FI58253B - Foerfarande foer behandling av en aetbar glyceridolja - Google Patents

Foerfarande foer behandling av en aetbar glyceridolja Download PDF

Info

Publication number
FI58253B
FI58253B FI2439/74A FI243974A FI58253B FI 58253 B FI58253 B FI 58253B FI 2439/74 A FI2439/74 A FI 2439/74A FI 243974 A FI243974 A FI 243974A FI 58253 B FI58253 B FI 58253B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
oil
adsorbent
bleaching
silica gel
oils
Prior art date
Application number
FI2439/74A
Other languages
English (en)
Other versions
FI58253C (fi
FI243974A (fi
Inventor
Hans Joerg Strauss
Gupta Achintya Kumar Sen
Johannes Erich Rost
Original Assignee
Unilever Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Unilever Nv filed Critical Unilever Nv
Publication of FI243974A publication Critical patent/FI243974A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI58253B publication Critical patent/FI58253B/fi
Publication of FI58253C publication Critical patent/FI58253C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C11ANIMAL OR VEGETABLE OILS, FATS, FATTY SUBSTANCES OR WAXES; FATTY ACIDS THEREFROM; DETERGENTS; CANDLES
    • C11BPRODUCING, e.g. BY PRESSING RAW MATERIALS OR BY EXTRACTION FROM WASTE MATERIALS, REFINING OR PRESERVING FATS, FATTY SUBSTANCES, e.g. LANOLIN, FATTY OILS OR WAXES; ESSENTIAL OILS; PERFUMES
    • C11B3/00Refining fats or fatty oils
    • C11B3/10Refining fats or fatty oils by adsorption
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C11ANIMAL OR VEGETABLE OILS, FATS, FATTY SUBSTANCES OR WAXES; FATTY ACIDS THEREFROM; DETERGENTS; CANDLES
    • C11BPRODUCING, e.g. BY PRESSING RAW MATERIALS OR BY EXTRACTION FROM WASTE MATERIALS, REFINING OR PRESERVING FATS, FATTY SUBSTANCES, e.g. LANOLIN, FATTY OILS OR WAXES; ESSENTIAL OILS; PERFUMES
    • C11B3/00Refining fats or fatty oils
    • C11B3/001Refining fats or fatty oils by a combination of two or more of the means hereafter

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Fats And Perfumes (AREA)
  • Edible Oils And Fats (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)

Description

k**»·! Γβΐ ««.KUULUTUSJULKAISU CQOCT
lBJ (11) UTLÄGGN I NGSSKRIFT $ ° ^ ^ ^^Pa tent eedd~lat 'S * ^ (51) ic*.ik?/int.a.3 A 23 D 5/02 SUOMI —FINLAND (21) P«Wnt»lhA«nu· —Ρ«·ηβΜβΙίπΙη* 2439/74 (22) HtkwnlspiM—AM5knlngtd«· 19.08.74 (23) AikuptM—GHtlgh«tsd«f 19.08.74 (41) Tullut JutklMksI ~ Bltvlt offtntllf 25 02 75
PmtmttL ja rekisterihallitus NihtiviWp™, j, kuuLjutluhun pvm. -
Patent· och reglsterstyrel»en Ansakin utlijd och uti.«kriftsn pubitcmd 30.09.80 ~ (32)(33)(31) Pyydetty •tuolksMS—Bs*«rd prlorltet 24.08.73
Englanti-England(GB) 40150/73 Toteennäytetty-Styrkt ^ (71) Unilever N.V., Burgemeester s'Jacobplein 1, Rotterdam, Hollanti-
Holland(NL) (72) Hans Joerg Strauss, Hamburg, Achintya Kumar Sen Gupta, Schenefeld bez. Hamburg, Johannes Erich Rost, Hamburg, Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (74) Leitzinger Oy (54) Menetelmä syötävän glyseridiöljyn käsittelemiseksi - Förfarande för behandling av en ätbar glyceridolja
Oheisen keksinnön kohteena on menetelmä syötävän glyseridiöljyn käsittelemiseksi sen värin ja säilytysominaisuuksien parantamiseksi, jossa menetelmässä syötävä glyseridiöljy, liuoksena polaarittomassa liuottimessa, saatetaan kosketukseen adsorbointi ai ne en kanssa adsorbointiainetta sisältävässä kolonnissa ja käsitellään tämän jälkeen valkaisumaalla.
Syötävillä glyseridiöljyillä on tunnetusti taipumus kehittää sivumakuja säilytyksen aikana, jolloin mainitut öljyt kelpaavat yhä vähemmin ja vähemmin syötäviin „r tarkoituksiin. Sivumakujen muodostumisen pienentämiseksi ja yleensäkin syötävän gly*.
seridiöljyn säilytysominaisuuksien parantamiseksi on sen vuoksi tullut yleiseksi käytännöksi kohdistaa syötävään glyseridiöljyyn puhdistuskäsittely. Kuitenkin myös tällaisilla syötävillä öljyillä voi yhä olla taipumus muodostaa sivumakuja, erityisesti säilytettäessä pidempään.
Alalla tunnetaan erilaisia puhdistuskäsittelyjä, joista tavallisin menetelmä on kalkin poisto, neutralisointi, valkaisuinaan käyttö ja hajun poistaminen höyryn avulla. Kuitenkin erityisesti glyseridiöljyillä, joilla jo on oma, voimakas epämiellyttävä maku, tällaisilla menetelmillä ei aina saada syötävää glyseridiöljyä, jolla on tyydyttävät säilytysominaisuudet. Nyttemmin on havaittu, että käsittelemällä syötävä S8253 glyseridiöljy ensin sopivalla adsorbointiaineella ja sen jälkeen valkaisuaineella, saavutetaan syötävän glyseridiöljyn säilytysomainaisuuksissa merkittäviä parannuksia.
Alalla on aikaisemmin ehdotettu, että syötäviä glyseridiöljyjä käsitellään adsor-bointiaineella. Siten englantilainen patenttijulkaisu 865*807 kuvaa menetelmää, jossa syötäviä öljyjä käsitellään aktivoidulla alumiinioksidilla ja jossa menetelmässä öljy on liuoksena polaarittomassa liuottimessa. Öljy, parhaiten valkaisemattomana, johdetaan pylvään läpi, joka sisältää alumiinioksidia, ja siitä poistetaan sen jälkeen haju höyryn avulla. Toinen ehdotus on esitetty ranskalaisessa patenttijulkaisussa 990.70¾, jonka mukaisesti liuottimeen liuotettu öljy johdetaan sili-kageeliä sisältävän pylvään läpi. Öljy voi olla raakaöljy tai öljy, joka on val-kaisukäsitelty. Nyttemmin on havaittu, että syötävien glyseridiöljyjen, jotka on käsitelty liuoksessa pylväässä, joka sisältää adsorbointiainetta, kuten silika-geeliä tai alumiinioksidia, säilytyskestävyydessä saavutetaan merkittävä ja odottamaton parannus, jos syötävä glyseridiöljy myöhemmin valkaistaan valkaisumaalla.
Vaikkakin alan aikaisemmat tiedot opettavat, että öljy käsitellään adsorbointiaineella sen sijaan, että suoritetaan valkaisukäsittely valkaisumaalla, nyttemmin on havaittu, että myöhemmin tapahtuva valkaisuvaihe tuottaa odottamattomia etuja, joita ei saada, jos molemmat käsittelyt suoritetaan vastakkaisessa järjestyksessä, so. ensin valkaistaan ja sen jälkeen käsitellään öljy adsorbointiaineella.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, että syötävä öljy ensin käsitellään piidioksidilla tai alumiinioksidilla, joiden keskimääräinen huokoskoko on 30 - 200 ä ja öljyn ja adsorbointiaineen suhde on 0,3 : 1-20 : 1 ja tämän jäi- ^ keen, kun liuotin on poistettu öljystä, öljy käsitellään sinänsä tunnetusti valkaisumaalla.
Syötävät glyseridiöljyt, jotka voidaan käsitellä oheisen keksinnön mukaisesti, ovat kaikki syötäviä, öljy- ja rasvateollisuudessa hyvin tunnettuja glyseridiöljyjä.
Näistä esimerkkejä ovat kookospähkinä-, palmu-, palmunydin-, traani-, soijapapu-, pellavasiemen-, rapsinsiemen-, auringonkukkasiemen-, safflor-, puuvillasiemen-, viinirypäle- 58253 siemenöljy jne.
Oheisen keksinnön etu toteutuu erityisesti palmuöljyllä, soijapapu-öljyllä ja viinirypalesiemenöljyllä. Syötävät glyseridiöljyt voidaan käsitellä raakamuodossa, so, liuoksena polaarittomassa liuottimessa, esimerkiksi misellana, tai niihin on voitu jo kohdistaa jokin esipuh-distuskäsittely, Syötävät glyseridiöljyt ovat edullisesti käyneet alkalisen esipuhdistusvaiheen läpi, jossa vapaat rasvahapot on neutralisoitu.
Oleellista on, että syötävä glyseridiöljy on liuoksena polaarittomassa liuottimessa käsiteltäessä adsorbointiaineella, Sopivia polaaritto-mia liuottimia ovat öljyjakeet, pentaani, heksaani, sykloheksaani, heptaani ja vastaavat, mukaanlukien erilaisten polaarittomien liuotin-ten seokset. Erityisen sopiva on öljyjae, jonka kiehumispiste on välillä 63 - 71°C. Liuottimen määrä voi vaihdella välillä 10-95 painoprosenttia liuoksesta ja on yleensä 50 - 80 painoprosenttia liuoksesta. Kuten edellä on mainittu syötävä glyseridiöljy, liuoksena po-laarittonassa liuottimessa, saatetaan kosketukseen adsorbointiaineen kanssa. Vaikkakin tämä kosketukseen saattaminen voitaisiin suorittaa yksinkertaisessa sekoitus- tai perkolointinenetelmässä, niin riittävän kontaktiajan ollessa hallitseva tekijä, tämä kosketukseen saattaminen suoritetaan edullisesti ja siten mieluiten pylväässä, joka sisältää adsorbointiaineen, kuten esimerkiksi on kuvattu englantilaisessa patenttijulkaisussa 865 807 ja ranskalaisessa patenttijulkai-„ sussa 990 704.
Lämpötila, jossa kosketukseen saattaminen voidaan suorittaa, voi ^ vaihdella paljon. Käytännöllisintä on, että lämpötila on välillä 0 ja 60°C ja parhaiten välillä 10 ja 40°C, Käytettävän adsorbointiaineen määrä riippuu lukuisista tekijöistä, esimerkiksi adsorbointiaineen huokoskoosta, adsorbointiaineen tyypistä, pylvään kerroksen paksuudesta, pylvään tehosta jne. Yleensä öljyn suhde adsorbointiaineeseen vaihtelee välillä 0,3:1 ja noin 20:1, Tässä keksinnössä käytettävät adsorbointlaineet: ovat metalli-oksideja tai metalloidioksideja, erityisesti alumiinioksidi ja piidioksidi. Erityisen sopivia tässä keksinnössä ovat piidioksidit silikagee-leinä. Voidaan käyttää myös piidioksidien ja alumiinioksidien seoksia sekä piidioksidien ja alumiinioksidien seoksia muiden adsorbointiaineiden " 58253 kanssa edellyttäen, että piidioksidin tai alumiinioksidin määrä on vallitseva .
Piidioksidi tai alumiinioksidi ei saa olla liian hienojakoista eikä liian karkeaa. Yleensä käytetään sellaisia silikoita tai alumiinioksideja, joiden keskimääräinen huokoskoko on yli 30 A, parhaiten välillä 50 ja 2000 A. Sopivia esimerkkejä tässä keksinnössä käytettävistä alumiinioksideista ja piidioksideista ovat sellaisetalumiinioksidit, kuten gipsiitti tai bayeriitti ja sellaiset piidioksidit, kuten kauppanimillä "Sorbsil"(Joseph Crosfield and Sons, Warrington, Englanti) ja __ "Kieselgel M"(Fa. Herrmann, Cologne, Saksa) tunnetut silikageelit.
Muita esimerkkejä sopivista alumiinioksideista tai piidioksideista ovat "aluminiumoksidi 504C"(Fluka AG, Buchs, Sveitsi),"Kieselgel n:o 7734" (E. Merck, Darmstadt, Saksa) ja’Silica Gel Type?' 52 (Grace GmbH, Bad Moburg, v.d.H, Saksa).
Sen jälkeen kun syötävä glyseridiöljy on saatettu kosketukseen adsor-bointiaineen kanssa, se käsitellään valkaisumaalla. Tämä valkaisu suoritetaan olosuhteissa, joita käytetään valkaistaessa valkaisumaalla. Nämä olosuhteet ovat: Lämpötila yleensä 50 - 120°C, paine yleensä 1 - 7 60 mm Hg, valkaisuinaan määrä tavallisesti 0,05 - 5 %,
Voidaan käyttää erilaisia tavallisia valkaisumaatyyppejä, useimmiten aktivoitua kuohusavea. Sopivia esimerkkejä ovat kaupalliset tuotteet, kuten‘Tonsil ACCFF“, "Tonsil 60 C(Fa. Sildchemie, Munchen, Saksa), __ edelleen Fulmont C300 (Laporte Industries Ltd., Redhill, Englanti).
Keksinnön mukaisessa menetelmässä on havaittu tarvittavan vähemmän valkaisumaata kuin tavanomaisissa valkaisumenetelmissä. Valkaisumaan määrä on parhaiten 0,05 - 0,5 %. Valkaisumaakäsittely voidaan suorittaa suoraan sen jälkeen, kun öljy on saatettu kosketukseen adsorboin-tlaineen[kanssa, tai se voidaan suorittaa sen jälkeen, kun öljy on käynyt muiden puhdistuskäsittelyjen, kuten kalkin poiston, neutralisoinnin ja vastaavien, läpi. Jälkimmäinen suoritetaan esimerkiksi silloin, kun raakaöljy saatetaan kosketukseen adsorbointiaineen kanssa. Tässä suhteessa on ta/aittu, että jos silikageeliä käytetään adsorbointiaineena, esineutralisointivaihe on tarpeeton, koska silika-geeli adsorboi käytännöllisesti katsoen kaikki raakaöljyssä olevat vapaat rasvahapot. Silikageelillä on lisäksi esimerkiksi alumiinioksi- 5 58253 diin nähden lisäetuna se, että se tuskin lainkaan adsorboi tokofero-leja, jotka ovat hyödyllisiä antioksidantteina ja vitamiineina syötävissä glyseridiöljyissä.
Olennaista on, että käsittely valkaisumaalla suoritetaan, kun liuotin on poistettu öljystä, esimerkiksi tislaamalla. Suoritettaessa keksinnön mukainen menetelmä saadaan kirkkaita syötäviä glyseridiöljyjä, joilla on paremmat säilytysominaisuudet, erityisesti merkittävästi pienempi taipumus muodostaa sivumakuja pidempään seistessään..Tavanomai siin puhdistuskäsittelyihin verrattuna glyseridiöljyn rasvahappokoos-tumus pysyy käytännöllisesti katsoen muuttumattomana, ja erityisesti tärkeimpien rasvahappojen määrä pysyy muuttumattomana. Valkaisuvai-heen jälkeen öljy voidaan edelleen käsitellä kaikilla tavallisilla käsittelyillä, jotta saataisiin joihinkin erityistarkoituksiin sopivia syötäviä öljyjä. Myöhemmin tapahtuvan hajunpoistokäsittelyn, esimerkiksi höyryn avulla, on havaittu mahdollisesti edelleen parantavan öljyn väriä ja säilytysominaisuuksia. Siten eräs tämän keksinnön suositeltu suoritusmuoto on kolmivaiheinen menetelmä, jossa käsitellään adsorbointiaineella, käsitellään valkaisumaalla ja poistetaan haju höyryllä.
Oheista keksintöä havainnollistetaan edelleen esimerkein.
Esimerkki I
Käytettiin neljää soijapapuöljynäytettä. Näytteet I - III oli alkali-neutralisoitu ja niitä käytettiin 25-prosenttisena heksaaniliuoksena. Näyte IV oli raakaöljy misellana (noin 30 % öljyä 70 %:ssa heksaania), Nämä liuokset saatettiin kosketukseen pylväässä "Kieselgel M" (ex Fa. Hermann, Cologne, Saksa) adsorbointiaineen kanssa, jonka keskimääräinen huokoskoko oli 50 - 200 A. Pylvään halkaisija oli 12 cm, korkeus 100 cm ja tilavuus 11,3 litraa.
Silikageeli lietettiin heksaaniin ja annettiin seistä 1 tunti. Pylväs täytettiin puoleksi heksaanilla ja silikageeliliete vietiin pylvääseen. Sen jälkeen kun pylvään yläosa oli suljettu, pumpattiin pylvääseen pohjalta käsin öljy liuoksena, öljyliuos pidettiin lämmönvaihtimen avulla lämpötilassa 20°C ja vastaavasti 50°C ennen pylvääseen syöttämistään. Pylvään vaippa pidettiin samassa lämpötilassa. Viipymä oli 0,25 tuntia, läpivirtaama 20 1/tunti.
6 58253
Jbkaisella pylväskäsittelyllä otettiin talteen eri jakeet, joille on tunnusomaista: Ö1jy/silikageeli-suhde (kg/kg) N3yte I 1,2-1,6 Näyte II 1,3-1,6 Näyte III 0,54-.1,2 Näyte IV 0,47- 2,1
Missään jakeissa ei voitu määrittää epoksitriglyseridejä. Epoksitri-glyseridien täydellinen adsorboituminen sllikageeliin on osoitus — kunnollisesti tapahtuneesta pylväskäsittelystä. Heksaanin haihduttamisen jälkeen öljyt valkaistiin 2 %:lla valkaisumaata (Tonsil ACCFF ex Fa. Sudchemie, MUnchen, Saksa) 20 minuuttia 105°C/1 mm Hg. Sen _ jälkeen öljyistä poistettiin haju 5 tunnin aikana lämpötilassa 180°C/1 mm Hg käyttäen 60 % vettä. Raakaöljyn tapauksessa (näyte IV) pylväskäsittelyn jälkeen tapahtui kalkin poisto ennen valkaisumaa-käsittelyä.
Näiden kokeiden tulokset olivat seuraavat:
Ulkonäkö: Kaikki öljyt olivat värittömiä käsittelyn jälkeen.
Säilytysominaisuudet: 50 g näytteet käsitellyistä öljyistä säilytettiin pimeässä 100 ml pulloissa tyhjötilan ollessa ilmaa.
Öljyjen maku tutkittiin säännöllisin välein 14 viikon aikana koeryhmän avulla, johon kuului 12 - 15 soijapapuöljyn makuun perehtynyttä henkilöä. Vertailu tehtiin oheisen keksinnön mukaisesti käsiteltyjen öljyjen, öljyjen, jotka oli puhdistettu tavalliseen tapaan, ja öljyjen välillä, jotka oli käsitelty silikageelillä ilman myöhemmin tapahtuvaa valkaisua. Tulokset on esitetty kuvioissa 1-4, Nämä tulokset osoittavat selvästi tämän keksinnön mukaisesti käsiteltyjen öljyjen parantuneen merkittävästi.
Esimerkki II
Käytettiin viinirypälesiemenöljynäytettä. öljyyn oli kohdistettu kalkinpoistokäsittely vedellä, alkalineutralisointi ja sooda-vesilasi-keitto. Suedattamisen jälkeen liuotettiin 560 g öljyä 1120 ml:aan heksaania. Tämä liuos saatettiin kosketukseen pylväässä "Kieselgel M" (ex Fa. Hermann, Cologne, Saksa) adsorbointlaineen kanssa, jonka 7 582S3 keskimääräinen huokoskoko oli 50 ~ 200 A. Pylvään halkaisija oli 6 cm, korkeus 50 cm ja tilavuus 1,4· litraa.
140 g silikageeliä lietettiin heksaaniin ja annettiin seistä 1 tunti. Pylväs täytettiin puoliksi heksaanilla ja silikageeliliete johdettiin pylvääseen. Sen jälkeen, kun heksaanin pinta oli laskettu silikagee-lin pinnan tasolle, pylvääseen syötettiin viinirypälesiemenöljyn liuos. Se johdettiin silikageelin läpi 4 tunnissa. Prosessi pidettiin 20°C lämpötilassa. Silikageelillä käsitellyn öljyn saanto nostettiin 93 %:iin pesemällä silikageeli tuoreella heksaanilla. Liuottimen haihduttamisen jälkeen öljy valkaistiin 2 %:lla valkaisumaata (‘Tonsil ACCFF"ex FA. Sudchemie, MOnchen, Saksa) 20 minuutin aikana lämpötilassa 105°C/1 mm Hg. Sen jälkeen öljystä poistettiin haju 5 tunnin aikana lämpötilassa 210°C/1 mm Hg käyttäen 60 % vettä.
Ulkonäkö: öljy oli melkein väritön Lovibond-väri 2 tuuman kyvetissä: 2 keltainen Säilytysominaisuudet: 50 g näytteet käsitellyistä öljyistä säilytettiin pimeässä 100 ml pulloissa tyhjän tilan ollessa ilmaa, öljyn maku tutkittiin säännöllisin välein 14 viikon aikana koeryhmän avulla, johon kuului 12-15 henkilöä.
Vertailu tehtiin oheisen keksinnön mukaisesti käsitellyn öljyn ja öljyn välillä, joka oli puhdistettu tavalliseen tapaan, so. ilman silikageelikäsittelyä. Tuoreen, hajuttomaksi tehdyn öljyn, joka oli käsitelty oheisen keksinnön mukaisesti, maku on erinomainen. Silika-_ geelillä puhdistetun viinirypälesiemenöljyn säilytyslaatu oli tyydyttävä yli 8 viikkoa.
Tavanomaisesti puhdistetun viinirypälesiemenöljyn ulkonäkö oli voimakkaan vihreä. Lovibond-väri 2 tuuman kyvetissä oli 40 keltainen, 0,3 punainen, 9 sininen. Tämän öljyn maku oli epämiellyttävä myös hajun poiston jälkeen. Nämä tulokset osoittavat oheisen keksinnön mukaisesti käsitellyn öljyn parantuneen merkittävästi.
Esimerkki III
Soijapapuöljyllä suoritettiin neljä koetta, joissa muutettiin adsor-bointiaineella ja valkaisumaalla tehtyjen käsittelyjen järjestystä.
Käsittely adsorbointiaineella pylväässä suoritettiin sekä käyttämällä liuotinta että ilman sitä, kuten myös valkaisukäsittely, 58253
Olosuhteet adsorbointiaineen käsittelylle pylväässä olivat: adsorbointiaine: sama silikageeli kuin esimerkissä I
lämpötila: 22°C
öljy/silikageeli-suhde: 100:25 paino-osaa käsiteltäessä misellana, 500 g öljyä liuotettiin 1166 g:aan heksaania.
Valkaisumaakäsittelyn olosuhteet olivat: valkaisumaa: "Tonsil ACCFF', sama kuin esimerkissä I lämpötila: 105°C
paine: 1 mm Hg _ aika: 30 minuuttia öljy/valkaisumaa-suhde: 100:2 paino-osaa. Misellana käsiteltäessä misellaa sekoitettiin refluksoiden 30 minuuttia 65°C:ssa, Misella sisälsi 1166 g heksaania ja 500 g öljyä.
Käsittelyjen järjestys oli seuraava: A: misella-silikageelikäsittely, sen jälkeen valkaisu B: misella-silikageelikäsittely, sen jälkeen misellavalkaisu C: valkaisukäsittely, sen jälkeen misella-silikageelikäsittely D: misella-valkaisukäsittely, sen jälkeen misella-silikageelikäsittely.
Näin käsiteltyjä öljyjä säilytettiin ja niiden maku tutkittiin samalla tavoin kuin esimerkissä I. Ominaisuuksiltaan hyväksyttävän öljyn alkutuloksen tulisi olla yli 6. 10 viikon säilytyksen jälkeen määri-tyksen tulos ei saisi olla merkittävästi pienempi kuin 5.
Kuviossa 5 on esitetty määritysten tulokset. Näistä tuloksista on _ selvää, että menetelmä A antaa parhaat tulokset, ja että menetelmä B on parempi kuin menetelmät C ja D, jotka eivät ole oheisen keksinnön mukaisia.
FI2439/74A 1973-08-24 1974-08-19 Foerfarande foer behandling av en aetbar glyceridolja FI58253C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB4015073 1973-08-24
GB4015073A GB1476307A (en) 1973-08-24 1973-08-24 Chemical process

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI243974A FI243974A (fi) 1975-02-25
FI58253B true FI58253B (fi) 1980-09-30
FI58253C FI58253C (fi) 1981-01-12

Family

ID=10413430

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI2439/74A FI58253C (fi) 1973-08-24 1974-08-19 Foerfarande foer behandling av en aetbar glyceridolja

Country Status (19)

Country Link
US (1) US3955004A (fi)
JP (1) JPS5051106A (fi)
AT (1) AT339713B (fi)
BE (1) BE819157A (fi)
CA (1) CA1039747A (fi)
CH (1) CH593619A5 (fi)
DE (1) DE2440111C3 (fi)
ES (1) ES429490A1 (fi)
FI (1) FI58253C (fi)
FR (1) FR2241613B1 (fi)
GB (1) GB1476307A (fi)
IE (1) IE39818B1 (fi)
IT (1) IT1020678B (fi)
LU (1) LU70786A1 (fi)
NL (1) NL165782C (fi)
NO (1) NO143708C (fi)
SE (1) SE441681B (fi)
TR (1) TR18515A (fi)
ZA (1) ZA745372B (fi)

Families Citing this family (29)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2533612A1 (de) * 1974-08-19 1976-03-04 Pharmacia Ab Parenteral verabreichbares oel und verfahren zu seiner herstellung
GB1564402A (en) * 1975-11-13 1980-04-10 Unilever Ltd Purification process
GB1510421A (en) * 1976-02-05 1978-05-10 Woolcombers Ltd Lanolin and more particularly to a process for the production of lanolin rendered hypoallergenic
EP0079799B1 (en) * 1981-11-18 1986-01-29 Unilever Plc Fat refining
US4443379A (en) * 1982-03-17 1984-04-17 Harshaw/Filtrol Partnership Solid bleaching composition for edible oils
US4981620A (en) * 1984-07-30 1991-01-01 Cpc International Inc. In-line dewaxing of edible vegetable oils
US4578223A (en) * 1984-10-09 1986-03-25 Uop Inc. Process for separating saturated fatty acids from each other
US4629588A (en) * 1984-12-07 1986-12-16 W. R. Grace & Co. Method for refining glyceride oils using amorphous silica
US4734226A (en) * 1986-01-28 1988-03-29 W. R. Grace & Co. Method for refining glyceride oils using acid-treated amorphous silica
US4880574A (en) * 1984-12-07 1989-11-14 W. R. Grace & Co.-Conn. Method for refining glyceride oils using partially dried amorphous silica hydrogels
US4939115A (en) * 1986-01-28 1990-07-03 W. R. Grace & Co.-Conn. Organic acid-treated amorphous silicas for refining glyceride oils
CA1298853C (en) * 1986-05-14 1992-04-14 William Alan Welsh Method for treating caustic refined glyceride oils for removal of soaps and phospholipids
US5231201A (en) * 1986-05-14 1993-07-27 W. R. Grace & Co.-Conn. Modified caustic refining of glyceride oils for removal of soaps and phospholipids
DE3643848A1 (de) * 1986-12-22 1988-09-01 Natec Inst Naturwiss Verfahren zur herstellung hochraffinierter essbarer glyceridoele mit einem anteil an ungesaettigten fettsaeuren im triglyceridverband und ihre verwendung
GB8718523D0 (en) 1987-08-05 1987-09-09 Unilever Plc Marine/vegetable oil blend
EP0340717A3 (en) * 1988-05-06 1990-07-11 W.R. Grace & Co.-Conn. Dual phase adsorption and treatment
US5151211A (en) * 1988-12-05 1992-09-29 Oil-Dri Corporation Of America Oil bleaching method and composition for same
GB8906443D0 (en) * 1989-03-21 1989-05-04 Unilever Plc Process for refining glyceride oil using silica hydrogel
GB2246362A (en) * 1990-07-26 1992-01-29 Unilever Plc Process for treatment of olive oils
US5128162A (en) * 1990-07-31 1992-07-07 Kraft General Foods, Inc. Method for removing cholesterol from edible oils
CA2040677A1 (en) * 1991-04-03 1992-10-04 Gabriella J. Toeneboehn Fatty chemicals and wax esters
DK0556424T3 (da) * 1992-02-19 1999-01-25 Nestle Sa Fremgangsmåde til affarvning af fedtsyreester, samt levnedsmiddel og kosmetisk præparat med en sådan affarvet ester
AU678929B2 (en) * 1995-03-06 1997-06-12 Frutarom Schweiz Ag A process for the removal of undesired lipophilic contaminations and/or residues, which are contained in beverages or in vegetable preparations
US5597600A (en) * 1995-06-05 1997-01-28 The Dallas Group Of America, Inc. Treatment of cooking oils and fats with magnesium silicate and alkali materials
US6248911B1 (en) 1998-08-14 2001-06-19 Pq Corporation Process and composition for refining oils using metal-substituted silica xerogels
US6365214B1 (en) * 1999-07-23 2002-04-02 David E. Kirk Cooking oil sponge
US8232419B2 (en) * 2008-10-02 2012-07-31 The Dallas Group Of America Triacylglycerol purification by a continuous regenerable adsorbent process
DE102009043418A1 (de) 2009-09-29 2011-04-07 Süd-Chemie AG Alumosilikat-basierte Adsorbentien zur Aufreinigung von Triglyceriden
DK2793612T3 (da) 2011-12-23 2019-07-15 Bunge Loders Croklaan B V Fremgangsmåde til behandling af en vegetabilsk olie

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE722108C (de) * 1937-09-25 1952-08-14 Dr Hans Paul Kaufmann Verfahren zum Raffinieren von Fetten und OElen unter gleichzeitiger Gewinnung der darin enthaltenen ernaehrungswichtigen Begleitstoffe
FR990704A (fr) 1944-03-29 1951-09-25 Inst Rech S Pour Les Huiles De Procédé de régénération et de raffinage des substances autoxydées, et, en particulier, des corps gras comestibles devenus rances
US2625482A (en) * 1951-03-05 1953-01-13 Swift & Co Process of producing modified lard
GB865807A (en) 1957-03-21 1961-04-19 Unilever Ltd Improvements in or relating to the treatment of edible oils

Also Published As

Publication number Publication date
FI58253C (fi) 1981-01-12
AT339713B (de) 1977-11-10
SE441681B (sv) 1985-10-28
ATA681674A (de) 1977-02-15
IE39818B1 (en) 1979-01-03
ZA745372B (en) 1976-04-28
DE2440111B2 (de) 1980-01-31
NO743016L (fi) 1975-03-24
FI243974A (fi) 1975-02-25
GB1476307A (en) 1977-06-10
FR2241613B1 (fi) 1976-10-22
IT1020678B (it) 1977-12-30
CA1039747A (en) 1978-10-03
NL165782B (nl) 1980-12-15
AU7253974A (en) 1976-02-26
SE7410752L (fi) 1975-02-25
JPS5051106A (fi) 1975-05-07
DE2440111A1 (de) 1975-02-27
NO143708C (no) 1981-04-01
DE2440111C3 (de) 1982-02-18
NL165782C (nl) 1981-05-15
FR2241613A1 (fi) 1975-03-21
NL7411190A (nl) 1975-02-26
ES429490A1 (es) 1976-08-16
TR18515A (tr) 1977-03-04
BE819157A (fr) 1975-02-24
NO143708B (no) 1980-12-22
IE39818L (en) 1975-02-24
LU70786A1 (fi) 1975-06-11
CH593619A5 (fi) 1977-12-15
US3955004A (en) 1976-05-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI58253B (fi) Foerfarande foer behandling av en aetbar glyceridolja
CA1092148A (en) Purification process
US3950266A (en) Method of producing an antioxidant composition from rosemary and sage
JP6698704B2 (ja) 塩基性第四級アンモニウム塩処理を含む、グリセリド油精製法
JP3711023B2 (ja) 生体由来の脂及び油又はそれらの蒸気留出物から遊離脂肪酸を除去する方法
US4781864A (en) Process for the removal of chlorophyll, color bodies and phospholipids from glyceride oils using acid-treated silica adsorbents
KR20130058659A (ko) 정제 유지의 제조 방법
EP2262376B1 (en) Process for refining a triglyceride oil
ZA200205622B (en) Process for extracting unsaponifiable components of vegetable oils by means of 1-chlorobutane.
US5855944A (en) Stabilization of marine oils
NO300507B1 (no) Fremgangsmåte for stabilisering av marine oljer
AU598665B2 (en) Adsorptive material and process for the removal of chlorophyll, color bodies and phospholipids from glyceride oils
JPH03203998A (ja) シリカヒドロゲルを用いるグリセリド油の精製方法
Singleton et al. A method for adsorbent fractionation of cottonseed oil for experimental intravenous fat emulsions
JPH02180997A (ja) 精油からテルペン類を除去する方法
CA2628304C (en) Method of refining episesamin
JPH0665591A (ja) 脂肪酸エステルの脱色方法
US4877765A (en) Adsorptive material for the removal of chlorophyll, color bodies and phospholipids from glyceride oils
JP2002121581A (ja) 精製共役トリエン脂肪酸含有油脂及びその製造方法
JP2002212586A (ja) 油脂の精製方法
JPH1036701A (ja) 水溶性天然色素の精製法
DE3643848C2 (fi)
CA1057113A (en) Production and use of antioxidant compositions
Wille et al. Preparation of fish oil for dietary applications
Thyrion The production of natural antioxidants (other than vitamin E)