FI61179B - Foerfaringssaett foer framstaellning av mineralull saerskilt foer anvaendning i basisk miljoe - Google Patents

Foerfaringssaett foer framstaellning av mineralull saerskilt foer anvaendning i basisk miljoe Download PDF

Info

Publication number
FI61179B
FI61179B FI772071A FI772071A FI61179B FI 61179 B FI61179 B FI 61179B FI 772071 A FI772071 A FI 772071A FI 772071 A FI772071 A FI 772071A FI 61179 B FI61179 B FI 61179B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
weight
starting material
oxides
chamotte
clay mineral
Prior art date
Application number
FI772071A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI61179C (fi
FI772071A (fi
Inventor
Relja Tomic
Ulf Aoberg
Elis Karlsson
Original Assignee
Rockwool Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rockwool Ab filed Critical Rockwool Ab
Publication of FI772071A publication Critical patent/FI772071A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI61179B publication Critical patent/FI61179B/fi
Publication of FI61179C publication Critical patent/FI61179C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03CCHEMICAL COMPOSITION OF GLASSES, GLAZES OR VITREOUS ENAMELS; SURFACE TREATMENT OF GLASS; SURFACE TREATMENT OF FIBRES OR FILAMENTS MADE FROM GLASS, MINERALS OR SLAGS; JOINING GLASS TO GLASS OR OTHER MATERIALS
    • C03C1/00Ingredients generally applicable to manufacture of glasses, glazes, or vitreous enamels
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03CCHEMICAL COMPOSITION OF GLASSES, GLAZES OR VITREOUS ENAMELS; SURFACE TREATMENT OF GLASS; SURFACE TREATMENT OF FIBRES OR FILAMENTS MADE FROM GLASS, MINERALS OR SLAGS; JOINING GLASS TO GLASS OR OTHER MATERIALS
    • C03C13/00Fibre or filament compositions
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03CCHEMICAL COMPOSITION OF GLASSES, GLAZES OR VITREOUS ENAMELS; SURFACE TREATMENT OF GLASS; SURFACE TREATMENT OF FIBRES OR FILAMENTS MADE FROM GLASS, MINERALS OR SLAGS; JOINING GLASS TO GLASS OR OTHER MATERIALS
    • C03C13/00Fibre or filament compositions
    • C03C13/001Alkali-resistant fibres

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)

Description

RSFI [B] (11)KWULUTU*jULKAISU , , r? Q
JB&& J * * UTLÄCONINOSSKRIPT O I I /V
• C /^«Patentti ayonr.rtty 10 06 1922 patent raeddelat ^ T ^ (51) Kv.ik?/int.a.3 C 03 C 13/00 SUO HI —FINLAND (21) P*t*nttlli«kemu·— Pat«flt*fM5kning 772071 (22) H*k«ml«pUvi — Ameknlnpdag 01.07· 77 ' ' (23) Alkupilvt—Glkljhtodig 01.07-77 (41) Tullut lulkiMk·! — Bllvlt affantllg 23 · 01.78 PMantti- ja rakistarihallltus i4A hflhTlTlir„n.nnn ,. kuulluin™
Patent* och ragictarstyralMn ^ ^ AmMcmutCJded*uti.skrift«n pJbMcmd 26.02.82 (32)(33)(31) Pyydutty «tuoikuu· —B«|lrd prkxitat 22.07*76
Ruotsi-Sverige(SE) 76/083^*1-9 (71) Rockwool Aktiebolaget, SkÖvde, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Reija Tomi?, Skövde, Ulf Aberg, Skövde, Elis Karlsson, Skövde,
Ruotsi-Sverige(SE) (7^+) Berggren Oy Ab (51*) Erityisesti emäksisessä ympäristössä käytettävän mineraalivillan valmistusmenetelmä - Förfaringssätt för framställning av mineralull, särskilt för användning i basisk miljö
Esillä olevan keksinnön kohteena on sellaisen mineraalivillan valmistusmenetelmä, joka on tarkoitettu käytettäväksi tiettyihin erikoistarkoituksiin, joissa on tärkeää, etteivät kemiallisesti aktiiviset aineet, erityisesti alkalisesti vaikuttavat aineet juuri pysty syövyttämään valmistettua mineraalivillaa.
Jo kauan on ns. asbestisementistä valmistettu useita rakennus- ja väliaineenjohtotuotteita, esim. levyjä, putkia jne. laitostoiminnan eri muotoihin.
Asbestisementillä on koko joukko edullisia ominaisuuksia, joista voidaan mainita sen suuri lujuus, sen normaalisti esiintyvien kemikaalien kestävyys ja sen hyvät vanhenemisominaisuudet. Asbestise-mentin eräänä haittana on kuitenkin se, että valmistus tapahtuu sellaisissa työskentelyolosuhteissa, joissa ilmassa esiintyy vapaasti leijuvia, toisinaan luonteeltaan mikroskooppisia asbestihiukka-sia ja että asbestisementtituotteiden muotoilu, katkaisu, sahaus yms. samoin johtavat tällaisiin ilmassa vapaasti leijuviin hiukkasiin. Nämä hiukkaset ovat terveydelle erittäin haitallisia.
r 61179 Tästä johtuen on etsitty asbestin korvaavaa ainetta niiden tuotteiden valmistuksessa, jotka aiemmin on valmistettu asbestisementistä, ja tässä suhteessa on ensisijaisesti pyritty korvaamaan asbesti mineraalivillalla. Yritykset asbestisementin asbestin korvaamiseksi mineraalivillalla eivät kuitenkaan ole täysin onnistuneet. Syyksi tähän on ensisijaisesti todettu mineraalivillan alkalisesti kemiallisten syöpymisten huono kestävyys. Tässä yhteydessä palautettakoon mieleen, että sementti muodostuu trikalsiumortosilikaatista, jossa silikaateille ominaisella tavalla vettä lisättäessä tapahtuu kovettu-misprosessi, jossa syntyy ainakin kolmisenkymmentä tunnettua vaihetta. Tällöin muodostuu muun muassa monokalsiumsilikaattia, mutta myös Ca(0H>2:a, joka muodostuessaan on voimakkaasti kemiallisesti vaikuttavaa ja jolla on ennen muuta voimakas emäksinen reaktio.
Tavanomaisella mineraalivillan lajilla, jota on tähän asti käytetty esim. äänen- ja/tai lämmöneristykseen, on kuitenkin liian pieni kestävyys emäksisessä ympäristössä, ja se soveltuu sen tähden huonosti asbestin korvikkeeksi asbestisementistä valmistettujen vahvistettujen tuotteiden valmistuksessa.
Esillä olevan keksinnön perustana olevissa kokeissa on myös tutkittu vesilasia mineraalivillan palamattomana sideaineena, mutta nämäkään kokeet eivät ole antaneet hyviä tuloksia. Vesilasillakin on voimakkaasti alkalinen reaktio, ja mineraalivillakuituihin kohdistuu yleensä voimakasta kemiallista syöpymistä lyhyemmän tai pidemmän ajan kuluessa.
Esillä oleva keksintö perustuu perusteelliseen tutkimukseen, jossa on selvitetty sellaisen mineraalivillan valmistusmahdollisuuksia, joka lähtö- tai raaka-aineen valinnan avulla kestäisi mahdollisimman tehokkaasti kemiallista syöpymistä ja tällöin ensisijaisesti alka-lisessa ympäristössä tapahtuvaa syöpymistä.
Tämän ongelman ratkaisu ei ole tuottanut suurempia vaikeuksia, niin kauan kuin taloudellisiin näkökohtiin ei ole tarvinnut kiinnittää huomiota. Mineraalivillaa on niin ollen voitu valmistaa käyttämällä kalliita ja korkealaatuisia aineita, mutta tällainen valmistus ei ole taloudellisesti kannattavaa. Joitakin esimerkkejä tällaisesta valmistuksesta on esitetty amerikkalaisessa patenttijulkaisussa 3 854 986< - 'o' i · · r > 3 61179 jonka mukaan lisäaineena käytetään sirkoniumoksidia tai sinkki-oksidia.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on kuitenkin löytää menetelmä, joka on hyvin käyttökelpoinen yllä mainittuihin tarkoituksiin, koska valmistettu mineraalivilla ei ole lainkaan tai ainoastaan vähäisessä määrin herkkä sementin sitoutumisessa yleisesti ja erityisesti alka-lisessa ympäristössä tapahtuville kemiallisille syöpymisille. Tämä menetelmä on yhteydessä raaka-aineen valintaan, jonka on tällöin oltava laadultaan sellaista, että se sisältää ainoastaan taloudellisesti helposti saatavissa olevia aineita, minkä lisäksi sen on oltava laadultaan sellaista, että mineraalivilla voidaan valmistaa mineraalivillan perinteisissä kehruuyksiköissä, joita käytetään perinteisessä mineraalivillan, erityisesti kivivillan ja lasivillan valmistuksessa.
Keksintö on, kuten yllä mainittiin, syntynyt huolellisten ja laajojen kokeiden tuloksena, joten sillä on ensisijaisesti empiirinen perusta, joskin ongelman ratkaisemiseksi tutkittujen menetelmien valinta on perustunut monenlaisiin teoreettisiin harkintoihin.
Keksinnön kohteena on siis menetelmä mineraalivillan valmistamiseksi, joka on tarkoitettu käytettäväksi alkaalisessa ympäristössä, sulattamalla lähtöaine, kuiduttamalla sulate sekä jäähdyttämällä kuidut sen jälkeen.
Keksinnön mukaisesti käytetään lähtöaineena materiaalia tai materi-aaliseosta, johon oliviini sisältyy pääasiallisena aineosana, minkä ohella muut siihen sisältyvät aineosat ovat sen laatuisia ja esiintyvät sellaisin määrin, että kokonaissulatteessa saadaan seuraava analyyttinen koostumus:
SiC>2 40-60 paino-% A1203 1-15
CaO 1-6 "
MgO 30-45
Fe-oksidit 1-8
Alkalioksidit maks. 2 "
Muut oksidit maks. 2 " 4 611 79
Kokeissa on edelleen käynyt ilmi, että parhaat tulokset saavutetaan, jos vaihtelualueiden yllä mainittuja raja-arvoja ei käytetä täydessä laajuudessa, vaan nämä raja-arvot pidetään seuraavien ahtaampien rajojen puitteissa:
SiC>2 42-48 paino-% A1203 10-15
CaO 4-6
MgO 30-35
Fe-oksidit 2-4 "
Alkalioksidit maks. 1 "
Muut oksidit maks. 1 "
Valmistetun mineraalivillan koostumus muodostuu tietysti suurin piirtein, joskaan ei täysin samaksi kuin raaka-aineiden koostumus. Tässä kyseessä olevan tarkoituksen kohdalla voidaan kuitenkin liki-määrin sanoa, että mineraalivillan koostumus ja raaka-aineiden koostumus ovat identtiset.
Saatavissa olevien luonnollisten mineraalien tutkimus on nyt osoittanut, että on olemassa taloudellisesti saatavissa oleva mineraali, joka vastaa yllä esitettyä määritelmää, nimittäin oliviini. Keksinnön kohteena onkin muun muassa oliviinin käyttö joko pelkästään tai tietyissä alempana lähemmin esitetyissä koostumuksissa lähtöaineena sellaisen mineraalivillan valmistuksessa, jota käytetään häiritsevän voimakkaissa emäksisissä ympäristöolosuhteissa. Oliviinilla on todettu olevan varsin erinomaiset ominaisuudet tässä käsitellyissä suhteissa, ja tämä pitää paikkansa, käytettiinpä oliviinia oleellisena aineosanaan sisältävää koostumusta tai pelkästään oliviinia.
Oliviini muodostaa magnesiumsilikaatin, johon kuitenkin sisältyy koko joukko muita yhdisteitä. Oliviinia voidaan niin ollen käyttää esillä olevan keksinnön tarkoituksiin ilman lisäaineita, mutta huomattavasti paljon parempi lähtöaine ja siitä johtuen huomattavasti paljon parempi mineraalivilla voidaan saada, jos oliviinia sekoitetaan poltettuun tai polttamattomaan savimineraaliin, esim. samottiin ja/tai hiekkaan tai hiekkakiveen ja/tai dolomiittiin. Useita tällaisia lisäaineita voi niin ollen samanaikaisesti esiintyä koostumuksessa yhdessä oliviinin kanssa.
Jos oliviinia käytetään pelkästään yhdessä savimineraalin esim.
5 61179
Samotin kanssa, saa savimineraalia olla korkeintaan 40 paino-% koko-naisraaka-ainekoostumuksesta. Jos oliviinin ohella ei käytetä ainoastaan savimineraalia vaan myös kvartsihiekkaa ja/tai hiekkakiveä, saa savimineraalia olla korkeintaan 35 paino-% ja kvartsihiekkaa tai hiekkakiveä korkeintaan 40 paino-% kokonaiskoostumuksesta. Oli-viinia voidaan myös sekoittaa dolomiittiin, jolloin dolomiitin määrä saa olla korkeintaan 20 paino-% koostumuksen kokonaispainosta.
Yllä olevasta käy ilmi, että dolomiitti ja savimineraali voivat kokonaan tai osaksi korvata toisensa, jolloin savimineraalin määrä kuitenkin saa olla korkeintaan 35 paino-% koostumuksen kokonaispainosta. Käytettävien savimineraalien tulee sopivasti sisältää korkeintaan 40 paino-% A^O^a. Savimineraalit voivat olla poltettuja tai polt-tamattomia ja, kuten mainittiin, ne voivat edullisesti olla Samottia, esim. Samottitiiliromua, joka on erittäin huokea aine.
Esillä olevaan keksintöön johtaneissa kokeissa on esimerkiksi käynyt i ilmi, että erittäin hyvä mineraalivilla voidaan saada käyttämällä lähtöaineena seuraavaa yksinkertaista koostumusta:
Oliviini 60 paino-%
Samotti 40 "
M
Samotin A^O^-pitoisuus saa tällöin olla korkeintaan 35 paino-%. Hyviin tuloksiin voidaan myös päästä käyttämällä 90 paino-% edellä mainittua koostumusta sekoitettuna 10 paino-%:iin dolomiittia. Ilmoitettujen määrien vaihtelumahdollisuudet ovat kuitenkin melko suuret.
Esillä olevan keksinnön mukaiseen kivivillan valmistukseen käytettävän laitteiston suhteen pätee periaatteessa se, että voidaan käyttää sinänsä tunnettua, perinteisen mineraalivillan valmistukseen käytettävää sulatusuunia, edullisesti joko kuilu-uunia tai sähköuunia, ja sinänsä tunnettua kehruulaitetta. Kuitenkin on havaittu, että mineraalivilla saa jossain määrin erilaisia ominaisuuksia kehruu-yksikön laadusta riippuen, vaikka lähtöaine olisikin yksi ja sama.
Alan ammattimies pystyy kuitenkin esillä olevan keksinnön sisällön tuntiessaan kokeellisesti saamaan selville lähtöainekoostumuksen sopivimman kokoonpanon yllä mainittujen raja-arvojen puitteissa kulloinkin käytettävälle erityiselle laitteistolle. Tämä pätee 61179 sekä sulatteen valmistukseen käytettävään laitteistoon että sen kehruuseen, jäähdytykseen ja kokoamiseen käytettävään laitteistoon.
Jos sulatteen valmistukseen käytetään kuilu-uunia, on havaittu sopivaksi käyttää karkeakappaleista ainetta, joka on esim. ns. nyrkki-kokoa. Koska oliviini on luonnossa esiintyvä kivilaji, ei tämän aineen hankkiminen sopivassa kappalekoossa tuota mitään vaikeuksia, mutta savimineraalin hankkiminen sopivassa kappalekoossa voi sitä vastoin olla vaikeaa. Käytännössä ollaan sen tähden helposti riippuvaisia poltetun savimineraalin, esim. Samotin tai Samottitiiliro-mun käytöstä. Dolomiitti on samoin luonnossa esiintyvä kivilaji, jota on helposti saatavissa sopivassa kappalekoossa, kun piihiekka sitä vastoin on hienorakeista. Hiekkana käytetään sen tähden edullisesti hiekkakiveä, joka voidaan helposti jakaa sopivaan kappale-kokoon. Hiekan toinen sitomistapa on saven ja hiekan, saven ja dolomiitin tai hiekan, saven ja dolomiitin sekoituksen polttaminen.
Tämän polttamisen täytyy jatkua niin kauan, että syntyy kemiallinen sidos, minkä jälkeen sidottu aine jaetaan sopivaan kappalekokoon, jota seuraa seulonta. Seulonnassa erotettua ainetta voidaan tietysti käyttää uuteen polttoon.
Kehrätyn mineraalivillan kehruu ja kokoaminen voivat tapahtua millä tahansa perinteisellä tavalla. Tähän pätevät sen vuoksi suurin piirtein samat säännöt, jotka ammattimies jo hyvin tuntee esim. eristystakroituksiin käytettävän mineraalivillan perinteisen valmistuksen yhteydestä.
Esillä olevaan keksintöön päädyttäessä on myös määrätty saadun mineraalivillan kestävyys alkalien aiheuttamaa syöpymistä vastaan. Erittäin hyvä menetelmä tämän määrittämiseksi on DIN 52.322:n mukainen menetelmä. Tämän menetelmän mukaisesti mineraalivillaa uutetaan kolme tuntia 100°C:n lämpötilassa liuoksessa, joka koostuu kahdesta paino-osasta NaOH ja yhdestä paino-osasta Na2C03, minkä jälkeen määritetään painohäviö, joka ilmaisee alkalinkestävyyden. Paino-häviö voidaan tällöin ilmaista joko prosentteina tai milligrammoina/ kuutiodesimetri kuidun pintaa.
Seuraavassa selitetään tällaista koetta:
Sulate valmistettiin kuilu-uunissa, johon panostettiin seosta, jossa 7 61179 oli 60 paino-% oliviinia, 30 paino-% Samottia, jonka Al-^^-pitoisuus oli 35 %, sekä 10 paino-% dolomiittia sekä tarvittava määrä koksia palamisen ja sulamisen aikaansaamiseksi. Sulate kuidutettiin tavanomaisessa kehruuyksikössä, joka sisälsi neljä kaskadikytkettyä keh-ruupyörää. Samassa yksikössä ja samassa uunissa oli myös vertailun vuoksi valmistettu tavanomaista kivivillaa ja lasivillaa.
Yllä mainitulla tavalla suoritetussa kokeessa saatiin seuraavat tulokset:
Mineraalivillalaji Painohäviö uutettaessa 2
Paino-%:eina mg:oina/dm
Kaupallinen kivivilla 8,7 42,2
Kaupallinen lasivilla 42,5 273,8
Esillä olevan keksinnön mukainen mineraalivilla 2,2 7,5 Tämä vertailu osoittaa, että kaupallisen lasivillan käyttö on varsin epäedullista erittäin suuresta syöpymisalttiudesta johtuen alkali-sessa ympäristössä. Tämähän oli lähes viisi kertaa suurempi kuin kaupallisen kivivillan kohdalla. Mutta kaupallisella kivivillalla-kin oli liian suuri taipumus syöpymiseen alkalisessa ympäristössä, eli pyöreästi neljä kertaa suurempi kuin esillä olevan keksinnön mukaisesti valmistetun mineraalivillan vastaava taipumus.

Claims (9)

1. Menetelmä mineraalivillan valmistamiseksi, joka on tarkoitettu käytettäväksi alkalisessa ympäristössä, sulattamalla lähtöaine, kuiduttamalla sulate ja sen jälkeen kokoamalla ne, tunnettu siitä, että lähtöaineena käytetään materiaalia tai materiaaliseosta, johon oliviini sisältyy pääasiallisena aineosana, minkä ohella muut siihen sisältyvät aineosat ovat sen laatuisia ja esiintyvät sellaisin määrin, että kokonaissulatteessa saadaan seuraava analyyttinen koostumus: SiC>2 40-60 paino-% Al203 1-15 CaO 1-6 MgO 30-45 Fe-oksidit 1-8 " Alkalioksidit maks. 2 " Muut oksidit maks. 2 "
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lähtöaineena käytetään ainetta tai ainekoostumusta, jolla on seuraava analyyttinen koostumus: SiC>2 42-48 paino-% A1203 10-15 CaO 4-6 MgO 30-35 Fe-oksidit maks. 1 " Muut oksidit maks. 1 "
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lähtöaine sisältää korkeintaan 40 paino-% poltettua tai polttamatonta savimineraalia, esim. samottia, joka sisältää korkeintaan 40 paino-% Al203:a.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lähtöaine sisältää korkeintaan 35 paino-% poltettua tai polttamatonta savimineraalia, esim. samottia, joka sisältää korkeintaan 40 paino-% Al203:a, sekä lisäyksenä siihen korkeintaan 40 paino- % piihiekkaa tai hiekkakiveä. , „v·'
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lähtöaine sisältää korkeintaan 20 paino-% 9 61179 dolomiittia sekä korkeintaan 35 paino-% poltettua tai polttamatonta savimineraalia, edullisesti samottia.
6. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lähtöaine sisältää pääasiassa 60 paino-% oliviinia, 30 paino-% samottia, jonka A^O^-pitoisuus on korkeintaan 35 %, sekä 10 paino-% dolomiittia.
7. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, jossa lähtöaine sulatetaan kuilu-uunissa sekä kuidutetaan sen jälkeen, tunnettu siitä, että lähtöaine syötetään kuilu-uuniin karkeiden, esim. nyrkinkokoisten kappaleiden muodossa.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä yhdistettynä johonkin patenttivaatimukseen 3-6, tunnettu siitä, että savimineraali mahdolliesti yhdessä piihiekan ja/tai dolomiitin kanssa kuumennetaan ennen panostusta keraamiseen konsistenssiin, jolloin tapahtuu sitoutuminen, ja murskataan karkeiksi kappaleiksi.
8 61179
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että murskattu, keraamisesti sidottu savimineraali siivilöidään ennen panostusta murskauksen aikana hienorakeiseksi muodostuneen osan poistamiseksi siitä.
FI772071A 1976-07-22 1977-07-01 Foerfaringssaett foer framstaellning av mineralull saerskilt foer anvaendning i basisk miljoe FI61179C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7608341 1976-07-22
SE7608341A SE400273C (sv) 1976-07-22 1976-07-22 Forfaringssett for framstellning av mineralull

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI772071A FI772071A (fi) 1978-01-23
FI61179B true FI61179B (fi) 1982-02-26
FI61179C FI61179C (fi) 1982-06-10

Family

ID=20328529

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI772071A FI61179C (fi) 1976-07-22 1977-07-01 Foerfaringssaett foer framstaellning av mineralull saerskilt foer anvaendning i basisk miljoe

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4153439A (fi)
DK (1) DK331177A (fi)
FI (1) FI61179C (fi)
GB (1) GB1572141A (fi)
SE (1) SE400273C (fi)

Families Citing this family (29)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4607015A (en) * 1981-03-30 1986-08-19 Atlantic Richfield Company Glass composition, its method of formation and products made therefrom
JPS58502054A (ja) * 1981-12-04 1983-12-01 アメリカ合衆国 耐−アルカリ性ガラス繊維
US5332699A (en) * 1986-02-20 1994-07-26 Manville Corp Inorganic fiber composition
EP1179513A1 (en) * 1992-01-17 2002-02-13 The Morgan Crucible Company Plc Saline soluble inorganic fibres
US5994247A (en) 1992-01-17 1999-11-30 The Morgan Crucible Company Plc Saline soluble inorganic fibres
GR1001526B (el) * 1992-03-24 1994-02-28 Anargyros Mertikas Μέ?οδος παραγωγής ορυκτοβάμβακα.
US5401693A (en) * 1992-09-18 1995-03-28 Schuller International, Inc. Glass fiber composition with improved biosolubility
EP0710628B1 (en) * 1993-01-15 2003-06-25 The Morgan Crucible Company Plc Saline soluble inorganic fibres
US5811360A (en) * 1993-01-15 1998-09-22 The Morgan Crucible Company Plc Saline soluble inorganic fibres
GB9508683D0 (en) * 1994-08-02 1995-06-14 Morgan Crucible Co Inorganic fibres
US5928975A (en) * 1995-09-21 1999-07-27 The Morgan Crucible Company,Plc Saline soluble inorganic fibers
GB9519772D0 (en) * 1995-09-28 1995-11-29 Pilkington Plc Preparing glass compositions
GB2341607B (en) 1998-09-15 2000-07-19 Morgan Crucible Co Bonded fibrous materials
RU2247085C2 (ru) 1999-09-10 2005-02-27 Дзе Морган Крусибл Компани П Л С Устойчивые к высокой температуре волокна, растворимые в физиологическом солевом растворе
US6605555B2 (en) * 1999-12-10 2003-08-12 Ppg Industries Ohio, Inc. Methods of increasing the redox ratio of iron in a glass article
EP1265822B1 (en) 2000-03-14 2007-07-25 James Hardie International Finance B.V. Fiber cement building materials with low density additives
AU2002335798A1 (en) * 2001-10-09 2003-04-22 3M Innovative Properties Company Compositions containing biosoluble inorganic fibers and micaceous binders
GB2383793B (en) * 2002-01-04 2003-11-19 Morgan Crucible Co Saline soluble inorganic fibres
JP4490816B2 (ja) * 2002-08-23 2010-06-30 ジェームズ ハーディー インターナショナル ファイナンス ベスローテン フェンノートシャップ 合成中空小球体
MXPA05003691A (es) 2002-10-07 2005-11-17 James Hardie Int Finance Bv Material mixto de fibrocemento de densidad media durable.
US20090146108A1 (en) * 2003-08-25 2009-06-11 Amlan Datta Methods and Formulations for Producing Low Density Products
US20090156385A1 (en) * 2003-10-29 2009-06-18 Giang Biscan Manufacture and use of engineered carbide and nitride composites
DE202005008443U1 (de) * 2004-07-03 2005-09-29 Deutsche Rockwool Mineralwoll Gmbh & Co. Ohg Stein- und Schlackenwolle-Dämmstoffe mit inhibierenden Zusätzen
US7998571B2 (en) 2004-07-09 2011-08-16 James Hardie Technology Limited Composite cement article incorporating a powder coating and methods of making same
US7875566B2 (en) * 2004-11-01 2011-01-25 The Morgan Crucible Company Plc Modification of alkaline earth silicate fibres
AU2006216407A1 (en) * 2005-02-24 2006-08-31 James Hardie Technology Limited Alkali resistant glass compositions
AU2006321786B2 (en) * 2005-12-06 2012-05-10 James Hardie Technology Limited Engineered low-density heterogeneous microparticles and methods and formulations for producing the microparticles
US8993462B2 (en) 2006-04-12 2015-03-31 James Hardie Technology Limited Surface sealed reinforced building element
WO2013179330A1 (ja) * 2012-05-28 2013-12-05 ニチアス株式会社 Si-Mg系無機繊維及びその組成物

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3854986A (en) * 1967-09-26 1974-12-17 Ceskoslovenska Akademie Ved Method of making mineral fibers of high corrosion resistance and fibers produced
US3736162A (en) * 1972-02-10 1973-05-29 Ceskoslovenska Akademie Ved Cements containing mineral fibers of high corrosion resistance
US4036654A (en) * 1972-12-19 1977-07-19 Pilkington Brothers Limited Alkali-resistant glass compositions
US4090882A (en) * 1973-03-30 1978-05-23 Dyckerhoff Zementwerke Aktiengesellschaft Glassy calcium silicate fibers made from phosphorus slag
US4002482A (en) * 1975-02-14 1977-01-11 Jenaer Glaswerk Schott & Gen. Glass compositions suitable for incorporation into concrete
US4055434A (en) * 1976-04-23 1977-10-25 Johns-Manville Corporation Refractory fiber composition and intermediate temperature range fibrous insulation composed thereof

Also Published As

Publication number Publication date
FI61179C (fi) 1982-06-10
FI772071A (fi) 1978-01-23
DK331177A (da) 1978-01-23
SE7608341L (sv) 1978-01-23
GB1572141A (en) 1980-07-23
US4153439A (en) 1979-05-08
SE400273B (sv) 1978-03-20
SE400273C (sv) 1980-08-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI61179C (fi) Foerfaringssaett foer framstaellning av mineralull saerskilt foer anvaendning i basisk miljoe
RU2090525C1 (ru) Брикеты для производства минеральной ваты, способ изготовления брикетов для производства минеральной ваты и способ производства минеральной ваты
CN103539361B (zh) 以粉煤灰为主要原料的无机纤维及其制造方法
CN102351445B (zh) 超低碱硅酸盐水泥及其生产方法
US4405723A (en) Ceramic fibers and wools and a process for their production
US4087285A (en) Method for strengthening vitreous products and composition boards
CN101723623A (zh) 废物生产墙体材料技术
CN1422820A (zh) 利用煤矸石制造硅酸铝陶瓷纤维的方法及其应用
US7744691B2 (en) Energy conserving pozzolan compositions and cements incorporating same
KR102321696B1 (ko) 당을 포함하는 광물 울을 포함하는 복합체
WO2021152141A1 (en) Method for making man-made vitreous fibres
KR20170026704A (ko) 광물섬유 및 이의 제조방법
EP0148869A1 (en) Ceramic material
CN103820881A (zh) 一种利用高铝粉煤灰制备陶瓷纤维的方法
FI76062C (fi) Foerfarande foer framstaellning av mineralullsprodukter.
ES2254540T3 (es) Procedimiento para fabricar materiales aislantes de fibras minerales.
Pranckevičienė et al. Investigations on properties of sintered ceramics out of low-melting illite clay and additive of fine-dispersed nepheline syenite
KR20000040829A (ko) 후라이 애쉬 오지벽돌의 제조방법
RU2225374C2 (ru) Способ изготовления минеральных волокон из базальтовых горных пород
DK181607B1 (en) Composite material and method for producing a composite material from recycled glass wool and stone wool
RU2226514C1 (ru) Сырьевая смесь и способ изготовления керамических изделий
CN1428459A (zh) 陶瓷内衬钢管的制造方法
SU1301814A1 (ru) Шихта дл изготовлени керамических изделий
RU2228308C2 (ru) Сырьевая смесь и способ изготовления керамических изделий
RU2055044C1 (ru) Мертель

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: ROCKWOOL AKTIEBOLAGET