FI92936C - Menetelmä nestemäisen monomeerin polymeroimiseksi - Google Patents

Menetelmä nestemäisen monomeerin polymeroimiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI92936C
FI92936C FI882462A FI882462A FI92936C FI 92936 C FI92936 C FI 92936C FI 882462 A FI882462 A FI 882462A FI 882462 A FI882462 A FI 882462A FI 92936 C FI92936 C FI 92936C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
liquid
alpha
olefin
reactor
catalyst
Prior art date
Application number
FI882462A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI882462A0 (fi
FI882462A (fi
FI92936B (fi
Inventor
Fathi David Hussein
Allen Noshay
William Stanley Mialki
Ian Donald Burdett
Original Assignee
Union Carbide Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Union Carbide Corp filed Critical Union Carbide Corp
Publication of FI882462A0 publication Critical patent/FI882462A0/fi
Publication of FI882462A publication Critical patent/FI882462A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI92936B publication Critical patent/FI92936B/fi
Publication of FI92936C publication Critical patent/FI92936C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F2/00Processes of polymerisation
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F10/00Homopolymers and copolymers of unsaturated aliphatic hydrocarbons having only one carbon-to-carbon double bond

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

92936
Menetelmä nestemäisen monomeerin polymeroimiseksi Förfarande för polymerisation av en flytande monomer
Keksintö kohdistuu menetelmään nestemäisen monomeerin polyme-roimiseksi, katalyytin suorituskykyä parantaen.
Polymerointikatalyytteihin liittyy yleensä erilaisia luontaisia rajoituksia, joita ei kyetä eliminoimaan yksinkertaisesti muuttamalla vähän katalyytin koostumusta. Näiden rajoitusten eliminoimiseksi ollaan ehdotettu lukuisia erilaisia katalyyt-tikohtaisia esikäsittelyjä. Näiden esikäsittelyjen on todettu parantavan katalyytin aktiivisuutta; stereospesifisyyttä; sekä kineettistä heikentymiskäyttäytymistä; sekä katalyytin kykyä säilyä toimintakykyisenä korkeissa polymerointilämpötiloissa (parantunut lämpöstabiilisuus).
Alalla pyritään jatkuvasti löytämään ne erityiset vaiheet ja olosuhteet, jotka parantavat tietyn katalyytin suorituskykyä polymerointiympäristössä.
Näin ollen keksinnön tarkoituksena on saada aikaan menetelmä yhden tai useamman monomeerin polymeroimiseksi nesteympäristös-sä katalyytin läsnäollessa, joka katalyytti käsittää katalyy-. tin esiasteen, tavallisesti kiinteän kompleksisen komponentin, joka sisältää magnesiumia, titaania, klooria ja elektronin luovuttajan; orgaanisen alumiiniyhdisteen; sekä selektiivi-syyttä säätelevän aineen, jossa menetelmässä katalyytin aktiivisuus, sekä muut mainitut tunnusomaiset piirteet paranevat.
: : Keksinnön muut kohteet ja edut ovat ilmeisiä seuraavan esityk sen perusteella. Keksintö määritellään oheisissa patenttivaatimuksissa.
Oheisen keksinnön mukaisesti aikaan saadaan menetelmä nestemäisen alfa-olefiinin polymeroimiseksi yksinään tai yhdessä 2 92936 yhden tai useamman muun alfa-olefiinin kanssa, jotka muut alfa-olefiinit ovat samoin nestemäisiä tai nesteeseen liuotettuja, kunkin alfa-olefiinin käsittäessä 2-12 hiiliatomia, joka menetelmä käsittää seuraavat vaiheet, joista vaihe (a) toteutetaan nestefaasina ja vaihe (b) toteutetaan kaasufaasi-na, ja joissa: (a) katalyytti, joka käsittää (i) katalyytin esiasteen, joka sisältää mgnesiumia, titaania, klooria ja elektronin luovuttajan; (ii) hiilivetyalumiinia olevan kokatalyytin; (iii) selek-tiivisyyttä säätelevän aineen, mainitun selektiivisyyttä säätelevän aineen ollessa eri kuin mainittu elektronin luovuttaja; sekä (iv) vetyä, sekoitetaan alfa-olefiiniin (-olefiineihin), alfa-olefiinin (-olefiinien) ja katalyytin esiasteen välisen painosuhteen ollessa vähintään noin 6000: 1, nestefaasireakto-rissa, viiveajan ollessa noin 10 - 400 sekuntia, noin alueella 20 - 100 ’C olevassa lämpötilassa, jolloin alfa-olefiini (t) polymeroituvat osittain; ja (b) vaiheessa (a) saatu seos johdetaan vähintään yhteen kaasu-faasireaktoriin noin alueella 40 - 150 *C olevassa lämpötilassa siten, _että polymeroitumaton alfa-olefiini polymeroituu olennaisesti.
·· Yksityiskohtainen kuvaus
Katalyytti muodostuu katalyytin esiasteesta, joka sisältää magnesiumia, titaania, klooria ja elektronin luovuttajan; orgaanisesta alumiiniyhdisteestä, jota voidaan kutsua kokata-lyytiksi; sekä selektiivisyyttä säätelevästä aineesta. Selektiivisyyttä säätelevä aine määritellään lisäaineeksi, joka muokkaa katalyytin esiastetta siten, että syntyvän isotaktisen kiteisen polymeerin prosentuaalinen kokonaismäärä suurenee.
Tällaisen katalyytin erään suoritusmuodon kuvaus on löydettävissä US-patenttijulkaisussa 4 414 132, joka liitetään oheen tällä viittauksella. Tässä tapauksessa katalyytin esiaste 3 92936 saadaan halogenoimalla kaavan MgR2-«JCn mukainen magnesiumyhdiste, jossa kaavassa R on alkoksidi- tai aryylioksidiryhmä, kummankin R-ryhmän ollessa samanlaisia tai erilaisia, X on halogeeni ja n 1 0 tai 1, neliarvoisena titaanihalogenidilla halogeenihiilivedyn ja elektronin luovuttajan läsnäollessa; saattamalla halogenoitu tuote kosketuksiin neliarvoisen titaa-nihalogenidin kanssa; käsittelemällä valinnaisesti tuloksena oleva kiintoaine aromaattisella happokloridilla; pesemällä halogenoitu tuote reagoimatta jääneiden titaaniyhdisteiden poistamiseksi; sekä ottamalla kiinteä tuote talteen.
Katalyyttikomponenttien atomisuhteet tai moolisuhteet ovat yleensä eeuraavat:
Suhde Laaja alue Edullinen alue
Mg: Ti 1:1 - 50: 1 3: 1 - 30: 1
Cl: Mg 1: 1 - 5: 1 2: 1 - 3: 1
Mg: elektronin luovuttaja 0, 1: 1 - 100: 1 1: 1 - 60: 1
Kokatalyytti: Ti 10:1 - 200:1 20:1 - 100:1
Kokatalyytti: selektii- 0, 1: 1 - 100: 1 0, 2: 1 - 50: 1 visyyttä eäätelevä aine
Sopivia halogeenia sisältäviä magnesiumyhdisteitä, joita voidaan käyttää katalyytin esiasteen valmistamiseen, ovat alkok-si- ja aryylioksimagnesiumhalogenidit, kuten isobutoksimagne-siumkloridi, etoksimagnesiumbromidi, fenoksimagnesiumjodidi, kumyloksimagnesiumbromidi ja naftenoksimagnesiumkloridi.
Käyttökelpoisia magnesiumyhdisteitä ovat 2-24 hiiliatomia käsittävät magnesiumdialkoksidit, -diaryylioksidit sekä -karbok-sylaatit, kuten magnesium-di-iso-propoksidi, magnesiumdietoksi di, magnesiumdibutoksidi, magnesiumdifenoksidi, magnesium-dinaftenoksidi ja etoksimagnesiumisobutoksidi, magnesiumdi-oktanoaatti ja magnesiumdipropionaatti.
Yhden alkoksidi- ja aryylioksidiryhmän käsittäviä magnesiumyh-• disteitä voidaan myös käyttää. Esimerkkeinä tällaisista yhdis- 4 92936 teistä voidaan mainita etoksimagnesiumfenoksidi ja naftenoksi-dimagnesiumisoamyylioksidi. Sopivia ovat samoin yhdisteet, joissa on yksi karboksylaattiryhmä ja yksi alkoksidi-, aryyli-oksidi- tai halogeeniryhmä, kuten etoksimagnesiumoktanoaatti, fenoksimagnesiumpropionaatti ja kloorimagnesiumdodekanoaatti.
Neliarvoisen titaanin sopivia halogenideja ovat esimerkiksi aryylioksi- tai alkoksi-di- ja -trihalogenidit, kuten di-heksoksititaanidikloridi, dietoksititaanidibromidi, isopropok-sititaanitrijodidi sekä fenoksititaanitrikloridi; edullisia ovat titaanitetrahalogenidit, kuten titaanitetrakloridi.
Käytetyt halogeenihiilivedyt voivat olla aromaattisia tai alifaattisia. Kukin alifaattinen halogeenihiilivety sisältää edullisesti 1-12 hiiliatomia ja vähintään 2 halogeeniatomia. Alifaattisia halogeenihiilivetyjä ovat esimerkiksi dibromime-taani, trikloorimetaani, 1, 2-dikloorietaani, di kloori but aani, 1, 1, 3-trikloorietaani, tri kloori s ykloheks aani, dikloorifluo- rietaani, tri kloori propaani, tri kloori fluori oktaani, dibromi-difluoridekaani, heksakloorietaani ja tetrakloori-iso-oktaani. Edullisia ovat hiilitetrakloridi ja 1,1, 3-trikloorietaani. Alifaattisia, molekyylissään vain yhden halogeeniatomin sisältäviä halogeenihiilivetyjä, kuten butyylikloridia ja amyylik-loridia, voidaan myös käyttää. Sopivia aromaattisia halogeeni-hiilivetyjä -ovat esimerkiksi klooribentseeni, bromibentseeni, diklooribentseeni, diklooridibromibentseeni, naftyylikloridi, klooritoiueeni ja diklooritolueeni. Klooribentseeni on edullisin halogeenihiilivety.
Sopivia elektronin luovuttajia, joita voidaan käyttää Mg/Ti-kompleksissa (sisäisenä luovuttajana) tai selektiivisyyttä säätelevänä aineena (ulkoisena luovuttajana) erillään tai orgaanisen alumiiniyhdisteen kanssa kömpieksoituneena, ovat eetterit, mono- ja polykarboksyylihappojen esterit, ketonit, fenolit, amiinit, amidit, imiinit, nitriilit, silaanit, fos-fiinit, fosfiitit, stilbeenit, arsiinit, fosforamidit ja alko- • 1 n holaatit. Selvää on kuitenkin, että selektiivisyyttä säätele- 5 92936 vän aineen (ulkoisen luovuttajan) tulee olla eri yhdiste kuin elektronin luovuttaja, eli sisäinen luovuttaja.
Esimerkkeinä mainittakoon karboksyylihappojen esterit, kuten etyyli- ja metyylibentsoaatti, p-metoksietyylibenteoaatti, p-etoksimetyylibentsoaatti, p-etokeietyylibentsoaatti, etyyli -akrylaatti, metyylimetakrylaatti, etyyliasetaatti, p-kloorie-tyylibentsoaatti, p-aminoheksyylibentsoaatti, isopropyylinaf-tenaatti, m-amyylitoluaatti, etyylisykloheksanoaatti ja pro-pyylipivalaatti. Lisäesimerkkeinä mainittakoon N, N, Ν', N'-tet-rametyylietyleenidiamiini, 1,2, 4-trimetyylipiperatsiini ja 2, 2, 6, 6-tetrametyylipiperidiini.
Kun katalyytin esiasteen valmistamiseen käytettävä elektronin luovuttaja (sisäinen luovuttaja) on edullinen etyylibentsoaat-ti, niin selektiivityyttä sääteleväksi aineeksi edullinen elektronin luovuttaja (ulkoinen luovuttaja) on para-etoksi-etyylibentsoaatti.
Hiilivetyalumiinia oleva kokatalyytti voidaan esittää kaavalla R3AI, missä kukin R on alkyyli-, sykloalkyyli-, aryyli- tai hydridiradikaali; vähintään yksi R on hiilivetyradikaali; kaksi tai kolme R-radikaalia on voinut liittyä heterosyklisen rakenteen muodostavaksi sykliseksi radikaaliksi; kukin R voi olla samanlainen tai erilainen; ja kukin R, joka on hiilivety-radikaali, käsittää 1-20 hiiliatomia, edullisesti 1-10 hiiliatomia. Edelleen, kukin alkyyliradikaali voi olla suora-tai haaraketjuinen, ja tällainen hiilivetyradikaali voi olla sekaradikaali, eli radikaali voi sisältää alkyyli-, aryyli-ja/tai sykloalkyyliryhmiä. Esimerkkejä sopivista radikaaleista ovat metyyli, etyyli, propyyli, isopropyyli, butyyli, isobu-tyyli, tert. -butyyli, pentyyli, neopentyyli, heksyyli, 2-me-tyylipentyyli, heptyyli, oktyyli, iso-oktyyli, 2-etyyliheksyyli, 5, 5-dimetyyliheksyyli, nonyyli, dekyyli, isodekyyli, unde-kyyli, dodekyyli, fenyyli, fenetyyli, metoksifenyyli, bentsyy-li, tolyyli, ksylyyli, naftyyli, naftaali, metyylinaftyyli, * sykloheksyyli, sykloheptyyli ja sykio-oktyyli.
6 92936
Esimerkkeinä sopivista hiilivetyalumiiniyhdisteistä mainittakoon seuraavat: tri-isobutyylialumiini, triheksyylialumiini, di-isobutyylialumiinihydridi, diheksyylialumiinihydridi, iso-butyylialumiinidihydridi, heksyylialumiinidihydridi, di-isobutyyli he ksyyli alumiini, isobutyylidiheksyylialumiini, trimetyy-lialumiini, trietyylialumiini, tripropyylialumiini, tri-isop-ropyylialumiini, tri-n-butyylialumiini, trioktyylialumiini, tridekyylialumiini, tridodekyylialumiini, tribentsyylialumiini, tri fenyylialumiini, trinaftyylialumiini ja tritolyylialu-miini. Edullisia hiilivetyalumiineja ovat trietyylialumiini, tri-isobutyylialumiini, triheksyylialumiini, di-isobutyylialu-miinihydridi ja diheksyylialumiinihydridi.
Edellä mainittu happohalogenidi on yhdiste, joka vastaa sisäisenä elektronin luovuttajana käytettävää esteriyhdistettä. Halogenidi on edullisesti kloridi tai bromidi. Happohalogenidi voi sisältää 7-22 hiiliatomia ja yhden tai useampia aromaattisia renkaita.
Ensimmäinen vaihe on nestemäisen monomeerin polymerointi, eli nestefaasina toteutettava polymerointi, jossa ei muodostu enempää kuin noin 10 paino-% kohteena olevassa menetelmässä muodostuvasta polymeeristä. Ensimmäinen vaihe [vaihe (a)] voidaan toteuttaa perinteisessä reaktorissa, joka on tehty reaktiota ajatellen inertistä materiaalista. Se toteutetaan edullisesti 6ilmukkareaktorissa. Reaktori täytetään nesteellä, joka sisältää yhtä nestemäistä alfa-olefiinia yksinään tai yhdistettynä yhteen tai useampaan muuhun alfa-olefiiniin, jotka ovat puolestaan nesteitä tai nesteeseen liuotettuja kaasuja, kunkin alfa-olefiinin käsittäessä 2-12 hiiliatomia. Edullinen nestemäinen monomeeri on nestemäinen propyleeni, mutta muitakin nestemäisiä tai liukoisia alfa-olefiineja, kuten 1-buteenia, 1-hekseeniä tai 1-dodekeenia, voidaan käyttää. Esimerkkeinä alfa-olefiineista, jotka voidaan liuottaa nestefaasiin, mainittakoon etyleeni ja propyleeni.
n 92936 7
Lietteenä olevaa katalyytin esiastetta johdetaan yhdessä koka-talyytin, selektiivisyyttä säätelevän aineen, alfa-olefiinin ja vedyn kanssa jatkuvasti reaktoriin toivotuissa suhteissa.
Alfa-olefiinin (-olefiinien) ja katalyytin esiasteen välinen painosuhde ensimmäisessä reaktorissa, eli ensimmäisessä vaiheessa on vähintään noin 6000: 1, sen ollessa edullisesti noin alueella 9000: 1 - 50 000: 1. Viiveaika ensimmäisessä reaktorissa on noin 10 - 400 sekuntia, edullisesti noin 40 - 200 sekuntia; ensimmäisessä reaktorissa ylläpidetty lämpötila on noin 20 - 100 *C, edullisesti noin 40 - 80 ’ C. Paine on riittävä pitämään monomeeri(t) nestemäisenä, noin 150 - 800 psi ylipainetta (n. 1, 03 - 5, 52 MPa), edullisesti noin 200 - 600 psi ylipainetta (n. 1,38 - 4,14 MPa). Vedyn ja alf a-olefiinin (-olefiinien) välinen moolisuhde on noin 0, 0005:1 - 0, 01:1, sen ollessa edullisesti noin 0, 001: 1 - 0, 005: 1. Katalyyttiä, vetyä ja monomeeria (monomeereja) syötetään ensimmäiseen reaktoriin nopeudella, joka riittää tuottamaan noin 50 - 2000 paunaa (n. 22, 7 - 907, 2 kg) polymeeriä katalyytin esiasteen yhtä paunaa (0,454 kg) kohden, edullisesti noin 100 - 1500 paunaa (45,36 - 680, 3 kg) polymeeriä katalyytin esiasteen yhtä paunaa (0, 4 54 kg) kohden.
Katalyytistä ja nestemäisestä monomeerista (monomeereista) '· muodostuvaa seosta kierrätetään jatkuvasti viiveajanjakson ajan ja tämän jälkeen sitä poistetaan jatkuvasti ensimmäisestä reaktorista kaasufaasireaktoriin, edullisesti leijupetireaktoriin. Tähän tarkoitukseen käytetään perinteisiä kierrättäviä välineitä, kuten esimerkeissä mainittua keskipakopumppua. Korostettakoon, että edullisessa suoritusmuodossa ensimmäisen ja toisen vaiheen välissä ei ole olennaisesti minkäänlaista viivettä. Vaiheiden välissä voidaan kuitenkin toivottaessa käyttää sopeuttami6tekniikkaa, jolloin katalyytin ja nestemäisen monomeerin (monomeerien) seos johdetaan lämpötilagradien-tin läpi niin, että seoksen lämpötila nousee asteittain ensimmäisen reaktorin lämpötilasta toisen reaktorin lämpötilaan por-• taittein. Tämä asteittainen muuttaminen tulisi toteuttaa kui- 8 92936 tenkin niin, ettei yhteensä kulunut aika ole pitempi kuin noin 400 sekuntia. Kaasufaasireaktoriin voidaan johtaa vaiheessa (a) saadun seoksen, joka sisältää katalyyttiä, alfa-olefiinia ja polymeroitumitta alfa-olefiinia, lisäksi alfa-olefiinimono-meeria (-monomeereja) ja vetyä.
Kaasufaasireaktori voi olla US-patenttijulkaisussa 4 482 687 kuvattu leijupetireaktori tai muu perinteinen reaktori esimerkiksi polypropyleenin tai propyleenin kopolymeerien tuottamiseksi kaasufaasissa. Peti on tavallisesti tehty samasta rakeisesta hartsista, jota reaktorissa on tarkoitus tuottaa. Täten polymeroinnin aikana peti käsittää muodostuneita polymeeri-hiukkasia, kasvavia polymeerihiukkasia ja katalyyttihiukkasia, joita leijutetaan polymeroituvien ja muokkaavien kaasumaisten komponenttien avulla. Näitä komponentteja johdetaan reaktoriin sellaisella virtausnopeudella tai nopeudella, joka riittää hiukkasten erottamiseen ja joka saa ne käyttäytymään virtaavan väliaineen tavoin. Leijuttava kaasu koostuu alkuperäisestä syötöstä, täydentävästä syötöstä ja kierrätettävästä (takaisi nkierrätettävästä) kaasusta, eli monomeerista ja toivottaessa muokkaavista aineista ja/tai inertistä kantajakaasusta.
Reaktorin olennaiset osat ovat säiliö, peti, kaasun jakelule-vy, sisäänmeno- ja ulostuloputket, kompressori, kiertokaasun jäähdyttäjä ja tuotteen poistojärjestelmä. Säiliössä, petin yläpuolella, on nopeuden pienentämisvyöhyke, ja petissä on reaktiovyöhyke. Ne kummatkin ovat kaasun jakelupetin yläpuolella.
Reaktoria voidaan muunnella toivottaessa. Eräs muunnos on kiertokaasun kompressorin sijoittaminen uudestaan jäähdyttäjän suhteen ylävirran puolelta alavirran puolelle, ja toinen muunnos on ilmalinjan lisääminen tuotteen poistosäiliön (sekoitettu tuotesäiliö) huipusta takaisin ensimmäisen reaktorin huippuun tuotteen poistosäiliön täyttymistason parantamiseksi.
II
9 92936
Toisessa vaiheessa käytettävän leijupetireaktorin käyttölämpötila on noin 40 - 150 1 C, edullisesti noin 60 - 120 ‘ C, ja sen käyttöpaine on noin 100 - 700 psi ylipainetta (n. 0,69 - 4, 83 MPa), edullisesti noin 250 - 550 psi (n. 1, 72 - 3, 79 MPa) ylipainetta. Leijuttavan kaasun nopeus on noin alueella 0, 1 - 3,0 jalkaa (n. 0,03 - 0,91 m) sekunnissa, edullisesti noin 0, 5 - 2,0 jalkaa (n. 0,15 - 0,19 m) sekunnissa. Vedyn ja alfa-olefii-nin (-olefiinien) välinen moolisuhde leijupetireaktorissa on noin 0, 005:1 - 0, 2:1, sen ollessa mielellään noin 0,01:1 0, 1: 1.
Mikäli toivottavaa on valmistaa homopolymeeria, kuten polypropyleeni a tai satunnaiskopolymeeria, kuten propyleenin ja ety-leenin välistä satunnaiskopolymeeria, niin tällöin käytetään yhtä leijupetireaktoria. Iskulaatua olevien kopolymeerien tapauksessa tarvitaan toista leijupetireaktoria. Kaikissa tapauksissa reaktorit, eli silmukkareaktori, jossa ensimmäinen vaihe toteutetaan, toinen reaktori, eli leijupetireaktori, ja tarvittaessa kolmas reaktori, joka on myös leijupeti, toimivat jatkuvasti, samassa linjassa.
Keksintöä havainnollistetaan seuraavilla esimerkeillä.
ESIMERKIT 1-6 • 1
Silmukkareaktori, joka käsittää vaipallisen osan lämmön poistamiseksi, täytetään nestemäisellä propyleenilla. Tähän reaktoriin laitetaan valmistettua katalyytin esiastetta, jolla on suunnilleen seuraava koostumus: TiCl1·12MgCla·2CeHsCOOCaHs.
Katalyytin esiaste on lietteenä ja se johdetaan silmukkareakto-riin nestemäistä propyleeniä käyttäen. Nestemäisen propyleenin ja katalyytin esiasteen välinen painosuhde on 12500:1,2 (10417:1). Reaktoriin syötetään samanaikaisesti katalyytin esiasteen kanssa kokatalyyttiä, eli trietyylialumiinia, sekä selektiivisyyttä säätelevää ainetta, eli para-etoksietyyli-bentsoaattia, noin moolisuhteessa 3: 1. Alumiinin ja titaanin
I t I
välinen atomisuhde on 36. Silmukkareaktoriin syötetään samoin 10 92936 vetyä niin, että vedyn ja nestemäisen propyleenin välinen moolisuhde on 0,002:1. Silmukkareaktorissa vallitseva paine on 550 psi ylipainetta (n. 3,79 MPa); lämpötila on noin 55 ’ C; reaktorissa muodostuu 1300 paunaa (n. 589, 7 kg) polypropylee-nia katalyytin esiasteen yhtä paunaa (n. 0, 454 kg) kohden. Virtausnopeus silmukkareaktorin läpi on noin 12500 paunaa (n.
5669,9 kg) katalyytistä ja nestemäisestä propyleenista muodostuvaa seosta tunnissa; viiveaika silmukkareaktorissa on 95 sekuntia.
Seosta kierrätetään jatkuvasti silmukkareaktorin läpi yhden puoliavoimen keskipakopumpun avulla, ja sitä poistetaan jatkuvasti silmukkareaktorista leijupetireaktoriin, jossa varsinainen polymeroituminen tapahtuu. Olosuhteet, joissa leijupetire-aktori toimii, ovat suunnilleen seuraavat: lämpötila: 67 ' C; paine: 490 psi ylipainetta (n. 3,34 MPa); virtausnopeus: noin 12500 paunaa (n. 5669,9 kg) tunnissa katalyytistä ja nestemäisestä propyleenista muodostuvaa, silmukka reaktorista tulevaa seosta plus 8000 paunaa (n. 3628,7 kg) tunnissa propylee- nia, jota syötetään suoraan leijupetireaktoriin; leijuttavan kaasun nopeus: 0,8 jalkaa (n. 0,24 m) sekunnissa.
• · « i
Myös vetyä syötetään leijupetireaktoriin niin, että vedyn ja propyleenin välinen moolisuhde on 0, 02: 1.
Leijupetireaktoriin ei lisätä muuta katalyytin esiastetta, kokatalyyttiä eikä selektiivisyyttä säätelevää ainetta.
Esimerkki toistetaan ensimmäistä vaihetta lukuunottamatta. Tässä tapauksessa katalyytti ja propyleeni laitetaan suoraan lei j upeti reaktori in.
Kaksi vaihetta käsittävä esimerkki ja yhden vaiheen käsittävä esimerkki toistetaan kahdesti.
u 11 92936
Taulukossa esitetään seuraavat muuttujat ja tulokset: 1. AI/Ti-atomisuhde 2. Ksyleeniin liukenevat aineet: koska ei-kiteinen polypropy leeni liukenee ksyleeniin ja kiteinen, edullinen polypropyleeni ei liukene siihen, niin ksyleeniin liukenevien aineiden määrä osoittaa, miten paljon kiteistä polypropyleeniä muodos tuu. Tämä arvo esitetään painoprosentteina polymeerin kokonaispainosta laskien. Arvo, joka on alle 6 %, on kaupallisesti toivottava.
3. Kokonaistuottavuus myös ensimmäistä vaihetta käyttäen esitetään tuhansina kilogrammoina polymeeriä yhtä titaanikilogrammaa kohden. Tästä nähdään kaksivaiheisella, eli keksinnön mukaisella menetelmällä syntyneen polymeerin määrä.
4. Tuottavuus ilman ensimmäistä vaihetta esitetään samoin tuhansina kilogrammoina polymeeriä yhtä titaanikilogrammaa kohden. Tästä nähdään tuottavuus vain 1eijupetireaktoria käyttäen.
5. Tuottavuuden prosentuaalinen paraneminen esittää neljännen palstan tuottavuuden paranemista prosentteina viidenteen palstaan verrattuna, eli esimerkkiä 1 verrataan esimerkkiin 2; esimerkkiä 3 esimerkkiin 4; ja esimerkkiä 5 esimerkkiin 6.
Huom: Taulukon tiedot osoittavat, että ensimmäisen vaiheen [vaihe (a)] käyttö johtaa katalyytin polymerointituottavuuden olennaiseen'paranemiseen. Tämä parantunut tuottavuus osoittaa, että katalyytin aktiivisuus, stereospesifisyys, kineettinen heikkenemiskäyttäytyminen ja lämpöstabiilisuus ovat parantuneet.
12 92936
TAULUKKO
katalyytin tuottavuus katalyy- ksyleeniin TVÖS x· 1111 tootta~ katalyytin liukenevat vaihetta vuus ilman tuottavuuden
Esim. AI /Tl aineet käyttäen 1, vaihetta paraneminen,% 1 36 3.4 690 - 24.3 2 36 3.4 - 555 3 35 3.7 740 - 25.9
4 35 3.7 - 58B
5 31 2.8 625 - 37.4 6 31 2.8 - 455 11 • ·

Claims (7)

13 92936
1. Menetelmä nestemäisen alfa-olefiinin polymeroi mi seksi yksinään tai yhdistettynä yhteen tai useampaan muuhun alfa-olefii-niin, jotka muut alfa-olefiinit ovat itse nestemäisiä tai nesteeseen liuotettuja, kunkin alfa-olefiinin käsittäessä 2-12 hiiliatomia, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää seuraavat vaiheet, jotka suoritetaan jatkuvatoimisesta, joista vaihe (a) toteutetaan nestefaasina ja vaihe (b) toteutetaan kaasuf aasina: (a) katalyytti, joka käsittää (i) katalyytin esiastetta, joka koostuu olennaisesti magnesiumista; titaanista; kloorista, bromista tai jodista; ja elektronin luovuttajasta sisäisenä luovuttajana; (ii) hiilivetyalumiinia olevaa kokatalyyttiä; (iii) selektiivisyyttä säätelevää ainetta ulkoisena luovuttajana, joka selektiivisyyttä säätelevä aine on eri kuin mainittu elektronin luovuttaja, sekä vetyä, sekoitetaan alfa-olefii-niin (-olefiineihin), alfa-olefiinin (-olefiinien) ja katalyytin esiasteen välisen painosuhteen ollessa vähintään noin 9000: 1, nestefaasireaktorissa siten, että viiveaika on noin 10 - 400 sekuntia, noin 20 - 100 * C: n lämpötilassa, jolloin ai fa-olefiini(t) polymeroituvat osittain; sekä (b) vaiheessa (a) saatu seos johdetaan vähintään yhteen kaasu-faasireaktoriin noin alueella 40 - 150 *C olevassa lämpötilassa siten, että polymeroitumaton alfa-olefiini polymeroituu olennaisesti.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu : siitä, että vähintään yksi nestemäinen alfa-olefiini on neste mäistä propyleenia.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että etyleeniä liuotetaan nestemäiseen propyleeniin. 14 92936
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alumiinin ja titaanin välinen atomisuhde on noin alueella 10: 1 - 200: 1.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kokatalyytin ja selektiivisyyttä säätelevän aineen välinen moolisuhde on noin alueella 0, 1: 1 - 100: 1.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaiheessa (a) alfa-olefiinin (-olefiinien) ja katalyytin esiasteen välinen painosuhde on noin 9000: 1 - 50000: 1; viiveaika on noin 40 - 200 sekuntia; ja lämpötila on noin 40 - 80 *C.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että elektronin luovuttaja on etyylibentsoaatti ja selektiivisyyttä säätelevä aine on para-etoksietyylibentsoaatti. Il 15 92936
FI882462A 1986-09-26 1988-05-25 Menetelmä nestemäisen monomeerin polymeroimiseksi FI92936C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US91176386A 1986-09-26 1986-09-26
US91176386 1986-09-26
PCT/US1987/002421 WO1988002376A1 (en) 1986-09-26 1987-09-28 Process for the polymerization of a liquid monomer
US8702421 1987-09-28

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI882462A0 FI882462A0 (fi) 1988-05-25
FI882462A FI882462A (fi) 1988-05-25
FI92936B FI92936B (fi) 1994-10-14
FI92936C true FI92936C (fi) 1995-01-25

Family

ID=25430824

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI882462A FI92936C (fi) 1986-09-26 1988-05-25 Menetelmä nestemäisen monomeerin polymeroimiseksi

Country Status (15)

Country Link
EP (1) EP0283512B1 (fi)
JP (1) JPH0819184B2 (fi)
KR (1) KR920010643B1 (fi)
CN (1) CN1023806C (fi)
AR (1) AR242962A1 (fi)
AT (1) ATE137507T1 (fi)
AU (1) AU604271B2 (fi)
BR (1) BR8707480A (fi)
CA (1) CA1284549C (fi)
CZ (1) CZ696087A3 (fi)
DE (1) DE3751792T2 (fi)
FI (1) FI92936C (fi)
HU (1) HU206732B (fi)
WO (1) WO1988002376A1 (fi)
ZA (1) ZA877289B (fi)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2940684B2 (ja) 1989-12-29 1999-08-25 三井化学株式会社 オレフィン重合用固体状触媒成分およびこの触媒成分を用いたオレフィンの重合方法
FR2659338B1 (fr) * 1990-03-09 1993-05-07 Bp Chemicals Snc Procedes et dispositifs de polymerisation catalytique d'alpha-olefines en phase gazeuse.
FI86989C (fi) * 1990-12-19 1992-11-10 Neste Oy Foerfarande foer framstaellning av en polymerisationskatalysatorkomponent foer olefiner, en polymerisationskatalysatorkomponent som har framstaellts enligt foerfarandet, och dess anvaendning
FI86867C (fi) * 1990-12-28 1992-10-26 Neste Oy Flerstegsprocess foer framstaellning av polyeten
US6235664B1 (en) 1997-03-04 2001-05-22 Exxon Chemical Patents, Inc. Polypropylene copolymer alloys for soft nonwoven fabrics
US5994482A (en) * 1997-03-04 1999-11-30 Exxon Chemical Patents, Inc. Polypropylene copolymer alloys and process for making
EP0986589B1 (en) * 1997-06-05 2002-08-28 POLYPROPYLENE BELGIUM (Naamloze Vennootschap) Continuous process for obtaining propylene polymers
GB9712663D0 (en) 1997-06-16 1997-08-20 Borealis As Process
FI111847B (fi) * 1997-06-24 2003-09-30 Borealis Tech Oy Menetelmä propeenin kopolymeerien valmistamiseksi
FI111845B (fi) * 1997-06-24 2003-09-30 Borealis Tech Oy Menetelmä propeenin homopolymeerien ja iskulujuudeltaan modifioitujen polymeerien valmistamiseksi
FI111848B (fi) * 1997-06-24 2003-09-30 Borealis Tech Oy Menetelmä ja laitteisto propeenin homo- ja kopolymeerien valmistamiseksi
EP0991719B1 (en) 1997-06-24 2003-12-17 Borealis Technology Oy Process for the preparation of heterophasic propylene copolymer
FI111846B (fi) * 1997-06-24 2003-09-30 Borealis Tech Oy Menetelmä ja laitteisto polypropeeniseosten valmistamiseksi
FI111952B (fi) * 1997-11-17 2003-10-15 Borealis Tech Oy Menetelmä ja laitteisto polymeerien valmistamiseksi
US6429270B2 (en) 1998-09-14 2002-08-06 Union Carbide Chemicals & Plastics Technology Corporation Process for preparing olefin polymerization catalyst mixture
BRPI0411942B1 (pt) 2003-07-04 2019-12-03 Basell Polyolefine Gmbh processo para a polimerização de olefinas
KR101359287B1 (ko) 2003-12-19 2014-02-10 바젤 폴리올레핀 게엠베하 에틸렌의 (공)중합 방법
JP5268087B2 (ja) 2004-07-08 2013-08-21 エクソンモービル・ケミカル・パテンツ・インク 超臨界条件におけるポリマー製造
CN103360522A (zh) * 2013-07-17 2013-10-23 中国石油化工股份有限公司 一种多相聚烯烃的制备方法

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2803280A1 (de) * 1978-01-26 1980-01-03 Huels Chemische Werke Ag Verfahren zur mehrstufigen alpha- olefinpolymerisation
CA1141093A (en) * 1979-05-17 1983-02-08 Brian L. Goodall Olefin polymerization catalyst compositions and a process for the polymerization of olefins employing such compositions
JPS5928573B2 (ja) * 1980-02-05 1984-07-13 チッソ株式会社 α−オレフイン重合体の製造方法
JPS6023764B2 (ja) * 1980-02-27 1985-06-10 チッソ株式会社 α−オレフイン重合体を製造する方法
JPS56129206A (en) * 1980-03-14 1981-10-09 Chisso Corp Production of alpha-olefin polymer

Also Published As

Publication number Publication date
BR8707480A (pt) 1988-12-06
EP0283512A1 (en) 1988-09-28
FI882462A0 (fi) 1988-05-25
AU604271B2 (en) 1990-12-13
JPH0819184B2 (ja) 1996-02-28
HU206732B (en) 1992-12-28
ZA877289B (en) 1988-05-25
FI882462A (fi) 1988-05-25
KR920010643B1 (ko) 1992-12-12
HUT48911A (en) 1989-07-28
DE3751792T2 (de) 1996-10-02
AR242962A1 (es) 1993-06-30
AU8104287A (en) 1988-04-21
CA1284549C (en) 1991-05-28
FI92936B (fi) 1994-10-14
CZ696087A3 (en) 1995-02-15
WO1988002376A1 (en) 1988-04-07
EP0283512B1 (en) 1996-05-01
ATE137507T1 (de) 1996-05-15
KR880701740A (ko) 1988-11-04
CN87107586A (zh) 1988-11-23
JPH01501007A (ja) 1989-04-06
DE3751792D1 (de) 1996-06-05
CN1023806C (zh) 1994-02-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI92936C (fi) Menetelmä nestemäisen monomeerin polymeroimiseksi
KR930006248B1 (ko) 내충격성 폴리프로필렌 공중합체의 제조방법
EP0922712B1 (en) Novel electron donor containing compositions
US5432244A (en) Process for the production of polypropylene
FI91264C (fi) Menetelmä alfa-mono-olefiinien polymeroimiseksi
EP0376936A2 (en) A ziegler-Natta catalyst component
EP0341723B1 (en) Process for the preparation of random copolymers
US6323293B1 (en) Electron donor and catalyst system for olefin polymerization
US4398006A (en) Process for producing polybutene-1
WO1994011409A1 (en) Process for polymerizing alpha-olefin
US4814377A (en) Process for incorporating high molecular weight olefin based copolymers into a polymer matrix
US5378672A (en) Methods and systems for multi-component catalyst formulation
EP0559633B1 (en) Catalyst formulation and polymerization processes
JPH04227609A (ja) オレフィンの重合用触媒及びオレフィンの重合法
JPS63162703A (ja) オレフイン重合用触媒成分の製造方法
JPH0247484B2 (ja) Echirenkyojugotainoseizohoho
NO169130B (no) Fremgangsmaate for polymerisering av et flytende alfa-olefi
JPS5814443B2 (ja) オレフインの重合法
JPH0437083B2 (fi)
JPH0134246B2 (fi)
EP0518944A1 (en) POLYMERIZATION CATALYST FOR PRODUCING 1-OLEFIN POLYMERS WITH A WIDE MOLECULAR WEIGHT DISTRIBUTION.
JPH072933A (ja) α−オレフィンの重合方法
JPH0134247B2 (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
HC Name/ company changed in application

Owner name: CERBIOS-PHARMA S.A.

MM Patent lapsed
FD Application lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: UNION CARBIDE CORPORATION