FI87582B - Foerfarande foer framstaellning av alkalimetallklorat - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av alkalimetallklorat Download PDF

Info

Publication number
FI87582B
FI87582B FI884824A FI884824A FI87582B FI 87582 B FI87582 B FI 87582B FI 884824 A FI884824 A FI 884824A FI 884824 A FI884824 A FI 884824A FI 87582 B FI87582 B FI 87582B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
iron
ions
added
silicon
process according
Prior art date
Application number
FI884824A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI87582C (fi
FI884824A (fi
FI884824A0 (fi
Inventor
Bo Haokansson
Original Assignee
Eka Nobel Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eka Nobel Ab filed Critical Eka Nobel Ab
Publication of FI884824A0 publication Critical patent/FI884824A0/fi
Publication of FI884824A publication Critical patent/FI884824A/fi
Publication of FI87582B publication Critical patent/FI87582B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI87582C publication Critical patent/FI87582C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01DCOMPOUNDS OF ALKALI METALS, i.e. LITHIUM, SODIUM, POTASSIUM, RUBIDIUM, CAESIUM, OR FRANCIUM
    • C01D3/00Halides of sodium, potassium or alkali metals in general
    • C01D3/14Purification
    • C01D3/16Purification by precipitation or adsorption
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25BELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES FOR THE PRODUCTION OF COMPOUNDS OR NON-METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25B1/00Electrolytic production of inorganic compounds or non-metals
    • C25B1/01Products
    • C25B1/24Halogens or compounds thereof
    • C25B1/26Chlorine; Compounds thereof
    • C25B1/265Chlorates

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)
  • Silicon Compounds (AREA)

Description

87582
Menetelmä alkalimetallikloraatin valmistamiseksi - Tämä keksintö koskee menetelmää alkalimetallikloraatin valmistamiseksi alkalimetallikloridia sisältävän elektrolyytin elektrolyysillä. Erityisesti keksintö koskee menetelmää pii-epäpuhtauksien poistamiseksi systeemistä.
Alkalimetallikloraatti ja erityisesti natriumkloraatti on tärkeä kemikaali selluloosateollisuudessa, jossa sitä käytetään raaka-aineena valmistettaessa klooridioksidia, joka on selluloosakuitujen tärkeä valkaisuaine.
Alkalimetallikloraatti tuotetaan alkalimetallikloridin elektrolyysillä elektrolysoimislaitteessa. Menetelmää ajetaan syklissä, jossa ensimmäisessä vaiheessa suolaliuos, joka on alkalimetallikloridin vesiliuos, tuodaan elektrolysoimis-laitteeseen reagoimaan elektrodeilla. Sen jälkeen kun reaktio on tapahtunut reaktioastioissa, suurin osa elektrolyytistä palautetaan elektrolysoimislaitteeseen seuraavaa elektrolyysiä varten. Pienempi osa elektrolyytistä johdetaan ki-teytymisastiaan kloraattikiteiden saostamiseksi. Emäliuos, joka jää kiteytysastiaan, palautetaan myös takaisin elektrolyysiin. Kulutetun alkalimetallikloridin korvaamiseksi lisätään uutta suolaliuosta Käytetyt suolaliuokset ovat konsentroituja ja ne valmistetaan liuoittamalla aikaiimetallikloridi veteen. Nämä suola-: liuokset sisältävät enemmän tai vähemmän epäpuhtauksia ja epäpuhtauksien määrä ja tyyppi riippuvat alkalimetalliraaka-aineesta. Raaka-aineena voidaan käyttää esim. tyhjösuolaa tai vuorisuolaa tai muita alkalimetallikloridiyhdisteitä. Tyypillisesti suolaliuos sisältää merkittäviä määriä kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja piitä ja muita epäpuhtauksia.
Prosessissa piin määrää lisäävät myös menetelmässä käytetty vesi ja suodatusapuaineet. Suodatusapuaineet, joita käyte- 2 87582 tään natriumkloraattielektrolyytin suodatuksessa, pääasiassa muodostuvat silikaateista, jotka liukenevat jonkin verran alkaliseen elektrolyyttiin. Niinkin pienien määrien kuin 10-50 ppm piiepäpuhtauksia on todettu olevan ongelma kloraa-tin valmistuksessa. Piikontaminaatio johtaa saostumiin läm-mönvaihtopinnoille, mikä voimakkaasti huonontaa lämmön siirtoa. Piikontaminaatio aiheuttaa myös saostumia elektrodeille aiheuttaen suuremman energian kulutuksen. Molemmat seikat lisäävät tuotantokustannuksia ja vähentävät kloraattitehtaan hyväksikäyttöastetta.
Tämä keksintö, kuten vaatimuksista käy ilmi, tarjoaa nyt keinon puhdistaa sekä alkuperäinen suolaliuos että elektrolyytti piikontaminaatiosta vaatimuksissa esitetyllä tavalla. On osoitettu, että pii voidaan poistaa hyvin suuressa määrin sekä suolaliuoksesta että elektrolyytistä lisäämällä rautaioneja.
Kun rautaioneja lisätään suolaliuokseen tai elektrolyyttiin, rautaionit muodostavat kompleksin piiepäpuhtauden kanssa. Kompleksi saostuu suolaliuoksesta tai elektrolyytistä ja voidaan helposti suodattaa pois.
Rautaionina voidaan käyttää sekä Fe(II)- että Fe(III)-ioneja tai niiden seosta. Kuitenkin Fe(II)-ioni on edullinen, koska se muodostaaa hyvin vahvan liukenemattoman kompleksin Fe2Si04 piikontaminaation kanssa, kun taas Fe(III)-ioni muodostaa heikomman kompleksin.
Rautaioni voidaan lisätä suolan muodossa. Kaikkia rautasuo-... loja, joissa anioni ei häiritse elektrolyysiä, voidan käyt tää. Kuitenkin on edullista käyttää rautaklorideja raudan lähteenä, koska Cl- voidaan käyttää hyväksi elektrolyysime-netelmässä raaka-aineena kloraattituotantoon. Toinen rauta-ionien lisäämistapa elektrolyyttiin on lisätä rautametallia, 3 87582 joka syöpyy elektrolyyttiin ja siten muodostaa Fe2+-ioneja in situ. Yllättäen on havaittu, että rautaionien jäännöspi-toisuus suolaliuoksessa tai elektrolyytissä on aina alhainen, jopa silloinkin, kun käytetään suurta stökiömetristä ylimäärää rautaa. Tämä merkitsee sitä, että puhdistus rau-takloridien tai raudan avulla voidaan suorittaa lisäämättä muita alkuaineita, jotka ovat haitallisia menetelmälle.
Rautasuolaa lisätään niin paljon, että haluttua piin poistuminen aikaansaadaan. On sopivaa käyttää stökiömetristä ylimäärää rautaa. Tällöin raudan suhde piihin voi olla 2:1 -20:1, tai paremminkin 2:1 - 10:1, kaikkein mieluimmin 5:1, ilmoitettuna Fe-mooli/Si-mooli.
Alkalimetallikloridilla tarkoitetaan NaCl:ää ja KCl:ää.
Menetelmä suoritetaan sopivasti siten, että konsentroitu suolaliuos valmistetaan liuottamalla saatavissa oleva suola-raaka-aine veteen. Suolaliuos pumpataan astiaan, jossa sitä pidetään melko lyhyen aikaa. Liuosta sekoitetaan voimakkaasti ja pH säädetään arvoon noin 9. Rautasuolan annostus riippuu liuoksen Si-pitoisuudesta. Sen jälkeen seos siirretään / saostusaltaaseen, jossa sitä pidetään melko pitkän aikaa, 1-20 tuntia tai kauemmin. Kirkas liuos valutetaan tästä al-taasta ja siirretään suodattimen kautta elektrolyysisystee-mi in. Saostusaltaan pohjalla olevaa lietettä pumpataan jatkuvasti tai ajoittain toiselle suodattimena ja erotettu suolaliuos palautetaan ensimmäiseen astiaan tai elektrolyy-sisysteemiin.
Lämpötila puhdistusmenetelmässä on 30-80 °C, mieluimmin 40-60 °C. On osoitettu, että puhdistusteho kasvaa lämpötilan noustessa. Tämä on aivan päinvastoin kuin mitä olisi odottanut, koska kiinteällä faasilla on tavallisesti suurempi liukoisuus korkeammassa lämpötilassa.
4 87582
Periaatteessa elektrolyytin puhdistus suoritetaan samalla tavalla.
On myös osoitettu, että piin puhdistusta edistää kloridi-ionien läsnäolo. Tästä johtuen korkeampi puhdistusaste saavutetaan, jos vesi, joka sisältää alkalimetallikloridia, puhdistetaan piistä kuin jos puhdistetaan saman piipitoisuuden omaava ainoastaan vettä sisältävä liuos. Näin ollen menetelmä on vähemmän sopiva pelkän prosessiveden puhdistukseen .
Tämä menetelmä voidaan erittäin hyvin yhdistää tunnettuihin puhdistusmenetelmiin, joilla poistetaan magnesium- ja kalsi-umkontaminaatiot. Tällöin nämä saostetaan liukenemattomina karbonaatteina lisäämällä natriumkarbonaattia. Menetelmä voidaan myös yhdistää FR-patenttihakemuksen 8701480 mukaiseen puhdistusmenetelmään.
Näin ollen tätä piikontaminaatioiden poistomenetelmää voidaan käyttää mainitun patenttihakemuksen mukaisen puhdistetun suolaliuoslietteen valmistuksessa muodostuneesta kon-sentraatiossa saatavalle emäliuosfaasille.
Piin (Si) pitoisuutta suolaliuoksessa ja elektrolyytis-sä voidaan alentaa yli 90 % :11a tässä esitetyllä menetel-mällä.
Esimerkki 1
Suolaliuos, joka sisältää 300 g/1 NaCl:ää ja 5 mg/l Si:tä (Si-standardi) lisätään astiaan ja sekoitetaan voimakkaasti. pH säädetään arvoon noin 9. FeCl2*4 H20:ta annostellaan määränä, joka vastaa 50 mg/l Fe2+-ioneja (Fe:Si = 5:1). Liuos siirretään saostustankkiin vajaan tunnin kuluttua. Sen jälkeen, kun liuos on ollut saostustankissa 1-20 tuntia, kirkas 5 87582 liuos valutetaan pois ja lisätään elektrolyysisysteemiin. Liuoksen lämpötila oli 40 °C. Koe osoitti, että kirkkaalla liuoksella saostuksen jälkeen oli Si-pitoisuus 0,8 mg/l.
Kun koe toistettiin ja lämpötila pidettiin 60 °C:ssa, Si-pitoisuus puhdistetussa liuoksessa oli 0,1 mg/l.
Täten puhdistusaste oli 84 % 40 eC:ssa ja 98 % 60 °C:ssa.
Sen osoittamiseksi, miten puhdistusaste riippuu lisätyn raudan määrästä, suoritettiin seuraavat kokeet.
Esimerkki 2 5 litraa elektrolyyttiä otettiin elektrolyysikennosta ja pidettiin 50 °C:ssa. Lisättiin 20 mg/l Si-standardia, jolloin Si:n kokonaispitoisuus elektrolyytissä oli 23 mg/l. Näin valmistetusta liuoksesta otettiin viisi näytettä. Yhtä pidettiin standardina. Muihin lisättiin FeCl2*4 I^Orta seuraavis-sa moolisuhteissa: Näyte Fe:Si I 5:1 ; II 10:1 III 20:1 ja näytteeseen IV lisätiin FeCl3*6 H20:ta Fe:Si-moolisuhtees-sa 5:1. Lisäyksen jälkeen pH säädettiin arvoon 9. Näytteitä pidettiin 50 °C:ssa 1,5-2 tuntia, jonka jälkeen ne suodatettiin. Pii ja rauta analysoitiin.
Tulokset:
Rauta-analyysi osoitti, että viidessä näytteessä oli rautaa V. alle 2 mg/l. Piipitoisuus oli seuraava: 6 87582 Näyte mg/l Si standardi 16,6 I 0,4 II 0,3 III 0,15 IV 2,2
Kuten havaitaan piipitoisuuden voimakas alentuminen saavutettiin lisättäessä rauta-ioneja, kun taas pelkän saostuksen ja suodatuksen seurauksena oli vähäinen piipitoisuuden aleneminen .
i

Claims (8)

1. Menetelmä alkalimetallikloraatin tuottamiseksi elektroly-soimislaitteessa alkalimetallikloridin sisältävän elektolyy-tin elektrolyysillä, tunnettu siitä, että piiepä-puhtaudet poistetaan muodostamalla kompleksi rautaionien kanssa ja saostamalla niillä, jolloin rautaionit ovat Fe(II)-ioneja tai Fe(II)- ja Fe(III)-ionien seos.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että rautaionit lisätään elektrolyyttiin.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että rautaionit lisätään alkalimetallikloridin ves i1luokseen.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että Fe(II) lisätään FeCl2*4H20:n muodossa.
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että Fe(II) muodostetaan in situ elektrolyytissä syöpyvästä raudasta.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lisättyjen rautaionien määrä suhteessa piihin on 2:1 - 20:1 ilmoitettuna Fe-mooli/Si-mooli.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että rautayhdiste lisätään lämpötilassa, joka on 40-60 °C.
7 87582
8. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sakan annetaan laskeutua, jonka jälkeen kirkas liuos valutetaan pois suodattamalla. 8 87582
FI884824A 1987-10-21 1988-10-19 Foerfarande foer framstaellning av alkalimetallklorat FI87582C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8704090 1987-10-21
SE8704090A SE461988B (sv) 1987-10-21 1987-10-21 Saett vid framstaellning av alkalimetallklorat varvid kiselfoeroreningar avlaegsnas

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI884824A0 FI884824A0 (fi) 1988-10-19
FI884824A FI884824A (fi) 1989-04-22
FI87582B true FI87582B (fi) 1992-10-15
FI87582C FI87582C (fi) 1993-01-25

Family

ID=20369954

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI884824A FI87582C (fi) 1987-10-21 1988-10-19 Foerfarande foer framstaellning av alkalimetallklorat

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4946565A (fi)
BR (1) BR8805423A (fi)
CA (1) CA1329917C (fi)
ES (1) ES2009356A6 (fi)
FI (1) FI87582C (fi)
FR (1) FR2622212A1 (fi)
SE (1) SE461988B (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE512074C2 (sv) * 1993-03-09 2000-01-24 Eka Chemicals Ab Metod att avlägsna kalciumjoner och kiselföreningar från vätska i en alkalimetallkloratprocess
DE19546135C1 (de) * 1995-12-11 1997-06-19 Bca Bitterfelder Chlor Alkali Verfahren zur Aufbereitung von kieselsäurehaltigen Alkalisalzlösungen, insbesondere für die Chlor-Alkali-Elektrolyse
DE102007063346A1 (de) * 2007-12-28 2009-07-02 Uhde Gmbh Siliziumentfernung aus Salzsole

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR362737A (fr) * 1906-01-10 1906-07-06 Solvay Werke Actien Ges Deutsc Perfectionnements apportés à la production électrolytique des sels à acides oxygénés des halogènes
US3407128A (en) * 1967-03-13 1968-10-22 Ciba Ltd Process for the manufacture of chlorine, sodium hydroxide and hydrogen by the electrolysis of sodium chloride in mercury cells
JPS5227637B2 (fi) * 1971-12-25 1977-07-21
JPS5943556B2 (ja) * 1977-04-20 1984-10-23 旭化成株式会社 イオン交換膜を用いた食塩水の電解方法
US4207152A (en) * 1979-04-25 1980-06-10 Olin Corporation Process for the purification of alkali metal chloride brines
JPS5651236A (en) * 1979-10-02 1981-05-08 Electric Power Dev Co Ltd Counterflow type moving bed reactor having cooling means on top level thereof
FI71354C (fi) * 1980-03-03 1986-12-19 Asahi Chemical Ind Foerfarande foer framstaellning av natriumklorat
US4470888A (en) * 1983-09-08 1984-09-11 Pennwalt Corporation Method for preparing alkali metal chlorates by electrolysis

Also Published As

Publication number Publication date
FR2622212A1 (fr) 1989-04-28
SE8704090D0 (sv) 1987-10-21
SE461988B (sv) 1990-04-23
CA1329917C (en) 1994-05-31
FI87582C (fi) 1993-01-25
SE8704090L (sv) 1989-04-22
US4946565A (en) 1990-08-07
FI884824A (fi) 1989-04-22
FI884824A0 (fi) 1988-10-19
ES2009356A6 (es) 1989-09-16
BR8805423A (pt) 1989-06-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1040582A (en) Ion exchange removal of dichromates in electrolysis
US4115219A (en) Brine purification process
KR101165453B1 (ko) 염수로부터 고순도 탄산리튬을 제조하는 방법
KR850001577B1 (ko) 막(膜)전해조 염수 공급액의 처리 방법
JPH033747B2 (fi)
JPH0776789A (ja) 塩化カリウム水溶液の電解方法
FI87582B (fi) Foerfarande foer framstaellning av alkalimetallklorat
FI101530B (fi) Menetelmä sulfaatin erottamiseksi
FI81612C (fi) Saett att framstaella alkalimetallklorat.
US4830837A (en) Process for removing aluminum from concentrated alkali metal halide brines
US4277447A (en) Process for reducing calcium ion concentrations in alkaline alkali metal chloride brines
FI114645B (fi) Menetelmä epäpuhtauksien poistamiseksi alkalimetallikloraattiprosessista
US3407128A (en) Process for the manufacture of chlorine, sodium hydroxide and hydrogen by the electrolysis of sodium chloride in mercury cells
JPH05155609A (ja) 亜リン酸及び次亜リン酸の製造のためのゼロ排出法
JPS5858239A (ja) 金属ガリウムの製造方法
SU1234365A1 (ru) Способ очистки растворов хлористого натри
RU2230029C2 (ru) Способ донасыщения и очистки природного подземного рассола от примесей ионов кальция и магния
JPS6054886B2 (ja) 塩化アルカリ水溶液の精製方法
RU2347746C2 (ru) Способ получения рассола для электролиза
WO1995025694A1 (en) Purification of aqueous alkali metal chlorate solutions
SU1325015A1 (ru) Способ очистки растворов хлоридов щелочных металлов от ионов кальци
SU1640113A1 (ru) Способ очистки рассолов от сульфатов
US4223949A (en) Process for disposal of sulfate containing brines from diaphragm cell caustic evaporator systems
RU1792917C (ru) Способ переработки хлоридных растворов, содержащих примеси кальци и магни
RU2097326C1 (ru) Способ получения оксида магния из бишофита

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: EKA NOBEL AB