FI88455C - Lamineringsfoerfarande foer textilier - Google Patents

Lamineringsfoerfarande foer textilier Download PDF

Info

Publication number
FI88455C
FI88455C FI890157A FI890157A FI88455C FI 88455 C FI88455 C FI 88455C FI 890157 A FI890157 A FI 890157A FI 890157 A FI890157 A FI 890157A FI 88455 C FI88455 C FI 88455C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
adhesive
textile web
sprayed
textile
laminate
Prior art date
Application number
FI890157A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI890157A0 (fi
FI890157A (fi
FI88455B (fi
Inventor
Knud V Rasmussen
Original Assignee
Stork Brabant Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stork Brabant Bv filed Critical Stork Brabant Bv
Publication of FI890157A0 publication Critical patent/FI890157A0/fi
Publication of FI890157A publication Critical patent/FI890157A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI88455B publication Critical patent/FI88455B/fi
Publication of FI88455C publication Critical patent/FI88455C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D06TREATMENT OF TEXTILES OR THE LIKE; LAUNDERING; FLEXIBLE MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D06MTREATMENT, NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE IN CLASS D06, OF FIBRES, THREADS, YARNS, FABRICS, FEATHERS OR FIBROUS GOODS MADE FROM SUCH MATERIALS
    • D06M17/00Producing multi-layer textile fabrics
    • D06M17/04Producing multi-layer textile fabrics by applying synthetic resins as adhesives
    • D06M17/10Polyurethanes polyurea

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Treatments For Attaching Organic Compounds To Fibrous Goods (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Gloves (AREA)
  • Yarns And Mechanical Finishing Of Yarns Or Ropes (AREA)
  • Manufacturing Of Multi-Layer Textile Fabrics (AREA)
  • Inert Electrodes (AREA)
  • Photovoltaic Devices (AREA)
  • Secondary Cells (AREA)
  • Nonwoven Fabrics (AREA)
  • Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)

Description

1 88455
Tekstiilien laminointimenetelmä Tämä keksintö koskee patenttivaatimuksen 1 johdannossa määritellyn kaltaista tekstiilien laminointimenetel-5 mää. Keksinnön mukaiselle menetelmälle ovat tunnusomaisia patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa määritellyt piirteet.
Erilaisten vaatteiden, varsinkin T-paitojen, verry ttelypuseroj en ja hölkkävaatteiden valmistuksessa käy-10 tettäväksi, mutta myös verhoilumateriaalien, auton istuinpäällysten, tikattujen kankaiden ja makuupussien valmistusta varten kutomot valmistavat erilaisia laminoituja tuotteita kappaletavarana ompelimoissa tapahtuvaa jatkokäsittelyä varten. Yllämainittuihin tarkoituksiin valmiste-15 tut laminoidut tekstiilit koostuvat usein tekstiilirainas-ta, johon on liitetty kerros luonnon- tai synteettistä vanua, tai se koostuu kahdesta tekstiilirainasta, joiden väliin on voitu asettaa kerros vanua.
Sellaiset laminaatit tuotetaan koneella, joka sitoo 20 yksittäiset kerrokset sopivalla liimalla. Tavallisesti menetelmä tapahtuu siten, että tekstiilirainalle suihkutetaan liimaa ja sitten suihkutettu tekstiiliraina yhdistetään vanun kanssa telejärjestelmässä. Käytetty liima on usein liuotinpohjäinen polyuretaani, jossa polyuretaanin ja ; 25 liuottimen seos sisältää jopa 90 % liuotinta sellaisen koostumuksen varmistamiseksi, joka tekee liimasta sopivan sumutinpistooleilla ruiskutettavaksi. Jopa kaikkein tehokkaimmalla imujärjestelmällä on käytännössä mahdotonta välttää terveydelle haitallisten liuotinaineväkevyyksien 30 (useinmiten etyyliasetaatin) esiintymistä ilmassa prosessin aikana, ja nämä suuret väkevyydet aiheuttavat erilaisia fysikaalisia ongelmia, kuten hengitysteiden ärsytystä, huimausta, päänsärkyä ja pahimmillaan keskittymis- ja muis-tivaikeuksia. Tähän tulisi lisätä raskaana olevien naisten • 35 potentiaalinen sikiöepämuodostumien vaara.
2 38455 Näiden vakavien ongelmien lisäksi valmistetulla tuotteella on voimakas liuotinainekäsittelyn leima, koska liuottimen haju kiinnittyy kankaaseen pitkäksi aikaa ja on usein vaikea pestä pois.
5 Ongelmaa on yritetty ratkaista käyttämällä vesipoh jaisia liimoja, jotka huolimatta siitä, että ne eivät aiheuta yllämainittuja työympäristö- ja terveysongelmia, eivät kuitenkaan tuota haluttuja tuloksia tuotteen laadun suhteen.
10 Työskentelyn välttämiseksi nestemäisillä liuotti milla tekstiilejä on yritetty laminoida puuvilla- tai synteettiseen vanuun suurtiheyksistä polyeteeniä tai polypropeenia olevan väliharson avulla. Harso voi olla valmistettu myös muista polymeereistä tai polymeeriseoksista. Polymeeri 15 toimii sulaliimana kun se - laminoitavien rainojen väliin asetettuna - viedään telejärjestelmän läpi säädetyssä puristuksessa. Prosessi on hyvä ympäristön kannalta, koska telejärjestelmän läpi mentäessä ei vapaudu höyryjä, ja menetelmä voidaan lisäksi suorittaa helposti ja nopeasti, 20 mutta sen epäkohtana on se huono puoli, että tarvitaan melko lujaa harsoa valmiin laminaatin riittävän pesunkeston varmistamiseksi. Jos käytetään harsoa, joka on kyllin lujaa hyvän pesunkeston varmistamiseksi, tuloksena on liian jäykkä tuote, joka on epämukava käyttää.
25 Laminointia on yritetty suorittaa myös jauhemaisil- laliimoilla, useinmiten polyamidi-, polyesteri-, matala-tai suurpainepolyeteeni-, eteenivinyyliasetaattikopolymee-ri- tai erilaisilla polymeraattiseosliimoilla. Jauhemainen liima sirotellaan tekstiilirainalle, joka sitten kuljete-30 taan kuumennuskammion läpi jauheen sulattamiseksi. Tultuaan ulos kuumennuskammiosta liimaa käsittävä raina yhdistetään toiseen rainaan kalenterissa.
Pölyongelmien lisäksi on tällä menetelmällä se haitta, että liimajauhetta on hyvin vaikeaa annostella oikein. 35 Niinpä aliannostus merkitsee liian heikon liimaupesunkes- 3 88455 toon, kun taas yliannostus saa jauheen uppoamaan tekstiili-rainaan. Tämä johtaa ei-toivottavan jäykkään tuotteeseen. Lisäksi varsinaisen annostustavan vuoksi tyydyttävä lami-nointi edellyttää sellaisen liimamäärän käyttöä, joka on 5 jopa 20 kertaa teoreettisesti tarvittava määrä.
Nyt on yllättäen huomattu, että on mahdollista välttää kaikki yllämainitut haitat ja saada tuote, joka on erittäin tasainen ja kestävä, jos liima on kosteudessa kovettuva monokomponenttipolyuretaaniesipolymeeri, joka 10 suihkutetaan tekstiilirainalle olennaisesti vedettömissä olosuhteissa. Sen jälkeen kun liimalla päällystetty teks-tiiliraina on yhdistetty vanurainaan ja saatu laminaatti on rullattu, annetaan laminaatin kovettua tilassa, jonka kosteus on normaali, ominaisuuksiltaan erittäin hyvän tuotteen 15 saamiseksi.
Tämäntyyppisen liiman käytön etu on pääasiassa siinä, että polyuretaanisulaliimoja voidaan käyttää ilman minkäänlaista liuotinta. Toiseksi tällaisia liimoja voidaan käyttää huomattavasti pienempiä määriä kuin muita sulalii-20 moja. Keksinnön mukainen menetelmä käyttää liimaa vain 1 -3 g/m2, kun taas muita sulaliimoja on käytettävä jopa 10 -20 g/m2, riittävän pesunkeston aikaansaamiseksi. Niin suuret liimamäärät tekevät laminaatin jäykäksi ja joustamattomaksi, kun taas keksinnön mukaisella menetelmällä saadaan : 25 taipuisa ja joustava laminaatti, jolla on myös erinomainen pesunkesto.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytetyt liimat ovat olleet tunnettuja jo jonkin aikaa. Niinpä niitä on käytetty erilaisista vaahtomateriaaleista tehtyjen taso-30 maisten tuotteiden yksipuoliseen liimaamiseen ja muihin liimaamisiin, joissa esiintyy ainoastaan pienehköjä jännityksiä. Lisäksi niitä voidaan käyttää puuhun, metalliin ja moniin muovimateriaaleihin, koska ne monissa tapauksissa voivat korvata kontaktiliiman.
35 Niiden käyttökelpoisuus tähän tarkoitukseen johtuu 88455 4 siitä, että ne - huolellisesti lämpötila- ja paineolosuh-teita valvomalla - voidaan suihkuttaa ohikulkevan tekstii-lirainan hienoihin lankoihin (tavallisesti 1/10 mm). Sijoittamalla sopivasti tarpeellinen määrä suuttimia, joista 5 jokainen muodostaa "viuhkanmuotoisen" kuvion rainaan, käytännössä on mahdollista päästä täysin tasaiseen ja parhaaseen mahdolliseen liiman suihkutukseen.
Eräs erittäin sopiva liima tähän tarkoitukseen on TivoMelt 9600/41, valmistaja Tivoli Werke AG, Hampuri. Tämä 10 liima on sulaliiman tyyppinen kosteudessa kovettuva poly-uretaaniesipolymeeri. Se sisältää korkeintaan 1,5% vapaata isosyanaattia (NCO) eikä mitään liuotinta, ts. kuiva-aine-sisältö on 100 %.
Viskositeetti on noin 9000 mPa.s 130 °C:ssa, tiheys 15 on noin 1,1 ja pehmenemispiste (rengas/kuula) on 45 °C. Tuotteen leimahduspiste on yli 200 eC.
On havaittu, että parhaisiin tuloksiin tämän tyyppisellä liimalla päästään, kun se suihkutetaan noin 190 °C-:een lämpötilassa (suuttimen kärjestä mitattuna). Liimasäi-20 liössä ja syöttöputkissa pidetään noin 150 °C:een lämpötila.
Tietenkin voidaan käyttää muita polyuretaaniesipoly-meerityyppisiä liimalaatuja. Työskentelylämpötila on silloin riippuvainen kyseisen liiman viskositeetista ja muista 25 ominaisuuksista.
Keksinnön mukainen menetelmä ei aseta minkäänlaisia erityisvaatimuksia käytetyn vanun ja tekstiilimateriaalin tyypin suhteen, paitsi että silikonikäsitellyt (vettä hylkivät) tekstiilit eivät ole sopivia, koska liima kiinnittyy 30 huonosti sellaiseen materiaaliin. Kun on kyse puhtaista, kyllästämättömistä tekstiileistä, nämä voivat olla sekä luonnonkuiduista että synteettisistä kuiduista. Sama pätee vanuun, joka voi olla esimerkiksi puuvillaa tai polyesteriä .
35 Keksintöä kuvataan täydellisemmin seuraavalla esi merkillä.
, ö 8 455 o
Esimerkki
Kuvio esittää laitetta, joka sopii käytettäväksi keksinnönmukaisen menetelmän suorittamiseen. Tekstiilirai-na rullataan auki varastosta 1 ja viedään telojen 2 kautta 5 suihkutusasemalle 3, jossa liima suihkutetaan tekstiilirai-nalle useiden paineistettujen suuttimien 4 avulla ja lämpötilassa, jonka määrää tarkasti termostaatti, ja mainittua tekstiiliä kannattaa päätön kantohihna 5, joka pyörii tela-järjestelmän 6 ympäri.
10 Vanua rullataan auki jatkuvasti varastorullalta 7, kasaantumisalue 8 varmistaa, että raina voidaan ohjata tasaisena telaparille 9, jossa se liitetään liimalla päällystettyyn tekstiilirainaan.
Koko sinä aikana kun liima kulkee säiliöstä kuumen-15 nusuuniin (ei esitetty), varmistavat suuttimet kuivat olosuhteet, esimerkiksi ylläpitämällä säiliössä hiilihappo-painetta, ennenaikaisen kovettumisen estämiseksi.
Laminoitu raina siirretään vastaanottolaitteelle 10 ja sen annetaan kovettua rullauksen jälkeen kosteudeltaan 20 normaalissa ympäristössä noin 24 tuntia. Tuloksena on erinomainen, taipuisa laminaatti, joka on erittäin luja ja kestävä.
Jos käytetään yllämainittua TivoMelt 9600/41 liimaa, täytyy ruiskutuslämpötilan olla 190 - 195 eC. Näin korkea • 25 lämpötila saadaan erikoissuuttimilla, joissa on alumiiniin upotetut kuumennuselementit. Lämpötila nostetaan vain hieman ennen suuttimen kärkeä, ja se pidetään alemmassa arvossa, tavallisesti noin 150 °C:ssa, putkien läpi tapahtuvan kulun aikana. Paine suuttimissa on tyypillisesti yli kak-30 sinkertainen tällaisissa suuttimissa vallitsevaan normaa-lipaineeseen verrattuna.
Laminoitu tekstiiliraina voidaan viedä laitteen läpi vielä kerran, kun tarkoitus on aikaansaada kaksipuolinen tekstiili, iossa on vanu välissä.

Claims (3)

88455 6
1. Tekstiilien laminointimenetelmä, jossa tekstiili-raina (1) päällystetään liimalla ja yhdistetään vanukerrok- 5 seen (8) tai toiseen tekstiilirainaan sen kulkiessa telapa-rin (9) läpi, tunnettu siitä, että liimana käytetään kosteudessa kovettuvaa, liuotinta sisältämätöntä mo-nokomponenttityyppistä polyuretaaniesipolymeeriä, joka suihkutetaan tekstiilirainalla olennaisesti vedettömissä 10 olosuhteissa, ja saadun laminaatin annetaan kovettua normaalissa ilmanpaineessa, jossa on normaalikosteus.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liima sisältää enintään 1,5 % vapaata isosyanaattia ja että sen viskositeetti on noin 9000 15 mPa.s 130 *C:ssa, tiheys noin 1,1 ja pehmenemispiste (ren-gas/kuula) 45 °C.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liima levitetään 190 eC:een lämpötilassa suuttimien (4) kärjestä mitattuna. 7 88455
FI890157A 1988-03-01 1989-01-12 Lamineringsfoerfarande foer textilier FI88455C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK108488A DK157833C (da) 1988-03-01 1988-03-01 Fremgangsmaade til laminering af tekstiler
DK108488 1988-03-01

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI890157A0 FI890157A0 (fi) 1989-01-12
FI890157A FI890157A (fi) 1989-09-02
FI88455B FI88455B (fi) 1993-02-15
FI88455C true FI88455C (fi) 1993-05-25

Family

ID=8100821

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI890157A FI88455C (fi) 1988-03-01 1989-01-12 Lamineringsfoerfarande foer textilier

Country Status (9)

Country Link
EP (1) EP0331215B1 (fi)
JP (1) JPH0791769B2 (fi)
AT (1) ATE74633T1 (fi)
DE (1) DE68901148D1 (fi)
DK (1) DK157833C (fi)
ES (1) ES2032098T3 (fi)
FI (1) FI88455C (fi)
GR (1) GR3004626T3 (fi)
NO (1) NO167706C (fi)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DK232289D0 (da) * 1989-05-12 1989-05-12 Dansk Transfertryk Fremgangsmaade til diskontinuerlig laminering af tekniske tekstiler og lignende materialer
FR2649866B1 (fr) * 1989-06-29 1993-09-17 Picardie Lainiere Textile destine a l'entoilage et son procede de fabrication
EP0448825A3 (en) * 1990-03-23 1992-04-29 Bayer Ag Melt adhesive process
DE9017007U1 (de) * 1990-12-17 1991-03-07 Viktor Achter GmbH & Co KG, 41751 Viersen Textile Warenbahn
US5436051A (en) * 1993-07-26 1995-07-25 Velcro Industries, B.V. Hook and loop fasteners and method of making same
GB9505403D0 (en) * 1995-03-17 1995-05-03 Courtaulds Textiles Holdings Process for manufacturing laminated fabrics
US5656351A (en) * 1996-01-16 1997-08-12 Velcro Industries B.V. Hook and loop fastener including an epoxy binder
US5723534A (en) * 1996-10-11 1998-03-03 Polyfoam Products, Inc. Two part polyurethane-based adhesive system
EP0888743A1 (de) 1997-07-02 1999-01-07 Firma Carl Freudenberg Strukturiertes Textilmaterial aus mindestens zwei Basisvliesen und Verfahren zur seiner Herstellung
NL1021065C2 (nl) * 2002-07-12 2004-01-20 Goede Beheer B V L Werkwijze voor het lamineren van textiel.
NL1023144C2 (nl) 2003-04-10 2004-10-13 Goyarts B V Wasbare onderlegger en werkwijze voor het vervaardigen van een dergelijke onderlegger.
EP1593724A1 (de) * 2004-05-05 2005-11-09 Imatep S.A. Verwendung lösemittelbasierter Reaktivklebstoffe mit hohem Feststoffanteil zum Beschichten oder Laminieren flexibler Substrate, insbesondere textiler Substrate, bevorzugt mittels eines beheizten Sprühauftrags
EP2025730B1 (en) * 2006-12-01 2014-04-16 DIC Corporation Moisture-curable polyurethane hot melt adhesive and multilayer sheet using the same
EP2248598B2 (de) * 2009-05-07 2016-06-08 Robatech AG Vorrichtung mit mehreren Trockenluftdüsen sowie Verfahren zum Abgeben eines Klebstoffs

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1495460A (fr) * 1966-05-24 1967-09-22 Albert Maillard Ets Revêtement composite notamment pour vêtements, articles de literie ou autres
DE1930340B2 (de) * 1969-06-14 1976-11-18 Bayer Ag, 5090 Leverkusen Heissversiegelung von textilen flaechengebilden
US3847722A (en) * 1972-01-27 1974-11-12 Minnesota Mining & Mfg Impregnated materials for leak prevention
JPS6043356B2 (ja) * 1976-10-12 1985-09-27 財団法人微生物化学研究会 耐性菌に有効なカナマイシンc誘導体およびそれらの製造法
CH636235B (de) * 1977-09-06 1900-01-01 Sandoz Ag Verfahren zur herstellung von polyurethanen und deren verwendung in binderdispersionen zum verkleben von fasern in vliesstoffen.
US4293814A (en) * 1979-08-08 1981-10-06 Ford Motor Company Crankshaft position sensor circuitry for providing stable cyclical output signals without regard to peak to peak variations in sensor signals
JPS61266678A (ja) * 1985-05-15 1986-11-26 Toray Ind Inc 柔軟性立毛シ−トおよびその製造方法

Also Published As

Publication number Publication date
DK157833B (da) 1990-02-26
NO890164D0 (no) 1989-01-13
NO167706C (no) 1991-12-04
FI890157A0 (fi) 1989-01-12
GR3004626T3 (fi) 1993-04-28
FI890157A (fi) 1989-09-02
JPH03167356A (ja) 1991-07-19
EP0331215A3 (en) 1991-01-09
DK157833C (da) 1991-04-29
EP0331215B1 (en) 1992-04-08
DK108488A (da) 1989-09-02
NO167706B (no) 1991-08-26
DK108488D0 (da) 1988-03-01
EP0331215A2 (en) 1989-09-06
NO890164L (no) 1989-09-04
FI88455B (fi) 1993-02-15
DE68901148D1 (de) 1992-05-14
ES2032098T3 (es) 1993-01-01
JPH0791769B2 (ja) 1995-10-04
ATE74633T1 (de) 1992-04-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI88455C (fi) Lamineringsfoerfarande foer textilier
US3854978A (en) Method for manufacturing a non-slip waistband product
US6784127B1 (en) Polyurethane elastic fiber nonwoven fabric and its production and synthetic leather using the same
DE69734282T2 (de) Verbundmaterial zum absorbieren und abführen von körperflüssigkeiten und feuch tigkeit
CN101155847B (zh) 无溶剂聚氨酯水分散体及其成形制品
US3296016A (en) Production of microporous coating on substrate
US8211255B2 (en) Apparatus and methods for the attachment of materials to polyurethane foam, and articles made using them
JP3222521B2 (ja) 熱接着性被覆布とその製造方法
CN104302199A (zh) 热熔粘合织物
JPS59162041A (ja) シ−ト状物の製造方法
JP2010065373A (ja) 弾性不織シート
AU2005247944A1 (en) Polyurethane roller coating device for carpet backing
MX2007014039A (es) Laminados elasticos y procesos para producir los mismos.
EP0002465B1 (de) Verfahren zur lösungsmittelfreien Beschichtung von Substraten
US3462326A (en) Method of making a leather-like microporous sheet material
CN109720071A (zh) 一种布料接缝结构及其制备方法与应用
CN1997787B (zh) 弹性非织造片材及其制备方法
CN207466058U (zh) 一种布料接缝结构
US3904455A (en) Laminated fabric
KR102094388B1 (ko) 다층 스펀레이스 부직포 제조 방법, 장치 및 다층 스펀레이스 부직포를 이용한 마스크팩
US3619315A (en) Method of manufacturing a polyurethane coated sheet material
SU500741A3 (ru) Способ получени комбинированного материала
CA2176480A1 (en) Process for applying a foamed coating to a medical adhesive tape
JPS6354833B2 (fi)
SU523644A3 (ru) Способ получени искусственной кожи

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: TEXMACH B.V.

BB Publication of examined application
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: TEXMACH B.V.

MM Patent lapsed

Owner name: TEXMACH B.V.