FI72619C - Foerbaettringar i elektriska kablar och elektriska kabelinstallationer. - Google Patents

Foerbaettringar i elektriska kablar och elektriska kabelinstallationer. Download PDF

Info

Publication number
FI72619C
FI72619C FI822628A FI822628A FI72619C FI 72619 C FI72619 C FI 72619C FI 822628 A FI822628 A FI 822628A FI 822628 A FI822628 A FI 822628A FI 72619 C FI72619 C FI 72619C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cable
inner shield
outer sheath
sheath
electric power
Prior art date
Application number
FI822628A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI72619B (fi
FI822628L (fi
FI822628A0 (fi
Inventor
Edmund Hugh Ball
Original Assignee
Pirelli General Plc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pirelli General Plc filed Critical Pirelli General Plc
Publication of FI822628A0 publication Critical patent/FI822628A0/fi
Publication of FI822628L publication Critical patent/FI822628L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI72619B publication Critical patent/FI72619B/fi
Publication of FI72619C publication Critical patent/FI72619C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01BCABLES; CONDUCTORS; INSULATORS; SELECTION OF MATERIALS FOR THEIR CONDUCTIVE, INSULATING OR DIELECTRIC PROPERTIES
    • H01B9/00Power cables
    • H01B9/02Power cables with screens or conductive layers, e.g. for avoiding large potential gradients
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01BCABLES; CONDUCTORS; INSULATORS; SELECTION OF MATERIALS FOR THEIR CONDUCTIVE, INSULATING OR DIELECTRIC PROPERTIES
    • H01B7/00Insulated conductors or cables characterised by their form
    • H01B7/17Protection against damage caused by external factors, e.g. sheaths or armouring
    • H01B7/18Protection against damage caused by wear, mechanical force or pressure; Sheaths; Armouring
    • H01B7/26Reduction of losses in sheaths or armouring
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02GINSTALLATION OF ELECTRIC CABLES OR LINES, OR OF COMBINED OPTICAL AND ELECTRIC CABLES OR LINES
    • H02G15/00Cable fittings
    • H02G15/08Cable junctions
    • H02G15/10Cable junctions protected by boxes, e.g. by distribution, connection or junction boxes
    • H02G15/103Cable junctions protected by boxes, e.g. by distribution, connection or junction boxes with devices for relieving electrical stress
    • H02G15/105Cable junctions protected by boxes, e.g. by distribution, connection or junction boxes with devices for relieving electrical stress connected to the cable shield only
    • H02G15/1055Cable junctions protected by boxes, e.g. by distribution, connection or junction boxes with devices for relieving electrical stress connected to the cable shield only with cross-bonding of cable shields

Landscapes

  • Cable Accessories (AREA)
  • Insulated Conductors (AREA)
  • Laying Of Electric Cables Or Lines Outside (AREA)

Description

1 7261 9 Sähkökaapeleihin ja sähkökaapeliasennuksiin liittyviä parannuksia Tämä keksintö koskee sähkökaapeleihin ja sähkökaape-5 liasennuksiin liittyviä parannuksia ja käsittelee erityisesti, vaikka ei yksinomaan, sähkövoimakaapeleita ja säh-kövoimakaapeliasennuksia ja tarkemmin suurjännitteisiä voi-makaapeleita ja niiden asennuksia, esimerkiksi sellaisia, jotka on tarkoitettu toimimaan 132 kVrlla tai 400 kV:lla.
10 Kuten hyvin tiedetään (ks. esimerkiksi oppikirjaa "Power Cables - Their Design and Installation", tekijä C.C. Barnes, toinen painos, julkaissut Chapman 7 Hall Ltd. vuonna 1966), on yksijohtimisia voimakaapeleita pidettävä kolmijohtimisia parempina niin korkeilla jännitteillä kuin 15 132 kV ja niitä on käytettävä 200 kV:n luokkaa olevilla ja sitä suuremmilla jännitteillä, koska näin suurille jännitteille tarkoitettuja kolmijohtimisia voimakaapeleita on mahdoton valmistaa. Tämä keksintö käsittelee yksijohtimisia voimakaapeleita ja niiden asennuksia eikä kolmijohtimisia 20 kaapeleita.
UK:ssa on jonkin aikaa ollut normaalikäytäntö, ainakin käytettäessä yksijohtimisia kaapeleita muodostamaan yksivaiheinen tai kolmivaiheinen siirtojärjestelmä, kytkeä ja maadoittaa tällaisten kaapeleiden metallivaipat useammasta 25 kuin yhdestä pisteestä, tavallisesti yhden kaapelin mitan : vastakkaisista päistä, jotta oikosuljettaisiin indusoituneet vaippajännitteet, jotka muuten ilmenisivät muuntajatoimin-non seurauksena kaapelin johtimen ja sen vaipan välillä.
Kun kaapelivaipat näin kytketään ja maadoitetaan, oikosul-30 keutuvat indusoituneet jännitteet, mutta vaipassa kulkee virta hukaten energiaa lämmöksi ja jotta tämä ilmiö häviäisi tai ainakin huomattavasti pienenisi, on myös ollut normaalikäytäntö käyttää ns. ristikytkemistekniikkaa, jossa käytetään hyväksi yksijohtimisten kaapeleiden kolmivaihe-35 ryhmiä. Ristikytkemistekniikka (ks. edellä mainitusta C.C. Barnesin kirjasta sivulta 238 alkaen) perustuu jatkuvan metallivaipan katkoksiin toisiinsa liittyvien, yhtä 2 72619 pitkien kaapeliosien välillä, kaapelivaippojen kiinteään kytkemiseen ja maadoittamiseen joka kolmannen kaapeliosan lopussa ja välillä olevien kaapeliosien vuorotteluun käyttäen välillä olevien kaapeliosien vaippojen ristiin kytke-5 mistä, jolloin jokaisen kolmen kaapelin ryhmän indusoituneiden jännitteiden' vektorisumma saadaan nollaksi.
Kiertävien vaippavirtojen aiheuttamien lämpöhäviöi-den välttämiseksi yksijohtamisissa kaapeleissa on siis ollut tapana käyttää joko yhden pisteen kytkemistekniikkaa 10 tai ristikytkemistekniikkaa. Nämä erityiskytkemismenetelmät edellyttävät vaipan jakavien eristimien käyttöä, jotka mahdollistavat erillisten vaipan pituuksien, tavallisesti yhden kaapelin mittaisten, ristikytkemisen, joka on välttämätöntä indusoituneiden smvrien (sähkömotoristen voimien) 15 kumoamiseksi. Vaikka nämä tekniikat ovat aivan hyväksyttäviä ja tehokkaita, kun kaapeliasennus kuljettaa 50 Hz:n kolmivaiheivrtoja, eikä aiheuta merkitseviä ongelmia 50 Hz:n vikavirroilla, ne aiheuttavat ongelmia esimerkiksi kytken-tätoimintojen tai salamaniskujen aiheuttamien piikkien ai-20 kana. Jännitepiikki, joka etenee koaksiaalimuotoisesti pitkin kaapelin vaippaa, johtaa saapuessaan vaipan jakavalle eristimelle hyvin suureen vaippajännitteeseen, joka voi tuhota vaipan eristyksen. Tämän ongelman välttämiseksi on normaalikäytäntö suurjännitekaapeliasennuksissa käyttää vaippa-25 jännitteen rajoittajia määrätyissä kytkentäpisteissä. Vaip-pajännitteen rajoittaja muodostuu tavallisesti epälineaarisesta, jännitteestä riippuvasta vastuksesta tai ukkos-suojasta. Tällaisten vaippajännitteen rajoittajien sisällyttäminen erityiskytkettyihin yksijohtimisiin voimakaape-30 liasennuksiin lisää huomattavasti asennuksen kustannuksia ja mutkikkuutta.
Tämä keksintö esittää erityisen mallisen yksijohti-misen voimajohdon, joka sopii erikoiskytkemiseen ilman vyö-ryjänniterajoittimien tarvetta. Keksintö perustuu siihen, 35 että yksijohtiminen voimakaapeli varustetaan ylimääräisellä sisävaipalla (sitä kutsutaan tästä lähtien suojaukseksi, jotta vältetään sekaannus kaapelin ulkovaipan kanssa), joka 3 7261 9 on hyvin eristetty kaapelin vaipasta ja se on tarkoitus säilyttää jatkuvana koko kaapelin matkalla, ja kaapelin vaippa on erityisesti kytketty niin, että säilytetään erityiskyt-kentäisen asennuksen edut ja sisäsuojauksen vastus on riit-5 tävän korkea, jotta vältetään merkitsevät lämpöhäviöt (ne, jotka tavallisesti ilmenevät yksijohtimisten kaapeleiden vaipassa, joka ei ole erityiskytketty ja jotka riippuvat vaipan resistanssista). Kun sisäsuojaus tehdään siten, että sen resistanssi on riittävän suuri merkitsevien lämpöhäviöi-10 den välttämiseksi ja kaapelin vaippa siten, että se tekee normaalit toimintonsa, siis toimii tienä maasulkuvirroille ja kosteutta läpäisemättömänä ja vedenpitävänä seinänä, eivät kaapeliasennukset, joissa käytetään erityiskytkentää kaapelin vaipassa, mutta sisäsuojaus pidetään jatkuvana, ole 15 herkkiä hyvin suurille ylijännitevyöryille, jotka syntyvät tavanomaisissa kaapeliasennuksissa; tämä johtuu siitä, että keksinnön mukaisessa asennuksessa kytkentäpiikkiin tai salaman iskuun liittyvällä kulkuaallolla on häiriytymätön tie pitkin sisäsuojausta eikä se näin kärsi heijastus- tai 20 taittumisilmiöistä, joista syntyvät hyvin suuret jännitteet, joita tavallisesti liittyy tavanomaisiin asennuksiin. Keksintö tekee siten mahdolliseksi tulla toimeen ilman vyöry-jänniterajoittimia.
Tämän keksinnön erään piirteen mukaisesti toteute-25 taan yksijohtiminen metallivaippainen voimakaapeli, joka koostuu koko kaapelin pituudella jatkuvasta sisäsuojauk-sesta, joka on eristetty sekä kaapelin ytimestä että me-; : tallivaipasta ja sisäsuojaus on tehty siten, että sen säh köinen vastus on suuri, kuten edellä on mainittu.
30 Keksintö ulottuu myös voimakaapeliasennuksiin, jois sa käytetään hyväksi keksinnön mukaista voimakaapelia ja erityisesti sellaisiin asennuksiin, joissa asennuksen kaapelin tai kaikkien kaapeleiden sisäsuojaus on jatkuva koko asennuksen matkalla (ja edullisesti on maadoitettu niin 35 tihein välein kuin mahdollista) ja kaapelin tai kaapeleiden ulkovaippa on erityisesti kytketty esimerkiksi edellä kuvatulla tavanomaisella tavalla ja silloin, kun kaapelin 4 7261 9 ulkovaipat on ristiin kytketty, edullisesti maadoittamalla kaapelin vaipat joka kolmannen kaapeliosan päädyssä ja käyttämällä kaapelin väliosien vuorottelua.
Keksinnön mukainen voimakaapeli voi olla esimerkiksi 5 tavanomaista rakennetta muutoin kuin resistiivisen sisäsuo-jauksen osalta. Tyypillisessä 400 kV:n öljytäytteisessä kaapelirakenteessa esimerkiksi 0,02 ohmi/m:n luokkaa olevalla sisäsuojauksen resistanssilla vältettäisiin merkitsevä lämpöhäviö ja tämä voitaisiin saavuttaa esimerkiksi käyttä-10 mällä spiraalimaisesti kierrettyä metallinauhaa tai käyttämällä spiraalimaisesti kierrettyjä ohuita kupari- tai alu-miinijohtoja edullisesti kerrostettuna metallisoitujen papereiden kerrosten väliin. Tämän sisäsuojauksen päälle voitaisiin tämän jälkeen asettaa esimerkiksi 1,5 - 2,0 mm:n pak-15 suinen kerros eristävää paperia, jota seuraa esimerkiksi metallisoitu paperi ja kuparista kudottu nauhakerros ja tavallinen lyijy- tai alumiinivaippa.
Kuten edellä mainittiin, täytyy kaapelin sisäsuojauk-sen olla sähköisesti eristetty ulkovaipasta ja tällaisen 20 eristeen täytyy kestää jännitteitä, jotka syntyvät seuraa-vissa toimintaolosuhteissa: (i) 50 Hz:llä tasapainotetulla kuormalla, sisäsuo-jaus maapotentiaalissa ja ulkovaippa 100 voltin luokkaa olevassa jännitteessä; 25 (ii) 50 Hz:llä oikosulkutilanteessa, sisäsuojaus maapotentiaalissa ja ulkovaippa tyypillisesti 4 kV:n suuruusluokkaan nousevassa jännitteessä; ja (iii) kytkin- tai salamalähteiden tapauksessa, ulkovaippa maapotentiaalissa tai lähellä sitä ja sisäsuojauk-30 sen potentiaalin noustessa maadoituspisteiden välillä ehkä 100 kV:n luokkaa olevalle tasolle riippuen suojauksen vastuksesta, maadoituspisteiden välimatkasta ja sisääntulevan vyöryjännitteen suuruudesta.
Eristyksen taso täytyy valita yllä olevan ehdon (iii) 35 mukaan, mutta sen täytyy olla sellainen, että se puhkeaa helposti kaapelivian sattuessa, niin että maasulkuvirta voi kulkea ulkovaippaan riittävän nopeasti, jotta sisä- 5 72619 suojauksen tuhoutuminen kaapelin olennaisimmalta pituudelta voidaan välttää.
Koska sisäsuojaus suojaa ulkovaippaa jännitepiikkien vaikutuksilta, voidaan eri vaipan osien ristiliitännät teh-5 dä ristikytkentäisessä järjestelmässä ilman erityistä tarvetta minimoida induktanssi käyttämällä keskitettyjä kytkentä johto ja eikä vaippajännitteen rajoittimia tarvita. Jotta saavutettaisiin säästöä koko järjestelmän vaatimuksissa verrattuna tavanomaiseen ristikytkentäiseen järjes-10 telmään, olisi tämän keksinnön mukaisessa ristikytkentäisessä kaapeliasennuksessa käytännöllistä käyttää liityntä-kaappeja vain joka kolmannessa järjestelmän liitoskohdassa ja tehdä välillä olevissa liitoksissa maanalaiset ulko-vaippojen ristikytkennät. Tällä tavoin voidaan ulkovaipan 15 eristys maahan nähden tarkistaa joka kolmannessa liitoskohdassa. Sisäsuojaus maadoitettaisiin myös samassa liityntä-kaapissa. Tällainen järjestelmä osoittautuisi hyvin taloudelliseksi erityisesti pitkillä kaapeliväleillä, sillä nyt vältettäisiin vaippajännitteen rajoittimien tarve ja pie-20 nennettäisiin liityntäkaappien lukumäärää ja sillä on lisäksi merkitseviä etuja mitä tulee sen yksinkertaisuuteen ja pienempiin huoltovaatimuksiin verrattuna tavanomaisiin asennuksiin.
Keksintö sekä sen piirteet ja edut selviävät parhai-25 ten seuraavasta yksityiskohtaisesta kuvauksesta, joka liit-tyy oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuvio 1 on kaavakuva, joka esittää tavanomaista ris-tikytkentäistä, kolmivaiheista, yksijohtamista voimakaape-liasennusta; 30 Kuvio 2 esittää yhdestä pisteestä maadoitettua kaa- peliasennusta, joka on keksinnön mukainen ja käyttää kaapeleita, jotka on tehty keksinnön mukaisesti;
Kuvio 3 esittää keksinnön mukaista ristikytkentäis-tä kaapeliasennusta, jossa käytetään keksinnön mukaisesti 35 tehtyjä kaapeleita; ja
Kuvio 4 esittää kaavamaisesti tämän keksinnön mukaisesti tehdyn yksijohtimisen voimakaapelin rakennetta.
6 7261 9
Viitaten ensin kuvioon 1, siinä on esitetty tyypillinen tavanomainen ristikytkentäinen järjestelmä, jossa kaapelit on levitetty ja kytketty ristikkäin jokaisessa toisiinsa liittyvien kaapeliosien välisessä liitoksessa.
5 Kuten on kaavamaisesti esitetty, ovat kaapelin ulkovaipat 1 kiinteästi kytketyt ja maadoitetut joka kolmannen kaapeli-osan jälkeen ja jokaisessa välissä olevassa ristikytkentä-kohdassa on jännitepiikkien rajoittimet 2, jotka, kuten edellä kuvailtiin, toimivat suojaten vaipan eristimiä piik-10 kien esiintyessä. Kun kaapelit on kytketty ristiin esitetyllä tavalla, aiheuttavat tuloksena olevat vaipan epäjatkuvuudet heijastuksia ja taittumisia vyöryjännitteen aiheuttamassa kulkuaallossa ja peräkkäiset heijastukset ja taittumiset alkuperäisessä kulkuaallossa aiheuttavat suuria 15 jännitteitä, jotka näkyvät yli vaipan jakavien eristimien (ei esitetty kuviossa 1) ja maan sekä kaapelivaippojen välillä ja nämä suuret jännitteet tekevät välttämättömäksi käyttää vyöryjänniterajoittimia, jotka muodostuvat tavallisesti jännitteestä riippuvista epälineaarisista vastuksis-20 ta, jotka kytkevät vaipat maahan.
Keksintö perustuu siihen, että tekemällä kaapelin sisäsuojaus eristetyksi kaapelin päävaipasta ja jatkuvasti koko kaapelijärjestelmän pituudelta, on salamaniskusta tai kytkinlähteestä aiheutuvalla kulkuaallolla häiriytymätön 25 kulkutie eikä se kärsi heijastuksista eikä taittumisista. Tämä hävittää täysin tai ainakin olennaisesti pienentää vyöryylijännitteiden vaikutuksia ja poistaa vyöryjännite-rajoittimien tarpeen, mikä johtaa halvempaan ja vähemmän mutkikkaaseen järjestelmään, joka vaatii vähemmän mutkikas-30 ta asennusta ja vähemmän huoltoa.
Viitaten kuvioon 2, siinä on esitetty keksinnön mukainen yhdestä pisteestä maadoitettu asennus. Piirustus esittää kolmivaiheista asennusta, mutta yksivaiheinen asennus voisi olla rakenteitaan samanlainen. Kuten on esitetty, 35 jokainen kaapeli sisältää ulkovaipan 1, sisäsuojauksen 3, joka on eristetty ulkovaipasta 1 ja keskijohtimen 4, joka on eristetty sisäsuojauksesta 3. Muita kaapelirakenteen 7 7261 9 osia ei ole esitetty kuviossa 2. Kuten on esitetty, on jokaisen kolmen vaiheen kaapelin ulkovaippa 1 maadoitettu kuvatun kaapelipituuden yhdestä (keski-) pisteestä ja jokaisen kaapelin sisäsuojaus 3 on maadoitettu molemmista 5 päistään ja on jatkuva niiden välillä. Kuviossa esitetty ulkovaippojen 1 yhden pisteen maadoitusjärjestely käyttää tehokasta maajohdinta 5, 6, jonka läpi vikavirrat kulkevat. Kaapelin vaipat 1 voitaisiin vaihtoehtoisesti maadoittaa kaikki yhdestä pisteestä (päästä) kaapelin pituudella ja 10 käyttää erillistä maajohdinta, joka ulottuu sisäsuojauksen 3 toisen pään maadoituspisteestä toisen pään maadoituspis-teeseen.
Kuvio 3 esittää keksinnön mukaista ristikytkentäis-tä asennusta; kuviossa 3 käytetään samoille osille samoja 15 viitenumerolta, joita käytettiin kuviossa 2. Kuten on esitetty, on kaapelin ulkovaipan osat 1 kiinteästi kytketty ja maadoitettu joka kolmannen kaapelin päässä ja väliin jäävät kaapelin osat vuorottelevät, kuten on esitetty ja kytketty ristikkäin. Kaapelin sisäsuojaukset 3 ovat jatku-20 via kunkin kaapelin pituudella ja ne on maadoitettu kaapelin molemmissa päissä, kuten on esitetty. Haluttaessa voidaan kaapelin molempien päiden välille asentaa maajohto 7, : vaikka se ei ole aivan välttämätöntä.
Kuvio 4 esittää esimerkin tämän keksinnön mukaisesti 25 suunnitellun voimakaapelin rakenteesta. Kuten on esitetty, ·.: koostuu kaapeli keski johtimesta 10, jossa voi olla kanava sen läpi kulkevaa öljyä varten, johtavasta suojuksesta 11, joka ympäröi johdinta 10 ja on tehty esimerkiksi hiilellä mustatusta paperista, paperieristekääreestä 12, toisesta 30 hiilellä kyllästetystä paperista olevasta suojuksesta 13, tämän keksinnön mukaisesta sisäsuojauksesta 14, joka koostuu toisistaan erillään olevista hienoista kuparijohtimis-ta, jotka on spiraalimaisesti kierretty käyttäen suhteellisen pitkää nousua, niin että saadaan aikaan edellä kuvail-35 tu resistanssi, vielä yhdestä kerroksesta sisäsuojauksen 14 päälle kierrettyä hiilellä kyllästettyä paperia 15, pape-rieristekerroksesta 16, metalloidusta paperista olevasta 8 72619 suojuksesta 17, kaapelin metallisesta ulkovaipasta 18 ja lopuksi sopivasta määrästä, yksi tai useampia suojaavia ulkokerroksia 19.
Sisäsuojauksen 14 sähköisen vastuksen valinta on 5 kriittinen tämän keksinnön kannalta ja se on kompromissi-valinta niiden vaatimusten välillä, että se on riittävän korkea aiheuttamaan vain pienen muutoksen järjestelmän arvoissa ja riittävän alhainen kuljettamaan normaalin kapa-sitiivisen virran ja virtapiikit ilman merkitsevää jännite-10 häviötä. Samoin sisäsuojauksen ja ulkovaipan välissä käytetyn eristeen taso on kriittinen; sen täytyy kyetä kestämään normaalit kuormitustilanteet, salama- ja kytkentäpii-kit ja oikosulkutilanteet, mutta sen täytyy pettää kaapelin sisäisissä vikatapauksissa. Sisäisen vikatilanteen kannalla ta huonosti suunniteltu järjestelmä voi aiheuttaa jatkuvan suojauksen korjaamattoman tuhoutumisen koko kaapelin pituudelta, jos eriste ei pettäisi paikallisesti vian takia, mikä nostaisi huomattavasti kaapelivikaa seuraavia järjestelmän korjauskustannuksia.
20 Vaihtoehtona sille, että kuviossa 4 esitetyn kaape lin sisäsuojaus 14 tehdään hienoista, kaapelin ympäri spi-raalimaisesti kierretyistä johtimista, voidaan sisäsuojaus tehdä kierretystä metallifoliosta tai muusta johtavasta nauhasta, joka voidaan rei'ittää helpottamaan kuivaus- ja 25 kyllästysvaiheita, jotka tavallisesti liittyvät tällaisen kaapelin valmistukseen. Lisäksi voi eristävä kerros 16 olla vaihtoehtoisesti puolijohtava, esimerkiksi paperia, joka on päällystetty hiilellä tai sellaisella materiaalilla, kuten piikarbidi, jolla saadaan aikaan epälineaarinen vas-30 tusominaisuus; tällaisen vaihtoehtoisen rakenteen tapauksessa pyrkii kaapelin energiapiikkien vaimennuskyky paranemaan, mistä seuraa vyöryjännitteiden pieneneminen.
Vaikka edellä on keksintöä kuvailtu ja selitetty viitaten öljytäytteisiin voimakaapelityyppeihin, on huomat-35 tava, että keksintö ei rajoitu asennuksiin, joissa käytetään öljytäytteisiä voimakaapeleita ja se voitaisiin toteuttaa ns. elastomeerisilla kaapeleilla, joissa kaapelin 7261 9 eriste koostuu pääasiassa elastomeerisesta materiaalista. Eräs tällainen elastomeerinen kaapelirakenne voisi esimerkiksi sisältää keskellä olevan johdinytimen, jonka päälle on puristettu yhdellä kertaa ensimmäinen puolijohtava elas-5 tomeerikerros, joka muodostaa johtimen (ytimen) suojan, toinen kerros esimerkiksi ristisidoksista polyetyleeniä, joka muodostaa eristyskerroksen ja kolmas kerros puolijoh-tavaa elastomeeriä, jolloin keksinnön sisäsuojaus muodostetaan hienoista johtimista, jotka kierretään spiraalimai-10 sesti kaapelin puristetulle elastomeerille tai vastaavasti kierretystä metallifoliosta tai muista johtavista nauhoista, joilla saadaan tarvittava sähköinen vastus ja tämän jälkeen asetetaan näin muodostetulle suojaukselle eriste-kerros ja kaapelin ulkovaippa muodostetaan esimerkiksi 15 kuparijohtimista, jotka kierretään spiraalimaisesti kaapelin ympäri ja päällystetään suojaavalla puristetulla eris-tekerroksella. Vaihtoehtoisessa rakenteessa voi sisäsuojauk-sen päälle asetettu polymeerinen eristekerros olla puoli-johtava, kuten edellä kuvailtiin öljytäytteisten kaapelei-20 den yhteydessä.
Näin on kuvailtu tämän keksinnön mukainen parannettu voimakaapeli ja parannettuja voimakaapeliasennuksia, jotka " lupaavat pienentyneitä kustannuksia ja pienempää mutkikkuut- ta erityiskytkentäisissä voimakaapeliasennuksissa ja niiden 25 vaatiman huollon tasossa.

Claims (12)

1. Sähkövoimakaapeliasennus, joka käsittää yksijohtamisen sähkövoimakaapelin, jossa on keskellä oleva johdinsy-5 dän (4, 10) ja ulkovaippa (1, 18), joka on sähköisesti eristetty sydämestä (4, 10), tunnettu siitä, että kaapelissa on sisäsuojaus (3, 14), joka on sijoitettu keskellä olevan johdinsydämen (10) ja ulkovaipan (1, 18) väliin ja eristetty niistä, sisäsuojan (3, 14) ollessa jatkuva koko 10 kaapelin asennuspituudella ja kytketty maahan kaapelin kussakin päässä, jolloin se toimii jatkuvana tienä esimerkiksi salamaniskujen ja kytkintoimintojen kaapeliin aiheuttamille vyöryille ja siten estää vastaavien suurten ylijännitepiik-kien ilmenemisen kaapelin ulkovaipassa (1, 18) ja erityises-15 ti sen epäjatkuvuuskohdissa, sisäsuojauksen (3, 14) sähköisen resistanssin ollessa suuri suhteessa ulkovaippaan (1, 18) ja eristyksen kaapelin sisäsuojauksen (3, 14) ja kaapelin ulkovaipan (1, 18) välillä ollessa riittävä kestämään vyöryt, mutta riittämätön kaapelin sisäisille vioille.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sähkövoimakaapeli asennus, tunnettu siitä, että kaapelin asennuspi-tuus koostuu useista sarjaan kytketyistä kaapelin osista ja että jokaisen osan kaapelivaippa (1, 18) on sähköisesti eristetty toisiinsa liittyvien osien kaapelivaipoista (1, 18) 25 ja on kytketty maahan ja jokaisen kaapeliosan sisäsuojaus (3, 14) on kytketty toisiinsa liittyvien kaapeliosien sisä-suojauksiin (3, 14) ja yhdistetty maahan vastaavan osan kummassakin päässä.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen sähkövoimakaapeli-30 asennus, tunnettu siitä, että kaapelin sivua pitkin kulkee maajohto, joka on maadoitettu kaapelin maadoituspis-teisiin.
4. Kolmivaiheinen sähkövoimakaapeliasennus, joka sisältää kolme vierekkäistä patenttivaatimuksen 1 mukais- 35 ta asennusta, yhden jokaiselle vaiheelle, tunnettu siitä, että tietyin välein koko kaapelin pituudella jokai- 11 7261 9 sen kolmen kaapelin ulkovaipat (1, 18) ovat pituussuunnassa epäjatkuvia ja jokaisen kolmen kaapelin sisäsuojauk-seen (3, 14) on tehty maaliitäntä ja jokaisen tällaisella välillä olevan kaapeliosan ulkovaippa (1, 18) on kytketty 5 maahan yhdestä tai useammasta pisteestä.
5. Kolmivaiheinen sähkövoimakaapeliasennus, joka sisältää kolme vierekkäistä patenttivaatimuksen 1 mukaista asennusta, yhden jokaiselle vaiheelle, tunnettu siitä, että koko asennuksen matkalla kaapelin pituus on 10 jaettu osiin, joista jokainen sisältää kolme kolmen kaapelin pituutta ja kullakin mainitulla kaapelin pituudella on kaapelin ulkovaippa (1, 18) sen kummassakin päässä pituussuunnassa epäjatkuva ja ulkovaipan (1, 18) päät ja sisäsuo-jaukset (3, 14) kummassakin mainitun osan päässä on kytket-15 ty maahan ja ulkovaipan (1, 18) päät jokaisen kaapeliosan päiden väliin jäävissä kahdessa epäjatkuvuuskohdassa on kytketty ristikkäin käyttämällä kunkin vaiheen vastaavien kaa-pelipituuksien vuorottelua tällaisissa välikohdissa.
6. Yksijohtiminen sähkövoimakaapeli käytettäväksi 20 minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukaisessa asennuksessa, käsittäen keskellä sijaitsevan johdinsydämen (4, 10), ulkovaipan (1, 18), joka on sähköisesti eristetty sydämestä (4, 10), tunnettu sisäsuojauksesta (3, 14), joka on sijoitettu keskellä olevan johdinsydämen (4, 10) ja 25 ulkovaipan (1, 18) väliin ja sähköisesti eristetty niistä, : sisäsuojauksen (3, 14) ollessa sovitettu ja järjestetty kyt- kettäväksi maahan kaapelin kussakin päässä, jotta se kaapelia käytettäessä esimerkiksi toimii koko kaapelin pituuden läpi jatkuvana tienä vyöryille, jotka salamaniskut tai kyt-30 kintoiminnot ovat kehittäneet kaapeliin, siten estäen vastaavien suurten jännitepiikkien esiintymisen kaapelin ulko-vaipassa (1, 18) ja erityisesti sen epäjatkuvuuskohdissa, sisäsuojauksen (3, 14) sähköisen resistanssin ollessa suuri suhteessa ulkovaippaan (1, 18) ja eristyksen kaapelin 35 sisäsuojauksen (3, 14) ja kaapelin ulkovaipan (1, 18) välillä ollessa riittävä kestämään vyöryt, mutta riittämätön kaa- 12 7261 9 pelin sisäisille vioille.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen yksijohtiminen säh-kövoimakaapeli, tunnettu siitä, että mainittu sisä-suojaus (3, 14) käsittää toisistaan erotetut johtimet (14), 5 jotka on kierretty kaapelin sydämen eristyksen ympäri suhteellisen pitkällä nousulla.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen yksijohtiminen säh-kövoimakaapeli, tunnettu siitä, että mainitut johtimet (14) on kerrostettu hiilellä kyllästetystä paperista 10 olevien kerrosten (13, 15) väliin.
9. Patenttivaatimuksen 6 mukainen yksijohtiminen säh-kövoimakaapeli, tunnettu siitä, että mainittu sisä-suojaus (3, 14) koostuu kierretystä metallinauhasta.
10. Mikä tahansa patenttivaatimuksen 6-9 mukainen 15 yksijohtiminen sähkövoimakaapeli, tunnettu siitä, että sisäsuojaukseen (3, 14) liittyy puolijohtava kerros siten, että kaapelin energiapiikkien vaimennuskyky pyrkii paranemaan, mistä seuraa vyöryjännitteiden pieneneminen.
10 7261 9
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen yksijohtiminen 20 sähkövoimakaapeli, tunnettu siitä, että mainittu puolijohtava kerros sisältää materiaalia, jolla on epälineaarinen vastusominaisuus.
12. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 6-11 mukainen yksijohtiminen sähkövoimakaapeli, tunnettu 25 siitä, että sisäsuojauksen resistanssi on luokkaa 0,02 ohmi/metri. 7261 9
FI822628A 1981-07-28 1982-07-27 Foerbaettringar i elektriska kablar och elektriska kabelinstallationer. FI72619C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8123214 1981-07-28
GB8123214 1981-07-28

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI822628A0 FI822628A0 (fi) 1982-07-27
FI822628L FI822628L (fi) 1983-01-29
FI72619B FI72619B (fi) 1987-02-27
FI72619C true FI72619C (fi) 1987-06-08

Family

ID=10523549

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI822628A FI72619C (fi) 1981-07-28 1982-07-27 Foerbaettringar i elektriska kablar och elektriska kabelinstallationer.

Country Status (14)

Country Link
EP (1) EP0071435B1 (fi)
JP (1) JPS5846816A (fi)
AR (1) AR230125A1 (fi)
AT (1) ATE16325T1 (fi)
AU (1) AU557924B2 (fi)
BR (1) BR8204361A (fi)
CA (1) CA1186387A (fi)
DE (1) DE3267164D1 (fi)
DK (1) DK156789C (fi)
ES (1) ES515711A0 (fi)
FI (1) FI72619C (fi)
GB (1) GB2106306B (fi)
NO (1) NO158274C (fi)
NZ (1) NZ201368A (fi)

Families Citing this family (42)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6331331Y2 (fi) * 1979-07-16 1988-08-22
US4641110A (en) * 1984-06-13 1987-02-03 Adams-Russell Company, Inc. Shielded radio frequency transmission cable having propagation constant enhancing means
JP2534342Y2 (ja) * 1990-05-18 1997-04-30 株式会社東芝 電磁遮蔽ケーブル線路
DE19512018C1 (de) * 1995-03-31 1996-04-11 Felten & Guilleaume Energie Schaltungsanordnung für Drehstromkabel
CN1220039A (zh) 1996-05-29 1999-06-16 Abb阿西亚布朗·勃法瑞公司 用于高压绕组的绝缘导体及其制作方法
SE9602079D0 (sv) 1996-05-29 1996-05-29 Asea Brown Boveri Roterande elektriska maskiner med magnetkrets för hög spänning och ett förfarande för tillverkning av densamma
AU2989197A (en) 1996-05-29 1998-01-05 Asea Brown Boveri Ab Conductor for high-voltage windings and a rotating electric machine comprising a winding including the conductor
SE510192C2 (sv) 1996-05-29 1999-04-26 Asea Brown Boveri Förfarande och kopplingsarrangemang för att minska problem med tredjetonsströmmar som kan uppstå vid generator - och motordrift av växelströmsmaskiner kopplade till trefas distributions- eller transmissionsnät
KR100382963B1 (ko) 1996-05-29 2003-08-14 에이비비 에이비 회전형 전기 머신 플랜트
US6278599B1 (en) 1996-10-31 2001-08-21 Mag Holdings, Inc Lightning retardant cable and conduit systems
US5744755A (en) * 1996-10-31 1998-04-28 Marilyn A. Gasque Lightning retardant cable
SE510422C2 (sv) 1996-11-04 1999-05-25 Asea Brown Boveri Magnetplåtkärna för elektriska maskiner
SE515843C2 (sv) 1996-11-04 2001-10-15 Abb Ab Axiell kylning av rotor
SE512917C2 (sv) 1996-11-04 2000-06-05 Abb Ab Förfarande, anordning och kabelförare för lindning av en elektrisk maskin
SE509072C2 (sv) 1996-11-04 1998-11-30 Asea Brown Boveri Anod, anodiseringsprocess, anodiserad tråd och användning av sådan tråd i en elektrisk anordning
SE9704422D0 (sv) 1997-02-03 1997-11-28 Asea Brown Boveri Ändplatta
SE508544C2 (sv) 1997-02-03 1998-10-12 Asea Brown Boveri Förfarande och anordning för montering av en stator -lindning bestående av en kabel.
SE9704423D0 (sv) 1997-02-03 1997-11-28 Asea Brown Boveri Roterande elektrisk maskin med spolstöd
SE9704427D0 (sv) 1997-02-03 1997-11-28 Asea Brown Boveri Infästningsanordning för elektriska roterande maskiner
SE508543C2 (sv) 1997-02-03 1998-10-12 Asea Brown Boveri Hasplingsanordning
SE9704431D0 (sv) 1997-02-03 1997-11-28 Asea Brown Boveri Effektreglering av synkronmaskin
SE9704421D0 (sv) 1997-02-03 1997-11-28 Asea Brown Boveri Seriekompensering av elektrisk växelströmsmaskin
GB2331867A (en) 1997-11-28 1999-06-02 Asea Brown Boveri Power cable termination
GB2332559A (en) * 1997-11-28 1999-06-23 Asea Brown Boveri An insulated conductor
AU9362998A (en) 1997-11-28 1999-06-16 Asea Brown Boveri Ab Method and device for controlling the magnetic flux with an auxiliary winding ina rotating high voltage electric alternating current machine
US6246006B1 (en) 1998-05-01 2001-06-12 Commscope Properties, Llc Shielded cable and method of making same
US6801421B1 (en) 1998-09-29 2004-10-05 Abb Ab Switchable flux control for high power static electromagnetic devices
WO2001073796A1 (en) * 2000-03-31 2001-10-04 Pirelli Kabel Und Systeme Gmbh & Co. Kg Three-phase high voltage cable arrangement having cross-bonded cable screens and cross-bonded water sensing wires
US6384337B1 (en) 2000-06-23 2002-05-07 Commscope Properties, Llc Shielded coaxial cable and method of making same
WO2002027890A1 (en) * 2000-09-27 2002-04-04 Nesa A/S Reduction of sheath losses on high voltage cables
KR100586448B1 (ko) 2005-10-18 2006-06-08 전명수 동심중성선 전력케이블의 유기 전압 및 순환 전류를 저감한전력 케이블 3상 배전 시스템
ATE435511T1 (de) * 2005-11-05 2009-07-15 Geo Ges Fuer En Und Oekologie Übertragungssystem zur magnetfeldarmen übertragung hoher leistungen
KR101000081B1 (ko) 2009-01-30 2010-12-09 전명수 3상 전력 케이블 번들 배전 시스템
DE102010007077A1 (de) 2009-11-04 2011-05-05 Nkt Cables Gmbh Drehstromkabelsysteme mit Kompensationsbeschaltung zum Längenausgleich
DE102010007078B4 (de) 2009-11-04 2012-04-19 Nkt Cables Gmbh Drehstromkabelsysteme mit Kompensationsbeschaltungen
DE102011100983B4 (de) * 2011-05-10 2013-12-12 Nkt Cables Gmbh Verbinderanordnung für Mittelspannungsanlagen
FR2977396B1 (fr) * 2011-07-01 2013-07-05 Nexans Ligne electrique munie de jonctions a arrets d'ecrans
EP2690737B1 (de) * 2012-07-25 2017-08-30 Nexans Anordnung mit drei supraleitfähigen Phasenleitern
DE102012021936B4 (de) * 2012-11-10 2014-10-16 Nkt Cables Gmbh Schaltbare Kurzschlussverbinder einer Mittelspannungsanlage
RU2683946C1 (ru) * 2018-03-28 2019-04-03 ПАО "Московская объединённая электросетевая компания" (ПАО "МОЭСК") УСТРОЙСТВО ДЛЯ ПОВЫШЕНИЯ ЭФФЕКТИВНОСТИ ЛИНИИ ЭЛЕКТРОПЕРЕДАЧ НАПРЯЖЕНИЕМ 6 (10) кВ, СОСТОЯЩЕЙ ИЗ ТРЕХ ПОФАЗНО-ЭКРАНИРОВАННЫХ ОДНОЖИЛЬНЫХ КАБЕЛЕЙ
RU2684458C1 (ru) * 2018-04-27 2019-04-09 Общество с ограниченной ответственностью "ЭнергоТэк" Устройство транспозиции экранов силовых кабелей
EP3819530B1 (en) * 2019-11-07 2023-06-07 GammaSwiss SA Pipeline electric heating system

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1340870A (fr) * 1962-08-22 1963-10-25 Comp Generale Electricite Dispositif écrêteur de surtension pour gaines de câbles électriques
GB1255181A (en) * 1968-12-02 1971-12-01 Donald Francis Binns Improvements to electrical conductors
DE2443973C3 (de) * 1974-09-12 1980-10-16 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Elektrische Leitung

Also Published As

Publication number Publication date
NO158274B (no) 1988-05-02
DK156789B (da) 1989-10-02
EP0071435B1 (en) 1985-10-30
CA1186387A (en) 1985-04-30
NZ201368A (en) 1985-09-13
DK156789C (da) 1990-02-19
ATE16325T1 (de) 1985-11-15
AU557924B2 (en) 1987-01-15
DK329482A (da) 1983-01-29
FI72619B (fi) 1987-02-27
DE3267164D1 (en) 1985-12-05
AU8619182A (en) 1983-02-03
FI822628L (fi) 1983-01-29
NO158274C (no) 1988-08-10
GB2106306B (en) 1985-07-31
ES8306547A1 (es) 1983-06-01
JPS5846816A (ja) 1983-03-18
BR8204361A (pt) 1983-07-19
AR230125A1 (es) 1984-02-29
GB2106306A (en) 1983-04-07
EP0071435A1 (en) 1983-02-09
NO822584L (no) 1983-01-31
FI822628A0 (fi) 1982-07-27
ES515711A0 (es) 1983-06-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI72619B (fi) Foerbaettringar i elektriska kablar och elektriska kabelinstallationer.
US4816611A (en) Carrier system for lightning current
FI92773B (fi) Päällystetty avojohto suurjännitteelle
JP4801236B2 (ja) 高電圧直流電力ケーブルとそのケーブルの海底ケーブル敷設法
RU95119890A (ru) Линия электропередачи с импульсным грозовым разрядником
US6872890B2 (en) Three-phase high voltage cable arrangement having cross-bonded cable screens and cross-bonded water sensing wires
US10535448B2 (en) Stainless steel screen and non-insulating jacket arrangement for power cables
US10411624B2 (en) Switching transient damper method and apparatus
AU2001254760A1 (en) Three-phase high voltage cable arrangement having cross-bonded cable screens and cross-bonded water sensing wires
JP4103259B2 (ja) 避雷用リード線および避雷システム
WO1998018186A1 (en) An improved lightning downconductor
KR101977966B1 (ko) 지중매설 고압 케이블용 마일라 테이프
Candela et al. A comparison of special bonding techniques for transmission and distribution cables
Arunjothi et al. Sheath overvoltage on 220 kV XLPE cable under fault conditions
EP4220668A1 (en) High voltage ac cable
JP7214488B2 (ja) 電気ケーブル
KR100894508B1 (ko) 대전류 케이블을 위한 접속재
Frasure et al. Wire and Cable Update-1985
CN110299223B (zh) 一种复合回流线
RU2277743C2 (ru) Двухцепная линия электропередачи
Watson et al. Surge potentials on underground cable sheath and joint insulation
Xemard et al. Study of the protection of screen interruption joints against fast-front over-voltages
JP2000069624A (ja) ガス絶縁開閉装置の制御回路
Geldenhuys et al. Practical insulation co-ordination of woodpole distribution lines in high-lightning areas
JPH02184215A (ja) 電力ケーブル線路

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: PIRELLI GENERAL PLC