FI85212B - Sammansaettning foer munhygien. - Google Patents

Sammansaettning foer munhygien. Download PDF

Info

Publication number
FI85212B
FI85212B FI854051A FI854051A FI85212B FI 85212 B FI85212 B FI 85212B FI 854051 A FI854051 A FI 854051A FI 854051 A FI854051 A FI 854051A FI 85212 B FI85212 B FI 85212B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
water
toothpaste
isosorbide
group
dianhydrohexitol
Prior art date
Application number
FI854051A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI85212C (fi
FI854051A0 (fi
FI854051L (fi
Inventor
Matthew James Lynch
Original Assignee
Ici America Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ici America Inc filed Critical Ici America Inc
Publication of FI854051A0 publication Critical patent/FI854051A0/fi
Publication of FI854051L publication Critical patent/FI854051L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI85212B publication Critical patent/FI85212B/fi
Publication of FI85212C publication Critical patent/FI85212C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61QSPECIFIC USE OF COSMETICS OR SIMILAR TOILETRY PREPARATIONS
    • A61Q11/00Preparations for care of the teeth, of the oral cavity or of dentures; Dentifrices, e.g. toothpastes; Mouth rinses
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K8/00Cosmetics or similar toiletry preparations
    • A61K8/18Cosmetics or similar toiletry preparations characterised by the composition
    • A61K8/30Cosmetics or similar toiletry preparations characterised by the composition containing organic compounds
    • A61K8/49Cosmetics or similar toiletry preparations characterised by the composition containing organic compounds containing heterocyclic compounds
    • A61K8/4973Cosmetics or similar toiletry preparations characterised by the composition containing organic compounds containing heterocyclic compounds with oxygen as the only hetero atom

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Birds (AREA)
  • Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
  • Cosmetics (AREA)
  • Confectionery (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
  • Dental Preparations (AREA)
  • Closures For Containers (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)

Description

1 85212
Suuhygieniakoostumus Tämä keksintö koskee suuhygieniakoostumusta, joka sisältää dianhydroheksitolia.
5 On yleisesti tunnettua, että mikrobien vastaisten hammasjauhekoostumusten säännöllinen käyttö voi merkittävästi vähentää plakin muodostumista hampaisiin. Plakki merkitsee mikro-organismien kiinnittymistä hammasta peittävään kelmuun ja kielen onteloihin muodostaen pinnan, 10 johon voi edelleen kertyä kasaumia muodostaen kovia ham-maskivisaostumia. Ellei niitä poisteta, nämä saostumat aiheuttavat tulehtumista hampaan tukikudoksissa. Tätä seu-raavat hammasmätävauriot ovat suurimmaksi osaksi syypäänä hampaan ympäristön sairauteen, mikä voi johtaa hampaan 15 irtoamiseen ja lopulta sen menettämiseen.
Vaikkakin plakin muodostumismekanismi on arvailujen varassa, yleisesti tunnettua on, että plakin muodostavat organismit, kuten Streptococcus mutans, käyttävät hyväksi ravintoaineita, jotka sisältävät luonnon sokerei-20 ta kuten ruokosokeria ja glukoosia. Hammasmädän katsotaan saavan alkunsa hammaskiilteen kalkin menetyksestä orgaanisten happojen vaikutuksesta, joita muodostuu sokerien käymishajaantumisen yhteydessä, jota aiheuttavat bakteerit kuten S. mutans GS-5.
: : 25 Hammaskivi-sivutuote, jota muodostuu hampaan ja ikenien väliin, on pääsyynä ientulehdukseen, jolla on tulehduttava vaikutus ja jota seuraa ikenien turpoaminen ja punaisuus sekä tulehdusnesteen muodostuminen ja bakteeris-ton lisääntyminen.
30 Tehokas menetelmä, jonka tiedetään hillitsevän pla kin ei-toivottavia vaikutuksia suussa, on plakin poistaminen mekaanisesti. Päivittäinen hampaiden harjaaminen, ham-masvälien puhdistus hammaslangalla ja huuhteleminen käyttämällä hammasharjaa, hammastikkua, hammaslankaa ja ham-35 masvesitikkuja on tehokas tapa hidastaa hammasmädän ja 2 85212 iensairauksien muodostumista. Sellainen käsittely voi virheellisesti pitkien ajanjaksojen kuluessa toteutettuna aiheuttaa myöskin ikenien vaurioitumista hammasharjan harjaksien, hammaslangan ja -tikkujen kuluttavan vaikutuksen 5 vuoksi. Hampaan kulumista voivat aiheuttaa hankausjauheet, joita tavallisesti on tavanomaisessa hammastahnassa.
Nyt on keksitty, että dianhydroheksitolia sisältävät koostumukset ovat erityisen käyttökelpoisia vähentäen plakin määrää suun pinnoilla ja niin ollen plakin muodos-10 tumisen aiheuttamaa ärsytystä.
Tämän mukaisesti keksinnön kohteena on suuhygienia-koostumus, jolle on tunnusomaista, että se on hammastahnan, hammastahnageelin, toffeen, kovan tai pehmeän makeisen, purtavan tabletin, purukumin, sitkeän karamellin, 15 hammasjauheen, pastillin tai nugaan muodossa tai kantajalla olevana koostumuksena ja siitä, että se sisältää oleellisena aineosana tehoavan määrän dianhydroheksitoli-yhdis-tettä, jolla on yleiskaava I: 20 0 ROCH-ch (I) J:n—4hor*
O
: 25 jossa R' ja R" ovat itsenäisesti alkyyliryhmiä, jotka ovat ryhmän jäseniä, jonka muodostavat -CH3, -C2H5, -C3H7 ja -C4H9, tai H kun toinen ryhmistä R' ja R" on alkyyli, jossa on 1 - 4 hiiliatomia; ja ainakin kahta muuta aineosaa, jotka ovat ryhmän 30 jäseniä, jonka muodostavat vesi, liuottimet, stabilisaattorit, väriaineet, mausteaineet, pinta-aktiiviset aineet, koossa pitävät aineet, puhdistavat aineet, kiillotusai-neet, makeutusaineet, geelausaineet, sakeutusaineet ja pigmentit.
..... 35 Pääasiallisia yhdisteitä, joita käytetään keksinnön käytännön sovellutuksissa, ovat D-glusitolin, D-mannitolin 3 85212 ja L-iditolin 1,4,3,6-dianhydroheksitolien monoalkyyli- ja dialkyylieetterit. Näistä yhdisteistä on myös käytetty nimityksiä isosorbidin, isomannidin ja isoididin mono- ja dialkyyliesterit. Esimerkiksi pääasiallisesti puhdas dime-5 tyyli-isosorbidi-(DMI)-valmiste voi sisältää 1-2 paino-% dimetyyli-isomannidia, 1-2 paino-% dimetyyli-isoididia ja 1-2 paino-% monometyyli-ekvivalentteja.
Keksinnössä käytettäviä yhdisteitä ovat erityisesti metyyli-isosorbidi, dimetyyli-isosorbidi, etyyli-isosorbi-10 di, dietyyli-isosorbidi (DEI), propyyli-isosorbidi, di- propyyli-isosorbidi, monoisopropyyli-isosorbidi, di-iso-propyyli-isosorbidi (DIPI), metyylietyyli-isosorbidi, me-tyylipropyyli-isosorbidi, etyylipropyyli-isosorbidi, bu-tyyli-isosorbidi, dibutyyli-isosorbidi, isobutyyli-iso-15 sorbidi, di-isobutyyli-isosorbidi, metyylibutyyli-isosor- bidi, etyylibutyyli-isosorbidi, propyylibutyyli-isosorbi-di ja vastaavat isomannidi- ja isoididi-modifikaatiot.
Mainittuja yhdisteitä valmistetaan mukavasti tavallisella Williamson'in eetterisynteesi-menetelmällä ja sen 20 muunnelmilla, Jolloin dianhydroheksitoli saatetaan reagoimaan alkyylihalogenidin tai -sulfaatin, tai alkyylihaloge-nidien tai -sulfaattien seoksen kanssa vahvassa alkalissa, minkä jälkeen seuraavat tavalliset puhdistus- ja tislaus-menetelmät. Dimetyyli-isosorbidi on kaupan saatavissa ole-: 25 va tuote.
Tetraeetteri-yhdisteitä on tavallisesti saatavissa kirkkaina vedenvalkeina nesteinä, joilla on miellyttävä tuoksu ja tuntu suussa. Hampaisiin aplikoituina vesilaimennukset ovat yhtä tehokkaita kuin puhtaat nesteet. Dime-30 tyyli-isosorbidin katsotaan olevan myrkytön ja sen katsotaan olevan sekä primäärisesti ihmisen ihoa ärsyttämä-tön että ihoa herkistämätön. Koestettaessa in vivo dime-tyyli-isosorbidia 100-, 80-, 50-, 25- ja 10-prosenttisina vesiliuoksina hanunastipoissa, hammastahnoissa ja suuve-35 sissä, vastaindikaatioita ei ole aiheutunut.
4 85212
Keksinnön mukaiset suuhygieniakoostumukset voivat olla esimerkiksi hammastahnan, hammastahnageelin, hammas-tippojen, suuveden, kurlausvalmisteen, purukumin, kovan makeisen tai pehmeän makeisen muodossa. Nämä koostumusmuo-5 dot voivat sisältää 5-95 paino-% kaavan I mukaista yhdistettä ja ainakin kahta muuta aineosaa maun, suutuntuman ja tehokkuuden parantamiseksi. Tällaisia aineosia ovat vesi, liuottimet, stabilointiaineet, väriaineet, mausteaineet, koossa pitävät aineet, puhdistavat aineet, kiillotusai-10 neet, makeutusaineet, geelausaineet, sakeutusaineet ja pigmentit. Tällaiset koostumukset voivat olla ohuen nesteen, pastan, geelin tai toffeen muodossa tai levitettyinä kiinteille osasille (esim. sokerille tai rakeiselle manni-tolille), puulle (esim. hammastikuille), punoksille 15 (esim. punokselle, jota käytetään hammaslangassa) tai pu-reskeluaineille.
Suuvedet ja kurlausnesteet ovat tehokkaita kaavan I mukaisten yhdisteiden konsentraatiolden ollessa 5-90 paino-% vesi- tai alkoholiliuoksessa tai muussa sopivassa 20 nesteessä. Jokainen käyttökelpoinen nestemäinen koostumus, joka sisältää suun tai kurkun kudosten pesuun, huuhteluun tai kurlaukseen tarkoitettua kaavan 1 mukaista yhdistettä niitä vaurioittamatta, sisällytetään tämän keksinnön piiriin. Koostumukset voivat sisältää sellaisia muita aineita 25 kuin propyleeniglykolia, glyseriiniä, etyleenidiamiinitet- raetikkahappoa, metyyliparabeenia, puhdistusaineita, väri- ja mausteaineita. Koostumus voi tietenkin sisältää muita hyvin tunnettuja koossa pitäviä aineita kuten natrium-, kalium-, litium-, magnesium- ja kalsiummetallien 30 liukoisia suoloja kuten askorbaatteja, sitraatteja, tar-traatteja, klorideja, fluorideja, bromideja, sulfaatteja ja fosfaatteja. Suosittuja mauste-aineita ovat piparminttu, gaulteriaöljy, appelsiini, sitruuna, kirsikka, mansikka, kaneli, mausteneilikka, anis ja näiden kaltaiset 35 mausteet. Mausteen yhteen sovittamiseksi voidaan lisätä esim. sopivia väriaineita.
5 85212
Tyypillisiä koostumuksia on kuvattu seuraavissa esimerkeissä, joissa kaikki määrät ovat paino-osia, ellei toisin ole erikseen mainittu. Käytetyillä lyhenteillä on tavalliset merkityksensä.
5 Esimerkkien 1-30 osalta on selvää, että ne aine osien määrät, jotka on esitetty kunkin taulukon ensimmäisessä sarake-esimerkissä, ovat samoja muissakin ko. taulukon sarake-esimerkeissä, ellei toisin ole erikseen mainittu.
10 6 85212
Taulukko I
Aineosat Esimerkit 1-5_ 1_ 2__3_ 4 5
Paino Paino Paino Paino Paino __(g) (¾) (g) (%) (g) (%)(g) (%) (g) (%)
Vesi (tislattu) 1400 1400 1100 600 0
Natriumbentso- aatti, USP 4
Natriumsakariini^ USP 50
Sitruunahappo (vedetön laatu) 2 TWEEN** 60 (pinta-aktiivinen aine) 8
Piparminttu-öljy (Fritzschi H-672) 3,4
Mausteneilikka-ölj y USP (Amend) 0,6
Dimetyyli-isosorbidi (Atlas G-100) 200 10% 100 5% 500 25% 1000 50% 1800 90%
Etyylialkoholi 200 0
Vihreä väri (0,5 g FD&C Green 500 g:ssa H20:ta) 2
Vesi (tislattu, gs 2000 ml:ksi) 130 230 130 130 130 7 65212 S'* o σ\ *—\ ο <*> rH ο ^ Ο Ο C ο ο η •Η 00 1—1 ίΰ ι—ι Λ en ο e*Ρ ^ ο df> tn
O w σι C
•ho o o $ C; S o ^
Q-i 0) O
!—H
•H
CO
s
I S
CO O c#> 00 C w
•H C O
ι it) o e Ήη Λ -o S m '—· O 1-1
H
H O
rH
o ι % * *< 3 ^ r—I *H O <#> 3 ^ r- C ^ o o o Π3 ^ *H O —
sh | * e; 3 2 S
g o, O) ή
•H CO
w • .·. s-*
O
O <#> 1—1 C w co -H <r co _ .:„ rt ^ o <ro<ng oo ~ ° 2
Oiöoo m m o o o 03
---- W rr CM N H
Ή I
Λ. ·Η en e rl
D Λ :0 -H
en 4J -¾ n) +ί ^ $ <0 _ £ jf ^ “ m +j ‘d > ti >,<ν^λ m δι ^ 1 I B 1 5 p I § 3 si L· S £ I f o * l-d 3s-s ΐ ΐ e Λ-s * a||| S| « ajU a f "* 8 H S Ϊ S3 Se 15 H :S°i3 I s S S sS 1 s a? 1¾¾ £ |«ö 3§ 4 5 s s £3 |gä ö ge-xT^s 8 85212
— N
M O
— CT\ m § i—i -h o o o o m
Λ °0 CO r-H
f—( dp S-3 o
LO
>» o 1-t c o o o 'd w° O on $ σΏ O r-( r-1
•H dP
ω — ai m
> — CN
d d m o
Ui ι-t c o o o d "o o on 0,3-* Ό r-i I ^ —t
H
M
M —.
LT) i^S fr-S
O ή — un
Λί rH OM
d Ή r-l O O O O
h H o on d V d S<T m cn
Π3 -H n, r—I
e-· λ; u
<U
g
•H
U) — fr* W j^e o
1-t 2 -T VO
r-l nC O <T O CN CO ·> -v O O Csl o • 'i2 o m on ° o o on
<T CN CN r—I
^ m
' I
Oi S -H
CO „ :q -H
D 7 -P -p <ΰ
-V V -H d) O I UJ
d -γ1 £ d 3 iNÖ &>wcn JJ +J ·Η Φ I — -n UI ·· tji m-M-h > 3 ^ cn γ-h -n men ..... d 3 ^ -y >ιΓ" :Q i - - .
^Srrt „ e T-ICO fi -H-HOO di .':'. en ö) a a:Qffi2;>iQ m ·*->,* - .h -p ns a —- d -h —. >) 2J -h io ..
jj e ω 3 <d ·ρ ή h ti a o mc ήη d d $ S Ά o e -p .e -h e o ,* ;3 Φ ω d nj & a <3 vo-hco<d<uuh><d --ι « :: m Sn S ^”Ι·3* hsw-hu (U .,-1 Ή S-| d d 'Z C H -P -P * CO -H a Φ -P o
..... p, i P jj n. p -P W Φ 3 -P w ·Η i3 >i MU" ·Η O
5 m +i «im s E c a p datMS5«otnS
•H Q> rt £ zl -H q 3 -P -P a ISW -HOil WQ (NO)? < > Z WH H>P|^ S3 QÄM >[hS >n 9 85212 Λ ί-« <*> ® O'— ^ o c CN ·Η _ _ 'ö —' ® 2
n, m o O O
Ζ, οο >—ι ι—1 <#> _ Ο <*» m σι ο Ή G Ο ο •Η Ο Π Π3 — g O rl (¾ cp g r-ι •H <*Ρ U) qj — m
> (#> CN
3 Ο ~ CO οο C ο ο
I—I -Η Ο ο CO
3 — g m ι—ι ι ο, σ> 3 > Η Ο —
X df> LO
X ~
3 O
Ή Γ" C O O
3 iH -H o O CO
(0 3 — O ι-H CN
EH Aj cp 3 0 —' 1-1
CN
• - -" CO
H
-P — »* •H dp 2 X O'-' ^
^ Ό C <r VO
e ^'d^O^-OCN 00- ' O O CN O
-; .S 2cnS vn co o o o <o
n ~ ^ CN CN cH
w
: Ai C
W . :Q 3 - Ή O !5 h g τ3 >ι σ>ω w P ·Η 35 I —« το ” Ö1 P.-j > 3 —s CN H I m Cn — 3 Π *2- -P 0) >i p— :0 -H ' ·_
____ 3 3 ^ G C -o vo 3 h -h o o 3 ,H
-P Q d Q -H -H Hl X >i H N— O -P £ -P en AC a p., 3 :Q K 2 >1 O m 4J “ 3 -P 3 (h 3 h — -p i2 -h id * :;: +J H G u> ta q-P-HrHcSSHQSci h <ö tn ω S if o 3 +),9 -h g Λ ό ac :¾¾ n h tn -h j5 § 13 voccu a) δ ι -h h >33 h - o -P g ^ g _ -H h tn cgHXica _ m - 4-> 1=5 rt) — 3 -H 3 — PS > E N d) < H M -H riOOrt}'-'^ ·...· 2 -H p 3 3 ^ -H B +J -P — >1 O H 0) -P ,° — * ^ ω !p a p «o < $ s SS ai g-safe sg|.a a §6^$« ίο 8 5 21 2 fr-* o o'p σ> 0
LTl C o O
fN -H o O O <-> cO ^ & & ,-,
c*P
o 0\° ^ o —
^ C o O
• M '5 o § 2 ,£ _0 o ^
•H
cn <1) <#,' > _ * 2 tAO ^ 3 cm w o
^ c C-, O
CM -H O ® --.
• ns__ o O . *2 o. cp c! ^ > o
X
3 op fr"5 rH o — «">
3 C
03 LO (N -H o ro
EnfNojm^o ° 2 I ft O' ^ O 2 rH — rH rH «Μ
CM
: : 4-)
•H
in a) — fr-s e df> o
-H rH
tn c W rH -H O ^ _
CM ° o CM 03 - o O 04 O
Mth^S n ooo ^
. . — <M CM rH
: V: CM
S- -H J. L 8 3 ,g ? _ ft L *! >, ____: 4-) j > m cm-hq tncncr :- — aj -H — 4J >ii^ :0 w 3 Π3 W Cr^-r-iVD (0 Ή -H o O 3 4-)0¾ 0 *h O rH I I rH - O 4-) ::: 4-)(/3,¾ & 0-. C :0 K 2 ·Η Q m +> -- (0 -¾ (rt S w -H 3 H H .£ -H <0 ·Η
- il rH 3 ,-, Π3 -— fO 4-1 -H rH r—- U ^ C H W
3 -H XJ S 3 4J VOCCO Q) ffl Οι Η > φ -H ·· -...- w +j 1 3 s i « ®-3 w e ε σπ <0 ^ S-- 4-> d 0 '-r 9 -π 3(3 K c e n :ieofl - e -rt Η ΰ Q. w - H > 3 -H w 9-Pch HU “ ho 5 m ί j ^ 4J c w-hcljh 30jCy>^5oBOwo •h o ja /? w -h :o S-H-Hti 5naojj wqjnido
.---. < > 2 S D C/3 4-> ^4)(¾^ SDSDÖ >Es >(M
n 85212
— K
dP o ^ o o
O C
n -h o o 3 <-» o o en
il O' 00 i—I
' r-rt
-— dP
dP O
w m
O
<rt c
<N -H O O O
*0 ·—· 52 o m
cu _σ> ^ o .-H
r-H
o^P
* ^ o- ^
00 C
™ 2 o o ίο ' " O (—i f*"s ft m o *-? o. ,—i m >-h
i—I H
> __ 0 <*> d r< Λ 0 ^ 3 r-~ c Ή O CN H _ _ 3 n fd — o g g (0 I CU en σ g Lj
Eh ΙΟ ^ "«P >-4 <N 1-1
-P
... -" *H
Λί - Ui —
- - - flj dP *"S
:.: : S O ~ o •H G f* : co io ~u W oi *a- ιο ft O' n sf O N OO — * 0000 o '' ' 'o uv m o o o f»
--- Ti* CM N H
' , “ _ r-H
85 § :8 ä
°·Η ti D S
H Co >il Duo m ....: -μ -h ® i — -m O - O1 • - P . , > (ti --n 04 H to in tn 3 rti 3 ^ -ΡΦ>ιΓ^:θ -H - -P ra ^ Λ C q -πιο ίο i, -H o o 3 4J o 3 O *H -H r-H | *H r—j ---O 4-1 (ti CO M & au :OiS 2 fH Q in -P ~ r—I -P (rt Oi ^ 3 -ϊ-4 Du .¾ Ή (ti Ή
4-> CO C Iti C -P -H r-l >1 0 P 3 i—I CO
(0 -h 53 g £ o Φ -P x; -h +> λ: :ro ω in '---' to -P £ § 2 ό c fit) D $U , 0 > Φ -h ··, n w g P S -P -H CO C —» es <3 ·— *“* "3^ ____ O , 3 -H 3^* Ui> EN Qirt ·ΗΌ·Η »UJiK w6 Φ ‘P -P u 3 3 *2 -P m 4-1 -Pc i—1 *H i—I 0) -p C to Pm S-p ω -p ra -p en 5] NP >i h CJ ·· -ho
•H Φ 4-it: -P <ti S-3&>4 3E!*p!p.q«OWO
:: ^ i>^3u5r^^'rä’cu'-'^'-'öwti >6ar,>° i2 8521 2
Viisi täysikasvuista vapaaehtoista henkilöä käytti esimerkin 1 kirkasta nestemäistä suuvesi-koostumusta kolmen kuukauden ajan ainakin kaksi kertaa viikossa. Jokainen ilmoitti miellyttävän jälkimaun ja tunnun suussa säilyvän 5 pitkän aikaa. Erityisesti pantiin merkille, että kieli ja hampaat pysyivät puhtaina ja pääasiallisesti saostumava-paina useita tunteja kunkin käytön jälkeen. Esimerkkien 2-30 tuotteiden odotetaan olevan tehokkuudeltaan samanarvoisia.
10 Hammastahnat ja -geelit ovat kaavan I mukaisten yh disteiden liuoksia, jotka on sakeutettu konsistentiltaan halutuiksi. Niiden konsistenssit ulottuvat kirkkaista nesteistä ja vapaasti juoksevista geeleistä, jotka sisältävät ainoastaan sakeutusainetta, väri- ja mausteainetta, 15 paksuksi pastaksi, joka sisältää pigmenttiä, hankausai- neita, sakeutusaineita, mausteaineita, väriaineita, sideaineita, suoja-aineita, kostutusaineita, pinta-aktiivisia aineita, puhdistusaineita, antioksidantteja, suoloja, ma-keutusaineita, kiillotusaineita ja näiden kaltaisia ainei-20 ta.
Sakeutusaineita ovat hydroksietyyliselluloosa, hyd-roksimetyyliselluloosa, synteettinen hartsi, kumimaiset aineet kuten Irish moss, traganttikumi, ksantaani, polyvi-nyylipyrrolidoni, tärkkelys-polyvinyylipolymeerit ja hie-25 nojakoiset piimaat kuten piidioksidi-aerosolit.
Pigmenttejä ovat aluminiumoksidi, hydratoitu alumi-niumoksidi, sirkoniumoksidi, titaanioksidi-substraatti-pigmentit, esim. Red 2G aluminiumoksidilla tai FD ja C Red 19 titaanioksidilla.
30 Pinta-aktiivisia aineita ovat sellaiset orgaaniset anioniset, kationiset, nonioniset ja amfolyyttiset yhdisteet, joilla on puhdistava ja vaahtouttava vaikutus lisääntyneen ennakolta suojaavan vaikutuksen saamiseksi. Nämä voidaan valita rasvahappomonoglyserideistä, monosul-.35 faattisuoloista, dodekyylibentseenisulfonaatin suoloista, allfaattisista asyyliamideista, rasvahappojen etanoliamii- i3 8521 2 nisuoloista, polyoliesterien etyylioksidi/propyylioksidi-polyeetterijohdannaisista, propyleenidiamiinin polyeette-rijohdannaisista, ja näiden kaltaisista aineista. Näiden pinta-aktiivisten aineiden konsentraatiot ovat tavallises-5 ti rajoissa 0,05-5 paino-% koostumuksen painosta.
Pastassa tai geelissä voidaan käyttää erilaisia mauste- ja/tai makeutusaineita. Esimerkkejä mausteöljyistä ovat viherminttu, piparminttu, talvikki, sassafras, mausteneilikka, salvia, anis, appelsiini, eukalyptus, majoram, 10 kaneli, sitruuna, metyylisalisylaatti ja kloroformi. Esi merkkejä makeutusaineista ovat sokeri, maitosokeri, mal-lassokeri, maltitoli, sorbitoli, hydratut tärkkelyshydro-lysaatit, natriumsyklamaatti, aspartaami, perillartiini, Sakariini ja maissisiirappi. Näitä lisäaineita käytetään 15 konsentraatioin 0,01-5 paino-%.
Hampaan suojaamiseksi hammasmädältä hoitoaineita käytetään konsentraatioin 0,01-1 paino-%. Esimerkkejä ovat natrium-, kalium- ja tinafluoridit ja natriummonofluori-fosfaatti.
20 Esimerkit 31-45
Geelattu hammasjauhe
Geelattua hammastahnaa valmistettiin kolmena eränä (esimerkit 31-33), jotka sisälsivät 5-, 10- ja 25 paino-% dimetyyli-isosorbidia (DMI), sekoittamalla vastaavas-25 ti 60 g:n, 120 g:n ja 300 g:n DMI-eriä 20,4 gramman kanssa piparminttuöljyä, 3,6 gramman kanssa mausteneilikkaöljyä, 3 gramman kanssa natriumsakariinia, 2,4 gramman kanssa natriumbentsoaattia, 42 gramman kanssa natriumhydroksipro-pyyliselluloosa-sakeutinta ja veden kanssa siten, että ko-30 konaismääräksi tuli 1200 grammaa. Geelit valmistettiin sekoittamalla ensin valittu määrä DMI:tä piparminttuöljy- ja mausteneilikkaöljyosien kanssa. Tähän seokseen lisättiin vettä, Sakariini- ja natriumbentsoaattiosat. Natriumhyd-roksipropyyliselluloosa-sakeutin lisättiin voimakkaasti 35 sekoittaen siten, että muodostui tasainen geeli. Geelin annettiin sitten olla paikoillaan noin 24 tuntia ja sen 14 8 521 2 jälkeen se pakattiin käyttöä varten 28,3 g:n (1 unssin) taipuisiin alumiiniputkiloihin.
Kaksitoista täysikasvuista vapaaehtoista henkilöä, jotka esiintyvät taulukossa VII kirjaimin A-L, levittivät 5 hammasharjoihin esimerkkien 31-33 geeli-koostumuksia, ja puhdasta 100-prosenttista DMI:tä, ja käyttivät niitä harjaamiseen kuten normaalistikin olisivat tehneet (esim. 34-35). Kun kyseessä oli 100-prosenttinen neste, harjaan pantiin sitä muutama tippa. Geelattujen koostumusten levi-10 tys harjalle oli odotettua helpompaa. Jokaisessa tapauksessa esiintyi kohtuullista vaahdon muodostusta ja sitä pidettiin riittävänä plakin ja keräytyneiden ruokaosasten kohtuulliseen poistamiseen. Eräissä tapauksissa 100-pro-senttisen DMI:n katsottiin olevan liian vahvaa, alle 5-15 prosenttisen DMI:n ollessa liian laimeata. Tyydyttävimmät tulokset saatiin käyttämällä geelejä, joissa oli 10-50 % DMI:tä.
Jokainen henkilö havaitsi heti tuntuman suussa ja hampaissa paranevan. Hampaiden sanottiin olevan kitisevän 20 puhtaat (tunne, joka saatiin aikaan asiantuntijan suorittaman puhdistuksen jälkeen) 2-3 päivän harjauksen jälkeen ja pysyivät sellaisina käytön ajan. Kun koehenkilöt ryhtyivät uudelleen käyttämään kaupan olevaa hammastahnaa, he havaitsivat normaalin karkean kalvon tuntuman palautuvan 25 hampaisiin 4 päivän kuluttua tai aikaisemmin. Kaksi henkilöä suoritti harjauksen kerran eivätkä jatkaneet koetta. Viisi henkilöä tutkittiin asiantuntijan avustuksella DMI-pitoisen hampaanpuhdistusaineen käytön jälkeen. Plakin muodostusta havaittiin hyvin vähän. Takahampaiden takapin-30 natkin, joihin on vaikea päästä käsiksi harjalla, pysyivät pääasiallisesti plaklttomina. Kaikissa tapauksissa ikenet näyttivät terveiltä.
Yhteenveto koehenkilöiden todistuksista on jäsenneltynä taulukossa VII, jossa ensimmäinen sarake ilmaisee 35 henkilöiden iän ja sukupuolen, (so. M tarkoittaa miespuolista koehenkilöä ja N naispuolista koehenkilöä), muiden is 8521 2 sarakkeiden Ilmaistessa käyttökuukausien määrän, hampaan-puhdistusalneen DMI-konsentraation Ja harjausten lukumäärän päivää kohden (so 100/2 tarkoittaa 100 % DMI:tä 2 ker-taa/päivä) ja viimeisessä sarakkeessa ovat huomautukset.
5 ie 8521 2 α>
•—I
"ν' Ή I > fö Ή ω ω ω ,Η-tö -ji}»..».... ... O ί-* jjpapQcocatöcacaaacBaeaea Ö1
Φ C C
Mj...........O Φ I *§ n +»3 CM cm cm cm cm en 43 00 ^ 3 m
o o o o o +j O
— — — — — en o O o Ό G O g 3
CM CM CM CM CM CM
OOOOOO G >i —H —. —J —u — -H ^ 34 Φ Φ 34
rH
a i m
ro -P
CM CM CM CM CM CM CÖ C i—1
Ui Π2 ^ ^ ^ -P -H Φ
i$ OOOOOO CO <—I rO
-,-,-.--4-, (Ö(C4J
3 Ui (0 x: 34 e g d 3 d P Oi
H . P O
_ CM CM CM CM CM CM •(O^S
Φ OOOOOO -P-P-P
•H — — — — — — tll C
Ui H G G
3 H >,+J
M Ή -P
H 34 -H C -H
I 31 Dj Φ Ή 'J· ;J cmcmcmcmcmcmcmcmcm >,ϋ φ
n·*; ·<Γ >,:nj -H
^ OOOOOOOOm ,ζ κ, ^ •H | | 34 HP P w H Φ
^ ^ CMCMCMCMCMCMCMCMCM CM
OU1 u-ioOOOOOOjn o 34 Φ CM—lOOOO — —· CM — 34 —-,_-, d +j
Hl >i d e <0 >1
En -φ- CM CM CM CM CM CM CM CM CM CM CM -|3
V . οοοοοοοοΐηοο ."S
-T-. P o O O O O - -H CM -H - +J n .0. M P >1 >, >. 34 Φ e, Dj
H; - 'm. Qj >i 4J
CMCMCNCMCMCMCMCMCMCMCMOJ Cq]2 e!;—iStn-H o o o o o o o o m o o o 2^0
H - ΡφΜΟ OOOOOO—> —.CM — — —. H P G
öpDjDj—i—i—. —· — :Οφ> > -p
.G
•H +j o,
34 φ -H
— 34 e G
..... I -H θ' ui Ό ui o O O' o r— — m m (0 φ φ 3SH mminc4r~iin<Tu~><Tm<r<r -Hy y
3 2 v sz'x'zrs^szszs H H
CODj-H I· | | emu ’... ;0
<—1 I
..... ^ <cauQC«Ju.cjKM-juiP
G
Φ g
33 O
d e •H s U5 «4ΤυΛΌΓ^αοσ>ο^ΐΓΝΐΓθ<τιΛ v i7 8 521 2
Esimerkit 46-48
Hampaanpuhdistustipat
Aineosa (paino-%)_46_47_48 5 Dimetyyli-isosorbidi 10 25 50
Piparminttuöljy NF 1,5 1,5 1,5
Mausteneilikkaöljy NF 0,3 0,3 0,3
Natriumsakariini NF 0,2 0,2 0,2
Natriumbentsoaatti NF 0,2 0,2 0,2 10 Vesi (tislattu) qs 100:ksi
Hampaanpuhdistustipat valmistettiin liuottamalla ensin mausteöljyt dimetyyli-isosorbidiin, toiseksi nat-15 riumsuolat liuotettiin puoleen tarvittavasta vesimäärästä, kolmanneksi nuo kaksi erää sekoitettiin keskenään ja sitten lisättiin vettä kunnes kokonaispaino oli 100 grammaa.
Eräät koehenkilöt pitivät muita koostumuksia, jotka sisälsivät 5 % ja 90 % DMI:tä, liian heikkoina tai liian 20 vahvoina, vaikkakin ne osoittautuivat tehokkaiksi. Esimer keissä 49-56 on esitetty muita koostumuksia, joissa on muita aktiivisia kaavan I mukaisia yhdisteitä. Kukin aktiivinen yhdiste on yhdistetty mainitussa valmistuksessa lisäaineiden kanssa, jotka on esitetty vasemman sarakkeen 25 yläosassa.
18 8521 2 voi ^ »n «n © m | O' sr ^ m ·"* tn 0 5 m m •H dP ui 00
rH I
UI o 3 d -P -H
01 <d •H (¾ 'd — x £ 3 m a d d id
Du e <0 — m
Km ^ >£> in ^ o ^ m
-P
•H
A!
P
Q)
:“: £ O
•p p ov o m d sr --1
W
W
m m cm «ί <»“*·* — O o o - . - r r Ή ·Η ·Η fa fa π rq rq
^ Ä Ή *H *H *H *H
fa >1 -H ’S 'Q 5 !3 "S
2 -π -p Ö Ö .3 Λ Q
m 'd "ti 01 W p Ή 0) ..... 1 0QQ00 [? S TJ S F! P -Γ1ι οι σι οι οι οι
m ·5 ',H S Ή ‘3 -H ·Ρ ·Ρ -H O O -H
.'‘. ‘Q T B -ί-1 <u >ir-H lioiöil
U 3 H ! ί 3^ c ;j Li;-S1 ΐ 1 S
.:. « i i 1 I 3.8 I Λ3 83133 δ £ 3 Π S
:- -: s i s i 1 ±iö t -a-e g-83-a s ? i s f 5 S | S J d «8 t* S S 8 siili S 3 S S a 18-¾ S3 33ä3 Siasi i9 8521 2
Esimerkit 57-59
Tavallinen hammastahna
Aineosat (paino-osia)_57_58_59
Dimetyyli-isosorbidi (DMI) 10 25 50 5 Selluloosa-hartsi, CMC-7MF 1,25 1,25 1,25
Glyseriini 5,0 5,0 5,0
Magnesiumaluminiumsilikaatti 0,25 0,25 0,25 70-%:nen sorbitoliliuos USP 30,0 30,0 30,0
Dikalsiumfosfaatti-dihydraatti 28,0 28,0 28,0 10 Dikalsiumfosfaatti (vedetön) 20,0 20,0 20,0
Natriumlauryylisulfaatti 1,0 1,0 1,0
Natriumsakariini 0,2 0,2 0,2
Mauste qs qs qs
Vesi qs qs qs 15
Tavallisen hammastahnan valmistamiseksi edellä mainittu määrä selluloosahartsia dispergoidaan glyseriiniin. Magnesiumaluminiumsulfaatti dispergoidaan veteen voimakkaasti hiertäen. Nämä kaksi aineosaa sekoitetaan MDI:n ja 20 sorbitoliliuoksen kanssa ja sen jälkeen jäljellä olevien edellä lueteltujen aineosien kanssa. Sitten lisätään vettä tavallisessa sekoittimessa siten, että saadaan halutun viskositeetin omaavaa tahnaa. Hammasmädän ilmaantumisen vähentämiseksi yhdistelmään voidaan lisätä fluoridisuo-25 loja. Sellaisten tahnayhdistelmien niinkin alhaiset DMI-konsentraatiot kuin 5 % olivat tehokkaita. Samoin konsent-raatioin voidaan käyttää sellaisia kaavan I mukaisia yhdisteitä kuin dietyyli-, di-isopropyyli-, dibutyyli-, me-tyylibutyyli- ja monobutyyli-isosorbidia tehokkuuksien 30 ollessa ekvivalenttlset ja niistä voidaan sekoittaa monia ekvivalenttisia läpikuultamattomia ja kirkkaita geelikoos-tumuksia.
20 8 5 21 2
Esimerkki 60
Kirkas geeli-hammastahna
Aineosat_Paino-%
Dimetyyli-isosorbidi 10 5 Sellulooosahartsi CMC-9M31XF 0,3
Glyseriini 3 70-%:nen sorbitoli/vesi-liuos USP 30
Vesi 0,3
Natriumbentsoaatti 0,2 10 Natriumsakariini 0,2 70-%:nen sorbitoli/vesi-liuos USP 30
Polyetyleeniglykoli 1540 5,0
Hydratoitu piidioksidi (SyloidR B-30) 14,0
Hydratoitu piidioksidi (SyloidR 244) 8,5 15 Mauste qs 70-%:nen sorbitoli/vesi-liuos USP 6,0
Natriumlauryylisulfaatti 1,5
Kirkkaita geeliyhdistelmiä voidaan valmistaa yhdis-20 tämällä alla lueteltuja aineosia seuraavasti:
Dispergoi selluloosa-hartsi glyseriiniin, lisää sekoittaen 30,2 g sorbitolia, vesi, dimetyyli-isosorbidi, natriumbentsoaatti, natriumsakariini ja sekoita tasaiseksi dispersioksi, jolloin muodostuu ensimmäinen seoserä. Se-25 koita 30 g sorbitolia polyetyleeniglykoli 1540:n joukkoon käyttämällä kohtuullista lämmitystä ja sekoitusta. Lisää tämä seos ensimmäiseen seoserään ja sekoita kunnes se on konsistentiltaan tasainen.
Sekoita kuiviltaan piidioksidit keskenään, käyttä-30 mällä Hobart-tyyppistä sekoittajaa tai vastaavaa ja lisää aikaisemmin sekoitetut ainekset. Tasaisen geelin muodostuttua lisää mausteet, sorbitoli-lisäys ja natriumlauryylisulfaatti.
Sekoita seosta mahdollisimman vähäistä sekoitta-35 mistä käyttäen kunnes seos on konsisteltiltaan tasainen. Säilytä saatua geeliä yön ajan 50 °C:ssa.
2i 85212 Lämmitä 65 °C:seen ja poista ilma vakuumissa. Ver-sator-laite (Cornell Machine Company) tai vastaava laite poistaa ilman tehokkaasti tästä geeliseoksesta.
Esimerkit 61-64 5 Hankaamaton hammastahna-geeli
Aineosat (paino-%)_61_62 63 64
Piparminttuöljy NF 1,5
Mausteneilikkaöljy NF 0,3
Natriumsakariini NF 0,2 10 Natriumbentsoaatti NF 0,2
Klucel MF sakentin (selluloosapolymeeri) 2,5
Natriumlauryylisulfaatti 1,5
Vesi qs 100:ksi 15 Dimetyyli-isosorbidi 10
Dietyyli-isosorbidi 10
Di-isopropyyli-isosorbidi 10
Dibutyyli-isosorbidi 10
Hankaamattomia geelejä valmistetaan sekoittamalla 20 aktiiviset vaikuttavat isosorbidit edellä esitetyin määrin piparminttu- ja mausteneilikkaöljyjen kanssa. Tämä seos lisätään seokseen, jossa on vesi, natriumlauryylisulfaatti, Sakariini ja natriumbentsoaatti. Tähän lisätään selluloosa-polymeeri-sakeutinta kunnes muodostuu ta-25 sainen geeli. Lisää vielä vettä vaikuttavan aineen kon-sentraation säätämiseksi sopivaksi, anna massan olla paikoillaan 24 tuntia ja pane se sopiviin säiliöihin. Tähän seokseen voidaan lisätä fluorideja. Geelit osoittautuvat hyvin tehokkaiksi puhdistusaineettakin. Geelin viskosi-30 teettia voidaan säätää pienentämällä tai lisäämällä sa-keutusaineen konsentraatiota.
Kurkun ja suun käsittelyt kaavan I mukaisilla yhdisteillä voidaan suorittaa sekoittamalla ne kulumattoman materiaalin muodossa olevan pehmeän karamelliaineksen 35 kanssa kuten purukumin tai kuplakumin kanssa tai kuluvan 22 8521 2 makeisen kuten toffeen, karamellien, sitkeiden karamellien ym. kanssa. Nämä tuotteet suovat erinomaisen tavan hampaiden ja ikenien hoitamiseksi, erityisesti kohdissa, joissa plakin ja hammaskiven muodostuminen on suurinta.
5 Purukumi-koostumus sisältää tavallisesti kumiperus- ainetta, makeutusainetta, pehmennintä ja kaavan I mukaista yhdistettä. Purukumin perusmassa on synteettisten tuotteiden ja luonnontuotteiden seosta, jotka edellyttävät Food, Drug and Cosmetic Law 21 CFR 121.1054:n hyväksyntää. Se 10 sisältää mastisoituvia aineita kuten kasvisperäisiä luon-nonlatekseja (koaguloituja tai konsentraatteja), esim. Chicle-, Perillo- ja luonnonkumi-latekseja, muutamia mainitaksemme. Tarkoitukseen voidaan käyttää myös synteettisiä latekseja kuten butadieeni-styreenikumia, butyyliku-15 mia, paraffiinia, polyvinyyliasetaattia, polyvinyyliety-leeniä, näiden seoksia ja muita tuotteita. Muita lisäys-kelpoisia aineita ovat plastisoivat aineet kuten glysero-li-hartsiesterit, terpiini-hartsit ja antioksidantit kuten butyloitu hydroksianisoli. Purukumit voivat sisältää myös 20 väriaineita, pigmenttejä, mauste- ja makeutusaineita, sekä keinotekoisia että luonnonaineita, joita on mainittu edellä.
Esimerkki 65
Purukumi 25 Aineosat_Paino-%
Kumi-perusmassa 25 70-%:nen sorbitoli/vesi-liuos 11
Dimetyyli-isosorbidi 10
Kiteinen sorbitoli NF 53 30 Glyseriini NF 0,5
Mauste gs
Kumi-perusmassaa sekoitettiin pienessä sekoitti- messa ja lämmitettiin vesihauteessa 38 °C:ssa. Neljän mi-35 nuutin sekoittamisen jälkeen lisättiin mauste ja sekoit- 23 8521 2 tamista jatkettiin 2 minuuttia. Seos lämmitettiin 43 °C:seen ja valettiin tikuiksi tasaiselle levylle.
Sopivia kumeja voidaan valmistaa myös käyttämällä sorbitoliliuoksen asemesta sokeria. Todettakoon kuitenkin, 5 että sokeriton purukumi muodostaa ympäristön, jossa ham-masplakin muodostuminen on vähäisempää.
Syötävät kumimaiset aineet sisältävät jotakin monista kasvisperäisistä kolloidaalisista polysakkaridiai-neista, jotka ovat kosteina geelimäisiä mutta kovia kui-10 vina, esimerkiksi arabikumia.
Toffeita, nugaita ja karamellejä saadaan kiehutetuista sokereista kuten melasseista ja ruskeasta sokerista, joita vatkataan ilman sekoittamiseksi niihin ja valetaan harkoiksi; näihin voi myös olla sekoitettuna taval-15 lisiä hedelmämausteita, tai suklaata tai vaniljaa. Kaavan I mukaista dianhydroheksitolia voidaan lisätä mastisointi-aineiden kanssa tavallisiin koostumuksiin missä tahansa sopivassa valmistuskohdassa konsentraatioin 5-25 paino-%. Esimerkki 66 20 Nugaa
Aineosat_Paino-osaa I.
Maissisiirappi 5
Hunaja 10 25 Kuivattu muna-albumiini 1
Vesi 4 II.
Sokeri 40
Maissisiirappi 30 30 Vesi 10 III.
Vanilja-mauste 0,18
Kova kasvirasva 92°C 3,0 Pähkinät 12,0 35 Dimetyyli-isosorbidi 11,5-22,5 24 8521 2
Osa I valmistetaan liuottamalla muna-albumiini tiettyyn määrään vettä ja hunaja ja maissisiirappi lämmitetään 116 °C:seen. Pane sekoittimen kammioon ja lämmitä ainakin 71 °C:seen. Lisää hitaasti muna-albumiini. Vatkaa 5 kunnes erä on kevyttä ja kuohkeaa.
Osan II valmistamiseksi lämmitä sokeri ja siirappi 130 °C:seen. Lisää sokeri- ja siirappiseos hitaasti vatkattuun munavalkuaisseokseen. Jatka vatkaamista kunnes erä alkaa jähmettyä.
10 Osan lii valmistamiseksi yhdistä mainitussa jär jestyksessä dimetyyli-isosorbidi, mauste, sulatettu kova rasva ja pähkinät. Sen jälkeen kun rasva ja pähkinät on sekoitettu erään, kaada se kouruihin, jotka on pölytetty tärkkelyksellä ja pinnoitettu syötäväksi kelpaavalla voh-15 velikeksipaperilla. Kaada seosta ainakin kolmen senttimetrin kerrokseksi. Peitä erän yläpinta vohvelikeksipa- perilla. Anna erän olla paikoillaan kaksi päivää valmiiksi kypsyttämistä varten. Ota kiinteäksi muuttunut aine kouruista ja leikkaa noin 2 neliösenttimetrin palasiksi. 20 Kiedo vahapaperiin tai kosteutta kestäviin päällysteisiin.
Toffeita ja marschmallow-makeisia varten resepti-seokseen voidaan lisätä kokonaispainosta laskien noin 2,5-10 % kaavan I mukaisia aineosia.
Esimerkki 67 25 Purutabletti
Aineosat_Tablettia kohden (mg)
Dimetyyli-isosorbidi 20
Talvikkiöljy 0,6
Mentoli 0,85 30 Piparminttuöljy 0,3
Piidioksidi (syloid 244) 1,0
Natrium-sakariini 0,3
Natriumvetykarbonaatti 14,0
Mannitoll, USP (rakeinen) 160,95 35 Kalsiumstearaatti 2,0 25 8521 2
Sekoita keskenään dimetyyli-isosorbidi, mausteöljyt ja mentoli, jolloin muodostuu kirkas neste. Imeytä seos piidioksidiin ja lisää jäljellä olevat aineosat. Sekoita ja purista seos 1 senttimetrin tasaisella vinosärmäisellä 5 meistillä noin 3,1 millimetrin paksuisiksi kappaleiksi. Esimerkki 68 Sokeriton kova makeinen
Aineosat_Paino-% 70-%:nen sorbitolin vesiliuos 86-99 10 Dimetyyli-isosorbidi 10
Sitruunahappo 0,5-1,5
Kiteinen sorbitoli, siemenlaatu 0,5
Mauste 0,2-1 Väri qs 15 Punnitse sopiva määrä sorbitoliliuosta ja siirrä se keittoastiaan. Vältä erän esikuumentumista, mikä aiheuttaa liuoksen kellastumisen. Aloita sen keittäminen pitämällä lämpötila alhaisena kunnes sorbitoliliuos on lämmennyt 70 °C:seen. Käytä sen jälkeen niin riittävää lämmitystä, että 20 liuos lämpiää 163 °C:seen, jolla kohdalla kosteus on noin 3,0 %.
Jäähdytä keitettyä erää tasaisesti ja sekoittaen käyttämällä temperoitua noin 65-70 °C:ista vettä, joka kiertää keittoastian ympärillä olevassa vaipassa. Jos 25 käytetään vedetöntä sitruunahappoa, lisää se erään jäähdyttäen lämpötilan ollessa noin 140-146 °C. Pidä erää tässä lämpötilassa kunnes kaikki kiteet ovat sulaneet. Jatka erän jäähdyttämistä 87 °C:seen. On tärkeätä, että a) erä ei jäähdy liikaa käytettäessä kylmää vettä erän 30 lämpötilan alentamiseen, sekoittamalla hyvin; ja b) sekoittaminen pidetään mahdollisimman vähäisenä jotta vältyttäisiin suurten ilmamäärien joutuminen sulkeuksiin, mikä pilaisi läpikuultavuuden.
Erän jäähdyttyä 88 °C:seen, lisää erään 0,5 % ki-35 teistä sorbitolin siemenlaatua hitaasti, sekoittamalla 26 8 521 2 perusteellisesti hidasta sekoitusta käyttäen. Siemen muodostaa sulatteen ytimen. Siemenen lisäämisen jälkeen tarkista sulatteen lämpötila ja säädä lämpötila välille 88 °C ± 1 °C huolehtimalla siitä, että sulate ei ylikuume-5 ne 92 °C:n yläpuolelle, mikä hävittää siemenkiteen. Sulatteeseen lisätään sitten väri- ja mausteaineet. Tällä kohdalla voidaan lisätä kaikkia muita valinnaisia aineosia tai jos ne ovat lämpöstabiileja, ne lisätään sulatteeseen kun tämä on jäähdytetty välille 135-115 °C. Dimetyyli-iso- 10 sorbidi sekoitetaan joukkoon tämän jäähdytysjakson aikana. Sulate on sitten pantava muotteihin, jotka on saatettu huoneen lämpötilaan alijäähtymisen välttämiseksi. Sulatteiden, jotka on pantu vain 2-3 °C huoneen lämpötilaa alempaan lämpötilaan jäähdytettyihin muotteihin kovettuminen 15 kestää kauemmin. Saostuttuaan, mikäli muotti on pidetty lämpötilaalueella 24-27 °C ja suhteellisen kosteuden ollessa 40-45 % makeisen pitäisi olla helposti poistettavissa muotista 20-30 minuutin kuluttua, käytetyn muotin koosta, muodosta ja tyypistä riippuen.
20 Antamalla kovan makeisen liueta hitaasti suussa, suussa ilmenee pistelevää tuntua, joka on ominaista aikaisemmin selostetulle suuvedelle ja hammastahnalle. Toistuva makeisten käyttö vaikuttaa ehkäisevästi plakin muodostumiseen samalla tavalla kuin tekevät hammastahna ja suuvesi.
25 Eräs aine, jonka on todettu olevan kaavan 1 mukais ten tetraeetteri-johdannaisten kanssa sekoittuva, on Al-lantoin (glyoksyyli-diureidi) 5-ureidohydantoiini, hyvin tunnettu aine, jota on joskus valmistettu hapettamalla virtsahappoa.
30 35 27 8521 2
Esimerkit 69-71
Allantoin-hampaanpuhdistustipat
Aineosat (paino-%)_69_70_71
Allantoin 0,2 0,5 0,1 5 Dimetyyli-isosorbidi 10,0 25,0 10,0
Piparminttuöljy NF 1,5 1,5 1,5
Mausteneilikkaöljy NF 0,3 0,3 0,3
Natriumsakariini NF 0,2 0,2 0,2
Natriumbentsoaatti NF 0,2 0,2 0,2 10 Vesi (tislattu) qs
Hampaanpuhdistustippoja valmistetaan liuottamalla ensin Allantoin ja mausteaineet dimetyyli-isosorbidiin, toiseksi natriumsuolat liuotetaan puoleen määrään tarvittavaa vettä, kolmanneksi nämä kaksi liuosta sekoitetaan 15 keskenään ja neljänneksi lisätään vettä kunnes on saavutettu lopullinen painomäärä. Samaa menetelmää on noudatettu kaikkien koostumusten osalta.
Esimerkit 72-73
Allantoin-hammastahna-geeli 20 Aineosat (paino-%)_72_73_
Dimetyyli-isosorbidi 10 25
Allantoin 0,02 0,5
Piparminttuöljy FN 1,5 1,5
Mausteneilikkaöljy NF 0,3 0,3 25 Natriumsakariini NF 0,2 0,2
Natriumbentsoaatti NF 0,2 0,2
KlucelR MF sakentin (selluloosa-polymeeri) 2,5 2,5
Natriumlauryylisulfaatti 1,5 1,5 30 Vesi (tislattu) qs
Sekoita keskenään Allantoin, dimetyyli-isosorbidi, piparminttuöljy ja mausteneilikkaöljy. Liuota natriumlauryylisulfaatti, Sakariini ja natriumbentsoaatti veteen. Sekoita molemmat liuokset hyvin keskenään ja lisää 35 Klucel* MF. Jatka sekoittamista kunnes on muodostunut ta- 28 8521 2 sainen geeli. Laimenna seos täyteen tilavuuteensa vedellä ja anna massa-aineksen olla paikoillaan 24 tuntia. Täytä sopiviin varastosäiliöihin.
Eräänä keksinnön kohteena on pinnoitettu hammaslan-5 ka, jossa on kaavan 1 mukaisia tetraeetteri-johdannaisia. Hammasalalla on todettu olevan arvoa sillä, että hampaiden välit puhdistetaan päivittäin hammaslangalla hammasplakis-ta ja ruuan jätteistä. Hammaslangan päällystäminen tehokkaalla määrällä kaavan I mukaista yhdistettä kuten dime-10 tyyli-isosorbidia, tarjoaa menetelmän tiiviin kosketuksen saamiseksi hampaiden väliin eetterin liuotinominaisuuk-sien hyväksikäyttämiseksi kaiken sitoutuneen vieraan aineksen, erityisesti hammasplakin pesemiseksi pois.
Esimerkit 74-76 15 Hammaslanka
Aineosat Paino-% _74_75_76
Dimetyyli-isosorbidi 25 50 75
Natriumlauryylisulfaatti NF 1,5 1,5 1,5 20 Piparminttuölj y NF 1,5 1,5 1,5
Mausteneilikkaöljy NF 0,3 0,3 0,3
Natriumsakariini NF 0,2 0,2 0,2
Natriumbentsoaatti NF 0,2 0,2 0,2
Vesi (tislattu) qs 25 Sekoita ensin keskenään dimetyyli-isosorbidi ja mausteet. Liuota sitten natriumlauryylisulfaatti, Sakariini ja bentsoaatti veteen. Sekoita nämä kaksi liuosta keskenään .
Kuljeta hammaslanka-kuitu tämän liuoksen läpi sopi-30 valle puolalle ja pakkaa vesitiiviiseen suljettuun tilaan. Lankaa käytetään tavalliseen tapaan.
On osoitettu, että antigeenisestä proteiinista, jota esiintyy soluseinämissä ja Streptococcus mutans-viljel-missä, erityisesti geneettinen ryhmä I (cyro-tyypit, c, e 35 ja f) erotettuna muista antigeenisistä proteiineista, saa- 29 8 521 2 daan antigeenistä osaa, jota voidaan käyttää rokotteena tai vasta-aineiden muodostamiseen käytettäväksi apinoiden suojaamiseksi hammasmädältä, kuten on osoitettu US-paten-tissa 4 448 768- Nämä antigeeniset aineet ovat proteiini-5 yhdisteitä, joita jää Streptococcus mutans'in solunseinä-miin sen jälkeen kun solua on uutettu vedessä olevalla natriumdodekyylisulfaatilla tunnin ajan huoneen lämpötilassa. Niiden molekyylipaino on noin 29 000 ± 3 000. Näitä voidaan antaa ihmiselle tai muille nisäkkäille annoksin Ι-ΙΟ 50 mikrogrammaa kehon painon kiloa kohden hammasmädän muodostumisen vähentämiseksi immunisoidussa kohteessa.
Keksinnön puitteissa käytetyt dianhydroheksitoli-eetterit ehkäisevät tehokkaasti plakin muodostumista hampaisiin menetelmällä, joka ei ole selvästi tiedossa. Kui-15 tenkin, hyväksymällä tosiasia, että edellä esitetty S. Mutans-bakteeri on syypää hammasmädän muodostumiseen sokeri-ympäristössä, sen osoittaminen, että kaavan I mukaiset yhdistelmät ehkäisevät S.mutans’in aktiivisuutta, antaisi riittävän todisteen edellä esitetyn teorian puo-20 Iestä.
Hahmoteltiin tutkimusmenetelmä valittujen kaavan I mukaisten alifaattisten eetterien tehokkuuden määrittämiseksi mikrobien vastaisina aineina.
Eräässä koesarjassa plakkia muodostavaa mikrobia 25 Streptococcus mutans ATCC 27351 kasvatettiin Brain-Heart Infusion Broth-liemessä yön ajan (18 tuntia) 37 °C:ssa. Hyvin sekoitetusta viljelmästä otettiin seitsemän kymmenen millilitran näytettä ja niitä käytettiin istutteena kussakin koereaktioastiassa. (Kontrollina DMI, DEI, DIPI, 30 10 ja 15 % kutakin). Reaktioastiat olivat vesivaippaisia lasisia spinner-pulloja ja niitä pidettiin 37 °C:ssa kiertävän vesihauteen avulla. Tässä tapauksessa koestettavat kemikaalit lisättiin minuuttien kuluessa istuttamisesta. Mikrobikanta-arvot on taulukoitu taulukkoon VIII.
35 Tämän tutkimuksen toisessa osassa Streptococcus mutans-mikrobeille annettiin 18 tuntia "lepoaikaa", so 30 8 521 2 tehoavat mikrobien vastaiset aineet lisättiin 18 tunnin kuluttua reaktioastioihin istuttamisen jälkeen. Kummankin faasin mikrobikantaa (kolonian lasku) tarkkailtiin kun aikaa oli kulunut 1, 3,5, 7,0, 22, 26, 46, 50, 70, 74, 94 ja 5 98 tuntia. Tutkimuksen osassa kaksi kemikaaleja DM1, DEI, DIPI testattiin konsentraatioin 0 (kontrolli), 1, 5, 10 ja 15 %.
31 8521 2 θ .r, Ο _ ΟΟ^ΟΟΟΟΟΟ rH rH rH γΗ
,-linVVVVVV
G
Q) '"o
G O) co S
Φ^<<7' oo o o o o o
d) f—i · I-H r“* rH f—I fH rH
^:o3 r^vvvvvv «H -m :rd _ m *m C o Q) £ * GW coooooo
m -H . pH p-4 pH rH rH r-H
mg HVVVVVV
ro
•H *P
U V * S
<1> 3 ί 3 rl jj o o o o o o o
rrt » rH p"I r*H f—t P-· rH
UI CNVVVVVV
rO *H
’Γ~) (0 in
^ £ o S
H G r·. X _ frtir«000000 Z . ,-4 p~( pH rH p-.
t/1 X r^vvvvvv
G -H
G Xl 4-1 O %.
G M o S
g vn x _
^ "G OOOOOOO
'M · pH i-H rH i-H rH rH
to 2 cmvvvvvv
G
O 1
U
M O Ifl Ό rJ
H O -P ^ q o o o o o o hH o iJ * r-l f—t t-4 r-4 t~*
>+JQ) -HVVVVVV
Ci G
O Q) -H ^
M M id O
Λ! 4J ^ X
G ui id moooooo
i I I · pp r-ι pH pH pH pH
C G W covvvvvv
Id -H -H
EH *H rO m h -p N s -P m 04 x
fi « •n 2 S 2 S S S
4J»> HVVVVVV
G
P G
U) -M <-· H ,Q . HO o o o o o O P* X rH H »H rH r“» —
- CM »HVVVVVV
M *
: A -M
.H O
- »-1 m OO o o o o o --- · H H H H H H »-» •M id <·> v v v v v v v ... -p id UI > id id h O -P o
I ,—1 H O O O O O O
- · Π, O χ H H rH H H rH
-P-H rtVVVVVV
^ <D
<d M i? jt je * it tr m Π i O m © m O in
- - ^ I pH pH pH rH pH pH
" ? ^ H Ö H
o-8
r-1 »—I ·Μ r-i ·Η *»H ·Η *H -rH M O M O
.h Sr, Λ >1.Q H ,b r-ι _q Q» in a m o Sm Sy >iw Sm o o o o
m 4-10 iO>iO>iOi/lWl/lW -P O ΙΛ m m -p (Λ 4J UI -M -M -M -H
cSoEOiuoajoiiii ____ Q -H w -H W -H M -M W -H H -H -H
S Q -H Q -H Q H Q -H Q H Q H
32 8521 2 Ξ h- ¢0 Ρ-’· Ρ-» 00 r»· 00 ο ο Ο Ο Ο ο ο
®ρ·ΗρΗγΗΟΟγΗ«—ι Ο ι-Η pH O
C'XXXrHrHXXl pH X X I rH
r- O ® V V r- (N V ·Τ es V
m m CD (Τ' rH <N r-» r*. ® r-. oo co co oo O O O O O O o
•i pH »—4 rH O O r*4 rH O rH r— O
O'XXXr-tf-.XX » rH XX I
rH ,-·- m V V O rn v m r-1 ' v sO n CO 1-4 rH rs T-4 CO CO 00 n 00 00 OOoo oooo oo oo
V •ipHrHrHrHOrHi—· O r-1 r* O
, . Γ'«ΧΧΧΧρ-ιΧΧΙι-ηΧΧι,Η
P rs rs «H V ® Τ' VO'C" V
^ pH rH i-^ ^ rH r-4 CS r-4 to :rfl
•H (H
Π3 oo r- oo m co co co co '“j
Jj OOOO OO OO *n O r4 p—( rH O W r·^ O rH ι-H O P· M /-XXXXr-lXXlrHXXirH :flj (¾ mc'j-ovoo-i vm-ί v> r-J O fH CS pH CS ^ CS ^ e § P en Φ cor-co·» ® r-, oo r- vj
OOOO OO OO 'C
** OrHterHr—lOrHpH O rH γη O »O
mXXXXrHXXlrHXXlr- :rö Q « O te rH V rH ® V 00 CO VJ/)
>-l r-1 ΙΊ pH CO <N 1Λ -ί ΙΟ ' H
.* ^
Ή C
ECO CO 00 CO Γ-. co r* 0) OOOO OO OO m
® i-HrHrHrH©rHrH O rH r-t O
•iXXXXrSXXirnXXlr^ M
^ γί sO es rs v rs r- v O'* r* v *te Q) rS 1-4 r-j 00 rH ΙΛ (Nm ‘d §
m . ^ Λ CO
Φ O O
Jj ^ r* rH O O 3 , , CNIiiXXiiifHlII.—
•P Π ^ V v -P
φ * (0 0) * <3 i s
Ή ® r- ® \ö r»· r» r- r- C
Tl OOOOOOO OO 3 _I (Ν|-ΗγΗρΗ*-Ηι-η»Ηι-Η O rH rH O ,_j
’te (ΝΧΧΧΧΧΧΧ,,ΗΧΧΙ^ P
en c-ι O *—· <—· Γ-· ·*θ V S3 -Λ V»y
^ CS ffv rH O pH Q\ vO P
to H
O _®®®r-r-*cor- ® r» te
m OOOOOOOO OO
, ,*rHr*rHrHrHrHpH O «"H rH O (Tt
•H-P^xxxxxxxirsxxip-I
Φ es O m o f-* .-4 es v ή rs V 11
e 'Ö te <n rH <T* CS (7* rH <74 C
ω d s -p a 2 rn m ® ® ® r- r«· co r» r» ® r*. *£j
, \ ^ ο o ο o o o o 000 o E
*·» -te »pHpHrHrH,—iiHr-4 pH «H i—4 rH m rrtcrt^xxxxxxx» xxxix ±\ ^ te O te es so © σ' vo en cv rs Jj ·’’ *te*H te es γη σ·* r* es σ» ®ρπσν σ> p HE § ‘-'•WO ·ϊί Ä«oooo «® ®® Μ ο ο ο ο οο οο I Ι-Η pH rH r—ι pH rH p-h (fl rHXXXi I X X I »XX» I 3 ^ rnoo^r S3 <n r-t ci ^ | | ^ H H H H rH rt ^ O OO r- co oo <o .5
X o O O O O H
_ «—» rH pH pH pH ’te
73 O X I | X X | I I X ( 1 IX 4J
P es rs rH ^ ^ 4J
*7^ σ' pH CN rH ^
to S
En ^ iHmOmpHinompHrnOm w <-H p-x rH pH i-i ph *0 *te
---- I
ό J1h I
• - I J Η &Λ -U
Λ Λ3 SU
p &§ s'8 ^
Jh -M tn SO cow C
H 01 n ίΓ tn -H H -H
e S o <u o il i) S -3 U) -H « -H -H H 2
«Q-H Q H Qrlfl »T
33 8521 2
Molemmat kokeet osoittavat, että S.mutans-kanta vähenee voimakkaasti dianhydroheksitoli-johdannaisten ympäristössä, joita on käytetty keksinnön mukaisissa koostumuksissa.
5 Liuottamistutkimukset suoritettiin dimetyyli-iso- sorbidilla kootun ihmisen hammaskiven (hammasruoste) osalta, jota oli kerätty ja jota oli pidetty normaalissa suolaliuoksessa kunnes se oli valmista koetta varten. Hammas-kiveä lisättiin 100-%:seen dimetyyli-isosorbidiin samoin 10 kuin liuokseen, jossa oli suhteessa 50/50 dimetyyli-iso-sorbidia ja vettä, ja annettiin laskehtia lepoasennossa, silloin tällöin sekoittaen. Hammaskivi liukeni hitaasti dimetyyli-isosorbidiin 24 tunnin aikana (200 mg 100 ml:ssa liuotinta). Tämä tapahtui molemmissa liuoksissa.
15 Toisessa liuotustutkimuksessa uutettuja tummuneita ihmisen hampaita upotettiin 100 %:seen dimetyyli-isosorbidiin samoin kuin liuokseen, jossa oli suhteessa 50/50 di-metyyli-isosorbidia ja vettä. Näitä liuoksia sekoitettiin silloin tällöin ja ulkonäön muutoksia tarkkailtiin usean 20 viikon ajan. Havaittiin erityisesti, että hampaan osa, joka on ollut alttiina käsittelylle ienrajan yläpuolelle asti, puhdistui itsestään ja tuli hyvin puhtaaksi ja valkeaksi 24-36 tunnin jälkeen. Koelasin pohjalle kertyi ra-pautumisjätettä. Havaittiin myöskin, että dimetyyli-iso-25 sorbidi ei liuottanut tai irrottanut hammastäytteitä. Kumpikin laimennus näytti olevan yhtä tehokasta.

Claims (5)

34 8521 2
1. Suuhygieniakoostumus, tunnettu siitä, 5 että se on hammastahnan, hammastahnageelin, toffeen, kovan tai pehmeän makeisen, purtavan tabletin, purukumin, sitkeän karamellin, hammasjauheen, pastillin tai nugaan muodossa tai kantajalla olevana koostumuksena ja siitä, että se sisältää oleellisena aineosana tehoavan määrän dianhyd-10 roheksitoli-yhdistettä, jolla on yleiskaava I: R O CH—CH (I) >H-(THOR”
15 O jossa R' ja R" ovat itsenäisesti alkyyliryhmiä, jotka ovat ryhmän jäseniä, jonka muodostavat -CH3, -C2H5, -C3H7 ja -C4H9, tai H kun toinen ryhmistä R' ja R" on alkyyli, jos-20 sa on 1 - 4 hiiliatomia; ja ainakin kahta muuta aineosaa, jotka ovat ryhmän jäseniä, jonka muodostavat vesi, liuottimet, stabilisaattorit, väriaineet, mausteaineet, pinta-aktiiviset aineet, koossa pitävät aineet, puhdistavat aineet, kiillotusai-25 neet, makeutusaineet, geelausaineet, sakeutusaineet ja pigmentit.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että mainittu dianhydroheksitoli on ryhmän jäsen, jonka muodostavat metyyli-isosorbidi, 30 dimetyyli-isosorbidi, etyyli-isosorbidi, dietyyli-isosor- bidi, isopropyyli-isosorbidi, di-isopropyyli-isosorbidi, butyyli-isosorbidi, dibutyyli-isosorbidi, metyylietyyli-isosorbidi, metyylipropyyli-isosorbidi, metyylibutyyli-isosorbidi, etyylipropyyli-isosorbidi ja etyylibutyyli-35 isosorbidi.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että se sisältää 5-95 paino-% mainittua dianhydroheksitolia. 35 8521 2
4. Minkä tahansa patenttivaatimuksista 1-3 mukainen koostumus hampaiden ja suun muiden pintojen sekä suun oteloiden puhdistamiseen, tunnettu siitä, että se on hammastahnan, hammastahnageelin, kovan tai pehmeän so-5 kerittoman makeisen, purtavan tabletin, purukumin, sitkeän sokerittoman karamellin, hammasjauheen tai pastillin muodossa tai kantajalla olevana koostumuksena ja siitä, että se sisältää oleellisena aineosana tehoavan määrän dianhydroheksitoli-yhdistettä, jolla on yleiskaava I: 10 R'OCH—γηVl; (I) qj, J:h—6hor" o 15 jossa R' ja R" ovat itsenäisesti alkyyliryhmiä, jotka ovat ryhmän jäseniä, jonka muodostavat -CH3 -C2H5, -C3H7 ja -C4H9, tai H kun toinen ryhmistä R' ja R" on alkyyli, jossa on 1 - 4 hiiliatomia; ja 20 ainakin kahta muuta aineosaa, jotka ovat ryhmän jäseniä, jonka muodostavat vesi, liuottimet, stabilisaattorit, väriaineet, mausteaineet, pinta-aktiiviset aineet, koossa pitävät aineet, puhdistavat aineet, kiillotusai-neet, makeutusaineet, geelausaineet, sakeutusaineet ja 25 pigmentit. 36 8521 2
FI854051A 1984-12-21 1985-10-17 Sammansaettning foer munhygien. FI85212C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/685,167 US4585649A (en) 1984-12-21 1984-12-21 Dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce plaque accumulation and irritation
US68516784 1984-12-21

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI854051A0 FI854051A0 (fi) 1985-10-17
FI854051L FI854051L (fi) 1986-06-22
FI85212B true FI85212B (fi) 1991-12-13
FI85212C FI85212C (fi) 1992-03-25

Family

ID=24751033

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI854051A FI85212C (fi) 1984-12-21 1985-10-17 Sammansaettning foer munhygien.

Country Status (19)

Country Link
US (1) US4585649A (fi)
EP (1) EP0186276B1 (fi)
JP (1) JPS61165318A (fi)
CN (1) CN1011287B (fi)
AT (1) ATE58469T1 (fi)
AU (1) AU580102B2 (fi)
CA (1) CA1254835A (fi)
DE (1) DE3580659D1 (fi)
DK (1) DK479785A (fi)
ES (1) ES8800044A1 (fi)
FI (1) FI85212C (fi)
GB (1) GB8525527D0 (fi)
GR (1) GR853080B (fi)
HU (1) HU195105B (fi)
NO (1) NO168507C (fi)
NZ (1) NZ213891A (fi)
PT (1) PT81344B (fi)
RU (1) RU1823793C (fi)
ZA (1) ZA858088B (fi)

Families Citing this family (59)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4627978A (en) * 1984-12-21 1986-12-09 Ici Americas Inc. Tooth drop dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce plaque accumulation and irritation
US4627975A (en) * 1984-12-21 1986-12-09 Ici Americas Inc. Dental floss dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce plaque accumulation and irritation
US4627980A (en) * 1984-12-21 1986-12-09 Ici Americas Inc. Hard candy dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce irritation and plaque accumulation
US4610871A (en) * 1984-12-21 1986-09-09 Ici Americas Inc. Dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce plaque accumulation and irritation
US4610872A (en) * 1984-12-21 1986-09-09 Ici Americas Inc. Dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce plaque accumulation and irritation
US4627974A (en) * 1984-12-21 1986-12-09 Ici Americas Inc. Dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce plaque accumulation and irritation
US4627979A (en) * 1984-12-21 1986-12-09 Ici Americas Inc. Toothpaste dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce plaque accumulation and irritation
US4627976A (en) * 1984-12-21 1986-12-09 Ici Americas Inc. Dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce plaque accumulation and irritation
EP0273962A4 (en) * 1986-07-11 1988-07-27 Oral Res Lab Inc COMPOSITIONS FOR THE PROLONGED ACTION OF ANTIPLATE AGENTS.
US4770871A (en) * 1987-11-06 1988-09-13 Ici Americas Inc. Process for the preparation of dianhydrosorbitol ethers
US4986288A (en) * 1988-03-23 1991-01-22 Colgate-Palmolive Company Dental floss and picks
US5185153A (en) * 1990-10-04 1993-02-09 The Research Foundation Of The State University Of New York Agents effecting the lysis of oral bacteria
US20030036980A1 (en) * 2001-08-14 2003-02-20 Wren Stephen C. System for marketing goods and services utilizing computerized central and remote facilities
BR9307332A (pt) * 1992-10-28 1999-06-01 Den Mat Corp Lavagem bucal antibacteriana
US6524623B1 (en) * 1999-11-12 2003-02-25 Milton Hodosh Therapeutic compositions and methods of use thereof
US6485739B2 (en) 2000-03-10 2002-11-26 Warner-Lambert Company Stain removing chewing gum and confectionery compositions, and methods of making and using the same
US6471945B2 (en) * 2000-03-10 2002-10-29 Warner-Lambert Company Stain removing chewing gum and confectionery compositions, and methods of making and using the same
US7041277B2 (en) * 2000-03-10 2006-05-09 Cadbury Adams Usa Llc Chewing gum and confectionery compositions with encapsulated stain removing agent compositions, and methods of making and using the same
US7390518B2 (en) * 2003-07-11 2008-06-24 Cadbury Adams Usa, Llc Stain removing chewing gum composition
US20080317681A1 (en) * 2003-07-11 2008-12-25 Petros Gebreselassie Compositions containing a stain removing complex, and methods of making and using the same
US8389032B2 (en) * 2005-05-23 2013-03-05 Kraft Foods Global Brands Llc Delivery system for active components as part of an edible composition having selected particle size
US8591973B2 (en) * 2005-05-23 2013-11-26 Kraft Foods Global Brands Llc Delivery system for active components and a material having preselected hydrophobicity as part of an edible composition
US20050112236A1 (en) * 2003-11-21 2005-05-26 Navroz Boghani Delivery system for active components as part of an edible composition having preselected tensile strength
US8591974B2 (en) 2003-11-21 2013-11-26 Kraft Foods Global Brands Llc Delivery system for two or more active components as part of an edible composition
US8591972B2 (en) * 2005-05-23 2013-11-26 Kraft Foods Global Brands Llc Delivery system for coated active components as part of an edible composition
US20060263473A1 (en) * 2005-05-23 2006-11-23 Cadbury Adams Usa Llc Compressed delivery system for active components as part of an edible composition
US9271904B2 (en) * 2003-11-21 2016-03-01 Intercontinental Great Brands Llc Controlled release oral delivery systems
US20060263474A1 (en) * 2005-05-23 2006-11-23 Cadbury Adams Usa Llc. Enhanced flavor-release comestible compositions and methods for same
US8389031B2 (en) * 2005-05-23 2013-03-05 Kraft Foods Global Brands Llc Coated delivery system for active components as part of an edible composition
US8591968B2 (en) * 2005-05-23 2013-11-26 Kraft Foods Global Brands Llc Edible composition including a delivery system for active components
US8597703B2 (en) * 2005-05-23 2013-12-03 Kraft Foods Global Brands Llc Delivery system for active components as part of an edible composition including a ratio of encapsulating material and active component
US7641892B2 (en) 2004-07-29 2010-01-05 Cadburry Adams USA, LLC Tooth whitening compositions and delivery systems therefor
US7727565B2 (en) 2004-08-25 2010-06-01 Cadbury Adams Usa Llc Liquid-filled chewing gum composition
US7955630B2 (en) * 2004-09-30 2011-06-07 Kraft Foods Global Brands Llc Thermally stable, high tensile strength encapsulated actives
US20060263476A1 (en) * 2004-08-25 2006-11-23 Cadbury Adams Usa, Llc. Center-filled chewing gum with barrier layer
US20060068059A1 (en) * 2004-09-30 2006-03-30 Cadbury Adams Usa Llc Encapsulated compositions and methods of preparation
US20060068058A1 (en) * 2004-09-30 2006-03-30 Cadbury Adams Usa Llc Thermally stable, high tensile strength encapsulation compositions for actives
US9198448B2 (en) 2005-02-07 2015-12-01 Intercontinental Great Brands Llc Stable tooth whitening gum with reactive ingredients
AR053295A1 (es) * 2005-05-23 2007-04-25 Cadbury Adams Usa Llc Composiciones que potencian el sabor y golosinas comestibles y productos de goma de mascar que los contienen
US7851005B2 (en) 2005-05-23 2010-12-14 Cadbury Adams Usa Llc Taste potentiator compositions and beverages containing same
US7851006B2 (en) * 2005-05-23 2010-12-14 Cadbury Adams Usa Llc Taste potentiator compositions and beverages containing same
US20070053972A1 (en) * 2005-09-08 2007-03-08 Cadbury Adams Usa Llc. Gelatin capsules containing actives
US20070178187A1 (en) * 2006-01-27 2007-08-02 Cadbury Adams Usa Llc Chewing gum compositions including free neotame sweetener compositions
US20070178188A1 (en) * 2006-01-27 2007-08-02 Cadbury Adams Usa Llc Chewing gum compositions including free neotame sweetener compositions
AU2007235359B2 (en) * 2006-04-05 2011-03-10 Intercontinental Great Brands Llc Calcium phosphate complex and salts in oral delivery systems
AU2007235360B2 (en) * 2006-04-05 2010-11-25 Intercontinental Great Brands Llc Impact of calcium phosphate complex on dental caries
DE102007006442A1 (de) * 2007-02-05 2008-08-07 Evonik Oxeno Gmbh Gemisch von Diestern von Dianhydrohexitolderivaten mit Carbonsäuren der Summenformel C8H17COOH, Verfahren zur Herstellung dieser Diester und Verwendung dieser Gemische
MX2009012335A (es) * 2007-05-14 2009-12-01 Cadbury Adams Usa Llc Composiciones potenciadoras del gusto en sistemas de suministro oral.
BRPI0803522A2 (pt) * 2008-09-17 2010-06-15 Petroleo Brasileiro Sa composições de combustìvel do ciclo diesel contendo dianidrohexitóis e derivados
PL2308881T3 (pl) 2008-10-09 2013-03-29 Cognis Ip Man Gmbh Pochodne izosorbidu
EP2295030B1 (en) * 2009-09-10 2019-11-20 Cognis IP Management GmbH Use of isosorbide ethers in detergents and cleaners
US9656102B2 (en) * 2013-04-23 2017-05-23 Rita Vaccaro Thin film toothpaste strip
US10105296B2 (en) 2013-04-23 2018-10-23 Rita Vaccaro Thin film toothpaste strip
BR112016014276A2 (pt) * 2013-12-20 2017-08-08 Archer Daniels Midland Co Método de alquilação de um composto anidro-açúcar; composto éter; composto alquilado isohexídeo; e composto carbonato
US10517808B2 (en) 2015-12-15 2019-12-31 Tartarend, Llc Oral care formulation and method for the removal of tartar and plaque from teeth
FR3074423B1 (fr) * 2017-12-01 2020-03-06 Roquette Freres Utilisation de dinahydrohexitol en hygiene bucco dentaire pour reduire le developpement de souches bacteriennes
CN108354849B (zh) * 2018-05-08 2021-03-19 重庆登康口腔护理用品股份有限公司 一种配合电动牙刷使用的口腔护理组合物及其制备方法
US11642199B2 (en) * 2018-09-24 2023-05-09 3M Innovative Properties Company Dental appliance with cosmetic therapeutic aqueous solution
KR20210145760A (ko) * 2019-03-28 2021-12-02 호케트프레르 여드름, 비듬 및 악취의 미용적 영향을 없애기 위한 다이언하이드로헥시톨의 용도

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3120469A (en) * 1959-09-24 1964-02-04 Tamas Istvan Therapeutic dental composition
US3651208A (en) * 1970-12-14 1972-03-21 Lafant Research Co Dentifrice for periodontia purposes
US3699230A (en) * 1971-03-12 1972-10-17 Robins Co Inc A H Dimethylisosorbide solvent for muscle relaxant drugs
US3928555A (en) * 1973-08-03 1975-12-23 Colgate Palmolive Co Speckle particle for dentifrice
US4002732A (en) * 1973-08-03 1977-01-11 Colgate-Palmolive Company Speckle particle for dentifrice
US4082881A (en) * 1976-12-23 1978-04-04 E. R. Squibb & Sons, Inc. Topical and other type pharmaceutical formulations containing isosorbide carrier
US4169152A (en) * 1977-10-31 1979-09-25 Ici Americas Inc. Isohexide and tetrahydrofuran ethers and their carbamates in method of bringing about relaxation of skeletal musculature
US4228162A (en) * 1979-07-09 1980-10-14 Research Corporation Dimethyl isosorbide in liquid formulation of aspirin
GB2100126B (en) * 1981-06-11 1984-08-01 Colgate Palmolive Co A dentifrice
US4444747A (en) * 1983-03-28 1984-04-24 Colgate-Palmolive Company Extrudable dental cream
US4482536A (en) * 1983-03-28 1984-11-13 Colgate-Palmolive Company Extrudable dental cream
DE3314895A1 (de) * 1983-04-25 1984-10-25 Blendax-Werke R. Schneider Gmbh & Co, 6500 Mainz Zahn- und mundpflegemittel
ZA843232B (en) * 1983-05-03 1984-12-24 Bristol Myers Co Antiperspirant stick with low staining potential

Also Published As

Publication number Publication date
GB8525527D0 (en) 1985-11-20
AU4898285A (en) 1986-06-26
CN1011287B (zh) 1991-01-23
AU580102B2 (en) 1988-12-22
FI85212C (fi) 1992-03-25
ES548326A0 (es) 1987-11-01
CN85109119A (zh) 1986-08-27
NO854135L (no) 1986-06-23
DK479785A (da) 1986-06-22
PT81344B (pt) 1987-11-30
ES8800044A1 (es) 1987-11-01
ATE58469T1 (de) 1990-12-15
NO168507C (no) 1992-03-04
JPS61165318A (ja) 1986-07-26
RU1823793C (ru) 1993-06-23
CA1254835A (en) 1989-05-30
EP0186276B1 (en) 1990-11-22
NO168507B (no) 1991-11-25
PT81344A (en) 1985-11-01
FI854051A0 (fi) 1985-10-17
FI854051L (fi) 1986-06-22
GR853080B (fi) 1986-04-21
HUT38529A (en) 1986-06-30
JPH0588205B2 (fi) 1993-12-21
HU195105B (en) 1988-04-28
NZ213891A (en) 1989-04-26
ZA858088B (en) 1986-08-27
US4585649A (en) 1986-04-29
DK479785D0 (da) 1985-10-18
EP0186276A3 (en) 1987-04-08
DE3580659D1 (de) 1991-01-03
EP0186276A2 (en) 1986-07-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI85212B (fi) Sammansaettning foer munhygien.
US4627975A (en) Dental floss dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce plaque accumulation and irritation
JP6474375B2 (ja) 口腔用組成物
RU2241436C2 (ru) Ароматическая смесь для маскировки неприятного вкуса соединений цинка
US4096241A (en) Tooth preparations
US4610871A (en) Dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce plaque accumulation and irritation
KR101992927B1 (ko) 잇몸질환 예방 및 개선용 치약 조성물
US4627980A (en) Hard candy dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce irritation and plaque accumulation
US4610872A (en) Dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce plaque accumulation and irritation
ES2207191T3 (es) Composiciones orales antimicrobianas y antiolor.
CZ2003950A3 (cs) Přípravek bělící zuby a způsob použití bělícího činidla na bázi dikarboxylové kyseliny
US4853213A (en) Use of periwinkle in oral hygiene
US4632937A (en) Dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce plaque accumulation and irritation
KR20200012181A (ko) 생약추출 혼합물을 유효성분으로 함유하는 치약 조성물
US4627974A (en) Dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce plaque accumulation and irritation
US4627979A (en) Toothpaste dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce plaque accumulation and irritation
US4627978A (en) Tooth drop dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce plaque accumulation and irritation
US4627976A (en) Dentifrice formulation and method of treating teeth, mouth and throat therewith to reduce plaque accumulation and irritation
US20050180927A1 (en) Novel anti-bacterial compositions
KR20070065955A (ko) 마이크로캡슐 내에 기능성 원료를 함유한 치약
EP0264906B1 (en) Oral cleaning preparation
KR102090592B1 (ko) 치석 방지용 구강 조성물
RP et al. FORMULATION AND EVALUATION OF RICE BRAN OIL INCORPORATED TOOTHPASTE FOR ORAL HYGIENE
AU2003213864C1 (en) Novel anti-bacterial compositions
JP2002241253A (ja) 口腔組成物

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: ICI AMERICAS INC