FI88305C - Foerbaettrad katalysator foer avsvavling av terpener - Google Patents
Foerbaettrad katalysator foer avsvavling av terpener Download PDFInfo
- Publication number
- FI88305C FI88305C FI874751A FI874751A FI88305C FI 88305 C FI88305 C FI 88305C FI 874751 A FI874751 A FI 874751A FI 874751 A FI874751 A FI 874751A FI 88305 C FI88305 C FI 88305C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- catalyst
- moo
- pinene
- weight
- terpenes
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B01—PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
- B01J—CHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
- B01J23/00—Catalysts comprising metals or metal oxides or hydroxides, not provided for in group B01J21/00
- B01J23/70—Catalysts comprising metals or metal oxides or hydroxides, not provided for in group B01J21/00 of the iron group metals or copper
- B01J23/76—Catalysts comprising metals or metal oxides or hydroxides, not provided for in group B01J21/00 of the iron group metals or copper combined with metals, oxides or hydroxides provided for in groups B01J23/02 - B01J23/36
- B01J23/84—Catalysts comprising metals or metal oxides or hydroxides, not provided for in group B01J21/00 of the iron group metals or copper combined with metals, oxides or hydroxides provided for in groups B01J23/02 - B01J23/36 with arsenic, antimony, bismuth, vanadium, niobium, tantalum, polonium, chromium, molybdenum, tungsten, manganese, technetium or rhenium
- B01J23/85—Chromium, molybdenum or tungsten
- B01J23/88—Molybdenum
- B01J23/887—Molybdenum containing in addition other metals, oxides or hydroxides provided for in groups B01J23/02 - B01J23/36
- B01J23/8872—Alkali or alkaline earth metals
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C07—ORGANIC CHEMISTRY
- C07C—ACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
- C07C7/00—Purification; Separation; Use of additives
- C07C7/148—Purification; Separation; Use of additives by treatment giving rise to a chemical modification of at least one compound
- C07C7/163—Purification; Separation; Use of additives by treatment giving rise to a chemical modification of at least one compound by hydrogenation
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Materials Engineering (AREA)
- General Chemical & Material Sciences (AREA)
- Analytical Chemistry (AREA)
- Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
- Water Supply & Treatment (AREA)
- Catalysts (AREA)
- Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
- Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)
- Liquid Crystal Substances (AREA)
- Nitrogen Condensed Heterocyclic Rings (AREA)
- Thiazole And Isothizaole Compounds (AREA)
- Extraction Or Liquid Replacement (AREA)
- Gas Separation By Absorption (AREA)
- Ultra Sonic Daignosis Equipment (AREA)
- Earth Drilling (AREA)
- Chemical Or Physical Treatment Of Fibers (AREA)
Description
1 88305
Parannettu katalysaattori terpeenien sisältämän rikin poistamiseksi
Keksintö koskee paperinvalmistuksessa sivutuotteena syntyvien ja rikkiepäpuhtauksia sisältävien terpeenien puhdistamista. Tarkemmin sanottuna keksintö liittyy puhdistusmenetelmään, jossa suoritetaan katalyyttinen rikin poisto vetyä käyttäen terpeenieristä, jotka syntyvät epäpuhtaan raakatärpätin tislauksesta.
Paperiteollisuudessa syntyy paperinvalmistuksessa huomattavia määriä aromaattisia öljyjä, jotka sisältävät pääasiallisesti a-pineeniä, β-pineeniä, A3-kareenia, myrseeniä, dipen-teeniä ja mahdollisesti joitain harvinaisempia johdannaisia kuten kamfeenia. Ikävä kyllä puun delignifioinnin aikana, joka tehdään selluloosan erottamiseksi, (ns. kraft-menetelmä) ja joka perustuu ligniinin liuottamiseen soodan ja nat-riumsulfidin seoksella, syntyy huomattavia määriä rikkiepäpuhtauksia puumassan keittimissä uutettuun tärpättiin. Nämä epäpuhtaudet ovat suuri haitta toisaalta siksi, että ne aiheuttavat epämiellyttäviä hajuja ja toisaalta, koska ne ai-·:"· heuttavat kemiallisia ja fysikaalisia muutoksia terpeeneis- sä. Nämä rikkiyhdisteet täytyisi siis saada poistetuksi, jotta terpeeneille saataisiin palautetuksi ominaisuudet, jotka niin sanotulla pihkatärpätillä on. Tähän tarkoitukseen on kehitelty monia menetelmiä. Yleisimmin käytetyt perustuvat käsittelyyn natriumhypokloriitilla. Mutta näillä menetelmillä on monia haittapuolia, joista voidaan mainita: mittavat käsittelyt, jotka vaativat useita vaiheita, joiden takia jatkuva käsittely on vaikeaa; näissä paljon käytetyissä menetelmissä terpeeneihin ilmestyy epätoivottuja aineita, jotka sisältävät klooria tai typpeä; nämä menetelmät poistavat hajun, mutta rikin poisto jää vaillinaiseksi, jolloin menetelmien tehokkuus on rajoittunut.
2 88305
Parannusehdotuksena esitettiin vuonna 1963 rikinpoistoa a-pineenistä katalyyttisellä käsittelyllä vetyä käyttäen. US-patentissa 3 312 750 saatettiin α-pineeni kosketuksiin katalysaattorina käytetyn kobolttimolybdaatin (alumiinioksidilla) kanssa lämpötilan ollessa 149-260 °C vetypaineessa 0-35 bar. Menetelmä osoittautui tehokkaaksi, 66-90 % terpeenin sisältämästä rikistä saatiin poistetuksi, mutta haittapuolena oli merkittävän suuri α-pineenifraktion transformoituminen; tämä kemiallinen muutos johtuu ennen kaikkea isomeroi-tumisesta ja käsiteltävien yhdisteiden kaksoissidosten tyydyttymisestä. Tuloksena on tuotteita, jotka teollisesti ajatellen eivät ole yhtä merkillepantavia kuin muuttumattomat tärpätin komponentit.
Muuttuminen tulee esiin edellä mainitussa US-patentissa, mutta ainoastaan korkeassa paineessa suoritettujen kokeiden yhteydessä, mutta kun työvaiheita yritetään toistaa, voidaan huomata, että jopa noin 55 % käsitellyistä tuotteista transformoituu .
Äskettäin tähän tekniikkaan on saatu huomattava parannus, kun on käytetty tiettyjä aktiivihiiliä Co- ja Mo-katalysaat-toreiden kantajana. Tätä menetelmää käyttäen rikki pystytään poistamaan terpeeneistä vetyä käyttäen jopa 90-prosenttises-ti, a-pineenin muuttumisaste puolestaan on hyvin pieni, alle 8 %. Aikaisemmin erityisesti mainittua US-patentin mukaista menetelmää käytettäessä α-pineenin transformoitumisprosentti oli yli 40. Uudemman menetelmän haittapuolena on kuitenkin se, että joudutaan rajoittumaan vain aktiivihiileen, eikä toivottua tulosta saada, jos käytetään muita tavallisia kantaja-aineita kuten alumiinioksidia, piidioksidia tai alu-miinisilikaatteja jne.
GB-patenttijulkaisusta 1 538 036 ja US-patenttijulkaisusta 3 061 555 tunnetaan katalysaattoreita rikin poistamiseksi hiilivedyistä, jotka katalysaattorit käsittävät epäorgaanisessa kantajassa molybdeenin ja koboltin oksideja sekä alka-limetalli- tai maa-alkalimetallioksidia. Näiden patenttijul- i 3 88305 kaisujen mukaan molybdeenioksidin määrät ovat selvästi suuremmat kuin kobolttioksidin määrät. GB-patenttijulkaisun 1 538 036 edullisimmat katalysaattorit sisältävät 2-10 paino-% CoO ja 5-20 paino-% Mo03 (sivu 4, rivit 46-49). US-patentti-julkaisun 3 061 551 (palsta 1, rivit 67-71) mukaan tarvitaan vähintään stökiometrinen määrä Mora, joka on 2,9 kertaa suurempi kuin Co-määrä, nimenomaan Co2Mo3011 eli 2Co0-3Mo03.
Keksintö koskee näin ollen parannettua katalysaattoria paperinvalmistuksessa syntyvien terpeenien sisältämän rikin poistamiseksi käsittelyllä höyryfaasissa vedyllä, joka katalysaattori sisältää koboltti- ja molybdeenioksideja epäorgaanisessa kantajassa sekä emäksistä alkali- ja/tai maa-al-kaliyhdistettä, jolle katalysaattorille on tunnusomaista, että moolisuhde Co0/Mo03 katalysaattorissa on 2-5.
Keksinnön mukaisesti voidaan käyttää CoO- ja Mo03-katalysaattorin kantajana kaikenlaisia epäorgaanisia kantajia ja tuloksena on erittäin hyvä rikinpoistumisaste, terpeenien kemiallinen transformoituminen on vähäistä ja teollisuutta ajatellen hyväksyttävää.
Keksinnön mukaisina katalysaattorin kantajina voidaan käyt-tää erilaisia epäorgaanisia aineita, joita yleensä tähän tarkoitukseen käytetään, esimerkiksi piidioksidi, alumiini-oksidi, erilaiset silikoaluminaatit, titaanioksidi, zir-koniumoksidi, aktiivihiili jne.
Keksintö perustuu siihen yllättävään huomioon, että yhdistettäessä jotain emästä epäorgaanisilla kantajilla oleviin Co- ja Mo-katalysaattoreihin pystytään vähentämään huomattavasti näitten katalyyttisten systeemien isomeroitumisaktii-visuutta. Voidaan siis operoida melko korkeissakin lämpöti-·']*: loissa ja saada rikin poistuminen mahdollisimman tehokkaaksi ilman merkittäviä muutoksia.
4 88305
Keksinnön mukaisissa uusissa katalysaattoreissa emäksinen yhdiste on erityisesti alkalimetallin ja/tai maa-alkalime-tallin oksidi, silikaatti, aluminaatti tai molybdaatti.
Metallit, joiden emäsyhdisteet erityisesti sopivat uuteen katalysaattoriin ovat Na, K, Li, Mg, Ca, Ba ja mahdollisesti muut alkali- ja/tai maa-alkalimetallit, ja luonnollisesti niitä voi olla katalysaattorissa läsnä useampiakin samaan aikaan. Taloudellisista ja helppoussyistä on erityisen käytännöllistä käyttää natriumia. Kun se lisätään katalyyttiseen seokseen, se voi olla esimerkiksi oksidin, hydroksidin, karbonaatin, bikarbonaatin, silikaatin, molybdaatin, alumi-naatin tai silikoaluminaatin muodossa. Sama koskee muita alkali- ja maa-alkaliyhdisteitä.
Keksinnön mukaisessa parannetussa katalysaattorissa emäksistä alkali- ja/tai maa-alkaliyhdistettä on sellaisessa suhteessa, ettei katalysaattorissa kokonaisuudessaan ilmene lainkaan happoisuutta. Suhde riippuu siis kantajan luonteesta eli sen alkuhappoisuudesta. Alumiinioksidikantajassa, jossa on yleensä happoryhmiä, tarvitaan siis enemmän emäsyh-distettä kuin piidioksidikantajassa, joka voi olla käytännöllisesti katsoen neutraali. Osa emäsyhdisteestä tarvitaan Mo03:n happoisuuden neutraloimiseksi.
Suhteessa Mo03:een emäsyhdisteen ekvivalenssiluku on yleensä noin 2-3 per moolia Mo03.
Keksinnön mukaista menetelmää käytettäessä parhaat tulokset saadaan, kun käytetään 2,5 - 3,5 moolia CoO per l moolia Mo03. Tästä seuraa, että painosuhteet uudessa katalysaattorissa ovat mieluiten 5-9 % CoO ja vastaavasti 2,77 - 5,66 % Mo03 ja 0,2 - 7 % Na20, jolloin loppuosa muodostuu kantajasta, joka edullisesti on piidioksidi, hiili tai alumiinioksidi .
Katalysaattori valmistetaan alan ammattimiehen tuntemalla tavalla. Kantaja kyllästetään sekä Co- että Mo-metallien i 5 38305 lämmössä dissosioituvan suolan vesiliuoksella, esimerkiksi kobolttinitraatilla ja ammoniummolybdaatilla. Lisätään emäs-yhdiste, alkalinen ja/tai maa-aikaiinen. Tämä yhdiste voi myös olla vastaavan molybdaatin muodossa, esim. Na-, K-,
Li-, Ca-, Mg- tai muu molybdaatti. Seos kuivataan ja kal-sinoidaan 450-550 °C:ssa.
Terpeenien hydrodesulfurointi keksinnön mukaista katalysaattoria käyttäen suoritetaan lämpötilan ollessa mieluiten 160-300 °C, erityisesti 200-280 °C, vedyn suhteellinen paine 0-5 bar ja reagenssien tilavuusnopeus 0,1 - 10 h'1. Suositeltavin moolisuhde H2/terpeenit on 1-15. Edullisimmat olosuhteet ovat: lämpötila 250 ± 5 °C; paine 0,1-1 bar; tilavuusnopeus 0,2 - 0,5 h"1; suhde H2/terpeenit 5-8.
Seuraavissa esimerkeissä kuvaillaan keksintöä sitä kuitenkaan rajoittamatta.
Esimerkki 1
Valmistetaan katalysaattori impregnoimalla piidioksidihel-miä, joilla on spesifinen pinta-ala 250 m2/g ja huokostila-vuus 0,6 ml/g, kobolttinitraatin ja ammoniumheptamolybdaatin vesiliuoksella. Kuivataan ja kalsinoidaan 6h 500 °C:ssa ja saadaan katalysaattoria A, joka sisältää 7 paino-% CoO ja 4.4 paino- % Mo03 .
Valmistetaan toinen katalysaattori, katalysaattori B, käyttämällä samaa piidioksidia, mutta suoritetaan kaksi perättäistä impregnointia. Ensimmäisessä lisätään molybdeeniä natriummolybdaatin muodossa, toisessa kobolttia nitraatin muodossa.
Kuivataan ja kalsinoidaan 6 tuntia 500 °C:ssa ja impregnoidaan sitten soodavesiliuoksella niin, että lopullinen katalysaattori sisältää 7 % CoO, 4,4 % Mo03 ja 2,5 % Na20 eli 3.05 moolia CoO ja 1,32 Na20 per moolia Mo03. Molemmilla katalysaattoreilla A ja B käsitellään α-pineeniä sisältävää terpeenierää. Toimitaan 200 °C:ssa ilmakehän paineessa, ka- 6 38305 talysaattorin tilavuus 70 ml ja reagenssien tilavuusnopeus 0,43 h"1, moolisuhde H2/terpeeni 7.
Katalysaattorilla A lähtörikkipitoisuus 1660 ppm laskee 80 ppm:aan, poistumisprosentti on 95 %, mutta transformoitumis-aste on 85,4 %. Katalysaattorilla B rikkipitoisuusluvut ovat 1900 ppm - 760 ppm, rikin poistumisaste on 60 % ja transfor-moitumisaste vain 3 %.
Toisessa samanlaisessa kokeessa, jossa käytettiin katalysaattoria B, lämpötila nostettiin 295 °C:een, käsiteltiin β-pineenierää. Rikkipitoisuus laskee 2343 ppm:sta 115 ppmraan, rikin poistuminen on 95-prosenttista, transformoi-tumisaste 21,3 %, se on alempi arvo, jopa korkeammassa lämpötilassa, kuin katalysaattorilla A.
Tarkasteltaessa tuloksia:
Rikin poist. Transf.
%_%
Katalysaattori A (ei soodaa) 200 °C 95 85,4
Katalysaattori B (sooda) 200 °C 60 3
Katalysaattori B (sooda) 295 °C 95 21 huomataan, että β-pineenin kemiallinen transformoituminen vähenee huomattavasti, kun läsnä on emäksistä ainetta katalysaattorissa B, kantajana piidioksidi.
Esimerkki 2
Valmistetaan muutoin samanlaiset katalysaattorit kuin esimerkissä 1, mutta kantajana on aktiivihiili, jolla spesifinen pinta-ala 900 m2/g. β-pineenistä poistetaan rikki samalla tavalla kuin esimerkissä 1 ja katalysaattorin D kohdalla käytetään myös α-pineeniä ja tärpättiä.
Tulokset olivat (seuraava sivu): 7 38305
Katalysaattori Rikkiä ppm Rikin Transf.
ennen/jälkeen poist.% % C - ilman emäsyhdist.
β-pineeni 715 270 62,2 90 D -läsnä 2,5 % Na20 β-pineeni 1325 262 80,2 8 a-pineeni 362 164 54,1 9,9 tärpätti: 2374 300 87,5 a-pineeni 1,2 β-pineeni 26,0 δ3-kareeni 0,8
Samoin kuin esimerkissä 1, nähdään, että emäsyhdisteen (katalysaattori B) ansiosta saadaan huomattavasti pienennettyä käsiteltyjen terpeenien kemiallista transformoitumisastetta silloin kun piidioksidin tilalla on aktiivihiili.
Esimerkki 3
Valmistetaan kolme katalysaattoria E, F ja G käyttäen alu-miinioksidihelmikantajaa, jonka spesifinen pinta-ala 80 m2/g ja kokonaishuokostilavuus 0,55 ml/g. Katalysaattorit sisältävät 7 % CoO ja 4,4 % Mo03.
KATALYSAATTORI E saadaan kobolttinitraatin ja ammoniumhepta-molybdaatin vesiliuoksesta eikä mitään emäksistä ainetta li-sätä.
KATALYSAATTORI F: suoritetaan kaksi perättäistä impregnoin-tia, ensimmäisessä lisätään molybdeeni natriummolybdaatin muodossa, toisessa koboltti nitraattina. Katalysaattorissa F on tällöin 1 mooli Na20 per moolia M0O3 eli 1,89 % Na20 lopullisessa katalysaattorissa.
s 88305 KATALYSAATTORI G valmistetaan kuten katalysaattori F, mutta lisätään vielä soodaa niin, että katalysaattorin lopulliseksi Na20-pitoisuudeksi tulee 2,5 paino-%.
Terpeenierät hydrataan ja poistetaan niistä siis rikki, se tehdään kaikille näille katalysaattoreille, tilavuusnopeus 0,2 - 0,43 h"1, ilmakehän paine 200-245 °C.
Tulokset nähdään seuraavasta taulukosta:
Katalysaattori °C Rikin poist. Transformoit.
_%_%_ E -ilman emäsyhdist. 200 85,2 20 δ3-kareeni F -1,89 % Na20
Askareeni 200 89,4 4,3 β-pineeni 200 39,3 10 tärpätti: 200 37,5 a-pineeni 6,1 β-pineeni 42,8 δ3-kareeni 0 G -2,5 % Na20 δ3-kareeni 200 64 0,6 a-pineeni 200 53,4 0,7 β-pineeni 200 82,6 0,5 tärpätti: 200 70,7 a-pineeni 0,5 β-pineeni 0 δ3-kareeni 0 a-pineeni 245 86,5 0,5 β-pineeni 245 72,7 0,8 tärpätti: 245 77,3 a-pineeni 3,9 β-pineeni 0 δ3-kareeni 0 i 9 88305 Käytettäessä alumiinioksidia katalyytin kantajana saadaan siis erinomaiset tulokset ja, kuten toisten kantajien esimerkeissä 1 ja 2, sen ansiosta terpeenien kemiallinen transformoituminen on todella vähäistä.
Voidaan huomata lisäyksen 2,5 % Na20 (katalysaattori G) erittäin suotuisa vaikutus ja sen seurauksena se, että voidaan työskennellä paljon korkeammissa lämpötiloissa. Tärpätin rikinpoistumisaste 245 °C:ssa on tosiaan 77,3 % ja vain 3,9 % α-pineeniä transformoituu, tulos on teollisuutta ajatellen oikein hyvä.
Kun tärpätin lämpötila nostetaan 300 °C:een, rikin poistu-misprosentti vetyä käyttäen oli 70 % ja vain 5,1 % a-pi-neeniä on transformoitunut, mikä on vielä erittäin kelvollinen tulos verrattuna siihen mitä alalla aiemmin on saatu.
Claims (5)
1. Förbättrad katalysator för avsvavling av terpener som härrör frän tillverkning av papper, genom behandling i äng-fas med väte, vilken katalysator innehäller kobolt- och mo-lybdenoxider pä en oorganisk bärare, samt en basisk aikaii-och/eller jordalkaliförening, kännetecknad av att molförhäl-landet Co0/Mo03 i katalysatorn är 2-5.
1. Parannettu katalysaattori paperinvalmistuksessa syntyvien terpeenien sisältämän rikin poistamiseksi käsittelyllä höyryfaasissa vedyllä, joka katalysaattori sisältää koboltti- ja molybdeenioksideja epäorgaanisessa kantajassa sekä emäksistä alkali- ja/tai maa-alkaliyhdistettä, tunnettu siitä, että moolisuhde C0O/M0O3 katalysaattorissa on 2-5.
2. Katalysator enligt patentkravet 1, kännetecknad av att den innehäller 2-3 ekvivaienter av basisk förening per mol Mo03 .
2. Patenttivaatimuksen l mukainen katalysaattori, tunnettu siitä, että se sisältää 2-3 ekvivalenttia emäksistä yhdistettä per moolia Mo03:a.
3. Katalysator enligt patentkravet 1 eller 2, kännetecknad av att dess CoO-halt är 5-9 vikt-% och Mo03-halt är 2,7-5,7 v Lkt- % . 11 8 8 3 ϋ 5
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen katalysaattori, tunnettu siitä, että sen CoO-pitoisuus on 5-9 paino-% ja Mo03-pitoisuus on 2,7-5,7 paino-%.
4. Katalysator enligt nägot av patentkraven 1-3, kanne-tecknad av att molförhällandet C0O/M0O3 är 2,5-3,5.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen katalysaattori, tunnettu siitä, että moolisuhde Co0/Mo03 on 2,5-3,5.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen katalysaattori, tunnettu siitä, että koko Mo03-määrä on natrium-molybdaatin, Na2Mo04, muodossa.
5. Katalysator enligt nägot av de föregäende patentkraven, kännetecknad av att hela andelen Mo03 befinner sig i form av natriummolybdat, Na2Mo04.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FR8615037A FR2605900B1 (fr) | 1986-10-29 | 1986-10-29 | Perfectionnement au procede de desulfuration des essences terpeniques |
FR8615037 | 1986-10-29 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI874751A0 FI874751A0 (fi) | 1987-10-28 |
FI874751A FI874751A (fi) | 1988-04-30 |
FI88305B FI88305B (fi) | 1993-01-15 |
FI88305C true FI88305C (fi) | 1993-04-26 |
Family
ID=9340314
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI874751A FI88305C (fi) | 1986-10-29 | 1987-10-28 | Foerbaettrad katalysator foer avsvavling av terpener |
Country Status (6)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0267833B1 (fi) |
AT (1) | ATE60254T1 (fi) |
ES (1) | ES2002605B3 (fi) |
FI (1) | FI88305C (fi) |
FR (1) | FR2605900B1 (fi) |
NO (1) | NO874476L (fi) |
Families Citing this family (8)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US5733836A (en) * | 1996-03-22 | 1998-03-31 | Phillips Petroleum Company | Compositions comprising inorganic oxide and process for producing mercaptans |
FI20095767A (fi) | 2009-07-07 | 2011-01-08 | Upm Kymmene Corp | Menetelmä ja laite tärpätin konvertoimiseksi bensiinikomponenteiksi |
FI128142B (fi) | 2010-02-02 | 2019-10-31 | Upm Kymmene Corp | Menetelmä ja laitteisto hiilivetyjen tuottamiseksi |
FI125782B (fi) | 2010-06-03 | 2016-02-15 | Stora Enso Oyj | Sulppuperäisten terpeenien katalyyttinen jalostus |
WO2013029663A1 (en) * | 2011-08-30 | 2013-03-07 | Upm-Kymmene Corporation | Method for hydroisomerising renewable hydrocarbons |
CN104607199B (zh) * | 2015-01-30 | 2015-09-30 | 山东益丰生化环保股份有限公司 | 一种低温耐硫变换催化剂及其制备方法 |
CN106281039B (zh) * | 2015-06-08 | 2019-06-04 | 中国石油化工股份有限公司 | 粗硫酸盐松节油加氢精制催化剂的制备方法及加氢精制工艺 |
CN105772004A (zh) * | 2016-03-24 | 2016-07-20 | 山东成泰化工有限公司 | 一种苯加氢催化剂及其制备方法 |
Family Cites Families (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2037781A (en) * | 1933-03-14 | 1936-04-21 | Universal Oil Prod Co | Treatment of hydrocarbon oils |
US3061555A (en) * | 1958-12-15 | 1962-10-30 | Nalco Chemical Co | Stabilization of catalysts of molybdena-cobalt oxide on alumina hydrogel carriers |
US3312750A (en) * | 1963-10-21 | 1967-04-04 | Berg Lloyd | Hydrodesulfurization of crude alpha-pinene |
US3594312A (en) * | 1969-09-17 | 1971-07-20 | Gulf Research Development Co | Hydrodesulfurization process utilizing a catalyst promoted with an alkali metal |
US3930984A (en) * | 1970-10-01 | 1976-01-06 | Phillips Petroleum Company | Coal-anthracene oil slurry liquefied with carbon monoxide and barium-promoted catalysts |
US3957625A (en) * | 1975-02-07 | 1976-05-18 | Mobil Oil Corporation | Method for reducing the sulfur level of gasoline product |
NZ184201A (en) * | 1976-08-12 | 1979-10-25 | Mobil Oil Corp | Residium hydroprocessing catalyst of group vi-b and viii metal sulfides and/or oxides on alumina |
-
1986
- 1986-10-29 FR FR8615037A patent/FR2605900B1/fr not_active Expired
-
1987
- 1987-10-21 AT AT87402355T patent/ATE60254T1/de not_active IP Right Cessation
- 1987-10-21 ES ES87402355T patent/ES2002605B3/es not_active Expired - Lifetime
- 1987-10-21 EP EP87402355A patent/EP0267833B1/fr not_active Expired - Lifetime
- 1987-10-27 NO NO874476A patent/NO874476L/no unknown
- 1987-10-28 FI FI874751A patent/FI88305C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI874751A (fi) | 1988-04-30 |
FR2605900B1 (fr) | 1988-12-23 |
FI88305B (fi) | 1993-01-15 |
ES2002605A4 (es) | 1988-09-01 |
EP0267833B1 (fr) | 1991-01-23 |
NO874476L (no) | 1988-05-02 |
ATE60254T1 (de) | 1991-02-15 |
FI874751A0 (fi) | 1987-10-28 |
NO874476D0 (no) | 1987-10-27 |
FR2605900A1 (fr) | 1988-05-06 |
ES2002605B3 (es) | 1991-07-16 |
EP0267833A1 (fr) | 1988-05-18 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4311683A (en) | Process for removal of hydrogen sulfide from gas streams | |
FI98220C (fi) | Menetelmä rikin hienopoistoon hiilivedyistä | |
US4076621A (en) | Chelate oxidation of hydrogen sulfide in sour water | |
US4243647A (en) | Process for removal of hydrogen sulfide from gas streams | |
US5207927A (en) | Treatment of an aqueous stream containing water-soluble inorganic sulfide compounds | |
EA021209B1 (ru) | Способ удаления soиз газа с использованием полиэтиленгликоля | |
US4123507A (en) | Process for removing sulfur and NOx components from a gas stream | |
FI88305C (fi) | Foerbaettrad katalysator foer avsvavling av terpener | |
US4277458A (en) | Process for oxidizing sulfur and sulfur compounds | |
EP3140035B1 (en) | Removal of sulfides in spent caustic stream over active solid phase catalysts | |
EP0171001B1 (de) | Verfahren zur selektiven katalytischen Hydrolyse von anorganischen Schwefelverbindungen | |
ES2334216T3 (es) | Procedimiento para producir comeno. | |
RU2358803C2 (ru) | Катализатор для получения метилмеркаптана из метанола и сероводорода | |
US4329510A (en) | Process for purifying ketones | |
JP4959927B2 (ja) | 直接的酸化による含硫黄化合物の除去方法 | |
US4036943A (en) | Process for removing sulfur dioxide from a gas and producing sulfur therefrom | |
US11827523B2 (en) | Method for manufacture of zeolite beta in the presence of ODSO | |
JP3452570B2 (ja) | 工業ガスから硫黄化合物を除去するための触媒,その製造方法およびその使用 | |
US6736879B2 (en) | Process to prepare low carbon disulfide containing dimethyl sulfide | |
US5463168A (en) | Process for the removal of hydrogen cyanide from FCC hydrocarbon product gas streams | |
US4244937A (en) | Sulfur dioxide oxidation catalyst and process | |
EP0910545A1 (en) | Process for the recovery of sulfur from so 2? containing gases | |
US4139491A (en) | Novel method for preparing a high purity alumina | |
CN111375291B (zh) | 一种含硫化物有机废气的处理方法 | |
US5503813A (en) | Molybdenum recovery from epoxidate |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BB | Publication of examined application | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: SOCIETE NATIONALE ELF AQUITAINE Owner name: SOCIETE DES DERIVES RESINIQUES ET |