FI84641C - Konstruktion av metallskivor i skikt. - Google Patents

Konstruktion av metallskivor i skikt. Download PDF

Info

Publication number
FI84641C
FI84641C FI872359A FI872359A FI84641C FI 84641 C FI84641 C FI 84641C FI 872359 A FI872359 A FI 872359A FI 872359 A FI872359 A FI 872359A FI 84641 C FI84641 C FI 84641C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
plate
corrugated
metal
sheet
plates
Prior art date
Application number
FI872359A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI84641B (fi
FI872359A (fi
FI872359A0 (fi
Inventor
James A Teasdale
Original Assignee
British Shipbuilders Eng
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by British Shipbuilders Eng filed Critical British Shipbuilders Eng
Publication of FI872359A publication Critical patent/FI872359A/fi
Publication of FI872359A0 publication Critical patent/FI872359A0/fi
Publication of FI84641B publication Critical patent/FI84641B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI84641C publication Critical patent/FI84641C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04CSTRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
    • E04C2/00Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels
    • E04C2/30Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by the shape or structure
    • E04C2/34Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by the shape or structure composed of two or more spaced sheet-like parts
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B3/00Hulls characterised by their structure or component parts
    • B63B3/14Hull parts
    • B63B3/16Shells
    • B63B3/20Shells of double type
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B3/00Hulls characterised by their structure or component parts
    • B63B3/14Hull parts
    • B63B3/26Frames
    • B63B2003/265Frames comprising open profiles, e.g. U- or gutter-shaped, and forming substantially closed channels together with the plate to which they are attached

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Laser Beam Processing (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Connection Of Plates (AREA)

Description

84641
Kerrostettu metaililevyrakenne Konstruktion av metallskivor i skikt 5 Esillä olevan keksinnön kohteena on suurikokoisten metallisten kerros-rakenteiden valmistaminen levymateriaalista.
Keksinnön kohteena on erityisesti kerrostettu metaililevyrakenne, jossa metallia olevat pintalevyt on hitsaamalla kiinnitetty niiden välisen, 10 metallia olevan poimulevyn harja- ja pohjaosiin.
Keksinnön kohteena on myös menetelmä keksinnön mukaisen kerrostetun metallilevyrakenteen valmistamiseksi.
15 Keksintöä voidaan erityisesti soveltaa laivanrakennusteollisuuteen, jonka yhteydessä käytetään metallilevystä tehtyjä kerrostettuja metallirakenteita laivan runkoa, ylärakennetta, kajuuttoja, laipioita tai ruuman luukkuja jne. valmistettaessa. Keksintöä selostetaan siten seu-raavassa pääasiassa tässä mielessä. Keksintöä voidaan kuitenkin käyt-20 tää myös muita rakenteita, kuten erilaisia kannattimia, siltoja, öljynporauslauttoja, merellä käytettäviä rakenteita, lavoja, säiliöitä, rakennuksia, pilareita, ponttooneja, putkia ja vastaavia suuria hitsattuja rakenteita valmistettaessa.
25 Laivojen rakentamisen yhteydessä laivan rungon tai laipiorakenteen ja laivan muiden rakenneosien pääasiallisena rakenneyksikkönä on yhdistetty levyrakenne. Tällainen levyrakenne tehdään yleensä (a) leikkaamalla levymateriaali ennalta määrättyihin kokoihin, (b) puskuhitsaamalla useiden tällaisten levyjen reunat yhteen ja (c) kiinnittämällä pusku-30 saumoihin niiden suuntaiset (tai poikittaiset) jäykistystangot. Tällöin saadaan tulokseksi jäykistetty levyrakenne, jäykisteinä käytettyjen tankojen ollessa poikkileikkaukseltaan erilaisia mutta usein kuitenkin lähinnä L-muotoisia, niiden lyhyemmän jaikaosan ollessa samaa kappaletta levyrakenteesta ulkonevan pitkän varsiosan kanssa. Tällaisia levyjä 35 voidaan valmistaa myös käyttämällä kookkaita liitosuumalevyjä, jotka hitsataan näihin levyihin kohtisuorasti ja/tai yhdensuuntaisesti jäy-kisteiden suhteen, ja asentamalla myös mahdollisesti toinen tällainen 2 84641 jäykistetty levy ensimmäistä levyä vasten kotelomaisen kaksoislevyra-kenteen valmistamiseksi.
Tämän rakenteen valmistamisen yhteydessä käytetään tavallisesti eri-5 laisia hitsausmenetelmiä, kuten puskuhitsausta, pienahitsausta, laki-hitsausta jne. Valmistusprosessi voi lisäksi sisältää levyrakenteen pääasiallisen noston ja käännön sen valmistuksen aikana ja/tai hitsaus-toimenpiteiden suoritustarpeen tämän kaksoisrakenteen rajoitetuissa sisätiloissa. Aikaisemmissa patenttihakemuksissamme on selostettu näi-10 den tunnettujen menetelmien tehostamista ja helpottamista varten tarkoitettuja hitsaustekniikoita, kuten laserin käyttöä.
Tällaiset aikaisemmat lasertekniikat rajoittuivat kuitenkin vain laserien käyttöön enemmän tai vähemmän tavanomaiselta näyttävän kerrostetun 15 rakenteen (siis hitsausyksityiskohtia lukuunottamatta tavanomaiselta näyttävän rakenteen) valmistamista varten, jota voidaan käyttää sellaisenaan olemassaolevien rakenteiden yhteydessä.
Olemme nyt keksineet yleensä uuden kerrostetun levyrakenteen; menetel-20 mät sen valmistusta ja hyödykeikäyttöä varten (siis liittämällä yhteen tällaisia samankaltaisia yhdistettyjä rakenteita); yksityiskohtaiset kiinnitys-, korjaus- ja siirtotekniikat tällaisia kerrostettuja rakenteita käyttäen; ja lyhyesti sanoen uudentyyppisen suurikokoisen metallirakenteen, erityisesti laivateollisuutta varten, tällaisia kerrostet-25 tuja rakenteita käyttämällä.
Keksinnön avulla on mahdollista valmistaa laivan tai vastaavanlaisen suurikokoisen metallirakenteen, jossa jakavat tai ympäröivät rakenneosat, kuten rungot, laipiot, kajuutat tai vastaavanlaiset rakenteet 30 on tehty kerrostetuista metallilevyistä käsittäen kaksi yhdensuuntaista levyä kiinnitettyinä niiden väliin asetetun jäykistävän poimumetalille-vyn vastaaviin harja- ja pohjaosiin.
Edellä esitettyjen ja myöhemmin esille tulevien päämäärien saavuttami-35 seksi on keksinnön mukaiselle kerrostetulle metallilevyrakenteelle pääasiallisesti tunnusomaista, että yhdensuuntaiset pintalevyt ja poi- 3 84641 mulevy ovat metallilevyä, jonka paksuus on vähintään 1 mm, ja että pintalevyt on kiinnitetty poimulevyyn laser-hitsisaumoilla, jotka kulkevat pitkin poimulevyn harja- ja pohjaosia, jolloin hitsiliitokseen kuuluu sarja ensimmäisiä hitsisaumoja, jotka läpäisevät poimulevyn 5 pohjaosan ja ulottuvat toiseen pintalevyyn, ja sarja toisia hitsisaumoja, jotka läpäisevät toisen pintalevyn ja ulottuvat poimulevyn harja-osaan.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle kerrostetun metaililevyrakenteen 10 valmistamiseksi on pääasiallisesti tunnusomaista, että menetelmään kuuluu seuraavat vaiheet: ensimmäinen tasainen teräslevy toimitetaan hitsausasemalle; 15 toinen alunperin tasainen teräslevy poimutetaan yhdensuuntaisten harja- ja pohjaosien muodostamiseksi; poimutettu teräslevy asetetaan ensimmäisen tasaisen teräslevyn päälle kosketukseen sen kanssa; 20 keskitetty suurtehoinen lasersäde kuljetetaan hitsausolosuhteiden alaisena kutakin pohjaosaa pitkin, niin että pohjaosan metalli ja ainakin osa allaolevan tasaisen levyn metallista sulavat yhteen muodostaen yhdessä hitsisauman; 25 toinen tasainen teräslevy asetetaan harjaosien päälle yhdensuuntaisesti ensimmäisen teräslevyn kanssa; ja keskitetty suurtehoinen lasersäde kuljetetaan hitsausolosuhteiden alai-30 sena kutakin harjaosaa pitkin, niin että toisen levyn metalli ja ainakin osa allaolevan poimulevyn metallista sulavat yhteen muodostaen yhdessä hitsisauman.
Kuvatunlaista rakennetta voidaan käyttää yksistään esimerkiksi laipioi-35 ta tai vastaavanlaisia jakavia tai päällystäviä rakenne-elementtejä varten. Kaksi tai useampaa tällaista rakennetta voidaan kuitenkin yh- 4 84641 distää keskenään yhdensuuntaisen kerrostetun rakenteen muodostamiseksi jaetun runko-osan valmistamiseksi.
Tällainen levyrakenne toimii pääasiallisena rakenne-elementtinä laiva-5 teollisuudessa ja muilla vastaavilla aloilla.
Vaikka esillä olevan keksinnön mukaisia tekniikoita voidaan käyttää useiden eripaksuisten levyrakenteiden yhteydessä, käytetään yleensä paksuudeltaan 1-25 mm olevia levyjä laivojen kerrostettujen levyraken-10 teiden komponenttiosia varten. Muita sovellutuksia varten voidaan tarvita paksumpia levyjä. On tavallisesti havaittu edulliseksi käyttää yhdensuuntaisia levyjä, joiden kummankin paksuus on suurempi kuin poi-mulevyn.
15 Poimujen välinen etäisyys (siis etäisyys yhden poimun tietystä osasta seuraavan poimun vastaavaan osaan) otettuna yhdensuuntaisten levyjen erotussuhteena voi myös vaihdella laajalla alueella, ollen kuitenkin sopivimmin välillä 1,5:1 - 1:1,5. Edullisimmin se on kuitenkin kapeammalla alueella, 1,1:1 - 1:1,1, nimenomaan valmistuksen yhtenäisyyden 20 vuoksi. Paino- ja kestävyystarkastelut eri sovellutusten yhteydessä voivat edellyttää laajempaa suhdevaihtelualuetta.
Keksinnön eräänä suositeltavana ominaispiirteenä on se, että pintalevy-jen välissä oleva poimulevy sisältää tasaiset harja- ja pohjaosat.
25 Tasaisen harjan ulkoleveysmittaa ei ole rajoitettu, mutta valmistuk-sellisista syistä johtuen se on sopivimmin 1:3 - 1:7, ja keskimääräin 1:5, suhteessa levyvälykseen. Paino- ja kestävyystarkastelujen johdosta eri sovellutusten yhteydessä voidaan nytkin tarvita tämän suhteen suurempaa vaihtelualuetta. Kosketuspinta on tietenkin tätä kapeampi poimu-30 levyn mahdollisten taitteiden paksuuden ja säteen johdosta.
Yhdensuuntaiset pintalevyt ja poimulevyt toisiinsa liittävät hitsaus-saumat on tehty sopivimmin laserhitsauksen avulla läpimenevinä hitsi-saumoina, jolloin voimakas lasersäde kohdistetaan molempiin metalli-35 kerroksiin tai niiden läpi välilevyn harjaa tai pohjaosaa pitkin. Läpimenevät hitsisaumat on edullisimmin muodostettu samansuuntaisiksi eli 5 84641 siten, että peräkkäiset saumat kulkevat (a) välilevyn pohjaosan ja sen jälkeen pintalevyn, ja (b) pintalevyn ja sitten välilevyn harjaosan kautta. Tämän järjestelyn helpottamiseksi käytetään keksinnön eräänä lisäpiirteenä plasmavalvontalaitetta, joka mahdollistaa kaasunsyöttö-5 kengän asettamisen poimulevyprofiilin pohjaosaan alemman yhdensuuntaisen levyn ja jäykistävän poimulevyn laserhitsauksen parantamiseksi. Tällainen järjestely, joka selostetaan yksityiskohtaisemmin seuraavas-sa, mahdollistaa yhden ainoan hitsaussuunnan käytön, jolloin kerrostettua levyrakennetta ei tarvitse kääntää ympäri valmistuksen puolivälis-10 sä.
Yksityiskohtaisemmin tarkastellen levyrakenne sisältää sopivimmin yhdessä pinnassaan joukon hitsaussaumoja, jotka kulkevat pintalevyn läpi allaolevan välilevyn harjaosaan, ja toisessa pinnassaan näkyvien hit-15 saussaumojen sijasta sisäisen hitsaussaumarakenteen, joka kulkee välilevyn pohjaosan kautta levyn pintamateriaaliin tunkeutumatta kuitenkaan täysin tämän materiaalin läpi. Tämän ansiosta kerrostetun levy-rakenteen yksi pinta on varustettu hitsaussaumoilla, toisen pinnan ollessa taas sileä. Joidenkin sovellutusmuotojen yhteydessä voidaan 20 tietenkin vaatia, että hitsin on tunkeuduttava täysin pintalevyn läpi.
Tällaisen kerroksellisen rakenteen koostumus ei (normaaleissa työpaja-ja työmaaolosuhteissa) estä rakojen esiintymistä toisaalta poimulevyn pohja- ja harjaosien ja toisaalta pintalevyjen välillä. Suositeltava 25 hitsausmenetelmä suurtehoista lasersädettä käyttämällä sallii myös kuitenkin materiaalin lisäämisen levyjen välisten rakojen täyttämistä varten tällaista kerroksellista rakennetta valmistettaessa. Yhtenä materiaalin lisäysmenetelmänä rakojen täyttämistä varten on lankasyöt-tö. Lankasyötön lisääminen mahdollistaa myös valmistuksen tarkan ohjaa-30 misen aikaisemmissa patenttihakemuksissa, kuten US-patenttihakemukset 601 424, 604 079, sekä muissa vastaavanlaisissa hakemuksissa tai näihin hakemuksiin liittyvissä jaetuissa tai jatkohakemuksissa, selostetulla tavalla.
35 Esillä olevan keksinnön mukaista tuotetta kutsutaan levymateriaalista tehdyksi yhdistetyksi kerrokselliseksi levyrakenteeksi. Tämä termino- 6 84641 logia tarkoittaa sitä, että kyseinen levymateriaali on metallurgisessa mielessä paksumpi, tiheämpi sekä mitoiltaan kiinteämpi ja jäykempi kuin tavanomainen levymateriaali. Levypaksuus on, kuten edellä on selostettu, yleensä 1-25 mm, vaikka tietyissä olosuhteissa se voikin ylittää 5 tai alittaa nämä rajat.
Yleisimmin, mutta ei kuitenkaan rajoittavassa mielessä, tämän kerros-rakenteen paksuus on sellainen, että pintalevyjen välinen etäisyys on 25-200 mm, suositeltavimmin 50-150 mm, tai edullisessa normaalisovellu-10 tuksessa noin 50-100 mm. Pintalevyn paksuus on tällöin tavallisesti 5-15 mm, poimulevyn ollessa sopivimmin samanlainen ja paksuudeltaan 2-10 mm.
Keksinnön soveltaminen levymateriaaleihin ja valssattujen jäykisteosien 15 minimaalinen käyttö ovat huomattavan tärkeitä tekijöitä.
Tunnetaan esimerkiksi lentokoneissa käytetty rakennesovellutus ohuen ja kevyen kerroksellisen metallilevymateriaalin muodostamiseksi, joka sisältää metallisen poimulevyvahvisteen. Tällainen materiaali tehdään 20 tavallisesti elektronisuihkuhitsauksen avulla, kuitenkin on olemassa aikaisempi ehdotus tällaisen materiaalin valmistamiseksi erään piste-hitsausmuodon avulla, joka tunnetaan nimellä pulssijonot, lasereita käyttäen. Tulokseksi saatu kerrostettu tuote on kuitenkin erittäin ohut (ainoassa tunnetussa esimerkissä levyn ulkoinen paksuus on 8,7 mm) ja 25 se on tehty erittäin ohuesta levymateriaalista, jonka paksuus ei varmastikaan ylitä yhtä millimetriä. Hitsaus suoritetaan myös aina läpi-hitseinä ulkoa sisäänpäin toisin kuin esillä olevan keksinnön paljon suositeltavamman sovellutusmuodon mukaisesti, jonka yhteydessä hitsataan vain yhteen suuntaan, so. vuorotellen sisältä ulkoapäin ja ulkoa 30 sisäänpäin.
Esillä oleva keksintö ei siis edusta pelkkää mittakaavan muutosta edellä mainittuun keksintöön verrattuna. Yksityiskohtaisemmin tarkastellen erot ovat seuraavanlaiset: 35 7 84641 (a) Aikaisemmin tunnetussa ratkaisussa käytetään erityyppistä hitsausta, so. pistehitsausta (pulssijonohitsaus) jatkuvan saumahitsauksen sijasta, sekä myös pienitehoista 300 w YAG laseria monikilowattisen C02-laserin asemasta, jolloin syntyy kaksiulotteisia hitsausongelmia esillä 5 olevan keksinnön mukaisen mittakaavaltaan suuremman hitsausmenetelmän yhteydessä esiintyvien kolmiulotteisten ongelmien sijasta.
(b) Esillä olevan keksinnön mukainen ratkaisu sisältää erilaiset hitsi-suunnat eri pinnoissa, jolloin kerrostettua rakennetta ei tarvitse 10 kääntää ympäri. Tämä on erityisen tärkeää sarjatuotannon yhteydessä, jolloin myös koko tuotantolinja voidaan suunnitella eri tavoin ja säästää siten laitteistokustannuksia.
(c) Erilaiset käyttömahdollisuudet laivoissa, rakennuksissa, merellä 15 käytettävissä rakenteissa, säiliöissä, lavoissa, siltarakenteissa, öljynporauslautoissa, putkijohdoissa ja muissa suurissa käyttökohteissa. Kerroksellinen rakenteiden käyttö laivoissa jne. johtaa erinomaiseen lopputuotteeseen sen painon, kestävyyden, sisäkorkeuden, vahin-goittumattomuuden, puhdistuksen, maalauksen, nestevirtauksen sekä täri-20 nän, lämmön ja melun siirtymisen jne. suhteen.
(d) Liitosrakenteet yhdistettyjen kerroslevyjen päissä ja sivulla sekä kohtisuorasti tällaisten levyjen välissä.
25 (e) Kerroksellisten rakenteiden käyttö lieriömäisissä tai ei-lieriö- mäisissä kaarevissa pinnoissa tasaisten pintojen sijasta.
(f) Läpivientien ja reikien muodostaminen kerroksellisiin rakenteisiin.
30 (g) Korjaustoimenpiteet.
(h) Suojatoimenpiteet korroosiota vastaan.
35 (i) Laserilla varustetun kerroslevylinjan muodostaminen.
8 84641 (j) Hitsausmenetelmän erilaiset ominaisuudet sisältäen pohjustusmaa-lilla varustettujen materiaalien käytön.
Lopuksi on huomautettava, että laserhitsausmenetelinä on riippuvainen 5 energian kokonaissyötöstä; keskityksen määrästä ja tyypistä; mahdollisen höyrystymisen aiheuttamasta metallihäviöstä; plasmanmuodostuksesta tai pidätyksestä tai uudelleenmuotoilusta; lämmönjohtumisesta hitsistä poispäin; sulametailien pintajännityksestä sekä muista samankaltaisista fysikaalisista tai kemiallisista ominaisuuksista hitsauskohteessa 10 esiintyvissä äärimmäisissä olosuhteissa. Näitä olosuhteita ei voida useimmiten tai ei ollenkaan soveltaa samalla tavoin erilaisissa työtilanteissa. Tämän patentin hakijat ovat kuitenkin havainneet, että läpimenevää saumahitsausta voidaan käyttää jopa molempiin suuntiin, so. paksua levyä hitsattaessa ennen ohutta levyä tai ohutta levyä hitsatta-15 essa ennen paksua levyä.
Sarjatuotannon yhteydessä ei ole tarkoituksenmukaista olla riippuvainen tasaisten pintalevyjen ja jäykistävien poimulevyjen yhteen puristamisesta. Läpihitsausmenetelmä on kehitetty huolehtimaan näiden kahden 20 komponenttiosan välisten rakojen täyttämisestä. Lankasyöttöjärjestelmää käytetään tähän tarkoitukseen.
Lisäksi eräänä vaihtoehtona lopullisen tuotteen yhteydessä on jättää sen yksi pinta vapaaksi hitsisaumoista, mikä sopii erityisen hyvin 25 säiliöiden tai reikien sisäpinnan tai laivan rungon ulkopinnan valmistukseen.
Keksinnön erään lisäominaisuuden mukaisesti hitsisaumat voidaan tehdä kerroslevyyn sisältäpäin, jolloin levyrakenteen molemmat pinnat tule-30 vat vapaiksi hitsisaumoista.
Keksintöä selostetaan seuraavassa oheisiin piirustuksiin viitaten, joissa: 35 Kuvio 1 esittää poikkileikkausta esillä olevan keksinnön mukaisen kerrostetun kahdella pintalevyllä varustetun levyrakenteen osasta; 9 84641
Kuviot 2 ja 2a esittävät perspektiivikuvantona kuvion 1 mukaisen kerrostetun rakenteen poikittaisia rakennemuotoja; 5 Kuvio 3 esittää perspektiivikuvantoa kuvion 1 mukaisen kerrostetun rakenteen pituussuuntaisesta rakennemuodosta;
Kuvio 4 esittää perspektiivikuvantoa levyrakenteen suositeltavasta nurkkaratkaisusta kuvioiden 2 ja 3 mukaisten rakennemuotojen kiinnittä-10 misen helpottamiseksi;
Kuvio 5 esittää lohkokaaviota tasaisen levyrakenteen valmistusvaiheista; 15 Kuvio 6 esittää kaaviomaisesti tällaisten kerrostettujen levyrakenteiden valmistuslinjan erästä sovellutusmuotoa; erikoissovellutusten yhteydessä voidaan käyttää myös muunlaisia ratkaisuja;
Kuvio 7 esittää esillä olevan keksinnön mukaisen kerrostetun levyraken-20 teen läpi muodostettua reikää johdatuksia tai läpikulkua varten laivan ruumaan; j a
Kuvio 8 esittää laserhitsattua puskuliitosta.
25 Kuvio 1 esittää leikkausta osasta keksinnön mukaista kerrostettua levy-rakennetta. Tämä levyrakenne käsittää ylälevyn 1, pohjalevyn 2 ja sisäisen poimulevyn 3, jonka poimut ovat esitetyssä sovellutuksessa litistettyjä harja- ja pohjaosissaan 4 ja vastaavasti 5. Levyt 1 ja 2 on kiinnitetty poimulevyyn 3 numerolla 6a ylälevyssä ja 6b pohjalevyssä 30 merkittyjen laserhitsien avulla. Tällaiset laserhitsit voidaan tehdä aikaisemmissa patenttihakemuksissamme selostettujen menetelmien välityksellä, siis esimerkiksi 10 kilowatin lasersäteen jatkuvan kohdistamisen avulla. Kuten kuviosta 1 näkyy, eivät mainitut hitsit 6 ulotu alalevyn alapintaan asti. On selvää, että hitsisauman lujuus ei vähene, 35 vaikka se ulottuisikin tähän alapintaan asti, mutta on kuitenkin suositeltavaa ainakin alempien hitsien 6b yhteydessä välttää ulottumista 10 84641 alalevyn alapintaan asti, niin että tasainen pinta saadaan aikaan ainakin kerrostetun rakenteen yhdelle sivulle.
Esitetty kerrostettu rakenne voidaan valmistaa helposti tällä tavoin 5 hitsaamalla ilman ympärikääntöä käyttäen hitsaussuihkua yhdessä ainoassa pystysuorassa suunnassa nuolien osoittamaan tapaan. Tällaisen kerrostetun rakenteen muodostamiseksi alalevy 2 asetetaan vaaditulla tavalla, poiraulevy 3 asetetaan sen päälle ja hitsataan kutakin pohjaosaansa 5 pitkin hitsisauman 6b muodostamiseksi ja levy 1 asetetaan 10 poimulevyn päälle ja hitsataan kutakin harjaosaansa 4 pitkin hitsi-sauman 6a muodostamiseksi. Koska harja- ja pohjaosat ovat tasaisia, niitä on helppo hitsata tällä tavoin, ja koska ne ovat säännöllisten etäisyyksien päässä toisistaan, voidaan laserhitsauspää järjestää yksinkertaisti seuraamaan tasaisen harjaosan 4 muotoa, vaikka tämä harja-15 osa onkin itsessään levyn 1 peittämä.
Esillä oleva kerrostettu levyrakenne voidaan valmistaa useina erilaisina suhteellisen suurina kokoina, eikä tätä rakennetta ole sekoitettava erittäin ohuisiin metaililevyihin, joiden kokonaispaksuus on tavalli-20 sesti alle 10 mm ja jotka on valmistettu lentokoneteollisuutta varten. Esillä olevan keksinnön mukainen kerroksellinen yhdistetty levyrakenne sisältää levyjen 1 ja 2 vastakkaisten sisäpintojen välisen 50-100 mm etäisyyden poimulevyn aallonpituuden ollessa vastaavanlainen mitattuna esimerkiksi kustakin harjaosasta seuraavaan harjaosaan. Levypaksuudet 25 voivat vaihdella, kuten edellä on mainittu, kerroksellisen yhdistetyn levyrakenteen vaaditusta kestävyydestä riippuen. Esitetyssä esimerkissä levyjen 1 ja 2 paksuus on 8 mm ja levyn 3 paksuus 3 mm.
Kuviot 2 ja 2a esittävät tällaisen kerrostetun levyrakenteen liittämis-30 menetelmiä samanlaiseen vierekkäiseen levyrakenteeseen poikittaisen hitsiliitoksen välityksellä. Vaikka useita erilaisia menetelmiä voidaankin käyttää tässä yhteydessä, ovat tämän patentin hakijat havainneet seuraavassa esitetyn menetelmän kaikkein parhaaksi.
35 Kuvioon 2 viitaten käytetään vaihtoehdon 1 mukaisessa liitäntämenetel-raässä yhdistettyjä levyrakenteita A ja B. Kuten edellä on selostettu ne 11 84641 molemmat sisältävät ylälevyn 1, poimulevyn 3 ja alalevyn 2. Näiden levyrakenteiden pään muoto näkyy kuviosta 2 ja se on sellainen, että poimut 3 ulottuvat etäisyyden (a) verran levyn 1 reunan yli ja että levy 2 ulottuu etäisyyden (b) verran näiden poimujen päiden yli. Molem-5 mat levyrakenteet A ja B, jotka on päissään muodostettu tällä erityisellä tavalla, liitetään yhteen irtonaisen poimuosan C ja sulkulevyn D avulla. Irtonaisen osan C kokonaisleveys on kaksinkertainen etäisyyteen (b) verrattuna (hitsausraot poislukien) ja sitä käytetään täyttämään levyrakenteiden A ja B poimujen päiden välinen rako. Kuviossa on esi-10 tetty katkoviivoin poimutukikaistaleet (eivät näy), joita voidaan käyttää kyseisestä hitsausprosessista riippuen. Sulkulevyn kokonaisleveys on (2b + 2a) (taaskin hitsausraot poislukien) ja sitä käytetään täyttämään levyrakenteiden A ja B molempien ylälevyjen välinen rako. Näiden levyjen reunat voidaan muotoilla käytetyn hitsausmenetelmän mukaisiksi. 15 Näiden molempien levyrakenteiden kokoonpanoa varten ensimmäisenä hitsinä tehdään alemman pintalevyn puskuhitsi, jonka yhtä päätä on merkitty numerolla 7. Tämä hitsi voidaan tehdä laserilla tai jonkin tavanomaisen hitsausmenetelmän, kuten käsin tapahtuvan metalli-valokaarihitsauksen 20 avulla tai vedenalaista valokaarihitsausta käyttäen tarpeen vaatiessa. Seuraavina hitseinä ovat kaksi puskuhitsisarjaa poimulevyjen 3 ja irto-osan C välissä. Viimeiseksi hitsataan kaksi lisäpuskuhitsiä kohdissa 8 ja 9, kun sulkulevy D asetetaan paikoilleen. Haluttaessa voidaan tehdä laserhitsit tällaisen välirakenteen jonkin tai kaikkien harja- ja poh-25 jaosien pituudelta. Erilaisten hitsaustoimenpiteiden välillä voidaan hitsit puhdistaa, tarkastaa ja käsitellä korroosiota vastaan sinänsä tunnetulla tavalla.
Kuvioon 2a, vaihtoehto 2, viitaten siinä esitetään toinen menetelmä 30 tällaisen kerrostetun levyrakenteen liittämiseksi vierekkäiseen samanlaiseen levyrakenteeseen poikittaisen hitsausliitoksen avulla.
Tässä liitäntämenetelmässä käytetään kerrostettuja levyrakenteita A ja B vaihtoehdon 1 tavoin. Molemmat levyrakenteet A ja B, sisältäen ky-35 seiset erikoiset päämuotoilut, liitetään nytkin yhteen irtonaisen poimuosan C ja sulkulevyn D avulla käyttäen kuitenkin lisäksi myös pidä- 12 84641 tyslevyjä El ja E2. Näiden pidätyslevyjen korkeus on sama kuin poimule-vyn syvyys sen paksuus poisluettuna.
Irto-osan C kokonaisleveys on kaksinkertainen etäisyyden (b) suhteen 5 pidätyslevyn kaksinkertainen paksuus sekä kyseisten hitsausmenetelmien mahdollisesti edellyttämät raot poislukien ja sitä käytetään levyrakenteiden A ja B molempien ylälevyjen välisen raon täyttämiseen.
Näitä molempia levyrakenteita pantaessa kokoon tehdään ensin alemman 10 pintalevyn puskuhitsi, jonka yksi pää on esitetty kohdassa 7, käyttäen suurteholaseria tai tavanomaisia hitsausmenetelmiä. Toisina hitseinä ovat irto-osan C ja pidätyslevyjen El ja E2 väliset puskuhitsisarjat, jotka voidaan edeltä päin hitsata laserilla poimulevyyn 3 tehdasvalmis-tuksen aikana. Lopuksi hitsataan kaksi lisäpuskuhitsiä 8 ja 9, kun 15 sulkulevy D asetetaan paikoilleen. Haluttaessa voidaan laserhitsit tehdä pitkin tällaisen välirakenteen joitakin tai kaikkia harja- ja pohjaosia.
Erilaisten hitsaustoimenpiteiden välillä voidaan hitsit nytkin puhdis-20 taa, tarkastaa ja suojata korroosiolta.
Kuvio 3 esittää molempien kerrostettujen levyrakenteiden A ja B liittämistä yhteen pituussuuntaisesti. Liitäntämenetelmä on tässä yhteydessä huomattavasti yksinkertaisempi kuin kuvioiden 2 ja 2a poikittainen lii-25 täntä, puskuhitsin 10 ollessa ensimmäisenä hitsinä ja kahden samanlaisen puskuhitsin 11 ja 12 ollessa toisena hitsinä sulkulevyn E ollessa asetettuna paikoilleen. Kuvion 3 perusteella on siten selvää, että sekä ylempi 1 että alempi levy 2 päättyvät sopivimmin suunnilleen vastaavan harja- tai pohjaosan puoliväliin. Levyjen reunat voidaan käsitellä 30 hitsausprosessien vaatimalla tavalla.
Kuvio 4 esittää keksinnön mukaisen kerrostetun levyrakenteen nurkkaa näyttäen ylemmän ja alemman levyn 1 ja 2 suositeltavan asetuksen poimu-levyn 3 suhteen. Kuten on selvää kuvioiden 2, 2a ja 3 mukaisen tarkas-35 telun perusteella, niin ylälevy 1 päättyy sopivimmin etäisyyden (a) päähän poimujen päistä, pohjalevyn 2 ulottuessa etäisyyden (b) päähän 13 84641 näiden poimujen yli. On myös suositeltavaa, mutta ei kuitenkaan olennaisen tärkeää, että ylälevy 1 päättyy suunnilleen harjaosan 4 puoliväliin kuvion esittämään tapaan, pohjalevyn 2 päättyessä sopivimmin myös suunnilleen alaosan 5 puoliväliin.
5
On siten selvää, että poikkileikkaukseltaan tyypillisesti kuvion 1 mukainen kerrostettu levyrakenne sisältäen yleensä kuvion 4 esittämät nurkkamuotoilut, muodostaa esillä olevan keksinnön erityisen tärkeän sovellutuksen. On myös selvää, että vaihtoehdossa 2 (kuvio 2a) yksin-10 kertaisesti lisätään pidätyslevy poimulevyn 3 päähän.
Kuvio 5 esittää virtauskaaviota yhdistetyn kerroksellisen levyrakenteen tyypillisestä valmistusjärjestyksestä.
15 Selostettu esimerkkijärjestys on kehitetty vakiomallisen levyrakenneyk-sikön valmistusta varten ja suunniteltu sallimaan yhdistetyn levyrakenteen välityskyky säännöllisin väliajoin käyttäen sopivaa lasertehoa yksikköä kohti ja riittävästi yksiköitä tarpeelliseen järjestykseen asennettuina.
20 3 ja 8 millin levyt otetaan varastosta, tasoitetaan ja puhdistetaan.
Sen jälkeen ne lähetetään erilaisten käsittelyprosessien alaisiksi. 3 millin levy lähetetään kylmävalssaukseen tai muun prosessin alaiseksi vaadittavien poimutusten muodostamista varten.
25 8 millin levy leikataan tarkkaan kokoon ja puskuhitsataan rakennelevyn muodostamiseksi. Nämä levyt jaetaan kahteen tuotantovirtaan. Ensimmäinen levyvirta, josta on määrä tulla alemmat levyt, vastaanottaa poimu-levyn ja sidehitsauksen jälkeen alempi levy hitsataan poimulevyn tasai-30 siin pohjaosiin kerrostetun rakenteen alkuosan valmistamiseksi. Pusku-hitsejä (ks. kuvio 8) saatetaan tarvita liittämään poimut pintalevyyn useampaa kuin yhtä poimulevyä käytettäessä, ellei niitä sitten ole jo hitsattu yhteen ennen kiinnitystä alempaan pintalevyyn. Toinen levyvirta antaa toiset pintalevyt, jolloin tällainen pintalevy asetetaan osit-35 tain muodostetun kerrostetun rakenteen päälle ja hitsataan laserin avulla poimujen tasaisiin harjaosiin. Tällöin saadaan tulokseksi täy- 1* 84641 dellinen kerrostettu levyrakenne. Tämän valmistusvaiheen aikana tai sen jälkeen voidaan suorittaa erilaisia korroosiolta suojaavia toimenpiteitä. Jotkut niistä voivat tehdä välttämättömäksi ennen ylemmän pintale-vyn paikoilleen hitsaamista tapahtuvan toiminnan ja toiset taas sen 5 jälkeen tapahtuvan toiminnan.
Kuvio 6 esittää kaaviomaisesti erimerkillistä valmistuslinjaa tällaisia levyrakenteita varten. Levyt puskuhitsataan ylä- ja alalevyiksi kohdassa 13, pidetään puskurivarastossa kohdassa 14 ja siirretään sitten 10 hitsausasemalle 15. Lisälevyjä syötetään myös tasaisten levyjen päälle poimutuslaitteesta 16 puskurivaraston 17 kautta. Kohdistetut poimu-jäykisteet pidetään tässä kohdassa alhaalla allaolevassa levyssä ja tämä osayhdistelmä hitsataan laserin avulla poimujen pohjaosiin. Huomiota on kiinnitettävä alemman levyn ulottumiseen poimujen päiden yli 15 kuvion 4 esittämällä tavalla. Tämä osayhdistelmä siirretään sitten tarkastuskohtaan 18. Sen jälkeen ylälevyt asetetaan poimujen päälle (jättäen taas tietty määrä poimua ulkonevaksi, kuten kohdassa 19 on esitetty) ja hitsaus suoritetaan harjaosia pitkin ylälevyn läpi. Lopuksi yhdistelmä siirretään tarkastusasemalle 20.
20
Kuvion 6 mukaisesti järjestetään myös mahdollisuus yksittäisten levy-rakenteiden ja poimujäykisteen ylösnostoa varten. Tämä mahdollisuus voi kuitenkin sisältää vain yksinkertaisen nosto- ja siirtolaitteen käytön, eikä levyrakenteita yleensä tarvitse kääntää ympäri niiden valmistuksen 25 aikana. Koko kerrosrakennelinja voidaan mekanisoida ja automatisoida.
Huomiota on kiinnitettävä lasersädejohtoihin 21. Tämän keksinnön käytännöllisen soveltamisen yhteydessä patentin hakijoiden aikaisempien patenttihakemusten tapaan käytetään keskeistä lasergeneraattoria ja 30 tarkentamaton lasersäde lähetetään mainittuun johtoon prosessilaitosten yhteydessä yleisesti käytetyllä tavalla, säde katkaistaan valikoivasti ja suunnataan sen jälkeen telineellä olevaa johtoa pitkin optista keskittämistä varten työkappaleeseen.
i5 84641
Kuvio 8 esittää suurtehoisen lasersäteen käyttöä hitsin tekemiseksi, joka nojaa päittäin kahta poimulevyä 3 vasten muodostaen samalla läpi-liitännän poimulevyjen 3 ja alemman pintalevyn 2 väliin.
5 Tällaista "läpimenevän puskuhitsin" muodostamaa liitäntää voidaan käyttää poimulevyjen liittämiseen kerroksellisten yhdistettyjen levyrakenteiden valmistusta varten.
Keksinnön mukaiset kerrostetut levyrakenteet sisältävät yleensä sileät 10 ulkopinnat, niiden kokonaispaksuus on pienempi kuin olemassa olevissa suurissa rakennemuodoissa, ja lopputuotteen käyttö laivassa tai vastaavassa käyttökohteessa sisältää huomattavasti nopeamman valmistusajan ja alhaisemmat kustannukset. Näiden etujen lisäksi niiden rakenne yksinkertaistaa merkittävästi puhdistus- ja maalaustöitä. Siten näiden ra-15 kenteiden ulkopinnat ovat tasaisia hitsisaumoja lukuunottamatta ja niiden yhteydessä esiintyy vähemmän korroosio-ongelmia. Lisäksi niiden sisäpinnat ovat käytännössä yksinkertaisia monikulmion muotoisia putkia, jotka voidaan täyttää maalilla tai korroosiota estävällä materiaalilla, kuten vaahdolla, höyryllä, kaasulla jne.
20
Esitetyn tyyppisiä kerrostettuja levyrakenteita voidaan käyttää sellaisinaan kuivalastia kuljettavien alusten yläsäiliötä tai vastaavanlaisia rakenteita varten. Periaatteessa kerroksellista levyrakennetta voidaan käyttää laivan pohjassa, sivurungossa, kansissa, pituussuuntaisissa 25 laipioissa, poikittaisissa laipioissa, tasanteissa, lavoissa, ylärakenteissa, kajuutoissa jne. Nämä pääasialliset ja vähemmän tärkeät rakenne-elimet voivat vaatia lisätukien käyttöä, jolloin kysymykseen saattavat tulla tavanomaiset jäykistysuumat tai toinen samanlainen kerroksellinen levyrakenne asetettuna etäisyyden päähän ensimmäisestä rakentees-30 ta. Alustavat tutkimukset ovat esimerkiksi osoittaneet, että tasainen 12 mm paksuinen poikittainen lattiarakenne, jota tukevat 600 mm välein asetetut 12 mm paksuiset lattatangot, voitaisiin korvata 50 mm syvyisellä kerroksellisella rakenteella käsittäen 3 mm paksuisen keskellä olevan poimulevyn hitsattuna 6 mm paksuisten pintalevyjen väliin.
35 16 84641
Keksinnön mukaiset edellä selostetut kerrostetut levyrakenteet voitaisiin myös tehdä kaareviksi tai osittain lieriömäisiksi. Tämä edellyttäisi kaarevien pintalevyjen valmistamista ja jäykistävien poimulevyjen muodostamista seuraamaan samaa kaarevaa linjaa. Vaikka pintalevyjen 5 valmistaminen kaareviksi sisältyykin tavanomaisten valmistustekniikoiden piiriin, ei poimulevyjen valmistaminen kaareviksi ole yhtä tunnettua, mutta se voidaan suorittaa valmistamalla esimerkiksi suippenevia poimulevyjä ja puristamalla ne toisten ympärille kartiomaisen muodon saavuttamiseksi tai käyttämällä suippenevia irtonaisia osia.
10
Kuvio 7 esittää kolmea yhteenliitettyä poimulevyä (joiden ylemmät sul-kulevyt E on jätetty pois selvyyden vuoksi) varustettuina valmistusvaiheessa soikiomaisella läpikulkuaukolla 17. Kuviossa 7 on esitetty reiän rakenne, jossa viitemerkinnöillä a ja c on merkitty päälevyrakenteen 15 sivuosia ja viitemerkinnöillä b ja d puoliympyrän muotoisia ylempiä ja alempia reiän osia. Tällaisia levyjä voidaan valmistaa tarpeen vaatiessa erilaisten edellä selostettujen tuotantolinjojen avulla ja liittää haluttaessa rakenneyksiköksi. On vaihtoehtoisesti mahdollista leikata reiät jälkeenpäin, koska rakenne on kokonaisuudessaan riittävän jäykkä 20 kestääkseen tällaisen toimenpiteen aiheuttaman huomattavan materiaali-menetyksen.

Claims (5)

1. Kerrostettu metaililevyrakenne, jossa metallia olevat pintalevyt (1,2) on hitsaamalla kiinnitetty niiden välisen, metallia olevan poimu-5 levyn (3) harja- ja pohjaosiin (4,5), tunnettu siitä, että yhdensuuntaiset pintalevyt (1,2) ja poimulevy (3) ovat metallilevyä, jonka paksuus on vähintään 1 mm, ja että pintalevyt on kiinnitetty poimulevyyn laser-hitsisaumoilla (6a,6b), jotka kulkevat pitkin poimu-levyn harja- ja pohjaosia (4,5), jolloin hitsiliitokseen kuuluu sarja 10 ensimmäisiä hitsisaumoja (6b), jotka läpäisevät poimulevyn pohjaosan (5) ja ulottuvat toiseen pintalevyyn (2), ja sarja toisia hitsisaumoja (6a), jotka läpäisevät toisen pintalevyn (1) ja ulottuvat poimulevyn harjaosaan (4).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen levyrakenne, tunnettu siitä, että yhdensuuntaiset pintalevyt (1,2) ovat paksumpia kuin poimulevy (3).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen levyrakenne, tunnettu sii-20 tä, että poimulevy (3) sisältää tasaiset harja- ja pohjaosat (4,5).
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen levyrakenne, tunnettu siitä, että läpimenevät hitsit (6b) ulottuvat allaolevan pintalevyn (2) sisään, mutta ei sen läpi, jolloin pintalevyn (2) ulkopinta on sileä. 25
5. Menetelmä patenttivaatimuksen 1 mukaisen kerrostetun metallilevyra-kenteen valmistamiseksi, tunnettu siitä, että menetelmään kuuluu seuraavat vaiheet: 30 ensimmäinen tasainen teräslevy (2) toimitetaan hitsausasemalle (15); toinen alunperin tasainen teräslevy (3) poimutetaan yhdensuuntaisten harja- ja pohjaosien (4,5) muodostamiseksi; 35 poimutettu teräslevy (3) asetetaan ensimmäisen tasaisen teräslevyn (2) päälle kosketukseen sen kanssa; 18 84641 keskitetty suurtehoinen lasersäde kuljetetaan hitsausolosuhteiden alaisena kutakin pohjaosaa (5) pitkin, niin että pohjaosan (5) metalli ja ainakin osa allaolevan tasaisen levyn (2) metallista sulavat yhteen 5 muodostaen yhdessä hitsisauman (6b); toinen tasainen teräslevy (1) asetetaan harjaosien (4) päälle yhdensuuntaisesti ensimmäisen teräslevyn (2) kanssa; ja 10 keskitetty suurtehoinen lasersäde kuljetetaan hitsausolosuhteiden alaisena kutakin harjaosaa (4) pitkin, niin että toisen levyn metalli ja ainakin osa allaolevan poimulevyn (2) metallista sulavat yhteen muodostaen yhdessä hitsisauman (6a). 15 i9 8 4 641
FI872359A 1985-09-27 1987-05-27 Konstruktion av metallskivor i skikt. FI84641C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8523933 1985-09-27
GB858523933A GB8523933D0 (en) 1985-09-27 1985-09-27 Large sandwich structures
PCT/GB1986/000579 WO1987002086A1 (en) 1985-09-27 1986-09-29 Construction of large sandwich structures
GB8600579 1986-09-29

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI872359A FI872359A (fi) 1987-05-27
FI872359A0 FI872359A0 (fi) 1987-05-27
FI84641B FI84641B (fi) 1991-09-13
FI84641C true FI84641C (fi) 1991-12-27

Family

ID=10585855

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI872359A FI84641C (fi) 1985-09-27 1987-05-27 Konstruktion av metallskivor i skikt.

Country Status (12)

Country Link
US (1) US5007225A (fi)
EP (1) EP0238603B1 (fi)
JP (1) JPH0692143B2 (fi)
KR (1) KR880700133A (fi)
AU (1) AU6404586A (fi)
DE (1) DE3676081D1 (fi)
DK (1) DK164180C (fi)
ES (1) ES2002774A6 (fi)
FI (1) FI84641C (fi)
GB (1) GB8523933D0 (fi)
NO (1) NO177957C (fi)
WO (1) WO1987002086A1 (fi)

Families Citing this family (64)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT389070B (de) * 1987-08-06 1989-10-10 Guerth Werner Ing Verfahren und vorrichtung zur herstellung eines aus aufeinanderliegenden blechen hergestellten verschweissten sandwichpaneels
US5085161A (en) * 1990-06-05 1992-02-04 Metro Machine Corporation Vessel hull and construction method
BE1003883A3 (fr) * 1990-10-12 1992-07-07 Gobiet Sa Procede de realisation de panneaux caissons.
US5090351A (en) * 1991-04-01 1992-02-25 Metro Machine Corporation Vessel hull construction and method
US5224249A (en) * 1992-01-21 1993-07-06 Grumman Aerospace Corporation Corrosion prevention of honeycomb core panel construction using ion implantation
US5635306A (en) * 1992-03-30 1997-06-03 Nippon Steel Corporation Honeycomb panel and process for producing same
EP0746636A1 (en) * 1992-07-17 1996-12-11 Grumman Aerospace Corporation Corrosion prevention of honeycomb core panel construction using ion beam enhanced deposition
US5293830A (en) * 1993-03-18 1994-03-15 Metro Machinc Corp. Double-walled vessel hull construction utilizing t-shaped subcomponents
WO1995000725A1 (de) * 1993-06-23 1995-01-05 Jos. L. Meyer Gmbh & Co. Plattenelement
ES2124104B1 (es) * 1994-02-16 1999-11-16 Paniagua Juan Ignacio Raudan Membrana para la construccion de estructuras auto-portantes.
GB9406439D0 (en) * 1994-03-31 1994-05-25 Steel Construction Inst The Improvements in and relating to double skin composite structures
US5445689A (en) * 1994-08-23 1995-08-29 Northrop Grumman Corporation Pulsed ion beam surface treatment process for aluminum honeycomb panels to improve corrosion resistance
US5678384A (en) * 1995-08-31 1997-10-21 World Wide Homes Ltd. Rapid assembly secure prefabricated building
EP0923452B1 (en) * 1996-01-12 2006-05-17 The Boeing Company Metal sandwich structure with integral hardpoint
US6023806A (en) * 1996-09-30 2000-02-15 Martin Marietta Materials, Inc. Modular polymer matrix composite support structure and methods of constructing same
IT1298449B1 (it) * 1998-02-25 2000-01-10 Donati Coibentazioni S R L Pannello sandwich strutturale per pareti e coperture ad elevata robustezza, e procedimento per la sua produzione.
US6190089B1 (en) 1998-05-01 2001-02-20 Mindoc, Llc Deep draft semi-submersible offshore structure
DE19825083A1 (de) 1998-06-05 1999-12-09 Basf Ag Verbundelemente enthaltend kompakte Polyisocyanat-Polyadditionsprodukte
US6749418B2 (en) 1998-08-20 2004-06-15 Scott A. W. Muirhead Triple sheet thermoforming apparatus
US6294114B1 (en) 1998-08-20 2001-09-25 Scott A. W. Muirhead Triple sheet thermoforming apparatus, methods and articles
DE19914420A1 (de) 1999-03-30 2000-10-05 Basf Ag Verbundelemente enthaltend Polyisocyanat-Polyadditionsprodukte
NL1012745C2 (nl) * 1999-07-30 2001-02-01 Ravestein Container Pontoon B Vaartuig met een van troggen voorziene verstevigingsconstructie.
DE19953240A1 (de) 1999-11-04 2001-05-10 Basf Ag Verbundelemente
US8077040B2 (en) 2000-01-24 2011-12-13 Nextreme, Llc RF-enabled pallet
US7342496B2 (en) 2000-01-24 2008-03-11 Nextreme Llc RF-enabled pallet
US6943678B2 (en) * 2000-01-24 2005-09-13 Nextreme, L.L.C. Thermoformed apparatus having a communications device
US6661339B2 (en) 2000-01-24 2003-12-09 Nextreme, L.L.C. High performance fuel tank
US6801405B2 (en) * 2000-10-25 2004-10-05 Seagate Technology Llc Unibody (monocoque) arm design for high performance disc drives
FI20011252A (fi) * 2001-06-13 2002-12-14 Elpis Oy Ltd Rakennusmenetelmä
BRPI0510868B1 (pt) * 2004-05-18 2013-06-25 mÉtodo de soldagem a laser
US7740306B2 (en) * 2006-07-26 2010-06-22 Utilicorp L.C. Stiffeners for utility trailer structural panels
US7642481B2 (en) * 2006-08-15 2010-01-05 The Boeing Company Apparatus and method for forming corrugated members
JP2008272826A (ja) 2007-02-15 2008-11-13 Ihi Corp 補剛板及び補剛板の製造方法
GB2450935B (en) * 2007-07-13 2009-06-03 Rolls Royce Plc Component with internal damping
GB2450934B (en) * 2007-07-13 2009-10-07 Rolls Royce Plc A Component with a damping filler
JP2009022963A (ja) * 2007-07-17 2009-02-05 Ihi Corp 溶接方法及び鋼床版
DE102007058060B3 (de) * 2007-11-30 2009-05-07 Universität Rostock Hüllenstruktur für Seeschiffe
GB2462102B (en) * 2008-07-24 2010-06-16 Rolls Royce Plc An aerofoil sub-assembly, an aerofoil and a method of making an aerofoil
GB0901235D0 (en) * 2009-01-27 2009-03-11 Rolls Royce Plc An article with a filler
GB0901318D0 (en) * 2009-01-28 2009-03-11 Rolls Royce Plc A method of joining plates of material to form a structure
US10252376B2 (en) * 2009-03-03 2019-04-09 U-Haul International, Inc. Welded lap joint with corrosive-protective structure
GB0907004D0 (en) * 2009-04-24 2009-06-03 Rolls Royce Plc A method of manufacturing a component comprising an internal structure
GB0911416D0 (en) * 2009-07-02 2009-08-12 Rolls Royce Plc A method of forming an internal structure within a hollow component
GB0916687D0 (en) * 2009-09-23 2009-11-04 Rolls Royce Plc An aerofoil structure
GB201009216D0 (en) 2010-06-02 2010-07-21 Rolls Royce Plc Rotationally balancing a rotating part
GB2485831B (en) 2010-11-26 2012-11-21 Rolls Royce Plc A method of manufacturing a component
DE102011051728A1 (de) * 2011-07-11 2013-01-17 Thyssenkrupp Lasertechnik Gmbh Verfahren und Vorrichtung zum Herstellen von maßgeschneiderten Blechbändern
KR101313193B1 (ko) 2011-11-02 2013-09-30 삼성중공업 주식회사 저장탱크의 이중방벽과 이를 포함하는 선박 및 그 제조방법
KR101336226B1 (ko) * 2011-11-16 2013-12-05 삼성중공업 주식회사 액화물 저장탱크 제작용 단위재를 이용한 액화물 저장탱크 제조 방법 및 선박 제조 방법
CN102733728A (zh) * 2012-07-19 2012-10-17 苏州市江诚人防设备有限公司 一种高强度防淹防护门
CN102765226B (zh) * 2012-08-01 2014-09-03 西安交通大学 一种波纹-铝蜂窝复合结构夹层材料及其制备方法
US9045194B2 (en) 2012-08-09 2015-06-02 Martin Operating Partnership L.P. Retrofitting a conventional containment vessel into a complete integral tank double-hull cargo containment vessel
US9302562B2 (en) 2012-08-09 2016-04-05 Martin Operating Partnership L.P. Heating a hot cargo barge using recovered heat from another vessel using an umbilical
US20140041566A1 (en) * 2012-08-09 2014-02-13 Martin Operating Partnership LP Complete integral tank double-hull cargo containment system vessel in maritime service
CN102995866A (zh) * 2012-11-04 2013-03-27 冯中宇 一种新型不锈钢装饰面板及生产方法
NL1040017C2 (nl) 2013-01-23 2014-07-24 Utior Las En Constructiebedrijf Inrichting en werkwijze voor het vervaardigen van een geprofileerde metalen plaat, geprofileerde metalen platen en constructiedeel.
CN103736729B (zh) * 2014-01-22 2015-07-29 太原科技大学 一种轧制制备金属复合板带的方法
US10286483B2 (en) 2015-12-11 2019-05-14 Hyperloop Technologies, Inc. Method and system for forming laser beam weld lap-penetration joints
WO2017129160A1 (de) * 2016-01-27 2017-08-03 Bpe E.K. Schwimmfähige solaranlage und verfahren zu deren betrieb
CN106594505A (zh) * 2016-11-28 2017-04-26 中车长春轨道客车股份有限公司 宽幅长大薄壳不锈钢中空型材及其制造工艺
CN106764388A (zh) * 2016-11-28 2017-05-31 中车长春轨道客车股份有限公司 一种宽幅长大薄壳不锈钢中空型材及其制造工艺
NO345462B1 (en) * 2019-07-05 2021-02-15 Cracon As Method for combining a stack of thick plates into an integral whole by laser welding
CN110733518A (zh) * 2019-11-27 2020-01-31 吉林大学 不锈钢型材结构及组焊方法
CN110863607A (zh) * 2019-12-23 2020-03-06 北京九州动脉隧道技术有限公司 一种钢板结构

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB125762A (en) * 1918-04-25 1919-04-25 William Oscar Kennington Improvements in and relating to Electric Ignition Devices for Internal Combustion Engines.
US1925453A (en) * 1928-12-22 1933-09-05 Mazer Jacob Sound absorbing structure
US2616283A (en) * 1946-05-03 1952-11-04 Branstrator Building unit
US2576530A (en) * 1947-01-08 1951-11-27 Leon E Medal Panel construction
US2641029A (en) * 1950-02-24 1953-06-09 Fred H Trimmer Coupling means and trim for laminated building units
US2746139A (en) * 1952-10-06 1956-05-22 Carl A Van Pappelendam Method of fabricating structural sandwiches
GB805198A (en) * 1956-01-26 1958-12-03 North American Aviation Inc Improvements in or relating to method and apparatus for making corrugated core structural sheet material
US3217845A (en) * 1961-02-06 1965-11-16 Crown Zellerbach Corp Rigidified corrugated structure
BE666492A (fi) * 1964-07-09 1965-11-03
SU742557A1 (ru) * 1975-01-09 1980-06-25 Ордена Трудового Красного Знамени Центральный Научно-Исследовательский Институт Строительных Конструкций Им.В.А.Кучеренко Строительна панель
US4070839A (en) * 1976-09-09 1978-01-31 American Colloid Company Moisture impervious panel
FR2449190A1 (fr) * 1979-02-16 1980-09-12 Gubri Sa Ets L Perfectionnements aux panneaux mobiles resistants a la pression et destines a obturer des ouvertures
DE3220287A1 (de) * 1982-05-28 1983-12-01 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Belueftungseinsatz fuer geschirmte kabinen und raumabschirmungen
US4530197A (en) * 1983-06-29 1985-07-23 Rockwell International Corporation Thick core sandwich structures and method of fabrication thereof

Also Published As

Publication number Publication date
ES2002774A6 (es) 1988-10-01
DK272887D0 (da) 1987-05-27
EP0238603A1 (en) 1987-09-30
US5007225A (en) 1991-04-16
FI84641B (fi) 1991-09-13
FI872359A (fi) 1987-05-27
AU6404586A (en) 1987-04-24
JPH0692143B2 (ja) 1994-11-16
KR880700133A (ko) 1988-02-15
NO177957B (no) 1995-09-18
GB8523933D0 (en) 1985-10-30
DK164180C (da) 1992-10-05
NO177957C (no) 1996-01-03
NO872217D0 (no) 1987-05-27
WO1987002086A1 (en) 1987-04-09
DK272887A (da) 1987-07-21
DK164180B (da) 1992-05-18
JPH01500099A (ja) 1989-01-19
EP0238603B1 (en) 1990-12-05
DE3676081D1 (de) 1991-01-17
NO872217L (no) 1987-07-09
FI872359A0 (fi) 1987-05-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI84641C (fi) Konstruktion av metallskivor i skikt.
JPH05124569A (ja) 垂直二重壁の長手方向隔壁を有する二重船体の構造
CA2684066C (en) Marine vessel panel assembly and roll-formed panel for same
CN1104311A (zh) 板件
EP2641009B1 (de) Tank für transport und/oder lagerung von kryogenen flüssigkeiten
CA2534491C (en) Cylindrical hull structural arrangement
US7278365B2 (en) Mechanically welded structure with stress-relieving slit and liquefied gas transport ship equipped with such a structure
CN209779448U (zh) 全自动焊高疲劳抗力正交异性钢桥面板
FI110316B (fi) Sovitelma aluksen autokannessa
JPH07150881A (ja) 石油掘削装置を支持する脚部の弦材の組立方法及び組立装置
CA2226383A1 (en) Sandwich structure
CN112658513B (zh) 深水动力定位原油输送装置主推进器基座的焊接方法
US20110248119A1 (en) Structural connectors and methods of using same
EP0615897A2 (en) Vessel hull structure and method to build same
CA1292641C (en) Construction of large sandwich structures
D'arcangelo A guide to sound ship structures
CN218050773U (zh) 一种叠置钢板的焊接接头和一种金属夹层板
CN115338601B (zh) 一种三角形结构大梁的制备方法
US1290092A (en) Ship's deck structure, bulkhead structure and the like.
KR100426267B1 (ko) 선박의 용접방법 및 이를 이용한 용접부의 형합 구조
US9592885B2 (en) Tubeships, and systems and methods of constructing
CN114833425A (zh) 一种叠置钢板的焊接接头及其制造方法和一种金属夹层板
KR20240130555A (ko) 선박용 알루미늄 합금의 용접방법 및 용접부의 형합 구조
AU2006200713B2 (en) Cylindrical hull structural arrangement
Caccese Fatigue in laser welds

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: BRITISH SHIPBUILDERS