FI68343C - Foerfarande och anordning foer reglering av dimensionen vid fylandet av foedoaemneshoeljen - Google Patents

Foerfarande och anordning foer reglering av dimensionen vid fylandet av foedoaemneshoeljen Download PDF

Info

Publication number
FI68343C
FI68343C FI771535A FI771535A FI68343C FI 68343 C FI68343 C FI 68343C FI 771535 A FI771535 A FI 771535A FI 771535 A FI771535 A FI 771535A FI 68343 C FI68343 C FI 68343C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
contact
filling
disc
retaining ring
cover
Prior art date
Application number
FI771535A
Other languages
English (en)
Other versions
FI771535A (fi
FI68343B (fi
Inventor
Paul Howard Frey
Vytautas Kupcikevicius
Original Assignee
Union Carbide Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Union Carbide Corp filed Critical Union Carbide Corp
Publication of FI771535A publication Critical patent/FI771535A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI68343B publication Critical patent/FI68343B/fi
Publication of FI68343C publication Critical patent/FI68343C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C11/00Sausage making ; Apparatus for handling or conveying sausage products during manufacture
    • A22C11/02Sausage filling or stuffing machines
    • A22C11/0245Controlling devices

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Processing Of Meat And Fish (AREA)
  • Meat, Egg Or Seafood Products (AREA)
  • Containers And Plastic Fillers For Packaging (AREA)
  • General Preparation And Processing Of Foods (AREA)
  • Measuring Pulse, Heart Rate, Blood Pressure Or Blood Flow (AREA)

Description

γβι KUULUTUSJULKAISU 68343 JhSf® L J '* utlAggningsskrift C (45) Patentti myönnetty 10 09 1985 Patent oeddelat I (51) Kv.lk.4/lnt.CI.« A 22 C 11/00 SUOMI —FINLAND (21) Patenttlhikemus — Patentansökning 771535 (22) Hakemispäivä — Ansöknlngsdag JJ 05 77 (Fl) (23) Alkupäivä — Giltighetsdag 13.05.77 (41) Tullut Julkiseksi — Blivit offendig ^ 1 ^ ηη
Patentti- ja rekisterihallitus /44^ Nähtäviksipanon Ja kuul.julkaisun pvm.— , 1 ne Qc
Patent- och registerstyrelsen v ' Ansökan utlagd och utl.skriften publicerad Ji.u5.0p (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus — Begärd prioritet 14.05.76 USA(US) 686425 (71) Union Carbide Corporation, 270 Park Avenue, New York, N.Y. 10017, USA(US) (72) Paul Howard Frey, Chicago, Illinois, Vytautas Kupcikevicius , Chicago, I 11 inois, USA(US) (74) Oy Borenius S Co Ab (54) Menetelmä ja laite mitoituksen säätämiseksi ruokatavarapäällyksiä täytettäessä - Förfarande och anordning för regiering av dimensionen vid fyllandet av födoämneshöljen
Keksinnön kohteena on menetelmä ja laite ruokatavarapäällysten täyttämiskäsittelyjen mitoituksen säätämiseksi, ja erikoisesti täytettyjen ruokatavaranpäällysten mitoituksen valvontajärjestelmä, jossa puristus- eli pidätysrengas, joka liukuvasti painautuu täytettävän ruokatavaranpäöllyksen ulkokehään, on varustettu päällystä kääntävällä elementillä, joka toimii yhdessä päällykseen sovitetun mitoi-tuskiekon kanssa liikkuvan päällyksen kääntämiseksi normaaliin etene-missuuntaan nähden siten, että täten saadaan täytettävää päällystä pidättävän voiman entistä laajempi säätöalue.
lihanpakkausteollisuudessa tunnetaan menetelmiä viskoosisen lihaemul-eion täyttämiseksi automaattisesti ja puoliautomaattisesti eri tyyppisiin päällyksiin. Näiden menetelmien mukaan sijoitetaan yleensä laskostettu jatkuva kalvöpäällyksen pätkä täyttösarvelle, minkä jälkeen päällys jatkuvasti suoristetaan laskoksistaan ja viskoosinen lihaemul-sio syötetään paineen alaisena täyttösarveen ja edelleen suoristettuun päällykseen. Tässä käytetyllä sanonnalla "päällys" tai "letkumainen päällys" tarkoitetaan luonnollisista tai keinomateriaaleista tehtyjä letkuja, ja sanonnalla "päällyksen pituus" tarkoitetaan jatkuvia letku-naisia päällyapituuksia. Laskostetuista letkumaisista päällyksistä käytetään tällä alalla myös sanontaa "päällyspätkät", jotka 2 68343 pätkät ovat pitkiä päällyspituuksia, joissa on huomattavan suuri aukko, ja jotka on laskostettu ja puristettu kokoon lyhyiksi tiiviiksi itsensä kannattaviksi pituuksiksi, tai joita voidaan käyttää laskostettujen ja kokoonpuristettujen päällysten pakkauksena, joka on suojattu suoja-hylsyn avulla, Ruokatavaraan päällystämistekniikasta tunnetaan ennestään laitteistoja ja menetelmiä laskostettujen letkumaisten ruokatavara-päällysten valmistamiseksi selluloosamateriaaleista, joista esimerkkeinä mainittakoon US-patenteissa no 2.983.949 ja 2.984.574 (Matecki) selitetyt laitteistot ja menetelmät. Näitä laitteistoja voidaan käyttää laskostettujen ja kokoonpuristettujen letkumaisten päällysten valmistamiseksi, jolloin kokoonpuristusmissuhteet (laskostumattoman ja laskostetun päällyspätkän pituuksien suhde) ovat suuruusluokkaa vähintään noin 40:1 ja jopa noin 100:1 ja tätäkin suurempi. Käyttämällä sopivaa ruokatavarain täyttämiskoneistoa voidaan päällyspituuksia täyttää ja täytetyt päällykset muotoilla yksikkökokoisiksi lenkeiksi, jotka sisältävät hienojakoista viskoosista ruokatavaraa, kuten lihaemulsiota, jne.
Makkaroita ja muita tämänkaltaisia ruokatavaratuotteita valmistettaessa täytetään hienojakoiset lihaseokset, joita yleensä sanotaan emulsioiksi, sopivasti varsin pitkiin letkumaisiin päällyksiin, jotka voivat olla luonnollista tai synteettistä materiaalia, kuten edellä jo mainittiin. Paksuja makkaratuotteita, joita käytetään viipaleiden valmistamiseksi moniviipaleisia yksikköpakkauksia varten, valmistetaan yleensä päällyksissä, joiden halkaisija on rajoissa 73...129 mm. Paksuja makkara-tuotteita valmistettaessa sijoitetaan ensin ennalta määräpituuteen leikattu päällys, jonka pää on suljettu sulkimella, käsin täyttösarven päälle ja täytetään tämän jälkeen ruokatavaraemulsiolla.
Täyttämiskäsittelyn edistyessä päällyksen kiinnittimellä suljettu pää liikkuu poispäin täyttösarvelta, ja itse päällys suoristuu laskoksis-taan ja saavuttaa jälleen alkuperäisen pituutensa, tai pituuden, joka on hyvin lähellä sen alkuperäistä pituutta. Tämän jälkeen täytetty päällys sidotaan, kierretään tai leikataan ennalta määrätyn yksikkö-pituuden omaaviksi lieriömäisiksi pakkauksiksi.
Täten täytetty ja päällykseen suljettu ruokatavaraemulsio keitetään ja kypsytetään tämän jälkeen ennestään tunnettuja menetelmiä soveltaen, riippuen valmistettavasta tuotteesta, ja viipaloidaan tämän jälkeen ja pakataan vähittäismyyntiä varten yksiköiksi, joilla on ennalta määrätty paino, ja jotka sisältävät tietyn lukumäärän viipaleita. Tällaisissa
II
3 68343 pakkaustoiminnoissa käytetyt nopeakulkuiset viipaloimislaitteet on asetettu tuottamaan määrätyn painon omaavia viipaleita määrättynä lukumääränä käytettäviksi siten, että saadaan samanpainoisia yksikkö-pakkauksia. Kaupallisesti hyväksyttävän paksun makkaratuotteen eräs tärkeä ominaisuus on näin ollen, että letkumaisen valmiiksi käsitellyn makkaratuotteen halkaisija on pääasiallisesti tasainen päästä päähän ja omaa saman määrämitan peräkkäisissä kappaleissa. Lisäksi on viipaleiden halkaisijoiden oltava tarkasti samanlaiset, jotta viipaleet mahtuisivat usein käytettyihin, ennalta valmistettuihin jäykkiin pakkauksiin.
Koska ruokatavaraemulsiolla täytetyssä paksussa makkarapäällyksessä on kaksi yleensä puolipallomaista pyöristettyä päätä, ei näitä pyöristettyjä päitä tavallisesti käytetä tasapainoisten pakkausten valmistuksessa, vaan ne joko hylätään tai muokataan uudelleen. Täten on toisena kaupallisesti tärkeänä näkökohtana pyrkimys aikaansaada suuren halkaisijan omaava makkaranpäällys, joka on täytetty siten, että siinä on tasa-muotoiset tiiviit päät niin, että täten voidaan vähentää sitä ruokatavaran määrää, joka on leikattava pois sylinterimäisestä osasta.
Ennalta valmistettujen makkaranpäällysten, esim. lujittamattomasta tai kuitulujitteisesta selluloosasta valmistettujen päällysten monivuotinen kaupallinen käyttö on antanut tarvittavan kokemuksen makkaratuotteiden eri luokkien optimaalisten täyttämis- ja käsittelyolosuhteiden määrittämiseksi. Makkarat on yleensä päällystettävä tai täytettävä määrättyyn käsittelemättömään eli "tuoreeseen" halkaisijaan, joka on valittu ja suositeltu tällaista optimaalista suorituskykyä varten. Jokaista päällyskokoa ja tyyppiä varten on kaupalliseen käyttöön suositeltu sopiva täyttöhalkaisija, joka on esitetty suositelluissa käyttöohjeissa, jotka päällyksen valmistaja on laatinut makkaranvalmistajan ohjaamiseksi.
Siinä tapauksessa, että päällystä ei täytetä suositeltuun "tuoreeseen" halkaisijaan asti, on tuloksena yleensä käsitelty tuote, jonka halkaisija ei ole tasainen päästä päähän ja kappaleesta kappaleeseen, vaan tuote on ulkonäöltään haitallisen ryppyinen, ja käsitellyssä makkarassa voi olla kohtia, joissa emulsio on painunut kokoon, niin että muodostuu haitallisia rasvan tai nesteen täyttämiä taskuja.
Siinä tapauksessa, että päällys täytetään liikaa yli suositellun "tuoreen" halkaisijan, voi päällys haljeta tai murtua irti täyttöpaikassa 4 68343 tai myöhemmässä vaiheessa, kun se siirretään keitto-/savustuskäsitte-lyihin, tai näiden käsittelyjen aikana. Tämän tuloksena ovat lihan kallis hukkaanmeno ja puhdistuksen aiheuttamat työkustannukset.
Vuosikausia ovat laitteistot ja menetelmät, joita on käytetty päällyksiin suojattujen ruokatavaratuotteiden valmistamiseksi, ja varsinkin suuren halkaisijan omaavaan päällykseen suljettujen ruokatavaratuotteiden valmistukseen, suureksi osaksi riippuneet käsin suoritettavasta valvonnasta,kun on valvottava ruokatavaraemulsion täyttämistä ennalta määrätyn pituuden omaaviin makkaralenkkeihin tai -pakkauksiin. Tämän alan tekniikan viimeaikaiset kehittymiset ovat antaneet tulokseksi sellaisia laitteistoja, joiden avulla voidaan koneellisesti valvoa täyttä-mistoimintaa, ja joissa on välineet tasamittaisten päällyksiin suljettujen tuotteiden valmistamiseksi, kuten on selitetty esim. US-patenteis--sa no 2.871.508; 2.999.270; 3.264.679; 3.317.950; 3.454.980; 3.457.588; 3.553.769; 3.621.513; 3.659.317:ja 3.751.764.
Erikoisen mielenkiintoinen on tässä suhteessa hakijan US-patentti no 4.044.426, joka vastaa suomalaista patenttihakemusta 763096 ja joka sisällytetään viitteenä tähän hakemukseen.
Edellä mainitussa patentissa no 4.044.426 selitetyn automaattisen mak-karanpäällyksen täyttötekniikan mukaan käytetään yhdistelmänä mitoitus-kiekkoa eli kiekkoa, joka on sovitettu täytettävän päällyksen sisään, ja joka yhteistoimii ympyrämäisen pidätysrenkaan kanssa, joka on sovitettu päällyksen ulkopuolelle pitkin päällyksen pituutta erikseen vaihdeltavan etäisyyden päähän mitoitusrenkaasta. Mitoitusrenkaan ulkokehä on pitempi kuin päällyksen sisäkehä, ja ympyrämäisen pidätysrenkaan si--säaukon kehä on lyhyempi kuin valmiin makkaratuotteen ulkokehän pituus. Sekä mitoitusfciekko että pidätysrengas on sovitettu sama-akselisesti raakkaranvalmistuskoneen täyttösarven linjalle, ja laitteessa on välineet mitoituskiekon ja pidätysrenkaan välisen etäisyyden muuttamiseksi säädettävällä tavalla.
Pienentämällä tätä suoraviivaista etäisyyttä muutetaan sitä kulkurataa, jota pitkin päällys liikkuu venytetystä kehästään, kun se suoristuu las-koksistaan mitoituskiekon päällä liukuen, siihen määrättyyn ympärykseen, joka sillä on sen kulkiessa täyttösarven ulkopinnan ja pidätysrenkaan sisäaukon ympäryksen välisen tilan läpi, jolloin tämä radan muutos tulee jyrkemmäksi ja näiden säätöelementtien ja päällyksen välis-issä kosketus- 5 68343 pinnoissa suurentuvat kitkavoimat suurentavat päällykseen kohdistuvaa jarrutus- ja pidätysvaikutusta. Kun päinvastoin suurennetaan mitoitus-kiekon ja pidätysrenkaan välistä suoraviivaista etäisyyttä, tulee näiden molempien päällyksen kanssa kosketukseen joutuvien elementtien välisen kulkuradan muutos vähemmän jyrkäksi, mikä vähentää päällyksen kosketusalueella vaikuttavia kitkavoimia ja näin ollen pienentää päällykseen kohdistuvaa jarrutus-tai pidätysvaikutusta. On helposti ymmärrettävissä, että sovellettaessa määrättyjä ja kohtuullisen tarkasti ylläpidettyjä käyttöparametreja, joista mainittakoon päällyksen tyyppi ja tila, emulsion konsistenssi, emulsiopumpun nopeus ja lähtöpaine, ja täyttölaitteiston osien kuluraisaste, pyrkii päällykseen kohdistuva suu rempi pidätysvoima aiheuttamaan päällyksessä suurempia sisäpaineita ~a päällyksen ympäryksen suurenemista, kun taas päällykseen kohdistuva pienentynyt pidätysvoima tulee vähentämään päällyksen sisäistä painetta ja näin ollen johtamaan tuotteen pienempään ympärykseen.
Koska tavoitteena on edellä selitettyjen syiden takia pysyttää tuotteen ympärys vakiona, muutetaan mitoituskiekon ja pidätysrenkaan välistä suoraviivaista etäisyyttä säädettävästi edellä mainittujen muiden käyt-töparametri§nuvaihtelujen ja poikkeamien kompensoimiseksi, joita ei muuten voida niin helposti säätää.
Ennen tätä keksintöä käsittää näin ollen tekniikan tunnettu taso, johon sisältyy edellä mainitussa US-patentissa no 4.044.426 selitetty keksintö, pidätysvoiman säätämisen siten, että säädettävästi vaihdellaan mitoituskiekon ja pidätysrenkaan välistä etäisyyttä.
Mainitussa US-patentissa no 4.044.426 selitettyä laitteistoa ja menetelmää kehitettäessä on käynyt ilmeiseksi, että on välttämätöntä suuremmassa määrin valvoa ja laajentaa tuotteen halkaisijan saavutettavissa olevaa aluetta, ei sen takia, että voitaisiin valmistaa tuotteita, joiden halkaisijat vaihtelisivat entistä enemmän, vaan sen sijaan sen takia, että aikaansaadaan täyttämislaitteiston entistä suurempi korapen-soimiskyky niiden epävarmojen vaihtelujen sovittamiseksi, joita esiintyy päällyksen koostumuksissa ja materiaaleissa, lihaemulsioiden vaihteluissa ja muiden käyttöparametrien vaihteluissa. Tekniikan kehittymisen kannalta tämä edustaa pyrkimystä saada mahdollisuus täyttää täyttämisvaiheessa olevaa päällystä vähemmän ja/tai enemmän missä tahansa täyttämiskäsittelyssä, entistä laajemmassa määrin ja entistä tarkemmin ja paremmin säätäen. Kehitystyöhön osallistuvat ovat edelleer omaksuneet sen näkökohdan, että vaikka mitoituskiekon halkaisijaa suu- 6 68343 rentamalla voitaisiin suurentaa päällykseen kohdistuvaa pidätysvoimaa ja voitaisiin jossain määrin laajentaa säädettyjen vaihtelurajojen ylitäyttymisen puoleista päätä, ei tällä toimenpiteellä voitaisi millään tavoin vaikuttaa näiden rajojen alitäyttymisen puoleisessa päässä, ja että lisäksi liian pitkälle sovellettuna tämä toimenpide tulisi venyttämään päällystä paljon yli valmiin makkaratuotteen halkaisijan niin, että päällysraateriaalin joustoraja tulisi ylitetyksi tai päällykseen kohdistuisi muita vahingollisia vaikutuksia. Käytettäessä alimitoitetun halkaisijan omaavaa mitoituskiekkoa mainitun alueen laajentamiseksi alitäyttyraieen puoleisessa päässä, olisivat tulokset toisenlai-·. set, mutta yhtä haitalliset, koska päällystä ei tällöin saataisi venytetyksi riittävästi tasaisen venytys-mitoituksen saavuttamiseksi siten, että voidaan saavuttaa tasaisesti täyttyneen tuotteen tarkka halkaisija.
Suomalaisessa patenttihakemuksessa no 771534, joka Kupcikevicius'in ja kumpp. nimissä on jätetty samalla kertaa kuin tämä hakemus, ja joka on saman haltijan nimissä, on selitetty keksintö, joka antaa erään keinon edellä mainitun ongelman ratkaisemiseksi. Tämä keksintö puolestaan esittää toisen keinon, jota voidaan käyttää joko yksistään tai sopivasti yhdessä sen keksinnön kanssa, joka on selitetty edellä mainitussa patenttihakemuksessa no 771534.
Tekniikan tämän tason huomioonottaen on keksintö tehty ja kehitetty aikaansaamaan entistä suuremman mahdollisuuden säätää ruokatavaranpääl-lysten täyttämiskäsittelyjen yhteydessä entistä laajemmissa rajoissa ylitäyttyneiden halkaisijoiden ja alitäyttyneiden halkaisijoiden välillä.
Keksinnön kohteena on menetelmä mitoituksen säätämiseksi ruokatavaran-päällyksiä täytettäessä, jolloin täytettävä päällys ensin saatetaan laajenemaan sisäpuolisen ympäryskosketuksen vaikutuksesta ja sitten kutistumaan ulkopuolisen ympäryskosketuksen vaikutuksesta ja sisäpuolisen ja ulkopuolisen ympäryskosketuksen sijaintien välistä etäisyyttä voidaan vaihdella, ja keksintö tunnetaan erikoisesti siitä, että suuren netaan ulkopuolisen ympäryskosketuksen aluetta muuttamalla ensimmäisestä asennosta etenevän päällyksen etenemissuuntaa, jossa ensimmäisessä asennossa saavutetaan ulkopuolinen minimiympäryskosketus, kohti toista asentoa ja tähän asentoon asti, jossa saavutetaan ulkopuolinen maksimi-ympäry8kosketus.
7 68343
Keksinnön kohteena on myös laite laskostetun ja täyttöelementille raitoituskiekon ylitse päällykseen sovitetun ruokatavaranpäällyksen jatkuvien pituuksien täyttämiseksi, jonka kiekon ulkoympärys on venyttävässä kosketuksessa laskoksistaan täyttämisen yhteydessä suoristuvan päällyksen sisäpinnan kanssa, jolloin päällyksen ympärystä supistava aukko on muodostettu ympyrämäisen pidätysrenkaan sisäympäryksen ja täyttösarven ulkoympäryspinnan väliin, ja tämän mitoituskiekon ja ympyrämäisen pidätysrenkaan välistä matkaa pitkin päällystä voidaan säädet-tävästi vaihdella, jolloin laitteiston parannus tunnetaan erikoisesti siitä, että siinä on tämän ympyrämäisen pidätysrenkaan sisäkehän ympyrämäinen ulkonema, joka ulottuu päinvastaiseen suuntaan kuin täytettävän päällyksen etenemissuunta, ja joka muodostaa päällyksen ulkopinnan kehän kanssa kosketukseen joutuvan pinnan, joka on yleisesti kaareva päällyksen etenemissuunnassa, ja mitoituskiekossa on välineet päällyksen ulkopinnan ja mainitun ulkoneman kosketuspinnan välisen kosketus-alueen vaihtelemiseksi miniraikosketuksesta, joka esiintyy siinä tapauksessa, että mitoituskiekon ja pidätysrenkaan välinen etäisyys saavuttaa maksiminsa, maksimikosketukseen siinä tapauksessa, että mitoituskiekon ja pidätysrenkaan välinen etäisyys saavuttaa miniminsä®
Mitoituskiekon ulkonema muuttaa laskoksistaan suoristuvan päällyksen etenemis- ja täyttymissuuntaa kohti päinvastaista suuntaa sitä mukaa, kun mitoituskiekon ja pidätysrenkaan välinen etäisyys muuttuu maksimistaan kohti minimiään.
Lopullisessa.pidätysasettelussaan mitoituskiekon ulkonema muuttaa las-koksistaan suoristuvan päällyksen etenemis- ja täyttymissuunnan suunnaksi, jolla on sen suoristumis- ja täyttämissuuntaan nähden vastakkainen komponentti.
Toteuttaessaan päätavoitteensa keksintö siis antaa ruokatavaran täyttä-miskäsittelyissä suuresti parantuneen mahdollisuuden säätää, kompensoida ja korjata entistä suuremmissa määrissä erilaisia käytön poikkeamia, parametrien vaihteluja, vikasäätöjä ja laitteiston osien kulumista.
Keksinnön nämä ja nuut tunnusmerkit ja edut selitetään seuraavassa lähemmin oheisten piirustuäten perusteella.
Kuvio 1 esittää sivulta katsottuna kaaviollisena leikkauksena keksinnön mukaista laitetta paikallaan täyttämiskoneessa, jolloin se yhteistoimi! 8 68343 tämän koneen muiden elementtien kanssa.
Kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaisen laitteen elementtejä toisissa toiminnallisissa asennoissa sijaitsevina.
Piirustukset näyttävät leikkauksena ruokatavaranpäällyksen 11 pätkää paikallaan päällyksen täyttämiskoneen täyttösarvella 13. Piirustuksissa on näytetty tämän koneen ainoastaan ne osat, joita pidetään oleellisina keksinnön ymmärtämiseksi. Päällys 11 on näytetty laskostettuna kuvioiden oikealla puolella, jolloin päällys suoristuu laskoksistaan ja täyttyy sitä mukaa kun se siirtyy oikealta vasemmalle lopulliseen täytettyyn tilaansa, kuten piirustuksen molemmissa kuvioissa on vasemmalla näytetty.
Mitoituskiekko 15 on sovitettu samankeskisesti täyttösarvelle 13 päällyksen 11 sisään siten, että tämän kiekon ulkopuolinen ympärys»-reuna 17 on liukukosketuksessa päällyksen 11 sisäpuolisen ympäryspinnan kanssa kuvioissa oikealla näytetyn päällyksen laskostetun osan luona.
Ympyrämäinen pidätysrengas 19, jonka sisäaukko 21 on pienempi kuin valmistettavan valmiin makkaratuotteen ulkoympärys, on sovitettu samankeskisestä täyttösarvelle 13. Tämän täyttösarven 13 päähän sovitettu tiivistysrengas 25 pitää päällyksen 11 tiiviisti painautuneena täyttö-sarven 13 ulkopintaan ja estää täten emulsion virtauksen taaksepäin laskoksistaan suoristetun päällyksen vielä täyttämättömiin vyöhykkeisiin. Pidätysrenkaaseen 19 on muodostettu ympyrämäinen ulkonema 27, joka ulottuu piirustuksen kuvioissa oikealle päinvastaisessa suunnassa kuin missä täytettävä päällys etenee. Tämän ympyrämäisen ulkoneman 27 päällystä koskettava pinta 29 on kaareva pinta, joka on kaareva päällyksen etenemissuunnassa, ja tässä kuvatussa suoritusmuodossa on kauttaaltaan kaareva siten, että se kaarevasti palautuu pidätysrenkaan 19 takapintaan.
Mitoituskiekko 15 on asennettu edestakaisin liukuen liikkuvalle hylsylle 31t joka on asennettu sama-akselisesti täyttösarvelle 13, ja jota voidaan säädettävästi liikuttaa ei-näytettyjen välineiden avulla etäisyyden X, joka kuviossa 1 on näytetty maksimipituisena ja kuviossa 2 minimipituisena.
Makkaratuote-emulsion 23 tullessa syötetyksi paineenalaisena ei-näyte- 9 68343 tystä emulsiopumpusta tämä emulsio virtaa täyttösarvesta 15 päällykset, n 11, joka täyttyy kuvioissa vasemmalla näytettyyn muotoon. Päällys Ί tulee jatkuvasti vedetyksi laskostetusta tilastaan (kuvioissa oikea] näytetystä) mitoituskiekon 15 reunuksen 17 ylitse, minkä jälkeen se kutistuu ja suippenee mennessään pidätysrenkaan 19 aukon 21 läpi, jolloin päällyksen ulkopinta koskettaa pidätysrenkaan 19 ympyrämäis^ ;> ulkoneman 27 kaarevaa pintaa 29 kulmassa Θ, joka itse asiassa on mi—;a;. joka osoittaa kuinka paljon päällys asettuu pidätysrenkaan jarrutus pinnan ympärille.
Mitoituskiekon 15 ja pidätysrenkaan 19 välisen etäisyyden X säätäminen yhdessä käyttöparametrien määrätyn asetelman, kuten mitoituskiekon halkaisijan ja muiden senkaltaisten tekijöiden kanssa määrää tämän kulman Θ, jossa päällyksen ulkopinta koskettaa pintaa 29, ja säätär. täten niitä kitkavoimia, joita tämän ympäriasettumisen seurauksena kehittyy päällyksen jarruttamiseksi ja pidättämiseksi. Etäisyyden X suuretessa pienenee päällyksen kietoutumismäära sitä mukaa kun kuvion 1 näyttämä kulma Θ suurenee, joten päällys pyrkii tulemaan alitäytetvksi. kun taas etäisyyden X pieneneminen esim. kuvion 2 näyttämään tilanteeseen, suurentaa tätä ympärikietoutumiskulmaa Θ, mikä suurentaa pidätys-voimaa ja pyrkii johtamaan päällyksen ylitäyttymiseen.
Sitä mukaa kun säätöetäisyys X muuttuu kuvion 1 näyttämästä maksimistaan kohti kuvion 2 näyttämää minimiä ja tähän minimiin asti, muuttuu päällyksen etenemissuunta sen normaalista suoristumis- ja täyttymi;-suunnasta kohti suuntaa, joka on päinvastainen kuin tämä suoristumls-ja täyttymissuunta, ja tulee lopuksi täksi päinvastaiseksi suunnaksi. Tässä suhteessa voidaan rengasmaista ulkonemaa 27 ja sen päällystä kietovaa kosketuspintaa 29 sanoa päällystä kääntäväksi elementiksi
Keksinnön mukaiset pidätysrenkaat valmistetaan parhaiten polyetyleen.is-tä ja styreenistä ja näiden yhdistelmistä. Pidätysrenkaan valmistaja, voi kokemuksensa perusteella valita kulloinkin käytettävät materiaalit tai materiaaliyhdistelmät siten, että ne vaötaavat määrättyjä käyttö-olosuhteita.
Keksintöä voidaan soveltaa mitoituskiekkojen kaikkien sellaisten suoritusmuotojen yhteydessä, jotka voivat aikaansaada päällyksen ulkopinnan maksimikietoutumiskulman Θ pidätysrenkaan 19 ulkoneman 27 kosketuspintaa 29 vasten. Tämän keksinnön yhteydessä voidaan edullisesti käyttää mitoituskiekkoja, joissa on eteenpäin ulkonevat reunukset,

Claims (4)

10 68343 kuten on selitetty edellä mainitussa suomalaisessa patenttihakemuksessa no. 771534 (Kupcikevicius ja kumpp.), joka on saman haltijan nimissä kuin tämä hakemus. Ammattimiehet voivat ilmeisesti keksiä vaihtoehtoisia keinoja keksinnön soveltamiseksi.
1. Menetelmä mitoituksen säätämiseksi ruokatavaranpäällvksiä täytettäessä, jolloin täyttyvä päällys ensin saatetaan laajenemaan sisäpuolisen ympäryskosketuksen kitkapidätyksen vaikutuksesta ja sitten kutistumaan ulkopuolisen ympäryskosketuksen kitkapidätyksen vaikutuksesta ja sisäpuolisen ja ulkopuolisen ympäryskosketuksen sijaintien välistä etäisyyttä voidaan vaihdella, tunnettu siitä, että etenevän päällyksen ulkopuolisen ympäryskosketuksen aluetta suurennetaan muuttamalla etenevän päällyksen etenemissuun-taa ensimmäisestä asennosta, jossa saavutetaan ulkopuolinen minimi-ympäryskosketus, kohti toista asentoa ja tähän asentoon asti, jossa saavutetaan ulkopuolinen maksimiympäryskosketus ja jossa toisessa asennossa päällys kulkee poikittaissiirron kautta, jossa sen kulkusuunta muuttuu sen etenemissuuntaan nähden vastakkaiseksi suunnaksi.
2. Laite laskostetun ja täyttöelementille (13) päällyksessä olevan mitoituskiekon (15) ylitse sovitetun ruokatavaranpäällyksen (11) jatkuvien pituuksien täyttämiseksi, jolloin kiekon (15) ulkoympärys (17) on venyttävässä kosketuksessa laskoksistaan täyttämisen yhteydessä suoristuvan päällyksen (11) sisäpinnan kanssa, jolloin päällyksen ympärystä supistava aukko (21) on muodostettu ympyrämäisen pidätvsrenkaan (19) sisäympäryksen ja täyttösarven (13) ulkoympärvspinnan väliin, ja tämän mitoituskiekon (15) ja ympyrämäisen pidätysrenkaan (19) välistä matkaa pitkin päällystä (11) voidaan säädettävästi vaihdella, tunnettu siitä, että ympyrämäisen pidätysrenkaan (19) sisäkehältä sen sillä 11 68343 sivulla, joka on suunnattu päinvastaiseen suuntaan kuin täyttyvän päällyksen (11) etenemissuunta, ulottuu ympyrämäinen ulkonema (27), joka muodostaa päällyksen (11) ulkopinnan kehän kanssa kosketukseen joutuvan kuperan pinnan, joka on kaareva kohti päällyksen etenemis-suuntaa, ja mitoituskiekossa (15) on välineet päällyksen (11) ulkopinnan ja mainitun ulkoneman (27) kosketuspinnan välisen kosketusalueen vaihtelemiseksi minimikosketuksesta, joka esiintyy kun mitoituskiekon (15) ja pidätysrenkaan (19) välinen etäisyys saavuttaa maksiminsa, ja maksimikosketukseen kun mitoituskiekon (15) ja pidätysrenkaan (19) välinen etäisyys saavuttaa miniminsä.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että mitoituskiekon (15) välineet muuttavat laskoksistaan suoristuvan päällyksen (11) etenemis- ja täyttymissuuntaa kohti päinvastaista suuntaa sitä mukaa, kun mitoituskiekon (15) ja pidätysrenkaan (18) välinen etäisyys muuttuu maksimistaan kohti minimiään.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, t unnettu siitä, että lopullisessa pidätysasettelussaan mitoituskiekon (15) välineet muuttavat laskoksistaan suoristuvan päällyksen (11) etenemis- ja täyttymissuunnan suunnaksi, jolla on sen suoristumis- ja täyttymis-suuntaan nähden vastakkainen komponentti. Förfarande för att reglera dimensionen vid fyllandet av födoämnes-höljen, varvid höljet som fylles först bringas att expandera genom friktionell äterhällning av en inre periferiell kontakt och sedan bringas att sammandragas genom friktionell äterhällning av en yttre periferiell kontakt, varvid avständet mellan ställena för inre och yttre periferiell kontakt kan varieras, kännetecknat därav, att man förstorar det avancerande höljets omrade för yttre periferiell kontakt genom att ändra det avancerande höljets avance-mangsriktning frän ett första läge, där man uppnar minimal yttre periferiell kontakt, mot och tili ett andra läge, där man uppnär
FI771535A 1976-05-14 1977-05-13 Foerfarande och anordning foer reglering av dimensionen vid fylandet av foedoaemneshoeljen FI68343C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/686,425 US4077090A (en) 1976-05-14 1976-05-14 Food casing stuffing sizing control apparatus
US68642576 1976-05-14

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI771535A FI771535A (fi) 1977-11-15
FI68343B FI68343B (fi) 1985-05-31
FI68343C true FI68343C (fi) 1985-09-10

Family

ID=24756250

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI771535A FI68343C (fi) 1976-05-14 1977-05-13 Foerfarande och anordning foer reglering av dimensionen vid fylandet av foedoaemneshoeljen

Country Status (23)

Country Link
US (1) US4077090A (fi)
JP (1) JPS52139764A (fi)
AR (1) AR213642A1 (fi)
AT (1) AT354287B (fi)
AU (1) AU505987B2 (fi)
BE (1) BE854637A (fi)
BR (1) BR7703103A (fi)
CA (1) CA1093895A (fi)
CH (1) CH617070A5 (fi)
DE (2) DE2721311C2 (fi)
DK (1) DK148375C (fi)
ES (1) ES458774A1 (fi)
FI (1) FI68343C (fi)
FR (1) FR2350789A1 (fi)
GB (1) GB1584011A (fi)
IE (1) IE45058B1 (fi)
IT (1) IT1074528B (fi)
MX (1) MX143562A (fi)
NL (1) NL7705340A (fi)
NO (1) NO153083C (fi)
NZ (1) NZ184090A (fi)
SE (1) SE432342B (fi)
ZA (1) ZA772872B (fi)

Families Citing this family (31)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4034441A (en) * 1975-11-26 1977-07-12 Union Carbide Corporation Presizing disc with self-locking means
US4077090A (en) 1976-05-14 1978-03-07 Union Carbide Corporation Food casing stuffing sizing control apparatus
DE2809385A1 (de) * 1978-03-04 1979-09-06 Hoechst Ag Anordnung zum befuellen einer gerafften schlauchfoermigen huelle
US4335488A (en) * 1980-08-25 1982-06-22 Hoechst Aktiengesellschaft Device for filling a shirred tubular casing
NZ200366A (en) * 1981-05-01 1986-07-11 Union Carbide Corp Cored high density shirred food casing
US5038832A (en) * 1981-05-01 1991-08-13 Viskase Corporation Cored high density shirred casings
US4550471A (en) * 1981-05-01 1985-11-05 Union Carbide Corporation Shirred casing article
DE3120205A1 (de) * 1981-05-21 1982-12-09 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Zum gleichzeitigen entfaelteln, glaetten und bremsen einer gerafften schlauchhuelle geeignete vorrichtung sowie anordnung und funktionelle einheit mit dieser vorrichtung
CA1183396A (en) * 1981-06-12 1985-03-05 Arthur L. Sheridan Tension sleeve supported casing article
DE3124025A1 (de) * 1981-06-19 1982-12-30 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Zum gleichzeitigen entraffen, glaetten und bremsen einer gerafften schlauchhuelle geeignete vorrichtung sowie anordnung mit dieser vorrichtung
DE3125836A1 (de) * 1981-07-01 1983-01-27 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Zum gleichzeitigen entraffen, glaetten und bremsen einer gerafften schlauchhuelle geeignete funktionelle einheit sowie vorrichtung mit dieser funktionellen einheit.
US4437209A (en) * 1981-11-16 1984-03-20 Union Carbide Corporation Stuffing method
DE3214673A1 (de) * 1982-04-21 1983-10-27 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Vorrichtung zur herstellung von gefuellten schlauchhuellen
US4466464A (en) * 1982-09-30 1984-08-21 Union Carbide Corporation Overwrapped disk pairs in a package article for automatically and continuously making sausages with flat ends
US4551884A (en) * 1982-09-30 1985-11-12 Union Carbide Corporation Method and apparatus for use in automatically and continuously making sausages with flat ends
US4466463A (en) * 1982-09-30 1984-08-21 Union Carbide Corporation Disk pairs inside package article for automatically and continuously making sausages with flat ends
US4466465A (en) * 1982-09-30 1984-08-21 Union Carbide Corporation Package article for automatically and continuously making sausages with flat ends
US4466466A (en) * 1982-09-30 1984-08-21 Union Carbide Corporation Overwrapped disks in a package article for automatically and continuously making sausages with flat ends
DK172999B1 (da) * 1983-05-20 1999-11-01 Corp Viskase Apparat til stopning af et strømningsdygtigt produkt i kontinuerte længder af rørformet hylster, en fremgangsmåde til brug
US4649602A (en) * 1983-05-20 1987-03-17 Viskase Corporation Stuffing method, apparatus and article for use therewith
US4590830A (en) * 1984-02-24 1986-05-27 Union Carbide Corporation Method and apparatus for controlling casing holdback
US4675945A (en) * 1985-01-23 1987-06-30 Tipper Tie, Inc. Clipping apparatus
US4727624A (en) * 1986-10-22 1988-03-01 Teepak, Inc. Food casing presizing device
US4766645A (en) * 1987-04-16 1988-08-30 Viskase Corporation Size control system for stuffing machine
US4809403A (en) * 1988-04-12 1989-03-07 Teepak, Inc. Collapsible presizing rings
US4837897A (en) * 1988-04-18 1989-06-13 Viskase Corporation Apparatus for monitoring the width of a stuffed food casing
US4970758A (en) * 1990-01-12 1990-11-20 Viskase Corporation Stuffing method and apparatus
US5156567A (en) * 1990-06-15 1992-10-20 Brechteen Co. Gathering device for meat stuffing machine
US5197914A (en) * 1992-01-09 1993-03-30 Marlen Research Corporation Casing brake mechanism for stuffing apparatus
US5595534A (en) * 1996-01-30 1997-01-21 Devro-Teepak, Inc. Easily removable adjustable sizing device for tubular food casing
ES2336033T3 (es) * 2007-10-25 2010-04-07 ALBERT HANDTMANN MASCHINENFABRIK GMBH & CO. KG Procedimiento y dispositivo para envasado de masas pastosas.

Family Cites Families (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2871508A (en) 1955-09-30 1959-02-03 Globe Company Filling machine horn
US2999270A (en) 1958-09-29 1961-09-12 Industrial Nucleonics Corp Extrusion packaging apparatus
LU37808A1 (fi) 1958-10-20
US2983949A (en) 1959-07-22 1961-05-16 Union Carbide Corp Apparatus for shirring sausage casings
US3264679A (en) * 1963-12-24 1966-08-09 Charles D Moekle Apparatus for making linked products
US3317950A (en) * 1965-11-26 1967-05-09 Johnson & Johnson Method for contrlling the stuffing rate of sausages and the like
US3454980A (en) * 1966-10-06 1969-07-15 Tee Pak Inc Casing sizer and sizing process
US3451098A (en) * 1966-10-31 1969-06-24 Union Carbide Corp Constant pressure filling apparatus
US3553769A (en) * 1966-12-05 1971-01-12 Union Carbide Corp Stuffing apparatus
US3457588A (en) * 1966-12-05 1969-07-29 Union Carbide Corp Stuffing apparatus
DE1632213A1 (de) 1967-11-09 1970-08-06 Hauni Werke Koerber & Co Kg Foerdereinrichtung mit mindestens einer Aufnahme fuer einen Zigarettenstrang oder fuer Zigaretten
US3621513A (en) * 1969-05-22 1971-11-23 Union Carbide Corp Method and apparatus for automatic stuffing machines
US3731346A (en) * 1970-03-30 1973-05-08 Union Carbide Corp Stuffing method and apparatus
US3659317A (en) 1970-03-30 1972-05-02 Union Carbide Corp Stuffing apparatus
US3872543A (en) * 1970-04-17 1975-03-25 Herbert Niedecker Snubbing ring and holder for sausage casing filling machines
US3751764A (en) 1971-03-31 1973-08-14 Rheem Mfg Co Casing sizer
US3860996A (en) * 1973-01-19 1975-01-21 Union Carbide Corp Stuffing method and apparatus
US3975795A (en) * 1975-01-20 1976-08-24 Union Carbide Corporation Product stuffing apparatus and method
US4044426A (en) 1975-10-30 1977-08-30 Union Carbide Corporation Stuffing apparatus
US4077090A (en) 1976-05-14 1978-03-07 Union Carbide Corporation Food casing stuffing sizing control apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
CA1093895A (en) 1981-01-20
NO153083B (no) 1985-10-07
FR2350789A1 (fr) 1977-12-09
DE2721311C2 (de) 1985-12-12
IE45058L (en) 1977-11-14
SE7705630L (sv) 1977-11-15
DE2760303C2 (fi) 1988-12-22
FI771535A (fi) 1977-11-15
ATA344677A (de) 1979-05-15
MX143562A (es) 1981-06-02
NL7705340A (nl) 1977-11-16
AU2512177A (en) 1978-11-16
AT354287B (de) 1979-12-27
JPS573333B2 (fi) 1982-01-21
SE432342B (sv) 1984-04-02
BE854637A (fr) 1977-11-14
NO771699L (no) 1977-11-15
ES458774A1 (es) 1978-11-01
US4077090A (en) 1978-03-07
NZ184090A (en) 1980-12-19
DK148375C (da) 1985-11-18
ZA772872B (en) 1978-04-26
NO153083C (no) 1986-01-15
AR213642A1 (es) 1979-02-28
IE45058B1 (en) 1982-06-16
DK210677A (da) 1977-11-15
FR2350789B1 (fi) 1982-08-13
JPS52139764A (en) 1977-11-21
BR7703103A (pt) 1978-01-31
AU505987B2 (en) 1979-12-06
DK148375B (da) 1985-06-24
DE2721311A1 (de) 1977-11-17
CH617070A5 (fi) 1980-05-14
FI68343B (fi) 1985-05-31
GB1584011A (en) 1981-02-04
IT1074528B (it) 1985-04-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI68343C (fi) Foerfarande och anordning foer reglering av dimensionen vid fylandet av foedoaemneshoeljen
FI60346B (fi) Foerfoerpackat veckat roerformat livsmedelshoelje
FI68344B (fi) Foerfarande och anordning foer reglering av diametern och aendarna av en i ett hoelje sluten produkt
FI60636B (fi) Foerfarande och anordning foer att automatiskt avbryta produktstroemmen genom en ifyllningsanordning in i ett hoelje
US4164057A (en) Food casing stuffing sizing control method
FI67470C (fi) Foerfarande och apparatur foer att placera en dimensioneringsskiva i ett slangformigt hoelje
USRE30390E (en) Stuffing apparatus
FI72638B (fi) Anordning foer utraetning, glaettning och utspaerrning av ett ihoppveckat slanghoelje.
US3457588A (en) Stuffing apparatus
FI64039C (fi) Foerdimensioneringsskiva med sjaelvlaosande don
NZ201091A (en) Controlled sub-volume filling of food casings
FI67471C (fi) Foerfarande foer att placera en dimensioneringsskiva i ett slangformigt hoelje och anordning foer tillaempning av detta forfarande
US5211599A (en) Adjustable sizing device for tubular food casing
FI74592C (fi) Utbredningsskivmodul.
FI64040C (fi) Foerfarande och anordning foer att reglera stroemningen av viskoesa medier
JPH0823950A (ja) 二重包あん装置における内、外包材重合装置
EP2233009B1 (en) Meat trussing system
AT358944B (de) Einschnuerring
DE60319712T2 (de) Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung eines Klebstoffs oder eines ähnlichen Produkts

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: VISKASE CORPORATION