FI57453C - Apparatur foer att tillvarataga i form av en vaetskesuspension fibriller av ett syntetiskt polymerat - Google Patents

Apparatur foer att tillvarataga i form av en vaetskesuspension fibriller av ett syntetiskt polymerat Download PDF

Info

Publication number
FI57453C
FI57453C FI529/74A FI52974A FI57453C FI 57453 C FI57453 C FI 57453C FI 529/74 A FI529/74 A FI 529/74A FI 52974 A FI52974 A FI 52974A FI 57453 C FI57453 C FI 57453C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
fibrils
suspension
fibril
pressure
solvent
Prior art date
Application number
FI529/74A
Other languages
English (en)
Other versions
FI57453B (fi
Inventor
Rodolfo Gabellieri
Carlo Raganato
Original Assignee
Solvay
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Solvay filed Critical Solvay
Application granted granted Critical
Publication of FI57453B publication Critical patent/FI57453B/fi
Publication of FI57453C publication Critical patent/FI57453C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D01NATURAL OR MAN-MADE THREADS OR FIBRES; SPINNING
    • D01DMECHANICAL METHODS OR APPARATUS IN THE MANUFACTURE OF ARTIFICIAL FILAMENTS, THREADS, FIBRES, BRISTLES OR RIBBONS
    • D01D5/00Formation of filaments, threads, or the like
    • D01D5/11Flash-spinning

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Spinning Methods And Devices For Manufacturing Artificial Fibers (AREA)
  • Artificial Filaments (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Separation, Recovery Or Treatment Of Waste Materials Containing Plastics (AREA)
  • Manufacture Of Porous Articles, And Recovery And Treatment Of Waste Products (AREA)

Description

m KUULUTUSJULKAISU cnAcX JSfjb lBJ ' UTLAGG N I N G S SK Rl FT ^ / 4 b 3 ra® c patentti ,-yd. 11 '"'3 K-0 ^ ^ (51) Kv.lk?/IM.CI.3 D 01 D 7/00 SUOMI—FINLAND pi) ^«ih«k«w.-pit«tweiuiin| 529/7** (22) Hakamlspttvi—Araeknlnpdag 22.02.71* (Fl) (23) AlkuptWi—Glltighutadtg 22.02.7** (41) Tullut JulklMlcfi —Bllvit offuntllg 03.09* 7**
Patentti- Ja rekisterihallitus N«httv«luip™<» j. kuuLjuHubun pvm— Al Qo
Patent- och regitterstyrelaen Amttktn utlagd och utUkrift«n pubitc«nd 30.04. oO
(32)(33)(31) Pyydetty «tuolkuus—Begird prlorltet 02.03*73 ^ Luxemburg(LU) 67153 (71) Solvay & Cie, rue du Prince Albert 33, 1050 Bryssel, Belgia-Belgien(BE) ' (72) Rodolfo Gabellieri, Bryssel, Belgia-Belgien(BE), Carlo Raganato,
Castiglioncello, Italia-Italien(lT) (7**) Oy Kolster Ab (5U) Laitteisto, jonka avulla talteenotetaan nestesuspensiona synteettisen polymeraatin fibrillejä - Apparatur för att tillvarataga i form av en vätskesuspension fibriller av ett syntetiskt polymerat Tämän keksinnön kohteena on laitteisto, jonka avulla talteenotetaan neste-suspensiona synteettisen polymeraatin fibrillejä, jotka sijaitsevat orgaanisen liuottimen höyryssä.
" On ehdotettu erilaisia menetelmiä fibrillien tai fibrilloituneiden rakentei den valmistamiseksi synteettisistä polymeraateista. Niinpä valmistetaan toiminimen E.I. du Pont de Nemours nimissä olevan. 11.6.1958 päivätyn belgialaisen patentin 568 524 mukaan jatkuvia rakenteita, jotka koostuvat lukuisista säikeistä eli fib-pj.lloituneista osista, jotka kerääntyvät ja erottuvat mielivaltaisin välein siten, että muodostuu "fibrillimäinen yksikkörakenne", pusertamalla synteettistä polyme-raattia oleva liuos, jonka lämpötila on korkeampi kuin tämän liuottimen normaali kiehumapiste, ja joka on autogeenisen tai tätä suuremman paineen alaisena, sopivan-muotoisesta aukosta vyöhykkeeseen, jossa vallitsee alempi paine.
Tätä tekniikkaa sovellettaessa johtaa polymeraattiliuoksen liuottimen äkkihöyrystyminen siinä vaiheessa, jossa paine äkkiä laskee, jatkuvien fibrilloituneiden rakenteiden muodostumiseen, joita syötetään erittäin suu- 2 57453 rella nopeudella, jolloin ilmeisesti muodostuu sangen suuri tilavuusmäärä liuotinhöyryjä.
Hakijan esittämän erään toisen menetelmän mukaan valmistetaan epäjatkuvia fibrillejä äkkialentämällä sulassa olotilassa olevan kaksifaasisen polymeraatin ja liuottimen muodostaman seoksen painetta aukossa, joka seos on korkeassa lämpötilassa suuren paineen alaisena, niin että liuotin saadaan välittömästi höyrystymään ja polymeraatti jähmettymään, kun katkova fluidumi johdetaan tähän nestemäiseen kaksifaasiseen seokseen, ennen kuin paineenaleneminen on sujunut loppuun. Tällaisena fluidumina voidaan käyttää samaa liuotinta kuin on käytetty kaksifaasisen nestemäisen seoksen muodostamiseen. Tämä toinen menetelmä johtaa samoin siihen, että muodostuu suuri tilavuusmäärä liuotinhöyryjä.
Erään kolmannen tekniikan mukaan, joka myös on hakijan ehdottama, valmistetaan samoin epäjatkuvia fibrillejä saattamalla paine äkkiä alenemaan sulassa tilassa olevan polymeraatin ja liuottimen kaksifaasiseota nestemäisestä seoksesta, joka on korkeassa lämpötilassa ja suuren paineen alaisena, niin että liuotin saatetaan äkkiä höyrystymään ja muodostamaan jatkuvan fibrilloituneen rakenteen, ja katkotaan täten muodostunut jatkun fibrilloitunut rakenne sen muodostumisvaiheessa poikittaissuuntaisen flui-dumivirran avulla.
Foikittaisvirran muodostamana fluidumina voi olla sama liuotin, jota käytetään kaksifaasisen nestemäisen seoksen muodostamiseen. Epäjatkuvien fibrillien valmistaminen tätä viimeksi mainittua tekniikkaa soveltaen johtaa myös siihen, että vapautuu suuret tilavuusmäärät liuotinhöyryjä.
Nähdään siis, että eri menetelmät fibrillien muodostamiseksi synteettisestä polymeraatista pakottavat käyttämään sangen suurin määrin orgaanista liuotinta, joka saatetaan höyrystymään täydellisesti viimeisessä valmistusvaiheessa.
Varsinkin valmistuskustannusten pienentämiseksi on syytä ottaa talteen nämä liuotinhöyryt siten, että liuotin voidaan kierrättää uudelleen sen jälkeen, kun höyryt ovat tiivistyneet. Tämä talteenottaminen on lisäksi välttämätöntä ja aiheuttaa melkoisia ongelmia siinä tapauksessa, että nämä liuotinhöyryt ovat myrkyllisiä tai että ne voivat hapen kanssa muodostaa räjähtäviä seoksia.
Hakija on jo aikaisemmin esittänyt menetelmän ja laitteiston, joiden avulla voidaan ottaa talteen synteettisten polymeraattien sellaisia fibrillejä, joiden yhteydessä esiintyy liuotinhöyryjä.
Tämän menetelmän mukaan fibrillit otetaan talteen liikkuvalle huokoi- 3 57453 selle kantimelle muodostuvana kerroksena suljetussa tilassa, joka sisältää sellaisen nesteen höyryjä, joka neste ei sekoitu orgaaniseen liuottimeen, ja joka on inerttiä siihen polymeraattiin nähden, josta fibrillit muodostuvat, kun taas liuotinhöyryt poistetaan jatkuvasti imemällä tästä suljetusta tilasta.
Tästä suljetusta tilasta jatkuvasti poistetulla fibrillikerroksella on tietty sisäinen koossapysyvyys, joten se voidaan kuivata, kelata, varastoida ja kuljettaa.
Näitä synteettisiä polymeraattia olevia fibrillejä, joista kerros koostuu, käytetään useimmin lähtömateriaalina paperiteollisuudessa samalla tavoin kuin puusta valmistettuja luonnollisia paperimassoja. Niihin kohdistetaan täten pa-„ perinvalmistustekniikan ennestään tunnettuja käsittelyjä, kuten raffinointia, kuidutusta, sekoittamista sekä niiden laskemista laakapöytäisille tai pyöriville koneille. Tätä varten niitä on käytettävä suspensiona nesteessä, jona yleensä on vesi. Tämän suspension on oltava hyvin homogeeninen, ja fibrillien on oltava »ν' siinä hyvin jakautuneina. Tästä syystä kerroksesta kotoisin olevien fibrillien suspendoiminen on paljon aikaa kuluttava ja vaikea tehtävä, joka vaatii huomattavan paljon kalustoa ja kallista tehoa.
Hakija esittää nyt laitteiston, jonka avulla voidaan suoraan ottaa talteen nestesuspensiona synteettistä polymeraattia olevia fibrillejä, jotka sijaitsevat orgaanisen liuottimen höyryissä.
Tällä tavoin saadaan poistetuksi ne käsittelyt, joissa kerros muodostetaan, kuivataan, kelataan ja kuljetetaan ja lisäksi voidaan luopua kerroksena olevien fibrillien suspendoimisesta.
Keksinnölle on tunnusomaista, että laitteisto käsittää säiliön, joka on tarkoitettu sisältämään fibrillien suspendoimisnestettä ja jossa on kaasut!la, laitteen fibrillien ja liuotinhöyryjen sisäänsyöttärmiseksi, laitteen liuotinhöyryjen poistamiseksi, laitteen fibrillien suspendoimisnesteen sisään-syöttämiseksi ja laitteen fibrillisuspension poistamiseksi, jolloin fibrillien ja liuotinhöyryjen sisäänsyöttälaitteena on säiliön sisään ulottuva putkimainen johto, _ joka avautuu fibrillien suspendoimisnesteeseen.
Suljetussa tilassaon yleensä paineenvalvontalaite, joka voi olla mitä tahansa ennestään tunnettua tyyppiä.
On kuitenkin otettava huomioon, että suljetussa tilassa vallitseva kokonais-paine toiminnan aikana sopivasti on ilmastollista painetta hiukan suurempi, niin että vältetään ilman vahingossa tapahtuva tunkeutuminen tähän suljettuun tilaan.
Tästä syystä paineen valvontalaite säädetään siten, että suljetussa tilassa vallitseva ylipaine ilmastolliseen paineeseen nähden on 50-500 mm vesipatsasta, sopivasti 150-^50 mm vesipatsasta.
4 57453
Erään suositun suoritusmuodon mukaan käytetään sellaista laitetta kuin e3im. 450-500 nm:n hydraulista vesilukkoa siten, että estetään paineen liiallinen suureneminen, ja toista laitetta, joka estää alipaineen muodostumisen suljetussa tilassa. Tämä toinen laite voi olla moniosainen ja toimia eri korkeuksilla joko erikseen, vuoron perään tai samanaikaisesti.
Niinpä voidaan paineenaleneminen kompensoida säätöventtiilillä, joka vaikuttaa liuotinhöyryjen poistojohtoon.
Erään toisen vaihtoehdon mukaan voidaan suljetun tilan yläosa, jossa kaasutila sijaitsee, varustaa laitteella, joka syöttää orgaanisen liuottimen höyryjä ja joka on liitetty paineenvalvontalaitteeseen siten, että tämä laite alkaa toimia, kun suljetussa tilassa vallitseva paine laskee ennalta määrätyn minimin alapuolelle.
Varotoimenpiteenä voidaan siinä tapauksessa, että keksinnön mukainen laitteisto on tarkoitettu käytettäväksi sellaisen kojeiston yhteydessä, jossa valmistetaan fibrillejä syttyvien liuottimien avulla, suljetun tilan yläosaan myös sijoittaa laite, joka syöttää tähän suljettuun tilaan jotain inerttiä kaasua, ja joka on liitetty paineenvalvontalaitteeseen siten, että se joutuu toimimaan viimeisenä turvakeinona paineen vaarallisen alenemisen estämiseksi.
Laitteiston normaalin toiminnan yhteydessä paineenvaihtelut yleensä saadaan tasoitetuiksi sen laitteen avulla, joka ainoastaan valvoo painetta liuotinhöyryjen poistojohdon korkeudella.
Suljetussa tilassa voi myös olla jokin mielivaltaista rakennetta oleva laite, joka pitää fibrillien suspendoimiseen tarvittavan nesteenpinnan vakiokorkeudella. Tämä korkeus voidaan pysyttää vakiona esim. vaikuttamalla suspension lähtömäärään siinä tapauksessa, että nestettä on liikaa, tai vaikuttamalla suspendoimisnesteen sisäänsyöttömäärään tai suspension uudel-leenkierrätettyyn määrään siinä tapauksessa, että nesteenpinta on liian alhainen. Tätä viimeksi mainittua vaihtoehtoa suositaan syystä, että sen ansiosta voidaan laitteistosta poistaa suspensioita, joiden konsentraatiot pysyvät paremmin vakioina.
Keksinnön mukaisessa suljetussa tilassa voi lisäksi olla laitteita orgaanisen liuottimen muodostamien höyryjen ja/tai inerttien kaasujen syöttämiseksi, jotka laitteet ei ole liitetty tilassa vallitsevaa painetta valvovaan laitteeseen. Nämä laitteet avautuvat sopivasti kaasutilaan.
Suljetun tilan lämpötila pidetään sopivasti vakiona esim. termostaatin ohjaamien lämmityselementtien avulla, joita säädetään siten, että sisäinen lämpötila voidaan pysyttää sopivana.
5 57453 Tämän sisäisen lämpötilan on sopivasti oltava korkeampi kuin käytetyn orgaanisen liuottimen höyryjen tiivistymislämpötila niissä paineolo-suhteissa, jotka vallitsevat suljetussa tilassa. Tässä suljetussa tilassa vallitseva lämpötila voi myös olla alempi kuin fibrillien suspendoimiseen käytettävän nesteen kiehumalämpötila niissä paineoloeuhteissa, jotka vallitsevat tässä suljetussa tilassa.
Suljettu tila on yleensä varustettu laittein, joiden avulla sen sisäinen lämpötila voidaan pitää vakioarvossa, joka on rajoissa 5^-100°C.
Laitteena fibrillien ja orgaanisen liuottimen höyryjen syöttämiseksi on sopivasti putkimainen johto, johon fibrillejä valmistava elin avautuu, ja josta ei ole mitään aukkoa suljetun tilan ulkopuolelle. Fibrillejä valmistavana elimenä on yleensä suutin, jossa tapahtuu sulassa olotilassa olevan polymeraatin ja liuottimen muodostaman kaksifaasisen nestemäisen seoksen paineen äkkialeneminen, ja täten muodostuneen fibrillirakenteen katkomi s lait e tai jokin muu vastaava väline. Tämä putkimainen johto ulottuu sopivasti suljetun tilan sisään. Parhaat tulokset saavutetaan siinä tapauksessa, että tämä johto avautuu suljetussa tilassa olevaan fibrillien sus-pendoimisnesteeseen.
Hakija on todennut, että keksinnön mukainen suoritusmuoto on erikoisen edullinen syystä, että sen ansiosta voidaan saada sangen hyvälaatuisia fibrillisuspensioita. Tämä tulos selittyy siitä, että liuotinhöyryt kehittävät sangen voimakkaan sekoittumisen, kun ne suurella nopeudella syötetään fibrillien suspendoimisnesteeseen. Tästä syystä putkimaisen johdon poikkileikkaus sopivasti valitaan siten, että liuotinhöyryjen nopeus on tämän pubken lähtöpäässä suurempi kuin 1 m/sek. ja erikoisesti on suurempi kuin 5 m/8ek.
Tässä johdossa voidaan käyttää sulkuventtiiliä, joka estää suljetun tilan avautumisen ulkoilmaan esim. siinä tapauksessa, että fibrillejä valmistava elin puhdistetaan tai korvataan uudella.
Liuotinhöyryjen poistolaitteena on johdotus, joka yhdistää suljetun tilan kaasua sisältävän yläosan liuottimen talteenottolaitteistoon. Säätö-venttiilin lisäksi voidaan tähän putkistoon mahdollisesti sijoittaa suodatin, joka estää fibrillien kulkeutumisen vahingossa liuotinhöyryjen mukana.
Fibrillien suspendoimisnesteen sisäänsyöttölaitteena on tämän nesteen syöttölähteeseen yhdistävä johto, jossa on syöttömäärää säätävä venttiili. Tämä johto voi avautua mielivaltaisella korkeudella.
Keksinnön erään suositun suoritusmuodon mukaan on laitteena fibrillien suspendoimisnesteen sisäänsyöttämiseksi sumuttimet, jotka on sovitettu rcn- 6 57453 kaaseen fibrillien sisäänsyöttölaitteen ympärille. Nämä sumuttimet on välein sijoitettu flbrillejä muodostavan elimen ympärille tätä elintä ympäröivään putkimaiseen johtoon. Nämä sumuttimet ovat suunnatut siten, että nestesuihkut edistävät fibrillien etenemistä putkimaisessa tilassa.
Suljetussa tilassa on yleensä mielivaltaista rakennetta oleva sekoi-tuslaite, joka vaikuttaa fibrillien suspendoimisnesteeseen. Sopivasti käytetään siipisekoitinta, joka sijoitetaan joko suljetun tilan sivuseinämän alaosaan tai tämän tilan pohjaan. Tämän sekoituslaitteen vaikutusta voidaan mahdollisesti tehostaa sopivien poikkeuttimien avulla, jotka sijoitetaan suljetun tilan sisäsienämän yhteyteen.
Laitteena fibrillisuspension poistamiseksi on suljetun tilan pohjassa sijaitseva tyhjennysjohto, jossa on säätöventtiili. Tämä johto on yhdistetty joko varastosäiliöön tai suoraan paperikoneen valmistusketjuun.
Erään vaihtoehtoisen suoritusmuodon mukaan voi suljetussa tilassa olla laite, jonka avulla voidaan tässä tilassa kierrättää uudelleen osa siitä fibrillisuspensiosta, jonka poistolaite poistaa tästä tilasta.
Tällaisena laitteena voi olla haaroitusjohto, joka on sovitettu fibrillisuspension poistojohtoon ja yhdistetty säätöventtiilin ja pumpun välityksellä suljetun tilan yläosassa olevaan suihkulaitteeseen.
Suljetussa tilassa voi sopivasti vielä olla varusteina laitteet, joiden avulla voidaan lukea ja rekisteröidä sisäinen paine ja lämpötila, laitteet nesteenpinnan korkeuden valvomiseksi tässä tilassa, laitteet tässä tilassa olevan nesteen lämmittämiseksi, tyhjennys- ja tarkastuslaitteet, jne.
Kuten edellä mainittiin, voidaan keksinnön mukaisen laitteiston avulla ottaa talteen nestesuspensiona synteettisistä polymeraateista jollain ennestään tunnetulla tavalla orgaanisen liuottimen läsnäollessa valmistettuja fibrillejä.
Näiden fibrillien valmistukseen soveltuvista polymeraateista mainittakoon polyolefiinit, kuten polyetyleeni, polypropyleeni, etyleenin ja pro-pyleenin sekapolymcraatit, polyisobutyleeni, jne., polyamidit, polyesterit, polyuretaanit, polykarbonaatit, vinyylipolymeraatit, kuten mahdollisesti jälkikäteen klooratut vinyylipolykloridit, vinyylipolyfluoridi, Jne., akryy-lipolymeraatit, kuten akryylinitriilin homo- ja sekapolymeraatit, jne.
Tämä luettelo on esitetty ainoastaan esimerkkinä, joka ei millään tavoin rajoita käytettävien polymeraattien määrää.
Näiden polymeraattien yhteydessä käytettäviksi soveltuvista orgaanisista liuottimista mainittakoon alifaattiset hiilivedyt, kuten pentaani, heksaani, heptaani, oktaani sekä niiden homologit ja isomeerit, alisykliset 7 57453 hiilivedyt, esim. sykloheksaani, aromaattiset hiilivedyt, esim. bentseeni, tclueeni, jne., halogenoidut hiilivedyt, esim. kloorifluorimetaanit, mety-leenikloridi, etyylikloridi, jne», alkoholit, ketonit, esterit, eetterit, samoin kuin näiden liuottimien seokset. Nämä liuottimet ovat yleensä myrkyllisiä, ja lukuisat nii3(tä ovat helposti syttyviä ja aiheuttavat räjähdysvaaroja .
Fibrillien suspendoimisnesteenä käytetään keksinnön mukaisessa laitteistossa sopivasti vettä, mutta määrätyissä tapauksissa voidaan myös käyttää muita nesteitä. Tänä suspendoimisneste voi sopivasti sisältää yhtä tai - useampaa lisäainetta (esim. pinta-aktiivista ainetta), joiden tehtävänä on parantaa fibrillisuspeneion stabiliteettia.
Keksinnön mukainen laitteisto selitetään seuraavassa lähemmin oheisen piirustuksen perusteella, joka esimerkkinä kuvaa erästä käytännöllistä suoritusmuotoa.
Kuvio 1 esittää sivulta katsottuna ja leikkauksena keksinnön mukaista fibrillien talteenottamiseen käytettävää laitteistoa.
Kuvio 2 esittää päältäpäin katsottuna kuvion 1 mukaista laitteistoa.
Kuvio 3 esittää sivulta katsottuna ja osittain leikattuna osakuvio-na keksinnön mukaisen laitteiston erästä vaihtoehtoista suoritusmuotoa.
Kuten kuvioissa on esitetty, on laitteistossa, jolla nestesuspensiona otetaan talteen orgaanisen liuottimen höyryissä valmistettuja synteettistä polymeraattia olevia fibrillejä nestesuspensiona, suljettu tila 1, jossa on säädettävät jäähdytys- ja lämmitysvälineet, esim. höyryn läpivirtaama vaippa 2. Tämän suljetun tilan yläosassa on laite liuotinhöyryjen ja fibrillien sisäänsyöttämiseksi, jona laitteena on fibrillien valmistuselin, jossa on johto 3 sulassa olotilassa olevan polymeraatin ja liuottimen kaksifaasisen liuoksen syöttämiseksi sellaisissa paine- ja lämpötilaolosuhteissa, jotka ovat tarpeen fibrillien valmistamiseksi, katkofluidumin syöttöjohto 4 fib-„ rillien katkomiseksi, ja paineen äkkialenemisen aikaansaava suutin 5* sekä putkimainen johto 7» jossa on venttiili 6, ja joka aukosta 8 työntyy suljettuun tilaan. Laitteet fibrillien valmistamiseksi siten, että äkkiä alennetaan sulassa olotilassa olevan polymeraatin kaksifaasisia liuoksia, ovat ennestään tunnetut.
Suljetun tilan 1 yläosassa on lisäksi: - aukko 9 liuotinhöyryjen poistamiseksi, joka aukko on ei-näytetyn säädettävän venttiilin välityksellä yhdistetty talteenottolaitteistoon (jota ei myöskään ole näytetty), - aukko 1C fibrillien suspendoimisnesteen suihkuttaniseksi suljettuun tilaan 1, s 57453 - aukko 11 liuotinhöyryjen mahdolliseksi syöttäroiseksi suljettuun tilaan 1, - aukko 12, josta mahdollisesti syötetään inerttiä kaasua suljettuun tilaan 1, - aukko 13, josta mahdollisesti syötetään osa fibrillisuspensiosta suljettuun tilaan 1, - aukot 14 ja 15, joiden avulla suljettuun tilaan voidaan liittää laitteet, jotka mittaavat, rekisteröivät ja/tai valvovat tässä tilassa vallitsevaa painetta ja lämpötilaa, - aukko 16, joka on liitetty sellaiseen laitteeseen kuten hydrauliseen vesilukkoon, joka rajoittaa paineen nousun suljetussa tilassa ennalta määrättyyn arvoon, - tarkastusaukko 17·
Suljetun tilan alaosassa on - siipisekoitin 18, - aukko 19 fibrillisuspension poistamiseksi, joka aukko on yhdistetty johtoon 20, jossa on h aara 21, jonka kautta voidaan ottaa osa suspensiosta ja kierrättää tämä osa takaisin suljettuun tilaan 1 aukon 15 kautta.
Suljetun tilan 1 sivuseinämässä on korkeuden osoittimet 22, ?5, 24, 25 ja 26, joiden avulla voidaan valvoa suljetussa tilassa olevan nesteen määrää.
Kuvion 3 yksityiskohtaisesti näyttämän suositun suoritusmuodon mukaan on jätetty pois aukko 10 fibrillien suspendoimisnesteen suihkuttamiseksi, jolloin tämä neste suihkutetaan sumuttimista 27, jotka on sovitettu renkaana fibrillien valmistuselimen ympärille, ja joita syötetään johdosta 29. Nämä sumuttimet on sijoitettu putkimaiseen johtoon 7 ja suunnattu siten, että ne edistävät fibrillien etenemistä tässä johdossa.
Keksinnön mukainen laitteisto fibrillien talteenottamiseksi on seuraa-vassa kuvattu eräänä suoritus- ja käyttöesimerkkinä.
Esimerkki Käytetään kuvioiden 1 ja 2 näyttämää laitteistoa fibrillien talteen-ottamiseksi. Suljetun tilan halkaisija on 2400 mm ja sen tilavuus on suuruusluokkaa 10 m^.
Fibrillejä ja liuotinhöyryjä suljettuun tilaan syöttävän putkimaisen johdon halkaisija on 50 am. Vaakasuoran akselin varassa olevassa sekoitti-messa on 3 siipeä, joiden pituus on 400 mm, ja Jotka pyörivät noin 330 kierr./ min.
Aukko 16 on yhdistetty 500 mm:n vesipatsasta vastaavaan hydrauliseen 9 57453 vesilukkoon siten, että suljetun tilan sisäinen paine ei voi ylittää ar- 2 voa 1,05 kp/cm .
*
Ennen laitteiston käynnistymistä johdetaan noin 5 m' vettä, joka on kuumennettu 35°C:seen, suljettuun tilaan siten, että putki 7 uppoaa tähän veteen noin 200 mm:n syvyyteen, ja laitteisto puhdistetaan eisältämästään ilmasta.
Tämän jälkeen laitteet, jotka valvovat suljetussa tilassa vallitse- , 2 vaa painetta, säädetään siten, että ne pysyttävät tässä tilassa 1,0? kp/cm suuruisen paineen, kun laitteisto on normaalikäytössä. Termostaatin avulla säädetään laitteistoyhdistelmän lämpötila 85°Cseen.
Edellä selitettyä laitteistoa käytetään seuraavissa olosuhteissa:
Suuttimiin 5 johdetaan jatkuvasti johtoa 3 myöten suuren tiheyden omaavan polyetyleenin liuosta teknisessä heksaanissa. Liuoksen konsentraa-tio on 120 g polymeraattia/kg liuosta. Tämän liuoksen lämpötila on 205°C,
O
sen paine on 85 kp/cm*", ja syöttönopeus vastaa 15 g polymeraattia tunnissa.
Suuttimen 3 sisäänmenopäässä liuoksen paine laskee 10 kp/cm siten, että muodostuu nestemäinen kaksifaasinen seos, joka seuraavan äkkiä tapattu-van paineenalenemisen seurauksena johtaa jatkuvan fibrilloituneen rakenteen muodostumiseen.
Tämä jatkuva fibrilloitunut rakenne katkotaan poikittaissuuntaisella kyllästyneellä heksaanihöyryvirralla, joka johtoa 4 myöten syötetään 2 kp/ cm suuruisen paineen alaisena siten, että syöttömäärä on 500 kg/h.
Täten valmistetut lyhyet polyetyleenifibrillit ja vapautuneet heksaa-nihöyryt suunnataan johdon 7 kautta sekoitettuiin suspendoimisnesteeseen, toisin sanoen suljetussa tilassa olevaan veteen.
Heksaanihöyryt (kiehumapiste * 69°C) nousevat suljetun tilan yläosaan ja poistetaan jatkuvasti aukon 9 kautta ja saatetaan virtaamaan kohti tal-teenottolaitteistoa.
Aukosta 10 syötetään jatkuvasti vettä 1 m^/h, kun taas aukosta 20 pistetään jatkuvasti 1 m^/h suuruinen määrä fibrillien vesisuspensiota, ja hyvin dispergoitunut suspensio voidaan helposti muuttaa korkealaatuiseksi paperiksi soveltamalla ennestään tunnettua paperinvalmistustekniikkaa.
Fibrillien suspendoitumista veteen voidaan tarpeen vaatiessa parantaa lisäämällä tähän veteen jotain pinta-aktiivista ainetta, esim. natrium-lauryylisulfonaattia noin 50-500 g/m^ vettä.
Suspensioväliaineen sekoittamisen helpottamiseksi ja ennen kaikkea poistetun massan laadun parantamiseksi voidaan haara-aukosta 21 jatkuvasti poistaa osa massasta ja kierrättää tämä osa jatkuvasti takaisin suljettuun 10 57453 tilaan aukon 13 kautta. Tämän haaroitetun massaosan määrä voi olla 30 a?/'u.
Jotta laitteisto saataisiin toimimaan täysin turvallisesti säädetään välineet, jotka valvovat ja säätävät suljetussa tilassa olevaa painetta siten, että - normaalin käyttöpaineen (l,03 kp/cm ) pienehköt vaihtelut kompensoidaan vaikuttamalla venttiiliin, joka säätää heksaanihöyryjen poictamis-nopeutta aukon 9 kautta,
O
- kun sisäinen paine saavuttaa arvon 1,045 kp/cm , lopetetaan katko-fluidumin syöttö suuttimeeu 5» o - sisäisen paineen aletessa arvoa 1,02 kp/cm1' pienemmäksi suihkutetaan heksaanihöyryjä aukosta 11, jolloin syötetty määrä voi olla 150 kg/h, - sisäisen paineen pienetessä arvoa 1,015 kp/cm pienemmäksi käynnistyy inertin kaasun sisäänsuihkuttaminen 30°C:ssa, jolloin syöttömäärä on 15 m Vh·

Claims (9)

11 57453
1. Laitteisto, jonka avulla talteenotetaan nestesusnensiona synteettisen polymeraatin fibrillejä, jotka sijaitsevat orgaanisen liuottimen höyryssä, tunnettu siitä, että laitteisto käsittää säiliön (1), joka on tarkoitettu sisältämään fibrillien suspendoimisnestettä ja jossa on kaasutila, laitteen (3-Θ) fibrillien ja liuotinhöyryjen sisäänsyöttämiseksi, laitteen (9) liuotinhöyryjen poistumiseksi, laitteen (10) fibrillien suspendoirnisnesteen sisäänsyöttämiseksi ja laitteen (19 - 21) fibriliisuspension poistamiseksi, jolloin fibrillien ja liuotinhöyryjon sisäänsyöttölaittecna nn säiliön (1) sisään ulottuva putkimainen johto (7), joka avautuu fibrillien suspendoimisnesteeseen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että siinä on laite (1G), joka valvoo säiliössä (1) vallitsevaa painetta.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu, siitä, että säiliössä (1) on välineet (18) fibrillien suspendoirnisnesteen sekoittamiseksi .
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että siinä on laite (22 - 26) fibrillien suspendoirnisnesteen korkeuden pitämiseksi vakiona.
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että säiliössä (1) on laite (11) orgaanisen liuottimen höyryjen sisäänjohtamiseksi, joka laite avautuu kaasutilann ja on kytketty paineenvalvontalaitteeseen (16) niin, että tämä ryhtyy toimintaan, kun säiliön (1) paine laskee ennalta määrätyn minimiarvon alle.
6. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, _ että säiliössä (1) on kaasutilaan avautuva inertin kaasun syöttölaite (12), joka on kytketty paineenvalvontalaitteeseen (16) niin, että tämä ryhtyy toimintaan, kun säiliön (1) paine laskee ennalta määrätyn minimiarvon alle.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että säiliössä (1) on välineet (14, 15) sen lämpötilan pitämiseksi vakiona.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että säiliössä (1) on laite (13), jonka avulla voidaan kierrättää takaisin säiliöön (1) osa siitä fibrillisuspensiosta, jonka poistolaite (19 - 21) on poistanut.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että laitteena (10) fibrillien suspendoirnisnesteen syöttämiseksi ovat sumuttimet, jotka on sovitettu renkaana fibrillien sisäänsyöttö laitteeseen (3 - R).
FI529/74A 1973-03-02 1974-02-22 Apparatur foer att tillvarataga i form av en vaetskesuspension fibriller av ett syntetiskt polymerat FI57453C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
LU67153 1973-03-02
LU67153A LU67153A1 (fi) 1973-03-02 1973-03-02

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI57453B FI57453B (fi) 1980-04-30
FI57453C true FI57453C (fi) 1980-08-11

Family

ID=19727274

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI529/74A FI57453C (fi) 1973-03-02 1974-02-22 Apparatur foer att tillvarataga i form av en vaetskesuspension fibriller av ett syntetiskt polymerat

Country Status (23)

Country Link
US (1) US3975163A (fi)
JP (1) JPS5949326B2 (fi)
AR (1) AR201850A1 (fi)
AT (1) AT330945B (fi)
AU (1) AU471625B2 (fi)
BE (1) BE811778A (fi)
CA (1) CA1040092A (fi)
CH (1) CH588570A5 (fi)
DD (1) DD110061A5 (fi)
DE (1) DE2407795C2 (fi)
ES (1) ES423569A1 (fi)
FI (1) FI57453C (fi)
FR (1) FR2262053B1 (fi)
GB (1) GB1441883A (fi)
IE (1) IE38924B1 (fi)
IN (1) IN141334B (fi)
IT (1) IT1006297B (fi)
LU (1) LU67153A1 (fi)
NL (1) NL181938C (fi)
NO (1) NO141344C (fi)
RO (1) RO85032B (fi)
SE (1) SE403143B (fi)
ZA (1) ZA741025B (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1546126A (en) * 1976-11-18 1979-05-16 Hanger & Co Ltd J E Artificial legs
US6892887B2 (en) * 2003-02-10 2005-05-17 Alpine Mud Products Corp Polymer drilling bead recovery system and related methods
JP5982412B2 (ja) * 2014-02-12 2016-08-31 富士フイルム株式会社 繊維製造方法及び不織布製造方法並びに繊維製造設備及び不織布製造設備
CN109440528A (zh) * 2018-10-22 2019-03-08 广州科奥版权服务有限公司 一种造纸分散剂供给装置
CN116103771A (zh) * 2023-03-07 2023-05-12 东华大学 一种连续化超临界流体纺丝方法

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2957855A (en) * 1960-10-25 From hydrocar
US2969347A (en) * 1961-01-24 Recovery of olefin polymers from solution
US3251428A (en) * 1966-05-17 Recovery op polyolepins from solution in a fluidized dryer
US2573949A (en) * 1946-12-21 1951-11-06 Du Pont Dissolving of polymers
US2762756A (en) * 1952-09-30 1956-09-11 Socony Mobil Oil Co Inc Asphalt manufacture
DK116229B (da) * 1957-06-11 1969-12-22 Du Pont Kontinuerligt extruderet eller spundet filamentprodukt og fremgangsmåde til dets fremstilling.
US3202647A (en) * 1962-11-19 1965-08-24 Shell Oil Co Elastomer recovery process
US3296240A (en) * 1963-05-03 1967-01-03 Dow Chemical Co Recovery of alpha-olefin polymers from solution
SE308892B (fi) * 1964-12-07 1969-02-24 Atomenergi Ab
FR1596107A (fi) * 1968-12-13 1970-06-15
GB1228836A (fi) * 1968-12-18 1971-04-21
US3607101A (en) * 1968-12-31 1971-09-21 Multi Minerals Ltd Combined tank reactor assembly
BE787032A (fi) * 1971-08-06 1973-02-01 Solvay
JPS592415B2 (ja) * 1977-09-05 1984-01-18 日本電信電話株式会社 伝送制御パタ−ン検出方式

Also Published As

Publication number Publication date
ES423569A1 (es) 1976-05-16
FR2262053A1 (fi) 1975-09-19
FR2262053B1 (fi) 1976-12-10
AR201850A1 (es) 1975-04-24
AT330945B (de) 1976-07-26
GB1441883A (en) 1976-07-07
NL7402647A (fi) 1974-09-04
CH588570A5 (fi) 1977-06-15
ATA168874A (de) 1975-10-15
JPS49134917A (fi) 1974-12-25
AU471625B2 (en) 1976-04-29
NO740702L (no) 1974-09-03
AU6594774A (en) 1975-08-28
ZA741025B (en) 1974-12-24
US3975163A (en) 1976-08-17
NO141344B (no) 1979-11-12
DE2407795C2 (de) 1983-12-15
SE403143B (sv) 1978-07-31
NL181938C (nl) 1987-12-01
LU67153A1 (fi) 1974-10-09
CA1040092A (en) 1978-10-10
FI57453B (fi) 1980-04-30
NO141344C (no) 1980-02-20
DD110061A5 (fi) 1974-12-05
BE811778A (fr) 1974-09-02
DE2407795A1 (de) 1974-10-17
IE38924B1 (en) 1978-07-05
JPS5949326B2 (ja) 1984-12-01
IT1006297B (it) 1976-09-30
IN141334B (fi) 1977-02-12
RO85032A (ro) 1984-08-17
IE38924L (en) 1974-09-02
RO85032B (ro) 1984-09-30
NL181938B (nl) 1987-07-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100402468B1 (ko) 기체와 액체의 혼합물을 펌핑시키고 분리시키기 위한 장치 및 방법
US5939000A (en) Process of making cellulose filaments
ES2223137T3 (es) Introduccion de espuma sin fibras en la caja de cabeza o proxima a la misma durante un procedimiento de fabricacion de papel a la espuma.
FI56869C (fi) Foerfarande och anordning foer framstaellning av ett icke-vaevt fibermaterial
US4316725A (en) Method and apparatus for deaerating liquid
US4047862A (en) Cellulose ester fibrillar structure
US5227017A (en) Spray drying apparatus equipped with a spray nozzle unit
US2413102A (en) Degasifier
FI57453B (fi) Apparatur foer att tillvarataga i form av en vaetskesuspension fibriller av ett syntetiskt polymerat
KR100709987B1 (ko) 포옴 희석물로 웨브를 생산하는 포옴 공정
KR20190142866A (ko) 원심필터
WO2008086550A1 (en) Forming solutions
SU513598A3 (ru) Устройство дл разделени водных суспензий
US4914186A (en) Method for the continuous recovery of organic polymers from solutions or emulsions thereof
US1514118A (en) Oil-treating machine
US2043455A (en) Extrusion apparatus
JP3100089B2 (ja) 連結紡糸脱水法
JP2003227085A (ja) 液注入を伴う反転トップセパレーターを有する気相式連続蒸解缶
US20210331090A1 (en) Dehydrating and degassing unit
US1578221A (en) Clarifier for saccharine solutions
FI57622C (fi) Foerfarande foer framstaellning av korta fibriller och anordning foer tillaempande av detta foerfarande
KR790001467B1 (ko) 합성중합체 피브릴의 회수방법
US3047906A (en) Wet spinning apparatus and start up process
SU803966A1 (ru) Аппарат дл концентрировани РАСТВОРОВ пОлиМЕРОВ
SU303309A1 (ru) Установка для окисления жидких углеводородов