FI116330B - Valaiseva näppäin ja menetelmä sen valmistamiseksi - Google Patents

Valaiseva näppäin ja menetelmä sen valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI116330B
FI116330B FI972115A FI972115A FI116330B FI 116330 B FI116330 B FI 116330B FI 972115 A FI972115 A FI 972115A FI 972115 A FI972115 A FI 972115A FI 116330 B FI116330 B FI 116330B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
key
illuminating
resin
film
transparent
Prior art date
Application number
FI972115A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI972115A (fi
FI972115A0 (fi
Inventor
Yoshio Kenmochi
Original Assignee
Sunarrow Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sunarrow Ltd filed Critical Sunarrow Ltd
Publication of FI972115A0 publication Critical patent/FI972115A0/fi
Publication of FI972115A publication Critical patent/FI972115A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI116330B publication Critical patent/FI116330B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H9/00Details of switching devices, not covered by groups H01H1/00 - H01H7/00
    • H01H9/18Distinguishing marks on switches, e.g. for indicating switch location in the dark; Adaptation of switches to receive distinguishing marks

Landscapes

  • Push-Button Switches (AREA)
  • Manufacture Of Switches (AREA)

Description

116330
Valaiseva näppäin ja menetelmä sen valmistamiseksi Keksinnön tausta Keksinnön ala
Esillä oleva keksintö liittyy valaisevaan näppäimeen, jota käytetään 5 erilaisissa kannettavissa viestintälaitteissa, kuten matka- ja autopuhelimissa, ja erilaisissa päätelaitteissa, kuten elektronisissa muistioissa yms., jotta tällaisen laitteen näppäimet näkyisivät yöllä ja heikossa valaistuksessa. Erityisesti keksintö liittyy patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaiseen valaisevaan näppäimeen. Esillä oleva keksintö liittyy edelleen menetelmään, jolla 10 valmistetaan tällainen valaiseva näppäin.
Tekniikan tason kuvaus
Aikaisempaa tekniikkaa käytettäessä tämäntyyppinen valaiseva näppäin valmistetaan muodostamalla painettu kuviokerros, kuten kirjain tms., valoa läpäisevästä hartsista valmistetun näppäimen yläosan alapinnalle ja 15 kiinnittämällä tämän jälkeen piikumista valmistettu näppäimen käyttöosa painetun kuviokerroksen taakse piikumilla ja liimalla, jolla on hyvät sidosominaisuudet.
Lisäksi, siinä tapauksessa, että painettu kuviokerros, kuten kirjain tms., muodostetaan näppäimen yläosan pintaan, kirjaimen kaiverrus tehdään 20 lasersäteellä, minkä johdosta tällaisten aikaisemman tekniikan mukaisten näppäimien valmistaminen on kallista.
· Lisäksi, koska painettu kuviokerros (kirjain) muodostetaan valoa läpäisevästä hartsista valmistetun näppäimen yläosan alapinnalle, edellä ·:·*: kuvatussa valaisevassa näppäimessä oleva painettu kuvio (kirjain) on vaikea 25 nähdä, jos näppäimen yläosan yläpinta on kaareva.
t ·
Lisäksi, koska painettu kuvio (kirjain) kaiverretaan lasersäteellä, tällaisten valaisevien näppäimien valmistuksessa ei voida välttää korkeita • · · valmistuskustannuksia.
Lisäksi, siinä tapauksessa, että painettu kuvio (kiijaimet) 30 muodostetaan useiden valoa läpäisevästä hartsista valmistettujen näppäimien yläosien päälle asetetun kalvon yhdelle puolelle, yhden näppäimen painamisen yhteydessä voi esiintyä virhetoimintoja, koska kalvo liittää näppäimien yläosat toisiinsa ja yhden näppäimen painaminen voi aiheuttaa vieressä olevan näppäimen painumisen.
» I I
t · 35 116330 2
Keksinnön yhteenveto
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on poistaa edellä kuvatut aikaisemman tekniikan aiheuttamat ongelmat ja saada aikaan valaiseva näppäin, jossa oleva painettu kuvio (kirjain) voidaan tunnistaa luotettavasti, 5 vaikka näppäimen yläosan yläpinta olisikin viisto tai kaareva, ja jossa näppäimen käyttöosalla olisi kumimainen napsahtava herkkyys ja kumimainen joustavuus, näppäimen yläosa valmistetaan jäykästä hartsista ja näppäimen käyttöosan ja näppäimen yläosan väliin muodostetaan luotettavan luja sidos.
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on edelleen saada aikaan 10 valaiseva näppäin ja tällaisen valaisevan näppäimen valmistusmenetelmä, joka mahdollistaa painetun kuvion valmistamisen helposti ilman laserkaiverrusta ja joka mahdollistaa kunkin valaisevan näppäimen luotettavan PÄÄLLE/POIS-ohjauksen vaikuttamatta vieressä oleviin näppäimiin (ohjaamatta niitä) ja jossa näppäimen käyttöosalla on kumimainen napsahtava herkkyys ja kumimainen 15 joustavuus, näppäimen yläosa valmistetaan jäykästä hartsista ja näppäimen käyttöosan ja näppäimen yläosan väliin muodostetaan luotettavan luja sidos.
Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi esillä olevan keksinnön mukaiselle valaisevalle näppäimelle on tunnusomaista se mitä on sanottu patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
20 Tällaisessa rakenteessa kalvon paksuus on 100 - 200 pm, ja painettu kuvio sijoitetaan joko kalvon yläpintaan tai sen alapintaan.
Vaikka näppäimen yläosa on peitetty kalvolla, näppäinten yläosia ei ole yhdistetty toisiinsa kalvolla. Näin virhekäyttöjä ei pääse tapahtumaan *:"! esimerkiksi siten, että yhden näppäimen käyttö käyttää myös viereistä 25 näppäintä. Lisäksi keksinnön mukainen menetelmä valaisevan näppäimen • > ·*·,. valmistamiseksi käsittää vaatimuksen 3 tunnusmerkkiosan mukaiset vaiheet.
Kuvioluettelo
Kuvio 1 on kaavamainen poikkileikkaus esillä olevan keksinnön . . eräästä suoritusmuodosta.
:;.V 30 Kuvio 2 on kaavamainen poikkileikkaus esillä olevan keksinnön ‘ ·; · * eräästä toisesta suoritusmuodosta.
: ’ ‘.. Kuviot 3 (a) - (g) ovat esimerkinomaisia kaavakuvia, joissa näytetään esillä olevan keksinnön mukaisen valaisevan näppäimen valmistusmenetelmän vaiheet.
35 3 116330
Suositeltavien suoritusmuotojen yksityiskohtainen kuvaus
Seuraavaksi kuvataan yksityiskohtaisesti esillä olevan keksinnön suositeltavaa suoritusmuotoa.
Kuten kuvioissa näytetään, valaisevassa näppäimessä 1 on 5 käyttöosa 1a ja käyttöosaan 1a liitetty tukiosa 1b, jotka muodostetaan yhtenä kappaleena piikumista. Kuvion 1 mukaan käyttöosa 1a muodostetaan ohuesta helmaosasta 1c, joka nousee ylöspäin viistosti tukiosan 1b sivupinnan alaosasta, ja näppäimen yläosan tukiosaa 1d tuetaan helmaosan 1c yläosalla, minkä lisäksi käyttöosa 1a voidaan muodostaa kuviossa 2 näytettävällä tavalla 10 siten, että viistoa helmaosaa ei ole ja näppäimen yläosaa tukeva osa 1d ulkonee vaakasuorassa suunnassa tukiosan 1b paksusta sivupinnasta. Tässä yhteydessä on huomattava, että esillä olevaa keksintöä ei rajoiteta näihin rakenteisiin, ja on mahdollista käyttää mitä tahansa muitakin rakenteita, kunhan voidaan tukea näppäimen yläosaa 2. Jos käytetään helmaosaa 1c, tämä 15 helmaosa 1 c saa aikaan napsahduksen.
Käyttöosa 1a asetetaan edelleen substraatin (ei näytetty kuvioissa) yläpuolelle kohtaan, joka vastaa substraatissa olevaa kiinteää liitospistettä, ja kuminen napsahdusrakenne saadaan aikaan muodostamalla sähköä johtava kosketuskappale käyttöosan 1a alapuolelle tai metallinen napsahdusrakenne 20 saadaan aikaan metallikupukytkimellä (ei näytetty kuvioissa).
Näppäimen yläosa 2, joka valmistetaan termomuovihartsista, kuten : ABS-muovista, polykarbonaatista, akryylihartsista tms., kiinnitetään kiinteästi ** näppäimen yläosan tukiosan 1d päälle liimalla 3. Tässä yhteydessä näppäimen yläosan 2 yläpinta voi olla minkä tahansa muotoinen, kuten esimerkiksi kaareva 25 ja yhteen suuntaan viisto. Edelleen näppäimen yläosan 2 alaosa voidaan • ‘, muodostaa siten, että se sisältää reunaosan 2a, kuten kuviossa 3 näytetään, tai näppäimen yläosan 2 alaosa voidaan muodostaa ilman tällaista reunaosaa.
* · *
Jotta valo pääsisi kulkemaan näppäimen yläosan 2 läpi, näppäimen yläosa 2 valmistetaan yleensä läpinäkyvästä tai läpikuultavasta materiaalista, jonka :: 30 paksuus on noin 1 mm (ts. 0,8 mm - 1,5 mm), ja tässä yhteydessä voidaan -:-1 käyttää valkoista materiaalia, joka päästää intensiteetiltään tietyn vahvuisen valon läpi. Jos näppäimen yläosa 2 muodostetaan tällaisesta valkoisesta Γ": materiaalista, jäljempänä kuvattavaa valoa heijastavaa kalvoa 4a ei tarvita.
Liimalla 3 kiinnitetään näppäimen yläosa 2, joka valmistetaan 35 termomuovihartsista, kuten ABS-muovista, polykarbonaatista, akryylihartsista tms., piistä valmistettuun näppäimeen 1, joka on käyttöosasta 1a ja tukiosasta 4 116330 1b muodostettu yhtenäinen kappale. Tässä yhteydessä liima 3 voi olla mitä tahansa liimaa, jolla voidaan kiinnittää kaksi eri materiaalia toisiinsa; voidaan käyttää esimerkiksi piityyppisiä liimoja tms.
Kuvioissa 3 (a) - (g) näytetään eräs menetelmä, jolla voidaan 5 muodostaa painettu kuviokerros 4 (merkki) hartsista valmistetun näppäimen yläosan 2 pinnalle lukuun ottamatta sen alapintaa. Tässä menetelmässä valmistetaan läpinäkyvästä synteettisestä hartsista, kuten polykarbonaatista tms., 100 - 200 μπτ.η paksuinen kalvo 6, jonka yhdelle puolelle on muodostettu etukäteen painettu kuvio (merkki), ja se asetetaan metalliseen hartsimuottiin 7, 10 minkä jälkeen muotin onteloon ruiskutetaan hartsia näppäimen yläosan 2 muodostamiseksi, jolloin painettu kuviokerros 4 sulaa lämmön vaikutuksesta kiinni näppäimen yläosan 2 pintaan.
Tässä yhteydessä on huomattava, että painettu kuviokerros voidaan muodostaa kalvon 6 joko ylä- tai alapinnalle. Mikäli painettu kuviopinta 15 muodostetaan kalvon 6 yläpinnalle, painetun kuviopinnan päälle asetetaan esimerkiksi kirkkaasta uretaanipinnoitteesta valmistettu suojakerros 5. Lisäksi kalvon 6 paksuuden on oltava 100 - 200 pm, jotta kalvo 6 on riittävän luja, kun metallimuottia 7 käsitellään.
Seuraavaksi leikataan kalvo 6 pois näppäimen yläosan 2 aiemman 20 ulkoreunan kohdalta leikkurilla 8. Koska kalvo 6 leikataan tällä tavalla leikkurin 8 avulla näppäimen yläosan 2 alemman ulkoreunan kohdalta, yhden näppäimen • · ! yläosan 2 painaminen ei vaikuta vieressä oleviin näppäimien yläosiin, minkä :· i ansiosta voidaan tehdä luotettavasti PÄÄLLE/POIS-ohjauksia tietyllä •: · ·: näppäimistön yläosalla 2.
25 Seuraavaksi näppäimen yläosan 2 alapinta kiinnitetään liimalla 3 ; ·. valoa läpäisevästä piikumista valmistetun näppäimen käyttöosan 1 a alapintaan.
!:·. Esillä olevan keksinnön mukainen valaiseva näppäin, jolla on edellä
t I I
kuvattu rakenne, mahdollistaa näppäimen yläosassa 2 olevan merkin (kuvion) luotettavan tunnistamisen, vaikka näppäimen yläosan 2 yläpinta olisikin kaareva 30 tai viisto. Koska lisäksi näppäimen käyttöosa saa aikaan kumimaisen '·;· naksahduksen ja kumimaisen elastisuuden, vaikka näppäimen yläosan hartsi :' ·.. onkin kovaa, ja koska voidaan saada aikaan luotettavasti luja sidos näppäimen käyttöosan ja näppäimen yläosan välille, esillä olevan keksinnön mukaisella valaisevalla näppäimellä on mahdollista tehdä luotettavia näppäintoimintoja ja *;: · ‘ 35 estää väärä toiminta ja muut ongelmat, kuten irtikuoriutuminen jne.
» f * 5 116330
Lisäksi esillä olevan keksinnön mukaisessa valaisevan näppäimen valmistusmenetelmässä ei tarvitse käyttää laseria ja painettu kuviokerros (merkki) muodostetaan helposti painotekniikalla. Lisäksi, koska yhden näppäimen yläosan kalvo on erillään muiden näppäimien yläosien kalvosta, 5 yhden näppäimen yläosan painaminen ei vaikuta vieressä olevien näppäimien yläosiin, minkä ansiosta millä tahansa näppäimen yläosalla voidaan tehdä luotettavia PÄÄLLE/ POIS-ohjauksia.
t I t

Claims (3)

116330
1. Valaiseva näppäin, joka käsittää: valoa läpäisevän hartsia olevan näppäimen yläosan (2); ja 5 läpinäkyvää kumia tai termoplastista elastomeeria olevan näppäimen käyttöosan (1a) yläpinnan, joka on kiinnitetty näppäimen yläosan (2) alapinnalle läpinäkyvällä liimalla (3), näppäimen ollessa tunnettu kalvosta (6), jonka ylä- tai alapinnalle on muodostettu kuvio, jolloin kalvo (6) on kiinnitetty läpinäkyvää hartsia olevan näppäimen yläosan (2) ylä- ja 10 sivupinnoille ja jolloin kalvon (6) osat, jotka ulottuvat näppäimen yläosan alareunan yli, on leikattu pois.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen valaiseva näppäin, tunnettu siitä, että kalvon (6) paksuus on 100 pm - 200 pm.
3. Menetelmä valaisevan näppäimen valmistamiseksi, tunnettu 15 seuraavista vaiheista: asetetaan muottiin (7) kalvo (6), jonka yhdelle puolelle on muodostettu kuvio; ruiskutetaan muottiin (7) valoa läpäisevää hartsia näppäimen yläosan (2) muodostamiseksi; 20 kiinnitetään kuvion sisältävä kalvo (6) läpinäkyvän näppäimen yläosan hartsin ylä- ja sivupinnoille; : leikataan pois kalvon (6) osat, jotka ulottuvat näppäimen yläosan (2) alareunan yli, käyttäen meistiä (8); ja •: * · i kiinnitetään läpinäkyvästä kumista tai termoplastisesta elastomeerista 25 tehty näppäimen käyttöosan (1a) yläpinta näppäimen yläosan (2) alapinnalle • * ·,. läpinäkyvällä liimalla (3). • 1 t • · » · * · · » · i * ► 116330
FI972115A 1997-02-18 1997-05-16 Valaiseva näppäin ja menetelmä sen valmistamiseksi FI116330B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP4857397 1997-02-18
JP4857397 1997-02-18

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI972115A0 FI972115A0 (fi) 1997-05-16
FI972115A FI972115A (fi) 1998-08-19
FI116330B true FI116330B (fi) 2005-10-31

Family

ID=12807149

Family Applications (3)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI972115A FI116330B (fi) 1997-02-18 1997-05-16 Valaiseva näppäin ja menetelmä sen valmistamiseksi
FI20050436A FI20050436A (fi) 1997-02-18 2005-04-26 Valaiseva näppäin ja menetelmä sen valmistamiseksi
FI20050435A FI118446B (fi) 1997-02-18 2005-04-26 Valaiseva näppäin ja menetelmä sen valmistamiseksi

Family Applications After (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20050436A FI20050436A (fi) 1997-02-18 2005-04-26 Valaiseva näppäin ja menetelmä sen valmistamiseksi
FI20050435A FI118446B (fi) 1997-02-18 2005-04-26 Valaiseva näppäin ja menetelmä sen valmistamiseksi

Country Status (2)

Country Link
CN (1) CN1191379A (fi)
FI (3) FI116330B (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE602007003232D1 (de) * 2007-09-28 2009-12-24 Research In Motion Ltd Tastatur für eine drahtlose Vorrichtung
CN102842449B (zh) * 2011-06-24 2016-05-25 阿尔派株式会社 按键照光构造
CN107187226B (zh) * 2017-06-19 2019-12-20 东莞昭和电子有限公司 一种高效率按键印刷工艺方法

Also Published As

Publication number Publication date
FI20050436A (fi) 2005-04-26
CN1191379A (zh) 1998-08-26
FI972115A (fi) 1998-08-19
FI972115A0 (fi) 1997-05-16
FI20050435A (fi) 2005-04-26
FI118446B (fi) 2007-11-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0859388B1 (en) Illumination key and method of manufacture thereof
US6023033A (en) Keytop plate and method for producing the same
KR101035816B1 (ko) 보강판 부착 키 유닛
US8541705B2 (en) Electronic communication device and method
JP5194173B2 (ja) 面状発光装置及びその製造方法
JP2008060058A (ja) 発光シートモジュール
JP2008204769A (ja) 導光シート及びこれを用いた可動接点体とスイッチ
KR20070007869A (ko) 지지 테두리 부착 키 유닛
US4218600A (en) Connecting flexible switch
JP2001155586A (ja) 押釦スイッチ装置
FI116330B (fi) Valaiseva näppäin ja menetelmä sen valmistamiseksi
US4217473A (en) Connecting flexible switch
US5865301A (en) Construction of knob for a switch
JP3493572B2 (ja) キートップ板の製造方法
JP2008269889A (ja) スイッチ用照光部材およびそれを用いたスイッチ装置
JP2000113762A (ja) 照光式押釦スイッチ
JP4347679B2 (ja) キーシート
JP2007273304A (ja) キートップ板
JP4439418B2 (ja) 機能性表示シート及びその製造方法及びこれを用いたスイッチの製造方法
GB2024518A (en) Connecting Flexible Switch
JP2010129502A (ja) 可動接点体及びこれを用いたスイッチ
JP4430780B2 (ja) 照光式シート状キートップおよびその製造方法
JPH11149841A (ja) 情報入力用キー
JPH09197990A (ja) 電子部品埋設成形品
KR200368878Y1 (ko) 발광 다이오드의 회로 기판 구조

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: SUNARROW LTD.

Free format text: SUNARROW LTD.

FG Patent granted

Ref document number: 116330

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed