FI113466B - Menetelmä ja laite radan reunan seurantaan - Google Patents
Menetelmä ja laite radan reunan seurantaan Download PDFInfo
- Publication number
- FI113466B FI113466B FI20012528A FI20012528A FI113466B FI 113466 B FI113466 B FI 113466B FI 20012528 A FI20012528 A FI 20012528A FI 20012528 A FI20012528 A FI 20012528A FI 113466 B FI113466 B FI 113466B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- sensor element
- sensor
- web
- roller
- edge
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B65—CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
- B65H—HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL, e.g. SHEETS, WEBS, CABLES
- B65H23/00—Registering, tensioning, smoothing or guiding webs
- B65H23/02—Registering, tensioning, smoothing or guiding webs transversely
- B65H23/0204—Sensing transverse register of web
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B65—CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
- B65H—HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL, e.g. SHEETS, WEBS, CABLES
- B65H2515/00—Physical entities not provided for in groups B65H2511/00 or B65H2513/00
- B65H2515/30—Forces; Stresses
- B65H2515/34—Pressure, e.g. fluid pressure
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B65—CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
- B65H—HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL, e.g. SHEETS, WEBS, CABLES
- B65H2553/00—Sensing or detecting means
- B65H2553/80—Arangement of the sensing means
- B65H2553/81—Arangement of the sensing means on a movable element
Landscapes
- Measurement Of Length, Angles, Or The Like Using Electric Or Magnetic Means (AREA)
- Length Measuring Devices With Unspecified Measuring Means (AREA)
- Paper (AREA)
- Force Measurement Appropriate To Specific Purposes (AREA)
Description
11346;
Menetelmä ja laite radan reunan seurantaan Förfarande och anordning för observation av kanten av en bana 5
Keksinnön kohteena on menetelmä ja laite liikkuvan radan kuten paperikoneen kudoksen tai rainan reunan sijainnin seurantaan.
Paperi- ja kartonkikoneissa käytetään telojen ympäri kiertäviä kudossilmukoita, 10 jotka ilman erityistä ohjausta vähitellen saattavat ajautua telojen jompaankumpaan laitaan. Tunnetuissa kudoksenohjaukseen käytettävissä järjestelmissä on yhtenä keskeisenä ongelmana ollut kudoksen reunan sijainnin tunnistaminen luotettavasti. Paperi-ja kartonkikoneiden nopeuksien kasvaessa on kudoksen reunan seurantajärjestelmille asetettu entistä suurempia vaatimuksia, jotka kohdistuvat etenkin 15 mittauksen tarkkuuteen ja nopeuteen. Luotettavan kudoksen seurantajärjestelmän aikaansaaminen on osoittautunut erittäin vaikeaksi tehtäväksi. Entistä haasteelli-semmaksi se tulee, kun pyritään kosketuksettomaan reunan seurantaan. Sopivan sijoituspaikan löytäminen kudoksen asemaa seuraaville antureille on jo sinällään ; 1, haaste. Lisäksi kustannukset pyrkivät usein nousemaan kohtuuttoman korkeiksi.
!' / 20 I 5 »
Kudoksen reunaa paperikoneen poikittaissuunnassa on perinteisesti seurattu kos- ’ _! kettavalla ohjausläpällä. Sen ongelmana on yleisen toimivuuden lisäksi kudoksen ,· ·, reunan ja läpän kuluminen. Tunnetaan myös optiseen, hydrauliseen, sähköiseen, • · pneumaattiseen ja akustiseen toimintaan perustuvia reunan aseman ilmaisimia.
.,,,: 25 Optiseen mittaukseen perustuvia menetelmiä materiaalirainan tai kudoksen reunan * · ,··. kosketuksettomaan seurantaan on esitetty muun muassa FI-patenteissa 88828 ja . 94176. Optisten menetelmien heikkoutena ovat paitsi optiikan puhtaanapysymi- ! nen myös kudoksen värin ja valonläpäisevyyden vaihtelut, jotka vaikuttavat mit taustulokseen ja mittalaitteen kalibrointitarpeeseen. Lisäksi riskinä on se, että *···’ 30 mittaus menettää kontrollin tilanteeseen, kun mittapään ja kudoksen väliin joutuu ’· · esimerkiksi papeririekale.
2 1 1346;:
Keksinnön päämääränä uusi ja luotettavasti toimiva menetelmä ja laite liikkuvan radan reunan seurantaan, jolla ratkaisulla pystytään vähentämään tunnettuun tekniikkaan yleisesti liittyviä ongelmia.
5
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Vastaavasti keksinnön mukaiselle laitteelle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 8 tunnusmerkkiosassa.
10 Keksinnön mukaisessa menetelmässä telan tai vastaavan pintaan sovitetaan paine-herkkä anturielementti, joka reagoi liikkuvan radan siihen kohdistamaan paineeseen tuottamalla sähköisen signaalin, jolloin radan reunan tarkka sijainti telalla voidaan määrittää anturielementin tuottamien signaalien perusteella. Seurattava rata voi olla paperi- tai kartonkikoneen kudossilmukka, materiaaliraina tai niiden 15 yhdistelmä.
Anturielementtinä käytetään edullisesti ohutta kalvo- tai nauhatyyppistä anturia, . . jonka vastus, kapasitanssi, induktanssi, jännite tai jokin optinen suure muuttuu • » i · . . paineen tai voiman funktiona. Eräs edullinen anturimateriaali on kuvattu US- • , . 20 patentissa 4,654,546. Kyseessä on ohut ja taipuisa elektromekaaninen kalvo, joka .· ; koostuu useista polymeerikerroksista, joita erottaa toisistaan ilmaonkalot, jotka • I · ., .: antavat kalvolle sen erityiset ominaisuudet. Voimalla aikaansaatu muutos kalvon .··*. paksuudessa synnyttää siinä voimaan verrannollisen jännitteen. Pysyvästi varau tunut muovikalvo saadaan aikaan varaamalla materiaali sähköisesti jo valmistus-··*·; 25 prosessin aikana. Ilmahuokoset kalvon sisällä tekevät kalvosta pehmeän ja elasti- sen, mikä antaa materiaalille erittäin hyvän sähkömekaanisen herkkyyden. Ohuet X ; muovielektrodit, jotka on laminoitu kalvon molemmille ulkopinnoille, täydentävät • * ...,: elektromekaanisen kalvon rakenteen.
• · * • * 30 Edellä esitetyn kaltaista elektromekaanista kalvoa valmistaa EMFiTECH Ltd ja tuote on tehty tunnetuksi tavaramerkillä EMFi™. Elektromekaaninen kalvo toimii 3 1 1346ί: anturina, kun siihen kohdistuu dynaaminen paine tai voima, joka saa aikaan kalvon paksuuden paikallisen muutoksen. Koska polymeerikerrokset ovat jäykempiä kuin ilmaonkalokerrokset, ulkoinen paine muuttaa pääasiassa ilmaonkaloiden paksuutta. Polymeerien ja onkaloiden rajapinnoilla olevat varaukset liikkuvat toi-5 siinsa nähden ja sen seurauksena syntyy heijastevaraus kalvon vastakkaisilla pinnoilla olevien elektrodien väliin. Näin varaussignaali on verrannollinen dielektri-sen kalvon huokosrakenteeseen mutta ei polymeerimateriaalin pietsosähköisyy-teen. Dielektrinen kalvo soveltuu vain dynaamisten voimien mittaukseen johtuen kalvon toiminnan kapasitiivisesta periaatteesta. Anturin herkkyyttä voidaan lisätä 10 asettamalla useita kalvoja päällekkäin.
Kalvomateriaalista valmistettu nauhamainen anturielementti voidaan kiinnittää suoraan telan pinnalle tai se voidaan upottaa pinnan sisään ohuen materiaaliker-roksen alle. Mittauksen vaatima elektroniikka voi sisältyä itse kalvoon tai se voi-15 daan sijoittaa telan päädyssä olevaan elektroniikkayksikköön, joka on johtimilla yhdistetty nauhamaiseen anturielementtiin. Tämä elektroniikkayksikkö käsittelee anturielementiltä tulevat signaalit. Siihen liittyy myös lähetin paineen mittauksesta saatavan tiedon lähettämiseksi langattomasti pyörivän telan päädyn lähei-<. syydessä olevaan stationääriseen vastaanottimeen, joka edelleen välittää mittaus- • ,·. 20 tiedon tietojenkäsittely-yksikköön ja prosessinohjauslaitteelle. Eräässä sovellu- . ·. : tusmuodossa vastaanottimia on kaksi, jolloin ne sijoitetaan niin, että telan pyöries- .. .: sä ensimmäinen vastaanotin ottaa vastaan signaalin kuormitustilassa olevalta mit- . · '. tauselementiltä ja toinen vastaanotin ottaa vastaan signaalin mittauselementin ol lessa kuormittamaton, jolloin saadaan jatkuvasti myös nollakuormitusta vastaava •; · · | 25 vertailuarvo radan sij ainnin tarkkaa määrittämistä varten.
; Anturielementtinä voidaan käyttää paitsi elektromekaanista kalvoa myös muita • i sinänsä tunnettuja anturi elementtejä, jotka kykenevät muuttamaan mekaanista .;, energiaa sähköiseksi energiaksi, kuten esimerkiksi kondensaattorinauhaa, vastus- 30 nauhaa, rinnakkaisia kytkinelementtejä, ultraäänikalvoanturia tms. Esimerkiksi 4 11346ί: julkaisuissa FI 86771, US 5,953,230 ja WO 00/49379 on kuvattu kalvoantureita, jotka soveltuvat nippipaineen tai nipin leveyden mittaamiseen.
Anturielementtinauha voi käsittää yhden yhtenäisen anturin tai se voi käsittää 5 useita peräkkäin sijoitettuja erillisiä anturiliuskoja, joista kukin antaa erillisen mittaussignaalin. Kun anturielementti käsittää useita peräkkäisiä anturiliuskoja sijoitettuina pienen välimatkan päähän toisistaan, radan reunan sijainti telalla määritetään vertaamalla peräkkäisten anturiliuskojen tuottamia signaaleja toisiinsa. Kun anturielementtinä käytetään yhtenäistä anturiliuskaa, joka on sijoitettu telan 10 pintaan sen akselin suuntaisesti, radan reunan sijainti telalla määritetään vertaamalla kuormitetun anturielementin tuottamia signaaleja kuormittamattoman antu-rielementin tuottamiin signaaleihin.
Keksinnön eräässä sovellutusmuodossa anturielementtinä toimii telan pintaan spi-15 raalimaisesti sijoitettu anturiliuska. Telan pyöriessä anturiliuskan lähimpänä telan keskikohtaa oleva pää joutuu aina ensimmäisenä tai viimeisenä kosketukseen radan kanssa. Radan reunan sijainti telalla määritetään telan pyörimisnopeuden, spiraalimaisesti sijoitetun anturielementin nousukulman ja anturielementin tuot-^ tamien signaalien perusteella. Telan pyörimisnopeutta voidaan mitata samalla • ,·, 20 anturilla tai jollain muulla sinänsä tunnetulla laitteella.
• » · , : Keksinnön mukainen radan reunan seurantajärjestelmä, jossa havainnoidaan radan anturiin kohdistamaa painetta, on hyvin toimintavarma. Anturielementin sijoittaminen ei ole ongelma, koska sen tilantarve on hyvin pieni. Telan pinnan tasossa ·;··· 25 oleva tai telan pintaan upotettu anturielementti ei likaannu. Laitteeseen ei kuulu liikkuvia osia. Se kestää rajattomasti kuormituskertoja ja on pitkäikäinen. Antu-. , : rielementti ei aiheuta kudoksen tai telan kulumista. Kudoksen materiaali tai väri ei .,.,: vaikuta mittauksen lopputulokseen.
i”. 30 Seuraavassa keksintöä selostetaan viittaamalla oheisten piirustusten kuvioihin, joiden yksityiskohtiin keksintöä ei kuitenkaan ole tarkoitus ahtaasti rajoittaa.
5 1 1346;'
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisella seurantalaitteella varustettua telaa sivulta katsottuna.
5 Kuvio 2 esittää kuvion 1 telaa päädystä katsottuna.
Kuvio 3 esittää osan seurantalaitteesta lähikuvana.
Kuvio 4 esittää periaatteellisesti seurantalaitteessa käytettävää elektroniikkaa.
10
Kuvio 5 esittää seurantalaitteen, jossa anturielementti on sovitettu telan pintaan spiraalin muotoisesti.
Kuvioissa 1-3 on esitetty keksinnön mukainen liikkuvan radan reunan seurantaan 15 tarkoitettu laite sijoitettuna kudoksen 12 kulkua ohjaavan johto telan 10 yhteyteen. Laitteen avulla seurattava rata voi olla paitsi paperikoneen viira tai huopa tai muu kudos myös varsinainen paperi- tai kartonkiraina tai kudoksen ja rainan yhdistelmä. Kudoksen 12 kulkiessa pyörivän telan 10 yli sen poikittaista asemaa telan 10 ! aksiaalisuunnassa seurataan keksinnön mukaisen seurantalaitteen avulla. Seuran- . / 20 nasta saatavaa tietoa käytetään hyväksi ohjattaessa kudoksen 12 kulkua sinänsä , ·, ; tunnettujen kudoksenohjauslaitteiden avulla, joita kuvissa ei ole esitetty.
.* . Telan 10 pintaan on sovitettu nauhamainen anturielementti 14, joka ulottuu aksi- aalisesti telan päädystä 11 ainakin osalle telan 10 pituutta. Anturielementissä 14 ... | 25 käytetään edullisesti paineen tunnistavana anturina elektromekaanista kalvoa, joka kykenee muuttamaan kalvoon kohdistuvan dynaamisen paineen sähköiseksi suu- . ] . reeksi. Eräs tällainen kalvo on tullut tunnetuksi tavaramerkillä EMFi™. Tällaisen kalvon etuna on se, että sillä pystytään mittaamaan hyvinkin pieniä paineita.
Vaihtoehtoisesti anturina voidaan käyttää esimerkiksi kondensaattorinauhaa, vas- l”. 30 tusnauhaa, rinnakkaisia kytkinelementtejä tai ultraäänikalvoanturia. Anturiele- • · · • · 6 11346c mentti 14 voidaan kiinnittää suoraan telan 10 pintaan tai se voidaan upottaa telan 10 pinnan sisään.
Mittauksen vaatima elektroniikka on sovitettu telan 10 päädyssä 11 olevaan elekt-5 roniikkayksikköön 13, joka sisältää välineet anturielementistä 14 tulevan mittaussignaalin käsittelemiseksi ja välineet näin tuotetun seurantasignaalin Si lähettämiseksi langattomasti pienen välimatkan päässä telan päädystä 11 olevaan vastaanottimeen 15. Vastaanottimesta 15 seurantasignaali s Johdetaan edelleen kudoksen 12 asemaa ohjaavalle toimilaitteelle, jota kuvissa ei ole esitetty. Edullisesti telan 10 päädyn 11 läheisyydessä on myös toinen vastaanotin 16 sellaisessa asemassa, että anturi elementti 14 on aina kuormittamattomassa tilassa ohittaessaan toisen vastaanottimen 16. Tällöin vastaanotin 16 ottaa vastaan ja välittää edelleen nolla-kuormitusta vastaavan vertailusignaalin So- 15 Kuvioissa 1 ja 2 anturielementti 14 muodostuu yhdestä yhtenäisestä telan 10 aksi-aalisuuntaisesta mittausanturiliuskasta. Anturielementin 14 antama mittaustieto kuvaa kudoksen 12 anturielementtiin 14 kohdistamaa painetta, jonka suuruus riippuu siitä, miten iso osa anturielementin 14 pituudesta osuu kudoksen 12 alle antu-; rielementin 14 ja kudoksen 12 kohdatessa toisensa. Kun anturielementti 14 on ' 20 kalibroitu niin, että se ottaa huomioon kudoksen 12 kireyden ym. tekijät, mittaus- ! laitteen elektroniikka kykenee laskemaan, miten iso osuus anturielementin pituu- > i desta on kudoksen 12 peittämänä.
Kuvion 3 tapauksessa anturielementti 14 käsittää useita peräkkäisiä anturiliuskoja ,.25 14i,142,143,...,14n, jotka on sijoitettu nauhamaisen anturielementin 14 pituudelle määrävälein. Jokainen anturiliuska 14; tuottaa mittaussignaalin, joka kuvaa antu-. ‘ . rielementtiin juuri kyseisen liuskan kohdalla kohdistuvaa painetta. Koska paine muuttuu jyrkästi kudoksen 12 reunan kohdalla, sen tarkka sijainti telalla 10 voi- * I * * ·
• I
daan määrittää vertaamalla yksittäisten anturiliuskojen 14; tuottamia signaaleja ·...* 30 toisiinsa.
» · 7 i 164 6c
Seuraavaksi selostetaan kuvioon 4 viitaten kuvion 3 mukaisen seurantajärjestelmän toimintaperiaatetta. Telan 10 pinnassa on nauhamainen anturielementti 14, joka käsittää joukon elektromekaanisesta kalvosta valmistettuja anturi liuskoja 14j, joista kuviossa on esitetty vain kolme ensimmäistä 14i,142,143. Kunkin kalvomai-5 sen anturiliuskan 14, metalloitu ylä- ja alapinta on yhdistetty ohuella johtimella 30 telan päädyssä 11 olevaan elektroniikkayksikköön 13. Anturiliuskat 14]... 143 reagoivat niihin kohdistuvaan mekaaniseen paineeseen tuottamalla jännitesignaalin. Nämä jännitesignaalit siirretään johtimia 30 pitkin esivahvistimien 18]... 183 kautta multiplekseriin 19, jota tahdistetaan tahdistinpiirin 23 kautta. Multiplek-10 soitu signaali johdetaan edelleen vahvistimen 20 kautta lähettimeen 21, joka välittää signaalin si langattomasti pyörivän telan 10 ulkopuolelle olevaan stationääri-seen vastaanottimeen 15. Vastaanottimesta 15 signaali Si johdetaan edelleen tietojenkäsittelyjärjestelmään 24 ja sieltä edelleen prosessinohjaukseen.
15 Tehonsiirto telan 10 ulkopuolelta telan mukana pyörivään elektroniikkayksikköön 13 toteutetaan langattomasti tehonsiirto yksikön 26 lähettimestä 27 jänniteregu-laattorin 29 vastaanottimeen 28 ja sieltä edelleen kaapeleita pitkin esivahvistimille 18i, tahdistuspiirin 23 kautta multiplekseriin 19, vahvistimelle 20 ja lähettimeen
• * I
. ‘. I 21.
·’.·! 20 * » * . . : Kuviossa 5 on esitetty vaihtoehtoinen tapa toteuttaa kudoksen 12 reunan sijainnin ' · I seuranta käyttäen yhtä tai useampaa anturielementtiä 14, joka on sijoitettu kudos- : lenkissä 12 olevan telan 10 pintaan spiraalimaisesti siten, että anturielementin 14 sisempi pää 14a ulottuu lähelle telan 10 keskikohtaa ja anturielementin 14 ulompi • ·*: 25 pää 14b ulottuu telan päätyyn 11. Vaihtoehtoisesti spiraali voi myös ylettyä telan * 10 koko pituudelle. Telan 10 pyöriessä nuolen esittämään suuntaan sen keskilin- : jän puoleinen anturielementin pää 14a tulee ensimmäisenä kosketukseen kudok- » · sen 12 kanssa. Riippuen siitä, miten iso osa anturielementistä 14 on kudoksen 12 peitossa, paineen mittauksen tuloksena saadaan joko ajan funktiona kasvava jän-. 30 nite tai telan 10 pyörimistä seuraava vakiojännitepulssi. Telan keskilinjan puolella oleva anturielementin pää 14a antaa painepulssin sillä hetkellä, kun se menee ku- 11346 i 8 doksen 12 ja telan 10 muodostamaan nippiin. Anturielementin 14 antama paine-pulssia kuvaava jännite päättyy sillä hetkellä, kun telan päädyn 11 puoleinen osa spiraalimaisesta anturi el ementtinauhasta 14 on kiertynyt pois kudoksen 12 reunan alta. Telan 10 pyörimisnopeutta mitataan telan päädyn 11 yhteyteen sovitetulla 5 laitteella 31, joka voi olla esimerkiksi pulssianturi. Vaihtoehtoisesti anturiele-mentti 14 voi mitata telan pyörimisnopeuden. Mittaukseen liittyvä elektroniikka voidaan sijoittaa telan päätyyn 11 kiinnitettyyn elektroniikkayksikköön 13 tai se voi sisältyä itse anturielementtikalvoon 14.
10 Kudoksen 12 reunan sijainnin määrittämiseksi tarvitaan kuvion 5 tapauksessa tieto jännitepulssin suuruudesta ja kestosta, jotka saadaan spiraalianturilta 14, tieto telan pyörimisnopeudesta, joka saadaan sitä mittaavalta anturilta 31, sekä tieto spiraalin 14 nousukulmasta eli sen etenemästä matkasta tietyllä telan 10 pyöräh-dyskulmalla. Viimeksi mainittu arvo on vakio.
15
Koska radan reunan seurannassa käytettävä anturiratkaisu on hinnaltaan edullinen, telaan voidaan asentaa useita anturielementtejä 14 kuten kuviossa 5 on esitetty. Tämä parantaa järjestelmän luotettavuutta ja tekee mahdolliseksi antureiden kes-’. kinäisen vertailun tai anturin automaattisen vaihdon ongelmatilanteissa.
20 » » · f » , : Keksinnön mukaisen ratkaisun etuna on erittäin yksinkertainen ja halpa elektro- nilkka, koska siinä voidaan käyttää yksinkertaista mittausanturia. Laite on toi-“. mintavarma ja se kykenee tarvittaessa mittaamaan erittäin pieniä voimia. Laite ei likaannu ja se kestää rajattomasti kuormituskertoja.
25
Vaikka edellä kuvatuissa ratkaisuissa anturielementti on sovitettuna telaan, kek- : sinnön mukaisesti anturielementti on mahdollista sijoittaa myös johonkin muuhun • · paperi- tai kartonkikoneen elementtiin, joka on kosketuksessa liikkuvan radan kanssa.
• »· • · 30 9 1 1346 s:
Seuraavassa esitetään patenttivaatimukset, joiden määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa keksinnön eri yksityiskohdat voivat vaihdella ja poiketa edellä vain esimerkkinä esitetystä.
> 1 • · « • » » »
Claims (13)
10 11346::
1. Menetelmä liikkuvan radan (12) kuten paperikoneen kudoksen tai rainan reunan sijainnin seurantaan, tunnettu siitä, että telan (10) tai vastaavan pintaan so-5 vitetaan paineherkkä anturielementti (14), joka reagoi liikkuvan radan (12) siihen kohdistamaan paineeseen tuottamalla sähköisen signaalin, ja radan (12) reunan tarkka sijainti telalla (10) määritetään anturielementin (14) tuottamien signaalien perusteella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että anturielement- tinä (14) käytetään kalvo- tai nauhatyyppistä anturia, jonka vastus, kapasitanssi, induktanssi, jännite tai jokin optinen suure muuttuu paineen tai voiman funktiona.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että anturielement-15 tinä (14) käytetään elektromekaanista kalvoa.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että anturielementtinä (14) käytetään anturielementtinauhaa, joka käsittää useita pe-räkkäisiä anturiliuskoja (141___14n) sijoitettuna pienen välimatkan päähän toisis- 3 » · ' · · . 20 taan, jolloin radan (12) reunan sijainti telalla (10) määritetään vertaamalla peräk- * 1 · ’ ’ ! käisten anturiliuskojen tuottamia signaaleja toisiinsa. • · · ,···. 5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että antu rielementtinä (14) käytetään yhtenäistä anturiliuskaa, joka sijoitetaan telan (10) ...,: 25 pintaan sen akselin suuntaisesti, jolloin radan (12) reunan sijainti telalla (10) mää- ritetään vertaamalla kuormitetun anturielementin tuottamia signaaleja (si) kuor-. 1 . mittamattoman anturielementin tuottamiin signaaleihin (so).
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että antu- *;·1 30 rielementtinä (14) käytetään yhtenäistä anturiliuskaa, joka sijoitetaan telan (10) • » ♦ 1 pintaan spiraalimaisesti, ja telan (10) pyörimisnopeutta mitataan jatkuvasti, jolloin 11346 radan (12) reunan sijainti telalla (10) määritetään telan (10) pyörimisnopeuden, spiraalimaisesti sijoitetun anturi elementin (14) nousukulman ja anturielementin (14) tuottamien signaalien perusteella.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että anturielementin (14) tuottamat signaalit (si) siirretään langattomasti telan päädyssä (11) olevasta lähettimestä (21) telan (10) ulkopuolella sijaitsevaan vastaanottimeen (15).
8. Laite liikkuvan radan (12) kuten paperikoneen kudoksen tai rainan reunan si jainnin seurantaan, tunnettu siitä, että laite käsittää nauhamaisen anturielementin (14), joka on kiinnitettävissä telan (10) tai vastaavan pintaan tai pinnan sisään, joka anturielementti (14) on kykenevä tuottamaan sähköisiä signaaleja, joiden suuruus vastaa liikkuvan radan (12) anturielementtiin (14) tai sen osaan (14j... 14n) 15 kohdistamaa painetta.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laite, tunnettu siitä, että nauhamainen anturielementti (14) käsittää ainakin yhden anturiliuskan (14; 14|... 14n), joka on sei- I * *. laista kalvomateriaalia, jonka vastus, kapasitanssi, induktanssi, jännite tai jokin * I · . 20 optinen suure muuttuu paineen tai voiman funktiona. ‘ 10. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että nauhamainen ···. anturielementti (14) käsittää kaksi tai useampia pienen välimatkan päässä toisis- • « taan olevia anturiliuskoja (14i...l4n), joista kukin erikseen tuottaa paineen suu-25 ruutia kuvaavan signaalin, ja että laite käsittää välineet (13,24) radan (12) reunan * » sijainnin määrittämiseksi vertaamalla anturiliuskojen (14i... 14n) tuottamia sig- . naaleja toisiinsa. • · • 11. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että nauhamainen ’···* 30 anturielementti (14) käsittää yhtenäisen anturiliuskan, joka on tarkoitettu sovitet- ’· ’· tavaksi telan (10) pintaan sen akselin suuntaisesti, ja että laite käsittää välineet 11346r (13,24) radan (12) reunan sijainnin määrittämiseksi anturi elementin (14) tuottaman signaalin perusteella.
12. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että nauhamainen 5 anturielementti (14) on tarkoitettu sovitettavaksi telan (10) pintaan spiraalimai- sesti ja että laite lisäksi käsittää välineet (31) telan pyörimisnopeuden mittaamiseksi ja välineet (13,24) radan (12) reunan sijainnin määrittämiseksi anturiele-mentin (14) tuottaman signaalin, spiraalin nousukulman ja mitatun pyörimisnopeuden perusteella. 10
13. Jonkin patenttivaatimuksista 8-12 mukainen laite, tunnettu siitä, että nauhamainen anturielementti (14) on kytketty elektroniikkayksikköön (13), joka on tarkoitettu sovitettavaksi telan päätyyn (11) ja joka käsittää lähettimen (21) radan (12) reunan sijaintia kuvaavan signaalin (si) siirtämiseksi langattomasti antu- 15 rielementistä (14) telan (10) ulkopuolella olevaan vastaanottimeen (15). * · « · t · « · * * · » « · « - » · ♦ « » · * 1 · * · · • 1 * % · • » 1 • · 13 1 1346c
Priority Applications (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20012528A FI113466B (fi) | 2001-12-20 | 2001-12-20 | Menetelmä ja laite radan reunan seurantaan |
DE10255873A DE10255873B4 (de) | 2001-12-20 | 2002-11-29 | Verfahren und Vorrichtung zum Überwachen des Randes einer Bahn |
US10/325,272 US6988398B2 (en) | 2001-12-20 | 2002-12-19 | Method and device for tracking the edge of a web |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20012528A FI113466B (fi) | 2001-12-20 | 2001-12-20 | Menetelmä ja laite radan reunan seurantaan |
FI20012528 | 2001-12-20 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20012528A0 FI20012528A0 (fi) | 2001-12-20 |
FI20012528A FI20012528A (fi) | 2003-06-21 |
FI113466B true FI113466B (fi) | 2004-04-30 |
Family
ID=8562535
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20012528A FI113466B (fi) | 2001-12-20 | 2001-12-20 | Menetelmä ja laite radan reunan seurantaan |
Country Status (3)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US6988398B2 (fi) |
DE (1) | DE10255873B4 (fi) |
FI (1) | FI113466B (fi) |
Families Citing this family (22)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE10321865B4 (de) * | 2003-05-14 | 2013-06-27 | Betriebsforschungsinstitut VDEh - Institut für angewandte Forschung GmbH | Messvorrichtung für ein längsbewegtes Band und Messverfahren für Prozessparameter einer Bandförderung |
US20070057208A1 (en) * | 2003-07-14 | 2007-03-15 | Rolf Joss | Method and device for monitoring a moving fabric web |
FI20031440A (fi) * | 2003-10-03 | 2005-04-04 | Metso Paper Inc | Mittausmenetelmä ja -laitteisto paperin tai kartongin valmistuksessa |
US7023100B2 (en) * | 2003-12-15 | 2006-04-04 | Glycon Technologies, L.L.C. | Method and apparatus for conversion of movement to electrical energy |
US20050261115A1 (en) * | 2004-05-14 | 2005-11-24 | Myers Bigel Sibley & Sajovec, P.A. | Industrial roll with piezoelectric sensors for detecting pressure |
FI118727B (fi) | 2004-06-30 | 2008-02-29 | Metso Paper Inc | Menetelmä rullaimessa ja rullain |
FI20055019A (fi) * | 2005-01-17 | 2006-07-18 | Metso Paper Inc | Rainan kireysprofiilin mittausmenetelmä ja sitä soveltava tela |
US7572214B2 (en) * | 2005-05-04 | 2009-08-11 | Stowe Woodward L.L.C. | Suction roll with sensors for detecting operational parameters having apertures |
US20070006644A1 (en) * | 2005-07-06 | 2007-01-11 | Alcoa Inc. | Continuous web stress distribution measurement sensor |
DE202005017506U1 (de) * | 2005-11-07 | 2007-03-22 | Wangner Gmbh & Co. Kg | Vorrichtung zum Inspizieren eines Flächengebildes, z.B. einer Papiermaschinenbespannung |
FI120753B (fi) | 2007-08-09 | 2010-02-15 | Metso Paper Inc | Järjestelmä ja menetelmä pyörimään sovitetun koneenosan ominaisuuksien määrittämiseksi sen pyöriessä |
JP4941258B2 (ja) * | 2007-11-30 | 2012-05-30 | ブラザー工業株式会社 | シート端検出装置、及びこれを備える画像記録装置 |
FI121610B (fi) * | 2008-02-12 | 2011-01-31 | Upm Kymmene Oyj | Menetelmä painatusprosessin diagnosoimiseksi |
US9097595B2 (en) * | 2008-11-14 | 2015-08-04 | Stowe Woodward, L.L.C. | System and method for detecting and measuring vibration in an industrial roll |
US8346501B2 (en) * | 2009-06-22 | 2013-01-01 | Stowe Woodward, L.L.C. | Industrial roll with sensors arranged to self-identify angular location |
US8236141B2 (en) | 2009-06-23 | 2012-08-07 | Stowe Woodward, L.L.C. | Industrial roll with sensors having conformable conductive sheets |
US8475347B2 (en) | 2010-06-04 | 2013-07-02 | Stowe Woodward Licensco, Llc | Industrial roll with multiple sensor arrays |
BR112014013312B1 (pt) | 2012-01-17 | 2021-03-02 | Stowe Woodward Licensco, Llc | método de determinar a posição angular de um rolo, e conjunto de rolo industrial |
US9650744B2 (en) | 2014-09-12 | 2017-05-16 | Stowe Woodward Licensco Llc | Suction roll with sensors for detecting operational parameters |
EP3449055A4 (en) | 2016-04-26 | 2020-01-15 | Stowe Woodward Licensco, LLC | SUCTION ROLLER PATTERNED THROUGH HOLES AND BORON HOLES THAT IMPROVES DISTANCE ON THE GROUND |
CN107653604A (zh) * | 2017-11-02 | 2018-02-02 | 苏州印丝特纺织数码科技有限公司 | 一种纺织印染布料压边装置 |
DE102021005558B3 (de) | 2021-11-09 | 2023-03-23 | VDEh-Betriebsforschungsinstitut Gesellschaft mit beschränkter Haftung | Messrolle zum Feststellen einer Eigenschaft eines über eine Messrolle geführten bandförmigen Guts sowie Verwendung einer solchen Messrolle |
Family Cites Families (14)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4654546A (en) * | 1984-11-20 | 1987-03-31 | Kari Kirjavainen | Electromechanical film and procedure for manufacturing same |
JPH0610611B2 (ja) * | 1986-06-09 | 1994-02-09 | 富士写真フイルム株式会社 | ウエブ位置検出方法 |
DE9000783U1 (de) * | 1990-01-24 | 1990-03-29 | Schwark, Hans-Friedrich, Dr. Ing., 8000 München | Abtastvorrichtung zum Abtasten der Kante einer Materialbahn |
US5048353A (en) * | 1990-03-01 | 1991-09-17 | Beloit Corporation | Method and apparatus for roll profile measurement |
FI88828C (fi) * | 1991-02-06 | 1993-07-12 | Valmet Paper Machinery Inc | Foerfarande och anordning vid fotoelektrisk identifiering av en materialbana |
FI86771C (fi) * | 1991-10-14 | 1992-10-12 | Valmet Paper Machinery Inc | Foerfarande och anordning foer maetning av nypkraften och/eller -trycket av ett nyp som bildas av en roterande vals eller ett band som anvaends vid framstaellning av papper |
FI89308C (fi) * | 1992-09-16 | 1993-09-10 | Valmet Paper Machinery Inc | Foerfarande och anordning foer maetning av nypkraften och/eller -trycket av ett nyp som bildas av en roterande vals eller ett band som anvaends vid framstaellning av papper |
FI94176C (fi) * | 1992-12-16 | 1995-07-25 | Valmet Paper Machinery Inc | Menetelmä ja laite liikkuvan radan reunan seurannassa |
US5583828A (en) * | 1994-04-05 | 1996-12-10 | Nireco Corporation | Method and apparatus for detection of edge position thickness or splice position of a material web |
US5592875A (en) * | 1994-09-16 | 1997-01-14 | Stowe Woodward Licensco, Inc. | Roll having means for determining pressure distribution |
CA2177803A1 (en) * | 1995-06-01 | 1996-12-02 | Robert H. Moore | Nip pressure sensing system |
US6568285B1 (en) * | 1998-02-19 | 2003-05-27 | Stowe Woodward Llc | Nip width sensing system and method |
US6044717A (en) * | 1998-09-28 | 2000-04-04 | Xerox Corporation | Pressure and force profile sensor and method for detecting pressure |
US6433499B1 (en) * | 2000-11-29 | 2002-08-13 | Heidelberger Druckmaschinen Ag | Device and method for automatic tension transducer calibration |
-
2001
- 2001-12-20 FI FI20012528A patent/FI113466B/fi not_active IP Right Cessation
-
2002
- 2002-11-29 DE DE10255873A patent/DE10255873B4/de not_active Expired - Fee Related
- 2002-12-19 US US10/325,272 patent/US6988398B2/en not_active Expired - Fee Related
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20012528A (fi) | 2003-06-21 |
US6988398B2 (en) | 2006-01-24 |
FI20012528A0 (fi) | 2001-12-20 |
DE10255873A1 (de) | 2003-07-24 |
US20030115947A1 (en) | 2003-06-26 |
DE10255873B4 (de) | 2011-02-10 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI113466B (fi) | Menetelmä ja laite radan reunan seurantaan | |
US7444862B2 (en) | Web tension profile measuring method and roll applying the same | |
US7392715B2 (en) | Wireless sensors in roll covers | |
CN108827515B (zh) | 用于测量和消除来自压区型挤压机的包覆辊的压区压力曲线的旋转可变性的方法和设备 | |
US8474333B2 (en) | Industrial roll with optical roll cover sensor system | |
US9097595B2 (en) | System and method for detecting and measuring vibration in an industrial roll | |
US4970895A (en) | System and method for the determination of certain physical characteristics of sheet materials. | |
WO1996025288A1 (en) | Dynamic nip pressure sensing system | |
FI79908C (fi) | Maetanordning foer maetning av upprullningsstyrkan av en rulle. | |
US20220145538A1 (en) | Seal strip wear and tempearture monitoring systems and assemblies therefor | |
JP4868487B2 (ja) | 走行するウェブの張力を調整するための装置および方法 | |
FI113804B (fi) | Menetelmä ja laitteisto jatkuvan liikkuvan elimen kireyden mittaamiseksi | |
US20050098289A1 (en) | Measurement method and apparatus in the manufacture of paper or paperboard | |
FI104762B (fi) | Menetelmä ja laitteisto liikkuvan rainan kireyden mittaamiseksi | |
EP1583671B1 (en) | Sensor arrangement | |
FI118727B (fi) | Menetelmä rullaimessa ja rullain | |
WO1984002121A1 (en) | A device for measuring variations in web tension | |
FI114571B (fi) | Laitteisto ja menetelmä kone-elimen tilan tarkkailemiseksi | |
KR102701215B1 (ko) | 매체 수납 방출 장치 | |
FI113697B (fi) | Järjestelmä ja menetelmä nipin paineen ja/tai painejakauman mittaamiseksi paperikoneessa tai vastaavassa, sekä järjestelmän käyttö | |
FI114041B (fi) | Mittausmenetelmä ja -laitteisto paperin tai kartongin valmistuksessa | |
FI120753B (fi) | Järjestelmä ja menetelmä pyörimään sovitetun koneenosan ominaisuuksien määrittämiseksi sen pyöriessä | |
IT202000018331A1 (it) | Sistema di rilevamento delle sollecitazioni in una struttura flessibile bidimensionale | |
MXPA01008385A (en) | Nip width sensing system and method |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |