FI93924C - Menetelmä säädellysti lääkeainetta vapauttavan valmisteen valmistamiseksi - Google Patents

Menetelmä säädellysti lääkeainetta vapauttavan valmisteen valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI93924C
FI93924C FI914354A FI914354A FI93924C FI 93924 C FI93924 C FI 93924C FI 914354 A FI914354 A FI 914354A FI 914354 A FI914354 A FI 914354A FI 93924 C FI93924 C FI 93924C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
drug
process according
polymer
tablet
release
Prior art date
Application number
FI914354A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI93924B (fi
FI914354A (fi
FI914354A0 (fi
Inventor
Martti Lauri Antero Marvola
Taina Sirkiae
Original Assignee
Martti Lauri Antero Marvola
Taina Sirkiae
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Martti Lauri Antero Marvola, Taina Sirkiae filed Critical Martti Lauri Antero Marvola
Publication of FI914354A0 publication Critical patent/FI914354A0/fi
Priority to FI914354A priority Critical patent/FI93924C/fi
Priority to DE69209080T priority patent/DE69209080T2/de
Priority to CA002119158A priority patent/CA2119158A1/en
Priority to AT92919730T priority patent/ATE135204T1/de
Priority to EP92919730A priority patent/EP0605514B1/en
Priority to PCT/FI1992/000242 priority patent/WO1993005769A1/en
Publication of FI914354A publication Critical patent/FI914354A/fi
Publication of FI93924B publication Critical patent/FI93924B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI93924C publication Critical patent/FI93924C/fi
Priority to US08/611,552 priority patent/US5849330A/en

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K9/00Medicinal preparations characterised by special physical form
    • A61K9/20Pills, tablets, discs, rods
    • A61K9/2072Pills, tablets, discs, rods characterised by shape, structure or size; Tablets with holes, special break lines or identification marks; Partially coated tablets; Disintegrating flat shaped forms
    • A61K9/2086Layered tablets, e.g. bilayer tablets; Tablets of the type inert core-active coat
    • A61K9/209Layered tablets, e.g. bilayer tablets; Tablets of the type inert core-active coat containing drug in at least two layers or in the core and in at least one outer layer

Description

1 93924
MENETELMÄ SÄÄDELLYSTI LÄÄKEAINETTA VAPAUTTAVAN VALMISTEEN VALMISTAMISEKSI
Keksintö koskee menetelmää valmistaa pitkävaikutteisia, suun kautta nautittavia valmisteita, joista lääkeaineen vapautuminen on ajan funktiona nopeutuvaa (eksponenttikäyrän mukaista).
Pitkävaikutteisilla oraalisilla valmisteilla voidaan saavuttaa lääkehoidossa monia etuja verrattuna tavanomaisiin, käytännössä momentaanisesti lääkeaineen vapauttaviin valmisteisiin verrattuna. Tällaisia etuja ovat esim. melko vähäinen lääkeainepitoisuuksien vaihtelu elimistössä ja sen seurauksena tasainen terapeuttinen vaste, sivuvaikutusten väheneminen ja annosker-tojen väheneminen.
Pitkävaikutteisten oraalisten valmisteiden kehitystyön tavoitteeksi asetetaan yleensä valmiste, josta lääkeaineen vapautumisnopeus pysyy vakiona. Tällaisia valmisteita on tähän asti voitu varmimmin valmistaa päällystämällä tabletti ruoansulatuskanavassa liukenemattomalla polymeerillä ja säätelemällä syntyneen kalvon permeabiliteettia jollakin vesiliukoisella polymeerillä tai poraamalla kalvoon pieni aukko. Tällaisen kalvopäällysteisen tabletin heikkoutena on kuitenkin, että kalvon rikkoutuessa, esim. potilaan pureskellessa tai puolittaessa tabletin, koko lääkeannos vapautuu kerralla aiheuttaen mahdollisesti vakaviakin sivuvaikutuksia. Lisäksi tabletin erillinen päällystäminen on taloudellisesti kallis toimenpide, kuten myös mahdollinen reiän poraaminen tablettiin lasersäteen avulla. Kalvopäällysteen teko vaatii myös usein orgaanisten liuottimien käyttöä, josta taas aiheutuu työ- ja ympäristönsuojelullisia ongelmia.
Teknisesti filmipäällysteistä pitkävaikutteista tablettia yksinkertaisempi ratkaisu on ns. runko- eli matriksitabletti. Siinä lääkeaine on sekoitettu homogeeniseksi seokseksi sopivan polymeerin kanssa. Polymeeri on joko hydrofobinen (liukenematon), jolloin lääkeaineen vapautusmekanismi on diffuusio rungossa olevista huokosista ulos, tai hydrofiilinen (geeliytyvä), jolloin vapautuminen tapahtuu lähinnä polymeerin erodoituessa.
Runkotableteista lääkeaineen vapautumisnopeus on kuitenkin yleensä ajan funktiona hidastuvaa. Tyypillisimmillään vapautunut lääkeainemäärä on 2 93924 suoraan verrannollinen ajan neliöjuureen tai noudattaa lähinnä ensimmäisen kertaluvun kinetiikkaa.
Tavoitteenasettelu, että lääkeaineen vapautumisen pitkävaikutteisesta tabletista pitäisi noudattaa mahdollisimman pitkälle nollannen kertaluvun kinetiikkaa, perustuu ajatukseen, että näin varmistetaan myös lääkeaineen vakionopeudelta tapahtuva imeytyminen ruoansulatuskanavasta. Tämä ajatus perustuu hypoteesiin, ettei imeytymisolosuhteissa elimistössä tapahtuisi muutoksia sinä aikana kun valmiste luovuttaa lääkeainetta. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkansa suun kautta tapahtuvassa lääkityksessä.
Kun hajoamaton tabletti nautitaan suun kautta tyhjään mahaan, viipyy se siellä 0-2 h. Sen jälkeen se kulkeutuu ohutsuolen läpi 2-4 tunnissa ja on siis ohutsuolen loppupäässä tai paksusuolessa 2-6 tunnissa lääkkeen nauttimisesta. Useimmilla lääkeaineilla imeytyminen tapahtuu tehokkaimmin ohutsuolen alkupäästä, pohjukaissuolesta. Kuljettaessa suolistossa alaspäin imeytyminen heikkenee ollen heikoimmillaan paksusuolessa. Tähän vaikuttaa sekä ruoansulatuskanavan rakenne ja toiminta (imeyttävä pinta-ala ja vastaanottavan verenkierron vilkkaus) että suolen sisällön viskositeetti.
Edellä kuvatun kaltainen ruoansulatuskanavan fysiologia merkitsee normaalitapauksessa sitä, että jos lääkeaineen imeytymisen pitkävaikutteisesta tabletista toivotaan olevan likipitäen tasaista, on lääkeaineen vapautumis-nopeuden kasvettava sitä mukaan kun tabletti kulkeutuu suolistossa eteenpäin eli vapautumisen pitäisi olla eksponentiaalista. Jos lääkevalmiste pystytään pysäyttämään mahaan siksi aikaa kun se vapauttaa lääkeainetta, on nollannen kertaluvun mukainen vapautuminen tavoiteitavinta.
Tavoiteltaessa tasaista imeytymistä (ja pyrittäessä siitä syystä nollannen kertaluvun vapautumiskinetiikkaan) on tehty oletus, että sairauden hoito on optimaalisinta kun lääkeainepitoisuus elimistössä pysyy koko vuorokauden ajan mahdollisimman vakiona. Tunnetaan kuitenkin useita sairauksia, joiden oireiden esiintymisellä on selvä vuorokausirytmi ja tästä syystä hoitoon käytettävän lääkkeen pitoisuuksien pitäisi muuttua samassa rytmissä.
Tällaisten ongelmien tutkimiseen on erikoistunut kronofarmakologia.
Esimerkkinä selvän vuorokausirytmin omaavasta sairaudesta on verenpainetauti. Verenpaine on alimmillaan alkuyöllä mutta korkeimmillaan aamuyöllä 3 93924 juuri ennen heräämistä. Samoin keuhkoastmalle tyypillisiä ovat kohtaukset juuri aamuyöllä, ja reuman eräs oire on nivelten aamujäykkyys, jota pyritään lievittämään lääkehoidolla. Tavanomaisia valmisteita käytettäessä ovat lääkeainepitoisuudet iltayöllä korkeammat kuin aamuyöllä, mutta sairauden kannalta tilanteen pitäisi olla päinvastoin. Tällöin optimaalinen ratkaisu on lialla nautittava pitkävaikutteinen valmiste, josta lääkeaineen vapautumis-nopeus vähitellen lisääntyy.
Patenttijulkaisussa US 4,933,186 kuvataan pitkävaikutteinen kerrostabletti, jossa lääkeainetta on vain ytimessä. Kuorikerroksen tarkoituksena on aiheuttaa tietyn pituinen viive lääkeaineen vapautumiseen, joka tapahtuu sen jälkeen momentaanisesti, ei pitkitetysti. Tarvittaessa kuorikerroksen päälle voidaan lisätä vielä kalvopäällyste, joka sisältää nopeasti vapautuvan alkuannoksen. Viimeksi mainitussa tapauksessa lääkeaineen vapautuminen tapahtuu kahtena sysäyksenä. Tällainen valmiste ei kuitenkaan sovellu lääkehoitoon, jossa lääkeaineen tulee vapautua jatkuvana ilmiönä.
Tässä esitettävän keksinnön mukaisesti voidaan yksinkertaisesti valmistaa pitkävaikutteisia, suun kautta nautittavia valmisteita, joissa lääkeaineen vapautuminen on ajan funktiona nopeutuvaa (eksponenttikäyrän mukaista).
Käyttämällä keksinnönmukaisesti valmistetun valmisteen periaatetta on mahdollista välttää monia nykyisten pitkävaikutteisten tablettivalmisteiden heikkouksia ja saavuttaa uusia ominaisuuksia, jotka nykyisiltä valmistetyypelltä kokonaan puuttuvat. Ennen kaikkea kyseessä on valmistusteknisesti yksinkertainen tuote verrattuna moniin muihin pitkävaikutteisiin valmisteisiin. Valmistusprosessissa ei myöskään tarvita työ- tai ympäristönsuojelullisesti ongelmallisia aineita, kuten orgaanisia liuottimia.
Keksinnön avulla on mahdollista sovittaa lääkeaineen vapautuminen tiettyjen sairauksien vuorokausirytmiin, joka on erittäin tärkeää optimoitaessa lääkehoidon terapeuttista vastetta. Tällaisia sairauksia ovat esim. verenpainetauti ja keuhkoastma. Tässä esitetyn keksinnön etuna on myös, että se sopii erityisesti sellaiselle lääkeaineelle, joka imeytyy paremmin ruoansulatuskanavan loppupäästä (paksusuolesta) kuin alkupäästä (mahasta tai ohutsuolesta), tai joka on tarkoitettu vaikuttamaan pääasiassa paikallisesti paksusuolessa.
4 93924
Keksinnönmukaisesti valmistettu valmistetyyppi soveltuu sekä veteen hyvin että siihen niukasti liukenevia lääkeaineita vapauttavaksi systeemiksi. Tähän saakka nimenomaan veteen huonosti liukenevien lääkeaineiden formulointi pitkävaikutteisiksi valmisteiksi on ollut hankalaa.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä lääkeaineesta ja tavanomaisista farmaseuttisista apuaineista tai näitä sisältävistä rakeista puristetaan lääkeainetta nopeasti vapauttava ydintabletti ja sen jälkeen ydintabletin ympärille lääkeaineen, sen vapautumista säätelevän polymeerin ja tavanomaisten farmaseuttisten apuaineiden seoksesta lääkeainetta hidastetusti vapauttava kuorikerros. Valmiste on siis kaksiosainen koostuen ydintabletista ja sitä joka puolelta ympäröivästä kuorikerroksesta.
Lääkeainetta on sekä ytimessä että kuoressa. Ydintabletti on koostumukseltaan konventionaalinen lääkeainetta nopeasti vapauttava tabletti sisältäen lääkeaineen lisäksi tarvittavia farmaseuttisia apuaineita kuten täyteaineita, sideaineita ja liukuaineita. Esimerkkejä tällaisista apuaineista ovat laktoosi, polyvinyylipyrrolidoni, magnesiumstearaatti ja talkki. Kuorikerros sisältää lääkeaineen lisäksi vapautumista säätelevää polymeeriä sekä mahdollisesti tabletoinnissa tarvittavia yllä mainitun kaltaisia apuaineita. Edullisia polymeerejä ovat hydrofiiliset, geeliytyvät polymeerit, erityisesti metyylihydroksi-propyyliselluloosa, jonka eri laatuja on saatavissa esim. kauppanimillä Methocel K100 (molekyylipaino 26000 g/mol), Methocel K4M (molekyylipaino 86000 g/mol), Methocel K15M (molekyylipaino 120000 g/mol) ja Methocel K100M. Muita hydrofiilisiä polymeerejä ovat mm. metyyliselluloosa, hydroksi-propyyliselluloosa ja natriumkarboksimetyyliselluloosa. Kuorikerrokseen sisällytetään 10 - 40 % lääkeaineen kokonaismäärästä. Polymeerin osuus koko valmisteen painosta on 30 - 70 %, edullisimmin 40 - 60 % riippuen halutusta lääkeaineen kokonaisvapautumisnopeudesta. Tabletin kokonaishalkaisija on edullisesti 7-15 mm.
Lääkeaineen vapautumisprofiilia voidaan vapaasti säädellä kuorikerroksessa olevan polymeerin määrällä ja laadulla. Keksinnön mukaisesti eksponentiaalinen vapautuminen saadaan aikaan, kun lääkeainetta on suhteellisesti enemmän ytimessä, erityisesti kun kuorikerrokseen sisällytetään 10 - 40 % lääkeaineen kokonaismäärästä. Lääkeaineen ollessa furosemidi tai saibutamolisulfaatti lääkeaine voidaan jakaa kuorikerroksen ja ytimen välillä edullisesti suhteessa 1:2 . Kuorikerroksen polymeerin määrällä ja laadulla 5 93924 voidaan systemaattisesti säädellä vapautumiskäyrän asemaa koordinaatistossa kuten kuvissa 1 -3 on esitetty.
Tablettiin voidaan panna sekä veteen helposti liukenevia että myös veteen niukasti liukenevia lääkeaineita. Kun valmiste sisältää veteen huonosti liukenevaa hapanta lääkeainetta kuten furosemidiä, voi sekä ydin että kuorikerros sisältää myös jotain heikosti emäksistä epäorgaanista suolaa (esim. kaliumkarbonaattia). Veteen helposti liukenevaa lääkeainetta kuten salbutamolisulfaattia käytettäessä ei emäksistä apuainetta tarvita.
Valmisteita voidaan valmistaa yksinkertaisesti käyttäen tavanomaisia puristuspäällystystablettien (manttelitablettien) valmistukseen konstruoituja tablettipuristimia. Ydintabletti valmistetaan tavallisten tabletointiprosessien mukaisesti puristamalla jauheseoksista tai rakeista. Ydintablettiin tarvittavat jauheet sekoitetaan tunnetuilla sekoittimilla. Sekoitettu jauheseos voidaan rakeistaa tunnetuilla menetelmillä ja laitteilla, joita käytetään tablettimassan valmistuksessa. Jauheseos voidaan tällöin kostuttaa polymeerin liuoksella tai dispersiolla, esim. polyvinyylipyrrolidoniliuoksella, seuloa sopivan kokoiseen raemuotoon ja kuivata. Rakeistaminen voidaan suorittaa myös suihkuttamalla jauheseos liuoksilla tai dispersioilla n.s. leijukerroslaitteessa. Ydintabletin ympärille puristetetaan tablettipuristimen tai erityisen kuoritablettipuristimen avulla kuorikerros, jolloin kuorimateriaaii koostuu juoksevasta jauheseoksesta tai rakeista.
Keksintöä havainnollistetaan seuraavien koostumusesimerkkien ja niiden jäljessä esitetyn valmistusesimerkin avulla.
6 93924 ESIMERKKI 1
Ydintabletti
Furosemidi 40 mg
Kaliumkarbonaatti 20 mg
Laktoosi 40 mg
Polyvinyylipyrrolidoni (Kollidon K 25) liuos 10% q.s.
Magnesiumstearaatti 1 %
Talkki 2 %
Kuorikerros
Furosemidi 20 mg
Kaliumkarbonaatti 10 mg
Metyylihydroksipropyyliselluloosa (Methocel K100) 80 mg
Magnesiumstearaatti 1 %
Talkki 2 % ESIMERKKI 2
Kuten esimerkki 1 mutta metyylihydroksipropyyliseliuloosan määrä kuorikerroksessa 100 mg.
ESIMERKKI 3
Kuten esimerkki 1 mutta metyylihydroksipropyyliselluloosan määrä kuorikerroksessa 120 mg.
ESIMERKKI 4
Ydintabletti
Salbutamolisulfaatti 16 mg
Laktoosi 60 mg
Polyvinyylipyrrolidoni liuos 10 % q.s.
Magnesiumstearaatti 1 %
Talkki 2 %
Kuorikerros
Salbutamolisulfaatti 8 mg
Metyylihydroksipropyyliselluloosa (Methocel K100) 80 mg 7 93924
Magnesiumstearaatti 1 %
Talkki 2 % ESIMERKKI 5
Kuten esimerkki 4 mutta metyylihydroksipropyyliselluloosan määrä kuorikerroksessa 100 mg.
ESIMERKKI 6
Kuten esimerkki 4 mutta metyylihydroksipropyyliseliuloosan määrä kuorikerroksessa 120 mg.
ESIMERKKI 7
Kuten esimerkki 4 mutta polymeerinä Methocel K4M.
ESIMERKKI 8
Kuten esimerkki 5 mutta polymeerinä Methocel K4M.
ESIMERKKI 9
Kuten esimerkki 6 mutta polymeerinä Methocel K4M.
ESIMERKKI 10
Kuten esimerkki 4 mutta polymeerinä Methocel K4M ja sen määrä 160 mg.
Esimerkkien mukaiset tabletit valmistettiin siten, että halutun suuruiseen valmistuserään tarvittavat jauheet sekoitettiin keskenään tunnetuilla sekoit-tlmilla. Ydintablettiin käytettävä jauheseos kostutettiin polyvinyylipyrroli-doniliuoksella ja rakeistettiin puristamalla 1,2 mm:n seulan läpi. Syntyneet rakeet kuivattiin 30 °C:ssä yli yön. Kuivatut rakeet seulottiin ja fraktiosta 0,5 -1,2 mm puristettiin tabletteja käyttäen 5-6 mm:n koveria painimia ja noin 20 kN:n puristuspainetta. Ydintabletti päällystettiin kuorikerroksella tablettipuristimessa käyttäen 9-11 mm:n koveria painimia. Pieniä eriä valmistettaessa punnittin alapainimen ollessa ala-asennossa muottiin puolet kuorikerrokseen tulevasta jauheseoksesta. Sen jälkeen asetettiin ydintabletti muotin keskelle ja lisättiin päälle toinen puoli kuorikerrokseen tulevasta jauheseoksesta. Lopullinen tabletti puristettiin käyttäen 10-15 kN:n puristuspainetta.
Lääkeaineen vapautuminen tableteista voidaan tutkia farmakopeoissa esitetyillä dissoluutiokokeilla, esim USP XXII:n mukaisella lapasekoitinlaitteistolla.
8 93924
Kuvassa 1 on esitetty tulokset furosemidin vapautumisesta esimerkkien 1-3 mukaisista tableteista. Kuvasta havaitaan, että kaikkien tablettien vapautu-miskuvaaja on muodoltaan eksponenttikäyrän kaltainen aina 80-90 %:n vapautumiseen asti. Kuva 1 havainnollistaa myös sen, että vapautumiskäyrän asemaa koordinaatistossa voidaan systemaattisesti säädellä kuorikerroksessa olevan polymeerin määrällä.
Kuva 2 (esimerkin 2 mukainen valmiste) osoittaa, että keksinnön mukaiset tabletit toimivat pitkävaikutteisina valmisteina myös in vivo -olosuhteissa. Imeytymiskokeet on tehty koirilla ja aktiivisen lääkeaineen, furosemidin pitoisuudet verinäytteistä on määritetty nestekromatografisesti.
Kuva 3 osoittaa, että keksinnönmukaisessa valmisteessa veteen niukkaliukoinen lääkeaine voidaan korvata veteen helposti liukenevalla aineella (tässä esimerkissä salbutamolisulfaatilla) ja siitä huolimatta vapau-tumiskuvaaja säilyy eksponentiaalisena, kun suurin osa lääkeaineesta on ytimessä
II

Claims (13)

1. Menetelmä suun kautta nautittavaksi tarkoitetun, lääkeainetta ajan funktiona nopeutuvasti vapauttavan valmisteen valmistamiseksi, jossa lääkeaineesta ja tavanomaisista farmaseuttisista apuaineista tai näitä sisältävistä rakeista puristetaan lääkeainetta nopeasti vapauttava ydintabletti ja sen jälkeen ydintabletin ympärille lääkeaineen, sen vapautumista säätelevän polymeerin ja tavanomaisten farmaseuttisten apuaineiden seoksesta lääkeainetta hidastetusti vapauttava kuorikerros, tunnettu siitä, että kuorikerrokseen sisällytetään 10-40 % lääkeaineen kokonaismäärästä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että farmaseuttisena apuaineena käytetään laktoosia, polyvinyylipyrrolidonia, mag-nesiumstearaattia tai talkkia.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että polymeerinä käytetään hydrofiilistä geeliytyvää polymeeriä.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että polymeerinä käytetään metyylihydroksipropyyliselluloosaa.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että metyylihydroksipropyyiiselluloosan molekyylipaino on 20000-150000 g/mol.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että metyylihydroksipropyyliselluloosan molekyylipaino on noin 26000 g/mol.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1-6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että puristukseen käytetään puristuspäällystykseen konstruoitua tablettikonet-ta.
8. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että polymeerin osuus on 30 - 70 %, edullisimmin 40 - 60 % koko valmisteen painosta.
9. Jonkin patenttivaatimuksista 1-8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lääkeaine on veteen niukasti liukeneva heikko happo. 10 93924
9 93924
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ytimeen ja kuorikerrokseen lisätään emäksistä suolaa kuten kaliumkarbonaattia.
11. Patenttivaatimuksen 9 tai 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lääkeaine on furosemidi.
12. Jonkin patenttivaatimuksista 1-8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lääkeaine on veteen helposti liukeneva suola.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lääkeaine on salbutamolisulfaatti. 93924 1 1
FI914354A 1991-09-17 1991-09-17 Menetelmä säädellysti lääkeainetta vapauttavan valmisteen valmistamiseksi FI93924C (fi)

Priority Applications (7)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI914354A FI93924C (fi) 1991-09-17 1991-09-17 Menetelmä säädellysti lääkeainetta vapauttavan valmisteen valmistamiseksi
DE69209080T DE69209080T2 (de) 1991-09-17 1992-09-16 Pharmazeutische zusammemsetzungen mit verzoegerter freigabe
CA002119158A CA2119158A1 (en) 1991-09-17 1992-09-16 Controlled release pharmaceutical preparations
AT92919730T ATE135204T1 (de) 1991-09-17 1992-09-16 Pharmazeutische zusammemsetzungen mit verzoegerter freigabe
EP92919730A EP0605514B1 (en) 1991-09-17 1992-09-16 Controlled release pharmaceutical preparations
PCT/FI1992/000242 WO1993005769A1 (en) 1991-09-17 1992-09-16 Controlled release pharmaceutical preparations
US08/611,552 US5849330A (en) 1991-09-17 1996-03-06 Controlled release pharmaceutical

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI914354 1991-09-17
FI914354A FI93924C (fi) 1991-09-17 1991-09-17 Menetelmä säädellysti lääkeainetta vapauttavan valmisteen valmistamiseksi

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI914354A0 FI914354A0 (fi) 1991-09-17
FI914354A FI914354A (fi) 1993-03-18
FI93924B FI93924B (fi) 1995-03-15
FI93924C true FI93924C (fi) 1995-06-26

Family

ID=8533138

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI914354A FI93924C (fi) 1991-09-17 1991-09-17 Menetelmä säädellysti lääkeainetta vapauttavan valmisteen valmistamiseksi

Country Status (7)

Country Link
US (1) US5849330A (fi)
EP (1) EP0605514B1 (fi)
AT (1) ATE135204T1 (fi)
CA (1) CA2119158A1 (fi)
DE (1) DE69209080T2 (fi)
FI (1) FI93924C (fi)
WO (1) WO1993005769A1 (fi)

Families Citing this family (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1264696B1 (it) * 1993-07-09 1996-10-04 Applied Pharma Res Forme farmaceutiche destinate alla somministrazione orale in grado di rilasciare sostanze attive a velocita' controllata e differenziata
GB9407386D0 (en) 1994-04-14 1994-06-08 Smithkline Beecham Plc Pharmaceutical formulation
US20030109503A1 (en) * 1995-06-06 2003-06-12 Smithkline Beecham P.L.C. Pharmaceutical formulations comprising clavulanic acid alone or in combination with other beta-lactam antibiotics
IT1276689B1 (it) * 1995-06-09 1997-11-03 Applied Pharma Res Forma farmaceutica solida ad uso orale
US5837284A (en) 1995-12-04 1998-11-17 Mehta; Atul M. Delivery of multiple doses of medications
ES2262174T3 (es) * 1996-09-30 2006-11-16 Alza Corporation Forma de dosificacion y procedimiento de administracion de medicamentos.
EP1690531A3 (en) * 1996-09-30 2010-01-20 Alza Corporation Dosage form and method for administering drug
US6919373B1 (en) 1996-11-12 2005-07-19 Alza Corporation Methods and devices for providing prolonged drug therapy
US20030124187A1 (en) * 1997-02-14 2003-07-03 Smithkline Beecham Laboratoires Pharmaceutiques, Pharmaceutical formulations comprising amoxycillin and clavulanate
US6962997B1 (en) 1997-05-22 2005-11-08 Celgene Corporation Process and intermediates for resolving piperidyl acetamide steroisomers
US6602521B1 (en) * 1998-09-29 2003-08-05 Impax Pharmaceuticals, Inc. Multiplex drug delivery system suitable for oral administration
WO2000045734A1 (en) 1999-02-02 2000-08-10 Wright Medical Technology, Inc. Controlled release composite
EG23951A (en) 1999-03-25 2008-01-29 Otsuka Pharma Co Ltd Cilostazol preparation
US7250176B1 (en) * 1999-04-13 2007-07-31 Beecham Pharmaceuticals (Pte) Limited Method of treating a bacterial infection
US6878386B1 (en) 1999-04-13 2005-04-12 Beecham Pharmaceuticals (Pte) Limited Method of treating a bacterial infection comprising amoxycillin and potassium clavulanate
US6294199B1 (en) 1999-04-13 2001-09-25 Beecham Pharmaceuticals (Pte) Limited Method of treating a bacterial infection comprising administering amoxycillin
US6555139B2 (en) 1999-06-28 2003-04-29 Wockhardt Europe Limited Preparation of micron-size pharmaceutical particles by microfluidization
US6756057B2 (en) 2000-10-12 2004-06-29 Beecham Pharmaceuticals (Pte) Limited Amoxicillin and potassium clavulanate dosage form
EP1330236A2 (en) 2000-10-12 2003-07-30 Beecham Pharmaceuticals (Pte) Limited Formulation containing amoxicillin
US20110171296A1 (en) * 2000-10-30 2011-07-14 Biohit Oyj Method and preparation for binding acetaldehyde in saliva, the stomach and the large intestine
FI121528B (fi) * 2000-10-30 2010-12-31 Biohit Oyj Farmaseuttinen koostumus syöpään sairastumisen riskin vähentämiseen paikallisesti sitomalla asetaldehydi syljessä, mahalaukussa tai paksusuolessa
US6712897B2 (en) 2001-05-21 2004-03-30 National Gypsum Properties, Llc. Pre-blend composition, and method of making joint compound using same
CA2464653C (en) 2001-10-29 2011-10-18 Therics, Inc. System for manufacturing controlled release dosage forms, such as a zero-order release profile dosage form manufactured by three-dimensional printing
US7125563B2 (en) * 2002-04-12 2006-10-24 Dava Pharmaceuticals, Inc. Sustained release pharmaceutical preparations and methods for producing the same
US20050232995A1 (en) 2002-07-29 2005-10-20 Yam Nyomi V Methods and dosage forms for controlled delivery of paliperidone and risperidone
FI122914B (fi) * 2005-04-01 2012-08-31 Biohit Oyj Elintarvikekoostumus asetaldehydin sitomiseksi suussa ja ruoansulatuskanavassa ja menetelmä koostumuksen valmistamiseksi

Family Cites Families (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2809917A (en) * 1955-10-17 1957-10-15 Victor M Hermelin Sustained release pharmaceutical tablets
NL109293C (fi) * 1955-12-22
US3048526A (en) * 1958-08-04 1962-08-07 Wander Company Medicinal tablet
US3388041A (en) * 1964-01-27 1968-06-11 Richardson Merrell Inc High dosage sustained release tablet
US3558768A (en) * 1969-12-19 1971-01-26 Sterling Drug Inc Sustained release pharmaceutical compositions
SE418247B (sv) * 1975-11-17 1981-05-18 Haessle Ab Sett att framstella kroppar med reglerad frigoring av en aktiv komponent
US4122157A (en) * 1977-03-04 1978-10-24 Richardson-Merrell Inc. Nitrofurantoin sustained release tablet
US4594359B1 (en) * 1982-05-27 1994-07-26 Glaxo Group Ltd Pharmaceutical compositions
GB2120942B (en) * 1982-05-27 1985-10-30 Glaxo Group Ltd Salbutamol compositions
IT1198386B (it) * 1982-07-06 1988-12-21 Lepetit Spa Un prodotto a rilascio protratto contenente il suloctidile
GB2137493A (en) * 1983-03-28 1984-10-10 Dr Kishan Narain Mathur Weight reducing composition
DE3681348D1 (de) * 1985-06-11 1991-10-17 Teijin Ltd Oral-arzneizubereitung mit retardwirkung.
GB8613689D0 (en) * 1986-06-05 1986-07-09 Euro Celtique Sa Pharmaceutical composition
DE3720757A1 (de) * 1987-06-24 1989-01-05 Bayer Ag Dhp-manteltablette
NO883326L (no) * 1987-08-11 1989-02-13 Bayer Ag Dhp-retard-tilberedning.
DE3814532A1 (de) * 1988-04-29 1989-11-09 Bayer Ag Dhp-retard-zubereitung
US5032406A (en) * 1989-02-21 1991-07-16 Norwich Eaton Pharmaceuticals, Inc. Dual-action tablet
US5085865A (en) * 1989-04-12 1992-02-04 Warner-Lambert Company Sustained release pharmaceutical preparations containing an analgesic and a decongestant
US5190760A (en) * 1989-07-08 1993-03-02 Coopers Animal Health Limited Solid pharmaceutical composition
US5098714A (en) * 1989-11-16 1992-03-24 Alza Corporation Osmotic, oral dosage form for fertility control
EP0527887B1 (en) * 1990-05-03 1995-04-26 G.D. Searle & Co. Pharmaceutical composition
US5213807A (en) * 1990-05-03 1993-05-25 Chemburkar Pramod B Pharmaceutical composition containing ibuprofen and a prostaglandin
US5156850A (en) * 1990-08-31 1992-10-20 Alza Corporation Dosage form for time-varying patterns of drug delivery
US5316772A (en) * 1990-12-19 1994-05-31 Solvay & Cie, S.A. (Societe Anonyme) Bilayered oral pharmaceutical composition with pH dependent release
IT1264517B1 (it) * 1993-05-31 1996-09-24 Ekita Investments Nv Compressa farmaceutica atta al rilascio in tempi successivi dei principi attivi in essa veicolati

Also Published As

Publication number Publication date
ATE135204T1 (de) 1996-03-15
FI93924B (fi) 1995-03-15
FI914354A (fi) 1993-03-18
DE69209080T2 (de) 1996-08-01
EP0605514A1 (en) 1994-07-13
CA2119158A1 (en) 1993-04-01
US5849330A (en) 1998-12-15
FI914354A0 (fi) 1991-09-17
DE69209080D1 (de) 1996-04-18
WO1993005769A1 (en) 1993-04-01
EP0605514B1 (en) 1996-03-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI93924C (fi) Menetelmä säädellysti lääkeainetta vapauttavan valmisteen valmistamiseksi
JP5400377B2 (ja) 圧縮性に乏しい治療用化合物を有する組成物の製造法
EP1272167B1 (en) Ropinirole-containing hydrophilic/liphilic polymeric matrix dosage formulation
JP2895146B2 (ja) 二重作用錠剤
JP2519296B2 (ja) イブプロフェン除放性錠剤及びその製造方法
EP2262484B1 (en) Gastric retentive extended-release dosage forms comprising combinations of a non-opioid analgesic and an opioid analgesic
US20070092573A1 (en) Stabilized extended release pharmaceutical compositions comprising a beta-adrenoreceptor antagonist
US20090124702A1 (en) Pharmaceutical Compositions of Metformin
CA2518734A1 (en) A process for preparing sustained release tablets
JP2011144194A (ja) 医薬組成物
US20060240101A1 (en) Orally disintegrating pharmaceutical tablet formulations of olanzapine
EP0181966A1 (en) Compression-coated dispersible tablets
JP5124286B2 (ja) 徐放性製剤およびその製造方法
WO2006123213A1 (en) Modified release formulations of gliclazide
JP2005524670A (ja) 放出制御投与形態
EP0425298A2 (en) Sustained-release preparation of basic medical agent hydrochloride
AU2014295098B2 (en) Anti-tuberculosis stable pharmaceutical composition in a form of a coated tablet comprising granules of isoniazid and granules of rifapentine and its process of preparation
US20090149543A1 (en) Solid pharmaceutical compositions comprising lumiracoxib
Shaik et al. Formulation and in-vitro evaluation of floating pulsatile drug delivery of chronotherapeutic release of h2 receptor antagonist of famotidine
KR20200077911A (ko) 잘토프로펜 함유 서방성 의약 조성물

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application