NL1001138C2 - Voerhek. - Google Patents

Voerhek. Download PDF

Info

Publication number
NL1001138C2
NL1001138C2 NL1001138A NL1001138A NL1001138C2 NL 1001138 C2 NL1001138 C2 NL 1001138C2 NL 1001138 A NL1001138 A NL 1001138A NL 1001138 A NL1001138 A NL 1001138A NL 1001138 C2 NL1001138 C2 NL 1001138C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
folding arm
feeding fence
drop
folding
lips
Prior art date
Application number
NL1001138A
Other languages
English (en)
Inventor
Sipke Wagenaar
Stoffel Tjitze Haagsma
Original Assignee
Ametrac Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ametrac Bv filed Critical Ametrac Bv
Priority to NL1001138A priority Critical patent/NL1001138C2/nl
Priority to DE29516477U priority patent/DE29516477U1/de
Priority to DE1996135925 priority patent/DE19635925A1/de
Application granted granted Critical
Publication of NL1001138C2 publication Critical patent/NL1001138C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/06Devices for fastening animals, e.g. halters, toggles, neck-bars or chain fastenings
    • A01K1/0606Devices for fastening animals, e.g. halters, toggles, neck-bars or chain fastenings by means of grids with or without movable locking bars

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)
  • Cold Cathode And The Manufacture (AREA)
  • Gasification And Melting Of Waste (AREA)
  • Apparatus For Radiation Diagnosis (AREA)

Description

Voerhek
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een voerhek omvattende in de positie van gebruik twee op afstand van elkaar aange-5 brachte horizontale onder- en bovenliggers met daartussen vast met de horizontale liggers verbonden verticale verbindingsstangen, waarbij tussen twee verbindingsstangen schamierbare klaparmen zijn aangebracht, waarvan het scharnierpunt aan een verbindingsstang is aangebracht, waarbij elke klaparm tussen ten minste twee posities 10 scharnierbaar is, een positie waarin doorgang door het voerhek van de kop van het betreffende dier mogelijk is en een positie waarin die doorgang geblokkeerd is, waarbij de klaparm aan het vrije boveneinde opgenomen is in een opname in de bovenligger en met daarin opgenomen grendelmiddelen kan samenwerken.
15 Een dergelijk voerhek is in de stand der techniek algemeen bekend. Daarbij omvatten de grendelmiddelen vallippen die op scharnierende wijze met de bovenligger verbonden zijn. Met behulp van bedieningsmiddelen kunnen deze vallippen in verschillende posities bewogen worden waarin de klaparm vergrendeld kan worden.
20 Voor ontgrendeling zijn afzonderlijke bedieningsmiddelen aanwe zig. Met name indien vergrendeling in twee richtingen van de klaparm nagestreefd wordt, hetgeen vooral van toepassing zal zijn bij vergrendeling in een middenpositie, is de ontgrendeling verhoudingsgewijs gecompliceerd.
25 Bovendien wordt vereist dat ontgrendeling van individuele klap armen mogelijk is.
Het doel van de onderhavige uitvinding is in een verbeterde grendelconstructie voor de klaparm te voorzien die een eenvoudiger bedieningsmechanisme mogelijk maakt.
30 Dit doel wordt bij een hierboven beschreven voerhek verwezen lijkt doordat de grendelmiddelen omvatten tenminste een scharnierend op het vrije uiteinde van de klaparm aangebrachte vallip ingericht om samen te werken met een op de bovenligger aangebracht grendel-lichaam en waarbij de bovenligger voorzien is van bedieningsmiddelen 35 ingericht om de vallip voorbij/uit het grendellichaam te bewegen.
In tegenstelling tot alle uit de stand der techniek bekende constructies worden de vallippen scharnierend aan de klaparm bevestigd en niet scharnierend aan de bovenligger. Daarmee ontstaan vol- 10 01 1 38.
2 ledig nieuwe mogelijkheden om de bediening van de klaparm te verwezenlijken. Zo is het mogelijk de vallip te laten aangrijpen op een nok aangebracht in de bovenligger. Deze nok is bij voorkeur aangebracht in het horizontale deel van de bovenligger en meer in het 5 bijzonder indien dit gootvormig of U-vormig uitgevoerd is, nabij het laagste punt. Zo vindt door het effekt van de zwaartekracht zelfver-grendeling van de vallip ten opzichte van de nok plaats. Een dergelijke vergrendeling kan ongedaan worden gemaakt door op de andere zijde van de vallip te drukken. Dit kan verwezenlijkt worden door 10 een desbetreffend bedieningsmechanisrne maar individuele bediening met de hand is eveneens mogelijk. Als voorbeeld wordt een bedie-ningsmechanisme genoemd bestaande uit een staaf- of plaatvormig deel voorzien van openingen waarin het uiteinde van de vallip kan grijpen dat tegenover het uiteinde ligt bedoeld om in aangrijping te komen 15 met de nok. Indien dergelijke bedieningsmiddelen zo gepositioneerd zijn dat de opening zich nabij het betreffende einde van de vallip bevindt, kan de vallip vrij vallen achter de nok. Worden vervolgens de bedieningsmiddelen verschoven dan wordt vanzelf het vrije einde naar beneden gedrukt en het met de nok in aangrijping zijnde einde 20 naar boven gedrukt waardoor automatisch ontgrendeling kan worden verkregen. Indien twee tegenover elkaar liggende vallippen gebruikt worden op een klaparm, die in tegenovergestelde richting werken, om bijvoorbeeld een klaparm in een centrale positie te blokkeren, dan kan met een dergelijke constructie een zeer bijzonder eenvoudige 25 bediening verkregen worden die werkzaam is onafhankelijk van de bewegingsrichting van de bedieningsmiddelen.
Voor het met de hand bedienen kan de gebruiker door de opening op het einde of de einden van de vallippen drukken.
Met de hierboven beschreven constructie is het mogelijk het 30 grendelen resp. ontgrendelen van de vallippen te sturen.
Voor beweging van de klaparm kunnen verplaatsingsmiddelen aanwezig zijn. Deze omvatten bij voorkeur een in de bovenligger aangebrachte schuifstang. Deze schuifstang kan zijn voorzien van een uitsparing waarin de klaparm valt om deze heen en weer te bewegen.
35 Om onafhankelijke bediening van de klaparm ten opzichte van de schuifstang mogelijk te maken is deze uitsparing bij voorkeur enige malen groter (langer) dan de afmeting van de klaparm.
De uitvinding zal hieronder aan de hand van een in de tekening 10 01 1 38.
afgeheeld uitvoeringsvoorbeeld nader verduidelijkt worden. Daarbij tonen: 3
Fig. 1 een algemeen zijaanzicht van een voerhek volgens de uitvinding; 5 Fig. 2 een detail van het boveneinde van de klaparm, de boven ligger en het grendelmechanisme; en
Fig. 3-5 de bediening van de verschillende delen en de verschillende posities van de grendelmiddelen.
Het voerhek volgens de uitvinding is in fig. 1 in zijn geheel 10 met 1 aangegeven. Dit voerhek bestaat uit een bovenligger 2 en een onderligger 3 verbonden door zich verticaal uitstrekkende verbin-dingsstangen 4. Aan de verbindingsstangen 4 zijn met een scharnier 6 klaparmen 5 aangebracht. Het scharnier 6 kan elk in de stand der techniek bekende lagerconstructie omvatten. De verbindingsstangen 4 15 zijn waar deze een scharnierende bevestiging voor klaparmen 5 vormen op bijzondere wijze uitgevoerd, zoals uit fig. 1 blijkt. Daardoor is minder materiaal nodig en zijn deze verbindingsstangen eenvoudiger te maken uit een enkel doorgaand stuk materiaal.
Zoals uit fig. 2 blijkt, bestaat de bovenligger 2 uit een u-20 profiel waarin sleuven 7 voor de klaparmen 5 aangebracht zijn. Daardoor strekt de klaparm zich uit en bij het vrije einde is de klaparm voorzien van een dwarse pen die voorziet in scharnierpunten 9 en 19 waarop vallippen 8,18 aangebracht zijn. Deze zijn ingericht om samen te werken met nokken 10, 20, die op vaste wijze bevestigd zijn aan 25 het U-profiel 2. Voor geluidsarme werking zijn de vallippen bij voorkeur van kunststof vervaardigd.
Op U-profiel 2 is een bedieningsprofiel 11 aangebracht dat eveneens U-vormig is uitgevoerd. Dit is voorzien van openingen 12. U-profiel 11 is verschuifbaar over U-profiel 2. Doordat U-profiel 11 30 aan de bovenzijde glad is, bestaat niet het gevaar dat dieren zich daaraan verwonden terwijl het bovendien niet mogelijk is dat de dieren het profiel bedienen.
Door het gebruik van twee op elkaar geplaatste U-profielen wordt enerzijds een bijzonder goede bescherming tegen verontreini-35 gingen uit de omgeving verkregen. Anderzijds kan met name het profiel 11 bijzonder eenvoudig verwijderbaar worden uitgevoerd, zodat de constructie goed toegankelijk is. Tevens zijn de verschillende onderdelen verhoudingsgewijs eenvoudig uitgevoerd hetgeen resulteert looi i: 4 in een betrouwbare constructie.
Binnen U-profiel 2 is bovendien een schuifstang 13 aangebracht voorzien van uitsparingen 14. De lengte van deze uitsparingen 14 is een aantal malen groter dan de breedte-afmeting van de klaparm 5.
5 In de in fig. 2 getoonde positie bevindt het U-profiel 11 zich zodanig gepositioneerd dat de openingen 12 de vrije uiteinden van vallippen 8-18 vrijgeven. Daardoor is het mogelijk dat de tegenoverliggende einden van de vallippen voor de nokken 10,20 tot grendelen komen.
10 Individuele bediening van de vallippen 8,18 is mogelijk, zoals in fig. 3 afgeheeld is met pijlen 15. Door het door de openingen drukken wordt vergrendeling van de vallippen 8,18 met nokken 10,20 ongedaan gemaakt en kan de betreffende klaparm bediend worden. Daarbij is het vanzelfsprekend noodzakelijk dat de schuifstang 13 15 zodanig gepositioneerd is dat een dergelijke beweging mogelijk is.
Het indrukken van de vrije uiteinden van de vallippen 8,18 is eveneens mogelijk door het verplaatsen van bedieningsprofiel 11. Dit is in fig. 4 getoond.
Tot slot is met deze constructie niet alleen het grendelen-20 ontgrendelen van de klaparm mogelijk, maar kan eveneens de klaparm verplaatst worden. Daartoe dient schuifstang 13 verplaatst te worden, zoals in fig. 5 getoond is. Daarmee is het mogelijk de klaparm uit de ontgrendelde stand naar de vergrendelde stand te bewegen en omgekeerd.
25 De klaparm volgens de uitvinding kan op deze wijze in drie posities geplaatst worden. De eerste positie is een gesloten stand waarin het dier zijn kop niet door het hek kan bewegen. Dit is de verticale stand van de klaparm. In de tweede stand, die met doorgetrokken lijn in fig. 1 getekend is, kan het dier zijn kop door het 30 hek steken.
Tot slot bestaat er een derde stand die gestippeld in fig. 1 getoond is en dit is de zgn. veiligheidsstand. Mocht het dier uitgaande van de met doorgetrokken lijn in fig. 1 getoonde positie om enigerlei reden naar beneden bewegen, d.w.z. dat zijn kop in de 35 trechtervormige benedenopening tussen klaparm 5 en verticale staander 4 raakt dan kan door deze veiligingsstand het dier uit deze positie bevrijd worden.
Hoewel de uitvinding hierboven aan de hand van een voorkeurs- 10 01 1 38.
5 uitvoering beschreven is, dient begrepen te worden dat daaraan talrijke wijzigingen kunnen worden aangebracht zonder buiten het bereik van de onderhavige aanvrage te geraken. Zo is het mogelijk de boven-ligger-klaparm anders uit te voeren, waardoor de klaparm zijdelings 5 ten opzichte van de bovenligger beweegt en niet in het U-profiel daarvan steekt.
10 0 1 1 3 6.

Claims (8)

1. Voerhek omvattende in de positie van gebruik twee op afstand van elkaar aangebrachte horizontale onder- en bovenliggers (3.2) met 5 daartussen vast met de horizontale liggers verbonden verticale ver-bindlngsstangen (4), waarbij tussen twee verbindingsstangen scharnier-bare klaparmen (5) zijn aangebracht, waarvan het scharnierpunt aan een verbindingsstang is aangebracht, waarbij elke klaparm (5) tussen ten minste twee posities scharnierbaar is, een positie waarin doorgang 10 door het voerhek van de kop van het betreffende dier mogelijk is en een positie waarin die doorgang geblokkeerd is, waarbij de klaparm aan het vrije boveneinde opgenomen is in een opname (7) in de bovenligger, waarbij de klaparm omvat tenminste een scharnierend op het vrije uiteinde daarvan aangebrachte vallip (8) ingericht om met het ene uitein-15 de daarvan samen te werken met een op de bovenligger aangebrachte grendelnok (10), met het kenmerk, dat op de bovenligger een verschuifbaar U-vormig bedieningsprofiel (11) voor de vallip (8) is aangebracht, waarvan de benen in aangebrachte toestand naar beneden gericht zijn, waarbij in het lijf van het U-profiel bedieningsmiddelen aange-20 bracht zijn ingericht om op het andere uiteinde van de vallip aan te grijpen.
2. Voerhek volgens conclusie 1, waarbij die bedieningsmiddelen openingen (12) omvatten.
3. Voerhek volgens conclusie 2, waarbij die openingen drukknop-25 middelen (16) omvatten.
*4. Voerhek volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij verplaatsingsmiddelen aanwezig zijn voor de klaparm.
5. Voerhek volgens conclusie 4, waarbij de verplaatsingsmiddelen een op de bovenligger aangebrachte schuifstang (13) omvatten.
6. Voerhek volgens conclusie 5. waarbij de schuifstang van een uitsparing (1*4) voorzien is voor het opnemen van de klaparm, waarbij de lengte van de uitsparing groter is dan de afmeting van de klaparm die in de uitsparing is opgenomen.
7. Voerhek volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de 35 klaparm van twee zich in tegenovergestelde richting uitstrekkende vallippen (8,18) is voorzien en de bovenligger is voorzien van twee bijbehorende grendellichamen (10,20).
8. Voerhek volgens conclusie 7. waarbij de vallippen aan tegen- 1001138 overliggende zijden van de klaparm zijn aangebracht. ·»»«**« 1001138
NL1001138A 1995-09-05 1995-09-05 Voerhek. NL1001138C2 (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1001138A NL1001138C2 (nl) 1995-09-05 1995-09-05 Voerhek.
DE29516477U DE29516477U1 (de) 1995-09-05 1995-10-17 Futtergitter
DE1996135925 DE19635925A1 (de) 1995-09-05 1996-09-04 Futtergitter

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1001138 1995-09-05
NL1001138A NL1001138C2 (nl) 1995-09-05 1995-09-05 Voerhek.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1001138C2 true NL1001138C2 (nl) 1997-03-06

Family

ID=19761538

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1001138A NL1001138C2 (nl) 1995-09-05 1995-09-05 Voerhek.

Country Status (2)

Country Link
DE (2) DE29516477U1 (nl)
NL (1) NL1001138C2 (nl)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2750292B1 (fr) * 1996-06-26 1998-08-07 Agritubel Cornadis du type comportant au moins un element de structure tubulaire s'etendant dans un plan principal
FR2757349B1 (fr) * 1996-12-24 1999-01-22 Agritubel Element de cornadis
DE19842412C2 (de) * 1998-09-16 2001-02-15 Hans Hartmann Selbstfanggitter
FR2790190B1 (fr) 1999-02-25 2002-01-18 Guerletub Cornadis pour animaux encornes, en particulier pour des bovins
FR2790189B1 (fr) 1999-02-25 2001-05-04 Guerletub Cornadis pour animaux encornes, en particulier pour des bovins
DE10116559C1 (de) * 2001-04-03 2002-04-18 Hans Hartmann Selbstfanggitter

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB707229A (en) * 1950-07-18 1954-04-14 Frank Hodgskiss Dale Apparatus for immobilising cattle or other animals in pens
CH457024A (de) * 1965-05-04 1968-05-31 Mueller Jucker Walter Fressgitter
FR2382186A1 (fr) * 1977-03-04 1978-09-29 Gascoigne Sa Cornadis autobloquant
NL8400199A (nl) * 1984-01-20 1985-08-16 Spinder B V Voerhek voorzien van een in de bovenbalk ingebouwd sluitmechanisme.
NL9000107A (nl) * 1990-01-16 1991-08-16 Johannes Martinus Willibrordus Voerhek.

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB707229A (en) * 1950-07-18 1954-04-14 Frank Hodgskiss Dale Apparatus for immobilising cattle or other animals in pens
CH457024A (de) * 1965-05-04 1968-05-31 Mueller Jucker Walter Fressgitter
FR2382186A1 (fr) * 1977-03-04 1978-09-29 Gascoigne Sa Cornadis autobloquant
NL8400199A (nl) * 1984-01-20 1985-08-16 Spinder B V Voerhek voorzien van een in de bovenbalk ingebouwd sluitmechanisme.
NL9000107A (nl) * 1990-01-16 1991-08-16 Johannes Martinus Willibrordus Voerhek.

Also Published As

Publication number Publication date
DE19635925A1 (de) 1997-03-27
DE29516477U1 (de) 1995-12-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2526100C2 (ru) Устройство для распределения изделий
US5782039A (en) Portable gate
EP2268985B1 (de) Kältegerät und zugehörige rastmittelanordnung zum nachträglichen anbau
DE4090308C5 (de) Sortierförderer
NL1001138C2 (nl) Voerhek.
EP0561856A1 (de) Wiegeeinrichtung für die warenerfassung in kaufhäusern.
CA2495387A1 (en) Anti-tip interlocking linkage mechanism for vertical cabinets
EP3608261B1 (de) Hängetaschengestell und hängetasche
DE10336889A1 (de) Ablagevorrichtung
DE4224281A1 (de) Auszugsvorrichtung für Schrankauszüge
NL9000107A (nl) Voerhek.
DE3803829A1 (de) Verkaufseinrichtung
DE10332181B4 (de) Funktionsvorrichtung für einen Laderaum eines Kraftfahrzeugs
WO2024013290A1 (de) Stapelbare kiste und warenregal
EP1268318B1 (de) Kommissioniervorrichtung mit in einem regal angeordneten produktspeichern und positionierbarer ausschiebereinheit
DE10014291B4 (de) Haken zur Befestigung von Behältnissen an Gepäckträgern und stangenförmiges Befestigungselement mit Haken
EP0388668B1 (de) Einhängevorrichtung für einen Hängeförderer
NL9400142A (nl) Voerhek.
NL194385C (nl) Zelfvangend in hoofdzaak verticaal opgesteld voerhek voor vee.
DE102005051759B4 (de) Regallager mit umsetzbaren Schiebergehäusen
DE102005057231B4 (de) Faltbares Tisch- und Sitzmöbel
DE10156602C1 (de) Transportsystem
DE280283T1 (de) Automatische waegeeinrichtung.
DE19806990C2 (de) Weiche für eine Fördereinrichtung, insbesondere Hängefördereinrichtung
NL9200982A (nl) Voerhek voorzien van een in de bovenbalk ingebouwd sluitmechanisme.

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20010401