FI72420B - Automatisk maskin, som moejliggoer bindning av fyllda eller ihaoliga foeremaol medelst en traod, ett rep eller liknande enligt en i foervaeg instaelld delning. - Google Patents

Automatisk maskin, som moejliggoer bindning av fyllda eller ihaoliga foeremaol medelst en traod, ett rep eller liknande enligt en i foervaeg instaelld delning. Download PDF

Info

Publication number
FI72420B
FI72420B FI823950A FI823950A FI72420B FI 72420 B FI72420 B FI 72420B FI 823950 A FI823950 A FI 823950A FI 823950 A FI823950 A FI 823950A FI 72420 B FI72420 B FI 72420B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
trees
automatic machine
product
machine according
cylinder
Prior art date
Application number
FI823950A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI823950A0 (fi
FI72420C (fi
FI823950L (fi
Inventor
Yves Pujol
Original Assignee
Yves Pujol
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Yves Pujol filed Critical Yves Pujol
Publication of FI823950A0 publication Critical patent/FI823950A0/fi
Publication of FI823950L publication Critical patent/FI823950L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI72420B publication Critical patent/FI72420B/fi
Publication of FI72420C publication Critical patent/FI72420C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C11/00Sausage making ; Apparatus for handling or conveying sausage products during manufacture
    • A22C11/12Apparatus for tying sausage skins ; Clipping sausage skins
    • A22C11/122Apparatus for tying sausage skins ; Clipping sausage skins by forming knots

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Basic Packing Technique (AREA)
  • Ropes Or Cables (AREA)
  • Steroid Compounds (AREA)
  • Disintegrating Or Milling (AREA)
  • Vending Machines For Individual Products (AREA)
  • Soil Working Implements (AREA)
  • Portable Nailing Machines And Staplers (AREA)
  • Insulation, Fastening Of Motor, Generator Windings (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)
  • Spinning Or Twisting Of Yarns (AREA)
  • Braiding, Manufacturing Of Bobbin-Net Or Lace, And Manufacturing Of Nets By Knotting (AREA)
  • Communication Cables (AREA)
  • Coupling Device And Connection With Printed Circuit (AREA)
  • Peptides Or Proteins (AREA)

Description

1 72420
Automaattinen kone, joka mahdollistaa täysinäisten tai onttojen esineiden sitomisen langalla, narulla tai vastaavalla ennalta-asetetun jaon mukaan 5 Keksinnön kohteena on automaattinen kone, jolla teh dään itsesulkeutuva "cabestan"-solmulanka erityisesti makka-ransuolen ympärille, sitomalla ennakolta määrätyn jakson mukaan tarkoituksena leikkelemakkaroiden, nakkimakkaroiden tai vastaavien valmistus, jolloin automaatiikka mahdollistaa 10 sidottavan langan jatkuvan syöttämisen, langan kiristämisen, langan muotoilemisen sidoksen tekemiseksi, sidottavien tuotteiden jatkuvan syöttämisen, kunkin tuotteen päiden leikkaamisen, kunkin pään sitomisen, ja katkaisemisen, jolloin kone käsittää rungon, joka on profiloitu ja sovitettu kannat-15 tamaan koneen mekanismeja, ohjauslaitteita ja liitoslaittei-ta.
Leikkelemakkaroiden, nakkien ja samanlaisten tuotteiden sitomiseen on olemassa automaattisia koneita, jotka sitovat mainitun tuotteen päät "cabestan"-solmuksi sanotulla 20 solmulla. Sellaisia koneita on kuvattu esim. FR-patenteissa nrot 2 334 300, 2 367 429, 2 435 910 ja 2 447 148 tämän keksinnön hakijan nimissä tai mainiten hänet keksijänä. Kuvatuissa tekniikoissa, edellä mainitussa aikaisemmassa tavassa koneet sitovat tuotteet "cabestan"-solmulla ja sen jäl-25 keen, kun solmu on aikaansaatu, ne katkaisevat automaattisesti mainitun solmun. On siis tarpeellista suorittaa käsin-tehtävä työ solmimalla leikkelemakkaroiden, nakkien tai vastaavien tuotteiden narun kaksi vapaata säiettä yhteen, jotta sidosta tai liitosta voitaisiin käyttää tuotteiden 30 ripustamiseen. Koneiden kanssa, jotka toimivat edellä mainitulla tavalla, koneenhoitaja on välttämätön. Hän asettaa tuotteen sitomisvyöhykkeelle ja varmistaa, että tuote pysyy paikallaan toimenpiteen aikana.
Esitettävän keksinnön tarkoituksena on estää näitä 35 haittoja ja aikaansaada automaattinen kone, joka toimii siten, että ulkopuolinen, käsintehtävä toimenpide ei ole välttämätön .
2 72420
Keksinnön toinen tarkoitus oli kehittää automaattinen kone, joka mahdollistaa sen, että rivissä olevien leikkele-makkaroiden, nakkien tai samankaltaisten tuotteiden leikkaus-toiminnot voidaan yhdistää sitomistoimintojen kanssa, jotta 5 saataisiin erilaatuisia kauppatuotteita. Naru voidaan katkaista esim. joka solmun, joka toisen tai joka neljännen solmun kohdalta tai toisin, tarpeen mukaan.
Asian yksinkertaistamiseksi, termi "lanka" merkitsee yleensä tarkoitukseen sopivaa lankaa narua, ohutta nuoraa, 10 nauhaa jne.
Keksinnölle on tunnusomaista, että koneen mekanismit ovat: - mekanismi, joka kontrolloi langan jatkuvan syötön ja jakelun, ja joka käsittää puristimen, jossa on kiinteä 15 kiristysleuka ja liikkuva kiristysleuka ja joka sallii langan siirtymisen ja sen kiristymisen paikoilleen; - mekanismi, joka varmistaa langan kiristämisen, sitten sen siirtymisen sitomisvyöhykettä kohti yhdensuuntaisesti rungon pystysuoran perustasoon kanssa kontrolloidun suora- 20 Iinjäisen radan mukaan, ja joka käsittää profiloidun kiinteän leuan ja profiloidun liikkuvan leuan, joka tarttuu lankaan ja jota siirtymisessä ohjaavat välineet; - mekanismi, joka käsittää kaksi langan nostokoukkua, kaksi tankoa langan vetämiseksi alaspäin ja kaksi laattaa 25 lankasäikeiden vetämiseksi sivulle ja joka sallii langan muotoilun sidoksen aikaansaamiseksi langan rataa muuttamalla perättäisestä ja täydentäen, tuotteiden sitomiseksi "cabes-tan"-solmulla ennakolta laaditun ohjelman mukaan; - mekanismi, joka varmistaa tuotteen ohjaamisen ja 30 käsittää tuotteen tukilevyn, jota siirretään tuotteen viemiseksi sitomisvyöhykkeen viereen ja joka on varustettu kat-kaisuterällä, joka leikkaa sidottavan tuotteen ennen tuotteen siirtämistä sitomisvyöhykettä kohden; - mekanismi, joka varmistaa sidottavaan tuotteeseen 35 tarttumisen ja käsittää tartuntapihdit, jotka siirtyvät kohtisuoraan langan suuntaa vastaan ja menevät poistoelimen sisälle ja yli, tuotteeseen tarttumiseksi ja sen viemiseksi 3 72420 sitomisvyöhykkeeseen pihtien vetäytyessä takaisin, ja makka-ransuolen tiivistämiseksi tukeutuen mainittua poistoelintä vasten; - mekanismi, joka on sovitettu langan syöttömekanismin 5 ja langan kiristysmekanismin välille ja jolla on sijaintinsa johdosta kaksoistehtävä: toisaalta langan ohjaaminen kiris-tysmekanismia kohden ja toisaalta solmun kiristäminen sen jälkeen kun sidos on sovitettu tuotteen päälle; - langan katkaisulaite, joka on yhdistetty langan ki-1 o ristysmekanismiin.
Nämä sekä muut tyypilliset piirteet käyvät ilmi jäljessä seuraavasta kuvauksesta.
Keksinnön kohde esitetään - kuitenkaan rajoittamatta sitä - piirrosten kuvioissa, joissa: 15 Kuvio 1 on perspektiivikuva, joka esittää lepotilassa mekanismikokonaisuutta, joka mahdollistaa sidoksen muotoilemisen tarkoituksena aikaansaada solmu, jota kutsutaan nimellä "cabestan" ja kiristää solmu; tiettyjä laitteita, kuten päällystysmekanismia ei ole esitetty tässä kuviossa keksin-20 nön ymmärtämisen helpottamiseksi;
Kuvio 2 on perspektiivikuva, joka esittää kuviossa 1 esitettyjä mekanismeja täydentäviä mekanismeja, nimittäin mekanismeja, jotka varmistavat sidottavien tuotteiden syö-25 tön ja mekanismin, joka mahdollistaa poistamistoiminnon suorittamisen;
Kuviot 3, 4, 5, 6, 7, 8 ja 9 ovat laajamittakaavaisia kuvioita, jotka kuvaavat mekanismien sijoittamista solmun muodostamissarjän eri vaiheissa; 30 Kuvio 10 on perspektiivikuva, joka esittää langan kat ka isumekan ismin sopeutumista langan sisääntulomekanismin kanssa.
Automaattinen kone, joka mahdollistaa leikkelemakka-roiden, nakkien tai vastaavien tuotteiden sitomisen, käsit-35 tää päärungon 1, joka on profiloitu ja varustettu kannattamaan eri mekanismeja, niiden ohjaus- ja liitäntälaitteita.
Runko 1 kannattaa ensisijaisesti seuraavia laitteita, : jotka kuvataan peräkkäin yksityiskohtaisesti: langan syöttö- 4 72420 laite, langan kiristyslaite, mekanismi, joka sovittaa langan paikalleen ennen sitomista, solmun kiristyslaite ja poistolaite.
Langan kiristyslaite 2 muodostuu kiinteästä kiristys-leuasta 2a ja liikkuvasta kiristysleuasta 2b. Profiloitu 5 kiinteä kiristysleuka 2a käsittää keskiosan 2a1, joka pite-nee päistään kahdella siivellä, jotka ovat suuntautuneet, kumpikin osaltaan 2a2 ja 2a3 toisiaan vastaan, siiven 2a3 päättyessä siihen kiristysleuan osaan, jossa on sivuun kääntyvä vaakasuora pitenevä osa 2a4. Liikkuva kiristysleuka 10 2b on profiloitu ja se tulee kiinteän kiristysleuan siiven 2a3 toisen sivun viereen. Tämän liikkuvan kiristysleuan 2b yläpää on kiinnitetty sylinterin 3 varteen, joka sylinteri on kiinnitetty yhtymiskohdastaan kiinteän kiristysleuan ylempään siipeen 2a2. Tämä langan kiristyslaite 2 siirtyy poi-15 kittain sylinterin 4 toiminnan vaikutuksesta. Suoralinjäinen ohjaus saadaan aikaan sylinterin muotoisten ja samansuuntaisten tankojen avulla 5a-5b, jotka on sovitettu molemmin puolin sylinterin 4 vartta ja ne liukuvat aukoissa, jotka on tehty rungolle 1 muodostetun elementin la paksuudelta 20 1a1, tasolle joka on kohtisuorassa sen takana olevaa verti- kaalitasoa vastaan. Tämän elementin 1a yläosan rakenne on kerrosmainen, erikoisesti osien 1a1, 1a2 ja 1a3. Tangot 5a-5b ja toimintasylinterin 4 varsi 4a ovat kiinni kiinteän kiristysleuan keskiosassa 2a1.
25 Kuvattu langan kiristyslaite 2, joka on yhdistetty vetolaitteisiin, varmistaa, että kiristysleuat 2a-2b, joiden väliin lanka 17 on sijoitettu, avautuvat ja sulkeutuvat kunkin jakson mukaan ja samoin se varmistaa kokonaisuuden "meno ja paluu"-siirron. Alkuasennossa se varmistaa, että 30 lanka tarttuu kiinni, kun taas liikkeen ääriasennossa se vie langan sen mekanismin eteen, joka varmistaa sidoksen muotoilemisen ja joka mekanismi kuvataan jäljessä.
Tämän mekanismin elementit on kuvattu suhteessa langan 17 vaakasuoraan asentoon, josta langasta on tarkoitus 35 tehdä sidos. Mainittu mekanismi käsittää kaksi langannosto-koukkua 7, 8, kaksi koukkua 11a, 11b, jotka vetävät lankaa 17 alaspäin ja kaksi levyä 13, 14, jotka vetävät sivusuun- 5 72420 nassa langan säikeitä. Langan nostokoukut 7 ja 8, jotka ovat tai eivät ole riippumattomia toinen toisistaan, on kiinnitetty akseliin 6, joka on samansuuntainen langan ki-ristyslaitteen 2 kulkutien suunnan kanssa. Kaksi koukkua 5 7,8 on sovitettu molemmin puolin kiinteää koukkua 10, joka on kiinnitetty sopivalla tavalla runkoon 1. Akseli 6 pyörii kiinteän koukun 10 sisälle tehdyssä reiässä samoin kuin rungon elementin la osan la2 sisällä olevassa reiässä.
Akseli 6 on kiinni kiertokangessa 6a, joka on itse yhdis-10 tetty toimintasylinterin 9 varteen, joka sylinteri on sovi-tetty pystysuoraan ja jonka kiinnityspiste 91 on yhdistetty elementin la alapuolella sijaitsevaan rungon 1 vaakasuoraan tukitasoon Ib. Tämä toimintasylinteri 9 mahdollistaa sen, että varren pyöriessä voidaan koukkuihin 7, 8 välittää 15 kääntöliike, jonka tarkoituksena oh kohottaa ne langan kiinnittämistä varten ja muuttaa siten langan kulkurataa, kuten tullaan kuvaamaan myöhemmin. Näiden koukkujen 7 ja 8 se puoli, jonka tehtävänä on langan kiinnittäminen, on profiililtaan "V"-muotoinen ja se muodostaa siten rampin, joka 20 mahdollistaa mainitun langan kiinnittämisen ja paikallaan pysymisen kohotetussa asennossa.
Tämä mekanismi käsittää lisäksi kaksi koukkua 11a-11b, joiden tehtävänä on vetää lankaa 17 alaspäin, suuntaan, joka on kohtisuorassa langan kiristyslaitteen 2 siirtosuun-25 taa vastaan. Nämä koukut ovat muodoltaan profiloituja pieniä tankoja ja ne ovat kiinni alaosastaan levyssä 11. Tangot on sovitettu levyyn 11 vastakkaisiin päätykulmiin siten, että ne sijaitsevat molemmin puolin laattoja 13-14. Tangon 11a profiili on suora ja se loppuu yläpäästään sylinteri-30 mäiseen ja vaakasuorassa eteenpäin pistävään ulokkeeseen 11a1, mainitun tangon sijaitessa kuviossa nostokoukun 7 vasemmalla puolella. Tangossa 11b on keskiosansa toisella puolella kulmamainen osa 11b1, joka pitenee sitten pystysuoralla kärkiosalla 11b3, joka on sovitettu eri tasolle kuin 35 tangon 11a suora profiili ja loppuu sitten vaakasuoraan sylinterin muotoiseen eteenpäin pistävään ulokkeeseen 11b3.
: Tangon 11b yläosa sijaitsee kiinteän koukun 10 ja 6 72420 nostokoukun 8 välissä. Tangot tai koukut 11a-11b voidaan siirtää pystysuorassa toimintasylinterillä 12, jonka varsi on kiinni levyssä 11. Samansuuntaiset sylinterimäiset, levyssä kiinniolevat tangot 12a-12b varmistavat suoralinjai-5 sen ohjauksen; mainitut tangot liukuvat rungossa 1 kiinni olevan mainitun vaakasuoran elementin 1b urissa.
Mekanismi käsittää myös kaksi vaakasuoraa laattaa 13-14, jotka on asetettu toinen toisensa viereen ja jotka liikkuvat vastakkaisiin suuntiin toimintasylintereiden 15 10 ja 16 vaikutuksesta. Tämä liike on samansuuntainen langan-kiristyslaitteen liikutussuunnan kanssa. Sylinterit 15, 16 ovat kiinni rungossa kiinnityskulmalla 1f. Laatoilla 13, 14 on kummallakin toisessa kärjessään suorakulmainen siipi 13 , 1 14 , ^otka ovat suuntautuneet toistensa suhteen vastakkai- 2 2 15 siin suuntiin, kun taas niiden toinen pää 13 , 14 on varustettu yhdistämään sylintereiden 15, 16 varret. Lepoasen- 1 1 nossa laattojen siivet 13 , 14 sijaitsevat tasoilla, joiden väliin on sovitettu peräkkäin koukku 11a, nostokoukku 7, kiinteä koukku 10, koukku 11b ja nostokoukku 8. Lisäksi on Ί 20 huomattava, että laatan 13 siipi 13 on uurrettu ohjaussolan 3 13 mukaan, joka mahdollistaa langan kulkemisen sekä laatan 13 siirron aikana irrotuskärjen liittymisen lankaan, kuten on esitetty kuviossa 7, 8, 9. Tämä irrotuskärki 43 tunkeutuu uurteeseen ja nostaa siiven 13^ vetämän langan lopet-25 taen siten sen kiristystehtävän. Kuten kävi ilmi, laatat on yhdistetty vetolaitteilla, jotka varmistavat niille syklin mukaan ääriasennot. Alkuasennossa kaksi laattaa 13, 14 ovat vierekkäin, sen jälkeen - ääriasennossa - ne ovat erossa toisistaan, sen jälkeen, kun ne ovat kiinnittäneet suo-30 rakulmaisella siivellä tietyt langan osat, joista puhutaan tarkemmin myöhemmin laitteen toimintaa kuvattaessa.
Nyt kuvataan langan syöttölaite, joka vie langan kohti kiristyslaitetta 2, joka, kuten myös solmun kiristys-laite, on kuvattu edellä.
35 Rungossa 1 lähellä sen toista päätä, on levy tai vaa kasuora kannatin 19, johon lankakerä 18 on asetettu. Lanka 17 juoksee kerästä sopivan liikkeen mukaan. Rungossa 1 on 7 72420 kannatinosan 19 ylätasolla ylälevy 1c, joka pitenee oikealle puolelleen - katsottaessa kuviota 1 - pystysuoralla väliseinällä, joka on yhdistetty runkoon 1. Ylälevyn 1c tehtävänä on pitää kiinni kahta toimintasylinteriä 21, 23. Sy-5 linterin 21 nelikulmainen varsi muodostaa puristimen 20 liikkuvan kiristysleuan 20a. Kiinteä kiristysleuka 20b päättyy profiloituun varteen, jonka päällä lanka 17 juoksee ja se on kiinnitetty runkoon sopivalla tavalla; lanka 17 kulkee vapaasti kiristysleukojen välistä silloin, kun sylinteri ei 10 ole toiminnassa.
Mitä tulee solmun kiristyslaitteeseen, se käsittää ensisijaisesti profiloidun laatan 22, joka liikkuu pystysuorassa suunnassa sylinterin 23 toiminnan vaikutuksesta, joka sylinteri on sovitettu rungon levylle 1c. Mainittu 15 laatta on sovitettu siten, että sen yläpäässä on sylinteri-mäinen välitysuloke 22a, jonka alle keskitasolle ja osittain laatan koko pituudelta on tehty aukko 22b, joka mahdollistaa langan läpimenon. Lisäksi laatassa 22 on vaakasuora sivulle kääntyvä varsi 22c, jonka tarkoituksena on ympäröidä rungon 20 pystysuoraa väliseinää 24 peittääkseen sen osittain sellaiselta syvyydeltä, että se voisi olla pystysuoraan väliseinään 24 tehdyn aukon 24a edessä. Langan 17 painautuessa yläpuolelta sylinterimäisen ulokkeen 22a alle, se ohjataan asteittain aukoista 22b ja 24a, jolloin se painautuu varren 25 22c varaan.
Kuten käy ilmi, solmun kiristyslaite on yhdistetty vetolaitteisiin, mikä varmistaa sen liikkumisen jokaisella jaksolla tankojen 11a-11b kanssa samassa suunnassa.
Mainitulla laitteella on sijaintinsa mukaan kaksi 30 tehtävää: yläasennossa se syöttää langan 17 langan kiristyslaitteeseen 2; ala-asennossa se varmistaa, että solmu kiristyy, pidentämällä sylinterimäiselle ulokkeelle 22a painautuvan langan 17 rataa, kuten tullaan kuvaamaan myöhemmin .
35 Nyt kuvataan koneen poistoelementti, jonka tarkoi tuksena on saada langan säikeet putoamaan määrätyllä het-: kellä sidottavan tuotteen ympärille. Tämän elementin 37 8 72420 yhteydessä viitataan pääasiassa kuvioon 2. Elementti on sovitettu liukumaan runkoon 1 tehdyssä aukossa 25, joka on esitetty kuviossa 1. Poistoelementti liukuu rungossa 1 kiinni olevaan kulmamaiseen kannattimeen 1d sopivalla tavalla 5 kiinnitetyn sylinterin 38 vaikutuksesta. Poistoelementin 2 1 yläosassa 37 on T-muotoon profiloitu aukko 37 , jonka läpi sidottavan tuotteen tarttumispihtien kiristysleuat voivat liikkua. Nämä pihdit 39 käsittävät kiinteän 39a ja liikkuvan 39b kiristysleuan, joista toisen aukkoa suhteessa toi-10 seen säädetään sylinterillä 41. Pihtien 39 runko pitenee ta-kapäästään 40 kiinnittääkseen sylinterin 42 varteen, joka varmistaa sen poikittaissiirron sisäpuolella ja ulkopuolelle liukumisen mainitun poistoelementin aukosta 37^. Alkuasennossaan tartuntapihdit sijaitsevat sisäänvedettyinä suhtees-15 sa laitteisiin, jotka muodostavat langan muotoilumekanismin tuotteen sitomiseksi. Asennossa, jossa ympärysmitta on maksimi, pihtien kiristysleuat kulkevat kiinteän koukun (10) alta ja laattojen 13 ja 14 erotessa syntyneessä vapaassa tilassa tartuttavaan tuotteeseen asti.
20 Nyt kuvataan laite, joka syöttää sidottavan tuot teen ja täydentää konetta. Tämä laite on kuvattu erityisesti kuviossa 2. Siinä on esitetty tukilevy 26, jossa on 1 2 vaakasuora perusosa 26 ja kaksi pystysuoraa runkoa 26 , jotka ovat keskenään samansuuntaisia ja sisältä onttoja se-25 kä yläosastaan avonaisia, jotta ne mahdollistaisivat rullien 29a-29b kulmamaisen leikkauksen ja sijoituksen. Rullat toimivat sylinterien 30 avulla. Näiden runkojen yläosassa on lisäksi V-muotoinen aukko 26c, joka voi vastaanottaa sen suolen osan, jota ei ole täytetty lihalla, joka 30 suoli muodostaa leikkele- tai nakkimakkaroiden tai vastaa- 2 vien tuotteiden rivin. Lisäksi näiden runkojen 26 yläosassa on suorakulmion muotoiset osat 28a-28b, jotka sijaitsevat V-muotoisen aukon 26c akselinsuuntaisessa pitkänomaisessa osassa, kannattaakseen myös suolen tyhjää osaa sekä 35 täysien osien kasaa suorakulmaisten osien ulkopuolella. Siten varmistetaan suolen paikallaanpysyminen tarttumispihtien 39 toiminnan helpottamiseksi, kuten kuvataan myöhemmin.
9 72420
Tuotteen mukanaan tuova laite on yhdistetty vetolait-teisiin, jotka mahdollistavat liikuttamisen kahteen suuntaan seuraavasti: ensimmäinen suunta on kohtisuorassa langanki-ristyslaitteen 2 suuntaa vastaan ja toinen suunta on saman-5 suuntainen viimeksi mainitun suunnan kanssa. Tukilevy 26 voi siirtyä sylinterin 31 säädön vaikutuksesta suoralinjäisen ohjauksen mukaan tukirungon 33 sisäpuolella, ensimmäistä asentoa vastaavan liikkeen mukaan. Tämä suoralinjainen ohjaus saadaan aikaan sylinterimäisillä ja samansuuntaisilla 10 tangoilla 32a-32b, jotka on sovitettu tukirungon sivuosiin 1 33 . Yhden tyypillisen piirteen mukaan tämä runko on avonainen siinä suunnassa, että mainitun rungon pitkänomaisessa 5 3 reunassa 33^ on suorakulmion muotoinen osa 33 , joka on sovitettu siten, että se pitää katkaisevaa terää 34. Suora-15 kulmainen varsi 33 sijaitsee kannatinradan 33 päätyosan si- vureunassa. Pitkänomainen varsi on sovitettu tukialustan 2 rungon 26 väliin. Siirron aikana tukialustan 26 radalla katkaisuterä 34 leikkaa palan suolesta, joka sijaitsee rullien 29a ja 29b välissä. Siirron lopuksi se osa suolta, jo-20 ka sijaitsee kiristysrullien 29a ja suorakulmaisen osan 28a välissä kulkee tarttumapihtien 39 avonaisten kiristysleu-kojen väliin, silloin kun pihdit ovat poistumisasennossa, mikä kuvataan yksityiskohtaisemmin kuvattaessa koneen täydellistä toimintaa.
25 Tukialustan toinen liike, joka tapahtuu samansuuntai sesti kuin langankiristyslaitteen suunta, saadaan aikaan sylinterillä 35, joka toimii tukialustan 33 työntövoimana. Tämä ohjaus varmistetaan sylinterimäisillä ja samansuuntaisilla tangoilla 36a-36b, jotka ovat kiinni tuessa 33 ja 30 liukuvat rungossa 1 kiinniolevan elementin 1e urassa, kuten on kuvattu kuviossa 2. Tukialustan toinen liike mahdollistaa sen, että tukirullan 29b ja suorakulmaisen osan 28b välissä sijaitseva tyhjä suolenosa joutuu tarttumispihtien 39 toiminta-alueelle.
35 Toisen toteutusvariantin mukaan, jota ei ole kuvat- 2 tu, tukialusta voi käsittää yhden ainoan rungon 26 . Voidaan asentaa erilaisia liikkeitä tekevä säätölaite - joita 10 72420 liikkeitä on kuvattu edellä - jossa on anturit ja kaikki osat, jotka yleensä ovat tarkoituksenmukaisia käsittelemään sille annettua informaatiota.
Lisäksi langankatkaisuterä ja sen toimintalaite on 5 sijoitettu sopivaan paikkaan toimiakseen kunkin sidontatoi-minnon jälkeen tai ollakseen toimimatta.
Viitaten erityisesti kuvioihin 3-9, selostetaan koneen toimintaa täydellisesti.
Toimintajakso käsittää kaksi selvästi erotettavaa 10 päävaihetta, ensimmäisessä vaiheessa: solmun valmistus, lihan tiivistäminen suolessa, solmun kiertäminen suolen ympärille ja sen kiristäminen sidottavan tuotteen ympärillä; toisessa vaiheessa: sidottavan tuotteen paikalleenasetta-minen ja katkaisu, silloin kun valmistetaan rivissä leikke-15 lemakkaroita.
A) Solmun valmistus
Operaatiojakson alussa edellisen solmun kiristyksen jälkeen automaattisen koneen mekanismi on kuvattu kuviossa 1 esitetyssä asemassa. Langan 17 aäie viedään väli-20 seinän 24 aukkoon 24a. Sylinterin 23 toiminnan vaikutuksesta profiloitu laatta 22 vedetään ylöspäin, lanka siirtyy varren 22c päällä ja tukemana pitkulaiseen aukkoon 24a, kulkuradan päässä lanka 17 kulkee varren 22c välityksellä langan kiristyslaitteen avonaisten kiristysleukojen 2a-2b 25 välistä. Tämä asema on kuvattu kuviossa 3. Mahdollistaakseen langan 17 juoksemisen, sylinteri 21 ei ole toiminnassa liikkuvan kiristysleuan 20a päällä kiinteää kiristysleukaa 20b vastaan.
Seuraavassa vaiheessa sylinteri 3 toimii liikkuvan 30 kiristysleuan 2b päällä, joka kiristää langan 17 kiinteää kiristysleukaa 2a vastaan. Langan kiristyslaite 2 siirtyy sen jölkeen poikittain sylinterin 4 toiminnan vaikutuksesta, kuljettaen lankaa 17. Profiloitu laatta 22 pysyy yläasennos-sa ja lanka kulkee melkein suoralinjaisen radan mukaan mai-35 nitun langan kulkiessa osien 7, 8, 10, 11a ja 11b edestä, jotka muodostavat mekanismin, joka mahdollistaa solmun muodostamisen tuotteen sitomiseksi, kuten on esitetty kuviossa 4.
11 72420
Seuraavassa vaiheessa sylinteri 9 säädetään pyörittämään akselia 6 kiertokangen 6a välityksellä ja sen seurauksena akseliin 6 liitettyjä nostokoukkuja 7, 8. Koukkujen 7, 8 kallistuessa taaksepäin, ne tarttuvat lankaan 17 5 muuttaen sen alkuperäistä rataa samassa tai melkein samassa vaakasuorassa tasossa, langan ollessa oikein paikallaanpi-dettynä mainittujen koukkujen V-muotoisessa profiilissa.
Tämän kallistusliikkeen seurauksena tietyt langan 17 osat painautuvat suoraan tankojen tai koukkujen 11a-11b runkoa 10 vasten ja erityisemmin, asemaan, joka sijaitsee melkein sy-linterimäisten ulokkeiden 11 a1 ja 11b3 alapuolella, kuten on kuvattu kuviossa 5.
Seuraavassa vaiheessa sylinteriä 12 säädetään saamaan aikaan koukku-tankojen 11-11b liikkuminen alaspäin. Tämän 15 liikkeen seurauksena sylinterimäiset tangot joutuvat kontaktiin alla olevien langanosien kanssa vetäen lankaa alaspäin muuttaen siten sen rataa kahdessa kohdassa. Lähtien tankojen 11a-11b suhteellisesta asemasta suhteessa levyihin 13-14, langanosan rata tangon 11a toiminnasta johtuen kulkee 20 levyn 13 takaa, kun taas sen langan osan rata, joka muuttuu tangon 11b vaikutuksesta, kulkee levyn 14 edestä, kuten kuviossa 6 on kuvattu. Samassa kuviossa on merkitty langan osat: B1 on nostokoukun 8 ja tangon 11b sylinterimäisen ulokkeen 11b3 väliin pingottunut langan osa; B2 on sylinterimäi-25 sen ulokkeen 11b3 ja nostokoukun 7 väliin pingottunut langan osa; B3 on nostokoukun 7 ja tangon 11a sylinterimäisen ulokkeen 11a1 väliin pingottunut osa.
Seuraavassa vaiheessa, joka on esitetty kuviossa 7, levyt 13-14 liukuvat vastakkaisiin suuntiin suhteessa toinen 30 toisiinsa, säätölaitteiden 15-16 toiminnan vaikutuksesta. Levyn 14 suorakulmainen siipi 14' tarttuu radalla kulkevaan langan säikeeseen B1, jota rajoittavat osat Bla ja B1b.
Säie B2, joka sijaitsee radan edessä suhteessa säikeeseen B1 ja liittää nostokoukun 7 sylinterimäiseen ulokkeeseen 35 11b3, siirtyy eteenpäin kiinteän koukun 10 toiminnan vaiku tuksesta rampin 10 vaikutuksen avulla, joka ramppi on ennen mainittua koukkua. Lisäksi levyn 13 suorakulmainen siipi 12 72420 13 tarttuu säikeeseen B4 , joka sijaitsee tangon 11a sylin-terimäisen ulokkeen 11 a 1 yläpuolella, mainitun säikeen B4 sijaitessa levyn siirtoradalla. Säie B3, joka liittää nosto-koukun 7 sylinterimäiseen ulokkeeseen 11a1 sijaitsee takana, 5 nostokoukun toiminnan vaikutuksesta.
Kuviossa 8 esitetyssä seuraavassa vaiheessa levy 13 tulee siirtoradan loppupäähän. Suorakulmainen siipi 13 tun- 3 keutuu uurteesta 13 johtuen irrotuskärkeen 43 joka on kiinnitetty runkoon 1. Tämän kärjen 43 etuosa muodostaa rampin 1 13 43 , johon vedetty lanka 17 painautuu ja lanka irrottautuu levyn 13 suorakulmaisesta siivestä 13 . Koska ydinkohta ei ole enää paikallaan, riittää kun tehdään kevyt vetoliike kerästä 18 tulevaan säikeeseen sen vapauttamiseksi. Tämän vaiheen aikana tartuntapihdit 39, jotka on sovitettu poisto-15 elementin 37 sisälle, siirtyvät eteenpäin sylinterin 42 vaikutuksesta. Tämän siirron aikana pihdit, joiden kiristys-leuat ovat erillään toisistaan, kulkevat säiepunoksen B1a, Blb, B2, B3 ja B4 läpi, kuten osoitetaan kuviossa 8.
B) Lihan tiivistäminen suoleen, solmun tekeminen ja 20 sen kiristys sidottavassa tuotteessa
Kuviossa 8 on kuvattu asento, jossa se osa suolesta, jossa ei ole lihaa, on tukialustalla 26 sen siirtymisen jälkeen, viedäkseen mainitun suolen osan tarttumispihtien avonaisten kiristysleukojen väliin. Muistettakoon, että 25 nämä pihdit ovat asennossa, jossa niiden ympärysmitta on maksimi sylinterin 42 toiminnan seurauksena. Sylinteri 41 vaikuttaa siis pihtien liikkuvan kiristysleuan liitokseen sulkeakseen sen. Suolen osa on siten puristettuna kiristys-leukojen 39a-39b väliin. Samanaikaisesti tai peräkkäin, 30 erityisesti kuviossa 2 kuvattu, kuormauslaitteen rulla 29a vapauttaa sidottavan tuotteen.Sylinteri 42 toimiessaan tarttumispihtien päällä, vetäytyy kokoon, tuoden pihdit taaksepäin, lähelle alkuperäistä asemaansa säikeiden puno-misvyöhykkeelle samoin kuin sidottavan tuotteen 27a, joka 35 siis erotetaan seuraavasta tuotteesta 27b, joka on tuotu tukialustan päälle. Huomattakoon, kuten kuviossa 8 on esitetty, että tarttumispihdit 39 olivat siirtyneet
II
13 72420 kohtisuorasta suhteessa langankiristyslaitteen 2 suuntaan. Kun tämä operaatio on suoritettu, sylinteri 38 toimii saadakseen aikaan poistoelementin 37 siirron, joka elementti suorittaa siis kaksoistehtävän vaikuttamalla toisaalta 5 sidottavaan tuotteeseen ja toisaalta langan säikeiden punomiseen.
Sidottavaan tuotteeseen vaikuttava toiminta tapahtuu seuraavasti: Poistoelementin 37 siirron seurauksena suhteessa tarttumispihtelhin 39 sidottava tuote tarttuu lujasti 10 mainittujen pihtien kiristysleukojen väliin, jää kiinni osittain siitä osasta, missä ei ole lihaa, aukkoon 37 , joka on tehty mainittuun poistoelementtiin. Tästä johtuen sidottavan tuotteen suuosa painautuu lujasti mainitun elementin 2 etupinnalle 37 . Tämä toiminto, joka on yhdistetty vetoon, 15 joka suoritettiin tartuntapihdeillä suolen päähän, saa aikaan tiivistymistä suolen sisällä.
Säikeiden punomiseen vaikuttava toiminto suoritetaan seuraavalla tavalla:
Sylinteri 9 toimii vartensa ympärysmitan suunnassa 20 saaden aikaan siten akselin (6) kiertokangen pyörimisen ja välityksen nostokoukkujen 7-8 alkuperäisasentoon, jotka koukut kallistuneen profiilinsa takia lakkaavat pidättämäs- : tä langan säikeitä vapauttaen ne. Lisäksi seurauksena eteenpäin liikkumisestaan poistoelementti 37 painaa etupin- 25 nallaan langan säikeitä ja liikuttaa niitä irrottaen ne : asemastaan sylinterimäisten ulokkeiden 11a1 ja 11b3 sekä tankojen 11a ja 11b alla ja levyn 14 suorakulmaisen siiven 1 14 alla vapauttaakseen ne. Tämä vaihe on kuvattu kuviossa 9, jossa nähdään langan kiertyvän sidottavan kohteen ym-30 pärille.
Seuraava vaihe käsittää siten tehdyn sidoksen kiristämisen. Sitä varten akseli 21 käynnistetään ja se saa aikaan varren liikkumisen ja siis liikkuvan kiristysleuan 20a painautumaan kiinteän kiristysleuan 20b päälle siten, että 35 se kiristää lankaa 17 keskeyttäen sen juoksemisen. Sen jälkeen käynnistyy sylinteri 23 ja sen varsi vie mukanaan alaspäin laattaa 22, jonka sylinterimäinen uloke 22a painautuu 14 72420 langan 17 päälle ja saa aikaan langan radan pitenemisen ja sen seurauksena solmun kiristymisen.
Nyt kuvataan seuraavaa toimintavaihetta, joka mahdollistaa sidottavan tuotteen sijoittamiseen paikalleen ja 5 sen katkaisun esim. kun on kyseessä leikkelemakkarat, jotka valmistetaan yhtenä jonona. Ennen tuotteiden syöttämistä, tukialusta 26 sovitetaan kuviossa 2 esitettyyn asemaan, ts. siten, että sylinterit 31 ja 35 ovat sisäänvedetyssä asennossa. Rullat 29a-29b ovat avonaisessa asennossa mahdollis-10 taakseen suolen tyhjän osan sijoittamisen jälkeenpäin. Täytön jälkeen suolilla on sekä osa, joka on täyttä lihaa, että osa, joka on tyhjä, mikä määrittää makkaran pituuden.
Tyhjät osat johdetaan V-muotoiseen aukkoon 26c, joka on tu- 2 kilevyn rungossa 26 siten, että makkaroiden muodostamat 15 suuosat tyhjien osien välissä painautuvat suorakulmaisiin osiin 28a ja 28b, jotka on tehty rungon sivussa olevaan pitkään osaan varmistaen siten, että suolen tyhjä osa pysyy vakaasti ja tukevasti paikallaan. Paikoilleen asetettu suolen tyhjä osa pidetään sen jälkeen puristettuna pai-20 kallaan rullilla 29a ja 29b, jotka on asetettu paikoilleen sylinterillä 30. Sylinteri 31 käynnistetään, jotta se siirtäisi tukilevyä 26 tukirungon 33 sisällä eteenpäin, kohtisuoraan suuntaan langan etenemisrataan nähden. Tämän siirron aikana katkaisuterä 34 leikkaa suolen vyöhykkeellä, 25 joka sijaitsee rullien 29a ja 29b välissä. Erotetut suolen osat pidetään kuitenkin kiinni koko ajan kiristettyinä mainituilla rullilla. Siirron lopussa, se osa suolta, joka sijaitsee suorakulmaisen osan 28a ja rullan 29a välissä, viedään tartuntapihtien 39 avonaisiin kiristysleukoihin, jotka 30 pihdit kulkevat eteenpäin sylinterin 42 toiminnan vaikutuksesta. Suoli on siten tarttunut ja kiristetty mainittujen kiristysleukojen väliin, kun taas samanaikaisesti sylinteri 30 säätää rullan aukkoa 29a vapauttaen siten suolen. Rulla 29b pysyy kiristysasennossaan, kunnes seuraava sidottava 35 tuote tulee. Kuten kuvioissa 2 ja 9 on kuvattu, suoli 27a vedetään pois ja sen jälkeen se sidotaan edellä kuvatulla tavalla. Suolen 27a kiristämisen jälkeen ja sen vaiheen 72420 kestäessä, joka johtaa seuraavan solmun valmistamiseen, sylinteri 35 käynnistyy ja siirtää tukirunkoa 33 samoin kuin siihen yhdistettyä tukialustaa 26 samassa suunnassa kuin langan 17 juoksurata ja siis kohtisuorassa suunnassa tuki-5 alustan ensimmäiseen liikkeeseen.
Seuraavan jakson lopussa, sitten kun tarttumispihdit 39 ovat siirtyneet eteenpäin akselin 42 toiminnan vaikutuksesta, tyhjä suolenosa, joka sijaitsee suorakulmaisen osan 28b ja rullan 29b välissä, viedään mainittujen pihtien ki-10 ristysleukojen väliin, joka tarttuu suolen osaan ja vie sen taaksepäin poistoelementissä 37 rullan 29b avauduttua sitä ennen vapauttaakseen tuotteen. Tiivistäminen, pudotus ja solmun kiristys suoritetaan edellä esitettyjen toimintamallien mukaan. Samanaikaisesti sylinterit 31 ja 35 toimivat 15 tuodakseen tukialustan alkuperäisasentoonsa uuden syklin aloittamiseksi.
Tämän keksinnön edut tulevat selvästi esiin. Erityisesti painotetaan kuvattua automatiikkaa, joka mahdollistaa sen, että kaikki täysinäiset ja tyhjät tuotteet voidaan si-20 toa hyvin nopeasti.
Koneenohjauskaapista, jota ei ole kuvattu, johdetaan suoritetut toimenpiteet. Koneen toteutusmalli on kuvattu, mutta voidaan esittää useita variantteja, joiden tekniikka on yhtä yksinkertainen kuin kuvattujen mekanismien.
25 Kuviossa 10 on esitetty kiristysmekanismi, joka on yhdistetty langan katkaisumekanismiin. Samat laitteet on merkitty identtisesti.
Langan kiristyslaite 2 käsittää kiinteän kiristys-leuan 2a ja liikkuvan kiristysleuan 2b. Profiloitu kiinteä 30 kiristysleuka 2a käsittää keskiosan 2a1, joka pitenee toiselta puolelta ja samalla tasolla leikkauksella 2a5, joka on leveydeltään pienempi, sitten siivellä 2a3, jossa on sivulle kääntyvä vaakasuora pitkänomainen osa 2a4, joka rajoittuu kiristysleukaosaan. Keskiosaan 2a1 on sovitettu 35 varsien 5a ja 5b ja langankiristysmekanismin siirronsäätö-sylinterin 4 varsi 4a.
__ - ΤΓ. . --- 16 72420
Profiloitu liikkuva kiristysleuka 2b tulee kiinteän kiristysleuan siiven 2a3 sivun viereen. Liikkuva kiristys-leuka 2b on kiinni yläpäästään sylinterin 3 varressa, joka itse on liitetty kosketuskohdastaan kiinteän kiristyslauen 5 yläsiipeen.
Tämän variantin mukaan langan katkaisumekanismi on sovitettu kiinteään kiristysleukaan seuraavasti:
Vipu 43 on sovitettu liittäen akselilla 49 kiinteän kiristysleuan siipeen 2a3 mainitun vivun ollessa kiinni ylä- 10 kärjestään sylinterin 46 varteen 46 , joka sylinteri itse on liitetty kosketuspisteestään kiinteän kiristysleuan yläsiipeen 2a2 edullisesti vastakkaiselle puolelle sylinterin 3 kosketuspisteeseen. Mainitun vivun 46 alapäähän on tuotu sopivalla tavalla katkaisuterä 44, joka on kiinnitetty esim.
15 ruuvilla, jossa on jyrsitty kanta. Toisaalta toinen katkaisuterä 45 on sovitettu kiinteästi kiinteän kiristysleuan 2a4 osaan. Siitä johtuen sylinterin 46 ympäryskehä saa aikaan terien 44-45 lähentymisen keskenään varmistaa siten langan 17 leikkaamisen.
20 Liittämällä tämän sylinterin syöttö pneumaattiseen tai elektroniseen ohjelmaan, ohjelmoidaan sidotun tuotteen liitosmalli. Katkaisu voidaan suorittaa kunkin sidoksen kohdalla tai joka toisen jne.
On huomattava, että tämän laitteen kanssa langan ki-25 ristysmekanismin aikana, koukkujen 11a-11b päät kulkevat urassa, joka on muodostunut langan kiristyksen osien (2a3-2a4-2a5 väliin.
Tämä kone mahdollistaa kaikkien täysinäisten tai tyhjien esineiden sitomisen langalla ennalta säädetyn jaon mu-30 kaan. Rajoittamaton sovellutusesimerkki on kuvattu leikkele-makkaroiden, nakkien ja muiden samanlaisten tuotteiden valmistamiseksi.
Keksintö ei rajoitu mitenkään tähän toteutusmalliin, eikä myöskään sen eri osien toteutusmalleihin, jotka on eri-35 tyisesti esitetty; päinvastoin, se käsittää kaikki variantit.

Claims (18)

72420
1. Automaattinen kone, jolla tehdään itsesulkeutuva "cabestan"-solmulanka erityisesti makkaransuolen ympärille, 5 sitomalla ennakolta määrätyn jakson mukaan tarkoituksena leik-kelemakkaroiden, nakkimakkaroiden tai vastaavien valmistus, jolloin automatiikka mahdollistaa sidottavan langan jatkuvan syöttämisen, langan kiristämisen, langan muotoilemisen sidoksen tekemiseksi, sidottavien tuotteiden jatkuvan syöttämisen, 10 kunkin tuotteen päiden leikkaamisen, kunkin pään sitomisen ja katkaisemisen, jolloin kone käsittää rungon, joka on profiloitu ja sovitettu kannattamaan koneen mekanismeja, ohjauslaitteita ja liitoslaitteita, tunnettu siitä, että koneen mekanismit ovat: 15. mekanismi, joka kontrolloi langan (17) jatkuvan syötön ja jakelun, ja joka käsittää puristimen (20), jossa ori kiinteä kiristysleuka ja liikkuva kiristysleuka ja joka sallii langan siirtymisen ja sen kiristymisen paikoilleen; - mekanismi, joka varmistaa langan kiristämisen, sitten 20 sen siirtymisen sitomisvyöhykettä kohti yhdensuuntaisesti rungon pystysuoran perustason kanssa kontrolloidun suoralinjäisen radan mukaan, ja joka käsittää profiloidun kiinteän leuan (2a) ja profiloidun liikkuvan leuan (2), joka tarttuu lankaan ja jota siirtymisessä ohjaavat välineet (4, 5a, 5b); 25. mekanismi, joka käsittää kaksi langan nostokoukkua (7,8), kaksi tankoa (11a, 11b) langan vetämiseksi alaspäin ja kaksi laattaa (13, 14) lankasäikeiden vetämiseksi sivulle ja joka sallii langan muotoilun sidoksen aikaansaamiseksi langan rataa muuttamalla perättäisestä ja täydentäen, tuotteiden 30 sitomiseksi ”cabestan"-solmulla ennakolta laaditun ohjelman mukaan; - mekanismi, joka varmistaa tuotteen ohjaamisen ja käsittää tuotteen tukilevyn (26), jota siirretään tuotteen viemiseksi sitomisvyöhykkeen viereen ja joka on varustettu katkaisu- 35 terällä (34), joka leikkaa sidottavan tuotteen ennen tuotteen siirtämistä sitomisvyöhykettä kohden; 18 72420 - mekanismi, joka varmistaa sidottavaan tuotteeseen tarttumisen ja käsittää tartuntapihdit (39), jotka siirtyvät kohtisuoraan langan suuntaa vastaan ja menevät poistoelimen (37) sisälle ja yli, tuotteeseen tarttumiseksi ja sen viemi- 5 seksi sitomisvyöhykkeeseen pihtien vetäytyessä takaisin, ja makkaransuolen tiivistämiseksi tukeutuen mainittua poisto-elintä vasten; - mekanismi, joka on sovitettu langan syöttömekanismin ja langan kiristysmekanismin välille ja jolla on sijaintinsa 10 johdosta kaksoistehtävä: toisaalta langan ohjaaminen kiristy smekanismia kohden ja toisaalta solmun kiristäminen sen jälkeen kun sidos on sovitettu tuotteen päälle; - langan katkaisulaite, joka on yhdistetty langan ki-ristysmekanismiin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen automaattinen kone, tunnettu siitä, että langan (17) syöttöä ja jakelua kontrolloiva mekanismi käsittää puristimen (20), joka koostuu kiinteästä leuasta (20b), jonka päällä lanka (17) juoksee, ja joka on kiinnitetty runkoon (1), ja liikkuvasta leuas-20 ta (20a), joka on yhdistetty säätösylinteriin (21), joka on kiinni rungon (1) päälle sovitetussa vaakasuorassa ylälevys-sä (1c); jolloin kerä (18) tai vastaava, josta lanka (17) tulee, on sovitettu runkoon (1) liitetylle alakannattimelle (19), ja jolloin lankaa voidaan pitää kireänä säätösylinte- 25 rin (21) toiminnan vaikutuksesta.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen automaattinen kone, tunnettu siitä, että mekanismi, joka varmistaa langan kiristäminen ja sitten sen juokseminen sitomisvyöhy-kettä kohti, on sovitettu samansuuntaisesti rungon pysty-30 suoran perustason kanssa, jolloin langan siirtymistä ohjataan sopivalla tavalla sylinterillä (4) ja tangoilla (5a,5b) rungon (1) kerroselementissä (1a), ja että mekanismi käsittää kiinteän kiristysleuan (2a), joka on yhdistetty suora-linjaisen ohjauksen tankoihin (5a, 5b), ja liikkuvan kiris-35 tysleuan (2b), jonka saattaa toimimaan avaamista ja sulkemista säätävä laite (3). 19 72420
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen automaattinen kone, tunnettu siitä, että mekanismi langan kiristämiseksi ja sitten sen purkamiseksi kohti sitomisvyöhykettä käsittää kiinteän leuan (2a) ja liikkuvan leuan (2b), jolloin näitä 5 voidaan siirtää poikki suunnassa sylinterin (4) vaikutuksesta ja ohjata tangoilla (5a, 5b), jolloin kiinteä leuka käsittää keskiosan, jonka päät muodostavat vastakkaiseen suuntaan ° 3 3 suunnatut siivet (2a , 2a ), joista siipi (2a ) muodostaa 4 vaakasuoran jatkeen (2a ) kanssa leukaosan, ja että liikkuva 10 leuka (2b) on sovitettu rinnakkain kiinteän leuan siiven 3 (2a ) yhden sivun kanssa ja päästään kiinni kiristysmekams-min (2) varteen, joka väkivipu on kiinnityskohdastaan liitetty kiinteän leuan ylempään siipeen.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen automaatti-15 nen kone, tunnettu siitä, että se käsittää langan syöttömekanismin ja kiristysmekanismin väliin sovitetun mekanismin, joka varmistaa kokonaistehtävän, joista ensimmäinen on langan vienti kiristysmekanismia (2) kohti, jolloin tämä mekanismi käsittää profiloidun pystysuoran laatan (22), 20 jota voidaan liikuttaa ylöspäin rungon (1) ylälevylle (1c) sijoitetun säätösylinterln (23) toiminnan vaikutuksesta, että laatta on sovitettu samansuuntaisesti rungon pystysuoran väliseinän (24) kanssa ja sen rinnalle ja pidentää ylälevyä (1c), että mainitussa väliseinässä on aukko (24a), joka 25 mahdollistaa langan (17) läpikulun, että laatan (22) yläosaan on sovitettu uloke (22a) langan lähettämiseksi takaisin ja ohjaamiseksi ulokkeen paksuutta vastaavassa aukossa (22b) ja että laatta lisäksi on varustettu vaakasuoralla sivuhaaralla (22c), joka ympäröi väliseinää (24) ja peittää 30 ainakin aukon (24a) leveyden langan painautuessa haaran (22c) päälle.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen automaattinen kone, tunnettu siitä, että langan (17) rata on suoralinjäinen, kun langan syöttömekanismi on yläasemassa säätösylinterln (23) 35 takaisinvedon vaikutuksesta, vastapäätä kiristysmekanismia (2) joka on siirtynyt kohti langan sitomisvyöhykettä, jolloin lanka (17) on sovitettu solmun muodostamisen varmistavan mekanismin osien eteen. __ - ΊΠ --- 20 7 2 4 2 0
7. Patenttivaatimusten 1 ja 6 mukainen automaattinen kone, tunnettu siitä, että mekanismi, joka varmistaa langan muotoilun sidoksen aikaansaamiseksi muuttamalla langan rataa peräkkäin tai täydentäen, käsittää kaksi koukkua (7, 8) 5 langan nostamiseksi, kaksi tankoa (11a, 11b) langan vetämiseksi alaspäin ja kaksi laattaa (13, 14) lankasäikeiden vetämiseksi sivusuunnassa, ja että koukkuja (7, 8), tankoja (11a, 11b) ja laattoja (13, 14) säädetään liikuttamalla itsenäisiä laitteita, jotka toimivat ennalta laaditun ohjelman mukaan.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen automaattinen kone, tunnettu siitä, että nostokoukut (7,8) on kiinnitetty akseliin (6), joka on samansuuntainen langan kiristysmekanismin (2) kulkutien suunnan kanssa ja on sovitettu molemmin puolin kiinteää koukkua (10), joka on liitetty runkoon, että koukkujen 15 profiili on V-muotoinen ja muodostaa rampin nostetun langan kiinnittämiseksi ja paikallaan pitämiseksi; ja että akseli (6) on yhdistetty sylinteriin (9), joka mahdollistaa akselin noston ja koukkujen (7, 8) pyörimisen.
9. Patenttivaatimuksen 7 mukainen automaattinen kone, 20 tunnettu siitä, että tangot (11a, 11b) langan vetämiseksi sivusuunnassa on tehty pienistä profiloiduista tangoista, jotka ovat kiinni alaosastaan levyssä (11), joka on yhdistetty alhaalta ylös liikkuvaan toimintasylinteriin (12); että tangon (lla) profiili on suora ja sitä rajoittaa yläosassa sylinteri-25 mäinen vaakasuora eteenpäin pistävä uloke (11a'); että tangon (llb) keskiosan toisella puolella on sivulle käännetty osa 2 (11b'), joka pitenee pystysuorasta kärjestään (11b ) joka on sovitettu eri tasolle tangosta (11a) ja rajoitettu sylinteri- 3 mäiseen vaakasuoraan eteenpäinpistävään ulokkeeseen (11b ); 30 että tanko (11a) on sovitettu nostokoukun (7) vasemmalle puolelle ja tanko (11b) kiinteän koukun (10) ja nostokoukun (8) väliin; että tangot (11a, 11b) on sovitettu laattojen (13,14) molemmin puolin ja joutuvat kosketukseen langan (17) kanssa 1 3 koukkujen (7,8) noston jälkeen; ja että ulokkeet (11a - 11b ) 35 siirtävät langan (17) mukanaan vetäviä tankoja alaspäin, modifioidun radan mukaan. 2i 72420
10. Patenttivaatimuksen 7 mukainen automaattinen kone, tunnettu siitä, että vierekkäiset laatat (13,14) liikkuvat vastakkaisena translaatioliikkeenä säätösylinterei-den (15, 16) vaikutuksesta, samaan suuntaan langan kiristysme- 5 kanismin (2) siirtosuunnan kanssa; että kunkin laatan päähän 1 1 on sovitettu suorakulmaiset siivet (13 , 14 ), jotka on suunnattu toisiaan vastaan, jolloin leopasennossa mainitut siivet sijaitsevat sellaisilla tasoilla, joiden väliin on sovitettu peräkkäin tanko (10a), nostokoukku (7), kiinteä kouk-10 ku (10), tanko (11b) ja nostokoukku (8); että siivessä (13) on lisäksi uurre, joka mahdollistaa langan (17) läpimenon ja laatan (13) siirron aikana profiloidun irrotuskärjen (43) liittymisen lankaan (17); ja että sivusiirtoasennossa mainitut laatat vetävät mukanaan radallaan olevan langan säikeet.
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen automaattinen kone, tunnettu siitä, että mekanismi, joka varmistaa sidottavaan tuotteeseen tarttumisen ja sen sijoittamisen sitomis-vyöhykkeen sisälle, käsittää taruntapihdit (39), joissa on kiinteä leuka (39a) ja liikkuva leuka (39b), ja jotka on au-20 kaistavissa ja suljettavissa sylinterillä (41),jolloin pihtejä voidaan siirtää kohtisuoraan langan (17) juoksusuuntaa vastaan sylinterillä (42) ja jolloin pihdit tulevat ulos poisto-elementistä (37) laattojen (13, 14) erotessa muodostuneeseen tyhjään tilaan asti kunnes pihdit tarttuvat tuotteeseen. 25
12. Jonkin patenttivaatimusten 1, 6, 7 tai 11 mukainen automaattinen kone, tunnettu siitä, että mekanismi, joka varmistaa sidoksen asettamisen, käsittää poistoele-• mentin (37), joka painautuu kiinteän koukun (10) kaltevan profiilin vapauttamien langansäikeiden päälle, irrotuskär- 30 jen (43), joka painuu laatan (13) siiven (13 ) uurteeseen ja jota poistoelementtiä (37) sen säätösylinteri (38) ja koukkujen (7, 8) alkuperäisasentoon palaaminen siirtävät eteenpäin.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 5, 6, 7, 11 tai 12 mu-35 kainen automaattinen kone, tunnettu siitä, että langan syöttö- ja kiristysmekanismin väliin sovitettu mekanismi suorittaa toisen tehtävän, joka aikaansaadaan levyä (22) laskemalla, jolloin pihdit (20) kiristävät lujasti _ .. ΤΓ" 22 72420 lankaa (17), jonka kulkurata pitenee, jolloin solmun kiristyminen siten varmistuu.
14. Patenttivaatimuksen 1 mukainen automaattinen kone, tunnettu siitä, että sidottavan tuotteen syöttömeka- 5 nismi käsittää tukilevyn (26), jossa on yksi tai kaksi yhdensuuntaista pystysuoraa runkoa, joissa on aukko, johon sijoitetaan sidottavan tuotteen tyhjä osa, kaksi rullaa (29a, 29b), jotka säädin (3G) panee toimimaan varmistaen tuotteen tyhjän osan kiristymisen asemaansa; ja että mainittu tukile-10 vy on siirrettävissä kahteen suuntaan sylintereillä (31, 35).
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen automaattinen kone, tunnettu siitä, että tukilevy (26) on sovitettu tukirungon (33) sisäpuolelle, jossa se voi siirtyä; että tukirunko (33) ottaa vastaan katkaisuvälineen (34), joka on so- 15 vitettu tukilevyn siirtoradalle ja joka leikkaa osan makka-ransuolesta rullien (29a, 29b) välissä siirron loppuvaiheessa, ja että leikattu makkaransuoli on tarttumispihtejä (39) vastapäätä, jotka sijaitsevat suolen etenemisen maksimiasen-nossa. 20
16· Jonkin patenttivaatimuksen 1, 11, 12, 14 ja 15 mu kainen automaattinen kone, tunnettu siitä, että kun tartuntapihdit (39) tarttuvat suolen tyhjään osaan sitomis-tarkoituksessa, tyhjä osa vedetään pihdeillä, kunnes se osittain takertuu irrotuselementtiin, joka tiivistää tuotteen 25 sisällön, ja että sitominen tapahtuu tämän jälkeen.
17. Jonkin patenttivaatimuksen 1-16 mukainen automaattinen kone, tunnettu siitä, että se käsittää langan katkaisuterän, joka toimii sitomisen jälkeen ennalta säädetyn jaon mukaan ja sidottujen tuotteiden jonon mukaan. 30
18· Patenttivaatimuksen 3 mukainen automaattinen kone, tunnettu siitä, että langan katkaisumekanismi on yhdistetty mekanismiin, joka varmistaa langan kiristämisen, sitten sen kulun kohti sitomisvyöhykettä, että langan katkaisumekanismi käsittää vivun (43), joka on nivelletty kiinteän 35 kiristysleuan toiseen osaan, ja on kiinnitetty yläosastaan sää-tösylinterin (46) varteen, joka sylinteri on liitetty kiin-nityspisteellään kiinteän leuan yläsiipeen; että vivun ala- 23 724 2 0 päähän on sovitettu katkaisuterä (44), jonka tehtävänä on joutua vastapäätä katkaisuterää (45), joka on sovitettu kiinteän leuan kärkeen, sylinterin (46) toiminnan aikana tarkoituksena langan (17) katkaiseminen; ja että säätösylin-5 teri (46) on ohjelmoitu toimimaan ennalta säädetyn jaon mukaan. 24 72420
FI823950A 1981-11-20 1982-11-17 Automatisk maskin, som moejliggoer bindning av fyllda eller ihaoliga foeremaol medelst en traod, ett rep eller liknande enligt en i foervaeg instaelld delning. FI72420C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8122112 1981-11-20
FR8122112A FR2516751B1 (fr) 1981-11-20 1981-11-20 Machine automatique permettant de ligaturer selon un cycle preetabli, au moyen d'un fil, ficelle ou analogues, des objets pleins ou creux

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI823950A0 FI823950A0 (fi) 1982-11-17
FI823950L FI823950L (fi) 1983-05-21
FI72420B true FI72420B (fi) 1987-02-27
FI72420C FI72420C (fi) 1987-06-08

Family

ID=9264373

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI823950A FI72420C (fi) 1981-11-20 1982-11-17 Automatisk maskin, som moejliggoer bindning av fyllda eller ihaoliga foeremaol medelst en traod, ett rep eller liknande enligt en i foervaeg instaelld delning.

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4541660A (fi)
EP (1) EP0080422B1 (fi)
AT (1) ATE41090T1 (fi)
BR (1) BR8206711A (fi)
CA (1) CA1187327A (fi)
DE (1) DE3279502D1 (fi)
DK (1) DK515782A (fi)
ES (1) ES517535A0 (fi)
FI (1) FI72420C (fi)
FR (1) FR2516751B1 (fi)
NO (1) NO156432C (fi)
ZA (1) ZA828545B (fi)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2563183B1 (fr) * 1984-04-24 1987-02-20 Freres & Cie Charles Machine automatique permettant de ligaturer selon un cycle preetabli, simultanement les deux extremites d'un produit defini a partir d'une chaine continue de plusieurs produits a ligaturer et presentant alternativement des zones pleines et des zones vides
FR2568100B1 (fr) * 1984-07-26 1987-02-13 Freres & Cie Charles Machine autorisant le chargement et la coupe d'au moins une extremite d'un boyau de saucisson et produits similaires
FR2589045B1 (fr) * 1985-10-24 1988-01-22 Freres & Cie Charles Perfectionnements aux machines automatiques permettant de ligaturer au moyen d'un fil, ficelle ou analogues, des produits du type saucisses, saucissons et similaires
FR2605848B1 (fr) * 1986-10-30 1989-01-13 Freres & Cie Charles Dispositif entrant dans la fabrication en continu des saucisses et produits similaires a partir de la conception desdites saucisses jusqu'au ligaturage de leurs extremites
FR2605849A1 (fr) * 1986-10-30 1988-05-06 Freres & Cie Charles Dispositif entrant dans la fabrication en continu des saucisses et produits similaires a partir de la conception desdites saucisses jusqu'au ligaturage de leurs extremites
FR2611649A1 (fr) * 1987-02-26 1988-09-09 Boca Ouest Procede et installation de ficelage d'objets, notamment de produits a base de viande
US5156567A (en) * 1990-06-15 1992-10-20 Brechteen Co. Gathering device for meat stuffing machine
FR2664470A1 (fr) * 1990-07-13 1992-01-17 Pujol Yves Machine universelle permettant de ligaturer simultanement deux saucissons ou une saucisse.
DE4125949C2 (de) * 1991-08-06 1996-06-20 Tipper Tie Technopack Gmbh Vorrichtung zum Bilden von Schlaufen an einer Wurstverschließmaschine
ES2131474B1 (es) * 1997-08-29 2000-03-01 Castro Alejandro Ruiz Dispositivo de control de un sistema de arrastre para maquinas de atado de embutido.
US7443765B2 (en) * 2003-03-06 2008-10-28 General Electric Company Reconfigurable linear sensor arrays for reduced channel count
FR2878241B1 (fr) 2004-11-21 2007-01-12 Agroquip Sarl Soc D Expl Des E Machine automatique pour la formation d'un noeud a l'aide d'une ficelle en extremite d'une gaine tubulaire en vue de l'obturer par constriction sous l'effet du serrage du noeud
IT1394489B1 (it) * 2009-06-10 2012-07-05 Automatica Di Di Stefano Cinzia Gruppo di legatura.
ITVI20100126A1 (it) * 2010-05-07 2011-11-08 Antonio Borgo & C S A S Apparecchiatura per la preparazione di insaccati
CN103568369B (zh) * 2012-07-23 2016-12-21 杭州彼特环保包装有限公司 手提纸袋拎手绳穿绳打结机构及穿绳打结方法
DE102014110153A1 (de) * 2014-07-18 2016-01-21 Inotec Gmbh Maschinenentwicklung Und Vertrieb Verfahren zum Abbinden von Würsten an einem Wurststrang
EP3545768B1 (de) * 2018-03-29 2020-05-13 Inotec GmbH Maschinenentwicklung und Vertrieb Vorrichtung und verfahren zum abbinden von einer in eine haut gefüllten masse

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1187512B (fi) * 1965-02-18
CH206332A (de) * 1938-10-29 1939-07-31 Knorr Naehrmittel Ag Verfahren und Einrichtung zur selbsttätigen Herstellung von Knoten und nach dem Verfahren hergestellter Knoten.
CH438070A (de) * 1964-01-17 1967-06-15 Barroso Angel L Verfahren für das mechanische Binden von Würsten
DE1507973A1 (de) * 1966-12-30 1970-01-08 Kalle Ag Verfahren und Vorrichtung zum Abbinden von Wursthuellen
US3583131A (en) * 1969-03-27 1971-06-08 Paul Gaudlitz Apparatus for tying sausage casings or the like
ES380839A1 (es) * 1970-02-13 1972-09-16 Zanichelli Maquina para la atadura de masas carnosas cilindricas en general y cabeza de acero y panceta en particular.
US3940169A (en) * 1974-10-22 1976-02-24 The Procter & Gamble Company Loop knot tying method and apparatus
ES475086A1 (es) * 1978-10-31 1981-06-16 Barroso Angel L Metodo y aparato para anudar automaticamente bocas de enva- ses flexibles.
CH639535A5 (it) * 1980-05-08 1983-11-30 Luigi Pedroia Macchina per legare automaticamente mediante spago con nodo, carne insaccata in budella.

Also Published As

Publication number Publication date
CA1187327A (fr) 1985-05-21
FR2516751A1 (fr) 1983-05-27
EP0080422B1 (fr) 1989-03-08
FI823950A0 (fi) 1982-11-17
ATE41090T1 (de) 1989-03-15
FI72420C (fi) 1987-06-08
BR8206711A (pt) 1983-10-04
DE3279502D1 (en) 1989-04-13
ZA828545B (en) 1983-09-28
US4541660A (en) 1985-09-17
NO823852L (no) 1983-05-24
NO156432C (no) 1987-09-23
FR2516751B1 (fr) 1987-10-30
DK515782A (da) 1983-05-21
ES8307449A1 (es) 1983-08-16
ES517535A0 (es) 1983-08-16
EP0080422A1 (fr) 1983-06-01
FI823950L (fi) 1983-05-21
NO156432B (no) 1987-06-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI72420B (fi) Automatisk maskin, som moejliggoer bindning av fyllda eller ihaoliga foeremaol medelst en traod, ett rep eller liknande enligt en i foervaeg instaelld delning.
RU1836024C (ru) Устройство дл механизированного подвешивани произведенных на колбасно-наполнительном автомате отдельных колбасных батонов с петл ми на концах на стержни дл варки или копчени
US4612684A (en) Process and apparatus for stringing link sausages manufactured on automatic stuffing machines onto curing and cooking sticks
US6139416A (en) Apparatus for producing sausages
JP3688322B2 (ja) 縫合糸切断システムおよび切断方法
KR101295409B1 (ko) 해초류 포자 끈 결속장치
US4694537A (en) Process and device for the fixture of suspension elements to sausages
EP1891859B2 (de) Übergabevorrichtung für an Halteschlaufen hängende Verpackungseinheiten
US7040975B2 (en) Automated supply, load and take-away systems and related devices and methods for lengths of elongated product
US6083093A (en) Apparatus and process for handling strands of meat product links
CH639614A5 (de) Verfahren und vorrichtung zum oeffnen, foerdern und abteilen von schlauchhuellen.
JPS5917938A (ja) 製品、特にソ−セ−ジ等の如き食品を製造する方法および装置
CA2160450C (en) Apparatus and method for forming sausage links
AU620268B2 (en) Knot tying machine
EP0029325B2 (en) Sausage casing automatic closing machine
EP1477068A1 (en) Tying machine for food products
FR2563183A1 (fr) Machine automatique permettant de ligaturer selon un cycle preetabli, simultanement les deux extremites d'un produit defini a partir d'une chaine continue de plusieurs produits a ligaturer et presentant alternativement des zones pleines et des zones vides
US4604085A (en) Sausage casing automatic closing method
US4723798A (en) Automatic machines for tying various types of sausages
KR100437128B1 (ko) 주낙용 아릿줄 제작기 및 제작방법
US4178737A (en) Wrapping machine with improved article depositing apparatus
DE2760074C2 (de) Verfahren zum Aufbringen einendig verschlossener Verpackungsschlauchabschnitte auf dem Einführen eines Packungsinhalts in den Verpackungsschlauchabschnitt dienende langgestreckte Trägerkörper
NO874487L (no) Framgangsmaate for tilvirkning av poelser og liknende produkter.
JPS5926181B2 (ja) ロ−タの紐結び装置
FR2744335A1 (fr) Procede de bridage de volailles et machine pour la mise en oeuvre de ce procede

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: PUJOL, YVES