FI59682C - Turbinstyrsystem - Google Patents

Turbinstyrsystem Download PDF

Info

Publication number
FI59682C
FI59682C FI751071A FI751071A FI59682C FI 59682 C FI59682 C FI 59682C FI 751071 A FI751071 A FI 751071A FI 751071 A FI751071 A FI 751071A FI 59682 C FI59682 C FI 59682C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
signal
turbine
valve position
circuit
speed
Prior art date
Application number
FI751071A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI751071A (fi
FI59682B (fi
Inventor
Michael J Cronin
Bruce Dean Taber
Original Assignee
Gen Electric
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gen Electric filed Critical Gen Electric
Publication of FI751071A publication Critical patent/FI751071A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI59682B publication Critical patent/FI59682B/fi
Publication of FI59682C publication Critical patent/FI59682C/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F01MACHINES OR ENGINES IN GENERAL; ENGINE PLANTS IN GENERAL; STEAM ENGINES
    • F01DNON-POSITIVE DISPLACEMENT MACHINES OR ENGINES, e.g. STEAM TURBINES
    • F01D15/00Adaptations of machines or engines for special use; Combinations of engines with devices driven thereby
    • F01D15/02Adaptations for driving vehicles, e.g. locomotives
    • F01D15/04Adaptations for driving vehicles, e.g. locomotives the vehicles being waterborne vessels
    • F01D15/045Control thereof
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F01MACHINES OR ENGINES IN GENERAL; ENGINE PLANTS IN GENERAL; STEAM ENGINES
    • F01DNON-POSITIVE DISPLACEMENT MACHINES OR ENGINES, e.g. STEAM TURBINES
    • F01D21/00Shutting-down of machines or engines, e.g. in emergency; Regulating, controlling, or safety means not otherwise provided for
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F01MACHINES OR ENGINES IN GENERAL; ENGINE PLANTS IN GENERAL; STEAM ENGINES
    • F01KSTEAM ENGINE PLANTS; STEAM ACCUMULATORS; ENGINE PLANTS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; ENGINES USING SPECIAL WORKING FLUIDS OR CYCLES
    • F01K15/00Adaptations of plants for special use
    • F01K15/02Adaptations of plants for special use for driving vehicles, e.g. locomotives
    • F01K15/04Adaptations of plants for special use for driving vehicles, e.g. locomotives the vehicles being waterborne vessels
    • F01K15/045Control thereof

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Control Of Turbines (AREA)

Description

E3r»l ΓΒΐ ««tUUtUTUSJULKAISU cQÄftO
LBJ v1' UTLAGGN INGSSKRIFT
C Patentti oyönnetty 10 CO 1001 (45) patent meddelat ^ (51) Ky.lk.3/lnt.CI.3 G 05 D 13/00 SUOMI—FINLAND (21) Ntwitcihaktmui — Pitantana6knln| 751071 (22) Haktmitpllvl — AfMeknlnpdag 09.01+.75 ' * (23) Alkupilvi — GUtlghatadaf 09.01+.75 (41) Tullut JulkiMkii — Riivit off«ntU| -, o > q jc
Patentti· ja rekisterihallitua .... , .. . .......
' . f44) Niktlvtkilpaoon Ja kuuLJullulfun pvm. —·
Patent- och registerstyrelsen Antiikin utligd oeh uti.tkrtftm publictnd 29.05,81 (32)(33)(31) Pyydetty ttuelkeui—Begird prtorltit 12. ol+. 7I+ USA (US) I+60369 (71) General Electric Company, 1 River Road, Schenectady, New York 12305, USA(US) (72) Michael John Cronin, Salem, Mass., Bruce Dean Taber, Boxford, Mass., USA(US) (7l*) Leitzinger Oy (5M Turbiinin ohjausjärjestelmä - Turbinstyrsystem
Esillä oleva keksintö kohdistuu yleisesti turbiinin ohjausjärjestelmiin ja on erityisen käyttökelpoinen merihöyryturbiininien yhteydessä. Tarkemmin sanottuna keksintö kohdistuu patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaiseen ohjausjärjestelmään. Tämän tapainen järjestelmä tunnetaan ennestään esimerkiksi US-patenttijulkaisun 3 361 108 perusteella.
Merihöyryturbiinia käynnistettäessä ja pysäytettäessä esiintyy se vaara, että turbiinin roottori voi vääristyä, jos sitä jäähdytetään tai lämmitetään epäyhdenmukaisesti. Tämän termisen vääristymisen estämiseksi akselia on pyöritettävä alhaisella nopeudella kunnes se on riittävästi lämmennyt tai jäähtynyt. Tämä voidaan saada aikaan pyöritysmekanismilla tai ohjailemalla käsin höyryventtiilin ohjausta, kun akselin nopeus lähentelee nollannopeutta. Akselin nollano-peus voidaan määritellä nopeudeksi, joka on pienempi kuin puoli kierrosta minuutissa.
Edellä esitettyjä menetelmiä voidaan tosin käyttää akselin vääristy misen estämiseen, mutta pyöritysmekanismin käytöllä on se varjopuoli, että pyöritysmekanismin käytöstä höyrykäyttöön siirtyminen vaatii 59682 aikaa. Tämä viivytys voi olla kriittinen suurille, uudenaikaisille säiliöaluksille, joilla saattaa olla tarve poistua nopeasti rannikon ulkopuolella olevalta purkausalueelta tulenvaaran tapauksessa. Käsi-käytössä on tarpeellinen valvonta väsyttävä ja lisäksi siihen liittyy koneenkäyttäjän tekemän virheen vaara.
Keksinnön päämääränä on saada aikaan parannettu turbiinin ohjausjärjestelmä, joka saa aikaan akselin automaattisen pyörityksen kun havaitaan nollanopeustilanne. Tämän saavuttamiseksi on keksinnölle tunnusomaista se, mikä on esitetty oheisessa patenttivaatimuksessa 1. Keksinnön mukaisessa järjestelmässä sisääntulevaa akselinnope-ussignaalia valvovat nollanopeuden havaintipiiri ja pyörityksen ha-vaintipiiri, jotka on kytketty rinnan. Jos nollanopeustilanne havaitaan, viivytetty signaali aktivoi venttiilin asennon asetuspii-rin, joka saa aikaan venttiilin asennon asetusmääräyksen turbiinin venttiilin asennon ohjauspiiriin. Eteen/taakse-logiikkapiiri ohjaa venttiilin asennon asetusmääräyksen polariteettia, niin että turbiinia vaihdellen pyöritetään eteenpäin ja taaksepäin. Jos pyöri-tysyritys epäonnistuu, nollanopeuden havaintipiirin ja venttiilin asennon asetuspiirin asettaa uudelleen "venttiili avoinna"-ajoitin, ja tehdään uusi yritys pyörittää turbiinia vastakkaiseen suuntaan. Tällä välin alkaa "akseli seisoo"-hälytin kuulua. Jos pyöritys onnistuu, nollanopeuden havaintipiirin, venttiilin asennon asettelu-piirin ja "venttiili avoinna"-ajoittimen asettaa uudelleen pyörityksen havaintipiiri odottamaan seuraavaa nollanopeustilannetta. Venttiilin asennon asetus-piiristä tuleva signaali saattaa toimintakykyiseksi myös pyörityksen laukaisupiirin.
Eräs keksinnön ensisijainen sovellutusmuoto selitetään seuraavassa lähemmin esimerkkinä oheisen piirustuksen yhteydessä.
Kuvio 1 on lohkodiagramma meriturbiinin ohjausjärjestelmästä kuris-tusventtiilistä turbiiniin, johon sisältyy keksinnön mukainen automaattinen pyörityspiiri.
Kuvio 2 on lohkodiagramma automaattisesta pyörityspiiristä, johon kuuluu akselinnopeussisääntulo ja venttiilin asennon asetusmäärä-ysulostulo.
Kuvio 3 on lohkodiagramma nollanopeuden havaintipiiristä ja venttiilin asetuksen viivytyslaitteesta.
Kuvio k on lohkodiagramma erään keksintöä sovellettaessa käyttökelpoisen ajoittimen eräästä sovellutusmuodosta.
3 59682
Kuvio 5 on lohkodiagramma pyörityksen havaintipiiristä.
Kuviossa 1 esitetty kuristusventtiilin ohjaus on asetettu kehittämään sekä venttiilin asennon vertailusignaali että nopeuden vertailu-signaali. Yhteenlasku-yhtymäkohdassa A venttiilin asennon vertailu-signaali lasketaan yhteen todellisen venttiilin asennon takaisinkytketyn signaalin kanssa venttiilin asennon virhesignaalin aikaansaamiseksi. Yhteenlasku-yhdyspisteessä B nopeuden vertailusignaali lasketaan yhteen todellisen nopeuden signaalin kanssa nopeusvirhesignaalin aikaansaamiseksi. Yhteenlasku-yhdyspisteessä C venttiilin asennon virhesignaali ja nopeuden virhesignaali lasketaan yhteen venttiilin asentomääräyksen aikaansaamiseksi, joka riippuu sekä venttiilin asennon virhesignaalista että nopeuden virhesignaalista. Normaalin käynnin aikana automaattinen pyörityspiiri on toimintakyvytön ja ulostulosignaali, so. venttiilin asennon asetusmääräys, tästä piiristä on niin ollen nolla. Venttiilin asentomääräys, so. venttiilin asentovir-heen ja nopeusvirheen summa, syötetään neljänteen yhteenlasku-yhdys-pisteeseen D, joka määrää turbiinin venttiileiden ohjailuun käytettävän säädettävän mäntäpumpun virtausmäärän. Säädettävän mäntäpumpun käyttö turbiinin venttiileiden ohjailun yhteydessä käsittää kaksi venttiiliä, jotka on jousiesijännitetty suljettuihin asentoihinsa, kaksi hydraulista ohjailulaitetta jotka kumpikin ohjaavat toista näistä venttiileistä, sekä laitteen paineväliaineen syöttämiseksi ohjailulaitteisiin. Ohjailulaitteet on sovitettu niin, että kun niihin syötetään paineväliainetta, venttiilit siirtyvät perättäin vastakkaisiin suuntiin, niin että toinen venttiili ensin sulkeutuu ja sitten toinen avautuu. Venttiilien, kahden solenoidi-venttiilin ja yhden hydraulisen piirin ohjailuun käytetyt paineväliaineen lähteet on kaikki kytketty yhteen, niin että paineväliaine voidaan syöttää mistä tahansa paineväliaineen lähteestä. Venttiilin hätä- ja virhetoimintavarosuljentä saadaan myös aikaan sen kautta että venttiilit on esijännitetty sulkuasentoihinsa.
Kuvio 2 esittää automaattista pyörityksen ohjauspiiriä yksityiskohtaisemmin. Ottonopeussignaaleja HPS1 ja HPS2 saadaan suur-paineturbiinin akselilta hammaspyörän ja magneettisen ottolaitteen avulla. Nopeussignaalit ovat digitaalisykejonojen muodossa, joiden toistumistaajuus on suhteellinen turbiinin nopeuteen. Nopeus-signaalit syötetään automaattisen kytkennän sisääntulon tarkistuspii-riin, joka kehittää yhden ainoan nopeussignaaliulostulon. Automaatti- 11 59682 sen kytkennän sisääntulon tarkistuspiiri käyttää signaalia HPS1 primaarina ohjaussignaalina mutta kytkee pois signaalin HPS1 sisääntulo-signaalina, jos tämä pettää, ja kytkee automaattisesti signaalin HPS2 käytettäväksi ohjaussignaalina.
Automaattisen kytkennän sisääntulon tarkistuspiiristä tuleva nopeus-signaaliulostulo syötetään nollanopeuden havaintipiiriin ja pyörityksen havaintipiiriin, jotka on kytketty rinnan. Nollanopeuden havain-tipiiri on asynkroninen digitaalipiiri, joka aktivoi venttiilin asetuksen viivytyslaitteen, jos havaitaan nollanopeus. Nollanopeus määritellään akselin nopeudeksi, joka on pienempi kuin puoli kierrosta minuutissa. Venttiilin asetuksen viivytyslaitteessa on aseteltava viivytyksen asetus, joka tavallisesti asetetaan minuutin viivytykseksi. Tämän minuutin viivytyksen päätyttyä viivytyslaitteesta tuleva signaali aktivoi venttiilin asennon asetuspiirin, joka on ennalta asetettu turbiinin ohjausventtiilien venttiiliavautuman määrään. Venttiilin asennon asetuspiirin ulostulosignaalia modifioi edelleen eteen/taakse-suuntaohjain (liipaisinpiiri), joka sitten saattaa joko eteen- tai taakse- turbiiniventtiilin avautumaan siinä määrin kuin venttiilin asennon asetuspiiri määrää. Kuviosta 1 käy näin ollen ilmi, että nopeussignaalin sisääntulo automaattiseen pyörityspiiriin, joka tunnistetaan nollasignaaliksi, aiheuttaa automaattisesta pyöri-tyspiiristä ulostulosignaalin, joka on venttiilin asennon asetusmää-räys. Venttiilin asennon asetusmääräys on vertailusisääntulosignaali venttiilin asennon ohjauspiiriin ja asettaa niin ollen turbiinin venttiilit .
Kuviosta 2 käy näin ollen ilmi, että jos pyörintä saadaan aikaan, sen havaitsee pyörinnän havaintipiiri. Pyörinnän havaintipiiri asetetaan sitten siten, että sen aktivoi digitalisena sykejonona esiintyvä no-peus-sisääntulosignaali, kun akselin nopeus on suurempi kuin puoli kierrosta minuutissa. Pyörinnän havaintipiiri asettaa uudelleen nolla-nopeuden havaintipiirin ja venttiilin asennon asetuspiirin. Sen jälkeen odotetaan seuraavaa nollanopeustilannetta.
Venttiilin asennon asetuspiiri aktivoi myös "venttiili avoinna"-ajoittimen, joka on viivytyslaite, jonka nimellinen viivytys on yksi minuutti. Jos nollanopeustilanne havaitaan ja turbiinin akselia sen jälkeen pyöritetään, "venttiili avoinna"-ajoittimen asettaa uudelleen pyörinnän havaintipiiri. Ellei pyörintää tapahdu, ajoittimen aktivoi 5 59682 "akseli seisoo"-hälytin ja asettaa uudelleen nollanopeuden havainti-piirin ja venttiilin asennon asetuspiirin, niin että pyöritystä sitten yritetään vastakkaiseen suuntaan.
Venttiilin asennon asetuspiiri asettaa uudelleen venttiilin asetuksen viivytyslaitteen ja saattaa toimintakykyiseksi pyörityksen laukaisu-piirin.
Pyörityksen laukaisupiiri vastaanottaa digitalin nopeus-sisääntulo-signaalin LPS1, joka otetaan matalapaineturbiinista. Jos nopeussig-naali osoittaa turbiinin nopeutta joka on yli 15 % turbiinin nimellisnopeudesta, niin ulostulosignaali pyörityksen laukaisupiiristä (virhetoimintalaukaisu) päästetään portilta yhdessä venttiilin asennon ohjauspiirin ulostulosignaalin kanssa sen varmistamiseksi, että 15%-nopeussignaali johtuu virhetoiminnasta automaattisessa pyöritys-piirissä eikä mistään muusta ohjausmoodista. Laukaisulaite on hydraulinen ja tekniikassa ennestään tunnettu. Tämä laukaisulaite on lisäksi kytketty yhteen kuristusventtiilin ohjauksen kanssa, jonka on oltava asetettu nollaan, jotta pyörityksen ohjauspiiriä voitaisiin a j aa.
Kuviossa 3 esitetty ja kuvioiden 1 ja 2 yhteydessä aikaisemmin mainittu nollanopeuden havaintipiiri on takaisinlaukaistavan monosta-biilin multivibraattorin P1 ja NAND -portteja käyttävien liipaisinpiirien yhdistemä. Takaisinlaukaistava monostabiili multivibraattori voi olla tyyppiä Fairchild 9601, jolla on kiinteä aikaohjattu ulostulosignaali, joka on asetettu RC-aikavakion (T) kautta. Nopeussisääntu-losignaali on digitaali sykejono, jonka toistumistaajuus on suhteellinen akselin nopeuteen. Jos nopeussykkeiden toistumistaajuus on sellainen, että nopeussykkeiden väliaika ylittää arvon T, niin 1-ulos-tulosignaali multivibraattorista P1 on korkea. Jos nopeussykkeiden väliaika on pienempi kuin T, niin 1-ulostulosignaali multivibraattorista on alhainen ja asettaa liipaisinpiirin FF1. Multivibraattorin P1 T-vakio vastaa akselin nopeutta puoli kierrosta minuutissa edustavien nopeussykkeiden välistä aikaviivettä.
Liipaisinpiiri FF1 koostuu kahdesta NAND-portista, joissa on kaksi sisääntuloa (Fairchild 99^9)· Asetus- tai uudelleenasetusmääräys on loogisesti alhainen signaali. Loogisesti alhainen sisääntulosignaali S:ään tekee 1-ulostulosignaalin korkeaksi ja nolla-ulostulosignaalin 6 59682 alhaiseksi. Alhainen sisääntulosignaali R:ään tekee 1-ulostulosig-naalin alhaiseksi ja nolla-ulostulosignaalin korkeaksi. Toiminta on asynkroninen.
Sen jälkeen kun liipaisinpiiri FP1 on asetettu, sen 1-ulostulosig-naali ohjataan NAND-portista yhdessä liipaisinpiiristä FF2 tulevan nolla-ulostulosignaalin kanssa. Tämä on yhteenkytkentä, joka tietää sitä, että piirien on oltava uudelleen asetetussa tilassa (1-ulostu-losignaali alhainen, nolla-ulostulosignaali korkea) oikeata toimintaa varten. Tämä varmistaa sen, että kun venttiilin asetusmääräys kerran on lähtenyt käyntiin, niin sitä ei nolla-nopeuden havaintipiiri keskeytä. Tämä on tärkeätä, kun akseli pakotetaan nolla-nopeuteen ja sitä pyöritetään vastakkaiseen suuntaan. Signaali asettaa sitten ajoi-tuslaitteen, joka tähän ajankohtaan saakka on pysytetty uudelleen asetettuna käyttämällä nand-porttia uudelleenasetusjohtoon menevän asetussignaalin loogisena käänteistäjänä. Tämä varmistaa sen, että asetus- ja uudelleenasetustoimitukset ajoituslaitteessa sulkevat toisensa pois. Ajoituslaite edustaa venttiilin asetuksen viivytyslai-tetta. Kun viivytysaika on kulunut loppuun, se lähettää korkean sykkeen, jonka loogisesti käänteistää toinen nand-portti liipaisinpiirin FF2 asettamiseksi, ja 1-ulostulosignaali tästä asettaa venttiilin asennon asetuspiirin. Toinen nollanopeustilanne voidaan havaita vasta sen jälkeen kun molemmat liipaisinpiirit FF1 ja FF2 on uudelleen asetettu. Uudelleenasetussignaali tulee joko pyörityksen asetuspiiris-tä tai "venttiili avoinna"-ajoituslaitteesta.
Kuvio 4 esittää esimerkkiä ajoituslaitteesta. Kun ajoiutuslaite on uudelleen asetettuna, vaihtokytkin kytkee operaatiovahvistimen 741 joka on kytketty integraattoriksi, käänteistetyn sisääntulon negatiiviseen vertailujännitykseen sisääntulovastuksen kautta. Operaatio-vahvistin 741 pysytetään positiivisesti kyllästettynä, noin 12 V tasa-virtaa. Vertailulaite C on asetettu laukaisemaan negatiivisella jännitteellä .
Ajoituslaite käynnistetään kytkemällä toimintavahvistimen sisääntulo positiiviseen vertailujännitteeseen, joka on asetettavissa potentiometrin avulla. Operaatiovahvistin alkaa sitten integroida negatiivisesti RlCl:n ja potentiometrin P1 luistinjännitteen funktiona. Tämä .jännite saavuttaa vertailulaitteen C asetuspisteen, joka laite on asetettu potentiometrin P2 avulla, vertailulaite aktivoituu ja lähet- τ 59682 tää loogisen yhtäpitävyyssignaalin. Aikaviivettä ohjaavat Pl:n vertailujännite ja vertailulaitteen asetuspiste, jonka potentiometri P2 määrää. Ajoituslaitteen uudelleen asettamiseksi vaihtokytkimen asentoa vaihdetaan, niin että toiminnan vahvistin saa negatiivisen vertailujännitteen. Asetusmoodi tehdään nopeammaksi kuin ajoitus-moodi tekemällä aikavakio R2C1 paljon pienemmäksi kuin aikavakio RICl. Myös negatiivinen vertailujännite on paljon suurempi. Analogisia vaihtokytkimiä ohjaa liipaisinpiiri. Liipaisinpiiriin tuleva asetussignaali sulkee vaihtokytkimen S2 ja avaa vaihtokytkimen SI, minkä johdosta ajoituslaite käynnistyy. Uudelleenasetussignaali liipaisinpiiriin sulkee vaihtokytkimen SI ja avaa vaihtokytkimen S2.
Kuvio 5 on lohkodiagramma pyörityksen havaintipiiristä. Kahdella uudelleenlaukeavalla monostabiililla multivibraattorilla P2 ja P3 on eri suuret aikavakiot T2 ja T3, joista T3 on suurempi kuin T2. Multi-vibraattoria P3 käytetään viivytyslaitteena, kun taas multivibraat-tori P2 on primaari havaintilaite. Digitaalinen nopeussignaali laukaisee multivibraattorin P2, ja niin kauan kuin aikaviive saapuvien nopeus-sykkeiden välillä on suurempi kuin multivibraattorin P2 aikavakio T2, multivibraattorilla P2 on sykkeisiä ulostulosignaaleja. Nolla-ulostulosignaalia multivibraattorista P2 käytetään laukaisemaan multivib-raattori P3. Kahta sarjaan kytkettyä nand-porttia käytetään viivyttämään multivibraattorin P2 1-ulostulosignaalia, ennen kuin se ohjataan portin läpi yhdessä multivibraattorin P3 ulostulosignaalin kanssa. Nämä sarjaan kytketyt nand-portit kompensoivat sen etenemisviivy-tyksen, joka on syntynyt multivibraattoria P3 laukaistaessa. Kun saapuvien nopeussykkeiden väliaika on pienempi kuin multivibraattorin P2 aikavakio T2, multivibraattorin P2 1-ulostulosignaali tulee korkeaksi. Aika T2 asetetaan siten, että se on yhtä suuri kuin niiden nopeussykkeiden väliaika, jotka vastaavat akselin nopeutta joka on mitättömästi suurempi kuin puoli kierrosta minuutissa. Multivibraat-tori P3 ei laukea enää, sen aikaväli kuluu loppuun ja sen nolla-ulostulo tulee korkeaksi. Multivibraattorin P2 1-ulostulosignaali ohjataan portin kautta yhdessä multivibraattorin P3 nolla-ulostulosignaalin kanssa, jolloin molemmat signaalit ovat korkeat ja aikaansaavat pyörinnän havaintisignaalin.
Pyörityksen laukaisupiiri on samankaltainen kuin edellä mainittu pyörinnän havaintipiiri, ja alan tuntija pystyy niin ollen ilman muuta konstruoimaan pyörityksen laukaisupiirin kuvion 5 ja edellisen selityksen perusteella.
8 59682
Automaattinen pyörityspiiri toimii seuraavasti. Kun kuristimen ohjaus asetetaan nollaan, on edelleen toivottavaa pysyttää akseli pyörimässä sen vääristymisen estämiseksi. Tämän tehtävän suorittaa automaattinen pyörityspiiri, joka kehittää venttiilin asennon asetusmääräyk-sen, kun havaitaan nollanopeustilanne. Venttiilin asennon asetusmää-räys johdetaan kuviossa 1 esitettyyn venttiilin asennon ohjauspiiriin ja se vaikuttaa turbiinin ohjausventtiileihin. Tähdennettäköön uudelleen, että automaattisen pyörityspiirin toiminnan aikana kuristus-venttiili on asetettuna nollaan ja automaattisen pyörityspiirin ja kuristusventtiilin ohjauksen yhteenkytkentä on tätä tarkoitusta varten saatu aikaan.
Suurpaineturbiinista tulevat runsaat nopeussignaalit johdetaan automaattiseen pyörityspiiriin, asynkroniseen kytkentäpiiriin, joka pystyy havaitsemaan jonkin sisääntulosignaaleista poisjäämisen ja joka sitten voi käyttää toimivaa signaalia ohjaukseen. Sisääntulonopeussignaa-li jätetään huomiotta, niin että turbiini saa pyöriä vapaalla kunnes esiintyy nollanopeustilanne. Tämän tilanteen havaitsee nollanopeuden havaintipiiri (esimerkiksi asynkroninen digitaalipiiri, joka valvoo nopeussykkeiden välistä väliaikaa), joka aktivoi venttiilin asennon asetuspiirin nimellisen viivytyksen kuluttua, jonka venttiilin asetuksen viivytyslaite asettaa. Venttiilin asennon asetuspiiri ja eteen/taakse-suunnanohjaus saattavat meriturbiinin ohjauksen avaamaan joko eteen- tai taakseventtiilit ja asettaa venttiilin avautumisas-teen (asennon). Samaan aikaan tämän turbiinin ohjaukseen menevän signaalin kanssa tapahtuu venttiilin asetuksen viivytyslaitteen uudel-leenasetus, "venttiili auki"-ajoittimen asetus ja pyörinnän laukai-supiirin asetus. Jos turbiinin akseli pyörii, tämän havaitsee pyörin-nön havaintipiiri, joka asettaa uudelleen nollanopeuden havaintipii-rin, asettaa uudelleen (sulkee) venttiilin asennon asetuspiirin ja asettaa uudelleen "venttiili auki"-ajoittimen. Turbiinin akseli pyörii sitten vapaalla kunnes seuraava nollanopeustilanne havaitaan.
Ellei akseli pyöri "venttiili auki"-ajoittimen aikaansaaman yhden minuutin viivytyksen aikana, ajoittimesta tuleva signaali aktivoi "akseli seisoo"-hälytyslaitteen ja asettaa uudelleen nollanopeuden havaintipiirin ja venttiilin asennon asetuspiirin. Tämän jälkeen havaitaan taas nollanopeus ja venttiilin asennon asetusmääräys aktivoituu akselin pyörittämiseksi vastakkaiseen suuntaan. Jos automaattisen pyörintäpiirin ohjauksen kuluessa turbiinin nopeus ylittää 15 %

Claims (7)

9 59682 nimellisnopeudesta (havaittuna vaihtoehtoisesta turbiinin nopeuden havaintolaitteesta), niin ohjataan signaali (virhetoimintalaukaisu) yhdessä venttiilin asennon ohjauksen ulostulosignaalin kanssa portin kautta turbiinin pysäyttämiseksi.
1. Turbiinin ohjausjärjestelmä turbiinimoottorin pyörittämiseksi kun turbiinin kuristusventtiilin ohjaus on pysäytysasennossa, johon järjestelmään kuuluu venttiilin asennon ohjauspiiri turbiinin päähöyryventtiiliä varten käyttöaineen virtauksen ainakin yhteen turbiiniin ohjaamiseksi, ja automaattinen pyörityspiiri venttiilin asennon asetussignaalin kehittämiseksi venttiilin asennon ohjauspiiriin turbiinin akselin nollanopeustilanteen johdosta, jolloin automaattiseen pyörityspiiriin kuuluvat vähintään yksi akselin nopeussignaalin sisääntulo ja elimet, joihin akselin no-peussignaali vaikuttaa turbiinin akselin nollanopeustilanteen havaitsemiseksi, tunnettu siitä, että pyörityspiiriin lisäksi kuuluu venttiilin asennon asetuspiiri venttiilin asennon ase-tusmääräyssignaalin kehittämiseksi nollanopeuden havaitsemiseli-mestä tulevan signaalin vaikutuksesta sekä elimet, jotka akselin nopeussignaalin vaikutuksesta havaitsevat turbiinin akselin pyö-rinnän, jolloin pyörinnän havaintielimien ulostulosignaali kehittää jälleenasetussignaalin nollanopeuden havaintielimiin ja venttiilin asennon asetuspiiriin kun turbiinin akselin havaitaan pyörivän.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen turbiinin ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että nollanopeuden havaintielimet ja akselin pyörinnän havaintielimet on kytketty rinnan ja että akselin nopeussignaali vaikuttaa niihin.
3- Patenttivaatimuksen 1 mukainen turbiinin ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että akselin nopeussignaali on digitaalinen pulssijono, jonka toistumistaajuus on verrannollinen akselin nopeuteen ja että nollanopeuden havaintielimiin kuuluu uudelleen laukaistava monostabiili multivibraattori, jonka aikavakio vastaa digitaalisen pulssijonon toistumistaajuutta, joka on likimäärin yhtä suuri tai hiukan suurempi kuin puoli akselikierrosta minuutissa. 59682 10
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen turbiinin ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että siihen lisäksi kuuluu ensimmäinen signaalin viivytyselin nollanopeuden havaintielimien ulostulon ja venttiilin asennon asetuspiirin sisääntulon välillä, jolloin tämän ensimmäisen signaalin viivytyselimen asettaa uudelleen venttiilin asennon asetuspiirin ulostulosignaali, ja toinen signaalin viivytyselin, jonka venttiilin asennon asetuspiiri asettaa nollanopeuden havaintielimien ja venttiilin asennon asetuspiirin uudelleen asettamiseksi, jolloin tämän toisen signaalin viivytyselimen asettaa uudelleen pyörinnän havaintielimistä tuleva signaali.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen turbiinin ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että siihen lisäksi kuuluu pyörinnän lau-kaisupiiri, jonka saattaa toimintakykyiseksi venttiilin asennon asetuspiiristä tuleva signaali ja kuuluu toinen sisääntulo akselin nopeusignaalille, joka käsittää digitaalisen pulssijonon, jonka toistumistaajuus on verrannollinen akselin nopeuteen, ja vähintään yksi uudelleenlaukaistava monostabiili multivibraattori, joka on yhdistetty mainittuun toiseen akselinnopeussignaalin sisääntuloon ja jonka aikavakio vastaa digitaalisen pulssijonon toistumistaajuutta tietyllä prosenttiluvulla turbiinin nimellis-nopeudesta.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen turbiinin ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että pyörinnän laukaisupiirin ulostulosignaali ja venttiilin asennon ohjauspiirin ulostulosignaali ovat sovitetut toimimaan yhdessä loogisen piirin muodossa.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen turbiinin ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että siihen lisäksi kuuluu elimet venttiilin asennonmääräyssignaalin lähettämiseksi vaihdellen turbiinin pyörinnän "eteen"-suuntaan ja "taakse^-suuntaan, jolloin nämä elimet on kytketty venttiilin asennon asetuspiirin ja venttiilin asennon ohjauspiirin väliin. 11 5 9682
FI751071A 1974-04-12 1975-04-09 Turbinstyrsystem FI59682C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US46036974 1974-04-12
US460369A US3911685A (en) 1974-04-12 1974-04-12 Automatic rollover marine turbine control

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI751071A FI751071A (fi) 1975-10-13
FI59682B FI59682B (fi) 1981-05-29
FI59682C true FI59682C (fi) 1981-09-10

Family

ID=23828434

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI751071A FI59682C (fi) 1974-04-12 1975-04-09 Turbinstyrsystem

Country Status (16)

Country Link
US (1) US3911685A (fi)
JP (1) JPS5629086B2 (fi)
DE (1) DE2508659A1 (fi)
DK (1) DK158275A (fi)
ES (1) ES436554A1 (fi)
FI (1) FI59682C (fi)
FR (1) FR2267445B1 (fi)
GB (1) GB1509555A (fi)
HK (1) HK87179A (fi)
IT (1) IT1037194B (fi)
MY (1) MY8000197A (fi)
NL (1) NL7504351A (fi)
NO (1) NO146030C (fi)
PL (1) PL103491B1 (fi)
SE (1) SE394136C (fi)
YU (1) YU58875A (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4090409A (en) * 1974-12-04 1978-05-23 Siemens Aktiengesellschaft Apparatus for turning a turbine shaft
DE3301735C2 (de) * 1983-01-20 1986-04-10 Kernforschungsanlage Jülich GmbH, 5170 Jülich Übergangslager für hochradioaktiven Abfall
GB0908485D0 (en) * 2009-05-18 2009-06-24 Goodrich Control Sys Ltd Shut-down arrangement
CN110344893B (zh) * 2019-07-18 2022-05-24 上海华电电力发展有限公司望亭发电分公司 一种汽轮机主机汽门开启的控制方法

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2847617A (en) * 1957-03-28 1958-08-12 Curtiss Wright Corp Phase synchronizing system
US3150549A (en) * 1959-11-09 1964-09-29 Jack N Binns Hydraulic control system for contour rool-turning lathe
US3361108A (en) * 1966-04-06 1968-01-02 Westinghouse Electric Corp Stand-by control for steam turbines
BE757455A (fr) * 1969-10-16 1971-03-16 Westinghouse Electric Corp Systeme anti-emballement pour
US3817651A (en) * 1973-04-20 1974-06-18 Carrier Corp Control system having means for expanding the useful frequency response

Also Published As

Publication number Publication date
NO146030B (no) 1982-04-05
DK158275A (da) 1975-10-13
FI751071A (fi) 1975-10-13
NO146030C (no) 1982-07-14
ES436554A1 (es) 1976-12-16
YU58875A (en) 1982-02-28
NL7504351A (nl) 1975-10-14
MY8000197A (en) 1980-12-31
GB1509555A (en) 1978-05-04
SE7503475L (sv) 1975-10-13
PL103491B1 (pl) 1979-06-30
FR2267445A1 (fi) 1975-11-07
HK87179A (en) 1979-12-28
JPS50143905A (fi) 1975-11-19
IT1037194B (it) 1979-11-10
SE394136C (sv) 1980-01-14
US3911685A (en) 1975-10-14
FI59682B (fi) 1981-05-29
NO751283L (fi) 1975-10-14
AU7877775A (en) 1976-09-09
FR2267445B1 (fi) 1980-12-19
DE2508659A1 (de) 1975-10-23
JPS5629086B2 (fi) 1981-07-06
SE394136B (sv) 1977-06-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5221189A (en) Soft start fire pump controller
US3652912A (en) Motor controller
FI59682C (fi) Turbinstyrsystem
JPS57205639A (en) Closing device for oil-pressure circuit for inertia-mass driving
US4742284A (en) Advanced motor controller
US3986364A (en) Marine turbine control
KR810001640B1 (ko) 터어빈 제어 시스템
US3601255A (en) Dialysate delivery system
US3361108A (en) Stand-by control for steam turbines
SU386382A1 (ru) Система программно-дистанционного управления судовым главным турбозубчатым агрегатом
JPS522487A (en) System for detecting rupture of duct in water supply duct network
JPS5713880A (en) Line id detecting circuit
JPS5825843B2 (ja) 舶用タ−ビンの制御方法
SU691343A1 (ru) Устройство дл управлени автономной креновой системой
SU387142A1 (fi)
GB998651A (en) Automatic feedwater control system and method of operating same
JPS58222903A (ja) タ−ビン制御装置
JPS55119986A (en) Controller for pump
JP2509556B2 (ja) 流量制御装置
JPH02292589A (ja) 給湯装置
JP3052390B2 (ja) 可逆サイリスタレオナードの正逆切替方法
SU546731A1 (ru) Устройство дл пуска паровой турбины
JPS6018802B2 (ja) 蒸気タ−ビンの自動起動装置
JPS5718878A (en) Water level controller with continuous draining function
JPS63186904A (ja) タ−ビン回転数速度制御装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: GENERAL ELECTRIC CO.