FI67523C - Foerfarande och anordning foer oeverflyttning av skivformigt styckegods, isynnerhet betongelement, pao ett transportunderlag. - Google Patents

Foerfarande och anordning foer oeverflyttning av skivformigt styckegods, isynnerhet betongelement, pao ett transportunderlag. Download PDF

Info

Publication number
FI67523C
FI67523C FI831222A FI831222A FI67523C FI 67523 C FI67523 C FI 67523C FI 831222 A FI831222 A FI 831222A FI 831222 A FI831222 A FI 831222A FI 67523 C FI67523 C FI 67523C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
goods
cross
racks
boom
storage
Prior art date
Application number
FI831222A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI67523B (fi
FI831222A0 (fi
FI831222L (fi
Inventor
Matti Pekka Nurminen
Original Assignee
Parma Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Parma Oy filed Critical Parma Oy
Priority to FI831222A priority Critical patent/FI67523C/fi
Publication of FI831222A0 publication Critical patent/FI831222A0/fi
Priority to SE8401639A priority patent/SE449731B/sv
Priority to NO841449A priority patent/NO158732C/no
Publication of FI831222L publication Critical patent/FI831222L/fi
Publication of FI67523B publication Critical patent/FI67523B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI67523C publication Critical patent/FI67523C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65GTRANSPORT OR STORAGE DEVICES, e.g. CONVEYORS FOR LOADING OR TIPPING, SHOP CONVEYOR SYSTEMS OR PNEUMATIC TUBE CONVEYORS
    • B65G7/00Devices for assisting manual moving or tilting heavy loads
    • B65G7/02Devices adapted to be interposed between loads and the ground or floor, e.g. crowbars with means for assisting conveyance of loads

Landscapes

  • Conveying And Assembling Of Building Elements In Situ (AREA)
  • Preparation Of Clay, And Manufacture Of Mixtures Containing Clay Or Cement (AREA)
  • On-Site Construction Work That Accompanies The Preparation And Application Of Concrete (AREA)
  • Pallets (AREA)
  • Warehouses Or Storage Devices (AREA)

Description

67523
Menetelmä ja laite levymäisen kappaletavaran, sopivimmin betonielementtien, siirtämiseksi kuljetusalustalle
Esillä olevan keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 5 1 johdannon mukainen menetelmä levymäisen kappaletavaran siirtämiseksi kahdelta yhdensuuntaiselta varastointiteli-neeltä tai sentapaiselta kuljetusalustalle.
Yleisesti ottaen menetelmä toteutetaan siten, että levymäiset tuotteet ladotaan kahdelle yhdensuuntaiselle varas-10 tointitelineelle, kuljetusalusta ajetaan siirrettävän tava ran alle ja telineet kallistetaan poikkisuunnassa, kunnes ne kippautuvat ja tavara siirtyy alustalle.
Keksintö koskee myös patenttivaatimuksen 3 johdannon mukaista laitetta menetelmän suorittamiseksi.
15 Rakennusmateriaalit toimitetaan nykyään yleensä maan tiekuljetuksina tehtailta tai varastoilta rakennustyömaille. Työmaille laadittujen tarkkojen aikataulujen noudattamiseksi on varsinkin elementtien toimitusten tapahduttava oikea-ai-kaisesti ja oikeassa järjestyksessä. Tämä saattaa vilkkaina 20 rakennusajanjaksoina merkitä ruuhkautumista tehtailla ja va rastoima. Toimitusten pullonkaulaksi on osoittautunut kuljetusajoneuvojen kuormaaminen. Tämä tapahtuu yleensä siten, että elementit siirretään joko varastosta tai suoraan tuotannosta erillisen nosturin avulla kuljetusalustalle, tavallises-25 ti kuorma-auton tai perävaunun lavalle. Täälöin pystytään kuitenkin kuormaamaan vain yhtä monta elementtiä kuin nosturien lukumäärä edellyttää, eli jokaista s amanaikai se sti kuormattavaa ajoneuvoa kohti tarvitaan yksi erillinen nosturi.
Tämä seikka on ollut omiaan korottamaan kuormaus- ja varas-30 ton käsittelykustannuksia.
Tämän keksinnön tarkoituksena on yksinkertaistaa rakennusaineiden käsittelyä ja saada aikaan uusi menetelmä levymäisten kappaletavaroiden, etenkin betonielementtien, siirtämiseksi varastotiloista kuljetusalustalle.
35 Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että elementit va- 67523 rastoidaan päällekkäin ladottuina sellaisten telineiden päällä, joilta ne voidaan siirtää haluttuun kohteeseen telineitä kallistamalla ja kippaamalla, jolloin telineiden jal-kaosat on muotoiltu tällaisen suorituksen helpottamiseksi.
5 Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 t un n ismerkk i osassa.
Keksinnön mukaiselle varastointitelineelle on puolestaan tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 10 3 tunnusmerkkiosassa.
Menetelmän avulla saavutetaan huomattavia etuja. Niinpä varastoalueella ei tarvita erillistä nosturia, vaan jokaisen kuljetuksen hoitaja, eli yleensä kuorma-auton kuljettaja, voi omin päin kuormata autonsa. Koska nosturia ei 15 tarvita, ei myöskään varaston koko ole rajoitettu nosturin toimintasäteen tai toiminta-ajan suhteen. Kaikki nämä seikat yhdistettyinä alentavat merkittävästi varastointi- ja kuormaustoimintojen kustannuksia ja lyhentävät niihin kuuluvaa aikaa.
20 Perinteinen varastokäsittely voidaan jopa jättää pois. Yhdessä tuotannon, kuljetuksen ja työmaan asennusvaatimukset kattavan ATK-järjestelmän kanssa keksinnön avulla päästään optimaaliseen tulokseen.
Keksinnön mukainen menetelmä voidaan käytännössä toteut-25 taa esimerkiksi seuraavasti: Levymäinen kappaletavara, sopi- vimmin yksi tai useampi betonielementti, ladotaan nosturin avulla yksitellen kahden yhdensuuntaisen varastointitelineen päälle siten, että ne jäävät molemmista päistään telineiden päälle kannatukseen. Elementit telineineen siirretään tämän 30 jälkeen varastointialueelle esimerkiksi sellaisella kuljetus ajoneuvolla, jossa on hydraulisesti säädettävä korkeusasema.
Kun halutaan siirtää elementit telineiltä kuljetusalustalle, tämä ajetaan ensin elementtien alle, sopivimmin näiden pituussuunnassa, jolloin kuljetusalusta samalla ajetaan 35 myös molempien telineiden kuormaa kannattavien poikkipuomien 3 67523 alle. Tämän jälkeen siirrettävään kuormaan kohdistetaan sen pituussuunnaassa vaikuttava voima, esimerkiksi kytkemällä toinen varastointiteline vetokettingillä tai sentapaisella kuljetusalustaan tai ajoneuvoon ja vetämällä telineillä ole-5 vaa kuormaa tällä tavalla eteenpäin. Tämä voima voidaan myös kohdistaa suoraan siirettävään kuormaan vastaavalla tavalla. Mainitun voiman ansiosta siirrettävä tavara joutuu liikkeeseen, joka suuntautuu elementtien pituussuunnassa eteenpäin ja alaspäin. Liikkeen vaimentamiseksi varastointitelineiden 10 rakenne on sellainen, että tavaran kaareva liikerata muut-, tuu kesken liikettä siten, että sen kaarevuuskeskipiste siirtyy liikkeen suunnassa eteenpäin, samalla kun sen kaare-vuussäde pienenee. Tällä tavalla saadaan elementit siirtymään hallitun liikkeen avulla kuormausalustalle varastointi-15 telineiden ensin kallistuessa ja lopuksi kippautuessa.
Menetelmän edullisen suoritusmuodon mukaan tavara jää kuljetusalustalle varastointitelineiden poikkipuomiosien kannatukseen. Telineiden jalkaosat on tällöin irroitettava poikkipuomeista , ennen kuin elementtikuorma voidaan lähet-20 “tää matkaan. Jalkaosat voidaan yhdistää toiseen poikkipuomi-osaan ja käyttää uudestaan menetelmän mukaisessa varastoinnissa ja kuormaamise s s a.
Seuraavassa ryhdytään lähemmin tarkastelemaan liitteinä olevien piirustusten avulla menetelmän toteuttamiseksi 25 tarkoitettujen varastointitelineiden edullista rakennetta.
Kuviossa 1 on esitetty yksi keksinnön mukainen varastointiteline sivusta ja kuviossa 2 vastaavasti edestä, eli telineen poikittaissuunnasta, katsottuna. Kuviossa 3 - 5 on periaatepiirroksina esitetty edellä kuvatun telineen 30 käyttöä keksinnön mukaisen menetelmän toteutuksessa.
Varastointiteline käsittää kaksi identtistä jalkaosaa, jotka yläpäistään on yhdistetty poikkipuorain 6 avulla. Poikkipuomina 6 on tässä tapauksessa nk. H-palkki , mutta se voi läpileikkaukseltaan myös olla nelikulmainen tai jopa 35 pyöreä. Tavaran jäädessä menetelmän edullisessa suoritusmuo- ι: 67523
It dossa kuljetusalustalle poikkipuomin 6 kannatukseen on tämä läpileikkaukseltaan sopivimmin makaavan H:n tai nelikulmion muotoinen. Kuviossa 1 on esitetty toisen jalkaosan rakenne.
Se käsittää siten kaksi mainitun poikkipuomin 6 suhteen 5 kohtisuoraa tukea 1 ja 2, jotka voivat olla metallia tai muuta vastaavaa ainetta, sopivimmin terästä. Tuet 1 ja 2 yhdistyvät yläpäistään kohtisuorasti pyöreään putkeen 3.
Putki 3 on sovitettu toisen, halkaisijaltaan hieman sitä suuremman pyöreän putken 1+ sisään sopivimmin siten, että se 10 Pystyy vapaasti kiertymään tämän sisällä. Putki on puolestaan sopivalla tavalla, esimerkiksi hitsaamalla, yhdistetty poikkipuomiin 6. Alapäistään tuet 1 ja 2 on yhdistetty palkin 7, 7' avulla. Tämä koostuu kahdesta suorasta osasta 7 ja 7', jotka on yhdistetty kohdasta 8 siten, että kohdan 8 15 ja tuen 2 välinen osa 7' muodostaa tylpän kulman tuen 1 ja kohdan 8 välisen osan 7 kanssa , jolloin palkin 7» 7' ja tuen 2 yhdyskohta 9 on lähempänä poikkipuomin 6 ylätasoa kuin palkin 7 ja tuen 1 yhdyskohta 12.
Edellä mainittujen rakenneosien lisäksi jalkaosat on 20 tässä suoritusmuodossa varustettu seuraavilla osilla, jotka vahvistavat rakennetta tai tekevät sen turvallisemmaksi, mutta eivät vaikuta itse telineen toimintaan: tuen 2 jatkeena kohdasta 9 alspäin ulottuva tukijalka 10 ja tukijalan lukitsemiseksi paikalleen 25 tarkoitettu laite 11, putken 3 ja tukien 1 ja:^2 välisten kulmien vahvistamiseksi tarkoitetut kulmaraudat 13 ja putkea k poikittaissuunnassa vahvistavat pystysuorat tangot 5· 30 Kuviossa 3 on esitetty tilanne, jossa kappalemaista tavaraa 15 kannatetaan telineiden poikkipuomien 6 päällä, jolloin niiden jalkaosat muodostavat kohtien 12 ja 8 välisiltä osilta kosketuspinnat alustaa vasten. Kuljetusalusta on ajettu tavaran 15 alle tämän pituussuunnassa, jolloin 35 alusta 1U on myös poikkipuomien 6 alla. Jalkaosien yläpäähän tai kappaletavaraan 15 kohdistetaan tämän jälkeen nuo- 5 67523
Ien A suuntainen voima. Voiman vaikutuksesta telineet kallistuvat tukipisteiden 8 varassa ja telineiden päällä oleva kuorma 15 joutuu eteen- ja alaspäin suuntautuvaan liikkeeseen, jonka liikeradan kaarevuussäteenä on kohdan 8 ja 5 poikkipuomin 6 ylätason välinen etäisyys.
Telineiden saavuttaessa aseman, jossa jalkaosat muodostavat kohtien 8 ja 9 väliseltä osalta 7' uudet kosketuspinnat alustaa vasten (kuvio H), kuorman liike vaimenee hetkellisesti. Vaikuttavan voiman ollessa tarpeeksi suuri, tai 10 kallistusliikkeen tarpeeksi nopea, telineet kallistuvat kuitenkin edelleen, nyt tukipisteiden 9 varassa. Kaarevuus säde on kohdan 9 ja poikkipuomin 6 ylätason välinen etäisyys. Tätä tilannetta esittää kuvio 5.
Viimeistään silloin, kun kuorma 15 on siirtynyt kulje-1_5 tusalustalle 1U, telineet kippautuvat. Jalkaosat erotetaan tämän jälkeen poikkipuomista 6 irrottamalla putki 3 putkesta k .
Varastointit e 1ineen edullisessa rakennevaihtoehdossa, jossa putki 3 ja siihen yhdistetty jalkaosa on poikkipuomin 20 6 suhteen kiertyvä, ylläpidetään mahdollisimman suurta kos ketuspintaa kappaletavaran 15 ja poikkipuomin 6 välillä koko siirtoliikkeen ajan, ja varmistetaan, että tavara jää tukevasti poikkipuomien 6 kannatukseen kuljetusalustalle. Poikkipuomin 6 ylä- ja alapinta ovat tällöin edullisesti yhden-25 suuntaiset ja tasaiset, ja erityisen edullisesti poikkipuo- mi 6 on H-palkki tai nelikulmaisen poikkileikkauksen omaava palkki tai puomi.
Keksinnön puitteista poikkeamatta voidaan menetelmä toteuttaa monella eri tavalla. Niinpä kuljetusalusta voidaan 30 ajaa kuorman alle tämän poikittaissuunnassa, jolloin alusta siis ajetaan pelkästään kuorman, ei varastointitelineiden poikkipuomien, alle. Kohdistamalla kuormaan veto- tai työntövoimaa, kuten edellä on selostettu, saadaan kuorma siirtymään kuormausalustalle siten, että se jää poikittain sen 35 päälle. Tässä tapauksessa varastointitelineet eivät jää kuor- 6 67523 man alle, eikä niitä tarvitse purkaa poistamista varten.
Tavara voi myös jäädä kuormausalustalle valmiiksi asennettujen tukien varaan, jolloin jalkaosien erotuksen jälkeen myös poikkipuomit voidaan poistaa kuormausalustalta.
5 Mainittakoon, että keksintö on myös sovellettavissa esim. kansainvälisten standardien mukaisten konttien varastointiin ja siirtoon.
Il

Claims (6)

67523 Patenttivaatimukset :
1. Menetelmä varsinkin levymäisen kappaletavaran, sopivim-min betonielementtien, siirtämiseksi kahdelta yhdensuuntai- 5 seita varas tointite 1inee11ä (1, 2, 6) tai sentapaiselta kul jetusalustalle (14) pois siirtämistä varten, jolloin - kuljetusalusta (14) ajetaan siirrettävän tavaran (15) alle, minkä jälkeen - teleneiltä (1, 2) kallistetaan poiki11ais suunnass a, 10 kunnes ne kippautuvat siirtäen tavaran (15) alustalle (14) , tunnettu siitä, että käytetään sellaisia telineitä (1, 2, 6), joiden jalkaosilla (1, 2) on ka 11istumis suunnass a ainakin kaksi peräkkäistä ka 11istumistukipiste11ä (8, 9), 15 joista jälkimmäisen (9) etäisyys telineen poikk i puomi in (6) on pienempi kuin edellisen (8) vastaava etäisyys.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet tu siitä, että kippaamisen jälkeen kappaletavara (15) jätetään 20 alustalle (14) sovitettujen tukien kannatukseen, jolloin poikkipuomit (6) voidaan poistaa alustalta (14).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän soveltamiseen käytettävä kallistettava ja kipattava varastointiteline (1, 25 2, 6) tai sentapainen, joka käsittää - kaksi jalkaosaa (1, 2) sekä - poikkipuomin (6), joka yhdistää jalkaosat toisiinsa näiden yläpäästä, tunnettu siitä, että jalkaosilla (1, 2) on kallistu-30 missuunnassa ainakin kaksi peräkkäistä ka 11istumistukipis tettä (8, 9), joista jälkimmäisen (9) etäisyys poikkipuomiin (6) on lyhyempi kuin edellisen vastaava etäisyys.
4· Patenttivaatimuksen 3 mukainen varastointiteline, 35 tunnettu siitä, että poikkipuomin (6) poikkileikkaus on oleellisesti makaavan H:n muotoinen. 67523
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen varastöintite 1ine, tunnettu siitä, että jalkaosan (1, 2) kulmapisteiden (6, 12, 8 ja 9) kautta kulkeva ääriviiva muodostaa nelikul- m i on (kuvio 3). 5
6. Jonkin patenttivaatimuksen 3-5 mukainen varastointite- line, tunnettu siitä, että jalkaosa (1, 2) on varus tettu jälkimmäisen tukipisteen (9) kohdalle asennetulla var-muustukija 1a 11a (10). 1 . t 67523
FI831222A 1983-04-12 1983-04-12 Foerfarande och anordning foer oeverflyttning av skivformigt styckegods, isynnerhet betongelement, pao ett transportunderlag. FI67523C (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI831222A FI67523C (fi) 1983-04-12 1983-04-12 Foerfarande och anordning foer oeverflyttning av skivformigt styckegods, isynnerhet betongelement, pao ett transportunderlag.
SE8401639A SE449731B (sv) 1983-04-12 1984-03-23 Lagringsstellning for overflyttning av i synnerhet skivformigt styckegods, foretredesvis betongelement till ett transportunderlag for borttransport
NO841449A NO158732C (no) 1983-04-12 1984-04-11 Anordning for overfoering av plateformet stykkgods, isaer betongelementer, paa et transportunderlag.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI831222A FI67523C (fi) 1983-04-12 1983-04-12 Foerfarande och anordning foer oeverflyttning av skivformigt styckegods, isynnerhet betongelement, pao ett transportunderlag.
FI831222 1983-04-12

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI831222A0 FI831222A0 (fi) 1983-04-12
FI831222L FI831222L (fi) 1984-10-13
FI67523B FI67523B (fi) 1984-12-31
FI67523C true FI67523C (fi) 1990-02-09

Family

ID=8517033

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI831222A FI67523C (fi) 1983-04-12 1983-04-12 Foerfarande och anordning foer oeverflyttning av skivformigt styckegods, isynnerhet betongelement, pao ett transportunderlag.

Country Status (3)

Country Link
FI (1) FI67523C (fi)
NO (1) NO158732C (fi)
SE (1) SE449731B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI67523B (fi) 1984-12-31
SE8401639L (sv) 1984-10-13
FI831222A0 (fi) 1983-04-12
NO158732B (no) 1988-07-18
SE449731B (sv) 1987-05-18
FI831222L (fi) 1984-10-13
SE8401639D0 (sv) 1984-03-23
NO158732C (no) 1988-10-26
NO841449L (no) 1984-10-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN1131799C (zh) 集装箱装卸装置或吊架
CN110525578B (zh) 一种吊舱安装装置及安装方法
NZ243085A (en) Shelf system for storage and retrieval of rolls of material incorporating roll transporting system
CN107244382A (zh) 绑扎桥与集装箱船的组装方法
RU2268835C2 (ru) Устройство для перемещения контейнеров
US6386807B1 (en) Stackable trailers
FI67523C (fi) Foerfarande och anordning foer oeverflyttning av skivformigt styckegods, isynnerhet betongelement, pao ett transportunderlag.
FI72696B (fi) Foerfarande och anordning foer oeverflyttning av foeretraedesvis byggnadselement pao ett transportunderlag.
DE102007060730B4 (de) Einfahrregalsystem
CN114194357A (zh) 一种用于集装箱船烟囱分段的运输方法
FI127072B (fi) Haalauspalkki, sen nostojärjestely ja kuljetin
GB1566371A (en) Device for lifting hollow bodies
US6361013B1 (en) Load rack apparatus
JP2002362892A (ja) ロードスタビライザ付きフォークリフト
CN220350453U (zh) 一种撑管部件的运转装置
US7035713B2 (en) Method for forming container racks
CN211543567U (zh) 一种用于预制板的搬运小车
CN217419353U (zh) 一种横轨转场联动装置
CN211224675U (zh) 一种大直径钢筋混凝土管转运底座
CN217347631U (zh) 管件运输装置
CN217624660U (zh) 一种用于超长构件的倒运胎架
JP2865625B2 (ja) 台車工法用補助台車
FI65974C (fi) Laenksystem foer lastlyftanordning
US3338436A (en) Means for coupling loads to lifting means
JPH0678341U (ja) コンテナの水平荷役用走行式受渡し装置の構造

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: PARMA OY