FI63785C - Loesning innehaollande ett krom (iii) tiocyanatkomplex foer elktroplaetering av krom eller en kromlegering - Google Patents

Loesning innehaollande ett krom (iii) tiocyanatkomplex foer elktroplaetering av krom eller en kromlegering Download PDF

Info

Publication number
FI63785C
FI63785C FI781902A FI781902A FI63785C FI 63785 C FI63785 C FI 63785C FI 781902 A FI781902 A FI 781902A FI 781902 A FI781902 A FI 781902A FI 63785 C FI63785 C FI 63785C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
chromium
solution
iii
krom
plating
Prior art date
Application number
FI781902A
Other languages
English (en)
Other versions
FI63785B (fi
FI781902A (fi
Inventor
Donald John Barclay
William Morris Morgan
Original Assignee
Ibm
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ibm filed Critical Ibm
Publication of FI781902A publication Critical patent/FI781902A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI63785B publication Critical patent/FI63785B/fi
Publication of FI63785C publication Critical patent/FI63785C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25DPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PRODUCTION OF COATINGS; ELECTROFORMING; APPARATUS THEREFOR
    • C25D3/00Electroplating: Baths therefor
    • C25D3/02Electroplating: Baths therefor from solutions
    • C25D3/04Electroplating: Baths therefor from solutions of chromium
    • C25D3/06Electroplating: Baths therefor from solutions of chromium from solutions of trivalent chromium
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25DPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PRODUCTION OF COATINGS; ELECTROFORMING; APPARATUS THEREFOR
    • C25D3/00Electroplating: Baths therefor
    • C25D3/02Electroplating: Baths therefor from solutions
    • C25D3/56Electroplating: Baths therefor from solutions of alloys

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electroplating And Plating Baths Therefor (AREA)
  • Manufacturing Of Magnetic Record Carriers (AREA)

Description

P
EBr^l γβΙ ««kwwlutusjulkaisu A77oc
#8Ta lBJ ( ) UTLÄ0GNIN0SSKR1PT OOfOO
c (45) Γ.'·. ·.·.:. Li 10 13 1933 ^ ^ (51) Kv.lk.3/liit.CI.3 C 25 D 3/06 SUOMI—FINLAND (21) ρκ«*μ·μιιια« 701902 (22) Hakemliptivl—Anaeknlngadag lU.O6.78 ' (23) AlkupUv·—GIMffcMadag lU.O6.78 (41) Tullut fulktMfcal — Bllvft offmcMg ^.12.78 [^11- fkilfrihallttlW /44) NIht»vlk*lp*i*«i (· kuuL)ulkiiaun pvm. — ?Q o, PMant· och r*gi«t«rstyr«lMn v 7 AmekM utta«d och utljkrM«i publlMnd 29.04.Ö3 (32)(33)(31) *rr*·*ty MU0lk«i<—a«gM prior*·* lU. 06.77
Englanti-England(GB) 2U73U/77 (71) International Business Machines Corporation, Armonk, Nev York 1050U, USA(US) (72) Donald John Barclay, Battery, Winchester, William Morris Morgan,
Eastleigh, Hampshire, Englanti-England(GB) (TU) Oy Kolster Ah (5U) Kromi (ill) tiosyanaattikompleksin sisältävä liuos kromin tai kromilejeeringin sähköpleteeraamiseksi - Lösning innehällande ett krom (III) tiocyanatkomplex för elektroplätering av krom eller en kromlegering
Keksintö koskee kromi (III) tiosyanaattikompleksin sisältävää liuosta, jota käytetään kromin tai kromilejeeringin sähköple-teeraamiseksi. BG-patenttijulkaisussa 1 431 639 on kuvattu kromin tai kromilejeeringin sähköpleteerausliuos, jossa kromilähteen muodostaa kromi (III) tiosyanaattikompleksin vesiliuos, sekä menetelmä kromin tai kromipitoisen lejeeringin pleteeraamiseksi johtamalla sähköpleteerausvirtaa anodin ja katodin välille mainitussa liuoksessa.
Edellämainitussa patenttijulkaisussa esitetty edullinen kompleksi on kromi (III) akvotiosyanaattikompleksi, joka on valmistettu tasapainottamalla ikromiperkloraattia ja natriumtiosyanaatin avulla vesiliuoksessa. Siten muodostetun kompleksin yleinen kaava on ((H20)6_nCr(III) (NCS)n)(3"n), jossa n on 1 - 6 2 63785
Voidaan havaita, että alemmat indeksiluvut ovat aina positiivisia, kun taas ylemmät indeksiluvut voivat olla positiivisia, negatiivisia tai nollia.
Aikaisemmin on esitetty kromin tai kromilejeeringin sähkö-pleteerausliuos, jossa kromilähteen muodostaa vesiliuos, joka sisältää kromi (III) tiosyanaattikompleksia, jossa on vähintään yksi toinen ligandi kuin tiosyanaatti tai vesi kompleksin sisemmässä koordinaatioavaruudessa. Voidaan huomata, että kromi(III)-aineet liuoksessa ovat oktaedrisiä ja niissä on kuusi ligandia kromiato-miin liittyneinä. Nämä ligandit muodostavat ja täyttävät sisemmän koordinaatioavaruuden kromiatomia varten ja ovat inerttejä siinä määrin, että ne vaihtuvat erittäin hitaasti liuoksessa olevien sitoutumattomien ligandien kanssa. Siten esimerkiksi reaktio (Cr (H20)5 (NCS))+2 (NCS)"-> (Cr (H20) 5 (NCS))+2 + (NCS)_ erittäin hidas. Tämän laatuisten reaktioiden hitaus monimutkaistaa kromi-(III)-kemiaa ja tekee tasapainotuksen välttämättömäksi korkeissa lämpötiloissa. Kts. myös kirjaa: Basolo ja Pearson"Mechanism of Inorganic Reactions: Study of Metal Complexes in Solution", julkaissut Wiley.
Lineaarisella tiosyanaatti-anionilla NCS on ainutlaatuisia katalyyttisiä ominaisuuksia. Se pystyy muodostamaan koordinaatio-sidoksen metalli-ionien kanssa typpiatominsa välityksellä ja metalliin rikkiatominsa avulla ja sen elektronitiheys on suuressa määrässä paikallistunut näiden kolmen atomien ympärille.
Tiosyanaatti-anionin oletetaan katalysoivan elektronisiirto-reaktion:
Cr (III) + 3e~ —> Cr(0) muodostamalla moniligandisiltoja tiosyanaatti-Cr(III)-kompleksin ja katodin pinnan välille. Elektroaktiivinen välituote voidaan merkitä seuraavasti:
Cr(III) - NCS - M
jossa M on metallipinta katodilla, joka on Cr(0), kun alustava yk-sittäiskerros kromia pleteerataan. "Kova" typpi muodostaa koordinaa-tiosidoksen Ce(III)-ionin kanssa ja "pehmeä" rikki katodin metalli-pinnan M kanssa. Moniligandisilloitus tiosyanaatin avulla hapetettaessa kromi (II):ta sähkökemiallisesti elohopeaelektrodeja käyttäen on esitetty kirjassa Inorganic Chemistry 9, 1024 (1970).
3 63785
Aikaisemmin ehdotettu, erikoisen edullinen kromin tai kromi-lejeeringin sähköpleteerausliuos on sellainen, jossa kromilähteen muodostaa kromi(III)-sulfatotiosyanaattikompleksin vesiliuos. Tarkemmin sanottuna muodostuu kromi(III)-sulfatotiosyanaattikompleksi kaavan ((Η,Ο),. n Cr(III) (SO.) (NCS) 3-2m-n 2 6-2m-n 4 m n mukaisesta kromi(III)tiosyanaatti-sekakompleksista, jossa m on O, 1 tai 2 ja n on vähintään 1, mutta 2m+n ei ole suurempi kuin 6.
Tämä kromi(III)sulfatotiosyanaattikompleksin vesiliuos valmistetaan tasapainottamalla kromisulfaatin (CR2(SO^)^♦151^0) ja natrium- tai kaliumtiosyanaatin vesiliuos.
On myös aikaisemmin esitetty kromin tai kromilejeeringin sähköpleteerausliuos, jossa kromilähteen muodostaa kromi(III)kloro-tiosyanaattikompleksin vesiliuos. Tarkemmin sanottuna muodostuu kromi(Ill)klorotiosyanaattikompleksi kaavan <<H2°>6-m-n Cr(III> C1m (NCS)n>3-m-n mukaisesta kromi(III)tiosyanaattikompleksista, jossa m on nolla tai positiivinen ja n on vähintään 1, mutta m+n ei ole suurempi kuin 6. Tämä kromi(III)klorotiosyanaattikompleksin vesiliuos voidaan valmistaa tasapainottamalla kromikloridin (Cr Cl3.6H20) ja natrium-tai kaliumtiosyanaatin vesiliuos.
Kaupallisesti on kromia pleteerattu vesipitoisesta kromi-happokylvystä, joka on valmistettu kromioksidista (CrO^) ja rikkihaposta. Tällaiset kylvyt, joissa kromi on kuusiarvoisena, muodostavat merkittävän terveydellisen vaaran kromihappohöyryjen muodostumisen vuoksi. Lisäksi on saatujen pinnoitteiden ulkonäkö epätyydyttävän samea, jos pleteerausvirta katkeaa jostain syystä. Lisäksi esiintyy saostuneen kromin irtautumista. Siten pleteerausvirran katkos voi aiheuttaa huomattavia tappioita ja on vaikeaa suorittaa sylinterimäinen kromipleteeraus paitsi erittäin ohuina kromipääl-lysteinä sekä taata päällysteen peitto sekä sen luja kiinnittyminen päällystettäviin esineisiin.
Kromihappopleteerauskylpyjen lisäepäkohtina ovat edelleen pienestä hyötysuhteesta johtuva pieni saostumisnopeus, rajoitettu kyky saada tasaisia päällysteitä epätasaisille esineille sekä rajoitettu mahdollisuus saada tasaisia päällysteitä laajemmille 4 63785 alueille. Metallien saostuminen suuren virtatiheyden omaaville kohdille kuten reunoille on suurempi ja määrätyissä olosuhteissa esiintyy "palamista". On myös huomattava, että kromihappopleteerauskyl-vyn kromipitoisuus on erittäin suuri, 100-200 g/1. Koska kromisuo-lat ovat kuitenkin verrattain kalliita, täytyisi kromipitoisuudet pitää mahdollisimman pieninä kylvyn valmistuskustannusten minimoimiseksi ja "kylvyn siirtymisen" alentamiseksi työkappaleen mukana. Kylvyn siirtymishäviöiden alentaminen koristeellisia kromipäällys-teitä valmistettaessa on tärkeää, koska siirtyminen voi yhteenlaskettuna olla jopa kuusi- tai useampikertainen pleteeratun metallin painoon verrattuna.
On suoritettu useita kokeita kolmearvoisten kromisuolojen käyttämiseksi saostettaessa kromia tai kromipitoisia metalliseoksia.
GB-patenttijulkaisu 1 144 913 kuvaa kromipleteerausliuosta, joka sisältää kromikloridia dipolaarisessa, protonineutraalissa liuottimessa (kuten dimetyyliformamidissa) ja vedessä. GB-patentti-julkaisussa 1 333 714 on esitetty toinen liuos, joka sisältää kro-miammoniumsulfaattia dipolaarisessa protonineutraalissa liuottimessa ja vedessä.
Tällaisilla liuoksilla on kuitenkin rajoituksia, jotka estävät niiden hyväksikäytön teollisuudessa. Erikoisesti monimutkaisen muodon omaavia esineitä ei voida pleteerata tyydyttävästi ja dipo-laarisen, protonineutraalin liuottimen käyttö vaatii virtalähdeyk-sikön, joka voi antaa jopa 20 voltin jännitteen. Dipolaarisen, protonineutraalin liuottimen määrän vähentäminen aiheuttaa epästabiilin kylvyn. Lisäksi liuokset ovat verrattain kalliita. Pleteeraus-liuokset sisältävät myös 0,5-1,5 M kromi-ioneja, mikä on verrattain suuri pitoisuus. Dimetyyliformamidin käyttöön liittyy myös terveydellisiä vaaroja.
US-patenttijulkaisussa 3 917 517 kuvataan kranin tai krcmilejeeringin pleteerausliuosta, joka muodostuu kromikloridista tai -sulfaatista hypofosfiitti-ionien kanssa lisäyksenä edellämainituissa molemmissa GB-patenttijulkaisuissa esitettyihin dipolaarisiin, protonineut-raaleihin liuottimiin tai niiden asemesta. Hypofosfiitti-ionien lisäämisen koImeärvoiseen kromipleteerausliuoksen ilmoitetaan "vähentävän tai poistavan” useita dipolaarisia, protonineutraaleja liuottimia sisältäviin liuoksiin liittyviä epäkohtia. Pleteeraus-hyötysuhteen ilmoitetaan kuitenkin olevan pienemmän kuin dipolaari- 63785 sen, protonineutraalin liuottimen suurilla pitoisuuksilla saavutettavan ja saadaan saostumisnopeuksia 0,05-0,15 mikrometriä minuutissa, jotka vastaavat parhaita kuusiarvoisilla kromihappopletee-rausliuoksilla saavutettavia nopeuksia. Edullisen pleteerauslämpötilan ilmoitetaan olevan 25°- 5°C maksimin ollessa käytännössä 35°C kromikloridiliuokselle ja 55°C kromisulfaattiliuokselle. Kro-mipitoisuuksien ilmoitetaan olevan 0,5-1,75 M, edullisesti 0,7-1,3 M.
DE-patenttijulkaisuissa 2 612 443 ja 2 612 444 on esitetty pleteerausvesiliuos, joka sisältää kromisulfaattia hypofosfaatti-tai glysiini-ionien kanssa "heikkoina kompleksinmuodostajina".
Näissä patenttijulkaisuissa esitetyt liuokset vaativat lisäksi vastaavasti kloridi- tai fluoridi-ioneja. Suurin pleteerausnopeus oli noin 0,15 mikrometriä minuutissa ja edullinen lämpötila-alue oli noin 25-35°C. Edullisen kromipitoisuuden koristepleteerausta varten ilmoitetaan olevan 1 M.
DE-patenttijulkaisussa 2 550 615 kuvataan myös kolmearvoista sähköpleteerausliuosta, joka sisältää kromisulfaattia tai -kloridia, ammoniumsulfaattia tai -kloridia, boorihappoa ja lisäksi lukuisia vaihtoehtoisia "heikkoja kompleksinmuodostajia" mukaanluettuina glysiini-ionit ja hypofosfaatti-ionit. Esimerkeissä ovat kuitenkin kromi-ionipitoisuudet ja lisäpuskurimateriaalien pitoisuudet verrattain suuria.
GB-patenttijulkaisut 1 455 580 ja 1 455 841 koskevat toista menettelytapaa, jota on käytetty hyväksi saostettaessa kromia kolme-arvoisten suolojen vesiliuoksista. Näissä patenteissa ovat kromi-lähteenä kromikloridi, kromisulfaatti tai kromifluoridi. Lisäksi todetaan bromidi-, ammonium- ja formiaatti- tai asetaatti-ionien olevan välttämättömiä. Saostusnopeuksien ilmoitetaan olevan 0,15 mikrometriä minuutissa ja lämpötilan alueella 15-30°C. Kromipitoi-suudet ovat välillä 0,1-1,2 M, suositeltavan pitoisuuden ollessa 0,4 M kromi-ioneja.
Esillä oleva keksintö koskee kromi(III)tiosyanaattikomplek-sin sisältävää liuosta kromin tai kromilejeeringin sähköpleteeraa-miseksi. Keksinnön mukaiselle liuokselle on tunnusomaista, että liuoksen kromilähde koostuu mainitun kromi(III)tiosyanaattikomplek-sin ja puskuriaineen, edullisesti aminohapon, formiaatin tai ase-taatin tasapainotetusta vesiliuoksesta, jossa puskuriaine muodostaa yhden kompleksin ligandeista.
63785
Puskuriaine on edullisesti aminohappo kuten glysiini, Ni^CI^COOH. Aminohapot ovat voimakkaita puskuriaineita, mutta ne voivat myös tasapainotuksen aikana muodostaa komplekseja sellaisten metalli-ionien, kuin kromi(III)-ionien kanssa niiden typpi-tai happiatomien koordinoitumisen avulla. Siten saadaan aminohappo-kromi (III)-tiosyanaatti-kompleksiseos tasapainottamalla aminohappo kromi(III)-tiosyanaattikompleksilla.
Keksinnön mukaisen sähköpleteerausliuoksen on käytännössä havaittu omaavan joukon erittäin edullisia ominaisuuksia, mitkä parantavat edelläesitettyjen kromi (II)tiosyanaattipleteerausliuosten katalyyttisiä ominaisuuksia. Ensiksikin voidaan laajentaa pletee- 2 rausaluetta; kiiltäviä saostumia on saatu alueella 10-1000+ mA/cm . Toiseksi on saavutettu pleteerausnopeuksia, jotka ovat jopa 0,9 mikrometriä minuutissa. Kolmanneksi on lämpötila-alue, jolla voidaan saostaa kiiltävää kromia, erittäin laaja, so. 20-70°C, ja neljänneksi on kromi-ionipitoisuus liuoksessa erittäin pieni.
Oletetaan, että aikaisemmissa kokeissa kromin saostamiseksi kolmearvoisista liuoksista hydroksikromi(III)-aineen muodostuminen katodille esti saostumisen suurilla virtatiheyksillä. Kromin saostuminen keksinnön mukaisesta liuoksesta helpottuu sekä tiosyanaatin katalyyttisestä vaikutuksesta että aminohapon puskurivaikutuksesta katodilla, joka aminohappo vapautuu kromiatomista varauksen purkautuessa katodilla.
Muitakin puskuriaineita voidaan käyttää, kuten formiaatteja, asetaatteja jne. Katalyyttisten ominaisuuksien ja kompleksin muodostavan puskuriaineen voimakkaan puskuriaineen voimakkaan puskurivai-kutuksen yhdistelmä on kuitenkin se tekijä, joka saa aikaan huomattavat parannukset.
Keksinnössä käytetty kromi(III)tiosyanaattikompleksi voi olla kromi(III)sulfatotiosyanaattikompleksi tai kromi(III)klorosya-naattikompleksi.
On itsestään selvää, että lisättäessä nikkeliä, kobolttia tai muita metallisuoloja liuokseen, voidaan pleteerata kromin ja näiden metallien seoksia. On lisäksi huomattava, että kromia ja kromiseoksia voidaan saostaa fotoresistilevyjä käytettäessä.
Keksintöä valaistaan seuraavien esimerkkien avulla.
7 63785
Esimerkki 1
Keksinnön mukainen pleteerausliuos valmistetaan muodostamalla kromikloridin (CrCl.j .6^0) 0,05 M vesiliuos. Tämä liuos kyllästetään boorihapolla (H^BO^) (50 g/1) ja tasapainotetaan 80°C:ssa 1 tunnin aikana 0,075 M natriumtiosyanaatilla (NaNCS), 0,16 M gly-siinillä (N^C^COOH) , 0,5 M kaliumkloridilla (KCl) ja 2M kalium-bromidilla. Kaliumkloridi ja -bromidi lisätään liuoksen johtokyvyn parantamiseksi. Tasapainotettu liuos jäähdytetään, sen pH säädetään arvoon 3,0 lisäämällä laimennettua natriumhydroksidia ja lisätään 1 g/1 natriumlauryylisulfaattia (kostutusainetta).
Pleteerausliuos pannaan Hull-kennoon, joka on varustettu tasaisella platinoidulla titaanianodilla ja tasaisella platinoidulla titaanianodilla ja tasaisella, messinkisellä Hull-kenno-testi-katodilla. Ioninvaihtomembraania ei käytetä anodin ja katodin erottamiseksi ja liuoksen lämpötila on 22°C. Liuoksen lävitse johdetaan 5A pleteerausvirta 2 minuutin ajan. Kiiltävää kromia saostuu virta- 2 2 tiheydestä 10 mA/cm huippukohtaan (580+ mA/cm ).
Esimerkki 2
Tasapainotettaessa glysiiniä kromi(III)tiosyanaatilla, jolloin muodostuu tasapainotettu glysiinikromi(III)sulfatotiosyanaätti-sekakompleksin vesiliuos, tämä vaikutus voidaan osoittaa seuraavasti» liuos valmistetaan kahdessa vaiheessa A jp 9: (A) Valmistetaan pleteerausliuos muodostamalla 0,075 M kromisulfaat-tiliuos (Cr(SO^)2·I5H2O). Tämä liuos kyllästetään boorihapolla (H.jB03) (80 g/1) ja suoritetaan tasapainotus 80°C:ssa yhden tunnin aikana 0,15 M kanssa natriumtiosyanaattia ja 0,8 M kanssa natrium-sulfaattia. Natriumsulfaatti lisätään liuoksen johtokyvyn parantamiseksi. Valmis liuos jäähdytetään, sen pH säädetään arvoon 2,5 lisäämällä laimennettua natriumhydroksidiliuosta ja lisätään 0,6 g/1 natriumlauryylisulfaattia (kostutusainetta). Tämä pleteerausliuos pannaan esimerkissä 1 esitettyyn normaaliin Hull-kennoon ja liuoksen lämpötila pidetään 25°C:ssa. Kennon lävitse johdetaan 2 minuutin ajan 5 A:n pleteerausvirta. Hull-kennon levylle saostuu 2 kiiltävää kromia virtatiheysalueella 5-125 mA/cm .
63785 δ (Β) Kohdassa A valmistettu liuos tasapainotetaan uudelleen 80°C:ssa yhden tunnin aikana lisäämällä 5 g/1 glysiiniä (0,065 M). Laimennettua natriumhydroksidiliuosta lisäämällä säädetään pH arvoon 2,5. Liuoksen (B) lävitse johdetaan 5A:n virta 25°C:n lämpötilassa normaalissa Hull-kennossa 2 minuutin ajan. Kiiltävää kromia saostuu 2 alueella 5-275 mA/cm .
(C) Kohdassa (A) valmistettu liuos tasapainotettiin uudelleen 80°C:ssa 1 tunnin ajan lisäämällä 10 g/1 glysiiniä (0,13 M). Lisäämällä laimeaa natriumhydroksidiliuosta säädetään pH arvoon 2,6.
1,6 A:n sähkövirta johdetaan liuoksen (C) lävitse lämpötilan ollessa 47°C ja käyttäen pinta-alaltaan 12 cm2 olevaa katodia (130 mA/ 2 cm ) 30 minuutin ajan. Saostuu kromikerros, jonka paksuus on 10 mikrometriä (so. 0,33 mikrometriä minuutissa).
(D) Lämpötilavaikutus osoitetaan seuraavasti: liuos (B) kuumennetaan 45°C:n lämpötilaan ja 5A:n sähkövirta johdetaan liuoksen lävitse normaalissa Hull-kennossa 2 minuutin ajan. Kiiltävää kromia 2 saostuu alueella 12-400 mA/cm .
Esimerkki 3
Valmistetaan pleteerausliuos pääasiallisesti GB-patenttijul-kaisun 1 431 639 esimerkissä 1 kuvatulla tavalla, so. 150 g natrium-dikromaattia (Na2Cr2<07) lisätään 485 millilitraan perkloorihappoa (HCIO^) ja 525 millilitraan vettä. Lisätään noin 400 millilitraa vetyperoksidia tipoittain, kunnes liuos muuttuu syvänsiniseksi.
Kun tämä tila on saavutettu, keitetään liuosta, kunnes sen tilavuus on vähentynyt puoleen, jolloin vetyperoksidi poistuu ja haluttu kromiperkloraattiliuos (CrfClO^)^ jää jäljelle. Tämä liuos muodostaa kromi(III)-lähdeliuoksen pleteerausta varten. 10 g glysiiniä liuotetaan veteen ja pH säädetään arvoon 2,0 perkloorihappoa lisäämällä. Glysiiniliuokseen lisätään 100 millilitraa kromilähdeliuosta ja pH säädetään uudestaan arvoon 2,0 natriumhydroksidiliuoksella ja tilavuus saatetaan 1 litraksi lisäämällä vettä. Tämä liuos tasapainotetaan 80°C:ssa lisäämällä natriumtiosyanaattia (0,3 M) ja natriumperkloraattia (IM) 1 tunnin aikana. Liuos jäähdytetään 40°C:een, kyllästetään boorihapolla (H^BC^) (70 g/1) ja lisätään 1 g/1 natriumlauryylisulfaattia.
Seuraavat pleteeraustulokset saadaan esimerkissä 3 valmistetulla liuoksella (A) Kiiltävää kromia voidaan saostaa lämpötila-alueella 25-70°C.
4, 9 63785
Parhaat tulokset saadaan 35°C:n yläpuolella olevissa lämpötiloissa.
(B) Liuosta pannaan Hull-kennoon ja kuumennetaan 70 C:een. Messinkinen Hull-kennokatodi pleteerataan kokonaisvirran ollessa 10 A kahden minuutin aikana käyttäen tasomaista platinoitua titaaniano- dia. Kiiltävää kromia saostuu messinkilevylle alkaen virtatiheyden 2 2 arvosta 20 mA/cm huippukohtaan asti (1000 +mA/cra ). Merkkejä palamisesta tai huonosta kiinnittymisestä ei esiintynyt.
(C) Liuos kuumennetaan 70°C:een ja 6,3 mm läpimittainen messinki- 2 tanko pleteerataan virtatiheydellä 300 mA/cm 10 minuutin ajan. Sauvaa liikuteltiin pleteerauksen aikana. Kromisaostuman paksuus mitattuna punnitsemalla oli 9 mikrometriä.
(D) Liuos kuumennettiin 70°C:een ja 6,3 mm läpimittainen messinki- 2 tanko pleteerattiin virtatiheydellä 135 mA/cm 10 minuutin aikana. Tankoa liikuteltiin pleteerauksen aikana. Kromisaostuman paksuus mitattuna punnitsemalla oli 6 mikrometriä.
Esimerkki 4
Valmistettiin pleteerausliuos kuten esimerkissä 2C paitsi, että 1 M natriumperkloraattia käytettiin liuoksen johtokyvyn parantamiseksi 0,8 M natriumsulfaatin asemesta. Kiiltävä kromisaostuma, jonka paksuus oli 0,85 mikrometriä, pleteerattiin kooltaan 2 x 5 cm olevan messinkiliuskan molemmille puolille seuraavissa olosuhteissa: pH = 2 ,55, lämpötila 46°C, virta 2 A ja aika 2,5 minuuttia. Virta- 2 tiheys oli 100 mA/cm ja kromia saostui 0,3 mikrometriä minuutissa. Esimerkki 5
Valmistettiin keksinnän mukainen pleteerausliuos seuraavien vaiheiden kautta, joissa ilmoitetut aineosien määrät vastaavat yhtä litraa pleteerausliuosta: 1) 60 g boorihappoa (H^BO^) lisättiin 600 millilitraan de-ionisoi-tua tai tislattua vettä, seosta lämmitettiin ja sekoitettiin, kunnes liukeneminen oli tapahtunut. Liuoksen pH säädettiin arvoon 2-2,4 10-prosenttisella NaOH:lla tai 10-prosenttisella B2S04dlä.
2) 33,12 g kromi(III)sulfaattia (Cr^SO^)^ lisättiin vaiheessa 1 valmistettuun boorihappoliuokseen.
3) Vaiheessa 2 valmistettuun liuokseen lisättiin 32,43 g natrium-tiosyanaattia (NaNCS). Liuos kuumennettiin 85°-5°Csn lämpötilaan ja pidettiin tässä lämpötilassa 90 minuuttia sekoittaen.
4) Jäähdyttämisen jälkeen huoneenlämpötilaan lisättiin 10 g glysii-niä (NHj.CH2COOH) liuokseen ja sen pH-arvo säädettiin kuten 10 65785 vaiheessa 1. Liuos lämmitettiin 85°-5°C:n lämpötilaan ja sitä pidettiin tässä lämpötilassa 90 minuuttia sekoittaen.
5) Liuos jäähdytettiin huoneenlämpötilaan ja lisättiin 140 g nat-riumperkloraattia (NaClO^.^O) lämmittäen ja sekoittaen, kunnes liukeneminen oli tapahtunut.
6) Liuoksen pH säädettiin arvoon 2,5 kuten vaiheessa 1.
7) Liuokseen lisättiin de-ionisoitua tai tislattua vettä, kunnes oli saavutettu korkeintaan 1 litran tilavuus.
8) Liuokseen lisättiin 1 g natriumlauryylisulfaattia tai 0,1 g FC.98 (kostutusaine, valmistaa 3 M Corporation) ja sekoitettiin, kunnes liukeneminen oli tapahtunut.
Liuos oli tällöin valmis pleteerausta varten.
Kylpyä voidaan käyttää määrätyllä virtatiheyden, pH-arvon ja lämpötilan alueella. Sopivat arvot ovat virtatiheydelle 50-150 mk/ Λ cm, pH-arvolle 2,0-4,0 ja lämpötilalle 25-60°C. Virtatiheydellä 105 mA/cm2, pH-arvolla 3,5 ja lämpötilassa 50°C saostui 0,6 mikronia kromia 2 minuutissa (hyötysuhde 20-23 %) .
Anodin virtatiheyden täytyy olla noin 40 mA/cm . Anodit voivat olla platinoitua titaania tai hiiltä. Vetokupua täytyy käyttää, koska katodilla tapahtuu tiosyanaatti-ionin sähkökemiallaista hajaantumista .
FI781902A 1977-06-14 1978-06-14 Loesning innehaollande ett krom (iii) tiocyanatkomplex foer elktroplaetering av krom eller en kromlegering FI63785C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB24734/77A GB1596995A (en) 1977-06-14 1977-06-14 Electroplating chromium and its alloys
GB2473477 1977-06-14

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI781902A FI781902A (fi) 1978-12-15
FI63785B FI63785B (fi) 1983-04-29
FI63785C true FI63785C (fi) 1983-08-10

Family

ID=10216419

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI781902A FI63785C (fi) 1977-06-14 1978-06-14 Loesning innehaollande ett krom (iii) tiocyanatkomplex foer elktroplaetering av krom eller en kromlegering

Country Status (21)

Country Link
JP (1) JPS545832A (fi)
AR (1) AR218669A1 (fi)
AT (1) AT355886B (fi)
AU (1) AU520857B2 (fi)
BE (1) BE867069R (fi)
BR (1) BR7803752A (fi)
CA (1) CA1111369A (fi)
CH (1) CH641213A5 (fi)
DD (1) DD137126A5 (fi)
DE (2) DE2818780A1 (fi)
DK (1) DK151643C (fi)
ES (1) ES470542A1 (fi)
FI (1) FI63785C (fi)
FR (1) FR2394621A2 (fi)
GB (1) GB1596995A (fi)
IE (1) IE47088B1 (fi)
IN (1) IN151389B (fi)
NL (1) NL7805538A (fi)
NO (1) NO151375C (fi)
SE (1) SE430347B (fi)
ZA (1) ZA782162B (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1596995A (en) * 1977-06-14 1981-09-03 Ibm Electroplating chromium and its alloys
IN153802B (fi) * 1978-11-11 1984-08-18 Ibm
GB2038361B (en) * 1978-11-11 1983-08-17 Ibm Trivalent chromium plating bath
JPH0420947Y2 (fi) * 1984-11-24 1992-05-13
US9765437B2 (en) * 2009-03-24 2017-09-19 Roderick D. Herdman Chromium alloy coating with enhanced resistance to corrosion in calcium chloride environments
US9689081B2 (en) 2011-05-03 2017-06-27 Atotech Deutschland Gmbh Electroplating bath and method for producing dark chromium layers
US20170306515A1 (en) * 2016-04-21 2017-10-26 Macdermid Acumen, Inc Dark Colored Chromium Based Electrodeposits

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2822326A (en) * 1955-03-22 1958-02-04 Rockwell Spring & Axle Co Bright chromium alloy plating
GB1444913A (en) * 1972-10-09 1976-08-04 Vickers Ltd Removal of flexible sheets from rotary drums
GB1482747A (en) * 1973-10-10 1977-08-10 Bnf Metals Tech Centre Chromium plating baths
GB1455580A (en) * 1973-12-13 1976-11-17 Albright & Wilson Electrodeposition of chromium
GB1455841A (en) * 1974-11-26 1976-11-17 Albright & Wilson Electrodeposition of chromium
GB1431639A (en) * 1974-12-11 1976-04-14 Ibm Uk Electroplating chromium and its alloys
GB1498533A (en) * 1975-03-26 1978-01-18 Bnf Metals Tech Centre Trivalent chromium plating baths
GB1498532A (en) * 1975-03-26 1978-01-18 Bnf Metals Tech Centre Trivalent chromium plating baths
DE2550615A1 (de) * 1975-11-11 1977-05-18 Int Lead Zinc Res Waessriges verchromungsbad und verfahren zu seiner herstellung
FR2331628A1 (fr) * 1975-11-14 1977-06-10 Int Lead Zinc Res Bain de depot au chrome trivalent
GB1596995A (en) * 1977-06-14 1981-09-03 Ibm Electroplating chromium and its alloys

Also Published As

Publication number Publication date
IE781190L (en) 1978-12-14
DE2818780A1 (de) 1978-12-21
AU3521178A (en) 1979-10-25
DK151643B (da) 1987-12-21
JPS5636876B2 (fi) 1981-08-27
ES470542A1 (es) 1979-01-01
GB1596995A (en) 1981-09-03
DK151643C (da) 1988-08-15
DK263878A (da) 1978-12-15
AU520857B2 (en) 1982-03-04
IN151389B (fi) 1983-04-09
AT355886B (de) 1980-03-25
DE2921749A1 (de) 1979-12-13
JPS545832A (en) 1979-01-17
FR2394621B2 (fi) 1980-06-13
SE430347B (sv) 1983-11-07
AR218669A1 (es) 1980-06-30
ZA782162B (en) 1979-12-27
NO151375C (no) 1985-03-27
CH641213A5 (en) 1984-02-15
NO151375B (no) 1984-12-17
FI63785B (fi) 1983-04-29
FI781902A (fi) 1978-12-15
BR7803752A (pt) 1979-02-28
FR2394621A2 (fr) 1979-01-12
DD137126A5 (de) 1979-08-15
DE2921749C2 (fi) 1990-10-25
DE2818780C2 (fi) 1989-10-26
NL7805538A (nl) 1978-12-18
ATA327978A (de) 1979-08-15
BE867069R (fr) 1978-09-01
SE7806066L (sv) 1978-12-15
NO782046L (no) 1978-12-15
IE47088B1 (en) 1983-12-14
CA1111369A (en) 1981-10-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4161432A (en) Electroplating chromium and its alloys
US4062737A (en) Electrodeposition of chromium
US4196063A (en) Electrodeposition of black chromium
US4417955A (en) Method of and solution for electroplating chromium and chromium alloys and method of making the solution
US5472524A (en) Non-chromated cobalt conversion coating method and coated articles
Driver An electrochemical approach to the characterisation of black chrome selective surfaces
FI63785C (fi) Loesning innehaollande ett krom (iii) tiocyanatkomplex foer elktroplaetering av krom eller en kromlegering
CA1064424A (en) Electroplating chromium and its alloys
Mandich Chemistry & theory of chromium deposition: Part II-Theory of deposition
JPH0230795A (ja) 黒色鋼板の製造方法
CN108842172A (zh) 一种低共熔溶剂电沉积制备不锈钢镀层的方法
JPS60190588A (ja) 亜鉛または亜鉛合金めつき鋼板の黒色処理方法
JPH0158273B2 (fi)
US20210017659A1 (en) Functional chromium alloy plating from trivalent chromium electrolytes
GB1435518A (en) Electrolytic treatment of chromium-containing alloys and electro lytes for use therein
Tyrrell The electrodeposition of iridium
KR810001075B1 (ko) &#34;크롬 또는 크롬 합금 전기 도금액&#34;
CN110079794A (zh) 一种纳米易焊高硬耐磨防腐装饰合金催化液及其制备方法
JPH08232081A (ja) 水栓金具
CN111926357B (zh) 一种镁合金复合结构层材料的制备方法
JPS5916997A (ja) マグネシウム材表面に着色保護皮膜を形成する方法
CN106400064A (zh) 一种经济成本低的脚手架复合电镀液
CN106637307A (zh) 一种用于黄金无氰电铸工艺的添加剂
JPH03162598A (ja) 光沢黒色鋼材の製造方法
KR100327142B1 (ko) 금속기재상에코발트전환코팅을형성하기위한방법및화학전환코팅용액및상기방법으로제조한물품

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: INTERNATIONAL BUSINESS MACHINES