FI92245B - Menetelmä kahden komponentin välisen liitoksen aikaansaamiseksi - Google Patents

Menetelmä kahden komponentin välisen liitoksen aikaansaamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI92245B
FI92245B FI911149A FI911149A FI92245B FI 92245 B FI92245 B FI 92245B FI 911149 A FI911149 A FI 911149A FI 911149 A FI911149 A FI 911149A FI 92245 B FI92245 B FI 92245B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
elastic material
components
component
joint
connection
Prior art date
Application number
FI911149A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI911149A0 (fi
FI92245C (fi
Inventor
Lennart Bengtsson
Hans Magnusson
Original Assignee
Kinds Produkter Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=20373243&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI92245(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Kinds Produkter Ab filed Critical Kinds Produkter Ab
Publication of FI911149A0 publication Critical patent/FI911149A0/fi
Publication of FI92245B publication Critical patent/FI92245B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI92245C publication Critical patent/FI92245C/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16LPIPES; JOINTS OR FITTINGS FOR PIPES; SUPPORTS FOR PIPES, CABLES OR PROTECTIVE TUBING; MEANS FOR THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16L47/00Connecting arrangements or other fittings specially adapted to be made of plastics or to be used with pipes made of plastics
    • F16L47/06Connecting arrangements or other fittings specially adapted to be made of plastics or to be used with pipes made of plastics with sleeve or socket formed by or in the pipe end
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16LPIPES; JOINTS OR FITTINGS FOR PIPES; SUPPORTS FOR PIPES, CABLES OR PROTECTIVE TUBING; MEANS FOR THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16L21/00Joints with sleeve or socket
    • F16L21/02Joints with sleeve or socket with elastic sealing rings between pipe and sleeve or between pipe and socket, e.g. with rolling or other prefabricated profiled rings

Description

92245
Menetelmä kahden komponentin välisen liitoksen aikaansaamiseksi Käsiteltävä keksintö koskee menetelmää vetorasitus-5 ta kestävän ja nestetiiviin liitoksen muodostamiseksi kahden toisiinsa työnnettävän komponentin väliin komponenttien ollessa mieluimmin jäykästä muovista valmistettuja putkia, kaarreputkia, liitosholkkeja, liitosrasioita, joita käytetään rakennusten sähköasennuksissa, jolloin elas-10 tista materiaalia pannaan ainakin toiseen komponenttiin sen vastakkaisen komponentin puolella olevaan päähän liitoksen muodostamiseksi.
Keksinnön idea perustuu niihin ongelmiin, joita esiintyy liitettäessä yhteen muoviputkia ja -rasioita, 15 joita käytetään rakennusten sähköjohtoasennuksessa.
Eräs tällainen ongelma on, että liitos voi aueta tai irrota ennen sähköjohtojen asentamista, mikä johtuu useimmiten liitoksen muodostavien komponenttien välisestä riittämättömästä kitkasta.
20 Irtoamisprobleemat ovat vielä vakavampia, jos ne esiintyvät sellaisessa sähköjohtoputkessa, joka on jo peitetty seinäelementeillä tai vastaavilla peite-elementeillä. Ongelman vakavuus painottuu vielä lisää sellaisissa putkistoissa, jotka on tarkoitus valaa tai jotka on jo 25 valettu betoniin tai vastaaviin materiaaleihin.
Edellä esitettyjen ongelmien eliminoimiseksi sähköasentaja käyttää liitosten ympärillä tavallisesti teippiä.
Erään aikaisemman menetelmän mukaan, jolla muodostetaan paremman vetorasituskestävyyden omaava liitos, me-30 tallikiinnitin työnnetään poikkileikkaukseltaan suurempaan putkeen. Metallikiinnitin on suunniteltu niin, että se työntyy mekaanisesti poikkileikkaukseltaan pienempään putkeen parempien vetolujuusominaisuuksien muodostamiseksi.
Eräs tähän menetelmään liittyvä vakava epäkohta on, 35 että liitoksen sisäpuolelle muodostuu tällöin uurre (poik- 2 92245 kileikkaukseltaan suurempi putki muodostuu soikeaksi), mistä aiheutuu taas ongelmia, kun osat valetaan betoniin.
Uurteesta johtuen vettä ja betonia voi päästä varsinaiseen putkistoon, mistä syntyy taas vakavia ongelmia, 5 esimerkiksi putkitukos, jolloin sähköjohtoja ei voida vetää putken sisäpuolelle. Lisäksi sellaisessa ympäristössä, jossa voi esiintyä kosteutta, vettä voi päästä putkistoon, jolloin voi syntyä oikosulku.
Toinen tähän aikaisempaan menetelmään liittyvä 10 probleema on, että sähköjohtoja vedettäessä ne voivat tarttua komponenttien välisen liitoksen sisäpuolella olevaan uurteeseen.
Metallikiinnittimien paneminen paikalleen on vaikeaa, ja niiden asentaminen vaatii paljon työtä/edellyt-15 tää suurta automatisointiastetta. Ei ole harvinaista, että kiinnittimet irtoavat, ennen kuin ne on saatu käyttöön, jolloin liitos ei vastaa siltä edellytettyä laatua.
Käsiteltävän keksinnön tavoitteena on eliminoida edellä esitetyt probleemat ja epäkohdat yksinkertaisella 20 ja tehokkaalla tavalla.
Tähän tavoitteeseen päästään keksinnön mukaisesti siten, että elastista materiaalia pannaan rakenteeseen liittyvänä pään tasaiseen, aksiaaliseen pintaan, jolloin muodostuu kiinteä yksikkö komponentin kanssa, elastisen 25 materiaalin sijoittamisen tapahtuessa komponentteja val mistettaessa.
Keksinnön mukaisen menetelmän edulliset suoritusmuodot ilmenevät oheisista epäitsenäisistä patenttivaatimuksista 2-4.
30 Keksintöä selostetaan nyt yksityiskohtaisemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, jotka esittävät joitakin edullisia liitosrakenteita ja edullista menetelmää tällaisen liitoksen muodostamiseksi. Piirustuksissa kuvio 1 esittää pituusleikkauksina oikealla puolel-35 la osaa putken, kaarreputken, liitosrasian tai vastaavan
II
3 92245 komponentin istukasta ja vasemmalla puolella osaa putkesta, jonka pää on tarkoitettu työnnettäväksi istukkaan, kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaisia komponentteja liitettyinä yhteen, jolloin komponenttien väliin saadaan 5 vetorasitusta kestävä ja nestetiivis liitos, kuviot 3 ja 4 esittävät samoin pituusleikkauksina vaihtoehtoisia rakenteita kuvioiden 1 ja 2 mukaisesta istukasta, kuvio 5 esittää kaaviona erästä niistä lukuisista 10 mahdollisista menetelmistä, joilla toinen komponentti, esitetyssä esimerkissä istukka, voidaan varustaa elastisella materiaalilla.
Piirustusten kuvioissa 1 ja 2, jotka esittävät keksinnön ensimmäistä rakennetta, oikealla puolella esite-15 tään istukka 1, joka muodostaa osan komponentista 2, esimerkiksi putkesta, kaarreputkesta, liitosholkista, liitos-rasiasta tai muista vastaavista, luonteeltaan ja mitoiltaan erilaisista komponenteista, jotka on tehty mieluimmin sellaisesta muovista, joka on tarkoitettu käytettäväksi 20 rakennusten sähköjohtoasennuksissa. Kuvioiden 1 ja 2 vasen puoli esittää komponentin 4, esimerkiksi putken tai vastaavan osan päätä 3, joka on poikkileikkaukseltaan tai halkaisijaltaan pienempi ja tarkoitettu työnnettäväksi istukkaan 1, jolla on suurempi poikkileikkaus tai halkaisi-25 ja.
Jotta saadaan liitos, joka on ominaisuuksiltaan samanaikaisesti vetorasitusta kestävä ja nestetiivis, elastista materiaalia 6 pannaan kuvioissa 1 ja 2 esitetyn rakenteen mukaisesti kahden toisiinsa työnnettävän kompo-30 nentin 2 ja 4 väliin. Kuvioissa 1 ja 2 esitetyn rakenteen mukaan elastinen materiaali 6 pannaan komponenttiin 2 siihen päähän tai istukkaan 1, joka on toisen komponentin puolella, niin että se tarttuu tämän päähän 3. Tarkemmin sanottuna elastinen materiaali 6 pannaan istukan 1 sisä-35 pintaan, mutta vaihtoehtoisesti se voidaan panna putken pään 3 ulkopintaan.
92245 4
Kuvioissa 1 ja 2 esitetyn rakenteen mukaan elastinen materiaali 6 pannaan istukkaan 1 kastamalla tämä nestemäiseen tai jauhemaiseen alkumateriaaliin kuten lateksiin. Toisin sanoen elastisella materiaalilla 6 on kumin 5 elastiset ominaisuudet ja se on samalla pehmeää. Kastamis-toiminnon jälkeen komponentti kuivataan ja/tai vulkanoi-daan.
Vaihtoehtona elastinen materiaali voidaan sovittaa komponentteihin sivelemällä tai ruiskuttamalla alkumate-10 riaali niihin. Kuviossa 5 esitetään eräs ruiskutusmenetelinä. Tämän menetelmän mukaan suutin 7 työnnetään istukkaan 1 ja elastinen materiaali ruiskutetaan sitten suihkuna istukan sisäpintoihin.
Kuvio 3 esittää toista rakennetta, jossa kaksi 15 elastista materiaalia 6 olevaa ympyrän muotoista kaistaa muodostetaan istukan 1 sisäpintaan esimerkiksi kuviossa 5 esitetyllä suuttimella.
Kuvio 4 esittää vielä sellaista rakennetta, jossa käytetään kaksoisvaluna tunnettua valutekniikkaa. Tämän 20 menetelmän mukaan elastista materiaalia 6 oleva rengas 8 valetaan suoraan istukan 1 päähän komponenttia 2 valmistettaessa.
Myös kuvioissa 1-3 esitetyissä rakenteissa elastinen materiaali 6 voitaisiin panna paikalleen edullisesti 25 jo elastisella materiaalilla varustettavaa komponenttia valmistettaessa tai sen valmistukseen liittyen. Sähköasentajan asentaessa komponentin paikalleen hän ei joudu tällöin tekemään ylimääräistä työtä, vaan hänen on vain työnnettävä (puristettava) komponentit toisiinsa liitännän 30 muodostamiseksi.
Keksinnön eräs huomattava ero on, että käytettäessä elastista materiaalia kummassakin komponentissa tällaisten komponenttien liitännöissä yleensä edellytettävät pienet toleranssit eivät ole enää tarpeellisia tyydyttävän kitkan 35 muodostamiseksi toisiinsa liitettävien pintojen väliin.
« il 5 92245
Lisäksi valmiilla liitoksella ei ole ainoastaan huomattavasti parempi vetorasituskestävyys verrattaessa sitä edellä esitettyä kiinnitinmenetelmää soveltamalla tehtyihin liitoksiin, vaan se muodostaa myös tuntuvasti 5 paremman tiiviyden nesteisiin ja betoniin nähden.
Eräänä mahdollisena vaihtoehtona on vielä, että elastinen materiaali 6 pannaan kumpaankin komponenttiin panemalla niihin sopivaa jauhemateriaalia tai vastaavaa tuotetta elektrostaattisella menetelmällä, minkä jälkeen 10 materiaali sulatetaan kuumentamalla, jolloin muodostuu elastinen pintakerros.
Käytetystä menetelmästä riippumatta elastinen materiaali 6 voi olla väriltään sellaista, että se poikkeaa kokonaan tai osittain komponenttien 2 ja 4 väristä. Tämän 15 värieron tarkoituksena on pystyä erottamaan elastisella materiaalilla varustetut komponentit helposti niistä komponenteista, joissa ei ole elastista materiaalia, ja/tai pystyä tunnistamaan komponentit niiden mittojen, käytön ynnä muun perusteella.
20 Keksintöä on selostettu edellä viittaamalla raken nusten sähköjohtoasennuksessa käytettyihin komponentteihin. Keksintöä voidaan kuitenkin soveltaa vastaavasti rakenteeltaan erilaisiin ja muihin tarkoituksiin käytettäviin komponentteihin, esimerkiksi yleensä kaasuja tai nes-25 teitä sisältävissä putkissa käytettäviin komponentteihin. Näin ollen keksinnön ei katsota rajoittuvan tässä selostettuihin ja esitettyihin rakenteisiin, vaan sitä voidaan muuttaa monella tavalla oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (4)

92245
1. Menetelmä vetorasitusta kestävän ja nestetii-viin liitoksen (5) muodostamiseksi kahden toisiinsa työn- 5 nettävän komponentin (2, 4) väliin komponenttien ollessa mieluimmin jäykästä muovista valmistettuja putkia, kaarre-putkia, liitosholkkeja, liitosrasioita, joita käytetään rakennusten sähköasennuksissa, jolloin elastista materiaalia (6) pannaan ainakin toiseen komponenttiin (2 tai 4) 10 sen vastakkaisen komponentin puolella olevaan päähän (1 tai 3) liitoksen muodostamiseksi, tunnettu siitä, että elastista materiaalia (6) pannaan rakenteeseen liittyvänä pään (1 tai 3) tasaiseen, aksiaaliseen pintaan, jolloin muodostuu kiinteä yksikkö komponentin (2 tai 4) 15 kanssa, elastisen materiaalin (6) sijoittamisen tapahtuessa komponentteja (2 tai 4) valmistettaessa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että elastinen materiaali sijoitetaan paikalleen kastamalla komponentti nestemäistä tai 20 jauhemaista alkumateriaalia käsittävään kylpyyn.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että elastinen materiaali (6) saadaan komponentteihin (2 tai 4) sivelemällä tai suihkuttamalla alkumateriaali niihin.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että elastinen materiaali (6) pannaan paikalleen kaksoisvalutekniikkaa käyttäen. Il 92245
FI911149A 1988-09-07 1991-03-07 Menetelmä kahden komponentin välisen liitoksen aikaansaamiseksi FI92245C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8803135 1988-09-07
SE8803135A SE464269B (sv) 1988-09-07 1988-09-07 Metod att aastadkomma en samtidigt draghaallfast och taet skarv mellan tvaa i varandra inskjutbara detaljer
PCT/SE1989/000469 WO1990002902A1 (en) 1988-09-07 1989-09-06 A device and a method of providing a joint between two components and the use of such a joint
SE8900469 1989-09-06

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI911149A0 FI911149A0 (fi) 1991-03-07
FI92245B true FI92245B (fi) 1994-06-30
FI92245C FI92245C (fi) 1994-10-10

Family

ID=20373243

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI911149A FI92245C (fi) 1988-09-07 1991-03-07 Menetelmä kahden komponentin välisen liitoksen aikaansaamiseksi

Country Status (8)

Country Link
EP (1) EP0433335B2 (fi)
AU (1) AU4193189A (fi)
DE (1) DE68913980T3 (fi)
DK (1) DK171832B1 (fi)
FI (1) FI92245C (fi)
NO (1) NO178477C (fi)
SE (1) SE464269B (fi)
WO (1) WO1990002902A1 (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1287119B1 (it) * 1996-10-31 1998-08-04 Ractek S R L Tubazione per la scarico della condensa da un impianto
US8727231B2 (en) * 2011-11-18 2014-05-20 Dh Technologies Development Pte. Ltd. Sealed microfluidic conduit assemblies and methods for fabricating them

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH194816A (de) * 1937-02-11 1937-12-31 Larsen Kai Knud Anders Frederi Verfahren zur Herstellung einer Muffenverbindung und nach dem Verfahren hergestellte Muffenverbindung.
GB739464A (en) * 1953-03-10 1955-10-26 Gen Electric Improvements in the manufacture of tube joints
FR1391945A (fr) * 1964-01-29 1965-03-12 Haut Rhin Manufacture Machines Procédé d'assemblage permanent de deux éléments manchonnés l'un sur l'autre
DE2709426A1 (de) * 1977-03-04 1978-09-07 Mainplastik Gmbh Steckmuffe zur verwendung bei rohren
SE444357B (sv) * 1980-01-14 1986-04-07 Forsheda Gummifabrik Ab Sett for formning av en rormuff

Also Published As

Publication number Publication date
SE8803135D0 (sv) 1988-09-07
NO178477B (no) 1995-12-27
AU4193189A (en) 1990-04-02
DE68913980D1 (de) 1994-04-21
EP0433335A1 (en) 1991-06-26
DK40391A (da) 1991-05-01
DK40391D0 (da) 1991-03-07
NO910897D0 (no) 1991-03-07
DE68913980T3 (de) 1997-07-31
NO910897L (no) 1991-05-06
DE68913980T2 (de) 1994-10-06
DK171832B1 (da) 1997-06-23
NO178477C (no) 1996-04-03
WO1990002902A1 (en) 1990-03-22
EP0433335B1 (en) 1994-03-16
FI911149A0 (fi) 1991-03-07
FI92245C (fi) 1994-10-10
SE464269B (sv) 1991-03-25
SE8803135L (sv) 1990-03-08
EP0433335B2 (en) 1997-03-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR950007635B1 (ko) 가요성 파이프의 연결/분기장치 및 그 제조방법
US7344163B2 (en) Trunking sections and coupling therefor
JPS6242826A (ja) 複合管の製造方法
FI92245B (fi) Menetelmä kahden komponentin välisen liitoksen aikaansaamiseksi
JP2002521627A (ja) フランジ接合部材
US3226807A (en) Method of constructing a continuous pipeline
GB2057788A (en) Tubular fittings for electric cables and pipelines and method for producing such fittings
US6196272B1 (en) Modular insulated pipe
ATE69868T1 (de) Verfahren zur herstellung einer demontierbaren isolierung.
US20200287366A1 (en) Conduit coupling assembly
JPS62502628A (ja) 可撓性ホ−スの分岐接続具
GB2283798A (en) Improvements in or relating to insulation means
JPS6271614A (ja) ライニングヒユ−ム管の製造方法
GB2143162A (en) A method of producing a rigid pipe system consisting of at least two co-axial metal pipes
EP0383824B1 (en) Bulkhead seal
JP2556208Y2 (ja) ケーブル用保護管の地中箱取付具
JP3046184U (ja) 不燃性フレキシブル管継手
EP0447821A1 (en) Device for sealing cable conduits occupied by one or more cables, in cable ducts
JPS62228786A (ja) 複合パイプの接続方法
GB2201847A (en) Joining extruded cable to impregnated lapped cable
JPS62101990A (ja) 複合パイプの端末部
JPS5911150Y2 (ja) 手摺の笠木における接続部構造
FI72190C (fi) Hygienkravsuppfyllande roeranslutning med taetningsring.
JPH02131312A (ja) 管路内面ケーブル布設方法
JPH04120019U (ja) ライニング管

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application