FI126578B - Menetelmä nostolaitteen ohjaamiseksi, nostolaitteen ohjausjärjestelmä, nostolaitejärjestelmä, tietokoneohjelma ja nostolaitteen päivitysyksikkö - Google Patents

Menetelmä nostolaitteen ohjaamiseksi, nostolaitteen ohjausjärjestelmä, nostolaitejärjestelmä, tietokoneohjelma ja nostolaitteen päivitysyksikkö Download PDF

Info

Publication number
FI126578B
FI126578B FI20155598A FI20155598A FI126578B FI 126578 B FI126578 B FI 126578B FI 20155598 A FI20155598 A FI 20155598A FI 20155598 A FI20155598 A FI 20155598A FI 126578 B FI126578 B FI 126578B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
lifting device
control
lifting
steering direction
main steering
Prior art date
Application number
FI20155598A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20155598A (fi
Inventor
Kimmo Rantala
Original Assignee
Konecranes Global Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Konecranes Global Oy filed Critical Konecranes Global Oy
Priority to FI20155598A priority Critical patent/FI126578B/fi
Priority to CN201680048528.3A priority patent/CN107922172B/zh
Priority to DE112016003808.9T priority patent/DE112016003808T5/de
Priority to US15/753,659 priority patent/US11339035B2/en
Priority to PCT/FI2016/050569 priority patent/WO2017032921A1/en
Publication of FI20155598A publication Critical patent/FI20155598A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI126578B publication Critical patent/FI126578B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66CCRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
    • B66C13/00Other constructional features or details
    • B66C13/18Control systems or devices
    • B66C13/40Applications of devices for transmitting control pulses; Applications of remote control devices
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66CCRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
    • B66C17/00Overhead travelling cranes comprising one or more substantially horizontal girders the ends of which are directly supported by wheels or rollers running on tracks carried by spaced supports

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Control And Safety Of Cranes (AREA)

Description

MENETELMÄ NOSTOLAITTEEN OHJAAMISEKSI, NOSTOLAITTEEN OHJAUSJÄRJESTELMÄ, NOSTOLAITE JÄRJESTELMÄ, TIETOKONEOHJELMA JA NOSTOLAITTEEN PÄIVITYSYKSIKKÖ TEKNINEN ALA
Esillä oleva keksintö liittyy menetelmään nostolaitteen ohjaamiseksi, nostolaitteen ohjausjärjestelmään, nostolaitejärjestelmään, tietokoneohjelmaan ja nostolaitteen päivitysyksikköön. Esillä oleva keksintö liittyy erityisesti, muttei ainoastaan, teollisuusnosturin ohjaamiseen lattiatasolta langattomalla ohjainlaitteella.
TAUSTA
Teollisuusnosturi liikkuu tyypillisesti katon lähelle asennettuja kiskoja pitkin pituussuunnassa. Poikittain nosturin pääkannattajaa pitkin liikkuva vaunu mahdollistaa poikittaisliikkeen. Nostolaitteella on kuormaelin taakkaan tarttumiseksi, esimerkiksi koukun, köyden, liinan tai, nostoraksin välityksellä. Kuormaelintä voidaan nostaa ja laskea. Näin ollen kuormaelintä voidaan ohjata XYZ-suunnissa nosturin toiminta-alueen puitteissa.
Teollisuusnostureita ohjataan tavallisesti lattiatasosta. Nosturin käyttäjä sijoittuu siten, että hän näkee hyvin taakan ja sen ympäristön. Etenkin radio-ohjauksen avulla nosturin käyttäjä voi sijoittua turvalliseen paikkaan, josta on hyvä näköyhteys kuormaelimeen tai taakkaan. Langallinen ohjainlaite eli riippuohjain on joissain kohteissa hyvä vaihtoehto mm. siksi, ettei se vaadi paikallista virtalähdettä.
Nosturin ohjainlaitteessa on tavallisesti neljää eri liikesuuntaa vastaavat neljä kytkintä, jotka vastaavat kahta eri pitkittäistä liikesuuntaa ja kahta eri poikittaista liikesuuntaa, sekä nostolaitteen nostamista ja laskemista varten omat kytkimensä. Eri liikesuunnat on merkitty symbolein, jotka on merkitty myös nosturiin. Näin käyttäjä voi katsomalla ensin nosturiin valita haluamansa liikesuunnan mukaisen symbolin ja käyttää ohjaimen vastaavasti merkittyä kytkintä.
Aina käyttäjä ei tarkista ohjaussuuntia symboleista, jolloin käyttäjän on hahmotettava oma asemansa (kulma) suhteessa nosturin suuntiin ja päätellä tilanteeseen sopiva ohjaussuunta. Päättely voi helposti johtaa väärän ohjaussuunnan valintaan. Raskaita tai kookkaita taakkoja nostaessa väärästä valinnasta saattaa aiheutua vaaratilanteita. Päättelyä voidaan helpottaa tai välttää antamalla lyhyt ohjausnapautus mielivaltaiseen liikesuuntaan, ja toteamalla nostolaitteen tekemä liike. Tämä kokeilu on sinällään ylimääräinen liike, ja se voi lisäksi aiheuttaa taakan ylimääräistä heiluntaa.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on välttää edellä mainittuja ongelmia tai ainakin tarjota uusi tekninen vaihtoehto.
YHTEENVETO
Keksinnön erään ensimmäisen näkökohdan mukaan tarjotaan menetelmä nostolaitteen ohjaamiseksi, jossa: valitaan operaattorin käyttämän ohjainlaitteen pääohjaussuunta ainakin kahdesta vaihtoehdosta; muutetaan ohjainlaitteen vaikutus nostolaitteen liikesuuntiin valitun pääohjaussuunnan mukaan; ja ohjataan ohjainlaitteella nostolaitetta.
Nostolaite voi olla valittu ryhmästä, jonka muodostavat seuraavat vaihtoehdot: teollisuusnosturi; siltanosturi; ulokenosturi (engl jib); pukkinosturi; ja puolipukkinosturi. Nosturia voidaan ohjata esimerkiksi siltanosturin tapauksessa lattiatasolta.
Ohjainlaite voi olla käsiohjain. Ohjainlaite voi olla langallisesti tai langattomasti yhteydessä nostolaitteen ohjausjärjestelmään.
Ohjainlaitteen vaikutuksen muuttamisella voidaan aikaansaada intuitiivinen ohjainlaitteen toiminnan muuttuminen vastaamaan operaattorin pääasiallista rintamasuuntaa. Näin voidaan helpottaa nostolaitteen käytön oppimista ja vähentää virheliikkeen riskiä. Pääohjaussuunta voidaan valita operaattorin antaman komennon perusteella. Operaattorin antama komento voidaan tunnistaa pääohjaussuunnan muutoskytkimen käyttämisestä. Operaattorin antaman komennon tunnistaminen voi edellyttää määrätyn kynnysajan ylittymistä. Käyttäjälle voidaan esittää valittu pääohjaussuunta. Valittu pääohjaussuunta voidaan esittää ohjainlaitteella. Valittu pääohjaussuunta voidaan esittää nostolaitteen ulkopuolelle sijoitetulla osoittimella. Osoitin voi käsittää seinään tai rakenteeseen liitetyllä merkillä. Merkki voi olla muodostettu käyttäen ainakin yhtä valoa, värikoodausta, kuviota tai selkeästi erottuvaa kappaletta. Valittu pääohjaussuunta voidaan osoittaa ohjainlaitteesta sen ympäristöön projisoidulla kuviolla. Valittu pääohjaussuunta voidaan osoittaa nostolaitteesta sen ympäristöön projisoidulla kuviolla. Kuvio voidaan projisoida lattiaan tai seinään. Valittu pääohjaussuunta voidaan esittää älylaseilla. Pääohjaussuunta voidaan valita automaattisesti. Pääohjaussuunta voidaan valita automaattisesti käyttäen ohjainlaitteen asentotunnistusta. Automaattinen ohjainlaitteen asentotunnistus voi toimia käyttäen mitä tahansa seuraavista: gyroskooppi, magnetometri, tai optinen tunnistus. Älylaseissa voi olla kuva-anturi, jonka avulla voidaan tunnistaa pääohjaussuunta käyttäjän näkökentän perusteella. Pääohjaussuunnan automaattinen valinta voidaan toteuttaa ainoastaan, jos nosturi on pysähtynyt. Pääohjaussuunnan automaattinen valinta voidaan altistaa käyttäjän hyväksynnälle. Pääohjaussuunta voidaan valita kahdesta vastakkaisesta pääohjaussuunnasta. Kahden vastakkaisen pääohjaussuunnan avulla voidaan säilyttää pituussuuntaisen ohjauksen ja poikkisuuntaisen ohjauksen käyttöliittymäelementit paikallaan.
Ohjainlaite voi käsittää yhden käyttäjän syötettä vastaanottavan ohjausyksikön. Vaihtoehtoisesti ohjainlaite voi käsittää kaksi eri käyttäjän syötettä vastaanottavaa ohjausyksikköä. Eri ohjausyksiköt voidaan assosioida eri pääohjaussuuntien kanssa. Eri ohjausyksikköjen avulla voidaan estää nostolaitteen siirtäminen vahingossa väärään suuntaan esimerkiksi automaattisen pääohjaussuunnan valinnan yhteydessä.
Vaihtoehtoisesti pääohjaussuunta voidaan valita neljästä eri pääohjaussuunnasta.
Ohjainlaitteella voidaan ohjata samanaikaisesti kahta tai useampaa nostolaitetta valitun pääohjaussuunnan mukaan.
Keksinnön erään toisen näkökohdan mukaan tarjotaan nostolaitteen ohjausjärjestelmä, joka käsittää: ohjainlaitteen; välineet operaattorin käyttämän ohjainlaitteen pääohjaussuunnan valitsemiseksi ainakin kahdesta vaihtoehdosta; välineet ohjainlaitteen vaikutuksen muuttamiseksi nostolaitteen liikesuuntiin valitun pääohjaussuunnan mukaan; ja välineet nostolaitteen ohjaamiseksi ohjainlaitteella.
Ohjausjärjestelmä voi koostua ohjainlaitteesta. Vaihtoehtoisesti ohjausjärjestelmä voi käsittää muita osia, kuten nostolaitteen kontrollerin. Kontrolleri voi olla nostolaitteen liikkeitä ja / tai kunnonvalvontaa hoitava laitteisto.
Ohjausjärjestelmä voi käsittää välineet minkä tahansa edeltävän menetelmän aikaansaamiseksi.
Keksinnön erään kolmannen näkökohdan mukaan tarjotaan nostolaitejärjestelmä, joka käsittää nostolaitteen sekä mainitun nostolaitteen ohjausjärjestelmän.
Nostolaitejärjestelmä voi käsittää kaksi nostolaitetta. Nostolaitteen ohjausjärjestelmä voi olla käytettävissä nostolaitejärjestelmän käsittämien nostolaitteiden samanaikaiseen ohjaamiseen valitun ohjaussuunnan mukaan.
Keksinnön erään neljännen näkökohdan mukaan tarjotaan tietokoneohjelma, joka käsittää tietokoneella suoritettavaa ohjelmakoodia sovitettuna suorittamaan keksinnön ensimmäisen näkökohdan mukaisen menetelmän. Tietokone voi olla ohjelmoitava logiikkapiiri.
Tietokoneohjelma voi olla tallennettu muistiin.
Keksinnön erään viidennen näkökohdan mukaan tarjotaan nostolaitteen päivitysyksikkö, joka käsittää keksinnön toisen näkökohdan mukaisen ohjausjärjestelmän tai keksinnön neljännen näkökohdan mukaisen tietokoneohjelman sovitettuna ohjaamaan tekniikan tason mukaista nostolaitetta.
Esillä olevan keksinnön eri suoritusmuotoja kuvataan tai on kuvattu vain keksinnön jonkin tai joidenkin näkökohtien yhteydessä. Alan ammattimies ymmärtää, että keksinnön jonkin näkökohdan mitä tahansa suoritusmuotoa voidaan soveltaa keksinnön samassa näkökohdassa ja muissa näkökohdissa yksinään tai yhdistelmänä muiden suoritusmuotojen kanssa.
KUVIOIDEN LYHYT ESITTELY
Keksintöä kuvataan nyt esimerkinomaisesti viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa: kuvio 1 esittää yksinkertaistetun kuvion keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta nostolaitteen käyttöesimerkistä kahdessa eri käyttötilanteessa; kuvio 2 esittää yksityiskohtia kuvion 1 ensimmäisestä käyttötilanteesta ja erään suoritusmuodon mukaisen ohjainlaitteen käyttöliittymän; kuvio 3 esittää lohkokaavion keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta ohjainlaitteesta; kuvio 4 esittää lohkokaavion keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta järjestelmästä; kuvio 5 esittää vuokaavion keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta menetelmästä; ja
kuvio 6 esittää yksinkertaistetusti erään ohjainlaitteen pääasialliset osat. YKSITYISKOHTAINEN SELITYS
Seuraavassa selostuksessa samanlaisilla viitemerkinnöillä tarkoitetaan samankaltaisia osia tai vaiheita. On huomattava, että esitettävät kuviot eivät ole kokonaisuudessaan mittakaavassa, ja että ne lähinnä palvelevat vain keksinnön suoritusmuotojen havainnollistamistarkoitusta.
Kuvio 1 esittää yksinkertaistetun kuvion keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta käyttöesimerkistä 100. Kuvio 1 näyttää ensimmäisen käyttötilanteen, jossa on ylhäältä katsoen käyttäjä 110 asettuneena ensimmäiseen suuntaan, kuten kohti tehdashallin yhtä päätyä. Käyttäjällä on käsissään ohjainlaite 120 ja käyttäjän edessä nostolaite 130 siten, että käyttäjän on helppo valvoa nostolaitteen käyttöä. Nostolaitteen liikesuunnat on merkitty nostolaitteen vaunun ympärille merkinnöillä Forward (eteen), Back (taakse), Left (vasemmalle) ja Right (oikealle). Ohjainlaitteessa on ohjausyksikkö, kuten ohjaussauva, jota liikuttamalla liikesuuntia vastaavasti käyttäjä voi ohjata nostolaitetta haluttuun suuntaan. Käyttäjän rintamasuunnassa eli suunnilleen käyttäjän katseen suunnassa on ensimmäinen pääohjaussuunnan merkki 140, kuten tietyllä kuviolla, värillä ja/tai valolla osoitettu suuntamerkki. Ohjainlaitteessa on vastaava suuntaosoitin 240 (kuvio 2), kuten näytöllä esitettävä symbolinen tai tekstimuotoinen osoitus ja/tai merkkivalo.
Kuvio 1 esittää myös toisen käyttötilanteen, jossa käyttäjä 110 on asettuneena toiseen suuntaan, kuten kohti tehdashallin yhtä päätyä. Käyttäjällä on käsissään ohjainlaite 120 ja käyttäjän edessä nostolaite 130 siten, että käyttäjän on helppo valvoa nostolaitteen käyttöä. Tällä kertaa käyttäjän rintamasuunnassa on toinen pääohjaussuunnan merkki 140’, joka on ensimmäisestä pääohjaussuunnan merkistä 140 erottuvasti muodostettu merkki toteutettuna esimerkiksi tietyllä kuviolla, värillä ja/tai valolla. Kuviossa 2 on esitetty kaksiosainen pääohjaussuunnan merkki, joka käsittää kuvion ja tietyllä värillä tai kuviolla täytetyn osan. Kuviossa 1 on havainnollistettu suuntien eroja merkin tai merkkivalon erilaisilla säteillä.
Nostolaite 130 voi olla siltanosturi, jossa on pääkannattaja 132 ja vaunu 134. Nostolaitteen pääkannattaja 132 on sovitettu liikkumaan kiskoja 136 pitkin, kuvion 1 piirroksessa pystysuunnassa.
Lattiatasolta ohjattaessa on tyypillistä että nostolaitteen käyttäjän rintamasuunta taakan ja noston suhteen voi kääntyä.
Kuvio 2 esittää yksityiskohtia kuvion 1 ensimmäisestä käyttötilanteesta ja erään suoritusmuodon mukaisen ohjainlaitteen 120 käyttöliittymän 210. Käyttöliittymässä 210 on ensimmäinen ohjaussauva 220 nostolaitteen ohjaamiseksi vaakatasossa eli X-ja Y-suunnissa, esimerkiksi nostolaitteen pääkannattajaa kiskoja pitkin ja vaunua pääkannattajaa pitkin liikuttaen, sekä toinen ohjaussauva 230 nostolaitteen ohjaamiseksi pystysuunnassa eli Z-suunnassa. Käyttöliittymässä on myös suuntaosoitin 240 sekä pääohjaussuunnan muutoskytkin 250. Kuviossa 2 näkyy myös nostolaitteen käyttämä nostoväline, kuten nostokoukku 260 köysipyörään liitettynä. Köysipyörän tai köysipyörän kotelon kylkiin on muodostettu pääohjaussuunnan merkit siten, että käyttäjä voi niistäkin nähdä rintamasuunnassaan olevan pääohjaussuunnan.
Kuvio 3 esittää lohkokaavion keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta ohjainlaitteesta. Ohjainlaite 120 käsittää prosessorin 310; muistin 320; ja ohjelmakoodia 321 muistiin tallennettuna prosessorilla 310 suoritettaessa ohjainlaitteen 120 toiminnan ohjaamiseksi.
Ohjainlaite käsittää lisäksi tiedonsiirtoyksikön I/O 330 tiedon siirtämiseksi ohjainlaitteen ja nostolaitteen tai nostolaitteen ohjausvälineen kanssa sekä tiedon siirtämiseksi ohjainlaitteen ja kuviossa 6 esitettyjen älylasien 610 välillä, käyttöliittymän 340, joka käsittää esitysvälineet 341, kuten esimerkiksi näytön ja/tai merkkivaloja (esimerkiksi suuntaosoittimen 240 toteuttamiseksi) sekä syöttövälineet. Syöttövälineet voi käsittää esimerkiksi yhden tai useampia nappeja, kosketustunnistuksen näytöllä tai muilla osilla, tai näppäimiä tai näppäimistön. Kuviossa 6 esitetyssä suoritusmuodossa ohjainlaite käsittää valinnaisesti käytettävänä lisäosana lisätyn todellisuuden välineet, kuten älylasit 610, joissa on näyttö ja mahdollisesti myös kamera. Älylasit voivat olla esimerkiksi Sony SmartEyeglass(tm), Epson Moverio BT-200 ™; Google Glass™, Vuzix M100 Smart Glasses(tm), tai Glassllp(tm). Älylaseilla voidaan täydentää tai korvata käyttöliittymä 340 osittain tai kokonaan.
Kuvio 4 esittää lohkokaavion keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta järjestelmästä 400. Järjestelmä 400 käsittää ohjainlaitteen 120, nostolaitteen 130, ohjattavan pääohjaussuunnan merkin 140 sekä kontrollerin 410, joka ohjaa nostolaitetta. Kontrolleri 410 voi ohjata myös ohjattavaa pääohjaussuunnan merkkiä 140. Vaihtoehtoisesti pääohjaussuunnan merkkiä 140 ohjaa ohjainlaite 120 itse, mahdollisesti yhden tai useamman linkkilaitteen välityksellä. Tämä vaihtoehto voi olla käytännöllinen esimerkiksi silloin, jos pääohjaussuuntien muuttaminen toteutetaan ohjainlaitteessa kontrollerista 410 riippumattomasti.
Kuvio 5 esittää vuokaavion keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta menetelmästä nostolaitteen ohjaamiseksi, jossa: valitaan 510 operaattorin käyttämän ohjainlaitteen pääohjaussuunta ainakin kahdesta vaihtoehdosta; muutetaan 520 ohjainlaitteen vaikutus nostolaitteen liikesuuntiin valitun pääohjaussuunnan mukaan; ja ohjataan 530 ohjainlaitteella nostolaitetta. Pääohjaussuunta voidaan valita operaattorin antaman komennon perusteella. Operaattorin antama komento voidaan tunnistaa pääohjaussuunnan muutoskytkimen käyttämisestä. Operaattorin antaman komennon tunnistaminen voi edellyttää määrätyn kynnysajan ylittymistä. Esimerkiksi pääohjaussuunnan muuttaminen voi edellyttää sitä, että käyttäjä pitää pääohjaussuunnan muutoskytkintä 250 painettuna vähintään kynnysajan verran. Eräässä suoritusmuodossa käyttäjälle näytetään progressiivinen tilaosoitin, joka osoittaa miten kynnysaika täyttyy. Käyttäjälle voidaan esittää valittu pääohjaussuunta esimerkiksi suuntaosoittimella 240. Valittu pääohjaussuunta voidaan esittää ohjainlaitteella. Valittu pääohjaussuunta voidaan esittää nostolaitteen ulkopuolelle sijoitetulla osoittimella. Osoitin voi käsittää seinään tai rakenteeseen liitetyllä merkillä, kuten pääohjaussuunnan merkki 140, 140’. Merkki voi olla muodostettu käyttäen ainakin yhtä valoa, värikoodausta, kuviota tai selkeästi erottuvaa kappaletta. Valittu pääohjaussuunta voidaan osoittaa ohjainlaitteesta sen ympäristöön projisoidulla kuviolla. Valittu pääohjaussuunta voidaan osoittaa nostolaitteesta sen ympäristöön projisoidulla kuviolla. Kuvio voidaan projisoida lattiaan, seinään tai huoneilmassa olevaan pölyyn. Valittu pääohjaussuunta voidaan esittää älylaseilla. Pääohjaussuunta voidaan valita automaattisesti. Pääohjaussuunta voidaan valita automaattisesti käyttäen ohjainlaitteen asentotunnistusta. Automaattinen ohjainlaitteen asentotunnistus voi toimia käyttäen mitä tahansa seuraavista: gyroskooppi, magnetometri, optinen tunnistus. Älylaseissa voi olla kuva-anturi, jonka avulla voidaan tunnistaa pääohjaussuunta käyttäjän näkökentän perusteella. Pääohjaussuunnan automaattinen valinta voidaan toteuttaa ainoastaan, jos nosturi on pysähtynyt. Pääohjaussuunnan automaattinen valinta voidaan altistaa käyttäjän hyväksynnälle. Automaattista pääohjaussuunnan valintaa käytettäessä voidaan pyytää käyttäjältä erikseen hyväksyntä nostolaitteen ohjaukselle sen jälkeen, kun pääohjaussuunta on muuttunut. Hyväksyntä voidaan pyytää myös silloin, jos tunnistetaan automaattisesti käyttäjän rintamasuunnan tai ohjainlaitteen asennon muutoksesta, että pääohjaussuunta pitäisi muuttaa tai käyttäjän rintamasuunta tai ohjainlaitteen asento on kahden eri pääohjaussuunnan välisellä siirtymävälillä. Siirtymäväli voi olla esimerkiksi 10, 15 tai 30 astetta laaja sektori. Pääohjaussuunta voidaan valita kahdesta vastakkaisesta pääohjaussuunnasta. Kahden vastakkaisen pääohjaussuunnan avulla voidaan säilyttää pituussuuntaisen ohjauksen ja poikkisuuntaisen ohjauksen käyttöliittymäelementit paikallaan.
Ohjainlaite voi käsittää yhden käyttäjän syötettä vastaanottavan ohjausyksikön. Vaihtoehtoisesti ohjainlaite voi käsittää kaksi eri käyttäjän syötettä vastaanottavaa ohjausyksikköä. Eri ohjausyksiköt voidaan assosioida eri pääohjaussuuntien kanssa. Eri ohjausyksikköjen avulla voidaan estää nostolaitteen siirtäminen vahingossa väärään suuntaan esimerkiksi automaattisen pääohjaussuunnan valinnan yhteydessä.
Vaihtoehtoisesti pääohjaussuunta voidaan valita neljästä eri pääohjaussuunnasta.
Edellä esitetyn selityksen valossa ilmenee useita hyödyllisiä teknisiä efektejä. Esimerkiksi pääohjaussuunnan valinnalla saadaan se etu, että käyttäjän tarkastellessa nostoa omassa rintamasuunnassaan käyttäjä voi ajaa aina itsestään selvästi poispäin (tai itseensä päin). Kun nostetaan suuria tai ulottuvia kappaleita, käytetään usein kiinnitykseen kahden koukun yhteistä nostoa, esimerkiksi yhteistä kuormaelintä nostaen tai kahden nostimen avulla (tandem). Kaksi nostinta voi olla samalla nostolaitteella toteutettuna (esimerkiksi kaksi nostinta samassa siltanosturissa) tai kahden eri nostolaitteen yhteinen käyttäminen, esimerkiksi kahden siltanosturin yhteinen nosto. Kuormaelimessä voi olla jäykkä puomi, joka kannattaa kahta koukkua, erityisesti kun koukkujen etäisyys toisistaan on vakio. Näin voi olla esimerkiksi paperi- tai terästeollisuudessa, kun nostetaan suuria valmistuneita rullia (roll) tai keloja (coil). Kunnossapidossa voidaan tarvita telojen tai valssien nostoja niitä vaihdettaessa. Myös suurten kappaleiden kokoonpanossa on sama ongelma, esimerkiksi lentokoneen siiven nosto tai kääntäminen uuteen asentoon. Käyttäjän ongelmana on koukkujen väliin jäävän kookkaan taakan aiheuttama näköeste, eli molempien koukkujen kiinnityspisteitä ei voi nähdä samoilta jalansijoilta. Varmistuakseen kiinnityksistä käyttäjä joutuu siirtymään eri puolille taakkaa, jolloin rintamasuunta voi kääntyä. Tämän ongelman eli usean kiinnityksen luotettavan kiinnityksen osoittamiseksi on olemassa mekaanisia osoitinlaitteita tai merkinantovälineitä, mutta ne eivät aina toimi, ja niiden toimimattomuus ei estä nosturilla ajoa.
Edellä esitetty selitys tarjoaa ei-rajoittavia esimerkkejä keksinnön joistakin suoritusmuodoista. Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei kuitenkaan rajoitu esitettyihin yksityiskohtiin vaan, että keksintö voidaan toteuttaa myös muilla ekvivalenttisilla tavoilla.
Esitettyjen suoritusmuotojen joitakin piirteitä voidaan hyödyntää ilman muiden piirteiden käyttöä. Edellä esitettyä selitystä täytyy pitää sellaisenaan vain keksinnön periaatteita kuvaavana selostuksena eikä keksintöä rajoittavana. Keksinnön suojapiiriä rajoittavat vain oheistetut patenttivaatimukset.

Claims (16)

1. Menetelmä nostolaitteen (130) ohjaamiseksi, tunnettu siitä, että: valitaan (510) operaattorin käyttämän ohjainlaitteen (120) pääohjaussuunta ainakin kahdesta vaihtoehdosta; muutetaan (520) ohjainlaitteen vaikutus nostolaitteen liikesuuntiin valitun pääohjaussuunnan mukaan; ja ohjataan (530) ohjainlaitteella nostolaitetta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että nostolaite on valittu ryhmästä, joka koostuu seuraavista: teollisuusnosturi; siltanosturi; ulokenosturi; pukkinosturi; ja puolipukkinosturi.
3. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käyttäjälle esitetään valittu pääohjaussuunta.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että valittu pääohjaussuunta esitetään ohjainlaitteella.
5. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että valitaan pääohjaussuunta operaattorin antaman komennon perusteella.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että operaattorin antama komento tunnistetaan pääohjaussuunnan muutoskytkimen käyttämisestä.
7. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1 - 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pääohjaussuunta valitaan automaattisesti.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sallitaan pääohjaussuunnan muuttaminen ainoastaan, jos nosturi on pysähtynyt.
9. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pääohjaussuunta valitaan kahdesta vastakkaisesta pääohjaussuunnasta.
10. Minkä tahansa edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ohjataan samanaikaisesti ohjainlaitteella kahta tai useampaa nostolaitetta valitun pääohjaussuunnan mukaan.
11. Nostolaitteen ohjausjärjestelmä, joka käsittää: ohjainlaitteen (120); tunnettu siitä, että nostolaitteen ohjausjärjestelmä käsittää: välineet (510) operaattorin käyttämän ohjainlaitteen (120) pääohjaussuunnan valitsemiseksi ainakin kahdesta vaihtoehdosta; välineet (520) ohjainlaitteen vaikutuksen muuttamiseksi nostolaitteen liikesuuntiin valitun pääohjaussuunnan mukaan; ja välineet nostolaitteen ohjaamiseksi (530) ohjainlaitteella.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen nostolaitteen ohjausjärjestelmä, tunnettu siitä, että nostolaitteen ohjausjärjestelmä käsittää välineet minkä tahansa patenttivaatimuksen 2 - 10 mukaisen menetelmän aikaansaamiseksi.
13. Nostolaitejärjestelmä, joka käsittää: nostolaitteen (130); tunnettu siitä, että nostolaitejärjestelmä käsittää patenttivaatimuksen 11 tai 12 mukaisen nostolaitteen ohjausjärjestelmän.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen nostolaitejärjestelmä, tunnettu siitä, että nostolaitejärjestelmä käsittää kaksi nostolaitetta, jossa nostolaitejärjes-telmässä ohjausjärjestelmä on sovitettu kykeneväksi ohjaamaan samanaikaisesti mainittuja nostolaitteita valitun ohjaussuunnan mukaan.
15. Tietokoneohjelma, tunnettu siitä, että tietokoneohjelma käsittää tietokoneella suoritettavaa ohjelmakoodia sovitettuna suorittamaan minkä tahansa patenttivaatimuksen 1-10 mukaisen menetelmän.
16. Nostolaitteen päivitysyksikkö, tunnettu siitä, että nostolaitteen päivitysyksikkö käsittää patenttivaatimuksen 11 tai 12 mukaisen ohjausjärjestelmän tai patenttivaatimuksen 15 mukaisen tietokoneohjelman sovitettuna ohjaamaan tekniikan tason mukaista nostolaitetta. PATENTKRAV
FI20155598A 2015-08-21 2015-08-21 Menetelmä nostolaitteen ohjaamiseksi, nostolaitteen ohjausjärjestelmä, nostolaitejärjestelmä, tietokoneohjelma ja nostolaitteen päivitysyksikkö FI126578B (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20155598A FI126578B (fi) 2015-08-21 2015-08-21 Menetelmä nostolaitteen ohjaamiseksi, nostolaitteen ohjausjärjestelmä, nostolaitejärjestelmä, tietokoneohjelma ja nostolaitteen päivitysyksikkö
CN201680048528.3A CN107922172B (zh) 2015-08-21 2016-08-19 起重装置的控制
DE112016003808.9T DE112016003808T5 (de) 2015-08-21 2016-08-19 Steuern einer Hebevorrichtung
US15/753,659 US11339035B2 (en) 2015-08-21 2016-08-19 Controlling of lifting device
PCT/FI2016/050569 WO2017032921A1 (en) 2015-08-21 2016-08-19 Controlling of lifting device

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20155598A FI126578B (fi) 2015-08-21 2015-08-21 Menetelmä nostolaitteen ohjaamiseksi, nostolaitteen ohjausjärjestelmä, nostolaitejärjestelmä, tietokoneohjelma ja nostolaitteen päivitysyksikkö

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20155598A FI20155598A (fi) 2017-02-22
FI126578B true FI126578B (fi) 2017-02-28

Family

ID=58099788

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20155598A FI126578B (fi) 2015-08-21 2015-08-21 Menetelmä nostolaitteen ohjaamiseksi, nostolaitteen ohjausjärjestelmä, nostolaitejärjestelmä, tietokoneohjelma ja nostolaitteen päivitysyksikkö

Country Status (5)

Country Link
US (1) US11339035B2 (fi)
CN (1) CN107922172B (fi)
DE (1) DE112016003808T5 (fi)
FI (1) FI126578B (fi)
WO (1) WO2017032921A1 (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU188257U1 (ru) * 2017-06-26 2019-04-04 Акционерное общество "Федеральный научно-производственный центр "Нижегородский научно-исследовательский институт радиотехники" Выносной пульт управления приводом подъёмно-мачтового устройства
AU2018341547B2 (en) * 2017-09-26 2021-07-08 Palfinger Ag Operating device and loading crane having an operating device
JP2019163122A (ja) * 2018-03-19 2019-09-26 株式会社タダノ 作業車両及び遠隔操作端末
JP7167464B2 (ja) * 2018-03-28 2022-11-09 株式会社タダノ 遠隔操作端末および遠隔操作端末を備える作業車両
JP7167469B2 (ja) * 2018-03-30 2022-11-09 株式会社タダノ 遠隔操作端末および遠隔操作端末を備える作業車両
DE102019125223A1 (de) * 2019-09-19 2021-03-25 Konecranes Global Corp. Vorrichtung zur Handbetätigung einer Maschine, vorzugsweise eines Hebezeugs oder Krans
FI20226002A1 (fi) * 2022-11-07 2024-05-08 Konecranes Global Oy Koukkulohko ja nosturi

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5043646A (en) * 1990-05-01 1991-08-27 Smith Engineering Remote control direction selecting system
DE4217989C2 (de) 1992-05-30 1995-01-19 Bernstein Hans Spezialfabrik Steuereinrichtung für ein flurbedientes Hebezeug
FI96502C (fi) 1994-10-21 1996-07-10 Kci Kone Cranes Int Oy Menetelmä ja laite nosturin ohjaamiseksi
DE10207880C1 (de) 2002-02-21 2003-07-31 Demag Cranes & Components Gmbh Steuereinrichtung zum Steuern eines Hebezeugs
DE102004060484A1 (de) * 2004-12-16 2006-06-29 RUHR-UNIVERSITäT BOCHUM Vorrichtung und Verfahren zur Steuerung von Maschinen insbesondere von Kränen
CN101657377A (zh) 2007-02-14 2010-02-24 株式会社五合 移动控制方法、移动操作装置和用于操作移动体的移动的方法
JP5215725B2 (ja) * 2008-05-13 2013-06-19 株式会社キトー 走行クレーンの操作制御装置、操作制御方法
EP2279978B1 (en) * 2009-07-28 2013-08-21 Manitowoc Crane Companies, LLC Drum tensioning method and apparatus for load hoist wire rope
JP4898962B2 (ja) 2010-07-02 2012-03-21 株式会社五合 操作装置及びその操作装置を備える移動装置
DE102011053014A1 (de) * 2011-08-26 2013-02-28 Demag Cranes & Components Gmbh Steuerungsanordnung zum parallelen Betreiben von mindestens zwei Hebezeugen, insbesondere Kranen
DE102012021422A1 (de) 2012-10-30 2014-04-30 Willibald A. Günthner Vorrichtung und Verfahren zur Steuerung von Maschinen mit mindestens einem beweglichen Element, insbesondere Kranen
US20140184643A1 (en) * 2012-12-27 2014-07-03 Caterpillar Inc. Augmented Reality Worksite
DE102013006258A1 (de) 2013-04-11 2014-10-16 Liebherr-Components Biberach Gmbh Kran
FI20155599A (fi) * 2015-08-21 2017-02-22 Konecranes Global Oy Nostolaitteen ohjaaminen
ITUB20155844A1 (it) * 2015-11-24 2017-05-24 Vinati S R L Metodo per la stima dell?assetto di una pulsantiera per il controllo di macchine operatrici
KR20180010884A (ko) * 2016-07-22 2018-01-31 삼성전자주식회사 무인 이동체를 제어하는 전자 장치, 그 제어 방법 및 저장 매체

Also Published As

Publication number Publication date
US20180237274A1 (en) 2018-08-23
DE112016003808T5 (de) 2018-06-14
CN107922172B (zh) 2021-08-20
CN107922172A (zh) 2018-04-17
FI20155598A (fi) 2017-02-22
WO2017032921A1 (en) 2017-03-02
US11339035B2 (en) 2022-05-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI126578B (fi) Menetelmä nostolaitteen ohjaamiseksi, nostolaitteen ohjausjärjestelmä, nostolaitejärjestelmä, tietokoneohjelma ja nostolaitteen päivitysyksikkö
US10495880B2 (en) Controlling of lifting device
US20050098520A1 (en) Mobile crane having a superlift device
CN111788143B (zh) 远程操作终端及作业车辆
US20190031475A1 (en) Remote operation terminal and remote operation system of mobile crane
CN111801293B (zh) 远程操作终端及具备远程操作终端的作业车辆
US11926511B2 (en) Remote operation terminal and mobile crane provided with remote operation terminal
CN108358081B (zh) 可实现自动化吊装的智能塔吊系统的工作方法
JP2017024868A (ja) 移動式クレーン
JP7300300B2 (ja) クレーンの吊具の位置合わせ方法、及びクレーンシステム
JP6630881B2 (ja) 情報処理装置、カメラ、移動体、移動体システム、情報処理方法およびプログラム
JP7256687B2 (ja) 杭打機の安全システム
CN102602809A (zh) 工程机械的控制系统、方法和工程机械
CN111886195B (zh) 操作系统
KR101730622B1 (ko) 호이스트 이동 제어장치
JP7006660B2 (ja) 物流機器システム
US20210061622A1 (en) Remote operation terminal and work vehicle comprising remote operation terminal
JP7172092B2 (ja) 作業車両
KR20130109404A (ko) 지게차의 포크자동조절장치 및 그 제어방법
KR102132481B1 (ko) 크레인 충돌 방지 시스템
JP6547106B2 (ja) 基準体
JPH0530083U (ja) デイスプレイを備えた作業機
KR20190136162A (ko) 호이스트 제어장치
CN113830677A (zh) 行车吊具坐标监视系统
KR20230070623A (ko) 가변형 방향 표시기

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: KONECRANES GLOBAL OY

FG Patent granted

Ref document number: 126578

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B