FI74589B - Foerfarande och anordning foer automatisk framstaellning av korvstaenger. - Google Patents

Foerfarande och anordning foer automatisk framstaellning av korvstaenger. Download PDF

Info

Publication number
FI74589B
FI74589B FI840391A FI840391A FI74589B FI 74589 B FI74589 B FI 74589B FI 840391 A FI840391 A FI 840391A FI 840391 A FI840391 A FI 840391A FI 74589 B FI74589 B FI 74589B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
hose
filling
length
sausage
compressed
Prior art date
Application number
FI840391A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI840391A0 (fi
FI74589C (fi
FI840391A (fi
Inventor
Guenter Kollross
Fritz Karl Steinbis
Original Assignee
Teepak Prod Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19823223725 external-priority patent/DE3223725C2/de
Application filed by Teepak Prod Nv filed Critical Teepak Prod Nv
Publication of FI840391A0 publication Critical patent/FI840391A0/fi
Publication of FI840391A publication Critical patent/FI840391A/fi
Publication of FI74589B publication Critical patent/FI74589B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI74589C publication Critical patent/FI74589C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C11/00Sausage making ; Apparatus for handling or conveying sausage products during manufacture
    • A22C11/02Sausage filling or stuffing machines

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Processing Of Meat And Fish (AREA)
  • Meat, Egg Or Seafood Products (AREA)
  • Channel Selection Circuits, Automatic Tuning Circuits (AREA)
  • Electrically Operated Instructional Devices (AREA)
  • Signal Processing Not Specific To The Method Of Recording And Reproducing (AREA)
  • Electrophonic Musical Instruments (AREA)

Description

1 74589
Menetelmä ja laite makkaratankojen automatisoitua valmistusta varten
Keksintö koskee menetelmää makkaratankojen automati-5 soitua valmistusta varten makkarantäyttökoneella käyttä mällä makkaranpäällyksiin letkumateriaalia, joka vedetään ensin täyttökoneen vieressä olevasta varastorullasta suurempina pituuksina jaksoittain, puristetaan kokoon aksiaalisesta ja katkaistaan, minkä jälkeen jokainen tällainen osa 10 siirretään erikseen täyttökoneen makkaramassan syöttökohdan eteen ja täytetään siinä vetämistä jarrutettaessa makkara-massalla täyttöputken avulla, jaetaan osiin ja suljetaan, sekä tällaisen menetelmän soveltamiseen käytettävää laitetta. Keksinnön kohteena on myös patenttivaatimuksen 11 joh-15 dannon mukainen laite.
Edellä mainitun tyyppinen menetelmä tunnetaan DE-pa-tentista 29 41 872. Tällä jo tunnetulla menetelmällä on "klassiseen" menetelmään verrattuna, jossa käytetään pakkaus-letkutehtaiden toimitusvalmiiksi kokoonpuristamia letkukap-20 paleita - ns. "letkukuoria" - makkaranvalmistajän kannalta lukuisia merkittäviä etuja: - suurina pituuksina rulliksi kelattu letkumateriaali vaatii varastointia varten huomattavasti vähemmän tilaa kuin valmiiksi kokoonpuristetut letkukuoret, 25 - makkaranvalmistajalle tapahtuvaan toimitukseen asti kastelemattomana ollut letkumateriaali on joka tapauksessa bakteeritonta ja sitä voidaan varastoida kuivissa tiloissa pitempiäkin aikoja tarvitsematta pelätä sen saastumista bakteerien vaikutuksesta, 30 - letkumateriaalin kasteleminen sen kokoonpuristami- seen ja täyttämiseen tarvittavan kosteuspitoisuuden aikaansaamiseksi tapahtuu kokoonpuristamattomassa materiaalissa paljon nopeammin kuin tiiviisti kokoonpuristetuissa letku-kuorissa ja se voidaan sen vuoksi suorittaa myös yhtäjak-35 soisena toimintona, 2 74589 - käytännöllisesti katsoen vain käsin suoritettava pakkauksen poistaminen erillisistä letkupäällyksiin tai -verkkoihin pakatuista letkukuorista jää pois, - vasta välittömästi ennen täyttämistä kokoonpuris-5 tettujen täyttökuorien siirtäminen täyttökoneen makkaramas- san syöttökohdan eteen voidaan koneellistaa, jolloin säästyy lisää työvoimaa ja vältetään letkumateriaalin vahingoit-tumisvaara, joka liittyy sen täyttöputkiin käsin tapahtuvaan syöttämiseen, 10 - koska kokoonpuristaminen voidaan suorittaa myös tällöin koneellisesti, voidaan koko "kokoonpuristamis-täyt-tö-sulkemis"-menetelmä automatisoida ja rationalisoida.
Tässä tunnetussa menetelmässä ei voida kuitenkaan vielä kokonaan luopua aputyövoimasta. Letkumateriaalin mi-15 toissa ja venyvyydessä esiintyvät toleranssit, joita ei voida välttää, samoin kuin kokoonpuristettujen osapituuksien toleranssit vaativat materiaalin syötön jatkuvaa tarkkailua täyttöputken kohdalla ja täyttökoneen oikeaan aikaan tapahtuvaa irtikytkemistä käsin pyrittäessä välttämään suurempia 20 täyttämättömiä letkumateriaalin jäännöspituuksia "tyhjään tapahtuvan täyttämisen" ja sen vahingollisten seurausten estämiseksi.
Keksinnön tarkoituksena on välttää tämä epäkohta ja parantaa alussa mainitun tyyppistä menetelmää siinä mieles-25 sä, että hyödyntämällä osina kokoonpuristetut letkupituu-det mahdollisimman tarkasti päästään täydelliseen automatisointiin ilman ihmistyövoimaa.
Tämä tehtävä ratkaistaan keksinnön mukaan siten, että jokaisen kokoonpuristetun letkukappaleen pituus mitataan 30 jo sinänsä tunnetulla tavalla varastorullasta vedettäessä, että lisäksi täyttöputkesta vedetyn letkumateriaalin pituus mitataan jatkuvasti ja sitä verrataan aikaisemmin kokoonpu-ristettaessa mitattuun kappalepituuteen, ja että täyttäminen, jakaminen osiin ja sulkeminen keskeytetään tästä ver-35 tallusta riippuen.
3 74589
Materiaalipituuden mittaaminen jokaisesta kokoonpu-ristetusta letkukappaleesta jo kokoonpuristettaessa välittömästi ennen täyttämistä kuuluu myös alan tekniikkaan (DE-patenttihakemus P 31 34 698.7-27). Tämä mittaus suoritetaan 5 tällöin kuitenkin vain varsinaisen kokoonpuristamistoiminnon ohjaamiseksi kokoonpuristettavaan letkupituuteen nähden. Sen sijaan keksinnön mukaan tämän mittauksen tulos otetaan jatkuvasti huomioon vertailusuureena, kun aikaisemmin mitattuja letkupituuksia käsitellään myöhemmin täyttökoneessa, 10 ja letkumateriaali pystytään näin ollen hyödyntämään mahdollisimman tarkasti jätemäärän pysyessä minimaalisena, jolloin täyttöputkesta vedettävän letkun mittaaminen jarrukoh-dan edessä, jossa materiaaliin ei vielä kohdistuu siihen täytetyn makkaramassan aiheuttamaa sisäistä painetta, eli-15 minoi täytettäessä tapahtuvan materiaalin venymisen aiheuttamat pituusmittausvertailun virheet.
Keksinnön suositettavassa rakenteessa kokoonpuristettaessa varastorullasta vedettyä letkupituutta verrataan jatkuvasti etukäteen määrättyyn osan pituuteen, joka määrä-20 tään ainakin likipitäen niin, että se vastaa tietyn letkukoon ollessa kyseessä makkaran tiettyä täyttömäärää varten tarvittavan letkupituuden parillista kerrannaista. Tämä toimenpide ei yksinomaan edistä lisää letkumateriaalin tehokasta hyödyntämistä, johon pyritään, vaan se helpottaa myös 25 uudelleensäätöä muihin täyttömääriin siirryttäessä.
Ennen kaikkea pienemmille makkaroille, kuten keitto-makkaroille tai vastaaville, joiden täyttöpainon on oltava kauttaaltaan sama, keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa edullisesti, niin että täyttäminen, kiristäminen ja 30 sulkeminen keskeytetään, jos täyttöputkesta vedetyn letku-materiaalin vertaaminen kokoonpuristetun letkukappaleen pituuteen ilmaisee, että täyttöputkessa jäljellä oleva materiaali ei riitä tietyn täyttömäärän vielä kerran tapahtuvaan täyttämiseen.
35 Tässä menetelmässä mahdollisesti jäljelle jäävät täyttämättömän letkumateriaalin jäännöspituudet ovat joka 74589 tapauksessa niin pieniä ja merkityksettömiä, että ne voidaan jokaisen letkukappaleen kokonaispituuteen verrattuna hyväksyä .
Suurempien makkaroiden, nimenomaan leikkeleiksi käy-5 tettävien tuotteiden, ollessa kyseessä on sen sijaan edullisempaa soveltaa menetelmää keksinnön toisen suoritusmuodon mukaisesti, niin että täyttömäärää pienennetään jokaisen letkukappaleen viimeisessä täyttötoiminnossa vertailussa ilmenevää täyttöputkessa olevan letkumateriaalin jäännöspi-10 tuutta vastaavasti. Jokaisen letkukappaleen näin lyhennetty viimeinen makkara voidaan mahdollisesti myydä alhaisempaan hintaan tai makkaranvalmistaja tekee siitä itse leikkeleitä.
Keksinnön mukaisen menetelmän nimenomaisena etuna on, ettei jokaisessa letkukappaleessa kokoonpuristettavaa let-15 kupituutta tarvitse määrätä kiinteästi etukäteen. Keksinnön mukaista menetelmää voidaan erään sen erikoisrakennepiir-teen mukaan päinvastoin soveltaa niin, että kokoonpurista-mista varten etukäteen määrättyä osan pituutta voidaan jatkuvasti korjata mittaamalla jatkuvasti makkaran tietylle 20 täyttömäärälle letkumateriaalin koon vaihteluista ja/tai venyvyysmuutoksista johtuen todellisuudessa tarvittava let-kupituus.
Keksintö mahdollistaa lisäksi myös letkumateriaalin automatisoidun valvonnan liimauskohdissa, jotka on sekä op-25 tisista syistä, että ennen muuta niiden täyttöpaineeseen nähden pienentyneen kestävyyden vuoksi poistettava, mikä on näihin asti edellyttänyt myös vastaavaa käyttöhenkilön suorittamaa visuaalista tarkkailua. Tämä probleema ratkaistaan keksinnön erään erikoisrakennepiirteen mukaan siten, että 30 varastorullasta vedettyä letkumateriaalia tarkkaillaan jatkuvasti liimauskohdan esiintymiseen nähden, ja että kokoon-puristustoiminto päättyy automaattisesti ja kokoonpuristettu letkukappale katkaistaan ja syötetään täyttökoneen makkara-massan syöttökohdan eteen, ennen kuin liimauskohta on eh-35 tinyt kokoonpuristusalueelle. Liimauskohdan esiintyessä todettava lyhyempi materiaalipituus liimauskohdasta 5 74589 kokoonpuristetussa letkukappaleessa huomioidaan keksinnön mukaisen menetelmän ansiosta automaattisesti täyttövaihees-sa ja se aiheuttaa myös tällöin täyttö-, jako- ja sulkemis-toimintojen ajoissa tapahtuvan keskeyttämisen.
5 Menetelmän soveltamista ei tarvitse keskeyttää tässä kään liimauskohdan esiintymistapauksessa. Menetelmää sovelletaan tällöin sen sijaan edullisesti niin, että letkuma-teriaalin vetäminen ja kokoonpuristaminen varastorullasta, kun liimauskohdan edestä katkaistu letkukappale on syötetty 10 täyttökoneeseen makkaramassan syöttökohdan eteen, jatkuvat automaattisesti, ja että kokoonpuristustoiminto lopetetaan uudestaan ja letkumateriaali katkaistaan uudestaan, kun lii-mauskohta on ohittanut katkaisukohdan, minkä jälkeen liimaus-kohdan sisältävä letkukappale katkaistaan pois ja menetelmää 15 jatketaan sen jälkeen syötettävällä letkumateriaalilla normaalisti .
Liimauskohdan sisältävän materiaaliosan poistaminen voi tapahtua monella eri tavalla ja se voidaan ilman muuta automatisoida tavanomaisilla laitteilla.
20 Jotta myös liimauskohtien esiintyessä nimenomaan pi tempiä makkaroita valmistettaessa voidaan välttää se, ettei tällaisista makkaroista koostuvan makkaratangon päähän jää pitempää täyttämätöntä letkukappaletta ja ettei jouduta täyttämään lyhentynyttä makkaraa, eräs keksinnön rakenne-25 piirre edellyttää vielä, että liimauskohdan tarkkailu tapahtuu katkaisukohdasta sellaisella etäisyydellä, joka on suurempi kuin makkaran tiettyä täyttömäärää varten tarvittava letkupituus, ja että kokoonpuristustoiminto lopetetaan ja kokoonpuristettu materiaali katkaistaan ja syötetään 30 täyttökoneen makkaramassan syöttökohdan eteen niin pian kuin on saatu makkaran tiettyä täyttömäärää varten tiettyä letkukokoa käytettäessä tarvittavan letkupituuden suurin mahdollinen kokonaislukuna ilmaistu kerrannainen ennen liimauskohdan siirtymistä kokoonpuristusalueelle.
35 Perustuen DE-patentin 29 41 872 mukaiseen jo tunnet tuun laitteeseen, joka käsittää pidinlaitteen letkumateriaalin 6 74589 varastorullan kääntyvää laakerointia varten, laitteen varastotilasta tulevan letkumateriaalin jaksoittaista aksiaalista kokoonpuristamista varten, laitteen kokoonpuristettu-jen letkukappaleiden katkaisemiseksi kokoonpuristamattomas-5 ta materiaaliradasta, laitteen katkaistujen letkukappaleiden syöttämiseksi tahdistettuina ainakin yhden, letkukappa-leen vastaanottavan täyttöputken käsittävän makkarantäyttö-koneen, täytettäessä toimivan suolijarrun täyttöputkesta tällöin vedettyä letkumateriaalia varten, täyttöputken pään 10 eteen järjestetyn sulkimenkiinnityslaitteen täyttökoneen annoksittain makkaramassalla täyttämän letkumateriaalin osiin jakamista ja sulkemista varten sekä ohjaus- ja lukituslait-teet eri laitteiden ohjelmoitua kauko-ohjausta varten, keksinnön mukaisen menetelmän soveltamiseen käytettävä laite on 15 tarkoituksenmukaista varustaa jo sinänsä tunnetulla ensimmäisellä mittauslaitteella jokaisen kokoonpuristetun letku-kappaleen pituuden mittaamiseksi, toisella mittauslaitteella täyttöputkesta täytettäessä suolijarrun läpi vedetyn letku-materiaalin jatkuvaa mittaamista varten, muistilaitteella, 20 joka tallentaa ensimmäisen mittauslaitteen mittaustuloksen jokaista halutulla tavalla kokoonpuristettua letkukappaletta varten, vertailulaitteella, joka vertaa muistiin tallennettua mittaustulosta mitattua letkukappaletta käsiteltäessä jatkuvasti toisen mittauslaitteen mittausarvoihin sekä las-25 kimella, joka laskee vertailun perusteella jatkuvasti käytettävissä olevan materiaalipituuden täyttöputkessa ja ohjaa ohjaus- ja lukituslaitteita sen mukaisesti.
Keksinnön mukaisen menetelmän soveltamiseen käytettävän tällaisen laitteen edulliseen rakenteeseen liittyviä 30 muita piirteitä käy selville patenttivaatimuksista 12-24.
Keksinnön mukaisen menetelmän soveltamiseen käytettävän laitteen erästä rakenne-esimerkkiä selostetaan seuraa-vassa piirustuksen avulla.
Piirustuksessa makkarantäyttökone on merkitty viite-35 numerolla 10. Koneessa olevaa täyttösuppiloa 12 käytetään jo tunnetulla tavalla lihapalojen syöttämiseen, jotka 7 74589 hienonnetaan koneessa makkaramassaksi. Koneen 10 sivuun on järjestetty pyörivä levy 14, jossa on kaksi keskenään yhdensuuntaista ja samanlaisina muodostettua täyttöputkea 12 o 16, 16 , jotka voidaan kääntämällä levyä kulloinkin 180° 5 (ei esitetyn) kytkinkäyttölaitteen avulla siirtää vuorotellen täyttökoneen 10 makkaramassan syöttökohdan eteen, jota ei näy piirustuksessa. Piirustuksessa etumainen täyttöputki 1 16 on "täyttöasennossa" makkaramassan syöttökohdan edessä, 2 kun taas takimmainen täyttöputki 16 on ns. "kuormausasen-10 nossa".
2
Kuormausasennossa täyttöputki 16 "kuormataan" seu-raavassa selostettavalla tavalla makkaranpäällyksellä, joka on aksiaalisesti kokoonpuristettua tekosuoliletkumateriaa-lia 18, johon makkaramassa täytetään täyttöasennossa täyttö-15 putken 16 läpi sen päällä olevaa letkumateriaalia vetämällä. Ns. "suolijarru" 20, joka liittyy joustavasti täyttö-1 putken 16 päähän, jarruttaa letkumateriaalin vetämistä ja varmistaa siten, että se täyttyy tiiviisti makkaramassalla.
Täyttöputken 16 avonaisen pään eteen on järjestetty 20 kohdassa 22 kaaviona esitetty sulkimenkiinnityslaite metallisten suljinhakasten 24 parittain tapahtuvaa kiinnittämistä varten, joilla täytettäessä muodostuva makkaratanko 26 jaetaan ketjumaisesti peräkkäin järjestetyiksi makkaroiksi ja suljetaan makkaroiden välistä. Kun etumaisen täyttöputken 1 25 16 päällä oleva letkumateriaali on käytetty loppuun, suo lijarru 20 liikkuu täyttöputken vapauttavaan asentoon ja pyörivä levy 14 kääntyy 180° tällä välin "kuormatun" toi- 2 sen täyttöputken 16 siirtämiseksi koneen makkaramassan syöttökohdan eteen. Kun suolijarru 20 on työnnetty tämän 30 täyttöputken päähän, täyttötoiminto alkaa edellä kuvatulla tavalla uudestaan, kunnes myös tässä putkessa oleva letku-materiaali on käytetty loppuun ja kuormausasennossa oleva toinen täyttöputki kuormataan tällä välin uudestaan letku-materiaalilla.
35 Kulloinkin kuormausasennossa olevan täyttöputken kuormaamiseen käytetään seuraavassa selostettavaa laitetta.
8 74589 Täyttökoneeseen 10 liittyvällä pitkänomaisella oh-jausalustalla 28 ohjataan kelkkarunkoa 30 yhdensuuntaisesti täyttöputkiin 16 nähden siirtyvänä ja sitä voidaan siirtää kaksitoimisen voimasylinterin avulla painenesteellä tai pai-5 neilmalla piirustuksessa vasemmalla olevan "eteentyönnetyn" asennon ja piirustuksessa oikealla olevan "takaisinvedetyn" asennon välillä. Kelkkarungossa 30 on irrotettavassa pidäkkeessä varastorulla 34, johon on kelattu litteäksi tekosuo-liletkumateriaalia 18, joka ohjataan yhteisellä viitenume-10 rolla 40 merkityn kokoonpuristuslaitteen kääntörullien 36, 38 yli sama-akselisesti kuormausasennossa olevaan täyttö- putkeen 16 nähden. Kokoonpuristuslaitteeseen on järjestetty 1 2 halkaisijaltaan täyttöputkia 16 , 16 vastaava "uiva" put- kiosa 44, jota ohjataan kahden ohjausrullaparin 44 välissä 15 sama-akselisesti kuormausasennossa olevaan täyttöputkeen 2 16 nähden. Varastorullasta 34 litteänä kääntörullien 36, 38 yli menevä letkumateriaali 18 "laukaistaan" putkiosan 42 avulla pyöreään poikkileikkausmuotoonsa ja se pääsee ohjaus-rullien 44 vapaan kääntymisen vuoksi liikkumaan esteettä 20 näiden ja putkiosan 42 välissä.
Kokoonpuristuslaite 40 käsittää alan nykytekniikan mukaan (DE-patenttihakemus P 31 34 698.7-27) kelkkarunkoon 30 kiinnitetyn U-muotoisen tukirungon 46, jonka kylkien väliin on järjestetty kaksi yhdensuuntaista ohjaustankoa 48.
25 Ohjaustankoihin 48 on sijoitettu U-muotoinen kelkka 50 yhdensuuntaisesti putkiosan 42 kanssa siirtyvänä. Kelkassa 50 on päällekkäin kaksi akselia 52, joihin kumpaankin on kelkan etupuolelle kiinnitetty tartuinvipu, jossa on puoliympyrän muotoinen tartuinleuka 54. Molemmat tartuinleuat 30 54 muodostavat näin ollen yhdessä tangon, joka voidaan ava ta ja sulkea kääntämällä akseleita vastakkaisiin suuntiin. Kelkka 50 on varustettu (ei esitetyllä) käyttölaitteella, joka siirtää sitä edestakaisin ohjaustangoissa 48. Lisäksi kelkan 50 takasivulla on tartuinleukojen akseleita varten 35 (ei myöskään esitetty) käyttölaite, jolla saadaan kelkan liikkeen perusteella aikaan sellainen tartuinleukojen 9 74589 liike, että nämä sulkeutuvat kelkan 50 oikeanpuoleisessa pääteasennossa, pysyvät suljettuina taas kelkan vasemmalle tapahtuvan siirtymisliikkeen aikana, avautuvat vasemmassa pääteasennossa ja siirtyvät takaisin avatussa tilassa 5 kelkan kanssa sulkeutuakseen sitten uudestaan.
Tartuinleukojen 54 sisäosa on varustettu kitkapäällysteillä, jotka on sovitettu putkiosan 42 ulkohalkaisijän mukaan, niin että tartuinleuat 54 tarttuvat kitkavoimalla suljetussa tilassa ollessaan putkiosan 42 päälle menevään 10 letkumateriaaliin 18, kun taas avatussa tilassa ollessaan niitä voidaan siirtää vapaasti letkumateriaalin yli.
Kelkkarunkoon 30 on lisäksi järjestetty puristus-laite 56, jolla letkumateriaali 18 voidaan puristaa kiinni putkiosaan 42 letkumateriaalin 18 ja putkiosan 42 kiinnit-15 tämiseksi kelkkarunkoon 30. Puristuslaite 56 voi olla paineilma- tai painenestekäyttöinen voimasylinteri tai sähkö-magneetti, jonka liikkuvassa osassa on letkumateriaaliin käyttötoiminnon aikana tarttuva kitkapäällyste.
Kelkan 50 siirtymispituus ohjausalustalla 28 on mi-20 toitettu niin, että putkiosa 42 on eteentyönnetyssä asennossa tiiviisti kuormausasennossa olevaa täyttöputkea 16 vasten ja takaisinvedetyssä asennossa sillä on täyttöputkeen 16 suurempi etäisyys, esimerkiksi 100-150 mm. Tällä etäisyysalueella on ohjausalustaan 28 putkiosan 42 radan 25 yläpuolelle ja alapuolelle kiinnitetty sulkimenkiinnitys-laite, jossa on vain nuolena esitetty ohjain 58, matriisi 60 sekä kaksi paria leikkausleukoja 62, 64 ja lisäksi leik-kauslaite, joka on esimerkiksi pyörivä, käytettävä leikkuu-terä 66, jotka ovat lepotilassa niin kaukana putkiosan 42 30 radasta, että kelkkarunko 30 ja siihen puristettu putkiosa 42 voidaan siirtää vapaasti edestakaisin täyttöputkea 16 ja tartuinleukoja 54 vasten putkiosaa 42 ja täyttöputkea 16 pitkin.
Kelkkarunkoon 30 on lisäksi laakeroitu kääntörullan 35 36 viereen sen yli ohjattua letkumateriaalia vasten jousi voimalla kitkakosketuksena asetettava kosketusrulla 68, 10 74589 joka käyttää tähtipyörää 70 sähköisen mittausarvomuuttajän 72 magnetointia varten. Tällöin mittausarvomuuttajän 72 synnyttämät impulssit ovat näin ollen tähtipyörän 70 kierrosten kerrannainen ja mahdollistavat laskemalla varasto-5 rullasta 34 täyttöputkea 16 kuormattaessa vedetyn letkuma-teriaalin pituusmittauksen.
Lisäksi kelkkarungossa 30 on kääntörullien 36 ja 38 välissä liimauskohtien tarkkailulaite 74, joka käsittää esimerkiksi valonlähteen 76 ja valokennon 78 ja tarkkailee rul-10 lien läpi menevässä letkumateriaalissa 18 olevan liimaus-kohdan esiintymistä. Tämä laite on konstruoitu niin, että valokenno 78 saa normaalisti herätteen valonlähteen 76 valon avulla tämän herätteen kuitenkin loppuessa, kun liimaus-kohta tulee näkyviin.
15 Toinen vastaava liimauskohtien tarkkailulaite 80 on heti katkaisulaitteen 66 ja leikkausleukojen 62, 64 takana ja poikkeaa edellisestä vain siinä suhteessa, että tämän tarkkailulaitteen 80 valaistuslaite 82 ja valokenno 84 on järjestetty samalle puolelle letkumateriaalia, ja että tätä 20 varten valaistuslaitteen 82 lähettämä valo heijastuu täyttö-putken 16 kiillotetusta yläpinnasta valokennoon 84. Koska valon on mentävä tällöin kaksi kertaa letkumateriaalin läpi, valokenno 84 on säädetty vastaavasti herkemmäksi ja valonlähde 82 on muodostettu voimakkaammaksi.
25 Kuten piirustus myös esittää, täyttöasennossa ole- vassa täyttöputkessa 16 on tietyllä etäisyydellä suolijarrusta 20 toinen renkaan muotoinen osa 86, jonka läpi letku-materiaali menee, kuten suolijarrunkin 20 läpi. Renkaan muotoinen osa 86 toimii pidätysosana täyttöputken päällä ole-30 van letkumateriaalin kokoonpuristustaitteita varten, niin että vetopituus voidaan mitata suolijarrun 20 edessä. Tämä mittaus tapahtuu suolijarrun 20 ja pidätysosan 86 välissä olevaan letkumateriaaliin kitkan avulla tarttuvan kosketus-rullan välityksellä, joka käyttää tähtipyörää, jota ei ole 35 esitetty tarkemmin, sähköisen mittausarvonmuuttajän 90 magnetoimiseksi. Mittausarvonmuuttajän 90 synnyttämät 11 74589 impulssit ovat taas kosketusrullan 88 pyörähdysten kerrannainen ja mahdollistavat laskemalla täyttöputkesta täytettäessä vedetyn letkumateriaalin pituusmittauksen.
Makkarantäyttökoneen 10 kiinni- ja irtikytkemiseksi, 5 pyörivän levyn 14 kytkemiseksi, kokoonpuristuslaitteen 40 käyttösylinterin ohjaamiseksi ja sulkimenkiinnityslaittei-den 22 ja 58-64 ohjaamiseksi on järjestetty (ei esitetty) sähköisesti toimivat ohjauslaitteet ja (samoin ei esitetyt) lukituslaitteet viimeksi mainittujen laitteiden huolehtiessa 10 siitä, että kulloinkin suoritettava käyttötoiminto voi tapahtua vain silloin, kun edellinen käyttötoimenpide on päättynyt ja käytettävä laite on käyttövalmis.
Esitetyn laitteen koko ohjelmatoiminto ohjataan ja koordinoidaan (ei esitetyllä) mikrotietokoneella, joka kä-15 sittää normaaliin tapaan mikroprosessorin ja ohjelmoitavat pysyväismuistit (PROM) ja hajasaantimuistit (RAM) mikrotietokoneen muiden tavanomaisten komponenttien lisäksi.
Mikrotietokoneeseen on edellä mainittujen ohjauslaitteiden lisäksi yhdistetty myös molemmat mittausarvon-20 muuttajat 72 ja 90 sekä liimauskohtien mittauslaitteiden signaalivastaanottimet, kuten esimerkkitapauksessa molemmat valokennot 78 ja 84.
Esitetyn laitteen toimintatapa on mikrotietokoneen ohjauksen alaisena seuraava: 25 Oletetaan, että pyörivä levy 14 on tyhjän täyttöput ken kanssa kokoonpuristuslaitteen 40 edessä, kelkkarunko 30 on siirtynyt piirustuksessa oikeanpuoleiseen pääteasentoon, toisin sanoen voimasylinteri 32 on käynnistynyt, kelkka 50 on samoin oikeanpuoleisessa pääteasennossaan ja varasto-30 rullasta 34 tuleva letkumateriaali on vedetty kääntörullien 36 ja 38 yli ja ohjausrullien 44 välissä putkiosan 42 päälle, joka on puolestaan kiinnitetty puristuslaitteella 56 kelkkarunkoon 30. Lisäksi oletetaan, että makkarantäyttökoneen 10 makkaramassan syöttökohdan edessä olevan toisen 35 täyttöputken päällä on kokoonpuristettu letkupäällyskappale, joka on letkukuori, jonka täyttöputken suun yli menevä pää 74589 on suljettu sulkuhakasella, ja että pidätysrengas 86 ja suolijarru 20 on työnnetty tämän täyttöputken etupään päälle ja kosketusrulla 88 koskettaa kitkakosketuksena pidätys-osan 86 ja suolijarrun 20 välissä olevaan letkukappaleeseen.
5 Kun laite käynnistetään nyt tästä lähtöasennosta ja sen käyttöä jatketaan, mikrotietokone antaa ensin käskyn voimasylinterin 32 ohjausventtiiliä varten kelkkarungon 30 ja siinä olevan kokoonpuristuslaitteen 40 ajamiseksi vasemmalle, kunnes putkiosa 42 koskettaa päätysivulla takimmai-10 seen täyttöputkeen. Tämän jälkeen puristuslaite 56 vapautetaan vastaavilla tietokonekäskyillä ja kokoonpuristuslai-te 40 kytketään kiinni, jolloin edestakaisin liikkuvat ja tällöin sulkeutuvat ja jälleen avautuvat tartuinleuat 54 vetävät letkumateriaalia 18 varastorullasta 34 ja työntävät 15 sen kokoon ympärystaitteina aksiaalisesti takimmaisen täyttöputken päällä.
Samanaikaisesti kokoonpuristustoiminnon alkamisen kanssa mikrotietokoneen sisäpuolella olevaan mittausarvon-muuttajaan 72 yhdistetty laskulaite laskee tähtipyörän 70 20 impulssit ja vertaa varastorullasta 34 vedetyn letkumate-riaalin näin saatua metrimäärää täyttäputken päällä täyttö-kuoreksi kokoonpuristettavaa materiaalia varten ohjelmoituun nimellispituuteen.
Kokoonpuristamisen alkaessa takimmaisen täyttöputken 25 päällä täyttökone 10 kytketään kiinni ja se täyttää annoksittain makkaramassaa etumaisen täyttöputken läpi tällöin tästä vedettyyn letkumateriaaliin. Kun etukäteen määrätty täyttömäärä on valmis, tämä täyttötoiminto keskeytyy ja täytetty makkaratanko jaetaan kiristämällä se sopivilla 30 kiristyslaitteilla ja varustetaan kahdella suljinhakasel-la 24, minkä jälkeen täyttökone 10 kytkeytyy kiinni uudestaan. Mittausarvonmuuttaja 90 ottaa jatkuvasti selville tällöin etumaisesta täyttöputkesta vedetyn letkumateriaalin 18 pituuden ja vertaa sitä siihen pituusmittaustulokseen, jon-35 ka mittausarvonmuuttaja 72 on mitannut tätä letkukappaletta varten ennen sen kokoonpuristamista.
74589
Etumaisesta täyttöputkesta vedetyn letkumateriaalin jatketun pituusmittauksen lisäksi mikrotietokone ottaa joko täyttökoneen 10 kiinnikytkentöihin tai sulkimenkiinnitys-laitteiden 58-64 toimintoihin liittyen selville etumaisesta 5 täyttöputkesta aina yhtä täytettyä makkaraa varten vedettävän letkumateriaalimäärän. Tämän mittauksen perusteella mikroprosessori laskee jatkuvasti etumaisen täyttöputken päällä vielä käytettävissä olevan letkumateriaalin jäännöspituuden ja pitää mikrotietokoneen ohjelmoinnista riippuen huolta 10 siitä, että joko täyttäminen, osiin jakaminen ja sulkeminen loppuvat, kun etumaisen täyttöputken päällä ei ole enää riittävästi letkumateriaalia seuraavaa makkarapituutta varten tai että täyttötoiminto loppuu ennenaikaisesti ja sulki-menkiinnityslaitetta 58-64 käytetään viimeisen kerran. Tällä 15 tavoin estetään "tyhjään tapahtuva täyttäminen" ja hyödynnetään samalla optimaalisesti etumaisen täyttöputken päällä oleva letkuvarasto.
Kun kokoonpuristustoiminto on etukäteen määrätyn letkumateriaalipituuden kokoonpuristamisen jälkeen päätty- 20 nyt ja sulkimenkiinnityslaite 22 on jakanut makkaratangon osiin viimeisen kerran ja kiinnittänyt kaksi suljinhakasta 24, ilman että täyttökone 10 kytketään uudestaan kiinni, puristuslaite 56 käynnistyy ja puristaa putkiosan 42 letku- materiaalin 18 välityksellä kelkkarunkoon. Tämän jälkeen 25 voimasylinteri 32 käynnistyy ja siirtää kelkkarunkoa 30 2 oikealle, niin että takimmaisen täyttöputken 16 ja putki-osan 42 väliin jää riittävästi vapaata tilaa puristusleu-kojen siirtämiseksi päällekkäin, sulkimen kiinnittämiseksi sulkimenkiinnityslaitteen 58, 60 avulla ja näin suljetun 30 kokoonpuristetun materiaalikappaleen leikkaamiseksi leikkuu-terän 66 avulla täyttöputken 42 päällä olevasta kokoonpu-ristamattomasta materiaalista.
Samanaikaisesti suolijarru 20, pidätysrengas 86 ja mittauslaite 88, 90 siirtyvät pois etumaisesta täyttöput-35 kesta, niin että myös tämä on vapaa täyttöputkien jälkeenpäin tapahtuvaa kääntämistä varten kääntämällä pyörivää 14 74589 levyä 14 180°. Pyörivän levyn kääntämisen jälkeen laite on uudestaan ylemmässä lähtöasennossa, jossa puristusleuat 62, 64, sulkimenkiinnityslaite 58, 60 ja leikkuuterä 66 ovat siirtyneet myös alkuasentoihinsa.
5 Kokoonpuristamisen aikana mittausarvonmuuttaja 72 ottaa jatkuvasti selville varastorullasta 34 vedetyn letkun pituuden, joka käsitellään mikrotietokoneessa, niin että kun on saatu parillinen kerrannainen yhtä erillistä makkaran-täyttöä varten tarvittavalle letkun pituudelle, joka vastaa 10 ohjelmoitua makkaramäärää, kokoonpuristustoiminto kytkeytyy irti ja jokaista makkaraa varten tarvittavan letkunpituu-den muutokset, jotka voivat johtua toisaalta makkaranpääl-lysmateriaalin erilaisesta venyvyydestä ja toisaalta materiaalikoon erilaisista poikkileikkauksista, otetaan jatku-15 vasti selville ja käytetään hyväksi takaisinkytkentänä ko-koonpurostamisessa. Koska tällaisia muutoksia ei yleensä esiinny jyrkästi, voidaan letkumateriaali käyttää tällä tavoin käytännöllisesti katsoen sataprosenttisesti hyväksi makkaroita valmistettaessa.
20 Mikäli kokoonpuristamisen aikana valaistuslaitteen 76 ja valokennon 78 välissä liikkuvassa letkumateriaaliradassa 18 esiintyy liimauskohta, mikrotietokone saa valokennosta 78 signaalin ja laskee sen perusteella, kuinka paljon letku-materiaalia voidaan vetää vielä kokoonpuristuslaitteesta, 25 ilman että liimauskohta tulee tartuinleukojen 54 alueelle. Kokoonpuristustoiminto voidaan tällöin kytkeä irti myös jo etukäteen, kun on puristettu kokoon vielä yksi yhtä makkaraa varten tarvittavan letkun pituuden kokonaislukuna ilmaistu kerrannainen. Kokoonpuristustoiminto päättyy nyt, puris-30 tuslaite 58 käynnistyy, kelkkarunko 30 siirtyy voimasylin-terin 32 avulla oikealle ja letkumateriaali katkaistaan katkaisulaitteella 58. Tämän jälkeen, aivan samalla tavalla kuin normaalissa työnsuorituksessa on laita, pyörivää levyä 14 käännetään 180° edellyttäen, että myös toisen täyttöputken 35 päällä oleva letkumateriaali on tällä välin käytetty 15 74589 loppuun ja suolijarru 20 ja pidätysrengas 86 ovat vapauttaneet täyttöputken.
Koska kokoonpuristustoiminto on liimauskohtien tarkkailun perusteella kytketty irti aikaisemmin, täyttökoneen 5 10 makkaramassan syöttökohdan edessä tällöin oleva letku- materiaali käsittää vain pienempää makkaramäärää varten materiaalia, joka on kuitenkin tallennettu mikrotietokoneeseen ja jota ei vertailumittauksen ansiosta ylitetä tähän liittyvässä täyttötoiminnossa.
10 Tällä välin kokoonpuristuslaitteen käsittävä kelkka- runko 30 siirtyy uudestaan tyhjää täyttöputkea vasten ja siirtää liimauskohdan sisältävän letkumateriaalin täyttö-putken päälle, kunnes valokenno 84 ilmaisee, että liimaus-kohta on ohittanut valaistuslaitteen 82 valonsäteen ja on 15 näin ollen kokonaan täyttöputken päällä. Tämän jälkeen, kun kelkkarunko 30 on siirtynyt takaisin, materiaalirata katkaistaan uudestaan leikkuuterällä 66 täyttötoiminnon jatkuessa tällä välin täyttökoneen makkaramassan syöttökohdan edessä olevassa täyttöputkessa.
20 Kun täyttötoiminto on päättynyt ja suolijarru 20 ja pidätysrengas 86 ovat tähän liittyen vapauttaneet etumaisen täyttöputken, niin pyörivän levyn 14 kytkentälaitteen erikoisrakenteesta johtuen pyörivää levyä käännetään ensin vain 90° ja tässä asennossa liimauskohdan käsittävä letkukappale 25 irrotetaan täyttöputkesta ei esitetyllä irrotuslaitteella. Niin pian kuin tämä on tapahtunut, pyörivä levy 14 käynnistetään uudestaan ja tyhjä täyttöputki siirretään näin jälleen kokoonpuristuslaitteen eteen. Kokoonpuristettaessa letkumateriaalia nyt uudestaan tämän putken päälle täyttökö toiminto on toisessa täyttöputkessa, joka on samoin tyhjä, keskeytettävä tietyn jakson ajaksi.
Erillisten toimintojen ohjaaminen mikrotietokoneen avulla on puhdas ohjelmointikysymys ja se voidaan ammattitaitoa käyttäen ilman muuta ratkaista.
35 Keksintöä on selostettu edellä viittaamalla sellai siin mittauslaitteisiin, joissa mittausarvonmuuttaja 72 tai 16 74589 90 toimii yhdessä kulloinkin vastaavan kosketusrullan 68 tai 88 kanssa. Pituusmittausten tarkkuutta voidaan vielä parantaa käyttämällä keksinnön mukaan ehdotettua uutta letkuma-teriaalia, joka on varustettu pituussuunnassa säännölli-5 sille etäisyyksille järjestetyillä, syötettäessä mittausteknisesti tunnistettavilla materiaalikatkoilla. Yksinkertaisen rakenteen mukaan tällaisina materiaalikatkoina voi olla letkumateriaaliin painettu pituussuuntainen rivi mer-kintäpisteitä tai merkintäviivoja, jotka kosketusrullien 10 68 ja 88 tilalle järjestetyt valokennot ilmaisevat ja jotka voidaan laskea asianomaiseen valokennoon liitetyn lasku-laitteen avulla. Tällä tavoin letkumateriaaliin järjestetty "mittanauha", joka käsittää tietyn mittajaon ilman ver-tailupisteitä ja pituutta koskevia tietoja, koska keksinnön 15 mukaan on kysymys vain mittayksiköiden laskemisesta, voisi olla muodostettu myös sellaisista materiaalikatkoista, jotka voidaan tunnistaa koneellisesti, esim. pienistä kohoutu-mista. Vielä erään rakennevaihtoehdon mukaan materiaalikat-kot voitaisiin muodostaa sivelemällä letkumateriaaliin tai 20 liittämällä siihen metallisen komponentin käsittävää materiaalia, niin että ne voitaisiin tunnistaa magneettisilla tai sähköisillä tuntoelimillä. Periaatteessa on kysymys siitä, että letkumateriaalissa olevat mittajaon muodostavat merkinnät vastaavat käytetyn tuntoelimen luonnetta ja voi-25 daan laskea sillä, kun ne menevät tuntoelimen ohi. Letku-pituuksien ilman kosketusta tapahtuva mittaaminen on tällä tavoin mahdollista.
On selvää, että edellä selostettuja mittaustarkoi-tuksia varten tulee kysymykseen myös esim. yhtäjaksoisesti 30 ruuvin muotoisena letkumateriaalin ympäri kiertyvä materiaa-lierikoisuus, esim. värisivelyn muodossa, koska kierrevii-va on pituussuunnassa katsottuna materiaalikatkona. Sen toistumisetäisyys voi olla esim. yksi senttimetri tai muutamia senttimetrejä ja sen tulisi olla mieluimmin enintään 35 niin suuri kuin pienin määräysten jukaan letkumateriaalia käyttäen valmistettava makkaratanko.
17 74589
Periaatteessa on samantekevää, missä vaiheessa keksinnön mukaanehdotettu pituusmerkintä tehdään letkumateriaa-liin. Mikäli on pelättävissä, että letkumateriaalin ulkopuolella olevat materiaalikätkot voisivat vahingoittua ja 5 mittaukset voisivat näin ollen häiriintyä, on mahdollista, että painatukset tai muut merkinnät tehdään letkun sisäpuolelle tai letkumateriaalin pitkittäissaumaan toisiinsa limittyvien materiaalikerrosten väliin.
Koska tietyllä mittajaolla letkumateriaalissa toimi-10 va mittauslaite pituusmittausta varten laskee materiaali- katkojen lukumäärän, on samantekevää, on letkumateriaali ve-nenyt mittauskohdasta vai eikö. Materiaalikatkoille käytettävien tuntoelinten sijoituspaikan valinnassa on sen vuoksi suurempi vapaus. Esimerkiksi tuntoelimen käsittävä mittaus-15 laite voitaisiin järjestää vetosuuntaan suolijarrun 20 taakse.

Claims (24)

1. Menetelmä makkaratankojen (26) automatisoitua valmistusta varten makkarantäyttökoneella (10) käyttämällä mak- 5 karanpäällyksiin letkumateriaalia (28) , joka vedetään ensin täyttökoneen vieressä olevasta varastorullasta (34) suurempina pituuksina jaksoittain, puristetaan kokoon aksiaalises-ti ja katkaistaan, minkä jälkeen jokainen tällainen osa pannaan täyttökoneen makkaramassan syöttökohtaan ja täytetään vetämistä jarruttaen syöttöputkesta (16) annoksittain mak-10 karamassalla, jaetaan osiin ja suljetaan, tunnettu siitä, että jokaisen kokoonpuristetun letkukappaleen pituus mitataan jo sinänsä tunnetulla tavalla varastorullasta (34) vedettäessä, että lisäksi täyttöputkesta (16) vedetyn letku-materiaalin pituus mitataan jatkuvasti ja sitä verrataan ai-15 kaisemmin kokoonpuristettaessa mitattuun kappalepituuteen, ja että täyttäminen, jakaminen osiin ja sulkeminen keskeytetään tässä vertailusta riippuen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kokoonpuristettaessa varastorullasta 20 vedettyä letkupituutta verrataan jatkuvasti etukäteen määrättyyn kappalepituuteen, joka määrätään ainakin likipitäen niin, että se vastaa makkaran tiettyä täyttömäärää varten tiettyä letkukokoa käytettäessä tarvittavan letkun pituuden parillista kerrannaista.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että täyttäminen, kiristäminen ja sulkeminen keskeytetään, kun täyttöputkesta vedetyn letkumateriaa-lin vertaaminen kokoonpuristetun letkukappaleen pituuteen ilmaisee, että täyttöputken päällä oleva jäännösmateriaali 30 on riittämätön määrätyn täyttömäärän vielä kerran tapahtuvaa täyttämistä varten.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että täyttömäärää vähennetään jokaisen letkukappaleen viimeisessä täyttötoiminnossa vertailussa todet-35 tavan täyttöputken päällä olevan letkumateriaalin jäännöspi-tuuden mukaisesti. 19 74589
5. Jonkin patenttivaatimuksen 2-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kokoonpuristamista varten etukäteen määrättyä kappalepituutta korjataan jatkuvasti mittaamalla jatkuvasti makkaran tietyn täyttömäärän ollessa 5 kysymyksessä letkumateriaalin koossa ja/tai joustavuudessa esiintyvien vaihtelujen vuoksi itse asiassa tarvittava let-kumäärä.
6. Patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että letkukappaleiden pituus varastorul- 10 lasta vedettäessä ja/tai täyttöputkesta vedetyn letkumateriaalin pituus mitataan laskemalla letkumateriaaliin säännöllisille pituussuuntaisille etäisyyksille järjestetyt materiaa-likatkot koneellisesti.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, t u n -15 n e t t u siitä, että mittaus suoritetaan ilman kosketusta.
8. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että varastorullasta vedettyä letkumateriaalia tarkkaillaan jatkuvasti liimauskoh-dan esiintymiseen nähden, ja että kokoonpuristustoiminto 20 päättyy automaattisesti ja kokoonpuristettu letkukappale katkaistaan ja syötetään täyttökoneen makkaramassan syöttö-kohdan eteen, ennen kuin liimauskohta on tullut kokoonpu-ristusalueelle.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, t u n -25 n e t t u siitä, että letkumateriaalin vetäminen ja kokoon- puristaminen varastorullasta kun liimauskohdasta katkaistu letkukappale on siirretty täyttökoneen makkaramassan syöttö-kohdan eteen, jatkuu automaattisesti, ja että kokoonpuristustoiminto päättyy uudestaan ja letkumateriaali katkaistaan 30 uudestaan, kun liimauskohta on ohittanut katkaisukohdan, minkä jälkeen liimauskohdan käsittävä letkukappale poistetaan ja menetelmää jatketaan normaalisti seuraavalla letku-materiaalilla .
10. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen menetelmä, 35 tunnettu siitä, että liimauskohdan tarkkailu tapahtuu katkaisukohdasta sellaisella etäisyydellä, joka on 20 745 89 suurempi kuin makkaran tiettyä täyttömäärää varten tarvittava letkupituus, ja että kokoonpuristustoiminto päättyy ja kokoonpuristettu materiaali katkaistaan ja siirretään täyttökoneen makkaramassan syöttökohdan eteen niin pian 5 kuin on saatu makkaran määrättyä täyttömäärää varten tiettyä letkukokoa käytettäessä tarvittavan letkun pituuden suurin mahdollinen kokonaislukuna ilmaistu kerrannainen ennen liimauskohdan siirtymistä kokoonpuristusalueelle.
11. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukai-10 sen menetelmän soveltamiseen käytettävä laite, jossa on pi-dinlaite letkumateriaalin varastorullan (34) kääntyvää laakerointia varten, laite (40) varastorullasta tulevan letku-materiaalin (18) puristamiseksi kokoon jaksoittainaksiaali-sesti, laite (66) kokoonpuristettujen letkukappaleiden kat-15 kaisemiseksi kokoonpuristamattomasta materiaaliradasta, laite katkaistujen letkukappaleiden liittämiseksi ainakin yhdellä, letkukappaleen vastaanottavalla täyttöputkella varustetun makkarantäytökoneen makkaramassan syöttökohtaan, täytettäessä toimiva suolijarru (20) täyttöputkesta (16') 20 tällöin vedettyä letkumateriaalia varten, täyttöputken pään eteen järjestetty laite täyttökoneen makkaramassalla annoksittain täyttämän letkumateriaalin jakamiseksi osiin ja sulkemiseksi sekä ohjaus- ja lukituslaitteet erillisten laitteiden ohjelmoitua kauko-ohjausta varten, tunnettu 25 siitä, että siinä on ensimmäinen mittauslaite (88,90) jokaisen kokoonpuristetun letkukappaleen pituuden mittamiseksi, toinen mittauslaite (68,70,72) täytettäessä täyttöputkesta suolijarrun (20) läpi vedetyn letkumateriaalin pituuden jatkuvaa mittaamista varten, muistilaite, joka tallentaa ensim-30 mäisen mittauslaitteen jokaista kokoonpuristettua letkukap-paletta koskevan mittaustuloksen, vertailulaite, joka vertaa tallennettua mittaustulosta mitattua letkukappaletta käsiteltäessä toisen mittauslaitteen mittausarvoihin sekä laskin, joka laskee vertailun perusteella täyttöputken päällä käy-35 tettävissä olevan materiaalipituuden ja ohjaa tästä riippuen ohjaus- ja lukituslaitteita. 21 74589
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen laite, tunnettu siitä, että laskin voidaan ohjelmoida tietyllä makkaramassamäärällä ja kokoonpuristetun letkukappaleen avulla täytettävien makkaroiden lukumäärään nähden ja määrää 5 toisen mittauslaitteen (68,70,72) mittausarvojen ja täyttö-koneen (10) ja sulkimenkiinnityslaitteen (22) ohjausimpuls-sietäisyyden perusteella kokoonpuristettavan materiaalimää-rän, jota mitattaessa ensimmäisellä mittauslaitteella (88, 90. kokoonpuristustoiminto kytketään irti ja kokoonpuristet-10 tu kappale katkaistaan ja siirretään täyttökoneen (10) mak-karamassan syöttökohdan eteen.
13. Patenttivaatimuksen 11 tai 12 mukainen laite, tunnettu siitä, että molemmat pituusmittauslaitteet (68,88) käsittävät mittausarvonmuuttajät (72,90) mitattujen 15 materiaalipituuksien muuttamiseksi laskuimpulsseiksi.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen laite, tunnettu siitä, että molemmat mittausarvonmuutta jät on varustettu kosketusrullilla (68,88), joihin letkumateriaali (18) koskettaa kitkatoimintona.
15. Patenttivaatimuksen 11 tai 12 mukainen laite, tunnettu siitä, että ainakin toisessa pituusmittaus-laitteessa on materiaalikatkot ilmaiseva tuntoelin (74,80) sekä ne laskeva laskin.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, t u n -25 n e t t u siitä, että tuntoelin (74,80) on tietyllä etäisyydellä letkumateriaalista.
17. Patenttivaatimuksen 15 tai 16 mukainen laite, tunnettu siitä, että tuntoelin (74,80) on tietyille optisesti toimiville materiaalikatkoille viritetty valoken- 30 no (78,84) .
18. Jonkin patenttivaatimuksen 11-17 mukainen laite, tunnettu siitä, että vertailulaite ja laskin ovat mikrotietokoneen komponentteja.
18 74589
19. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen 35 laite, tunnettu siitä, että mittauslaite (88,90) materiaalin vetämisen mittaamista varten on järjestetty täyttö- 22 7 4 5 8 9 putkeen (16') suolijarrun (20) ja siitä tietyllä etäisyydellä sijaitsevan täyttöputken (16') päällä olevan letkumate-riaalin kokoonpuristustaitteiden pidätyselementin (86) väliin.
20. Patenttivaatimuksen 19 mukainen laite, tun nettu siitä, että siirrettäessä uusi kokoonpuristettu letkumateriaalikappale täyttökoneen (10) makkaramassan syöt-tökohdan eteen pidätyselementti (86) ja materiaalin vetämisen mittauslaite (89,90) voidaan irrottaa yhdessä suolijarrun 10 (20) kanssa tilapäisesti täyttöputkesta.
21. Jonkin patenttivaatimuksen 11-20 mukainen laite, tunnettu siitä, että siinä on kaksi laskimeen yhdistettyä liimauskohtien tarkkailulaitetta, joista toinen (74) on järjestetty katkaisulaitten eteen ja toinen (80) välittö- 15 mästi katkaisulaitteen (66) taakse.
22. Patenttivaatimuksen 21 mukainen laite, tunnettu siitä, että ensimmäinen liimauskohtien tarkkailu-laite (74) on sijoitettu katkaisulaitteesta (66) sellaiselle etäisyydelle, joka on suurempi kuin suurin laitteella 20 valmistettava makkarapituus.
23. Patenttivaatimuksen 21 tai 22 mukainen laite, tunnettu siitä, että liimauskohtien tarkkailulaitteet (74,80) on muodostettu valosähköisinä mittauslaitteina.
24. Patenttivaatimuksen 21 tai 22 mukainen laite, 25 tunnettu siitä, että liimauskohtien tarkkailulaitteet (74,80) on muodostettu kapasitiivisina mittauslaitteina. 23 74589
FI840391A 1982-06-02 1984-01-31 Foerfarande och anordning foer automatisk framstaellning av korvstaenger. FI74589C (fi)

Applications Claiming Priority (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3220640 1982-06-02
DE3220640 1982-06-02
DE3223725 1982-06-25
DE19823223725 DE3223725C2 (de) 1982-06-25 1982-06-25 Verfahren und Anordnung zum automatisierten Herstellen von Würsten im Strang
PCT/DE1983/000098 WO1983004162A1 (en) 1982-06-02 1983-06-03 Method and device for the automatic manufacturing of strings of sausages
DE8300098 1983-06-03

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI840391A0 FI840391A0 (fi) 1984-01-31
FI840391A FI840391A (fi) 1984-01-31
FI74589B true FI74589B (fi) 1987-11-30
FI74589C FI74589C (fi) 1988-03-10

Family

ID=25802165

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI840391A FI74589C (fi) 1982-06-02 1984-01-31 Foerfarande och anordning foer automatisk framstaellning av korvstaenger.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4625362A (fi)
EP (1) EP0096378B1 (fi)
JP (1) JPS59500995A (fi)
AT (1) ATE19461T1 (fi)
AU (1) AU566363B2 (fi)
DE (1) DE3363262D1 (fi)
FI (1) FI74589C (fi)
WO (1) WO1983004162A1 (fi)

Families Citing this family (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3617560C2 (de) * 1986-05-24 1996-08-14 Schnell Maschfab Karl Maschine zum Abfüllen teigiger Medien, insbesondere von Wurstbrät
US4697402A (en) * 1986-07-08 1987-10-06 Deere & Company Mechanism for feeding wrap material into a bale-forming chamber for enveloping a large round table
US4766645A (en) * 1987-04-16 1988-08-30 Viskase Corporation Size control system for stuffing machine
US4837897A (en) * 1988-04-18 1989-06-13 Viskase Corporation Apparatus for monitoring the width of a stuffed food casing
US4991260A (en) * 1989-01-17 1991-02-12 Viskase Corporation Stuffing method and apparatus
US4914784A (en) * 1989-01-27 1990-04-10 Viskase Corporation Shirred casing article loader/unloader
JPH0764327B2 (ja) * 1989-12-28 1995-07-12 日本水産株式会社 魚介類すり身の自動包装充填装置
DE9001076U1 (fi) * 1990-01-31 1990-08-30 Albert Handtmann Maschinenfabrik Gmbh & Co Kg, 7950 Biberach, De
DE4111623C2 (de) * 1991-04-10 1994-08-25 Guenter Kollross Verfahren und Vorrichtung zum maschinellen Verpacken eines auf einem Raffrohr gerafften Schlauchabschnitts
US5467576A (en) * 1991-05-06 1995-11-21 Teepak, Inc. Machine for making a package of food casing strands
US5573454A (en) * 1994-06-17 1996-11-12 Devro-Teepak, Inc. Method and apparatus for aligning labels on shirred food casings
US6066035A (en) * 1997-10-29 2000-05-23 Townsend Engineering Company Automatic control for terminating the filling of a sausage casing, and method of use thereof
DE19824980A1 (de) * 1998-06-04 1999-12-16 Poly Clip System Gmbh & Co Kg Vorrichtung zum Herstellen von Würsten
US6558241B2 (en) * 2000-10-05 2003-05-06 Townsend Engineering Company Method and apparatus for controlling the operation of a sausage making machine
DE10124719A1 (de) * 2001-05-19 2002-11-21 Wilhelm Fessmann Gmbh U Co Anordnung und Verfahren zum automatischen Beschicken einer Behandlungsanlage mit Würsten
US20050079813A1 (en) * 2003-09-10 2005-04-14 Townsend Engineering Company Method and means for stuffing natural casings with a sausage emulsion
DE202004007789U1 (de) * 2004-05-12 2005-10-06 Tipper Tie Technopack Gmbh Vorrichtung zum automatisierten Überwachen von Verpackungsmaschinen für die Wurstherstellung
US7216469B2 (en) * 2005-05-25 2007-05-15 Poly-Clip System Corp. Netting knife cutter
US7581369B2 (en) * 2006-06-29 2009-09-01 Tipper Tie, Inc. Automated clipping packaging apparatus and associated devices, methods, systems and computer program products suitable for packaging whole muscle
DK2266409T3 (da) * 2009-06-24 2011-10-31 Handtmann Albert Maschf Indretning til fyldning af tarme
PL2460412T3 (pl) 2010-12-01 2014-02-28 Poly Clip System Gmbh & Co Kg Maszyna klipsująca i sposób sterowania tą maszyną klipsującą
US20140260102A1 (en) * 2013-03-12 2014-09-18 Nick Ball Screw compactor
DE102017120104B3 (de) * 2017-08-31 2018-08-30 Vemag Maschinenbau Gmbh Vorrichtung zum Füllen schlauchförmiger Hüllen und betreffendes Verfahren
DE102019113542B3 (de) * 2019-05-21 2020-09-03 Tipper Tie Technopack Gmbh Vorrichtung zum Verschließen von mit einer pastösen Masse gefüllten schlauchförmigen Hüllen und Verfahren zum Betreiben der Vorrichtung

Family Cites Families (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3055246A (en) * 1959-03-13 1962-09-25 Mayer & Co Inc O Web feeding means
US3112516A (en) * 1960-09-19 1963-12-03 Tee Pak Inc Control for shirring machine
NL300528A (fi) * 1962-11-16
US3207368A (en) * 1963-12-02 1965-09-21 Mayer & Co Inc O Product metering apparatus
CH442125A (de) * 1964-11-09 1967-08-15 Harvag Ets Maschine zum portionenweisen Ausstossen plastischer Massen, insbesondere Wurstbrät in Därme, Dosen, Beutel und Schläuche
FR1483818A (fr) * 1966-03-25 1967-06-09 Installation pour la confection automatique des saucissons et autres produits de charcuterie analogues
US3538726A (en) * 1968-01-16 1970-11-10 Westinghouse Electric Corp Method and apparatus for controlling the crop shear of a hot strip mill
US3594855A (en) * 1968-04-08 1971-07-27 Union Carbide Corp Method and appratus for obtaining predetermined lengths of shirred casing
US3527128A (en) * 1968-07-22 1970-09-08 Miehle Goss Dexter Inc Magnetic tape reversing system
US3597791A (en) * 1969-10-22 1971-08-10 Union Carbide Corp Method for producing shirred food casings
US3618788A (en) * 1970-01-08 1971-11-09 Harris Intertype Corp Paper cutter control
DE2025620A1 (de) * 1970-05-26 1971-12-09 Schnell, Karl, 7065 Winterbach Wurstfullvomchtung
US3916598A (en) * 1974-10-15 1975-11-04 Du Pont Synchronized tube forming and filling machine for forming chub packages
US4017941A (en) * 1975-10-30 1977-04-19 Union Carbide Corporation Casing sensing means for stuffing apparatus
DE2610315C3 (de) * 1976-03-12 1982-02-04 Albert Handtmann Gmbh & Co, 7950 Biberach Aufhängevorrichtung für Würste
DE2900585A1 (de) * 1979-01-09 1980-07-17 Handtmann Albert Gmbh & Co Verfahren und anordnung zum aufeinanderfolgenden portionieren einer plastisch verformbaren masse, insbesondere wurstmasse
NL190598C (nl) * 1979-01-11 1994-05-16 Int Chem Eng Ets Werkwijze voor het vervaardigen van een gekromde slang, alsmede inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze.
DE2941872C2 (de) * 1979-10-16 1984-03-22 Günter 6080 Groß-Gerau Kollross Verfahren und Vorrichtung zum automatisierten Herstellen von Würsten im Strang
GB2087338B (en) * 1980-11-11 1984-12-19 Grace W R & Co Apparatus and method for wrapping sausage or cheese in a fflexible wrapping material
DE3125927A1 (de) * 1981-07-01 1983-01-20 Herbert Dipl.-Ing. 6240 Königstein Niedecker Verfahren zum fuellen und verschliessen von wuersten

Also Published As

Publication number Publication date
EP0096378A1 (de) 1983-12-21
JPS59500995A (ja) 1984-06-07
FI840391A0 (fi) 1984-01-31
FI74589C (fi) 1988-03-10
JPH0561892B2 (fi) 1993-09-07
EP0096378B1 (de) 1986-04-30
FI840391A (fi) 1984-01-31
AU1601883A (en) 1983-12-16
US4625362A (en) 1986-12-02
AU566363B2 (en) 1987-10-15
DE3363262D1 (en) 1986-06-05
ATE19461T1 (de) 1986-05-15
WO1983004162A1 (en) 1983-12-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI74589B (fi) Foerfarande och anordning foer automatisk framstaellning av korvstaenger.
EP0568372B1 (en) Apparatus for manufacturing a chain of linked sausages or the like
FI67475C (fi) Foerfarande och anordning foer automatiserad framstaellning avorvar i straeng genom anvaendande av syntetiskt slangmat ierl som korvhoeljen
US7665278B2 (en) Methods for automatically packaging objects
AU738626B2 (en) Automatic control for terminating the filling of a sausage casing and method of use thereof
US7392635B2 (en) Breech loader packaging systems and associated breech loading chutes and methods
US4580316A (en) Hose material to be used as sausage casing, in particular in the automated manufacture of sausage strings on a sausage stuffing machine
FI74868B (fi) Foerfarande och anordning foer foerpackning av matvaror i matvarufoerpackningar.
FI104614B (fi) Menetelmä ja laite tarrojen kohdistamiseksi rypytettyihin elintarvikekuoriin
EP1513407B1 (en) Method and means for stuffing natural casings with sausage emulsion
EP2460412A1 (en) Clipping machine and method for controlling said clipping machine
FI74924C (fi) Maskin foer matning av degiga meder i synnerhet korvmassa.
RU2016103136A (ru) Способ и машина для автоматического наматывания в катушку труб с постоянным внутренним давлением
US5217404A (en) Process for the calibration, length measurement and packaging of portions of intestine used in pork butchery and apparatus for carrying it out
GB1603931A (en) Method and an apparatus for opening conveying and dividing tubular casings
FI72860B (fi) Koherent sjaelvuppbaerande stycke rynkat och sammanpressat flexibelt slangformigt hoelje och foerfarande foer dess framstaellning.
JPS5864906A (ja) 弾性的に拡張可能なチユ−ブ状包装材内に細長く伸直した円筒状物品を包装する方法と装置
DE3223725A1 (de) Verfahren und anordnung zum automatisierten herstellen von wuersten im strang
JPH0346366B2 (fi)
NO853384L (no) Omhyllingsartikkel og apparat og fremgangsmaate for aa bruke denne.
CA2565016C (en) Belt fed food casing system
US4748720A (en) Hornless stuffing method and apparatus
CA2430066C (en) Cottoner apparatus

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: TEEPAK PRODUKTIE, N.V.