aangrenzende uit "verse " vulmassa bestaande keerwanddeel zoveel mogelijk te vermijden en om een goede aansluiting te verkrijgen. 15 Bij voorkeur wordt bij toepassing van de werkwijze volgens de uitvinding het tweede paneel uit de grond getrokken op een moment dat het materiaal, dat zich bevindt op de plaats, waar het eerste paneel is uitgetrokken, nog voldoende vers, dat wil zeggen niet uitgehard is om met het materiaal, dat in het tweede 20 paneel was ingebracht, een goede, bij voorkeur waterdichte verbinding te vormen.
Volgens de uitvinding kunnen panelen worden toegepast met een langwerpige doorsnede met in beginsel evenwijdige lange zijden en korte zijden, waarvan een eerste aan één uiteinde van het 25 paneel in horizontale dwarsdoorsnede de vorm heeft van een cirkelvormige kop, die via een rechte hals met de overigens loodrecht op de lange zijden gerichte, aan die lange zijden grenzende delen van die korte zijde is verbonden, en het andere, aan het andere uiteinde van het paneel in horizontale 30 dwarsdoorsnede een aan de van het paneel afgewende zijde open cirkelvorm heeft, zodanig dat de kop en hals van de zijde van een paneel passen in de gedeeltelijk open cirkel van de andere zijde van een volgend paneel. Bij toepassing van dergelijke panelen kan de waterdichtheid van de volgens de uitvinding te 35 vormen keerwand nog worden verbeterd, doordat bij het vullen van een paneel met uithardend materiaal en eventueel wapening, in de kop en tenminste een deel van de hals van het uiteinde van het 1004468 3 paneel een vertikale strook van een waterdicht materiaal wordt ingebracht.
Bij een andere uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding worden panelen toegepast met een langwerpige 5 doorsnede met in beginsel evenwijdige lange zijden en korte zijden, waarvan de vorm zodanig is, dat aangrenzend aan elkaar opgestelde panelen als het ware via een messing-en-groef verbinding in elkaar grijpen.
Indien de werkwijze volgens de uitvinding meerdere dagen werk 10 omvat wordt bij voorkeur aan het einde van een dag in het laatste paneel, dat nog wordt gevuld, een vulling aangebracht waarin een vertragingsmiddel is verwerkt, zodat het uitharden van de vulmassa wordt vertraagd. Indien dan de volgende dag of na een weekeinde wordt verdergegaan met de werkwijze volgens de 15 uitvinding, is de laatst aangebrachte massa nog voldoende vers om een volgende massa uit een opvolgend paneel goed te laten aansluiten.
Bij de werkwijze volgens de uitvinding is het ook mogelijk een volgend paneel onder een hoek ten opzichte van het 20 voorgaande paneel te heien. Op deze wijze is het mogelijk keerwanden met hoeken daarin te vormen.
Een uitvoeringsvorm van het keerwandpaneel volgens de uitvinding omvat een hol lichaam met een langwerpige doorsnede met in beginsel evenwijdige lange zijden en korte zijden, 25 waarvan een eerste aan één uiteinde van het paneel in horizontale dwarsdoorsnede de vorm heeft van een cirkelvormige kop, die via een rechte hals met de overigens loodrecht op de . lange zijden gerichte, aan die lange zijden grenzende delen van die korte zijde is verbonden, en het andere, aan het andere 30 uiteinde van het paneel in horizontale dwarsdoorsnede een aan de van het paneel afgewende zijde open cirkelvorm heeft, zodanig dat de kop en hals van de zijde van een paneel passen in de gedeeltelijk open cirkel van de andere zijde van een volgend paneel, terwijl in het bovendeel van het paneel een heibuis is 35 bevestigd, waarvan een deel boven het boveneinde van het paneel uitsteekt.
Een andere uitvoeringsvorm van het keerwandpaneel volgens de uitvinding omvat een hol lichaam met een langwerpige doorsnede 1004468 4 met in beginsel evenwijdige lange zijden en korte zijden, waarvan de vorm zodanig is, dat aangrenzend aan elkaar opgestelde panelen als het ware via een messing-en-groef verbinding in elkaar grijpen.
5 De uitvinding wordt toegelicht aan de hand van de tekening, waarin:
Figuur 1 een schematische en in hoogterichting onderbroken weergave in zij-aanzicht is van een keerwandpaneel volgens de uitvinding; 10 Figuur 2 een weergave in doorsnede is van het paneel van figuur 1, genomen langs de lijn II-II;
Figuur 3 een weergave in doorsnede is van het paneel van figuur 1, genomen langs de lijn III-III;
Figuur 4 een weergave in doorsnede is van het paneel van 15 figuur 1, genomen langs de lijn IV-IV;
Figuren 5a en 5b schematische weergaven in bovenaanzicht zijn van een deel van een keerwand tijdens het toepassen van de werkwijze volgens de uitvinding;
Figuren 6a tot en met 6e verschillende stadia weergeven van 20 het toepassen van een uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding;
Figuren 7a tot en met 7e verschillende stadia weergeven van het toepassen van een uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding, waarbij een ander type keerwandpaneel wordt 25 gebruikt;
Figuur 8 een weergave in zijaanzicht is van twee keerwandpanelen van het type zoals toegepast bij de variant van de werkwijze volgens de uitvinding van figuur 7; en
Figuur 9 een schematische weergave in doorsnede is van nog 30 een andere uitvoeringsvorm van een keerwandpaneel volgens de uitvinding.
In de figuren worden gelijke of vergelijkbare onderdelen met onderling gelijke verwijzingscijfers aangeduid.
In figuur 1 is een uitvoeringsvorm van een keerwandpaneel 1 35 volgens de uitvinding schematisch in zijaanzicht weergegeven. Doorsneden van het keerwandpaneel langs resp. de lijnen II-II, III-III en IV-IV zijn afgebeeld in de resp. figuren 2, 3 en 4, waarnaar hier voorzover voor de duidelijkheid vereist tevens 1004468 5 wordt verwezen. Het keerwandpaneel 1 omvat twee evenwijdige lange zijden, bijvoorbeeld uit staalplaat, waarvan één, aan de voorzijde van het aanzicht gelegen, met 2 is aangeduid. De zijden aan de korte kant van het keerwandpaneel bestaan rechts 5 in de figuur gezien uit een kopdeel 3 met in wezen cirkelvormige horizontale doorsnede en een halsdeel 4, waarmede de kop 3 aansluit op de loodrecht op de lange zijden gerichte zijvlakdelen 5.
De lange zijwand 6 aan de achterzijde (in figuur 1 niet te 10 zien) is zoals opgemerkt evenwijdig aan de wandplaat 2. Het zal duidelijk zijn dat het voor toepassing van de uitvinding niet essentieel is dat de wanden 2 en 6 vlakke, evenwijdige platen zijn. Een uitvoeringsvorm, waarbij de wandplaten aan de lange zijde van het keerwandpaneel een golfvorm of andere vorm hebben, 15 is zeer wel mogelijk.
Aan de linkerzijde in figuur 1 gezien wordt de zijwand 7 van het keerwandpaneel 1 gevormd door een aan de van het paneel afgewende einde gedeeltelijk open cirkelsegment, een en ander zodanig, dat wanneer twee keerwandpanelen aangrenzend aan elkaar 20 in de grond worden gebracht de kop 3 van het ene paneel past in het cirkelsegment 7 van het aangrenzende paneel.
Op regelmatige afstanden in vertikale richting zijn de wanden 2 en 6 ter versteviging van het geheel met elkaar verbonden door inwendige metalen stroken 8, die aan die wanden 2 en 6 zijn 25 vastgelast. Evenzo zijn ter versteviging op gezette afstanden van elkaar in vertikale richting metalen stroken 9 in de hoeken aan de zijde van de hals 4 en kop 3 in het paneel 1 gelast.
Aan de bovenzijde van het keerwandpaneel 1 is een heibuis 10 gelast, die over een deel van zijn hoogte in het bovendeel van 30 het keerwandpaneel is bevestigd. Ter versteviging kan tussen de heibuis 10 en het cirkelsegment 7 een stalen strip 11 zijn gelast, zoals blijkt uit figuur 2. De heibuis 10 is boven het keerwandpaneel 1 voorzien van een opening 12. Bij het inheien van het keerwandpaneel 1 kan op geschikte wijze gebruik worden 35 gemaakt van een hydraulisch heiblok. Datzelfde heiblok kan gebruikt worden om het keerwandpaneel 1 op een gegeven moment weer uit de grond te trekken. Daartoe wordt het dan met een trekschalm via het gat 12 aan de heibuis 10 bevestigd. Het 1004468 6 trekken geschiedt bij voorkeur met kleine "tikjes" om de vulling in het keerwandpaneel 1 (bijvoorbeeld beton) nog te verdichten.
Aan de onderzijde is het keerwandpaneel 1 voorzien van een los bevestigde voet 13, welke voet de open ruimte in het paneel 5 afdicht. Na gebruik van het keerwandpaneel blijft de voet 13 in de grond achter. Het is een zogenaamde verloren voet.
In de figuren 5a en 5b is schematisch weergegeven hoe een keerwand met behulp van keerwandpanelen volgens de uitvinding kan worden opgebouwd. Aan de linkerzijde van de figuur is 10 aangegeven hoe reeds voltooide elementen van bijvoorbeeld beton aan elkaar grenzen, terwijl aan de rechterzijde is aangegeven hoe de keerwandpanelen aangrenzend aan elkaar in de grond zijn opgesteld. Op het meest rechtse paneel is een heiblok 14 opgesteld, dat voor inheien van dat paneel zorgt. In figuur 5a 15 is aangegeven, dat met de variant van de keerwandpanelen volgens de uitvinding met een kop aan één zijde, die past in een open cirkelsegment van een ander paneel, hoeken in een keerwand kunnen worden gerealiseerd. Figuur 5b toont een rechte keerwand in opbouw.
20 In figuur 6 is aangegeven hoe de werkwijze volgens de uitvinding kan worden uitgevoerd met keerwandpanelen van het kop/cirkelsegmenttype, ook wel Ω-type genoemd, blijkens figuur 6a worden eerst twee keerwandpanelen aangrenzend aan elkaar in de grond geheid. Vervolgens wordt het linker paneel gevuld met 25 beton, al dan niet voorzien van een wapening. Dit is weergegeven in figuur 6b. Op een moment, dat het beton nog niet is uitgehard wordt het linkerpaneel getrokken (figuur 6c). Dat paneel wordt daarna rechts van het resterende paneel ingeheid, waarna het resterende, dan linker paneel wordt gevuld (figuur 6d). Dat 30 resterende linker paneel wordt getrokken op een moment, dat de vulling nog niet uitgehard is èn de achtergebleven vulling van het oorspronkelijke linker paneel nog voldoende vers is, zodat een hechte verbinding tussen die twee vullingen tot stand kan komen, nadat de panelen zijn getrokken. Inmiddels wordt het 35 laatst getrokken paneel rechts van het vorige weer ingeheid. Figuur 6e geeft dit weer.
Figuur 7 is een soortgelijke weergave van de werkwijze volgens de uitvinding als toegelicht aan de hand van figuur 6, 1004468 7 doch met een keerwandpaneel van een type dat kan worden aangeduid als messing-en-groef, ofwel V-type. De figuren 7a tot en met 7e spreken voor zich en behoeven geen nadere toelichting, anders dan reeds bij figuur 6 gegeven.
5 Figuur 8 is een weergave in zijaanzicht van twee keerwandpanelen volgens de uitvinding van het messing-en-groef type ofwel V-type, zoals in dwarsdoorsnede weergegeven in figuur 7. Aan de rechterzijde in de figuur is ieder keerwandpaneel voorzien van een in dwarsdoorsnede naar buiten toe puntige zijde 10 15 en aan de linkerzijde is de zijwand 16 in doorsnede naar binnen toe inspringend, zodat de zijde 15 van een keerwandpaneel past in de zijde 16 van een aangrenzend paneel. Zoals uit figuur 8 blijkt zijn de keerwandpanelen aan de onderzijde 17 van rechts naar links naar beneden toe afgeschuind, zodat bij het inheien 15 of inpersen in de grond de panelen, dank zij die afschuining tegen elkaar worden gedrukt.
Figuur 9 tenslotte geeft in doorsnede een variant weer van het keerwandpaneel van het Ω-type. Bij deze variant is de zijde, waar het cirkelsegment 7 zich bevindt, voorzien van afgeschuinde 20 zijwandjes 18. Dit maakt het mogelijk met dit type keerwandpaneel keerwanden met betrekkelijk grote hoeken te realiseren.
1004468

Claims (8)

1. Werkwijze voor het vormen van een keerwand, waarbij een eerste hol paneel met geschikte vorm, welk paneel aan de onderzijde tenminste tijdelijk is afgedicht, door middel van heien of persen in de grond wordt gebracht, vervolgens een 5 tweede paneel met soortgelijke vorm aangrenzend aan het eerste paneel op overeenkomstige wijze in de grond wordt gebracht, waarbij de panelen zodanig zijn gevormd dat zij bij het aangrenzen met hun zijwanden dicht tegen elkaar liggen of zelfs in elkaar grijpen, waarna het eerste paneel wordt gevuld met een 10 uithardende massa, zoals beton, met eventueel een wapening, H-balk of dergelijke daarin, en het eerste paneel, direkt nadat de massa daarin is aangebracht, uit de grond wordt getrokken, terwijl het tweede paneel, zolang nog opvolgende panelen voor de keerwand nodig zijn, pas op soortgelijke wijze als het eerste 15 paneel wordt gevuld, wanneer een volgend paneel, aangrenzend aan het tweede paneel in de grond is gebracht, waarbij ook weer direkt na het aanbrengen van de vulling het tweede paneel uit de grond wordt getrokken, en de werkwijze met volgende panelen naar behoefte wordt herhaald. 20
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat het tweede paneel uit de grond wordt getrokken op een moment dat het materiaal, dat zich bevindt op de plaats, waar het eerste paneel is uitgetrokken, nog voldoende vers, dat wil zeggen niet 25 uitgehard is om met het materiaal, dat in het tweede paneel was ingebracht, een goede, bij voorkeur waterdichte verbinding te vormen.
3. Werkwijze volgens conclusie 1-2, met het kenmerk, dat 30 panelen worden toegepast met een langwerpige doorsnede met in beginsel evenwijdige lange zijden en korte zijden, waarvan een eerste aan één uiteinde van het paneel in horizontale dwarsdoorsnede de vorm heeft van een cirkelvormige kop, die via een rechte hals met de overigens loodrecht op de lange zijden 35 gerichte, aan die lange zijden grenzende delen van die korte 1004468 zijde is verbonden, en het andere, aan het andere uiteinde van het paneel in horizontale dwarsdoorsnede een aan de van het paneel afgewende zijde open cirkelvorm heeft, zodanig dat de kop en hals van de zijde van een paneel passen in de gedeeltelijk 5 open cirkel van de andere zijde van een volgend paneel.
4. Werkwijze volgens een der conclusies 3, met het kenmerk, dat bij het vullen van een paneel met uithardend materiaal en eventueel wapening in de kop en tenminste een deel van de hals 10 van het uiteinde van het paneel een vertikale strook van een waterdicht materiaal wordt ingebracht.
5. Werkwijze volgens conclusie 1-2, met het kenmerk, dat panelen worden toegepast met een langwerpige doorsnede met in 15 beginsel evenwijdige lange zijden en korte zijden, waarvan de vorm zodanig is, dat aangrenzend aan elkaar opgestelde panelen als het ware via een messing-en-groef verbinding in elkaar grijpen.
6. Werkwijze volgens conclusie 1-5, met het kenmerk, dat bij toepassing van de werkwijze over een periode van meerdere dagen, aan het einde van een dag in het laatste paneel, dat nog wordt gevuld, een vulling wordt aangebracht waarin een vertragingsmiddel is verwerkt, zodat het uitharden van de 25 vulmassa wordt vertraagd.
7. Keerwandpaneel, ten gebruike bij de werkwijze volgens de uitvinding, omvattende een hol lichaam met een langwerpige doorsnede met in beginsel evenwijdige lange zijden en korte 30 zijden, waarvan een eerste aan één uiteinde van het paneel in horizontale dwarsdoorsnede de vorm heeft van een cirkelvormige kop, die via een rechte hals met de overigens loodrecht op de lange zijden gerichte, aan die lange zijden grenzende delen van die korte zijde is verbonden, en het andere, aan het andere 35 uiteinde van het paneel in horizontale dwarsdoorsnede een aan de van het paneel afgewende zijde open cirkelvorm heeft, zodanig dat de kop en hals van de zijde van een paneel passen in de gedeeltelijk open cirkel van de andere zijde van een volgend 1004468 paneel, terwijl in het bovendeel van het paneel een heibuis is bevestigd, waarvan een deel boven het boveneinde van het paneel uitsteekt.
8. Keerwandpaneel, ten gebruike bij de werkwijze volgens de uitvinding, omvattende een hol lichaam met een langwerpige doorsnede met in beginsel evenwijdige lange zijden en korte zijden, waarvan de vorm zodanig is, dat aangrenzend aan elkaar opgestelde panelen als het ware via een messing-en-groef 10 verbinding in elkaar grijpen. 1004468
NL1004468A 1996-11-07 1996-11-07 Werkwijze voor het vormen van een keerwand en wandpaneel ten gebruike bij een dergelijke werkwijze. NL1004468C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1004468A NL1004468C2 (nl) 1996-11-07 1996-11-07 Werkwijze voor het vormen van een keerwand en wandpaneel ten gebruike bij een dergelijke werkwijze.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1004468A NL1004468C2 (nl) 1996-11-07 1996-11-07 Werkwijze voor het vormen van een keerwand en wandpaneel ten gebruike bij een dergelijke werkwijze.
NL1004468 1996-11-07

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1004468C2 true NL1004468C2 (nl) 1998-05-11

Family

ID=19763823

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1004468A NL1004468C2 (nl) 1996-11-07 1996-11-07 Werkwijze voor het vormen van een keerwand en wandpaneel ten gebruike bij een dergelijke werkwijze.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1004468C2 (nl)

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH304325A (de) * 1951-09-22 1955-01-15 Richard Dr Fill Verfahren zur Herstellung von Spundwänden aus Ortsbetonpfählen.
JPH01142121A (ja) * 1987-11-26 1989-06-05 Yoshihiro Ota コンクリート擁壁形成用矢板およびそれを使用したコンクリート擁壁の形成方法
DE4032646A1 (de) * 1990-10-15 1992-04-16 Frankipfahl Baugesellschaft Mb Verfahren zum einbringen einer dichtwandmasse in den boden und verdraengerkoerper zur durchfuehrung des verfahrens

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH304325A (de) * 1951-09-22 1955-01-15 Richard Dr Fill Verfahren zur Herstellung von Spundwänden aus Ortsbetonpfählen.
JPH01142121A (ja) * 1987-11-26 1989-06-05 Yoshihiro Ota コンクリート擁壁形成用矢板およびそれを使用したコンクリート擁壁の形成方法
DE4032646A1 (de) * 1990-10-15 1992-04-16 Frankipfahl Baugesellschaft Mb Verfahren zum einbringen einer dichtwandmasse in den boden und verdraengerkoerper zur durchfuehrung des verfahrens

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 013, no. 398 (M - 866) 5 September 1989 (1989-09-05) *

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP2899902B2 (ja) 型枠装置
DE69913977T2 (de) Methode zum herstellen eines plattenbodens und ein plattenboden
EP1589156B1 (de) Verbindungselement zur Verbindung von Betonfertigteilen
NL1004468C2 (nl) Werkwijze voor het vormen van een keerwand en wandpaneel ten gebruike bij een dergelijke werkwijze.
EP0310754B1 (de) Trennvorrichtung
BE1012980A3 (nl) Bouwelement voor het realiseren van een wand en hulpstukken aangewend bij zulk bouwelement.
EP1634684A2 (de) Verfahren zum Befestigen von Bauelementen an Decken und/oder Wänden und mit einem solchen Verfahren hergestelltes Bauwerk
DE3815235C2 (nl)
DE10335941B3 (de) Schalungssystem zur Ausbildung von Bewehrungsübergängen von Betonbauteilen und/oder zum Abschluss von Betonschalungen
DE2700089A1 (de) Kraftschluessige verbindung von bauelementen
DE2827743A1 (de) Einfassung fuer weg- und strassenraender sowie verfahren zur herstellung der einfassung
DE4340953C1 (de) Rammschutz
NL9401152A (nl) Rotonde en betonplaten daarvoor.
DE19538277C2 (de) Eckelement und Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von Eckelementen und Wandelementen
GB1581355A (en) Building panels
DE2100074B2 (de) Mantelfuellstoffwand od.dgl
DE2032740C3 (de) Form zum Herstellen einer aus bewehrten Platten zusammengesetzten Raumzelle, z.B. aus Stahlbeton
DE10158720C2 (de) Fahrbahnplatte für Gleisanlagen
DE3610881C1 (en) Process for waterproofing wet masonry walls
NL1004481C2 (nl) Inrichting en werkwijze voor het in de grond vervaardigen van een wand uit uithardbaar materiaal, zoals beton.
DE3203980C2 (de) Unterführungsbauwerk sowie Verfahren zu seiner Herstellung
DE19648365C1 (de) Seitenabschalung für Fundamente
DE3147087C2 (de) Freitragende Verbundbauplatte und Verfahren zu ihrer Herstellung
EP1229178B1 (de) Vorrichtung zur thermischen und akustischen Dämmung
DE2943872A1 (de) Dichtung fuer dehnungsfugen

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20080601