FI71536C - Anordning foer val av hisskorg. - Google Patents

Anordning foer val av hisskorg. Download PDF

Info

Publication number
FI71536C
FI71536C FI792394A FI792394A FI71536C FI 71536 C FI71536 C FI 71536C FI 792394 A FI792394 A FI 792394A FI 792394 A FI792394 A FI 792394A FI 71536 C FI71536 C FI 71536C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
call
input
information
elevator
output
Prior art date
Application number
FI792394A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI792394A (fi
FI71536B (fi
Inventor
Jiri Kiml
Stephen Zeindler
Original Assignee
Inventio Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inventio Ag filed Critical Inventio Ag
Publication of FI792394A publication Critical patent/FI792394A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI71536B publication Critical patent/FI71536B/fi
Publication of FI71536C publication Critical patent/FI71536C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B1/00Control systems of elevators in general
    • B66B1/02Control systems without regulation, i.e. without retroactive action
    • B66B1/06Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric
    • B66B1/14Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric with devices, e.g. push-buttons, for indirect control of movements
    • B66B1/18Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric with devices, e.g. push-buttons, for indirect control of movements with means for storing pulses controlling the movements of several cars or cages

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Elevator Control (AREA)
  • Indicating And Signalling Devices For Elevators (AREA)
  • Table Devices Or Equipment (AREA)

Description

KUULUTUSjULKAISU 7-^536
StMfl ™ 11 UTLÄGGNINGSSKRIFT f (45) p-, ΓΛ„χ. .,-.-. ’ ’ t 1 j 1 3C7 (51) Kv.lk.7int.CI.* B 66 B 1/20 (21) Patenttihakemus — Patentansöknlng 79239** (22) Hakemispäivä — Ansökningsdag 01.08.79 (Η) (23) Alkupäivä — Giltighetsdag 01.08.79 (41) Tullut julkiseksi — Blivit offentlig 23.02.80
Patentteja rekisterihallitus /44) Nähtäväksipanon |a kuul.julkaisun pvm. — o.
Patent· och registerstyrelsen v ' Ansökan utlagd och utl.skriften publicerad 10.10.ÖD
(86) Kv. hakemus — Int. ansökan (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus — Begärd prioritet 22.08.78 Svei ts i-Schweiz(CH) 889V78-1 (71) Inventio AG, 6052 Hergiswil NW, Sveitsi-Schweiz(CH) (72) Stephen Zeindler, Gunzwil, Jiri Kiml, Ebikon, Sveitsi-Schweiz(CH) (7**) Leitzinger Oy (5*+) Laite hissikorin valitsemiseksi - Anordning för vai av hisskorg
Keksinnön kohteena on laite hissikorin valitsemiseksi suoraa ajoa varten ryhmäohjauksella ohjatusta hissiryhmästä, johon on järjestetty kerroskutsuanturilla ohjattavissa olevat kerroskutsumuistit ja ryhmän jokaiseen hissiin on järjestetty hissikorin sijainnin ilmaiseva valitsin, jolloin laitteessa on esimerkiksi avainkontak-tien muodossa olevat lisäkerroskutsuanturit ja niillä ohjattavat lisHmuistielimet.
Tällaisten laitteiden tarkoituksena on kutsua hissiryhmästä hissi-kori suoraa ajoa varten riippumatta kulloisenkin ryhmäohjauksen ilmoittamasta käyttöjärjestyksestä, esimerkiksi hätätapauksissa tarvittavissa vuoteensiirroissa sairaaloissa.
Saksalaisesta patenttijulkaisusta 24 18 129 tunnettu hissilaite on varustettu kokoojaohjauksella ja yksittäismatkaohjauksella. Tällöin kaikki ryhmän hissit toimivat pysyväisesti ryhmäohjauksella niin kauan kuin vuoteensiirtoja ei tarvita. Vuodekutsun antamista varten on järjestetty erilliset kerroskutsuanturit, joita voidaan kuiten- 2 71536 kin käyttää vasta sitten, kun ne aktivoituvat induktionauhan vaikutuksesta vuoteen lähestyessä. Vuodekutsun esiintyessä etukäteen valitaan vapaa hissi ja se kytkeytyy yksittäismatkaohjaukselle. Yksittäismatkaohjaukseen kuuluu odotuslaite, jonka avulla kerros-kutsuja käytetään antoaikajärjestyksessä. Hissien vapaailmoitus joutuu nyt valitsinlaitteeseen, joka myös useampien hissien ollessa vapaana vapauttaa vain yhden vuodekutsun käytettäväksi. Jos vuode-kutsulle ei löydy vapaata hissiä, seisahtuu lähinnä vuodekutsun antopaikkaa oleva hissi, joka juuri välittää henkilöliikennettä, jolloin tietyllä signaalilla vaaditaan matkustajia jättämään hissi-kori .
Siten ohjattujen hissilaitteiden varjopuolet ovat etenkin siinä, että myös, jos saatavilla on useampia vapaita hissejä, asetetaan käyttöön vain yksi vapaa hissi. Sen yhteydessä ei niinikään oteta ryhmämuodostusta huomioon niin, että kutsupaikkaa lähinnä olevan hissikorin saantia ei varmisteta. Vasta kutsun saavuttua ohjaimeen asetetaan seuraava vapaa hissi käyttöön, jolloin kutsu hissin asemaan katsomatta käyttää sitä kutsuaikajärjestyksessä niin, että voi syntyä huomattavaakin tyhjäkäyttöä.
Keksinnön tehtävänä on aikaansaada jo mainitunlainen laite hissi-korin valitsemiseksi, jolla laitteella voidaan välttää edellä esitetyt varjopuolet hätäkutsutapauksissa, jolloin etenkin määrittämällä liikenneteknisesti sopivimmat tyhjät ja siinä tapauksessa, ettei tyhjiä ole, miehitetyt hissikorit saadaan edulliseen ajan optimaaliseen käyttöön hätätilakutsuilla.
Keksinnön mukaisesti tämä tehtävä ratkaistaan siten, että tunnistimella tunnistettujen lisämuistielinten diodeilla yhteenliitetyt ulostulot on yhdistetty kutsurajoitinlaitteen sisäänmenoon johon tunnistettaessa tulee kaikki tallennetut kerroskutsut sisältävä ensimmäinen signaalijakso, jolloin kutsurajoitinlaitteessa on muut, jo jaettuja kutsuja pidättäviä tietoja johtavat sisääntulot ja yksi ulostulo, johon tulee toinen, muut, vielä jaettavat kerroskutsut sisältävä signaalijakso joka on liitetty ryhmän yksittäisten hissien kunkin kutsujakolaitteen yhteen sisäänmenoon, jolloin kutsujakolait-
V
3 71536 teille on johdettavissa toisiaan vastaavien tunnistin- ja valitsin-asennon esiintyessä syntyvä yhteensattumainformaatio ja kulloistakin hissiä koskeva vapaan hissikorin signaloiva lisäinformaatio, ja että on järjestetty kytkinpiiri, jonka avulla kaikki kutsujakolaitteet on yhdistetty toisiinsa siten, että yhteensattumainformaation ja lisäinformaation esiintyessä tietyssä kutsujakolaitteessa on muut kutsujakolaitteet erotettu kutsujakelusta, ja jolloin toiseen signaali jaksoon kuuluvan kerroskutsun tullessa perässä, on tietyn käyttövalmiin hissin kutsujakolaitteen ulostulossa suoran ajon laukaiseva ohjainsignaali.
Keksinnöllä saavutetut edut ovat etenkin siinä, että myös käytettäessä hätäkutsua sekä vapaat että myös kaikki miehitetyt hissit muodostavat ryhmäohjaukseen liitetyn ryhmän niin, että joka tapauksessa valitaan sijaintipaikaltaan edullisin hissikori ja vältytään pitemmiltä tyhjänäajoilta ja odotukselta. Edelleen on etua siinä, että voidaan antaa samanaikaisesti useampia hätäkutsuja ja ottaa niitä käytännöllisesti katsoen samanaikaisesti vastaan ohjauksella.
Keksinnön erästä suoritusesimerkkiä selitetään seuraavassa lähemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa:
Kuvio 1 esittää kaaviomaisesti hissiä, neljä hissiä käsittävästä ryhmästä, jossa on keksinnön mukainen laite hissikorin valitsemiseksi.
Kuvio 2 esittää aikakulukäyrää kuvion 1 mukaisen laiteen sisältämän kutsurajoitinlaitteen sisään- ja ulostulojen signaaleista.
Kuvio 3 esittää kuvion 1 mukaisen laitteen toisen hisseihin A ja B järjestetyn kutsujakolaitteen kytkinkaavaa sekä osaa kutsu-jakolaitteen allekkain yhdistävästä kytkinpiiristä yksityiskohtaisesti .
Kuvio 4 esittää kutsujakolaitteen sisään- ja ulostulojen ajoittaista viivettä kuvion 3 mukaisessa signaali järjestyksessä.
___ - TT
4 71536
Kuvio 5 esittää kaaviomaisesti neljä hissiä käsittävää hissiryhmää.
Seuraavassa kuvauksessa esitetyt signaalit ja informaatiot voivat, kuten tavallisestikin kuvattaessa digitaalikytkentöjen loogisia olosuhteita, saada kaksi eri jännitetasolle järjestettyä loogista arvoa "1" ja "0". Edelleen selityksessä esiintyvän ilmauksen "signaalijakso" sijasta voidaan käyttää myös ilmaisua "nauha".
Kuviossa 1 on viitenumerolla 1 kuvattu vain osaksi esitettyä hissikuilua, jossa on hissi A esimerkiksi neljän hissin A, B, C ja D muodostamasta ryhmästä. Käyttöohjauksen (ei esitetty) ohjaama käyttö-moottori 2 käyttää hissikuiluun 1 järjestettyä hissikoria 4 vaijerin 3 välityksellä, jolloin esimerkiksi valitun hissin mukaisesti on käytössä viisitoista kerrosta SI - S15. Viitenumeroilla Tl - T15 on merkitty näihin kerroksiin järjestetyt kuilun ovet. Kuhunkin kerrokseen järjestettyjen hissiryhmän ohjauksesta toimivien kerroskutsu-muistien (ei esitetty) lisäksi on järjestetty muita muistielimiä GNF1 - GNF15, joita seuraavassa nimitetään hätäkutsumuisteiksi, joita voidaan ohjata kerroksiin järjestetyillä kerroskutsuantureilla DNF2-1 - DNF2-15 jotka on muodostettu avainkontakteiksi ja lisäksi järjestetty hissiryhmäohjaimina toimiviin kerroskutsuantureihin (ei esitetty).
Suoritusesimerkin pohjaksi asetettu hissiryhmäohjaus (ei esitetty) tarkoittaa sveitsiläisen patenttijulkaisun 387 903 esittämää koko-ajaohjausta, jossa on ajasta riippuvainen ja asemasta riippuvainen vaihekytkinlaite. Ajasta riippuvainen, jatkuvaa signaalijaksoa tuottavan generaattorin ohjaama vaihekytkinlaite tunnustelee kerros-kutsujen varastointiin käytettäviä muistielimiä perättäin alimmasta ylimpään ja ylimmästä alimpaan jatkuvasti ja toimittaa varastoituja kerroskutsuja vastaavan signaali jakson. Asemasta riippuvainen vaihekytkinlaite tuottaa kulloinkin hissikorin lähtiessä kerroksesta seuraavaa kerrosta tulo- ja vastaavasti poissuunnassa vastaavan signaalin. Jos nyt kulloinkin hissikorin samassa kulkusuunnassa tai paikoillaan ollessa hissikorin tunnistinasema ja paikoillaanolo-signaali täsmäävät, syntyy vastaava yhteensattumasignaali. Yhteen-sattumasingaalin osuessa samanaikaisesti varastoitua kerroskutsua 5 71536 vastaavaan signaaliin ajasta riippuvaisen vaihekytkinlaitteen tuottamasta signaalijaksosta, aikaansaadaan pysäytyssignaali, joka johdetaan hissin ajo-ohjaimeen. Täten hissikori käyttää kaikkia sen ajosuunnassa olevia samansuuntaisia kutsuja perättäin.
Hätäkutsumuistit GNFl - GNF15 muodostuvat oleellisesti kahdesta EI-TAI-elimestä muodostetusta muistista, jonka yksi sisääntulo on yhdistetty mukana olevien hätäkutsuantureiden DNF2-1 - DNF2-15 toiseen liitäntään, jotka toisesta liitännästään on liitetty virtalähteen (ei esitetty) plus-napaan. Muistin toiseen sisääntuloon ohjataan hätäkutsun jälkeen tässä kuvaamattomalla tavalla aikaansaatu sammutussignaali. Muistin ulostulo on yhdistetty kaksi ulostuloa omaavan EI-TAI-elimen toiseen sisääntuloon, jonka ulostulo on yhdistetty kaikkien hätäkutsumuistien GNFl - GNFl5 yhteiseen ulostuloon diodin välityksellä. EI-TAI-elimen toinen sisääntulo on yhdistetty sähköiseen lukulaitteeseen 5, joka sveitsiläisestä patenttijulkaisusta 387 903 tunnettuun tapaan on rakennettu ajasta riippuvaiseksi vaihekytkimeksi digitaalielimistä, ja jossa on viidentoista, hätä-kutsuvarastoihin GNFl - GNF15 yhdistetyn ulostulon ohella hissiryhmän ohjauksessa toimivat sisään- ja ulostulot (ei esitetty). Esimerkiksi 1000 Hz:n tunnistustaajuudella toimiva lukulaite 5 tunnustelee hätä-kutsumuisteja GNFl - GNF15 perättäin alimmasta ylimpään ja ylimmästä alimpaan kerrokseen jatkuvasti, jolloin EI-TAI-elimen toiseen sisääntuloon johdetaan lukulaitteen tuottama signaali, joka kulloinkin kyseistä kerrosta tunnisteltaessa on nolla. Jos on varastoitu nolla-kutsuja, kulloistenkin hätäkutsumuistien GNFl - GNFl5 EI-TAI-elinten ensimmäiset sisääntulot ovat niinikään nolla, ja kaikkien hätäkutsumuistien yhteisessä ulostulossa ilmenee kaikki varastoidut nolla-kutsut sisältävä ensimmäinen signaali jakso BNF-Z.
Kaikkien hätäkutsumuistien GNFl - GNF15 yhteinen ulostulo on yhteydessä kaikille ryhmän hisseille A-D yhteiseen kutsurajoitinlaittee-seen 6. Sen tehtävänä on varmistaa minimaalisen kutsuimpulssipi-tuuden siirtyminen sekä tiettyjen, signaalijaksossa BNF-Z olevien hätäkutsujen poistaminen esimerkiksi sen jälkeen, kun yhdelle hissille on annettu hätäkutsu.
6 71536
Kutsurajoitinlaite 6 muodostuu kahdesta EI-TAI-elimestä koostuvasta muistista 9, jonka S-EI-TAI käsittää vähintään kolme sisääntuloa, joista kahdelle johdetaan tässä esittämättömällä tavalla aikaansaadut informaatiot BKNFX, BRVNFX. Muistin 9 R-EI-TAI:ssa on yksi sisääntulo, jolle johdetaan jaksottaisesti tunnistustaajuuden kanssa esiintyvä, tässä esittämättömän impulssikytkimen aikaansaama takai-sinasetusinformaation Rl. Muistin 9 ulostulo on yhdistetty ensimmäisellä EI-elimellä 10 ensimmäisen EI-TAI-elimen 11.1 sisääntuloon, jonka toinen sisääntulo on liitetty toiselle EI-elimellä 12 kaikkein hätäkutsumuistien GNF1 - GNF15 yhteiseen ulostuloon ja jonka toista signaali jaksoa BNFX ohjaava ulostulo on yhteydessä kutsujakolait-teisiin 7. Muistin 9 S-EI-TAI-elimen kolmas sisääntulo on yhdistetty toisen EI-TAI-elimen 11.2 ulostuloon, jonka toiseen sisääntuloon johdetaan toinen signaalijakso BNFX ja jonka toiseen sisääntuloon ohjataan suorakulmageneraattorin (ei esitetty) aikaansaama oskillaat-torisignaali OZAX.
Kutsurajoitinlaitteen 6 eri sisään- ja ulostuloissa esiintyvät informaatiot merkitsevät seuraavaa: BNF-Z merkitsee sähköisen lukulaitteen aikaansaamaa, kaikkia annettuja hätäkutsuja vastaavaa signaali jaksoa, jolloin BNF-Z=1 vastaa varastoitua hätäkutsua, BNFX merkitsee vielä hissikorille jakamattoman hätäkutsun signaali-jaksoa , BKNFX merkitsee yhteensattumasignaa1 ia, joka on hissin ollessa paikalla tai tulossa "1". Se estää toisen hissin hätäkutsun käytön, BRVNFX merkitsee hätäkutsuvaraussignaalia hätätapaukseen valitulle hissikorille, joka signaali on "1M ja esiintyy samanaikaisesti tälle hissikorille annetun hätäkutsun kanssa, OZAX merkitsee suorakulmageneraattorin aikaansaamaa signaali jaksoa, jonka taajuus on sama kuin lukulaitteen 5 tunnistustaajuus, ja
II
7 71536
Rl merkitsee takaisinasetusinformaatiota, jonka taajuus niin ikään vastaa tunnistustaajuutta.
Kutsurajoitinlaite 6 on ulostulopuoleltaan yhdistetty neljään, kulloinkin ryhmän hisseille A-D järjestettyihin, seuraavassa kuvauksessa kuvion 3 mukaan lähemmin selitettyihin kutsujakolaitteisiin 7. Niiden tehtävänä on järjestää hätäkutsu liikenneteknisesti edullisimmalle, esimerkiksi lähimmälle tyhjälle hissille.
Kutsujakolaitteet 7 on yhdistetty keskenään kuvion 3 yhteydessä lähemmin selitetyllä kytkinpiirillä 8, jonka tehtävänä on käyttövalmiin, suljettuovisen tyhjän hissin ollessa saatavilla sulkea muut hissit pois hätäkutsukäytöstä. Kytkinpiirin 8 toisena tehtävänä on määrittää hissien A-D etuoikeusjärjestys, jolloin esillä olevassa esimerkissä hissin D etuoikeus on suurin. Jos esimerkiksi hissien A ja C hissikorit ovat samassa kerroksessa ja ne molemmat täyttävät hätäkutsujaolle vaadittavat edellytykset, hätäkutsu menee hissille C.
Kuviossa 3 on kahdesta EI-TAI-elimestä koostuvaa muistia kuvattu viitenumerolla 13, jonka muistin ulostulo on yhdistetty yhteen EI-TAI elimen 14 kolmesta sisäänmenosta. EI-TAI-elimen 14 toiseen sisääntuloon johdetaan El-elimellä 15 kutsurajoitinlaitteen 6 ulostulossa oleva signaali jakso BNFX (muutettuna BNFXrksi), kun taas kolmanteen sisääntuloon sijoitetaan oskillaattorisignaali OZAX. Muistin 13 S-EI-TAI-elin on liitetty kolme sisääntuloa omaavan EI-TAI-elimen 16 ulostuloon, jonka elimen yhteen sisääntuloon johdetaan rajoitininfor-maatio SPZNF kytkinpiiristä 8 samalla, kun molempiin muihin sisääntuloihin johdetaan tässä esittämättömällä tavalla aikaansaadut informaation IC, BK. Muistin 13 R-EI-TAI-elimessä on kaksi sisääntuloa, joista toiseen johdetaan tässä kuvaamattomalla tavalla aikaansaatu rajoitininformaatio GZNF-A ja joista toinen on yhdistetty kaksi sisääntuloa omaavan viive-EI-TAI-elimen 17 ulostuloon. Viive-EI-TAI-elimen 17 toinen sisääntulo on yhdistetty EI-TAI-elimen 16 ulostuloon samalla, kun toinen sisääntulo on kytketty kytkinpiirissä 8 aikaansaatuun sammutusinformaatioon ZNFX-A:han.
Kytkinpiiri 8 muodostuu hissien A, B, C kunkin kutsujakolaitteeseen 8 71536 7 järjestetyistä, kaksi sisääntuloa käsittävän EI-TAI-elimen ja EI-elimen sarjakytkennästä, joiden kunkin ulostulo on liitetty asianomaisen kutsujakolaitteen 7 EI-TAI-elimeen 16. Sarjakytkennän 18 EI-TAI-elimen toinen sisääntulo on kulloinkin yhdistetty edeltävän sarjakytkennän 18 ulostuloon samalla, kun toinen sisääntulo on yhdistetty edellä olevan kutsujakolaitteen 7 EI-TAI-elimen ulostuloon. Suurimman etuoikeuden omaavalle hissille (D) ei ole järjestetty sarjakytkentää 18 ensinkään. Asteikossa alimman hissin (A) sarjakytkennän 18 ulostulo on sitä paitsi liitetty toiseen kaksi sisääntuloa omaavan EI-TAI-elimen 19 sisääntuloista, jonka toinen sisääntulo on yhdistetty hissille A järjestetyn kutsujakolaitteen 7 EI-TAI-elimen 16 ulostuloon. EI-TAI-elimen 19 ulostulo on yhdistetty kaikkien kutsujakolaitteiden 7 viive-EI-TAI-elimen 17 sisäänmenoon.
Kutsujakolaitteiden 7 ja kytkinpiirin 8 eri sisään- ja ulostuloissa esiintyvät informaatiot merkitsevät seuraavaa: GZNF-A merkitsee rajoitusinformaatiota, joka ryhmän yhden hissin ollessa häiriöttömässä käytössä ja jolle hissille ei sitä paitsi ole annettu mitään erityistehtävää ja joka ei ole varattu hätäkutsulla, omaa arvon "0", IC merkitsee rajoitininformaatiota, joka on "0", kun ryhmän kaikki hissit ovat varattuina tai joka vähintään yhden hissin ollessa ryhmässä vapaana, on "0", jos sen kori on tyhjä ja ovet kiinni ja jos kyseisen hissin GZNF-A on niinikään "O", BK merkitsee yhteensattumainformaatiota, joka on "0" lukulaitteen ja valitsimen ollessa samassa kulkusuunnassa tai hissin korin ollessa paikoillaan, jolloin kuviossa 4 BK-D:llä ymmärretään poispäin kulkua, BK-U:lla luoksetuloa ja BK-Z:lla paikoil-laänoloa, BNF2 merkitsee hätäkäyttöä varten valitun hissikorin kutsujakolaitteen 7 ulostulossa esiintyvää signaali jaksoa, jonka signaalit BNF2=1 vastaavat jakson BNFX sisältämiä hätäkutsuja BNFX=1, li 9 71536 ΟΖ ΑΧ merkitsee suorakulmageneraattorin aikaansaamaa signaali jaksoa, jonka taajuus on sama kuin lukulaitteen 5 tunnistustaajuus, ZNFX-A merkitsee yhteensattumainformaation BK=0 esiintyessä kytkin-piirissä 8 hätäkutsuun käyttövalmiin hissi korin sammutinsig-naalia, joka säätää takaisin muiden kutsujakolaitteiden 7 muistit 13, GZNF merkitsee käyttövalmiin hissikorin vastaavan kutsujakolaitteen 7 muistissa 13 esiintyvää informaatiota, joka BK=0 esiintyessä on niinikään "0" ja sammutinsignaalin 7NFX-A=0 ja rajoitin-informaation GZNF-A=1 esiintyessä saa arvon "1", SPZNF merkitsee BK=0:n esiintyessä hätäkutsuun valmiin hissikorin kytkinpiirissä 8 aikaansaatua rajoitininformaatiota, jolloin SPZNF=1 sulkee pois kulloinkin asteikossa alimpien hissien kutsujakolaitteet 7, ja ZNF-E merkitsee EI-TAI-elimen 16 ulostulossa esiintyvää informaatiota, jolloin ZNF-E=l:llä käynnistetään muisti 13.
Edellä kuvattu laite toimii seuraavasti:
Otaksutaan, että hätäkutsuja on annettu kerroksille S5, S10 ja S14 ja että hissikori C seisoo kerroksessa S5 tai on juuri tulossa sinne. Koska tässä tapauksessa kutsurajoitinlaitteen 6 muistin 9 toisessa sisääntulossa esiintyvä yhteensattumissignaali on BKNFX=1, ei kerroksen S5 hätäkutsua enää ilmene jaksossa BNFX, mikä merkitsee, että se on varattu tälle kerrokselle eikä sitä voida enää antaa millekän muulle hissille (kuviot 1 ja 2). Edelleen otaksuttakoon, että hissiin D järjestetyn kutsujakolaitteen 7 välityksellä siiretään kerroksen S14 hätäkutsu jäljempänä kuvatulla tavalla hissille D. Hissikorin D sen jälkeen kutsurajoitinlaitteen 6 (kuvio 1) muistiin toimittama informaatio BRVNFX=1 aikaansaa edelleen kyseisen hätäkutsun rajoituksen, joten sitä ei siis voida enää välittää millekään muulle ryhmän hisseistä. Jaksossa BNFX esiintyy siten vain kerroksen S10 hätäkutsu (kuvio 2).
10 71 536
Otaksuttakoon vielä, että tällä hetkellä hissikorit A ja R seisovat käyttövalmiina kerroksessa S13. Koska liikkeessä olevien hissikorien C ja D informaatiot ovat "1", on näihin hissi koreihin järjestettyjen kutsujakolaitteiden 7 informaatio ZNF-E "0" ja siten hissin B informaatiot SPZNF ovat niinikään "0" niin, että kun IC=0 ja BK-Z=0, hissin B kutsujakolaitteen 7 EI-TAI-elimen 16 ulostuloinformaatio on "1" ja hissin A informaatio SPZNF on arvossa "1". Siten asteikossa korkeimmalla olevan hissin B kutsujakolaitteen 7 muisti 12 saatetaan toimintaan ja informaation GZNF=0 (kuvio 3 ja ajankohta I, kuvio 4). Kerroksen S10 lukulaiteasennolla tulee BNFZ=1 (BNFX=0) ja OZAX=0 niin, että El-TAI-elimen 14 ulostulossa esiintyy ohjainsignaali BNF2=1 (ajankohta II, kuvio 4). Signaali OZAX=0 ja siten ohjainsig-naali BNF2=1 on puoliksi niin leveä kuin signaali BNFX=1, jolloin vältytään kahden vierekkäisen hätäkutsun päälletysten menolta.
Kun hissin B kutsujakolaitteen 7 informaatio ZNF-E vaihtuu "0":sta "l":een, syntyy sammutinsignaali ZNFX-A=0, jolloin hissien A, C, D kutsujakolaitteet 7 säädetään takaisin. Jos nyt informaatio BK-Z tulee jälleen arvoon "1" ja sitten ZNF-E jälleen arvoon "0", vaikuttaa viive-EI-TAI-elin 17 niin, että sen ulostulossa oleva tila pysyy, kunnes informaatio ZNFX-A muuttuu "0":sta "l":een niin, että hissin B kutsujakolaitteen 7 muisti 13 ei säädy takaisin (kuvio 3).
Jakson BNF2 sisältämä kerroksen S10 hätäkutsu siirretään hissin B ohjaimena toimivaan korikutsujaksoon, minkä jälkeen hissikori B asettuu suoralle matkalle kohti kerrosta S10. Jos suoran matkan aikana tarvitaan suunnanmuutosta, se tapahtuu pysähtymällä lähimmässä mahdollisimmassa kerroksessa ovea avaamatta. Samanaikaisesti kytketään hissi B lähemmin esittämättömällä tavalla ryhmäohjauksesta pois, jolloin etenkin mahdollisesti olevat korikutsut sammutetaan ja rajoitetaan uusi kutsuvarasto. Hätäkutsun vastaanotolla tulee informaatio GZNF-A=1 niin, että muisti 13 säädetään takaisin (ajankohta III, kuvio 4). Välittömästi hätäkutsun vastaanoton jälkeen tapahtuu optinen ja akustinen käytössä olevan hissin signalisointi molempien edelleenajosignaalien vilkkuvalolla, tai osoitinsignaa-lilla vastaavan kuiluunkäynnin ollessa kyseessä ja gongia kumah-duksella. Suoran ajon jälkeen kerroksen S10 jättää aikaviivästys- n 71536 laite (ei esitetty) hissikorin tietyksi aikaa automaattisesti varatuksi suoraa ajoa varten. Tätä suoraa ajoa varten voidaan hissi koriin antaa vain yksi kutsu.
Eräässä muussa esimerkissä otaksuttakoon, että hätä kutsu on annettu kerrokselle S9, mutta kaikki neljä hissiä ovat kuitenkin varattuina, jolloin hissikorit A ja D ovat kerrosten Sll ja S13 alueella pois-kulkumatkalla ja hissikorit B ja C tulomatkalla kerrosten S7 ja S4 alueella (kuvio 5). Ajankohtana IV (kuvio 4) tulee BK-D hissille D "0":ksi niin, että IC=0:lla tulee informaatio EI-TAI-elimen 16 ulostulossa ZNF-E=1, ja muisti 14 hissiin D järjestetyssä kutsujakolait-teessa 7 käynnistyy. Lukulaitteen asennon 11 tultua saavutetuksi tulee hissin A BK-D:si "0" niin, että kun IC=0 ja SPZNF=0, informaatio ZNF-E=1 ja muisti hissin A kutsujakolaitteessa 7 käynnistyy (kuvio 3 ja ajankohta V, kuvio 4). Samanaikaisesti ZNFX-A=0 kytkee takaisin hissin D kutsujakolaitteen 7 muistin 13. Tunnistusmenettelyn edistyessä saavutetaan kerrokseen S9 järjestetty tunnisteluasento ja annettu hätäkutsu annetaan hissikorille A edellä kuvattuun tapaan (ajankohta VI, kuvio 4). Hissien C ja B ajankohtina VII ja VIII esiintyvät signaalit BK-U eivät joudu jakoon, koska ne esiintyvät vasta tapahtuneen jaon jälkeen (kuvio 4).
Edellä olevan tunnetulla ryhmäyhteisohjauksella varustetun esimerkin sijaan voidaan keksinnön mukainen laite yhdistää myös johonkin muuhun ohjausjärjestelmään; esimerkiksi sveitsiläisestä hakemuksesta 450/78 tunnettuun ryhmäyksittäisäjo-ohjaukseen. On myös mahdollista käyttää keksinnön mukaista laitetta aina vain samaan hissiin ryhmässä, jolloin kuitenkin samanaikaisesti voidaan antaa vain yksi hätäkutsu.

Claims (6)

12 . „ , 71536
1. Laite hissikorin valitsemiseksi suoraa ajoa varten ryhmäohjauksella ohjatusta hissiryhmästä, johon on järjestetty kerroskutsu-anturilla ohjattavissa olevat kerroskutsumuistit ja ryhmän jokaiseen hissiin (A, B, C, D) on järjestetty hissikorin (4) sijainnin ilmaiseva valitsin, jolloin laitteessa on esimerkiksi avainkontak-tien muodossa olevat lisäkerroskutsuanturit (DNF2-1 - DNF2-15) ja niillä ohjattavat lisämuistielimet (GNF-1 - GNF-15), tunnet-t u siitä, että tunnistimella (5) tunnistettujen lisämuistielinten (GNF-1 - GNF-15) diodeilla yhteenliitetyt ulostulot on yhdistetty kutsurajoitinlaitteen (6) sisäänmenoon johon tunnistettaessa tulee kaikki tallennetut kerroskutsut sisältävä ensimmäinen signaalijakso (BNF-Z) , jolloin kutsurajoitinlaitteessa (6) on muut, jo jaettuja kutsuja pidättäviä tietoja (BKNFX, BRVNFX) johtavat sisääntulot ja yksi ulostulo, johon tulee toinen, muut, vielä jaettavat kerros-kutsut sisältävä signaali jakso (BNFX) joka on liitetty ryhmän yksittäisten hissien (A, B, C, D) kunkin kutsujakolaitteen (7) yhteen sisäänmenoon, jolloin kutsujakolaitteille (7) on johdettavissa toisiaan vastaavien tunnistin- ja valitsinasennon esiintyessä syntyvä yhteensattumainformaatio (BK) ja kulloistakin hissiä (A, B, C, D) koskeva vapaan hissikorin (4) signaloiva lisäinformaatio (IC), ja että on järjestetty kytkinpiiri (8), jonka avulla kaikki kutsu-jakolaitteet (7) on yhdistetty toisiinsa siten, että yhteensattuma-informaation (BK) ja lisäinformaation (IC) esiintyessä tietyssä kutsujakolaitteessa (7) on muut kutsujakolaitteet (7) erotettu kutsujakelusta, ja jolloin toiseen signaalijaksoon (BNFX) kuuluvan kerroskutsun tullessa perässä, on tietyn käyttövalmiin hissin kutsujakolaitteen (7) ulostulossa suoran ajon laukaiseva ohjain- s ignaali (BNF2).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kutsurajoitinlaite (6) muodostuu kaksi EI-TAI-elintä käsittävästä muistista (9), jonka S-EI-TAI-elin käsittää kaksi, informaatioiden (BKNFX, BRVNFX) kuormittamaa sisääntuloa ja joka R-EI-TAI-elin käsittää tunnistintaajuudella esiintyvän palautininformaation (Rl) kuormittaman sisääntulon, jolloin sen ulostulo on yhdistetty II 13 715 3 6 ensimmäisellä EI-elimellä (10) ensimmäisen EI-TAI-elimen (11.1) sisääntuloon, jonka EI-TAI-elimen (11.1) toinen sisääntulo on liitetty toisella EI-elimellä (12) rajoitinlaitteen sisääntuloon ja sen ulostulo rajoitinlaitteen (6) ulostuloon, jolloin muistin (9) S-EI-TAI-elimen muu sisääntulo on yhdistetty toisen EI-TAI-elimen (11.2) ulostuloon, jonka EI-TAI-elimen (11.2) toiseen sisääntuloon voidaan johtaa toinen signaalijakso (BNFX) ja toiseen sisääntuloon tunnistintaajuudella esiintyvä oskillaattorisignaali (OZAX).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kutsujakolaite (7) muodostuu kahdesta EI-TAI-elimestä koostuvasta muistista (13), jonka ulostulo on yhdistetty ensimmäisen EI-TAI-elimen (14) sisääntuloon, jossa EI-TAI-elimessä (14) on toinen EI-elimellä (15) muutettavan signaalijakson (BNFX) kuormittama sisääntulo ja kolmas oskillaattorisignaalin (OZAX) kuormittama sisääntulo, jolloin muistin (13) S-EI-TAI-elin on liitetty toisen EI-TAI-elimen (16) ulostuloon, jossa EI-TAI-elimessä (16) on ensimmäinen, kytkentäpiirin (8) ensimmäisen rajoitininformaation (IC) kuormittama, toinen, kytkentäpiirin (8) yhteensattumainformaation (BK) kuormittama ja kolmas, kytkentäpiirin (8) rajoitininformaation (SPZNF) kuormittama sisääntulo, ja muistin (13) R-EI-TAI-elimessä on ensimmäinen, kolmannen rajointininformaation (GZNF-A) kuormittama sisääntulo ja joka on liitetty toisesta sisäänmenostaan viive-EI-TAI-elimen (17) ulostuloon, jonka viive-EI-TAI-elimen (17) toinen sisääntulo on liitetty toisen EI-TAI-elimen (16) ulostuloon ja jonka toinen sisääntulo on yhdistetty kytkinpiiriin (8) ja jolloin ensimmäisen ja toisen rajoitininformaation (IC, SPZNF) loogisen arvon "0" esiintyessä samanaikaisesti sekä yhteensattumainformaation (BK) esiintyessä muisti (13) on asetettavissa ja kutsujakolaite (7) on valmis kutsujen jakamiseen.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kytkinpiiri (8) muodostuu kulloinkin yksittäisiin kutsujako-laitteisiin (7) järjestetystä, kaksi sisääntuloa omaavasta EI-TAI-elimestä ja EI-elimestä muodostetusta sarjakytkennästä (18), jolloin toista rajoitininformaatiota (SPZNF) johtava ulostulo on kulloinkin 14 71 536 yhdistetty toisen EI-TAI-elimen (16) kolmanteen sisääntuloon asianmukaisessa kutsujakolaitteessa (7), jolloin sarjakytkennän (18) EI-TAI-elimen ensimmäinen sisääntulo on yhdistetty edellisen sarja-kytkennän (18) ulostuloon ja toinen sisääntulo edellisen kutsujako-laitteen (7) toisen EI-TAI-elimen (16) ulostuloon ja jolloin on järjestetty muu EI-TAI-elin (19), jonka toinen sisääntulo on yhdistetty toisen EI-TAI-elimen (16) ulostuloon hissin (A) kutsujako-laitteessa (7) ja jonka ulostulo on yhdistetty kaikkien kutsujako-laitteiden viive-EI-TAI-elimen (17) toiseen sisäänmenoon.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että on järjestetty suoran ajon optisesti ilmaiseva vilkkulaite.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että on järjestetty suoran ajon akustisesti ilmaiseva laite. Il 15 71536
FI792394A 1978-08-22 1979-08-01 Anordning foer val av hisskorg. FI71536C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH889478 1978-08-22
CH889478A CH632723A5 (de) 1978-08-22 1978-08-22 Einrichtung zur auswahl einer aufzugskabine fuer direktfahrten bei einer mittels gruppensteuerung gesteuerten aufzugsgruppe.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI792394A FI792394A (fi) 1980-02-23
FI71536B FI71536B (fi) 1986-10-10
FI71536C true FI71536C (fi) 1987-01-19

Family

ID=4345964

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI792394A FI71536C (fi) 1978-08-22 1979-08-01 Anordning foer val av hisskorg.

Country Status (20)

Country Link
US (1) US4263989A (fi)
JP (1) JPS5531797A (fi)
BE (1) BE878223A (fi)
BR (1) BR7905393A (fi)
CH (1) CH632723A5 (fi)
DE (1) DE2931155A1 (fi)
ES (1) ES483552A1 (fi)
FI (1) FI71536C (fi)
FR (1) FR2434105A1 (fi)
GB (1) GB2028542B (fi)
HK (1) HK55382A (fi)
HU (1) HU179030B (fi)
IT (1) IT1122852B (fi)
LU (1) LU81616A1 (fi)
MX (1) MX148373A (fi)
NL (1) NL191513C (fi)
NO (1) NO151582C (fi)
PT (1) PT70095A (fi)
SE (1) SE443131B (fi)
ZA (1) ZA794330B (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH658852A5 (de) * 1982-04-08 1986-12-15 Inventio Ag Gruppensteuerung fuer aufzuege mit einer einrichtung fuer die steuerung des abwaertsspitzenverkehrs.
US4511017A (en) * 1983-09-20 1985-04-16 Westinghouse Electric Corp. Elevator system
JPS61248882A (ja) * 1985-04-24 1986-11-06 株式会社日立ビルシステムサ−ビス エレベーターの運転装置
ES2047073T3 (es) * 1988-10-28 1994-02-16 Inventio Ag Procedimiento y dispositivo para el control de grupos de ascensores con cabinas dobles.
JPH02243183A (ja) * 1989-03-16 1990-09-27 Takara Co Ltd 変形装置
US6644442B1 (en) * 2001-03-05 2003-11-11 Kone Corporation Method for immediate allocation of landing calls
US8151943B2 (en) 2007-08-21 2012-04-10 De Groot Pieter J Method of controlling intelligent destination elevators with selected operation modes
JP6480040B1 (ja) * 2018-01-25 2019-03-06 東芝エレベータ株式会社 群管理制御装置および群管理制御方法

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2828476A (en) * 1953-07-21 1958-03-25 Westinghouse Electric Corp Supervisory systems for elevators
US2862576A (en) * 1956-08-30 1958-12-02 Toledo Scale Corp Elevator control
NL266728A (fi) * 1960-07-05
US3236332A (en) * 1961-09-19 1966-02-22 Toledo Scale Corp Elevator control including means to select most favorable car to exclusively serve apriority call
US3428148A (en) * 1965-02-04 1969-02-18 Reliance Electric & Eng Co Conventional elevator control with additional means to selectively lock out floors
US3388376A (en) * 1965-04-26 1968-06-11 John E. Magee Security control of automatic elevator cars
US3443668A (en) * 1965-10-08 1969-05-13 Reliance Electric & Eng Co Plural car elevator system for developing hall call assignments between individual cars and registered hall calls
US3703222A (en) * 1971-01-21 1972-11-21 Otis Elevator Co Solid state control system
US3804209A (en) * 1973-03-12 1974-04-16 Westinghouse Electric Corp Elevator system
DE2418129C3 (de) * 1974-04-13 1978-03-02 Maschinenfabrik Augsburg-Nuernberg Ag, 8500 Nuernberg Warteschlange zur aufeinander folgenden Ausführung von Steuerungsbefehlen, insbesondere bei Aufzugsanlagen
JPS5293052A (en) * 1976-01-29 1977-08-05 Mitsubishi Electric Corp Operation apparatus for elevator
JPS52143639A (en) * 1976-05-24 1977-11-30 Mitsubishi Electric Corp Operating device for elevator
US4147235A (en) * 1977-07-01 1979-04-03 Otis Elevator Company Elevator control system

Also Published As

Publication number Publication date
FR2434105A1 (fr) 1980-03-21
HU179030B (en) 1982-08-28
JPS5531797A (en) 1980-03-06
DE2931155C2 (fi) 1991-01-24
LU81616A1 (fr) 1979-12-07
BR7905393A (pt) 1980-06-03
FR2434105B1 (fi) 1982-11-19
MX148373A (es) 1983-04-15
HK55382A (en) 1983-01-07
SE443131B (sv) 1986-02-17
SE7906948L (sv) 1980-02-23
JPS6256073B2 (fi) 1987-11-24
NL191513C (nl) 1995-08-21
NO792717L (no) 1980-02-25
FI792394A (fi) 1980-02-23
BE878223A (fr) 1979-12-03
FI71536B (fi) 1986-10-10
PT70095A (de) 1979-09-01
NL7906012A (nl) 1980-02-26
US4263989A (en) 1981-04-28
NO151582C (no) 1985-05-08
CH632723A5 (de) 1982-10-29
DE2931155A1 (de) 1980-03-06
NL191513B (nl) 1995-04-18
ES483552A1 (es) 1980-04-01
ZA794330B (en) 1980-08-27
GB2028542A (en) 1980-03-05
NO151582B (no) 1985-01-21
GB2028542B (en) 1982-09-29
IT1122852B (it) 1986-04-30
IT7925234A0 (it) 1979-08-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU1838224C (ru) Система управлени целевым вызовом дл подъемного устройства с по меньшей мере одним подъемником с одной или несколькими кабинами
FI71536C (fi) Anordning foer val av hisskorg.
FI81554C (fi) Anordning foer styrning av hissar med dubbla kabiner.
FI88699C (fi) Anordning foer dirigering av hissgrupper vid den mest anvaenda uppehaollsstaellet
NO151583B (no) Omkoblingsanordning for en heisgruppe.
KR890012878A (ko) 엘리베이터의 군관리장치
US4711324A (en) Service indicating device for elevators
US5821479A (en) Elevator push-button device
US2862576A (en) Elevator control
US3536164A (en) Elevator control supervisory system
US2936858A (en) Selecting system for elevators
US5726399A (en) Apparatus for scanning elevator call buttons
US3511344A (en) Elevator control having car call lockout of hall call stopping means
SE436493B (sv) Anordning for att velja ett vaningsanrop vid hissar
SU977347A1 (ru) Устройство дл автоматического адресовани подъемника
JPS6119182Y2 (fi)
US3022865A (en) Elevator control system
US2217824A (en) Control for automatic elevators
JPS6224349B2 (fi)
US3443667A (en) Elevator demand memory
GB1042658A (en) Improvements in or relating to elevator control systems
JPS5834128Y2 (ja) エレベ−タの方向選択装置
SU1089024A1 (ru) Устройство дл группового управлени лифтами
JPH0798618B2 (ja) 群管理エレベ−タの制御装置
JPH02243483A (ja) エレベータの到着表示方法

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: INVENTIO AG