FI89686C - Flerskiktad flexografisk reliefplatta - Google Patents

Flerskiktad flexografisk reliefplatta Download PDF

Info

Publication number
FI89686C
FI89686C FI874036A FI874036A FI89686C FI 89686 C FI89686 C FI 89686C FI 874036 A FI874036 A FI 874036A FI 874036 A FI874036 A FI 874036A FI 89686 C FI89686 C FI 89686C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
layer
relief
adhesive
double
weight
Prior art date
Application number
FI874036A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI874036A (fi
FI89686B (fi
FI874036A0 (fi
Inventor
Hartwig Pieper
Reiner Michels
Heinz-Ulrich Werther
Original Assignee
Basf Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=6312128&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI89686(C) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Basf Ag filed Critical Basf Ag
Publication of FI874036A0 publication Critical patent/FI874036A0/fi
Publication of FI874036A publication Critical patent/FI874036A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI89686B publication Critical patent/FI89686B/fi
Publication of FI89686C publication Critical patent/FI89686C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41NPRINTING PLATES OR FOILS; MATERIALS FOR SURFACES USED IN PRINTING MACHINES FOR PRINTING, INKING, DAMPING, OR THE LIKE; PREPARING SUCH SURFACES FOR USE AND CONSERVING THEM
    • B41N6/00Mounting boards; Sleeves Make-ready devices, e.g. underlays, overlays; Attaching by chemical means, e.g. vulcanising
    • B41N6/02Chemical means for fastening printing formes on mounting boards

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Photosensitive Polymer And Photoresist Processing (AREA)
  • Printing Plates And Materials Therefor (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Vessels, Lead-In Wires, Accessory Apparatuses For Cathode-Ray Tubes (AREA)
  • Discharging, Photosensitive Material Shape In Electrophotography (AREA)
  • Electrophotography Using Other Than Carlson'S Method (AREA)
  • Combination Of More Than One Step In Electrophotography (AREA)
  • Printers Or Recording Devices Using Electromagnetic And Radiation Means (AREA)
  • Production Of Multi-Layered Print Wiring Board (AREA)
  • Distillation Of Fermentation Liquor, Processing Of Alcohols, Vinegar And Beer (AREA)
  • Treatments Of Macromolecular Shaped Articles (AREA)
  • Materials For Medical Uses (AREA)
  • Filtering Materials (AREA)
  • Manufacture Or Reproduction Of Printing Formes (AREA)
  • Printing Methods (AREA)

Description

89686
Monikerroksinen fleksografinen reliefilevy
Keksintö koskee monikerroksista fleksografista re-liefilevyä.
5 On tunnettua kiinnittää monikerroksiset, fleksogra- fiset reliefilevyt painokoneen metallisylinteriin käyttämällä kaksipuolista liimafoliota (vrt. esim. DE-hakemus-julkaisu 2 215 090 ja GB-hakemusjulkaisu 1 366 769). Tällaiset liimafoliot ovat tavallisesti 100 - 500 μη paksuja, 10 niin että täytyy ottaa huomioon jopa 50 Mm:n toleranssit, jotka estävät puhtaan painamisen.
Reliefilevyjen asentaminen käyttämällä tällaisia kaksipuolisia liimafolioita tapahtuu tavallisesti niin, että liimafolio liimataan ensin toiselta puolelta metal-15 lisylinteriin ja sen jälkeen fleksopainolevy asetetaan vapaalle liimapinnalle tarkasti käsin ja kiinnitetään, mikä voi olla jokseenkin aikaa vievää.
Irrotettaessa reliefilevy poistetaan sylinteriltä, jotta se voitaisiin tarvittaessa käyttää uudelleen ja täl-20 löin taas kiinnittää kaksipuolisella liimafoliolla varustetulle metallisylinterille. Näin käytetyt liimafoliot eivät ole tavallisesti käytettävissä uudelleen, ja sylinteriltä täytyy puhdistaa siinä vielä kiinni oleva liima. Koska poistettaessa painolevyä liimafoliosta vetämällä 25 tarvitaan suhteellisen paljon voimaa, on olemassa vaara, että painolevy tässä yhteydessä vahingoittuu tai tuhoutuu stabilointikerroksessa (välikerros Z) tapahtuvien halkeamien vuoksi.
Tämän keksinnön tarkoituksena oli välttää edellä 30 kuvatut haitat ja antaa käyttöön monikerroksisia flekso-grafisia reliefilevyjä, jotka voidaan kiinnittää painosylinteriin ja tähän asti tavallinen sylinteriin asennetun kaksipuolisen liimafolion käyttö käy tarpeettomaksi ja toleransseiltaan tarkka painaminen on mahdollista, jolloin 35 toleranssit ovat < ±10 /xm. Lisäksi tulee poistovaiheessa 2 89686 mahdolliseksi painolevyn häiriötön irrottaminen käyttäen mahdollisimman vähän voimaa, niin että yhdistelmä liima-kerros/painolevy ei vaurioidu tai tuhoudu, sekä painolevyn irrottaminen taustasta ilman painosylinterin likaantumis-5 ta.
Tämä päämäärä saavutettiin yllättävästi käyttämällä monikerroksisen reliefilevyn alimmassa kerroksessa kontak-tiliimaa, jonka adheesiovoima on 1 - 6 N/25 mm.
Tämän keksinnön kohteena on monikerroksinen flek-10 sografinen reliefilevy, jossa on seuraavat kerrokset lujasti kiinnittyneinä toisiinsa seuraavassa järjestyksessä: (i) reliefikerros (P), joka on valmistettu sätei-lyttämällä kuvan mukaisesti aktiinisella valolla fotopoly-meroituva kerros, joka sisältää seuraavat aineosat: 15 (a) 50 - 99 paino-% elastomeeria, (b) 1-50 paino-% yhtä tai useampaa fotopolyroeroituvaa olefiinisesti tyydyttymätöntä monomeeria, joka on elasto-meerin kanssa yhteen sopiva, ja (c) 0,01 - 10 paino-% fotoinitiaattoria, 20 ja pesemällä sen jälkeen pois fotopolymeroituvan kerroksen säteilyttämättömät ja siten fotopolymeroitumatta jääneet alueet kehiteliuottimella, jolloin muodostuu reliefikerros (P); (ii) ensimmäinen tartuntaa edistävä kerros; 25 (iii) välikerros (Z), joka ei liukene reliefiker- roksen (P) valmistuksessa käytettyyn kehiteliuottimeen eikä painoväriliuottimiin eikä läpäise niitä; (iv) toinen tartuntaa edistävä kerros; ja (v) pohjakerros (U) , joka sisältää elastomeerista 30 materiaalia, jolloin reliefilevylle on tunnusomaista, että (vi) kaksipuolinen liimafolio (W) , joka läpäisee aktiinista valoa ja joka on toiselta puoleltaan lujasti kiinnittynyt pohjakerrokseen (U) ja jonka toisella puolel- 35 la on kontaktililmakerros, jonka adheesiovoima on 1 - 6 3 H 5 6 8 6 N/25 mm, jolloin liimafolion sillä puolella, joka on kiinnittynyt pohjakerrokseen (U) , on suurempi adheesiovoima, ja jonka liimafolion avulla monikerroksinen reliefilevy voidaan toistuvasti kiinnittää painosylinterille ja pois-5 taa siltä vahingoittamatta tai tuhoamatta reliefilevyä.
Kaksipuolisen liimafolion paksuus on edullisesti 5 - 100 μπι, edullisimmin 10 - 50 μιη.
Monikerroksisia painolevyjä sekä monikerroksisia, fleksografisia reliefilevyjä on kuvattu esimerkiksi DE-10 hakemusjulkaisussa 2 300 371, DE-hakemusjulkaisussa 2 301 175, US-patenttijulkaisussa 3 556 791 sekä DE-hake-musjulkaisussa 2 444 118.
Monikerroksisten painolevyjen ja niistä saatavien reliefilevyjen valmistamista esitetään yksityiskohtaisesti 15 seuraavassa.
Sopivia elastomeerisiä materiaaleja pohjakerrosta (U) varten ovat esim. luonnonkautsu, polybutadieenit, bu-tadieeni-akryylinitriili-kopolymeerit, butadieeni-styree-ni-kopolymeerit, silikonikautsu, polysulfidikautsu, viny-20 lideenikloridi-heksafluoripropyleeni-kopolymeerit, iso- preeni-styreeni- ja butadieeni-styreeni-blokkikopolymeerit sekä erityisesti polyuretaanielastomeerit, joita voidaan valmistaa tunnetulla tavalla suurimolekyylisistä polyhydr-oksyyliyhdisteistä, kuten polyestereistä tai polyeette-25 reistä, mahdollisesti pienimolekyylisistä polyoleista sekä polyisosyanaateista, erityisesti di-isosyanaateista. Viitattakoon esim. tietoihin teoksessa Saunders-Frisch, Polyurethanes, osa II, luku IX, Interscience Publishers Inc., New York, 1964. Kerrokseen (U) tulevat materiaalit tulisi 30 voida tarkoituksenmukaisesti työstää pienitoleranssisiksi esim. valamalla ja kovettamalla muoteissa tai kuumennettavissa sentrifugeissa tai termoplastisten materiaalien ollessa kyseessä esim. kalanteroimalla. Lisäksi on mahdollista käyttää kerroksen (U) valmistamiseen vaahtomaisia 35 materiaaleja tai solumuovia, sikäli kuin näillä on sopiva 89686 4 elastisuus ja sikäli kuin ne eivät vaikuta sienen tavoin (imuvaikutus) painoväri- tai kehitysliuottimiin. Edullisia kerroksen (U) materiaaleja ovat sellaiset, jotka eivät liukene tai liukenevat vain hieman reliefikerroksen kehi-5 tysliuottimiin.
Pohjakerroksen (U) kerrospaksuudeksi voidaan yleisesti valita 0,5-6 mm. Tähän tarkoitukseen ovat edullisia materiaalit, joiden kimmokerroin on 1 - 20 N/mm2.
Välikerrokseksi tai eristyskerrokseksi (Z) sopivat 10 muovikalvot, metallifoliot tai verkkoutetut lakkakerrok set, jotka voivat olla myös kudoksilla, esim. tekstiili-kudoksilla tai lasikuitukudoksilla, vahvistettuja. Väli-kerroksia (Z) voidaan siis valmistaa impregnoimalla lasi-kuitukudoksia verkkoutuvilla polymeereillä tai monomee-15 reillä tai näiden seoksilla, esim. impregnoimalla tyydyt tämättömillä polyesterihartseilla ja verkkouttamalla näitä muotoilun jälkeen tai sen aikana. Välikerrosten (Z) vahvuus voi olla noin 5 - 500 μιη ja erityisesti 10 - 200 μιη ja kimmokerroin l*102-2,1*105 N/mm2. Välikerrosten (Z) ei 20 myöskään tule olla liukoisia valotuksen jälkeen tapahtuvan reliefin kehittämiseen käytettävään liuottimeen tai käytettäviin liuottimiin eikä myöskään painovärien tavallisesti sisältämiin orgaanisiin liuottimiin, ja niiden tulee turvota näissä mahdollisimman vähän, sekä niiden tulee lä-25 päistä näitä väri- ja kehitysliuottimia mahdollisimman vähän. Tällaisia tyypillisiä liuottimia ovat alkoholit, kuten etanoli tai isopropanoli, esterit, kuten etyyliasetaatti, hiilivedyt ja ketonit, kuten asetoni tai metyyli-etyyliketoni.
30 Edullisesti välikerrokseen (Z) käytetään polymee- rikalvoja ja erityisesti polyesterikalvoja, kuten polyety-leenitereftalaattikalvoja, ennen kaikkea kaksiaksiaalises-ti orientoituja polyetyleenitereftalaattikalvoja. Kaikkiaan ovat edullisia sellaiset välikerrokset (Z), jotka lä-35 päisevät näkyvää valoa ja siten helpottavat levyjen asen- 5 fc. 9 £ 2 ^ tamista levysylinterille, sekä erityisesti sellaiset, jotka läpäisevät myös valon avulla verkkoutuvaan kerrokseen tai sen sisältämään fotoinitiaattoriin aktiinista valoa (tavallisesti valoa, jonka aallonpituuden alaraja on noin 5 320 μια) ja siten tekevät mahdolliseksi esim. valon avulla verkkoutuvan kerroksen esivalotuksen suorittamisen levyn takapuolelta.
Valon avulla verkkoutuvan kerroksen materiaaleiksi eli lähtöaineiksi reliefikerroksen (P) valmistukseen voi-10 daan käyttää fleksopainantaan tarkoitetuissa fotopolymee-ripainolevyissä sinänsä tunnettuja elastomeeri-monomeeri-seoksia, kunhan ne valon avulla verkkoutumiskykyisessä tilassa täysisävyvalotuksen jälkeen eivät enää ole liukoisia kehitysliuottimeen. Edullisesti valon avulla verkkoutetun 15 kerroksen (P) (reliefikerros P) kimmokerroin on sama tai edullisesti suurempi kuin pohjakerroksen (U). Reliefiker-roksen (P) [eli valon avulla verkkoutetun kerroksen (P)] kimmokerroin voi olla esimerkiksi alueella 3 - 200, edullisesti 3-50 N/mm2. Tämä voidaan todeta helposti muuta-20 mien esikokeiden avulla. Elastomeereiksi valon avulla verkkoutuvaan kerrokseen sopii suuri osa edellä kerrokselle (U) mainituista elastomeerimateriaaleista sekä niiden seoksista, sikäli kuin ne liukenevat kehitysliuottimeen. Erittäin sopivia ovat elastomeeriset butadieeni- tai 25 isopreeni-blokkikopolymeerit sekä elastomeeriset polyeet-teri- ja polyesteriuretaanit ja näistä erityisesti poly-uretaanielastomeerit, joita valmistetaan antamalla ali-faattisen, tyydyttyneen polyesteriglykolin, jonka molekyy-lipaino on 400 - 4 000, reagoida orgaanisen di-isosyanaa-30 tin kanssa ja mahdollisesti ketjun pidentäjänä toimivan alifaattisen diolin kanssa, jossa on 2 - 10 C-atomia.
Valon vaikutuksesta verkkoutuvan kerroksen monomee-rien tulee sopia hyvin läheiseen polymeerimateriaaliin, eli myöskään pitempään kerrosta seisotettaessa tai varas-35 toitaessa erottumista ei saa tapahtua ja säteilytettäessä q 9 6 ^ 6 ·' - v aktiinisella valolla fotoinitiaattorin läsnäollessa sen tulee olla hyvin polyineroitavissa. Esimerkkejä hyvin sopivista monomeereistä ovat alifaattisten ja sykloalifaat-tisten diolien ja polyolien akrylaatit ja erityisesti di-5 akrylaatit ja polyakrylaatit sekä vastaavat metakrylaatit, joissa on tavallisesti 2-20 C-atomia, esim. butaanidio-li-1,4-diakrylaatti, käytännöllisesti katsoen isosyanaat-tiryhmiä sisältämättömät polyisosyanaattien ja erityisesti alifaattisten, 6-36 C-atomia sisältävien di-isosyanaattien 10 ja (met)akryylihappoesterien reaktiotuotteet, joiden alko-holiryhmässä on yksi hydroksyyliryhmä, kuten butaanidioli- 1,4-monoakrylaatti, sekä myös N-vinyyliyhdisteet, erityisesti N-vinyylipyrrolidoni.
Valon vaikutuksesta verkkoutuva kerros yleensä si-15 sältää lisäksi tavallisesti 0,01 - 10 ja erityisesti 0,01 - 5 paino-% fotoinitiaattoria, kuten bentsoiinia tai bentsoiinijohdannaisia, esim. bentsoiinimetyyli- tai -iso-propyylieetteriä, ketaaleja, kuten esim. bentsiilidimetyy-liketaalia, sekä asyylifosfiinioksidi-, diasyylifos-fiini-20 oksidi- tai asyylifosfiinisulfidiyhdisteitä. Valon vaikutuksesta verkkoutuva kerros voi sisältää lisäksi myös muita tavallisia lisäaineita, kuten termisen polymeroitumisen inhibiittoreita, kuten p-metoksifenolia, hydrokino-nia tai N-nitrososykloheksyylihydroksyyliamiinin suoloja, 25 väriaineita tai pehmittimiä (kerroksen seoksen työstettä-vyyden parantamiseksi).
Monikerroksisille painolevyille on usein edullista laittaa valon vaikutuksesta verkkoutuvaan kerrokseen vielä tiukasti sitoutunut, ohut, tarttumaton päällyskerros, joka 30 voi koostua kovan, tarttumattoman, läpinäkyvän ja repäi-syä kestävän kalvon muodostavasta polymeeristä, esim. ke-hitysliuottimeen liukenevasta polyamidista tai kopolyami-dista tai tällaisten polymeerien seoksesta, jossa on pieni määrä (<10 paino-%) fotopolymeroituvaa monomeeriä sekä 35 fotoinitiaattoria ja mahdollisesti inhibiittoria.
Ο S n s η V-> J O f; w Tämän päällyskerroksen ansiosta reliefilevyn valmistuksen yhteydessä on mahdollista saada monikerroksisista painolevyistä tarttumaton, kuplaton negatiivipainos, mikä monissa tapauksissa ei ole mahdollista ilman tätä 5 valon vaikutuksesta verkkoutuvan kerroksen pinnan tahmeu-den vuoksi. Kehitettäessä kerroksen valotettuja osia relief ikerrokseksi (P) päällyskerros pestään pois sitoutumattomien kerroksen osien kanssa.
Lisäksi on usein edullista varustaa päällyskerros 10 vielä poistettavalla suojakerroksella, kuten polyesteri-kalvolla, jolloin tämä voidaan laittaa myös yhdessä päällyskerroksen kanssa valon avulla verkkoutuvalle kerrokselle. Tämä suojakerros poistetaan tavallisesti ennen valon vaikutuksesta verkkoutuvan kerroksen kuvanmukaista valo-15 tusta, kun taas päällyskerros jää tavallisesti tässä yhteydessä valon vaikutuksesta verkkoutuvaan kerrokseen.
Monissa tapauksissa on myös osoittautunut hyväksi, jos elastomeerisellä pohjakerroksella (U) on välikerroksen (Z) puoleisella sivulla 0,1 - 20 ja erityisesti 0,2 - 10 2 0 μιη paksu, tarttumattomiin polymeereihin perustuva päällys-kerros. Tätä varten soveltuvat usein samat polymeerit, jollaisia voidaan käyttää päällyskerroksen valmistukseen. Myös päällyskerroksen tulee edullisesti olla aktiinista valoa läpäisevä.
25 Kerrokset (U), (Z) ja (P) on kiinnitetty toisiinsa lujasti. Luja sidos kunkin kerroksen välille saadaan aikaan laittamalla yhdelle tai kahdelle puolelle ohuet kerrokset tarttumista helpottavia aineita tai liimoja ja liimaamalla kerrokset lujasti, jolloin kerrosten (U) ja (Z) 30 ja kerrosten (Z) ja (P) välille syntyy ohuet tartuntaker-rokset, jotka kukin ovat paksuudeltaan alle 100 μιη ja edullisesti alle 30 μιη. Tartuntakerroksiin voidaan käyttää kaupallisia yksi- tai kaksikomponenttiliimoja, joiden laatu määräytyy kerroksiin (U) ja (Z) sekä (Z) ja (P) käytet-35 tyjen materiaalien tai polymeerityyppien perusteella.
8 p 9 68 6
Yleensä sopivina liimoina mainittakoon kaupalliset polyuretaani- ja polykloropreenipohjaiset reaktioliimat, jotka voidaan laittaa sidottaville kerroksille sopivaan kerrospaksuuteen levittämällä tai valamalla.
5 Erityisen sopiviksi ovat osoittautuneet reliefile- vyt, joissa pohjakerroksen (U) paksuus on 1 000 - 5 000 jum ja kimmokerroin on 1,5 - 10 N/mm2, välikerroksen paksuus 20 - 125 μια ja kimmokerroin 2,5*10z-104 N/mm2 ja valon vaikutuksesta verkkoutuvan reliefikerroksen (P) paksuus 400 -10 1 000 μτα ja kimmokerroin 3-50 N/mm2.
Keksinnön mukaisesti pohjakerroksen (U) välikerroksesta (Z) poispäin olevalla puolella on kontaktililmakerros, joka on toiselta puolelta lujasti kiinni alimmassa kerroksessa (U) ja toisella puolella adheesiovoima on 1 -15 6 N/25 mm. Tämän kontaktiliimakerroksen paksuus on taval lisesti 5 - 100, edullisesti 10 - 50 μιη.
Sopivia kontaktiliimoja ovat erityisesti niin kutsutut toistuvasti irrotettavissa olevat (peelable) kontak-tiliimat, esimerkiksi mm. polyisobutyleeniin, polyakry-20 laattiin, polyakrylaattidispersioihin ja kautsuihin perustuvat kontaktiliimat.
Sellaiset kontaktiliimat voidaan levittää esimerkiksi laittamalla suoraan tasainen, edellä mainitun vahvuinen kerros painolevyn pohjakerrokselle (U) tai pohjana 25 olevalle, vielä valotettavalle painolevylle, jolloin jälkimmäisessä tapauksessa kontaktiliimakerros on tarkoituksenmukaista peittää aktiinista valoa läpäisevällä suoja-foliolla ja painolevyn kuvanmukaisen valotuksen jälkeen suorittaa pesu ja jälkikäsittely joko käyttäen sellaisia 30 liuottimia, jotka eivät vaikuta kontaktiliimakerrokseen, tai ryhtyä vastaaviin varotoimenpiteisiin liuottimen lii-makerrokseen tunkeutumisen varalta.
Toinen edullinen mahdollisuus saada liimakerros, jonka adheesiovoima on 1 - 6 N/25 mm, monikerroksisen re-35 liefilevyn pohjakerrokseen (U) on kiinnittää kaksipuolinen 9 S 9 6 8 6 liimafolio 1ilmakerroksen avulla pohjakerrokseen (U), jolloin tällä liimakerroksella on yleensä suurempi adheesio-voima kuin liimafolion toisella puolella olevalla kontak-tiliimakerroksella, jonka adheesiovoima on 1 - 6 N/25 mm 5 ja joka kiinnittää reliefilevyn painosylinteriin. Kaksipuolisen liimanauhan 1ilmakerroksen pohjakerrokseen (U) liimaava puoli voi koostua sekä edellä mainitun kaltaisista liimoista että muista liimoista, esim. kaksikomponent-tiliimoista, säteilyn vaikutuksesta kovettuvista liimois-10 ta, kovettuvista polyuretaaniliimoista ja selluloosaes- teriliimoista, jotka liittyvät tiukasti pohjakerrokseen (U) .
Kontaktiliimakerroksella varustetun painolaatan tai painolevyn säilytystä varten voi olla edullista peit-15 tää kontaktililmakerros suojakalvolla tai silikonipape-rilla.
Seuraavissa esimerkeissä esitetyt osuudet ja prosentit tarkoittavat paino-osuuksia ja -prosentteja. Kimmokerroin määritetään DIN-normin 53 457 mukaan, adheesio-20 voima liimafolionvalmistajien liiton AFERA-testinormin 4001 mukaan (kuorilujuus).
Esimerkki 1
Monikerroksinen painolevy, joka koostuu 2 mm paksusta polyesteristä ja 2,4-tolyleenidi-isosyanaatista 25 koostuvasta polyuretaani-elastomeereistä muodostuneesta pohjakerroksesta (U) , jonka kimmokerroin on 2,5 N/mm2, kaupallisella polyuretaaniliimalla toiselta puolelta pohjakerrokseen (U) kiinnitetystä ja toiselta puolelta valon vaikutuksesta verkkoutuvaan kerrokseen kiinnitetystä, kak-30 siaksiaalisesti orientoidusta polyetyleenitereftalaatti- kaIvosta välikerroksena (Z) , jonka paksuus on 75 μπι ja kimmokerroin 4,5*103 N/mm2, ja 0,7 mm paksusta valon vaikutuksesta verkkoutuvasta kerroksesta, joka koostuu seoksesta, joka sisältää 80 osaa kaupallista, termoplastisesti 35 käsiteltävissä olevaa, isosyanaattiryhmiä sisältämätöntä β 9 6 31 ίο υ ι· ^ polyuretaani-elastomeeriä (adipiinihappoetyleeniglykoli-polyesteri/difenyylimetaanidi-isosyanaatti/etyleeniglyko-lin reaktiotuote), 10 osaa butaanidioli-l,4-diakrylaattia ja 10 osaa isosyanaattiryhmiä sisältämätöntä reaktiotuo-5 tetta, joka muodostuu 2 moolista butaanidioli-1,4-mono-akrylaattia ja 1 moolista heksametyleenidi-isosyanaattia, sekä 1 osan bentsoiini-isopropyylieetteriä, valotetaan kuvanmukaiseksi tavallisella tavalla negatiivin läpi valon vaikutuksesta verkkoutuvan kerroksen puolelta, pestään, 10 kuivataan, jälkikäsitellään ja jälkivalotetaan. Näin valmistettu reliefilevy, jossa on kerrokset (P), (Z) ja (U), laitetaan pohjakerroksen (U) välikerroksesta (Z) poispäin olevalta puolelta kaksipuolisen, kokonaispaksuudeltaan 25 Mm olevan liimafolion toiselle puolelle (adheesiovoima 7 15 N/25 mm) ja painetaan kiinni. Leikkaamisen jälkeen paino- levy, jossa on reliefikerros (P), laitetaan pohjalle, suojakalvo (silikonoitu paperi) poistetaan 1ilmakerroksesta, jonka adheesiovoima on 1,5 N/25 mm, ja painolevy asennetaan tarkasti painosylinterille käyttämällä graafisella 20 alalla tavallisia asennuslaitteita. Reliefilevyn poistaminen ja asettaminen useita kertoja painosylinteriltä tai painosylinterille onnistuu helposti ja ongelmitta. Painoksen (painos yli 1,2 miljoonaa) painokoneessa painamisen jälkeen reliefilevy irrotetaan painosylinteristä 25 varastointia ja uudelleenkäyttöä varten. Irrottaminen painosylinteristä onnistuu helposti, joten näin voidaan välttää reliefilevyn halkeilun ja venymisen takia tapahtuva vahingoittuminen tai tuhoutuminen. Myös toisessa, kolmannessa ja neljännessä asennus- ja painoprosessissa moniker-30 roksisen reliefilevyn alimman kerroksen adheesiovoima on riittävä häiriöttömien paino-olosuhteiden ylläpitämiseksi ja painolevyn ongelmattoman poistamisen ja uudelleenkäytön toteuttamiseksi.
Esimerkki 2 35 Esimerkissä 1 kuvatun rakenteen omaavaan moniker- ρ· 9 6 8 6 11 roksiseen painolevyyn laitetaan pohja kerroksen (U) väli-kerroksesta (Z) poispäin olevalle puolelle 10 μιη paksu liimakerros. Tämän 1ilmakerroksen adheesiovoima on 4 N/25 mm ja se on peitetty aktiinista valoa läpäisevällä suoja-5 kalvolla. Valon vaikutuksesta verkkoutuvan kerroksen valo-tuksen, pesun, kuivauksen ja jälkikäsittelyn jälkeen suojakalvo poistetaan painolaatan 1ilmakerroksesta, ja jälkimmäinen kiinnitetään painosylinteriin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla. Myös tässä tapauksessa asennus ja poisto 10 voidaan suorittaa painolevyä vahingoittamatta. Painokoneessa painolevy säilyy erittäin hyvin, ilman että paino-levyn irtoamista painosylinteristä olisi havaittavissa painamisen aikana (painoksen suuruus yli 800 000). Paino-levyn poistamisen jälkeen painosylinteristä liimakerros 15 peitettiin jälleen suojakalvolla tai suojapaperilla ja varastoitiin 4 kuukaudeksi. Myös tämän ajan kuluttua uudelleenkäyttö painamiseen sujui ongelmitta.
Esimerkki 3
Meneteltiin esimerkissä 1 esitetyllä tavalla käyt-20 tämällä kaksipuolista liimafoliota, jossa liimakerrosten adheesiovoimat ovat erilaiset, tai esimerkissä 2 kuvatulla tavalla laittamalla liimakerros alimman kerroksen (U) tuo-tannonpuoleiselle puolelle, mutta painosylinterin ja liimattavan 1ilmakerroksen välinen adheesiovoima on kulloin-25 kin 6 N/25 mm.
Kuvalaattojen toleranssitarkkuus mitattiin: Laat- tapinnalla, joka oli kooltaan 762 x 1 200 mm, vaihtelualue oli ±10 μιη. Painosylinterille asennuksen jälkeen laitetaan yleisesti käytettävä harmaakiila, joka toimii alkuperäis-30 kappaleena kopioinnissa, koko kuvalaatan alueelle, ja painetaan pienimmällä mahdollisella paineella. Painojälki on laadultaan erinomaista: aukkoja tai puutteita, joiden vuoksi jouduttaisiin käyttämään kohotettua puristuspainet-ta, josta olisi seurauksena hienojen painoelementtien muo-35 donmuutos, ei ollut havaittavissa.
c< 9 6 8 6 12
Verta Hues imerkk i
Ensin kopioitiin monikerroslevy käyttäen esimerkissä 3 esitettyä harmaakeilaa, pestiin, kuivattiin, jälkiva-lotettiin ja jälkikäsiteltiin. Näin saadun painolaatan 5 toleranssitarkkuus on ±10 μπι. Painosylinterille asetetaan normaalisti käytetty kaksipuolinen liiroafolio (kokonaispaksuus 0,5 mm; adheesiovoima 15 N/25 mm; toleranssitarkkuus ±25 nm). Asennettaessa kuvalaatta tarkasti asennus-laitteella laatan ehkä tarpeellinen poistaminen ja puris-10 taminen on mahdollista vain käyttämällä runsaasti voimaa. Painos, jonka suuruus oli 1,2 miljoonaa, voitiin tosin ottaa ilman muuta, mutta painettu harmaakeila antoi epätasaisen painojäljen liimafolion suurempien tolenranssien ja levyjen liitännän epätasaisuuden vuoksi, niin että työs-15 kenneltäessä täytyi käyttää suurempaa puristuspainetta, joka taas vaikutti laatua huonontavasti.
Poistettaessa painolevyä painosylinteriltä häiriötön irrottaminen ei ollut mahdollista. Painolevy venyi, niin että välikerroksessa (Z) halkeamat tulivat näkyviin 20 eikä uudelleenkäyttö ollut mahdollista.

Claims (3)

13 esc 1. Monikerroksinen fleksografinen reliefilevy, jossa on seuraavat kerrokset lujasti kiinnittyneinä toisiinsa 5 seuraavassa järjestyksessä: (i) reliefikerros (P), joka on valmistettu sätei-lyttämällä kuvan mukaisesti aktiinisella valolla fotopoly-meroituva kerros, joka sisältää seuraavat aineosat: (a) 50 - 99 paino-% elastomeeria, 10 (b) 1 - 50 paino-% yhtä tai useampaa fotopolymeroituvaa olefiinisesti tyydyttymätöntä monomeeria, joka on elasto-meerin kanssa yhteen sopiva, ja (c) 0,01 - 10 paino-% fotoinitiaattoria, ja pesemällä sen jälkeen pois fotopolymeroituvan kerroksen 15 säteilyttämättömät ja siten fotopolymeroitumatta jääneet alueet kehiteliuottimella, jolloin muodostuu reliefikerros (P); (ii) ensimmäinen tartuntaa edistävä kerros; (iii) välikerros (Z), joka ei liukene reliefiker- 20 roksen (P) valmistuksessa käytettyyn kehiteliuottimeen eikä painoväriliuottimiin eikä läpäise niitä; (iv) toinen tartuntaa edistävä kerros; ja (v) pohjakerros (U), joka sisältää elastomeerista materiaalia, tunnettu siitä, että siinä on lisäk- 25 si (vi) kaksipuolinen liimafolio (W), joka läpäisee aktiinista valoa ja joka on toiselta puoleltaan lujasti kiinnittynyt pohjakerrokseen (U) ja jonka toisella puolella on kontaktiliimakerros, jonka adheesiovoima on 1 - 6 30 N/25 mm, jolloin liimafolion sillä puolella, joka on kiin nittynyt pohjakerrokseen (U), on suurempi adheesiovoima, ja jonka liimafolion avulla monikerroksinen reliefilevy voidaan toistuvasti kiinnittää painosylinterille ja poistaa siltä vahingoittamatta tai tuhoamatta reliefilevyä. 14 89686 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen uudelleen käytettävissä oleva monikerroksinen fleksografinen reliefilevy, tunnettu siitä, että kaksipuolisen liimafolion paksuus on 5 - 100 pm. 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen uudelleen käytet tävissä oleva monikerroksinen fleksografinen reliefilevy, tunnettu siitä, että kaksipuolisen liimafolion paksuus on 10 - 50 pm. 15 9 6 8 6
1. Flerskiktad flexografisk reliefplatta, sorn upp-visar följande skikt fast vidhäftade i varandra i följande 5 ordning: (i) ett reliefskikt (P) framställt genom att enligt bilden med aktint ljus besträla ett fotopolymeriserbart skikt, som inneh&ller följande beständsdelar: (a) 50 - 99 vikt-% elastomer, 10 (b) 1-50 vikt-% av en eller flera fotopolymeriserbara, olefiniskt omättade monomerer, som är förenliga med elas-tomeren, och (c) 0,01 - 10 vikt-% fotoinitiator, och genom att därefter tvätta bort obesträlade och sälunda 15 utan fotopolymerisering blivna omräden i det fotopolyme riserbara skiktet med en framkallningslösning, varvid relief skiktet (P) utformas; (ii) ett första adhesionsfrämjande skikt; (iii) ett mellanskikt (Z) som inte upplöses i eller 20 släpps genom tryckfärglösningar och den vid framställning av reliefskiktet (P) använda framkallningslösningen; (iv) ett andra adhesionsfrämjande skikt; och (v) ett bottenskikt (U) som innehäller ett elasto-meriskt material, kännetecknad därav, att den 25 dessutom omfattar (vi) en dubbelsidig limfolie (W), som genomsläpper * aktint ljus och som p& ena sidan Mr stadigt fast i botten- skiktet (U) och vars andra sida uppvisar ett skikt av kontaktiini, vars adhesionskraft är 1 - 6 N/25 mm, varvid den 30 sida av limfolien som är fäst i bottenskiktet (U) har en större adhesionskraft, och med hjälp av vilken limfolie den flerskiktade reliefplattan kan upprepade gänger fästas pä och avlägsnas frän en tryckcylinder utan att skada eller förstöra reliefplattan. 35
2. Äteranvändbar flerskiktad flexografisk relief- 16 356Ρί platta enligt patentkravet 1, kännetecknad därav, att den dubbelsidiga limfoliens tjocklek är 5 -100 μια.
3. Äteranvändbar flerskiktad flexografisk relief-5 platta enligt patentkravet 2, kännetecknad därav, att den dubbelsidiga limfoliens tjocklek är 10 -50 μπι.
FI874036A 1986-10-21 1987-09-16 Flerskiktad flexografisk reliefplatta FI89686C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3635737 1986-10-21
DE19863635737 DE3635737A1 (de) 1986-10-21 1986-10-21 Verfahren zum fixieren einer mehrschichtigen reliefdruckform fuer den flexodruck

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI874036A0 FI874036A0 (fi) 1987-09-16
FI874036A FI874036A (fi) 1988-04-22
FI89686B FI89686B (fi) 1993-07-30
FI89686C true FI89686C (fi) 1993-11-10

Family

ID=6312128

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI874036A FI89686C (fi) 1986-10-21 1987-09-16 Flerskiktad flexografisk reliefplatta

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0264894B1 (fi)
JP (1) JPS63109090A (fi)
AT (1) ATE83708T1 (fi)
DE (2) DE3635737A1 (fi)
DK (1) DK167665B1 (fi)
FI (1) FI89686C (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19525403A1 (de) * 1995-07-12 1997-01-16 Beiersdorf Ag Doppelseitiges Klischeeklebeband für die Druckindustrie
IT1293502B1 (it) * 1997-07-29 1999-03-01 Gabriella Cacchi Procedimento di montaggio di cliche' su maniche e relativo montaggio delle maniche su rulli di macchine da stampa flessografiche
US6176182B1 (en) 1997-08-12 2001-01-23 Fuji Photo Film Co., Ltd. Block copy material for lithographic printing plate material, lithographic press and lithographic printing method
JP4630551B2 (ja) * 2003-02-14 2011-02-09 理想科学工業株式会社 インク容器
JP5049366B2 (ja) * 2010-03-29 2012-10-17 富士フイルム株式会社 レーザー彫刻型フレキソ印刷版原版
DE102018000588B4 (de) * 2018-01-25 2020-01-30 Lohmann Gmbh & Co. Kg Verfahren zur Vorbehandlung vom Materialien für den Flexodruck mittels mobiler Niedertemperaturplasmaanwendung

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3705072A (en) * 1970-05-04 1972-12-05 Minnesota Mining & Mfg Underpacking for printing with dimensionally stable plastic core having elastomeric and pressure sensitive outer layers
DE2444118C2 (de) * 1974-09-14 1987-02-12 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Mehrschichtige Druckplatte sowie mehrschichtige Reliefdruckform für den Flexodruck
JPS6016997B2 (ja) * 1976-10-27 1985-04-30 日本ペイント株式会社 感光性フレキソ版とゴムバツキング材の接着方法
DE3219094A1 (de) * 1982-05-21 1983-11-24 Reck, Bernd, 5450 Neuwied Verfahren und vorrichtung zum partiellen reduzieren der haftwirkung an doppelseitigen klebebaendern, sowie an den mit diesen klebebaendern zu fixierenden klischees, offsetdrucktuechern und anderen gegenstaenden, sowie an den zur fixierung bestimmten fuegeflaechen
US4528261A (en) * 1983-03-28 1985-07-09 E. I. Du Pont De Nemours And Company Prelamination, imagewise exposure of photohardenable layer in process for sensitizing, registering and exposing circuit boards
JPS6161168A (ja) * 1984-08-31 1986-03-28 Sekisui Chem Co Ltd 光硬化性樹脂版材の製造法

Also Published As

Publication number Publication date
FI874036A (fi) 1988-04-22
DE3635737A1 (de) 1988-04-28
DK547587D0 (da) 1987-10-20
JPS63109090A (ja) 1988-05-13
EP0264894A2 (de) 1988-04-27
FI89686B (fi) 1993-07-30
FI874036A0 (fi) 1987-09-16
DK547587A (da) 1988-04-22
DK167665B1 (da) 1993-12-06
EP0264894A3 (en) 1990-03-28
DE3783201D1 (de) 1993-02-04
EP0264894B1 (de) 1992-12-23
ATE83708T1 (de) 1993-01-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4871631A (en) Adhesively securable multilayer relief plate for flexographic printing
US3990897A (en) Laminates for the manufacture of relief printing plates
US3948665A (en) Laminates for the manufacture of flexographic printing plates comprising photocrosslinkable reaction product of saturated polyester glycol, diisocyanate, and diol
EP0337442B1 (en) Photosensitive resin plate for flexography
US20080107908A1 (en) Compressible flexographic printing plate construction
US8545661B2 (en) Manufacture of organically developable, photopolymerizable flexo-graphic elements on flexible metallic supports
US7947427B2 (en) Printing element with an integrated printing surface
FI89686C (fi) Flerskiktad flexografisk reliefplatta
US5753414A (en) Photopolymer plate having a peelable substrate
EP1032866B1 (en) Printing elements comprising liquid photopolymer layer and solid photopolymer layer
JP3683296B2 (ja) 画像形成装置用粘着シート
JPS6016997B2 (ja) 感光性フレキソ版とゴムバツキング材の接着方法
JP4444647B2 (ja) 表面保護膜および表面保護フィルム
US4197125A (en) Process of making photosensitive resin printing plates
JP4067849B2 (ja) フレキソ印刷用感光性構成体及びその製造方法
EP0674229A1 (en) Polymeric composition and method for surface detackification
JP2601273Y2 (ja) チップ体搬送用カバーテープおよび電子部品連
US9757919B2 (en) Carrier sheet and method of using the same
GB2122762A (en) Flexographic printing plates methods of their production and laminates for use in their production
JP3414048B2 (ja) 水なし平版印刷版原版の製造方法
JPS6243819Y2 (fi)
CN116648357A (zh) 柔性印刷版原版
JPH0887106A (ja) フレキソ印刷版用感光性構成体
JP2003320606A (ja) フォトマスク用保護膜転写シート
JPH0636098B2 (ja) フレキソ用感光性樹脂版材およびその製法

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: BASF AKTIENGESELLSCHAFT