FI64401B - Foerfarande foer att rena en foer elektrolys avsedd vattenloesning av en alkalimetallhalogenid - Google Patents

Foerfarande foer att rena en foer elektrolys avsedd vattenloesning av en alkalimetallhalogenid Download PDF

Info

Publication number
FI64401B
FI64401B FI782623A FI782623A FI64401B FI 64401 B FI64401 B FI 64401B FI 782623 A FI782623 A FI 782623A FI 782623 A FI782623 A FI 782623A FI 64401 B FI64401 B FI 64401B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
alkali metal
ions
solution
phosphate
aqueous
Prior art date
Application number
FI782623A
Other languages
English (en)
Other versions
FI782623A (fi
FI64401C (fi
Inventor
Kenzo Yamaguchi
Shigeaki Fuseya
Original Assignee
Chlorine Eng Corp Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Chlorine Eng Corp Ltd filed Critical Chlorine Eng Corp Ltd
Publication of FI782623A publication Critical patent/FI782623A/fi
Publication of FI64401B publication Critical patent/FI64401B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI64401C publication Critical patent/FI64401C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01DCOMPOUNDS OF ALKALI METALS, i.e. LITHIUM, SODIUM, POTASSIUM, RUBIDIUM, CAESIUM, OR FRANCIUM
    • C01D3/00Halides of sodium, potassium or alkali metals in general
    • C01D3/14Purification
    • C01D3/16Purification by precipitation or adsorption
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25BELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES FOR THE PRODUCTION OF COMPOUNDS OR NON-METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25B1/00Electrolytic production of inorganic compounds or non-metals
    • C25B1/01Products
    • C25B1/34Simultaneous production of alkali metal hydroxides and chlorine, oxyacids or salts of chlorine, e.g. by chlor-alkali electrolysis
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25BELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES FOR THE PRODUCTION OF COMPOUNDS OR NON-METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25B15/00Operating or servicing cells
    • C25B15/08Supplying or removing reactants or electrolytes; Regeneration of electrolytes

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)
  • Physical Or Chemical Processes And Apparatus (AREA)
  • Removal Of Specific Substances (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

FSSr^l [B] (11)KUULUTUS,ULKA.SU
JtejTA LJ K' UTLÄGGN I NGSSKRt FT OH HU
·ΛΑ§ <45) Patent !t‘«ddoiat ^ w ^ ' (51) Kv.Ht.^lnt.CI.3 C 25 B 15/08, 1/34 SUOMI —FINLAND (11) P«**nttlh»li*mu* —P»t*ntwv*eknlo* TÖ2623 (22) Hakcmliptlvi — Anseknlngadag 2 8.0 Ö. I 3 (FI) (23) AlkupilvS — Glltighetsdag 2 8.08.78 (41) Tullut julkltekxl — Bllvlt offantllg 14.Oh. 7 9 ^tantti, j» rekisterihallitus NShttvUc.lp.non ja kuul.Julka.wn pvm. -
Patent· och registerstyrelsen Anattkan utlagd och utl.skriften publ'eerad 29.07.83 (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus—Begird prlorltet 13.10.77
Japani-Japan(jp) 12181*8/77 (71) Chlorine Engineers Corp., Ltd., No. 2-5, Kasumigaseki 3-chome,
Chiyoda-ku, Tokyo, Japani-Japan(JP) (72) Kenzo Yamaguchi, Tokyo, Shigeaki Fuseya, Tokyo, Japani-Japan(JP) (7^) Oy Borenius & C:o Ab •(5I+) Menetelmä elektrolyysiä varten tarkoitetun alkalimetallihalogenidin vesiliuoksen puhdistamiseksi - Förfarande för att rena en för eiekt-rolys avsedd vattenlösning av en alkalimetallhalogenid
Keksinnön kohteena on menetelmä elektrolyysiä varten tarkoitetun alkalimetallihalogenidin vesiliuoksen puhdistamiseksi erittäin puhtaaksi niin, että tämä vesiliuos erikoisesti soveltuu natriumkloridin elektrolyysiä varten ioninvaihtokalvon käyttöön perustuvan menetelmän avulla.
Alkaleja ja halogeeneja teollisuudessa valmistettaessa elektrolysoi-malla alkaliraetallihalogenidien vesiliuoksia on lähtöliuos, esim. elektrolyysikennoon syötettävä suolavesi, puhdistettava epäpuhtauksien, varsinkin kalsium- ja magnesiumionien poistamiseksi siinä määrin, että nämä epäpuhtaudet eivät vaikuta elektrolyysiin.
Sallittu määrä tällaisia epäpuhtauksia riippuu käytetystä elektrolyysi-menetelmästä. Kalsiumin ja magnesiumin suurimpina sallittuina määrinä pidetään kuitenkin seuraavassa esitettyjä määriä:
Elektrolyysiinne telmä
Elohopea- Kalvo- Ioninvaihto-
Epäpuhtaus menetelmä menetelmä kalvomenetelmä
Ga (miljoonasosia) <20 <10 v 1
Mg ( " ) c 1-2 r 10 ^ 1 2 64401
Aikaisemman tekniikan mukaan kalsium-ioneja poistetaan soveltamalla menetelmää, jonka mukaan natriumkarbonaattia lisätään alkalimetalli-halogenidin vesiliuokseen ja lisätään saostamisainetta kalsiumsuolan saostamiseksi. Magnesium-ioneja poistetaan samalla tavoin, paitsi, että alkalimetallihalogenidin vesiliuokseen lisätään natriumkarbonaatin asemesta natriumhydroksidia.
Näitä ennestään tunnettuja puhdistusmenetelmiä soveltaen voidaan kalsium- ja magnesium-ionit poistaa ainoastaan muutamien miljoonasosien, esim, noin 5.,.10 miljoonasosan puhtausasteeseen. On mahdotonta puhdistaa alkalimetallihalogenidin vesiliuos siihen suureen puhtaus-asteeseen, joka tarvitaan ioninvaihtokalvon käyttöön perustuvassa menetelmässä, jolloin sekä kalsiumioni- että magnesiumionipitoisuuden on oltava pienempi kuin yksi miljoonasosa. Tällaisen suuren puhtausasteen saavuttamiseksi on alkalimetallihalogenidin vesiliuokseen kohdistettava toinen puhdistusmenetelmä, jossa käytetään esim. kelaattihartsia.
Tämä toinen puhdistusvaihe monimutkaistaa tietenkin valmistusta ja lisää kustannuksia.
Tunnetaan ennestään myös menetelmä, jossa käytetään elektrolyysikennca, joka väliseinällä on jaettu anodiosastoon ja katodicsastoon käyttämällä kationinvaihtokalvoa, jolloin anodiosastossa olevaan alkalimetallihalogenidin vesiliuokseen lisätään yhdistettä, esim. fosfaattisuolaa moniarvoisten kationien saostamiseksi kalvolle liukenemattomana geelinä.. Elektrolyysi suoritetaan tällöin siten, että vältetään kalvon tukkeutuminen, kuten on selitetty US-patentissa 3.793.163, joka vastaa japanilaista patenttihakemusta (OPI) no 89 895/73. Tässä menetelmässä käytetään hyödyksi hydroksyyli-ionien ja moniarvoisten kationien välistä reaktiota, ja menetelmä perustuu ilmiöön, joka elektrolyysin aikana esiintyy lähellä kalvon välipintaa. Elektrolyysissä sovellettujen olosuhteiden on täten sopeuduttava tämän reaktion vaatimiin olosuhteisiin, joiden säätö on vaikeaa, lisäksi on liukenematon geeli aika ajoittain poistettava, ja menetelmään liittyy erilaisia käyttövaikeuk-sia. Tämän menetelmän avulla ei myöskään voida saavuttaa riittävää puhdistustehoa siinä tapauksessa, että epäpuhtauksien konsentraatiot elektrolyyttiliuoksessa ovat suuret. Tässä tapauksessa on moniarvoisten kationien määrää ennalta vähennettävä arvoon, joka on pienempi kuin 1 miljoonasosa.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada menetelmä alkalimetallihalogenidin vesiliuoksen puhdistamiseksi erittäin suureen puhtausasteeseen, n 3 64401 joka menetelmä voidaan erikoisen hyvin soveltaa natriumkloridin elektrolyysiin soveltamalla menetelmää, joka perustuu ioninvaihtokalvon käyttöön.
Keksinnön mukaan aikaansaadaan menetelmä elektrolyysiä varten tarkoitetun alkalimetallihalogenidin vesiliuoksen puhdistamiseksi, ja tämä menetelmä tunnetaan siitä, että fosfaatti-ioneja lisätään alkalimetallihalogenidin vesiliuokseen, joka sisältää moniarvoisia kationeja, kalsium-ionit mukaanluettuna, jolloin fosfaatti-ionien määrä on suurempi kuin se määrä, joka on tarpeen fosfaatti-ionien ja kalsiumionien välisessä reaktiossa, säädetään alkalimetallihalogenidin vesiliuoksen pH-arvo emäksiselle puolelle ainakin kalsiumionien saostamiseksi alkalimetalli-halogenidien vesiliuoksesta ja poistetaan sakka.
Keksintö selitetään seuraavassa lähemmin oheisten piirustusten perusteella.
Kuvio 1 esittää käyrästönä alkalimetallihalogenidin vesiliuokseen jäljelle jäävien kalsium- ja magnesiumionien määriä, ja fosfaatti-ionien ylimäärää.
Kuvio 2 esittää käyrästönä alkalimetallihalogenidin vesiliuokseen jäljelle jäävien kalsium- ja magnesiumionien määriä ja alkalimetallihalogenidin vesiliuoksen pH-arvoa, kun natriumhydroksidia käytetään natriumkloridin vesiliuoksen pH-arvon säätämiseksi.
Kalsium-ionien poistamiseksi puhtausasteeseen, jossa on jäljellä vähemmän kuin 1 miljoonasosa näitä ioneja, on fosfaatti-ionien ylimäärä säädettävä arvoon vähintään 10 mg/1, (toisin sanoen 10 mg (PO^y )/l ), ja alkalimetallihalogenidin vesiliuoksen pH säädettävä sopivasti arvoon 10 tai tätä suuremmaksi siten, että ainakin kalsium-ionit ja myös mahdolliset esiintyvät moniarvoiset kationit saadaan saostumaan ja sakka saadaan poistetuksi.
Tämän menetelmän avulla voidaan alkalimetallihalogenidien vesiliuoksessa olevat kaleiumionit poistaa puhtausasteeseen alle yk3i miljoonasosa, yhdessä magnesiumionien jne. kanssa. Kalsiumionien poistaminen tämän keksinnön mukaan ei edellytä natriumkarbonaatin lisäämistä, ja alkalimetallihalogenidin vesiliuos voidaan puhdistaa suureen puhtaus-asteeseen ilman lisäkäsittelyä, esim. kelattihartsikäsittelyä. Keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa suolaveden puhdistamiseen 4 64401 siten, että natriumkloridia voidaan elektrolysoida soveltamalla ionin-vaihtokalvon käyttöön perustuvaa menetelmää.
Fosforihappoa tai fosforihapposuoloja voidaan käyttää niiden fosfaatti-ionien saamiseksi, jotka reagoivat moniarvoisten metalli-ionien, kuten kalsiumionien, jne. kanssa vaikeasti liukenevan sakan muodostamiseksi siten, että moniarvoiset metalli-ionit, esim. kalsiumionit voidaan poistaa epäpuhtauksina lähtömateriaalina käytetystä alkalimetallinalo-genidin vesiliuoksesta vaiheessa, jossa tämä vesiliuos puhdistetaan elektrolyysin muodostamiseksi. Ei nykyään täysin tunneta sakan muodostamiseen liittyvää reaktiomekanismia. Oletetaan kuitenkin, että alkali-metallihalogenidin vesiliuoksessa olevat moniarvoiset kationit reagoivat fosfaatti-ionien kanssa emäksisissä olosuhteissa siten, että muodostuu erittäin vaikeasti liukenevia suoloja. Fosforiyhdiste niiden fosfaatti-ionien saamiseksi, joita käytetään tämän sakan muodostamiseksi, voidaan valita vapaan fosforihapon, esim. ortofosforihapon ja metafosforihapon, sekä fosfaattien, esim. alkalimetallifosfaattien joukosta, joista alkalimetallifosfaateista mainittakoon ortofosfaatit, esim. Na^PO^, metafosfaatit, esim. NaPO^, ja muut fosfaatit, esim. pyrofosfaatit, kuten Na^PgOy ja trifosfaatit, kuten Na^ P3°10» ja edelleen näitä natrium-suoloja vastaavat kalium- ja litiumfosfaattisuolat.
Fosforihappo tai sen suola on lisättävä ylimäärin siihen määrään verrattuna, joka tarvitaan ainakin kalsiumionien saattamiseksi reagoimaan niiden moniarvoisten kationien joukosta, joita esiintyy alkalimetalli-halogenidin vesiliuoksessa. Lisättävä määrä riippuu tämän vesiliuoksen pH-arvosta. Kalsium-ionipitoisuuden pienentämiseksi arvoon alle 1 miljoonasosa on P0^ -ylimäärän oltava vähintään 10 mg/1, kuten kuviossa 1 on näytetty. Normaalikäytössä voidaan tämä PO^~-ylimäärä saavuttaa käyttämällä 15...100 mg/1 tai tätäkin suurempaa konsentraatio-ta.
Alkaliyhdisteenä käytetään sopivasti natriumhydroksidia siinä tapauksessa, että alkalimetallihalogenidina käytetään vesiliuoksessa natrium-halogenidia, kun taas kaliumhydroksidin vesiliuosta sopivasti käytetään alkalisena yhdisteenä siinä tapauksessa, että alkalimetallihalogenidin vesiliuoksena on kaliumhalogenidin vesiliuos pH-arvon säätämiseksi emäksiselle puolelle. Kuvion 2 näyttämällä tavalla tätä emäksistä yhdistettä lisätään niin paljon, että alkalimetallihalogenidin vesi-liuoksen pH-arvo saadaan säädetyksi emäksiselle puolelle, siis yli 7, .ia sopivasti arvoon pH = vähintään 10. Tämän ansiosta saadaan kalsium-
II
c 64401 5 ionien lisäksi myös magnesiumionit saostetuiksi niin, että voidaan käyttää täysin hyödyksi keksinnön mukaista puhdistusvaikutusta.
Keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa käyttölämpötilojen laajoissa rajoissa, jolloin sopiva lämpötila yleensä on noin 15 °C...90 °C, vaikka nämä raja-arvot eivät ole mitenkään sitovia.
Saostuminen tapahtuu nopeasti. Reaktioajan sopiva pituus on noin 10 minuuttia tai enemmän, sopivasti enemmän kuin 1 tunti, täydellisen saostumisen aikaansaamiseksi.
Edellä selitetyn käsittelyn tuloksena saatu, kalsium- ja magnesium-suoloja sisältävä sakka voidaan helposti poistaa dekantoimalla ja sitten saattamalla vesiliuos virtaamaan esim. hiekkasuodattimen läpi. Siinä tapauksessa, että moniarvoisten kationien, kuten kalsiumionien ja magnesiumionien pitoisuus on pieni, ei tällaista dekantoimista tarvita, vaan sakka voidaan poistaa suoraan suodattamalla.
Keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa suuremman puhtausasteen saavuttamiseksi pienemmin kustannuksin kuin sovellettaessa ennestään tunnettua menetelmää, jonka mukaan lisätään natriumkarbonaattia ja lisäksi sakkaa puhdistetaan kelaattihartsin avulla. Niinpä kustannukset suolaveden puhdistamiseksi ja moniarvoisten kationien, esim. kalsiumionien, magnesiumionien, jne. poistamiseksi pienempään pitoisuuteen kuin yksi miljoonasosa, ovat alle puolet ennestään tunnetun menetelmän aiheuttamista kustannuksista.
Seuraavat esimerkit havainnollistavat lähemmin keksintöä. Kaikki osat, prosenttimäärät, osamäärät, jne., tarkoittavat painoa, ellei muuta ole merkitty.
Esimerkki 1 Lähtösuola liuotettiin veteen huoneenlämmössä (25...30 °C:ssa) natrium-kloridin raa'an vesiliuoksen saamiseksi, jonka koostumus oli seuraava: NaCl 300 g/1
Ca++ 211 miljoonasosaa
Kg++ 52 "
Lisättiin H^PO^ta siten, että alkuperäinen konsentraatio oli 200 mg/1, ja natriumkloridin vesiliuoksen pH säädettiin arvoon 11,7 natrium-hydroksidin avulla. Natriumkloridin vesiliuoksen annettiin olla 16...20 tuntia, minkä jälkeen analysoitiin fosfaatti-ionien ja kalsium- .....— _____. ___·-- - _________j.--.- .· a. .. »fc ------- -i.------- .. .
6 64401 ja magnesiumionien määrät pinnalle nousevasta nesteestä. Todettiin, että kulutettu määrä fosfaatti-ioneja oli 190 mg/1, ja että fosfaatti-ionien ylimäärä oli 10 g/1. Pinnalle nousevan nesteen kalsiumioni-pitoisuus oli 1,2 miljoonasosaa ja magnesiumionipitoisuus 1,7 miljoonasosaa.
Esimerkki 2
Toistettiin esimerkin 1 mukaiset toimenpiteet, paitsi että H^P0^:n alkukonsentraatio muutettiin arvoon 400 mg/1, ja natriumkloridin pH-arvoksi säädettiin 11,6. Tämän seurauksena kulutettu fosfaatti-ioni-määrä oli 340 mg/1 ja fosfaatti-ionien ylimäärä oli 60 mg/1. Pinnalle nousevan nesteen kalsium-ionipitoisuus oli 0,8 miljoonasosaa ja magnesium- ionipi toi suus 0,5 miljoonasosaa.
Esimerkki 5 Lähtösuola liuotettiin veteen siten, että saatiin natriumkloridin raaka vesiliuos, jonka koostumus oli seuraava:
NaCl 298 g/1
Ca++ 165 milj.osaa
Mg++ 48 " pH 7
lämpötila 29 °C
Valmistettiin Na^P0^:n vesiliuos laimentamalla 5 ml K^PO^jn 10% vesi-liuosta vedellä tilavuuteen 50 ml, minkä jälkeen lisättiin natrium-hydroksidin 5% vesiliuosta Ha^PO^-vesiliuoksen säätämiseksi pH-arvoon = 12.
Lisättiin 2,2 ml täten valmistettua Na^PO^-vesiliuosta 500 ml:aan natriumkloridin raakaa vesiliuosta ja sekoitettiin. Natriumkloridin vesiliuos sameni. Liuoksen pH-arvo oli 8,1.
Tämän jälkeen natriumkloridin vesiliuoksen pH säädettiin arvoon 11,8 lisäämällä sekoittaen natriumhydroksidin 2% vesiliuosta. Tämän jälkeen natriumkloridin vesiliuokseen lisättiin 3 mg/1 koaguloimisainetta (natriumakrylaattia).
Sekoitettiin minuutin ajan, minkä jälkeen natriumkloridin vesiliuoksen annettiin olla 10 minuuttia. Tämän jälkeen liuos dekantoitiin ja rinnalle noussut neste suodatettiin suodatusnanerin läni. Analvvsin
II
64401 7 avulla todettiin, että jäljellä olevien kalsiumionien määrä oli 0,4 miljoonasosaa, jäljellä olevien magnesiumionien määrä oli 0,2 miljoonasosaa, ja P0^“-määrä oli 181 mg/l.
Esimerkki 4
Natriumkloridin elektrolyysia varten tarkoitettua elektrolyysikennoa, jossa sovellettiin ioninvaihtokalvoon perustuvaa menetelmää, käytettiin elektrolyytin seuraavissa puhdistusolosuhteissa käyttämällä jatkuvasti toimivaa sakanerotuslaitetta ja hiekkasuodatinta, joka oli luonnollista virtaustyyppiä.
Natriumkloridin lähtövesiliuoksen koostumus
NaCl 280...310 g/1
Ca++ 20... 80 mg/l
Mg++ 10... 50 mg/l
Liuoksen pH 10,2...12,0 PO^ -ylimäärä 11 ... 115 mg/l
Lämpötila 30 ... 42 °C
Elektrolyysia jatkettiin vaikeuksitta yli 6 kuukautta, jolloin kalsium-ionien ja magnesiumionien konsentraatiot pidettiin pienempinä kuin vast. 1 miljoonasosa ja 0,1...0,3 miljoonasosaa, vaikka ei lisätty aikaisemman tekniikan mukaan käytettävää natriumkarbonaattia.
Keksintö on edellä selitetty yksityiskohtaisesti eräiden määrättyjen suoritusmuotojen perusteella, mutta ammattimies voi tietenkin ryhtyä monenlaisiin muutoksiin ja muunnoksiin keksinnön ajatuksesta poikkeamatta.

Claims (5)

  1. 8 64401
  2. 1. Menetelmä membraanielektrolyysikennoa varten tarkoitetun alkali-metallihaloqenidin vesiliuoksen puhdistamiseksi lisäämällä fosfaatti- ioneja tähän vesiliuokseen, inka voi sisältää epäpuhtauksina yli 10 ppm moniarvoisia kationeja, kalsiumionit mukaanluettuna, ainakin kalsiumionien saostamiseksi liuoksesta ja liuoksen kalsium-ionipitoisuuden vähentämiseksi arvoon, joka on pienempi kuin 1 o om, ja poistamalla sakka, tunnettu siitä, että fosfaatti-ionien määrä on suurempi kuin se määrä, joka on tarpeen fosfaatti-ionien ja kalsiumionien välisessä reaktiossa, jolloin fosfaatti-ionien ylimäärä on vähintään 10 mg/1 sekä säädetään alkalimetallihalogenidin vesiliuoksen pH arvoon, joka on vähintään 10.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittuna liuoksena on natriumkloridin vesiliuos.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että fosfaatti-ioneja lisätään lisäämällä vapaata fosforihappoa, alkalimetalli fosfaatt ia, alkalimetallimetafosfaatt ia, ai kaiimetaili-pyrofosfaattia tai alkalimetallitrifosfaattia.
  5. 1. Förfarande för att rena en vattenlösning av en alkalimetall-halogenid avsedd för en membranelektrolyscel1, genom att til Isättä fosfatjoner tili nämnda vattenlösning, som kan innehälla som för-oreningar över 10 ppm flervärda katjoner, medräknat kai ciumjoner , för att fälla ut ätminstone kaleiumjonerna i lösningen ooh minska lösningens hait av kalciumjoner tili ett värde som är mindre än 1 ppm, och avlägsna fällningen, kännetecknat därav, att mängden fosfatjoner är större än den mängd som förbrukas i reak-tionen mellan fosfatjonerna och kalciumjonerna, varvid överskotts-mänqden fosfatjoner är minst 10 mg/1 samt reqleras aikaiimetallhalo-genidvattenlösningens pH-värde tili ett värde som är minst 10. li
FI782623A 1977-10-13 1978-08-28 Foerfarande foer att rena en foer elektrolys avsedd vattenloesning av en alkalimetallhalogenid FI64401C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP52121848A JPS6055442B2 (ja) 1977-10-13 1977-10-13 電解用塩水の精製方法
JP12184877 1977-10-13

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI782623A FI782623A (fi) 1979-04-14
FI64401B true FI64401B (fi) 1983-07-29
FI64401C FI64401C (fi) 1983-11-10

Family

ID=14821421

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI782623A FI64401C (fi) 1977-10-13 1978-08-28 Foerfarande foer att rena en foer elektrolys avsedd vattenloesning av en alkalimetallhalogenid

Country Status (19)

Country Link
JP (1) JPS6055442B2 (fi)
AT (1) AT358068B (fi)
AU (1) AU514942B2 (fi)
BE (1) BE869949A (fi)
BR (1) BR7805611A (fi)
CA (1) CA1156599A (fi)
CH (1) CH637353A5 (fi)
DE (1) DE2837192B2 (fi)
DK (1) DK369678A (fi)
ES (1) ES472924A1 (fi)
FI (1) FI64401C (fi)
FR (1) FR2406004A1 (fi)
GB (1) GB2005645B (fi)
IT (1) IT1106279B (fi)
NL (1) NL7808794A (fi)
NO (1) NO151541C (fi)
NZ (1) NZ188254A (fi)
PT (1) PT68489A (fi)
SE (1) SE429979B (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8321934D0 (en) * 1983-08-15 1983-09-14 Ici Plc Electrolytic cell module
ZA852131B (en) * 1984-04-17 1985-11-27 Dampier Salt Ltd Process for producing high grade sodium chloride
EP2603620A4 (en) * 2010-08-12 2016-10-12 Res Inst Ind Science & Tech PROCESS FOR EXTRACTION OF LITHIUM OF HIGH PURITY FROM A LITHIUM-BASED SOLUTION BY ELECTROLYSIS
CN103449479A (zh) * 2013-09-12 2013-12-18 山东东岳氟硅材料有限公司 降低一次盐水钙镁离子含量的方法
CN105565342B (zh) * 2015-12-16 2018-02-27 攀枝花钢企欣宇化工有限公司 用于氯碱工业中一次盐水精制的精制剂及其应用

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE55976C (de) * M. M. MONSANTO in Hoboken, New-Jersey, V. St. A Verfahren zur Reinigung von Soole durch Natriumphosphat
GB199607A (en) * 1922-06-28 1923-06-28 Johann Theodor Westermann Process for manufacturing pure sodium chloride
US2433601A (en) * 1944-01-25 1947-12-30 Bay Chemical Company Inc Preparation of purified brine
US2624654A (en) * 1949-06-03 1953-01-06 Diamond Alkali Co Method of making purified brine
US2906599A (en) * 1953-11-16 1959-09-29 Hagan Chemicals & Controls Inc Method of preparing sodium chloride brines of high purity
US2906600A (en) * 1954-10-22 1959-09-29 Hagan Chemicals & Controls Inc Method of preparing sodium chloride brine of high purity
US3140915A (en) * 1962-08-13 1964-07-14 Freeport Sulphur Co Method of inhibiting dissolution of calcium sulfate
US3607688A (en) * 1969-01-17 1971-09-21 Seiichi Inoue Treating sea water with production of chlorine and fertilizer
BE795460A (fr) * 1972-02-16 1973-08-16 Diamond Shamrock Corp Perfectionnements relatifs a des cuves electrolytiques
FR2244708B1 (fi) * 1973-09-25 1977-08-12 Ugine Kuhlmann
JPS551351B2 (fi) * 1974-03-07 1980-01-12
US4040919A (en) * 1974-10-29 1977-08-09 Hooker Chemicals & Plastics Corporation Voltage reduction of membrane cell for the electrolysis of brine
JPS5186100A (ja) * 1975-01-25 1976-07-28 Asahi Chemical Ind Ensuinodenkaihoho
US4038365A (en) * 1975-12-03 1977-07-26 Basf Wyandotte Corporation Removal of low level hardness impurities from brine feed to chlorine cells

Also Published As

Publication number Publication date
AT358068B (de) 1980-08-25
DE2837192B2 (de) 1980-10-09
AU3928078A (en) 1980-02-28
IT7850868A0 (it) 1978-08-28
JPS5456079A (en) 1979-05-04
DE2837192A1 (de) 1979-04-19
FR2406004B1 (fi) 1981-03-06
BE869949A (fr) 1978-12-18
FI782623A (fi) 1979-04-14
NO151541B (no) 1985-01-14
NO782853L (no) 1979-04-18
AU514942B2 (en) 1981-03-05
BR7805611A (pt) 1979-06-05
PT68489A (en) 1978-09-01
JPS6055442B2 (ja) 1985-12-05
ES472924A1 (es) 1979-02-16
SE7808775L (sv) 1979-04-14
DK369678A (da) 1979-04-14
NZ188254A (en) 1980-11-14
NO151541C (no) 1985-05-02
CH637353A5 (de) 1983-07-29
NL7808794A (nl) 1979-04-18
FI64401C (fi) 1983-11-10
GB2005645B (en) 1982-04-07
FR2406004A1 (fr) 1979-05-11
SE429979B (sv) 1983-10-10
IT1106279B (it) 1985-11-11
GB2005645A (en) 1979-04-25
ATA623378A (de) 1980-01-15
CA1156599A (en) 1983-11-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4028237A (en) Method and apparatus for treatment of fluorine-containing waste waters
US4155820A (en) Purification of aqueous sodium chloride solution
US4176022A (en) Removal of part per billion level hardness impurities from alkali metal chloride brines
US4374711A (en) Process for the electrolysis of an aqueous sodium chloride solution comprising, in combination, a diaphragm process and a cation exchange membrane process
AU2012261548B2 (en) Recovery of lithium from aqueous solutions
CN105565342B (zh) 用于氯碱工业中一次盐水精制的精制剂及其应用
US4268486A (en) Selective chromate removal from a chlorate solution
FI64401B (fi) Foerfarande foer att rena en foer elektrolys avsedd vattenloesning av en alkalimetallhalogenid
US4207152A (en) Process for the purification of alkali metal chloride brines
US4086150A (en) Chromate removal by precipitation
US4190505A (en) Electrolysis of sodium chloride in an ion-exchange membrane cell
FI59267C (fi) Foerfarande foer framstaellning av natriumklorat medelst elektrolys
JP3380658B2 (ja) アルカリ溶液の精製方法
CA1313161C (en) Process for the production of alkali metal chlorate
DK163674B (da) Fremgangsmaade til fremstilling af alkalimetalchlorater ved elektrolyse
FI68427B (fi) Ablaegsnande och tillvaratagande av dikromater ur elektrolytiska klorathaltiga loesningar
Yeatts et al. Calcium sulfate solubility in brackish water concentrates and applications to reverse osmosis processes; polyphosphate additives
FI114645B (fi) Menetelmä epäpuhtauksien poistamiseksi alkalimetallikloraattiprosessista
US4299803A (en) Production of alkali metal phosphate solutions free from zinc
JP2900406B2 (ja) リン酸塩含有廃水の処理方法
RU2796509C1 (ru) Способ электрохимической утилизации сточных вод
FI87582C (fi) Foerfarande foer framstaellning av alkalimetallklorat
SU939399A1 (ru) Способ очистки сточной воды от лити ,цинка и хрома
US2845344A (en) Process for purifying mercury
JP2007105707A (ja) 水中のリン晶析除去方法および装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: CHLORINE ENGINEERS CORP., LTD.