FI60593C - System foer urnbegravning - Google Patents
System foer urnbegravning Download PDFInfo
- Publication number
- FI60593C FI60593C FI751217A FI751217A FI60593C FI 60593 C FI60593 C FI 60593C FI 751217 A FI751217 A FI 751217A FI 751217 A FI751217 A FI 751217A FI 60593 C FI60593 C FI 60593C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- urn
- building
- elements
- shows
- room
- Prior art date
Links
Classifications
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E04—BUILDING
- E04H—BUILDINGS OR LIKE STRUCTURES FOR PARTICULAR PURPOSES; SWIMMING OR SPLASH BATHS OR POOLS; MASTS; FENCING; TENTS OR CANOPIES, IN GENERAL
- E04H13/00—Monuments; Tombs; Burial vaults; Columbaria
- E04H13/006—Columbaria, mausoleum with frontal access to vaults
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Architecture (AREA)
- Civil Engineering (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Residential Or Office Buildings (AREA)
- Prostheses (AREA)
- Cultivation Receptacles Or Flower-Pots, Or Pots For Seedlings (AREA)
Description
FSSr*l ΓΒΐ f11xKUULUTUSJULKAISU ^ncg·» ^STa LBJ (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT OUÖV0 ijTjvR c (45) o --- ι-t.
^ 'r~*' (51) Kv.ik.3/Int.ci.3 e M- H 13/00, A 61 G 17/08 SUOM I—FI N LAND (21) P««nttlh*k*imi* — PttantaMÖkning 751217 (22) H»k#mi*p«lY« — An*öknlnpd»f 23-OU.75 * (23) Atkuplivl—GHtlgh«t*d*g 23.0U.75 (41) Tulkit jutktoksl — BlIvK offentllj 0c ,n 7c
Patentti- ja rekisterihallitut .. .. . , ,, ? . . . . (44) Nlhtlvllulpwon t kuuLjulkaiaun pvm. —
Patent- och registerstyreltan v 1 AntfVtn uthgd och uti.>krift*n pubik^d 30.10.81
(32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus—Begird prlorltet 25.0U. 7U
Unkari -Ungem (HU) 0U-9 (71) Finomkeramiaipari Muvek, TärnautcaU, 1106 Budapest, Unkari -Ungem(HU) (72) Tamäs Ortutay, Budapest, Unkari-Ungern(HU) (TU) Oy Kolster Ab (5U) Järjestelmä uurnahautausta varten - System för urabegravning,
Keksinnön kohteena on järjestelmä uurnahautausta varten, joka käsittää ainakin yhden useista rakennuselementeistä muodostuvan rakennuksen.
Nykyisin käytetyn Kolumbariumin eli uurnahuoneen aineena on tekokivi ja betoni, joka on usein päällystetty marmorilla. Uurnan sisällepanon jälkeen peitetään uurnakammio eli Aedikula lasi-, marmori- tai tekokivilaatalla. Tämä peittäminen ei kuitenkaan sovellu muodollisesti yhteen uurnahuoneen kanssa. Uurna-huone on usein rakennettu yhteen hautakappelin kanssa, jonka seinään on jätetty tyhjiä aukkoja uurnia varten. Kun nämä ovat jo täynnä, kuten esim. Farkasret-hautausmaalla Budapestissa, on laajennettu hautausmaan rajaseinää tekokivilokeroihin jaetuilla, takapuolella rappauksella päällystetyillä, peltikatolla varustetuilla ja karulta näyttävillä uurnakammioilla. Etukäteen rakennetut , aivan auki ammottavat uurnakammiot tekevät epämiellyttävän vaikutuksen. Myös teknillisen toteutuksen kannalta nämä ratkaisut ovat hyvin alhaista tasoa.
: > V · *·' 60593
Toinen nykyesimerkki on Debrecenin uurnahuone, joka on sijoitettu rakennushistoriallisesti hyvin arvokkaan, vanhan krematorion lähelle. Edellä mainitulla Farkasretin hautausmaalla käytetystä, halvasta ja rumasta ratkaisusta poiketen on tässä saatu aikaan suurin kustannuksin yhtä huono vaikutus. Hautausmaalle sopimattoman rakennuksen erittely ei sisälly tämän kuvauksen alueelle, mutta on kuitenkin mainittava, että ahtaisiin betonikäytäviin ammottavat, tyhjät uurnakammiot tekevät inhottavan vaikutuksen. Perusvika on sama sekä halvassa että myös tuhlailevassa ratkaisussa: lukemattomat uurnakammiot on rakennettu yhtä aikaa ja ne täyttyvät vain hitaasti.
Vastaavia ratkaisuja on esitetty myös FR-patenttijul-kaisussa 211 3815 ja US-patenttijulkaisuissa 2525 017 ja 2513 951. Näiden rakenteiden epäkohdat ovat samat mitä on aikaisemmin esimerkkien kohdalla esitetty.
Mainittujen, usein mauttomien ja muulloin teknillisesti alkeellisten ratkaisujen asemesta ehdotetaan keksinnön mukaisesti seuraavaa ratkaisua.
Perustettavalla uudella hautausmaalla tai sen osassa, jonne halutaan sijoittaa uusia uurnahuoneita tai uurnasäilytys-yksiköitä, on ensin suunniteltava uurnansäilytyselementeistä jatkuvasti laajennettava uurnahuone - jolloin otetaan huomioon paikan mitat ja muoto - ja täten määrättävä se uurnakammiotyyppi, josta tämän huoneen voi rakentaa. Uurnakammion suunnittelussa on otettava huomioon suunnittelun monumentin rakenne ja uurnahuone on mieluiten suunniteltava siten, että sitä voidaan rakentaa edelleen yhä vähemmän lisäelementtejä käyttäen. Toinen hyvin tärkeä näkökohta on se, että uurnakammion ja uurnien muotoilun on oltava sopusoinnussa ko. yhteisön hautausvaatimusten ja -tapojen kanssa/öljyvalon, kukkien, hautakirjoitusten, merkkien sijoitus, perheenjäsenten hautaus vierekkäin jne./.
Täten voidaan aikaa myöten rakentaa uurnakammioiden väistämättä kasvavan lukumäärän takia arkkitehtoonisesti merkittävä uurnahuoneita ja muistomerkkejä, joiden rakentaminen alkaa ensimmäisen uurnakammion perustamisesta ja jotka kasvavat sukupolvien vaihtuessa ja joita ei lopeteta, mutta jotka voidaan keskeyttää.
Keksinnön mukaiselle järjestelmälle on tunnusomaista, ! ' “ ffiiM G P'1 6 0 5 9 3 3 että elementit ovat keraamisia kappaleita, joissa on suorakaiteenmuotoiset etu- ja takapinnat, että jokaisen kappaleen kahdessa vierekkäisessä reunassa on kaksi syvennystä, jotka ovat yhteydessä toisiinsa, että jokaisen kappaleen kahdessa muussa vierekkäisessä reunassa on yhtenäinen uloke, joka sopii yhteen kolmen välittömästi viereisen kappaleen syvennyksen kanssa, että elementit on sovitettu yhteen sideainetta käyttäen ja että ainakin yksi uurna on sijoitettu ainakin joidenkin kappaleiden etusivun onteloon, jolloin uurnien luokse voidaan päästä elementtien toiselta sivulta.
Keksinnön huomattava käytännöllinen merkitys käy ilmi siitäkin, kun ajatellaan kuinka hitaasti toteutetaan yhteisön kulttuuritilat - kuten esim. kansallisteatteri, uudet kulttuuritalot, uudet vihkimissalit, koska ne vaativat suuret kertakus-tannukset. Siksi saattaa olla aihetta perustaa joidenkin tällaisten yhteisörakennusten perustus, jotka elämän luonnollisen järjestyksen mukaan kasvavat simpukankuoren lailla.
Menneiden aikojen hautausmaat, pyramideista alkaen, ovat antaneet valtavasti tietoja meidän ajallemme. Edellä kuva 1:tuuri hautausjärjestelmään voidaan myös lisätä tietojensäilytysjärjestelmä. Tässä tapauksessa ei uurnakammioon sijoiteta ainoasi aan vainajan tuhan sisältävää uurnaa, vaan myös pieni tietojensäilytys-järjestelmä, esim. ääninauhalaite, diakuvia, magneettinen kuvan-ottolaite, hologramma jne., joka säilyttää ko. ajanteknillisellä tasolla vainajan suhteen tärkeiksi katsotut tiedot. Merkittävien henkilöiden elämästä säilytetyt asiakirjat voidaan toistaa muistutukseksi .
Mikäli aiotaan perustaa kokonaan uusi hautausmaa, on se toteutettava yhtenäisten toiminnallisten ja muodollisten periaatteiden mukaisesti, jolloin määräävänä peruselementtinä on uurnansäilytyskammio, jonka muotoilu ja kokoonpanon lainmukaisuus määräävät periaatteessa syntyvän huoneen rakenteen ja muodon. Keksinnön aihetta valaistaan seuraavassa kahden käytännöt]isen ratkaisuesimerkin avulla. Keksintö ei kuitenkaan rajoitu kahteen esimerkkiin, koska keksinnön perusajatuksen, koottavista raken-nuselementeistä rakennettavan hautausmaan uurnahuoneen, voi toteuttaa erimuotoisista rakennuselementeistä.
“ 60593
Keksintöä kuvataan seuraavassa lähemmin toteutusesimerkkLen avulla ja oheiseen piirustukseen viitaten, jossa: kuvio 1a esittää pohjakuvantoa keksinnön mukaisesta rakennuselementistä; kuvio 1b esittää otsakuvantoa kuvion 1a rakennuselementistä; ja kuvio 1b esittää kuvantoa alhaalta samasta elementistä; kuvio 1d esittää aksonometristä kuvantoa kuvioiden 1a,1b, 1c rakennuselementistä; kuvio 1e esittää esimerkkinä mainittuun rakennusele-menttiin sijoitettavaa säiliötä, johon voidaan panna nimi, tietoja, päällekirjoitus, jne.; kuvio 1f esittää uurnan toteutusesimerkkiä, jonka voi myös sijoittaa rakennuselementin onteloon ja sulkea pikasulki-mella varustetulla kannella; kuviot 1g ja 1h esittävät rakennuselementtiin pystyyn sijoitettavaa kukkien pidintä ja valonpidintä; kuvio 2 esittää osaa rakennusta, jonka voi koota kuvion 1 näyttämistä rakennuselementeistä; kuviot 3a, 3b esittävät vastaavasti läpileikkaus- ja pohjakuvantoa osasta, joka kuuluu tynnyriholvilla tehtyyn uurna-huoneeseen, jonka voi koota kuvion 1 mukaisista rakennuselementeistä ; kuvio 4 esittää perspektiivikuvantoa kuvion 3 poikkileikkaus- tai pöhjakuvantona näyttämästä, esim. kierrukkamuodolla rakennetusta ja edelleen kehiteltävästä, tynnyriholvilla tehdystä rakennuksesta; kuvio 5a esittää pohjakuvantoa kuvion 4 rakennuksesta; kuvio 5b esittää poikkileikkauskuvantoa pitkin kuvion 5a viivaa I-I; kuvio 6a esittää aksonometristä kuvantoa rakennuselementin eräästä toteutusmuodosta; kuvio 6b esittää jälleen esimerkkinä toisen toteutusmuodon mukaista uurnaa, jonka voi sijoittaa kuvion 6a mukaiseen rakennuselementtiin; kuviot 6c, 6d esittävät vastaavasti otsa- ja sivukuvantoa kuvion 6a rakennuselementistä; 5 60593 kuvio 6e esittää poikkileikkauskuvantoa uurnasta, kukkien pitimestä ja kansiosasta aukileikatussa tilassa; ja kuvio 6f esittää kaaviomaisesti näitä osia kootussa tilassa; kuviot 6g1 ja 6g2 esittävät kahta kierreosaa ruuveista, jotka yhdistävät rakennuselementit; ja kuvio 6h esittää menetelmää kahden kuvion 6a mukaisen rakennuselementin rakentamiseksi kokoon ja se näyttää myös kiin-nitysruuvijärjestelyn; kuvio 7 esittää kaaviokuvantoa kuvion 6a mukaisen rakennuselementin mahdollisesta kokoonpanosta; kuvio 8a esittää poikkileikkauskuvantoa monivaiheisesta huoneesta, jonka voi rakentaa kuvion 6a mukaisista rakennuselo-menteistä; ja kuvio 8b esittää pöhjakuvantoa kuvion 8a mukaisesta huoneesta läpileikkauksena.
Kuvioista 1 ja 2 käy ilmi, että uurnan 8 säilyttämiseen tarkoitetut rakennuselementit 2 on muotoiltu siten, että toisen elementin osa, esim. uloke 7, sopii toisen elementin vastaavaan loveen 5,6. Rakennettu, tynnyriholvilla muodostettu huone 1 on oikeastaan itsekantava, mutta on sopivaa kiinnittää yksittäiset elementit yhteen side- tai liima-aineella. Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää tekoaineliimoja ja rakennuselementit 2 voidaan tehdä keramiikasta tai muusta sopivasta aineesta. Elementeillä on tasaiset esim. suorakaiteenmuotoiset etu- ja takapinnat 3,li. Elementit 2 käytännöllistä tehdä massavalmistuksessa, mutta silti, aistikkaiksi ja miellyttäviksi. Uurnat 8 sijoitetaan etusivun onteloon 9. Uurnansäilytyksen asemesta voidaan yksittäiset elementit 2 tehdä siten, että niissä on valaistus- tms. aukkoja, tai että niihin voi sijoittaa valaisevia kappaleita uurnahuoneen valaisemiseksi, esim. kuvion 3a mukaisesti, jossa valonsäteet on näytetty kaaviomaisesti nuolilla. Rakennuselementtien muotoilun avulla voidaan tehdä mahdolliseksi kierukka- tai rengasmaisten uurnahuoneiden rakentaminen elementeistä sekä eri yksiköiden välille jalkakäytävien, nurmikkopintojen, puistojen, pensaita ja puita kasvavien pintojen aikaansaaminen.
60593
Kuvioiden 6,7 ja 8 näyttämässä toteutusmuodossa voidaan muodostaa muistomerkkejä. Elementit voi tässä kiinnittää esim. ruuveilla. Kussakin ratkaisussa on perustava merkitys sillä, että koko uurnahuonetta ei pystytetä kerralla, vaan että sitä voidaan laajentaa vaatimuksia vastaavalla tavalla.
On selvää, että erilaisista rakennuselementeistä 2 voidaan rakentaa näytetyistä ratkaisuista poikkeavia muunnoksia, ja tätä vastaavasti voidaan rakentaa erilaisia kulttihuoneita taiteellisen maun mukaan. Eräs yhteinen piirre näissä ratkaisuissa on kuitenkin se, että ne koostuvat sellaisista rakenne-elementeistä 2, joista ainakin yhdessä osassa - mutta mieluiten useimmissa rakenne-elementeissä - on tehty uurnansäilytysonte-lot 9 .
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
HU74OU00000009A HU171322B (hu) | 1974-04-25 | 1974-04-25 | Sistema dlja pokhoronnogo obrjada s pogrebal'noj urnoj posle ispepelenija tela |
HUOU000009 | 1974-04-25 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI751217A FI751217A (fi) | 1975-10-26 |
FI60593B FI60593B (fi) | 1981-10-30 |
FI60593C true FI60593C (fi) | 1982-02-10 |
Family
ID=11000336
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI751217A FI60593C (fi) | 1974-04-25 | 1975-04-23 | System foer urnbegravning |
Country Status (7)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US3990198A (fi) |
JP (1) | JPS519972A (fi) |
FI (1) | FI60593C (fi) |
FR (1) | FR2268931B1 (fi) |
HU (1) | HU171322B (fi) |
NL (1) | NL7504767A (fi) |
SE (1) | SE7504424L (fi) |
Families Citing this family (19)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4521999A (en) * | 1982-04-23 | 1985-06-11 | Starmax, Inc. | Interment arrangements for cremated remains |
NZ212519A (en) * | 1984-06-25 | 1988-11-29 | Trio Dev Pty Ltd | Building components with curved interlocking pieces for self supporting structure |
US4688359A (en) * | 1985-12-09 | 1987-08-25 | See Jacques L | Storage and display system |
FR2594465B1 (fr) * | 1986-02-18 | 1993-12-10 | Sansone Sarl Marbrerie Joseph | Element modulaire de construction permettant la realisation d'alveoles geometriques juxtaposees, destine notamment pour la realisation de colombarium |
GB2238062B (en) * | 1989-11-17 | 1993-11-24 | Derek Benjamin James Martin | Commemorative device |
US5371984A (en) * | 1994-03-28 | 1994-12-13 | Taylor; Ernest W. | Tombstone with cells for interring urns |
FR2722229B1 (fr) * | 1994-07-07 | 1998-08-21 | Pompes Funebres Generales Pfg | Perfectionnements apportes aux monuments cineraires |
DE4427611A1 (de) * | 1994-08-04 | 1996-02-08 | Rudolf Dipl Ing Zarth | Urnengrab |
DE4427610A1 (de) * | 1994-08-04 | 1996-02-08 | Zarth Rudolf Dipl Ing | Urnengrab |
US6414663B1 (en) | 1998-02-02 | 2002-07-02 | Delbert N. Manross, Jr. | Self-contained electronic memorial |
US6055793A (en) * | 1998-12-07 | 2000-05-02 | Irwin; Eddie N. | Compaction/containment burial process |
US6167600B1 (en) | 1999-01-29 | 2001-01-02 | Everest Columbarium | Columbarium system |
US6520606B1 (en) | 2000-04-25 | 2003-02-18 | Hewitt Robinson | Urn display system |
HUP0003742A2 (hu) * | 2000-09-22 | 2002-05-29 | Gábor Földes | Hamvakból készített építőelem, valamint eljárás annak létrehozására, továbbá az építőelemmel felépített építmény és/vagy épületegyüttes |
US6662416B1 (en) | 2001-08-10 | 2003-12-16 | Morris Huggins | Artificial underwater memorializing catacomb and reef system |
US7191498B2 (en) * | 2003-09-12 | 2007-03-20 | Michael Fischer | Cremation urn |
US9051752B1 (en) | 2009-11-20 | 2015-06-09 | Jayakumar Muthusami | Secure memorial structures for cremation interment |
US10688005B2 (en) | 2017-01-13 | 2020-06-23 | Scott S. Conrad | Cremation storage device and system, methods of forming cremation storage device and system, and methods of operation of cremation storage device and system |
CN107269104B (zh) * | 2017-06-13 | 2023-05-09 | 周惠君 | 山体内骨灰安放硐室墓园 |
Family Cites Families (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3076293A (en) * | 1957-11-15 | 1963-02-05 | Dic Ets | Method of dry construction and set of elements for carrying out the same |
US3254773A (en) * | 1961-06-05 | 1966-06-07 | Greenberg S Sons Inc M | Frame construction |
US3529389A (en) * | 1968-09-30 | 1970-09-22 | Comstruct Inc | Modular building wall structure with electrical raceway means |
US3600867A (en) * | 1969-10-16 | 1971-08-24 | Bernice W Shuey | Building block construction and assemblage |
US3772826A (en) * | 1971-05-27 | 1973-11-20 | G Ferver | Burial crypt and planter |
-
1974
- 1974-04-25 HU HU74OU00000009A patent/HU171322B/hu not_active IP Right Cessation
-
1975
- 1975-04-16 SE SE7504424A patent/SE7504424L/xx unknown
- 1975-04-22 US US05/570,471 patent/US3990198A/en not_active Expired - Lifetime
- 1975-04-22 NL NL7504767A patent/NL7504767A/xx not_active Application Discontinuation
- 1975-04-23 FI FI751217A patent/FI60593C/fi not_active IP Right Cessation
- 1975-04-24 FR FR7512829A patent/FR2268931B1/fr not_active Expired
- 1975-04-25 JP JP50050611A patent/JPS519972A/ja active Pending
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
HU171322B (hu) | 1977-12-28 |
FI751217A (fi) | 1975-10-26 |
JPS519972A (en) | 1976-01-27 |
FR2268931A1 (fi) | 1975-11-21 |
NL7504767A (nl) | 1975-10-28 |
FI60593B (fi) | 1981-10-30 |
SE7504424L (sv) | 1975-10-27 |
FR2268931B1 (fi) | 1982-07-02 |
US3990198A (en) | 1976-11-09 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI60593C (fi) | System foer urnbegravning | |
EP0248894A1 (en) | Storage and display system | |
GB2204615A (en) | A multifloored, multicompartmented structure for interment of human remains | |
JP3166679U (ja) | 墓前用水鉢及び花立て・水鉢セット | |
JP2001173272A (ja) | 簡易墓石 | |
KR100353310B1 (ko) | 축조용 돌묘 | |
CN2576855Y (zh) | 盆景式微型墓穴 | |
JPH11241527A (ja) | 永代納骨用集合型墓石、およびそれを利用した永代供養方法 | |
JP3027946U (ja) | 多連組立式墓地構造 | |
Bales | Mapping Rituals in a Carthusian Monastery: La Certosa Di Calci | |
KR200281241Y1 (ko) | 유골함 케이스 | |
KR200298973Y1 (ko) | 납골당 | |
JP2023124991A (ja) | 墓石 | |
KR200223628Y1 (ko) | 다구의 납골구조 | |
Sparey-Green | Mausolea in North-West Europe: the Transition from the Roman to Late Antique Periods | |
KR100260710B1 (ko) | 개별 콘크리트 주조 납골함 | |
KR200335516Y1 (ko) | 납골당 | |
JP3008650U (ja) | ユニット化された墓 | |
KR200227287Y1 (ko) | 조립식 석재 납골당 | |
KR100379364B1 (ko) | 가족 납골묘 | |
JPS63162070U (fi) | ||
JPH09144380A (ja) | 霊位供養碑設備 | |
Quintavalle | The geography of death: Tombs of saints and nobles in the lands of the Canossas | |
CN113982362A (zh) | 安葬方法和基于该方法的公墓 | |
KR200352910Y1 (ko) | 가족 납골탑 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: FINOMKERAMIAIPARI MUEVEK |