FI92409C - Menetelmä arseenin ja karbonyylisulfidin samanaikaiseksi poistamiseksi nestefaasissa olevasta tyydyttämättömästä hiilivetyfraktiosta - Google Patents

Menetelmä arseenin ja karbonyylisulfidin samanaikaiseksi poistamiseksi nestefaasissa olevasta tyydyttämättömästä hiilivetyfraktiosta Download PDF

Info

Publication number
FI92409C
FI92409C FI883681A FI883681A FI92409C FI 92409 C FI92409 C FI 92409C FI 883681 A FI883681 A FI 883681A FI 883681 A FI883681 A FI 883681A FI 92409 C FI92409 C FI 92409C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
arsenic
mass
lead
hydrocarbons
weight
Prior art date
Application number
FI883681A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI883681A (fi
FI92409B (fi
FI883681A0 (fi
Inventor
Jean-Paul Boitiaux
Jean Cosyns
Original Assignee
Inst Francais Du Petrole
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inst Francais Du Petrole filed Critical Inst Francais Du Petrole
Publication of FI883681A0 publication Critical patent/FI883681A0/fi
Publication of FI883681A publication Critical patent/FI883681A/fi
Publication of FI92409B publication Critical patent/FI92409B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI92409C publication Critical patent/FI92409C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10GCRACKING HYDROCARBON OILS; PRODUCTION OF LIQUID HYDROCARBON MIXTURES, e.g. BY DESTRUCTIVE HYDROGENATION, OLIGOMERISATION, POLYMERISATION; RECOVERY OF HYDROCARBON OILS FROM OIL-SHALE, OIL-SAND, OR GASES; REFINING MIXTURES MAINLY CONSISTING OF HYDROCARBONS; REFORMING OF NAPHTHA; MINERAL WAXES
    • C10G25/00Refining of hydrocarbon oils in the absence of hydrogen, with solid sorbents
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C7/00Purification; Separation; Use of additives
    • C07C7/148Purification; Separation; Use of additives by treatment giving rise to a chemical modification of at least one compound
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10GCRACKING HYDROCARBON OILS; PRODUCTION OF LIQUID HYDROCARBON MIXTURES, e.g. BY DESTRUCTIVE HYDROGENATION, OLIGOMERISATION, POLYMERISATION; RECOVERY OF HYDROCARBON OILS FROM OIL-SHALE, OIL-SAND, OR GASES; REFINING MIXTURES MAINLY CONSISTING OF HYDROCARBONS; REFORMING OF NAPHTHA; MINERAL WAXES
    • C10G29/00Refining of hydrocarbon oils, in the absence of hydrogen, with other chemicals
    • C10G29/16Metal oxides

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Production Of Liquid Hydrocarbon Mixture For Refining Petroleum (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
  • Treatment Of Liquids With Adsorbents In General (AREA)
  • Catalysts (AREA)

Description

5 ^ Z H L' 9
Menetelma arseenin ja karbonyylisulfidin samanaikaiseksi poistamiseksi nestefaasissa olevasta tyydyttåmattomastå hiilivetyfraktiosta
Esillå oleva keksinto koskee patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaista menetelmåå arseenin ja karbonyylisulfidin samanaikaiseksi poistamiseksi tyydyttåmåttomåstå hiilivetyfraktiosta .
10
Raakaoljyn raskaiden fraktioiden eri krakkausprosessit, kuten katalyyttinen krakkaus, viskoottinen pelkistys ja koksaus, tuottavat erilaisten rikkiå, typpeå ja happea sisaltåvien yhdisteiden vahvasti likaamia keveitå fraktioita. Nåiden 15 epåpuhtauksien ohella havaitaan hyvin usein arseenia. Rikki- komponentit ovat useinmiten H2S:a ja merkaptaaneja. Katalyyt-tisen krakkauksen kohdalla huomataan usein CO:n, C02:n ja C0S:n låsnåoloa. Keveisså fraktioissa olevat typpikomponentit ovat pååasiallisesti ammoniakkia tai alempia amiineja.
20 Arseeni on myos låsnå sellaisen komponentin muodossa, jonka yleinen kaava on ASR3, jolloin R voi olla hiilivetyradikaali, kuten CH3, tai vetyatomi.
Tåsså hakemuksessa ymmårretåån keveillå fraktioilla sellai-25 sia, jotka ovat kaasumaisia normaalilåmpotilassa ja painees- sa, toisin sanoen C2-, C3-, C4- fraktiot. Nåitå fraktioita kåsitellåån tavallisesti rikkikomponenttien poistamiseksi. Varsinkin C3- ja C4- fraktiot joutuvat tavallisesti amiineilla suoritettavaan pesuun, jota seuraa soodapesu. Nåmå pesut 30 poistavat melkein kokonaan H2S:n, osittain orgaaniset rikki- komponentit, kuten merkaptaanit, mutta hyvin puutteellisesti COS:n.
Nåmå pesut eivåt myoskåån poista arseenia, joka jåå kåsitel-25 tyihin fraktioihin.
Yleisesti katsottuna C3- ja C4-fraktiot, jotka sisåltåvåt suuren osan olefiineja, ovat.polttoaineiden tai kemian tuot- 2 9 2409 teiden, kuten esimerkiksi eråiden polymeerien, valmistuksen arvokas raaka-aine. Nåmå valmistusprosessit edellyttåvåt erilaisia katalyyttisiå kåsittelyjå, joissa katalyytit tule-vat nopeammin tai hitaammin myrkytetyiksi rikki- tai arseeni-5 komponenteista. Vielå yllå mainittujen pesujen jålkeenkin esimerkiksi katalyyttisestå leijukerroskrakkauksesta (FCC) tulevan C3-fraktion COS-pitoisuus on 1...50 ppm painosta ja arseenin 1...5 ppm painosta.
10 On vaikeata varmuudella måårittåå tåsså fraktiossa oleva arseenikomponentti. Yleenså huomataan kuitenkin, ettå arsee-nia loytyy pååasiallisesti C2- ja C3- fraktioista, sen jålkeen kun erilaiset kevyet fraktiot on erotettu tislaamalla.
15 Ajatellaan siksi, ettå kysymyksesså ovat kevyet ASH3- tai
AsH2CH3-tyyppiset arsiiniyhdisteet.
Katalyyttisen krakkauksen (FCC) tuottamien fraktioiden C3 painokokoonpano on tavallisesti seuraava: 20
Propaani 15 - 40 paino-%
Propeeni 60 - 85 paino-%
Propyyni 10 - 100 ppm
Propadieeni 10 - 100 ppm 25 C4+ 0,1 - 2 paino-% COS 1-50 ppm
As 0,1-5 ppm Tåmån fraktion suuri propeeniosuus kannustaa jalostamoita 30 hyodyntåmaån sitå mahdollisimman hyvin, joko dimerisoimalla tai isobutaanin avulla alkyloimalla valmistetun polttoaineen raaka-aineena, tai petrokemian raaka-aineena. Jålkimmåisesså tapauksessa hyodynnetåån katalyyttisen krakkauksen jåtteitå. Nåisså viimeksi mainituissa fraktioissa propyynin ja propadi-55 eenin pitoisuus on paljon korkeampi ja nousee tavallisesti 4...7 %:iin (propyynin ja propadieenin summa). Nåmå kompo-nentit on poistettava selektiivisen hydrauksen avulla, mikå li *2409 3 tavallisesti tehdåån palladiumpohjaisen katalysaattorin avulla. Tåmå tulee hyvin nopeasti arseenin ja myos COS:n myrkyttåmåksi.
5 Jo kauan on tunettu, ettå lyijyoksidi pystyy absorboimaan arseenin. Myohemmin on selostettu menetelmå arseenin poista-miseksi kaasumaisista hiilivedyistå kåyttåen absorboivaa massaa, joka koostuu suuripintaisen alumiinioksidin påålle kerrostetusta lyijyoksidista (US-patentti 3.780.076). Sanottu 10 patentti suosittelee suhteellisen matalan paineen kåyttoå (< noin 20 bar), toisin sanoen, itse asiassa kaasufaasissa våltetåån tållå tavalla parasiittisia polymerisointireaktioi-ta, joita paineen nousu helpottaa. Saman patentin mukaan on lisåksi suositeltava, ettå våltetåån H2S:n låsnåoloa, joka 15 nåkyy absorptiomassan tehokkuuden pienentymisenå.
On myos selostettu lyijyoksidin kåyttoå karbonyylisulfidin absorbointia vårten, mutta tåsså tapauksessa on poissuljet-tava arseenin låsnåolo. Tåssåkin tapauksessa toimitaan ma-20 talassa paineessa, siis kaasufaasissa.
Vastoin nåitå havaintoja on nyt todettu, ettå on mahdollista absorboida yhtå aikaa arseeni ja karbonyylisulfidi edellyttå-en, ettå toimitaan hiilivetyjen nestefaasissa, toisin sanoen 25 suhteellisen korkeissa paineissa (yli 20 baria). Lisåksi katalysaattorin deaktivointi hiilivetyjen nestefaasissa on hitaampi kuin hiilivetyjen kaasufaasissa, varsinkin kun panos sisåltåå asetyleenisia ja/tai diolefinisia hiilivetyjå.
30 Tåsmållisemmin sanottuna keksinnon mukaiselle menetelmålle on tunnusomaista se, mikå on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnon yhteydesså on todettu, ettå tulokset paranevat 35 vielå kun kåytetåån absorboivaa massaa, joka sisåltåå lyijy- oksidia ja "ei-hapanta" kantoainetta, toisin sanoen se ei saa katalysoida alan ammattimiehen tuntemia reaktioita, joita 4 92409 katalysoidaan kiinteillå hapoilla, nimittåin hiilivetyrunko-mallin isomeroinnin, krakkauksen ja polymeroinnin reaktioita. Tåmå kantoaine voi esimerkiksi olla alumiinioksidia, piioksi-dia tai magnesiumoksidia. Parhaampana pidetåån alumiinioksi-5 dia, jonka avulla voidaan samalla aikaansaada riittåvån suuret ominaispinnat ja riittåvå mekaaninen lujuus.
Kantoaineen happamuus voidaan måårittåå sellaisella tunne-tulla ammoniakin adsorptiokokeella, jota on selostettu 10 esmerkiksi lehdesså "Journal of Catalysis, 2, 211-222 1963" menetelmå kåsittåå kiintoaineen låmmittåmisen 600 °C:seen tyhjiosså (eli pienemmåsså paineessa kuin noin 1 P) kunnes kaasut on tåysin poistettu (tåmå varsinkin veden ja ei-toivottujen epåpuhtauksien poistamiseksi): sen jålkeen ase-15 tetaan kantoaine 320 °C:sså olevaan kalorimetriin ja lisåtåån sellainen ammoniakkimåårå, ettå tasapainossa oleva jårjes-telmå saavuttaa noin 40 kPa:n lopullisen paineen ja mitataan poistetun låmmon måårå. Mitattuna nåisså olosuhteissa ammoniakin adsorptiolåmmon pitåå olla alle 40 J per alustagramma.
20
Keksinnon mukaan on edullista kåyttåå kantoainetta, joka on alumiinioksidi, jonka ominaispinta on 10...300 m2/g ja sopi-vimmin 50...200 m2/g. Huokosten kokonaistilavuus on edulli-simmin 0,2...1,2 cm3/g ja sopivimmin 0,5...1,2 cm3/g. Makro- 25 huokosten tilavuus, joka mååritellåån sellaiseksi, ettå sitå vastaavat 100 ran suuremmat huokoset, on mieluinunin 0,1...0,5 cm3/g.
Alumiinioksidikantoaineet, joita tavallisesti kåytetåån 30 vetykåsittelyisså, kuten rikin ja typen poistamisessa vedyl- lå, tai jota kåytetåån reformoinnissa bensiinin valmistukses-sa, eivåt sovi tåhån keksintoon. Itse asiassa ne edustavat ammoniakin adsorptiolåmpojå, jotka ovat huomattavasti kor-keammat kuin 40 J/g.
Keksinnosså kåytetyt kantoaineet voidaan saada eri tavoilla. Yksi parhaimpana pidetty tapa on se, jonka mukaan autoklaa- 35
II
5 92409 vissa kåsitellåån transitio-alumiinioksidia, jonka ominais-pinta-ala on 200...400 nr/g, vesihoyrynpaineen alaisena ja sen jålkeen kalsinoidaan se korkeassa låmpotilassa FR-patenttien 1.386.364, 1.449.904 ja 1.584.460 esittåmån menetelmån 5 mukaan, niin ettå saadaan alumiinioksidi, jonka ominaispin- ta-ala on alle 200 rrf/g ja jonka happamuus mitattuna ammoni-akkiadsorptiolla on pienempi kuin 40 J/g. Toinen edullinen tapa on se, jossa kyllåstetåån transitio-alumiinioksidia (jonka ominaispinta-ala on 200...400 m:/g) VIII-ryhman metal-10 lin, kuten koboltin tai nikkelin suolalla ja sen jålkeen kalsinoidaan kyllåstettv kiinteå kappale 700...850 °C:n låmpotilassa FR-patentin 2.118.309 esittåmån tekniikan mukaan niin, ettå saadaan tuote, jolla myos on pinta-ala alle 200 m2/g ja happamuus alle 4 0 J/g.
15
Lyijyoksidia sisåltåvå massa valmistetaan sekoittamalla lyijy-yhdistettå kantoaineen kanssa tunnettujen tekniikkojen mukaan. Tapa, joka johtaa tehokkaimpaan massaan, on "kuiva-kyllåstys": Tåytetåån kantoaineen huokosuudet nestemåårållå, 20 jonka tilavuus on yhtå suuri kuin huokosten, tåsså tapauk- sessa neste on lyijysuolan vesiliuos. Lyijynitraatti on helposti liukeneva lyijyn suola; kuitenkin suositellaan lyijyasetaattia, jolla on tyydyttåvå liukenevuus ja jonka avulla saadaan adsorptiomassa, jonka tehokkuus on huomatta-25 vasti korkeampi.
Sen jålkeen, kun kantoaine on kyllåstetty lyijy-yhdisteen liuoksella, kuumennetaan se låmpotilaan, joka voi nousta 300.. .900 °C:seen, ja edullisesti se on 400...550 °C lyijy- 30 yhdisteen muuttamiseksi lyijyoksidiksi. Toimitaan mieluimmin happea sisåltåvåsså ilmakehåsså.
Saadut massat sisåltåvåt sopivasti 5...50 % lyijyå PbO:na laskettuna.
Adsorptio suoritetaan låmpotilassa, joka edullisesti on 10.. .100 °C, ja paineessa, joka on riittåvå pitåmåån kåsi- 6 92409 teltåvå fraktio nestefaasissa. Tilavuusvirtaus, joka kuor-mittaa katalysaattorin tilavuusyksikkoå, on sopivasti tun-nissa 0,5...10 ja sopivimmin 1...5. Keksinnon kåsittelemåt hiilivetykuormat voivat sisåltåå esimerkiksi 0,1...20 paino-% 5 vahvasti tyydyttåmåttomiå hiilivetyjå (asetyleenisia ja diolefiinisia) tavallisimmin 1...10 % ja 0,1...20 ppm arsee-nia, tavallisimmin 0,5...5 ppm.
Seuraavat ei-rajoittavat esimerkit kuvaavat tåtå keksintoå.
10
Esimerkki 1 Tåsså esimerkisså on valmistettu eri adsorptiomassat kuiva-kyllåstyksellå låhtien trihydratoidun lyijyasetaatin vesili-15 uoksesta ja eri alumiinioksidin kantoaineista joiden påå- ominaisuudet on annettu taulukossa 1.
Taulukko 1 20 Kantoaine- Ominais- Huokosten Makrohuo- Happa- tyyppi pinta-ala kokonais- kosten muus ΔΗ m2/g tilavuus tilavuus J/g cm3/g cm3/g (1) (2) 25 -------------------------------------------------------------
Kuut iomainen gamma-alumi i- nioksidi 205 0,60 <0,01 60 i 0 Autoklaavi- alumiini- oksidi 70 0,63 0,17 13,6
Autoklaavi-35 alumiini- oksidi 155 1,05 0,36 28
Esikåsitelty alumiini- 40 oksidi (3) 160 0,55 0,16 26 (1) Makrohuokosten tilavuus vastaa halkaisijaltaan 100 nm tai suurempien huokosten yhteenlaskettua tilavuutta.
¢5 (2) Kantoaineen happamuus on mitattu aikaisemmin tåsså hake- li 92409 7 muksessa selostetun menetelmån mukaan.
(3) Esikåsitelty alumiinioksidi on valmistettu "kuivakyllås-tåmållå" transitio-alumiini-oksidia, jolla on ominaispinta-5 ala 250 m2/g ja huokostilavuus 0,62 cm3/g, nikkelinitraatin vesiliuoksella. Nikkeliannos on 3 painoprosenttia kantoaineen painosta. Kiinteå aine on ensin kuivatettu, sitten kalsinoitu 2 tunnin ajan ilmakehån paineeessa ilmavirrassa 750 °C:n låmpotilassa.
10
Lyijyasetaattimåårå on laskettu sellaisten adsorptiomassojen saamiseksi, jotka sisåltåvåt 16 painoprosenttia laskettuna PbO:na. Kyllåstetty kiinteå aine on sen jålkeen kuivatettu ja kåsitelty 450 °C låmpimåsså ilmavirrassa 2 tunnin ajan. Nåin 15 on saatu neljå seuraavaa massaa:
Nro Nimitvkset 20 1 16 % PbO/Al203 gamma kuutiomainen 2 16 % PbO/Al203 autoklaavikåsitelty 70 m2/g 3 16 % PbO/Al203 autoklaavikåsitelty 155 m2/g 4 16 % PbO/Al203 esikåsitelty 25 Nåin on tehty sarja kokeita, joissa on kåsitelty osittain hoyrykrakkauksesta ja osittain katalyyttisesta leijukerrosk-rakkauksesta (FCC) tulevaa C3-fraktiota. Kåsiteltåvån fraktion kokoonpano oli seuraava: 30 Paino-%
Propaani 12,0
Propeeni 83,2
Propyyni 2,5 35 Propadieeni 0,2 C4 0,2 C5+ ei havaittavissa 8
5240 S
COS 5 ppm
As 2,9 ppm Kåytettåvisså oli 50 cm3 absorboivaa massaa kokeiltavaksi 5 halkaisijaltaan 3 cm teråsputkessa. Massa oli jaettu 5 kpl 10 cm3:n petiin, jotka olivat toisistaan eristettyinå lasivilla-tulpilla. Annettiin puhdistettavan panoksen valua alas seuraavissa olosuhteissa: 10 Kokonaispaine: 30 baria
Låmpotila: 50 °C
Nesteen virtaama: 100 cm3/h (WH = 2)
Annettiin C3-fraktion kulkea låpi 10 tunnin ajan. Tåmån ajan 15 pååtyttyå mååråttiin reaktorista tulevan tuotteen kokoonpano.
Kunkin massan tulos on esitetty taulukossa 2.
Taulukko 2.
20 -----------------------------------------------------------
Hiilivety Massa 1 Massa 2 Massa 3 Massa 4
Propaani paino-% 12 12 12 12
Propeeni " 83 83,2 83,2 83,2 2 5 Propyyni " 1,6 2,5 2,5 2,5
Propadieni " 1,8 2,1 2,1 2,1 . C4 0,3 0,2 0,2 0,2 C5+ 1,3 <0,1 <0,1 <0,1 30 COS ppm <0,1 <0,1 <0,1 <0,1
As ppb <10 <10 <10 <10 35 Taulukosta nåhdåån ettå massa 1, joka on valmistettu yli 40 J/g:n happamuutta omaavasta kantoaineesta, tuottaa huomatta-van måårån polymeerejå (C5+) . Tåmå on suuri haitta koska se ei ainoastaan håiritse toiminnan tehokkuutta vaan lisåksi aikaansaa kasvavaa absorboivan massan huokosten tukkeutumista 40 ja pienentåå tållå tavalla sen absorptiotehokkuutta.
9 92409
Eri aineiden adsorptiotehokkuuden vertaamiseksi pidennettiin kokeet vielå 500 tunnilla.
500 tunnin kuluttua mitattiin reaktorista tulevan tuotteen 5 arseeni- ja COS-pitoisuus. Saadut konsentraatiot on vedetty yhteen taulukkoon 3.
Taulukko 3.
10 Massa As (ppm) COS (ppm) 1 0,3 0,5 2 <0,01 <0,01 3 <0,01 <0,01 15 4 <0,01 <0,01 Nåhdåån ettå massa 1 ei enåå ole tåysin tehokas tåmån ajan 20 jålkeen, koska se pååståå låpi huomattavan måårån arseenia ja COS, mikå on påin vastoin kuin se mikå havaitaan keksinnosså kåytetyillå massoilla.
Lisåksi havaitaan ettå massa 1 jatkaa 500 tunnin kuluttua C5+ 25 hiilivetyjen tuottamista (suuruusluokka 1,3 %), mikå haittaa fraktion C3 hyotysuhdetta, vastoin kuin mikå havaitaan kek-; sinnon massoilla 2,
Koe lopetettiin 517 tunnin jålkeen ja sen jålkeen kun massa 30 oli kuivatettu typpipuhalluksessa poistettiin kiintoaine peti petiltå. Joka petistå mååritettiin arseeni ja rikki. Jokai-sesta massasta saatu tulos on esitetty taulukossa 4.
10 924,.9
Taulukko 4.
Peti Massa 1 Massa 2 Massa 3 Massa 4
Paino-% Paino-% Paino-% Paino-%
5 As S As S As S As S
1 0,30 0,27 0,66 0,70 0,71 0,75 0,68 0,73 2 0,23 0,21 0,30 0,22 0,27 0,17 0,29 0,19 3 0,18 0,16 0,04 <0,05 0,02 <0,05 0,03 <0,05 10 4 0,11 0,10 <0,02 <0,05 <0,02 <0,05 <0,02 <0,05 5 0,08 0,07 <0,02 <0,05 <0,02 <0,05 <0,02 <0,05 15 Voidaan todeta, ettå keksinnon mukaisesti valmistetuilla massoilla melkein kaikki arseeni ja rikki on tarttunut kahteen ensimmåiseen petiin. Kolme viidesosaa nåistå massois-ta ovat siis vielå kåytettåvisså nåiden epåpuhtauksien kiinnittåmiseksi 517 tunnin jålkeen. Voidaan siis odottaa 20 hyvin pitkiå tehollisia toiminta-aikoja. Toisaalta massa 1, joka tehtiin sopimattomalle alustalle, on kokonaisuudessaan arseenin ja rikin likaamana, mikå osoittaa ettå kokeen lopussa epåpuhtauksien adsorptio ei ole enåå tåydellinen, niin kuin taulukon 4 tulokset osoittavat.
25
Esimerkki 2 Tåsså esimerkisså valmistettiin uusi adsorptiomassa samalle kantoaineelle kuin massa 3 mutta kåyttåen lyijysuolana lyijy-30 nitraattia lyijyasetaatin tilala. Panostettiin reaktori ku ten esimerkisså 1 ja kåsiteltiin samaa kuormaa samoissa olo-suhteissa kuin esimerkisså 1. Koe kesti myos 517 tuntia.
Tåmån ajan jålkeen poistettiin kiintoaine ja analysoitiin sitå peti petilta. Jokaisen petin arseeni- ja rikkipitoi-35 suudet on esitetty taulukossa 5.
II
11 924ΰ9
Taulukko 5.
Absorboiva As S
massa Paino-% Paino-% 5 Peti 1 0,52 0,54
Peti 2 0,25 0,21
Peti 3 0,13 0,11
Peti 4 0,08 0,06
Peti 5 0,02 <0,05 10 ----------------------------------
Jos verrataan nåitå tuloksia taulukkoon 4 (massa nro 3), havaitaan ettå saman ajan jålkeen neljå viidesosaa massasta 15 on likaantunut kun sen sijaan vain noin kaksi viidesosaa lyijyasetaatilla valmistetusta massasta.
Tulokset ovat kuitenkin paremmat kuin esimerkin 1 massan 1.
20 Lisåksi, kuten esimerkisså 1, keksinnon mukaisesti valmis- tettu massa jåttåå hiilivetyfraktion kokoonpanon muuttamatta,-siis ei ole ollenkaan havaittavissa raskaiden hiilivetyjen muodostumista (C5+ < 0,01 %) .
25 Esimerkki 3 (vertailu) Tåsså esimerkisså kåsitellåån samaa fraktiota kuin esimerkis så 1 samassa låmpotilassa ja virtaamassa paitsi paine joka on 15 baria. 50 °C:n låmpotilassa C3-fraktio on siis tåysin 30 hoyrystynyt reaktorissa.
Reaktoriin asennettu absorboiva massa on massa 3.
500 tunnin jålkeen, kun on toimittu tåsså kaasufaasissa, mi-35 tattiin tuotteen arseeni- ja COS-pitoisuudet. Våkevyydet olivat 0,1 ppm ja vastaavasti 0,2 ppm painosta, arvoja joita voidaan verrata taulukon 3 arvoihin.
517 tunnin jålkeen purettiin'lisåksi absorboiva massa kuten 12 92409 esimerkisså 1 ja mitattiin kunkin petin arseeni- ja rikki-pitoisuudet; tulokset on esitetty seuraavassa taulukossa:
5 Peti Paino-% As Paino-% S
1 0,36 0,33 2 0,28 0,26 3 0,15 0,13 10 4 0,07 0,06 5 0,04 0,03
Jos verrataan nåitå tuloksia taulukko 4:n tuloksiin (massa 3) 15 nåhdåån, ettå kun tydskennellån kaasufaasissa absorboivan massan tehokkuus on pienempi: itse asiassa ovat kaikki petit arseenin ja rikin saastuttamia påin vastoin kuin mikå tapah-tuu nestefaasissa, jossa ainoastaan kaksi ensimmåistå petiå ovat saastuneet.
li

Claims (5)

92409
1. Menetelmå arseenin ja karbonyylisulfidin samanaikaiseksi poistamiseksi tyydyttåmåttomåstå hiilivetyfraktiosta, jonka 5 mentelmån mukaan hiilivetyfraktio saatetaan kosketukseen sellaisen absorboivan massan kanssa, joka kåsittåå kantoai-neen ja lyijyoksidin, tunnettu siitå, ettå kosketukseen saattaminen tapahtuu hiilivetyfraktion ollessa nestefaa-sissa. 10
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmå, tunnettu siitå, ettå edellå manittu massa saadaan (a) sekoittamalla keskenåån liukenevan lyijy-yhdisteen liuos ja alumiinioksidi-kanto-aine, jonka ominaispinta-ala on 15 10...300 m2/g, huokosten tilavuus on 0,2...1,2 cm3/g, yli 100 nm kokoisten makrohuokosten tilavuus on 0,1...0,5 cm3/g ja happamuus mitattuna ammoniakin adsorptiolåmmollå 40 kPa.-ssa ja 320 °C:ssa on alle 40 J kantoaineen grammaa kohti, minkå jålkeen 20 (b) seos kuumennetaan 300...900 °C:ssa happea sisåltåvåsså kaasukehåsså.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmå, tunnettu siitå, ettå kåytetåån alumiinioksidikanto- 25 ainetta, jonka pinta-ala on 50...200 m2/g ja huokosten koko- naistilavuus on 0,5...1,2 cm3/g.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen menetelmå, tunnettu siitå, ettå liukenevana lyijy-yhdisteenå 30 kåytetåån lyijyasetaattia.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmå, tunnettu siitå, ettå kåytetåån massaa, joka sisåltåå 5...50 paino-% lyijyå laskettuna PbO:na. 92409 ---- Γ"
FI883681A 1987-08-07 1988-08-05 Menetelmä arseenin ja karbonyylisulfidin samanaikaiseksi poistamiseksi nestefaasissa olevasta tyydyttämättömästä hiilivetyfraktiosta FI92409C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8711347A FR2619120B1 (fr) 1987-08-07 1987-08-07 Procede pour l'elimination conjointe d'arsenic et d'oxysulfure de carbone d'une coupe d'hydrocarbures insatures en phase liquide
FR8711347 1987-08-07

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI883681A0 FI883681A0 (fi) 1988-08-05
FI883681A FI883681A (fi) 1989-02-08
FI92409B FI92409B (fi) 1994-07-29
FI92409C true FI92409C (fi) 1994-11-10

Family

ID=9354053

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI883681A FI92409C (fi) 1987-08-07 1988-08-05 Menetelmä arseenin ja karbonyylisulfidin samanaikaiseksi poistamiseksi nestefaasissa olevasta tyydyttämättömästä hiilivetyfraktiosta

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4849577A (fi)
EP (1) EP0302771B1 (fi)
JP (1) JP2591663B2 (fi)
KR (1) KR930006815B1 (fi)
CN (1) CN1012964B (fi)
AT (1) ATE68457T1 (fi)
DE (1) DE3865578D1 (fi)
FI (1) FI92409C (fi)
FR (1) FR2619120B1 (fi)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4962272A (en) * 1989-05-30 1990-10-09 Aristech Chemical Corporation Treatment of arsine removal catalysts
US5169516A (en) * 1991-07-30 1992-12-08 Carr Norman L Removal of arsenic compounds from light hydrocarbon streams
CN1045199C (zh) * 1993-04-23 1999-09-22 武汉大学 工业规模制备富勒烯c60/c70的方法
DE19710762A1 (de) * 1997-03-14 1998-09-17 Basf Ag Verfahren zur Reinigung von Stoffströmen
GB9920871D0 (en) * 1999-09-06 1999-11-10 Ici Plc Catalysts
FR2806092B1 (fr) 2000-03-08 2002-05-03 Inst Francais Du Petrole Procede d'elimination d'arsenic en presence d'une masse d'absorption comprenant de l'oxyde de plomb partiellement presulfure
GB0104096D0 (en) * 2001-02-20 2001-04-04 Synetix Intellectual Property Catalysts
GB0218785D0 (en) * 2002-08-13 2002-09-18 Ici Plc Catalyst bed combination
CN101591553B (zh) * 2008-05-30 2013-10-16 北京三聚环保新材料股份有限公司 一种常温复合脱硫脱砷剂
CN101591552B (zh) * 2008-05-30 2013-09-11 北京三聚环保新材料股份有限公司 一种常温复合脱硫脱砷剂的制备方法
CN101659877B (zh) * 2008-08-29 2013-06-26 中国石油化工股份有限公司 烃类气体中所含h2s的吸收剂及应用
US8211294B1 (en) 2011-10-01 2012-07-03 Jacam Chemicals, Llc Method of removing arsenic from hydrocarbons
US8241491B1 (en) 2011-10-01 2012-08-14 Jacam Chemicals, Llc Method of removing arsenic from hydrocarbons
CN106756112B (zh) * 2016-12-29 2018-09-07 湖南工业大学 一种沉砷渣还原固硫焙烧直接生产金属砷的方法
CN110639466B (zh) 2019-09-30 2020-12-01 四川润和催化新材料股份有限公司 一种脱砷吸附剂及其制备方法

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1581369A (en) * 1925-05-14 1926-04-20 James W Weir Method of refining lubricating-oil stocks
US3782076A (en) * 1972-04-27 1974-01-01 Gulf Research Development Co Process for reducing the arsenic content of gaseous hydrocarbon streams by use of supported lead oxide
US4009009A (en) * 1974-07-26 1977-02-22 Gulf Research & Development Company Process for reducing the COS content of gaseous hydrocarbon streams by use of supported lead oxide
LU85487A1 (fr) * 1984-07-27 1986-02-12 Labofina Sa Procede de purification de charges d'hydrocarbures liquides

Also Published As

Publication number Publication date
KR930006815B1 (ko) 1993-07-24
FR2619120B1 (fr) 1989-12-29
US4849577A (en) 1989-07-18
JP2591663B2 (ja) 1997-03-19
EP0302771A1 (fr) 1989-02-08
FR2619120A1 (fr) 1989-02-10
CN1012964B (zh) 1991-06-26
FI883681A (fi) 1989-02-08
DE3865578D1 (de) 1991-11-21
KR890003924A (ko) 1989-04-18
ATE68457T1 (de) 1991-11-15
EP0302771B1 (fr) 1991-10-16
CN1031557A (zh) 1989-03-08
FI92409B (fi) 1994-07-29
FI883681A0 (fi) 1988-08-05
JPS6466291A (en) 1989-03-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI92409C (fi) Menetelmä arseenin ja karbonyylisulfidin samanaikaiseksi poistamiseksi nestefaasissa olevasta tyydyttämättömästä hiilivetyfraktiosta
CA2085582C (en) Process for adsorbing sulfur species from propylene/propane using regenerable adsorbent
EP0488235B1 (en) Sorption of trialkyl arsines
KR100608474B1 (ko) 아세틸렌계 물질의 흡착 및 흡착제의 재생에 의한 올레핀 정제 방법
US8309776B2 (en) Method for contaminants removal in the olefin production process
KR100499972B1 (ko) 아세틸렌계 화합물의 흡착에 의한 올레핀의 정제 및 흡착제의 재생
KR101452529B1 (ko) 수소 풍부 올레핀 함유 가스 혼합물로부터 산소, 산화질소,아세틸렌 및/또는 디엔을 제거하는 방법
US2906795A (en) Recovery and utilization of normally gaseous olefins
WO2008064148A2 (en) Method for removal of mercury from hydrocarbon feedstocks
EP2158021A1 (en) Process for reducing carbon monoxide in olefin-containing hydrocarbon feedstocks
CN101535219A (zh) 从链烷烃物流中去除氧合物的方法
US5064626A (en) Trialkyl arsine sorbents
US5024683A (en) Sorption of trialkyl arsines
Yao et al. Sulfated zirconia as a novel and recyclable catalyst for removal of olefins from aromatics
TW201418194A (zh) 寡聚反應工廠運作前之硫吸附
Satoshi et al. Hydrodenitrogenation of porphyrin on Ni-Mo based catalysts
US9469581B2 (en) Catalytic refining of terpenes of pulp origin
CN111408367A (zh) 从烃料流中去除硫醇的催化剂和方法
KR100193001B1 (ko) 방향족화 또는 탈방향족화 단위장치의 장입물로 부터 수은 및/또는 비소의 제거방법
CN106701177A (zh) 一种超清洁汽油的生产方法
US3050571A (en) Selective conversion of cos in the presence of a non-acetylenic unsaturated hydrocarbon gas
US4971608A (en) Sorption and detection of trialkyl arsines
US5986157A (en) Process for the removal of carbonyl compounds in isomerization feed streams
US20040011705A1 (en) Hydrodesulfurization catalyst and processes therefor and therewith
US6398949B1 (en) Sapo-supported hydrodesulfurization catalyst and processes therefor and therewith

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: INSTITUT FRANCAIS DU PETROLE

BB Publication of examined application
MM Patent lapsed

Owner name: INSTITUT FRANCAIS DU PéTROLE