FI62602C - Saekerhets-utmatningskrets foer en databehandlingsanlaeggning som avger binaersignaler - Google Patents

Saekerhets-utmatningskrets foer en databehandlingsanlaeggning som avger binaersignaler Download PDF

Info

Publication number
FI62602C
FI62602C FI773343A FI773343A FI62602C FI 62602 C FI62602 C FI 62602C FI 773343 A FI773343 A FI 773343A FI 773343 A FI773343 A FI 773343A FI 62602 C FI62602 C FI 62602C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
flip
flops
output
signals
amplifier
Prior art date
Application number
FI773343A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI773343A (fi
FI62602B (fi
Inventor
Horst Strelow
Original Assignee
Siemens Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Siemens Ag filed Critical Siemens Ag
Publication of FI773343A publication Critical patent/FI773343A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62602B publication Critical patent/FI62602B/fi
Publication of FI62602C publication Critical patent/FI62602C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F11/00Error detection; Error correction; Monitoring
    • G06F11/07Responding to the occurrence of a fault, e.g. fault tolerance
    • G06F11/16Error detection or correction of the data by redundancy in hardware
    • G06F11/1629Error detection by comparing the output of redundant processing systems
    • G06F11/1641Error detection by comparing the output of redundant processing systems where the comparison is not performed by the redundant processing components
    • GPHYSICS
    • G05CONTROLLING; REGULATING
    • G05BCONTROL OR REGULATING SYSTEMS IN GENERAL; FUNCTIONAL ELEMENTS OF SUCH SYSTEMS; MONITORING OR TESTING ARRANGEMENTS FOR SUCH SYSTEMS OR ELEMENTS
    • G05B9/00Safety arrangements
    • G05B9/02Safety arrangements electric
    • G05B9/03Safety arrangements electric with multiple-channel loop, i.e. redundant control systems
    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03KPULSE TECHNIQUE
    • H03K19/00Logic circuits, i.e. having at least two inputs acting on one output; Inverting circuits
    • H03K19/003Modifications for increasing the reliability for protection
    • H03K19/00392Modifications for increasing the reliability for protection by circuit redundancy

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Computing Systems (AREA)
  • Quality & Reliability (AREA)
  • Computer Hardware Design (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Mathematical Physics (AREA)
  • Safety Devices In Control Systems (AREA)
  • Arrangements For Transmission Of Measured Signals (AREA)
  • Hardware Redundancy (AREA)
  • Control By Computers (AREA)
  • Logic Circuits (AREA)
  • Detection And Prevention Of Errors In Transmission (AREA)
  • Testing Electric Properties And Detecting Electric Faults (AREA)
  • Train Traffic Observation, Control, And Security (AREA)
  • Amplifiers (AREA)

Description

rBi m KUULUTUSJULKAISU ^Afl9
JbBTq lBJ (11) UTLÄGGN I NGSSKRI FT O ^ D U Z
C Patentti myönnetty 10 Cl 1933 (45) Patent meJUelat ^ T ^ (51) Kv.lk?/lnt.CI.3 G 06 F 11/00 SUOMI —FINLAND (21) ftwnulhilMimi·—PttwcamMcnlni 7733^3 (22) H»k*ml»p*lyt — An*6ki«lnftda{ 08.11.77 (23) Alkupilvt —GUtlfhaud·! Qg ^ ^ (41) Tullut JwlklMkii —BlIvkoCTMCll· „ PMWtti· ]» rekisterihallitus /44) NlhtivUulpanon fa kuuLJulk»l«un pvm. —
Patent- och registerstyrelsen Anaökan uttafd och uti.skrtft«fi public «rad Q2 (32)(33)(31) Pyydttty stuolksua—Bsgird prlorit·* 1Q ^
Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) P 265131^.1+ (71) Siemens Aktiengesellschaft, Berlin/Munchen, DE; Wittelsbacherplatz 2, D-8000 Munchen 2, Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken lyskland(DE) (72) Horst Strelow, Braunschweig/Weddel, Saksan Liittotasavalta-Förbunds-republiken Tyskland(DE) (7M Berggren Oy Ab (5l) Binäärisignaaleja antavan tietojenkäsittelylaitteen varmennettu tulos-tuskytkentä - Säkerhets-utmatningskrets för en databehandlingsanläggning som avger binärsignaler
Esillä olevan keksinnön kohteena on binäärisignaaleja antavan tietojenkäsittelylaitteen varmennettu tulostuskytkentä, jossa käytetään vahvistinta ja lähtömuuntajaa, jonka toisiokäämi syöttää tasasuun-tauspiirin välityksellä kuormaan fail-safe-signaaleja.
Monilla tekniikan aloilla käytetään automatisoitujen toimintojen ohjaukseen lisääntyvästi elektronisia laitteita. Näiden joukkoon kuuluvat erityisesti sellaiset viime aikoina kaupallisesti saataviksi tuleet laitteet kuten prosessilaskimet ja mikrotietokoneet. Rautateiden turvatekniikassa on otettu käyttöön erityisiä ohjauslaitteita, joissa on erikoisia loogisia piirejä, jotka on toteutettu passiivisilla ja aktiivisilla komponenteilla, joiden virheettömästä toiminnasta junaturvallisuus riippuu. Koska kaikenlaiset komponet-tiviat on kuitenkin otettava huomioon, loogiset piirit on yleensä toteutettu siten, että komponenttivika voi korkeintaan vaikuttaa liikennettä estävästi mutta ei liikennettä vaarantavasti. Tästä on seurauksena, että moderneja tietojenkäsittelylaitteita, joiden piirejä ei ole toteutettu mainittujen turvateknillisten näkökohtien mukaisesti, ei ilman muuta voida soveltaa turvallisuutta edellyttä- 2 62602 villa tekniikan aloilla, kuten rautatielaitoksissa. Tämä pitää yleisesti paikkansa aina, kun prosessi on ohjauslaitteiden vikaantuessa ohjattava tilaan, joka on vaaraton ihmisille ja koneille.
Tätä periaatetta havainnollistetaan vielä joillakin esimerkeillä. Lääketieteen sädehoitolaitteiden ohjaus voidaan suunnitella sellaiseksi, että vian esiintyessä säteily katkaistaan.
Henkilöauton ohjauksessa voidaan turvallinen tutkaohjattu etäisyyden varoituslaite tai turvallinen lukkiutumattoman jarrujärjestelmän ohjaus toteuttaa siten, että viasta annetaan ilmoitus kuljettajalle ennen kuin vika aiheuttaa ajoturvallisuutta vaarantavia virhetoimintoja.
Edellä mainittua turvallisuusperiaatetta tulisi lisäksi soveltaa liikennevalojen ohjauksessa, suurissa kemiallisissa prosesseissa, valssauslaitoksien ohjauksessa, voimaloiden ohjauksessa ja ydinreaktoreiden valvonnassa.
Binääristen signaalien varmennettuun tulostukseen elektronisista ohjauslaitteista käytetään yleensä vaihtojännitevahvistimia, joiden antama energia ohjaa haluttua kuormaa, esim. relettä muuntajan ja sen syöttämän tasasuuntauspiirin välityksellä. Tämän kaltaisten kytkentöjen etuna on, että mielivaltaiset viat, erityisesti kytkin-transistorien kytkinvälin oikosulut, aina johtavat lähtöjännitteen häviämiseen sen sijaan, että ne aikaansaisivat lähtöjännitteen, joka aiheuttaisi ohjattavan releen vetämisen väärällä hetkellä ja siten väärän signaalin tai ei halutun prosessin ohjauksen. Esitettyjä tulostuskytkentöjä sovelletaan turvallisuuteknillisessä mielessä siten, että niiden lähtöjännite, jonka arvo on nolla, asetetaan vastaamaan turvallista käytön pysäyttävää tilaa.
DT-hakemusjulkaisussa 2 113 546 on esitetty loogisen järjestelmän tulostusyksikkö, jossa ulkopuolisen laitoksen sähköisiä kuormia ohjataan ulkopuolisen laitoksen ja ohjauslaitteen välisten eri lii-täntäkohtien kautta releillä. Tällöin on lähdetty siitä, että loogisen järjestelmän antamat signaalit eivät ole virheellisiä ja että edellä mainitun turvallisuusperiaatteen toteuttamiseksi riittää, kun signaalit syötetään erottamalla tulo- ja lähtöpiirit galvaani-sesti toisistaan. Tällöin voidaan hallita vain se kriittinen vika-tapaus, jossa yhdessä vahvistinelementeistä on oikosulku.
62602
Mainittua tulostusyksikköä ei kuitenkaan voida suoraan käyttää tapauksissa, joissa prosessia ohjaavat laitteet, esim. mikrotietokone, kahdennetaan turvallisuussyistä, koska näitä laitteita ei ole toteutettu tunnetun fail-safe-periaatteen mukaisesti ja ne voivat siten antaa virheellisiä signaaleja.
Esim. DT-kuulutusjulkaisusta 1 537 379 tunnetaan varmennettu kytkentä loogisten funktioiden toteuttamiseksi fail-safe-periaatteen mukaisesti. Tässä varmennetussa piirissä on laitteen oleelliset osat toteutettu kaksikanavaisesti erikoisia integroituja piirejä käyttämällä, jolloin vastaavissa tietojohtimissa on virheettömässä toiminnassa arvoltaan vastakkaiset signaalit, jotka muodostuvat saka-rajännitteistä, joiden vaiheasema määrää loogisen arvon 0 tai 1. Jokaiseen muisti- tai kombinaatioelimeen on yhdistetty vastakkais-arvoisuuden valvontaelin.
Tällä tavoin kaksikanavaisena toteutetun ohjauslaitteen kello on suunniteltu siten (DT-patenttijulkaisu 2 135 683), että vastakkais-arvoisuuden häiriintyessä jossain kombinaatio- ja/tai muistielimessä toiminnan jatkumiseen tarvittava kellotaajuuden syöttö katkaistaan. Virheettömässä käytössä kello muodostaa eräänlaisen pitopiirin, mistä johtuen käyttöönotto edellyttää käynnistystoimenpiteitä.
Muisti- ja kombinaatioelinten ei tässä laitteessa tarvitse olla fail-safe-periaatteen mukaisesti rakennettuja, haittana on kuitenkin se, että tarvitaan erikoiskomponentteja, jotka laajoissa ohjausjärjestelmissä mikrotietokonetta ajatellen tarvitsevat suhteellisen paljon tilaa.
Keksinnön lähtökohtana on tehtävä saada aikaan edellä mainitun kaltainen varmennettu tulostuskytkentä kaksoistietokonejärjestelmää varten, joka muodostuu esimerkiksi synkronisista, samaa informaatiota käsittelevistä kaupallisesti saatavilla olevista mikrotietokoneista.
Tämä tehtävä ratkaistaan keksinnön mukaisesti seuraavien tunnusmerkkien yhdistelmällä: kahden yhteisellä kellotaajuuden syöttölaitteella synkronisesti ohjatun mikrotietokoneen samanlaisia binäärisignaaleja johtavan tietojohdinparin kumpikin tietojohdin on kytketty lähtöpiirinä toimivaan ensimmäiseen kiikkuun, jonka lähtö on kytketty toisen kiikun palautustuloon, 62602 molemmat toiset kiikut saavat synkronisia kellopulsseja kellotaajuuden syöttölaitteelta, ensimmäisten kiikkujen palautustulot on yhdistetty kellotaajuuden syöttölaitteen palautussignaalit antaviin lähtöihin, yhden toisista kiikuista invertoivaan lähtöön ja jäljellä olevan toisen kiikun lähtöön on yhdistetty kellotaajuuden syöttölaitteen testipulsseilla kyseltävä vastakkaisarvoisuuden valvontaelin, joka antaa sekä staattisilla että dynaamisilla arvoltaan vastakkaisilla signaaleilla testipulssit ulos kellotaajuuden syöttölaitteen pitämiseksi toiminnassa, vahvistin on kytketty ainakin yhteen toisista kiikuista.
Esillä olevan varmennetun lähtökytkennän avulla saadaan kaksi tieto-johdinta, joissa on samat binäärisignaalit, edullisella tavalla yhdistettyä pariksi, jolloin virhetapauksessa voidaan yksinkertaisella tavalla varmistaa, että kahden virheettömässä toiminnassa samanlaisen binäärisignaalin poiketessa toisistaan tulostus katkaistaan. Tällöin tulostuskanavaa kohti tarvittavat kustanukset ovat vähäisiä. Lisäksi tulostuskytkennässä voidaan käyttää yksinomaan kaupallisesti saatavia passiivisia ja aktiivisia komponentteja.
Tämän kaltaisen varmennetun tulostuskytkennän erityisenä etuna on lisäksi lyhyt ja tietovirrasta riippumaton virheiden havaitsemis-aika.
Virheiden havaitsemisaikaa voidaan edelleen lyhentää tulostettaessa biräärisignaaleja, joiden looginen arvo on 1, mikrotietokoneen avulla ohjelmoimalla säännöllisin välein lyhyitä signaalin vaihtoja, niin että muutamien mikrosekuntien ajan tulostetaan arvoa looginen 0. Nämä testaukseen tarkoitetut lyhyet signaalin vaihtumiset eivät ehdi aiheuttaa kuorman viiveominaisuuksista johtuen tämän kytkentä-tilan vaihtumista. Siten rele ei päästä ja signaalikuvio ei muutu.
Jos jokin kiikuista ei vikaantumisesta johtuen voi kääntyä, se johtaa vastakkaisarvoisuuden häiriintymiseen, jolloin turvallisuus-katkaisu tapahtuu automaattisesti.
Piirustuksessa on esitetty keksinnön eräs suoritusmuoto, jota selitetään lähemmin seuraavassa. Pääosaltaan lohkokaaviona esitetyssä suoritusesiraerkissä on kaksi mikrotietokonetta MRl ja MR2, jotka luotettavuussyistä käsittelevät samaa informaatiota synkronisesti.
5 62602
Siihen liittyvät tulojohtimet on piirustuksen havainnollisuuden vuoksi jätetty esittämättä. Suoritusesimerkin kannalta on merkityksetöntä, minkä tyyppistä laitetta mikrotietokoneiden lähtösignaa-leilla on lopullisena vaikutuksena tarkoitus ohjata, oleellista on vain se, että virheiden esiintymistä vastaan varmentamattomista mikrotietokoneista saadaan lopputuloksena kuitenkin fail-safe-sig-naaleja.
Mikrotietokoneiden MRl ja MR2 synkroninen ohjaus tapahtuu yhteisen kellotaajuuden syöttölaitteen TG avulla johtimien Li ja L2 välityksellä. Piirustuksen saamiseksi mahdollisimman havainnolliseksi on kumpaankin mikrotietokoneeseen MRl ja MR2 liitetty vain yksi tieto-johto DL1 vast. DL2, jonka välityksellä tulostetaan binäärisignaa-leja, joiden arvo on joko looginen 0 tai 1. Tietojohdinparilla DLl, DL2 on siten virheettömässä käytössä aina loogiselta arvoltaan samat binäärisignaalit samaa informaatiota vastaavasti. Tietojohtimien DLl ja DL2 välityksellä annetut binäärisignaalit ohjaavat vuorovai-hevahvistinta, joka muodostuu kahdesta vahvistimesta VI, V2 ja lähtömuuntajasta U, johon on kytketty tasasuuntauspiiri GL1, GL2, jonka jälkeen on kytketty kondensaattori Cl. Lähtöjohtimiin L3 ja L4 voi olla kytketty esimerkiksi rele, joka vetää, kun tietojohtimis-sa DLl ja DL2 on yhtäpitävät binäärisignaalit, joiden arvo on looginen 1.
Mikrotietokoneen MRl tulostuspiirinä on tietojohtimella DLl D-kiikku Kl. Vastaava pitää paikkansa tietojohtimelle DL2, johon on yhdistetty D-kiikku K10. Tietojohtimet DLl ja DL2 on yhdistetty oman D-kiikkunsa Kl tai K10 D-tuloon. D-kiikkujen Kl ja K10 kellotulot C on kytketty ohjaussignaalijohtimilla SG1 ja SG2 mikrotietokoneisiin MRl ja MR2. Ohimennen huomautetaan, että johtimet DLl ja SG1 sekä DL2 ja SG2 on yhdistetty asianomaisen mikrotietokoneen väyläjohti-miin. D-kiikkujen Kl ja K10 palautusliitännät R on yhdistetty johtimella L5 tai L6 kellotaajuuden syöttölaitteeseen TG, minkä johdosta D-kiikut Kl ja K10 voidaan asettaa perustilaan määrätyllä hetkellä palautussignaaleilla GL1 ja GL2, joiden arvo on looginen 0.
D-kiikkujen Kl ja K10 lähdöt Q on yhdistetty kulloinkin toisen D-kiikun K2 tai K20 palautustuloon R. Tällä saadaan aikaan, että D-kiikkujen Kl ja K10 ollessa palautettuina kulloinkin jälkeen kytkettynä oleva D-kiikku K2 tai K20 pysyy asianomaisen palautustulonsa 62602 6 R avulla samoin palautetussa tilassa. Tällöin molempien D-kiikkujen K2, K20 invertoidussa lähdössä Q on signaali, jonka arvo on looginen 1. D-kiikkujen K2, K20 invertoivat lähdöt Q on kytketty kiikkujen D tuloihin. D-kiikun K2 kelloliitäntä C on yhdistetty pulssin reunalla tapahtuvaa ohjausta varten kellojohtimen TLG1 ja D-kiikku K20 kellojohtimen TLG2 välityksellä samaan kellotaajuuden syöttölaitteeseen TG. Täten molemmat D-kiikut K2, K20 ovat virheettömässä käytössä jatkuvasti synkronisesti ohjattuja.
D-kiikun K2 invertoiva lähtö Q on lisäksi yhdistetty vahvistimen VI tuloon. Vahvistin V2 on sitä vastoin yhdistetty D-kiikun K20 lähtöön Q. Virheettömässä käytössä molempien vahvistimien VI ja V2 tuloissa on siten staattiset vastakkaisarvoiset signaalit, kun oletetaan, että tietojohtimien DLl ja DL2 kautta tulostetaan binääri-signaalia, jonka looginen arvo on nolla. Kun mainittujen tietojohtimien kautta tulostetaan binäärisignaalia, jonka looginen arvo on yksi, on vahvistimien tuloissa dynaamiset vastakkaisarvoiset signaalit, jotka muodostuvat 180°:een vaihesiirrossa olevista sakarajännitteistä, jotka vuorovaihevahvistin voi muokata lähtösignaaliksi johtimille L3 ja L4.
Vastakkaisarvoisuuden valvontaelin AD, joka on samoin kuin vahvistimet VI ja V2 yhdistetty D-kiikkujen K2 ja K20 lähtöihin, on toteutettu siten, että se voi antaa ilmoituksen sekä staattisesti että dynaamiseksi arvoltaan vastakkaisista signaaleista (tasajännite - sakara jännite) . Vastakkaisarvoisuuden valvontaelin AD muodostuu periaatteessa kytkintransistorista TR, jonka kytkentäväli on kytketty kuormitusvastuksen R kanssa sarjassa tasasuuntaussillan Dl, D2, D3 ja D4 tasavirtahaaraan. Vastakkaisarvoisuuden valvontaelimen D kyt-kintransistori TR saa syöttöjännitteen vain silloin, kun D-kiikut K2 ja K20 ovat samalla tavoin häiriöttömästi staattisesti samassa kytkentätilassa tai kun ne toimivat dynaamisesti ja vaihtavat tilaansa samalla tavoin. Kytkintransistorin TR kannalle kytketyn johtimen L7 välityksellä saadaan kellotaajuuden syöttölaitteita TG testipulsseja TS vastakkaisarvoisuuden valvontaelimen AD tilan kyselyä varten. Vain arvojen ollessa vastakkaisia saadaan syötetyt testipulssit TS takaisin johtimen 8 välityksellä kellotaajuuden syöttölaitteelle TG, joka antaa tämän perusteella johtimien Li, L2, TLG1, TLG2, L5 ja L6 kautta ohjaussignaaleja seuraavan testipulssin TS saapumiseen asti.
7 62602
Koska mikrotietokoneista MRl ja MR2 yleensä lähtee piirustuksessa esitetyn yhden sijasta useita tietojohtimia, lienee ilman muuta selvää, että käytönnössä myös vastakkaisarvoisuuden valvontaelimiä on yhtä monta. Tässä tapauksessa johdinta L8 ei ole kytketty suoraan kellotaajuuden syöttölaitteeseen TG, vaan se on viety seuraa-valle vastakkaisarvoisuuden valvontaelimelle. Valvontaelimet muodostavat siten sarjakytkennän, jossa viimeisenä oleva valvontalaite yhdistetään lopuksi kellotaajuuden syöttölaitteeseen TG.
Palautussignaalien GLl ja GL2 saadessa arvon looginen 0 D-kiikut Kl ja K10 tulevat palautetuiksi johtimien L5 ja L6 välityksellä samaan alkutilaan, mikä on varmennetun tulostuspiirin toiminnan kannalta oleellista. D-kiikut Kl ja K10 antavat mainitussa alkutilassa Q-lähtönsä kautta asianomaisen jälkeenkytketyn D-kiikun K2 tai K20 palautus tuloon R signaalin, jonka arvo on looginen 0, joten myös molemmat D-kiikut K2 ja K20 ovat ja pysyvät palautetussa tilassa. Tällöin D-kiikun K2 lähdössä Q on looginen 1 ja D-kiikun K20 lähdössä Q looginen 0. Vastakkaisarvoisuuden valvontaelin AD saa siten arvoltaan vastakkaiset staattiset signaalit ja se läpäisee tämän vuoksi johtimen L7 kautta tuodun testipulssin TS. Koska vahvistimet VI ja V2 eivät vielä saa dynaamisia ohjaussignaaleja, jännite lähtö-johtimissa L3 ja L4 pysyy edelleen nollana.
Vastakkaisarvoisuuden valvontaelimelle AD syötetyn ensimmäisen testipulssin TS palattua kellotaajuuden syöttölaitteelle TG päättyy asettumisvaihe palautussignaalien GLl ja GL2 lakatessa. Jos mikrotietokoneilta saadaan nyt tietojohtimien Li ja DL2 kautta signaalit, joiden arvo on looginen 0, ei D-kiikkujen Kl ja K2 sekä K10 ja K20 kytkentätila muutu.
Jos tietojohtimilla sitä vastoin on binäärisignaalit, joiden arvo on looginen 1, tämä arvo siirtyy asianomaisiin D-kiikkuihin Kl ja K10. Tällöin D-kiikkujen Kl, K10 Q-lähdöistä saadaan arvo looginen 1, joka vapauttaa D-kiikut K2 ja K20. Tästä on seurauksena, että kiikkujen D-tulot vastaanottavat kellon ohjaamana kiikkujen K2, K20 Q-lähdöissä sillä hetkellä olevan arvon looginen 1. Tämän jälkeen D-kiikkujen K2, K20 Q-lähdöissä on arvo looginen 0. Seuraavalla kellojohtimien TLG1 ja TLG2 kautta tulevalla kellopulssilla D-kiikkujen K2 ja K20 D-tulot saavat Q-lähtöjen antaman arvon looginen 0. Voidaan havaita, että D-kiikut K2 ja K20 vaihtavat asianmukaisella 8 62602 kellotaajuuden syötöllä jatkuvasti kytkentätilaansa kellon ohjaamina molempien mahdollisten kytkentätilojensa välillä. Vahvistimet VI ja V2 saavat siten arvoltaan vastakkaiset dynaamiset signaalit eli sakarajännitteet, joita tarvitaan vuorovaihevahvistimen käyttämiseksi. Lähtöjohtimissa L3, L4 on siten tietojohtimien DLl ja DL2 binäärisignaalia looginen 1 vastaavasti releen (ei esitetty) vetämiselle tarpeellinen jännite.
Heti kun molemmille tietojohtimille DLl ja DL2 tulee binäärisig-naalin sijasta, jolla on arvo looginen 1, binäärisignaali, jolla on arvo looginen 0, D-kiikut Kl ja K10 palauttavat D-kiikut K2 ja K20 ja ne jäävät tähän staattiseen kytkentätilaan. Tällöin vuorovaihevahvistimen VI, V2 vaikutus lakkaa, joten johtimien L3 ja L4 jännite häviää. Johtuen vastakkaisarvoisuuden valvontaelimellä AD edelleen olevista arvoltaan vastakkaisista staattisista signaaleista, se päästää testipulssit TS edelleen läpi, joten kellotaajuuden syöttölaite antaa jatkuvasti signaaleja.
Keksintöä voidaan monessa suhteessa muuttaa esitettyyn suoritusesi-merkkiin verrattuna.
D-kiikkujen Kl, K2, K10 ja K20 tilalla voidaan käyttää muita kiikkuja, jotka toteuttavat saman toiminnan.
Palautussignaalit GLl ja GL2 voidaan johtaa binäärisignaalina, jonka looginen arvo on 1, myös kiikkujen Kl ja K10 asetustuloihin S. Tässä tapauksessa jää pois lähtömuuntajän U toinen primäärikäämi UI tai U2.
Eräässä toisessa suoritusmuodossa ei vahvistimia Vl ja V2 ole kytketty galvaanisesti omaan kiikkuunsa K2 tai K20, vaan vain jompaan kumpaan kiikuista K2 tai K20 muuntajan välityksellä.

Claims (4)

9 62602
1. Binäärisignaaleja antavan tietojenkäsittelylaitteen varmennettu tulostuskytkentä, jossa käytetään vahvistinta yhdessä lähtömuunta-jan kanssa, jonka toisiokäämi syöttää tasasuuntauspiirin välityksel-lä kuormaan fail-safe-signaale ja, tunnettu yhdistelmästä, jossa kahden yhteisellä kellotaajuuden syöttölaitteella (TG) synkronisesti ohjatun mikrotietokoneen (MR1, MR2) samanlaisia binäärisignaaleja johtavan tietojohdinparin (DLl, DL2) kumpikin tietojohdin (DLl, DL2) on kytketty lähtöpiirinä toimivaan ensimmäiseen kiikkuun (Kl, K10), jonka lähtö (Q) on kytketty toisen kiikun (K2, K20) palautustuloon (R) , molemmat toiset kiikut (K2, K20) saavat synkronisia kellopulsseja kellotaajuuden syöttölaitteelta (TG), ensimmäisten kiikkujen (Kl, K10) palautustulot (R) on yhdistetty kellotaajuuden syöttölaitteen (TG) palautussignaalit (GLl tai GL2) antaviin lähtöihin, yhden toisista kiikuista (K2) invertoivaan lähtöön (Q) ja jäljellä olevan toisen kiikun (K20) lähtöön (Q) on yhdistetty kellotaajuuden syöttölaitteen (TG) testipulsseilla (TS) kyseltävä vastakkaisarvoi-suuden valvontaelin(AD), ja joka antaa sekä staattisilla että dynaamisilla arvoltaan vastakkaisilla signaaleilla testipulssit (TS) ulos kellotaajuuden syöttölaitteen (TG) pitämiseksi toiminnassa, vahvistin on kytketty ainakin yhteen toisista kiikuista (K2, K20).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen varmennettu tulostuskytkentä, jossa käytetään vuorovaihevahvistinta yhdessä lähtömuuntajän kanssa, jonka ensiökäämiin on kytketty kaksi vahvistinta, tunnettu siitä, että toinen vahvistin (VI) on yhdistetty yhden toisista kiikuista invertoivaan lähtöön (Q) ja toinen vahvistin (V2) on yhdistetty jäljellä olevan toisen kiikun (K20) lähtöön (Q).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen varmennettu tulostuskytkentä, tunnettu siitä, että kytkennässä käytetään D-kiikku-ja (Kl, K10, K2, K20), jolloin toisissa D-kiikuissa (K2, K20) on takaisinkytkentä invertoivasta lähdöstä D-tuloon.
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen varmennettu tulostuskytkentä, tunnettu siitä, että vastakkaisarvoisuu-den valvontaelin (AD) muodostuu elektronisesta kytkinvahvistimesta (TR), joka saa virransyötön tasasuuntauspiirin (D, D2, D3, D4) välityksellä signaaleista, joiden vastakkaisarvoisuutta on valvottava. 10 62602
FI773343A 1976-11-10 1977-11-08 Saekerhets-utmatningskrets foer en databehandlingsanlaeggning som avger binaersignaler FI62602C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2651314A DE2651314C2 (de) 1976-11-10 1976-11-10 Sicherheits-Ausgabeschaltung für eine Binärsignale abgebende Datenverarbeitungsanlage
DE2651314 1976-11-10

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI773343A FI773343A (fi) 1978-05-11
FI62602B FI62602B (fi) 1982-09-30
FI62602C true FI62602C (fi) 1983-01-10

Family

ID=5992847

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI773343A FI62602C (fi) 1976-11-10 1977-11-08 Saekerhets-utmatningskrets foer en databehandlingsanlaeggning som avger binaersignaler

Country Status (18)

Country Link
US (1) US4149069A (fi)
JP (1) JPS5361244A (fi)
AR (1) AR213014A1 (fi)
AT (1) AT356708B (fi)
BE (1) BE860639A (fi)
CA (1) CA1089996A (fi)
CH (1) CH618029A5 (fi)
DE (1) DE2651314C2 (fi)
DK (1) DK142474C (fi)
FI (1) FI62602C (fi)
FR (1) FR2371016A1 (fi)
GB (1) GB1565307A (fi)
IN (1) IN148688B (fi)
LU (1) LU78470A1 (fi)
NL (1) NL7712402A (fi)
SE (1) SE423287B (fi)
YU (1) YU39156B (fi)
ZA (1) ZA776433B (fi)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3003291C2 (de) * 1980-01-30 1983-02-24 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Zweikanalige Datenverarbeitungsanordnung für Eisenbahnsicherungszwecke
US4338650A (en) * 1980-11-10 1982-07-06 Otis Elevator Company Fail-safe relay driving
DE3114230C2 (de) * 1981-04-08 1983-02-03 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Schaltungsanordnung zum sicheren Betrieb eines zweikanaligen Schaltwerkes
DE3137450C2 (de) * 1981-09-21 1984-03-22 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Sicherheits-Ausgabeschaltung für eine Datenverarbeitungsanlage
FR2513409A1 (fr) * 1981-09-22 1983-03-25 Alsthom Cgee Procede de synchronisation de deux microprocesseurs
DE3209718A1 (de) * 1982-03-17 1983-09-29 M.A.N. Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg AG, 8000 München Funktionssichere steuereinrichtung
FR2539887B1 (fr) * 1983-01-20 1985-07-26 Tech Europ Commutation Procede pour assurer la securite du fonctionnement d'un automate programmable et automate pour la mise en oeuvre du procede
FR2540685A1 (fr) * 1983-02-03 1984-08-10 Jeumont Schneider Interface pour relier un systeme informatique a un dispositif actionneur
GB2228114B (en) * 1989-02-13 1993-02-10 Westinghouse Brake & Signal A system comprising a processor
JP2674392B2 (ja) * 1991-11-01 1997-11-12 三菱電機株式会社 油圧エレベーターの据付工法
FR2773409A1 (fr) * 1998-01-07 1999-07-09 Honeywell Dispositif de commande a securite positive
US9349288B2 (en) 2014-07-28 2016-05-24 Econolite Group, Inc. Self-configuring traffic signal controller

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3517174A (en) * 1965-11-16 1970-06-23 Ericsson Telefon Ab L M Method of localizing a fault in a system including at least two parallelly working computers
US3452159A (en) * 1965-12-29 1969-06-24 Automatic Elect Lab Call-for-service circuits of communication switching marker
DE1588431A1 (de) * 1967-04-04 1970-05-21 Waltungs Gmbh Schaltungsanordnung zur UEberwachung des Schaltzustandes ?ens zwei Schaltstrecken
DE1537379C3 (de) * 1967-09-22 1980-07-03 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Sicherheitsschaltung zum Durchführen logischer Verknüpfungen für binäre Schaltvariable und deren antivalente Schaltvariable
US3560942A (en) * 1968-07-15 1971-02-02 Ibm Clock for overlapped memories with error correction
DE2034849A1 (de) * 1970-07-09 1972-01-20 Licentia Gmbh Ausfallsicheres Steuersystem zur Über tragung von digitalen Informationen
US3810119A (en) * 1971-05-04 1974-05-07 Us Navy Processor synchronization scheme
DE2133457C3 (de) * 1971-07-06 1979-12-20 Brown, Boveri & Cie Ag, 6800 Mannheim Anordnung zur Überwachung zweier binäre Signale verarbeitender Signalkanäle
US3978327A (en) * 1972-03-13 1976-08-31 Siemens Aktiengesellschaft Program-controlled data processor having two simultaneously operating identical system units
DE2219546A1 (de) * 1972-04-21 1973-10-31 Heidelberger Druckmasch Ag Schnellspannvorrichtung an rotationszylindern von druckmaschinen
FR2182259A5 (fi) * 1972-04-24 1973-12-07 Cii
DE2247276C3 (de) * 1972-09-27 1981-06-11 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Antivalenzkontrolleinrichtung für ein zweikanaliges Schaltwerk
IT1014277B (it) * 1974-06-03 1977-04-20 Cselt Centro Studi Lab Telecom Sistema di controllo di elaboratori di processo operanti in parallelo

Also Published As

Publication number Publication date
BE860639A (fr) 1978-05-09
FI773343A (fi) 1978-05-11
YU266177A (en) 1982-02-28
CA1089996A (en) 1980-11-18
CH618029A5 (fi) 1980-06-30
DK142474B (da) 1980-11-03
NL7712402A (nl) 1978-05-12
FR2371016B1 (fi) 1981-05-22
AT356708B (de) 1980-05-27
IN148688B (fi) 1981-05-09
US4149069A (en) 1979-04-10
ATA444177A (de) 1979-10-15
ZA776433B (en) 1978-08-30
FI62602B (fi) 1982-09-30
SE423287B (sv) 1982-04-26
YU39156B (en) 1984-06-30
DE2651314C2 (de) 1982-03-25
DK142474C (da) 1981-03-23
JPS5722494B2 (fi) 1982-05-13
FR2371016A1 (fr) 1978-06-09
GB1565307A (en) 1980-04-16
DE2651314B1 (de) 1977-12-08
DK439177A (da) 1978-05-11
AR213014A1 (es) 1978-11-30
LU78470A1 (fi) 1978-07-14
JPS5361244A (en) 1978-06-01
SE7712267L (sv) 1978-05-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI62602C (fi) Saekerhets-utmatningskrets foer en databehandlingsanlaeggning som avger binaersignaler
FI62795B (fi) Digital databehandlingsanordning saerskilt foer jaernvaegssaekerhetsteknik
JPS59117395A (ja) 端末処理装置
KR970071268A (ko) 전자제어장치용 감시시스템
US20190118857A1 (en) Electric power steering apparatus having increased number of sensor signals for safety enhancement
US4222515A (en) Parallel digital data processing system with automatic fault recognition utilizing sequential comparators having a delay element therein
JP2005525038A (ja) エラーのない信号アナログ・デジタル変換のための電子回路
US8578258B2 (en) Method and integrated circuit for increasing the immunity to interference
US4594681A (en) Data processing system safety output circuits
US3708791A (en) Sequential monitor
EP3467989B1 (en) Electronic control device
US4097764A (en) Fail-safe solid state logic
JPH0998081A (ja) フェール・セーフ多数決論理回路および該回路を用いたパラレル出力型電子連動装置
GB2039401A (en) Electronic rate-code generator
SU1633409A1 (ru) Мажоритарно-резервированное устройство
FI57908B (fi) Kopplingsanordning foersaekrad avlaesning av impulser enligt dualtalsystem i digitala databehandlingsanlaeggningar speciellt foer jaernvaegssaekerhetsanlaeggningar
SU463972A1 (ru) Трехканальное резервированное устройство
US11269007B2 (en) Method for diagnosing a bias supply for an acquiring system comprising a matrix-array interface device
JPS5918484Y2 (ja) 障害検出回路
JPH0138694Y2 (fi)
SU1173553A2 (ru) Резервированный счетчик
JPS6227814A (ja) 故障検出回路
EP1247342B1 (en) Circuit and method for input to failsafe "and" gate
SU1398020A1 (ru) Способ защиты системы бесперебойного питани
Schildt A Fail-safe Comparator for Analogous Signals within Computer Control Systems

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: SIEMENS AKTIENGESELLSCHAFT