FI69716B - Foerfarande foer framkallning av exponerade ljuskaensliga positivtryckplattor pao basis av o-naftokinondiazider - Google Patents

Foerfarande foer framkallning av exponerade ljuskaensliga positivtryckplattor pao basis av o-naftokinondiazider Download PDF

Info

Publication number
FI69716B
FI69716B FI792465A FI792465A FI69716B FI 69716 B FI69716 B FI 69716B FI 792465 A FI792465 A FI 792465A FI 792465 A FI792465 A FI 792465A FI 69716 B FI69716 B FI 69716B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
weight
parts
solution
layer
compound
Prior art date
Application number
FI792465A
Other languages
English (en)
Other versions
FI69716C (fi
FI792465A (fi
Inventor
Guenter Berghaeuser
Ernst-August Hackmann
Paul Stahlhofen
Original Assignee
Hoechst Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hoechst Ag filed Critical Hoechst Ag
Publication of FI792465A publication Critical patent/FI792465A/fi
Publication of FI69716B publication Critical patent/FI69716B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI69716C publication Critical patent/FI69716C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G03PHOTOGRAPHY; CINEMATOGRAPHY; ANALOGOUS TECHNIQUES USING WAVES OTHER THAN OPTICAL WAVES; ELECTROGRAPHY; HOLOGRAPHY
    • G03FPHOTOMECHANICAL PRODUCTION OF TEXTURED OR PATTERNED SURFACES, e.g. FOR PRINTING, FOR PROCESSING OF SEMICONDUCTOR DEVICES; MATERIALS THEREFOR; ORIGINALS THEREFOR; APPARATUS SPECIALLY ADAPTED THEREFOR
    • G03F7/00Photomechanical, e.g. photolithographic, production of textured or patterned surfaces, e.g. printing surfaces; Materials therefor, e.g. comprising photoresists; Apparatus specially adapted therefor
    • G03F7/26Processing photosensitive materials; Apparatus therefor
    • G03F7/30Imagewise removal using liquid means
    • G03F7/32Liquid compositions therefor, e.g. developers
    • G03F7/322Aqueous alkaline compositions

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Photosensitive Polymer And Photoresist Processing (AREA)
  • Printing Plates And Materials Therefor (AREA)
  • Non-Silver Salt Photosensitive Materials And Non-Silver Salt Photography (AREA)
  • Materials For Photolithography (AREA)
  • Eye Examination Apparatus (AREA)
  • Measurement Of The Respiration, Hearing Ability, Form, And Blood Characteristics Of Living Organisms (AREA)

Description

|uÄ=l KUULUTUSjULKAISU ίΟΠΑί
»ISIMS Β 11 UTLÄG G NIN G SSKRI FT Oy f ID
C (45) Pateutti myönaetty
Patent metelit 10 03 132G
(51) Kv.lk.4/lnt.CI.* G 03 F 7/08 SUOMI—FINLAND (21) Patenttihakemus — Patentansökning 792465 (22) Hakemispäivä — Ansökningsdag 08.08.79 (Fl) (23) Alkupäivä — Giltighetsdag 08.08.79 (41) Tullut julkiseksi — Blivit offentlig 1 1 .02.80
Patentti· ja rekisterihallitus Nähtäväksi panon ja kuul.julkaisun pvm.— 29.11 .85
Patent- och registerstyrelsen ' ' Ansökan utlagd och utl.skriften publicerad (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus — Begärd prioritet 10.08.78
Saksan L i i ttotasava1ta-Förbundsrepubli ken Tyskland(DE) P 2834958.8 (71) Hoechst Aktiengesel1schaft, 6230 Frankfurt/Main 80,
Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (72) Gunter Berghäuser, Wiesbaden, Ernst-August Hackmann, Wiesbaden,
Paul Stahlhofen, Wiesbaden, Saksan Liittotasava1ta-Förbundsrepubl iken Tyskland(DE) (74) Oy Koister Ab (54) Menetelmä valotettujen valoherkkien posttiivipainolevyjen kehittämiseksi, jotka pohjautuvat o-naftokinonidiatsideihin - Förfarande för framkallning av exponerade Ijuskänsliga positivtryckpiattor pa basis av o-naftokinondiazider
Keksinnön kohteena on menetelmä valotettujen valoherkkien po-sitiivipainolevyjen kehittämiseksi, joissa on anodisesti hapetetusta alumiinista koostuva kerroskannin ja valoherkkä kerros, joka sisältää o-naftakinonidiatsidin ja alkaliliukoisen hartsin, jossa menetelmässä valotetut kerrosalueet pestään pois vesipitoisella alkalisella kehi-tysliuoksella.
Esitetyn tyyppisiä painolevyjä kehitetään yleensä vesipitoisilla aikalisillä liuoksilla, edullisesti puskurisuolojen liuoksilla, jolloin valotetut kerrosalueet liukenevat kehittimeen.
DE-hakemusjulkaisussa 25 07 503 kuvataan boraattien ja yksiarvoisten metallikationien liuos, jota käytetään tämän kaltaisten, valoa kestävinä kerroksina toimivien kerrosten kehittämiseen. Kannin-aineeksi esitetään kuparia.
2 69716
Alumiinisen kerroskantimen omaavien laakapainolevyjen kehittämiseen käytetään etupäässä alkalifosfaattien tai alkalisilikaattien liuoksia, kuten DE-patenttijulkaisusta 1 200 133 käy ilmi.
DE-patenttijulkaisussa 1 193 366 kuvataan valossa kovettuvien, siis negatiivisesti toimivien painelevyjen, erityisesti sellaisten, jotka pohjautuvat iminokinonidiatsideihin, kehittämiseen sopiva vastaava vesipitoinen alkalinen liuos, joka lisäksi sisältää tiettyjä moniarvoisia metallikationeja ja mahdollisesti kompleksinmuodostajan. Näiden kehiteiden etu on valossa kovettuvan kuvamallineen vähäisempi syöpyminen. Kanninaineeksi kehitettäville kerroksille esitetään metallista alumiinia, sinkkiä ja paperikalvoa.
DE-patenttijulkaisussa 20 27 467 kuvataan viimeksi mainitun tyyppisten kehitysliuosten käyttö valotettujen valopolymeroituvien kerrosten kehittämiseen, jotka on levitetty erilaisille kerroskanti-mille, mm. alumiinille, joka mahdollisesti voi olla anodisesti hapetettu. Tällöin ei ole mainittu mitään liuoksen erityisestä vaikutuksesta tietyissä kerroskantimissa.
Alussa mainittuja, positiivi-kerrosten kehittämiseen käytettyjä tunnettuja kehitteitä, on käytetty myös nykyään yleisesti käytetyille laakapainolevyille, joissa on anodisesti hapetettu alumiininen ker-roskannin ja joita levyjä suuren painostuotoksensa ansiosta pidetään edullisina. Tällöin painolaattojen laadussa ja painostuotoksessa on kuitenkin esiintynyt vaihteluita, joita toistaiseksi ei ole voitu selittää.
Tutkittaessa tätä ongelmaa keksittiin yllättäen, että nämä vaihtelut ainakin osaksi johtuvat siitä, että käytetyt kehitteet syövyttävät anodisesti valmistettua oksidikerrosta ja osittain poistavat sen. Tämä ilmiö riippuu luonnostaan kehitysliuoksen pitoisuudesta tai pH:sta, kehityslämpötilasta ja vaikutuksen kestoajasta. Mutta kävi myös ilmi, että oksidisyöpyminen on erityisen selvä, kun oksidi-kerros ennen valoherkän kerroksen levittämistä on saatettu esikäsittelyyn esim. vinyyli- tai polyvinyylifosfonihapoilla.
Keksinnön tarkoituksena oli siten aikaansaada menetelmä valoherkkien positiivipainolevyjen kehittämiseksi, joissa on anodoidusta alumiinista koostuva kerroskannin ja valoherkkä kerros, joka sisältää o-naftokinondiatsidia ja alkaliliukoista hartsia, jossa menetelmässä anodisesti valmistettu oksidikerros syöpyy vähemmän voimakkaasti ja siten takaa suuremman painostuotoksen.
3 69716
Keksintö lähtee menetelmästä valotettujen valoherkkien paino-laattojen, joissa on anodisesti hapetetusta alumiinista koostuva ker-roskannin ja valoherkkä kerros, joka sisältää o-naftokinondiatsidia ja alkaliliukoista hartsia, kehittämiseksi, jossa menetelmässä valotetut kerrosalueet pestään pois vesipitoisella alkalisella kehitys-liuoksella.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että kehittäminen suoritetaan jaksollisen järjestelmän II tai III pääryhmän tai IIIsivuryhmän alkuaineen ionisoituvan yhdisteen läsnäollessa, joka lisätään kehityslluokseen, jolloin käytetään kehitysliuosta, joka sisältää 0,001 - 0,5 paino-% ionisoituvaa yhdistettä.
Kehitysliuoksen tulee sisältää 0,001 - 0,5 paino-%, edullisesti 0,01 - 0,3 paino-% ionisoituvaa yhdistettä.
Ionisoituvien yhdisteiden liukoisuuden tulisi olla vähintään riittävä halutun pitoisuuden saavuttamiseksi vastaaviin liuoksiin.
Nämä yhdisteet lisätään kehitysliuokseen edullisesti vesiliukoisina suoloina, oksideina tai hydroksideina. Ionisoituviksi suoloiksi sopivat erityisesti halogenidit, sulfaatit, nitraatit, formiaatit, ase-taatit, propionaatit, maleinaatit,laktaatit, levulinaatit, malonaa-tit, adipaatit tai fumaraatit. Erityisen edullisia ovat kalsiumin, strontiumin tai bariumin ionisoituvat yhdisteet.
Ionisoituvien yhdisteiden liukoisuuden lisäämiseksi voi liuos sisältää pienen määrän jotakin kompleksinmuodostajaa, esim. orgaanista yhdistettä, joka vastaavien kationien kanssa pystyy muodostamaan kelaattiyhdisteen, jossa on 5- tai 6-jäseninen rengas.
Sopivia kompleksinmuodostajia ovat hydroksikarboksyylihapot, aminokarboksyylihapot, enoloituvat polykarbonyyliyhdisteet, hydroksi-tai karboksyyliryhmiä sisältävät typpiyhdisteet ja fenolit. Esimerkkejä tämänkaltaisista kompleksinmuodostajista on esitetty DE-patentti-julkaisussa 1 193 366.
Vesipitoisen kehitysliuoksen pääaineosana ovat tunnetulla tavalla alkalisesti vaikuttavat aineet, kuten heikot tai vahvat epäorgaaniset tai orgaaniset alkalit, esim. heikkojen tai keskivahvojen happojen alkalisuolat, kuten vesilasi, natriummetasilikaatti, sekundaarinen tai tertiaarinen natrium- tai kaliumfosfaatti; emäkset, ku- 4 69716 ten natrium- tai kaliumhdroksidi, dietyyliamiini, etanoliamiini tai trietanoliamiini. Näitä aikalisiä yhdisteitä käytetään mahdollisesti seoksena, jossa niillä on puskurivaikutus. Niiden määrä mitoitetaan niin, että liuoksen pH on noin 10,5 - 14, edullisesti 12 - 13,5. Erityisen edullisia ovat vesiliukoiset alkalisilikaatit.
Kehitysliuokset voivat edelleen sisältää ionisia tai ei-ionisia pinta-aktiivisia yhdisteitä, vaahdonestoaineita ja vesiliukoisia suur-molekyylisiä yhdisteitä viskositeetin nostamiseksi, esim. polyglyko-leja, polyvinyylialkoholia tai selluloosaeetteriä.
Kehitysliuos sisältää liuottimena edullisesti vain vettä. On kuitenkin mahdollista lisätä pieni määrä, ts. n. 5 paino-%:iin asti orgaanista, veden kanssa sekoittuvaa liuotinta.
Keksinnön mukaisen menetelmän mukaisesti kehitettävät jäljennös-materiaalit sisältävät valoherkkinä aineina o-naftokinonidiatsideja, erityisesti naftokinoni-(1,2)-diatsidi-(2)-sulfonihappoesteriä tai -amidia. Valoherkät kerrokset sisältävät lisäksi alkaliliukoisia hartseja, esim. fenolihartseja, akryyli- tai metakryylihapposekapolyme-raatteja, maleiinihapposekapolymeraatteja ja muita karboksyyliryhmiä sisältäviä polymeraatteja. Edullisia ovat fenolihartsit, erityisesti novolakat.
Muita mahdollisia kerrosaineosia ovat pienet määrät alkaliin liukenemattomia hartseja, väriaineita, pehmentimiä, tartuntaa parantavia aineita ja muita tavallisia lisäaineita.
Kerroskantimena käytetään alumiinia, jolla on anodisesti aikaansaatu huokoinen oksidikerros. Alumiini karhennetaan edullisesti ennen anodointia mekaanisesti, kemiallisesti tai elektrolyyttisesti. Ano-dointi tapahtuu tunnetulla tavalla, esim. rikki- tai fosforihapossa, edullisesti sellaisissa olosuhteissa, että saadaan oksidikerros, jon- 2 ka kerrospaino on n. 0,5 - 10 g/m . Oksidikerroksen paksuus määräytyy yksittäistapauksessa halutun käyttötarkoituksen mukaan. Keksinnön mukaisella suojaavalla kehitysmenetelmällä on mahdollista selviytyä pienemmillä oksidikerrosvahvuuksilla ja siten säästää aikaa ja kustannuksia.
Edullisesti saatetaan oksidikerros ennen valoherkän kerroksen levittämistä esikäsittelyyn hydrofiilisyyden parantamiseksi, esim. vinyylifosfonihapolla, erityisesti polyvinyylifosfonihapolla, kuten esim. DE-patenttijulkaisussa 16 21 478 on kuvattu.
5 6971 6
Keksinnöllä päästään siihen, että kehitettäessä kuvattua jäl-jennösmateriaalia oksidikerros syöpyy huomattavasti vähemmässä määrässä kuin käytettäessä muuten samanlaisia kehitysliuoksia tai jäjennös-materiaaleja, jotka eivät sisällä edellä kuvattuja ionisoituvia yhdisteitä. Tämä etu on erityisen huomattava kerroskantimissa, joiden oksidikerrosta on esikäsitelty esitetyllä tavalla. Menetelmä on erityisen edullinen käytettäväksi kehityksessä automaattisissa kehitys-laitteissa, joissa voimakkuudeltaan erilainen suurempien kuvattomien kohtien ja kohtien, joissa kuvitus on suurempi, käsittely ei ole mahdollinen. Tässä on erityisen huomattavana etuna myös, että kehite pysyy pitempään käyttökelpoisena, koska se saastuu vähemmän erottuneen aluminiumoksidin vaikutuksesta.
Keksintöä valaistaan seuraavien esimerkkien avulla, joissa paino-osat (p-osa) tarkoittavat grammoja. Prosentit ovat, ellei toisin ole ilmoitettu, painoprosentteja.
Esimerkki 1
Liuotetaan 0,76 p-osaa esteröimistuotetta, joka on saatu 1 moolista 2,3,4-trihydroksi-bentsofenonia ja 3 moolista, naftokinoni-(1,1)-diatsidi- (2)-5-sulfonihappokloridia.
0,58 p-osaa esteröimistuotetta, joka on saatu 1 moolista 2,2'-dihydroksi-dinaftyyli(1,1')-metaania ja 2 moolista naftokinoni-(1,2)-diatsidi-(2)-5-sulfonihappokloridia, 0,19 p-osaa naftokinoni-(1,2)-diatsidi-(2)-4-sulfonihappoklori- dia, 5,85 p-osaa kresoli-formaldehydi-novolakkaa, jonka pehmenemispiste on 105-120°C, 0,07 p-osaa kristalliviolettia liuotinseokseen, jossa on 40 p-osaa etyleeniglykolimonometyylieetteriä, 50 p-osaa tetrahydrofuraania ja 10 p-osaa butyyliasetaattia.
Tällä liuoksella päällystetään elektrolyyttisesti karhennettu 2 ja anodoitu alumiinilevy, jonka oksidipaino on 3,20 g/m‘. Anodoitua alumiinikanninta käsiteltiin ennen valoherkän jäijennöskerroksen levittämistä polyvinyylifosfonihapon vesipitoisella liuoksella, jolloin 2 kerrospainoksi saatiin 0,02 g/m .
6 6971 6 Näin valmistettua esiherkistettyä ainesta valotettiin läpinäkyvän positiivi-mallin alla kuvanmukaisesti ja kehitettiin sen jälkeen seuraavalla liuoksella: 0,58 p-osaa natriumhydroksidia, 4,86 p-osaa natriummetasilikaatti · 9 IVOtta, 1.00 p-osaa polyglykoli 200:a, 0,20 p-osaa aluminiumsulfaattia, 100.00 p-osaa vettä, josta suolat on täydellisesti poistettu.
Kehittämällä poistetaan jäijennöskerroksen valon hajottamat osat ja jäljelle jäävät valottamattomat kuvakohdat kerroskantimelle, jolloin saadaan mallia vastaava (positiivinen) painomalline. Tällä tavalla valmistetulla painolevyllä voidaan offsetkoneella valmistaa n. 200 000 moitteetonta vedosta.
Tämän kehitteen erilainen käyttäytyminen verrattuna muuten samanlaiseen kehitteeseen, johon kuitenkaan ei ole lisätty aluminiumsulfaattia, tulee erityisen selväksi, kun esimerkin 1 mukaisesti valmistettu valoherkkä painolevy kuvanmukaisen valotuksen jälkeen altistetaan eri pitkiksi ajoiksi kummallekin kehitinliuokselle. Jos kuvanmukaisesti valotettua painolevyä käsitellään täristyslaitteessa kehi-tinliuoksella, johon ei ole lisätty aluminiumyhdistettä, n. 23°C:ssa, voidaan jo viiden minuutin kuluttua kuvittamattoman kanninpinnan erillisissä kohdissa havaita oksidisyöpyminen. 10 minuutin kuluttua on lopulta suuripintainen oksidisyöpyminen selvästi nähtävissä, jolloin aluksi harmaalta näyttävä anodoidun kantimen oksidipinta kuvattomilla kohdilla vaalenee ja on peittynyt valkoisella päällysteellä.
Jos sen sijaan käsitellään kuvan mukaisesti valotettua painolevyä samoissa koeolosuhteissa edellä esitetyllä kehitinliuoksella, ts. aluminium-ionien läsnäollessa, niin on jopa 20 minuutin vaikutuksen jälkeen kuvattomilla kohdilla havaittavissa vain vähäinen oksidisyöpyminen .
Esimerkki 2
Esimerkin 1 mukaisesti valmistettu painolevy kehitetään tunnetulla tavalla kuvanmukaisen valottamisen jälkeen diapositiivin alla liuoksella, jolla on seuraava koostumus: 7,20 p-osaa natriummetasilikaatti *9 0,02 p-osaa rasva-alkoholi-polyglykolieetteri-rikkihappoesterin natriumsuolaa, 7 69716 0,01 p-osaa kaupallisesti saatavaa vaahdonestoainetta (Antifoam 60) , 0,03 p-osaa strontiumhydroksidia, 0,06 p-osaa levuliinihappoa, 92,68 p-osaa vettä, josta suolat on täydellisesti poistettu.
Näin valmistetulla pianolevyllä voidaan offsetpainokoneella valmistaa n. 250 000 moitteetonta vedosta.
O
Tämän kehitteen vaikutettua 15 minuuttia 23 C:ssa valotettuun painolevyyn ei oksidin poissiirtymistä ole havaittavissa. Jos edellä esitetty kehitinliuos sen sijaan ei sisällä strontiumioneja, niin tapahtuu verrattavissa olevissa koeolosuhteissa voimakas oksidin pois-siirtyminen (n. 44 paino-%) kuvattomilla paikoilla. Lisäksi painomal-lineen syöpyminen on huomattava, erityisen silmiinpistävän näkyvä se on mukana valotetun puolisävy-porraskiilan niin sanotuissa puolisävy-porrastuksissa. Keksinnön mukaisesti kehittimeen lisättyjen strontium-ionien läsnäollessa ei sen sijaan tätä syöpymistä porraskiilassa ole enää havaittavissa.
Esimerkki 3
Esimerkin 1 mukaisesti valmistettu painolevy kehitetään kuvan-mukaisen valottamisen jälkeen diapositiivin alla liuoksella, joka sisältää 36 p-osaa natriummetasilikaatti · 9 IVOsta, 0,1 p-osaa esimerkissä 2 esitettyä anionista kostutusainetta, 0,05 p-osaa vaahdonestoainetta, 464 p-osaa vettä, josta suolat on täydellisesti poistettu ja 1,5 p-osaa liuosta, jossa on 1,C g levuliinihappoa ja 0,3 g kaisiumhydroksidia 15 mlrssa vettä. Tämä vastaa n. 3,5 mg:n Ca++ pitoisuutta 100 ml:ssa kehitinliuosta.
Näin saadun painolevyn taustan hydrofiilisyys painokoneella on erinomainen.
Jos painolevy tai herkistämätön kanninaines upotetaan 15 minuutiksi edellä esitettyyn kehitinliuokseen, ei alumiinipinnassa tapahdu näkyvää muutosta.
Vastaava kehitinliuos, johon ei ole lisätty Ca++-ioneja, johtaa sen sijaan samassa ajassa kemiallisen syöpymisen seurauksen liitui-seen, valkoiseen päällysteeseen alumiinin pinnalla.
8 69716
Seuraavissa esimerkeissä 4-7 menetellään vastaavalla tavalla kuin esimerkeissä 1 ja 2 ja saatujen valoherkkien painolevyjen valottamisen ja kehittämisen jälkeen saadaan samanlaisia tuloksia. Sen tähden annetaan seuraavia esimerkkejä varten, mikäli on tarpeen, ainoastaan päällystysliuosten reseptit, käytetyn anodoidun kantimen laji ja vastaavan kehitinliuoksen koostumus.
Esimerkki 4
Esimerkin 1 mukaisesti valmistettu painolevy kehitetään tavalliseen tapaan kuvanmukaisen valottamisen jälkeen diapositiivin alla liuoksella, jolla on seuraava koostumus: 4.5 p-osaa natriummetasilikaatti ♦ 9 fl^Otta, 0,5 p-osaa natriumhydroksidia, 0,5 p-osaa boori(III)oksidia, 95.0 p-osaa vettä, josta suolat on täydellisesti poistettu.
Esimerkki 5 Päällystysliuoksen valmistamiseksi liuotetaan 1,20 p-osaa esteröimistuotetta, joka on saatu 1 moolista 4,4-bis-(4-hydroksifenyyli)-n-valeriaanahapon etoksietyyliesteriä ja 2 moolista naftokinoni-(1,2)-diatsidi-(2)-5-sulfonihappokloridia, 6.00 p-osaa esimerkissä 1 esitettyä novolakkaa, 0,19 p-osaa naftokinoni (1,2)-diatsidi-(2)-4-sulfonihappoklori- dia, 0,07 p-osaa kristalliviolettia liuotinseokseen, jossa on 40 p-osaa etyleeniglykolimonometyylieetteriä ja 50 p-osaa tetrahydrofuraania.
Tällä liuoksella päällystetään elektrolyyttisesti karhennettu ja anodoitu alumiinilevy esimerkin 1 mukaisesti. Kuvanmukaisen valottamisen jälkeen diapositiivin alla kehitetään painolevy kehitteellä, jolla on seuraava koostumus: 2,50 p-osaa natriumhydroksidia, 22.5 p-osaa natriummetasilikaatti · 9 I^O:ta, 1.0 p-osaa levuliinihappoa, 0,25 p-osaa bariumkloridia, 475.00 p-osaa vettä, josta suolat on täydellisesti poistettu.
6971 6
Esimerkki 6 Päällystysliuoksen valmistamiseksi liuotetaan 1.00 p-osaa naftokinoni-(1,2)-diatsidi-(2)-4-sulfonihapon 4-(x^t-dimetyylibentsyyli)-fenyyliesteriä, 0,49 p-osaa esteröimistuotetta, joka on saatu 1 moolista 2,2'-dihydroksidinaftyyli-(1,1')-metaania ja 1 moolista naftokinoni(1,2)-diatsidi-(2)-5-sulfonihappokloridia, 0,21 p-osaa naftokinoni-(1,2)-diatsidi-(2)-4-sulfonihappoklori- dia, 0,07 p-osaa kristalliviolettiemästä, 5,80 p-osaa esimerkissä 1 esitettyä novolakkaa liuotinseokseen, jossa on 35 p-osaa etyleeniglykolimonometyylieetteriä, 45 p-osaa tetrahydrofuraania, 10 p-osaa butyyliasetaattia.
Tällä liuoksella päällystetään elektrolyyttisesti karhennettu 2 ja anodoitu alumiinilevy, jonka oksidipaino on 3,30 g/m . Kuvanmukai-sen valottamisen jälkeen diapositiivin alla painolevy kehitetään kehitteellä, jolla on seuraava koostumus: 2,90 p-osaa natriumhydroksidia, 24,24 p-osaa natriumetasilikaatti · 9 IVOsta, 5.00 p-osaa polyglykoli 200:a 0,50 p-osaa strontiumkloridi · 6 IVOtta, 1.00 p-osaa levuliinihappoa, 475.00 p-osaa vettä, josta suolat on täydellisesti poistettu. Esimerkki 7
Esimerkin 1 mukaisesti valmistettu painolevy kehitetään kuvan-mukaisen valottamisen jälkeen diapositiivin alla liuoksella, jolla on seuraava koostumus: 7,20 p-osaa natriummetasilikaatti · 9 f^Oita, 0,02 p-osaa esimerkissä 2 esitettyä anionista kostutusainetta, 0,01 p-osaa vaahdonestoainetta, 0,20 p-osaa lantaanikloridia, 92,60 p-osaa vettä, josta suolat on täydellisesti poistettu.
10 6971 6
Esimerkki 8 Sähkökemianisesti karhennettu ja anodoitu alumiinipainolevy, joka on varustettu samalla valoherkällä kerroksella kuin esimerkissä 6, kehitetään valottamisen jälkeen positiivifilmin alla kaupallisessa kehityskoneessa. Molemmissa kehityskylyvyissä on 15 tai 5 litraa seu-raavassa esitettyä liuosta. Jälkimmäisessä kylvyssä on fosforihapon 1-%:inen liuos vedessä, josta suolat on täydellisesti poistettu. Liuokset suihkutetaan suuttimien avulla kehitettävälle painelevylle ja kierrätetään jatkuvasti pumppaamalla.
Kehitysliuos: 0,58 p-osaa natriumhydroksidia, 4,86 p-osaa natriummetasilikaatti · 9 IVOtta, 1.00 p-osaa polyglykoli 200:a 0,007 p-osaa strontiumkloridi · 6 IVOtta, 100.00 p-osaa vettä, josta suolat on täydellisesti poistettu.
Kehittämällä saadaan mallia vastaava painolevy. Alkuperäisen - 2 vielä kehittämättömän - alumiinipainolevyn oksidipaino on 2,74 g/m .
Yhden kerran koneen läpi vietynä on oksidipaino kuvattomilla paikoilla 2 2,52 g/m (92 % alkuperäisestä arvosta) ja kolmen läpiajon jälkeen 2 vielä 2,16 g/m (79 % alkuperäisestä arvosta). Ilman strontiumklori-dia kehitysliuoksessa on oksidin poissiirtyminen olennaisesti suurempi. Kolmen läpiajon jälkeen koneen läpi saadaan painolevyjä, joissa vielä on 60-55 % alkuperäisestä oksidipainosta.

Claims (6)

11 6971 6
1. Menetelmä valotettujen valoherkkien positiivipainolevyjen kehittämiseksi, joissa on anodisesti hapetetusta alumiinista koostuva kerroskannin ja valoherkkä kerros, joka sisältää o-naftokino-nidiatsidin ja alkaliliukoisen hartsin, jossa menetelmässä valotetut kerrosalueet pestään pois vesipitoisella alkalisella kehitys-liuoksella, tunnettu siitä, että kehittäminen suoritetaan jaksollisen järjestelmän II tai III pääryhmän tai III sivuryhmän alkuaineen ionisoituvan yhdisteen läsnäollessa, joka lisätään kehitysliuokseen, jolloin käytetään kehitysliuosta, joka sisältää 0,001 - 0,5 paino-% ionisoituvaa yhdistettä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että ionisoituvana yhdisteenä käytetään kalsiumin, strontiumin tai bariumin yhdistettä.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että ionisoituvaa yhdistettä käytetään vesiliukoisten suolojen, oksidien tai hydroksidien muodossa.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että lisäksi käytetään yhdistettä, joka pystyy muodostamaan kompleksin ionisoituvan yhdisteen kationien kanssa.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että käytetään kehitysliuosta, jonka pH on 10,5 - 14,
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että kerroskantimen anodisesti valmistettua oksidiker-rosta on ennen valoherkän kerroksen levittämistä käsitelty vinyyli-fosfonihapon tai polyvinyylifosfonihapon liuoksella.
FI792465A 1978-08-10 1979-08-08 Foerfarande foer framkallning av exponerade ljuskaensliga positivtryckplattor pao basis av o-naftokinondiazider FI69716C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2834958 1978-08-10
DE19782834958 DE2834958A1 (de) 1978-08-10 1978-08-10 Verfahren zum entwickeln von belichteten lichtempfindlichen druckplatten

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI792465A FI792465A (fi) 1980-02-11
FI69716B true FI69716B (fi) 1985-11-29
FI69716C FI69716C (fi) 1986-03-10

Family

ID=6046629

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI792465A FI69716C (fi) 1978-08-10 1979-08-08 Foerfarande foer framkallning av exponerade ljuskaensliga positivtryckplattor pao basis av o-naftokinondiazider

Country Status (10)

Country Link
EP (1) EP0008394B1 (fi)
JP (1) JPS5525100A (fi)
AT (1) ATE2637T1 (fi)
AU (1) AU531673B2 (fi)
BR (2) BR7905131A (fi)
CA (1) CA1145190A (fi)
DE (2) DE2834958A1 (fi)
ES (1) ES483328A1 (fi)
FI (1) FI69716C (fi)
ZA (1) ZA794131B (fi)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5752053A (en) * 1980-09-12 1982-03-27 Asahi Chem Ind Co Ltd Manufacture of photosensitive resin plate
US4330614A (en) * 1980-10-14 1982-05-18 International Business Machines Corporation Process for forming a patterned resist mask
DE3126636A1 (de) 1981-07-06 1983-01-27 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Hydrophilierte traegermaterialien fuer offsetdruckplatten, ein verfahren zu ihrer herstellung und ihre verwendung
DE3126626A1 (de) 1981-07-06 1983-01-20 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Hydrophilierte traegermaterialien fuer offsetdruckplatten, ein verfahren zu ihrer herstellung und ihre verwendung
JPS5854341A (ja) * 1981-09-28 1983-03-31 Fuji Photo Film Co Ltd 現像方法および現像液
JPS58190952A (ja) * 1982-04-30 1983-11-08 Fuji Photo Film Co Ltd 感光性印刷版の現像液
DE3230171A1 (de) * 1982-08-13 1984-02-16 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Waessrig-alkalische loesung und verfahren zum entwickeln von positiv-arbeitenden reproduktionsschichten
JPS5955438A (ja) * 1982-09-24 1984-03-30 Konishiroku Photo Ind Co Ltd 製版方法
JPS5984241A (ja) * 1982-11-05 1984-05-15 Fuji Photo Film Co Ltd 感光性平版印刷版の現像液
JPS59121336A (ja) * 1982-12-28 1984-07-13 Fuji Photo Film Co Ltd 感光性平版印刷版の現像液
JPS6088945A (ja) * 1983-10-20 1985-05-18 Toyobo Co Ltd 画像複製材料用水性処理液
JPS61203456A (ja) * 1985-03-06 1986-09-09 Fuotopori Ouka Kk パタ−ン形成方法
US4931103A (en) * 1988-08-11 1990-06-05 E. I. Du Pont De Nemours And Company Tricholine phosphate surface treating agent
EP0732628A1 (en) 1995-03-07 1996-09-18 Minnesota Mining And Manufacturing Company Aqueous alkaline solution for developing offset printing plate

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB772112A (en) * 1955-07-04 1957-04-10 Warren S D Co Coated paper product for planographic printing masters
BE581434A (fi) * 1958-08-08
BE606642A (fi) * 1960-07-29
ZA6807938B (fi) * 1967-12-04
CA1001473A (en) * 1972-12-22 1976-12-14 Eastman Kodak Company Lithographic printing plate
JPS50108005A (fi) * 1974-01-31 1975-08-26
CA1035189A (en) * 1974-02-26 1978-07-25 Richard R. Wells Developer for photosensitive coatings

Also Published As

Publication number Publication date
BR7905153A (pt) 1980-05-06
DE2964899D1 (en) 1983-03-31
JPH0258618B2 (fi) 1990-12-10
AU4975779A (en) 1980-02-14
FI69716C (fi) 1986-03-10
EP0008394A1 (de) 1980-03-05
EP0008394B1 (de) 1983-02-23
CA1145190A (en) 1983-04-26
BR7905131A (pt) 1980-05-06
ES483328A1 (es) 1980-04-16
ATE2637T1 (de) 1983-03-15
DE2834958A1 (de) 1980-02-21
ZA794131B (en) 1980-08-27
JPS5525100A (en) 1980-02-22
FI792465A (fi) 1980-02-11
AU531673B2 (en) 1983-09-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI69716C (fi) Foerfarande foer framkallning av exponerade ljuskaensliga positivtryckplattor pao basis av o-naftokinondiazider
US4594306A (en) Light-sensitive copying material with o-quinone diazide and phenolic hydroxy compound
US4153461A (en) Layer support for light-sensitive material adapted to be converted into a planographic printing plate
CA1266196A (en) Gumming solution for use in the burning-in of offset- printing plates and process for the production of an offset-printing plate
US3890152A (en) Light-sensitive copying composition containing diazo resin and quinone diazide
US4581321A (en) Process for producing negative copies in a material based on 1,2-quinone diazides with thermal curing agent
US4063949A (en) Process for the preparation of planographic printing forms using laser beams
US4885230A (en) Burn-in gumming composition for offset printing plates
EP0067001B1 (en) Developer composition
US3634082A (en) Light-sensitive naphthoquinone diazide composition containing a polyvinyl ether
EP0212387B1 (en) Method of treating photosensitive printing plate
US4266000A (en) Photosensitive copying composition
US4530895A (en) Aqueous-alkaline solution and process for developing positive-working reproduction layers
US4696891A (en) Process for the production of negative relief copies using photosensitive composition having 1,2-quinone diazide and quaternary ammonium compound
KR870011504A (ko) 신규의 혼합 에스테르-함유 감광제 조성물
KR870011503A (ko) 혼합 에스테르 o-퀴논 감광제
EP0123153A2 (en) Plate making process using positive working presensitized plate
US4847178A (en) Positive photosensitive o-quinone diazide composition with benzotriazole carboxylic acid or alkyl ester
US4592992A (en) Developer compositions for lithographic plates
JPS59121336A (ja) 感光性平版印刷版の現像液
US4366224A (en) Inorganic lithium developer composition
DE69932794D1 (de) Verfahren zur Herstellung einer lichtempfindlichen Flachdruckplatte
JPH0339301B2 (fi)
US4980271A (en) Developer compositions for lithographic printing plates with benzyl alcohol, potassium toluene sulfonate and sodium (xylene or cumene) sulfonate
US5066568A (en) Method of developing negative working photographic elements

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: HOECHST AKTIENGESELLSCHAFT