FI108276B - Hupitutti - Google Patents

Hupitutti Download PDF

Info

Publication number
FI108276B
FI108276B FI956169A FI956169A FI108276B FI 108276 B FI108276 B FI 108276B FI 956169 A FI956169 A FI 956169A FI 956169 A FI956169 A FI 956169A FI 108276 B FI108276 B FI 108276B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pacifier
cross
sectional profile
baby
mouth
Prior art date
Application number
FI956169A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI956169A0 (fi
FI956169A (fi
Inventor
Pentti Alanen
Juha Varrela
Original Assignee
Pentti Alanen
Juha Varrela
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pentti Alanen, Juha Varrela filed Critical Pentti Alanen
Publication of FI956169A0 publication Critical patent/FI956169A0/fi
Publication of FI956169A publication Critical patent/FI956169A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI108276B publication Critical patent/FI108276B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61JCONTAINERS SPECIALLY ADAPTED FOR MEDICAL OR PHARMACEUTICAL PURPOSES; DEVICES OR METHODS SPECIALLY ADAPTED FOR BRINGING PHARMACEUTICAL PRODUCTS INTO PARTICULAR PHYSICAL OR ADMINISTERING FORMS; DEVICES FOR ADMINISTERING FOOD OR MEDICINES ORALLY; BABY COMFORTERS; DEVICES FOR RECEIVING SPITTLE
    • A61J17/00Baby-comforters; Teething rings
    • A61J17/001Baby-comforters
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61JCONTAINERS SPECIALLY ADAPTED FOR MEDICAL OR PHARMACEUTICAL PURPOSES; DEVICES OR METHODS SPECIALLY ADAPTED FOR BRINGING PHARMACEUTICAL PRODUCTS INTO PARTICULAR PHYSICAL OR ADMINISTERING FORMS; DEVICES FOR ADMINISTERING FOOD OR MEDICINES ORALLY; BABY COMFORTERS; DEVICES FOR RECEIVING SPITTLE
    • A61J17/00Baby-comforters; Teething rings
    • A61J17/10Details; Accessories therefor
    • A61J17/107Details; Accessories therefor having specific orthodontic properties

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Pediatric Medicine (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
  • Medical Preparation Storing Or Oral Administration Devices (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Bipolar Transistors (AREA)
  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)
  • Arrangement Or Mounting Of Control Devices For Change-Speed Gearing (AREA)
  • Massaging Devices (AREA)
  • Looms (AREA)
  • Percussion Or Vibration Massage (AREA)
  • Liquid Crystal (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Steroid Compounds (AREA)
  • Crystals, And After-Treatments Of Crystals (AREA)
  • Recrystallisation Techniques (AREA)
  • Display Devices Of Pinball Game Machines (AREA)
  • Feeding And Watering For Cattle Raising And Animal Husbandry (AREA)

Description

1 108276
HUPITUTTI
Keksintö kohdistuu pienen lapsen hupituttiin, joka käsittää varsinaisen tuttiosan ja hupitutin suojuksen.
Aikaisemmin on vallinnut käsitys, että hampaiden asentovir-heet johtuvat perinnöllisistä tekijöistä. Ennaltaehkäisyn 5 mahdollisuuksia on siksi pidetty vähäisinä. Uudempi tutkimus viittaa kuitenkin ympäristötekijöiden aikaisemmin oletettua suurempaan vaikutukseen. Kasvun varhaisvaiheet ovat todennäköisesti ratkaisevia sille, mille uralle leukojen kasvu ohjautuu.
10 Kirjallisuudesta saatavat tiedot hampaiden asentovirheiden yleisyyden vaihtelusta suhteessa esim. rintaruokintaan ja tuttiruokintaan samoin kuin hupitutin käyttöön sopivat hyvin yhteen sen oletuksen kanssa, että tutti johtaa kielen ja kasvojen lihasten virheelliseen käyttötapaan ja saattaa 15 sitä kautta muovata leukojen rakennetta.
On voitu osoittaa, että pysyvässä hampaistossa esiintyvää asentovirhettä edeltää hyvin usein kaventunut yläleuan maitohampaiston hammaskaari. Suuressa osassa purentavirheitä on tärkeäksi taustatekijäksi osoittautunut yläleuan 20 vähäinen leveyskasvu maitohammasvaiheessa. Voidaan arvioida, että ainakin 20 - 40 %:lla lapsista yläleuka jää niin kapeaksi, että siitä seuraa ylä- ja alahammaskaarien välinen epäsuhta, kuten ristipurenta tai distaalinen purentasuhde, tai hammaskaarten ahtautuminen. Nämä purenta-25 virheet eivät aina korjaannu spontaanisti vaan vaativat n hoitoa jossain hampaistokehityksen vaiheessa. Käytännössä kliinisessä hoitotoiminnassa on valtaamassa alaa hampaiden oikomistapa, jossa yläleuan hammaskaarta levittämällä saadaan purentavirhe korjatuksi.
30 Hupituttien haitallinen vaikutus etuhampaiden purentaan on ·: . yleisesti tunnustettu ja uusia hupituttiratkaisuja on 2 108276 ehdotettu haittojen poistamiseksi. On mm. todettu, että suussa oleva tutti estää hampaiden normaalin purennan kohdistaen purennan lähinnä etuhampaisiin. Ruotsalaisessa kuulutus julkaisussa SE 403 885 on ehdotettu tuttirakennet-5 ta, jossa tuttiin on yhdistetty ylä- ja alaleuan hampaiden väliin tulevat sangat, joiden avulla purennan painoa siirretään etuhampaista takahampaisiin. Ratkaisu ei kuitenkaan muuta imemisestä aiheutuvaa yläleuan hampaisiin kohdistuvaa painetta normaaliin suuntaan.
10 Amerikkalaisessa patentissa US 3,924,621 on esitetty tutti, jossa tutin kaulaa on ohennettu muodostamalla se useista erillisistä osista, jolloin lapsen ei tarvitsee pitää suuta yhtä paljon auki kuin perinteistä tuttia käyttäessään. Lisäksi erilliset kaulanosat sallivat kielen koskettaa 15 yläleuan etuhampaita. Ratkaisulla ei kuitenkaan lisätä lateraalipainetta maitomolaarien ja maitokulmahampaiden alueella, mikä edesauttaisi yläleuan leveyskasvua.
Amerikkalaisessa patentissa US 5,133,740 on ehdotettu tuttiratkaisu alaleuan kasvun edistämiseksi. Tutti on 20 osittain kaksiosainen. Yläosa muodostuu lähinnä perinteisestä tutista. Alaosa muodostuu kielen ja alahampaiden väliin asettuvasta tutinosasta, jonka tarkoituksena on pakottaa alaleuka liikkumaan eteenpäin ja asettumaan . normaaliin asentoon.
» 25 Lisäksi on amerikkalaisesta patentista US 4,993,568 tunnettu ruokintatutti, jossa on aukolla varustettu väliseinä. Väliseinä estää ravintoa valumasta liian helposti lapsen suuhun ja pakottaa lapsen tekemään kielellä määrättyjä luonnollisen rintaruokinnan yhteydessä tarvittavia imemis-30 liikkeitä. Tarkoituksena on estää, että lapsi mukavuudenhaluisena tottuu pulloruokintaan ja hylkää rintaruokinnan.
Uusimmat tutkimustulokset osoittavat nyt, että varhaislapsuuden imemistavoilla on yhteys yläleuan leveyskasvuun. ·;·. Lapsen imiessä hupituttia kohdistuu yläleuan hampaisiin ja 3 108276 alveoliharjänteisiin, maitokulmahampaiden ja maitomolaarien alueella, keskiviivaa päin suuntautuva paine, joka vaikut-, taa negatiivisesti yläleuan leveyskasvuun.
, Lisäksi on voitu osoittaa, että hupitutin imeminen aiheut- 5 taa suuhun alipaineen. Tämä alipaine saattaa osaltaan olla hidastamassa yläleuan leveyskasvua, josta seuraa hampaiden lukkiutuminen puhkeamisvaiheessa siten, että kasvu häiriintyy ja purentaan kehittyy asentovirhe.
Normaalisti kieli aiheuttaa hampaisiin ja alveolilisäkkei-10 siin vastakkaissuuntaisen, lateraalisen paineen, joka on hieman mediaalista painetta suurempi ja vaikuttaa positiivisesti yläleuan leveyskasvuun keskisaumasta lateraalisuun-taan.
Perinteiset tutit täyttävät suuontelon yläosan, suuontelon 15 keskialueella, ja painavat kielen normaalia alempaan asemaan, jolloin kieli ei ole kontaktissa yläleuan hampaiden ja alveoliharjänteiden kanssa. On ilmeistä, että perinteistä hupituttia käytettäessä - poskien ja huulten toiminnasta johtuva lisääntynyt 20 mediaalisuuntainen paine, - suun sisäinen alipaine, - kielen toiminnasta aiheutuva paine, joka kohdistuu tutin kautta lähinnä suulakeen, sekä - kielen normaalisti aiheuttaman lateraalipaineen puuttumi-25 nen saavat yhdessä aikaan yläleuan leveyskasvua hidastavan vaikutuksen. Hupitutin päivittäinen käyttöaika on monella lapsella huomattavan suuri, jolloin hupitutin käytön < negatiivinen vaikutus yläleuan kasvuun on huomattava.
30 Tuttipullojen vikana on usein se, että maito tai muu ravinto tulee tutin läpi suuhun ilman lapsen imemisponnis-teluja, pikemminkin lapsi joutuu kielellä estämään maidon liian helppoa ja runsasta valumista suuhun. Tämä johtaa «v ' väärään lihasten käyttöön. Tuttipullon käytön tulisi sitä 4 108276 vastoin simuloida rintaruokinnan vaatimaa ponnistelua, jotta lihasstimulaatio olisi oikea. Normaaliin rinnanimemi-seen ja sitä seuraavaan nielemistoimintaan liittyy voimakas ’ kielen, poskien ja huulten aktiviteetti, alaleuan liike 5 eteen imuvaiheen aikana ja alaleuan liike taakse nielemisen aikana. Nämä liikkeet ohjaavat leukojen kasvua ja vahvistavat suun lihaksistoa. Tavanomainen ruokintatutti ei stimuloi lasta tällaiseen liikkeeseen. Jos kaikki ruokinta tapahtuu tuttipullon ja ruokintatutin avulla, muodostuu 10 päivittäinen käyttöaika helposti useiksi tunneiksi. Lisäksi jotkut lapset käyttävät tuttipulloa esim. veden tai mehun nauttimiseen, jolloin tutinkäyttöaika voi vielä merkittävästi lisääntyä ja tutin vaikutus lapsen yläleuan kasvuun tai kasvun hidastumiseen muodostua haitalliseksi.
15 Brittiläisessä patenttihakemuksessa GB 2278549 kuvataan tutti, jonka keskiosasta ulottuu siivekkeitä molempiin suuntiin alveoliharjänteisiin. Tämän julkaisun kuvaama tutti kärsii kuitenkin eräistä epäkohdista. Tavallinen tutti on niin suuri vastasyntyneen suun kokoon nähden, että 20 mitään siivekkeitä ei enää sovi suuhun tekemättä tutin pallomaista pääosaa hyvin pieneksi. Tällaista tuttia lapsi tuskin käyttäisi, koska ei ole mitään osaa jota imeä rintanipukan tapaan. Jos lapsi tottuu alussa toisenlaiseen tuttiin, niin siipitutin käyttöä ei enää saatane 25 onnistumaan. Julkaisun sivulla 6, riveillä 8-12, puhutaan siirtymisestä tavallisesta tutista hakemuksessa kuvatun keksinnön mukaiseen tuttiin. Tämä siirtyminen on lapselle tottumissyistä vaikea ja tapahtuu todennäköisesti liian myöhään. Yläleuan leveyskasvua tulee aktivoida alusta 30 pitäen, koska tavallisen tutin käyttö ennen uudenmallisen tutin käyttöä jo ehtii aiheuttaa tottumisen lisäksi julkaisussa kuvattuja haittavaikutuksia, leveyskasvun hidastumista. Tämän julkaisun mukaisen tutin käytöllä saataisiin aikaan edullisia vaikutuksia vain, jos tutin 35 käyttöä jatkettaisiin suhteellisen pitkään. Siivekkeet ovat lisäksi em. kokosyistä väkisinkin suhteellisen ohuita osia, ··· jotka lapsi voi purra irti ja niellä. Siksi siivekerakenne 5 108276 ei turvallisuussyistä sovi hupitutiksi.
Tunnetut tutit, yllä mainitun GB-patenttihakemuksen kuvaelma tutti mukaanlukien, kärsivät lisäksi sellaisesta t epäkohdasta, että ne tuttiin sisään- ja ulospäin 5 kohdistuvien voimien johdosta painavat alveoliharjänteen etuosaa sisäpuolelta ja aikaansaavat siten hammaskaaren etualueen ulostyöntymisen.
Nyt esillä olevan keksinnön tarkoituksena on aikaansaada 10 ennestään tunnettua parempi tutti, jolla aikaisemmin mainitut tutin haitalliset vaikutukset lapsen leuan leveys-kasvuun on minimoitu. Tämän keksinnön tavoitteena ei ole lisätä tutin käyttöaikaa, vaan pyrkiä pitämään se lyhyenä, mutta sinä aikana mahdollisimman oikeana. Tästä syystä on 15 tärkeää heti alusta pitäen käyttää sellaista tuttia, jonka vaikutus on yläleuan leveyskasvua aktivoiva.
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada tutti, jolla ei ole yläleuan hammaskaaren leveyskasvuun hidastavaa 20 vaikutusta, vaan joka ohjaa imemiseen liittyvät funktionaaliset voimat siten, että leveyskasvu aktivoituu.
Tarkoituksena on erikoisesti aikaansaada tutti, joka aikaansaa lapsen suussa yläleuan leveyskasvun kannalta edulliset olosuhteet, kuten kielen aiheuttamaa lateraalista 25 painetta simuloivan paineen hampaisiin ja alveoliharjänteisiin .
Tarkoituksena on erityisesti aikaansaada tutti, joka ei tule kosketuksiin alveoliharjänteen etuosan kanssa tuttiin • ; kohdistuvien ulos- ja sisäänpäin vaikuttavien voimien 30 johdosta, vaan joka päinvastoin liikkuessaan suussa eteenpäin aiheuttaa painetta alveoliharjänteiden sivuosiin.
Keksinnön tunnusmerkit ilmenevät patenttivaatimuksesta 1.
*. Pienen 0-3 -vuotiaan lapsen hupitutin varsinainen 108276
O
tuttiosa on keksinnön mukaisessa ratkaisussa muotoiltu niin, että tuttiosan poikkileikkausprofiili suuontelon vertikaalisessa poikkileikkaustasossa katsottuna on 1 lievästi pitkänomainen. Mainitun poikkileikkauksen 5 keskiosalta molemmille sivuille suunnatut ulkonemat 1 ulottuvat lapsen yläleuan alveoliharjänteisiin ja/tai hampaisiin saakka.
Ulkonemat on muotoiltu siten, että ne lapsen imemisliikkeestä aikaansaavat mainittujen alveoliharjänteiden ja 10 maitohampaiden sisäpuolelle pääasiallisesti lateraalisen ulospäin suuntautuvan paineen. Ulkonemat on edullisesti muodostettu siten, että ne ulottuvat alveoliharjänteisiin ja/tai hampaisiin pääasiallisesti maitokulmahampaasta taaksepäin toiseen maitomolaariin saakka.
15 Keksinnön mukaisessa tuttirakenteessa korvataan kielellä luonnollisesti aikaansaatu lateraalinen paine ja kielen antama sisäinen tuki ulkonemien kontaktilla yläleuan hampaisiin ja alveoliharjänteisiin. Kielen toiminnasta aiheutuva, ylöspäin suuntautuva paine välittyy tällöin 20 ulkonemien kautta suuontelon sisältä lateraalisesti yläleuan alveoliharjänteisiin ja hampaisiin, edullisesti maitokulmahampaasta taaksepäin toiseen maitomolaariin saakka.
• «
Keksinnön mukainen tutti muotoillaan edullisesti siten, 25 että se ei tule olennaiseen kontaktiin suulaen keskialueen kanssa, jolloin yläleuan varsinaiselle kasvualueelle, keskisauman kohdalle, ei kohdistu haitallista painetta.
Paineen syntymisen estämiseksi on tutin pystytasoinen : poikkileikkausprofiili muotoiltu lievästi V-muotoiseksi, 30 jolloin on varmistettu, että tutin keskiosa ei paina eikä kosketa suulaen keskiosaa.
Keksinnön erään suositeltavan suoritusmuodon mukaan tuttiosan poikkileikkausprofiili suuontelon vaakasuorassa poikkileikkaustasossa on suuontelon takaosaan päin levenevä 7 108276 ja likimain trapetsimuotoinen. Tämän muodon ansiosta tuttiosa ei voi tulla kosketukseen alveoliharjänteen etuosan kanssa minkään tuttiin kohdistuvan voiman johdosta eikä tuttiosa pääse liikkumaan suussa eteenpäin 5 aiheuttamatta painetta alveolihar jänteiden sivuosiin.
Tuttiosa valmistetaan tyypillisesti kimmoisasta tai elastisesta materiaalista, kuten kumista, lateksista tai muovista, eli voidaan edullisesti valmistaa samoista aineista kuin nykyiset tutit. Tutti voidaan valmistaa 10 umpinaisesta tai ontosta materiaalista.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa tuttiosa on sisältä ontto ja sisältää hitaasti juoksevaa ainetta, kuten geelimäistä ainetta, joka tuttia imettäessä siirtyy tutin keskiosan ontosta tilasta tutin ulkonemien onttoon tilaan, jolloin 15 ulkonemat aikaansaavat lateraalisen paineen alveoliharjänteissä ja/tai hampaissa.
Keksinnön etuna voidaan mainita se, että keksinnön mukainen tutti antaa lapsen leualle mahdollisuuden kehittyä luonnollisesti. Tutti mahdollistaa erikoisesti yläleuan normaalin 20 leveyskasvun ja siten hampaiden kasvun ilman asentovirheitä tai huomattavasti lievemmillä asentovirheillä.
Suomessa hampaiden oikomishoidon vuosittaiset kustannukset ovat arviolta 200 - 300 miljoonaa markkaa, maailmassa kymmeniä miljardeja. Jos 20 - 50 % asentovirheistä jäisi 25 kehittymättä ja/tai niiden vaikeusaste lievenisi, ilman että tarvitaan mitään muuta kuin oikealla tavalla konstruk-tioitu tutti, on kyseessä huomattava kevennys terveydenhoidon menoihin.
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla 30 oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuvio 1 esittää kaaviollisesti suuontelon ja siinä olevan ·. tavanomaisen tutin pystysuoraa poikkileikkausta e 108276 maitomolaarien kohdalta otettuna;
Kuvio 2 esittää suuontelon ja siinä olevan keksinnön mukaisen hupitutin pystysuoraa poikkileikkausta i maitomolaarien kohdalta otettuna pitkin kuvion 4 5 viivaa AA; (
Kuvio 3 esittää kuvion 2 mukaista hupitutin pystysuoraa poikkileikkausta keksinnön toisen suoritusmuodon mukaan;
Kuvio 4 esittää suuontelon ja siinä olevan keksinnön 10 mukaisen hupitutin pystysuoraa pitkittäisleikkausta;
Kuvio 5 esittää keksinnön mukaisen hupitutin vaakasuoraa poikkileikkausta pitkin kuvion 4 viivaa BB, ja Kuvio 6 esittää keksinnön mukaisen hupitutin pystysuoraa 15 poikkileikkausta pitkin kuvion 4 viivaa CC.
Kuviossa 1 on esitetty poikkileikkaus suuontelosta 10, jossa näkyy suulaki 11, yläleuan alveoliharjänteet 12, 14, maitomolaarit 16, 18 ja kieli 15. Suussa on hupitutti 20.
Lapsen kieli painaa imemisliikettä tehdessään hupituttia 20 ylöspäin nuolen osoittamassa suunnassa. Hupitutti aikaansaa näin lapsen suussa paineen vain yläleuan varsinaisella kasvualueella suulaen keskisauman kohdalla nuolen osoittamassa paikassa. Samalla tutti estää kielen normaalin painautumisen alveoliharjänteitä ja hampaita kohti ja '* 25 lateraalisen paineen kohdistumisen näihin. Nämä painemuu- tokset ja suussa imemisliikkeestä johtuva alipaine hidastavat lapsen yläleuan normaalia leveyskasvua.
Kuviossa 2 on esitetty poikkileikkaus suuontelosta, jossa on keksinnön mukainen hupitutti 20. Nähdään, että hupitutin ; 30 poikkileikkausprofiili 21 suuontelon pystysuorassa poikkileikkaustasossa katsottuna on lievästi pitkänomainen. Poikkileikkauksen keskiosalta 23 ulottuvat molemmille sivuille suunnatut ulkonemat 26, 28 lapsen yläleuan alveoliharjänteisiin 12, 14. Ulkonemat 26, 28 on muotoiltu 35 siten, että ne lapsen imemisliikkeestä aikaansaavat mainittujen alveoliharjänteiden ja maitohampaiden sisäpuo- 9 108276 lelle pääasiallisesti lateraalisen ulospäin suuntautuvan paineen. Tuttiosan poikkileikkausprofiili 21 voi olla ,, lievästi V-muotoinen tai poikkileikkausprofiilin 21 yläreuna 21' alaspäin kaareva kuten kuviossa. Tällaisen 5 pystyprofiilin ansiosta on varmistettu, että tuttiosa ei aiheuta painetta suulaen keskiosassa 17 kun kieli 15 painaa tuttia 20 ylöspäin. Sen sijaan kielen aiheuttama paine välittyy ulkonemiin 26, 28, jotka vuorostaan painavat alveoliharjänteet 12, 14 sivuille päin. Profiilin 21 10 yläreuna 21' voisi myös olla suora. Kaikisssa tapauksissa on tärkeää, että tutin materiaalin jäykkyys on valittu niin, että tutin alapintaan kohdistuva voima ohjautuu toivotulla tavalla.
Kuviossa 3 nähdään keksinnön mukaisen tutin toinen 15 suoritusmuoto, jossa tuttiosan poikkileikkausprofiili (21) on symmetrinen. Tämä tutti voi siten olla suussa kummin päin hyvänsä. Tuttiosan alapinta 21'' ja yläpinta 21' on liitetty toisiinsa yhdistävän rakenteen 25 avulla. Tämän rakenteen 25 ansiosta tutin alapintaan 21'' kohdistuva 20 voima pyrkii oikaisemaan koveraa yläpintaa 21' ja lisää sitä kautta tutin sivuttaisvoimaa alveoleihin.
Kuviossa 4 nähdään suuontelon ja siinä olevan keksinnön mukaisen hupitutin pystysuora pitkittäisleikkaus. Suuontelo on merkitty viitenumerolla 10 ja ylähuuli viitenumerolla • « 25 19. Alveoliharjänteen etuosan 13 kohdalla (viiva CC) tutti on hyvin litteä ja leveä (Kuviossa 6 nähdään sen pystyleikkaus 27) jolloin tutin liike hammasalveolien- ja rivien välissä aiheuttaa hampaisiin mahdollisimman pienen ja alveolia ja hampaita eteenpäin työntävän < : : 30 voimakomponentin. Sivualveolia koskettava pinta 30 projisoituna keskiviivan leikkaustasolle on merkitty katkoviivoitettu.
Kuviossa 5 nähdään tuttiosan poikkileikkausprofiili 24 suuontelon vaakasuorassa poikkileikkaustasossa (kuvion 4 \ 35 leikkausviivaa BB pitkin). Poikkileikkausprofiili 24 on 10 1 08276 suuontelon takaosaan päin levenevä ja likimain trapetsimuotoinen. Tämän muodon ansiosta on varmistettu, että tuttiosa ei voi tulla kosketukseen alveoliharjänteen i etuosan 13 kanssa minkään tuttiin kohdistuvan voiman 5 johdosta. Poikkileikkauksen trapetsimuodon takia tuttiosa ei pääse liikkumaan suussa eteenpäin aiheuttamatta painetta alveoliharjänteiden sivuosiin. Kuviossa nähdään edelleen, että tuttiosan poikkileikkauksen 24 etureuna 24' voi olla hieman kovera. Tällä muodolla on varmistettu, että tutti ei 10 pääse koskettamaan alveoliharjänteen etuosaa 13.
Tutin läpi voi kulkea ilmakanava, joka tasaa suun ulkopuolisen ja sisäpuolisen, imemisen synnyttämän paine-eron. Ilmakanava voi olla rakennettu niin, että tutin kokoonpuristuminen ei aiheuta ilman pumppaamista.
15 Tutti voidaan valmistaa aikaisemmin tunnetuista tukimateriaaleista onttona tai umpinaisena. Tutin materiaalin pitää edullisesti olla palautuvaa siten, että se painalluksen jälkeen palautuu perusmuotoonsa. Tietenkin voidaan ajatella, että tutti valmistetaan sellaisesta materiaalista, joka 20 ensimmäisen käytön aikana muotoutuu lähes pysyvästi halutun muotoiseksi eli lapsen suun muotoiseksi.
Keksintöä ei ole tarkoitus rajoittaa edellä esitettyihin sovellutusmuotoihin vaan keksintöä on päinvastoin tarkoitus soveltaa laajasti seuraavien patenttivaatimusten määritte-25 lemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
* <

Claims (10)

11 108276 ., 1. Pienen lapsen hupitutti, joka käsittää varsinaisen tuttiosan (20) ja hupitutin suojuksen, jolloin varsinainen tuttiosa käsittää lapsen suussa kielen ja suulaen Λ keskiosan välissä pidettävän elastisesta tai kimmoisasta materiaalista valmistetun 5 kappaleen, johon lapsi leukojen ja kielen liikkeillä kohdistaa imun, joka varsinainen tuttiosa (20) on muotoiltu niin, että sen poikkileikkausprofiili (21) suuontelon vertikaalisessa poikkileikkaustasossa katsottuna on pitkänomainen siten, että mainitun poikkileikkauksen keskiosalta (23) molemmille sivuille suunnatut ulkonemat (26, 28) ulottuvat lapsen yläleuan alveolihaqanteisiin (12, 14) ja/tai 10 hampaisiin (16, 18) saakka, jotka mainitut ulkonemat on muotoiltu siten, että ne lapsen imemisliikkeestä aikaansaavat mainittujen alveoliharjanteiden ja maitohampaiden sisäpuolelle pääasiallisesti lateraalisen ulospäin suuntautuvan paineen, tunnettu siitä, että tuttiosan (20) poikkileikkausprofili (21) on lievästi V-muotoinen tai poikkileikkausprofiilin (21) yläreuna (2Γ) on alaspäin kaareva, 15 jolloin tuttiosa ei olennaisesti aiheuta painetta suulaen keskiosassa (17), ja että tuttiosan keskellä (23) tuttiosan alapinta (21") ja yläpinta (21') on liitetty toisiinsa yhdistävän rakenteen (25) avulla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hupitutti, tunnettu siitä, että ulkonemat (26, 28) ulottuvat alveoliharjanteisiin ja/tai hampaisiin pääasiallisesti 20 maitokulmahampaasta taaksepäin toiseen maitomolaariin saakka.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen hupitutti, tunnettu siitä, että tuttiosan (20) poikkileikkausprofiili (21) on symmetrinen.
4. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukainen hupitutti, tunnettu siitä, että tuttiosan (20) poikkileikkausprofiili (24) suuontelon vaakasuorassa 25 poikkileikkaustasossa on suuontelon takaosaan päin levenevä ja likimain trapetsimuotoinen niin, että tuttiosa ei voi tulla kosketukseen alveoliharjanteen etuosan (13) kanssa minkään tuttiin kohdistuvan voiman johdosta, ja että tuttiosa ei pääse liikkumaan suussa eteenpäin aiheuttamatta painetta alveoliharjanteiden sivuosiin.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen hupitutti, tunnettu siitä, että tuttiosan (20) poikkileikkauksen (24) etureunaan (24') on tehty koverrus.
6. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukainen hupitutti, tunnettu siitä, että ··; tuttiosan (20) poikkileikkausprofiili (27) alveoliharjanteen etuosassa otetussa vertikaalisessa poikkileikkaustasossa on muodoltaan litteä ja leveä. 12 108276
7. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukainen hupitutti, tunnettu siitä, että tuttiosa on valmistettu elastisesta umpinaisesta materiaalista.
8. Jonkin patenttivaatimuksista 1 - 6 mukainen hupitutti, tunnettu siitä, että tuttiosa on sisältä ontto ja että se sisältää hitaasti juoksevaa ainetta, kuten i 5 geelimäistä ainetta, joka tuttia imettäessä siirtyy tutin keskiosan ontosta tilasta tuttiosan ulkoneman onttoon tilaan, jolloin ulkonemien aiheuttama lateraalinen paine alveoliharjanteissa kasvaa.
9. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista 1-8 mukainen hupitutti, tunnettu siitä, että tuttiosan (20) läpi kulkee ilmakanava. ' · · i 13 1 08276
FI956169A 1994-12-30 1995-12-21 Hupitutti FI108276B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI946191A FI946191A (fi) 1994-12-30 1994-12-30 Hupi- tai ruokintatutti
FI946191 1994-12-30

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI956169A0 FI956169A0 (fi) 1995-12-21
FI956169A FI956169A (fi) 1996-07-01
FI108276B true FI108276B (fi) 2001-12-31

Family

ID=8542090

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI946191A FI946191A (fi) 1994-12-30 1994-12-30 Hupi- tai ruokintatutti
FI956169A FI108276B (fi) 1994-12-30 1995-12-21 Hupitutti

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI946191A FI946191A (fi) 1994-12-30 1994-12-30 Hupi- tai ruokintatutti

Country Status (11)

Country Link
US (1) US5922010A (fi)
EP (1) EP0800381B1 (fi)
JP (1) JP3657615B2 (fi)
AT (1) ATE265837T1 (fi)
AU (1) AU688143B2 (fi)
CA (1) CA2208584C (fi)
DE (1) DE69532997T2 (fi)
DK (1) DK0800381T3 (fi)
ES (1) ES2220939T3 (fi)
FI (2) FI946191A (fi)
WO (1) WO1996020687A1 (fi)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19731532C1 (de) * 1997-07-25 1999-02-25 Rolf Dr Brockhaus Kindernuckel
WO1999004745A1 (de) 1997-07-23 1999-02-04 Rolf Brockhaus Kindernuckel
FR2792189B1 (fr) 1999-04-14 2001-10-12 Louis Marie Dussere Tetine ergonomique
JP2001027875A (ja) * 1999-07-13 2001-01-30 Ryoji Yamazaki 発音習得促進器具
JP4491109B2 (ja) * 2000-03-31 2010-06-30 ピジョン株式会社 おしゃぶり
ITUD20020250A1 (it) * 2002-11-27 2004-05-28 Giuliano Clochiatti Succhietto per bambini.
US7029491B2 (en) * 2003-03-26 2006-04-18 Davis John J Pacifier
US7731733B2 (en) 2005-07-26 2010-06-08 Tw Innovations, Llc Expanding orthopedic pacifier
US7931672B2 (en) * 2005-07-26 2011-04-26 Tesini David A Orthodontic pacifier/nipple appliance
EP2043586B1 (de) * 2006-07-13 2010-05-05 Mam Babyartikel Gesellschaft m.b.H. Zahnputzschnuller mit bauchigem saugkörper
AU2011210588B2 (en) * 2010-02-01 2016-02-18 David A. Tesini Varied response teether
US9585815B2 (en) * 2010-02-26 2017-03-07 David Tesini Pacifier for use with premature newborns and infants
EP2575555B1 (en) * 2010-05-28 2017-09-20 Smilestraw Pty Ltd Drinking mouthpiece
AT510970B1 (de) 2011-02-11 2012-08-15 Mam Babyartikel Verfahren zur herstellung eines schnullersaugers sowie schnullersauger
EP2996662A4 (en) * 2013-05-16 2017-04-26 Sepal IP Pty Ltd Infant feeding teat

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3924621A (en) * 1974-05-13 1975-12-09 K A I Cassimally Orthodontic device
US4381785A (en) * 1978-12-15 1983-05-03 Reliance Products Corporation Baby pacifier
JPH02161950A (ja) * 1988-12-15 1990-06-21 Jiekusu Kk 乳首
US5035340A (en) * 1990-02-26 1991-07-30 Timmons Sarah J Valved nipple for baby bottle
DE4318693B4 (de) * 1993-06-04 2004-12-30 Pick, Herbert, Dr. Schnuller

Also Published As

Publication number Publication date
EP0800381B1 (en) 2004-05-06
US5922010A (en) 1999-07-13
DE69532997D1 (de) 2004-06-09
EP0800381A1 (en) 1997-10-15
FI946191A0 (fi) 1994-12-30
JPH10511579A (ja) 1998-11-10
ATE265837T1 (de) 2004-05-15
FI946191A (fi) 1996-07-01
DE69532997T2 (de) 2005-04-28
CA2208584C (en) 2006-01-10
WO1996020687A1 (en) 1996-07-11
FI956169A0 (fi) 1995-12-21
FI956169A (fi) 1996-07-01
AU688143B2 (en) 1998-03-05
DK0800381T3 (da) 2004-08-30
AU3654095A (en) 1996-07-24
CA2208584A1 (en) 1996-07-11
JP3657615B2 (ja) 2005-06-08
ES2220939T3 (es) 2004-12-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI108276B (fi) Hupitutti
KR101200138B1 (ko) 구순 폐쇄구
AU2003276902B2 (en) A pacifier, a system and a method for maintaining proper dentitions
EP1199061B1 (en) Teething ring and bearing plate
JP4562289B2 (ja) 人間工学的な乳首状物
EP1613260B1 (en) Pacifier
JP3844362B2 (ja) 乳首、特に慰安型の乳首
KR20210108719A (ko) 공갈 젖꼭지 겸용 치발기
US20140046370A1 (en) Orthodontic Comforter
US2537583A (en) Baby feeding nipple
CN111494215A (zh) 安抚奶嘴
RU2808477C2 (ru) Соска-пустышка для приучения к правильному положению языка
CN215916371U (zh) 一种舌肌功能训练器
JP4045065B2 (ja) おしゃぶり
JP6226970B2 (ja) 幼児用の成熟を促す誘導おしゃぶり
JP2001309965A (ja) 乳幼児の口唇運動促進システム及び口唇運動促進方法
CN213191315U (zh) 安抚奶嘴
FI115031B (fi) Huvitutti
KR100473989B1 (ko) 유아용모조젖꼭지
US20170290647A1 (en) Pacifier to Prevent or Reduce Early Childhood Caries

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed