FI83330C - Foerfarande foer aktivering av en polymerisationskatalysatorbaerare och en medelst foerfarandet erhaollen katalysatorkomponent. - Google Patents

Foerfarande foer aktivering av en polymerisationskatalysatorbaerare och en medelst foerfarandet erhaollen katalysatorkomponent. Download PDF

Info

Publication number
FI83330C
FI83330C FI882626A FI882626A FI83330C FI 83330 C FI83330 C FI 83330C FI 882626 A FI882626 A FI 882626A FI 882626 A FI882626 A FI 882626A FI 83330 C FI83330 C FI 83330C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
catalyst
jet
gas
recovered
polymerization
Prior art date
Application number
FI882626A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI83330B (fi
FI882626A (fi
FI882626A0 (fi
Inventor
Thomas Garoff
Timo Leinonen
Original Assignee
Neste Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Neste Oy filed Critical Neste Oy
Publication of FI882626A0 publication Critical patent/FI882626A0/fi
Priority to FI882626A priority Critical patent/FI83330C/fi
Priority to US07/354,347 priority patent/US5135899A/en
Priority to NO892035A priority patent/NO172850C/no
Priority to CA000600460A priority patent/CA1337068C/en
Priority to AT89305526T priority patent/ATE141930T1/de
Priority to DE68927022T priority patent/DE68927022T2/de
Priority to EP89305526A priority patent/EP0345062B1/en
Priority to JP1142016A priority patent/JPH0796565B2/ja
Publication of FI882626A publication Critical patent/FI882626A/fi
Publication of FI83330B publication Critical patent/FI83330B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI83330C publication Critical patent/FI83330C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F4/00Polymerisation catalysts
    • C08F4/02Carriers therefor
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S526/00Synthetic resins or natural rubbers -- part of the class 520 series
    • Y10S526/904Monomer polymerized in presence of transition metal containing catalyst at least part of which is supported on a polymer, e.g. prepolymerized catalysts
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S526/00Synthetic resins or natural rubbers -- part of the class 520 series
    • Y10S526/906Comminution of transition metal containing catalyst

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Polymerization Catalysts (AREA)
  • Polyoxymethylene Polymers And Polymers With Carbon-To-Carbon Bonds (AREA)
  • Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)

Description

83330
Menetelmä ρο1ymerointikatalyyt1n kantajan aktivoimiseksi ja menetelmän avulla saatu katalyyttlkomponentti
Keksintö koskee menetelmää polymerointika talyytin kantajan aktivoimiseksi, jossa yhtä tai useampaa katalyytin kiinteää kanta jayhdistett ä , joka on inertti orgaaninen yhdiste, edullisesti polye*-eeni, polypropeeni tai polystyreeni , tai kiinteä epäorgaaninen yhdiste, joka on Mg- 'u Ca-halidi tai Mg-oksidi, jauhetaan hienoksi, mahdollisesti yhden tai useamman aktiivisuutta lisäävän apuaineen ja/tai k at.a lyytt. ι komponent in kanssa, ja menetelmän avulla valmistettua katalyyttikomponenttia.
Heterogeenisten polymerointikatalyytt ien valmistuksessa on tavanomaista käyttää katalyyttien polymerointiaktιιvisuuden parantamiseen inerttiä kantajayhdistettä, jolle varsinainen katalyyttinen komponentti muodostetaan. Tällaisia kantajayhdis -teitä ovat sekä kemiallisesti inertit kantajat että kantajat., joilla on reaktiivisia kemiallisia ryhmiä pinnallaan tai kan-tavan rakenteen sisällä. Tärkeiksi kantajayhdisteiksi ovat osoittautuneet magnesiumyhdisteet, kuten oksidit, oksihaloge-nidit ja ha 1ogenid 11 , joista viimeksi mainitut, erityisesti MgCl^, ovat viime aikoina muodostuneet merkittävimmiksi iso spesifisten katalyyttien kantajayhdis teiksi .
Katalyytin aktiivisuus ja stereospesif isyys riippuu suuresti kantajayhdisteen morfologiasta eli kuinka kantajan pinnalle kerrostuneet katalyyttikomponentin aktiiviset ryhmät pääsevät asettumaan aktiivisuuden ja stereospeeif isyyden kannalta tehokkaisiin asentoihin. Vaikka kantajan riittävä hienojakoisuus parantaa aktiivisuutta merkittävästi, kantajahiukkaeten muoto, joka määräytyy niiden kidehilan rakenteesta, vaikuttaa — myös suuresti katalyytin aktiivisuuteen. Tätä hiukkasrakennet- ta on pyritty säätämään ja parantamaan sekä fysikaalisin että kemiallisin keinoin. Magnesiumha1ogenideja on esim. valmistettu orgaanisista Mg-yhdisteista kuten Grignard-reagensseista, joita on halogenoitu erilaisilla menetelmillä ja erilaisten apuaineiden läsnäollessa.
2 83330
Kantajaa voidaan myös jauhaa erilaisilla menetelmillä, esim.
kuulamyllyssä halutunlaisen kiderakenteen aikaansaamiseksi.
Tällöin magnesiumhalogenidi, etenkin MgCl2» jauhetaan yhdessä elektronidonorin ja mahdollisesti muiden yhdisteiden, jopa lopullisten katalyyttikomponenttien kanssa kuulamyllyssä, o esim. 50-120 tunnin ajan 40-70 C:n lämpötilassa. Kuulamylly jauhatuksen tuloksena saadaan tyypillisesti suuren ominais-pinnan omaavaa, hienojakoista jauhetta, jonka hiukkasten kidehila on deformoitunut. Kun jauhe aktivoidaan, esim. kerrostamalla siirtymämeta11iyhdistee1lä ja pelkistämällä organome-talliyhdisteellä, saadaan hyvin aktiivista polymerointikata-lyyttiä. Tällaisen jatkokäsittelemättömän katalyytin haittana on kuitenkin suhteellisen huono stereospesifisyys ja katalyytin avulla valmistettu polypropeeni saattaa esim. sisältää jopa 50 X amorfista, ataktista fraktiota.
Siten tekniikan tason mukaiset kantajan jauhatusmenetelmät ovat hyvin hitaita ja kalliita eivätkä aina johda sopivaan katalyytin aktiivisuuden ja stereospesif isyyden yhdistelmään.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on aikaansaada uusi jauhatusmenetelmä ja katalyyttikomponentti, jonka avulla mainitut haitat voidaan poistaa. Keksinnölle on siten pääasiassa tunnusomaista se, mitä sanotaan patenttivaatimusten tunnusosassa. On siis keksitty, että katalyyttikantajän kiderakennetta voidaan parantaa katalyytin paremman aktiivisuuden ja stereospesifisyyden saavuttamiseksi suihkujauhimen avulla, jossa kaasusuihkuun sekoitetut kantajahiukkaset jauhautuvat uudella, entistä nopeammalla ja tehokkaammalla tavalla. Kaasusuihkuun sekoitetut kantajahiukkaset törmäävät jauhinkam-miossa toisiinsa tai jauhinkammion vastinkappaleeseen, joka on kantajahiukkasia kovempaa materiaalia, esim. metallia. Kanta-jahiukkaset sekoitetaan suihkuun joko ennen jauhinkammioon syöttämistä tai ne syötetään suoraan jauhinkammion sisällä kulkeviin kaasusuihkuihin.
li 3 83330
Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytettävä laite on alalla yleisesti käytettyä suihkujauhintyyppiä, jonka yleiset periaatteet esitetään seuraavassa.
Hiukkasten syöttäminen tapahtuu esim. valuttamalla hiukkas-virta painovoiman avulla suppilosta ja ruuvikuljetintä apuna käyttäen. Suihkuun sekoittamista ennen jauhinkammiota voidaan tehostaa ejektion vaikutuksella.
Jauhinkammion muoto on yleensä suhteellisen vapaasti valittavissa, mutta käytännön syistä päädytään usein seuraaviin ratkaisuihin: <1) Mikäli käytetään jauhinkammiossa vastinkappaletta, hiukkasia sisältävä kaasusuihku syötetään sylinterin muotoisen kammion toisesta päästä yhdestä tai useammasta kohdasta, jolloin suihku kohdistetaan vastinkappaleeseen tai -kappaleisiin.
(2) Jos hiukkasia sisältäviä suihkuja törmäytetään toisiinsa kaksi tai useampia, pystyyn asetetun sylinterin muotoisen jauhinkammion seiniin on symmetrisesti sijoitettu suihkujen syöttökohdat.
(3) Suihku tai suihkut voidaan syöttää myös tangentiaa1lsesti jauhinkammion seinämään nähden, jolloin hiukkasia sisältävä kaaeuvirta saatetaan pyörivään kiertoliikkeeseen, joka voi kammion ollessa pystysuunnassa laskeutua painovoiman vaikutuksesta spiraa 1imaisesti alaspäin. Tällöin voidaan kaasuvir-ran pyörimistä ohjailla ja/tai jauhautumista tehostaa alaosasta tulevilla apusuihkui1la ja mahdollisilla ohjailu- ja/tai vast inkappalei11a.
<4) Mikäli jauhettavat hiukkaset syötetään suoraan jauhinkam-mioon, kohdistetaan kaasusuihkut, joita on edullisesti ainakin kaksi, likimäärin sylinterimäisen jauhinkammion keskiosaan, johon myös jauhettavat hiukkaset syötetään valuttamalla suppilosta tai kuljetusruuvin avulla.
4 83330
Mikäli käytetään yhtä tai useampaa yhdensuuntaista suihkua tai vastinkappaletta kaasuvirta ja jauhautuneet hiukkaset poistuvat vastinkappaleen takaa ja/tai sivulta yhdestä tai useammasta kohdin. Mikäli käytetään spiraalivirtaperiaatteella toimivaa lautaajauhmta tai mikäli hiukkaset syötetään suoraan jauhinkammioon, kaasuvirta poistuu yleensä kammion keskeltä yläosasta ja jauhautuneet hiukkaset ylä- ja/tai alaosasta. Käytettäessä kaasusuihkuja, joihin kiinteät hiukkaset on lisätty joko ennen suihkutusta jauhinkammioon tai suoraan jau-hinkammiossa, poistokohdat valitaan melko vapaasti, kuitenkin siten, että saavutetaan optimaalinen jauhautumistulos.
Poistuvat hiukkaset voidaan vielä jauhinkammion jälkeen johtaa luokitinlaitteistoon, jossa seulotaan mahdollisesti liian karkearakeisiksi jääneet hiukkaset pois sopimattomina aktiivisen katalyytin valmistukseen.
Esimerkkeinä esillä olevan keksinnön mukaiseen menetelmään soveltuvista suihkujauhintyypeistä mainittakoon vastinkappale-suihkujauhin, materiaali- ja kaasukiihdytetty suihkujauhin, lautaa- tai spiraallsuihkujauhin ja kaasukiihdytetty suihku-jauhin .
Keksinnön mukaista menetelmää voidaan käyttää kaikenlaisten kiinteiden polymerointikatalyyttien ja polymerointikatalyyt-tikomponenttien aktiivisuuden lisäämiseen jauhamalla. Eräs tärkeä sovellutusalue on Ziegler-Natta- eli koordinaatiokata-lyyttien ja -katalyyttikomponenttien jauhatus. Tällöin jauhatus kohdistuu edullisesti katalyyttikantajaan joko yksinään tai sitten yhdessä elektronidonorien kaltaisten, aktiivisuutta lisäävien aineiden sekä mahdollisesti aktiivisten katalyyttikomponenttien kanssa. Kun kysymyksessä on ei-stereospe-sifinen olefiinipolymerointi, voidaan käyttää sekä kemiallisesti inerttejä kantajayhdisteitä, kuten polyeteenin ja polypropeenin kaltaisia polyolefiineja, jotka edullisesti ovat samaa polymeerityyppiä kuin valmistettava polymeeri, grafiit-
II
5 83330 tia, nokea tai polyetyreeniä, että sellaisia kantajayhdistei-tä, joiden pinnalla on kemiallisia ryhmiä, kuten piidioksidia, aluminiumokeidia, magnesiumoksidia, titaanioksidia, kalsium-kloridia tai natriumk1or idia, tai joiden rakenteen sisällä on reaktiivisia ryhmiä, kuten Mg(OH)Cl ja polymeerejä, joissa on reaktiivisia OH-, NH2~, COOH-, yms. ryhmiä. Tärkeiksi kanta-yhdisteiksi ovat osoittautuneet magnesiumin oksidit, oksiha-logenidit ja halogenidit, joista viimeksi mainitut, erityisesti MgCl2 ovat osoittautuneet käyttökelpoisiksi olefiinipo-lymeroinnin isospesifisten kantoainekatalyyttien kantajayhdis-teiksi .
Magnesiumkloridi voidaan keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaan jauhaa joko yksinään, yhdessä elektronidono-riyhdisteen ja mahdollisesti muiden ominaispintaa lisäävien ja kidehilaa modifioivien aineiden kanssa, tai sitten edellä mainittujen aineiden Iisaksi aktiivisen katalyyttikomponentin kuten titaanitetrakloridin kanssa. Edullisia elektronidono-riyhdisteitä ovat orgaanisten happojen esterit, eetterit ja diamiinit. Erityisen edullisia ovat aromaattisten happojen esterit kuten di-isobutyyliftalaatti. Esillä olevan keksinnön mukainen menetelmä soveltuu siis kaikenlaisten heterogeenisten polymerointikatalyyttien käsittelemiseen silloin, kun tällainen käsittely parantaa katalyytin aktiivisuutta. Erityisen edullinen menetelmä on kuitenkin käsiteltäessä magnesiumklo-ridin tapaista Ziegler-Hatta -katalyytin kantajayhdistettä, jonka morfologian muuttaminen on tehokkaan ja stereospesifisen polymeroinnin ehdoton edellytys.
Seuraavissa kuvioissa esitetään muutama esillä olevan keksinnön mukaisessa menetelmässä käytettävä suihkujauhintyyppi.
Kuviot 1-4 esittävät neljää eri suihkujauhinmal1 ia, joita voidaan käyttää esillä olevan keksinnön mukaisessa menetelmässä.
6 83330
Kuviossa 1 esitetty suihkujauhintyyppi toimii kiihdytetyllä kaasuvirralla. Kuvion mukaisessa mallissa on ainoastaan yksi venturisuutin 1. Kiihdytetty kaasuvirta 2 johdetaan ejektori-tyyppieeen syöttölaitteeseen 3, jossa materiaali 4 imeytyy mukaan kaasuvirtaan. Ejektorin 3 jälkeen kaasu- ja materiaalivirta saa törmätä vastinkappaleeseen 5, jolloin materiaali jauhautuu. Jauhettu materiaali poistuu kuviossa vasemmalla esitetyn, vastinkappaleen 5 takana olevan aukon läpi.
Kuvion 2 esittämässä suihkujauhimessa kiihdytetään sekä materiaali että kaasu samassa venturi(laval)suuttimessa 6. Kaasu ja jauhettava materiaali sekoitetaan ensin paineistetussa esisekoitusykeikössä, joka ei näy kuviossa. Tämän jälkeen kaasu- ja massavirta johdetaan jakoyksikköön, joka jakaa virran kahteen tai useampaan samansuuruiseen virtaan. Nämä virrat johdetaan kukin omaan, kuviossa esitettyyn venturisuutti-meen 6. Suuttimissa 6 kaasumateriaalivirran nopeus kasvaa jopa yli äänen nopeuden. Suuttimet 6 on suunnattu toisiaan vastaan niin, että suuttimien väliin muodostuu törmäysvyöhyke varsinaisessa jauhinkammiossa 7. Jos kyseessä on kaksi suu-tinta, on ne asetettu toisiinsa nähden niin, etteivät kaasu-virrat pääse tukkimaan vastakkaista suutinta, eli suuttimet eivät ole suunnattu toisiaan vasten, vaan pienessä kulmassa toisiinsa nähden. Jos suuttimia on kolme, edullisin järjestely o on kuvion esittämä 120 :n kulma suuttimien välillä.
Kuvion 3 esittämässä lautaa- tai spiraalisuihkujauhimessa kaasu syötetään lautasmuotoiseen jauhinkammioon 15 kahta tietä. Toinen kaasuvirta on ns. työkaasuvirta 8, ja toinen on ns. ejektorikaasuvirta 9. Itse lautassuihkujauhin koostuu kahdesta kannesta, yläkannesta 10 ja alakannesta 11. Kansien välissä on kaksi rengasta, ulkorengas 12 ja sisärengas 13. Sisärenkaaseen 13 on tangentiaalisesti asetettu läpivientireikiä 14. Kaasuvirta säädetään niin, että ejektorikaasulinjaesa 9 on ylipaine suhteessa työkaasulinjaan 8. Ejektorikaasu 9 imee ejektorista syötettyä materiaalia ja syöttää sitä edelleen 7 83330 tangentiaalieeeti jauhinkammioon 15, joka on sisarenkaan 13 sisäpuolelle jäävä tila. Työkaasuvirta Θ johdetaan renkaiden 12 ja 13 väliin, josta se purkautuu tangentiaalieeeti sisärenkaiden reikien 14 kautta jauhinkammioon 15. Tangentiaalieeeti syötetty kaasuvirta aikaansaa jauhinkammiossa 15 voimakkaan pyörimisliikkeen kaasu-massavirtaukeeeea. Pyörimisliike aikaansaa renkaanmuotoisen törmäysvyöhykkeen jauhinkammioon 15 sisärenkaan 13 sisäpuolelle. Kaasun ja jauhetun massan muodostama virta purkautuu ulos lautassuihkujauhimesta sen keskiosassa olevasta reiästä 16.
Kuvion 4 esittämässä kaasukiihdytetyssä mallissa ainoastaan kaasu kiihdytetään venturisuuttimessa 17. Jauhettava materiaali syötetään kaasusuihkuun kiihdytyksen jälkeen. Tämän jälkeen materiaali saa iskeytyä niin kuin edellisessä tapauksessa itseään vastaan suuttimien väliin muodostuvassa tör-mäyevyöhykkeessä. Materiaali syötetään jauhinkammioon ruuvi-kuljettimella 16. Tultuaan sisään kammioon materiaali putoaa kaasusuihkujen törmäysvyöhykkeeeeen 19. Hiukkaset kiihtyvät nopean kaasuvirran ansiosta suuttimen ja törmäysalueen välillä. Usein on vielä asennettu törmäyskammion yläosaan nopeasti pyörivä luokitinpyörä 20, joka heittää karkean materiaalin takaisin kammioon, mutta päästää hienon materiaalin läpi. Pyörivä luokitinpyörä 20 ei ota itse jauhamisprosessiin osaa.
Esimerkit a. Katalyytin valmistus
Ellei esimerkeissä erikseen mainita, katalyytit valmistettiin alla esitetyn reseptin mukaan.
Suihkujauhimella käsiteltyä materiaalia punnitaan 0,1 moolia katalyytin valmistusta varten. Jos kyseessä on magnesiumdi-kloridi, tämä merkitsee 9,53 g materiaalia. Punnitus tehdään inertiesä tilassa, mieluimmin typpikaapissa. Materiaali asetetaan inertissä tilassa noin yhden litran lasireaktoriin.
β 83330
Reaktori suljetaan ennen kuin ee otetaan ulos typpikaapieta.
Se varustetaan sekoittimella, pystyjäähdyttimellä ja säädettävällä typen syö11ö1 injalla.
Reaktoriin lisätään ensin sekoittaen 300 ml heptaania ja sitten hitaasti sekoittaen 300 ml titaanitetrakloridia. Lisäys tapahtuu huoneen lämpötilassa. Lopuksi lisätään 4,2 ml di-iso- butyyliftalaattia tipoittain koko ajan sekoittaen. Lämpötila o nostetaan hitaasti 100 C:n ja liuosta sekoitetaan jatkuvasti. Lämmitykseen käytetään edullisesti ö1jyhaudetta. Kun haluttu lämpötila on saavutettu, liuos pidetään siinä tunnin ajan. Sitten öljyhaude otetaan pois ja sekoitus lopetetaan. Katalysaattorin annetaan laskeutua reaktorin pohjaan, jonka jälkeen titaanitetrakloridi/heptaaniliuos sifonoidaan pois mahdollisimman tarkkaan niin, että reaktoriin jää pääasiassa katalysaattoria .
Sitten lisätään uusi 300 ml:n titaanikloridierä sekoittaen voimakkaasti ja asetetaan öljyhaude uudelleen paikoilleen.
Sekoitusta ylläpidetään koko ajan. Lämpötila nostetaan hi-o taasti 110 C:een, jossa lämpötilassa titaanitetrakloridi saa refluksoitua tunnin ajan. Sen jälkeen sekoitus lopetetaan ja öljyhaude poistetaan. Katalysaattorin annetaan laskeutua reaktorin pohjaan ja reagoimaton titaanitetrakloridi eifonoi-daan mahdollisimman tarkkaan pois niin, että reaktoriin jää pääasiassa vain katalysaattoria.
Pesemätöntä katalysaattoria sisältävään reaktoriin lisätään 300 ml pesuheptaania sekoittaen, öljyhaude asetetaan paikoilleen ja liuoksen lämpötilaa nostetaan kunnes heptaani refluk- o soituu lievästi noin 90-100 C:n lämpötilassa. Noin 15 minuutin refluksoinnin jälkeen sekoitus pysäytetään, öljyhaude poistetaan ja katalyytin annetaan laskeutua. Sitten pesuhep-taani sifonoidaan mahdollisimman tarkkaan pois niin, että reseptoriin jää pääasiassa vain katalyyttiä. Katalyytti pestään vielä kuusi kertaa, joista viimeinen tehdään ilman lämmitystä.
li 9 83330
Heptaanipeeujen jälkeen katalyytti kuivataan typpikaaeuvir-ralla. Katalyyttieaanto määritetään punnitsemalla talteensaa-tu katalyyttimäärä ja katalyytistä määritetään titaanipitoi-suus .
b. Testipolymerointi
Esimerkkien mukaan valmistetuilla katalyyteillä suoritettiin sekä eteenin että propeenin testipolymerointi . Polymeroinnit suoritettiin seuraavalla tavalla.
Eteenin testipolymerointi
Eteenin teetipolymeroinnissa käytettiin kolmen litran reaktoreita. Reaktoriin lisätään ensin kaksi litraa pentaania, joka toimii slurry-polymeroinnin väliaineena. Pentaaniväliaine on puhdistettu aktiivisella aluminiumoksidilla ja molekyyli-seulalla.
Katalyyttiä syötetään sen aktiivisuudesta riippuen 30-300 mg syöttöampul1lsta reaktoriin. Syötön edesauttamiseksi lisätään myös 30 ml pentaania syöttöampu11iin. Ampulli kiinnitetään reaktoriin ja katalyyttierä puhalletaan kaasuvirralla sisään reaktoriin. Kokatalyyttinä käytetään trietyylialumiinia, jota syötetään reaktoriin 10-X:sena liuoksena 5 ml.
Polymerointi aloitetaan täyttämällä reaktori monomeerikaasu- seoksella, jonka kokonaispaino on 15 baaria. Monomeerikaasu- seos sisältää vetykaasua (5 baaria), väliaineesta haihtuvaa pentaanikaasua <2-3 baaria) ja eteenikaasua <7-8 baaria).
Polymeroinnin aikana syötetään reaktoriin lisää eteenikaasua sitä mukaa kun eteenimonomeeria kuluu polymerointireaktiossa.
o
Standardipolymerointi suoritetaan 90 minuutin ajan 90 C:n lämpötilassa, minkä jälkeen polymerointi lopetetaan, reaktori avataan ja polymeeri suodatetaan pois väliaineesta. Kuivauksen jälkeen polymeeri punnitaan.
ίο 83330
Propeenin testipolymerointi
Propeenin teetipolymeroinnissa käytettiin kolmen litran penk-kireaktoria ja väliaineena käytetään molekyylieeulalla kuivattua heptaania, jota lisätään reaktoriin 1200 ml. Ilma poistettiin kuplittamalla typpeä liuokseen. Katalyyttiä käytetään aktiivisuudesta riippuen 30-300 mg, joka määrä punnitaan septumpulloon. Kokatalyyttinä käytetään trietyylialumii-nia, jota lisätään suhteessa katalyytin titaanimäärään niin, että Al/Ti-suhde on 200. Ulkoista donoria D2 lisätään suhteessa A1/D2 = 20.
Ilmoitetut määrät katalyyttiä, alumiinialkyy1iä ja donoria lisätään syöttöampul1iin, joka kytketään reaktoriin. Ampulliin lisätään vielä 50 ml heptaania syötön tehostamiseksi. Syöttö tapahtuu kaasuvirran avulla. Ennen polymeroinnin aloittamista lisätään vetyä tarvittavan vetyosapaineen aikaansaamiseksi. Itse polymerointi tapahtuu 10 baarin propee- o nimonomeeripaineessa ja 70 C:n lämpötilassa ja sen kestoaika on kolme tuntia. Sitten polymeeri suodatetaan väliaineista ja kuivataan, jonka jälkeen saanto määritetään.
c. Suoritusesimerkit
Esimerkki 1 Tässä esimerkissä käytettiin kuviossa 2 esitettyä materiaali-ja kaasukiihdytettyä suihkujauhinmal1ia, jonka kiihdytyskaa-suna oli ilma. Kaasun paine oli Θ baaria ja sen lämpötila 150 C. Suihkujauhimessa käsiteltiin 16 kg kidevedetöntä mag-nesiumdikloridia. Materiaali ajettiin kerran suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti edellä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistamiseen käytettiin 9,522 g materiaalia ja talteen saatiin 16,6144 g katalyyttia, joka sisälsi 3,6 X titaania, 10,5 X magnesiumia ja 50 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 38,6 mg testlpolymeroin-tiin, joka suoritettiin propeenimonomeeri1la yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 2,5 g polypropeenia. Aktiivisuus oli siten 0,065 kgPP/g kat 2h eli 1,8 kgPp/gTi 2h 83330
Esimerkki 2 Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkissä 1 ja kiihdytyskaasuna oli ilma, jonka paine oli o β baaria ja lämpötila 150 C. Suihkujauhimeesa käsiteltiin 16 g kidevedetöntä magnesiumdikloridia. Materiaali ajettiin 7 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistamiseen käytettiin 9,522 g materiaalia ja talteen saatiin 6,00 g katalyyttiä, joka sisälsi 2,64 X titaania, 21,θ % magnesiumia ja 76,25 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 33,0 mg teetlpolymerointiin, joka suoritettiin propeenimono-meerilla yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 15,0 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,145 kgPP/g kat 2h eli 5,6 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki 3
Esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 1 ja 2 ja kiihdytyskaasuna käytettiin ilmaa. Kaa- o sun paine oli Θ baaria ja sen lämpötila oli 150 C. Suihkujau-himessa käsiteltiin 32 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia. Materiaali ajettiin viisi kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistukseen käytettiin 9,522 g materiaalia ja talteen saatiin 9,7332 g katalyyttiä, joka sisälsi 3,95 % titaania, 16,0 X magnesiumia ja 55,7 X klooria. Saadusta katalyytistä käytettiin 36,7 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeerilla yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 7,2 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,20 kgPP/g kat 2h eli 5,0 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki 4 Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 1-3 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä. Kaasun o paine oli 10 baaria ja sen lämpötila oli 10 C. Suihkujauhi- 12 83330 meesa käsiteltiin 5,5 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia. Materiaali ajettiin 11 kertaa suihkujauhimen läpi. Siten saadusta jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistamiseen käytettiin 9,5740 g jauhettua materiaalia ja talteen saatiin 10,2420 g katalyyttiä, joka sisälsi 4,4 X titaania, 14,3 X magnesiumia ja 60,0 % klooria. Katalyytistä käytettiin 40,4 mg testipo-lymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeerillä yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 4,0 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,10 kgPP/g kat 2h eli 2,3 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki 5 Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 1-4 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä. Kaa- o sunpaine oli 10 baaria ja sen lämpötila oli 10 C. Suihkujau-himessa käsiteltiin 10 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia. Materiaali ajettiin 10 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistamiseen käytettiin 9,6696 g materiaalia ja talteen saatiin 10,9879 g katalyyttiä, joka sisälsi 4,8 X titaania, 14,2 X magnesiumia ja 56,0 X klooria. Katalyytistä käytettiin 38,6 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeerillä yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 2,2 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,057 kgPP/g kat 2h eli 1,19 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki 6 Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 1-5 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpikaasua.
o
Kaasunpaine oli 14 baaria ja sen lämpötila oli 150 C. Suihku-jauhimessa käsiteltiin 7,7 kg kidevedetöntä magnesiumdiklori-dia. Materiaali ajettiin 5 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistamiseen käytettiin 9,5795 g materiaalia ja talteen saatiin 10,8617 g katalyyttiä, joka 13 83330 eieälei 4,8 X titaania, 16,0 X magnesiumia ja 54,0 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 37,7 mg teetipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeerilla yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 4,1 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,11 kgPP/g kat 2h eli 2,29 kgPP/gTi 2h.
SäimgrKKi .? Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 1-6 ja kiihdytyskaasuna käytettiinQtyppeä. Kaa- sunpaine oli 10 baaria ja sen lämpötila oli -50 C. Suihkujau- himessa käsiteltiin 5,0 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia.
o
Materiaalin lämpötila oli niinikään -50 C ja se ajettiin 4 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistamiseen käytettiin 9,6432 g materiaalia ja talteen saatiin 11,7715 g katalyyttiä, joka sisälsi 4,9 X titaania, 16,0 X magnesiumia ja 55,0 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 37,6 mg teetipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeer i 1 la yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 1,3 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,035 kgPP/g kat 2h eli 0,7 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki 6 Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 1-7 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä. Esimerkissä käytettiin 4 mm:n lavalsuuttimia (muutoin 3 mm).
o
Kaasunpaine oli 10 baaria ja sen lämpötila oli 190 C. Suihku-jauhimessa käsiteltiin 5,0 kg kidevedetöntä magnesiumdiklori-dia. Materiaali ajettiin kaksi kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistamiseen käytettiin 9,5582 g materiaalia ja talteen saatiin 9,8930 g katalyyttiä, joka sisälsi 4,7 X titaania, 17,0 X magnesiumia ja 58,0 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 39,7 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeerilla yllä selostetun ohjeen K 83330 mukaan. Talteen saatiin 1,9 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,040 kgPP/g kat 2h eli 1,02 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki 9 Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 1-8 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä. Kaa- o sun paine oli 10 baaria ja sen lämpötila oli 220 C. Suihkujau-himessa käsiteltiin 5,0 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia. Materiaali ajettiin yhdeksän kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistamiseen otettiin 9,5532 g materiaalia ja talteen saatiin 0,8722 g katalyyttiä, joka sisälsi 5,1 X titaania, 16,0 X magnesiumia ja 56,0 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 35,4 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeeri1la yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 7,5 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,21 kgPP/g kat 2h eli 4,12 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki 10 Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 1-9 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä. Kaa- o sun paine oli 7 baaria ja sen lämpötila oli 70 C. Suihkujauhi-mesea käsiteltiin 5,0 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia. Materiaali ajettiin kaksi kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistamiseen otettiin 9,5670 g materiaalia ja talteen saatiin 9,5235 g katalyyttiä, joka sisälsi 4,6 X titaania, 13,0 X magnesiumia ja 55,8 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 137 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeerilla yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 16,9 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,12 kgPP/g kat 2h eli 2,6 kgPP/gTi 2h.
li 15 83330
BäiimgrKfci. 3U
Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 1-10 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä. Kaa- o sun paine oli 10 baaria ja sen lämpötila oli 10 C. Suihkujau- himessa käsiteltiin 5,0 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia.
o
Materiaalin lämpötila oli -50 C. Materiaali ajettiin 7 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistamiseen käytettiin 9,5690 g materiaalia ja talteen saatiin 11,1627 g katalyyttiä, joka sisälsi 4,7 X titaania, 12,9 X magnesiumia ja 54,2 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 201,4 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimono-meerilla yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 18,7 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,093 kgPP/g kat 2h eli 1,98 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki 12 Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 1-11 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä. Kaa- o sunpaine oli 10 baaria ja sen lämpötila oli 10 C. Suihkujau- himessa käsiteltiin 7,5 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia, johon oli lisätty 900 g piidioksidia. Materiaali jäähdytettiin o nestetypellä ja sen lämpötila oli -150 C. Materiaali ajettiin 3 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistamiseen otettiin 9,6879 g materiaalia ja talteen saatiin 13,8535 g katalyyttiä, joka sisälsi 4,9 X titaania, 11,0 X magnesiumia ja 46,0 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 188 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimono-meerilla yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 27,5 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,15 kg/PP/g kat 2h eli 3,06 kgPPgTi 2h.
Esimerkki 13 (Toistettavuusesimerkki) Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin i6 83330 esimerkeissä 1-12 ja kiihdytyskaaeuna käytettiin typpeä. Kaa- o sun paine oli 10 baaria ja sen lämpötila oli 220 C. Suihkujau-himissa käsiteltiin 5,0 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia. Materiaali ajettiin 6 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistamiseen käytettiin 9,6059 g materiaalia ja talteen saatiin 7,3232 g katalyyttiä, joka sisälsi 5,0 X titaania, 14,2 X magnesiumia ja 54,0 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 127,1 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeeri1la yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 16,4 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,13 kgPP/g kat 2h eli 2,6 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki 14 <Toistettavuusesimerkki) Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 1-13 ja kiihdytyskaaeuna käytettiin typpeä. Kaa- o sun paine oli 10 baaria ja sen lämpötila oli 220 C. Suihkujau-himessa käsiteltiin 5,0 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia. Materiaali ajettiin 6 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistamiseen käytettiin 9,6663 g materiaalia ja talteen saatiin 13,3584 g katalyyttiä, joka sisälsi 4,7 X titaania, 14,7 X magnesiumia ja 59,0 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 112,6 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeeri1la yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 16,8 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,15 kgPP/g kat 2h eli 3,2 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki 15 (Toistettavuueeaimerkki) Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 1-14 ja kiihdytyskaaeuna käytettiin typpeä. Kaa- o sun paine oli 10 baaria ja sen lämpötila oli 220 C. Suihkujau-himessa käsiteltiin 5,0 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia. Materiaali ajettiin 6 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistamiseen käytettiin 9,5301 g mate-
II
17 83330 riaalia ja talteen saatiin 8,9355 g katalyyttiä, joka sisälsi 4,β X titaania, 14,8 * magnesiumia ja 55 * klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 131,2 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeeri1la yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 17,8 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,14 kgPP/g kat 2h eli 2,9 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki 16 (Toistettavuusesimerkki) Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 1-15 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä. Kaa- o sun paine oli 10 baaria ja sen lämpötila oli 220 C. Suihkujau-himessa käsiteltiin 5,0 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia. Materiaali ajettiin 6 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistamiseen otettiin 9,5938 g materiaalia ja talteen saatiin 10,3617 g katalyyttiä, joka sisälsi 4,8 % titaania, 15,9 X magnesiumia ja 56,0 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 122,1 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeeri1la yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 16,2 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,13 kgPP/g kat 2h eli 2,7 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki 17 (Polypropeenin katalyysisynteesi) Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 1-16 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä. Kaa- o sun paine oli 10 baaria ja sen lämpötila oli 10 C. Suihkujau-himessa käsiteltiin 2,1 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia, johon oli lisätty 420 g titaanitetrakloridia ja 610 g di-isobutyyliftalaattia. Materiaali ajettiin 2 kertaa suihkujau-himen läpi. Talteen saatiin kaiken kaikkiaan 4,5 kg materiaalia. Tästä katalyytistä käytettiin 202,2 mg teetipolymeroin-tiin, joka suoritettiin propeenimonomeeri1la yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 16,9 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,08 kgPP/g kat 2h eli 7,0 kgPP/gTi 2h. Katalyytti testattiin myös eteenille yllä annetun ohjeen mukaan. Polymeroinnissa käytettiin 300 mg katalyyttiä ja talteen saa- ie 8 3 330 tiin 63 g polyeteeniä. Aktiivisuus oli täten 0,140 kgPE/g kat h .
Esimerkki 18 (Uudelleen titanointi)
Esimerkistä 7 saadusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyyttisynteesiin otettiin 9,5933 g materiaalia ja talteen saatiin 6,0200 g katalyyttiä, joka sisälsi 0,63 X titaania, 24,0 X magnesiumia ja 74,0 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 157,4 mg testipolyme-rointiin, joka suoritettiin propeenimonomeerillä yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 36,4 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,23 kgPP/g kat 2h eli 36,5 kgPP/gTi 2h .
Esimerkki 19 (Polyeteenin katalyysisynteesi) Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 1-18 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä. Kaa- o sun paine oli 10 baaria ja sen lämpötila oli 100 C. Suihkujau-himessa käsiteltiin 2,5 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia, johon oli lisätty 500 g titaanitetrakloridia. Materiaali ajettiin 2 kertaa suihkujauhimen läpi. Koko talteen otettu katalyyttikokonaismäärä oli 2,0 kg. Tätä katalyyttiä käytettiin 219,6 mg teetlpolymerointiin, joka suoritettiin propee-nimonomeeri1la yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 22,6 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,36 kgPP/g kat 2h eli 50 kgPP/gTi 2h. Katalyytti testattiin myös eteenipoly-meroinnissa. Polymerointιin käytettiin 300 mg katalysaattoria ja se suoritettiin yllä esitetyn ohjeen mukaan. Talteen saatiin 93,4 g polyeteeniä, joka vastaa aktiivisuutta 0,207 kgPE/g kat h.
Esimerkki 20 (Uudelleen titanointi)
Esimerkissä 19 saadusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyyttisynteesiin käytettiin 9,5642 g materiaalia ja tuloksena saatiin 5,5855 g katalyyttiä, joka sisälsi 0,74 X titaania, 23,0 X magnesiumia ja 19 83330 74.9 * klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 118 mg testipo-lymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeerilla yllä esitetyn ohjeen mukaan. Talteen saatiin 63,3 g polypropeenia. Aktiivisuus oli 0,7 kgPP/g kat 2h eli 100 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki 21 Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli kuviossa 3 esitettyä lautae- eli spiraalieuihkujauhinmallia ja kiihdytys- kaasuna käytettiin typpeä. Kaasun paine oli 8 baaria ja sen o lämpötila oli 10 C. Suihkujauhimessa käsiteltiin 1,5 kg kide-vedetöntä magnesiumdikloridia. Materiaali ajettiin 11 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistukseen käytettiin 4,0639 g materiaalia ja talteen saatiin 3,5755 g katalyyttiä, joka sisälsi 1,3 X titaania, 23,5 X magnesiumia ja 67,5 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 266.9 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeerilla yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 181.8 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,68 kgPP/g kat 2h eli 52 kgPP/gTi 2h. Katalyytti testattiin myös eteenillä, jolloin aktiivisuudeksi saatiin 1,9 kgPP/g kat h.
Esimerkki 22 Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkissä 21 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä. Kaasun o paine oli 10 baaria ja sen lämpötila oli 10 C. Suihkujauhi-messa käsiteltiin 1,5 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia. Materiaali ajettiin 11 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistukseen käytettiin 6,7201 g materiaalia ja talteen saatiin 5,4090 g katalyyttiä, joka sisälsi 6.8 X titaania, 10,1 X magnesiumia ja 48,1 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 37,2 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeerilla yllä selostetun ohjeen mu-kaan. Talteen saatiin 10,3 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,28 kgPP/g kat 2h eli 4,1 kgPp/gTi 2h.
20 83330
Esimerkki 23 Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 21 ja 22 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä.
o
Kaasun paine oli 10 baaria ja sen lämpötila oli 10 C. Suihku-jauhimessa käsiteltiin 1,5 kg kidevedetöntä magneeiumdiklori-dia. Materiaali ajettiin 20 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistukseen otettiin 5,5020 g materiaalia ja talteen saatiin 7,6860 g katalyyttiä, joka sisälsi 6,4 X titaania, 10,7 X magnesiumia ja 49,1 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 37,2 mg teetipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeerilla yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 13,3 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,36 kgPP/g kat 2h eli 5,6 kgPP/gTi 2h.
iBaimärkki 2Λ Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkeissä 21-23 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä.
o
Kaasunpaine oli 10 baaria ja sen lämpötila oli 100 C. Suihku-jauhimessa käsiteltiin 1,5 kg kidevedetöntä magnesiumdiklori-dia. Materiaali ajettiin 12 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistukseen otettiin 2,6210 g materiaalia ja talteen saatiin 4,0360 g katalyyttiä, joka sisälsi 8,4 X titaania, 6,5 X magnesiumia ja 42,4 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 61,0 mg teetipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeerilla yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 5,9 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,11 kgPP/g kat 2h eli 1,3 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki 25 Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli kuviossa 4 esitetty kaasukiihdytetty suihkujauhin ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä. Kaasun paine oli 4 baaria ja sen lämpötila oli o 10 C. Suihkujauhimessa käsiteltiin 5 kg kidevedetöntä magne-siumdikloridia. Materiaali ajettiin kerran suihkujauhimen lä- 83330 pi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistukseen käytettiin 9,5321 g materiaalia ja talteen saatiin 10,7842 g katalyyttiä, joka sisälsi 4,6 X titaania, 14,3 % magnesiumia ja 55,2 % klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 37,3 mg testipolyme-rointiin, joka suoritettiin propeenimonomeeri1la yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 5,5 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,148 kgPP/g kat 2h eli 3,2 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki 26 Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkissä 25 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä. Kaasun- o paine oli 4 baaria ja sen lämpötila oli 10 C. Suihkujauhimessa käsiteltiin 5 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia. Materiaali ajettiin 3 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistukseen käytettiin 9,2210 g materiaalia ja talteen saatiin 10,7345 g katalyyttiä, joka sisälsi 4,3 * titaania, 13,9 X magnesiumia ja 54,9 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 39,2 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeerilla yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 5,9 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,150 kgPP/g kat 2h eli 3,5 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki 27 Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli samaa mallia kuin esimerkissä 25 ja 26 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä.
o
Kaasun paine oli 4 baaria ja sen lämpötila oli 10 C. Suihku-jauhimessa käsiteltiin 5 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia. Materiaali ajettiin 5 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistukseen käytettiin 9,7261 g materiaalia ja talteen saatiin 10,1341 g katalyyttiä, joka sisälsi 4,7 X titaania, 15,2 X magnesiumia ja 57,3 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 40,2 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeerilla yllä selostetun ohjeen mu- 22 83330 kaan. Talteen saatiin 5,9 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,146 kgPP/g kat 2h eli 3,1 kgPP/gTi 2h.
Esimerkki Z3.
Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli kuviossa 1 esitettyä vast inkappalesuihkujauhintyyppiä ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä. Kaasun paine oli 6 baaria ja sen lämpötila o oli 10 C. Suihkujauhimessa käsiteltiin 1,3 kg kidevedetöntä magnesiumdik 1or idia. Materiaali ajettiin kerran suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistukseen käytettiin 9,5011 g materiaalia ja talteen saatiin 10,3270 g katalyyttiä, joka sisälsi 4,4 % titaania, 13,9 X magnesiumia ja 54,2 * klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 37,8 mg testipolyme-rointiin, joka suoritettiin propeenimonomeerilla yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 6,2 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,164 kgPP/g kat 2h eli 3,7 kgPP/gTi 2h.
,23.
Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli kuviossa 4 esitettyä mallia eli samaa mallia kuin esimerkeissä 25-27 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpeä. Kaasun paine oli 6 baaria
O
ja sen lämpötila oli 10 C. Suihkujauhimessa käsiteltiin 1,3 kg kidevedetöntä magnesiumdikloridia. Materiaali ajettiin kolme kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistukseen käytettiin 9,5223 g materiaalia ja talteen saatiin 10,9327 g katalyyttiä, joka sisälsi 4,7 * titaania, 14,3 * magnesiumia ja 55,2 % klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 39,2 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimono-meerilla yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 4,7 g Polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,120 kgPP/g kat 2h eli 2,5 kgPP/gTi 2h.
23 83330
Esimerkki 30 Tässä esimerkissä käytetty suihkujauhin oli kuviossa 1 esitettyä vastinkappalesuihkujauhintyyppiä eli samaa tyyppiä kuin esimerkissä 28 ja kiihdytyskaasuna käytettiin typpikaa- o sua. Kaasun paine oli 6 baaria ja sen lämpötila oli 10 C. Suihkujauhimessa käsiteltiin 1,3 kg kidevedetöntä magneeium-dikloridia. Materiaali ajettiin 5 kertaa suihkujauhimen läpi. Jauhetusta materiaalista valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistukseen käytettiin 9,1109 g materiaalia ja talteen saatiin 10,2321 g katalyyttiä, joka sisälsi 5,0 % titaania, 13,2 X magnesiumia ja 55,7 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 40,7 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeerι1la yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 6,2 g polypropeenia. Aktiivisuudeksi saatiin 0,152 kgPP/g kat 2h eli 3,0 kgPP/gTi 2h.
d. Vertailuesimerkki
Vertailuesimerkissä käytettiin käsittelemätöntä magnesiumdi-kloridia, josta valmistettiin katalyytti yllä esitetyn ohjeen mukaan. Katalyytin valmistukseen käytettiin 9,5220 g materiaalia ja talteen saatiin 6,7920 g katalyyttiä, joka sisälsi 0,64 X titaania, 24,3 X magnesiumia ja 69,2 X klooria. Tästä katalyytistä käytettiin 166,6 mg testipolymerointiin, joka suoritettiin propeenimonomeeri1la yllä selostetun ohjeen mukaan. Talteen saatiin 0 g polypropeenia, joten aktiivisuudeksi saatiin 0 kgPP/g kat 2 h eli 0 kgPP/gTi 2h. Katalyyttiä testattiin myös eteenin polymeroinnissa. Tässäkään polyme-roinnissa ei saatu talteen yhtää polymeeriä joten eteeniak-tiivisuus oli 0 kgPE/g kat h.

Claims (9)

  1. 24 83330 Patenttivaatimu koet
  2. 1. Menetelmä polymero int ikatalyytin kantajan akt ivo imiseksi, jossa yhtä tai useampaa, katalyytin kiinteää kantajayhdistettä, joka on .inert, ti orgaaninen yhdiste, edullisesti polyet.eem, polypropeeni tai polystyreeni, tai kiinteä epäorgaaninen yhdiste, joka on Mg- tai Ca-halidi tai Mg-oksidi, jauhetaan hienoksi mahdollisesti yhden tai useamman aktiivisuutta lisäävän apuaineen ja/tai katalyyttikomponentin kanssa, tunnettu silta, että jauhatus suoritetaan suihkujauhimee s a , jossa yksi tai useampi kaasusuihku (2) kuljettaa hienoksi jauhettavan materiaalin (4) hiukkasia sellaisella voimalla toisiaan ja/tai suihkujauhi men yhtä tai useampaa vastinkappaletta (5) vastaan, että ne jauhautuvat hienojakoiseksi kemiallisesti aktivoiduksi kantajaksi.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu silta, että katalyytin kantajana käytettävä kiinteä yhdiste on olefiinien polymerointikata lyytin siirtymämeta 111komponentin kantajayhdisteenä käytettävä Mg-halidi, edullisesti MgC^.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hiukkaset sekoitetaan kaaeuvirtaan ennen johtamista jauhinkammioon, jossa kaasusuihkujen sisältämät hiukkaset jauhautuvat kahden tai useamman kaaeuvirran törmätessä toisiinsa.
  5. 4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jauhinkammioon (15) johdetaan yksi tai useampia kaasusuihkuja (14), joiden aikaansaamaan pyörtei seen kaasuvirtaan johdetaan hienoksi jauhettavan materiaalin hiukkaset .
  6. 5. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että yksi tai useampi kaasusuihku, johon on sekoitettu jauhettavat hiukkaset, johdetaan jauhinkammioon, jossa ne törmäävät yhteen tai useampaan vastinkappaleeseen. Il 25 83330
  7. 6. Patenttivaatimuksen l tai 2 mukainen menetelmä, tunnet tu siitä, että yksi tai useampia jauhettavia kantajahiukkasia sisältävä kaasusuihku johdetaan edullisesti tangentiaa1isesti pyöreään sy1 interimäiseen jauhinkammioon, jossa kaasu joutuu pyörivään, edullisesti spiraalimaiseen liikkeeseen, jolloin hiukkaset jauhaantuvat törmätessään toisiinsa ja mahdollisesti kammioon sijoitettuihin kaasuniiikettä ohjaileviin kappalei- ^ eiin.
  8. 7. Rakenteeltaan hienojakoinen katalyyttikomponentti erilaisten monomeeristen yhdisteiden polymeroimiseksi, tunnettu siitä, että katalyytin yksi tai useampi kanta jakomponent t. i , joka on inertti kiinteä orgaaninen yhdiste, edullisesti po~ lyeteeni tai polypropeeni, tai Mg- tai Ca-halidi tai Mg-oksidi, on suihkujauhettu, mahdollisesti yhden tai useamman aktiivisuutta lisäävän apuaineen ja/tai katalyyttιkomponent-tien kanssa, kide- ja hiukkasrakenteeltaan ja rakeisuudeltaan sopivaksi aktiivisen kata lyy 11 ikompos i t. ion aikaansaamiseksi. Θ. Patenttivaatimuksen 7 mukainen katalyyttιkomponenttl olefiinisen kaksoissidoksen sisältävien yhdisteiden polyme-roimiseksi, tunnettu siitä, että katalyytin kantajayhdis-teenä on Mg-halidi, joka mahdollisten muiden kantaja-aineiden kanssa on suihkujauhettu joko yksinään ennen katalyytin muita valmistusvaiheita tai yhdessä s i i r t ymäme t a. 1 11 yhd i s t een ja mahdollisten elektronidonorien kanssa.
  9. 9. Patenttivaatimuksen 7 mukainen katalyyttikomponentti, tunnettu siitä, että Mg-halidi, edullisesti MgCl2 suihku-jauhetaan joko yksinään tai käsiteltynä Ti-yhdisteellä, edul-— lisesti TiCl^:llä ja mahdollisesti yhdessä stereosäännö11i- syyttä lisäävän elektronidonorin, kuten esterin, eetterin tai diamimm, edullisesti aromaattisen esterin kanssa. 26 83330 Pat entkrav
FI882626A 1988-06-03 1988-06-03 Foerfarande foer aktivering av en polymerisationskatalysatorbaerare och en medelst foerfarandet erhaollen katalysatorkomponent. FI83330C (fi)

Priority Applications (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI882626A FI83330C (fi) 1988-06-03 1988-06-03 Foerfarande foer aktivering av en polymerisationskatalysatorbaerare och en medelst foerfarandet erhaollen katalysatorkomponent.
US07/354,347 US5135899A (en) 1988-06-03 1989-05-19 Method for the activation of a carrier for a polymerization catalyst, and a catalyst component obtained using the method
NO892035A NO172850C (no) 1988-06-03 1989-05-22 Fremgangsmaate for aktivisering av en baerer for en polymeriseringskatalysator
CA000600460A CA1337068C (en) 1988-06-03 1989-05-23 Method for the activation of a carrier for a polymerization catalyst, and a catalyst component obtained using the method
AT89305526T ATE141930T1 (de) 1988-06-03 1989-06-01 Verfahren zur aktivierung eines polymerisationskatalysatorträgers
DE68927022T DE68927022T2 (de) 1988-06-03 1989-06-01 Verfahren zur Aktivierung eines Polymerisationskatalysatorträgers
EP89305526A EP0345062B1 (en) 1988-06-03 1989-06-01 A method for the activation of a carrier for a polymerization catalyst
JP1142016A JPH0796565B2 (ja) 1988-06-03 1989-06-02 重合触媒用担体の活性化方法および該方法により得られる触媒組成物

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI882626A FI83330C (fi) 1988-06-03 1988-06-03 Foerfarande foer aktivering av en polymerisationskatalysatorbaerare och en medelst foerfarandet erhaollen katalysatorkomponent.
FI882626 1988-06-03

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI882626A0 FI882626A0 (fi) 1988-06-03
FI882626A FI882626A (fi) 1989-12-04
FI83330B FI83330B (fi) 1991-03-15
FI83330C true FI83330C (fi) 1991-06-25

Family

ID=8526580

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI882626A FI83330C (fi) 1988-06-03 1988-06-03 Foerfarande foer aktivering av en polymerisationskatalysatorbaerare och en medelst foerfarandet erhaollen katalysatorkomponent.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US5135899A (fi)
EP (1) EP0345062B1 (fi)
JP (1) JPH0796565B2 (fi)
AT (1) ATE141930T1 (fi)
CA (1) CA1337068C (fi)
DE (1) DE68927022T2 (fi)
FI (1) FI83330C (fi)
NO (1) NO172850C (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI83332C (fi) * 1989-02-16 1991-06-25 Neste Oy Nytt foerfarande foer framstaellning av en polymeriseringskatalysatorkomponent foer olefiner.
FI96214C (fi) 1994-05-31 1996-05-27 Borealis As Olefiinien polymerointiin tarkoitettu stereospesifinen katalyyttisysteemi
US5869418A (en) * 1994-05-31 1999-02-09 Borealis Holding A/S Stereospecific catalyst system for polymerization of olefins
AUPN388195A0 (en) * 1995-06-29 1995-07-20 Glover, Mark Richard Water grinding of particulate material using high and ultra high pressure water processing
US8703883B2 (en) * 2012-02-20 2014-04-22 Chevron Phillips Chemical Company Lp Systems and methods for real-time catalyst particle size control in a polymerization reactor

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3425638A (en) * 1965-10-04 1969-02-04 Grace W R & Co Fluid energy mill
US3514043A (en) * 1967-08-04 1970-05-26 Nat Lead Co Fluid energy mill for milling friable materials
US3549091A (en) * 1968-03-14 1970-12-22 Nat Lead Co Fluid energy milling tio2 pigment
DK133012C (da) * 1968-11-21 1976-08-09 Montedison Spa Katalysator til polymerisation af alkener
US3595486A (en) * 1969-11-24 1971-07-27 Fluid Energy Process Equip Treatment of granular solids by fluid energy mills
NL163523C (nl) * 1970-07-31 1983-11-16 Montedison Spa Werkwijze om een polymerisatiekatalysator te bereiden.
US3726484A (en) * 1971-10-15 1973-04-10 Du Pont Stepped fluid energy mill
NL7707960A (nl) * 1977-07-18 1979-01-22 Stamicarbon Werkwijze ter bereiding van poreus, zuiver siliciumdioxyde.
US4350612A (en) * 1981-01-13 1982-09-21 Stauffer Chemical Company Method for preparing a magnesium halide support for catalysts
DE3144299A1 (de) * 1981-11-07 1983-05-19 Degussa Ag, 6000 Frankfurt Faellungskieselsaeuren mit hoher struktur und verfahren zu ihrer herstellung
GB2111855B (en) * 1981-12-11 1985-01-03 Tioxide Group Plc Fluid energy mill
JPH0721018B2 (ja) * 1985-07-05 1995-03-08 東燃料株式会社 オレフイン重合用触媒成分の製造方法
FI77580C (fi) * 1985-11-26 1989-04-10 Kemira Oy Foerfarande och anordning foer foerbaettrande av malresultatet i en tryckammarkvarn.
US4681266A (en) * 1986-01-21 1987-07-21 Phillips Petroleum Company Method of particulating agglomerated catalyst materials
JPH0826096B2 (ja) * 1986-10-14 1996-03-13 三菱化学株式会社 オレフイン重合用触媒

Also Published As

Publication number Publication date
FI83330B (fi) 1991-03-15
DE68927022D1 (de) 1996-10-02
ATE141930T1 (de) 1996-09-15
US5135899A (en) 1992-08-04
NO892035D0 (no) 1989-05-22
JPH0796565B2 (ja) 1995-10-18
DE68927022T2 (de) 1997-04-03
JPH0232102A (ja) 1990-02-01
EP0345062A3 (en) 1990-11-22
CA1337068C (en) 1995-09-19
FI882626A (fi) 1989-12-04
EP0345062A2 (en) 1989-12-06
NO172850C (no) 1993-09-15
FI882626A0 (fi) 1988-06-03
EP0345062B1 (en) 1996-08-28
NO892035L (no) 1989-12-04
NO172850B (no) 1993-06-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0072129B2 (en) Supported transition metal composition
JP2592546B2 (ja) 固体粒子状ハロゲン化チタン含有触媒成分を用いるオレフィン重合方法
DE69505762T2 (de) Verfahren zur Herstellung von einem festen Katalysatorbestandteil für Olefinpolymerisation und Verfahren zur Olefinpolymerisation
JP4391018B2 (ja) 急冷気相重合反応器における準流動化粒子床のための攪拌装置
EP2607388B1 (en) Catalytic composition for polymerization of olefin and preparation method thereof
CN101455951A (zh) 喷流层装置以及具有其的聚烯烃制造系统以及聚烯烃制造方法
US8653208B2 (en) Process for preparing catalysts and catalysts made thereby
EP0072128B1 (en) Spraying solid
FI83330C (fi) Foerfarande foer aktivering av en polymerisationskatalysatorbaerare och en medelst foerfarandet erhaollen katalysatorkomponent.
CA1285927C (en) Preparation of olefin polymerization catalyst component
CN1244396C (zh) 计量催化剂的方法
US4548916A (en) Catalyst production and use
US4551439A (en) Solid catalyst component for olefin polymerization and process for producing same
FI83332C (fi) Nytt foerfarande foer framstaellning av en polymeriseringskatalysatorkomponent foer olefiner.
EP0101907B1 (en) Countercurrent washing tower and countercurrent washing method using same
JPS6187711A (ja) 重合用触媒
US4465785A (en) Composition production and use
CN1136243C (zh) 一种丙烯聚合催化剂载体的制备方法
EP0556374B1 (en) A granular catalyst component for polymerizing olefins, its usage in the polymerization of olefins and a method for its preparation
JPS637561B2 (fi)
JPS60192708A (ja) ポリオレフイン製造用触媒成分の製造方法
JP2811333B2 (ja) オレフィン重合用触媒
JPH03131607A (ja) オレフィン重合用触媒

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: BOREALIS HOLDING A/S

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: BOREALIS HOLDING A/S

MM Patent lapsed

Owner name: BOREALIS HOLDING A/S