FI66838C - Foerfarande foer framstaellning av pyretriner och analoger daerav - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av pyretriner och analoger daerav Download PDF

Info

Publication number
FI66838C
FI66838C FI790626A FI790626A FI66838C FI 66838 C FI66838 C FI 66838C FI 790626 A FI790626 A FI 790626A FI 790626 A FI790626 A FI 790626A FI 66838 C FI66838 C FI 66838C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
reagent
oxidation
racemic
optically active
compounds
Prior art date
Application number
FI790626A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI66838B (fi
FI790626A (fi
Inventor
Istvan Szekely
Nee Gaspar Marianna Lovasz
Gabor Kovacs
Rudolf Soos
Lajos Nagy
Bela Koszegi
Original Assignee
Chinoin Gyogyszer Es Vegyeszet
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Chinoin Gyogyszer Es Vegyeszet filed Critical Chinoin Gyogyszer Es Vegyeszet
Publication of FI790626A publication Critical patent/FI790626A/fi
Publication of FI66838B publication Critical patent/FI66838B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI66838C publication Critical patent/FI66838C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N53/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing cyclopropane carboxylic acids or derivatives thereof

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Agronomy & Crop Science (AREA)
  • Pest Control & Pesticides (AREA)
  • Plant Pathology (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)

Description

R35^1 ΓβΊ m,KWULUTUSJULKAISU
jjggrL l»J (11) UTLAGGNINCSSKRIFT 000 00 C Patent 1.1 uytu-.c 1 ty 10 12 1931 ' * Patent oeddolat ^ ^ (51) Kv.Hu/fcK.0.3 C 07 C 69/743 SUOMI—FINLAND pi) 790626 (22) HtktmlipaM —Ameknlnftdag 23.02.79 (23) Alkupotut —Glklfhutadag 23.02.79 (41) Tullut JuIMmIisI — MKrit affumll| 24.08.79
Patentti· Ja rakiutarihaJlitU· /44) Nihcftvtloipunon |a kuuUJulkilMn pvm. — no 0/.
Patent- och regiateratyreleen AmMcm uth«d oeh mUkrlftM pubtlcorad ; ' (32)(33)(31) Prr*««r «tuoikuu. -Buglr* prtortt* 23.02.78 Unkari-Ungern(HU) CI-1814 (71) CHINOIN Gyögyszer £s Vegy^szeti Termdkek Gyära Rt.,
To utca 1-5, H-1045 Budapest IV, Unkari-Ungern(HU) (72) Istvän Sz^kely, Szentendre, Marianna Lövasz ηέε Gäspär, Budapest,
Glbor Koväcs, Budapest, Rudolf So6s, Budapest,
Lajos Nagy, Szentendre, B61a KÖszegi, Budapest, Unkari-Ungern(HU) (74) Oy Kolster Ab (54) Menetelmä pyretriinien ja niiden analogien valmistamiseksi -Förfarande för framstä1Ining av pyretriner och analoger därav
Keksintö koskee uutta menetelmää optisesti aktiivisten ja raseemisten pyretriinien ja niiden analogien valmistamiseksi, joiden kaava on H3C x /¾ f R11 K A~ " ^ ^ COO CH3 jossa R^ on suoraketjuinen tai haarautunut alempi alkyyli- tai 12 1-alkenyyliryhmä tai vety, R ja R tarkoittavat toisistaan riippumatta vetyä, halogeenia tai alempaa alkyyliä, jolloin toinen niistä voi tarkoittaa myös alempaa alkoksikarbonyyliä, ^tarkoittaa n(_- ja/tai fS -konfiguraatiota ja —tarkoittaa ^ -konfiguraatiota .
E __ 66838
Kaavan I mukaisilla yhdisteillä on insektisidinen vaikutus.
Substituentti R1 on sopivasti korkeintaan 6 hiiliatomia, edullisesti korkeintaan 4 hiiliatomia sisältävä alkyyli- tai alke- nyyliryhmä, joka voi olla suora tai haarautunut, esim. metyyli, etyyli, isopropyyli tai vinyyli.
12
Jos R ja/tai R merkitsee halogeenia, niin halogeeni on esimerkiksi kloori, bromi tai jodi.
12
Jos R ja/tai R on alempi alkyyli tai alkoksikarbonyyli, niin se on edullisesti alkyyli- tai alkoksikarbonyyliryhmä, joka sisältää korkeintaan 6 hiiliatomia, esim. metyyli, etyyli, butyy-li tai metoksikarbonyyli tai etoksikarbonyyli.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että optisesti aktiivinen tai raseeminen krysanteemikarboksyylihappo-esterijohdannainen, jonka kaava on
OH
H3C\ AH3 A rU
\f / A/1111
r\ y-\ U
^ / ch2 R x C00 12 jossa R , R, R ,'"^‘ja—tarkoittavat samaa kuin edellä, hapetetaan aproottisessa, inertissä, orgaanisessa 1iuottimessa, jolloin hapetus suoritetaan käyttäen sinänsä tunnettuja hapettimia ja hapetus-menetelmiä, jotka sopivat syklopentaanirenkaan hydroksyyliryhmän muuttamiseen oksoryhmäksi.
Yleisen kaavan II mukaisessa yhdisteessä oleva vapaa 1^>-hydroksiryhmä muutetaan hapettimen avulla oksoryhmäksi, jota reaktiota seuraa eksosyklisen kaksoissidoksen (3-metyleeniryhmä) toi-siintuminen spontaanisti endosykliseksi kaksoissidokseksi.
Tunnetaan erilaisia pyretriinijohdannaisia sisältäviä insek-tisidivalmisteita. Keksinnön mukaiselle menetelmällä valmistettuja kaavan I mukaisia yhdisteitä sisältävät valmisteet ovat kuitenkin edullisempia kuin tunnetut valmisteet. Tähän asti käytetyt valmisteet on valmistettu nimittäin kasveista uutetusta luonnonpyretrii- 66838 nistä, (pyretriiniuute), joka sisältää insektisidisesti vaikuttavan toivotun pyretriinin ohella myös muita, tuntemattomia ja mahdollisesti vahingollisia sivuaineita. Niitä käytettäessä on otettava huomioon sivuvaikutukset. Sensijaan keksinnön mukaisesti valmistetut yhdisteet ovat kemiallisesti yhtenäisiä ja sisältävät aktiivista aineosaa vakiomäärän eivätkä sisällä mitään terveydelle haitallisia sivuaineita. On myös mahdollista, että käytettäessä yleisen kaavan I mukaisen yhdisteen sijasta toista, yleisen kaavan I mukaista yhdistettä, voidaan estää resistenssin syntyminen.
Yleisen kaavan I mukaisiin optisesti aktiivisiin ja rasee-misiin yhdisteisiin kuuluvat myös luonnonpyretriinit ja niiden analogit. Luonnonpyretriinit ovat insektisidejä, joilla on erittäin vahva biologinen vaikutus. Ne vaikuttavat jo aivan vähäisinä pitoisuuksina ja ovat imettäväisille käytännöllisesti katsoen myrkyttömiä.
Ns. pyretriiniuute sisältää 6 aktiivista, insektisidisesti vaikuttavaa yhdistettä, joita voidaan kuvata yleisellä kaavalla IV: 0 1 Rl h3c .ch3 Aa / ,IV) .. x PC"
/ XCH
' coo J
H3C
Seuraavassa taulukossa on esitetty näiden yhdisteiden triviaalinimet ja vastaavat substituentit.
______ .. EE. —^ —-- 66838
Taulukko I
1 2
Triviaalinimi R R
Pyretriini I vinyyli metyyli
Pyretriini II vinyyli karbometoksi
Sineriini I metyyli metyyli
Sineriini II metyyli karbometoksi
Jasmoliini I etyyli metyyli
Jasmoliini II etyyli karbometoksi
Taulukosta I voidaan nähdä, että yhdisteet, joilla on merk-2 ki I (jolloin R on metyyli) ovat krysanteemihappoestereitä, ja 2 yhdisteet, joilla on merkki II (jolloin R on karbometoksiryhmä) ovat pyretriinihappoestereitä ja yleisesti retroloniesterijohdannaisia tai syklopentenonialkoholiesterijohdannaisia.
Näissä yhdisteissä on sekä happokomponentissa että alkoholi-komponentissa useampia asymmetriakeskuksia, ja siten molemmat komponentit ovat myös sellaisenaan optisesti aktiivisia.
Puhtaiden yhdisteiden valmistus kasveista on erittäin hankalaa. Yhdisteiden fysikaaliskemiallisen samankaltaisuuden vuoksi niiden erottaminen toisistaan voidaan suorittaa vain aikaavievillä ja kalliilla kromatografisilla menetelmillä, joissa voi myös tapahtua osittaista epimerisaatiota.
Joissakin tapauksissa on kuitenkin onnistuttu erottamaan yhdisteet toisistaan, ja on voitu todeta, että pyretriiniuutteen eri komponentit ovat vaikutukseltaan ja pysyvyydeltään sangen erilaisia. Esim. pyretriini I ja sineriini I ovat vaikuttavampia kuin jasmoliini I /j. Science of Food and Agriculture Voi. 13, 260 (1962 )J, kun taas sineriini I ja jasmoliini I ovat paljon pysyvämpiä kuin pyretriini /Pyrethrum Post, Voi. 9, 17 (1968)^7.
On jo kauan ollut toivottua, että pyretriiniä ja analogisia yhdisteitä (pyretroideja) voitaisiin valmistaa synteettisesti. Luonnon pyretriinejä läheisimmin muistuttavia synteettisesti valmistettuja yhdisteitä ovat bioalletriini ja s-bioalletriini { kaa-1 2 vassa IV R on metyyli ja R on vety). Ensinmainittu on d-(+)- 66838 5 trans-krysanteemihapon esteri raseemisen alletrolonin kanssa, kun taas toisessa mainitussa yhdisteessä myös alkoholikomponentti on resolvoitu (+) oikealle kääntävä alletroloni.
Esim. NL-patenttijulkaisusta 7 413 401 on tunnettua, että s-bioalletriinilla on moninkertainen insektisidin teho bioalletrii-niin verrattuna, kun mittaus suoritetaan samalla tavalla.
Tunnetaan joitakin raseemisten "luonnon" pyretriinien täys-synteesejä. Näistä on yhteenveto J.E. Casidan toimittamassa kirjassa "Pyrethrum the Natural Insecticide" (Academic Press, N.Y., London 1973), luvussa 4.
Optisesti aktiivisten "luonnon" pyretriinien valmistus on tähän asti ollut mahdollista ainoastaan teoreettisesti, ja tällöin resolvoimalla raseeminen (+)-retroloni ja asyloimalla sitten vastaava enatiomeeri d-(+)-trans-krysanteemihapolla.
Raseemisten (+)-retrolonien resolvointi on erittäin hankalaa ja kallista. Tunnetaan esim. menetelmä, jossa käytetään vastaavaa semikarbatsidia /J. Org. Chem. 29, 5225 (1964)^. Optisesti aktiivisten aineiden valmistuksessa voidaan synteesin taloudellisuutta parantaa suorittamalla resolvointi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Keksinnön mukainen menetelmä on ensimmäinen teollisesti toteutettavissa oleva synteesimenetelmä sellaisten optisesti aktiivisten pyretriinien valmistamiseksi, joilla on sama optinen kääntökyky kuin luonnon pyretriineillä, sekä useiden tähän asti tuntemattomien analogisten yhdisteiden valmistamiseksi. Menetelmä sopii tietenkin myös s-bioalletriinin valmistamiseen.
Tähän asti tunnetuissa menetelmissä pyretriinien valmistamiseksi asyloidaan raseemiset retrolonit krysanteemihappojohdannaisilla. Raseemisen retrolonin asyloitava hydroksiryhmä on valmistuksen aikana suojattava suojaryhmällä, joka poistetaan jälleen ennen asylointia. On kuitenkin tunnettua (Chem. and Ind., 1142, 1966), että retrolonit ovat pysymättömiä, ja siitä syystä suoja-ryhmän liittämisellä ja poistamisella aiheutetaan huomattava mate-riaalihäviö. Saanto, ja optisesti aktiivisten yhdisteiden ollessa kyseessä, tuotteen optinen puhtaus ovat siten huonot, ja on käytettävä vaikeita puhdistusmenetelmiä.
66838
Yllättäen on havaittu, että edellä mainitut vaikeudet voidaan välttää valmistamalla pyretriinit ja niiden analogit seu-taavalla tavalla: ensin halogenoidaan selektiivisesti 3,3a¢6,4, 5,6, 6ao£/-heksahydro-2-okso-4öC-hydroksimetyyli-5 β> -hydroksi-2H-syklopenta/b/furaanin /Tetrahedron Letters, 50, 4639-42 (1976).7 hydroksimetyyliryhmä, näin saatu 406-halogeenimetyylilaktonijohdannainen pelkistetään sinänsä tunnetulla tavalla, saatu laktoli alkyloidaan Wittig-reaktiossa, jolloin muodostuu retroloneille tyypillinen cis-alkenyylisivuketju, ja halogeenimetyylisivuketju dehydrohalogenoituu. Pyretriinin yleisen kaavan II mukaisia pre-kursoreita saadaan asyloimalla saadun tuotteen, 2-substituoitu-l,4-dihydroksi-3-metyleenisyklopentaanijohdannaisen 4-asemassa oleva hydroksyyli selektiivisesti sopivalla krysanteemihappojohdannaisella. Selektiivisessä asyloinnissa asyloidaan vain 4-asemassa oleva hydroksyyliryhmä; täten suojaryhmän liittämiseen ja poistamiseen liittyvät vaikeudet vältetään, ja näin voidaan myös valmistaa hyvällä saannolla pyretriinejä, jotka sisältävät optisesti aktiivisia retroloneja.
Aproottisina, inertteinä orgaanisina liuottimina keksinnön mukaisessa menetelmässä tulevat kysymykseen aromaattiset, alifaat-tiset tai alisykliset hiilivedyt, kuten esim. bentseeni, tolueeni, sykloheksaani tai petrolieetteri, tai niiden halogenoidut johdannaiset, kuten esim. dikloorimetaani tai etyleenikloridi, tai keto-nit, kuten dimetyyliketoni tai metyylietyyliketoni. Voidaan myös käyttää esimerkiksi dimetyylisulfoksidia tai edellä mainittujen liuottimien erilaisia seoksia.
Sopivia hapettimia on lukuisia. Keksinnön mukaisessa hapetuksessa voidaan käyttää kaikkia sellaisia hapettimia ja hapetus-menetelmiä, jotka sopivat syklopentaaniketjussa olevan sekundaarisen hydroksyyliryhmän hapettamiseen oksoryhmäksi ilman, että vaikutetaan muuhun molekyyliosaan. Seuraavassa mainitaan tällaisia hapettimia. Menetelmä ei kuitenkaan rajoitu näiden hapettimien käyttöön.
a) Erilaiset 6-arvoista kromia sisältävät hapettimet, esim. Jones-reagenssi /j. Chem. Soc. , 39 (1946)./, Fieser-reagenssi /J.A.C.S., 70, 3237 (1948)./, Sarret-reagenssi /J.A.C.S., 75, 422 7 66838 (1953)_7, Conforth-reagenssi /Tetrahedron lett. 18, 1351 (1962)/, Collins- ja modifioitu Collins-reagenssi /Tetrahedron Lett., (1968), 3363, ja J. Org. Chem. , 35, 4000 (1970)/, pyridinium-kloorikromaat-ti-reagenssi /Tetrahedron Lett., (1975), 2647./, natriumdikromaatti-rikkihappo-dimetyylisulfoksidi-reagenssi /J. Org. Chem., 39, 3304 (19 7 4)/, pyridiniumdikromaatti-reagenssi /Chem. Comm., 752 (1966/7 ja pyratsoli-kromioksidi-reagenssi /Carbohydrate Res., 12, 147 (1970)/.
b) Hapettimet ja menetelmät, joissa hapetuksessa muodostuu välituotteena sulfoksoniumsuolaa. Esimerkkejä näistä ovat: dimetyylisulfoksidi-fosforipentoksidi-reagenssi /J.A.C.S., 87, 4651 (1965)/, dimetyylisulfoksidi-etikkahappoanhydridi-reagenssi /J.A.C.S., 87, 4214 (1965) ja J.A.C.S., 89, 2416 (1967)/, dimetyy lisulfoksidi-tosyyli- tai -bentsoyylikloridi ja dimetyylisul-foksiditosyyli- ja mesyylianhydridi-reagenssi /j.Org. Chem., 39, 1977 (1974)/, dimetyylisulfoksidi-kloori-reagenssi /Tetrahedron Lett., 1973, 919/, dimetyylisulfoksidi-rikkitrioksidi-reagenssi /J.A.C.S., 89, 5505 (1967)/, dimetyylisulfoksidi-klooritrietyyli-amiini-reagenssi /J.A.C.S., 94, 7586 (1972/7, tioanisoli-kloori-trietyyliamiini-reagenssi /J. Org. Chem., 38, 1233 (1973)/ ja
Pfitzner-Moffatt-hapetus /J.A.C.S., 85, 3207 (1963)/.
c) Muut orgaanisessa kemiassa tavallisesti käytetyt hapettimet, kuten ruteniumtetroksidi /~Rev. Pure Appi. Chem., Australia, 22, 47 (1968)// Fetizon-reagenssi (hopeakarbonaatti-celliitti) /Compt. rend., Ser. C. 267, 900 (1968)/, jodi-bentseenidikloridi-reagenssi /Tetrahedron Lett., (1973) 3635/ tai kloori-pyridiini- reagenssi /Tetrahedron Lett., (1974) 3059/.
Lämpötilaolosuhteet määräytyvät hapettimen mukaan. Yleensä työskennellään alueella -70 - +80°C. Lämpötilan korottaminen lisää tavallisesti sivureaktioiden määrää, tavallisesti kuitenkin lämpötilan alentaminen alentaa reaktionopeutta.
Reaktiota voidaan edullisesti seurata ohutkerroskromatogra-fiällä. Reaktion päätyttyä saadaan syntyneet yleisen kaavan I mukaiset yhdisteet talteen joko uuttamalla reaktioseos, tai suodattamalla ja senjälkeen haihduttamalla suodos. Tuotteet voidaan haluttaessa puhdistaa pylväskromatografiällä.
δ 66838
Seuraavat esimerkit valaisevat keksintöä.
Esimerkki 1 3-metyyli-2-(but-2-cis-enyyli) -l-oksosyklopent-2-en-4 ji -yyli-(+)-trans-krysantemaatti (sineriini I) 2 g (6.28 mmoolia) 1/3-hydroksi-2/3 - (but-2-cis-enyyli)-3-metyleenisyklopentan-4 β-yyli-(+)-trans-krysantemaattia liuotetaan 18 ml:aan kaliumpermanganaatin kanssa tislattua asetonia. Liuos jäähdytetään 0 - -5°:een, ja siihen tiputetaan sekoittaen tunnin aikana 3,52 g (9,42 mmoolia) Jones-reagenssia (26,7 g kromi(VI)r oksidia ja 23 ml väkevää rikkihappoa, laimennettu vedellä 100 ml:ksi). Reaktiota seurataan ohutkerroskromatografiällä (silikageelilevy, liuotin: petrolieetteri-etyyliasetaattiseos 4:1). 30 minuuttia lisäyksen jälkeen hajotetaan ylimääräinen hapetin 2 ml :11a isopropanolia, ja reaktioseos laimennetaan 50 ml :11a vettä. Vesifaasi uutetaan 3 kertaa 30 ml :11a petrolieetteriä. Orgaaniset faasit yhdistetään, kuivataan natriumsulfaatilla ja haihdutetaan 40°C:ssa alennetussa paineessa. Saadaan 1,9 g otsikon yhdistettä.
Saatu raakatuote kromatografoidaan silikageelilevyllä pet-rolieetteri-etyyliasetaattiseoksella 4:1. Fraktiot, joilla on 0,66, yhdistetään ja haihdutetaan 40°C:ssa alennetussa paineessa. Saadaan 1,51 g (76,3 %) puhdasta otsikon yhdistettä.
= 0,66 ("G. Merck" silikageelilevy, liuotin:petrolieetterietyy-liasetaatti 4:1)
IR (filmi): V = 2900, 1715, 1660, 1180, 1140, 1100 ja 840 cm"1, max J
Esimerkki 2 3-metyyli-2-(but-2-cis-enyyli)-l-oksosyklopent-2-en-4 fi -yyli-(+)-transkrysantemaatti (sineriini I) 0,3 g (1,4 mmoolia) pyridinium-kloori-kromaatti-reagenssia /Tetrahedron Letters (1975), 26477 suspendoidaan 1 ml:aan vedetöntä metyleenikloridia, ja suspensioon lisätään huoneen lämpötilassa sekoittaen liuos, jossa on 0,15 g (0,47 mmoolia) 1 /ä-hydroksi-2 /3 -(but-2-cis-enyyli)-3-metyleenisyklopentan-4 -yyli-(+)-trans-krysantemaattia ja 2 ml vedetöntä metyleenikloridia. Suspensiota sekoitetaan tunnin ajan, sitten se suodatetaan käyttäen 6 g suodatusapu- 66838 9 ainetta (Florisil, silikageeli tai Celit). Sakka pestään metylee-nikloridilla. Orgaaniset faasit yhdistetään ja liuotin haihdutetaan 40°C:ssa alennetussa paineessa. Saadaan 0,129 g (86 %) otsikon yhdistettä, jonka fysikaaliskemialliset tunnukset ovat samat kuin esimerkissä 1 valmistetulla tuotteella.
Esimerkki 3 3-metyyli-2-(pent-2-cis-enyyli)-l-oksosyklopent-2-en-4 β-yyli-(+)-trans-krysantemaatti (jasmoliini I) 273 mg (2,13 mmoolia) N-kloorisukkinimidiä liuotetaan 8,5 ml:aan tolueenia, ja liuokseen lisätään argonsuojakaasussa 0°C:ssa 195 mg (2,56 mmoolia) dimetyylisulfidia. Reaktioseosta sekoitetaan ja jäähdytetään hiilitetrakloridi-CC^-jäähdytyshauteessä -25°C:ssa, kun siihen lisätään tipottain 0,156 g (0,47 mmoolia) 1β-hydroksi-2/5 -(pent-2-cis-enyyli)-3-metyleenisyklopentan-4/5 -yyli-(+)-trans-krysantemaattia 1 ml:ssa tolueenia. Seosta sekoitetaan 2 tuntia -25°C:ssa, sitten siihen tiputetaan 435 mg (4,3 mmoolia) trietyyliamiinia 1 ml:ssa eetteriä.
Jäähdytyshaude poistetaan, ja suspensioon lisätään 25 ml eetteriä. Orgaaninen faasi pestään 0°C:ssa l-%:isella kloorivety-hapolla ja sitten 2 kertaa 10 ml:11a vettä ja kuivataan natrium-sulfaatilla. Liuotin tislataan pois alennetussa paineessa. Näin saadaan 140 mg (93,3 %) otsikon yhdistettä.
Rf = 0,66 /60 ^254 silikageelilevy (Merck), liuotin: petrolieetteri-etyyliasetaatti 4:17 IR (filmi):y? = 2900, 1715, 1660, 1180, 1140, 1100 ja 840 cm-1. NMR-spektri (CDC13): cΓ = 5,7 (m, 1H, H-15), 5,2-5,6 (m, 2H, H-7 ja H-8), 4,95 (m, 1H, H-4), 2,04 (s, 3H, H-ll), 1,7 (m, 1H, H-14), 1,73 (s, 6H, H-20 ja H-2.), 1,14 ja 1,27 (s ja s, 3H ja 3H, H-18 ja H-19), 1,0 (t, 3H, H-10) ppm.
C13 NMR (CDC13) : J* = C-l 203,69; C-12 172,25; 03 164,64; 016 135,83; 02 142,76; 07 124,00; 08 120,91; 015 133,12; 04 73,03; 05 42,07; 06 21,26; 09 20,61; 019 20,41; 018 20,11; 020 25,53; 021 18,48; 013 34,62; 014 32,87; 017 29,01; Oli 14,00; OIO 14,10 ppm.
10 66838 NMR-signaalien luvut tarkoittavat kaavan III C-atomeja.
/tv X (>—1°)
1817 */\=sA I
2°\^ y' (III) -j 5 ^ coo
2V
Esimerkki 4 3-metyyli-2-(but-2-cis-enyyli)-l-oksosyklopent-2-en-4 /5 -yyli-(+)-trans-ksrysantemaatti (sineriini I)
Menetellään samoin kuin esimerkissä 3 käyttäen kuitenkin lähtöaineena 150 mg (0,47 mmoolia) -hydroksi-2 /$-(but-2-cis-enyyli)-3-metyleenisyklopentan- M -yyli-(+)-trans-krysatemaattia. Saadaan 137 mg (91,3 %) otsikon yhdistettä, jonka fysikaaliskemi-alliset tunnusluvut ovat samat kuin esimerkissä 1 valmistetulla yhdisteellä.
Esimerkki 5 3-metyyli-2-(prop-2-enyyli)-l-oksosyklopent-2-en-4/3 -yyli-(+)-transkrysantenaatti (s-bioalletriini)
Menetellään samoin kuin esimerkissä 2 käyttäen kuitenkin lähtöaineena 1,3 g (4,2 mmoolia) 1/# -hydroksi-2β -(prop-2-enyyli)- 3-metyleenisyklopentan-4 /i-yyli-( + )-trans-krysantemaattia. Saadaan 1,14 g (88 %) otsikon yhdistettä.
Rf = 0,68 (60 ^254 Merck silikageeli-levy, liuotin:petrolieetteri-etyyliasetaatti 4:1) = ~22° <c = °'7' heksaani) .
NMR (CDC13): cf = 4,96 (m, 1H, H-4), 1,41 (m, 1H, H-13), 1,7 (m, 1H, H-14), 5,08-5,6 (m, 3H, H-7 ja H-8, H-8, 5,7 (m, 1H, H-15); 20,5 (s, 3H, H-ll); 1,14 ja 1,27 (s ja s, 3H ja 3H, H-18 ja H-19), 1,73 (s, 6H, H-20 ja H-21) ppm.

Claims (11)

66838 11
1. Menetelmä optisesti aktiivisten ja raseemisten pyretrii-nien ja niiden analogien valmistamiseksi, joiden kaava on 0 H3C \ ,CH3 I u (I) V \ /r ”,„A M R / ^ coo ch3 jossa R^ on suoraketjuinen tai haarautunut alempi alkyyli- tai 12 1-alkenyyliryhmä tai vety, R ja R tarkoittavat toisistaan riippumatta vetyä, halogeenia tai alempaa alkyyliä, ja toinen niistä voi tarkoittaa myös alempaa alkoksikarbonyyliä, tarkoittaa cL-ja/tai /2»-konfiguraatiota ja —tarkoittaa p> -konfiguraatiota, tunnettu siitä, että optisesti aktiivinen tai raseeminen krysanteemikarboksyylihappoesterijohdannainen, jonka kaava on OH H3C λ fCn3 /1 (ID „ x C/ w —^ ^ ch2 / k coo R 12 jossa R , R, R ja —tarkoittavat samaa kuin edellä, hapetetaan aproottisessa, inertissä orgaanisessa liuottimessa, jolloin hapetus suoritetaan käyttäen sinänsä tunnettuja hapettimia ja hapetusmene-telmiä, jotka sopivat syklopentaanirenkaan sekundäärisen hydrok-syyliryhmän muuttamiseen oksoryhmäksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että hapetus suoritetaan 6-arvoista kromia sisältävällä hapettimella. 12 E 66838
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että hapetus suoritetaan sellaisella hapettimella, joka muodostaa välituotteena sulfoksoniumsuolan.
4. Patenttivaatimusten 1 ja 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hapetus suoritetaan metyleenikloridissa py-ridiniumkloorikromaatilla.
5. Patenttivaatimusten 1 ja 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hapetus suoritetaan asetonissa kromi(VI)oksidista, väkevästä rikkihaposta ja vedestä koostuvalla reagensilla.
6. Patenttivaatimusten 1 ja 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hapetus suoritetaan tolueenissa N-kloori-sukkinimidi-dimetyylisu1fidillä.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen menetelmä 3-metyyli-2-(but-2-cis-enyyli)-l-oksosyklopent-2-en-4 β-yyli-(+)-trans-krysantemaatin valmistamiseksi, tunnettu siitä, että 1β-hydroksi-2 β-(but-2-cis-enyyli)-3-metyleenisyklopentan-4 β -yyli-(+)-trans-krysantemaatti hapetetaan.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen menetelmä 3-metyyli-2-(pent-2-cis-enyyli)-l-oksosyklopent-2-en-4 β-yyli(+)-trans-krysantemaatin valmistamiseksi, tunnettu siitä, että 1β-hydroksi-2 β-(pent-2-cis-enyyli)-3-metyleenisyklopentan-4β -yyli-(+)-trans-krysantemaatti hapetetaan.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen menetelmä 3-metyyli-2-(prop-2-enyyli)-l-oksosyklopent-4 β-yyli(+)-trans-krysantemaatin valmistamiseksi, tunnettu siitä, että 1β -hydroksi-2 β-(prop-2-enyyli)-3-metyylisyklopentan-4 /3-yyli)-(+)-trans-krysantemaatti hapetetaan.
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet- t u siitä, että lähtöaineena käytetään kaavan II mukaista yhdis- 11 12 tettä, jossa R on vety tai alempi alkyyli, ja R ja R tarkoittavat alempaa alkyyliä.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen menetelmä, tunnet- t u siitä, että lähtöaineena käytetään kaavan II mukaista yhdistet- 11 12 tä, jossa R tarkoittaa vetyä, metyyliä tai etyyliä ja R ja R tarkoittavat metyyliä. 13 Patentkrav 6 6 8 3 8
FI790626A 1978-02-23 1979-02-23 Foerfarande foer framstaellning av pyretriner och analoger daerav FI66838C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
HUCI001814 1978-02-23
HU78CI1814A HU176939B (hu) 1978-02-23 1978-02-23 Sposob poluchenija proizvodnykh slozhnykh efirov krizantemnojj kisloty

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI790626A FI790626A (fi) 1979-08-24
FI66838B FI66838B (fi) 1984-08-31
FI66838C true FI66838C (fi) 1984-12-10

Family

ID=10994693

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI790626A FI66838C (fi) 1978-02-23 1979-02-23 Foerfarande foer framstaellning av pyretriner och analoger daerav

Country Status (16)

Country Link
US (1) US4281170A (fi)
JP (1) JPS54125642A (fi)
AT (1) AT362346B (fi)
BE (1) BE874394A (fi)
CA (1) CA1133929A (fi)
CH (1) CH640501A5 (fi)
ES (1) ES478407A1 (fi)
FI (1) FI66838C (fi)
FR (1) FR2418218A1 (fi)
GB (1) GB2016008B (fi)
GR (1) GR67628B (fi)
HU (1) HU176939B (fi)
IT (1) IT1165157B (fi)
NL (1) NL7901407A (fi)
SE (1) SE431328B (fi)
SU (1) SU1068033A3 (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2455025A1 (fr) * 1979-04-26 1980-11-21 Roussel Uclaf Esters de derives de l'allethrolone et d'acides cyclopropane carboxyliques, leurs procedes de preparation et les compositions les renfermant
FR2482955A1 (fr) * 1980-05-23 1981-11-27 Roussel Uclaf Nouveaux derives de l'acide cyclopropane carboxylique, leur procede de preparation et leur application a la lutte contre les parasites
FR2486073A1 (fr) * 1980-07-02 1982-01-08 Roussel Uclaf Nouveaux derives de l'acide cyclopropane carboxylique, leur procede de preparation, et leur application a la lutte contre les parasites

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2661374A (en) * 1949-02-08 1953-12-01 Milton S Schechter Synthesis of 4-hydroxy-2-cyclo-penten-1-ones
US2603652A (en) * 1950-05-11 1952-07-15 Milton S Schechter Cyclopentenolone esters of cyclopropane carboxylic acids
US2768965A (en) * 1952-07-18 1956-10-30 Union Carbide & Carbon Corp Allethrin and related insecticides
US2891888A (en) * 1953-06-23 1959-06-23 Union Carbide Corp 3(2-cyclopentenyl)-2-methyl-4-oxo-2-cyclopentenyl chrysanthemumate insecticide and process of making it
US2891889A (en) * 1953-11-20 1959-06-23 Union Carbide Corp Insecticidal compositions containing cyclethrin
US3009946A (en) * 1958-03-10 1961-11-21 Inst Of Insect Control Process for preparing chrysanthemumdicarboxylic acid and esters thereof
US3284486A (en) * 1962-05-25 1966-11-08 Sumitomo Chemical Co Process for the production of pyrethric acid
US3282985A (en) * 1962-12-25 1966-11-01 Sumitomo Chemical Co Method for producing dextro-trans-pyrethric acid
CS164804B2 (fi) * 1966-07-20 1975-11-28
US3998868A (en) * 1971-06-28 1976-12-21 Sumitomo Chemical Company, Limited Alkadienylcyclopropanecarboxylates
US4024163A (en) * 1972-05-25 1977-05-17 National Research Development Corporation Insecticides

Also Published As

Publication number Publication date
IT7967378A0 (it) 1979-02-21
SE431328B (sv) 1984-01-30
SU1068033A3 (ru) 1984-01-15
IT1165157B (it) 1987-04-22
FI66838B (fi) 1984-08-31
GR67628B (fi) 1981-09-01
ATA141079A (de) 1980-10-15
ES478407A1 (es) 1979-05-16
US4281170A (en) 1981-07-28
SE7901663L (sv) 1979-08-24
FI790626A (fi) 1979-08-24
CA1133929A (en) 1982-10-19
FR2418218A1 (fr) 1979-09-21
GB2016008B (en) 1982-06-09
BE874394A (fr) 1979-06-18
GB2016008A (en) 1979-09-19
FR2418218B3 (fi) 1981-07-10
AT362346B (de) 1981-05-11
CH640501A5 (de) 1984-01-13
HU176939B (hu) 1981-06-28
NL7901407A (nl) 1979-08-27
JPS54125642A (en) 1979-09-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
IE47910B1 (en) Optically-active ethers of -cyano-3-phenoxybenzyl alcohol
BE1003843A4 (fr) Procede stereospecifique pour la preparation des enantiomeres de la furo (3,4-c) pyridine et composes ainsi obtenus.
EP0004493B1 (fr) Nouveaux éthers dont les restes organiques comportent des atomes chiraux, leur procédé de préparation et leur application au dédoublement des alcools, des phénols ou de certains composés de structure lactonique
FI66838C (fi) Foerfarande foer framstaellning av pyretriner och analoger daerav
HU184193B (en) Process for preparing /s/-alpha-cyano-3-phenoxy-benzyl-alcohol ester with insecticide activity formed with d-2-isopropyl-2-/4-chloro-phenyl/-acetic acid
EP0403945B1 (fr) Carbinols cycloaliphatiques et leur utilisation à titre de produits de départ pour la préparation de dérivés furanniques
Satoh et al. Conjugate addition of lithium ester enolates to 1-chlorovinyl p-tolyl sulfoxides: a novel synthesis of functionalized esters and lactones having a tertiary or a quaternary carbon at the β-position
CA1142532A (en) Aldol derivatives and production thereof
DE2462559A1 (de) 4-oximino-1-oxa-3-thiacyclopentane und deren 3-oxide bzw. 3,3-dioxide sowie 3-oximino-1-oxa-4-thiacyclohexane und deren 4-oxide bzw. 4,4-dioxide
US4764641A (en) Process for preparing optically active carbonyl compounds
DE60315391T2 (de) Optisch aktive Epoxyverbindungen und Verfahren zu deren Herstellung
US5235098A (en) Method for preparing dodecahydro-3a,6,6,9a-tetramethylnaphtho[2,1-b]furan and novel haloethyl decalin derivatives
EP0277052B1 (fr) Dérivés de la 4,4-diméthyl tétrahydropyr-2-one, leur procédé de préparation et leur application à la synthèse de produits pyréthrinoides
FR2472572A1 (fr) Nouveaux composes polycycliques derives de l&#39;anthracene et du naphtacene et procede pour leur preparation
EP0112502A2 (de) Omega,omega-Diacyloxy-2,6-dimethyl-octatriensäureester und -aldehyde, Verfahren zu ihrer Herstellung und Verwendung zur Synthese von Terpenverbindungen
EP0131130B1 (de) Verfahren zur Herstellung von Cycloalkenylalkinen
CH646937A5 (de) Chrysanthemumsaeure-esterderivate.
EP0135415B1 (fr) Procédé de préparation d&#39;esters d&#39;alcoyle de l&#39;acide cis chrysanthémique et nouveaux composés obtenus
MXPA98000440A (en) Procedure for the preparation of carboxilic and intermediary cyclopropan acids of the mis
CH652115A5 (fr) Procede de synthese de derives du 3-ceto-5-hydroxy-cyclopentene.
FR2558833A1 (fr) Nouveaux derives de la 4,4-dimethyl tetrahydro-2-pyran-2-one, leur procede de preparation et leur application a la synthese de derives cyclopropaniques
AU701546B2 (en) A process for the preparation of cyclopropane carboxylic acids and intermediates therefor
FR2543947A1 (fr) Nouveaux tetra-alkyl-2,2,5,5 cyclohexanone-4 01-1 et leurs derives sulfonyles, leur preparation et leur application a la synthese de lactones cyclopropaniques
HU185218B (en) Process for producing new lactolalcohol-cyclopropane-carboxylate derivatives
Naumann et al. Synthesis of Pyrethroid Acids

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: CHINOIN GYOGUSZER ES VEGYESZETI TERMEKEK