FI73118B - Tillvaextregulatorer foer vaexter. - Google Patents

Tillvaextregulatorer foer vaexter. Download PDF

Info

Publication number
FI73118B
FI73118B FI841058A FI841058A FI73118B FI 73118 B FI73118 B FI 73118B FI 841058 A FI841058 A FI 841058A FI 841058 A FI841058 A FI 841058A FI 73118 B FI73118 B FI 73118B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
acridine
weight
plant
plants
preparation
Prior art date
Application number
FI841058A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI841058A (fi
FI73118C (fi
FI841058A0 (fi
Inventor
Antal Kovacs
Laszlo Polya
Karoly Pasztor
Janos Erdei
Pal Pepo
Peter Pepo
Gyoergy Kiss
Istvan Kajati
Karoly Kovats
Janos Nagy
Original Assignee
Biogal Gyogyszergyar
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Biogal Gyogyszergyar filed Critical Biogal Gyogyszergyar
Publication of FI841058A0 publication Critical patent/FI841058A0/fi
Publication of FI841058A publication Critical patent/FI841058A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73118B publication Critical patent/FI73118B/fi
Publication of FI73118C publication Critical patent/FI73118C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N43/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds
    • A01N43/34Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds having rings with one nitrogen atom as the only ring hetero atom
    • A01N43/40Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds having rings with one nitrogen atom as the only ring hetero atom six-membered rings
    • A01N43/42Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds having rings with one nitrogen atom as the only ring hetero atom six-membered rings condensed with carbocyclic rings

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Plant Pathology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Agronomy & Crop Science (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Pest Control & Pesticides (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Pretreatment Of Seeds And Plants (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Saccharide Compounds (AREA)
  • Fertilizers (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Breeding Of Plants And Reproduction By Means Of Culturing (AREA)
  • Hydroponics (AREA)

Description

7311 8
KASVIEN KASVUNSÄÄTÖAINEITA
Keksintö koskee kasvien kasvunsäätöaineita eli aineita, jotka vaikuttavat kasvin kasvuun ja kehitykseen. Keksinnönmukai-set valmisteet sisätävät tehoaineina yleisen kaavan(l) mukaisia 3,6-diamino-akridiini-N-glykosideja N NH_R1 ja/tai näiden happoadditiosuoloja, joiden yleinen kaava on (II)
A-P
L .J (id
R2-HIT
L H Jp - joissa kaavoissa substitunteista R·; ja R2 ainakin toinen on a- ja/tai β -(D)- ja /tai a -ja/tai 6-(L)-glukosyyli-, galaktosyyli-, manno-syyli-, -ksylosyyli-, arabinosyyli-, -ribosyyli-, -6-desoksi-glukosyyli-, -6-desoksi-galaktosyyli-, ramnosyyli-, maltosyyli-, 2-asetamido-2-desoksi-glukosyyli-, laktosyyli-, sellobiosyyli-, gentiobiosyyli- tai -laminaaribiosyyliryhmä ja toinen on joko vety tai joku edellämainituista sokeri ryhmistä, A on happotähde ja p on 1, 2 tai 3·
Yleisen kaavan (I) mukaiset yhdisteet ja niiden yleisen kaavan (II) mukaiset happoadditiosuolat ovat ennestään tunnettuja (Saksalainen hakemusjulkaisu no. 32 07 021), mutta niiden vaikutusta kasvien kasvuun kuvataan tässä selostuksessa ensimmäistä kertaa.
73118
On tunnettua, että maataloudessa on suhteellisen pitkään käytetty erilaisia menetelmiä, kuten lajivalintaa, kasvinsuojelua, maanparannusta, keinolannotteita ja kastelua, jotta saavutettaisiin parempi sato ja tuotteille korkeampi laatu. Kasvihormonien tai kasvunsäätöaineiden käyttö avasi uuden mahdollisuuden satojen parantamiseksi (Turner (1972),
Outlook Agr., 7, 14).
Luonnossa esiintyvien kasvi hormonien vaikutustapaa tutkittiin ja hormoninkaltaisella tavalla vaikuttavia aineita valmistettiin teollisesti. Nämä aineet (auksiinit, gibberellii-ni, sytokiniinit, etyleeninmuodostajat, inhibiittorit) kohdistavat vaikutuksesta kasvien elämänkulkuun ja voivat nopeuttaa tai hidastaa itämistä, kasvua, kukintaa ja hedelmien kypsymistä, parantaa vastustuskykyä hallan ja kuivuuden suhteen, estää viljan lakoontumista, kohottaa proteiinien ja välttämättömien aminohappojen pitoisuutta jne. (T. Dease (1978) World Farm 20, 8-9, 1415; Farm. Chemicals (1978) 141, 3, 42; unkarilainen patenttijulkaisu no. 175 568).
Kasvien kasvunsäätöaineiden käyttö ei ainoastaan kohota satoa, vaan vaikuttaa myös laatuun tai tarjoaa maanviljelys-teknisiä etuja (Nickell, L. G. (1982) Plant Growth Regulators, Spinger Verlag Berliη-Heidelberg-New York; USA:n patenttijulkaisu no. 4 116 675; japanilainen patenttijulkaisu no. 44 676).
Huolimatta paljonpuhutuista käyttömahdollisuuksista on kasvunsäätöaineiden käyttö käytännössä paljon vähäisempää, kuin kuvattujen etujen perusteella voisi odottaa. Kaikkiaan 8 valmistetta kattaa noin 70 # kasvien kasvunsäätöaineiden markkinoista; useimmat tähän mennessä löydetyt aineet ovat nimittäin kasvua estäviä aineita (I.I Batch: Plant Growth Regulators in Crop Management. Symposium on Biosciense, 20,21. April 1982, Szeged, Unkari.
3 73118 Käytettäessä markkinoilla olevia aineita joudutaan ottamaan huomioon seuraavat haittatekijät: - Useimpien valmisteiden optimaalinen käyttömäärä on hyvin kapealla pitoisuusalueella, mikä merkitsee, että niiden annostus voi olla liian suuri eikä tällöin saada aikaan haluttua vaikutusta.
- Käsittelyllä saavutettu etu riippuu myös ilmastollisista tekijöistä.
- Monivuotisilla puukasveilla on kasvien edellisvuotisella tilalla suuri merkitys, - Eri kasvilajit reagoivat kasvien kasvunsäätöaineisiin eri tavoin.
Lopultakin on todellinen tilanne se, että puutarha- ja kasvi-huoneviljelmissä on kasvien kasvunsäätöaineilla saavutettu kyllä huomattaviakin tuloksia, mutta suurilla aloilla viljelyille maatalouden hyötykasveille, kuten maissille, soijalle, riisille tai vehnälle, ei ole vielä olemassa todella tehokasta stimulaattoria (t. Dease (1978) World Farm. 20, 8-9, H15).
Keksinnönmukaisesti on nyt havaittu, että yleisen kaavan (I) mukaiset 3,6-diamino-akridiini-N-glykosidijohdannaiset vaikuttavat kasvien kasvuun, ja vaikutus on todella ensisijassa stimuloiva. Tämä havainto on yllättävä, koska ammattikirjallisuudesta ei löydy mitään viittausta siihen suuntaan, että akridiinijohdannaiset olisivat käyttökelpoisia kasvunsäätö-aineina maataloudessa. Syöväntutkimus asettaa lukuisiin akridiini johdannaisiin suuria toiveita ja myös tunnetuilla, yleisen kaavan (I) mukaisella yhdisteellä on tähän asti havaittu olevan vain farmakologisia vaikutuksia.
Nyt on havaittu, että yleisen kaavan (I) tai (II) mukaisella yhdisteellä käsitellyt siemenet (tai mukulat) itävät 1 - 5 vuorokautta nopeammin kuin käsittelemättömät verrokit. Stimu-loitumisen aste riippuu kasvilajista. Useimmissa tapauksissa 4 731 1 8 eivät käsitellyt siemenet itäneet ainoastaan paremmin vaan myös nopeammin, eli prosentuaalinen itävyys (itäneiden lukumäärä per 100 jyvää) oli parempi, millä seikalla on merkitystä erityisesti sellaisten siementen kohdalla, joiden itämis-kyky on heikentynyt varastoinnin vuoksi.
Käsittelyn seurauksena oli myös juuriston kehittyminen voimallisempaa, sillä juuriston kokonaispaino ja haarojen lukumäärä kasvoivat. Sirkkalehdet ja niitä seuraavat lehdet olivat väriltään voimakkaan vihreitä, ja niiden korkean klorofyllipitoisuuden ansiosta tapahtuu fotosynteesi todennäköisesti myös tehokkaammin.
Koska käsitellyt kasvit itivät nopeammin ja niillä oli voimakkaampi juurtenmuodostus, oli niillä myös useimmissa tapauksissa suurempi vihermassa, eikä ainoastaan alkuvaiheessa vaan - riippuen enemmän tai vähemmän kyseisestä kasvilajista - myös koko kasvukauden ajan. Näiden havaintojen perusteella ryhdyttiin suorittamaan kokeita avomaalla ja ne osoittivat, että keksinnönmukaisesti käyttökelpoiset yhdisteet kohottivat satoa. Myönteisiä tuloksia saavutettiin ensisijassa maissilla, riisillä, soijalla, auringonkukalla, sokerijuurikkaalla, vehnällä, unikolla ja paprikalla.
Paitsi näitä yleisiä, kaikkien tutkittujen kasvilaatujen kohdalla suuremmassa tai pienemmässä määrin havaittuja seikkoja voitiin yksittäiten lajien kohdalla todeta seuraavia konkreettisia vaikutuksia.
Palkokasveilla kasvoi juurimassan ohella myös juurinysty-röiden (Rhysobium) lukumäärä voimakkaasti. Unikoiden kasvu-korkeus tuli tasaisemmaksi ja myös sivuversoihin kasvoi kukintoja ja siemenkotia, josta syystä kotien ja siementen sato kasvoi. Koska myös alkaloidipitoisuus oli suurempi, voitiin saada talteen oleellisesti enemmän alkaloidia.
Maissin kohdalla kasvoi kukinnon haarakkeiden määrä. Soijan 5 73118 kohdalla kasvoi palkokerrosten lukumäärä. Riisin kohdalla olivat tähkät pitempiä ja sisälsivät enemmän jyviä. Sokerijuurikkaiden ja vehnän klorofyllipitoisuus oli huomattavasti suurempi. Auringonkukan kohdalla olivat varret lyhyempiä ja paksumpia, hedelmäpohja suurempi ja sato suurempi.
Keksinnönmukaisesti käytettävien tehoaineiden vaikutuksen moninaisuus on yllättävää. Tähän mennessä tunnetut kasvun-säätöaineet vaikuttavat selvästi erotettavalla tavalla joko juurien kasvuun tai versomiseen tai suvunjakamiselinten kehittymiseen. Yleisen kaavan (I) mukaiset akridiinijohdannaiset ja niiden happoadditiosuolat vaikuttavat monimutkai-sesti ja stimuloivasti koko kasviin. Jos esimerkiksi riisi ruiskutetaan ennen kukkimista, tapahtuu kypsyminen nopeammin ja lisäksi sato kasvaa. Lukuisat kasvunsäätöaineet (esimerkiksi unkarilaisessa patenttijulkaisussa no. 176 514 kuvatut) vaikuttavat vain satoa lisäävästi siten, että ne estävät vegetatiivista kasvua ja näin ollen mahdollistavat suuremman kasvi tiheyden. Keksinnönmukaisesti käytettävissä olevat tehoaineet estävät samoin useissa tapauksissa vegeta-tiivista kasvua (unikko, auringonkukka), mutta samanaikaisesti ne lisäävät myös hedelmärunkojen (kodat, hedelmäpohjät) lukumäärä ja aineiden pitoisuuksia (alkaloidit).
Yleisen kaavan (i) mukaisilla yhdisteillä tai niiden happoad-ditiosuoloilla voidaan lisäksi saada aikaan sopusointu hyötykasvien geneettisesti määräytyvän suorituskyvyn ja ympäristön asettamien vaatimusten välille. Tässä vielä avoimet mahdollisuudet tuleva silmiinpistävimmiksi, kun ajatellaan sitä suurta eroa, joka kasvin tuottokyvyllä on kasvihuoneessa (fytotroni) ja avomaalla.
Yleisen kaavan (I) mukaiset yhdisteet valmistetaan saksanlai-sen hakemusjulkaisun no, 32 07 021 mukaisesti. Myös happo-additiosuolojen valmistus on osaksi (esimerkiksi hydroklori-dit, hydrobromidit, sulfaatit, fosfaatit jne.) selostettu 6 7311 8 kyseisessä julkaisussa ja toisaalta ne voidaan valmistaa sinänsä tunnettuja menetelmiä käyttämällä. Kasvien kasvuun vaikuttamistarkoituksessa voidaan myös käyttää yleisen kaavan (I) mukaisten yhdisteiden ja/tai niiden yleisen kaavan (II) mukaisten happoadditiosuolojen seoksia.
Keksinnönmukaiset kasvien kasvunsäätöaineet sisältävät 0,01 - 95 paino-# tehoainetta(eita) ja lisäksi tavallisia apuaineita, täyteaineita ja ohentiraia. Tehoaineet formuloidaan näihin valmisteisiin tavalliseen tapaan (esimerkiksi liuoksiksi, pölytteiksi, emulsioiksi, suspensioksi, tahnoiksi, rakeiksi, jne.). Valmisteet tehdään tavalliseen tapaan siten, että tehoaineet sekoitetaan kantoaineisiin ja/tai apuaineisiin ja mahdollisesti lisätään pinta-aktiivisia aineita, stabilointiaineita ja muita lisäaineita.
Sopivia kantoaineita ovat mm. vesi, dimetyylisulfoksidi, dimetyyliformamidi, propanoli, etyleeniglygoli, propyleeni-glykoli, hiilivedyt, klooratut hiilivedyt, ketonit, kuten asetoni tai sykloheksanoni, ja mineraaliöljyjakeet sekä näiden liuottimien seokset. Sopivia kiinteitä kantoaineita ovat ensisijassa mineraalit, kivijauhot, savet, kaoliini, talkki, piimää ja orgaaniset aineet ja ennen kaikkea maataloudessa syntyvät sivu ja jätetuotteet (uutettu juurikas-hake, jauhettu maissinvarsi).
Tehoaineet ovat kemiallisesti stabiileja ja kestäviä ja niitä voidaan näin ollen käyttää yhdessä muiden maataloudessa tavallisesti käytettyjen aineiden, kuten hivenaineiden, hyönteistentorjunta-aineiden ja siententorjunta-aineiden, kanssa ja levittää yhdellä ja samalla toimenpiteellä.
Keksinnönmukaiset aineet sisältävät, kuten jo edellä mainittiin, 0,01 - 95 paino-# tehoainetta(eita), mielellään 0,01 -70 paino-#. Valmisteista voidaan sen jälkeen ohentamalla valmistaa tavallisia käyttömuotoja (ruiskutettavia liemiä, 7 73118 peitta-aineita).
Käyttö tapahtuu sinänsä tunnetulla tavalla, esimerkiksi siementen peittauksella. Peittaus tapahtuu esimerkiksi siten, että siemenet upotetaan tehoainetta sisältävään liuokseen, tai peitataan kuivalla tai kostealla jauheella, tai peittaus-liuos ruiskutetaan tai peitta-aine tartutetaan siemeniin käyttämällä apuna tartutusainetta (esim. Xanthan, ks. Merck Index IX, yhdiste 9719)· Tehoaine joutuu siementen kanssa maahan ja erittäin hyvällä vaikutusteholla siemenen sisään, sen imiessä vettä maaperästä. Peittauksessa käytetään mielellään 0,5 - 2,5 kg tehoainetta siementonnia kohti.
Koska tehoaineet vaikuttavat myös systeemisesti, voidaan niitä käyttää myös kasvustoon ruiskuttamalla. Tällä tavalla voidaan kasvien tietyt osat käsitellä tarkoituksellisesti myös pintaan nousun jälkeen. Optimaalinen ajankohta ja optimaalinen annos riippuvat kyseessä olevasta kasvilajista ja alan ammatti-ihminen voi saada ne helposti selville tietojensa ja sarjakokeiden avulla. Koska tehoaineet ovat kasveille vain hyvin vähäisessä määrin myrkyllisiä, on mahdollinen yliannostus vaaraton. Kun levitys tapahtuu ruiskuttamalla, ovat annokset 0,1 - 3»75 kg hehtaaria kohti osoittautuneet edullisiksi. Tehoaineiden hyvä liukoisuus rasva- ja vaha-aineisiin edesauttaa niiden tunkeutumista kasveihin. Tätä voidaan parantaa tunkeutumista edesauttavilla liuottimilla, kuten dimetyylisulfoksidilla.
Keksinnönmukaisten kasvien kasvunsäätöaineiden vaikutusta tutkittiin sekä laboratoriokokeilla että avomaalla useilla kasvilajeilla. Seuraavissa käyttötapaesimerkeissä (avomaa) esitetyt tulokset ovat neljässä palstakokeessa satunnaisessa järjestykssä tehtyjen toistokokeiden keskiarvoja. Käytettyjen aineiden merkinnät (I, II, III, IV jne.) vastaavat formu-lointiesimerkkien numerointia, joissa on kuvattu kyseessä olevan valmisteen teko.
8 7311 8
Esimerkki 1
Maissin (Zea mays) itämisen stimulointi laboratoriossa
Erilaisia tehoaineita sisältävistä valmisteista valmistettiin vedellä laimentamalla peittausliuoksia, joilla oli sama pitoisuus. Kussakin 100 mlrssa käsittelyliuosta liotettiin 100 kuivaa maissinjyvää 16 tuntia 25°C:ssa. Annos vastasi 0,5 kg tehoainetta siementonnia kohti.
Itäminen tutkittiin ISTA-sääntöjen (International Rules for Seed Testing; Proc.Int.Seed Test.Ass. 1966, 31, 1-152) mukaisesti. Niiden mukaan varastoitiin käsiteltyjä siemeniä 25°C:ssa vedellä kostutettujen itämispapereiden välissä.
Itävyysprosentti todettiin 4- päivänä ja oraan pituus 7-päivänä. Verrokit liotettiin vesijohtovedessä.
Tulokset on esitetty taulukossa 1. Jokainen arvo on kolmen toistokokeen eli 300 siemenen keskiarvo.
9 73118
Taulukko 1
Valmisteen Tehoaine Itävyys-^ Idun pituus numero 4· päivänä (cm) 7· päivän; I 3,6-di-( 3 -D-glukopyrano- 100 9,8 syyli-amino)-akridiini II 3-amino-6-( β -D-glukopyra- 98 7,1 nosyyli-ami no)akrdiini- hydrokloridi III 3,6-di-( a -L-ramnopyrano- 88 9,8 syyli-amino)-akridi ini IV 3,6-di-( a -D-ribopyrano- 93 9,2 syyli-ami no)-akridi ini V 3,6-di-( β -D-laktopyrano- 86 9,6 syyli-amino)-akridi ini VI 3-( 3 -D-glukopyranosyyli- 100 8,7 amino)-6-(a -L-ramnopyra- nosyyliamino)-akridiini VII 3,6-di-( 3 -D-glukopyrano- 100 9,8 syyliamino)-akridiini ja 3-amino-6-( 3 -D-glukopy-ranosyyli-amino)-akridiini
Verrokki 85 6,4 (Vesijohtovesi)
Riisinsiementen käsittely (avomaa)
Esimerkki 2 10 7311 8
Kylvöä varten riisiä (Oryza sativa) liotettiin 17 tuntia valmisteesta VII tehdyssä liuoksessa. Tehoaineen määrän vastaavuus oli 2,5 kg per 1000 siemenkiloa. Kun avomaalla verrattiin vesijohtovedessä liotettuun verrokkiin, havaittiin seuraavat erot:
Pintaannousun ajankohta 5 vrk aikaisemmin
Kasvien lukumäärä juoksumetriä kohti n. 7 $ suurempi Tähkien pituus n. 10 $ pitempi
Jyväsato n. 10,8 $ suurempi
Kasvien suurempi lukumäärä metriä kohti antaa aiheen siihen johtopäätökseen, että prosentuaalinen itävyys olisi parempi myös avomaaolosuhteissa.
Esimerkki 3
Sokerijuurikkaan siementen käsittely (avomaa)
Sokerijuurikkaan (Beta vulgaris) siemenet peitattiin kuivina valmisteella XI, jolloin määrä oli 1,25 kg tehoainetta siementonnia kohti. Verrokkiin verrattaessa havaittin tärkeimmissä parametreissä seuraavat erot:
Pintaannousun ajankohta 7 vrk aikaisemmin
Lehtien lukumäärä kasvia kohti n. 31 suurempi
Kehittyneimmän lehtiruodin pituus n. 39 % suurempi
Kehittyneimmän lehden leveys n. 54,6 $> suurempi
Juurikkaan paino satoa korjattaessa n. 57 # suurempi
Vahingollinen typpipitoisuus n. 9 % pienempi
Puhtaan sokerin saanto n. 41,7 # suurempi 1 1
Herneensiementen käsittely (avomaa) 73118
Esimerkki 4
Kylvöä varten herneet (Pisura sativum) peitattiin valmisteella VII, jolloin käytettiin 0,5 kg tehoainetta per 1000 sieraenkiloa. Verrokkiin verrattuna havaittiin seuraavat erot:
Pintaannousun ajankohta 6 vrk aikaisempi
Kukinnan alkaminen 4 vrk aikaisempi
Palkojen muodostus 1 vrk aikaisempi Täysi kypsyys 6 vrk aikaisempi
Korjuukelpoisuusaika 1) n. 10 vrk pitempi
Juurinystyröiden (Rhysobiura) lukumäärä n. 20 % suurempi 1) Korjuukelpoisuus on hernesäilykkeiden valmistuksessa laatuparametri· Korjuukelpoisuusaika alkaa korjuukelpoisuu-desta ja päättyy siihen, kun pavut alkavat olla jauhoisia.
Esimerkki 5
Unikonsiementen käsittely (avomaa)
Kylvöä varten unikonsiemeniä (Papaver somniferum) liotettiin 16 tuntia valmisteesta V tehdyllä peittausliuoksella.
Tällöin käytettiin 0,51 Kg tehoainetta 1000 siemenkiloa kohti. Kun verrattiin vesijohtovedessä liotettuihin verrokkeihin, havaittiin seuraavat erot.
Pintaanousun ajankohta 3 vrk aikaisempi
Varren pituuskastu 2 vrk myöhempään
Kukinnan alkaminen 2 vrk aikaisemmin
Kukinnan loppuminen 2 vrk aikaisemmin
Tuoreiden lehtien paino n. 32 $> pienempi
Tuoreiden juurien paino n. 21 ^ suurempi
Kasvin korkeus kukkimistilassa n. 10 $ pienempi 7311 8 1 2
Yhden siemenkodan kasvattaneiden haarojen lukumäärä n. 32,8 fo suurempi
Kypsyys 2 vrk aikaisemmin
Kotasato n. 32 fo suurempi
Unikonsieraensato n. 37 $ suurempi
Saman kotamäärän alkaloidipitoisuus n. 107,1 % suurempi morfiinipitoisuus n. 107,1 % suurempi kodeiinipitoisuus n. 140 $ suurempi tebaiinipitoisuus n. 52,7 $> suurempi narkotiinipitoisuus n. 64,7 $ suurempi narkotaliinipitoisuus n. 84,5 $ suurempi
Esimerkki 6
Soijan käsittely pintaannousun jälkeen (avomaa)
Soijantaimet käsiteltiin 2-lehtisellä asteella ollessaan valmisteella VIII suihkuttamalla tippumiskosteiksi. Käytetty määrä oli 0,1 kg tehoainetta hehtaaria kohti. Verrokkiin verrattaessa havaittiin seuraavat erot:
Kasvien korkeus sadonkorjuun aikaan n. 25 % suurempi
Lehtien leveys sadonkorjuun aikaan n. 32,2 $ leveämpi
Lehtien pituus sadonkorjuun aikaan n. 43>2 % pitempi
Alimman palon etäisyys maasta n. 36 % suurempi
Palkokerrosten määrä lähes kaksinkertai nen 1,92)
Kuiva juurimassa n. 87,36 % suurempi
Vihreiden palkojen sato n. 38,7 suurempi
Sadonkorjuun aikaan vielä jäljellä- 24,5 % enemmän olevien lehtien lukumäärä $:ina lehtiä säilyi sadon- maksimaalisesta lehtien lukumää- korjuuseen asti määrästä.
Esimerkki 7 1'3
Siementen peittaus ja uitraäänikäsittely (maissi, avomaa) 7311 8
Kylvöä varten maissinsiemenet peitattiin valmisteella I käyttämällä 0,2 g tehoainetta 1000 sieraenkiloa kohti ja sen jälkeen käsiteltiin ultraäänellä 5 minuuttia (Laite: Tyyppi KLN, Heiluntapää TI, annettu teho 0,7 W/cm3), Kun verrattiin pelkästään ultraäänellä käsiteltyihin verrokkeihin, havaittiin seuraavat erot:
Pintaannousun ajankohta 2 vrk aikaisemmin
Oraan elinkyky n. 7 $ suurempi
Kasvin korkeus n. 10 ^ suurempi
Lehden pituus n. 33 i> suurempi
Lehden leveys n. 28 % suurempi
Varren paksuus n. 8 % suurempi Tähkien määrä/palsta n. 8 % suurempi 1000 jyvän paino n. 16 & suurempi
Jyviä tähkää kohti n. 25 $> enemmän
Seuravassa esitetään muutamia esimerkkejä keksinnönmukaisten aineiden formuloinnista. "Tuotemuodolla" tarkoitetaan kauppaan toimitettavaa valmistetta, joka pitää laimentaa ennen käyttöä. "Käyttömuodolla" tarkoitetaan käyttövalmista valmistetta. Valmisteiden kohdalla käytetyt roomalaiset numerot vastaavat niitä, jotka on esitetty biologisissa esimerkeissä.
I (Tuotemuoto) 50 paino-3>6-di-( B-D-glukopyranosyyliamino)-akridiinia 40 paino-^ dimetylisulfoksidia ja 10 paino-$ vettä sekoitetaan valmisteeksi. Tämä laimennetaan haluttuun väkevyyteen ennen käyttöä.
73118 14 II (Tuotemuoto) 5 paino-# 3-amino-6-(6-D-filukopyranosyyliamino)-akridiini.HCl 1 paino-# vettä ja 94 paino-# dimetyylisulfoksidia sekoitetaan keskenään. Tämä valmiste laimennetaan haluttuun väkevyyteen ennen käyttöä.
III (Tuotemuoto) 12.5 paino-# 3,6-di-(a-L-ramnopyranosyyliamino)-akridiinia 65,0 paino-# dimetyylisulfoksia ja 22.5 paino-# vettä sekoitetaan keskenään. Tämä valmiste laimennetaan vedellä haluttuun väkevyyteen ennen käyttöä.
IV (Tuotemuoto) 40 paino-# 5,6-di-(a-D-ribopyranosyyliamino)-akridiinia 50 paino-# dimetyylisulfoksidia ja 10 paino-# vettä sekoitetaan keskenään. Tämä valmiste laimennetaan haluttuun väkevyyteen ennen käyttöä- V (Tuotemuoto) 25 paino-# 3>6-di-(6-laktopyranosyyliamino)-akridiinia 65 paino-# dimetyylisulfoksidia ja 10 paino-# vettä sekoitetaan keskenään. Tämä valmiste laimennetaan sopivaan väkevyyteen vedellä ennen käyttöä.
VI (Tuotemuoto) 30 paino-# 3-(B-D-glukopyranosyyliamino)-6-( a -L-ramnopyrano-syyliamino)-akridiinia 15 7311 8 3 paino-# propanolia ja 67 # vettä sekoitetaan keskenään. Tämä valmiste laimennetaan vedellä haluttuun väkevyyteen ennen käyttöä.
VII (Tuotemuoto) 15 paino-# 3,6-di-( 8-D-glukopyranosyyliamino)akridiinia, 10 paino-# 3-amino-6-( 8 -D-glukopyranosyyliamino)-akridi inia, 5 paino-# etyleeniglykolia, 2 paino-# dimetyylisulfoksidia ja 6 paino-# vettä sekoitetaan keskenään. Ennen käyttöä sekoitetaan valmisteeseen polysakkaridin Xanthan 1 #:sta liuosta (tai jonkun muun markkinoilla olevan tartutusaineen liuosta) painosuhteessa 1:1 ja sen jälkeen suoritetaan laimentaminen käsiteltävillä siemenillä haluttuun väkevyyteen (kg tehoainetta siementonnia kohti).
VIII (Käyttömuoto) 3.6- di-( 3-D-glukopyranosyyliamino)-akridiinia 0,01 paino-# dimetyylisylfoksidia 1,00 paino-# vettä 98,99 paino-#
Valmiste voidaan käyttää välittömästi kasvuston ruiskutukseen.
IX (Tuote- ja käyttömuoto) 3.6- di-( 8-D-glukopyranosyyliamino)-akridiinia 95 paino-# talkkia 5 paino-#
Valmiste laimennetaan haluttuun väkevyyteen käsiteltävillä si emenillä.

Claims (4)

73118 16 X (Tuotemuoto) 50 paino-# 3,6-di-( β -D-glukopyranosyyliamino)-akridiinia ja 50 paino-# kaoliinia sekoitetaan keskenään. Ennen käyttöä valmisteeseen lisätään 2 paino-# vettä ja sen jälkeen se laimennetaan käsiteltäville siemenille haluttuun väkevyyteen. XI (Tuote- ja käyttömuoto) 3.6- di-( 6-D-glukopyranosyyliamino)-akridiinia 70 paino-# talkkia 30 paino-# Käytettäessä laimennetaan valmiste käsiteltäville siemenille haluttuun väkevyyteen.
1. Kasvien kasvunsäätöaine, tunnettu siitä, että se sisältää tehoaineena yleisen kaavan (I) mukaista 3.6- diaminoakr idi ini-N-glykosidia /γν> (I) ja/tai sen yleisen kaavan (II) mukaista happoadditiosuolaa A_P R2-HN//^i:^^ NH-Rj L H ~p 17 7311 8 joissa kaavoissa substituenteista ja R2 ainakin toinen onα - ja/tai β-D-ja/tai α-ja/tai 6-(L)-glukosyyli-, -galaktosyyli-, -mannosyyli-, -ksylosyyli-, -arabinosyyli-, -ribosyyli-, -6-desoksi-glukosyyli-, “6-desoksi-galaktosyyli-, -ramnosyyli-, -maltosyyli-, -2-asetamido-2-desoksigluko-syyli-, -laktosyyli-, -sellobiosyyli-, -gentiobiosyyli- tai -laminaribiosyyliryhmä ja toinen on joko vety tai joku edellämainituista sokeri ryhmistä, A on happotähde ja poni, 2 tai 3.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kasvien kasvunsäätöaine, tunnettu siitä, että se sisältää tehoaineena 3,6-di-( 6-glukopyranosyyliamino)-akridiinia, 3-amino-6-( β-D-glukopyranosyyli amino)-akridiini-hydrokloridia, 3f6-di-(a -L-ramnopyranosyyliamino)-akridiinia, 3,6-di-( a-D-ribopyranosyyliamino)-akridiinia, 3,6-di-(6 -lakto-pyranosyyliamino)-akridiinia, 3-( β-D-glukopyranosyyliami-no)-6-( a-L-ramnopyranosyyliamino)-akridiinia, 3-amino-6-( β-D-glukopyranosyyliamino)-akridiinia tai jotakin näiden seosta.
3· Patenttivaatimuksen 1 mukainen kasvien kasvunsäätöaine, tunnettu siitä, että sen tehoainepitoisuus on 0,01 - 95 paino-#, mielellään 0,01 - 70 paino-#.
4· Patenttivaatimuksen 1 mukainen kasvien kasvunsäätöaine, tunnettu siitä, että se sisältää liuottimena dimetyylisulfoksidia. is 73118 Patentkrav :
FI841058A 1983-03-23 1984-03-15 Tillvaextregulatorer foer vaexter. FI73118C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
HU83962A HU188856B (en) 1983-03-23 1983-03-23 Compositions for the regulation of plant growth and development comprising 3,6-diamino-acridine-n-glycoside-derivative as active substance
HU96283 1983-03-23

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI841058A0 FI841058A0 (fi) 1984-03-15
FI841058A FI841058A (fi) 1984-09-24
FI73118B true FI73118B (fi) 1987-05-29
FI73118C FI73118C (fi) 1987-09-10

Family

ID=10952225

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI841058A FI73118C (fi) 1983-03-23 1984-03-15 Tillvaextregulatorer foer vaexter.

Country Status (21)

Country Link
US (1) US4591379A (fi)
EP (1) EP0121196B1 (fi)
JP (1) JPS59231002A (fi)
AT (1) ATE23420T1 (fi)
AU (1) AU563810B2 (fi)
BG (1) BG42351A3 (fi)
BR (1) BR8401338A (fi)
CA (1) CA1227942A (fi)
CS (1) CS251250B2 (fi)
DD (1) DD262322A7 (fi)
DE (1) DE3461241D1 (fi)
DK (1) DK160232C (fi)
FI (1) FI73118C (fi)
GR (1) GR81810B (fi)
HU (1) HU188856B (fi)
IL (1) IL71281A (fi)
NO (1) NO159233C (fi)
PH (1) PH19137A (fi)
PL (1) PL138223B1 (fi)
PT (1) PT78308B (fi)
ZA (1) ZA842134B (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ES2149665B1 (es) * 1997-10-01 2001-05-16 Com Distribuidora De Agrocorre Glucosidos sustituidos, promotores del desarrollo productivo de las plantas, procedimiento para su preparacion y aplicaciones.
US7001869B2 (en) * 2002-09-17 2006-02-21 Johnson William S Seed treatment and method of treating seed

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
HU186383B (en) * 1981-02-27 1985-07-29 Biogal Gyogyszergyar Process for producing new citostatic amni-acridie-alpha, beta-bracket-d-bracket closed, or aracket-l-bracket closed-n-glycoside derivatives and salts

Also Published As

Publication number Publication date
NO841064L (no) 1984-09-24
FI841058A (fi) 1984-09-24
DD262322A7 (de) 1988-11-30
NO159233B (no) 1988-09-05
AU563810B2 (en) 1987-07-23
DE3461241D1 (en) 1987-01-02
FI73118C (fi) 1987-09-10
EP0121196A1 (de) 1984-10-10
BG42351A3 (en) 1987-11-14
PT78308A (en) 1984-04-01
IL71281A0 (en) 1984-06-29
CS251250B2 (en) 1987-06-11
HUT34104A (en) 1985-02-28
IL71281A (en) 1987-02-27
PL138223B1 (en) 1986-08-30
PH19137A (en) 1986-01-10
DK160232B (da) 1991-02-18
HU188856B (en) 1986-05-28
DK163984D0 (da) 1984-03-22
GR81810B (fi) 1984-12-12
PL246827A1 (en) 1985-02-13
BR8401338A (pt) 1984-10-30
ATE23420T1 (de) 1986-11-15
PT78308B (en) 1986-04-22
ZA842134B (en) 1984-10-31
EP0121196B1 (de) 1986-11-12
AU2602484A (en) 1984-09-27
US4591379A (en) 1986-05-27
DK160232C (da) 1991-07-22
JPS59231002A (ja) 1984-12-25
FI841058A0 (fi) 1984-03-15
DK163984A (da) 1984-09-24
CA1227942A (en) 1987-10-13
NO159233C (no) 1988-12-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SU824877A3 (ru) Фунгицидное средство
US4212664A (en) Nicotinamide-ammonium hydroxide plant growth regulator compositions
US4764201A (en) Plant growth regulation
Kempton et al. Soil fumigation with methyl bromide: bromide accumulation by lettuce plants
WO2000005954A1 (en) Treatment of plants with salicylic acid and organic amines
McIntyre et al. Some effects of the nitrogen supply on growth and development of Cirsium arvense
FI73118B (fi) Tillvaextregulatorer foer vaexter.
US6291398B1 (en) Plant-root growth promoting agent
JPH06340506A (ja) 蔬菜の生長を刺激するための方法および組成物
US5116406A (en) Plant growth regulating composition
Addicott et al. Defoliation and desiccation: Harvest-aid practices
US20100267562A1 (en) Activation of high protein corn gluten by ph modification
Bruinsma Chemical control of crop growth and development
RU2077847C1 (ru) Способ повышения урожайности сои
US4543119A (en) Method for promoting crop growth
EP1243178A1 (en) Method for protecting crops from parasitic weeds using benzothiazole derivatives
PL128625B1 (en) Cytoquinine-like membrane-active agent for improving plant productivity and anion reception by plants as well as increasing albuminoid nitrogen lewel
JPS62161701A (ja) 種子処理剤
Roark Rotenone
Zinsou et al. Gibberellic acid and CCC effects on sugar composition and tuber yield in Yam Bean (Pachyrhizus erosus, Urban)
NZ207599A (en) Composition containing 3,6-diaminoacridine n-glycoside or acid addition salts thereof as plant growth regulators
Pound et al. Effect of companion crops on the establishment and subsequent yield of Leucaena leucocephala
Borkowski et al. Effect of chlormequat chloride, ß-naphthoxyacetic acid and ethephon on early and total yield of tomato in open field
JPS63135304A (ja) 植物生長調節剤
CH665751A5 (de) Pflanzenwachstumsregulierendes mittel.

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: BIOGAL GYOGYSZERGYAR RT.