FI68797C - Foerfarande foer modernisering av styrsystemet vid en hissgrupp - Google Patents

Foerfarande foer modernisering av styrsystemet vid en hissgrupp Download PDF

Info

Publication number
FI68797C
FI68797C FI841035A FI841035A FI68797C FI 68797 C FI68797 C FI 68797C FI 841035 A FI841035 A FI 841035A FI 841035 A FI841035 A FI 841035A FI 68797 C FI68797 C FI 68797C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
elevator
control
group
group control
computer
Prior art date
Application number
FI841035A
Other languages
English (en)
Other versions
FI841035A0 (fi
FI68797B (fi
FI841035A (fi
Inventor
Seppo Ovaska
Ralf Ekholm
Original Assignee
Kone Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Oy filed Critical Kone Oy
Priority to FI841035A priority Critical patent/FI68797C/fi
Publication of FI841035A0 publication Critical patent/FI841035A0/fi
Priority to US06/668,015 priority patent/US4844204A/en
Priority to FR8503668A priority patent/FR2561224B1/fr
Priority to DE19853509223 priority patent/DE3509223A1/de
Priority to GB08506647A priority patent/GB2156104B/en
Priority to JP60049459A priority patent/JPS60252575A/ja
Publication of FI68797B publication Critical patent/FI68797B/fi
Publication of FI841035A publication Critical patent/FI841035A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI68797C publication Critical patent/FI68797C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B1/00Control systems of elevators in general
    • B66B1/02Control systems without regulation, i.e. without retroactive action
    • B66B1/06Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric
    • B66B1/14Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric with devices, e.g. push-buttons, for indirect control of movements
    • B66B1/18Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric with devices, e.g. push-buttons, for indirect control of movements with means for storing pulses controlling the movements of several cars or cages
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B19/00Mining-hoist operation
    • B66B19/007Mining-hoist operation method for modernisation of elevators

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Lift-Guide Devices, And Elevator Ropes And Cables (AREA)
  • Elevator Control (AREA)

Description

68797
MENETELMÄ HISSIRYHMÄN OHJAUSJÄRJESTELMÄN MODERNISOIMISEKSI-FÖRFARANDE FÖR MODERNISERING AV STYRSYSTEMET VID EN HISSGRUPP
Tämän keksinnön kohteena on menetelmä hissiryhmän ohjausjärjestelmän modernisoimiseksi, jossa menetelmässä hissien toiminnan koordinoiva ryhmäohjausjärjestelmä uusitaan ja kytketään jo olemassaolevaan hissikohtaiseen ohjausjärjes-telmään.
Vanhoja hissiryhmiä modernisoitaessa on toivottavaa, että ohjausjärjestelmän muutokset kyetään tekemään yksi tai isoissa ryhmissä muutama hissi kerrallaan siten, että his-ipalvelu häiriintyy mahdollisimman vähän. Näin voidaan välttyä pitkiltä odotusajoilta, jotka syntyvät poiskyt-kettyjen hissien aiheuttaessa hissiryhmän kapasiteetin laskua.
Koska poiskytkemistä ei voida täysin välttää, on paras ratkaisu asteittainen modernisoinnin eteneminen siten, että ensimmäinen askel kohdistuu ryhmän ohjauksen tehon parantamiseen käyttäen hyödyksi uuden teknologian luomia mahdollisuuksia siten suoritettuna, että talolle ei aiheudu siirty-misvaihessa häiriöitä, mutta muutoksesta saatava etu kulje-tuskapasiteettimielessä on mahdollisimman suuri.
Tunnettuja ovat menetelmät, joissa käytetään normaaleja, uusiin taloihin suunniteltuja ohjausjärjestelmiä ja modernisoidaan hissiryhmän ohjausjärjestelmä asteittain siten että yksi tai muutama hissi kerrallaan kytketään pois käytöstä. Näiden ratkaisujen mukaan suoritetaan kaikki yhden hissin ohjauksen muutostyöt yhdellä kerralla ja useamman hissin tapauksessa kokonaan tai osittain rinnakkain. Näin ollen uusi ryhmäohjaus asennetaan ja kytketään rinnakkain vanhan ohjauksen kanssa ohjaamaan valmiiksi modernisoituja hissejä.
2 68797 Tästä seuraa useita haittoja:
Talon käytettävissä oleva kuljetuskapasiteetti laskee huomattavasti muutostöiden ajaksi, esimerkiksi neljän hissin ryhmässä kuljetuskapasiteetti laskee puoleen, kun yleensä kytketään kaksi hissiä pois kerralla. On muistettava, että tämä vaihe, jolloin kuljetuskapasiteetti on huomattavasti vähentynyt, kestää yleensä useita kuukausia.
Lisäksi tällä menetelmällä on se merkittävä haitta, että isoissa hissiryhmissä, joissa työ suoritetaan useammassa kuin kahdessa vaiheessa, muutostöiden aikana tulee pitkä ylimenovaihe, jolloin koko hissiryhmää ohjaa kaksi eri ryhmäohjausta. Tästä seuraa useita haittoja:
Ensinnäkin koordinointi on puutteellinen, josta seuraa kapasiteetin väheneminen ja odotusaikojen pitenemistä suhteessa tilanteeseen, jossa on sama määrä hissejä ja niitä ohjaa yksi ryhmäohjaus. Toiseksi tasoilla on tässä tilanteessa yleensä kahdet kutsunappisarjät, koska teknologia-eroista johtuen ei kannata liittää väliaikaisesti yhteen kahta eri sukupolven ryhmäohjausta, jolloin matkustajat "varmuuden vuoksi" yleensä painavat kummankin järjestelmän nappia, jolloin kummatkin ryhmäohjaukset lähettävät ko. tasolle hissin, josta seuraa edelleen kapasiteetin laskua ja odotusaikojen pitenemistä.
Tunnettuja ovat myös nimenomaan modernisointiin tarkoitetut ohjausjärjestelmät ja niihin liittyvät modernisointimene-tlmät. Nämä perustuvat vanhan ryhmäohjauksen korvaamiseen uudella mikrotietokonepohjäisellä järjestelmällä, jossa on suuritehoinen mikrotietokone, johon liitetään suoraan kaikkien vanhojen hissien ohjaukseen tarvittavat otto- ja anto-tiedot.
Tätä varten ohjausjärjestelmä sisältää suuren joukon jäni-tesovittimia, esim. keskisuuren hissiryhmän kohdalla jopa tuhat kappaletta. Muutostöiden vähentämiseksi vanhaa hissi- 3 68797 kohtaista ohjaus- ja säätölaitetta muutetaan vain sen verran että saadaaan tarvittavat signaalit kulkemaan vanhan ja uuden järjestelmän välillä.
Tällä menetelmällä on se haitta, että jatkomodernisointi käy vaikeaksi. Tulevaisuudessa vaihdettaessa hissikohtaisia ohjauksia uuteen tekniikkaan joudutaan nimittäin jo kerran vaihdettuun ryhmäohjaukseen liityntöjä jälleen muuttamaan, koska sen signaalien sovituspiirit ovat sovitettu aikoinaan rele-, transistori- tai erillislogiikkapiireillä toteutettujen ohjausjärjestelmien käyttämiin rakenne- ja toimintaperiaatteisiin.
Sen lisäksi, että jännitteet ovat vanhoissa järjestelmissä korkeammat ja usein vaihtojännitettä, toimintaperiaatteet ovat johtuen sähkömekaanisista apulaitteista kuten kerros-jakajasta, hyvin erilaiset. Vanhojen ratkaisujen signaalien jännite- ja datamäärittelyjen säilyttäminen uusissa tuotteissa aiheuttaa teknisiä ongelmia ja lisäkustannuksia sekä pitkällä tähtäimellä varaosa- ja koulutusongelmia huollolle. Ratkaistessaan näitä ongelmia suunnittelija joutuu lisäksi tekemään kompromisseja, joista seuraa, että uuden teknologian kaikkia etuja ei voida hyödyntää.
Vain modernisointiin tarkoitettujen järjestelmien eräs toinen merkittävä haitta on liikenneteknisen suorituskyvyn rajoittuneisuus ja joustamattomuus yksittäisten, esim. määräysten muutoksista johtuvien muutostarpeiden suhteen. On selvää, että perusjärjestelmän puutteet säilyvät pääosiltaan, koska varsinaista kutsujen jako- optimointia eivät tämäntyppiset parannetut järjestelmät vielä suorita. Kutsu-jakeluperiaatteet ovat monimutkaisia ja hitaita kehittää, josta johtuen järjestelmien toimintaperiaatteita on yleensä ollut mahdollista parantaa vain niissä kohdin, joissa tietokonetta on yksinkertaisesti voitu käyttää hyväksi paran- 6 8 7 9 7 amaan jo käytössä olevan vanhanaikaisen järjestelmän periaatteita, esim tunnistamaan tiettyjä liikennetilanteita ja ylipitkiä odotusaikoja, ja suorittamaan täydentäviä toimenpiteitä sen mukaan.
Yllämainittujen haittojen poistamiseksi on keksinnön mukaiselle menetelmälle tunnusomaista se, että jokaista hissiä kohden liitetään uuden ryhmäohjauksen ja hissin toimintoja ohjaavan laitteiston väliin sovitustietokone, jonka avulla hissikohtaiset signaalit välitetään hissin ohjaukselle ja ryhmäohjaukselle.
Keksinnön mukaisella menettelyllä saavutetaan se etu, että koko hissiryhmän muutostyö voidaan vaiheistaa siten, että ensimmäinen vaihe koskee pääasiallisesti ryhmäohjausta jolloin suuri osa työstä voidaan suorittaa etukäteen valmistelutyönä. Siirtyminen uuden ohjauksen varaan käy tällöin nopeasti, ja koska käytössä on vain yksi ryhmäohjaus, ei kapasiteetin laskua rinnakkaisista järjestelmistä johtuen näin ollen tapahdu.
Jatkomodernisointityö tulee käytännössä aina tarpeelliseksi muutamien vuosien kuluttua. Keksinnön mukaisella älykkäällä ja muunneltavalla ryhmäohjauksella varustettuun hissiryh-mään tämä kohdistuu pääasiassa itse hissin ohjauslaitteisiin, esimerkiksi vanhan käyttökoneiston ohjauksen ja kui-lulaitteiden parantamiseen. Nämä toimenpiteet ovat tavallisesti paljon aikaa vieviä, mutta keksinnön mukaisesti jat-komodernisointikin voidaan suorittaa koko työn keston ajan yhden ryhmäohjauksen ohjaamana.
Keksinnön mukaisen menetelmän eräälle edulliselle sovellu-tusmuodolle on tunnusomaista se, että sovitustietokone ainakin osittain muodostaa ryhmäohjauksen tarvitsemat signaalit joko täydentämällä hissin jo olemassaolevia signaa 5 68797 leja tai muodostamalla ne itse muista signaaleista loogisella päättelyllä.
Tällainen lisäsignaalien muodostaminen on usein välttämätöntä uuden ryhmäohjauksen tehokasta käyttöä ajatellen, lisäsignaalit on keksinnön mukaisilla sovitustietokoneilla helposti muodostettavissa.
Keksinnön mukaisen menetelmän eräälle toiselle edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että sovitustieto-kone ainakin osittain korvaa hissin toimintoja ohjaavan alkuperäisen laitteiston suorittamalla myös hissinohjaus-thtäviä.
Keksinnön mukaisen menetelmän eräälle edulliselle sovellutusmuodolle on vielä tunnusomaista se, että hissiryhmän soit intietokoneet järjestetään kommunikoimaan ryhmäohjauksen kanssa kahdella eri tiedonsiirtoväylällä.
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin esimerkin avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuv. 1 esittää tunnettua tekniikkaa käyttävän hissiryhmän laitteistoa lohkokaaviotasolla,
Kuv. 2 esittää kuvion 1 mukaisen hissiryhmän modernisointia keksinnön erään sovellutusmuodon mukaisesti, modernisoinnin edettyä siihen vaiheeseen, että uusi ohjaus pystyy seuraamaan vanhan hissiohjauksen toimintaa,
Kuv. 3 esittää kuvion 2 mukaisen modernisoinnin lopputilannetta,
Kuv. 4 esittää kuvion 1 mukaisen hissiryhmän modernisointia keksinnön erään toisen sovellutusmuodon mukaisesti, perus- 6 68797 tuen kuvion 3 tilanteeseen,
Kuv. 5 esittää kaaviota, josta ilmenee hissien kuljetuskapasiteetin muutos modernisoinnin edetessä tunnetuin menetelmin,
Kuv. 6 esittää kaaviota, josta ilmenee hissien kuljetuskapasiteetin muutos modernisoinnin edetessä keksinnön mukaisesti,
Kuv. 7 esittää keksinnön erään sovellutusmuodon mukaisen ryhmäohjausjärjestelmän lohkokaaviomuodossa,
Kuv. 8 esittää sovitinyksikön periaatteellista rakennetta.
Kuvion 1 lohkokaavion mukainen tyypillinen vanhaa teknologiaa käyttävän hissiryhmän laitteisto muodostuu tasoilta tulevien kutsujen sovitusyksiköstä 1, tasoilta tulevien kutsujen jakeluyksiköstä 2, tasoilla olevista kutsunappi-sarjoista 3 ja 4, sekä viidestä samanlaisesta hissistä 5, ja hissien osista seuraavasti: erillinen hissin ohjausyksikkö 6, siihen liitetyt erilliset ohjausfunktiot kuten generaattori 8 ja kerrosjakaja 9. Itse hissin pääkomponentit ovat vastapaino 10, moottori 11 ja hissikori 12.
Keksinnön mukaista modernisointimenetelmää käyttäen työ konehuoneessa alkaa asentamalla sekä uusi ryhmäohjaus että sovitintietokoneet paikalleen. Sijoitus konehuoneessa on helppoa koska yksiköt ovat pieniä ja sovitintietokoneiden ja ryhmäohjaustietokoneiden välinen yhteys on ns sarjamuodossa, jolloin liityntöjä on vähän ja suhteellisen pitkät-kään etäisyydet eivät aiheuta häiriövaaraa.
Seuraavassa vaiheessa koekäytetään ryhmäohjaukset testiohjelmia ja päätettä käyttäen, jonka jälkeen yksi hissi pois- 68797 7 tetaan käytöstä ja sovitintietokone liitetään vanhaan ohjausjärjestelmään. Tämä tapahtuu siten, että suurin osa signaaleista yksinkertaisesti liitetään vanhan ohjauksen riviliittimiin. Joitakin signaaleja joudutaan liittämään suoraan relepiireihin sekä rinnakkain vanhan releen kanssa siten, että vanhan signaalin kulku katkaistaan ja lisätään väliin kosketin. Kun työ on suoritettu hissi käynnistetään uuden ryhmäohjauksen alaisena, jonka jälkeen poistetaan seuraava hissi liittämistä varten ja näin jatketaan kunnes kaikki hissit ovat liitettynä uuteen hissiohjaukseen.
Kuviossa 2 on esitetty lohkokaavio modernisoinnin vaiheesta, jossa paikalle on asennettu uusi ryhmäohjaus 13 ja sovi tintietokoneet 14, ja jossa liitynnät on suoritettu osittain siten, että sovitintietokoneet kykenevät seuraamaan vanhojen hissiohjausten toimintaa, mutta eivät ohjaamaan niitä, jota tilannetta kuvaavat signaalisuuntanuolet 15. Kuvion 2 mukaisesti on myös toinen kutsunappisarjoista (4) liitetty uuteen ohjaukseen 13.
Kuviossa 3 modernisointiprosessi on edennyt keksinnön erään sovellutusmuodon lopputilanteeseen, jossa hissit 5 on siirretty uuden ryhmäohjauksen alaisuuteen, mihin kaksisuuntaiset signaalien kulkua osoittavat nuolet 16 viittavat, ja jossa myös toinen tasokutsupainikesarja (3) on liitetty uuteen ryhmäohjaukseen 13. Hissien siirtäminen uuden ohjauksen alaisuuteen on tässä vaiheessa hyvin yksinkertainen kytkentätehtävä, joka tapahtuu yksi hissi kerrallaan lyhyellä aikaviiveellä.
Kuviossa 4 on esitetty lohkokaavio keksinnön erään toisen sovellutusmuodon mukaisen modernisoinnin loppuvaiheesta, jossa hissit 5 on varustettu uusilla hissikohtaisilla ohjauksilla 17, joissa kaksi osaa, teho- ohjausosa 18 ja his-siohjausosa 19, joka sisältää tietokoneen 20 ja joka kor- 8 68797 vaa hissiä modernisoinnin aikaisemmassa vaiheessa ohjanneen sovitustietokoneen 14.
Kuviossa 5 on esitetty kaavio, joka kuvaa hissien kuljetus-kapasiteetin muutoksia kun käytetään tavanomaista moderni-sointimenetelmää. Otetaan esimerkiksi kuuden hissin ryhmä, joka jaetaan kolmeen osaan. Kuviossa taso 21 kuvaa vanhan hissiryhmän kapasiteettiä, taso 22 tilannetta kun kaksi hissiä on erotettu korjausta varten, taso 23 kun ensimmäinen uusittu hissi on otettu käyttöön ja taso 24 kun toinen uusittu hissi on otettu käyttöön. Modernisointi jatkuu seuraavalla hissiparilla vastaavaan tapaan, kunnes saavutetaan koko prosessin lopputulos tasolla 25.
Kuviossa 6 on esitetty kaavio, joka kuvaa hissien kuljetus-kapasiteetin muutoksia modernisoitaessa keksinnön mukaisella menetelmällä. Kuuden hissin ryhmässä modernisoidaan ensin ainoastaan ryhmäohjaus, jossa taso 26 kuvaa vanhan hissiryhmän kapasiteettiä, alue 27 tilannetta, kun hissit yksitellen erotetaan vanhasta järjestelmästä ja liitetään uuteen. Taso 28 kuvaa tilannetta keksinnön kahden eri so-vellutusmuodon välissä. Mikäli katsotaan tarpeelliseksi, voidaan modernisointia jatkaa mielivaltaisen ajan jälkeen kuvion 4 mukaisen säätöjärjestelmän aikaansaamiseksi, jolloin taso 29 kuvaa tilannetta, jossa ensimmäinen hissi erotetaan käytöstä jatkomodernisointia varten, taso 30 ensimmäisen hissin valmistumista ja 31 seuraavan hissin modernisointia, jne.
Arvioitaessa hissiohjausjärjestelmän modernisoinnin paran-nusvaikutusta hissipalveluun on avainasemassa luonnollisesti käytössä olevan vanhan järjestelmän laatu. Asiantuntijalle on itsestään selvää,että kaavion tasot kuvaavat periaatteellista työn etenemistä ja että käytännössä esiintyy huomattavia eroja, kuvioiden 5 ja 6 mittasuhteiden esittä 9 68797 essä tyypillistä tilannetta sekä parannuksen että ajan suhteen.
Kuvio 7 esittää keksinnön erään sovellutusmuodon mukaisen ryhmäohjaus järjestelmän rakennetta lohkokaaviomuodossa, jossa on ohjaava ryhmäohjaustietokone 32, identtinen vara-ryhmäohjaus tietokone 33, sekä sovittimilla varustettuja vanhoja hissiohjauksia 34 (vrt. kuv. 3) siten, että yhteys ryhmäohjaustietokoneesta sovittimiin on kaksinkertaistettu käyttäen kahta erillistä yhteyslinkkiä 35 ja 36. Ohjaavat tietokoneet 32 ja 33 on kytketty ulkokutsuliityntöihin 38 ulkokutsujen sovitinyksiköiden 37 kautta.
Kuviossa 7 esitetty ryhmäohjaustietokone lukee tasoilta tulevat signaalit ulkokutsujen sovitinyksikön 37 kautta sisään. Perustuen näihin sekä toisen tiedonsiirtolinkin 36 kautta saamiinsa hissien paikka-, sisäkutsu- ym. tilatietoihin se suorittaa kutsujen jakelun optimointilaskennan, jonka jälkeen ryhmäohjaus lähettää varatut kutsut samaa tiedonsiirtolinkkiä 36 pitkin kullekin hissin sovitintieto-koneelle vuorotellen.
Kuvio 8 esittää sovittimen 14 periaatteellista rakennetta. Sovittimeen kuuluu tietokoneen keskusyksikkö 38, korikutsu-jen sovitusyksikkö 39, hissin käyttöosan signaalien sovittamista varten jännitesovittimet 40, relesovitinyksikkö 41, korikutsulinjät 42, tulevat käyttöohjaussignaalit 43 sekä lähtevät käyttöohjaussignaalit 44.
Sovitintietokone 14 lukee korikutsujen sovitusyksikön 39 ja hissin käyttöosan signaalien sovitinyksikön 40 kautta tarpeelliset signaalit, kerää ne yhteen taulukkoon ja lähettää sen ryhmäohjaustietokoneelle 32 tämän kysellessä vuoronperään tietoja sovitintietokoneilta. Kun ryhmäohjaus optimointilaskennan jälkeen antaa sovitintietokoneelle tiedon 10 68797 siitä, millä tasolla oleva kutsu pitää palvella, se antaa käytön ohjaukselle käskyn käyttäen relesovitinyksikön 41 vastaavaa relettä.
Ajon aikana sovitintietokone 14 lukee sovitinyksikön 43 kautta myös mm. vanhan käyttölaitteen yhteydessä toimivan kerrosjakajan, joka ylläpitää hissin paikkatietoa. Yhdistämällä tämä paikkatieto korissa olevista kutsunapeista ja ryhmäohjaukselta saamiinsa tietoihin sovitustietokone voi mm. päättää milloin hidastus on aloitettava. Kun tämä hetki tulee, se antaa hidastuskäskyn hissin käyttölaitteelle relesovitinyksikön 41 kautta. Kun hissi on pysähtynyt, se antaa edelleen saman relesovitinyksikön kautta käskyn ovi-ohjaukselle, jonka seurauksena hissiovi aukeaa alkuperäisen oviohjauksen toimesta. Tämän todetaan tapahtuneen lukemalla oviohjauksen "ovi auki"- kosketinta sovitinyksikön 43 kautta.
Perustuen muihin tietoihin, esimerkiksi liikennetilanteesta, joita se on saanut ryhmäohjaukselta, sovitintietokone 14 voi mahdollisuuksien mukaan suorittaa myös toiminnan laatua parantavia toimenpiteitä yksittäisen hissiohjauksen kohdalla, kuten esimerkiksi parantaa oviohjausta. Muuttamalla oven aukioloaikoja sen mukaan mitä ryhmäohjaustieto-kone viestittää liikennetilanteista, esimerkiksi siten että vallitsevan liikenteen ollessa kova ylösruuhka, ovea pidetään pitkään auki peruskerroksessa, koska oletetaan että tällä tasolla on useita matkustajia jotka pyrkivät koriin, ja vain lyhyen hetken muissa kerroksissa, joissa oletetaan että matkustajat vain poistuvat korista eikä uusia matkustajia ole tulossa sisään. Hissialan ammattimiehelle on selvää että sovitintietokone voi suorittaa useita muita täydentäviä tehtäviä jotka parantavat hissiryhmän suorituskykyä, mutta jotka eivät ole oleellisia tämän keksinnön ymmärtämiselle.
68797 11
Toimiessaan edellä mainitulla tavalla sovitintietokone suorittaa varsinaista päätehtäväänsä, joka on sovittaa uusi ja vanha hissiohjaustekniikka yhteensopivaksi. Tätä suorittaessaan se kerää yllä kuvatulla tavalla tarvittavat tiedot alkuperäisestä hissiohjauslaitteesta ja muuttaa tiedot sille ymmärrettäväksi binäärikoodatuiksi datoiksi. Tiedot lähetetään riveinä ryhmäohjaukselle sovitussa järjestyksessä sitä mukaan kun ryhmäohjaus niitä pyytää. Näin suoritettuna ryhmäohjaustietokone kokee tiedonsiirron lähetyksen ja vastaanoton kuin ne tapahtuisivat hissikohtaisen, järjesel-mään kuuluvan uudistetun hissiohjauksen kanssa, joka siis on tämän keksinnön oleellinen sisältö.
Sovitintietokoneen lisätehtäviä ovat myös mm. ryhmäohjauksen protokollasta mahdollisesti puuttuvien tietojen aikaansaaminen, esimerkiksi lukemalla sovitinyksikön 40 kautta vanhan ohjausjärjestelmän sisäisiä signaaleja ja yhdistämällä näitä ja jo tiedossa olevia perussignaaleja puuttuviksi tiedoiksi.
Sovittimessa käytetyn tietokoneen keskusyksikön 38 kokoonpano voi esimerkinomaisesti koostua keskusyksikkökortista, sen aputoimintokortista, muistista, kahdesta tiedonsiirto-väylakortista sekä jännitelähteestä. Sovitintietokoneen keskusyksikön keskusyksikkökortti suorittaa varsinaiset ohjaavat toimenpiteet ja päätökset käyttäen muistikortissa tallennettua ohjelmaa ja tiedonsiirtoväyläkortin kautta saamansa dataa ryhmäohjaukselta. Keskusyksikkökortti käyttää tietyissä toiminnoissaan apuna aputoimintokorttia, joka sisältää joukon apupiirejä, esim piirin, joka muodostaa haluttuja aikaviiveitä ovenohjausta varten. Tällaisen tietokoneen rakenne ja toiminta noudattavat yleistä tietokonetekniikkaa ja ovat ammattimiehelle tuttuja ja siten tämän keksinnön piirin ulkopuolella.
12 68797
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön eri sovellu-tusmuodot eivät rajoitu yksinomaan edellä mainittuun esimerkkiin, vaan voivat vaihdella jäljempänä esitettävien patenttivaatimusten puitteissa.
i

Claims (4)

13 68797 P ATENTTIVAATIMUKS ET
1. Menetelmä hissiryhmän ohjausjärjestelmän modernisoimiseksi, jossa menetelmässä hissien toiminnan koordinoiva ryhmäohjaus järjestelmä uusitaan ja kytketään jo olemassaolevaan hissikohtaiseen ohjausjärjestelmään, tunnet-t u siitä, että jokaista hissiä kohden liitetään uuden ryhmäohjauksen (13) ja hissin toimintoja ohjaavan laitteiston (6,8,9) väliin sovitustietokone (14), jonka avulla hissikohtaiset signaalit välitetään hissin ohjaukselle ja ryhmäohjaukselle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että sovitustietokone (14) ainakin osittain korvaa hissin toimintoja ohjaavan alkuperäisen laitteiston (6,8,9) suorittamalla myös hissiohjaustehtäviä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sovitustietokone (14) ainakin osittain muodostaa ryhmäohjauksen (13) tarvitsemat signaalit joko täydentämällä hissin jo olemassaolevia signaaleja tai muodostamalla ne itse muista signaaleista loogisella päät-telyllä.
4. Jonkun patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hissiryhmän sovitustietokoneet (14) järjestetään kommunikoimaan ryhmäohjauksen (13) kanssa kahdella eri tiedonsiirtoväylällä (35,36).
FI841035A 1984-03-02 1984-03-14 Foerfarande foer modernisering av styrsystemet vid en hissgrupp FI68797C (fi)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI841035A FI68797C (fi) 1984-03-14 1984-03-14 Foerfarande foer modernisering av styrsystemet vid en hissgrupp
US06/668,015 US4844204A (en) 1984-03-14 1984-11-05 Procedure for modernizing the control system of a lift
FR8503668A FR2561224B1 (fr) 1984-03-14 1985-03-13 Procede de modernisation du systeme de commande d'un groupe d'ascenseurs
DE19853509223 DE3509223A1 (de) 1984-03-14 1985-03-14 Verfahren zur modernisierung einer aufzuggruppensteuerung
GB08506647A GB2156104B (en) 1984-03-14 1985-03-14 Procedure for modernising the control of a lift group
JP60049459A JPS60252575A (ja) 1984-03-02 1985-03-14 リフト群の制御システムの近代化方法

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI841035A FI68797C (fi) 1984-03-14 1984-03-14 Foerfarande foer modernisering av styrsystemet vid en hissgrupp
FI841035 1984-03-14

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI841035A0 FI841035A0 (fi) 1984-03-14
FI68797B FI68797B (fi) 1985-07-31
FI841035A FI841035A (fi) 1985-09-15
FI68797C true FI68797C (fi) 1985-11-11

Family

ID=8518735

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI841035A FI68797C (fi) 1984-03-02 1984-03-14 Foerfarande foer modernisering av styrsystemet vid en hissgrupp

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4844204A (fi)
DE (1) DE3509223A1 (fi)
FI (1) FI68797C (fi)
FR (1) FR2561224B1 (fi)
GB (1) GB2156104B (fi)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH01226678A (ja) * 1988-03-04 1989-09-11 Hitachi Ltd エレベーター制御装置
FI98362C (fi) * 1991-07-16 1997-06-10 Kone Oy Menetelmä hissiryhmän modernisoimiseksi
US5357064A (en) * 1992-12-21 1994-10-18 Otis Elevator Company Elevator hall call cross-cancellation device
US5389748A (en) * 1993-06-09 1995-02-14 Inventio Ag Method and apparatus for modernizing the control of an elevator group
KR0186120B1 (ko) * 1995-11-08 1999-04-15 이종수 내고장성과 범용성을 갖는 엘리베이터의 분산 제어장치
TWI268906B (en) * 2001-12-17 2006-12-21 Inventio Ag Method of modernising a lift installation and computer readable storage medium recording computer program for modernising a lift installation
TWI250964B (en) * 2001-12-17 2006-03-11 Inventio Ag Device and system for modernisation of a lift installation
KR101093664B1 (ko) * 2006-10-24 2011-12-15 오티스 엘리베이터 컴파니 그룹 간 상대 시스템 응답 (irsr) 디스패칭을 이용하는 엘리베이터 크로스-디스패칭 시스템
EP1935824B1 (de) * 2006-12-21 2018-02-28 Inventio AG Verfahren und System zur Modernisierung einer Aufzugsanlage
SG144027A1 (en) * 2006-12-21 2008-07-29 Inventio Ag Method and system for modernisation of a lift installation
US8151943B2 (en) 2007-08-21 2012-04-10 De Groot Pieter J Method of controlling intelligent destination elevators with selected operation modes
FI120301B (fi) * 2007-11-26 2009-09-15 Kone Corp Hissijärjestelmä
ES2402745T3 (es) * 2008-04-29 2013-05-08 Inventio Ag Instalación de ascensor
CN102149622B (zh) * 2008-09-15 2013-09-18 奥蒂斯电梯公司 电梯改进期间处理乘客请求的方法
GB2476429B (en) * 2008-09-15 2013-02-06 Otis Elevator Co Dynamic elevator car dispatching during an elevator system modernization
WO2010031426A1 (de) * 2008-09-16 2010-03-25 Inventio Ag Verfahren zur modernisierung einer aufzugsanlage
KR101333925B1 (ko) * 2009-06-29 2013-11-27 미쓰비시덴키 가부시키가이샤 엘리베이터의 리뉴얼 방법
FI121881B (fi) * 2009-11-24 2011-05-31 Kone Corp Menetelmä ja järjestely hissiryhmän modernisoimiseksi
AU2012234491B2 (en) * 2011-03-30 2017-05-18 Inventio Ag Method for modernizing an elevator installation
US9533857B2 (en) 2012-02-23 2017-01-03 Mitsubishi Electric Corporation Elevator group management device
EP3978414A1 (en) * 2016-12-16 2022-04-06 Mitsubishi Electric Corporation Elevator renewal construction method and elevator control panel
JP6968916B2 (ja) * 2020-01-15 2021-11-17 東芝エレベータ株式会社 エレベータ運転制御方法、エレベータ制御装置及びエレベータシステム

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1060127A (en) * 1974-09-04 1979-08-07 Westinghouse Electric Corporation Elevator system
CH622226A5 (fi) * 1977-07-29 1981-03-31 Inventio Ag
FI791570A (fi) * 1979-05-16 1980-11-17 Elevator Gmbh Reglersystem foer hissbatteri
US4363381A (en) * 1979-12-03 1982-12-14 Otis Elevator Company Relative system response elevator call assignments
JPS5699504A (en) * 1980-01-14 1981-08-10 Mitsubishi Electric Corp Electric control circuit
JPS571174A (en) * 1980-06-04 1982-01-06 Hitachi Ltd Controller for juxtaposed elevator
GB2087598B (en) * 1980-11-14 1984-10-17 British Aerospace Automatic control of machine tools

Also Published As

Publication number Publication date
GB2156104A (en) 1985-10-02
FI841035A0 (fi) 1984-03-14
FI68797B (fi) 1985-07-31
FI841035A (fi) 1985-09-15
US4844204A (en) 1989-07-04
DE3509223C2 (fi) 1992-05-07
GB2156104B (en) 1988-05-25
GB8506647D0 (en) 1985-04-17
DE3509223A1 (de) 1985-09-19
FR2561224A1 (fr) 1985-09-20
FR2561224B1 (fr) 1988-12-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI68797B (fi) Foerfarande foer modernisering av styrsystemet vid en hissgrupp
US5352857A (en) Procedure for modernizing an elevator group
CA2125347C (en) Method and apparatus for modernizing the control of an elevator group
JP3040524B2 (ja) 階床の呼び入力位置に応じて目的の呼びを即時割当てるエレベータ用群制御装置
CN1046918C (zh) 电梯自由吊舱的多组分配
US4838385A (en) Method for coordinating elevator group traffic
WO1981001550A1 (en) Relative system response elevator call assignments
FI895103A0 (fi) Menetelmä ja laitteisto kaksoiskoristen hissien ryhmäohjaukseen
KR102305486B1 (ko) 엘리베이터의 리뉴얼 방법 및 엘리베이터 제어반
CN1065509C (zh) 用多舱室电梯改善拥挤时的服务
US4766978A (en) Elevator system adaptive time-based block operation
CN110997540B (zh) 电梯的更新方法以及附属盘
CN1076708C (zh) 具有分散的输入和输出装置的乘客运送机控制系统
JPH09208145A (ja) エレベータの群管理制御装置及びその方法
CN111194293B (zh) 电梯的翻新方法
KR970000012B1 (ko) 엘리베이터 카 제어방법 및 장치
JPH0378351B2 (fi)
JP7225378B2 (ja) エレベーターのリニューアル方法
KR20050106469A (ko) 엘리베이터 제어 장치 및 이 엘리베이터 제어 장치를사용하는 엘리베이터 시스템
JPS60157481A (ja) エレベ−タ制御装置
Ovaska Evolutionary modernization of large elevator groups: toward intelligent mechatronics
JPH025662B2 (fi)
JPH085595B2 (ja) エレベーターの群管理装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KONE OY