FI121665B - Menetelmä hissin köysityksen vaihtamisessa ja menetelmä hissin valmistamiseksi - Google Patents
Menetelmä hissin köysityksen vaihtamisessa ja menetelmä hissin valmistamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI121665B FI121665B FI20090229A FI20090229A FI121665B FI 121665 B FI121665 B FI 121665B FI 20090229 A FI20090229 A FI 20090229A FI 20090229 A FI20090229 A FI 20090229A FI 121665 B FI121665 B FI 121665B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- rope
- elevator
- old
- elevator car
- hoisting
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B66—HOISTING; LIFTING; HAULING
- B66B—ELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
- B66B7/00—Other common features of elevators
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B66—HOISTING; LIFTING; HAULING
- B66B—ELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
- B66B19/00—Mining-hoist operation
- B66B19/02—Installing or exchanging ropes or cables
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B66—HOISTING; LIFTING; HAULING
- B66B—ELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
- B66B7/00—Other common features of elevators
- B66B7/06—Arrangements of ropes or cables
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B66—HOISTING; LIFTING; HAULING
- B66B—ELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
- B66B19/00—Mining-hoist operation
- B66B19/007—Mining-hoist operation method for modernisation of elevators
Landscapes
- Lift-Guide Devices, And Elevator Ropes And Cables (AREA)
Description
MENETELMÄ HISSIN KÖYSITYKSEN VAIHTAMISESSA JA MENETELMÄ HISSIN VALMISTAMISEKSI
KEKSINNÖN ALA
5 Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa määritelty menetelmä hissin köysityksen vaihtamisessa ja patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä hissin valmistamiseksi.
KEKSINNÖN TAUSTA
10 Niin sanottujen jump-hissien yhteydessä hissikuilun alaosa otetaan hissin liikennöintikäyttöön jo ennen rakennuksen valmistumista. Tällöin rakennuksen ja hissikuilun ylempiä osia voidaan rakentaa samanaikaisesti, kun hissikuilun alaosassa liikkuva hissi jo palvelee ihmisiä rakennuksen 15 alemmissa kerroksissa. Yleensä jump-hisseissä hissikuilun alaosissa liikkuvaa hissikoria kannatellaan ja liikutellaan rakennusaikaisen käytön aikana hissikuilussa olevan kannatustason varaan tuetulla nostokoneistolla, joka kannatustaso muodostaa näin konehuonetason. Kun konehuo-20 netason yläpuolinen valmisteilla oleva rakennus ja hissikuilu on saavuttanut riittävän valmiustason, voidaan valmistunut hissikuilun osa ottaa käyttöön. Tällöin suoritetaan hyppäysnosto, jossa konehuonetasoa nostetaan korkeammalle hissikuilussa. Kun rakennusaikainen hissi on 25 saavuttanut lopullisen korkeuden, eikä hyppäysnostoja enää tehdä, voidaan rakennusaikainen hissi muuntaa lopulliseksi hissiksi. Tällöin voi olla tarve vaihtaa nostoköysistö ja muuttaa hissin ripustussuhdetta. Ripustussuhteen muuttaminen hankaloittaa nostoköysistön vaihtamista, sillä uusi 30 köysistö tulee kulkemaan eri reittiä kuin vanha köysistö eikä uuden nostoköysistön pujottaminen reitilleen taitto-pyörien ja vetopyörän yli näin ollen onnistu vanhan köy-sistön vetämänä. Ongelmana on erityisesti vanhan nostoköysistön poistaminen paikaltaan turvallisesti niin, ettei 2 köydet tai niiden osat pääse pääse putoamaan hallitsemattomasti kuilussa. Tunnetusti köysiä on esimerkiksi laskettu alas hissikuilun pohjalle apunostimellä, jonka köyden pää on kiinnitetty vanhaan nostoköyteen. Tämä on kuitenkin 5 hankalaa korkeammissa rakennuksissa sillä apunostimien rajallinen nostomatka on aiheuttanut ongelmia ja tarvetta erityisjärjestelyille.
Edellä kuvattuja vastaavia ongelmia on ilmennyt myös ti-10 lanteissa, joissa jo käytössä olleen hissin vanha köysitys ollaan modernisoinnin tai kunnossapidon yhteydessä haluttu syystä tai toisesta poistaa. Ongelmia on erityisesti ilmennyt kun vanha köysi on täytynyt vaihtaa uuteen, eikä syystä tai toisesta ole ollut edullista käyttää vanhaa köy-15 sistöä uuden paikalleen vetämiseen. Tämä voi olla epäedullista esimerksi siitä syystä, että uuden köysistön dimensiot voivat olla erilaiset kuin vanhan köysistön. Myös hissin modernisoinneissa muunnettaessa vanhan hissin ripus-tussuhdetta, esimerkiksi ripustusten 1:1 ja 1:2 välillä, on 20 yleensä pakko poistaa vanha köysistö hissistä jollakin tavalla, mikä on tunnetusti toteutettu esim. mainitulla apunostimella.
KEKSINNÖN TARKOITUS
25 Keksinnön tarkoituksena on poistaa mm. edellä mainittuja tunnettujen ratkaisujen epäkohtia. Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuottaa paranneltu menetelmä hissin köysityksen vaihtamisessa. Edelleen keksinnön tarkoitus on tuottaa mm. yksi tai useampi seuraavista eduista: 30 - Saavutetaan turvallinen menetelmä nostoköysistön vaihtamiseksi/poistamiseksi hissisysteemistä ja hissin valmistamiseksi.
- Saavutetaan menetelmä, jossa keksinnön mukaisia menetelmävaiheita suorittamalla saadaan hissin vanhaa 35 nostoköysistöä vaiheittain pujotettua pois hissisysteemistä.
3 - Saavutetaan menetelmä hissin valmistamiseksi, jossa erityisesti hissin valmistuksen loppuvaiheet ovat turvallisia ja tehokkaita.
- Saavutetaan menetelmä köysien vaihtamiseksi ja hissin 5 valmistamiseksi, jossa vanhojen vaihdettavien nostoköysien vaihdossa tarve erillisille nostimille on aiempaa vähäisempi.
- Saavutetaan menetelmä köysien vaihtamiseksi ja hissin valmistamiseksi, joka soveltuu erityisen hyvin 10 korkeiden nostokorkeuksien (yli 100m) hissien valmistukseen/köysivaihtoon/modernisointiin, sillä esim. hyvin korkean nostokorkeuden apunostimien käyttö vanhan nostoköysistön (esim. häntäpään laskeminen) poistamiseksi ei ole välttämätön.
15 - Saavutetaan menetelmä köysien vaihtamiseksi ja hissin valmistamiseksi, joka on suoritettavissa vähäisellä määrällä asentajia.
KEKSINNÖN YHTEENVETO
20 Keksinnön mukaiselle menetelmälle hissin nostoköysistön vaihtamisessa voidaan määritellä olevan tunnusomaista se, mitä patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa on esitetty. Keksinnön mukaiselle menetelmälle hissin valmistamiseksi voidaan määritellä olevan tunnusomaista se, mitä 25 patenttivaatimuksen 8 tunnusmerkkiosassa on esitetty. Keksinnön muille sovellusmuodoille voidaan määritellä oleva tunnusomaista se, mitä muissa patenttivaatimuksissa on esitetty. Keksinnöllisiä sovellusmuotoja on myös esillä tämän hakemuksen selitysosassa ja piirustuksissa.
30 Hakemuksessa oleva keksinnöllinen sisältö voidaan määritellä myös toisin kuin jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa tehdään. Keksinnöllinen sisältö voi muodostua myös useammasta erillisestä keksinnöstä, erityisesti jos keksintöä tarkastellaan ilmaistujen tai 35 implisiittisten osatehtävien valossa tai saavutettujen hyötyjen tai hyötyryhmien kannalta. Tällöin jotkin jäljem- 4 pänä olevien patenttivaatimusten sisältämät määritteet voivat olla erillisten keksinnöllisten ajatusten kannalta tarpeettomia. Keksinnön eri suoritusmuotojen piirteitä voi keksinnöllisen perusajatuksen puitteissa soveltaa toisten 5 suoritusmuotojen yhteydessä. Epäitsenäisissä vaatimuksissa määriteltyjä keksinnön toimenpiteitä voitaisiin myös erillään itsenäisen vaatimuksen toimenpiteistä pitää erillisinä keksintöinä.
10 Keksinnön mukaisesti menetelmässä hissin köysityksen vaihtamisessa hissin vanha nostoköysistö poistetaan ja asennetaan uusi hissin nostoköysistö, jotka vanha ja uusi nostoköysistö käsittävät kukin ainakin yhden köyden, edullisesti joukon köysiä. Menetelmässä suoritetaan ainakin 15 seuraavat vaiheet: - asennetaan hissin uusi nostoköysistö ja järjestetään hissikori liikutettavaksi uuden nostoköysistön välityksellä, syötetään vanhaa nostoköysistöä 20 köydenkeräyskohteeseen, johon vanha nostoköysistö hissisysteemistä (esim. hissikorilta tai hissikoriin yhteydessä olevalta osalta suoraan tai taittopyörien kautta) kulkee, liikuttamalla uuden nostoköysistön avulla hissikoria ylös ja/tai alas 25 hissikuilussa, johon hissikoriin vanha köysi on suoraan tai välillisesti yhdistetty niin, että vanha nostoköysistö juoksee hissikorin liikkeen säätelemänä köydenkeräyskohteeseen, jota kohti vanha köysi on järjestetty vetovoiman vaikutuksesta 30 pyrkimään, joka köydenkeräyskohde on edullisesti köysikela tai hissikuilun pohja, ja joka vetovoima on edullisesti painovoima ja/tai köydenkeräyskohteen vanhaan köyteen tuottama vetovoima kuten esim. köysikelan kelausvoima ja/tai 35 muun erillisen vetolaitteen köyteen kohdistama vetovoima.
5
Keksinnön eräässä sovellutuksessa syötetään vanhaa nostoköysistöä köydenkeräyskohteeseen liikuttamalla hissikuilussa hissikoria ylöspäin uuden nostoköysistön 5 avulla ja annetaan hissikorilta rakennuksen suhteen paikallaan olevalle taittopyörälle kulkevan ja sen yli kulkevan ja taittopyörältä edelleen köydenkeräyskohteeseen kulkevan vanhan nostoköysistön juosta niin, että vanhaa nostoköysistöä kulkee kohti köydenkeräyskohdetta vapaasti 10 mainitun taittopyörän yli köydenkeräyskohteeseen vetävän voiman vetämänä.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa menetelmässä suoritetaan ainakin seuraavat vaiheet: 15 - siirretään hissikori hissikuilun yläpäähän ja vastapaino alapäähän, ohjataan uusi nostoköysistö vetopyörän yli ja kiinnitetään hissikoriin, kiinnitetään uusi nostoköysistö vastapainoon, 20 - nostetaan vastapainon taittopyörää, joka on ripustettu vanhalla köysistöllä 1:2 nostosuhteella, uuden nostoköysistön avulla ajamalla hissikoria-hissikuilussa alaspäin, kiinnitetään vastapainon taittopyörä, jonka 25 taittopyörän kautta vanha nostoköysistö kulkee, olennaisesti liikkumattomasti hissikuiluun, järjestetään vanha nostoköysistö kulkemaan vapaasti liikkuvasti vastapainon taittopyörältä köydenkeräyskohteeseen, esimerkiksi avaamalla 30 köysikiinnikkeitä, joka köydenkeräyskohde on edullisesti olennaisesti alemmalla korkeudella kuin taittopyörä painovoiman nostoköysistöä hissisysteemistä poisvetävän resultanttisen vetovaikutuksen aikaansaamiseksi, 35 - ajetaan hissikoria ylöspäin niin, että vanhaa nostoköysistöä kelautuu köydenkeräyskohteeseen 6 mainitun vetovoiman vetämänä, jolloin hissikori ajetaan edullisesti yläasemaansa asti.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa syötetään vanhaa 5 nostoköysistöä, jonka ensimmäinen pää on kiinnitetty rakennuksen suhteen paikalleen kiinnikkeellä, köydenkeräyskohteeseen liikuttamalla hissikuilussa hissikoria alaspäin uuden nostoköysistön avulla ja liikutetaan samalla vastapainoa ja vastapainoon tai sen 10 kanssa samaansuuntaan liikkuvaan nostoköysistön osaan kiinnitettyä taittopyörää ylöspäin, jonka taittopyörän kautta vanha nostoköysistö kulkee hissikorilta rakennuksen suhteen paikallaan hissin yläosissa olevalle taittopyörälle ja sen yli edelleen köydenkeräyskohteeseen, ja sallitaan 15 vanhan nostoköysistön juosta niin, että vanhaa nostoköysistöä kulkee kohti köydenkeräyskohdetta vapaasti mainitun taittopyörän yli köydenkeräyskohteeseen vetävän voiman vetämänä.
20 Keksinnön eräässä sovellutuksessa kiinnitetään vanha nostoköysistö hissikoriin, edullisesti päänsä läheisyydestä, vanhan nostoköysistön vapaan putoamisen estämiseksi ja lasketaan vanhaa nostoköysistöä alas liikuttamalla hissikuilussa hissikoria alaspäin, johon 25 vanha köysi on kiinnitetty, niin, että vanha nostoköysistö juoksee hissikorin liikkeen säätelemänä alas hissikuilussa ainakin painovoiman vetämänä, köydenkeräyskohteeseen, kuten esim. kelalle tai hissikuilun pohjalle. Tätä ennen edullisesti ajetaan hissikori yläasemaansa.
30
Keksinnön eräässä sovellutuksessa menetelmässä vanhan köysistön pää lasketaan alas hissikuilussa siten, että ajetaan hissikori yläasemaansa ja järjestetään vanhan nostoköysistön pää hissikorin yhteyteen, ja kiinnitetään 35 vanha nostoköysistö hissikoriin niin, että vanha köysistö kulkee, kulkematta hissikuiluun kiinnitettyjen osien 7 kautta, hissikorissa olevasta kiinnityspisteestään (72) alaspäin hissikuiluun ja edelleen köydenkeräyskohteeseen, ja lasketaan vanhaa köyttä alas liikuttamalla hissikoria alaspäin hissikuilussa.
5
Keksinnön eräässä sovellutuksessa menetelmällä muunnetaan hissi, jonka hissikori ja/tai vastapaino on ripustettu 1:2 nostosuhteella 1:1 -hissiksi, jossa uuden nostoköysistön ensimmäinen pää on kiinnitetty hissikoriin ja toinen pää 10 vastapainoon.
Keksinnön mukaisesti menetelmässä hissin valmistamiseksi suoritetaan aiemmin kuvatunlaisen keksinnön tai sen ja sen ainakin yhden suoritusmuodon toimenpiteet. Keksinnön 15 mukaisessa menetelmässä hissin valmistamiseksi voidaan siis hyödyntää yhtä tai useampaa edellä kuvattua menetelmää yhdessä tai erikseen hissin vanhan nostoköysistön poistamiseksi kokonaan tai osittain, jolloin kuvattu menetelmä voi muodostaa ainoastaan osan 20 köysienvaihtoprosessista. Tällöin menetelmä voidaan aloittaa tai menetelmää voidaan jatkaa loppuun jollakin muullakin tavalla kuin mitä hakemuksessa on esitetty.
KUVIOLUETTELO
25 Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti sovellutusesimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuviot 1-9 esittävät tilanteita keksinnön mukaisen menetelmän eri vaiheissa siinä järjestyksessä kuin menetelmä suoritetaan.
30
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS
Kuviossa 1 on esitetty keksinnön mukaisen menetelmän vaihe, jossa vanha nostoköysistö 6 on vielä paikallaan ja käyttö-35 kelpoinen hissikorin 1 liikuttamiseen. Hissikori 1 ja 8 vastapaino 3 ovat ripustettu kumpikin 1:2 nostosuhteella vanhan nostoköysistön varaan ja liikutettavissa konehuone-tasolla 8 olevalla vetopyöräkoneistolla 4. Vanha nostoköysistö on ensimmäisestä päästään kiinnitetty 5 rakennuksen suhteen liikkumattomasti paikalleen kiinnikkeeseen 60, joka on konehuonetason yhteydessä, mutta voisi olla muuallakin. Köysikiinnikkeestä 60 vanha köysistö 6 kulkee hissikorille 1, taittopyörälle 12, kiertää taitto-pyörän 12 ja nousee ylös, kiertää vetopyörän 4 ja laskee 10 taittopyörän 17 yli vastapainolle 3, kiertää vastapainon taittopyörän 11 ja nousee ylös konehuonetasolle 8 ja kiertää konehuonetasoon 8 tuetun taittopyörän 16, ja kulkee edelleen konehuonetason yhteydessä olevaan köysikiinnik-keeseen 70, jonka kautta vanha köysi 6 kulkee edelleen 15 köydenkeräyskohteeseen 14, joka kuviossa on köysikela. Köysikelalta 14 on esimerkiksi aiempien hyppäysnostojen aikana voitu syöttää hissisysteemille korkeuden noston edellyttämää lisäköyttä avaamalla kiinnike 70, jonka kautta köysistö 6 ehyenä kulkee. Vanhan köysistön 6 poiston yhtey-20 dessä vanha köysistö 6 voidaan vastaavasti ohjata takaisin samalle köysikelalle 14. Kuviossa 1 esitetyssä menetelmä-vaiheessa on lisäksi esitetty uuden nostoköysistön 5 ensimmäinen pää nostettuna hissikuilun yläosiin köysikelalta 13. Kuviossa 2 esitetään miten uuden nostoköysistön 25 ensimmäinen pää nostetaan lopullisen konehuoneen 9 sisään apunostimella 10 ja ohjataan kulkemaan yli lopullisen vetopyörän 7. Tämän jälkeen menetelmässä uuden nostoköysistön ensimmäinen pää lasketaan hissikuilun yläpäähän nostetulle hissikorille 1 ja kiinnitetään siihen kuvion 3 esit-30 tämällä tavalla 1:1 ripustuksella. Uuden nostoköysistön 5 toinen pää kiinnitetään vastapainoon 3. Tämän jälkeen hissikori 1 on liikutettavissa uuden nostoköysistön avulla. Vanhan nostoköysistön 6 ripustusta aletaan purkaa vasta kun hissikori on ripustettu uuden nostoköysistön 5 varaan. 35 Uuden nostoköysistön 5 kiinnittämisessä hissikoriin 1 hissikorin taittopyörää 12 on edullista siirtää pois 9 painopisteen kohdalta, jotta uusi nostoköysistö voidaan kiinnittää kiinnikkeellä 19 hissikorin painopisteen kohdalle vaakasuunnassa tarkasteltuna. Siirron ajaksi köysistö 5 kiinnitetään kiinnikkeellä 71 ja hissikori 1 5 lukitaan hissikuiluun esim. tarraimilla. Tämän jälkeen kiinnike 71 aukaistaan. Vaihtoehtoisesti siirron sijasta köyden kiinnityspiste 60 voitaisiin siirtää hissikoriin 1. Tässä menetelmävaiheessa lisäksi vastapainoon 3 kiinnitettäessä uutta köysistöä 5, vanhan köysistön taittopyörä 6 on 10 edullista siirtää niin, ettei se häiritse uutta köysistöä 5, joka kannattelee tästä eteenpäin vastapainoa 3. Taitto-pyörä 11 voidaan pitää kiinni vastapainon 3 yhteydessä tai se voidaan kokonaan irrottaa vastapainosta 3 ja mahdollisesti järjestää sille oma vaakasuuntainen ohjaus pitämään 15 se vaakasuunnassa halutulla radalla sen liikkuessa kuilussa. Tämän jälkeen hissikoria ajetaan alaspäin kuilussa (kuvion 4 asemaan) niin, että vastapaino 3 ja taittopyörä 11 nousevat, vastapaino 3 nostoköysistön 5 nostamana ja taittopyörä 11 nostoköysistön 6 nostamana. Edullisesti 20 hissikori ja vastapaino ajetaan toistensa läheisyyteen kuviossa 4 esitettyyn tilanteeseen, edullisimmin olennaisesti puoliväliin hissikuilussa. Näin voidaan hissikorin kautta työskennellä vastapainon 3 kanssa. Tämän jälkeen irrotetaan taittopyörä 11 vastapainosta 3 mikäli sitä ei 25 aiemmassa vaiheessa jo olla tehty, ja kiinnitetään se hissikuiluun 2 olennaisesti liikkumattomaksi. Tämän jälkeen avataan taittopyörän 11 ja köydenkeräyspisteen 14 välissä oleva köysikiinnike 70, jotta köysi 6 kulkee (ja on syötettävissä) kiinnittimien estämättä köydenkeräys-30 pisteeseen 14. Köydenkeräyspiste 14 on edullisesti taitto-pyörää 11 alempana, jotta painovoima aikaansaa köyteen kelautumista pois hissisysteemistä köydenkeräyskohteeseen vetävän voiman. Painovoimaan perustuvan vetovoiman aikaansaamisen sijasta tai ohella voidaan käyttää myös erillistä 35 köydenvetolaitteistoa, joka aiheuttaa köysistön köy- teen/köysiin sitä/niitä pois systeemistä ja kohti köydenke- 10 räyskohdetta 14 vetävän voiman, kuten esimerkiksi käytöllä varustettua köysikelaa tai erillistä lävitseen köyttä köydenkeräyskohteeseen 14 vetävää köydenvetolaitetta.
5 Kuvion 4 esittämän tilanteen jälkeen hissikoria 1 ajetaan uudella nostoköysistöllä 5 ylöspäin hissikuilussa 2. Tämän seurauksena vanha nostoköysistö 6 pääsee juoksemaan pois hissisysteemistä kohti köydenkeräyskohdetta 14, jonne aiemmin mainittu köysistöön 6 järjestetty vetovoima 10 köysistöä 6 vetää. Hissikoria 1 nostettaessa taittopyörä 12 liikkuu ylöspäin ja vetopyörän 4 ja kiinnikkeen 60 välinen köysistön 6 osa lyhenee ja lyhentymisen määrä köyttä vapautuu köysiylimääräksi ja siirtyy vetovoiman vetämänä kohti köydenkeräyskohdetta 14. Hissikorilta 1 rakennuksen 15 suhteen paikallaan olevalle taittopyörälle (esim. tässä tapauksessa taittopyörä 16 ja/tai vetopyörä 4) kulkevan ja sen yli kulkevan) edelleen köydenkeräyskohteeseen 14 kulkeva vanhan nostoköysistön 6 sallitaan juosta vapaasti kohti köydenkeräyskohdetta 14 köydenkeräyskohteeseen (14) 20 vetävän voiman vetämänä. Vastaava vaikutus olisi vaihtoehtoisella järjestelyllä aikaansaatavissa, jos nostoköysistö 6 olisi johdettu hissikorilta 1 köysikiinnikkeen 60 tilalla olevalle rakennuksen suhteen paikallaan olevalle taittopyörälle ja edelleen 25 köydenkeräyskohteeseen.
Kuvio 5 esittää lopputilanteen, jossa hissikoria on juuri ajettu ylöspäin. Hissikorin ylösajon ajan taittopyörä 11 on ollut paikallaan ja vastapaino 3 liikkunut kuilun 30 alapäähän. Lisäksi esitetyssä kuviossa vanha nostoköysistö 6 on hissikorin 1 nostamisen jälkeen irrotettu hissikorin 1 yhteydestä (poistamalla se taittopyörältä 12 ja irrottamalla se kiinnikkeestä 60 ja kiinnitämällä uudelleen konehuonetason kiinnikkeeseen 71).
35 11
Menetelmässä on yleisesti ottaen järjestetty niin, että hissikori 1 on ensin liikutettavissa uuden nostoköysistön 5 (ja edullisesti uuden nostokoneiston 7) välityksellä ja vasta sen jälkeen aletaan irrottaa vanhaa nostoköysistöä 6 5 ja syöttää sitä pois hissisysteemistä. Hissikorin liikkeen seurauksena vanha nostoköysistö 6 juoksee hissikorin 1 liikkeen säätelemänä köydenkeräyskohteeseen, jota kohti vanha köysi on järjestetty vetovoiman vaikutuksesta pyrkimään. Hissikorin liikkuessa siis vanha nostoköysistö 10 liikkuu samanaikaisesti ja hissikorin 1 ollessa paikallaan vanha nostoköysistö ei liiku, sillä vanha nostoköysistö on yhdistetty hissikoriin 1 suoraan tai välillisesti. Hissikoria 1 liikutetaan sillä tavoin, että vanhaa nostoköysistöä 6 kulkee samanaikaisesti hissikorin liikkeen 15 myötä kohti köydenkeräyspistettä, erityisesti niin, että hissikorin liikkumaan matkaan verrannollinen määrä nostoköysistöä on hissikorin liikkeen aikana liikkunut kohti köydenkeräyspistettä. Vanha nostoköysistö 6 on yhdistetty hissikorin 1 liikkeen säätelemäksi yhdistämällä 20 vanha köysistö suoraan hissikoriin 1 tai välillisesti hissikoriin 1 yhteydessä olevan osan (esim. 11 sekä 5 tai 3) kautta, joka osa liikkuu aina kun hissikorikin liikkuu. Vanhan nostoköysistön 6 pää on edullisesti köydenkeräyspisteessä. Köydenkeräyspiste sijaitsee 25 edullisesti hissikuilun alapäässä tai sen läheisyydessä, esim. alimmalla kerrostasanteella. Köydenkeräyspiste 14 voi tarvittaessa olla muuallakin, erityisesti jos mainittu vetovoima on järjestetty painovoiman ohella tai sijasta muilla muualla hakemuksessa mainituin keinoin.
30
Kuvio 6 esittää seuraavan menetelmävaiheen lopputilanteen, jossa hissikori on ajettu alaspäin hissikuilussa 2 vastapainon 3 läheisyyteen, jolloin hissikorilta voidaan työskennellä vastapainon kanssa. Tämän jälkeen irrotetaan 35 taittopyörä 11 hissikuilusta 2 ja kiinnitetään uuteen nostoköysistöön 5, erityisesti vastapainon 3 kanssa 12 samaansuuntaan liikkuvaan nostoköysistön 5 osaan (tai vaihtoehtoisesti vastapainoon) kiinnikkeellä 73. Näin taittopyörä 11 yhdistetään hissikorin 1 liikkeen säätelemäksi yhdistämällä se hissikoriin 1 välillisesti 5 nostoköysistön 5 välityksellä ja hissikorin 1 liike säätelee taittopyörän liikettä hissikuilussa ja näin ollen myös taittopyörän liikkeestä seuraavaa vanhan nostoköysistön 6 juoksua kohti köydenkeräyskohdetta 14. Tämän jälkeen avataan hissikuilussa kiinni olevan 10 taittopyörän ja köydenkeräyspisteen välinen köysikiinnike 70 ja ajetaan hissikoria alaspäin, jolloin taittopyörä 11 kohoaa ylöspäin hissikuilussa ja samalla vanhaa köyttä kelautuu mainitun vetovoiman avulla vapaasti taittopyörän 16 yli köydenkeräyskohteeseen 14, jolloin päädytään kuvion 15 7 esittämään tilanteeseen. Vanha nostoköysistö 6 ei ole enää tässä vaiheessa yhteydessä hissikoriin 1 taittopyörän välityksellä vaan sen pää on kiinnitetty rakennuksen suhteen paikalleen kiinnikkeellä 71, joten taittopyörän 11 nostaminen vapauttaa köyttä. Tämän jälkeen kiinnitetään 20 taittopyörän ja köydenkeräyspisteen 14 välinen köysikiinnike 70 ja irrotetaan taittopyörä 11 uudesta köysistöstä 5 ja tuetaan se apunostimeen 10.
Kuvio 8 esittää seuraavan menetelmävaiheen lopputilanteen, 25 jossa menetelmävaiheessa hissikori on ajettu ylöspäin yläasemaansa ja nostoköysistö 6 on yhdistetty liikkumaan hissikorin 1 liikkeen säätelemänä kiinnittämällä se suoraan hissikoriin kiinnikkeellä 72 niin, että vanha köysistö 6 kulkee, kulkematta hissikuiluun 2 kiinnitettyjen osien 30 kautta, hissikorissa olevasta kiinnityspisteestään 72 alaspäin hissikuiluun 2 ja edelleen köydenkeräyskohteeseen 14. Kuviossa on esitetty myös miten taittopyörä 11 edullisesti poistetaan nostamalla apunostimella 10.
35 Kuvio 9 esittää seuraavan menetelmävaiheen, jossa nostoköysistö 6 on irrotettu kiinnikkeestä 71 ja kiinnikkeen 71 ja 13 72 välinen nostoköysistön 6 osa on poistettu joko katkaisemalla tai kelaamalla se hissikorin 1 katolle. Nostoköysis-tö 6 on kiinnitetty suoraan hissikoriin, edullisesti päänsä läheisyydestä, nostoköysistön vapaan putoamisen estämisek-5 si. Seuraavaksi lasketaan vanhaa nostoköysistöä 6 alas liikuttamalla hissikuilussa 2 hissikoria 1 alaspäin, johon vanha nostoköysistö 6 on kiinnitetty, niin, että vanha nostoköysistö juoksee hissikorin liikkeen säätelemänä alas hissikuilussa ainakin painovoiman vetämänä, köydenkeräys-10 kohteeseen 14, joka kuviossa on köysikela. Vaihtoehtoisesti köydenkeräyskohteena voi toimia esim. hissikuilun pohja. Vanhan nostoköysistön 6 pää lasketaan alas hissikorin 1 mukana. Kuviossa 9 esitetyssä tilanteessa hissikori ajetaan ala-asemaansa, jolloin myös vanhan nostoköysistön pää siir-15 tyy hissikuilun alaosaan ja on turvallisesti irrotettavissa hissikorista. Tämän jälkeen lisäksi hissikorista 1 irrotettu vanhan nostoköysistön 6 pää siirretään köydenkeräyskoh-teeseen 14 ja näin yhteen kohteeseen, esim. kelalle, rullaksi tai kasaksi, kerätty vanha nostoköysistö 6 poistetaan 20 alueelta.
Kuvioissa on esitetty konehuonetasosta erillinen lopullinen konehuone 9 koneistoineen 7, mutta tällainen ei ole välttämätön vaan konehuonetason 8 välineilläkin vastaavat 25 toimenpiteet on pienin lisäjärjestelyin toteutettavissa, esim. käyttämällä vetopyöräkoneistoa 4 uuden nostoköysistön liikuttamiseen ja siirtämällä vanha nostoköysistö kulkemaan koneiston 4 rinnalle järjestettävän taittopyörän yli hissikorin ollessa lukittuna kuiluun.
30
Vanha köysistö 6 on esitetyssä esimerkissä yhdistetty hissikoriin 1 ja vastapainoon 3 taittopyörien 11 ja 12 välityksellä, mutta on selvää, että keksintöä voitaisiin hyödyntää myös sellaisen hissin nostoköysistön 35 vaihtamiseen, jossa toinen tai molemmat nostoköysistön 6 14 päät olisivat yhdistetty hissikoriin/vastapainoon kiinnittämällä esim. kiinnikkeellä.
Kuvioissa esitetty menetelmä esittää ensisijaisesti jump-5 hissin loppuvaiheen köydenvaihtomenetelmän, jossa konehuonetaso on portaittain ennen kuvion 1 vaihetta siirretty rakennustyön edetessä kuilussa 2 ylöspäin, ja hissikori 1 on palvellut rakennuksen käyttäjiä tai rakentajia rakennusvaiheen aikana. Sama menetelmä soveltuu 10 kuitenkin hyödynnettäväksi muidenkin kuin jump-hissien köydenvaihtoon, esimerkiksi köydenvaihtoihin tai modernisointeihin.
Edellä on kuvattu useita köysienvaihtomenetelmän osamene-15 telmiä/vaiheita, joita hyödyntämällä köysien juoksutusta pois hissisysteemistä voidaan tehdä. Kaikkia osamenetelmiä ei tarvitse hyödyntää vaikka onkin edullista toimia kuten aiemmin on kuvattu. Esimerkiksi kun köysiä on hissikorin liikkeen säätelemänä syötetty pois hissisysteemistä 20 köydenkeräyskohteeseen, voidaan siitä jatkaa jollakin muulla tavalla, esimerkiksi vetämällä köydet pois systeemistä kun vastus on pienentynyt riittävästi.
Hakemuksessa termillä nostoköysistöä tarkoitetaan nostoköy-25 sistöä joka käsittää ainakin yhden köyden, ketjun, hihnan tai muun vastaavan ja järjestetty liikuttamaan hissikoria ja/tai vastapainoa. Hissikuilu 2 on muodostettu edullisesti rakennuksen sisään ja on pystysuuntainen. Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei rajoitu edellä selostet-30 tuihin sovellutusmuotoihin, joissa keksintöä on selostettu esimerkinomaisesti, vaan monet muunnokset ja keksinnön eri sovellutukset ovat mahdollisia jäljempänä esitettyjen patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
Claims (8)
1. Menetelmä hissin köysityksen vaihtamisessa, jossa menetelmässä hissin vanha nostoköysistö poistetaan ja 5 asennetaan uusi hissin nostoköysistö, jotka vanha ja uusi nostoköysistö käsittävät kukin ainakin yhden köyden, edullisesti joukon köysiä, ja jossa menetelmässä suoritetaan vaihe, jossa asennetaan hissin uusi nostoköysistö (5) ja järjestetään hissikori liikutettavaksi 10 uuden nostoköysistön välityksellä, tunnettu siitä, että menetelmässä suoritetaan lisäksi ainakin seuraava vaihe: syötetään vanhaa nostoköysistöä köydenkeräyskohteeseen (14), johon vanha nostoköysistö (6) hissisysteemistä kulkee, 15 liikuttamalla uuden nostoköysistön (5) avulla hissikoria (1) ylös ja/tai alas hissikuilussa (2), johon hissikoriin (1) vanha köysi (6) on suoraan tai välillisesti yhdistetty niin, että vanha nostoköysistö (6) juoksee hissikorin (1) liikkeen 20 säätelemänä köydenkeräyskohteeseen (14), jota kohti vanha köysi (6) on järjestetty vetovoiman vaikutuksesta pyrkimään, joka köydenkeräyskohde (14) on edullisesti köysikela tai hissikuilun pohja, ja joka vetovoima on edullisesti painovoima 25 ja/tai köydenkeräyskohteen (14) vanhaan köyteen tuottama vetovoima kuten esim. köysikelan kelausvoima ja/tai muun erillisen vetolaitteen köyteen kohdistama vetovoima.
2. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että syötetään vanhaa nostoköysistöä köydenkeräyskohteeseen liikuttamalla hissikuilussa (2) hissikoria (1) ylöspäin uuden nostoköysistön (5) avulla ja annetaan hissikorilta (1) 35 rakennuksen suhteen paikallaan olevalle taittopyörälle (16) kulkevan ja sen yli kulkevan ja taittopyörältä (16) edelleen köydenkeräyskohteeseen kulkevan vanhan nostoköysistön (6) juosta niin, että vanhaa nostoköysistöä (6) kulkee kohti köydenkeräyskohdetta (14) vapaasti mainitun taittopyörän (16) yli 5 köydenkeräyskohteeseen (14) vetävän voiman vetämänä.
3. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä suoritetaan ainakin seuraavat vaiheet: 10. siirretään hissikori hissikuilun yläpäähän ja vastapaino alapäähän, - ohjataan uusi nostoköysistö (5) vetopyörän yli ja kiinnitetään hissikoriin (1) , kiinnitetään uusi nostoköysistö (5) vastapainoon 15 (3), nostetaan vastapainon (3) taittopyörää (11), joka on ripustettu vanhalla köysistöllä 1:2 nostosuhteella, uuden nostoköysistön avulla ajamalla hissikoria (1) hissikuilussa (2) alaspäin, 20 - kiinnitetään vastapainon (3) taittopyörä (11), jonka taittopyörän (11) kautta vanha nostoköysistö (6) kulkee, olennaisesti liikkumattomasti hissikuiluun (2), järjestetään vanha nostoköysistö (6) kulkemaan 25 vapaasti liikkuvasti vastapainon (3) taittopyörältä (11) köydenkeräyskohteeseen (14) , esimerkiksi avaamalla köysikiinnikkeitä (70), joka köydenkeräyskohde (14) on edullisesti olennaisesti alemmalla korkeudella kuin taittopyörä (11) 30 painovoiman nostoköysistöä (6) hissisysteemistä poisvetävän resultanttisen vetovaikutuksen aikaansaamiseksi, - ajetaan hissikoria (1) ylöspäin niin, että vanhaa nostoköysistöä (6) kelautuu köydenkeräyskohteeseen 35 (14) mainitun vetovoiman vetämänä, jolloin hissikori (1) ajetaan edullisesti yläasemaansa asti.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen 5 menetelmä, tunnettu siitä, että syötetään vanhaa nostoköysistöä (6), jonka ensimmäinen pää on kiinnitetty rakennuksen suhteen paikalleen kiinnikkeellä (71) , köydenkeräyskohteeseen (14) liikuttamalla hissikuilussa (2) hissikoria (1) alaspäin uuden nostoköysistön (5) 10 avulla ja liikutetaan samalla vastapainoa ja vastapainoon (3) tai sen kanssa samaansuuntaan liikkuvaan nostoköysistön (5) osaan kiinnitettyä taittopyörää (11) ylöspäin, jonka taittopyörän (11) kautta vanha nostoköysistö (6) kulkee hissikorilta (1) 15 rakennuksen suhteen paikallaan hissin yläosissa olevalle taittopyörälle (16) ja sen yli edelleen köydenkeräyskohteeseen (14), ja sallitaan vanhan nostoköysistön (6) juosta niin, että vanhaa nostoköysistöä (6) kulkee kohti köydenkeräyskohdetta 20 (14) vapaasti mainitun taittopyörän (16) yli köydenkeräyskohteeseen (14) vetävän voiman vetämänä.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 25. kiinnitetään vanha nostoköysistö hissikoriin, edullisesti päänsä läheisyydestä, vanhan nostoköysistön vapaan putoamisen estämiseksi, lasketaan vanhaa nostoköysistöä alas liikuttamalla hissikuilussa hissikoria alaspäin, johon vanha 30 köysi on kiinnitetty, niin, että vanha nostoköysistö juoksee hissikorin liikkeen säätelemänä alas hissikuilussa ainakin painovoiman vetämänä, köydenkeräyskohteeseen, kuten esim. kelalle tai hissikuilun pohjalle. 35
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä vanhan nostoköysistön (6) pää lasketaan alas hissikuilussa (2) siten, että ajetaan hissikori (1) yläasemaansa ja 5 järjestetään vanhan nostoköysistön (6) pää hissikorin (1) yhteyteen, ja kiinnitetään vanha nostoköysistö (6) hissikoriin (1) niin, että vanha nostoköysistö (6) kulkee, kulkematta hissikuiluun (2) kiinnitettyjen osien kautta, hissikorissa (1) olevasta kiinnityspisteestään 10 (72) alaspäin hissikuiluun (2) ja edelleen köydenkeräyskohteeseen (14), ja lasketaan vanhaa nostoköysistöä (6) alas liikuttamalla hissikoria (1) alaspäin hissikuilussa (2).
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmällä muunnetaan hissi, jonka hissikori (1) ja/tai vastapaino (3) on ripustettu 1:2 nostosuhteella 1:1 -hissiksi, jossa uuden nostoköysistön (5) ensimmäinen pää on kiinnitetty 20 hissikoriin (1) ja toinen pää vastapainoon (3).
8. Menetelmä hissin valmistamiseksi, tunnettu siitä että suoritetaan jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukaiset toimenpiteet. 25 30
Priority Applications (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20090229A FI121665B (fi) | 2009-06-04 | 2009-06-04 | Menetelmä hissin köysityksen vaihtamisessa ja menetelmä hissin valmistamiseksi |
PCT/FI2010/000038 WO2010139845A1 (en) | 2009-06-04 | 2010-05-31 | Method in replacing the hoisting roping of an elevator and method for manufacturing an elevator |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20090229A FI121665B (fi) | 2009-06-04 | 2009-06-04 | Menetelmä hissin köysityksen vaihtamisessa ja menetelmä hissin valmistamiseksi |
FI20090229 | 2009-06-04 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20090229A0 FI20090229A0 (fi) | 2009-06-04 |
FI20090229A FI20090229A (fi) | 2010-12-05 |
FI121665B true FI121665B (fi) | 2011-02-28 |
Family
ID=40825280
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20090229A FI121665B (fi) | 2009-06-04 | 2009-06-04 | Menetelmä hissin köysityksen vaihtamisessa ja menetelmä hissin valmistamiseksi |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI121665B (fi) |
WO (1) | WO2010139845A1 (fi) |
Families Citing this family (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO2017051066A1 (en) * | 2015-09-25 | 2017-03-30 | Kone Corporation | Method for installing an elevator in the construction phase of a building |
WO2023209269A1 (en) * | 2022-04-29 | 2023-11-02 | Kone Corporation | Method for installation of roping of an elevator and elevator arrangements |
Family Cites Families (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPH0755778B2 (ja) * | 1988-08-30 | 1995-06-14 | 株式会社日立ビルシステムサービス | エレベータのロープ交換方法 |
JPH0780656B2 (ja) * | 1988-10-26 | 1995-08-30 | 株式会社日立ビルシステムサービス | エレベータの主ロープ交換方法 |
JPH10338437A (ja) * | 1997-06-04 | 1998-12-22 | Mitsubishi Denki Bill Techno Service Kk | エレベータの主索交換方法ならびにそれに用いる主索収納装置及びかご用ロープ固定装置 |
FI108431B (fi) * | 1999-02-24 | 2002-01-31 | Kone Corp | Hissijõrjestelmõ |
-
2009
- 2009-06-04 FI FI20090229A patent/FI121665B/fi not_active IP Right Cessation
-
2010
- 2010-05-31 WO PCT/FI2010/000038 patent/WO2010139845A1/en active Application Filing
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20090229A0 (fi) | 2009-06-04 |
FI20090229A (fi) | 2010-12-05 |
WO2010139845A1 (en) | 2010-12-09 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US10252890B2 (en) | Method for installing an elevator in the construction phase of a building | |
US11053098B2 (en) | Elevator system and method for constructing such an elevator system | |
FI122066B (fi) | Menetelmä hissin valmistamisessa | |
EP2016015B1 (en) | Method for installing the hoisting roping of an elevator | |
EP2349902B1 (en) | Method of installing an elevator | |
CN201400508Y (zh) | 无机房电梯 | |
JP4595011B2 (ja) | 既設エレベータの改修方法及びエレベータ装置 | |
US20120201638A1 (en) | Method and arrangement for moving a heavy load | |
KR20100053420A (ko) | 유압 엘리베이터의 리뉴얼 방법 및 그 방법에 의해 리뉴얼 된 로프식 엘리베이터 | |
WO2020035933A1 (ja) | 工事用エレベーターの揚程延長技術の適用方法 | |
FI121665B (fi) | Menetelmä hissin köysityksen vaihtamisessa ja menetelmä hissin valmistamiseksi | |
CN112744665A (zh) | 用于电梯绕绳的方法 | |
JP3807775B2 (ja) | 工事用エレベーターの上昇移動方法 | |
JP3841616B2 (ja) | エレベータの主ロープ交換方法とその装置 | |
CN113620147B (zh) | 在建筑物的建造过程中使用的跃升电梯系统和跃升方法 | |
JP5595292B2 (ja) | 機械室レスエレベータの主ロープ交換方法 | |
JPH0769559A (ja) | 工事用エレベーター装置 | |
CN109952262B (zh) | 电梯的紧急停止装置的检查方法 | |
JP2006001739A (ja) | ライズアップエレベータの据付方法 | |
JP6847319B1 (ja) | エレベーターロープ交換作業用のロープ送り支援治具 | |
WO2022230140A1 (ja) | エレベーターおよび昇降行程延伸方法 | |
AU2007247065B2 (en) | Elevator arrangement | |
JP2002029678A (ja) | エレベータ主索の交換方法 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 121665 Country of ref document: FI |
|
MM | Patent lapsed |