FI60102C - Laett avskaltat korvskinn av regenererad cellulosa samt foerfarande foer framstaellning av detsamma - Google Patents

Laett avskaltat korvskinn av regenererad cellulosa samt foerfarande foer framstaellning av detsamma Download PDF

Info

Publication number
FI60102C
FI60102C FI752889A FI752889A FI60102C FI 60102 C FI60102 C FI 60102C FI 752889 A FI752889 A FI 752889A FI 752889 A FI752889 A FI 752889A FI 60102 C FI60102 C FI 60102C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
shell
coating
mixture
sausage skin
mono
Prior art date
Application number
FI752889A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI60102B (fi
FI752889A (fi
Inventor
Douglas J Bridgeford
Original Assignee
Tee Pak Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tee Pak Inc filed Critical Tee Pak Inc
Publication of FI752889A publication Critical patent/FI752889A/fi
Publication of FI60102B publication Critical patent/FI60102B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI60102C publication Critical patent/FI60102C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C13/00Sausage casings
    • A22C13/0013Chemical composition of synthetic sausage casings

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Processing Of Meat And Fish (AREA)
  • Meat, Egg Or Seafood Products (AREA)
  • Wrappers (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)

Description

I55P1 [β] KUUJLUTUSJULKA.su λ* 11 11 UTLÄGGN I NGSSKRI FT C U 1 U 2 v|j| c «^:;3ί1··,„Λ61ηι; ’ :;-:1 ^ ^ (51 f Kv.ik?/int.ci. ^ A 22 C 13/00 SUOMI—FINLAND (21) PfcMnttlhtk«mu« — PatmUntttknlng 752889 (22) H»k«misptJvi — AnsAknlngsdag 16.10.75 ' ' (23) Alkuptivl — Glltlfhttsdag l6.10.75 (41) Tullut julkiseksi — Bllvlt offantllg 19.04.76
Patentti-ja rekisterihallitus «Λ , ·. ,, ,. , D„. . . (44) Nihtivlkilpsnen ja kuuLfulkalsun pvm. — ratent-och registerstyreisen ' 7 Ansökan utlagd och utl.sitrift.n public·™) 31.08.8l (32)(33)(31) Pyydttty atuolkaus—Begird priority 18.10.74 USA(US) 516237 Toteennäytetty-Styrkt (71) Tee-Pak, Inc., 2 North Riverside Plaza, Chicago, Illinois 6o620, USA(US) (72) Douglas J. Bridgeford, Danville, Illinois, USA(US) (74) Berggren 0y Ah (54) Helposti kuorittava, regeneroitua selluloosaa oleva makkarankuori sekä menetelmä sen valmistamiseksi - Lätt avskalat korvskinn av regenererad cellulosa samt förfarande för framställning av detsamma
Regeneroidusta selluloosasta valmistetut makkarankuoret ovat saavuttaneet suuren suosion luonnonkuorien korvaajana tai synteettisenä substituuttina makkaroiden, esim. nakki-, bologna- ja salamimakka-roiden valmistuksessa. Nämä kuoret valmistetaan tyypillisesti viskoosimenetelmällä, jossa selluloosan raaka-aine käsitellään nat-riumhydroksidilla, jolloin muodostuu alkalirouhetta, rouhe revitään, annetaan seistä, rikitetään ja liuotetaan natriumhydroksidiin, jolloin muodostuu viskoosi, viskoosi puristetaan rengassuulakkeen läpi ja sen jälkeen puristettu kuori koaguloidaan ja regeneroidaan. Makkarankuoret poimutetaan, ts. 12-61 m:n pituudet kuorta poimutetaan esim. 10-75 cm pituisiksi. Poimutetut kuoret pakataan ja myydään lihanjalostamoon, jossa kuoret sen jälkeen täytetään liha-emulsiolla, liha keitetään ja kuori poistetaan siinä valmistetun lihan ympäriltä.
On ehdotettu makkarankuorten voitelemista ja sisäistä kostuttamista poimutuskoneessa suihkuttamalla vesisuihku ja erillinen voitelu-ainesuihku ilmassa poimutuskaran läpi kuoren taipuisuuden lisäämiseksi ja murtumisen estämiseksi. Poimutusvaiheessa tyypillisesti käytettyjä 60102 voiteluaineita, jotka auttavat ja edistävät kuoren kulkua poimutus-karan yli, ovat kasvi-, kivennäis- tai parafiiniöljyn vesiliuokset tai dispersiot.
Monenlaisia päällysteseoksia on levitetty makkarankuoren sisäpinnalle kuoren irrottamisen helpottamiseksi sen sisään valmistetuista makkaroista. Tunnetun tekniikan tason mukaan on ehdotettu useita kokeellisia ratkaisuja, jotka ovat pääasiassa käsittäneet erilaisten pintakerrosten levittämisen synteettisestä selluloosasta valmistettujen kuorien sisäpinnalle, jotta kuoret voitaisiin helposti irrottaa makkaroista. Irrotusaineiksi selluloosamakkarankuoriin on ehdotettu esimerkiksi rasvaisosyanaatteja, rasvaketeenejä, stearaattikromi-kloridia, vesiliukoisia silikoneja ja polymeroituja silikoneja.
Viime aikoina on ehdotettu selluloosamakkarankuoren sisäpinnan peittämistä homogeenisella seoksella, joka koostuu vesiliukoisesta sel-luloosaeetteristä ja öljyvoiteluaineesta, joka on valittu ryhmästä, joka käsittää eläin-, kasvi-, kivennäis- ja silikoniöljyn tai osit-tais-rasvahappoesterin alkeenioksidijohdannaisen. Pintakerros levitettiin kuoren pinnalle sellaisessa suhteessa, että voiteluainetta oli läsnä suhteessa vähintään 0,1 kertaa vesiliukoisen selluloosa- 2 eetterin paino ja kuitenkin korkeintaan 0,08 mg/cm kuoren pintaa.
Esillä olevan keksinnön kohteena on putkimainen makkarankuori, jolla on erinomainen kuoriutuvuus, poimuttuvuus ja poimujen tarttumista estävät ominaisuudet, ja jonka sisäpinnalle on levitetty päällyste-seos, joka käsittää olennaisesti homogeenisen seoksen, joka sisältää karboksimetyyliselluloosaa suhteessa 0,002-0,02 mg/cm ja öljyhapon mono- ja diglyseridin seosta, jossa on 40-50 % monoesteriä ja 40-50 % diesteriä lopun koostuessa triesteristä ja vapaasta rasvahaposta ja jonka kapillaarisulamispiste on korkeintaan noin 54°C, jolloin • . 2 päällysteessä on mono- ja diglyseridin seosta 0,002-0,02 mg/cm kuoren pintaa, päällysteen sisältäessä mahdollisesti myös sorbitaa-nitrioleaattia. Keksinnön mukaisen valmistusmenetelmän mukaan kuoren sisäpinnalle levitetään vesiliukoinen päällysteseos sisältäen karboksimetyyliselluloosaa ja mono- ja diglyseridien seosta ennen kuoren poimuttamista.
Epäkohtana tunnetun tekniikan päällysteseoksissa, joiden väitetään olevan käyttökelpoisia kuorien kuoriutuvuuden parantamiseksi, on mm., että päällysteseoksia ei voida käyttää laajalla alueella nakkimakkaroiden valmistuksessa esiintyviä lihanjalostusolosuhteita ja että 3 60102 niillä on ei-toivottu murtumistiheys poimutuksen tai täyttövaiheen aikana. Uusimpia päällysteseoksia pidetään käyttökelpoisina kuorien kuoriutuvuuden parantamiseksi, mutta vaikka niiden kuoriutuvuusominai-suudet ovat erinomaiset suuressa osassa valmistusolosuhteita, niillä on joskus taipumuksena tarttua kiinni poimutuskoneeseen, varsinkin kun päällysteseosta levitetään kuoriin, joilla on pieni halkaisija (16 mm). Näillä kuorilla on myös joitakin haitallisia poimujen kiin-nitarttumisominaisuuksia. Haitallisella poimujen kiinnitarttumisella tarkoitetaan sitä, ettei kuori laajene uudelleen kunnolla täyttövaiheen aikana, mistä aiheutuu suuri murtumistiheys. Poimujen kiinnitart-tumisen aiheuttama murtuminen johtuu todennäköisesti siitä, että toisissaan kiinni olevat poimut tarttuvat ei-toivotulla tavalla kuoren sisäpintaan.
Tämän keksinnön mukaisen makkarankuorivalmistusmenetelmän ja saadun kuoren etuina on, että: voidaan valmistaa regeneroidusta selluloosasta makkarankuoria, joilla on erinomainen kuoriutuvuus laajalla alueella lihanjalostus-teollisuudessa esiintyviä valmistusolosuhteita, voidaan poimuttaa makkarankuoria pikapoimutuskoneissa ilman kiin-nitarttumista tai olennaista murtumis- tai vahingoittumistiheyttä, voidaan valmistaa poimutettuja makkarankuoria, jotka voidaan helposti uudelleen laajentaa pikatäyttövaiheessa ilman, että kuori olennaisesti repeytyy tai puhkeaa, voidaan valmistaa poimutettuja makkarankuoria, joilla on erinomaiset poimujen tarttumisominaisuudet, niin että kuori kestää normaalia käsittelyä, jota tarvitaan kuoren pään sulkemiseksi ja kuoren sijoittamiseksi pikatäyttökoneisiin ilman olennaista murtumista, ja silti kestää uudelleen laajentamisen puhkeamatta tai murtumatta, ja voidaan valmistaa kostutettu kuori, joka ei olennaisesti "kasva" tiivistetystä tilastaan heti kuorimisen jälkeen.
Regeneroidusta selluloosasta tehtyjen makkarankuorien valmistuksessa viskoosi puristetaan rengasmaisen suulakkeen läpi koaguloimis- ja regeneroimiskylpyyn letkun valmistamiseksi regeneroidusta selluloosasta. Letku pestään sen jälkeen, pehmitetään glyserolilla ja kuivataan olennaisella ilmanpaineella täytettynä koon säätämiseksi. Kuivaamisen jälkeen kuori kelataan teloille ja poimutetaan sen jälkeen pikapoimutuskoneissa, joita on esim. selostettu US-patenteissa 2 010 626, 2 583 654, 2 722 714, 2 722 715, 2 723 201 jne.
4 601 02
Makkarankuorien kuoriutuvuuden parantamiseksi ja poimutuskoneeseen kiinnitarttumisen aiheuttaman murtumismäärän alentamiseksi sekä täytön aikana tapahtuvan poimujen ei-toivotun tarttumisen vähentämiseksi on tämän keksinnön mukaisesti todettu, että tällaiset parannukset voidaan saada aikaan, kun regeneroidusta selluloosasta valmistettu kuori sisältää sisäpinnallaan päällysteen, joka käsittää karboksi-metyyliselluloosan ja glyserolin öljyhappo-osittaisesterin homogeenisen seoksen. Eräässä edullisessa suoritusmuodossa päällyste käsittää sorbitäänin rasvahappo-osittaisesterin.
Arvellaan, että karboksimetyyliselluloosa on tärkein aineosa, joka saa aikaan kuoren paremman kuoriutuvuuden, kun taas glyserolin öljy-happo-osittaisesteri auttaa kuoren voitelua poimutuksen aikana ja antaa poimutetulle kuorelle poimujen tarttumista estävät ominaisuudet. Näiden kahden aineosan yhdistelmä antaa tehostetut tulokset, jotka ilmenevät kuoren vähentyneenä murtumisena poimutuksen ja täytön aikana.
Toisena olennaisena aineosana, joka on tarpeen kuoren toivottujen poimutus- ja kuorintatulosten aikaansaamiseksi, on siis öljyhapon mono- ja diglyseridien (mono- ja diesteri) seos. Mono- ja diglyseri-dien seoksella tulisi olla kapillaarisulamispiste, joka ei ole olennaisesti korkeampi kuin noin 54°C ja joka edullisesti ei ole olennaisesti korkeampi kuin 38°C. On todettu, että kun öljyhappoesterin kapillaarisulamispiste on korkeampi kuin noin 54°C, öljyhappoesteri usein peittää poimutuskaran, mikä aiheuttaa lisääntynyttä kiinnitart-tumista poimutuskoneeseen ja kuoren murtumistiheys kasvaa noin 25 % sen murtumistason yli, joka esiintyy kun glyserolin öljyhappoesterin kapillaarisulamispiste on noin 38°C tai vähemmän. On myös todettu, että kapillaarisulamispisteen ollessa yli noin 38°C poimutetun kuoren koossapysyvyys on huonompi verrattuna säikeisiin, jotka on tehty alemmassa lämpötilassa sulavasta mono- ja diglyseridien seoksesta.
Tämän keksinnön toteuttamiseen ajateltu öljyhapon mono- ja diglyseridien seos on erotettava jyrkästi kasviöljyistä, jopa sellaisista, joiden sulamispiste on alle noin 38°C, koska kasviöljyt ovat huomattavia määriä triglyseridejä sisältävä seos. Kasviöljyssä voi olla 60102 joitakin glyserolin rasvahappo-osittaisesterejä öljyhapon mono- ja diglyseridien seos mukaan lukien, mutta mono- ja diesteriseoksen määrä näissä kasviöljyissä on paljon pienempi kuin mitä vaaditaan kuoren pienemmän murtumisen aikaansaamiseksi poimutuksen ja täyttövaiheen aikana. Yleensä kasviöljyillä ei ole tehokasta voitelevuutta, joka öljyhapon mono- ja diglyseridien seoksella on poimutuksen sallimiseksi vesipitoisilla järjestelmillä, eikä niillä tarkemmin sanottuna ole poimujen tarttumista estäviä ominaisuuksia. Siitä johtuen kuorilla, joissa on selluloosaeetteristä ja kasviöljystä koostuva pintakerros, ei saada aikaan samoja poimutus- ja täyttötuloksia alentuneen vaurioitumisen muodossa kuin selluloosaeetterillä ja mono- ja diglyseridien seoksella päällystetyllä kuorella. Kuoren kuoriutuvuusominaisuudet ovat kuitenkin olennaisesti samat molemmantyyppisissä kuorissa.
Glyserolin mono- ja diesterien seos koostuu osittaisestereistä, joissa on korkeintaan noin 10 % triglyseridejä. Monoesterin suhde diesteriin voi vaihdella sellaisen mono- ja diglyseridiseoksen aikaansaamiseksi, jolla on haluttu kapillaarisulamispistealue. Koetulokset osoittavat, että edullinen esteriyhdistelmä on sellainen, jossa on noin 40-50 % monoesteriä, noin 40-50 % diesteriä ja loput triglyseridiä ja vapaata rasvahappoa. Arvellaan, että mono- ja diesterin vapaa(t) hydroksyyli-ryhmä(t) ja selluloosakuori vaikuttavat toinen toisiinsa kuoren pinnan pehmittämiseksi, jolloin osittaisesteri voi kostuttaa kuoren pinnan ja esterin tehokkuus voiteluaineena paranee, jolloin pikapoimutus ilman murtumista on mahdollinen ja murtuminen vähenee uudelleen laajentamisen aikana.
Kuoren sisäpinnalle levitettävä päällysteseos sisältää edullisesti noin 0,5-2,5 % selluloosaeetteriä. Tämä päällysteseoksen selluloosa-eetteripitoisuus, kun seosta levitetään sopivia määriä kuorelle samanaikaisen kostutuksen aikaansaamiseksi, antaa noin 0,002-0,02 mg 2 selluloosaeetteriä/cm kuoren pintaa. Eräässä edullisessa suoritusmuodossa päällysteseosta levitetään niin, että saadaan noin 0,005- 2 0,009 mg selluloosaeetteriä/cm kuoren pintaa. Jos selluloosaeetteri- . . . 2 pitoisuus on alle noin 0,002 mg/cm kuoren pinnan sisäpuolella, on tuloksena usein kuori, jolla on tavalliset kuoriutuvuusominaisuudet. Näitä kuoria ei voida pitää ensiluokkaisina kuorina, jotka on tarkoitettu pikakuorintaprosesseihin, joissa tarvitaan "nopeasti kuoriutu- p vaa" kuorta. Kun selluloosaeetteripitoisuus ylittää noin 0,002 mg/cm kuoren pintaa, makkaran pinta tulee usein limaiseksi. Osa selluloosa- 6 60102 eetteristä siirtyy lihan pintaan, olipa sen pitoisuus kuoren pinnan päällysteessä mikä tahansa, mutta liian paljon selluloosaeetteriä kuoren pinnassa aiheuttaa liiallisen selluloosaeetterimäärän siirtymisen lihaan. Sen lisäksi suuremmat selluloosaeetterin pitoisuudet, 2 ts. yli 0 ,002 mg/cm kuoren pintaa, eivät näytä parantavan kuonutu-vuutta verrattuna päällysteisiin, jotka sisältävät ennalta määrätyn määrän selluloosaeetteriä.
öljyhapon mono- ja diglyseridien seoksen määrä päällysteseoksen valmistuksessa on noin 0,2-2 paino-#. Kun päällysteseosta levitetään kuorelle sopivia määriä, mono- ja diesteriseoksen pitoisuus on yleensä noin 0,002-0,02 mg/cm kuoren pintaa, öljyhapon mono- ja diglyseridien pitoisuuksilla, jotka ovat alle noin 0,002 mg/cm kuoren pintaa, ei ole toivottua poimuttuvuutta eikä poimujen tarttumista estäviä ominaisuuksia. Jos mono- ja diesteriseoksen pitoisuus on yli noin 0,02 cm kuoren pinnalla, kuori pyrkii olemaan hauras ja vaikeasti käsiteltävä pään sulkijan sijoittamiseksi siihen tai sen sijoittamiseksi p pikatäyttökoneisim. Esteripitoisuudet noin 0,005-0,009 mg/cm ovat edullisia.
Eräässä keksinnön edullisessa suoritusmuodossa sorbitaanin rasva-happo-osittaisesteri kuuluu vesiliukoisen selluloosaeetterin ja öljy-hapon mono- ja diglyseridien seosten yhdistelmään. Sorbitaanin rasva-happo-osittaisesteri sisällytetään seokseen ensisijaisesti voiteluominaisuuksiensa takia. Keksinnön edullisessa suoritusmuodossa seoksessa on sorbitaanitrioleaattia.
Sorbitaanitrioleaatin määrä päällysteseoksessa on noin 0,25-2 paino-#. Peukalosääntönä voidaan sanoa, että vähennettäessä mono- ja diesteriseoksen määrää alarajaa kohti päällysteseoksessa, esim. 0,2 paino-#: iin, sorbitaanitrioleaatin määrää lisätään ylärajaa kohti. Tämä antaa itse asiassa saman tehokkaan voiteluainesuhteen kuoren päällystettä varten. Samoin jos sorbitaanitrioleaatin pitoisuutta vähennetään alarajaa kohti, esim. 0,25 #:iin, mono- ja diesteriseoksen pitoisuutta lisätään ylärajaa kohti, esim. 2 #:iin. Käytettään sorbitaanitrioleaa- . . 2 tin pitoisuuksia 0,002-0,02 ja edullisesti 0,005-0,009 mg/cm kuoren pintaa.
7 60102
Siten vesipitoinen päällysteseos on homogeeninen seos, joka sisältää noin 0,5-2,5 % karboksimetyyliselluloosaa 0,2-2 % mono- ja diglyse-ridien seosta ja 0,25-2 % sorbitaanitrioleaattia ja loppuosa on olennaisesti vettä. Päällysteseosta käytetään haluttuina määrinä kuoren samanaikaisen kostutuksen aikaansaamiseksi samoin kuin kuoren päällystämiseksi, jotta kuoren poimuttuvuus ja kuoriutuvuus paranevat.
Kuten edellä mainittiin, tämän keksinnön mukainen päällysteseos saa aikaan kuoren samanaikaisen kostutuksen, minkä lisäksi se antaa regeneroidusta selluloosasta valmistetulle kuorelle pikakuorintaominai-suudet, parantaa poimuttuvuutta ja antaa erinomaiset poimujen tarttumista estävät ominaisuudet. Kuten on tunnettua, regeneroidusta selluloosasta valmistetun kuoren kosteuspitoisuus on rajoitettava kapealle alueelle, jotta kuori voidaan poimuttaa ja täyttää käyttöolosuhteissa ilman tarpeettoman suurta murtumismäärää. Regeneroidusta selluloosasta valmistettu kuori, jolla on alhainen kosteuspitoisuus, pyrkii olemaan varsin hauras, mikä aiheuttaa useita reikiä ja repeämiä. Jos kosteuspitoisuus on liian korkea, kuoren venymislujuus on pieni ja sitä on vaikea poimuttaa. Kuorien valmistuksessa kuoren kosteuspitoisuus nostetaan noin 8-10 %:sta kuivatelamassassa noin 16-22 paino-£:iin kuoresta poimutuksen aikana. Useimmissa kaupallisissa menetelmissä kosteuspitoisuus asetetaan 18 %:iin - 1 %.
Käytettäessä tämän keksinnön mukaista päällysteseosta regeneroidusta selluloosasta valmistettuun kuoreen päällysteseoksen käyttömäärä säädetään niin, että se samanaikaisesti kostuttaa kuoren, jolloin kosteuspitoisuus on noin 18 % - 1 %, ja silti tuo mukanaan sopivan määrän aktiivisia aineosia eriteltyjen alueiden puitteissa kuoren kuoriu-tuyuuden ja poimutuksen aikana tapahtuvan voitelun parantamiseksi sekä poimujen tarttumista estävien ominaisuuksien aikaansaamiseksi. Tietysti jos kosteutta lisätään toisesta lähteestä, päällysteseos voi sisältää suurempia määriä aktiivisia aineosia. Kuitenkin jos käytetään erillistä kosteuslähdettä, tasainen hajaantumisvaikutus pyrkii 8 60102 häviämään kuoren tasaisen päällystyksen ja kostutuksen aikaansaamisessa.
Päällysteseos olisi levitettävä kuorelle ennen poimutusta, ja useat menetelmät ovat sopivia. Eräs hyvä tapa levittää päällysteseos kuoren sisäpinnalle ennen poiirutusta on itse poimutusvaiheen aikana. US-patentissa 3 451 027 selostettu laite sopii hyvin kuoren päällystämisen aikaansaamiseksi. On myös mahdollista päällystää kuoren sisäpinta iskumenetelmällä, joka käsittää pienen nestemäärän viemistä kuoreen joko ennen kuivausvaihetta tai sen jälkeen. Kaupallisissa menetelmissä ei kuitenkaan yleensä suosita pienen halkaisijan omaavien makkarankuorien sisäpinnan iskupäällystämistä käytetyistä suurista nopeuksista johtuen ja koska päällysteseosta on vaikea levittää tasaisesti kuoren sisäpinnalle. US-patentissa 3 451 827 selostettu laite on huomattavasti tehokkaampi ja helpompi käyttää makkarankuorien sisäpinnan päällystämiseen.
Seuraavat esimerkit havainnollistavat keksinnön edullisia suoritusmuotoja. Kaikki prosentit ovat painoprosentteja.
Esimerkki 1
Valmistetaan olennaisesti homogeenisia päällysteseoksia, joiden koostumukset ovat seuraavat: Näyte A - 1 % karboksimetyyliselluloosaa, jonka keskimääräinen substi-tuutioaste on 7 karboksimetyyliryhmää per 10 anhydroglukoosiyksikköä, kaupallisesti saatavana "CMC 7LFM:nä Hercules, Inc:lta, 1,5 % risiiniöljyä ja loppuosa vettä.
Näyte B - 1 % karboksimetyyliselluloosaa, jonka keskimääräinen substi-tuutioaste on 7 ja yläviskositeettiraja 2-%:iselle vesiliuokselle 18 sentipoisia 25°C:ssa, kaupallisesti saatavana "CMC 7Ll'^nä Hercules Incrlta, 1 % sorbitaanitrioleaattia kaupallisesti saatavana"Span 85*-nä Atlas Chemicalilta ja 0,5 % öljyhapon mono- ja diglyseridien seosta, jonka kapillaarisulamispiste on noin 46-49°C, kaupallisesti saatavana "Dur Em 104n.nä toiminimeltä Glidden-Durkee Division of SCM Corporation, ja loput vettä.
Näyte C - 0,75 % karboksimetyyliselluloosaa (’CMC 7L]!*), 1 $”Span 9 60102 85M:tä, 0,5 % öljyhapon mono- ja diglyseridien seosta, jonka monogly-seridipitoisuus on noin 46 %t diglyseridipitoisuus noin 46 % ja loppuosa käsittää olennaisesti öljyhapon ja rasvahappojen triglyseridejä. Tämä seos on kaupallisesti saatavana GMO D-2-2245:nä toiminimeltä Olidden-Durkee Division of SCM Corporation, ja loput vettä.
Näyte D - 1 % "CMC 7Ll", 1 %"Durkee GM(f, ja loput vettä.
Näyte E - 1 % "CMC 7LF" 49 % propeeniglykolia ja 59 % vettä.
Näyte F - 1 % "CMC 7L1" 1 % etoksiloitua (20) sorbitaanimono-oleaattia kaupallisesti saatavana"Tween 80'^na Atlas Chemicalilta, 49 % propeeniglykolia, ja loput vettä. Tätä seosta käytetään kaupallisesti pikakuo-rintaseoksena.
Näyte G - 1 % "Tween 8θ1!, 1 % "CMC 7LF” ja loput vettä.
Näyte H - 1 % ’'CMC 7L1” 1 #"Span 85” ja loput vettä.
Näyte I - 1 X“Tween 80” 1,25 %"CMC 7LF” 2 % risiiniöljyä, ja loput vettä.
Regeneroidusta selluloosasta valmistetut kuoret päällystetään kullakin päällysteseoksella ennen poimutusta US-patentissa 3 451 827 selostetulla laitteella. Kuhunkin kuoreen lisätyn seoksen määrä sääde-tään niin, että CMC:n määrä tulee olemaan noin 0,006 mg/cm kuoren pintaa. Kuoret täytetään nakkimakkaroiden valmistukseen sopivalla lihaemulsiolla ja keitetään ja savustetaan identtisissä olosuhteissa.
Näyteseosten A ja E murtumisaste (johon sisältyy murtuminen poimutus-koneessa tai reikien esiintyminen täytön aikana) on noin 4-10 murtu-maa/100 täytettyä säiettä. Vesijärjestelmät, joissa käytetään kasvisöljyä voiteluaineena, eivät poimutu hyvin. Näytteiden F, G, H ja 1 murtumisaste on noin 2-4 murtumaa/100 täytettyä säiettä. Näytteiden B, C ja D murtumisaste on 0,2-0,4 murtumaa/100 täytettyä säiettä. (Aivan ilmeisesti 0,2-0,4 murtumaa on laskettu murtumisaste, joka perustuu yli 100 säikeen täyttöön.
Ainoastaan näyteseokset B, C ja D sopivat pienen halkaisijan (16 mm) omaavien kuorien poimuttamiseen ilman liiallista murtumista, esim.
1-3 murtumaa/100 säiettä. Kaikki muut seokset ovat sopimattomia näin pienen halkaisijan omaavan kuoren poimuttamiseen käytetyssä poimu-tuskoneessa. Silloinkin kun lisävoiteluainetta kivennäisölj,y-i]masuj})kuri muodossa suihkutetaan poimituskaran läpi karan pinnan voitelun helpottamiseksi, hyväksyttävän kuoren saannot ovat pienempiä kuin käy- 10 60102 tettäessä näytteitä B, C ja D päällysteseoks.ina. Päällystettäessä pienen halkaisijan omaavaa kuorta näytteillä B, C ja D on todettu olevan edullista käyttää lisävoiteluainetta määrässä noin 0,008 mg/cm2 kuorta poimutuksen helpottamiseksi.
Näytteiden P, G, H ja I vaurioiutumistasot ovat paljon korkeammat kuin näytteiden B, C ja D joko johtuen poimutuksesta tai poimujen tarttumisesta täytön aikana. Kuorella on taipumus puhjeta uudelleen laajentamisen aikana Frank-O-Matic täyttökoneessa. Ilmeisesti seos, joka sisältää 1 r'Tween*ia verrattuna kasviöljyyn, on erityisen altis puhkeam n poimutuskoneessa.
Kaikilla kuorilla on erinomaiset kuorintaominaisuudet niiden sisälle valmistetuista makkaroista ja kuorinnan epäonnistumisten määrä samana päivänä kuorituissa makkaroissa on noin 0,2-0,8 epäonnistumista/säie. Kun makkarat kuoritaan seuraavana päivänä, epäonnistumisten määrä säiettä kohti on noin 0,04-0,3 epäonnistumista/säie. Testattujen makkarankuorien kuorinta-ominaisuuksissa näyttää olevan vain vähän eroja.
Esimerkki 2
Regeneroitua selluloosaa oleva makkarankuori valmistetaan suihkuttamalla päällysteseos, joka sisältää 1 %"CMC 7LT’, 1 % "Span 85" 1 % lbur Em 104"ja loput vettä, kuoren pinnan sisäpuolelle esimerkissä 1 selostetulla koneella. Yhtä aikaa päällysteseoksen suihkutuksen kanssa levitetään voiteluaineseosta, joka käsittää 1 % asetyloitua mono-glyseridiä ja loput kivennäisöljyä, ilmasuihkuna niin, että saadaan 0,02 mg voiteluainetta/cm^ kuorta. Kuorilla on suurempi murtumisaste poimutettaessa pienen halkaisijan omaavia kuoria kuin esimerkin 1 näytteillä B, C ja D, mutta vähemmän murtumista kuin esimerkissä 1 selostetuilla muilla päällysteseoksilla A, E, F, G, H ja I. Kuorien, joilla on suurempi halkaisija, esim. 25~26 mm, murtumisaste on noin 0,2-0,4 %. Säikeet ovat hauraampia kuin poimutetut säikeet, joissa on käytetty esimerkin 1 seoksia C ja D.
Esimerkki 3
Regeneroitua selluloosaa oleva kuori valmistetaan suihkuttamalla päällysteseos, joka käsittää 0,25 5&‘'CMC" 1 5&MSpan 85", 0,5 %"GM0"ja loput vettä, kuoren sisään sellaisessa suhteessa, että saadaan H * 2 .
0,0008 rnc CMC/cm kuoren pintaa. Esimerkin 2 asetyloitua monoglyseridi-kivennäisöljyvoiteluaineseosta levitetään erillisen ilmasuihkun 60102
O
kautta niin, että sitä saadaan 0,008 mg/cm kuoren pintaa. Kuorella on hyväksyttävät poimutus- ja täyttöominaisuudet ja murtumis- ja puhkea-mistiheys on alhainen. Kuitenkin kuorintaominaisuudet (määriteltyinä kuorinnän epäonnistumisina) ovat huonommat kuin saatavissa olevilla kaupallisilla pikakuorintaseoksilla ja kuorilla, joissa on käytetty esimerkin 1 seoksia B, C ja D. Kuitenkin kuoret kuoriutuvat paremmin kuin ketee-nidimeerillä päällystetyt kuoret. '
Esimerkki 4
Regeneroitua selluloosaa oleva kuori valmistetaan päällystämällä kuoren sisäpuoli esimerkissä 1 selostetulla tavalla päällysteseoksel-la, joka käsittää 2 % "CMC 7LF" 2 % "gmo* 2 % !'Span «5* ja loput vettä, niin että saadaan 0,03 mgMCMC/cm^ kuoren pintaa. Saadut kuoret poi-muttuvat erittäin hyvin ja niillä on alhainen murtumistiheys. Nämä kuoret tuntuvat hieman rasvaisilta ja haurailta, ja koneenhoitajien on vaikea sijoittaa pään sulkijaa kuoreen.
Samoin havaitaan, että liha näyttää limaiselta kuorimisen jälkeen. Esimerkki 5
Regeneroitua selluloosaa oleva kuori päällystetään sisäpinnaltaan esimerkissä 1 selostetulla menetelmällä päällysteseoksella, jossa on 1 % "CMC TLl\ 0,5 % *Dur EM 104", 0,05 % natriumpalmitaattia ja loput
. . Il tf P
vettä, niin että saadaan 0,009 mg CMC/cm kuoren pintaa. Saadulla kuorella on taipumuksena tarttua poimutuskoneessa enemmän kuin käytettäessä esimerkin näytteitä B, C ja D. Natriumpalmitaatin läsnäololla on taipumuksena heikentää voitelua ja öljyhappoesterin poimujen tarttumista estäviä ominaisuuksia.
Esimerkki 6
Regeneroitua selluloosaa oleva kuori päällystetään sisäpinnaltaan esimerkin 1 menetelmän mukaisesti päällysteseoksella, jossa on 1 % CMC 7LF", 3 % *GM0", 2 % "Span 85" ja loput vettä, niin että saadaan 0,02 mg‘'CMC/'cm2 kuoren pintaa. Kuoret poimuttuvat hyvin, mutta tuntuvat rasvaisilta ja ovat hauraampia kuin esimerkin 1 näytteillä B, C ja D päällystetyt kuoret. On vaikea sijoittaa pään sulkijoita kuoreen ja sijoittaa kuoria pikatäyttökoneen syöttösuppiloon ilman murtumista.
Kun seosta käytetään niin, että saadaan 0,005 mg“CMCy'cm2 kuoren pintaa, yllä mainitut kuoren haitalliset vaikutukset lievenevät. Kuori poimuttuu hyvin ilman olennaista murtumista.

Claims (7)

12 60102
1. Regeneroitua selluloosaa oleva makkarankuori, jolla kuorella on erinomainen kuoriutuvuus, poimuttuvuus ja poimujen tarttumista estävät ominaisuudet, tunnettu siitä, että sen sisäpinta on päällystetty olennaisesti homogeenisella seoksella, joka sisäl- 2 tää karboksimetyyliselluloosaa suhteessa 0,002-0,02 mg/cm ja öl-jyhapon mono- ja diglyseridien seosta, jossa on 40-50 % monoesteriä ja 40-50 % diesteriä lopun koostuessa triesteristä ja vapaasta rasvahaposta ja jonka kapillaarisulamispiste on korkeintaan noin 54°C, jolloin päällysteessä on mono- ja diglyseridin seosta 0,002-0,02 2 mg/cm kuoren pintaa, päällysteen sisältäessä mahdollisesti myös sorbitäänitrioleaattia.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen makkarankuori, tunnet- t u siitä, että päällyste sisältää sorbitaanitrioleaattia suhtees- 2 sa noin 0,002-0,02 mg/cm kuoren pintaa.
3- Patenttivaatimuksen 1 mukainen makkarankuori, t u n n e. t - t u siitä, että päällyste sisältää karboksimetyyliselluloosaa suh-. 2 teessä noin 0,005-0,009 mg/cm kuoren pintaa, mono- ja diglyseri- , 2 dien seosta suhteessa noin 0,005-0,009 mg/cm kuoren pintaa ja . . . . 2 sorbitaanitrioleaattia suhteessa noin 0,005-0,009 mg/cm kuoren pintaa.
4. Menetelmä patenttivaatimuksen 1 mukaisen makkarankuoren valmistamiseksi regeneroidusta selluloosasta, tunnettu siitä, että se käsittää olennaisesti homogeenisen vesipitoisen päällyste-seoksen levittämisen, joka seos sisältää karboksimetyyliselluloosaa, öljyhapon mono- ja diglyseridin seosta, jossa on 40-50 % mono-esteriä, 40-50 % diesteriä lopun koostuessa triesteristä ja vapaasta rasvahaposta, ja jonka kapillaarisulamispiste on korkeintaan noin 54°C, ja vettä, kuoren sisäpinnalle ennen poimuttamista, jolloin seosta levitetään suhteessa, joka antaa noin 0,002-0,02 mg karboksimetyyliselluloosaa ja 0,002-0,02 mg mono- ja diglyseridin seosta/ cm^ kuoren pintaa.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuoren sisäpäällyste sisältää sorbitaanitrioleaattia. 13 601 02
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sorbitaanitrioleaattia käytetään suhteessa 0,002-0,02 2 mg/cm kuoren pintaa.
7. Patenttivaatimusten 4 ja 5 mukainen menetelmä, tunnet- t u siitä, että karboksimetyyliselluloosaa käytetään suhteessa . 2 noin 0,005**0,009 mg/cm kuoren pintaa, että mono- ja diglyseridm 2 seosta käytetään suhteessa noin 0,005-0,009 mg/cm kuoren pintaa ja sorbitaanitrioleaattia käytetään suhteessa noin 0,005-0,009 mg/ 2 cm kuoren pintaa.
FI752889A 1974-10-18 1975-10-16 Laett avskaltat korvskinn av regenererad cellulosa samt foerfarande foer framstaellning av detsamma FI60102C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US51623774A 1974-10-18 1974-10-18
US51623774 1974-10-18

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI752889A FI752889A (fi) 1976-04-19
FI60102B FI60102B (fi) 1981-08-31
FI60102C true FI60102C (fi) 1981-12-10

Family

ID=24054707

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI752889A FI60102C (fi) 1974-10-18 1975-10-16 Laett avskaltat korvskinn av regenererad cellulosa samt foerfarande foer framstaellning av detsamma

Country Status (9)

Country Link
JP (1) JPS5811175B2 (fi)
BE (1) BE834491A (fi)
BR (1) BR7506779A (fi)
CA (1) CA1066123A (fi)
DE (1) DE2546681C3 (fi)
FI (1) FI60102C (fi)
FR (1) FR2330322A1 (fi)
GB (1) GB1470726A (fi)
SE (1) SE416870B (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4137947A (en) * 1977-09-28 1979-02-06 Teepak, Inc. Internally coated sausage casing with improved meat release composition
DE3377104D1 (en) * 1982-11-18 1988-07-28 Hoechst Ag Peelable tubular casings for foodstuffs, especially sausage casings
JPS60164427A (ja) * 1984-01-26 1985-08-27 ビスケイス・コ−ポレイション 食品ケーシング
JPH026877U (fi) * 1988-06-29 1990-01-17
DE4324168A1 (de) * 1993-07-19 1995-01-26 Hoechst Ag Schlauchförmige Nahrungsmittelhülle mit verbesserter Abschälbarkeit
RU2131670C1 (ru) * 1998-08-28 1999-06-20 Общество С Ограниченной Ответственностью Производственно-Коммерческая Фирма "Атлантис-Пак" Легкоснимаемая рукавная колбасно-сосисочная оболочка
US6991836B1 (en) * 1999-01-11 2006-01-31 Teepak Properties, Llc Food casing release coating comprising polyglyceryl esters
DE19916121A1 (de) 1999-04-09 2000-10-12 Kalle Nalo Gmbh & Co Kg Nahrungsmittelhülle auf Cellulosehydratbasis mit einer Trennpräparation auf der Innenseite
EP1197150A1 (en) * 2000-10-16 2002-04-17 Viskase Corporation Food casing

Also Published As

Publication number Publication date
FI60102B (fi) 1981-08-31
JPS5163962A (en) 1976-06-02
DE2546681B2 (de) 1977-12-08
SE416870B (sv) 1981-02-16
BR7506779A (pt) 1976-08-17
BE834491A (fr) 1976-02-02
DE2546681C3 (de) 1980-06-19
GB1470726A (en) 1977-04-21
FR2330322A1 (fr) 1977-06-03
AU8526575A (en) 1977-04-07
FI752889A (fi) 1976-04-19
SE7511620L (sv) 1976-04-20
DE2546681A1 (de) 1976-04-22
CA1066123A (en) 1979-11-13
JPS5811175B2 (ja) 1983-03-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI72857B (fi) Slangformat livsmedelshoelje med oeverdragsskikt pao insidan, dess framstaellningsfoerfarande och anvaendning som korvskinn.
FI64494B (fi) Korvskinn av regenererad cellulosa vars inre yta belagts med en belaeggning som foerbaettrar loesgoerings- och haollfasthetsegenskaperna och foerfarande foer framstaellning daerav
US4248900A (en) Internally coated tubular casing and process for the manufacture thereof
FI60102C (fi) Laett avskaltat korvskinn av regenererad cellulosa samt foerfarande foer framstaellning av detsamma
EP0109611B1 (de) Schlauchförmige Nahrungsmittelhülle, insbesondere Wursthülle, mit verbesserter Abschälbarkeit
CA1071007A (en) Treatment of sausage casings to prevent oversize sausage links
US4529634A (en) Tubular food casing
HU219119B (hu) Cellulózbázisú, tömlő alakú élelmiszer-csomagoló eszköz
CA2050453C (en) Shirred thermoplastic casing having external non-oil based lubricating coating
HU220458B1 (hu) Folyékony füstölőoldattal kezelt, tömlő alakú élelmiszercsomagoló eszköz, eljárás annak előállítására és eljárás füstölt kolbász előállítására
US5199465A (en) Tubular packing casings having improved peelability
CA1052620A (en) Process for humidifying and shirring artificial sausage casing
JPH0740861B2 (ja) 燻液を含浸させた可剥性繊維質食品ケーシング、製造及び用法
FI69668C (fi) Foerbaettrade hoeljen foer foedoaemnen
US5480691A (en) Tubular food casing having improved peelability
JP3609166B2 (ja) リキッドスモークで含浸した管状の水和セルロース系食品ケーシング
US6086929A (en) Shirring solution for cellulosic sausage casings
FI63325C (fi) Foerfarande foer befuktning och veckning av ett konstgjort korvskinn
US5914141A (en) Easy peeling wiener casings via use of enzymes
US3834920A (en) Oil based coating composition
MXPA97001515A (en) Improvements in the production of tubular cellulose wraps for meat products, especially for embuti
US5782683A (en) Cold temperature shirring
JPS6031456B2 (ja) 管状セルロ−スケ−シングの処理法
BE851976A (nl) Werkwijze voor het bevochtigen en plooien van kunstdarmen en aldus behandelde kunstdarmen
IE44780B1 (en) A process for humidifying ans shirring artificial sausage casing

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: TEE-PAK, INC.