FI87904B - Haefte eller liknande samt foerfarande och apparat foer dess tillverkning - Google Patents

Haefte eller liknande samt foerfarande och apparat foer dess tillverkning Download PDF

Info

Publication number
FI87904B
FI87904B FI884210A FI884210A FI87904B FI 87904 B FI87904 B FI 87904B FI 884210 A FI884210 A FI 884210A FI 884210 A FI884210 A FI 884210A FI 87904 B FI87904 B FI 87904B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
strip
side edges
cover sides
cover
binder
Prior art date
Application number
FI884210A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI884210A0 (fi
FI884210A (fi
FI87904C (fi
Inventor
Goeran Bolin
Jan Sabelstroem
Urpo Latvakangas
Original Assignee
Bindomatic Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=20363850&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI87904(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Bindomatic Ab filed Critical Bindomatic Ab
Publication of FI884210A0 publication Critical patent/FI884210A0/fi
Publication of FI884210A publication Critical patent/FI884210A/fi
Publication of FI87904B publication Critical patent/FI87904B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI87904C publication Critical patent/FI87904C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B42BOOKBINDING; ALBUMS; FILES; SPECIAL PRINTED MATTER
    • B42CBOOKBINDING
    • B42C3/00Making booklets, pads, or form sets from multiple webs
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B42BOOKBINDING; ALBUMS; FILES; SPECIAL PRINTED MATTER
    • B42CBOOKBINDING
    • B42C7/00Manufacturing bookbinding cases or covers of books or loose-leaf binders
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B42BOOKBINDING; ALBUMS; FILES; SPECIAL PRINTED MATTER
    • B42DBOOKS; BOOK COVERS; LOOSE LEAVES; PRINTED MATTER CHARACTERISED BY IDENTIFICATION OR SECURITY FEATURES; PRINTED MATTER OF SPECIAL FORMAT OR STYLE NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; DEVICES FOR USE THEREWITH AND NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; MOVABLE-STRIP WRITING OR READING APPARATUS
    • B42D3/00Book covers
    • B42D3/002Covers or strips provided with adhesive for binding

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Folding Of Thin Sheet-Like Materials, Special Discharging Devices, And Others (AREA)
  • Sheet Holders (AREA)
  • Packaging For Recording Disks (AREA)
  • Auxiliary Devices For And Details Of Packaging Control (AREA)
  • Making Paper Articles (AREA)
  • Lining Or Joining Of Plastics Or The Like (AREA)

Description

3 7 904
VIHKO TAI VASTAAVA SEKA MENETELMÄ JA LAITE SEN VALMISTAMISEKSI - HÄFTE ELLER LIKNANDE SAMT FÖRFARANDE OCH APPARAT FÖR DESS TILLVERKNING
Tämän keksinnön kohteena on vihko, kansio, kannet tai vastaava ja menetelmä ja laite niiden valmistamiseksi. Tarkemmin keksinnön kohteena on kansio tai vastaava, joka käsittää kaksi olennaisesti yhdensuuntaista kantta, jotka on taivu-tusviivojen välityksellä yhdistetty selkään, jonka sisäpuolelle ja vain taivutusviivojen väliin on kiinnitetty kaistale sideainetta, joka kaistale on tarkoitettu aktivoitavaksi sen ja kansien väliin laitetun arkkipinon yhden reunan kiinnittämiseksi yhteen.
Ennestään tunnetaan monia johdanto-osan kaltaisia kansioita. Esimerkkejä tällaisista kansioista ja siitä kuinka ne valmistetaan ja miten niitä käytetään löytyy mm. amerikkalaisista patenteista 3,973,787, 4,129,471, 4,289,330 ja :"/· 4,367,061.
.'· | Viimeksimainitussa patenttijulkaisussa selitetään ja näyte tään miten 1iimakaistale kiinnitetään kansionselän sisäpuo-lelle pääasiassa samanaikaisesti kun nuuttausviivat muodostetaan 1iimakaistaleen molemmille puolille, millä saavute-* ' taan mm. se etu, että 1iimakaistale suuntautuu erittäin tarkasti nuuttausviivojen väliin, jolloin kansion taivutus näitä nuuttausviivoja pitkin voi tapahtua ilman, että liima-kaistale on esteenä ja samalla varmistetaan, että kaikkien kansioon myöhemmin järjestettyjen arkkien reunat liittyvät sulaan liimakaistaleeseen koko selän pituudelta samanaikai-sesti kun kansio 1 iimakaistaleen alueellaniin ulos- kuin si-säänpäin säilyttää korkean laadun ilman epätasaisuuksia ja muita puutteita, jotka huonontavat sitä.
2 P 7 904
Eräs epäkohta, joka liittyy amerikkalaisen patenttijulkaisun 4,367,061 mukaiseen kansioon on kuitenkin se, että uloimmat arkit nipussa, joka järjestetään kansioon tullakseen liitetyksi kansionselän sisäpuolelle, voivat joutua liimakaista-leen ja kansisivujen väliin, erityisesti siitä syystä, että kansisivut eivät tavallisesti ole yhdensuuntaiset vaan eriävät selästä. Tämä aiheuttaa sen, että uloimmat arkit eivät tule täydellisesti kosketukseen liimakaistaleen kanssa sito-misvaiheenn aikana, minkä johdosta ne voivat irrota valmiista kansiosta.
Edellisessä kappaleessa mainitun epäkohdan välttämiseksi on ehdotettu, että tuodaan sideainetta ja/tai ohjauselementit kansisivujen sisäpuolille taivutus- tai nuuttausviivojen lähelle, kuten on esitetty kolmessa ensimmäisessä aiemmin mainituista amerikkalaisista patenttijulkaisuista, millä tulisi varmistaa, että nipun kaikki arkit tulevat selän liimakais-taletta vasten. Siinä tapauksessa, että sideainetta käytetään tällä tavoin, tulevat kuitenkin vain nipun molemmat uloimmat arkit sidotuiksi sen avulla, kun taas seuraavaksi ·· . uloimmat arkit ja nipun mahdolliset lisäarkit, jotka ovat jääneet liimakaistaleen ulkopuolelle eivät tule sidotuiksi.
. . Lisäksi sideaineen käyttö kansisivuilla aiheuttaa lisäkustannuksen ja kömpiisoidumman valmistusmenetelmän. Siinä tapauksessa, että käytetään ohjauselementtejä, pienenee kansi-sivujen välinen hyötytila ja syntyy hyödytön rako nipun molemmille puolille. Siinä tapauksessa että sideaine molemmilla kansisivuilla ja kaistaleessa muodostaa yhtenäisen nauhan, vaikeutuu taivutus taivutusviivoja pitkin tai nuut-tausviivojen valmistus sekä kuluu liian suuri määrä sideai-: ·*: netta.
Tämän keksinnön eräänä tarkoituksena on ainakin osittain välttää tunnetuissa kansioissa, vihkoissa, kansissa ja vas-'.·· taavissa sekä niiden valmistukseen käytettävissä menetel- ; missä ja laitteissa esiintyvät epäkohdat.
3 8 7 9 C 4 Tämä tarkoitus on toteutettu keksinnöllä, jolle on tunnusomaista patenttivaatimusten tunnusmerkkiosissa luetellut tunnusmerkit.
Seuraavassa keksintöä selitetään yksityiskohtaisesti edullisten sovellutusmuotoesimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuv. 1 ja 2 esittävät päätykuvia tämän keksinnön kahden so-vellutusmuodon mukaisesta kansiosta, vihkosta, kansista tai vastaavasta (jatkossa puhutaan vain kansiosta).
Kuv. 3 esittää perspektiivisesti erästä tunnettua, taitta-matonta kansiota, jota käytetään lähtötuotteena keksinnön mukaisen kansion valmistuksessa.
Kuv. 4 esittää päätykuvaa kuv.3 mukaisesta kansiosta taivutetussa tilassa.
Kuv. 5 esittää vinosti ylhäältä katsottuna perspektiivikuvaa laitteesta kuv.l tai 2 mukaisen laitteen valmistamiseksi.
Kuv. 6 esittää päätykuvaa osasta kuv.5 mukaista laitetta, : jonka sisään on järjestetty kansio.
Kuv. 7 esittää päätykuvaa, joka vastaa kuviota 6, mutta esittää kaaviomaisesti laitteen erästä toista sovellutusmuo-toa.
Kuv. 8 esittää kaaviomaista päätykuvaa keksinnön mukaisen laitteen eräästä vaihtoehtoisesta sovellutusmuodosta.
Kuv. 9 esittää vinosti ylhäältä katsottuna laitetta puoli-. V valmisteen valmistamiseksi kuviossa 1 esitettyyn mappiin.
4 87904
Kaksi keksinnön mukaisen kansion edullista sovellutusmuoto-esimerkkiä, siten kuin ne on valmistettu jollakin kuvioista 5-8 mukaisella laitteella, on esitetty kuvioissa 1 ja 2. Kuviossa 1 kansio on varustettu kahdella kansisivulla 1 ja 2 ja selkäosalla 3, jotka voivat olla valmistettu yhdestä kappaleesta esim. pahvia tai erillisinä pahvi- ja/tai muoviark-keina, jotka on yhdistetty jollakin sopivalla tavalla toisiinsa. Selkäosan 3 sisäpuolelle on kiinnitetty sideainetta kaistaleen 4 muodossa. Sideaine koostuu esimerkiksi termoplastisesta muovista, sulateliimasta tai vastaavasta, joka huoneenlämpötilassa on kiinteässä olomuodossa ja kuumennettaessa tiettyyn lämpötilaan sulaa ja tulee enemmän tai vähemmän juoksevaksi. Kaistaleen 4 poikkileikkaus on suorakaiteen muotoinen ja se sijaitsee välittömästi ennen taivutus-viivoja 5 ja 6 kansisivujen 1, 2 ja selkäosan 3 välissä.
Nämä taivutusviivat 5 ja 6 on sopivimmin aikaansaatu nuut-taamalla samassa yhteydessä kun kaistale 4 on järjestetty selkäosan sisäpuolelle ja nuuttausviivat 7 ja 8 on muodostettu pienelle etäisyydelle viivoista 5, 6. Eräs tapa ja laite nuuttauksen ja kaistaleen kiinnityksen aikaansaamiseksi on esitetty amerikkalaisessa patenttijulkaisussa :·· 4,367,061 sekä myös kuviossa 9, jolloin aikaansaadaan kais taleen 4 suuntaus tarkasti viivojen 5, 6 välissä niin, että seuraavaksi tapahtuva taivutus voi tapahtua esteettä ilman, että mikään kaistaleen aiheuttama este tai ilman, että kan-sisivut menevät mutkalle viivojen 5 ja 7 sekä 6 ja 8 välissä.
Kaistaleen molemmat vastakkaiset, pitkittäiset sivureunat 4a ja 4b, jotka ovat kohtisuorassa selkäosaa 3 vastaan, on tämän keksinnön mukaisesti yhdistetty kansisivujen 1, 2 sisäpuoliin. Tämä liitos on tehty jommalla kummalla kahdesta mahdollisesta tavasta, nimittäin kiinnittämällä kaistale 4 suoraan kansisivuihin 1, 2 tai siten, että jotakin sopivaa toisenlaista sideainetta, joka ei vaadi kuumennusta tart- 5 87904 tuakseen (kylinä liima), on järjestetty kaistaleeseen ennen kuin kansisivut taivutetaan pitkin taivutusviivoja 5 ja 6 kaistaletta 4 kohti.
Sen jälkeen kun kaistale 4 ja kansisivut 1 ja 2 on yhdistetty, tulevat - mikäli nuuttausviivoilla on pieni ulottuvuus poikittaissuunnassa - kansisivut 1 ja 2 olennaisesti yhdensuuntaisiksi ja kohtisuoriksi kaistaleeseen 4 nähden, mikä on esitetty kuviossa 1. Mikäli nuuttausviivoilla on suurempi ulottuvuus, tulevat kansisivut konvergoimaan hieman kaistaleesta, mikä aiheuttaa, että viivojen 7 ja 8 alueella kansisivut muodostavat ohjauksen kansioon järjestettävälle arkkinipulle, ja vähentää vaaraa työntää kansioon nippu, jonka paksuus on suurempi kuin kaistaleen 4 leveys.
Kuviossa 2 on esitetty kansion eräs modifioitu sovellutus-muoto, joka poikkeaa kuviossa 1 esitetystä pääasiassa siinä, että kaistale, jota on merkitty viitenumerolla 9, on puoli-suunnikkaan muotoinen poikkileikkaus, jossa molemmat pitkittäiset, ei-yhdensuuntaiset sivureunat 9a ja 9b on yhdistetty kansisivuihin 1' ja 2', jolloin nämä - pääasiallisesti nii-den viivojen välissä, jotka vastaavat viivoja 5 ja 7 sekä 6 ja 8 kuviossa 1 - konvergoivat kaistaleesta 9 poispäin ja muodostavat tarkan ohjauksen kansioon työnnettävälle arkki-··· nipulle ja estävät ettei liian paksua arkkinippua työnnetä ·.*. sisään. Siinä tapauksessa, että viivat 5-8 kuviossa 1 ja vastaavat viivat kuviossa 2 on nuutattu kuvioissa esitetyllä tavalla nuuttausviivoilla, jotka ovat mapin sisältä katsottuna kuperia, estetään, että kansioon järjestetyn nipun uloimmat arkit eivät kiinnity nuuttausviivoihin.
Niin kuviossa 1 kuin kuviossa 2 esitetyssä sovellutusmuo-.*.· dossa kaistaleessa 4 tai 9 voi olla yläpinta, joka ei ole . täysin tasomainen. Niinpä yläpinta voi olla kupera tai ko- ,·*·. vera tai muuten sopivalla tavalla muotoiltu. Yläpinta voi ' · olla myös varustettu keskeisellä U- tai V-muotoisella uralla 6 Π 7 9 O 4 tai usealla tällaisella uralla, jolla on pieni ulottuvuus poikittaissuunnassa. Mainitun liitoksen aikaansaamiseksi kaistaleen 4 tai 9 ja kansisivujen 1 ja 2 tai 1' ja 2' välille on kuitenkin välttämätöntä, että kaistaleen 4 tai 9 sivureunoilla on niin suuret pinnat, että mainittu liitos voidaan tehdä ja säilyttää. Näiden pintojen korkeus kuvioissa 1 ja 2 ei siten saisi olla pienempi kuin n. 1 mm.
Kuviossa 3 on esitetty lähtömateriaali, jota käytetään kuv.l ja 2 mukaisen kansion valmistuksessa, jolloin seuraavassa tullaan ainoastaan viittaamaan kuviossa 1 esitettyyn kansioon. Tämä lähtömateriaali, joka on olennaisesti tasomainen, käsittää toisiinsa yhdistetyt tai yhtenä kappaleena muodostetut kansisivut 1 ja 2 ja selkäosan 3, kaistaleen 4, joka on järjestetty selkäosan sisäpuolelle, ja nuuttausviivat 5- 8. Lähtömateriaali on tunnettu ja esitetään aiemmin mainitussa amerikkalaisessa patenttijulkaisussa 4,367,061, jossa myös on esitetty laite materiaalin valmistamiseksi.
Kuviossa 4 esitetään kuviossa 3 esitetty, olennaisesti tasomainen materiaali taivutettuna pitkin nuuttausviivoja 5 ja 6, joka taivutus on aikaansaatu esimerkiksi amerikkalaisessa patenttijulkaisussa 4,557,714 esitetyllä taivutuslaitteella. '· \ Kuten kuviosta 4 käy ilmi, sijaitsevat kansisivut 1 ja 2 lä-hellä selkäosaa 3 etäisyyden päässä kaistaleen 4 sivureu-noista 4a ja 4b, koska kansiomateriaali on taivutuksen jäl-• keen tullut kauemmaksi kaistaleesta johtuen elastisuudesta nuuttausviivoilla 5 ja 6.
Jos kansiota, jolla on kuviossa 4 esitetty poikkileikkaus, käytettäisiin arkkinipun vastaanottamiseen, voitaisiin .·.' useampia tämän nipun arkkeja työntää kansisivujen 1 ja 2 ja kaistaleen sivureunojen 4a ja 4b väliin, jolloin uloimmat näistä arkeista eivät tulisi kosketukseen kaistaleen kanssa eivätkä tällöin kiinnittyisi kansioon kaistaleen myöhemmin !*. tapahtuvan aktivoinnin yhteydessä, mistä aiheutuu jo aiemmin 7 37904 mainittuja epäkohtia. Siinä tapauksessa, että kaistale koostuu tewrmoplastisesta muovista tai vastaavasta, tapahtuu tämä aktivointi kuumentamalla kaistaletta ja sen jälkeisellä jäähtymisellä kun arkit on upotettu pehmenneeseen kaistaleeseen. Aktivoinnin ja laitteen tämän suorittamiseksi lähempi selitys löytyy esimerkiksi amerikkalaisesta patenttijulkaisusta 4,367,116.
Kuvioissa 5 ja 6 on esitetty laite kuvioissa 1 ja 2 esitettyjen kansioiden valmistamiseksi, jotka kansiot kuviossa 5 on esitetty osittain ja kuviossa 6 kokonaan työnnettynä laitteeseen. Ennen kuin kansiot on järjestetty laitteeseen, ne on taivutettu kuviossa 4 esitettyyn muotoon.
Laitteet kuvioissa 5 ja 6 käsittävät lattialla olevan jalustan 10, jolle on kiinnitetty moottori 11, kaksi ylälevyä 12 ja 13 ja neljä alalevyä, joista kolme 14-16 on esitetty. Neljäs levy sijaitsee levyn 16 vieressä ja levyn 14 takana. Ylempiin levyihin 12 ja 13 on pyörivästi kiinnitetty useita köysipyöriä 17 samalla etäisyydellä toisistaan jalustan pituussuunnassa, joka etäisyys on pienempi kuin kansion pi-:·*: tuus. Moottorin 11 ulostuloakseli on myös varustettu köysi- : pyörällä 18. Köysipyörä 18 käyttää kuviossa 5 kauimpana va- semmalla näkyvää köysipyörää 17 köyden 19 välityksellä, joka käyttää kolmea lähinnä sijaitsevaa köysipyörää 17 köydellä 20. Molemmat kuviossa 5 kauimpana oikealla näkyvät köysipyö-rät viimeksi mainituista kolmesta köysipyörästä 17 käyttävät muita köysipyöriä identtisillä köysillä 21.
Levyjen 14-16 uriin ja kaikkiin köysipyörien 17 akseleihin on järjestetty puristusrullat, joista kuviossa 6 on esitetty kaksi etummaista 22 ja 23puristusrullat, joista kuviossa 6 on esitetty kaksi etummaista 22 ja 23. Vastapäätä toisiaan sijaitsevien puristusrullien 22, 23 välinen etäisyys on pienempi kuin valmiin kansion ulkoleveys. Välittömästi rullien 22, 23 yläpuolella olevalla alueella (kohdassa a) vas- 8 37904 tapäätä toisiaan sijaitsevien levyjen 14, 15 sekä 16 ja neljännen levyn välinen etäisyys on yhtä suuri kuin kansion ul-koleveys, kun taas mainitun alueen yläpuolella olevalla alueella (kohdassa b) etäisyys on olennaisesti pienempi. Levyt 14 ja 15 on koko pituudellaan, missä alue a yhtyy alueeseen b, varustettu sähköisillä kuumennuselementeillä 24 ja 25.
Kun kansio on ohjattu levyjen 14, 15 ja molempien etummaisten puristusrullien 22, 23 väliin kuvioissa 5 ja 6 esitetyllä tavalla, ajavat rullat kansion laitteen läpi samalla kun kansio pysyy levyjen välissä kunkin viistetyillä reunoillaan kansiota ylöspäin pakottaen puristavan rullaparin ansiosta. Ajettaessa kansiota eteenpäin, minkä aikana kansi-sivut 1, 2 puristuvat kaistaleen 4 sivureunoja 4a ja 4b vasten, kuumentavat kuumennuselementit 24 ja 25 näitä sivureunoja kansisivujen ja selkäosan kautta niin että sivureunat tulevat pehmeiksi. Kun kansio jättää levyjen 14 ja 15 välisen raon, ovat sivureunat niin pehmeät, että ne tarttuvat kansisivuihin 1 ja 2, joita samanaikaisesti puristetaan sivureunoja vasten, joka tartunta tehdään pysyväksi kansion ajon jatkuessa eteenpäin levyn 16 ja neljännen, ei esitetyn, levyn välissä, jotka levyt on eristetty levyistä 14 ja 15 ja ·'·.; jäähdyttävät kansion, mahdollisesti jäähdytyselementillä, jota ei ole esitetty. Kun kansio jättää laitteen, ovat kan-sisivut 1 ja 2 pysyvästi yhdistetty kaistaleeseen 4.
Kuvioissa 5 ja 6 esitetty laite voidaan modifioida eri tavoilla. Esimerkiksi puristusrullat 22, 23 voidaan korvata hihnan käyttörullilla, joka hihna on kosketuksessa kansisi-vuihin 1 ja 2 koko näiden pituudella kuljettaessa laitteen läpi. Puristusrullia 22, 23 ei tarvitse välttämättä ajaa, '·.·. vaan ne voivat olla ainoastaan pyörivästi laakeroidut, jolloin köysipyörät 17, 18, köydet 19-21 ja moottori 11 voivat jäädä pois. Kansion ajo laitteen läpi tapahtuu tällöin manu-aalisesti. Tällaisessa sovellutusmuodossa voidaan myös puristusrullat 22, 23 jättää pois ja kansion kansisivut puris- 11 9 87904 tetaan vastakkain vain levyillä 14-16 samalla kun kansiota vedetään manuaalisesti laitteen läpi tällöin myös painetaan ylöspäin manuaalisesti tai puristetaan ylöspäin kansion kansisivujen väliin järjestetyllä ja kaistaletta 4 vasten olevalla vastuksella. Niinikään voidaan kuumennuselementtien 24, 25 sijasta käyttää muita kuumennuslaitteita, kuten kuu-mailmasuutinta, joka on suunnattu kaistaleen 4 sivureunoja kohti.
Kuviossa 7 on esitetty kaksi pitkänomaista paineleukaa 26, 27, joiden pituus hieman ylittää kansion pituuden ja jotka ovat liikkuvia toisiaan kohti ja toisistaan poispäin kuvioissa esittämättömällä tavalla. Sen jälkeen kun kansio on järjestetty toisistaan erillään olevien leukojen 26, 27 väliin, puristetaan näitä toisiaan kohti kansisivujen 1, 2 puristamiseksi kaistaleen 4 sivureunoja 4a, 4b vasten, niin että kansio saa kuvioissa 1 tai 2 esitetyn muodon. Ennen kuin leuat ohjataan yhteen, voidaan sivureunat varustaa sopivalla sideaineella, kuten puristusherkällä liimalla, joka tarttuu kiinni kansisivuihin mainitussa puristusvaiheessa.
: : Sivureunojen ja kansisivujen liittäminen voi tapahtua myös ·;··! kaistaleen sivureunojen kuumentamisella ja sitä seuraavalla : jäähdytyksellä, esimerkiksi siten, että leuat 26, 27 varus tetaan kuumennuselementeillä, jotka vastaavat kuviossa 6 T. esitettyjä, sekä jollakin sopivalla jäähdytyslaitteella, joka on liitetty leukojen yhteyteen. Jos kaistaleen poikkileikkaus on suorakulmainen ja sen reunat on kuumennettu puristus toimenpiteen aikana, voivat leuat olla muotoillut siten, että kaistale deformoituu ja kansio tulee kuviossa 2 esitetyn sovellutusmuodon mukaiseksi.
10 379C4 talle 30, joka on varustettu raolla 31, joka on hieman leveämpi kuin kaistale 4, niin että kaistale 4 sijaitsee välittömästi raon yläpuolella ja on ylöspäin käännetty. Tuurna 32, joka on yhtä leveä kuin kaistale 4, tulee liikkuessaan alaspäin kuviossa 8 puristamaan kaistaleen 4 ja selkäosan 3 alas rakoon, jolloin samanaikaisesti kansisivut 1 ja 2 taittuvat ylöspäin pitkin välittömästi kaistaleen molemmille puolille muodostettuja taivutusviivoja. Kun selkäosa tulee pohjaa vasten rakoon 31 liittyvässä, alustasta 30 eristetyssä levyssä 34 olevassa urassa 33, jolloin kansisivut 1 ja 2 puristuvat kaistaleen sivureunoja 4a, 4b vasten, kuumennetaan sivureunoja kuumennuselementeillä 35 ja 36 niin että reunat ainakin osittain sulavat. Kun sen jälkeen tuurna 32 ja kansio ohjataan takaisin ylöspäin paikkaan, jossa sivu-reunat 4a ja 4b sijaitsevat raossa 31, jäähtyvät sivureunat raon kylmien tai jäähdytettyjen sivuseinien johdosta. Tarvittavan jäähtymisen jälkeen ohjataan lävistin ja kansio edelleen ylöspäin, jonka jälkeen valmis kansio poistetaan.
Sen sijaan että annetaan kuv.8 mukaiseen laitteeseen kuulua kuumennuselementit 35, 36 ja levy 34, voidaan liimaa laittaa sivureunoihin 4a ja 4b ennen tai samassa yhteydessä kun tai-* vuttamaton kansio sijoitetaan alustalle 30, jossa kansisivut 1 ja 2 taivutetaan kaistaleen 4 sivureunoja pitkin ja yhdis-: tetään näihin kun tuurna 32 puristaa kansion alas rakoon 31.
: : Kuviossa 9 on esitetty vielä eräs keksinnön mukaisen lait teen sovellutusmuoto. Laite koostuu alustasta 40, jolle on kiinnitetty levy 41 ja ruiskutuslaite 42. Levy 41 on varustettu vaakatasossa säädettävillä ohjausjohteilla 43, jotka on tarkoitettu suuntaamaan (pahvi)materiaalin 44 suhteessa alustalle kiinnitettyihin ja sen yläpuolelle ulottuviin nuuttausjohteisiin 45 ja 46. Ruiskutuslaite 42 koostuu mäntä-sylinterilaitteesta, jonka männänvarsi 47 on yhdistetty ruiskutussuulakkeeseen 48, johon johdetaan juoksevaa .·" liimaa (kuten kuumaa sulateliimaa) kuvioissa esittämättö- 11 87904 mällä tavalla. Sen jälkeen kun männävarsi 47 on liikkunut levyn 41 yhdestä päästä toiseen päähän, suuttimen 48 sijaitessa suoraan johteiden 45 ja 46 muodostaman kourun 49 yläpuolella ja ruiskutettua kouruun tietty määrä sideainetta 50, asetetaan materiaali 44 ohjausjohteiden 43 väliin. Tämän jälkeen lasketaan levyn 41 yläpuolelle järjestetty puristus-laite 51 ja puristetaan materiaalia 44 vasten, jolloin johteet 45, 46 muodostavat siihen nuuttausviivat. Samanaikaisesti, tai välittömästi tämän jälkeen, tulee materiaali 44 kosketukseen sideaineen 50 kanssa, joka enemmän tai vähemmän juoksevan kaistaleen muodossa sijaitsee kourussa 48, jolloin kaistale tarttuu kiinni materiaaliin. Materiaali 44 ja kaistale muodostavat nyt taivuttamattoman kansion, joka muistuttaa kuviossa 3 esitettyä, mutta sillä erotuksella, että kaistale ei vielä ole täysin kiinteytynyt.
Välittömästi sideaineen 50 (kaistaleen) tartuttua kiinni materiaaliin 44, taivutetaan materiaali kuvioissa 1 tai 2 esitetyn kansion muodostamiseksi, jolloin taivuttamisessa käytetään hyväksi kaistaleessa jäljellä olevaa lämpöä, jotta tämän sivureunat 4a, 4b tarttuisivat kiinni kansisivuihin 1 ja 2. Tämä taivutus voi tapahtua jollakin edellä mainituista tavoista jollakin aiemmin mainituista laitteista joko järjestettynä välittömään läheisyyteen tai yhdistettynä ku-viossa 9 esitettyyn laitteeseen. Tällainen yhdistetty laite voi käsittää yhtäältä johteiden 45 ja 46 välissä sijaitsevan : : - pohjan 52 kourussa 49, joka on liikutettavissa vertikaalisesti ylöspäin kuviossa 9 esitetystä asennosta, jolloin vielä taivuttamaton kansio seuraa mukana sen jälkeen kun pu-ristuslaite 51 on poistettu riittävän kauaksi levystä 41, ja toisaalta alustan 30, jossa on rako 31 kuviossa 8, jolloin pohjan 52 kuviossa 9 voi sanoa vastaavan tuurnaa kuviossa 8 jos viimeksimainittu kuvio ajatellaan ylösalaisin. Viimeksimainitun kaltaisessa laitteessa on tärkeätä, että sideaine 50 ei saa täysin kovettua ennen kuin taivuttaminen tapahtuu, minkä vuoksi pohjan 52 siirto on tapahduttava välittömästi 12 87904 sen jälkeen kun sideaine kykenee kannattamaan materiaalin 44 (kansisivut 1 ja 2 ja selkäosan 3) tai on järjestettävä elimet kannattamaan materiaalia muulla tavoin. Liian nopean jäähtymisen vaaran vähentämiseksi tai jäähtyneen kaistaleen uudelleenlämmittämiseksi voivat nuuttausviivat olla lämmitettävät .
Piirustuksista ja edellä olevasta keksinnön selityksestä käy ilmi, että keksinnön erilaiset modifikaatiot ja sovellutus-muodot ovat mahdollisia. Lisämodifikaatiot ja -sovellutus-muodot ovat kuitenkin mahdollisia ilman, että poiketaan keksinnön ajatuksesta.
Keksintöä rajoittavat siten vain oheiset patenttivaatimukset.

Claims (11)

13 87904
1. Vihko, kansio, kannet tai vastaava, joka käsittää kaksi olennaisesti yhdensuuntaista kansisivua (1, 2; 1', 2'), jotka on yhdistetty taivutusviivojen (5, 6) välityksellä selkä-osalla (3; 3'), jonka selkäosan sisäpuolelle ainoastaan taivutusviivojen väliin on kiinnitetty kaistale (4; 9) sideainetta, joka kaistale on tarkoitettu aktivoitavaksi siten, että se aikaansaa tartunnan itsensä ja kansisivujen väliin työnnetyn arkkinipun yhden reunan välille, tunnettu siitä, että kansiossa tai vastaavassa, jossa nippua ei vielä ole työnnetty kansisivujen (1, 2; 1', 2') väliin, kaksi vastakkaista pitkittäistä kaistaleen (4; 9) sivureunaa on yhdistetty kansisivuihin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vihko tai vastaava, tunnettu siitä, että poikkileikkauksessa kaistaleen (9) reunat (9a, 9b) muodostavat keskenään kulman, edullisesti siten, että molemmat kansisivut (1', 2') konvergoivat selkäosan (3') suuntaaan kohdissa, joissa ne on yhdistetty kaistaleeseen (9).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen vihko tai vastaava, tunnettu siitä, että kaistale (4; 9) koostuu sideaineesta kaistaleen ja kansisivujen (1, 2; 1', 2') yhdistämiseksi, joka sideaine on sinänsä tunnettua kuumasulatetyyp-pistä liimaa tai että kaistaleen (4; 9) käsittämään sideaineeseen verrattuna toisenlainen sideaine kiinnittää kaista- : leen kansisivuihin (1, 2; 1', 2').
4. Menetelmä vihkon, kansion kansien tai vastaavan valmistamiseksi, joka vihko käsittää kaksi olennaisesti yhdensuuntaista kansisivua (1, 2; 1', 2'), jotka on yhdistetty taivutusviivojen (5, 6) välityksellä selkäosalla (3; 3')# jonka selkäosan sisäpuolelle ja vain taivutusviivojen väliin on 14 87904 kiinnitetty kaistale (4; 9) sideainetta, joka kaistale on tarkoitettu aktivoitavaksi siten, että syntyy tartunta sen ja kansisivujen väliin työnnettävän materiaalinipun yhden reunan välille, tunnettu siitä, että kaistaleen (4; 9. kaksi vastakkaista sivureunaa (4a, 4b; 9a, 9b) yhdistetään kansisivuihin (1, 2; 1', 2') ennen kuin nippu järjestetään näiden väliin.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että reunat (4a, 4b; 9a, 9b) yhdistetään kansisivuihin sen jälkeen kun kaistale (4; 9) on kiinnitetty sel-käosaan tai että sivureunat (4a, 4b; 9a, 9b) yhdistetään kansisivuihin (1, 2; 1', 2') puristamalla sivut kaistaleen (4; 9) sivureunoja vasten samalla kun näitä reunoja kuumennetaan ennaltamäärättyyn minimilämpötilaan.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sivureunat (4a, 4b; 9a, 9b) kuumennetaan sen jälkeen kun kaistale on liitetty selkäosaan ja on kovettunut tai että kaistaleen (4; 9) ja selkäosan (3; 3') kiinnityksen yhteydessä jo kuumennetun kaistaleen jälkilämpöä hyödynnetään puristettaessa kansisivuja (1, 2; 1', 2') sivureunoja (4a, 4b; 9a, 9b) vasten.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 4-6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että yhdistettäessä kaistaleen (4; 9. sivureunat (4a, 4b; 9a, 9b) kansisivuihin (1, 2; 1', 2') ajetaan vihkoa tai vastaavaa kaistaleen pituussuunnassa, puristetaan sen jälkeen sivureunoja pitkin niiden pituutta kansisivuja vasten näihin yhdistämistä varten tai liikutetaan rakoon (31), jonka leveys ylittää hieman kaistaleen leveyden, ja puristetaan sivureunoja samanaikaisesti niiden poikittaissuunnassa kansisivuja vasten näihin yhdistämistä varten. il 15 37904
6. Laite vihkon, kansion, kansien tai vastaavan valmistamiseksi, joka vihko käsittää kaksi olennaisesti yhdensuuntaista kansisivua (1, 2; 1', 2'), jotka on yhdistetty taivu-tusviivojen (5, 6) välityksellä selkäosalla (3; 3')» jonka selkäosan sisäpuolelle ja vain taivutusviivojen väliin on kiinnitetty kaistale (4; 9) sideainetta, joka kaistale on tarkoitettu aktivoitavaksi siten, että syntyy tartunta sen ja kansisivujen väliin työnnettävän materiaalinipun yhden reunan välille, tunnettu siitä, että laitteeseen kuuluu laite (14-25; 26, 27; 30-36) kaistaleen (4; 9) kahden vastakkaisen pitkittäisen sivureunan (4a, 4b; 9a, 9b) yhdistämiseksi kansisivuihin (1, 2; 1', 2') ennen kuin nippu työnnetään niiden väliin.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laite, tunnettu siitä, että yhdistämislaitteeseen kuuluvat ensimmäiset elimet (24, 25; 35, 36; 45, 46), jotka tekevät kaistaleen (4, 9) sivureunat (4a, 4b; 9a, 9b) aktiivisiksi tartuntaa varten, ja toiset elimet (14, 15; 26, 27; 30-33), jotka . ··. puristavat kansisivut (1, 2; 1', 2') kaistaleen sivureunoja vasten, sopivimmin sellaiselle etäisyydelle toisistaan, joka . . on alle selkäosan (3, 3') leveyden, jolloin toiset elimet .* (14, 15; 26, 27; 30-33) on varustettu tai käsittävät ensim- ·;·; maiset elimet (24, 25; 35, 36; 45, 46).
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että ensimmäiset elimet käsittävät elimet (24, 25; 35, 36; 45, 46, 52), jotka kuumentavat kuumasulatekaistaleen (4; 9) sivureunat (4a, 4b; 9a, 9b), tai jotka ylläpitävät :*·*; kuumasulateliiman, joka muodostaa sideaineen (5), ennä 1 ta- määrätyn minimilämpötilan, joka sideaine syötetään ruisku-.· tuslaitteella (42, 48) kaistaleen muodostamiseksi, tai joka ’· peittää sivureunat sideainekerroksella. 16 87904
FI884210A 1986-03-14 1988-09-13 Haefte eller liknande samt foerfarande och apparat foer dess tillverkning FI87904C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8601216 1986-03-14
SE8601216A SE452287B (sv) 1986-03-14 1986-03-14 Mapp eller liknande med bindemedel samt forfarande och apparat for framstellning av densamma
PCT/SE1987/000130 WO1987005565A1 (en) 1986-03-14 1987-03-13 A booklet or the like, method and apparatus for producing the same
SE8700130 1987-03-13

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI884210A0 FI884210A0 (fi) 1988-09-13
FI884210A FI884210A (fi) 1988-09-13
FI87904B true FI87904B (fi) 1992-11-30
FI87904C FI87904C (fi) 1993-03-10

Family

ID=20363850

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI884210A FI87904C (fi) 1986-03-14 1988-09-13 Haefte eller liknande samt foerfarande och apparat foer dess tillverkning

Country Status (17)

Country Link
US (1) US5062754A (fi)
EP (1) EP0298974B2 (fi)
JP (1) JP2522811B2 (fi)
KR (1) KR880701188A (fi)
BR (1) BR8707623A (fi)
CA (1) CA1294641C (fi)
DE (3) DE3707675A1 (fi)
DK (1) DK162929C (fi)
ES (1) ES2002995A6 (fi)
FI (1) FI87904C (fi)
GR (1) GR870412B (fi)
MX (1) MX164883B (fi)
NZ (1) NZ219583A (fi)
PT (1) PT84485B (fi)
SE (1) SE452287B (fi)
WO (1) WO1987005565A1 (fi)
ZA (1) ZA871849B (fi)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE1001243A3 (nl) * 1987-11-26 1989-08-29 Unibind Ltd Omslag, respektievelijk map, voor het inbinden van losse bladen en dergelijke.
DE3829977A1 (de) * 1988-09-03 1990-03-15 Peter Lazar Verfahren und vorrichtung zur herstellung von einbaenden oder dergleichen
EP0454063B1 (en) * 1990-04-24 1996-07-31 Peter L. Pacione Two-piece folder
SE469714B (sv) 1991-03-12 1993-08-30 Bindomatic Ab Foerfarande och anordning foer tillverkning av mappar
CA2082251A1 (en) * 1992-11-05 1994-05-06 Peter L. Pacione Two-piece presentation folder
SE501554C2 (sv) * 1993-08-31 1995-03-13 Bindomatic Ab Hölje för en mapp samt ett sätt och en anordning för att tillverka höljet
EP1138522B1 (de) * 2000-03-31 2007-07-25 Grapha-Holding Ag Verfahren zum klebeweisen Anbringen eines Umschlagsbogens am Rücken eines aus gebundenen Druckbogen gebildeten Buchblocks
US6672815B2 (en) * 2000-05-15 2004-01-06 Powis Parker Inc. Apparatus and method of binding soft cover book
US6866459B2 (en) * 2001-02-26 2005-03-15 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Systems and methods of registering a cover with respect to a text body
US6948897B2 (en) * 2001-11-08 2005-09-27 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Systems and methods for assembling and binding publications
BE1017005A3 (nl) * 2006-04-04 2007-11-06 Unibind Ltd Inbindelement.
NZ598736A (en) * 2009-08-11 2015-06-26 Ron Coombe A binding method
WO2013165397A1 (en) 2012-05-01 2013-11-07 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Techniques for creasing a cover of a case

Family Cites Families (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1274154A (en) * 1917-03-31 1918-07-30 Theodore S Etheridge Pamphlet-covering machine.
US3030880A (en) * 1960-11-10 1962-04-24 Stanley E Keagle Hydraulic press brake and hydraulic system therefor
US3314089A (en) * 1965-10-14 1967-04-18 New York Business Dev Corp Machine for producing imitated normal hard book covers and method therefor
GB1204492A (en) * 1966-11-02 1970-09-09 Sulby Engineering Dev Company Improvements in bookbinding machinery
BE790283A (fr) * 1971-11-01 1973-04-19 Xerox Corp Dispositifs relieurs adhesifs
US4009498A (en) * 1972-06-22 1977-03-01 General Binding Corporation Bookbinding system
US3973787A (en) * 1973-06-19 1976-08-10 General Binding Corporation Bookbinding system
CH610547A5 (fi) * 1975-05-12 1979-04-30 Gen Binding Corp
US4129471A (en) * 1975-06-05 1978-12-12 Rome Industries, Inc. Bookbinding technique
US3995886A (en) * 1975-08-14 1976-12-07 General Binding Corporation Heat reactivatible adhesive book binding
US4141100A (en) * 1976-09-27 1979-02-27 Domroe William E Binding machine and cover for use therewith
US4204704A (en) * 1976-10-05 1980-05-27 General Binding Corporation Heat reactivatible adhesive book binding
GB2072096B (en) 1979-01-11 1983-05-25 Midland Binding Machines Ltd Thermal binding machines
SE413647B (sv) * 1979-03-30 1980-06-16 Semotex Ab Forfarande och anordning for framstellning av en perm, ett hefte eller liknande
US4244069A (en) * 1979-05-29 1981-01-13 Xerox Corporation Method and apparatus for binding sheets
US4289330A (en) * 1979-10-10 1981-09-15 General Binding Corporation Bookbinding system
JPS614675A (ja) * 1984-06-19 1986-01-10 松下電器産業株式会社 ねじ締め工具の吸着ユニツト
DE3435704C1 (de) 1984-09-28 1986-03-13 Lázár, Peter, 4040 Neuss Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung eines Einbandes oder dergleichen sowie Einband
US4606689A (en) * 1985-07-05 1986-08-19 Bind-O-Matic Ab Method and apparatus for producing book covers, folders, booklets and the like

Also Published As

Publication number Publication date
DE3781150T4 (de) 1995-08-10
SE8601216L (sv) 1987-09-15
NZ219583A (en) 1989-10-27
BR8707623A (pt) 1989-03-14
SE8601216D0 (sv) 1986-03-14
FI884210A0 (fi) 1988-09-13
ES2002995A6 (es) 1988-10-01
SE452287B (sv) 1987-11-23
EP0298974B2 (en) 1995-07-19
CA1294641C (en) 1992-01-21
FI884210A (fi) 1988-09-13
PT84485A (en) 1987-04-01
US5062754A (en) 1991-11-05
DK598287A (da) 1987-11-13
AU7124887A (en) 1987-10-09
DE3707675A1 (de) 1987-09-17
GR870412B (en) 1987-07-10
DK598287D0 (da) 1987-11-13
FI87904C (fi) 1993-03-10
KR880701188A (ko) 1988-07-26
PT84485B (pt) 1989-11-10
AU596405B2 (en) 1990-05-03
DE3781150D1 (fi) 1992-09-17
DE3707675C2 (fi) 1989-03-09
JP2522811B2 (ja) 1996-08-07
DK162929B (da) 1991-12-30
JPH01502415A (ja) 1989-08-24
ZA871849B (en) 1987-11-25
EP0298974A1 (en) 1989-01-18
DE3781150T2 (de) 1996-11-14
DK162929C (da) 1992-05-25
WO1987005565A1 (en) 1987-09-24
MX164883B (es) 1992-09-29
EP0298974B1 (en) 1992-08-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI87904B (fi) Haefte eller liknande samt foerfarande och apparat foer dess tillverkning
FI65191C (fi) Foerfarande och anordning foer framstaellning av en paerm ett haefte eller liknande
US5868539A (en) Process and device for the manufacture of a book
FI86759B (fi) Foerfarande foer framstaellning av ett expanderbart hopvikbart material samt hopvikbart material.
US6142721A (en) Apparatus for and method of binding a book
JPH0315557B2 (fi)
DE102016218046A1 (de) Verfahren, Vorrichtung und System zur Herstellung eines buchartigen Ausweis-, Wert- oder Sicherheitsdokument und buchartiges Ausweis-, Wert- oder Sicherheitsdokument
JP2001246871A (ja) 表紙内に製本ブロックまたは仮とじ本ブロックを綴じ込む方法および装置
US5405483A (en) Apparatus for forming pleated material
DE60214800T2 (de) Klebevorrichtung für die Buchbinderei
EP1531036B1 (de) Verfahren und Vorrichtung zum Einschlagen von flexiblen Materialien
DE102004009213A1 (de) Systeme und Verfahren für eine Kantenvorbereitung zum Binden eines Textkörpers
US5788436A (en) Method for and device used in producing a book binding
JPH08501034A (ja) 書類挟みの製造方法および製造装置
KR102348208B1 (ko) 시트 접이용 장치
EP0343522A2 (de) Verfahren und selbsttätig arbeitende Buchbindeanlage für Unikate
EP2165847A1 (de) Verfahren und Vorrichtung zum Herstellen von Druckerzeugnissen
AU596405C (en) A booklet or the like, method and apparatus for producing the same
JP2011126020A (ja) 糊付け方法及び装置
US6017178A (en) Process for the mechanical manufacturing of a book
JPH0858267A (ja) 製本装置及び製本方法
JPH04507219A (ja) 帯状材料から板材を作成する方法およびその方法を実施する装置
FI65192C (fi) Foerfarande och anordning foer framstaellning av en paerm ett haefte eller liknande
AU726825B2 (en) Apparatus for and process of bookbinding
ITMI20010309A1 (it) Procedimento per fabbricare opuscoli libri o prodotti simili con una copertina con lembi piegati verso l'interno e dispositivo per l'esecuzi

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: BINDOMATIC AB

MA Patent expired