FI60716C - Foerfarande foer kopolymerisering av etylen med mono-1-olefin - Google Patents

Foerfarande foer kopolymerisering av etylen med mono-1-olefin Download PDF

Info

Publication number
FI60716C
FI60716C FI762451A FI762451A FI60716C FI 60716 C FI60716 C FI 60716C FI 762451 A FI762451 A FI 762451A FI 762451 A FI762451 A FI 762451A FI 60716 C FI60716 C FI 60716C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
titanium
chromium
spray
dried
catalyst
Prior art date
Application number
FI762451A
Other languages
English (en)
Other versions
FI60716B (fi
FI762451A (fi
Inventor
Donald Dwight Norwood
John Paul Hogan
Original Assignee
Phillips Petroleum Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Phillips Petroleum Co filed Critical Phillips Petroleum Co
Publication of FI762451A publication Critical patent/FI762451A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI60716B publication Critical patent/FI60716B/fi
Publication of FI60716C publication Critical patent/FI60716C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F10/00Homopolymers and copolymers of unsaturated aliphatic hydrocarbons having only one carbon-to-carbon double bond
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J23/00Catalysts comprising metals or metal oxides or hydroxides, not provided for in group B01J21/00
    • B01J23/16Catalysts comprising metals or metal oxides or hydroxides, not provided for in group B01J21/00 of arsenic, antimony, bismuth, vanadium, niobium, tantalum, polonium, chromium, molybdenum, tungsten, manganese, technetium or rhenium
    • B01J23/24Chromium, molybdenum or tungsten
    • B01J23/26Chromium
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J37/00Processes, in general, for preparing catalysts; Processes, in general, for activation of catalysts
    • B01J37/02Impregnation, coating or precipitation
    • B01J37/03Precipitation; Co-precipitation
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F210/00Copolymers of unsaturated aliphatic hydrocarbons having only one carbon-to-carbon double bond
    • C08F210/02Ethene

Description

lUMT·! ΓβΙ m)KUULUTUSjULKAISU ,n7u
Ma 11 (11) UTLÄGGNINCSSKIIIFT 6U /1 6 C ^45) Patentti myönnetty 10 03 1932 Patent aeddelat v v ' (51) K».ik?/int.ci.3 C 08 P 210/02, V74 SUOMI — Fl N LAN D (21) p*Mottih*k«mi·—ρ»«,α™βι«,ΐη, T62U51 (22) Haktmlifiivl — Anseknlnpdaf 25.08.76 * (23) AlkvpMvi—Glltlghttadag 25.08.76
(41) Tullut JulkMcsI — BIMt offwtlig 2T. 02. TT
Patentti-ja rekisterihallitut ............. . .
' (44) Nihtiviktlpanon ja kuuL|ulkaliun pvm. — n
Patent- OCh registerstyrclsen v ’ An*ekan utlagd och utl.akrlftan publkrarad 30.11.8l (32)(33)(31) Pyydetty «tuoik«u*_ B«glrd prlorlut 26.08. T5
USA(US) 60T9TT
(Tl) Phillips Petroleum Company, Fifth and Keeler, Bartlesville, Oklahoma TUOOh, USA(US) (T2) Donald Dwight Norwood, Bartlesville, Oklahoma, John Paul Hogan,
Bartlesville, Oklahoma, USA(US) (TM Berggren Oy Ab (5¾) Menetelmä etyleenin kopolymeroimiseksi mono-1-olefiinin kanssa -Förfarande för kopolymerisering av etylen med mono-l-olefin
Esillä oleva keksintö koskee menetelmää etyleenin kopolymeroimiseksi mono-l-olefiinin kanssa.
On pitkän aikaa osattu valmistaa olefiinipolymeerejä käyttäen hyväksi kantajalla olevaa kromikatalyyttiä, kuten esim. US-patentissa 2 825 721 on kuvattu. Myöhemmin on todettu, että voidaan aikaansaada määrättyjä etuja, mikäli katalyytissä on läsnä titaaniyhdistettä, kuten esim. US-patentissa 3 798 202 on esitetty.
On hyvin tunnettua, että polymeerin ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa vaihtelemalla käsittelyolosuhteita ja vaihtelemalla katalyytin kokoomusta. Esimerkiksi käsittely reaktorin alemmassa lämpötilassa aikaansaa yleensä alhaisemman sulamisarvon (suurempi molekyylipaino) omaavan polymeerin ja reaktionopeus voi olla hitaampi. Kuten US-patentissa 3 798 202 on esitetty, voidaan sulamisarvoa suurentaa titaaniyhdistettä lisäämällä. Yleensä alhaisemman sulamisarvon ja saman tiheyden ja laajemman molekyylipainon jakaantumisen (korkeampi HLMI/KI suhde) omaavilla polymeereillä on taipumus kestää paremmin ympäristön rasitusten aiheuttama hajoaminen. Myös komonomeerin lisäämisellä tiheyden alentamiseksi on taipumus lisätä kestävyyttä ympäristön 2 60716 rasitusten aiheuttaman hajoamisen suhteen silloin, kun polymeereillä on yhtä suuri sulamisarvo. Kuitenkin sellaiset tekijät, jotka aikaansaavat parannuksen rasitus-hajoamiskestävyydessä huonontavat tuotteen muita ominaisuuksia. Esimerkiksi sulamisincieksin alentaminen aikaansaa sellaisen tuotteen, jota on vaikeampi käsitellä ja jolla on pienempi jäykkyys. Täten on usein uhrattava tuotteen jokin ominaisuus mikäli parannusta halutaan aikaansaada sen jossain toisessa ominaisuudessa.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on aikaansaada sellaisia ole-fiinipolymeerejä, joilla on epätavallisen suuri ympäristön aiheuttama rasitus-hajoamiskestävyys verrattuna sellaiseen polymeeriin, joka on valmistettu samassa lämpötilassa aikaisemmin tunnettujen katalyyttien avulla.
Keksinnön tarkoituksena on edelleen mahdollistaa polymerointi korkeassa lämpötilassa huonontamatta sulamisarvoa ja rasitus-hajoamis-kestävyyttä.
Keksinnön tarkoituksena on edelleen aikaansaada sellainen polymeeri, jolla on yllättävästi parempi rasitus-hajoamiskestävyys ympäristön rasituksiin nähden kuin mitä sen muista fysikaalisista ominaisuuksista voisi päätellä.
Keksinnön mukaisesti olefiinimonomeeri polymeroidaan käyttäen hyväksi kromipitoista katalyyttia, joka on muodostettu valmistamalla ti-taaniyhdisteen ja piidioksidin sekageeli ja suihkukuivaamalla tämä sekageeli tämän jälkeen.
Piirustuksissa esittää kuvio 1 rasitus-hajoamiskestävyyttä sellaisen etee-ni-hekseenikopolymeerin tiheyden funktiona, joka on valmistettu käyttäen keksinnön mukaista suihkukuivattua titaani-sekageeliä ja vertailun vuoksi suihkutuskuivattua titaanivapaata piidioksidia. Kuvio 2 esittää molekyylipainon jakautumista esitettynä yksikössä HLMI/MI sellaisen polymeerin sulamisarvon funktiona, joka on valmistettu käyttäen suihkukuivattua, titaanipitoista, keksinnön mukaista sekageeliä ja vertailun vuoksi suihkukuivattua titaanivapaata piidioksidia. Kuvio 3 esittää tiheyttä sellaisen polymeerin komonomeeri-pitoisuuden funk-' tiona, joka on valmistettu käyttäen keksinnön mukaista suihkukuivattua titaanipitoista sekageeliä ja vertailun vuoksi suihkukuivattua 3 60716 titaanivapaata sekageeliä ja aseotrooppisesti kuivattua sekageelia. Kuvio 4 esittää kopolymeerin tiheyttä funktiona sellaisesta polyme-roimislämpötilasta, joka tarvitaan 0,3 suuruisen polymeerin sula-misindeksin saamiseksi, joka polymeeri on valmistettu käyttäen keksinnön mukaista suihkukuivattua sekageeliä ja vertailun vuoksi suih-kukuivattua titaanivapaata piidioksidia ja aseotrooppisesti kuivattua sekageeliä.
Keksinnön mukaisten katalyyttien perusosan muodostaa piidioksidin ja titaaniyhdisteen sekageeli. Tällainen sekageeli-hydrogeeli voidaan valmistaa saattamalla alkalimetallisilikaatti, kuten natriumsilikaat-ti, kosketuksiin happaman aineen, kuten hapon, hiilidioksidin tai happaman suolan kanssa. Edullisimman menetelmän muodostaa natrium-silikaatin käyttö, ja hapon, kuten rikkihapon, kloorivetyhapon tai etikkahapon, käyttö, joista rikkihappo on edullisin. Titaanikompo-nentti on saostettava samanaikaisesti piidioksidin kanssa ja täten kaikkein sopivimmin titaaniyhdiste liuotetaan happoon tai alkalime-tallisilikaattiliuokseen. Sopivia titaaniyhdisteitä ovat titaanitet-rakloridi, titaanisulfaatti ja muut titaaniyhdisteet, jotka liukenevat happoon ja jotka voidaan muuttaa titaanioksidiksi kalsinoimal-la. Sellaisissa tapauksissa, joissa käytetään hiilidioksidia, on titaani luonnollisesti yhdistettävä itse alkalimetallisilikaattiin.
Myös happamia suoloja käytettäessä on edullista yhdistää titaaniyhdiste alkalimetallisilikaattiin, ja tällaisissa tapauksissa ovat edullisimmat titaanyhdisteet vesiliukoisia materiaaleja, jotka eivät saosta silikaattia, so. jotka eivät reagoi silikaatin kanssa. Esimerkkejä tällaisista materiaaleista ovat sellaiset, jotka voidaan muuttaa titaanioksidiksi kalsinoimalla, kuten K^TiO()2· H^O (titaani-kaliumoksalaatti), (NH^ )pTiO(C202i )2· HgO ja Ti^CpO^)^.
ih2o.
Titaaniyhdistettä on läsnä edullisesti määrässä, joka on alueella 1-10, edullisesti 1,5-7,5 paino-% laskettuna titaanina SiO^m painosta. Keksinnön avulla valmistetut hydrogeelit saavat seistä edullisesti vähintään 1 h ja aina 24 h tai enemmän lämpötilassa l8-93°C, ne pestään laimealla ammoniumnitraatti-liuoksella (sisältävät noin 0,5~2 paino-? suolaa) ja lopuksi 1^0:11a siksi, kunnes natriumioni-pitoisuus on pienentynyt arvoon noin 0,1 paino-% tai sen alapuolelle.
Keksinnön mukaisen katalyytin on sisällettävä kromiyhdistettä. Tämä “ 60716 voidaan yhdistää useilla eri tavoilla. Ensin voidaan valmistaa ter-geeli, jossa kromiyhdiste, samoin kuin titaaniyhdiöte, on liuotettuna happamaan materiaaliin tai silikaattiin ja täten saostettu yht’ai-Kaisesti piidioksidin kanssa. Eräs sopiva kromipitoinen yhdiste, jota voidaan käyttää tässä toteuttamismuodossa on kromisulfaatti.
Eräs toinen menetelmä kromiyhdisteen lisäämiseksi on lisätä vesiliukoisten kromiyhdisteiden, kuten kromiasetaatin, vesiliuos hydro-geeliin ennen kuivaamista. Myös kromitrioksidia voidaan käyttää, mutta se on vähemmän edullinen,koska se on liian liukoinen ja sillä on taipumus valua pois vesiylimäärän mukana. Muita kromiyhdisteitä, kuten krominitraattia, jotka voidaan muuttaa kromioksidiksi kalsinoi-malla, voidaan myös käyttää.
Kolmannessa toteuttamismuodossa voidaan käyttää kromioksidiksi muutettavissa olevan kromiyhdisteen hiilivetyliuosta kantajan kyllästämiseksi sen kuivaamisen (so. kserogeeli) jälkeen. Esimerkkejä tällaisista materiaaleista ovat tert.-butyylikromaatti ja kromiasetyy1j-asetonaatti. Sopivia liuottimia ovat pentaani, heksaani ja bentseeni. Yllättäen voidaan myös kromiyhdisteen vesiliuosta käyttää kuivaamisen jälkeen. Lopuksi voidaan kromiyhdiste yksinkertaisesti sekoittaa fysikaalisesti kannattajan kanssa.
Kromia on läsnä sopivasti 0,1-20 paino-#, edullisesti 0,5-^ paino-#, laskettuna CrO^rna katalyytin kokonaispainosta (kantaja plus kromi-yhdiste ).
Sekageeli, joka joko sisältää kromia tai ei riippuen kromin lisää-misajankohdasta, kuten edellä on esitetty, suihkukuivataan sitten siten kuin kserogeelin valmistuksesta on tunnettua. Esimerkiksi tavanomaista suihkukuivaajaa voidaan käyttää käyttäen hyväksi pyörivää pyörää, jolloin kuuma ilma johdetaan pyörän ympäri ja ilma osuu hajotettuun geeliin ja se kuivuu ennen törmäämistään kuivauslaitteen seiniin. Eräässä tavanomaisessa käsittelyssä käytetään 316-jj82°C suuruista tulolämpötilaa ja 121-204°C suuruista poistolämpötilaa. Saatu kuivattu materiaali (kserogeeli) kalsinoidaan sitten tunnetulla tavalla tai niissä tapauksissa, joissa kromi ei ole vielä läsnä, se kyllästetään kromiliuoksessa ja kalsinoidaan sitten.
Kalsinoiminen voidaan toteuttaa kuumentamalla molekyylihapen läsnä- • )* 5 60716 ollessa lämpötila-alueella 371-1093°C, edullisesti 482-927°C, noin 1/2 - 50 h kuluessa, vielä edullisemmin 2-10 h kuluessa. Ainakin huomattava osa alhaisessa valenssiasteessa olevaa kromia muutetaan kuusiarvoiseen muotoon. Tämä toteutetaan edullisesti ilmavirrassa ja ilman johtamista jatketaan materiaalia jäähdytettäessä.
Keksinnön mukaisia katalyyttejä voidaan käyttää hyväksi polymeroi-taessa ainakin yhtä mono-l-olefiinia, joka sisältää 3-8 hiiliatomia molekyylissä.
Kaikkein edullisimmin käytetään keksinnön mukaisia katalyyttejä ety-leenikopolymeerien valmistamiseen sellaisessa lietemenetelmässä, jossa lämpötila on sellainen, että valmistettu polymeeri on pääasiallisesti liukenematon käytettyyn laimennusaineeseen. Lämpötila on tavallisesti 66-110°C. Tällaiset menetelmät ovat sinänsä tunnettuja ja niitä on esitetty esim. US-patentissa 3 405 109·
Esimerkki I
Sekageeli-hydrogeelin panos valmistettiin lisäämällä natriumsili-kaattia rikkihappoon, joka sisälsi titanyylisulfaattia määrässä, joka oli riittävä aikaansaamaan 2,5 paino-% titaania lopullisen katalyytin painosta laskettuna. Saadun hydrogeelin annettiin seistä 5 h lämpötilassa noin 88°C ja se pestiin sitten 0,5 paino-illa ammoniumnitraattiliuosta ja lopuksi deionisoidulla vedellä. Saatu hydrogeeli jaettiin kahteen osaan. Toinen suihkukuivattiin Nichols-Liro-merkkisessä 122 cm:n suihkukuivaajassa tulolämpötilan ollessa 438°C ja poistolämpötilan 132°C. Tällöin käytettiin hajottajan nopeutta 24 000 kierr/min ja syötetyn lietteen väkevyys oli noin 4 paino-% kiinteitä aineita (luultavasti paljon alhaisempi kuin op-timiarvo).
Toinen osa kuivattiin tavanomaisesti aseotrooppisesti etyyliasetaatilla ilmakehän paineessa.
Ensimmäinen suihkukuivattu osa kyllästettiin kromitrioksidin vesiliuoksella, jota käytettiin riittävä määrä aikaansaamaan 2 painoinen kromimäärä CrO-^na laskettuna. Se kuivattiin tämän jälkeen.
Saatu materiaali aktivoitiin fluidisoidussa kerroksessa ilmalla, jonka lämpötila oli 8l6°C, jolloin saatiin tämän esimerkin mukainen ensimmäi- 6 6071 6 nen katalyytti, jota nimitetään jäljempänä "suihkukuivatuksl seka-geeliksi1'.
Mikropallon muodossa oleva suihkukuivattu piidioksidi, joka sisälsi CrO-^ia riittävästi niin, että Cr-pitoisuus oli 2 paino-? CrO^rna laskettuna, valmistettiin lisäämällä rikkihappoa natriumsilikaattiliuok-seen ja käyttämällä ioninvaihtoa natriumionien poistamiseksi ja pesemällä tämän jälkeen vedellä. Saatu hydrogeeli kyllästettiin vesipitoisella kromilla ja suihkukuivattiin, jolloin saatiin titaanivapaa-ta kserogeeliä, joka aktivoitiin lämpötilassa 8l6°C leijukerrokses-sa samalla tavoin kuin edellä kuvattu katalyytti, jolloin saatiin toinen vertailukatalyyttinä käytetty katalyytti, jota jäljempänä nimitetään "titaanivapaaksi, suihkukuivatuksi hydrogeeliksi".
Sekageelin toinen osa, joka oli kuivattu aseotrooppisesti, kyllästettiin riittävällä määrällä pentaanissa olevaa t-butyylikromaattia niin, että saatiin noin 2 paino-?:n kromipitoisuus lopulliseen katalyyttiin CrO^rna laskettuna, se aktivoitiin lämpötilassa 766°C ja sitä käytettiin sitten seuraavassa esimerkissä ja sille annettiin nimi "aseo-trooppisesti kuivattu sekageeli".
Näitä katalyyttejä käytettiin sitten valmistettaessa etyleeniheksee-ni-kopolymeerejä sellaisissa reaktio-olosuhteissa, että muodostunut polymeeri oli liukenematon reaktioväliaineeseen, käyttäen 3 l:n jaksottaista reaktoria. Tällöin käytettiin noin 566 g isobutaani-lai-mennusainetta yhdessä 0,03-0,04 g:n kanssa katalyyttiä etyleeni-pai-neen ollessa 36 atm. Merkintä MI tarkoittaa sulamisindeksiä, joka merkitsee virtausarvoa lämpötilassa 190°C määrättynä menetelmällä ASTM D 1238-62T käyttäen olosuhteita E. HLMI tarkoittaa sulamisarvoa korkean kuormituksen alaisena, jolloin virtausmittaus suoritetaan lämpötilassa 190°C siten kuin menetelmässä ASTM D 1238-62T, olosuhteet F, on esitetty. Sarake, jonka otsikkona on HLMI/MI tarkoittaa virtausuhdetta kahdessa eri paineessa ja osoittaa yleisesti molekyy-lipainon jakautumisen leveyttä tai tasalaatuisuutta, jolloin korkeampi numero osoittaa sitä suurempaa molekyylipainon jakautumista, joka yleensä liittyy parempaan rasitus-hajoamiskestävyyteen. Tiheys määrättiin menetelmällä ASTM D 1505-63T. Sarakkeessa, jonka otsikkona on S3CR, on esitetty rasitus-hajoamiskestävyys pesuainetta sisältävässä ympäristössä jossa näytteitä rasitetaan ja tällöin määrätty 3e aika, jona 50 % näytteistä hajoaa. Käytetty koe oli ASTM D 1693-70. Tulokset on esitetty alla olevassa taulukossa I.
2 7 60716 CC ·* . ·Η ΟΟι—ICMVO-3-ΟΓΌ I—I I—I X 3 cou^iOf-mmor-H kn ka 2 W fc cm m •Γ3 § CO CO CM Ό C~- Lf\ rH VO ΙΌ C, 2 'ON O O CTN ON O I I O ON _
H rH rH r—I rH iH C
•H
co cm o cm o vo -3- cm o 3- xz >s co r*— ltn kn I—I t— -3-KN3- Φ -=T -=T -=T -=T -3 -3 -3 -=T -3 *rj .g on on on on ctn on on on o\ ro £H O O O O O O ooo >
KN CM CM KN rH VO CM Ή VO S
KN KN KN 3" -3 KN KN 3" CM 2 l~| I #* *\ #* #* ** Λ ^ gloooooo ooo :cö -p x: m o
ε^χ'οοοοοο OOO CO
mx o o o o o o ooo o
CCicJhQKNC— CM03-CM CMOCM rH
>·ρ2ΐΤΝΙΓνΙΓΝΙ_ΓΝνΓ\Ι-ΓΝ U"N LTN ΙΓΝ C
3 o
H rH
«3 · rH
DC _ O
Ο ·γ-} LfN KN CM KN O CM CM CO Ο Ό E KN KN KN KN KN -3 3- KN 3- M .5 O I ·γΗ
g H Ο -H
D 3° M
·Η _
p_i 2p3-3"KNKNCMCM CM CM KN C
^ o>:ooooooo o o on ·η CClCUrHrHrHrHi-HrH rHr—I 2 a :<o :0 G 3 CO P Φ CO CO Φ.
•H 6Q
p 3 of •H φ ra Φ 8 S £ " g g as
2 E KN ON -3 t— CM LfN KN O O -P
φ o Λ *\ * * * * *S#S«N P P
|χ;33ΚΝΚΝ3-0θσΝΚΝ LfN C-- LfN <L> CTj CO >
2 ·H
1 5 3 0) 3-¾
φ 3 P
M I 3 P 5 2 2 ’-Η P Cti ·Η φ 2 Φ cd p 3 μ= = γ = ·Ήφ > pco 3 »f ls| -P Äfl I Λ > cd a 2? *d >> 9 •h> axrssa pcd
P ·Η Cd ft*H 2 P
p ? >3 οήφμ >,5 ·ΗΡ Ö Φ P Cd K 3 cp p Φ >
r^H 2 § Λ P 60 -H
cd 2 CO > O cd Φ =cd
p ·Η P ·Η Φ 2 cO
ci) _p Ή cjH 3 W φ CO CO
•y. m rl c s s s En 2 ε ~ <c co ΡΦ p :cd 8 ΰ .M £ 8 1 t 2 p cm kn 3- m vo κ- oo on X 2 8
Taulukon I arvot osoittavat, että ympäristön rasitus-hajoamiskestä-vyys oli sellaisilla kopolymeereillä, jotka oli valmistettu käyttäen suihkukuivattua sekageeliä, aivan ylivoimainen sellaisten kopolymee-rien kestävyyteen verrattuna, jotka oli valmistettu käyttäen titaani-vapaata suihkukuivattua katalyyttiä. Tämä on selvimmin esitetty kuviossa 1. Tätä ei voida ymmärtää molekyylipainon jakaantumisen (MWD) perusteella. Todellisuudessa, kuten kuviosta 2 ilmenee, oli polymeereillä, jotka oli valmistettu käyttäen titaanivapaata suihkukuivattua hydrogeeliä, suurempi HLMI/MI-suhde ja täten oletettavasti hieman tasaisempi MWD-arvo. MWD-arvon suureneminen aiheuttaa yleensä ESCR-ar-von kasvun.
Suihkukuivatun sekageelikatalyytin aktiivisuus oli suurempi kuin ti-taanivapaan suihkukuivatun hydrogeelin aktiivisuus, mikä voidaan todeta lyhyemmistä käsittelyajoista, jotka tarvittiin 5000 kg/kg tai suurennun valmistuskyvyn aikaansaamiseksi. Mitään huomattavaa eroavaisuutta 1-hekseenin liittämiseksi näihin kahteen katalyyttiin tai aseotroop-pisesti kuivattuun sekageeliin ei voitu todeta, kuten kuviosta 3 ilmenee .
Se reaktiolämpötila, joka tarvittiin määrätyn sulamisarvon ja tiheyden aikaansaamiseksi, oli 1-2°C korkeampi käytettäessä keksinnön mukaista suihkukuivattua sekageeliä kuin käytettäessä suihkukuivattua titaanivapaata piidioksidia, ja noin 11°C korkeampi kuin käytettäessä aseotrooppisesti kuivattua sekageeliä, kuten kuviosta ä ilmenee. Tämä on etu valmistuksen kannalta katsottuna, koska reaktioastian likaantuminen pienenee lämpötilojen kasvaessa.
Täten voidaan todeta, että sen sijaan, että uhrattaisiin jokin ominaisuus parannuksen aikaansaamiseksi jossain toisessa, mahdollistaa keksinnön mukainen katalyytti korkeamman reaktiolämpötilan ja samanaikaisesti aikaansaa paremman ympäristön rasitus-hajoamiskestävyyden.
Esimerkki II
Valmistettiin samanlaisia katalyyttejä kuin esimerkin I mukainen suih-kukuivattu sekageeli, jossa vesipitoista CrO^:a käytettiin hydrogeelin kyllästämiseen ennen suihkukuivausta. Tällöin aikaansaatiin oleellisesti sama odottamaton parannus ympäristön rasitus-hajoamiskestä-vyydessä ja oleellisesti sama kyky käyttää hyväksi korkeampaa reaktio-lämpötilaa.
n*·
FI762451A 1975-08-26 1976-08-25 Foerfarande foer kopolymerisering av etylen med mono-1-olefin FI60716C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US60797775 1975-08-26
US05/607,977 US4053436A (en) 1975-08-26 1975-08-26 Spray dried titanium-containing catalyst for stress crack resistant polymer

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI762451A FI762451A (fi) 1977-02-27
FI60716B FI60716B (fi) 1981-11-30
FI60716C true FI60716C (fi) 1982-03-10

Family

ID=24434505

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI762451A FI60716C (fi) 1975-08-26 1976-08-25 Foerfarande foer kopolymerisering av etylen med mono-1-olefin

Country Status (13)

Country Link
US (2) US4053436A (fi)
JP (1) JPS5227083A (fi)
BE (1) BE845535A (fi)
BG (1) BG29274A3 (fi)
CA (1) CA1074289A (fi)
ES (1) ES450151A1 (fi)
FI (1) FI60716C (fi)
IN (1) IN144959B (fi)
NO (1) NO146139C (fi)
PT (1) PT65270B (fi)
RO (1) RO69971A (fi)
TR (1) TR19689A (fi)
YU (1) YU39770B (fi)

Families Citing this family (69)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4186260A (en) * 1973-05-24 1980-01-29 Phillips Petroleum Company Olefin polymerization process
US4151122A (en) * 1977-12-05 1979-04-24 Phillips Petroleum Company Reduction and reoxidation of cogel or self-reduced catalyst
US4182815A (en) * 1977-12-05 1980-01-08 Phillips Petroleum Company Reduction and reoxidation of cogel or self-reduced catalyst
US4293673A (en) * 1978-12-28 1981-10-06 Union Carbide Corporation Spheroidal polymerization catalyst, process for preparing, and use for ethylene polymerization
US4376062A (en) * 1979-11-28 1983-03-08 Union Carbide Corporation Spheroidal polymerization catalyst, process for preparing, and use for ethylene polymerization
US4294724A (en) * 1980-02-06 1981-10-13 Phillips Petroleum Company Titanium impregnated silica-chromium catalysts
US4368303A (en) * 1980-02-06 1983-01-11 Phillips Petroleum Company Titanium impregnated silica-chromium catalysts
US4331789A (en) * 1980-03-14 1982-05-25 Phillips Petroleum Company Polymerization using a selenium or tellurium treated catalyst
US4295998A (en) * 1980-03-14 1981-10-20 Phillips Petroleum Company Selenium or tellurium treated silica
US4279780A (en) * 1980-04-18 1981-07-21 Chemplex Company Method of preparing catalyst supports
US4405768A (en) * 1981-08-14 1983-09-20 Phillips Petroleum Company Polymerization process using chromium on a support treated with titanium polymer
US4402864A (en) * 1981-08-14 1983-09-06 Phillips Petroleum Company Catalyst support treated with titanium polymer
US4424320A (en) 1981-11-25 1984-01-03 Phillips Petroleum Company Polymerization with a silica base catalyst having titanium incorporated through use of peroxide
US4442275A (en) * 1982-03-09 1984-04-10 Phillips Petroleum Company Polymerization process using catalyst having aqueous titanation of support with solubilized Ti(OR)4
US4522987A (en) * 1982-07-09 1985-06-11 Phillips Petroleum Company Low density polyethylene
US4477492A (en) * 1983-04-22 1984-10-16 E. I. Du Pont De Nemours And Company Process for preparing superficially porous supports for chromatography and catalysts
US4791089A (en) * 1983-10-07 1988-12-13 Enron Chemical Corporation Zirconia-titania-silica tergels and their use as catalyst supports
US5155186A (en) * 1984-12-24 1992-10-13 Phillips Petroleum Company Ethylene homopolymer and copolymer polymerization process and the products produced therefrom
US5115053A (en) * 1988-07-25 1992-05-19 Phillips Petroleum Company Twice-aged porous inorganic oxides, catalysts, and polymerization processes
US4981831A (en) * 1988-07-25 1991-01-01 Phillips Petroleum Company Twice-aged porous inorganic oxides, catalysts, and polymerization processes
US5451645A (en) * 1989-08-10 1995-09-19 Phillips Petroleum Company Process for olefin polymerization
US4988657A (en) * 1989-10-06 1991-01-29 Phillips Petroleum Company Process for olefin polymerization
US5171801A (en) * 1989-10-06 1992-12-15 Phillips Petroleum Company Process for olefin polymerization
US5071927A (en) * 1990-10-09 1991-12-10 Phillips Petroleum Company High-temperature slurry polymerization of ethylene
EP0548805B1 (en) * 1991-12-18 1997-03-05 Phillips Petroleum Company Process for the preparation of polymerisation catalysts
BE1005718A3 (fr) * 1992-03-10 1993-12-28 Solvay Procede pour la fabrication d'une poudre microspheroidale a faible dispersite, poudre microspheroidale a faible dispersite ainsi obtenue, catalyseurs pour la polymerisation d'alpha-olefines et procede de polymerisation d'alpha-olefines.
GB9210265D0 (en) * 1992-05-13 1992-07-01 Unilever Plc Catalysts and catalyst supports
US5378764A (en) * 1992-10-08 1995-01-03 Phillips Petroleum Company Polyethylene blends
US5344884A (en) * 1992-10-08 1994-09-06 Phillips Petroleum Company Polyethylene blends
US5508362A (en) 1993-10-08 1996-04-16 Phillips Petroleum Company Chromium catalyst compositions and polymerization processes therewith
CA2146034A1 (en) 1994-05-12 1995-11-13 Kenneth W. Willcox Polymer stabilization
US6465586B2 (en) 1999-11-12 2002-10-15 Mcdaniel Max P. Polymerization catalyst and process
JP2002241424A (ja) * 2001-02-21 2002-08-28 Japan Polychem Corp エチレン系重合体の製造方法
US6977235B2 (en) * 2004-04-22 2005-12-20 Chevron Phillips Chemical Company, Lp Catalyst systems comprising a calcined chromium catalyst and a non-transition metal cyclopentadienyl cocatalyst
US7307133B2 (en) * 2004-04-22 2007-12-11 Chevron Phillips Chemical Company Lp Polymers having broad molecular weight distributions and methods of making the same
WO2005108439A2 (en) 2004-04-22 2005-11-17 Chevron Phillips Chemical Company Lp Chromium based polymerization catalyst, the method to prepare it and polymers prepared therewith
DE102005060770A1 (de) * 2005-12-16 2007-06-21 Basell Polyolefine Gmbh Verfahren zur Herstellung eines Trägers für Olefinpolymerisationskatalysatoren
US8440772B2 (en) 2011-04-28 2013-05-14 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods for terminating olefin polymerizations
US8487053B2 (en) 2011-11-30 2013-07-16 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods for removing polymer skins from reactor walls
US9023967B2 (en) 2011-11-30 2015-05-05 Chevron Phillips Chemical Company Lp Long chain branched polymers and methods of making same
EP3919526A1 (en) * 2011-12-19 2021-12-08 Dow Global Technologies Llc A polyethylene composition and articles made therefrom
US8501882B2 (en) 2011-12-19 2013-08-06 Chevron Phillips Chemical Company Lp Use of hydrogen and an organozinc compound for polymerization and polymer property control
US8703883B2 (en) 2012-02-20 2014-04-22 Chevron Phillips Chemical Company Lp Systems and methods for real-time catalyst particle size control in a polymerization reactor
US10273315B2 (en) 2012-06-20 2019-04-30 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods for terminating olefin polymerizations
US8916494B2 (en) 2012-08-27 2014-12-23 Chevron Phillips Chemical Company Lp Vapor phase preparation of fluorided solid oxides
US8940842B2 (en) 2012-09-24 2015-01-27 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods for controlling dual catalyst olefin polymerizations
US10654948B2 (en) 2013-03-13 2020-05-19 Chevron Phillips Chemical Company Lp Radically coupled resins and methods of making and using same
US9068027B2 (en) * 2013-03-13 2015-06-30 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a polymerization catalyst
US10577440B2 (en) 2013-03-13 2020-03-03 Chevron Phillips Chemical Company Lp Radically coupled resins and methods of making and using same
US9708426B2 (en) 2015-06-01 2017-07-18 Chevron Phillips Chemical Company Lp Liquid-solid sampling system for a loop slurry reactor
US10213766B2 (en) 2015-09-18 2019-02-26 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst
WO2017078974A1 (en) 2015-11-05 2017-05-11 Chevron Phillips Chemical Company Lp Radically coupled resins and methods of making and using same
US10005861B2 (en) 2016-06-09 2018-06-26 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods for increasing polymer production rates with halogenated hydrocarbon compounds
US9988468B2 (en) 2016-09-30 2018-06-05 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst
US20200369803A1 (en) 2016-12-29 2020-11-26 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of Preparing a Catalyst
US11267914B2 (en) 2016-12-29 2022-03-08 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst
US10654953B2 (en) * 2016-12-29 2020-05-19 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst
US10550252B2 (en) 2017-04-20 2020-02-04 Chevron Phillips Chemical Company Lp Bimodal PE resins with improved melt strength
US10287369B2 (en) 2017-04-24 2019-05-14 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst
US10323109B2 (en) 2017-11-17 2019-06-18 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst utilizing hydrated reagents
US10513570B2 (en) 2017-11-17 2019-12-24 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst
US10543480B2 (en) 2018-04-16 2020-01-28 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst utilizing hydrated reagents
US11266976B2 (en) 2018-04-16 2022-03-08 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst with low HRVOC emissions
US10722874B2 (en) 2018-04-16 2020-07-28 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst utilizing hydrated reagents
US10774161B2 (en) 2019-01-31 2020-09-15 Chevron Phillips Chemical Company Lp Systems and methods for polyethylene recovery with low volatile content
US11674023B2 (en) 2020-10-15 2023-06-13 Chevron Phillips Chemical Company Lp Polymer composition and methods of making and using same
US20230183390A1 (en) 2021-12-15 2023-06-15 Chevron Phillips Chemical Company Lp Production of polyethylene and ethylene oligomers from ethanol and the use of biomass and waste streams as feedstocks to produce the ethanol
US11845814B2 (en) 2022-02-01 2023-12-19 Chevron Phillips Chemical Company Lp Ethylene polymerization processes and reactor systems for the production of multimodal polymers using combinations of a loop reactor and a fluidized bed reactor
US20230331875A1 (en) 2022-04-19 2023-10-19 Chevron Phillips Chemical Company Lp Loop slurry periodogram control to prevent reactor fouling and reactor shutdowns

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL135121C (fi) * 1964-05-22 1972-09-16
US3378540A (en) * 1964-05-25 1968-04-16 Phillips Petroleum Co Polymerization of 1-olefins and catalyst
US3887494A (en) * 1970-11-12 1975-06-03 Phillips Petroleum Co Olefin polymerization catalyst
BE793717A (fr) * 1972-01-07 1973-07-05 Phillips Petroleum Co Catalyseurs a base de gels de silices a grands pores
US3867306A (en) * 1972-03-24 1975-02-18 Phillips Petroleum Co Olefin polymerization composition
US3890249A (en) * 1972-11-29 1975-06-17 Phillips Petroleum Co Silica preparation
US3951863A (en) * 1974-02-25 1976-04-20 Phillips Petroleum Company Silica xerogel production
US4001196A (en) * 1974-12-04 1977-01-04 Phillips Petroleum Company Reactivation of organochromium olefin polymerization catalyst in presence of oxygen
US3976632A (en) * 1974-12-04 1976-08-24 Phillips Petroleum Company Reactivation of organochromium olefin polymerization catalyst in presence of oxygen

Also Published As

Publication number Publication date
US4053436A (en) 1977-10-11
JPS5227083A (en) 1977-03-01
YU39770B (en) 1985-04-30
IN144959B (fi) 1978-08-05
TR19689A (tr) 1979-10-11
YU163476A (en) 1982-05-31
FI60716B (fi) 1981-11-30
JPS5411355B2 (fi) 1979-05-14
PT65270B (fr) 1977-12-07
CA1074289A (en) 1980-03-25
NO146139C (no) 1982-08-04
NO146139B (no) 1982-04-26
PT65270A (fr) 1976-07-01
BG29274A3 (en) 1980-10-15
ES450151A1 (es) 1977-06-16
NO762898L (fi) 1977-03-01
RO69971A (ro) 1981-07-30
BE845535A (fr) 1977-02-28
US4101722A (en) 1978-07-18
FI762451A (fi) 1977-02-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI60716C (fi) Foerfarande foer kopolymerisering av etylen med mono-1-olefin
EP0033948B1 (en) Process for producing a catalyst, catalyst and use of the catalyst
US4460756A (en) Olefin polymerization method
JP4618827B2 (ja) チタネート化されたクロム/シリカ−アルミノホスフェート触媒
US4405501A (en) Aging of chromium-containing gel at high pH
US4424320A (en) Polymerization with a silica base catalyst having titanium incorporated through use of peroxide
US4397769A (en) Olefin polymerization catalyst
KR960012092B1 (ko) 다공성 무기 산화물의 제조방법
US3970613A (en) Polymerization process
US6174981B1 (en) Polymerization process
RU2255094C2 (ru) Катализатор и способ полимеризации
EP0882740A1 (en) Titanated chromium-based catalysts to produce polyethylene exhibiting better environmental stress crack resistance
GB2113566A (en) Silica-supported chromium oxide-containing olefin polymerization catalysts
US4559394A (en) Olefin polymerization using activated chromium catalyst treated with tertiary alcohol
US3960826A (en) Olefin polymerization process
US3950316A (en) Catalyst support formed by adding acidic material to silica containing titanium
JP5894237B2 (ja) 硫酸塩による処理を通して活性クロム/アルミナ触媒群を調製する方法および当該クロム/アルミナ触媒群を用いて製造する重合体類
US4382022A (en) Silica having titanium incorporated through use of peroxide
US7214642B2 (en) Methods of preparing active chromium/alumina catalysts via treatment with sulfate
US4397766A (en) Solubilized chromium salt in particulate support
US7112643B2 (en) Polymers having low levels of long chain branching and methods of making the same
US4436882A (en) Polymerization process utilizing a catalyst prepared by aging of a chromium-containing gel at high pH
US4252928A (en) Process for polymerizing 1-olefins with a chromium catalyst and a catalyst modifier comprising an aliphatic diene and a trihydrocarbyl boron
US4368301A (en) Solubilized chromium salt in polymerization catalyst
US4238369A (en) Chromium-silica catalysts by hydrothermal treating

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired
MA Patent expired

Owner name: PHILLIPS PETROLEUM COMPANY