FI80611C - Anordning foer automatisk styrning av arbetsfoerloppet hos filterpressar. - Google Patents

Anordning foer automatisk styrning av arbetsfoerloppet hos filterpressar. Download PDF

Info

Publication number
FI80611C
FI80611C FI860591A FI860591A FI80611C FI 80611 C FI80611 C FI 80611C FI 860591 A FI860591 A FI 860591A FI 860591 A FI860591 A FI 860591A FI 80611 C FI80611 C FI 80611C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
input
output
coupled
unit
filter press
Prior art date
Application number
FI860591A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI860591A (fi
FI860591A0 (fi
FI80611B (fi
Inventor
Viktor Ivanovich Antonenko
Original Assignee
Antonenko Viktor I
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Antonenko Viktor I filed Critical Antonenko Viktor I
Publication of FI860591A publication Critical patent/FI860591A/fi
Publication of FI860591A0 publication Critical patent/FI860591A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI80611B publication Critical patent/FI80611B/fi
Publication of FI80611C publication Critical patent/FI80611C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D37/00Processes of filtration
    • B01D37/04Controlling the filtration
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D25/00Filters formed by clamping together several filtering elements or parts of such elements
    • B01D25/003Filters formed by clamping together several filtering elements or parts of such elements integrally combined with devices for controlling the filtration
    • B01D25/004Filters formed by clamping together several filtering elements or parts of such elements integrally combined with devices for controlling the filtration by clearness or turbidity measuring
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D25/00Filters formed by clamping together several filtering elements or parts of such elements
    • B01D25/12Filter presses, i.e. of the plate or plate and frame type

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Treatment Of Sludge (AREA)
  • Filtration Of Liquid (AREA)
  • Control Of Fluid Pressure (AREA)
  • Nitrogen And Oxygen Or Sulfur-Condensed Heterocyclic Ring Systems (AREA)

Description

1 80611
Laite suodatuspuristimien automaattista säätöä varten
Tekniikan ala Tämä keksintö liittyy lietteen suodatusprosessien 5 säätöön ja erityisesti laitteisiin, joilla säädetään automaattisesti suodatuspuristimia.
Tekniikan taso
Ennestään tunnetaan eräs kammiosuodatuspuristimen automaattinen säätömenetelmä (vrt. esim. SU-keksijäntodis-10 tus 442812, B01D 37/04, J05D 27/00, julkaistu 1974). Automaattinen säätölaite tämän tunnetun menetelmän toteuttamiseksi on varustettu yksiköllä, joka määrää lietteen ve-denpoistoprosessin päättymään, kun suodatuspuristuskakku on saavuttanut tietyn vesipitoisuuden, jota tarkkaillaan 15 jatkuvasti anturilla, joka ulottuu kumikalvon lävitse ja sijaitsee vaakasuoran kammiosuodatuspuristimen ylimmässä valvontakammiossa. Tämä anturi on kytketty vahvistimeen, joka puolestaan on kytketty suodatuspuristimen toimilaitteeseen. Vahvistin on varustettu anturilla, jotta voidaan 20 asettaa suodatuspuristuskakulle tietty vesipitoisuustaso, ja siinä on asteikko visuaalista valvontaa varten. Suoda-tuspuristuskakun vesipitoisuustason, joka on suodatuspu-ristuskakun nestefaasin sähkönjohtavuuden funktio, jatkuva tarkkailu tapahtuu suodatuspuristimen kammiossa sijait-25 sevan anturin ja vahvistimen avulla. Suodatuspuristuska-kun vesipitoisuus on luettavissa vahvistinanturin asteikolta, joka on kalibroitu osoittamaan nestemäisen ja kiinteän faasin prosentuaalista suhdetta.
Kun suodatuspuristuskakku on saavuttanut tietyn 30 vesipitoisuuden, vahvistinanturi synnyttää suodatuspro-sessin päättymistä osoittavan signaalin, joka siirretään vahvistettuna suodatuspuristimen toimilaitteelle.
Kalvoon on järjestettävä holkkitiiviste, jotta anturi voidaan asentaa suodatuspuristimen kammioon. Mikäli 2 80611 kalvo tehdään anturia myöten liikkuvaksi, kammiota ei pystytä sulkemaan hermeettisesti.
Tämä tunnettu laite on siinä suhteessa puutteellinen, että anturi on asennettu suodatuspuristimen yläkam-5 mioon sen kammioiden sijaitessa vaakasuorasti. Kakun vesi-pitoisuus yläkammiossa voi poiketa huomattavasti vesipitoisuudesta muissa kammioissa eikä sitä sen vuoksi kyetä tarkasti seuraamaan. Suodatuspuristuskakun nestefaasin sähkönjohtavuus vaihtelee lisäksi käytettävien saostusai-1Q neiden ja liukoisten suolojen määrän mukaan, mikä myös vaikuttaa vesipitoisuuden määritystarkkuuteen.
yhteenvetona voidaan todeta, että tunnetulla laitteella ei pystytä määrittämään tarkasti suodatuspuristuskakun keskimääräistä vesipitoisuutta suodatuspuristimen 15 kaikissa kammioissa. Sitä ei tietenkään voida käyttää suo-datuspuristimissa, joiden kammiot on sijoitettu pystysuoraan asentoon.
Ennestään tunnetaan myös laite kakun vesipitoisuuden automaattista säätöä varten vaakasuorassa kammiosuoda-2Q tuspuristimessa (vrt esim SU-keksijäntodistus 683784, B01D 37/04, B01D 25/12, julkaistu 1979), joka käsittää yksikön suodatuspuristimen kammioissa olevan suodatuspuristuskakun vesipitoisuuden tarkkailua varten, mittausastian suo-doksen keruuta varten, putken, joka yhdistää yhden kammiois-25 ta mittausastiaan, suodoksen pinnankorkeusanturin, joka muodostuu elektrodista, jota voidaan liikuttaa pystysuunnassa käsikäyttöisen laitteen avulla, asteikon, joka on kalibroitu osoittaman prosenttiosuutta alkuperäisestä vesipitoisuudesta, ja sulkuventtiilin, joka on varustettu 30 sähkömagneettisella käyttölaitteella, sekä vahvistinmuun-toyksikön. Vahvistin-muunnin käsittää jännitteenalennus-muuntajan, vastuksen, diodeista rakennetun tasasuuntaajan, puolijohdevahvistimen ja ääni- sekä valoilmaisimet.
Jotta tätä tunnettua laitetta voidaan käyttää te-35 hokkaasti, on määritettävä kiinteän faasin osuus liettees- 3 80611 tä. Se suoritetaan laboratoriossa ja toimenpide vie enemmän aikaa, kuin varsinainen lietteen vedenpoisto. Lisäksi suodatuspuristuskakun vesipitoisuutta seurataan ainoastaan yhdestä kammiosta, jossa se voi poiketa huomattavasti suo-5 datuspuristimen muiden kammioiden sisältämän kakun keskimääräisestä vesipitoisuudesta. Tämä heikentää siten suuresti suodatuspuristimen suorituskykyä.
Tunnetaan myös menetelmä kammiosuodatuspuristimen säätämiseksi (vrt esim SU-keksijäntodistus 841650, B01D 1Q 37/04, julkaistu 1981), jota voidaan käyttää suodatuspuristuskakun vesipitoisuuden säätämiseen suodatuspuristimeen tuotavan lietteen syöttönopeuden ja tiheyden avulla. Laite tämän tunnetun menetelmän toteuttamiseksi käsittää syöttöputken, johon on asennettu lietteen tiheyslähetin 15 yhdessä virtausmittarin ja toimilaitteen (venttiili) kanssa. Laitteeseen kuuluu myös vertailuyksikkö, kertoja, keskiarvon laskuyksikkö, integraattori, toimintayksikkö, osoi-tinyksikkö ja laskentayksikkö.
Lietteen tiheyslähettimen ulostulo on kytketty 20 kertojayksikön yhteen sisäänmenoon ja toimintayksikön si-säänmenoon keskiarvon laskuyksikön välityksellä. Virtausmittarin ulostulo on kytketty kertojayksikön toiseen sisäänmenoon integraattoriyksikön välityksellä. Toimintayksikön ulostulo on kytketty laskentayksikön ensimmäiseen 25 sisäänmenoon ja kertojayksikön ulostulo on kytketty laskentayksikön toiseen sisäänmenoon. Vertailuyksikön ensimmäinen sisäänmeno on kytketty lähettimen ulostuloon ja sen toinen sisäänmeno on kytketty laskentayksikön ulostuloon. Vertailuyksikön ulostulo on kytketty osoitinyksikön sisäänmenoon 30 ja toimilaitteen sisäänmenoon.
Tämä tunnettu laite on puutteellinen siinä suhteessa, että lietteen virtausnopeutta ja tiheyttä ei pystytä määrittämään, jos kiinteän faasin pitoisuus on liian suuri. Lietteen vedenpoistoprosessin päättymistä on sen vuok-35 si mahdotonta säätää hyväksyttävällä tarkkuudella.
4 80611
Edelleen tunnetaan eräs menetelmä suodatuspuris-timien automaattista säätöä varten (vrt esim. SU-keksijän-todistus 680749, B01D 37/04, julkaistu 1979). Laite tämän menetelmän toteuttamiseksi käsittää yksikön, joka määrit-5 tää lietteen vedenpoistoprosessin pituuden ja joka on kytketty ainakin yhteen suodatuspuristimeen ja on varustettu anturilla, joka pystyy määrittämään vedenpoistoprosessin yhteydessä hetken, jolloin kiinteä faasi saavuttaa tietyt ominaisuudet. Laitteeseen kuuluu myös lietteen vedenpois-10 toprosessin pituuden osoittavat ajastin, joka on kytketty (sähköisesti) anturiin, ja suodatuspuristimien säätöpöytä, jonka säätöulostulot on kytketty suodatuspuristimien toimilaitteisiin ja sisäänmenot on kytketty tietokoneen muis-tiyksikön ulostuloon, jolloin muistiyksikkö on kytketty 15 tietokoneeseen ja ajastimeen.
Säätöyksikkö on standardielementti, jonka lävitse kulkee tietty määrä lietettä ja suodosta tietyn ajan kuluessa. Ajastin antaa sen ajanjakson keston, jonka kuluessa tietty määrä suodosta läpäisee standardielementin.
2Q Tämä aika syötetään tietokoneeseen ja muunnetaan suoda- tusvakioiksi, jotka tallennetaan tietokoneen muistiin. Pro-sessinvalvoja käyttää sitten muunnostauluja selvittääkseen suodatusvakioiden perusteella vedenpoistoprosessin pituuden, ja syöttää tämän tiedon suodatuspuristimien säätöpöy-25 tiin.
Tämä laite em tunnetun menetelmän toteuttamiseksi on puutteellinen siinä suhteessa, että se edellyttää muunnostaulujen käyttöä lietteen vedenpoistoprosessin pituuden määrittämiseksi ja menettely on epäluotettava ja epä-30 tarkka.
Keksinnön kuvaus
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan suodatus-puristimien automaattista säätöä varten laite, jonka rakenne ja kytkennät takaavat lietteen vedenpoistoprosessin 35 vaatiman ajan tarkan määrityksen ja että tietyn vesipitoi- 5 80611 suuden omaavia kakkuja voidaan saada aikaan suodatetta-vuudeltaan vaihtelevilla lietteillä ja lietteen vaihtele-villa kiintoainepitoisuuksilla, jolloin tätä aikaa käytetään suodatuspuristimien toiminnan säätöön.
5 Keksintö on siinä, että laite lietteiden kuiva tukseen käytettävien suodatuspuristimien automaattista säätöä varten, joka käsittää säätölaitteiston, joka on kytketty ainakin yhteen suodatuspuristimeen ja jolla on tarkoitus määrittää lietteen vedenpoistoprosessin kestoaika 1Q ja joka on varustettu anturilla, joka määrittää vedenpoiston kuluessa hetken, jolloin lietteen kiintoaine saavuttaa tietyt ominaisuudet, ajastimen vedenpoistoprosessin pituuden laskemiseksi, joka on kytketty sähköisesti anturiin, ja säätöpöydät, joita on yhtä monta kuin suodatuspuristi-15 mia ja joista kunkin säätöpöydän ensimmäinen sisäänmeno on kytketty ajastimen ulostuloon ja kunkin säätöpöydän sää-töulostulo on kytketty kulloinkin vastaavan suodatuspuris-timen toimilaitteeseen, käsittää keksinnön mukaan myös taajuusgeneraattorin, jonka säätösisäänmeno ja ajastimen 2Q ensimmäinen säätösisäänmeno on yhdistetty keskenään ja kytketty säätöpöytien toisiin ulostuloihin, ja säätöyksiköt, joita on yhtä monta kuin suodatuspuristimia ja joista kunkin säätöyksikön ensimmäinen sisäänmeno on kytketty ajastimen ulostuloon ja kunkin ulostulo on kytketty vastaavan 25 säätöpöydän sisäänmenoon, jolloin säätölaitteisto on kytketty ainakin yhteen suodatuspuristimeen suodosputken välityksellä ja muodostuu pääasiassa pystysuorasta putkesta, jonka poikkipinta-ala on yhtä suuri tai suurempi kuin suodosputken ja jonka yläpää on yhteydessä suodosputken alkuosaan 3Q ja alapää on suljettu välilevyllä, jossa on kalibroitu aukko, jonka kautta putki on yhteydessä suodosputken loppuosaan, ja anturi on sähkökapasitanssityyppinen elementti, joka on sovitettu putken sisälle koko pituudeltaan siten, että sähkökapasitanssityyppisen elementin akseli sijait-35 see sivussa kalibroidun aukon keskiviivalta, ja anturi on 6 80611 kytketty sähköisesti ajastimeen kapasitanssi-taajuusmuun-timen välityksellä, joka on kytketty sarjaan anturikytki-men ja taajuuskoinsidenssiyksikön kanssa, joka on kytketty taajuusgeneraattorin ulostuloon, ja lietteen vedenpois-5 ton lopetuskytkimien välityksellä, joita on yhtä monta kuin suodatuspuristimia ja jotka on kytketty kunkin säätöpöy-dän sisäänmenoon, joka on yhdistetty ajastimen sisäänmenoon, ja kunkin säätöpöydän kolmas, neljäs ja viides ulostulo on kytketty vastaavasti asianomaisen säätöyksikön toiseen, kol-10 manteen ja neljänteen sisäänmenoon, ja anturikytkin ja vastaavan suodatuspuristimen lietteen vedenpoiston lopetus-kytkin on yhdistetty saman suodatuspuristimen säätöpöydän kytkimeen.
Kunkin suodatuspuristimen säätöyksikkö voi käsit-15 tää koinsidenssipiirin, jonka ensimmäinen sisäänmeno on kytketty ajastimen ulostuloon ja toinen sisäänmeno on kytketty säätöpöydän ulostuloon, flip-flop-piiriin, jonka sisäänmeno on kytketty koinsidenssipiirin ulostuloon, sähköisen signaaligeneraattorin, jonka ulostulo on kytketty 2Q flip-flop-piirin sisäänmenoon ja jonka sisäänmeno on kytketty säätöpöydän ulostuloon, toisen koinsidenssipiirin, jonka sisäänmeno on kytketty sähköisen signaaligeneraattorin ulostuloon ja jonka ulostulo on kytketty säätöpöydän sisäänmenoon, taajuudenjakajan, jonka ulostulo on kytket-25 ty toisen koinsidenssipiirin sisäänmenoon ja sisäänmeno on yhdistetty sähköisen signaaligeneraattorin sisäänmenoon, AND-portin ja pulssigeneraattorin, jonka ulostulo on kytketty AND-portin sisäänmenoon ja taajuudenjakajan sisäänmenoon ja sisäänmeno on kytketty säätöpöydän ulostuloon, 30 jolloin AND-portin sisäänmeno on kytketty flip-flop-piirin ulostuloon ja sen ulostulo on kytketty koinsidenssipiirien sisäänmenoihin.
Keksintö antaa mahdollisuuden suorittaa lietteen vedenpoisto suodatuspuristimien avulla ja saavuttaa tiet-35 ty lopullinen vesipitoisuus riippumatta lietteen suodatus- 7 80611 ominaisuuksista ja kiinteän faasin osuudesta siinä. Se mahdollistaa myös vedenpoistoprosessin kestoajan automaattisen määrittämisen ottaen asianmukaisella tavalla huomioon vaihtelevat suodatusominaisuudet ja antaa mah-5 dollisuuden säätää suodatuspuristinryhmää lietteen kuivatuksen aikana kontrollisuodatuspuristimen avulla määritetyn ajan perusteella.
Suodatuspuristimen automaattiseen säätöön tarkoitetun laitteen rakenne ja kytkennät ovat sellaiset, että 1Q ei ole tarpeen tarkkailla lietteen suodatusominaisuuksia eikä suodatuspuristuskakun kiintoaine- ja vesipitoisuutta.
Koska suodatuspuristuskakulla on haluttu vakiosuu-ruinen vesipitoisuus, kakku ei vaadi mitään lisäkäsittelyä ylimääräisen veden poistamiseksi siitä. Keksinnön mukai-15 sella laitteella on mahdollista saada aikaan parempilaatuisia suodatuspuristuskakkuja ja tehdä käyttö vähemmän työtä vaativaksi.
Lyhyt piirustusten kuvaus
Keksintöä selostetaan nyt yksityiskohtaisemmin sen 2Q erään sovellutusmuodon avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin.
Kuvio 1 esittää lohkokaaviota keksinnön mukaisesta laitteesta suodatuspuristimien automaattista säätöä varten.
25 Kuvio 2 esittää kaaviota keksinnön mukaisesta ka- pasitanssi-taajuusmuuntimesta.
Kuvio 3 esittää kaaviota keksinnön mukaisesta sää-töpöydästä.
Keksinnön paras toteutustapa 30 Laite suodatuspuristimien automaattista säätöä varten käsittää säätölaitteiston, joka on kytketty ainakin yhteen suodatuspuristimeen 1 (kuvio 1), joka on referenssi- eli tarkkailusuodatuspuristin, suodosputken 2 välityksellä. Säätölaitteistolla on tarkoitus määrittää 35 lietteen vedenpoistoprosessin kestoaika ja se on varus- β 80611 tettu anturilla 3, joka määrittää vedenpoistoprosessin kuluessa hetken, jolloin lietteen kiintoaine saavuttaa halutut ominaisuudet.
Säätölaitteistoja voidaan asentaa useisiin suoda-5 tuspuristimiin siten, että puristimien toiminta ei keskeydy, kun tarkkailtava suodatuspuristin pysäytetään korjausta varten ja valmis laitteisto on saatavilla sen tilalle.
Säätölaitteisto muodostuu pääasiassa pystysuorasta putkesta 4, jonka poikkipinta-ala on yhtä suuri tai 10 suurempi kuin suodosputken 2. Putken 4 yläpää on yhteydessä suodosputken 2 alkuosaan 5 ja sen alapäätä rajoittaa välilevy 7, jossa on kalibroitu aukko 7', jonka kautta putki 4 on yhteydessä suodosputken 2 loppuosaan 6. Anturi 3 on kapasitanssityyppinen elementti ja se on sijoitettu 15 putken 4 sisälle koko pituudeltaan siten, että kapasitans-sityyppisen elementin akseli sijaitsee sivussa kalibroidun aukon 7' keskiviivalta. Anturi 3 antaa mahdollisuuden tarkkailla suodatuspuristuskakun vesipitoisuutta samanaikaisesti kaikista suodatuspuristimista, koska suodos tulee 20 kaikista kammioista putkeen 2 ja kulkee anturin 3 kautta.
Lietteen nestefaasin sähkönjohtavuudella ei ole vaikutusta anturin kapasitanssiin. Seuranta auttaa määrittämään kakun keskimääräisen vesipitoisuuden vedenpoistoprosessin aikana huolimatta kakun epäsäännöllisestä paksuudesta suo-25 datuspuristimen 1 kammioissa. Lisäksi kun suodatuspuristuskakun vesipitoisuutta suodatuspuristimen 1 kammioissa tarkkaillaan putkessa 4 sijaitsevan anturin 3 avulla, ei tarvitse määrittää lietteen tiheyttä eikä virtausnopeutta.
Keksinnön mukaiseen laitteeseen kuuluu ajastinyk-30 sikkö 8, joka mittaa lietteen vedenpoistoprosessin kestoa. Ajastin 8 on rakennettu tunnetun piirin ympärille (vrt esim V Pomosch Radioliubiteliu, kokoelma venäjänkielisiä artikkeleita, nro 77, Moskova, DOSAAF julk., 1982, ss 47-49, E Zeldin, Mikropiireistä rakennettuja taajuuden-35 jakajia; tai saman julkaisun nro 72, 1981, R Maizuls, 9 80611 integroiduista mikropiireistä rakennettu elektroninen kello, ss 60-62,63 ja 64). Laite käsittää myös säätöyksi-köt 9, joita on yhtä monta kuin suodatuspuristimia 1 ja joista kunkin säätöyksikön 9 ensimmäinen sisäänmeno on 5 kytketty ajastimen 8 ulostuloon 10, ja säätöpöydät 11, joita on yhtä monta kuin suodatuspuristimia 1. Säätöpöy-tien 11 sisäänmenot 12 on kytketty vastaavien säätöyksiköi-den 9 ulostuloihin ja säätöpöytien 11 säätöulostulot 13 on kytketty suodatuspuristimien 1 toimilaitteisiin (ei-esitetty). 2Q Anturi 3 on kytketty kapasitanssi-taajuusmuuntimen 14 sisäänmenoon ja tämän ulostulo on kytketty anturikytki-men 15 välityksellä taajuuskoinsidenssiyksikön 17 sisäänmenoon, joka yksikkö 17 on rakennettu tunnetun piirin ympärille (vrt esim V Pomosch Radiolubiteliu, artikkeliko-15 koelma, julkaisu 72, Moskova, DOSAAF, julk., 1981, R Tomas, digitaalinen tahdistin filmiäänijärjestelmää varten, ss 68, 69-73). Koinsidenssiyksikön 17 sisäänmeno 18 on kytketty taajuusgeneraattoriin 19, jossa käytetään tunnettua piiriä (vrt esim em julkaisun nro 76, 1982, S Mindelevich, pulssi-2Q generaattorit digitaalisissa mikropiireissä, ss 52-54), ja sen ulostulo on kytketty ajastinyksikön 8 sisäänmenoon 20 ja kytkimien 21 välityksellä säätöpöytien 11 sisäänmenoihin 12. Vastaavan suodatuspuristimen 1 kytkimet 15 ja 21 on yhdistetty mekaanisesti saman suodatuspuristimen 11 säätö-25 pöydässä 11 olevaan kytkimeen (ei-esitetty).
Taajuusgeneraattorin 19 säätösisäänmeno on yhdistetty ajastinyksikön 8 ensimmäiseen säätösisäänmenoon ja kytketty säätöpöytien 11 ulostuloihin 22. Ajastinyksikön 8 toinen säätösisäänmeno on kytketty säätöpöytien ulos-30 tuloihin 23. Säätöpöytien 11 ulostulot 24, 25 ja 26 on kytketty vastaavasti asianomaisten säätöyksiköiden 9 toiseen, kolmanteen ja neljänteen sisäänmenoon ja ajastinyksikön 8 toinen ulostulo on kytketty osoitusyksikköön 27-
Kukin säätöyksikkö 9 käsittää koinsidenssipiirin 35 28, joka on vastaavanlainen kuin koinsidenssiyksikkö 17.
10 8061 1
Koinsidenssipiirin 28 sisäänmenot 29 ja 30 on kytketty ajastinyksikön 8 ulostuloon 10 ja säätöpöydän 11 ulostuloon 25. Kussakin säätöyksikössä 9 on lisäksi flip-flop-piiri 31, jonka sisäänmeno 32 on kytketty koinsidenssi-5 piirin 28 ulostuloon, ja sähköinen signaaligeneraattori 33, jossa on käytetty tunnettua piiriä (vrt esim Radio magazine, nro 1, 1977, DOSAAF julk., Moskova, V Milchenko, pulssityyppiset yksiköt, joissa käytetään loogisia elimiä, venäjän kielellä, ss 43-44) ja jonka ulostulo on kytketty 10 flip-flop-piirin 31 sisäänmenoon 34 ja sisäänmeno 35 on kytketty säätöpöydän 11 ulostuloon 24.
Säätöyksikkö 9 käsittää myös koinsidenssipiirin 36, joka on vastaavanlainen kuin yksikkö 17 ja jonka sisäänmeno 37 on kytketty sähköisen signaaligeneraattorin 15 33 ulostuloon ja ulostulo on kytketty säätöpöydän 11 si säänmenoon 12, ja taajuudenjakajän 38 (vrt esim artikkelikokoelma, V Pomosch radiolubiteliu, nro 77, 1982, Moskova, DOSAAF julk., E Zeldin, mikropiireistä rakennetut taajuu-denjakajat, venäjän kielellä, ss 47-51), jonka ulostulo 2Q on kytketty koinsidenssipiirin 36 sisäänmenoon 39. Taajuu-denjakajan 38 sisäänmeno 40 on yhdistetty generaattorin 33 sisäänmenoon 35.
Säätöyksikkö 9 käsittää myös AND-portin 41 ja pulssigeneraattorin 42, joka on vastaavanlainen kuin gene-25 raattori 19 ja jonka ulostulo on kytketty AND-portin sisäänmenoon 43 ja taajuudenjakajan 38 sisäänmenoon 44. Generaattorin 42 sisäänmeno 45 on kytketty säätöpöydän 11 ulostuloon 26, AND-portin 41 sisäänmeno 46 on kytketty flip-flop-piirin 31 ulostuloon ja sen ulostulo on kytketty pii-30 rien 28 ja 36 sisäänmenoihin 47 ja 48.
Kapasitanssi-taajuusmuunnin 14 käsittää operaatio-vahvistimen 49 (kuvio 2), jonka ensimmäinen sisäänmeno on kytketty vastuksen 50 välityksellä sen ulostuloon, joka on kytketty vastuksen 51 välityksellä operaatiovahvistimen 35 52 ensimmäiseen sisäänmenoon ja anturiin 3. Operaatiovah- 11 8061 1 vistimen 52 ulostulo on kytketty suoraan sen toiseen si-säänmenoon ja kanavaan, joka yhdistää operaatiovahvistimen 52 ensimmäistä sisäänmenoa ja anturia 3, ja vastuksen 53 välityksellä operaatiovahvistimen 49 toiseen sisäänme-5 noon, jonka kautta vastus 54 on kytketty yhteisväylään. Operaatiovahvistimen 52 ulostulo on kytketty vastuksen 55 välityksellä operaatiovahvistimen 56 ensimmäiseen sisäänme-noon ja sen toinen sisäänmeno on kytketty yhteisväylään, kun taas ulostulo on kytketty kytkimeen 15 ja vastuksen 10 58 välityksellä operaatiovahvistimen 49 ensimmäiseen si- säänmenoon.
Säätöpöydässä 11 on relekäämit 59, 60, 61 ja 62 (kuvio 3). Näiden releiden toiset johtimet on kytketty nollakiskoon. Releen 59 toinen johdin on pöydän 11 sisään-15 meno 12, releen 60 toinen johdin on kytketty sulkukosket-timien 61" ja 59 välityksellä jännitekiskoon. Relekäämin 61 toinen johdin on yhdistetty jännitekiskoon lietteen syöttöventtiilin (ei-esitetty) avauskoskettimen 63 ja lietteen painemittarin (ei-esitetty) sulkukoskettimen 64 väli-2Q tyksellä. Relekäämin 62 toinen johdin on yhdistetty jännitekiskoon kytkimen 65 välityksellä. Kytkin 65 on yhdistetty mekaanisesti kytkimiin 15 ja 21. Jännitekisko on kytketty suodatuspuristimen 1 (kuvio 1) toimilaitteeseen relekäämin (ei-esitetty) sulkukoskettimen 66 välityksellä.
25 Tasajännitenapa 67 (kuvio 3) on kytketty sulkukos- kettimien 62' ja 61' välityksellä yksiköiden 8 (kuvio 1) ja 19 integroituihin säätösisäänmenoihin ja releen (jonka käämiä ei ole esitetty) sulkukoskettimen 68 (kuvio 3) välityksellä ajastinyksikön 8 (kuvio 1) toiseen säätösisään-30 menoon.
Sama napa 67 (kuvio 3) on kytketty siirtokosket-timen 62' ja sulkukoskettimen 68 välityksellä generaattorin 33 ja taajuudenjakajan 38 sisäänmenoihin 35 (kuvio 1) ja 4Q.
35 Sama napa 67 (kuvio 3) on yhdistetty siirtokosket- 12 8061 1 timen 62’ ja rinnan kytkettyjen sulkukoskettimien 61' ja 68 välityksellä yksikön 42 sisäänmenoon 45 (kuvio 1).
Napa 67 (kuvio 3) on kytketty siirtokoskettimen 62’, sulkukoskettimen 68 ja sarjaan kytkettyjen avauskos-5 kettimien 61'^ ja 61' välityksellä piirin 28 sisäänmenoon 30 (kuvio 1) . Käämi 61·^ kuuluu säätöpöytään 11 eikä sitä ole esitetty.
Keksinnön mukainen laite pystyy määrittämään automaattisesti lietteen vedenpoistoprosessin keston tarkkail-10 tavassa suodatuspuristimessa 1 ja se muodostaa siten apuneuvon, jolla voidaan säätää samaa lietettä kuivattavien suodatuspuristimien ryhmää käyttämällä tarkkailtavan suo-datuspuristimen tietoja vedenpoistoprosessin kestoajan ohjenuorana.
15 Ehdotettu laite on edullinen siinä suhteessa, että sen ansiosta ei tarvitse määrittää suodoksen ja lietteen tilavuutta, kiintoainepitoisuutta lietteessä eikä kakun vesipitoisuutta. Tämä saadaan aikaan käyttämällä hyväksi suodatuspuristimesta 1 tulevan suodosvirran kinetiikkaa.
2Q Suodoksen virtauskinetiikka säilyy muuttumattomana tietyllä kakun paksuudella ja vesipitoisuudella. Aika vaih-telee riippuen kiintoainepitoisuudesta lietteessä ja sen suodatettavuudesta. Tämä aika määritetään siitä hetkestä, kun suodos alkaa virrata putkeen 2. Laite takaa halutun 25 kinetiikan ja siten suodatuspuristimen 1 maksimaalisen tuottavuuden ulostulokakun vesipitoisuuden ollessa tietyn suuruinen.
Suodatuspuristimien ryhmää voidaan säätää automaattisesti käyttäen yhtä puristinta ohjausyksikkönä.
30 Säätöyksiköt 9 ja säätöpöydät 11 voivat säätää suodatuspu-ristimia automaattisesti ilman käyttäjää.
Ohjaussuodatuspuristimen 1 rakennepaketti (ei-esi-tetty) on puristettu kokoon siten, että kammiot ovat vedenpitäviä. Kussakin kammiossa on suodatuslevy (ei-esitetty).
35 Lietettä pumpataan kammioihin paineella ja se jaetaan suo- ib 8061 1 datuslevyllä nestemäiseksi ja kiinteäksi faasiksi. Nestefaasi (suodos) poistetaan suodatuspuristimen 1 kammioista putken 2 kautta kiinteän faasin pysyessä suodatuslevyllä ja kertyessä suodatuspuristimen 1 kammioihin.
5 Vedenpoistoprosessin kestoaika säädetään käyttäen apuna suodatuslevyn läpäisevän suodoksen virtausnopeutta. Kuivatun kakun haluttuja parametreja vastaa tietty suodatuslevyn läpi kulkevan suodoksen virtausnopeus, mikä tarkoittaa sitä, että vedenpoistoprosessi on lopussa. Väli-10 levyssä 7 oleva kalibroitu, tietyn kokoinen aukko 7' on valittu siten, että se saa aikaan tietyn virtausnopeuden.
Vedenpoistoprosessin alussa suodosta kulkee suodatuslevyn lävitse valittua arvoa suuremmalla nopeudella. Kaikki suodos ei voi kulkea välilevyn 7 aukon 7' lävitse.
15 Ylimääräinen suodos menee putken 2 kautta jatkuvana virtana.
Anturin 3 kapasitanssi pysyy muuttumattomana ja muunnin 14 kehittää vakiotaajuuspulsseja, jotka syötetään taajuuskoinsidenssiyksikköön 17. Kun suodoksen virtaus 20 putken 2 lävitse on keskeytymätöntä, muuntimen 14 ja generaattorin 9 ulostulotaajuudet ovat erisuuret ja yksikön 17 ulostulo on nolla.
Lietteen vedenpoistoprosessi alkaa sillä hetkellä, kun ajastinyksikkö 8 kytketään päälle mittaamaan veden-25 poiston kestoaikaa.
Heti kun suodoksen virtausnopeus suodatuslevyn lävitse saavuttaa ennalta määrätyn arvon tai suodoksen virtausnopeus välilevyn 7 aukon 7' lävitse ylittää suo-datuspuristimesta 1 tulevan suodoksen virtausnopeuden, 30 suodoksen virtaus putkessa 2 keskeytyy. Anturin 3 sähkö-kapasitanssi muuttuu ja sen johdosta myös pulssien tois-tumisnopeus muuntimen 14 ulostulossa muuttuu. Generaattori 19 on säädetty siten, että sen ulostulopulssien taajuus on yhtä suuri kuin muuntimen 14 ulostulopulssien taajuus, 35 kun kapasitanssityyppinen signaali tulee muuntimen 14 si- 14 8061 1 säänmenoon hetkellä, jolloin suodoksen virtaus keskeytyy. Kun generaattorin 19 ja muuntimen 14 ulostulot lähettävät samantaajuiset pulssit yksikön 17 sisäänmenoi-hin, viimeksi mainittu synnyttää signaalin, joka syöte-5 tään yksikköön 8 ja säätöpöytään 11. Tämä signaali saa ajastinyksikön 8 lopettamaan vedenpoistoprosessin kestoajan laskemisen ja säätöpöytä 11 antaa käskyn lietteen vedenpoistoprosessin lopettamiseksi. Kun lietteen veden-poistoprosessi on loppunut, tieto tämän prosessin kesto-10 ajasta syötetään yksiköltä 8 kaikkien muiden suodatuspu-ristimien 1 säätöyksiköille 9 ja nämä puristimet toimivat suodatuspuristimen 1 vedenpoistoprosessin kestoajan perusteella.
Mikäli suodatuspuristimeen 1 syötettävän lietteen 15 ominaisuudet muuttuvat vedenpoistoprosessin kuluessa, prosessin kestoaika muuttuu myös ja asiaankuuluva tieto toimitetaan muiden suodatuspuristimien 1 säätöyksiköille 9, jotka puristimet toimivat vedenpoistoprosessin eri kesto-aikatiedon perusteella.
2Q Laite suodatuspuristimien automaattista säätöä varten toimii seuraavalla tavalla.
Ennen aloittamista käytönvalvoja valitsee jonkin anturilla 3 varustetun suodatuspuristimen 1 ohjauspuristi-meksi ja kytkee kytkimet 15, 21 ja 35 (kuvio 3) kiinni.
25 Jännite syötetään kaikille suodatuspuristimille 1 (kuvio 1). Kaikkien suodatuspuristimien 1 kosketin 63 (kuvio 3) kytketään irti. Kun kytkin 65 suljetaan, virta kulkee käämin 62 lävitse, rele toimii ja siirtokosketin 62' kytkee sää-töyksikön 9 (kuvio 1) irti saattaen yksiköiden 8 ja 17 30 säätöpiirit toimintavalmiiksi.
Ensimmäiseksi on tarkoitus käyttää ohjaussuodatus-puristinta 1. Tätä. varten sen suodatuslevyt puristetaan yhteen ja kiinnitetään. Kun levyt on kiinnitetty, kosketin 68 (kuvio 3) suljetaan ja napa 67 lähettää signaalin sää-35 töpiirin kautta yksikölle 8 (kuvio 1) sen käynnistämiseksi.
is 8061 1
Kun suodatuslevyt on kiinnitetty, koskettimet 68 (kuvio 3) avataan ja annetaan käsky ohjaussuodatuspuristi-men 1 (kuvio 1) toiminnan käynnistämiseksi. Tätä varten suodatuspuristimen 1 kammiot täytetään lietteellä ja nii-5 hin muodostuu ylipaine. Heti kun lietteen syöttö aloitetaan, releen kosketin 63 (kuvio 3) suljetaan ja se muodostaa jännitteensyöttöpiirin relekäämille 61. Kun toi-mintaylipaine on saavutettu kammioissa, kosketin 64 suljetaan ja relekäämiin 61 syötetään jännite, jolloin rele toi-1Q mii. Kosketin 61' suljetaan ja navasta 67 syötetään signaali yksikölle 8 (kuvio 1) ja taajuusgeneraattorille niiden käynnistämiseksi. Taajuusgeneraattori 19 alkaa tuottaa tietyn taajuisia pulsseja ja yksikkö 8 alkaa laskea yksikön 27 osoittamaa aikaa.
15 Koska putki 2 täyttyy suodoksesta tietyllä viiveel lä siihen hetkeen nähden, jolloin toimintaylipaine saavutetaan ohjaussuodatuspuristimen 1 kammioissa, koskettimen 61' (kuvio 3) sulkemisaika valitaan pitemmäksi kuin viive-aika, jotta voidaan välttää virhereagointi, joka päättäisi 20 vedenpoistoprosessin.
Kun putki 2 ja suodosputki 4 on täytetty, kosketin 61" suljetaan ja se muodostaa jännitteensyöttöpiirin käämille 60.
Anturin 3 (kuvio 1) tieto, joka vastaa kapasitans-25 siarvoa ja riippuu suodoksen täytösasteesta putkissa 2 ja 4, syötetään muuntimelle 14.
Lietteen vedenpoistojakson alussa suodosta virtaa putken 2 lävitse jatkuvana virtana. Anturin 3 kapasitanssi on sen vuoksi enemmän tai vähemmän vakiosuuruinen 30 ja muuntimen 14 lähettämien pulssien toistumisnopeus on myös vakio ja poikkeaa taajuusgeneraattorin 19 pulssinopeu-desta. Koinsidenssipiirin 17 ulostuloon ei synny signaalia.
Sillä hetkellä kun välilevyssä 7 olevan kalibroidun aukon 1' lävitse virtaavan suodoksen virtausnopeus 35 ylittää suodatuspuristimesta 1 ulos tulevan suodoksen vir- 16 80 61 1 tausnopeuden, suodoksen virtaus putkessa 2 keskeytyy.
Kun suodosvirtaus putkessa 2 on keskeytynyt, anturin 3 kapasitanssiako tulee yhtä suureksi kuin arvo, joka vastaa lietteen vedenpoistoprosessin päättymistä, ja puls-5 sitaajuus, joka vastaa tätä arvoa, täsmää muuntimen 14 ulostulossa generaattorin 19 synnyttämän, määrätyn puls-sitaajuuden kanssa. Nämä pulssit syötetään yksikköön 17, joka synnyttää signaalin, joka syötetään yksikköön 8 ja säätöpöydän 11 käämiin 59 (kuvio 3). Ajastin pysätyy osoit-10 taen lietteen vedenpoistojakson päättyneen, kosketin 59' sulkeutuu ja virta kulkee suodatuspuristimen 1 toimilaitteiden relekäämin 60 lävitse, jolloin lietteen syöttö tämän suodatuspuristimen 1 kammioihin päättyy.
Samalla syötetään koodisignaali, joka vastaa liet-15 teen vedenpoistojakson kestoaikaa, suodatuspuristimien 1 säätöyksiköihin 9 (kuvio 1), erityisesti piirien 28 sisään-menoihin. Muut suodatuspuristimet 1 alkavat toimia tästä hetkestä lähtien.
Lietteen vedenpoistojakson kesto määritetään suo-2Q raan ohjaussuodatuspuristimesta 1 käyttäen ajastinyksikköä 8 ja tämä tieto syötetään säätöpöytien 11 yksiköihin 9.
Tämä menettely eliminoi taulukoiden käytön eikä käytönval-vojan tarvitse osallistua tiedonsiirtoon säätöpöydästä 11 muiden suodatuspuristimien 1 säätöpöytiin.
25 Yksi koskettimista 61'^ (kuvio 3) muiden suodatus- puristimien 1 koinsidenssipiirien 28 (kuvio 1) säätöpiirissä avataan, jotta voidaan estää virheellisen tiedon syöttäminen koinsidenssipiiriin 36.
Tässä tarkastellaan ainoastaan yhden suodatuspuris-3Q timen 1 toimintaa, koska lietteen vedenpoistoprosessi on samanlainen niissä kaikissa.
Säätöpöydän kytkin 65 (kuvio 3) käännetään pois päältä ja säätöyksikön 9 kaikki säätöpiirit ovat valmiita siirtämään säätösignaalin, koska kosketin 62' on suljettuna. 35 Sillä hetkellä, kun suodatuslevyt kiinnitetään, 17 80 61 1 koskettimet 68 yksiköiden 9 säätöpiireissä sulkeutuvat. Tasajännite syötetään navasta 67 koskettamien 62' ja 68 ja kaikkien koskettimien 61' kautta piirin 28 sisäänmenoon 30 (kuvio 1) ja se palauttaa tämän piirin 28 alkutilaan.
5 Tasajännite syötetään navasta 67 (kuvio 3) kosket timien 62r ja 68 kautta generaattorin 33 sisäänmenoon 35 (kuvio 1) flip-flop-piirin 31 ja piirin 36 palauttamiseksi alkutilaan ja jakajan 38 sisäänmenoon 40 jakajan 38 palauttamiseksi alkutilaan ja jakajan 38 lukitsemiseksi.
1Q Flip-flop-piirin 31 ulostulosta lähetetään signaali "I" ja syötetään se AND-portin 41 sisäänmenoon 46.
Tasajännite syötetään navasta 67 (kuvio 3) koskettimien 62' ja koskettimen 61' kanssa rinnan kytketyn koskettimen 68 kautta generaattorin 42 sisäänmenoon 45 (ku-15 vio 1) ja tämä kytkee sen päälle.
Generaattorin 42 ulostulosignaalit syötetään pulsseina AND-portin 41 sisäänmenoon 43. Sitten AND-portin 41 ulostulosta syötetään signaalit piirien 28 ja 36 sisään-menoihin 47 ja 48.
20 Signaalit liitetään yhteen piirissä 28 ja niitä verrataan suodatuspuristimelta 1 tulevaan tietoon. Nämä signaalit tallennetaan piiriin 36. Kun pulssimäärä on yhtä suuri kuin kooditiedon pulssien määrä, piirin 28 ulostulo lähettää signaalin flip-flop-piirin 31 sisäänmenoon 25 32 ja palauttaa sen alkutilaan. ”0"-signaali lähetetään flip-flop-piirin 31 ulostulosta AND-portin 41 sisäänmenoon portin sulkemiseksi. Pulssien syöttö generaattorilta 42 lakkaa. Pulssien määrä piirin 36 muistissa vastaa koodi-tietoa .
30 Kun suodatuslevyt on täydellisesti kiinnitetty, koskettimet 68 (kuvio 3) avataan ja vapautetaan lukituksesta. Vedenpoistoprosessi alkaa tarkkailtavassa suodatus-puristimessa 1.
Kun lietteen syöttö alkaa, kosketin 63 (kuvio 3) 35 suljetaan ja se muodostaa jännitteensyöttöpiirin relekää- is 8061 1 mille 61. Kun toimintaylipaine on saavutettu kammioissa, kosketin 64 sulkeutuu ja virta kulkee relekäämin 61 kautta saattaen releen toimimaan.
Tasajännite syötetään navasta 67 siirtokoskettimen 5 62' ja koskettimen 61' kautta generaattorin 42 sisäänme- noon 45 (kuvio 1) ja sen ulostulosta lähetetään pulsseja taajuudenjakajan 38 sisäänmenoon 44 (kuvio 1), joka synnyttää pulsseja tietyin aikavälein niiden syöttämiseksi koinsidenssipiirin 36 sisäänmenoon 39. Nämä pulssit las-10 ketään yhteen piirissä 36 ja verrataan siihen tallennettujen pulssien summaan. Mikäli summat ovat yhtäsuuret, piirin 36 ulostulo lähettää signaalin säätöpöydässä 11 olevaan relekäämiin 59 (kuvio 3). Kosketin 59' sulkeutuu, virta kulkee ohjaussuodatuspuristimen 1 toimilaitteille 15 kuuluvalle relekäämille 60 ja lietteen syöttö lakkaa.
Muunnin 14 toimii seuraavalla tavalla.
Muuntimen 14 ulostulossa on negatiivinen jännite, kun se on kytkettynä. Tämä negatiivinen jännite syötetään vastuksen 58 (kuvio 2) kautta operaatiovahvistimen 49 2Q invertoivaan sisäänmenoon, jossa operaatiovahvistimessa 49 on negatiivinen palautus vastuksen 50 ja positiivinen palautus vastuksen 58 kautta. Vastus 54 rajoittaa positiivisen palautuksen astetta. Operaatiovahvistimen 49 ulostuloon muodostuu positiivinen potentiaali. Operaatio-25 vahvistimen 49 ulostulo on kytketty integrointipiiriin, joka käsittää vastuksen 51 ja anturin 3, joka on kapasi-tanssityyppinen sähköinen elementti, jonka yksi levy on kytketty yhteiseen nollakiskoon. Kun operaatiovahvistimen 49 positiivinen ulostulojännite kasvaa, anturi 3 30 varautuu positiivisella jännitteellä vastuksen 51 kautta. Operaatiovahvistin 52 on jänniteseuraaja ja sen ulostuloon kehitetyn vahvistetun signaalin jännite on verrannollinen kapasitanssityyppisen elementin levyjen ylitse vallitsevaan jännitteeseen.
35 Kapasitanssityyppinen elementti varautuu, kunnes 19 8061 1 operaatiovahvistimen 52 ulostuloon syntyy signaali. Tämä signaali laukaisee Schjnittin liipaisupiirin, joka on rakennettu operaatiovahvistimen 56 ympärille. Operaatiovahvistimen 56 ulostulosignaali muuttuu kumulatiivisesti nega-5 tiivisesta positiiviseksi ja se syötetään vastuksen 58 kautta operaatiovahvistimen 49 säätösisäänmenoon ja sen ulostuloon syntyy negatiivinen signaali. Kapasitanssityyp-pinen elementti alkaa purkautua vastuksen 51 kautta ja jännite siinä sekä operaatiovahvistimen 52 sisäänmenossa 1Q kääntyvät positiivisesta negatiiviseksi. Vahvistimen 52 ulostulossa ulsotulosignaali muuttaa polariteetin negatiiviseksi, Schmittin liipaisupiiri kytkee ylitse ja ulostulosignaalin polariteetti muuttuu positiivisesta negatiiviseksi. Prosessi toistuu edelleen.
15 Kun kapasitanssityyppisen elementin kapasitanssi on vakio, muuntimen 14 ulostulosignaalilla on vakiotaajuus. Kun putki 2 (kuvio 1) ja pystysuora putki 4 täyttyvät suo-doksella, anturin 3 kapasitanssi muuttuu, jolloin muuntimen 14 ulostulosignaalin taajuus on tämän kapasitanssin 20 funktio. Kun suodosvirtaus keskeytyy, anturin 3 kapasitanssi saavuttaa arvon, joka vastaa taajuusgeneraattorin 19 taajuutta.
Laite suodatuspuristimien automaattista säätöä varten saa aikaan sen, että ulos tulevan suodatuspuristus-25 kakun vesipitoisuus pysyy tietyissä rajoissa vakiosuurui-sena, ovat lietteen suodatusominaisuudet ja kiintoainepi-toisuus sitten minkälaiset tahansa, ja takaa tasalaatuisen lietteenkäsittelyprosessin estämällä sellaisen suodatuspu-ristuskakun syntymisen, jonka vesipitoisuus olisi ohjear-30 vojen ulkopuolella, jolloin se parantaa olennaisesti suo-datuspuristuskakun laatua. Laitteiston seisonta-aika vähenee huomattavasti, koska vältytään odottamattomilta puhdistuksilta ja vaurioilta, jotka ovat mahdollisia, kun vesipitoisuus ylittää sallitun tason. Suodatuspuristuska-35 kun vakiosuuruinen vesipitoisuus antaa mahdollisuuden to- 20 8 0 61 1 teuttaa kakun käsittelyn ja kuljetuksen vakaana ja luotettavana teknisenä prosessina alentaen kustannuksia, jotka johtuvat: - veden höyrystämisestä kakun kuivatuksen yhteydessä, 5 - nestefaasin kuljetuksesta varastointipaikkaan, - varastoinnista, koska tarvitaan vähemmän tilaa.
Laite suodatuspuristimien automaattista säätöä varten tekee lietteiden kuivatukseen käytettävän suoda-tuslaitteiston tehokkaammaksi, yksinkertaistaa vedenpois-1Q toprosessia ja eliminoi lietteen vaihtelevan suodatetta-vuuden ja vesipitoisuuden vaikutuksen ulos tulevan lietteen ominaisuuksiin - suodatuspuristuskakun vesipitoisuuteen. Se mahdollistaa myös suodatuspuristusryhmän säätämisen ilman käytönvalvojaa.
15 Teollinen käyttökelpoisuus Tätä keksintöä voidaan käyttää kuivatettaessa jätevesilietteitä kunnallisissa ilmastuslaitoksissa, teol-lisuuslietteitä paperinvalmistusteollisuudessa, liejua kaasunpuhdistuslaitteiden kiertovesisyöttöjärjesltemissä, 2Q jätevesilietteitä neutralointilaitoksissa ja mikrobiologisen ja petrokemiallisen teollisuuden tuotantolaitoksissa·

Claims (2)

2i 8061 1
1. Laite lietteiden kuivatukseen käytettävien suodatuspuristimien automaattista säätöä varten, joka 5 käsittää säätölaitteiston, joka on kytketty ainakin yhteen suodatuspuristimeen (1) ja jolla on tarkoitus määrittää lietteen vedenpoistoprosessin kestoaika ja joka on varustettu anturilla (3), joka määrittää vedenpoiston kuluessa hetken, jolloin lietteen kiintoaine saavuttaa 10 tietyt ominaisuudet, yksikön (8) lietteen vedenpoistoprosessin aikaohjausta varten, joka on kytketty sähköisesti anturiin (3), ja säätöpöydät (11), joita on yhtä monta kuin suodatuspuristimia (1) ja joista kunkin säätöpöydän (11) sisäänmeno (12) on sähköisesti kytketty ajastinyksi-15 kön (8) ulostuloon ja kunkin ulostulo (13) on kytketty kulloinkin vastaavan suodatuspuristimen (1) toimilaitteeseen, tunnettu siitä, että siihen kuuluu myös taa-juusgeneraattori (19) , jonka säätösisäänmeno ja ajastin-yksikön (8) ensimmäinen säätösisäänmeno on yhdistetty kes-20 kenään ja kytketty säätöpöytien (11) ulostuloihin (22), jolloin ajastinyksikön (8) toinen säätösisäänmeno on kytketty säätöpöytien (11) ulostuloihin (23), ja säätöyksi-köt (9), joita on yhtä monta kuin suodatuspuristimia (1) ja joista kunkin säätöyksikön (9) ensimmäinen sisäänmeno 25 on kytketty ajastinyksikön (8) ulostuloon ja kunkin ulostulo on kytketty vastaavan säätöpöydän (11) sisäänmenoon (12) , jolloin säätölaitteisto on kytketty ainakin yhteen suodatuspuristimeen (1) suodosputken (2) välityksellä ja muodostuu pääasiassa pystysuorasta putkesta (4), jonka 30 poikkipinta-ala on yhtä suuri tai suurempi kuin suodosputken (2) ja jonka yläpää on yhteydessä suodosputken (2) alkuosaan (5) ja alapäätä rajoittaa välilevy (7), jossa on kalibroitu aukko (7'), jonka kautta putki (4) on yhteydessä suodosputken (2) loppuosaan (6), ja anturi (3) on sähkö-35 kapasitanssityyppinen elementti, joka on sovitettu putken 22 8061 1 (4) sisälle koko pituudeltaan siten, että kapasitanssi-tyyppisen elementin akseli sijaitsee sivussa kalibroidun aukon (7') keskiviivalta, ja anturin (3) sähköinen kytkentä ajastinyksikköön (8) on toteutettu sarjaan kytketty-5 jen elementtien, nimittäin kapasitanssi-taajuusmuuntimen (14), anturikytkimen (15) ja taajuuskoinsidenssiyksikön (17), joka on kytketty taajuusgeneraattorin (19) ulostuloon, välityksellä ja lietteen vedenpoiston lopetuskytki-mien (21) välityksellä, joita on yhtä monta kuin suodatusko puristimia (1) ja jotka on kytketty kunkin säätöpöydän (11) sisäänmenoon (12) , joka on yhdistetty yksikön (8) sisään-menoon (20), ja kunkin säätöpöydän (11) ulostulot (24, 25, 26) on kytketty vastaavasti asianomaisen säätöyksikön (9) toiseen, kolmanteen ja neljänteen sisäänmenoon, ja anturi-]_5 kytkin (15) ja vastaavan suodatuspuristimen (1) lietteen vedenpoiston lopetuskytkin (21) on yhdistetty saman suodatuspuristimen (1) säätöpöydän (11) kytkimeen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kunkin suodatuspuristimen (1) sää-20 töyksikkö (9) käsittää koinsidenssipiirin (28), jonka ensimmäinen sisäänmeno (29) on kytketty ajastinyksikön (8) ulostuloon (10) ja toinen sisäänmeno (30) on kytketty säätöpöydän (11) ulostuloon (25), flip-flop-piirin (31), jonka sisäänmeno (32) on kytketty koinsidenssipiirin (28) 25 ulostuloon, sähköisen signaaligeneraattorin (33), jonka ulostulo on kytketty flip-flop-piirin (31) sisäänmenoon (34) ja jonka sisäänmeno (35) on kytketty säätöpöydän (11) ulostuloon (24), koinsidenssipiirin (36), jonka sisäänmeno (37) on kytketty sähköisen signaaligeneraattorin (33) 30 ulostuloon ja jonka ulostulo on kytketty säätöpöydän (11) sisäänmenoon (12), taajuudenjakajän, jonka ulostulo on kytketty koinsidenssipiirin (36) sisäänmenoon (39) ja sisäänmeno (40) on yhdistetty sähköisen signaaligeneraattorin (33) sisäänmenoon (35), AND-portin (41), ja pulssige-35 neraattorin (42), jonka ulostulo on kytketty AND-portin (41) sisäänmenoon (43) ja taajuudenjakajän (38) sisään- 23 8061 1 menoon (44) ja sisäänmeno (45) on kytketty säätöpöydän (11) ulostuloon (26), jolloin AND-portin (41) sisäänmeno (46) on kytketty flip-flop-piirin (31) ulostuloon ja sen ulostulo on kytketty piirien (28, 36) sisäänmenoihin (47, 5 48) . 24 8061 1
FI860591A 1984-06-21 1986-02-10 Anordning foer automatisk styrning av arbetsfoerloppet hos filterpressar. FI80611C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SU843759875A SU1286247A1 (ru) 1984-06-21 1984-06-21 Устройство автоматического управлени работой фильтр-прессов
SU3759875 1984-06-21
PCT/SU1985/000050 WO1986000240A1 (en) 1984-06-21 1985-06-21 A device for automatic control of filter presses operation
SU8500050 1985-06-21

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI860591A FI860591A (fi) 1986-02-10
FI860591A0 FI860591A0 (fi) 1986-02-10
FI80611B FI80611B (fi) 1990-03-30
FI80611C true FI80611C (fi) 1990-07-10

Family

ID=21126400

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI860591A FI80611C (fi) 1984-06-21 1986-02-10 Anordning foer automatisk styrning av arbetsfoerloppet hos filterpressar.

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4627914A (fi)
JP (1) JPS61502453A (fi)
AT (1) ATA901985A (fi)
CH (1) CH671168A5 (fi)
DE (1) DE3590298T1 (fi)
FI (1) FI80611C (fi)
GB (1) GB2175816B (fi)
SE (1) SE447451B (fi)
SU (1) SU1286247A1 (fi)
WO (1) WO1986000240A1 (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI85561C (fi) * 1990-06-29 1992-05-11 Larox Ag Foerfarande foer styrning av tryckfilter.
AT397621B (de) * 1992-04-06 1994-05-25 Andritz Patentverwaltung Verfahren und anlage zur behandlung von eingeengten feststoff-flüssigkeit- mischungsströmen, nämlich weitestgehende abtrennung von flüssigkeit aus solchen mischungsströmen
GB9302151D0 (en) * 1993-02-04 1993-03-24 Allied Colloids Ltd Determination of dewatering performance
DE102015012887A1 (de) * 2015-10-06 2017-04-06 Imko Micromodultechnik Gmbh Filterpresse und Verwendung eines elektromagnetisch arbeitenden Sensors in derselben

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SU442812A1 (ru) * 1972-06-06 1974-09-15 Предприятие П/Я Р-6273 Способ управлени работой камерного фильтра-пресса
SU683784A1 (ru) * 1977-07-14 1979-09-05 Предприятие П/Я А-3944 Горизонтальный камерный фильтр-пресс
SU680749A1 (ru) * 1977-12-16 1979-08-25 Предприятие П/Я Р-6273 Способ регулировани режима работы фильтровальной станции
US4151080A (en) * 1978-02-13 1979-04-24 Enviro Development Co., Inc. System and apparatus for control and optimization of filtration process
SU841650A1 (ru) * 1979-07-09 1981-06-30 Калининский Филиал Проектно-Конструктор-Ского Бюро Автоматизированных Системуправления Производственного Объединения"Центрспецавтоматика" Способ автоматического управлени РАбОТОй КАМЕРНОгО фильТР-пРЕССА
JPS5615296A (en) * 1979-07-17 1981-02-14 Otsuka Pharmaceut Co Ltd Quinazoline derivative
JPS5644011A (en) * 1979-09-14 1981-04-23 Kubota Ltd Control method of filter press
GB2059276B (en) * 1979-09-21 1983-05-11 Coal Industry Patents Ltd Controlling the filtration of solid and liquid mixtures
JPS5725247A (en) * 1980-07-24 1982-02-10 Honda Motor Co Ltd Production of long sized member made of light alloy
GB2110553A (en) * 1981-12-01 1983-06-22 Willett And Company Limited Th Pressurized filtration system
US4439325A (en) * 1982-08-06 1984-03-27 Cpc Engineering Corporation Pressurized filtration system
US4544489A (en) * 1984-07-02 1985-10-01 Canadian Patents And Development Limited Process and apparatus for controlled addition of conditioning material to sewage sludge

Also Published As

Publication number Publication date
FI860591A (fi) 1986-02-10
SE447451B (sv) 1986-11-17
SU1286247A1 (ru) 1987-01-30
GB2175816B (en) 1988-06-02
WO1986000240A1 (en) 1986-01-16
JPS61502453A (ja) 1986-10-30
GB8603362D0 (en) 1986-06-21
FI860591A0 (fi) 1986-02-10
CH671168A5 (fi) 1989-08-15
SE8600493D0 (sv) 1986-02-04
SE8600493L (sv) 1986-02-04
US4627914A (en) 1986-12-09
FI80611B (fi) 1990-03-30
ATA901985A (de) 1992-02-15
GB2175816A (en) 1986-12-10
DE3590298T1 (de) 1986-06-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8046194B2 (en) Method for predictive maintenance and/or method for determining electrical conductivity in a magneto-inductive flow-measuring device
FI80611C (fi) Anordning foer automatisk styrning av arbetsfoerloppet hos filterpressar.
US3281594A (en) Sludge-pumping control system
NL8304182A (nl) Gasanalyse-apparaat.
EP0760466A2 (en) Electromagnetic flow rate measuring apparatus and method for compensating the measured flow rate
JPS63243767A (ja) 分極の影響を除去した導電率測定方法及び装置
US2968181A (en) Liquid quantity measuring apparatus
KR101916388B1 (ko) 여과 장치 및 이를 이용한 함수율 모니터링 방법
US3369394A (en) Meters for non-conducting liquids
CN103967677A (zh) 柴油机燃油系统循环喷油量电控式测试装置及测试方法
US3441956A (en) Liquid treatment method and apparatus
US20220276215A1 (en) Water sampling device for water quality measurement
GB1589957A (en) Method and apparatus for determining the resistance value of an unknown resistance by measuring the conductance of that resistance
SU1285443A1 (ru) Устройство дл автоматического регулировани кислотности жидких продуктов
SU1118860A1 (ru) Устройство дл измерени количества жидкости
CN2278937Y (zh) 阳离子交换器失效监督仪传感装置
RU2717259C1 (ru) Способ измерения электрической проводимости чистой и деионизированной жидкости
JP3775793B2 (ja) 汚泥度測定方法および装置
JPS5852518Y2 (ja) 濁度・油分濃度測定装置
KR19980014359A (ko) 보우메 비중계를 이용한 비중/농도 자동측정장치
SU95156A1 (ru) Устройство дл автоматического дозировани реагентов
SU1383226A1 (ru) Измеритель параметров диэлектрических сред и материалов
SU385289A1 (ru) Частотно-импульсное дифференцирующее устройство
EP0149521A2 (en) Flowmeter
SU448401A2 (ru) Измеритель нелинейных искажений

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: ANTONENKO, VIKTOR IVANOVICH